Header bakgrund klar

Apple pie cinnamon buns

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.09.2017

Say whaaat?! Ja ni läste rätt, apple pie cinnamon buns. Ibland får jag genialiska idéer det må jag säga. Och dessa bullar var verkligen en sådan genialisk idé. Äppeltider på intågande, och förutom den traditionella äppelmosen och äppelkakan (som ni kommer att få recept på) så testar jag något nytt. Bullarna är en av de nya kreationerna, för det är vad de är, kreationer.

Apple pie cinnamon buns 3

Att rulla bullar är en konst, som jag kanske inte riktigt behärskar ännu men övning ger färdighet. När jag rullar bullarna viker jag degen två gånger så den bildar tre lager. Efteråt skär jag 2 cm remsor som jag sedan snurrar. När remsan är snurrad virar jag den två gånger runt fingrarna och trycker in änden i mitten. Voilá! Nu kan du rulla bulla efter min suveräna beskrivning.. Svårt att skriva, lättare att visa. Kanske borde filma en video?

Apple pie cinnamon buns

5 dl mjölk

50 g jäst

1,2 kg vetemjöl

2 ägg

200 g smör

2 dl socker

2 tsk kardemumma

½ tsk salt

Äppelfyllning

4 äpplen, jag använde royal gala

1½ dl farinsocker

1 dl socker

3 tsk kanel

2 krm mald muskotnöt

350 g smör

1 nypa salt

Till pensling och garnering

1 uppvispat ägg

Pärlsocker eller mandelspån

1. Värm mjölken till 37°c.

2. Smula ner jästen i en beredningsskål eller en skål till en hushållsassistent. Häll över mjölken och rör tills jästen löst sig.

3. Tillsätt hälften av mjölet och knåda i fem minuter. Låt sedan blandningen jäsa i 15 minuter. 

Detta kallas en fördeg, vilket gör så att jäsprocessen kommer igång fortare och bullarna blir luftigare.

4. Tillsätt äggen, socker, kardemumma och nästan allt resterande mjöl. Knåda 10 minuter med maskin eller 15 minuter för hand. Tillsätt saltet när två minuter återstår.

5. Låt degen jäsa en timme. Under tiden förbereder du fyllningen.

6. Tvätta och riv äpplena grovt. Krama ur en del av vätskan så inte fyllningen blir rinnig.

7. Koka ihop alla ingredienserna några minuter i en kastrull och kyl sedan ner den så smöret stelnar.

Kom ihåg att ta fram fyllningen 15 minuter före du bakar ut bullarna så den hinner mjukna!

8. Kavla ut degen till en stor rektangel och bred på fyllningen. 

9. Vik degen två gånger så den bildar tre lager. Skär degen i 2 cm remsor och snurra bullar utgående från beskrivningen i början av inlägget.

10. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek. Under tiden värmer du upp ugnen till 200°c.

11. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker eller mandelspån.

12. Grädda bullarna ca 10 minuter.

13. Ät och njut!

Apple pie cinnamon buns 5


Säsongens glass: Very berry ice cream

Skrivet av Sofia Rönnbacka 01.09.2017

Säsongens glassmak är nu här!


En very berry ice cream fick det bli denna gång och receptet fortsätter att modifieras och utvecklas till det bättre hela tiden. Att göra glass är verkligen en konst, speciellt då man inte har en glassmaskin. De tidigare glassrecepten (här och här) har varit gräddigt/syrligare men denna gång tror jag att jag knäckte koden för en lagom krämig glass men inte för fet av grädden. 

Skogsbarsglass med besok av jordgubb 1

Very Berry-glass

1 dl blåbär

1 dl hallon

1 dl jordgubbar

1 dl syltsocker

4 dl grädde

2 dl mjölk, 1,5% fetthalt

½ burk kondenserad mjölk

1. Koka ihop bären med syltsockret enligt anvisning på förpackningen.

2. Låt sylten svalna och mixa den slät med en stavmixer eller en blender.

3. Vispa grädden hårt, blanda ner den kondenserade mjölken och den vanliga mjölken. 

4. Vispa ytterligare någon minut och tillsätt sedan den avsvalnade sylten.

5. Häll över glassen till en burk med lock och frys in minst 8 timmar, men gärna över natten.

6. Ät och njut!

