Header bakgrund klar

Himmelsk rabarberkaka i limpform

Skrivet av Sofia Rönnbacka 23.07.2017

Rabarbersäsongen börjar vara över och rabarbern börjar bli mera saftrabarber än efterrättsrabarber men i denna kaka fungerar den ännu. En rabarberkaka i limpform är perfekt då du vill ha något sött till eftermiddagskaffet och den går bra att frysa in i färdiga skivor och ta upp efter hand. Det går säkert bra att göra dubbel sats av kakan och sätta den i en långpanna. Jag serverade kakan med en vanilj glassboll och kolasås, super kombo!

Rabarberkaka i limpform 4

Rabarberkaka i limpform

2 ägg

2 dl socker

100 g smält smör

½ dl naturell yoghurt

1 krm vaniljpulver

1 tsk bakpulver

½ tsk kardemumma

2 dl vetemjöl

2 stjälkar rabarber, ca 2-3 dl

1. Sätt ugnen på 175ºc.

2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

3. Skala och skiva rabarbern.

4. Tillsätt smält smör, yoghurt, vaniljpulver, bakpulver, kardemumma och sikta i vetemjölet. Vänd till sist ner rabarbern.

5. Smörj och bröa en limpform och häll smeten i formen.

6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter, testa med en tandpetare ifall kakan är klar.

7. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

8. Ät och njut!

Rabarberkaka i limpform 8

I kid you not då jag säger att denna bild var den första bilden jag tog, så perfekt är denna kaka!


Pavlova med hemgjord lemoncurd

Skrivet av Sofia Rönnbacka 17.07.2017

Visste ni att pavlovan fått sitt namn efter den ryska ballerinan Anna Pavlova? Hennes ballerinakjol lär ha inspirerat en konditor till att göra en fluffig marängbotten. Sedan är det ganska omtvistat huruvida idén kom från en australiensisk eller nyzeeländsk konditor, hur som helst är pavlova magnifikt! En spröd, fluffig och mjuk marängbotten toppad med lemoncurd, grädde och bär fick bli tårtan till systers kalas. Jag använde mig av lemoncurden som ni fick recept på i förra inlägget, klicka här för recept :) Kom ihåg att pavlovan ska torka över natten så den måste bakas åtminstone en dag på förhand. Det går även bra att baka den flera dagar på förhand.

Pavlova med lemoncurd 3

Pavlova

9 äggvitor

5 dl socker

2 msk maizena

1½ tsk ättika

1 krm salt

Dekorering

5 dl vispad sötad grädde

Valfria frukter/bär

Lemoncurd

1. Vispa äggvitorna tills de börjar bli fluffiga.

2. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills allt socker löst sig.

3. När marängen inte har sockerkristaller kvar tillsätter du maizena, ättika och salt.

4. Sätt ugnen på 150ºc.

5. Bred ut marängen i en cirkel på en plåt klädd med bakplåtspapper.

6. Sätt in marängen i ugnen och efter 20 minuter sänker du värmen till 125ºc och gräddar den ytterligare i 1½ timme.

Låt marängen torka i ugnen över natten.

7. Dekorera marängen med lemoncurd, grädde och bär.

8. Ät och njut!

Pavlova med lemoncurd 1


Härligt syrlig lemoncurd

Skrivet av Sofia Rönnbacka 14.07.2017

En härligt syrlig lemoncurd och en dag med strålande sol går hand i hand. På sommaren ska det vara fräscha uppfriskande efterrätter och en lemoncurd blir pricken över i:et i flera desserter. Sätt den på glass, som fyllning i kakor eller varför inte sätta den mellan två kex, bara att testa sig fram!

