I koket med Sofia

Kanelbullar deluxe

Skrivet av Sofia Rönnbacka 04.07.2018

Den finländska sommaren verkar vara här! Men vad gör det för jag har precis den räddning du behöver dessa gråa dagar. Nämligen nybakta kanelbullar, men inte vilka kanelbullar som helst. Kanelbullar deluxe. Bullar med en härlig fyllning av, håll i dig nu, knäckig vaniljsmörkräm och kanel! Garanterat en bra väderkompenserare. Receptet ger ungefär 25 bullar beroende på hur du gör dem, gör du den traditionella varianten där du rullar ihop en rektangel till en stubbe och skär den i bitar får du flera, och gör du som jag och snurrar bullarna blir det färre bullar.

Kanelbullar deluxe 3

Kanelbullar deluxe

ca 25 bullar

Vetedeg

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

½ tsk salt

1 dl socker

2 tsk malen kardemumma

11-13 dl vetemjöl

Fyllning

1 påse vaniljkrämspulver

250 g mjukt smör

1 dl farinsocker eller vanligt strösocker

4 tsk kanel

1. Smält smöret tillsammans med mjölken i en kastrull och värm blandningen till 37ºc.

2. Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölkblandningen och rör tills jästen löst sig.

3. Tillsätt socker, salt, kardemumma och 8 dl mjöl.

4. Knåda degen för hand eller med maskin tills den blir smidig. Tillsätt mera mjöl vart efter tills degen är bra konsistens. 

5. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Under tiden förbereder du fyllningen. 

6. Fyllning: vispa smör, socker och vaniljkrämspulver till en fluffig blandning.

7. Dela degen i två delar och kavla ut den till en rektangel.

8. Bred på vaniljsmörkrämen och strö över kanel. Rulla ihop degen till en stubbe och skär den i 12 bitar eller vik den i tre, kavla ut, skär remsor och snurra till bullar.

9. Sätt bullarna på en plåt och låt jäsa i en halv timme.

10. Pensla eventuellt bullarna med ägg och strö på pärlsocker.

11. Grädda bullarna 225ºc i ca 12 minuter.

12. Ät och njut!

Kanelbullar deluxe 2

 


Favorit i repris: Farmors munkar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 27.04.2018 | 1 kommentar(er)

Favorit i repris! Efter fjolårets munk-succé här på bloggen så kände jag att jag bara måste baka nya munkar till årets 1:a maj firande, och varför ändra på ett redan fungerande recept? Därför kör vi nu samma recept, min farmors, men med nya fyllningar. De blev ännu bättre än i fjol ifall man tycker om lite "modernare" stuk på munkar. Denna gång fick en tredje del av munkarna en churro-inspirerad tvist, fylld med dulce de leche och socker-kanelblandning runtom. En tredje del fick nutellafyllning och florsocker runtom.

Dulce de leche munkar 4Nutellamunkar 3Hallonmunkar 4

För dig som vill ha klassiska munkar har jag en syltfyllning med en liten tvist :) De fick nämligen sällskap av hallonsaft i degen för en rosa färg på munken! Ifall du vill ha rosa munkar tillsätter du ca 2 dl hallonsaft till en tredje del av degen, knådar in saften och tillsätter lite mera mjöl i den delen. Vill du bara göra rosa munkar blandar du hallonsaft och mjölk, 3 dl hallonsaft och 7 dl mjölk. Det går förstås att göra munkarna enligt receptet och bara fylla dem med hallonsylt.

Men vad var det som var så speciellt med farmors munkar då? För det första var de äggfria och för det andra var det fettet de friteras i. Vi använder oss alltid av munkfett och skulle inte ens kunna tänka oss att fritera i rapsolja, usch. Så vad väntar du på? 1:a maj är alldeles runt hörnet! Iväg till butiken och köp jäst och munkfett och baka de bästa munkarna någonsin! Här hittar du förra årets inlägg men eftersom att jag utvecklas i takt med att bloggen utvecklas så gör även mina fotokunskaper det så en uppgradering kändes på sin plats.

Dulce de leche munkar 1

Farmors munkar

150 g smält smör

1 l mjölk

1½ bit jäst

2 tsk krossad kardemumma

2 tsk salt

1½ dl socker

ca 1,6 kg mjöl

Till fritering

1 kg (2 förpackningar) fett för munkfritering (hittas på samma ställe som smör i butikerna)

Fyllning

1 burk dulce de leche (karamelliserad kondenserad mjölk)

1 burk nutella

1 burk hallonsylt

Runt om

För dulce de leche munkarna: Fint strösocker och kanel som blandas.

