I koket med Sofia

Kladdkaka med smak av jordgubb och vitchoklad

Skrivet av Sofia Rönnbacka 20.06.2018

Midsommarkakan är här. En smak av jordgubbar och vitchoklad ackompanjeras av mandel i denna härliga kladdkaka. Servera den med löst vispad grädde och mera färska jordgubbar och du har en succé! En del av vetemjölet byttes ut mot mandelmjöl för att ge kakan en lite annorlunda smak och konsistens än den vanliga kladdkakan. Ifall det finns gluten- eller mandelallergiker kan mjölet med fördel helt ersättas med en av sorterna.

Kladdkaka med jordgubbar och vitchoklad 1

Kladdkaka med smak av jordgubbar och vitchoklad

24 cm ∅

100 g smör

75 g vitchoklad

1½ dl socker

2 ägg

1 dl vetemjöl

1 dl mandelmjöl

6 skivade jordgubbar

Till servering

Färska jordgubbar

Vispgrädde

Pudersocker

Mynta eller citronmeliss

1. Sätt ugnen på 175ºc. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Smält under tiden vitchokladen över vattenbad eller i mikron.

2. Rör ihop smöret med  alla ingredienser och rör till sist ner den smultna vitchokladen.

3. Smörj och bröa kanten på en springform och sätt bakplåtspapper i botten. På detta sätt förhindrar du att formen rivs av kniv och du kan enkelt flytta kakan till ett kakfat ifall du vill!

4. Sätt smeten i formen och tryck ner skivade jordgubbar i smeten. Grädda kakan i mittersta delen av ugnen ca 25 minuter.

5. Låt kakan svalna och dekorera den sedan med pudersocker. Servera den med löst vispad grädde, färska jordgubbar och mynta.

6. Ät och njut!

Kladdkaka med jordgubbar och vitchoklad 3

 


Zucchinibrownies

Skrivet av Sofia Rönnbacka 06.06.2018 | 1 kommentar(er)

Nästa recept i min zucchinivecka är en brownie. En maffig, nötig och chokladig brownie med en chokladglasyr på toppen. För att göra den ännu saftigare och kladdigare tillsattes zucchini i smeten. Brownien bakades i en form som var 20x30 cm, vill du ha den i en långpanna dubblar du smeten och mängden glasyr.

Zucchinibrownies 2

Zucchinibrownie

12-16 bitar

200 g zucchini

¼ tsk salt

200 g smör

2 dl socker

2 ägg

3 dl vetemjöl

¾ dl kakao

1½ tsk bakpulver

1 dl hackade valfria nötter

Chokladglasyr

50 g smör

2 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

ca 3 dl florsocker

1. Tvätta och riv zucchinin grovt, blanda med saltet och låt dra.

2. Sätt ugnen på 200°c. Blanda ihop de torra ingredienserna. 

3. Vispa smör och socker pösigt, tillsätt äggen ett i taget. Sikta i hälften av de torra ingredienserna, sedan zucchinin och sedan den resterande mjölblandningen. Ifall smeten blir för tjock tillsätter du lite av vattnet som kommit ur zucchinin. Detta är helt beroende på hur mycket vätska som hunnit komma ut ur zucchinin.

4. Hacka nötterna och blanda till sist ner dem i smeten. 

5. Klä en form med bakplåtspapper och bred ut smeten i formen. Grädda brownien i ugnen ca 25-35 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt svalna.

6. Chokladglasyr: Smält smöret. Blanda smöret med kakao, vaniljsocker och tillsätt florsockret lite i taget tills du har önskad konsistens på glasyren, vill du ha den rinnig sätter du mindre florsocker men vill du ha den tjock och så att den stelnar sätter du mera. Skär brownien i bitar.