Denna lemoncurd gjordes på sex äggulor eftersom den användes till en pavlova (receptet på pavlovan kommer snart). Ifall du vill att lemoncurden ska vara lös använder du fyra äggulor men ifall du vill ha den ganska stel använder du sex stycken äggulor. Av en sats kommer det ca 3 dl lemoncurd. Det som är viktigt att tänka på då du gör curden är att alla ingredienser sätts i från början och att du vispar hela tiden så curden inte skär sig! Eftersom den innehåller äggulor så kan äggulorna koagulera, dvs. stelna och då börjar den se ut som äggröra. Ifall den skulle skära sig, ta genast bort den från värmen och sila den så kan den gå att rädda :)

Lemoncurd

Skal och saft av en citron (ca 1 dl saft)

1-1½ dl socker

4-6 äggulor

50 g smör i bitar

1. Tvätta citronen noga.

2. Riv skalet och pressa saften ur citronen.

3. Sätt citronsaft, citronskal, socker och äggulor i en kastrull och vispa så ingredienserna blandas.

4. Koka upp lemoncurden och sjud den några minuter under ständig vispning.

5. Då lemoncurden börjar tjockna tar du bort den från värmen och rör ner smör i kuber.

6. Låt lemoncurden svalna och servera på valfritt sätt.

7. Ät och njut!

Lemoncurd 3


När syrenen står i blom, gör syrensocker!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 08.07.2017

Ta vara på syrenblommorna! Plocka dem, torka dem och använd dem i bakverk eller som jag och gör syrensocker. Jag har även frusit ner några för framtida behov då ett bakverk behöver piffas upp. Syrensocker gör du enkelt genom att blanda socker med syrenblommor. Jag torkade inte mina, men gör det eftersom att sockret blev lite blött. Det klimpade inte ihop sig men det syntes på sockret att det blandats med fukt. Jag färgade även mitt syrenlila bara för utseendets skull. Så alltså sockret ändrar inte färg av blommorna. Syrensocker kan du sedan ersätta vanligt socker med i recept. Jag gjorde brysselkex med syrensocker och de blev bra! Du kan även vispa grädde och tillsätta syrensocker för att få en spännande tvist på grädden :) 

Syrensocker 2

Syrensocker

2 dl socker

1 dl torkade syrenblommor

Blanda ihop sockret och syrenblommorna, låt stå några dagar sedan är det redo att användas!

Gör som jag och baka brysselkex.

Brysselkex med syrensocker

4½ dl vetemjöl

1 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

200 g kallt smör i bitar

1 dl syrensocker

1. Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till en deg.

2. Forma degen till en rulle och rulla den i syrensockret. Sätt i kylskåp i 30 minuter.

3. Skär ½ cm tjocka kakor av rullen och sätt dem på en bakplåtspappersklädd plåt med ca 2 cm mellan varje kex.

4. Grädda kexen på 175ºc varmluft i 10 minuter.

5. Ät och njut!

Syrensocker anvandning


Nu har den äntligen börjat!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 02.07.2017

Äntligen kom rabarbersäsongen till Rönnbacka! Det är alltid på detta vis. I maj börjar recept med rabarber dyka upp i veckotidningar, i början på juni börjar rabarbertiden på bloggar och så har vi Sofia, som alltid börjar sin rabarbersäsong i slutet på juni. Vägrar köpa rabarber från butiken för att testa recept så ifall det finns flera som jag, som får sin rabarber mitt i sommaren, kommer ni att ha nytta av de recept jag delar med mig av. Ifall det finns de som ätit för mycket rabarber rekommenderar jag ändå att testa detta recept. Denna gång blev det vetebullar fyllda med en rabarberkompott, och oj så goda de var. En perfekt kombination av sött och syrligt och även löjligt gott karamelliserat socker, mmmmm.. 

Av vetedegen gjorde jag två olika sorters bullar eftersom alla inte äter rabarber, så den andra halvan av degen förvandlades till kanelbullar. Har aldrig snurrat och knutit kanelbullar förut, utan bara rullat dem som med rabarberbullarna så jag blev lite stolt över slutresultatet. Mängderna är beräknade för endera sorterna, vill du baka båda halverar du receptet på rabarberkompotten och på smör- och sockerblandningen. Inspiration till receptet på vetedegen kommer från sju sorters kakor men det går bra att använda vilken deg som helst. Jag gillar att baka mina bullar äggfria och använder mig därför av just detta recept.