För nutellamunkarna: Florsocker

För hallonmunkarna: Fint strösocker

 

1. Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken. Värm upp till 37ºc.

2. Smula ner jästen i en beredningsskål och häll över smör-mjölkblandningen. Rör om tills jästen löst sig.

3. Blanda i kardemumma, salt, socker och hälften av mjölet. 

4. Tillsätt mera mjöl tills degen blir en bra konsistens. Knåda degen 5 med maskin eller 10 minuter förhand. 

5. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 40-60 minuter.

6. Dela degen i tre bitar. Kavla ut degen till en 1 cm tjock platta och tryck ut munkar med en rund form (min var ca 6 cm i Ø). 

7. Låt munkarna jäsa 20 minuter.

8. Smält munkfettet i en kastrull/gryta med tjockt botten. Testa om fettet är varmt genom att försiktigt sätta i en bit deg, flyter degen upp med det samma och blir gyllenbrun på bara någon minut är fettet tillräckligt varmt. 

9. Fritera munkarna ca 1 minut på vardera sida, vänd försiktigt munkarna med exempelvis två gafflar. Var försiktig så inte oljan sprätter omkring och ha ett lock nära till hands ifall att det fattar eld!

10. Låt munkarna rinna av på hushållspapper för att få bort överflödigt fett.

11. Låt dem svalna något innan du sockrar dem. Vi brukar använda en tom mjölpåse när munkarna ska sockras, häll socker i påsen, sätt i munkarna och skaka om. Vips så har du sockrade munkar med alldeles tillräckligt med socker.

12. Fyll en spritspåse med den fyllning du vill ha i, gör ett hål i sidan av munken och fyll den.

13. Ät och njut!

Dulce de leche munkar 3
 
Dulce de leche munkar 2
 
Munkar med dulce de leche-fyllning
 
Nutellamunkar 1
 
Nutellamunkar 2
 
Munkar med nutellafyllning

Hallonmunkar 3
Munkar med hallonfyllning

 

 


Västgöta wienerbröd

Skrivet av Sofia Rönnbacka 16.04.2018 | 1 kommentar(er)

En blandning av bullar och wienerbröd. Med smörkräm inuti. Kan inte bli bättre bullar. Dessa bullar har alltid varit min mammas specialitet och jag fick äran att dela med mig av receptet åt er. Starta alltså denna vecka med att baka en sats bullar, perfekta att ha i frysen och ta upp när du får kaffegäster, om du inte äter upp alla på en gång förstås ;)

Vastgotawinerbrod 11
Västgöta wienerbröd

3 dl mjölk

2 ägg

50 g jäst

200 g smör

400-500 g vetemjöl, ca 1 liter

3 msk socker

½ tsk salt

1 tsk kardemumma

Fyllning

150 g mjukt smör

150 g socker

1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37ºc. Smula jästen i bunken på hushållsassistenten eller en stor beredningsskål och häll över mjölk-smörblandningen. Rör om tills jästen löst sig. 

2. Tillsätt socker, salt och kardemumma och hälften av mjölet. Knäck i äggen.

3. Knåda degen och tillsätt mera mjöl, lite i taget, tills degen blir smidig. 

4. Låt degen jäsa till dubbel storlek.

5. Värm ugnen till 225ºc. Rör ihop det mjuka smöret och sockret till fyllningen.

6. Dela degen i två delar och kavla ut den till en rektangel. Bred på hälften av smör-socker fyllningen, vik degen från sidorna in till mitten så degen bildar 3 lager.

Vastgotawinerbrod 2

Vastgotawinerbrod 3Vastgotawinerbrod 4

7. Skär ca 5 cm remsor av degen och skär ett hack i mitten av varje remsa, hacket ska inte gå längs med hela remsan.

Vastgotawinerbrod 5

8. Trä ena änden av bullen genom hålet och dra igenom. Låt jäsa på en bakplåtspappersklädd plåt ca 30 minuter. Pensla med ägg och strö över pärlsocker.