7. Ät och njut!Zucchinibrownies 3


No bake rhubarbcake

Skrivet av Sofia Rönnbacka 25.05.2018 | 1 kommentar(er)

En enkel no bake rabarbertårta som du bakar i ett nafs och går bra att frysa in! Rabarbersäsongen är inledd iallafall hemma hos mig och vad passar då bättre än att bjuda på ett recept på en tårta som lämpar sig bra för student-/examensfesten. Tårtan är en blandning av en moussetårta och en cheesecake får smak av rabarber och kardemumma. Den innehåller rå-rabarbersaft koncentrat, här finns recept på det. Det går minst lika bra med köpt saft! Denna tårta går att göra på förhand och fryses enkelt in, lämna då bort rabarber-jordgubbsspegeln eftersom den har en tendens att skrynkla ihop sig i frysen. Ta upp tårtan dagen före servering eller på morgonen samma dag och gör rabarber-jordgubbsspegeln då istället. 

No bake rhubarbcake 1

No bake rhubarbcake

Denna tårta är gjord i en form på 24 cm i diameter och räcker till 14 bitar.

Botten

180 g valfria kex, havrekex/digestivekex/chokladkex

70 g smält smör

Fyllning

3 dl vispad grädde

3/4 dl florsocker

200 g färskost med vaniljsmak

200 g mascarpone

1½ dl rabarbersaft av koncentrat

3/4 tsk kardemumma

5 gelatinblad

Rabarber-jordgubbsspegel

1 dl rabarbersaftkoncentrat

150 g pureade jordgubbar

2 gelatinblad

Dekoration

Vitchoklad

Jordgubbar

Ätbara blommor

1. Mixa kexen till ett fint smul och blanda med det smultna smöret. Tryck ut botten i en form med löstagbar kant som blivit klädd med bakplåtspapper i botten. Ställ kallt så länge du förbereder fyllningen.

2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden och florsocker hårt. Vispa sedan ner färskosten och mascarponen. 

3. Koka upp rabarbersaften tillsammans med kardemumman, blanda ner gelatinbladen utan att knipa vattnet ur dem. Låt svalna något.

4. Blanda ihop rabarbersaften med grädd-färskostblandningen. Häll fyllningen över botten och skaka om så att det inte lämnar luftbubblor i tårtan. Släta ut toppen. Ställ kallt i kylskåpet i åtminstone fyra timmar före du sätter på spegeln. Ifall du fryser in kakan ska du göra det när den stelnat.

5. Rabarber-jordgubbsspegel: Blötlägg gelatinbladen. Purea jordgubbarna. Koka upp jordgubbspurén med rabarbersaften, ifall den känns tjock tillsätter du lite vatten. Kläm ur gelatinbladen och rör ner i rabarber-jordgubbsblandningen.

6. Sila rabarber-jordgubbsblandningen för att få bort fröna och häll den sedan över tårtan. Låt stelna.

7. Dekorera genom att ringla över smält vitchoklad, plocka ut jordgubbar och eventuellt andra bär i valfritt mönster och tillsätt några ätbara blommor, exempelvis violer, för en fin färgklick!

8. Ät och njut! 

No bake rhubarbcake 5No bake rhubarbcake 4


Favorit i repris: Farmors munkar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 27.04.2018 | 1 kommentar(er)

Favorit i repris! Efter fjolårets munk-succé här på bloggen så kände jag att jag bara måste baka nya munkar till årets 1:a maj firande, och varför ändra på ett redan fungerande recept? Därför kör vi nu samma recept, min farmors, men med nya fyllningar. De blev ännu bättre än i fjol ifall man tycker om lite "modernare" stuk på munkar. Denna gång fick en tredje del av munkarna en churro-inspirerad tvist, fylld med dulce de leche och socker-kanelblandning runtom. En tredje del fick nutellafyllning och florsocker runtom.

