I koket med Sofia

Glasstårta med vaniljvisp

Skrivet av Sofia Rönnbacka 05.10.2018 | 1 kommentar(er)

Vi har alla varit där. I butiken. Vid mjölkprodukterna. Köpt med oss en eller två förpackningar vaniljvisp. Ifall vi ska baka den där äppelkakan eller blåbärspajen. Och nu står vi här, med vaniljvispen i kylskåpet och blåbärssäsongen är över och pajen, ja den har inte blivit av. Så vad ska man då göra med vaniljvispen? En glasstårta förstås! Barnsligt god men med kanske lite vuxnare smaker. Ett kladdigt chokladbotten som får sällskap av söt vaniljfyllning med hackad mörk choklad och körsbärssylt. Smaksättningen kan förstås varieras så som du vill ha den, varför inte bara köra med vanilj eller varför inte krossa i oreos, färgglad strössel eller bär! Gör tårtan så den passar din smak helt enkelt. Denna tårta är gjord i en form som är 18 cm i diameter, vill du göra den större gör du 1½ sats av receptet.

Ifall en glasstårta inte faller dig i smaken har jag ett annat recept på kommande så du slipper de förargliga vaniljvisp-förpackningarna ur kylskåpet så du kan köpa nya nästa år! Så håll utkik här på bloggen :)

Glasstarta med vaniljvisp 3

Glasstårta med vaniljvisp

18 Ø, 6-8 bitar

Botten

75 g smält smör

1 dl socker

1 ägg

3 msk kakao

¾ dl mandelmjöl + ¼ vetemjöl eller 1 dl vetemjöl

¾ tsk bakpulver

½ tsk snabbkaffe, valfritt

Glassmet

1 förpackning vaniljvisp, 2,5 dl

1 dl grekiskt-/turkisk-/naturell yoghurt eller 1 dl crème fraiche

50 g hackad mörkchoklad

4 msk körsbärssylt

Dekoration

20 g smält mörk choklad

Grädde

1. Sätt ugnen på 175ºc.

2. Blanda ihop alla ingredienser till botten. Smörj och klä in en springform som är 18 cm i diameter. Grädda botten 20 minuter. Låt svalna.

3. Vispa vaniljvispen fluffigt, rör i yoghurt och smaksättningen. Häll glassmeten över det svalnade bottnet och frys kakan minst 6 timmar men gärna över natten.

4. Dekorera kakan med smält/riven choklad och grädde.

5. Ät och njut!

Glasstarta med vaniljvisp 2


Syltgrottor med smak av rabarber

Skrivet av Sofia Rönnbacka 20.08.2018

I'm back! Eller ja, inte kanske lika aktivt som innan Freya föddes men börjar få bloggabstinens. Känns som att jag missat en hel säsong av härliga råvaror men kanske jag ännu hinner med. Här hemma går tiden i raketfart. F har börjat jobba och idag är första dagen jag är ensam hela dagen med Freya. Misstänker dock att jag inte är ensam länge till för min syster är ledig idag ;) Tänkte berätta mera om hur första tiden med en liten bebis har varit i ett annat inlägg, så ifall du vill läsa lite tankar kring det kan du trycka på hjärtat i slutet av detta inlägg!

Nog pratat om annat, tillbaka till dagens recept. Syltsäsongen närmar sig och flera av er har säkert rabarber (eller varför inte andra bär/frukter) kvar i trädgårdslandet eller i frysen. Sylt är ett ypperligt alternativ att göra av lite övermogna bär/frukter. Baka sedan spröda mördegskakor och klicka en klick sylt i dem för det perfekta kaffe-doppet! Jag kokade en rabarbersylt som jag smaksatte med rörsocker för en lite kolasmak på sylten, den blev super! Passar även perfekt på havregrynsgröten :) Vanligt syltsocker passar ju såklart det med.

Rabarbersyltgrottor 2

Syltgrottor med smak av rabarber

ca 40 st.

Sylt

1 l rabarber i bitar

½ citron, skal+saft

½ vaniljstång

1½ dl valfri sockersort

Syltgrottor

 200 g smör

1 dl florsocker

1 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker

4 dl vetemjöl

1. Skala och skiva rabarbern. Koka upp rabarbern med resten av ingredienserna till sylten och låt sylten koka i ca 20 minuter.