Vastgotawinerbrod 7Vastgotawinerbrod 8Vastgotawinerbrod 9Vastgotawinerbrod 10

9. Grädda i ugn tills bullarna blivit gyllene, ca 10 minuter.

10. Ät och njut! Gärna med ett glas kall mjölk.Vastgotawinerbrod 14


Fastlagsbullar och andra bullar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 07.02.2018 | 1 kommentar(er)

Min favoritbulle är helt klart fastlagsbullen, men kanske inte så mycket själva bullen utan mandelmassan och grädden ;) Hur vill du ha din fastlagsbulle, ska den ha mandelmassa eller sylt? Kommentera gärna! I fjol gjorde jag en fastlagsbulle-längd som jag sedan fyllde med halva mandelmassa och halva hallonsylt men i år blev det traditionella vetebullar. Hade först tänkt baka en fastlagsbulle-krans men det skulle ha blivit så svårt att dela ut den, bullarna går enkelt att springa till grannarna med. Och de blir garanterat glada! Jag testade dock att fläta en liten krans av degen som jag satte på toppen av bullen med de bullarna blev väldigt ojämnt gräddade av någon orsak. Det kanske bara var fel på ugnen jag gräddade dem i.. Men idén var bra eftersom det enkelt går att skilja på de med mandelmassa och de med sylt på det sättet :) Receptet på vetedegen är från min älskade Sju sorters kakor. Världens bästa kakbok, ett födelsedagstips till alla!

Fastlagsbulle 2

Fastlagsbullar

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

½ tsk salt

1½ dl socker

2 tsk krossad kardemumma

11 dl vetemjöl + 1 dl till utbakning

På toppen

1 ägg

Pärlsocker eller mandelspån

Fyllning

200 g mandelmassa eller hallonsylt

4-6 dl grädde + socker

1. Smält smöret i en kastrull.

2. Tillsätt mjölken och värm tills den är 37ºc. För mig blev den så varm med det samma jag blandade smöret med mjölken.

3. Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av degvätskan och lös upp jästen.

4. Tillsätt resten av vätskan, salt, socker, kardemumma och hälften av mjölet och knåda degen några minuter. Tillsätt sedan resten av mjölet, lite åt gången tills du fått en smidig deg. Det är bättre att den är för lös än för kompakt i detta skede. Låt jäsa en timme.

5. Ta ut degen ur bunken och knåda den på mjölat bakbord några minuter. Dela degen i 16 lika stora bitar eller gör som jag och väg varje bulle så de blir lika stora. Mina bullar var 100 gram styck, det var stora bullar. Vill du ha lite mindre gör du dem ca 70 gram. Rulla varje degklump till en bulle.

Ifall du vill ha en flätad krans på toppen av bullen gör du 14 bullar av degen och kavlar under tiden som bullarna jäser ut resten av degen till en tunn rektangel. Skär sedan remsor som är ca 0,5 cm breda och fläta flätor av degen. Det går åt ca 12 cm fläta till varje bulle. Fäst flätans ändor med varandra och sätt sedan flätan på bullen när den jäst klart. Pensla först bullen med ägg så flätan hålls fast. Pensla sedan flätan skilt.

6. Låt jäsa till dubbelstorlek. Under tiden värmer du upp ugnen till 200ºc varmluft eller 250ºc övre- och nedrevärme.

7. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker eller mandelspån. Grädda bullarna 10-12 minuter beroende på storlek. Låt svalna.

8. Skär upp bullen en tredje del från toppen, locket ska vara mindre än botten. Gröp ut lite av innanmätet och fyll bullen med mandelmassa/sylt och vispad grädde. Ifall du använde mandelmassa är det viktigaste att du blandar ut mandelmassan med grädde, den blir så mycket godare! Riv mandelmassan grovt och blanda med grädde. Pudra över florsocker.

9. Ät och njut!

Fastlagsbulle 4

Sen till den andra bullen... Det är nämligen så att vi ska få en bebis till sommaren! ♥ Eftersom detta är en matblogg kommer jag inte att blogga om graviditeten i sig men kanske jag smyger in någonting där det passar sig då och då. Kanske konstiga cravings? Det handlar ju om mat! Vet att det finns många som tycker om att läsa om graviditeter! :)

IMG 6040

Ultraljudsbilden är från vecka 10 och just nu är jag i vecka 17! Snart har halva tiden gått. Hjälp.


Saffrans-butterkaka med smak av apelsin och mandel

Skrivet av Sofia Rönnbacka 12.12.2017

Saffran hör julen till, någon annan som håller med mig? 