Dulce de leche munkar 4Nutellamunkar 3Hallonmunkar 4

För dig som vill ha klassiska munkar har jag en syltfyllning med en liten tvist :) De fick nämligen sällskap av hallonsaft i degen för en rosa färg på munken! Ifall du vill ha rosa munkar tillsätter du ca 2 dl hallonsaft till en tredje del av degen, knådar in saften och tillsätter lite mera mjöl i den delen. Vill du bara göra rosa munkar blandar du hallonsaft och mjölk, 3 dl hallonsaft och 7 dl mjölk. Det går förstås att göra munkarna enligt receptet och bara fylla dem med hallonsylt.

Men vad var det som var så speciellt med farmors munkar då? För det första var de äggfria och för det andra var det fettet de friteras i. Vi använder oss alltid av munkfett och skulle inte ens kunna tänka oss att fritera i rapsolja, usch. Så vad väntar du på? 1:a maj är alldeles runt hörnet! Iväg till butiken och köp jäst och munkfett och baka de bästa munkarna någonsin! Här hittar du förra årets inlägg men eftersom att jag utvecklas i takt med att bloggen utvecklas så gör även mina fotokunskaper det så en uppgradering kändes på sin plats.

Dulce de leche munkar 1

Farmors munkar

150 g smält smör

1 l mjölk

1½ bit jäst

2 tsk krossad kardemumma

2 tsk salt

1½ dl socker

ca 1,6 kg mjöl

Till fritering

1 kg (2 förpackningar) fett för munkfritering (hittas på samma ställe som smör i butikerna)

Fyllning

1 burk dulce de leche (karamelliserad kondenserad mjölk)

1 burk nutella

1 burk hallonsylt

Runt om

För dulce de leche munkarna: Fint strösocker och kanel som blandas.

För nutellamunkarna: Florsocker

För hallonmunkarna: Fint strösocker

 

1. Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken. Värm upp till 37ºc.

2. Smula ner jästen i en beredningsskål och häll över smör-mjölkblandningen. Rör om tills jästen löst sig.

3. Blanda i kardemumma, salt, socker och hälften av mjölet. 

4. Tillsätt mera mjöl tills degen blir en bra konsistens. Knåda degen 5 med maskin eller 10 minuter förhand. 

5. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 40-60 minuter.

6. Dela degen i tre bitar. Kavla ut degen till en 1 cm tjock platta och tryck ut munkar med en rund form (min var ca 6 cm i Ø). 

7. Låt munkarna jäsa 20 minuter.

8. Smält munkfettet i en kastrull/gryta med tjockt botten. Testa om fettet är varmt genom att försiktigt sätta i en bit deg, flyter degen upp med det samma och blir gyllenbrun på bara någon minut är fettet tillräckligt varmt. 

9. Fritera munkarna ca 1 minut på vardera sida, vänd försiktigt munkarna med exempelvis två gafflar. Var försiktig så inte oljan sprätter omkring och ha ett lock nära till hands ifall att det fattar eld!

10. Låt munkarna rinna av på hushållspapper för att få bort överflödigt fett.

11. Låt dem svalna något innan du sockrar dem. Vi brukar använda en tom mjölpåse när munkarna ska sockras, häll socker i påsen, sätt i munkarna och skaka om. Vips så har du sockrade munkar med alldeles tillräckligt med socker.

12. Fyll en spritspåse med den fyllning du vill ha i, gör ett hål i sidan av munken och fyll den.

13. Ät och njut!

Dulce de leche munkar 3
 
Dulce de leche munkar 2
 
Munkar med dulce de leche-fyllning
 
Nutellamunkar 1
 
Nutellamunkar 2
 
Munkar med nutellafyllning

Hallonmunkar 3
Munkar med hallonfyllning

 

 


Chokladglass med hallonsås

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.04.2018

Det är alldeles för länge sedan jag gett er ett recept på glass! Så nu är det dags. Denna gång en maffig chokladglass med chokladsås och hallonsås swirlat in i glassen. Jag tycker bestämt du ska testa denna glass till helgen, du kommer inte ångra dig. Chokladglass med hallon 1

Chokladglass med hallonsås

4 dl grädde

2 dl helmjölk

1 brk kondenserad mjölk

¾ dl kakao av god kvalitet

1 tsk snabbkaffepulver

1/3 tsk salt

2 dl mosade hallon

Ev. Hackad choklad

1. Blanda ihop den kondenserade mjölken och kakaon i en kastrull. Koka upp blandningen och tillsätt snabbkaffepulvret och saltet. Låt svalna något.