2. Under tiden sylten kokar nyper du ihop ingredienserna till syltgrottorna. Ställ degen kallt en stund före du bakar ut den.

3. Sätt ugnen på 175ºc. Rulla ca 40 bollar av degen, ungefär 3 cm i diameter. Sätt bollarna på plåtar klädda med bakplåtspapper, platta till dem något och tryck en fördjupning i mitten med fingret. Klicka i lite sylt i fördjupningen. 

4. Grädda småbröden i mitten av ugnen ca 12 minuter. Låt svalna före servering, sylten är annars brännhet!

5. Ät och njut!

Rabarbersyltgrottor 5

 

Det går bra att frysa in småbröden, de håller sig 3-4 månader i frysen.

Under tiden jag skrev detta inlägg vaknade Freya 3 gånger... Det tog alltså 50 minuter att skriva inlägget.


No bake cheesecake med smak av vanilj och citron

Skrivet av Sofia Rönnbacka 13.07.2018 | 1 kommentar(er)

En fräsch och syrlig cheesecake med smak av vanilj och citron får avsluta denna varma sommarvecka. Hoppas på likadant väder framöver. Har varit så härligt! Jag tar verkligen in varje solstråle jag bara kan och njuter för fulla muggar. Kanske är det din sista dag i jobb före semestern, kanske du redan har börjat din semester eller så är det din sista dag på semestern. Hur som helst så tycker jag du ska lyxa till det lite extra och baka en enkel cheesecake som inte behöver ugn, för vem vill sätta på ugnen i denna värme? 

Citron och vaniljcheesecake med oreobotten 3

Cheesecake med vanilj och citron

24 ∅

Botten

75 g smält smör

20 oreo-kex

Cheesecake fyllning

400 g naturell färskost

3 dl grädde

½ dl citronsaft + rivet skal av 1 citron

½ vaniljstång, fröna

1½ dl florsocker

Dekoration

Färska bär, citronmeliss, citronskal, riven choklad, krossade oreos, bara fantasin som sätter gränser!

1. Mixa kexen och tillsätt det smultna smöret. Tryck ut botten i en form som är 24 cm i diameter och som gärna har löstagbar kant. Ställ kallt så länge du förbereder fyllningen.

2. Vispa grädden med florsockret och färskosten skilt för sig. Blanda ihop dessa två och tillsätt citronsaft, rivet skal (kom ihåg att tvätta citronen!) och vanilj. Rör om tills allt är blandat.

3. Häll fyllningen över botten och frys cheesecaken i fyra timmar eller över natten. Ta upp en stund före servering, dekorera med valfri topping. Jag hade jordgubbar och citron- och limeskal.

4. Ät och njut!

Citron och vaniljcheesecake med oreobotten 2


Kanelbullar deluxe

Skrivet av Sofia Rönnbacka 04.07.2018

Den finländska sommaren verkar vara här! Men vad gör det för jag har precis den räddning du behöver dessa gråa dagar. Nämligen nybakta kanelbullar, men inte vilka kanelbullar som helst. Kanelbullar deluxe. Bullar med en härlig fyllning av, håll i dig nu, knäckig vaniljsmörkräm och kanel! Garanterat en bra väderkompenserare. Receptet ger ungefär 25 bullar beroende på hur du gör dem, gör du den traditionella varianten där du rullar ihop en rektangel till en stubbe och skär den i bitar får du flera, och gör du som jag och snurrar bullarna blir det färre bullar.

Kanelbullar deluxe 3

Kanelbullar deluxe

ca 25 bullar

Vetedeg

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

½ tsk salt

1 dl socker

2 tsk malen kardemumma

11-13 dl vetemjöl

Fyllning

1 påse vaniljkrämspulver

250 g mjukt smör

1 dl farinsocker eller vanligt strösocker

4 tsk kanel

1. Smält smöret tillsammans med mjölken i en kastrull och värm blandningen till 37ºc.

2. Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölkblandningen och rör tills jästen löst sig.

3. Tillsätt socker, salt, kardemumma och 8 dl mjöl.

4. Knåda degen för hand eller med maskin tills den blir smidig. Tillsätt mera mjöl vart efter tills degen är bra konsistens. 

5. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Under tiden förbereder du fyllningen. 