Skogsbarsglass med besok av jordgubb 2


Salted caramel-sås

Skrivet av Sofia Rönnbacka 22.08.2017

Denna salted caramel sauce får ni inte missa! Såsen piffar enkelt upp en portion glass eller varför inte ta den till nästa nivå och gör en dessert av den. En salted caramel cheesecake, saltkaramell glass (grundrecept på glass hittar ni här) eller varför inte göra en härligt fluffig salted caramel mousse. Det gjorde jag, men ni får receptet på den en annan gång. Just nu får ni recept på såsen och under tiden får släppa lös er egen kreativitet och testa olika recept! 

Salted caramell sauce 1

Salted Caramel-sås

200 g socker

100 g smör i bitar

1½ dl grädde

½-1 tsk salt

1. Häll sockret i en stekpanna med höga kanter och sätt på värmen.

2. Låt sockret smälta på medelhög värme under omrörning. 

Gör inte som jag gjorde. Jag lämnade slickepotten i sockret och försvann för några minuter vilket resulterade i en halv slickepott när jag kom tillbaka. Så det var bara att ta en ny stekpanna och nytt socker och börja om från början. Sockret blir med andra ord väldigt varmt så var försiktig!

3. När sockret har smultit tillsätter du smöret och låter det smälta tillsammans med sockret.

4. Tillsätt grädden och rör om. Nu kommer såsen att bubbla upp eftersom att grädden är kall så var försiktig!

5. Låt såsen koka 2-3 minuter. Tillsätt sedan saltet, börja med en halv tesked och smaka av tills såsen är tillräckligt salt.

6. Låt svalna något före servering, ifall du ska använda såsen i en annan dessert rekommenderar jag att den får svalna helt.

7. Ät och njut!


De frasigaste av alla frasvåfflor

Skrivet av Sofia Rönnbacka 07.08.2017

Mums för våfflor, speciellt frasvåfflor! Till skillnad från vanliga våfflor innehåller inte frasvåfflor ägg vilket gör så att de inte blir geggiga. Det går enkelt att göra och passar till frukost, lunch, middag, kvällsmål eller efterrätt. Sedan kan man ju variera tillbehören i oändlighet! En salt våffla gör du enkelt genom att servera en god skagenröra med våfflan men det kanske mest traditionella är ändå grädde och sylt. Jag är ju då inte kanske riktigt en sylt människa, hatar när någon gjort sylt och den bara smakar socker eller när någon fryser in bär och häller en deciliter socker över dem, like why?! Jag vill helst av allt ha färska bär och frukter. Just denna våffla serverades med grädde, jordgubbar, banan och maräng. Det slank ganska enkelt ner två våfflor kan jag säga er! Av detta recept kommer det 6-8 våfflor beroende på hurudant våffeljärn du har.

Frasvafflor 2

Frasvåfflor

3½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

4 dl mjölk

100 g smör

1. Smält smöret och låt det svalna.

2. Blanda ihop mjöl och bakpulver i en skål och häll över mjölken. Vispa gradvis i smöret tills du fått en len smet.

3. Grädda våfflorna i våffeljärnet tills de blivit gyllene. Låt våfflorna svalna på ett galler!

Detta är viktigt eftersom våfflorna kan bli geggiga ifall inte ångan från dem slipper bort.

4. Toppa våfflorna med dina favorit tillbehör.

5. Ät och njut!

Frasvafflor 4


Rhubarb-gin fizz

Skrivet av Sofia Rönnbacka 04.08.2017

Till alla er gin älskare där ute, här kommer ett recept på fredagsdrinken för er. Gin, rabarbersaft, blodgrapejuice och mineralvatten, syrligt och beskt, så som mina drinkar gärna får vara! Recept på rabarbersaft hittar ni här. En shaker är ett plus när du gör drinken men ifall du inte har en tar du helt enkelt en ask med lock och använder den istället. Receptet är beräknat för två drinkar.