Bullar med rabarberkompott

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

½ tsk salt

1 dl socker

2 tsk kardemumma

11 dl vetemjöl

1. Smält smöret tillsammans med mjölken i en kastrull och värm blandningen till 37ºc.

2. Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölkblandningen och rör tills jästen löst sig.

3. Tillsätt socker, salt, kardemumma och 8 dl mjöl.

4. Knåda degen för hand eller med maskin tills den blir smidig. Tillsätt mera mjöl vart efter tills degen är bra konsistens. 

5. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Under tiden förbereder du fyllningen. 

6. Dela degen i två delar och kavla ut den till en rektangel.

7. Bred på smör- och sockerblandningen och rabarberkompotten. Rulla ihop degen och skär den i 12 bitar.

8. Sätt bullarna på en plåt med ca 2 cm mellanrum, låt jäsa i en halv timme.

9. Pensla eventuellt bullarna med ägg och strö på pärlsocker.

10. Grädda bullarna 225ºc i ca 12 minuter.

11. Ät och njut!

Rabarberkompott

1 liter rabarber i bitar

½ tsk vaniljpulver

½ dl vatten

1 dl rårörsocker

1 dl socker

saften av ½ citron

½ tsk kardemumma

1. Skala och skiva rabarbern.

2. Sätt alla ingredienser i en kastrull och låt kompotten koka i 30-40 minuter. 

Det tar länge innan vätskan kokat bort. Var försiktig så kompotten inte bränner i botten. 

Smör- och sockerblandning

200 g mjukt smör

1 dl farinsocker

1 dl rårörsocker

1. Rör ihop sockret med smöret.

 Rabarberbullar 3

Till kanelbullarna använde jag samma mängd socker- och smörblandning men tillsatte 3 tsk kanel och 1 tsk kardemumma.

Kanelbullar 14


Baka franskt till kvällsfikat

Skrivet av Sofia Rönnbacka 07.06.2017

Du kommer definitiv imponera på dina gäster med detta bakverk, och slippa enkelt undan på samma gång. Petit choux kan se svåra ut och vissa vågar inte testa dessa ifall de inte stiger i ugnen, de ser invecklade ut eller någon annan orsak. Petit choux eller pâte à choux som den tidigare kallades är ett bakverk som uppkom på 1500-talet i Frankrike. Degen består endast av fyra ingredienser som du högst antagligen alltid har hemma. Smör och vatten smälts i en kastrull och mjöl tillsätts under kraftig omrörning och kokas tills den släpper från kanterna. När smeten svalnat kläcks äggen i smeten, sedan är det bara att spritsa ut dina petit choux. Ifall de ska användas till söta bakverk kan 1 msk socker tillsättas i smeten men det är inget måste!

Petit choux eclairs 6

En Pâte à choux smet kan användas till flera olika typer av bakverk, söta som salta. Denna gång gjorde jag både Petit choux (cream puffs på engelska) och eclairs men degen kan användas till att göra bland annat churros, pommes dauphine och croquembouche. När de har gräddats klart går de att fylla dem med nästan vad som helst. Denna gång blev det en jordgubbsgrädde men jag har tidigare fyllt dem med vanlijkräm + grädde, citrongrädde och skagenröra. Jag föredrar att spritsa ut mina petit choux lite mindre och fylla dem men det går även att skära dem på halva och fylla dem på det sättet, speciellt de salta versionerna. 

Pâte à choux

75g smör

2 dl vatten

2 dl vetemjöl

(1 msk socker)

3 ägg

1. Sätt ugnen på 200ºc (175ºc varmluft).

2. Smält smöret tillsammans med vattnet i en kastrull.

3. Tillsätt mjölet och rör kraftigt. "Koka" smeten några minuter tills den släpper från kanten.

4. Låt smeten svalna något och rör ner äggen ett i taget under kraftig omrörning. Degen ska vara klibbig.

Det ser alltid ut som att inte äggen vill blandas med smeten men det är bara att röra mera så blandas allt.