6. Fyllning: vispa smör, socker och vaniljkrämspulver till en fluffig blandning.

7. Dela degen i två delar och kavla ut den till en rektangel.

8. Bred på vaniljsmörkrämen och strö över kanel. Rulla ihop degen till en stubbe och skär den i 12 bitar eller vik den i tre, kavla ut, skär remsor och snurra till bullar.

9. Sätt bullarna på en plåt och låt jäsa i en halv timme.

10. Pensla eventuellt bullarna med ägg och strö på pärlsocker.

11. Grädda bullarna 225ºc i ca 12 minuter.

12. Ät och njut!

Kanelbullar deluxe 2

 


Kladdkaka med smak av jordgubb och vitchoklad

Skrivet av Sofia Rönnbacka 20.06.2018

Midsommarkakan är här. En smak av jordgubbar och vitchoklad ackompanjeras av mandel i denna härliga kladdkaka. Servera den med löst vispad grädde och mera färska jordgubbar och du har en succé! En del av vetemjölet byttes ut mot mandelmjöl för att ge kakan en lite annorlunda smak och konsistens än den vanliga kladdkakan. Ifall det finns gluten- eller mandelallergiker kan mjölet med fördel helt ersättas med en av sorterna.

Kladdkaka med jordgubbar och vitchoklad 1

Kladdkaka med smak av jordgubbar och vitchoklad

24 cm ∅

100 g smör

75 g vitchoklad

1½ dl socker

2 ägg

1 dl vetemjöl

1 dl mandelmjöl

6 skivade jordgubbar

Till servering

Färska jordgubbar

Vispgrädde

Pudersocker

Mynta eller citronmeliss

1. Sätt ugnen på 175ºc. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Smält under tiden vitchokladen över vattenbad eller i mikron.

2. Rör ihop smöret med  alla ingredienser och rör till sist ner den smultna vitchokladen.

3. Smörj och bröa kanten på en springform och sätt bakplåtspapper i botten. På detta sätt förhindrar du att formen rivs av kniv och du kan enkelt flytta kakan till ett kakfat ifall du vill!

4. Sätt smeten i formen och tryck ner skivade jordgubbar i smeten. Grädda kakan i mittersta delen av ugnen ca 25 minuter.

5. Låt kakan svalna och dekorera den sedan med pudersocker. Servera den med löst vispad grädde, färska jordgubbar och mynta.

6. Ät och njut!

Kladdkaka med jordgubbar och vitchoklad 3

 


Citron-timjankaka med syrlig frosting

Skrivet av Sofia Rönnbacka 30.05.2018 | 1 kommentar(er)

En stor favorit förra sommaren var en citron-timjankaka som fanns på caféet där jag jobbade. Så jag måste testa mig på att göra en egen variant nu till studentfest-temat här på bloggen. Dessa bitar blev gudomligt goda. Botten är en blandning av en sockerkaka och en kladdkaka, sådär härligt seg men ändå fluffigt. Sedan toppas bitarna med en syrlig frosting gjord på färskost. Mums! Du kan dessutom frysa ner dem med frosting och allt!

Citron timjankaka i langpanna 3

Jag bakade min kaka i två mindre formar istället för en långpanna men receptet är beräknat för en långpanna, mina blev alltså lite tjockare än vad det var tänkt. Det kommer ca 24-28 bitar av en sats beroende på hur stora du skär dem. Det som kan vara bra att tänka på ifall de ska serveras på en fest tillsammans med andra bakverk är att bitarna inte behöver vara så stora, 3x3 cm räcker då mycket väl. För gästerna tar ändå av många olika bakverk så de behöver inte så stor bit av allt!

Citron timjankaka i langpanna 5

Citron-timjankaka i långpanna

24-28 bitar

375 g smör

4½ dl socker

6 ägg

7½ dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

Skalet av 1 citron

1½ dl citronsaft (ca 2 citroner)

½ dl hackad timjan, endast de mjuka delarna

Frosting

200 g naturell färskost

Skal av en halv citron

3 msk citronsaft

4 msk timjansblad

7-8 dl florsocker

1.Sätt ugnen på 175°.