Rabarber gin drink 2

Rhubarb-gin fizz

4-6 cl gin

8 cl koncentrat av rabarbersaft

8 cl färskpressad juice av en blodgrape

Mineralvatten med citrussmak

Is

Basilika

1. Blanda gin, rabarbersaft, blodgrapejuice och is i en shaker och shejka.

2. Sila blandningen genom en sil i två glas fyllda med is.

3. Häll på mineralvatten och dekorera med basilika och eventuellt en klyfta blodgrape.

4. Drick och njut!

Rabarber gin drink 4

Visst blev den fin färg?!


Nästan äkta red velvet cupcakes

Skrivet av Sofia Rönnbacka 01.08.2017

Dessa lite "nyttigare" (läs mera näringsämnen från rödbetan, liks mycket socker) cupcakes gjorde jag till min systers kalas. Egentligen visste jag inte vad jag hade tänkt baka, det blev en liten what's in my pantry-utmaning av det hela. Hittade lite mörkchoklad och några rödbetor vilket fick mina tankar att gå tillbaka till en choklad-rödbetskaka vi bakat i skolan någon gång. Hittade förstås inte receptet till den så fick ändra mig och baka cupcakes istället. Av denna sats kommer det ca 30 cupcakes.

Dessa cupcakes har en lite jordig smak på grund av rödbetan men inte på ett dåligt sätt! Ni har säkert sett bilder och recept på redvelvet cupcakes från Amerika. Dessa cupcakes har blivit något av Amerikas nationalbakverk, på samma sätt som vi har vår blåbärspaj. Redvelvet kex, kakor, cupcakes, glass, lava cakes och så vidare, allt har testats. I originalreceptet på redvelvet cupcakes användes rödbetor tillsammans med kakao/choklad för att få den röda djupa fina färgen men på senare tid har hushållsfärger tagits i bruk. Lite roligt är det ändå att göra på det traditionella sättet och skippa det konstgjorda för en gångs skull.

Choklad och rodbetsmuffins 5

Choklad- och rödbetscupcakes

200 g smör

150 g mörk choklad

3 ägg

2 dl socker

1½ dl mjölk

2 dl riven rödbeta, ca 2 st

2 msk kakao

2 tsk bakpulver

4 dl vetemjöl

1 krm vaniljpulver

1 krm salt

1. Bryt chokladen i bitar i en skål. Smält smöret och häll det över chokladen. Rör om och låt chokladen smälta.

2. Skala och riv rödbetan grovt. Sätt ugnen på 175ºc.

3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

4. Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ner dem i ägg-socker blandningen.

5. Häll i mjölk, choklad och rödbeta, rör om försiktigt så inte fluffet försvinner ur äggen.

6. Sätt ut muffinsformar i en muffinsplåt eller på en ugnsplåt och fyll dem till 2/3.

7. Grädda muffinsen i ugnen 15-20 minuter eller tills en tandpetare är ren då du sticker den i muffinsen.

Ombréfrosting

200 g färskost

Florsocker

½ krm vaniljpulver

½-1 tsk citronsaft

Karamellfärg

1. Vispa färskosten något så den blir mjukare och rör i vaniljpulver, citronsaft och tillsätt florsocker till önskad konsistens.

2. Fördela frostingen i tre skålar. Färga varje skål i olika nyanser genom att tillsätta olika mängd karamellfärg.

3. Spritsa på muffinsen. 

4. Ät och njut!

Choklad och rodbetsmuffins 3


Himmelsk rabarberkaka i limpform

Skrivet av Sofia Rönnbacka 23.07.2017

Rabarbersäsongen börjar vara över och rabarbern börjar bli mera saftrabarber än efterrättsrabarber men i denna kaka fungerar den ännu. En rabarberkaka i limpform är perfekt då du vill ha något sött till eftermiddagskaffet och den går bra att frysa in i färdiga skivor och ta upp efter hand. Det går säkert bra att göra dubbel sats av kakan och sätta den i en långpanna. Jag serverade kakan med en vanilj glassboll och kolasås, super kombo!