2. Vispa grädden hårt och vispa ner nästan all chokladsås. Spara lite för att swirla in i glassen. Blanda i mjölken och rör om.

3. Mosa hallonen. Häll hälften av glassblandningen i en limpform eller en bunke, ringla över chokladsåsen som du sparat och hälften av de mosade hallonen och eventuellt hackad choklad. Rör lite i glassmassan med en gaffel för att swirla om. Häll över resterande glassmassa och häll över den sista av chokladsåsen och hallonsåsen. Swirla om igen.

4. Täck in glassen med plastfolie eller ett lock. Frys glassen åtminstone sex timmar men helst över natten.

5. Ät och njut!

Chokladglass med hallon 4Chokladglass med hallon 2Chokladglass med hallon 5


Hasselnöts­musslor med nutella­grädde

Skrivet av Sofia Rönnbacka 30.03.2018

Hasselnötsmusslor med nutellagrädde. Måste jag säga mer? Ifall du ännu inte har en dessert till påskmiddagen får du nu ett recept på en snabb och garanterat lyckad dessert. Härligt spröda hasselnötsmusslor fyllda med hallon och nutellagrädde och toppade med mera hallon och påskgodis, ett perfekt avslut på påskmiddagen. Sött men inte för sött då bären bryter av. Själv valde jag hallon men vilken frukt eller vilket bär går förstås att använda. Kan tänka mig att bananskivor i botten skulle vara bra, för vem tycker inte om nutella och banan? ;) Även persika eller mango passar säkert för att få in mera påskfärger i bakelsen.

Hasselnotsmusslor med nutellagradde 1

Det som skiljer hasselnötsmusslor från vanliga mandelmusslor är att mandeln blivit utbytt mot hasselnötter. Detta gjorde jag för att nutellan innehåller hasselnötter och på så sätt blev botten och fyllning mera sammanhängande. Det går bra att göra receptet med mandel eller bara göra ett vanligt mördegsrecept utan nötter. Ta då och öka mängden vetemjöl till 3½ dl istället för 2½ dl som det står i receptet. Sedan kräver receptet ett halvt ägg, och ett halvt ägg får du genom att knäcka ett helt ägg i ett glas, vispa upp det lite med en gaffel så gulan och vitan blandas och sedan använda hälften av ägget. 

Hasselnotsmusslor med nutellagradde 2

Hasselnötsmusslor med nutellagrädde

20 st

Hasselnötsmusslor

1 dl malda hasselnötter

100 g mjukt smör

¾ dl socker

½ ägg

2½ dl vetemjöl

Nutellagrädde

4 dl grädde

2 dl nutella

Toppa med

Bär eller frukt

Valfritt påskgodis

1. Sätt ugnen på 175ºc. 

2. Nyp ihop alla ingredienser till hasselnötsmusslorna. Dela degen i 20 bollar, kavla ut eller tryck ut degen i aluminiumformar/mazarinformar. Nagga bottnarna och ställ dem kallt i 15 minuter.

3. Grädda i ugn ca 6 minuter tills bottnarna blivit något gyllene. Låt svalna helt.

4. Förbered frukten/bären genom att skära dem i mindre bitar ifall det behövs. Det samma gäller för godiset. Vispa grädden hårt, tillsätt nutellan och vispa snabbt så att allt blandas.

5. Placera frukt/bär i botten av hasselnötsmusslan och spritsa/klicka ut nutellagrädden. Dekorera med frukt/bär och påskgodis.

6. Ät och njut!