5. Sätt en slät eller en krusig tyll på en spritspåse  och fyll den med smeten och spritsa ut små korvar, ca 10 cm långa för eclairs.

Om du vill ha bollar trycker du ut en klick med ca 2,5 cm i diameter, håll spritsen still och tryck ut smeten.

6. Grädda i ugnen ca 20 minuter. Öppna INTE ugnsluckan då sjunker de ihop.

7. Fyll dem med valfri fyllning genom att endera skära upp dem eller spritsa in fyllningen i dem. 

8. Dekorera med pudersocker, smält choklar, strösser, glasyr eller något annat som faller dig i smaken.

9. Ät och njut!

Petit choux eclairs 11Petit choux eclairs 4Petit choux eclairs 13Petit choux eclairs 16

Fyllningen gjordes genom att mixa jordgubbar, koka upp dem, tillsätta 2 gelatinblad och låta jordgubbspurén svalna. Efteråt blandade jag purén med vispad sötad grädde!

 


Trevlig 1:a Maj!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 01.05.2017

Majkalas 14

Majkalas! Det blev inte någon långpromenad i år utan vi promenerade till grillplatsen som ligger nära så att alla kunde vara med! Så otroligt härligt väder om man jämför med gårdagens trista väder, dessutom var vi skyddade mot blåsten så det var varmt och skönt i solen :) Vi grillade korv och pinnbröd å oj så gott de var med pinnbröd. Flera år sedan jag åt det sist. Så hade min kära kusin med munkar till oss och mjöden hade bra åtgång den med. Nöjda och belåtna vandrade vi hemåt och snart blir det dags för middag, rökt lax och smörstekt sparris med balsamico och kanske en tzatziki till. Delar med mig av pinnbröds receptet här nedan ifall någon inte ännu hunnit vara på majkalas, trevlig första maj! 

Pinnbröd

8-10 kkp vetemjöl (1 kaffekopp motsvarar ca 1½ dl)

½ kkp socker

1 tsk salt

1 msk bakpulver

½ l vatten

1. Blanda socker, salt, bakpulver och hälften av mjölet i en beredningsskål.

2. Tillsätt vattnet och rör om och tillsätt mera mjöl. Degen ska lämna lite klibbig men den ska inte fastna i fingrarna.

3. Mjöla en plastpåse, sätt degen i påsen och ta med på majkalaset.

4. Skala en pinne så den inte har bark/näver på sig och rulla ut degen till en mask. Linda degen runt pinnen och grilla.

5. När brödet har fått en skarp yta är det klart. Vrid försiktigt lös det och servera med mycket smör. Det går även att forma runda bröd och grilla dem på galler.

6. Ät och njut!

Majkalas 12


Farmors munkar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 21.04.2017

1a maj munkar 22

1:a maj är runt hörnet och till traditionen hör munkar, struvor och mjöd. Vanligtvis gör vi kringlor (vi kallar det kringlor, men det är alltså sockrade munkar med hål i mitten) med socker runt om men istället för att göra de traditionella kringlorna så experimenterade jag ihop olika smaksatta glasyrer utöver de vanliga. En del fyllde jag även med hemgjord blåbärssylt, som inte var så söt, för att få en kontrast mot den annars söta kringlan. Receptet jag använde mig av är min farmors recept och hon bakar de absolut bästa kringlorna i hela världen! Fastän receptet är samma blir det inte samma smak på kringlorna ändå, men de blir goda!