Rabarberkaka i limpform 4

Rabarberkaka i limpform

2 ägg

2 dl socker

100 g smält smör

½ dl naturell yoghurt

1 krm vaniljpulver

1 tsk bakpulver

½ tsk kardemumma

2 dl vetemjöl

2 stjälkar rabarber, ca 2-3 dl

1. Sätt ugnen på 175ºc.

2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

3. Skala och skiva rabarbern.

4. Tillsätt smält smör, yoghurt, vaniljpulver, bakpulver, kardemumma och sikta i vetemjölet. Vänd till sist ner rabarbern.

5. Smörj och bröa en limpform och häll smeten i formen.

6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter, testa med en tandpetare ifall kakan är klar.

7. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

8. Ät och njut!

Rabarberkaka i limpform 8

I kid you not då jag säger att denna bild var den första bilden jag tog, så perfekt är denna kaka!


Pavlova med hemgjord lemoncurd

Skrivet av Sofia Rönnbacka 17.07.2017

Visste ni att pavlovan fått sitt namn efter den ryska ballerinan Anna Pavlova? Hennes ballerinakjol lär ha inspirerat en konditor till att göra en fluffig marängbotten. Sedan är det ganska omtvistat huruvida idén kom från en australiensisk eller nyzeeländsk konditor, hur som helst är pavlova magnifikt! En spröd, fluffig och mjuk marängbotten toppad med lemoncurd, grädde och bär fick bli tårtan till systers kalas. Jag använde mig av lemoncurden som ni fick recept på i förra inlägget, klicka här för recept :) Kom ihåg att pavlovan ska torka över natten så den måste bakas åtminstone en dag på förhand. Det går även bra att baka den flera dagar på förhand.

Pavlova med lemoncurd 3

Pavlova

9 äggvitor

5 dl socker

2 msk maizena

1½ tsk ättika

1 krm salt

Dekorering

5 dl vispad sötad grädde

Valfria frukter/bär

Lemoncurd

1. Vispa äggvitorna tills de börjar bli fluffiga.

2. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills allt socker löst sig.

3. När marängen inte har sockerkristaller kvar tillsätter du maizena, ättika och salt.

4. Sätt ugnen på 150ºc.

5. Bred ut marängen i en cirkel på en plåt klädd med bakplåtspapper.

6. Sätt in marängen i ugnen och efter 20 minuter sänker du värmen till 125ºc och gräddar den ytterligare i 1½ timme.

Låt marängen torka i ugnen över natten.

7. Dekorera marängen med lemoncurd, grädde och bär.

8. Ät och njut!

Pavlova med lemoncurd 1


Härligt syrlig lemoncurd

Skrivet av Sofia Rönnbacka 14.07.2017

En härligt syrlig lemoncurd och en dag med strålande sol går hand i hand. På sommaren ska det vara fräscha uppfriskande efterrätter och en lemoncurd blir pricken över i:et i flera desserter. Sätt den på glass, som fyllning i kakor eller varför inte sätta den mellan två kex, bara att testa sig fram!

Denna lemoncurd gjordes på sex äggulor eftersom den användes till en pavlova (receptet på pavlovan kommer snart). Ifall du vill att lemoncurden ska vara lös använder du fyra äggulor men ifall du vill ha den ganska stel använder du sex stycken äggulor. Av en sats kommer det ca 3 dl lemoncurd. Det som är viktigt att tänka på då du gör curden är att alla ingredienser sätts i från början och att du vispar hela tiden så curden inte skär sig! Eftersom den innehåller äggulor så kan äggulorna koagulera, dvs. stelna och då börjar den se ut som äggröra. Ifall den skulle skära sig, ta genast bort den från värmen och sila den så kan den gå att rädda :)