Hasselnotsmusslor med nutellagradde 3Hasselnotsmusslor med nutellagradde 4

Det är förresten helt galet att mars är slut redan. Känns just som att detta år började, inte många veckor kvar tills vi får vår efterlängtade lilla tjej ♥ Jepp, vi får en liten flicka i sommar! "Bara" 16 veckor kvar.


Vitchokladmoussetårta med kinder-topping

Skrivet av Sofia Rönnbacka 26.03.2018

Äntligen påskvecka! Som jag väntat på all mat och alla chokladägg. Som vanligt planeras menyn för påskbuffén för fullt. Någon annan som är som jag så ni vill planera länge på förhand?

Desserterna denna påsk kommer vara choklad-overload minsann. Först ut är denna vitchokladmoussetårta med kinder-topping. Extra maffig och söt men räcker åt många fastän den är liten. Du kan förstås toppa den med vilket påskgodis som helst men jag har en svaghet för kinders choklad ♥ Jag gjorde min i en springform med 20 cm i diameter och den räcker till 8–10 bitar. Vill du göra den i en större form eller i en pajform gör du 1½ sats. Sedan rekommenderar jag mangopuré eller denna lemoncurd till servering för att få in ett syrligt moment i tårtan, eller varför inte svirvla in lemoncurd i tårtan då du gör den? Testa vetja!  

Vitchokladmoussetarta med kinder 1Vitchokladmoussetarta med kinder 3

Vitchokladmoussetårta med kinder-topping

8-10 bitar

Botten

15 domino, oreo eller liknande kex

50 g smält smör

Vitchokladmousse

4 dl grädde

100 g naturell färskost

150 g vitchoklad

Topping

3 kinderägg

2 kinder bueno

5 kinder maxi

1. Smula kexen fint med en mixer eller med en kavel. Blanda med smöret. Tryck ut botten i en springform, 20 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Ställ kallt så länge du gör fyllningen.

2. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron med 30 sekunders intervaller. Vispa färskosten och rör i den smultna vitchokladen. Vispa grädden och vänd sedan ner vitchoklad-färskostblandningen.

3. Häll moussen över botten, jämna ut moussen och skaka formen lite fram och tillbaka för att få bort eventuella luftbubblor. Ställ i kylskåpet över natten eller åtminstone 4 timmar.

4. Toppa kakan med kinder eller annat påskgodis. Servera med mangopuré eller lemoncurd.

5. Ät och njut!

 

Vitchokladmoussetarta med kinder 4

Förresten skulle det vara kul ifall ni gör mina recept om ni skulle vilja skicka bilder på dem åt mig via instagram eller tagga mig i bilderna ifall ni publicerar något ni lagat. @lillklimpen eller #iköketmedsofia kan ni använda då :) Skulle vara kul att se vad ni gjort!

 


S'mores kladdkaka

Skrivet av Sofia Rönnbacka 16.03.2018

En S'mores kladdkaka till kvällen är inte helt fel. S'mores förknippas ofta med mysiga sensommarkvällar vid brasan men kan inte förstå att jag inte gjort denna förut. Den kommer definitivt göras igen. Den har allt och lite till. Kladdig chokladkaka, smält choklad, krisp och sälta från kexen och sedan ett sött, segt och mjukt täcke av marshmallows som toppar allt! Kakan bör ätas direkt den kommer ur ugnen ifall du använder köpta marshmallows. Ifall du vill kan du göra en egen maräng som du sedan bränner av i ugnen men jag hade en stor påse marshmallows hemma som bara väntade på att bli uppätna så jag använde dem. Servera kladdkakan med vispad grädde eller en god vaniljglass så har du heaven on a plate.

