Header bakgrund klar

Sankt Valentins tårta

Skrivet av Sofia Rönnbacka 09.02.2018 | 1 kommentar(er)

Alla hjärtans dag är alldeles runt hörnet, eller ska jag säga runt helgen. Bjud dina nära och kära på en maffig chokladtårta fylld med hallonmousse ♥ Enkel att baka och räcker åt många! 

Cake Valentin 3

Sankt Valentins tårta

4 dl vetemjöl

3 dl socker

1 dl kakao

3 tsk bakpulver

1 tsk salt

150 g smält smör

2 ägg

2 dl mjölk

½ tsk vaniljpulver

1 dl kokande vatten + 50 g mörk choklad

Hallonmousse

4 dl hallon

1½-2 dl florsocker

2 gelatinblad

4 dl grädde

200 g färskost 

Chokladganache

150 g mjölk- eller 47 % mörk choklad

1½ dl grädde

Dekoration

2 dl grädde

Hallon

1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175ºc övre- och nedrevärme.

2. Sikta ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt det smultna smöret, äggen och mjölken. 

3. Vispa ihop smeten med en elvisp. Koka under tiden upp vattnet och tillsätt sedan chokladen och rör om då och då tills chokladen smält. Vispa till sist ner chokladvattnet i smeten. 

4. Smörj och bröa en form som är 18 cm i diameter, det går med vidare form men kakan blir inte lika hög och gräddningstiden kan variera då. Häll i smeten och grädda kakan i ugnen ca 1 timme eller tills en tandpetare kommer ut ren. Låt kallna helt.

5. Hallonmousse: Sätt gelatinbladen i kallt vatten i ca fem minuter. Under tiden kokar du upp hallonen tillsammans med florsockret i en kastrull. Låt koka tills hallonen gett ifrån sig vätska och tappat sin form. 

6. Tillsätt gelatinbladen i hallonsåsen och rör om tills de smält. Ifall du vill kan du sila hallonsåsen för att få bort fröna kan du göra det. Låt den svalna. 

7. Vispa grädden hårt och vispa ner färskosten. Tillsätt den svalnade hallonsåsen som vid det här laget kanske blivit något tjock men det gör inget. Vispa bara ner den tillsammans med grädden.

8. Montering: Dela botten i 3 eller 4 delar. Spritsa ut ett tjockt lager hallonmousse på varje lager utom locket på kakan. Det vill säga två eller tre lager hallonmousse beroende på hur många delar du skurit botten i. 

9. Koka upp grädden, ta bort från värmen och bryt i chokladen. Rör om då och då tills chokladen smält. 

10. Häll chokladen på mitten av tårtan och med hjälp av en kniv eller en spatel för du chokladen mot kanten av tårtan medan du snurrar på fatet. När du kommer till kanten börjar du försiktigt få chokladen att rinna över på vissa ställen för att få en dropp-effekt. Min blev dock inte så bra men övning ger färdighet! Testar igen nästa gång bara.

11. Vispa grädde och spritsa toppar på tårtan. Jag spritsade sex stycken toppar och dekorerade med hallon. 

Cake Valentin 1


Fastlagsbullar och andra bullar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 07.02.2018 | 1 kommentar(er)

Min favoritbulle är helt klart fastlagsbullen, men kanske inte så mycket själva bullen utan mandelmassan och grädden ;) Hur vill du ha din fastlagsbulle, ska den ha mandelmassa eller sylt? Kommentera gärna! I fjol gjorde jag en fastlagsbulle-längd som jag sedan fyllde med halva mandelmassa och halva hallonsylt men i år blev det traditionella vetebullar. Hade först tänkt baka en fastlagsbulle-krans men det skulle ha blivit så svårt att dela ut den, bullarna går enkelt att springa till grannarna med. Och de blir garanterat glada! Jag testade dock att fläta en liten krans av degen som jag satte på toppen av bullen med de bullarna blev väldigt ojämnt gräddade av någon orsak. Det kanske bara var fel på ugnen jag gräddade dem i.. Men idén var bra eftersom det enkelt går att skilja på de med mandelmassa och de med sylt på det sättet :) Receptet på vetedegen är från min älskade Sju sorters kakor. Världens bästa kakbok, ett födelsedagstips till alla!