Lemoncurd

Skal och saft av en citron (ca 1 dl saft)

1-1½ dl socker

4-6 äggulor

50 g smör i bitar

1. Tvätta citronen noga.

2. Riv skalet och pressa saften ur citronen.

3. Sätt citronsaft, citronskal, socker och äggulor i en kastrull och vispa så ingredienserna blandas.

4. Koka upp lemoncurden och sjud den några minuter under ständig vispning.

5. Då lemoncurden börjar tjockna tar du bort den från värmen och rör ner smör i kuber.

6. Låt lemoncurden svalna och servera på valfritt sätt.

7. Ät och njut!

Lemoncurd 3


Nu har den äntligen börjat!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 02.07.2017

Äntligen kom rabarbersäsongen till Rönnbacka! Det är alltid på detta vis. I maj börjar recept med rabarber dyka upp i veckotidningar, i början på juni börjar rabarbertiden på bloggar och så har vi Sofia, som alltid börjar sin rabarbersäsong i slutet på juni. Vägrar köpa rabarber från butiken för att testa recept så ifall det finns flera som jag, som får sin rabarber mitt i sommaren, kommer ni att ha nytta av de recept jag delar med mig av. Ifall det finns de som ätit för mycket rabarber rekommenderar jag ändå att testa detta recept. Denna gång blev det vetebullar fyllda med en rabarberkompott, och oj så goda de var. En perfekt kombination av sött och syrligt och även löjligt gott karamelliserat socker, mmmmm.. 

Av vetedegen gjorde jag två olika sorters bullar eftersom alla inte äter rabarber, så den andra halvan av degen förvandlades till kanelbullar. Har aldrig snurrat och knutit kanelbullar förut, utan bara rullat dem som med rabarberbullarna så jag blev lite stolt över slutresultatet. Mängderna är beräknade för endera sorterna, vill du baka båda halverar du receptet på rabarberkompotten och på smör- och sockerblandningen. Inspiration till receptet på vetedegen kommer från sju sorters kakor men det går bra att använda vilken deg som helst. Jag gillar att baka mina bullar äggfria och använder mig därför av just detta recept.

Bullar med rabarberkompott

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

½ tsk salt

1 dl socker

2 tsk kardemumma

11 dl vetemjöl

1. Smält smöret tillsammans med mjölken i en kastrull och värm blandningen till 37ºc.

2. Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölkblandningen och rör tills jästen löst sig.

3. Tillsätt socker, salt, kardemumma och 8 dl mjöl.

4. Knåda degen för hand eller med maskin tills den blir smidig. Tillsätt mera mjöl vart efter tills degen är bra konsistens. 

5. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Under tiden förbereder du fyllningen. 

6. Dela degen i två delar och kavla ut den till en rektangel.

7. Bred på smör- och sockerblandningen och rabarberkompotten. Rulla ihop degen och skär den i 12 bitar.

8. Sätt bullarna på en plåt med ca 2 cm mellanrum, låt jäsa i en halv timme.

9. Pensla eventuellt bullarna med ägg och strö på pärlsocker.

10. Grädda bullarna 225ºc i ca 12 minuter.

11. Ät och njut!

Rabarberkompott

1 liter rabarber i bitar

½ tsk vaniljpulver

½ dl vatten

1 dl rårörsocker

1 dl socker

saften av ½ citron

½ tsk kardemumma

1. Skala och skiva rabarbern.

2. Sätt alla ingredienser i en kastrull och låt kompotten koka i 30-40 minuter. 

Det tar länge innan vätskan kokat bort. Var försiktig så kompotten inte bränner i botten. 

Smör- och sockerblandning

200 g mjukt smör

1 dl farinsocker

1 dl rårörsocker

1. Rör ihop sockret med smöret.

 Rabarberbullar 3

Till kanelbullarna använde jag samma mängd socker- och smörblandning men tillsatte 3 tsk kanel och 1 tsk kardemumma.

Kanelbullar 14