Av denna sats kommer det runt 40-50 stycken beroende på hur stora du gör dem och ifall du väljer att göra ett hål i dem eller inte. Hålen går för övrigt att fritera så får du fina små runda munkar som lämpar sig bra som mumsbitar ifall du planerat att ha mycket annat gott att äta :) Dessa munkar friteras i munkfett som består av en blandning av palm-, kokos- och rypsolja. Munkfettet är det enda fett som enligt mig lämpar sig för fritering av söta bakverk eftersom det inte smakar sådär äckligt flottigt och oljigt när det äts, vilket jag tycker att det börjar smaka när man friterar i ryps- eller rapsolja! Ifall du inte prövat att fritera med munkfett rekommenderar jag det verkligen. Jag gjorde olika toppingar på kringlorna så att alla munk-ätare skulle bli nöjda, vilket jag nog tror de blev ;)

Farmors munkar

150 g smält smör

1 l mjölk

1½ bit jäst

2 tsk krossad kardemumma

2 tsk salt

1½ dl socker

ca 1,6 kg mjöl

Till fritering

1 kg (2 förpackningar) fett för munkfritering (hittas på samma ställe som smör i butikerna)

Topping

Florsocker+vatten/saft+eventuell färg

Smaksättning: Kakao, karamellsås, saft, bär

Socker

Strössel

 

1. Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken. Värm upp till 37ºc.

2. Smula ner jästen i en beredningsskål och häll över smör-mjölkblandningen. Rör om tills jästen löst sig.

3. Blanda i kardemumma, salt, socker och hälften av mjölet. 

4. Tillsätt mera mjöl tills degen blir en bra konsistens. Knåda degen 5 med maskin eller 10 minuter förhand. 

5. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 40-60 minuter.

6. Dela degen i tre bitar. Kavla ut degen till en 1 cm tjock platta och tryck ut munkar med en rund form (min var ca 6 cm i Ø). 

7. Låt munkarna jäsa 20 minuter.

8. Smält munkfettet i en kastrull/gryta med tjockt botten. Testa om fettet är varmt genom att försiktigt sätta i en bit deg, flyter degen upp med det samma och blir gyllenbrun på bara någon minut är fettet tillräckligt varmt. 

9. Fritera munkarna ca 1 minut på vardera sida, vänd försiktigt munkarna med exempelvis två gafflar. Var försiktig så inte oljan sprätter omkring och ha ett lock nära till hands ifall att det fattar eld!

10. Låt munkarna rinna av på hushållspapper för att få bort överflödigt fett.

11. Låt dem svalna något ifall du vill ha socker på dem och ifall du vill sätta glasyr på dem så ska de svalna helt. Vi brukar använda en tom mjölpåse när munkarna ska sockras, häll socker i påsen, sätt i munkarna och skaka om. Vips så har du sockrade munkar med alldeles tillräckligt med socker.

När du dekorerar dem är det bara fantasin som sätter gränser, så min kom ganska fort emot ;) Försökte iallafall göra blommor med varierande resultat, de som blev snyggast var ändå de traditionella sockrade.

12. Ät och njut!

1a maj munkar 13

 1a maj munkar 19

1a maj munkar 10

Min favorit var karamellglasyren!

1a maj munkar 9


 


Mango-yoghurt kaka

Skrivet av Sofia Rönnbacka 13.04.2017 | 1 kommentar(er)

Mango yoghurt kaka 60

Hur fin blev inte denna kaka! I kontrast till all choklad som äts under påsken så blev denna mango-yoghurt kaka väldigt fräsch och lätt och passar bra som efterrätt när man ätit mycket mat. Eftersom att den innehåller yoghurt blir den syrlig och mangon ger en bra sötma, så sockermängden kan anpassas till eget tycke och smak! Jag kan även tänka mig att den blir god som vegansk genom att byta ut mjölkprodukterna till vegetabiliska produkter gjorda på kokos och smöret kan bytas ut mot kokosolja samt gelatinet mot exempelvis agar-agar.

Jag gjorde min kaka i en form med löstagbar kant 20 cm Ø och den blev ganska hög, ca 6 cm. Mängderna i receptet är anpassade för en form med 22-24 cm Ø och då blir kakan lägre. Det går bra att göra kakan dagen före och ha den i kylskåpet över natten! Kakan räcker för 10-12 personer.