Smores kladdkaka 1

S'mores kladdkaka

2 dl socker

2 ägg

100 g smör

2 dl vetemjöl

1½ tsk vaniljsocker

½ dl kakao

En nypa salt

Smör och skorpsmulor till formen

4 grahams-kex

100 g hackad mjölkchoklad

Marshmallows 

1. Sätt ugnen på 175°c och smörj och bröa en springform, 20-22 cm i diameter. 

2. Smält smöret i en kastrull. 

3. Sikta i vetemjöl och kakao, tillsätt vaniljsocker, socker, ägg och salt och rör om. 

4. Grädda kladdkakan ca 20 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den. 

5. Hacka chokladen under tiden kakan gräddas. När kakan kommer ur ugnen strör du på chokladhacket.

6. Krossa kexen och strö över kakan. Sätt på marshmallows och bränn dem med en gasbrännare eller i ugnen på grilläget. Håll då bara koll på dem så du inte bränner marshmallowsen.

Smores kladdkaka 3


Julgodis del 3: Rockyroad

Skrivet av Sofia Rönnbacka 23.12.2017

Dan före dopparedan, vart tog december vägen? Det känns som att december just började och nu är det redan jul. Men ännu hinner du baka julgodis! Dessa rocky roads tar ca 10 minuter att göra, och är perfekt till uppesittarkvällen. Har ni planer för ikväll? Själv jobbar jag till kl. 20:00 så det lär inte bli så mycket gjort i matväg ifall inte resten av uppesittar-deltagarna har gjort något gott ;) Man kan ju alltid hoppas. 

Rocky road 2

Rocky road

400 g choklad, hälften mjölk- och hälften mörkchoklad

1 påse dumle

2-3 dl salta jordnötter, pistagenötter, cashewnötter eller en blandning

½ påse mini marshmallows eller stora sönderklippta i bitar

1. Bryt ner chokladen i en skål som tål vattenbad.

2. Sätt skålen över en kastrull med vatten, vattnet ska inte röra i skålen. Värm upp vattnet, då det kokar sänker du värmen. Rör om då och då. Det får inte komma vatten i chokladen för då skär den sig. 

3. Under tiden chokladen smälter skär du dumlen i mindre bitar, jag delade en kola i 3 bitar, hackar nötterna något och klipper marshmallowen i mindre bitar ifall du har stora.

4. Rör ner alla ingredienser i den smultna chokladen och häll den i en form klädd med bakplåtspapper.

Platta ut den så den är ca 1½ cm tjock.

5. Ställ kallt före du skär upp/bryter den i bitar.

6. Ät och njut!

Rocky road 1


Julgodis del 2: Trillingnöt

Skrivet av Sofia Rönnbacka 03.12.2017

Äntligen är denna vecka slut och allt är nu klart före julen! Har varit en hektisk vecka. Sista gradu-undersökningen i tisdags, sista matklubben i onsdags, vår slutmåltid i skolan i torsdags och sista öpu-kursen fredagkväll och lördag och nu är det första advent! Hjälp så tiden går fort. Men lite julgodis har jag väl ändå hunnit med, för vem har inte 10 minuter över när sötsuget slår till? För några år sedan försvann min favoritpralin och även orsaken att köpa chokladaskar försvann med den. Den älskade trillingnöten lämnade oss för tidigt. Tur att det är enkelt att göra en egen variant! Du behöver två ingredienser, hasselnötter och en platta Fazers blå (eller egentligen bara en halv platta så du kan äta resten.)

Trillingnot 7

Trillingnöt

100 g hasselnötter

100 g mjölkchoklad

1. Rosta nötterna på 200ºc i ca 5-10 minuter, skaka dem då och då. Detta behöver du inte göra ifall du inte vill ha bort skalet, hoppa då bara till punkt 3.

2.  När nötterna är rostade sätter du in dem i en ren kökshandduk och gnuggar dem en stund så det mesta av skalet lossnar.

3. Smält chokladen i mikron eller över vattenbad.

4. Tillsätt nötterna i chokladen och rör om. Plocka upp nötterna tre och tre och sätt dem på ett bakplåtspapper. 

Se till så nötterna rör i varandra så de hålls ihop när chokladen stelnar.