2. Vispa smör och socker tills det blir krämigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa ner dem.

3. Tvätta, riv skalet och pressa saften ur citronerna. Tillsätt citronen i smeten. 

4. Blanda samman mjöl och bakpulver och sikta ner mjölet i smeten. Vispa tills allt är blandat.

5. Hacka timjan fint och blanda till sist ner den i smeten. Använd endast den mjuka delen av kvisten och bladen, annars blir det sega bitar av timjan i kakan.

6. Klä en långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten jämt i formen. Grädda kakan ca 30 minuter eller tills en tandpetare kommer ut ren då du pickar i kakan. Låt svalna, gärna över natten.

7. Blanda ihop alla ingredienser till frostingen och bred ut den på kakan. Skär kakan i bitar och servera direkt eller frys in.

8. Ät och njut!

Citron timjankaka i langpanna 1

 


No bake rhubarbcake

Skrivet av Sofia Rönnbacka 25.05.2018 | 1 kommentar(er)

En enkel no bake rabarbertårta som du bakar i ett nafs och går bra att frysa in! Rabarbersäsongen är inledd iallafall hemma hos mig och vad passar då bättre än att bjuda på ett recept på en tårta som lämpar sig bra för student-/examensfesten. Tårtan är en blandning av en moussetårta och en cheesecake får smak av rabarber och kardemumma. Den innehåller rå-rabarbersaft koncentrat, här finns recept på det. Det går minst lika bra med köpt saft! Denna tårta går att göra på förhand och fryses enkelt in, lämna då bort rabarber-jordgubbsspegeln eftersom den har en tendens att skrynkla ihop sig i frysen. Ta upp tårtan dagen före servering eller på morgonen samma dag och gör rabarber-jordgubbsspegeln då istället. 

No bake rhubarbcake 1

No bake rhubarbcake

Denna tårta är gjord i en form på 24 cm i diameter och räcker till 14 bitar.

Botten

180 g valfria kex, havrekex/digestivekex/chokladkex

70 g smält smör

Fyllning

3 dl vispad grädde

3/4 dl florsocker

200 g färskost med vaniljsmak

200 g mascarpone

1½ dl rabarbersaft av koncentrat

3/4 tsk kardemumma

5 gelatinblad

Rabarber-jordgubbsspegel

1 dl rabarbersaftkoncentrat

150 g pureade jordgubbar

2 gelatinblad

Dekoration

Vitchoklad

Jordgubbar

Ätbara blommor

1. Mixa kexen till ett fint smul och blanda med det smultna smöret. Tryck ut botten i en form med löstagbar kant som blivit klädd med bakplåtspapper i botten. Ställ kallt så länge du förbereder fyllningen.

2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden och florsocker hårt. Vispa sedan ner färskosten och mascarponen. 

3. Koka upp rabarbersaften tillsammans med kardemumman, blanda ner gelatinbladen utan att knipa vattnet ur dem. Låt svalna något.

4. Blanda ihop rabarbersaften med grädd-färskostblandningen. Häll fyllningen över botten och skaka om så att det inte lämnar luftbubblor i tårtan. Släta ut toppen. Ställ kallt i kylskåpet i åtminstone fyra timmar före du sätter på spegeln. Ifall du fryser in kakan ska du göra det när den stelnat.

5. Rabarber-jordgubbsspegel: Blötlägg gelatinbladen. Purea jordgubbarna. Koka upp jordgubbspurén med rabarbersaften, ifall den känns tjock tillsätter du lite vatten. Kläm ur gelatinbladen och rör ner i rabarber-jordgubbsblandningen.

6. Sila rabarber-jordgubbsblandningen för att få bort fröna och häll den sedan över tårtan. Låt stelna.

7. Dekorera genom att ringla över smält vitchoklad, plocka ut jordgubbar och eventuellt andra bär i valfritt mönster och tillsätt några ätbara blommor, exempelvis violer, för en fin färgklick!

8. Ät och njut! 

No bake rhubarbcake 5No bake rhubarbcake 4


Petit choux fyllda med citronfromage

Skrivet av Sofia Rönnbacka 22.05.2018

Nu börjar alla student- och examensfester vara på intågande. Då vill säkert alla som ska baka ha tips på bakverk som går att göra på förhand och frysa in. Denna vecka kommer fokus ligga på bakverk som går att göra på förhand och ta upp dagen före/samma dag.