Denna krans har jag gjort förut och den tåls att göras om och om igen. Alldeles underbart julig är den dessutom. Degen får sig en omgång saffran, och fylls sedan med skalet av en apelsin, mandelmassa och smör förstås. För vad är en bulle utan smör? ;) 

Saffransbutterkaka med apelsin och mandelmassa 4

Saffransbutterkaka med apelsin och mandelmassa

25 g jäst

2½ dl mjölk

1 pkt mald saffran (á 0,5 g)

½ dl socker

½ tsk salt

50 g mjukt smör

6-7 dl vetemjöl

Fyllning

150 g mandelmassa

50 g mjukt smör

Rivet skal av en apelsin

1 tsk krossad kardemumma

Pensling

1 ägg

1. Värm mjölken till 37ºc.

2. Smula ner jästen i en bunke och häll över den fingervarma mjölken. Rör om tills jästen löst sig.

3. Mortla saffranet med en msk av sockret, tillsätt i vätska. Tillsätt sedan resten av sockret, salt, smör och vetemjöl, lite i taget tills degen är smidig. 

4. Låt degen jäsa 30 minuter. Under tiden gör du fyllningen genom att riva ner mandelmassan och blanda den med det mjuka smöret och apelsinskalet.

5. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30x40 cm. Bre på fyllningen och rulla ihop från långsidan.

6. Skär degen i 10-12 bitar. Klä en rund form med bakplåtspapper och sätt i bullarna. Låt jäsa 45 minuter. 

7. Sätt ugnen på 200ºc.

8. När bullarna jäst klart penslar du dem med ett uppvispat ägg och gräddar dem 25-30 minuter i ugnen.

9. Pudra florsocker eller ringla över glasyr över bullarna före servering.

10. Ät och njut!

Saffransbutterkaka med apelsin och mandelmassa 1Saffransbutterkaka med apelsin och mandelmassa 2


Apple pie cinnamon buns

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.09.2017

Say whaaat?! Ja ni läste rätt, apple pie cinnamon buns. Ibland får jag genialiska idéer det må jag säga. Och dessa bullar var verkligen en sådan genialisk idé. Äppeltider på intågande, och förutom den traditionella äppelmosen och äppelkakan (som ni kommer att få recept på) så testar jag något nytt. Bullarna är en av de nya kreationerna, för det är vad de är, kreationer.

Apple pie cinnamon buns 3

Att rulla bullar är en konst, som jag kanske inte riktigt behärskar ännu men övning ger färdighet. När jag rullar bullarna viker jag degen två gånger så den bildar tre lager. Efteråt skär jag 2 cm remsor som jag sedan snurrar. När remsan är snurrad virar jag den två gånger runt fingrarna och trycker in änden i mitten. Voilá! Nu kan du rulla bulla efter min suveräna beskrivning.. Svårt att skriva, lättare att visa. Kanske borde filma en video?

Apple pie cinnamon buns

5 dl mjölk

50 g jäst

1,2 kg vetemjöl

2 ägg

200 g smör

2 dl socker

2 tsk kardemumma

½ tsk salt

Äppelfyllning

4 äpplen, jag använde royal gala

1½ dl farinsocker

1 dl socker

3 tsk kanel

2 krm mald muskotnöt

350 g smör

1 nypa salt

Till pensling och garnering

1 uppvispat ägg

Pärlsocker eller mandelspån

1. Värm mjölken till 37°c.

2. Smula ner jästen i en beredningsskål eller en skål till en hushållsassistent. Häll över mjölken och rör tills jästen löst sig.

3. Tillsätt hälften av mjölet och knåda i fem minuter. Låt sedan blandningen jäsa i 15 minuter. 

Detta kallas en fördeg, vilket gör så att jäsprocessen kommer igång fortare och bullarna blir luftigare.

4. Tillsätt äggen, socker, kardemumma och nästan allt resterande mjöl. Knåda 10 minuter med maskin eller 15 minuter för hand. Tillsätt saltet när två minuter återstår.

5. Låt degen jäsa en timme. Under tiden förbereder du fyllningen.

6. Tvätta och riv äpplena grovt. Krama ur en del av vätskan så inte fyllningen blir rinnig.

7. Koka ihop alla ingredienserna några minuter i en kastrull och kyl sedan ner den så smöret stelnar.

Kom ihåg att ta fram fyllningen 15 minuter före du bakar ut bullarna så den hinner mjukna!

8. Kavla ut degen till en stor rektangel och bred på fyllningen. 

9. Vik degen två gånger så den bildar tre lager. Skär degen i 2 cm remsor och snurra bullar utgående från beskrivningen i början av inlägget.

10. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek. Under tiden värmer du upp ugnen till 200°c.

11. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker eller mandelspån.

12. Grädda bullarna ca 10 minuter.

13. Ät och njut!

Apple pie cinnamon buns 5