Header bakgrund klar

Fastlagsbullar och andra bullar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 07.02.2018 | 1 Kommentarer

Min favoritbulle är helt klart fastlagsbullen, men kanske inte så mycket själva bullen utan mandelmassan och grädden ;) Hur vill du ha din fastlagsbulle, ska den ha mandelmassa eller sylt? Kommentera gärna! I fjol gjorde jag en fastlagsbulle-längd som jag sedan fyllde med halva mandelmassa och halva hallonsylt men i år blev det traditionella vetebullar. Hade först tänkt baka en fastlagsbulle-krans men det skulle ha blivit så svårt att dela ut den, bullarna går enkelt att springa till grannarna med. Och de blir garanterat glada! Jag testade dock att fläta en liten krans av degen som jag satte på toppen av bullen med de bullarna blev väldigt ojämnt gräddade av någon orsak. Det kanske bara var fel på ugnen jag gräddade dem i.. Men idén var bra eftersom det enkelt går att skilja på de med mandelmassa och de med sylt på det sättet :) Receptet på vetedegen är från min älskade Sju sorters kakor. Världens bästa kakbok, ett födelsedagstips till alla!

Fastlagsbulle 2

Fastlagsbullar

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

½ tsk salt

1½ dl socker

2 tsk krossad kardemumma

11 dl vetemjöl + 1 dl till utbakning

På toppen

1 ägg

Pärlsocker eller mandelspån

Fyllning

200 g mandelmassa eller hallonsylt

4-6 dl grädde + socker

1. Smält smöret i en kastrull.

2. Tillsätt mjölken och värm tills den är 37ºc. För mig blev den så varm med det samma jag blandade smöret med mjölken.

3. Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av degvätskan och lös upp jästen.

4. Tillsätt resten av vätskan, salt, socker, kardemumma och hälften av mjölet och knåda degen några minuter. Tillsätt sedan resten av mjölet, lite åt gången tills du fått en smidig deg. Det är bättre att den är för lös än för kompakt i detta skede. Låt jäsa en timme.

5. Ta ut degen ur bunken och knåda den på mjölat bakbord några minuter. Dela degen i 16 lika stora bitar eller gör som jag och väg varje bulle så de blir lika stora. Mina bullar var 100 gram styck, det var stora bullar. Vill du ha lite mindre gör du dem ca 70 gram. Rulla varje degklump till en bulle.

Ifall du vill ha en flätad krans på toppen av bullen gör du 14 bullar av degen och kavlar under tiden som bullarna jäser ut resten av degen till en tunn rektangel. Skär sedan remsor som är ca 0,5 cm breda och fläta flätor av degen. Det går åt ca 12 cm fläta till varje bulle. Fäst flätans ändor med varandra och sätt sedan flätan på bullen när den jäst klart. Pensla först bullen med ägg så flätan hålls fast. Pensla sedan flätan skilt.

6. Låt jäsa till dubbelstorlek. Under tiden värmer du upp ugnen till 200ºc varmluft eller 250ºc övre- och nedrevärme.

7. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker eller mandelspån. Grädda bullarna 10-12 minuter beroende på storlek. Låt svalna.

8. Skär upp bullen en tredje del från toppen, locket ska vara mindre än botten. Gröp ut lite av innanmätet och fyll bullen med mandelmassa/sylt och vispad grädde. Ifall du använde mandelmassa är det viktigaste att du blandar ut mandelmassan med grädde, den blir så mycket godare! Riv mandelmassan grovt och blanda med grädde. Pudra över florsocker.

9. Ät och njut!

Fastlagsbulle 4

Sen till den andra bullen... Det är nämligen så att vi ska få en bebis till sommaren! ♥ Eftersom detta är en matblogg kommer jag inte att blogga om graviditeten i sig men kanske jag smyger in någonting där det passar sig då och då. Kanske konstiga cravings? Det handlar ju om mat! Vet att det finns många som tycker om att läsa om graviditeter! :)

IMG 6040

Ultraljudsbilden är från vecka 10 och just nu är jag i vecka 17! Snart har halva tiden gått. Hjälp.

Kommentarer

  • Nina 13/02/2018 6:27am (3 månader sen)

    Idag hindrar min allergi och hälsa mej att äta fastlagsbullar lr vilken bulla som helst för den delen, men då när jag ännu kunde skulle jag ha sagt mandelmassa.
    Grattis till graviditeten annars!

    • Sofia Rönnbacka 14/02/2018 3:29pm (3 månader sen)

      Äsch så synd! Och tack så mycket ☺️

Skriv en kommentar