Fastlagsbulle 3

Fastlagsbullar

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

½ tsk salt

1½ dl socker

2 tsk krossad kardemumma

11 dl vetemjöl + 1 dl till utbakning

På toppen

1 ägg

Pärlsocker eller mandelspån

Fyllning

200 g mandelmassa eller hallonsylt

4-6 dl grädde + socker

1. Smält smöret i en kastrull.

2. Tillsätt mjölken och värm tills den är 37ºc. För mig blev den så varm med det samma jag blandade smöret med mjölken.

3. Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av degvätskan och lös upp jästen.

4. Tillsätt resten av vätskan, salt, socker, kardemumma och hälften av mjölet och knåda degen några minuter. Tillsätt sedan resten av mjölet, lite åt gången tills du fått en smidig deg. Det är bättre att den är för lös än för kompakt i detta skede. Låt jäsa en timme.

5. Ta ut degen ur bunken och knåda den på mjölat bakbord några minuter. Dela degen i 16 lika stora bitar eller gör som jag och väg varje bulle så de blir lika stora. Mina bullar var 100 gram styck, det var stora bullar. Vill du ha lite mindre gör du dem ca 70 gram. Rulla varje degklump till en bulle.

Ifall du vill ha en flätad krans på toppen av bullen gör du 14 bullar av degen och kavlar under tiden som bullarna jäser ut resten av degen till en tunn rektangel. Skär sedan remsor som är ca 0,5 cm breda och fläta flätor av degen. Det går åt ca 12 cm fläta till varje bulle. Fäst flätans ändor med varandra och sätt sedan flätan på bullen när den jäst klart. Pensla först bullen med ägg så flätan hålls fast. Pensla sedan flätan skilt.

6. Låt jäsa till dubbelstorlek. Under tiden värmer du upp ugnen till 200ºc varmluft eller 250ºc övre- och nedrevärme.

7. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker eller mandelspån. Grädda bullarna 10-12 minuter beroende på storlek. Låt svalna.

8. Skär upp bullen en tredje del från toppen, locket ska vara mindre än botten. Gröp ut lite av innanmätet och fyll bullen med mandelmassa/sylt och vispad grädde. Ifall du använde mandelmassa är det viktigaste att du blandar ut mandelmassan med grädde, den blir så mycket godare! Riv mandelmassan grovt och blanda med grädde. Pudra över florsocker.

9. Ät och njut!

Fastlagsbulle 4

Sen till den andra bullen... Det är nämligen så att vi ska få en bebis till sommaren! ♥ Eftersom detta är en matblogg kommer jag inte att blogga om graviditeten i sig men kanske jag smyger in någonting där det passar sig då och då. Kanske konstiga cravings? Det handlar ju om mat! Vet att det finns många som tycker om att läsa om graviditeter! :)

IMG 6040

Ultraljudsbilden är från vecka 10 och just nu är jag i vecka 17! Snart har halva tiden gått. Hjälp.


Hallon-blåbär frozen yoghurt

Skrivet av Sofia Rönnbacka 05.02.2018

Hoppas ni alla haft en trevlig helg och att ni alla har ätit/kommer att äta en Runebergstårta idag! Här hittar ni ett recept ifall ni vill baka egna. Dagens recept är däremot inte en runebergstårta utan en härligt söt-syrlig frozen yoghurt med smak av hallon och blåbär som passar perfekt som efterrätt vilken dag i veckan. Eller varför inte som frukost bara som den är eller som topping till ett gäng bananpannkakor? Enkel att göra och enkel att äta upp, exakt så som det ska vara. Jag åt min som mellanmål och toppade den med lite krossade pistagenötter för lite crunch. 

Hallon frozen yoghurt 2

Hallon-blåbär frozen yoghurt

6 portioner

2 dl frusna inhemska hallon

1 dl frusna inhemska blåbär

2 frusna bananer i bitar

2 dl turkisk/grekisk yoghurt

Eventuell sötning i form av honung eller agavesirap

1. Låt bananerna stå i rumstemperatur 10 minuter före du gör glassen.

2. Mixa alla ingredienser med en stavmixer, blender eller i en matberedare.

3. Smaka av med sötning och frys in glassen i portionsformar eller i en stor form.

4. Ta fram glassen en stund före servering, toppa med valfria tillbehör.

5. Ät och njut!