5. När chokladen stelnat ringlar du över lite choklad för att få mönstret på pralinerna. Låt stelna igen.

6. Ät och njut!

Trillingnot 3


Vin & matmässan 2017

Skrivet av Sofia Rönnbacka 20.11.2017 | 1 kommentar(er)

Det börjar ju vara några veckor sedan vin & matmässan i Helsingfors ägde rum. Men där var jag tillsammans med Hanne och Sofie, mina goda vänner och klasskamrater (ifall man kan kalla dem för klasskamrater mera i denna ålder!). Tänkte köra en bildbomb från matmässan, det är ju mycket roligare med bild än med text!

Matmassan 2017 2

Började helgen med en sen middag på Vapiano. En pizza med champinjoner, kronärtskockshjärtan, oliver, skinka och olivolja.

Matmassan 2017 8

Morgonen därpå blev det gofrulle minsann! Allt fanns på bordet.

Matmassan 2017 7

Nybakta bullar, kardemummabulle, pain au chocolat och pistagebullar. De var sååå goda, ska definitivt testas!!

Matmassan 2017 6

Nybakt vetesurdegsbröd, det bästa brödet.

Matmassan 2017 5

Fruktsallad med olika toppings.

Matmassan 2017 4

Hur fint var inte bordet hos Sofies föräldrar!

Matmassan 2017 10

På matmässan testade vi goda olivoljor, parmesanostar, oliver och vin förstås. På denna bild görs en risotto i ett hjul av parmesanost, drömmen att få ha hemma. 

Matmassan 2017 11

Matpaus med risotto och lite vitt vin!

Matmassan 2017 12

Sedan lite efterrätt, gelato med smak av pistagenöt, mmm!

Matmassan 2017 9

Vi köpte även hem en bit av dessa fina chokladkakor. Den var med smak av hallon, det var verkligen svårt att bestämma sig. Ville smaka på alla!

Matmassan 2017

På lördagskvällen blev det lite tapas och mycket vin. Vi hade köpt tryffelchips, oliver, ostar, bresaola, chorizo, chevré, manchego, gorgonzola och fikonmarmelad från matmässan. 

Matmassan 2017 13

Efteråt bar det iväg till Aussie Bar, som slutade i en promenad från centrum till drumsö. Det var lite långt i högklackat.. På söndagen blev det shopping och indisk mat för hela slanten. En toppen helg, exakt vad som behövdes för att orka med skolan lite till för detta läsår.


Babyshower!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 20.10.2017

För någon vecka sedan hade vi babyshower för min kusins fina fru. En väldigt lyckad överraskning som planerats i smyg under en månads tid. Perfektionister som jag och Johanna (min kusin, babyns faster) är så var allt planerat i minsta detalj, hehe. Bubbel, kaka, blöjtårta, lekar och presenter till både mamman och den kommande prinsessan skulle förstås finnas med! Och allt måste vara rosa! Vi lyckades verkligen överraska den blivande mamman, hon trodde bara att de skulle dricka kaffe hos Johanna, men tji fick hon.

Jag har ju förstås ett par recept att dela med mig av men tror jag skriver ett skilt inlägg om dem. Blir så långt inlägg annars. Just nu får ni dregla över dessa bilder på allt det goda vi åt! Rullade hem, alla mätta och belåtna och nöjda, och nu är den lilla prinsessan här <3Babyshower 34

Blöjtårta, en tavla ritad av min faster och min kusin, en burk med lappar där vi alla gissade babyns födelsedatum, vikt och längd var några av sakerna som fanns.

Babyshower 53

Lchf-snittar med skagenröra, så super goda! Tyvärr har inte jag receptet på dessa..Babyshower 51

Cocktailpinnar med honungsmelon, körsbärstomat, basilika och mozzarellabollar. Vi hade även en annan variant med parmaskinka, honungsmelon och mozzarella. Utöver detta hade vi en laxpaj och en grekisk köttfärspaj.