Dessa små petit choux fyllda med citronfromage har jag helt glömt bort att dela här på bloggen. De fanns i Vasabladet för någon månad sedan men jag glömde att sätta upp receptet hit! De går utmärkt att frysa in färdigt fyllda eller utan fyllning. Var bara försiktig så de inte mosas av något annat i frysen, speciellt om de inte har fyllningen i sig. Citronfromagen går även att göra dagen före och sätta i små fina glas och servera den bara som den är eller med en klick grädde på toppen! Super god även utan chouxen. Små petit choux är dessutom perfekt att ha på bjudningar för de är inte för maffiga. Gästerna brukar ju vilja smaka på det mesta som finns på bjudningen så att göra små bakverk är perfekt.

Peti choux med citronfromage 1

Petit choux med citronfromage

ca 30 st

Pâte à choux

75g smör

2 dl vatten

2 dl vetemjöl

3 ägg

1. Sätt ugnen på 200ºc (175ºc varmluft).

2. Smält smöret tillsammans med vattnet i en kastrull.

3. Tillsätt mjölet och rör kraftigt. "Koka" smeten några minuter tills den släpper från kanten.

4. Låt smeten svalna något och rör ner äggen ett i taget under kraftig omrörning. Degen ska vara klibbig.

Det ser alltid ut som att inte äggen vill blandas med smeten men det är bara att röra mera så blandas allt.

5. Sätt en slät eller en krusig tyll på en spritspåse och fyll den med smeten och spritsa ut små bollar, ungefär 3 cm i diameter. Håll spritsen stilla och tryck ut smeten, för den inte runt.

6. Grädda i ugnen ca 20 minuter. Öppna inte ugnsluckan under tiden de gräddas, då sjunker de ihop.

7. Låt dem svalna, under tiden gör du citronfromagen.

8. Fyll dem med citronfromage (se recept nedan) genom att spritsa in fyllningen i dem. Ha en smal tyll på din sprits.

9. Dekorera eventuellt med pudersocker.

 

Peti choux med citronfromage 2
Citronfromage

2 ekologiska citroner, saften och skalet

4 gelatinblad

6 äggulor

3 dl socker

4 dl grädde

1 krm vaniljpulver

1. Blötlägg gelatinbladen i fem minuter.

2. Tvätta, torka och riv det yttersta skalet av citronerna. Pressa saften ur dem.

3. Sätt skal och saft i en kastrull och värm upp. Sätt i gelatinbladen utan att klämma bort vattnet.

4. Vispa äggulorna och sockret vitt och pösigt. Häll den varma citronsaften i äggblandningen, lite åt gången så inte äggen koagulerar.

5. Vispa grädden tillsammans med vaniljpulvret och rör i äggblandningen.

6. Fyll petit chouxen med citronfromage och låt dem vila en timme före servering så fromagen hinner stelna något.

Peti choux med citronfromage 3

 


Matcha eclairs

Skrivet av Sofia Rönnbacka 04.05.2018

Trenden med superpulver verkar inte försvinna, vilket är helt förståeligt. Detta gäller även för matcha. Det finns bara bra saker med matcha och jag älskar en god matcha latte eller en matcha smoothie. Och dessa eclairs fyllda med en matchakräm var inte ett undantag.

Först lite om matcha. Vad är det egentligen? Matcha är alltså te, närmare bestämt grönt te som malts ner till ett pulver. Så du dricker i princip tebladet (lövet?) vilket innebär att du får i dig mera av gröna teets hälsoeffekter än ifall du bara dricker grönt te i påse. Det som skiljer matcha från vanligt te är att bladen skyddas mot direkt solljus och det ökar klorofyllnivåerna i tebladen vilket bidrar till ett högre näringsinnehåll (fråga mig inte hur). Matcha har dessutom väldigt högt värde av antioxidanter. Matcha innehåller även koffein så att byta ut kaffet mot matcha te eller en matcha latte på morgonen är bara bra. Matcha är även bra för koncentrationen, viktminskning, för att hålla blodsockernivåerna i styr och har visats ha en postiv effekt på hjärtat.