Runebergstårtor deluxe

Skrivet av Sofia Rönnbacka 31.01.2018

Haha, nu blir säkert en del människor sura på mig, men vissa förstör fastlagsbullen för mig så nu förstör jag kanske Runebergstårtor för någon annan. MEN, jag älskar Runebergstårtor men hatar dem när jag ätit upp toppen. Så jag bestämde mig för att pimpa upp dem något och gå ett steg längre. Nämligen ta bort en del av innanmätet i Runebergstårtan och fylla den istället, då finns det sylt och glasyr hela vägen och då kan jag älska den all the way! Receptet på Runebergstårtorna har jag tjuvat av min kära mor så hon får äran för det, jag tar äran för idén ;)

Runebergstartor deluxe 8

Runebergstårtor deluxe

200 g smör

½ dl socker

¾ dl farinsocker

3 ägg

3 dl vetemjöl

50 g mald mandel

1 dl kexsmulor

1 tsk bakpulver

1 msk kardemumma

Några droppar bittermandelarom

Smör och skorpmjöl till formarna/kopparna

Fyllning

Hallonsylt och glasyr

 

1. Sätt ugnen på 200ºc.

2. Vispa ihop smöret med sockret och farinsockret. 

3. Tillsätt äggen och vispa ytterligare.

4. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop smeten.

5. Smöra och bröa formarna/kopparna och fyll dem med smet, ca ¾ fulla.

6. Grädda tårtorna 30 minuter.

7. Gröp ut innanmätet ur tårtorna men spara locket. Fyll dem genom att varva glasyr med hallonsylt, sätt till sist på locket igen och gör den traditionella klicken hallonsylt och glasyrringen runtom.

8. Ät och njut!

Runebergstartor deluxe 19

Runebergstartor deluxe 12


De enklaste marängerna

Skrivet av Sofia Rönnbacka 29.01.2018

De enklaste marängerna som du aldrig misslyckas med, hur bra låter inte det?! Vi har alla gjort maränger som blivit bra vispade, snyggt spritsade och sedan blir de ljusbruna/toffe-färgade i ugnen och man blir bara besviken och det slutar med att man kastar hela satsen.. Men inte mera! Här är receptet på maränger som alltid blir en succé! Jag har gjort både små, normalstora och gigantiska maränger av denna maräng och alla har blivit lika lyckade. Beroende på hur länge du gräddar dem förändras konsistensen på dem, men de måste vara åtminstone 1½ timme i ugnen för att de ska bli spröda på utsidan och sega i mitten. Jag har använt dem till att dekorera tårtor och då har jag haft dem i ugnen i ca 2½ timme så de ska bli spröda hela vägen igenom. 

Vill du få fina randiga maränger använder du dig av pastafärg, alltså inte vanlig karamellfärg utan en tjockare geléliknande variant. Jag brukar använda mig av märket Wilton men vet att det finns andra märken i våra matbutiker. Ta sedan en tandpetare eller en pensel och dra 3-4 ränder av färgen inuti din spritspåse för att få randiga maränger!

Maranger rosa vit 53

Enkla maränger

3 äggvitor

2 dl socker

ev. pastafärg

1. Separera äggvitorna från gulorna och sätt vitorna i en skål.

2. Vispa vitorna tillsammans med hälften av sockret tills marängen blir skummig. Tillsätt resten av sockret och vispa tills du har en styv maräng. Ta lite maräng på pekfingret och gnid med tummen mot pekfingret för att känna ifall nästan allt socker löst upp sig. Detta tar ca 7-10 minuter beroende på hur effektiv din elvisp/hushållsassistent är.

3. Sätt ugnen på 75ºc varmluft. Fyll en spritspåse med marängen och spritsa ut maränger i önskad storlek.

4. Grädda 1½-4 timmar beroende på hur stora maränger du gjort. Ta en maräng och smaka nu som då för att se ifall konsistensen är den rätta ;) De ska torka några timmar efteråt så ifall de är lite sega i mitten då du smakar dem så blir de spröda då de torkat!

5. Ät och njut!

Maranger rosa vit 52


Det nya året

Skrivet av Sofia Rönnbacka 09.01.2018

Hej igen efter en lång paus från bloggandet!

Det har varit mycket på gång den senaste tiden och resten av tiden har jag bara varit ledig och inte helt enkelt haft någon ork att blogga. Men nu blir det andra bullar, new year new me och allt det där! Tänkte börja det nya året med att visa bilder på vår nyårsmeny. Det blev ett lugnt nyår i Helsingfors för oss i år följt av några dagar shopping och mera mat, som vanligt då jag besöker Helsingfors då.