Babyshower 44

Små söta chokladformar fyllda med hallonmousse gjorda av min kusin, rosa-randiga maränger och rosa-vita hjärtformade marshmallows fick agera som ätbar dekoration.

Babyshower 42

Och så kakan, mitt mästerverk. Sockerkaka med lemoncurd, vildhallon och vaniljkräm och en raspberry butter creme cheese-frosting. Lät bättre på engelska än svenska. Dekorerad med färska hallon, maränger och guldbeklädd lakrits med hallonsmak. Fin att titta på och god att äta! Kommer att dela med mig av receptet på frostingen och marängerna. Kakan är en vanlig sockerkaka och lemoncurden hittar ni här på bloggen sedan tidigare. Berättar mera sedan!


Chokladpaj med dulce de leche och hallon

Skrivet av Sofia Rönnbacka 12.10.2017

Det har blivit mycket fokus på efterrätter och bakning de senaste veckorna på bloggen. Syns kanske vad som är min passion. eller egentligen har jag två passioner, att äta mat och att baka. Tur att jag har något på klart åtminstone! Denna paj fick pryda bordet under venetziaden tillsammans med denna kantarell- och bacon paj med lingon. Tänkte till först att det blir lite mycket paj men denna chocolate tart är inte som en vanlig paj, botten är nämligen gjord på oreos istället för havrekex eller ett "riktigt" pajbotten. Det går minst lika bra att använda havrekex eller ett pajbotten men denna gång blev det chocolate overload. Dessutom tog jag pajen till nästa nivå genom att tillsätta en härlig (färdigköpt) dulce de leche.

Men vad är dulce de leche you say? Dulce de leche är ett finare namn för karamelliserad mjölk. Karamelliserad mjölk kommer ursprungligen från Sydamerika, närmare bestämt latinamerika. Karamelliserad mjölk görs från kondenserad mjölk, här kommer det knepiga in i bilden. För jag tar varannan gång fel burk. Det finns alltså både sötad kondenserad mjölk och karamelliserad mjölk (se bilderna nedan).  Av den kondenserade mjölken kan du koka din egen dulce de leche, men det tar tid. Burken ska koka i ca 4-5 timmar täckt med vatten, dessutom kan den explodera. Så därför köpte jag den karamelliserade mjölken som är färdig att användas på direkten. kondenserad

Kondenserad mjölk

26020397 Karamellisoitu maitotiiviste 397 g 2 1

Karamelliserad mjölk

Bilderna lånade från euro-east.fi

Det blev en liten parentes som blev alldeles för lång. Svårt att hålla det kort när det finns så mycket att berätta om.. Men receptet hörni!

Choklad kola paj med farska hallon 2

Chokladpaj med dulce de leche och hallon

200 g oreos eller dominokex

75 g smör

1 nypa salt

½ burk dulce de leche

Flingsalt

175 g mjölkchoklad, eller hälften mörk- hälften mjölkchoklad

3/4 dl grädde

Hallon till dekorering

1. Smält smöret.

2. Mixa oreos till ett fint pulver i en matberedare, tillsätt smöret och en nypa salt. 

Det går även att fördela oreos för hand med en kavel eller en köttklubba.

3. Tryck ut botten i en pajform och ställ det kallt i ca 30 minuter.

4. Sätt dulce de lechen i en skål och värm den så den blir lite rinnigare.

5. Bred dulce de lechen över pajbottnet och strö över lite flingsalt. Ställ kallt.

6. Bryt chokladen i bitar, koka upp grädden, ta bort kastrullen från plattan och tillsätt chokladen i den varma grädden.

Rör om då och då så chokladen smälter.

7. Häll chokladganachen över pajen och jämna ut. Ställ kallt i några minuter.

8. Dekorera pajen med hallon eller andra bär.

9. Ät och njut!

Choklad kola paj med farska hallon 1