Så varför inte göra något ohälsosamt av det hälsosamma, eller kanske jag borde säga göra det ohälsosamma mer hälsosamt med lite matcha ;)

Matcha eclair 2

Matcha eclairs

ca 15 st

Pâte à choux

75g smör

2 dl vatten

2 dl vetemjöl

1 msk socker

3 ägg

1. Sätt ugnen på 200ºc (175ºc varmluft).

2. Smält smöret tillsammans med vattnet i en kastrull.

3. Tillsätt mjölet och rör kraftigt. "Koka" smeten några minuter tills den släpper från kanten.

4. Låt smeten svalna något och rör ner äggen ett i taget under kraftig omrörning. Degen ska vara klibbig.

Det ser alltid ut som att inte äggen vill blandas med smeten men det är bara att röra mera så blandas allt.

5. Sätt en slät eller en krusig tyll på en spritspåse  och fyll den med smeten och spritsa ut små korvar, ca 10 cm långa för eclairs.

6. Grädda i ugnen ca 20 minuter. Öppna INTE ugnsluckan då sjunker de ihop.

7. Fyll dem med matcha-vaniljkrämen genom att endera skära upp dem eller spritsa in fyllningen i dem från ena änden. 

8. Dekorera med glasyr och lite matchapulver.

9. Ät och njut!

Matcha eclair 1

 

Matcha-vaniljkräm

3 dl grädde

3 msk socker

3 msk maizena

3 äggulor

¾ tsk vaniljpulver

1½ tsk matchapulver

1. Vispa ihop alla ingredienser i en kastrull.

2. Värm saktat upp krämen under ständig omrörning tills krämen tjocknar.

3. Ta bort krämen från värmen då den tjocknat, krämen får inte koka.

4. Låt den svalna före du spritsar in den i eclairen.

Matcha eclair 3


Chokladglass med hallonsås

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.04.2018

Det är alldeles för länge sedan jag gett er ett recept på glass! Så nu är det dags. Denna gång en maffig chokladglass med chokladsås och hallonsås swirlat in i glassen. Jag tycker bestämt du ska testa denna glass till helgen, du kommer inte ångra dig. Chokladglass med hallon 1

Chokladglass med hallonsås

4 dl grädde

2 dl helmjölk

1 brk kondenserad mjölk

¾ dl kakao av god kvalitet

1 tsk snabbkaffepulver

1/3 tsk salt

2 dl mosade hallon

Ev. Hackad choklad

1. Blanda ihop den kondenserade mjölken och kakaon i en kastrull. Koka upp blandningen och tillsätt snabbkaffepulvret och saltet. Låt svalna något.

2. Vispa grädden hårt och vispa ner nästan all chokladsås. Spara lite för att swirla in i glassen. Blanda i mjölken och rör om.

3. Mosa hallonen. Häll hälften av glassblandningen i en limpform eller en bunke, ringla över chokladsåsen som du sparat och hälften av de mosade hallonen och eventuellt hackad choklad. Rör lite i glassmassan med en gaffel för att swirla om. Häll över resterande glassmassa och häll över den sista av chokladsåsen och hallonsåsen. Swirla om igen.

4. Täck in glassen med plastfolie eller ett lock. Frys glassen åtminstone sex timmar men helst över natten.

5. Ät och njut!

Chokladglass med hallon 4Chokladglass med hallon 2Chokladglass med hallon 5


Drömmig rosa smoothiebowl

Skrivet av Sofia Rönnbacka 04.04.2018

En drömmig rosa smoothiebowl till frukost. Påminner mig om våren och försommaren, både till färgen och till smaken. Krämigt, syrligt och sött i en perfekt balans. Älskar den, skulle kunna äta den varje dag. Det som är bra med smoothiebowls är att de är snabba att göra och så passar de både som frukost, en lätt lunch tillsammans med en avokadosmörgås eller som efterrätt då du blir sugen på något sött men inte vill äta socker. Jag sötar inte mina smoothiebowls med något annat än det som naturligt finns i ingredienserna men ifall du vill söta den ytterligare passar honung eller några dadlar bra. Denna smoothiebowl görs på hallon, banan och kokosmjölk.

1+1+1 smoothiebowl 1

Drömmig rosa smoothiebowl

1 portion

1 dl frusna inhemska hallon + några för topping

1 frusen banan

1 dl kokosmjölk på burk eller i tetra, spara lite till dekoration om du vill

Topping

Hallon

Chiafrön

Solrosfrön

Kokosmjölk

1. Mixa alla ingredienserna med en stavmixer eller i en blender/matberedare.

2. Lägg upp i en skål, swirla i lite kokosmjölk för en extra fin smoothiebowl och dekorera med hallon och frön.

3. Ät och njut!