Nyar 2018 5

Till förrätt blev det blinier med smetana, rödlök och sikrom. Typ det godaste som finns!  Serverades med en öl eller vitt vin.

Nyar 2018 2

Till huvudrätt blev det potatisgratäng, vitlöks- och timjansstekt innerfilé av nöt med ugnsgrönsaker och rött i glaset.

Nyar 2018 1

Det blev inte så mycket tid till efterrätten eftersom vi anlände så sen på nyåret så den fuskades ihop, gott det med! Hallonsorbet och mangosorbet med marängkross och choklad. 


Glöggkokta päron med pepparkaksglass

Skrivet av Sofia Rönnbacka 19.12.2017

Dags för säsongens glass. När jag tänker på jul tänker jag automatiskt på glögg och pepparkakor, och jag är knappast enda. Glassfantast som jag är så ville jag ta fram en glass med julsmaker. Efter många bra idéer, och kanske vissa mindre lyckade idéer kom jag på idén med glögg-kokta päron med pepparkaksglass. En ny twist på en klassiker runt juletid. Denna dessert passar lika bra på julbordet som till decembermånadens alla glöggmys. För er som läser tidningen så har ni kanske redan sett receptet men vill även denna gång dela det på bloggen med. 

Gloggkokta paron med pepaprkaksglass 10

Glöggkokta päron med pepparkaksglass

6 dl vatten

1-1½ dl socker

2 kanelstänger

1 apelsinskiva

1 tumme stor bit ingefära

1 tsk kardemumma, krossad

15-20 hela nejlikor

½ stort päron eller 1 litet päron per person

1. Blanda ihop alla ingredienserna förutom päronen i en kastrull. Koka upp glögglagen.

2. Under tiden som glögglagen kokar upp skalar och halverar du päronen. Vill du att de ska stå/ligga rakt kan du skära bort en bit av päronet. Gröp ur kärnhuset.

3. När glögglagen kokat upp och sockret smält tillsätter du päronen och låter dem koka ca 5 minuter på svag värme.

4. Låt päronen ligga i lagen en stund före du tar upp dem. Låt dem kallna och servera med pepparkaksglass.

Spara lagen! Lagen passar utmärkt som bas till en vit glögg eller till en värmande vinterdrink.

Pepparkaksglass

4 dl grädde

1 dl mjölk

½ burk kondenserad mjölk

Ca 8-10 krossade pepparkakor

1. Vispa grädden ganska fast.

2. Rör ner mjölk, kondenserad mjölk och bryt ner pepparkakorna.

3. Häll glassen i en burk med lock och frys åtminstone 6 timmar, gärna över natten.

4. Ta fram glassen en stund före servering. Gör en glassboll, toppa päronet med glassbollen och smula över lite pepparkakor.

5. Ät och njut!

Gloggkokta paron med pepaprkaksglass 7


Saffrans-butterkaka med smak av apelsin och mandel

Skrivet av Sofia Rönnbacka 12.12.2017

Saffran hör julen till, någon annan som håller med mig? 

Denna krans har jag gjort förut och den tåls att göras om och om igen. Alldeles underbart julig är den dessutom. Degen får sig en omgång saffran, och fylls sedan med skalet av en apelsin, mandelmassa och smör förstås. För vad är en bulle utan smör? ;) 

Saffransbutterkaka med apelsin och mandelmassa 4

Saffransbutterkaka med apelsin och mandelmassa

25 g jäst

2½ dl mjölk

1 pkt mald saffran (á 0,5 g)

½ dl socker

½ tsk salt

50 g mjukt smör

6-7 dl vetemjöl

Fyllning

150 g mandelmassa

50 g mjukt smör

Rivet skal av en apelsin

1 tsk krossad kardemumma

Pensling

1 ägg

1. Värm mjölken till 37ºc.

2. Smula ner jästen i en bunke och häll över den fingervarma mjölken. Rör om tills jästen löst sig.

3. Mortla saffranet med en msk av sockret, tillsätt i vätska. Tillsätt sedan resten av sockret, salt, smör och vetemjöl, lite i taget tills degen är smidig. 

4. Låt degen jäsa 30 minuter. Under tiden gör du fyllningen genom att riva ner mandelmassan och blanda den med det mjuka smöret och apelsinskalet.

5. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30x40 cm. Bre på fyllningen och rulla ihop från långsidan.

6. Skär degen i 10-12 bitar. Klä en rund form med bakplåtspapper och sätt i bullarna. Låt jäsa 45 minuter. 

7. Sätt ugnen på 200ºc.

8. När bullarna jäst klart penslar du dem med ett uppvispat ägg och gräddar dem 25-30 minuter i ugnen.

9. Pudra florsocker eller ringla över glasyr över bullarna före servering.

10. Ät och njut!

Saffransbutterkaka med apelsin och mandelmassa 1Saffransbutterkaka med apelsin och mandelmassa 2


Första gången med i tidningen!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 10.12.2017

Har ni läst gårdagens Österbottens tidning eller Vasabladet? Där är jag med, så kul! Tänkte dela med mig av recepten även här på bloggen ifall ni inte prenumererar på någondera av tidningarna :) Idag får ni recept på en kladdkaka med valnötter och brynt smör, mmm. Juligt men inte ändå sådär typiskt jul. Om några dagar får ni det andra receptet på polka macarons!

Kladdkaka med valnotter och brynt smor 4

Kladdkaka med valnötter och brynt smör

2 dl socker

2 ägg

100 g brynt smör

2 dl vetemjöl

1½ tsk vaniljsocker

En nypa salt

75 g hackade valnötter

Smör och skorpsmulor till formen

1. Bryn smöret genom att sätta smöret i en kastrull och smält smöret. Värm smöret till 125°c och rör under tiden. Var försiktig så smöret inte bränns! När smöret är gyllenbrunt och doftar nötigt är det klart. Låt svalna något.

2. Sätt ugnen på 175°c och smörj och bröa en springform, 20-22 cm i diameter.

3. Rör snabbt ihop ägg och socker i en beredningsskål. Sikta i vetemjöl, tillsätt vaniljsocker och salt och rör om.

4. Hacka valnötterna grovt och rör ner dem i smeten.

5. Tillsätt det brynta smöret och blanda smeten ytterligare.

6. Grädda kladdkakan ca 20 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den.

7. Pudra florsocker över kakan och servera med grädde.

8. Ät och njut!

Kladdkaka med valnotter och brynt smor 5

Kladdkaka med valnotter och brynt smor 6


Piroger med blåbärs­fyllning

Skrivet av Sofia Rönnbacka 06.12.2017

Finland 100 år, då vill även jag, så som många andra, uppmärksamma denna dag på något sätt. Det har varit många recept med blåbär inblandat i Finland 100 år och även jag fortsätter på det spåret. Någon pirogmästare är jag verkligen inte, som det kanske syns, men det är väl tanken som räknas? Det är inte lätt att göra piroger, fyllningen och degen är enkel men att nypa ihop dem är den svåra delen. Skam den som ger sig, de behöver ju inte se bra ut för att vara goda. Och goda var de verkligen. Vill du kan du servera dem med lite grädde, vaniljsås eller vaniljglass! 

Karelska piroger med blabarsfyllning 4

Piroger med blåbärsfyllning

Deg

5 dl korn- eller rågmjöl

3 msk florsocker

1½-2 dl vatten

Fyllning

5 dl risgrynsgröt

2 dl blåbär

3 msk florsocker

1. Koka risgrynsgröten enligt anvisningen på förpackningen. Det blir mera gröt än 5 dl men det går att äta gröten till lunch.

2. Ta bort ca 5 dl gröt, blanda i blåbären och smaka av med florsockret så du får den rätta sötman.

3. Blanda ihop ingredienserna till degen, den ska vara mjuk så den inte spricker vid utbakningen.

4. Sätt ugnen på 250ºc.

5. Rulla degen i golfbolls stora bollar, kavla ut till en oval form och sätt ca 1½ msk fyllning längst mitten. Nyp ihop pirogen, börja från mitten och vik upp kanten, nyp ihop och nyp vidare längs med pirogen tills hela pirogen är ihop. Ifall det sticker upp vassa toppar, vik ner dem för att förhindra att de bränns. 

6. Grädda pirogerna 5-7 minuter eller tills de fått lite färg.

7. Pensla lite mjölk över kanten på pirogen för att hålla den mjuk.

8. Ät och njut!

Karelska piroger med blabarsfyllning 1