Mango-yoghurt kaka

350 g frusen tinad mango eller färsk mango

½-1 dl socker

1 msk citronsaft

4 gelatinblad

2 dl naturell yoghurt

1 dl turkisk yoghurt

2 dl grädde

Botten

200 g havrekex

2 msk farinsocker

50 g smält smör

Fruktjuice spegel

3 dl fruktjuice, jag använde mango- och apelsinjuice

3 gelatinblad

 

1. Sätt 4 gelatinblad i kallt vatten, låt ligga ca 5 minuter.

2. Puréa mangon och koka sedan upp mangopurén med sockret.

3. Tillsätt gelatinbladen i den varma mangopurén utan att klämma ur vattnet och rör om. Låt den sedan svalna.

4. Krossa havrekexen och blanda med smält smör och farinsocker.

5. Tryck ut kexblandningen i en form med löstagbar kant, sätt ett bakplåtspapper i botten så förhindrar du repor!

6. Ställ in bottnet i kylskåpet tills du har gjort färdigt yoghurtblandningen.

7. Vispa grädden och rör sedan i naturell yoghurt och turkisk yoghurt. Sila ner mangopurén i yoghurtblandningen för att få bort eventuella gelatinklumpar. 

8. Rör ihop blandningen och häll den över kexbottnet. Skaka formen lite så yoghurtblandningen blir slät.

9. Ställ kakan i kylskåpet tills den stelnat.

10. När kakan har stelnat blötlägger du 3 gelatinblad i kallt vatten i 5 minuter.

11. Koka upp fruktjuicen och smält ner gelatinbladen.

12. Häll fruktjuicen över kakan försiktigt! Jag höll en matsked med baksidan upp och hällde fruktjuicen via den för att förhindra hål i kakan. 

13. Ställ in kakan i kylskåpet tills fruktjuice spegeln stelnat. Dekorera med valfria dekorationer!

14. Ät och njut!

Mango yoghurt kaka 76Mango yoghurt kaka 7


Brytbröd med vitlök och örter

Skrivet av Sofia Rönnbacka 11.04.2017 | 1 kommentar(er)

Brytbrod med vitlok och orter5

Helgen har bestått av skolarbete, skolarbete och mera skolarbete. Det tar aldrig slut.. Snart är detta läsår slut men det finns ca 10 ogjorda uppgifter kvar ändå! Drunknar lite i skolarbeten känns det som. Lite mat har jag ändå hunnit med och tänkte tipsa er om detta bröd. Lite roligare än att baka vanligt bröd eftersom det börjar likna kanelbullar. Detta bröd passar bra med mat men kan även ätas som det är till kvällsmys och helgernas fin-frukostar. Eller varför inte till påskbuffén! Receptet är ursprungligen ett recept på den pizzadeg jag brukar använda mig av men fungerar perfekt till detta bröd!

Brytbröd med vitlök och örter

½ torrjäst

3 dl vatten, 42ºc varmt

½ dl olivolja

1 tsk honung

1 tsk salt

7 dl vetemjöl

Vitlöks och ört olja

½ dl olivolja

2 vitlöksklyftor

2 msk blandade torkade örtkryddor (3 msk färska)

1. Blanda ihop jäst, vatten, olivolja, honung och salt i en beredningsskål.

2. Tillsätt mjölet lite i taget tills du har fått en smidig deg.

3. Knåda degen med maskin i 5 minuter eller för hand i 10 minuter.

4. Olja en beredningsskål med lite olivolja och sätt degen i skålen.

Täck skålen med plastfolie och sedan med en bakduk och låt degen jäsa i 1 timme.

5. Pressa vitlöksklyftorna i olivoljan och tillsätt örterna. Jag använde basilika, oregano, persilja och rosmarin. Rör om.

6. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel, 30x40 cm. 

7. Pensla på oljan på degen och rulla ihop degen från ena långsidan till den andra. 

8. Dela degen i 16 bitar och sätt dem i en springform med bakplåtspapper i botten.

Brytbrod med vitlok och orter 10

9. Låt brödet jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 200ºc (175ºc varmluft).

10. Pensla brödet med ett uppvispat ägg och grädda det i 25-30 minuter.

11. Ät och njut!

Brytbrod med vitlok och orterBrytbrod med vitlok och orter4Brytbrod med vitlok och orter6