1+1+1 smoothiebowl 31+1+1 smoothiebowl 2

Vitchokladmoussetårta med kinder-topping

Skrivet av Sofia Rönnbacka 26.03.2018

Äntligen påskvecka! Som jag väntat på all mat och alla chokladägg. Som vanligt planeras menyn för påskbuffén för fullt. Någon annan som är som jag så ni vill planera länge på förhand?

Desserterna denna påsk kommer vara choklad-overload minsann. Först ut är denna vitchokladmoussetårta med kinder-topping. Extra maffig och söt men räcker åt många fastän den är liten. Du kan förstås toppa den med vilket påskgodis som helst men jag har en svaghet för kinders choklad ♥ Jag gjorde min i en springform med 20 cm i diameter och den räcker till 8–10 bitar. Vill du göra den i en större form eller i en pajform gör du 1½ sats. Sedan rekommenderar jag mangopuré eller denna lemoncurd till servering för att få in ett syrligt moment i tårtan, eller varför inte svirvla in lemoncurd i tårtan då du gör den? Testa vetja!  

Vitchokladmoussetarta med kinder 1Vitchokladmoussetarta med kinder 3

Vitchokladmoussetårta med kinder-topping

8-10 bitar

Botten

15 domino, oreo eller liknande kex

50 g smält smör

Vitchokladmousse

4 dl grädde

100 g naturell färskost

150 g vitchoklad

Topping

3 kinderägg

2 kinder bueno

5 kinder maxi

1. Smula kexen fint med en mixer eller med en kavel. Blanda med smöret. Tryck ut botten i en springform, 20 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Ställ kallt så länge du gör fyllningen.

2. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron med 30 sekunders intervaller. Vispa färskosten och rör i den smultna vitchokladen. Vispa grädden och vänd sedan ner vitchoklad-färskostblandningen.

3. Häll moussen över botten, jämna ut moussen och skaka formen lite fram och tillbaka för att få bort eventuella luftbubblor. Ställ i kylskåpet över natten eller åtminstone 4 timmar.

4. Toppa kakan med kinder eller annat påskgodis. Servera med mangopuré eller lemoncurd.

5. Ät och njut!

 

Vitchokladmoussetarta med kinder 4

Förresten skulle det vara kul ifall ni gör mina recept om ni skulle vilja skicka bilder på dem åt mig via instagram eller tagga mig i bilderna ifall ni publicerar något ni lagat. @lillklimpen eller #iköketmedsofia kan ni använda då :) Skulle vara kul att se vad ni gjort!

 


Chiapudding med kokosmjölk

Skrivet av Sofia Rönnbacka 23.03.2018 | 1 kommentar(er)

Var för en tid sedan till ett café där de serverade den godaste chiapuddingen jag ätit. Med kokosmjölk på burk och yoghurt som bas. Hade cravings på den i flera veckor och skulle tillbaka till caféet för att äta den, men de hade den inte! Så det blev att snabbt köpa ingredienser och göra den själv då. Sagt och gjort, och den blev nästan lika god som på caféet. Jag saknade dock "de rätta" bären så den fick serveras med blåbär och kiwi, det var gott det med. Egentligen hade jag tänkt servera den med en kompott på hallon- och röda vinbär men de hade tagit slut i frysen så det blev en annan topping, för toppingen är ju den viktigaste ;) En annan bra sak med chiapudding är att du inte behöver göra din frukost på morgonen för den sköter sig själv över natten! Dessutom hålls du länge mätt på en chiapudding, perfekt för stressiga morgnar eller när du vill lyxa till det lite extra. 

Chiapudding med kokosmjolk 1

Chiapudding med kokosmjölk

2 portioner

2 dl kokosmjölk på burk

1 dl kokos yoghurt (vegansk) eller 1 dl naturell yoghurt

2 msk chiafrön

Valfri topping

1. Blanda ihop kokosmjölken så lagren i burken mixas ihop.

2. Ta ca 2 dl av mjölken och blanda ihop med yoghurten och chiafröna. Ställ i kylskåpet över natten.

3. Vid servering: rör om chiapuddingen, dela upp den i två glas/skålar och toppa med bär.

4. Ät och njut!

Chiapudding med kokosmjolk 2