I koket med Sofia

Apple pie cinnamon buns

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.09.2017 | 1 Kommentarer

Say whaaat?! Ja ni läste rätt, apple pie cinnamon buns. Ibland får jag genialiska idéer det må jag säga. Och dessa bullar var verkligen en sådan genialisk idé. Äppeltider på intågande, och förutom den traditionella äppelmosen och äppelkakan (som ni kommer att få recept på) så testar jag något nytt. Bullarna är en av de nya kreationerna, för det är vad de är, kreationer.

Apple pie cinnamon buns 3

Att rulla bullar är en konst, som jag kanske inte riktigt behärskar ännu men övning ger färdighet. När jag rullar bullarna viker jag degen två gånger så den bildar tre lager. Efteråt skär jag 2 cm remsor som jag sedan snurrar. När remsan är snurrad virar jag den två gånger runt fingrarna och trycker in änden i mitten. Voilá! Nu kan du rulla bulla efter min suveräna beskrivning.. Svårt att skriva, lättare att visa. Kanske borde filma en video?

Apple pie cinnamon buns

5 dl mjölk

50 g jäst

1,2 kg vetemjöl

2 ägg

200 g smör

2 dl socker

2 tsk kardemumma

½ tsk salt

Äppelfyllning

4 äpplen, jag använde royal gala

1½ dl farinsocker

1 dl socker

3 tsk kanel

2 krm mald muskotnöt

350 g smör

1 nypa salt

Till pensling och garnering

1 uppvispat ägg

Pärlsocker eller mandelspån

1. Värm mjölken till 37°c.

2. Smula ner jästen i en beredningsskål eller en skål till en hushållsassistent. Häll över mjölken och rör tills jästen löst sig.

3. Tillsätt hälften av mjölet och knåda i fem minuter. Låt sedan blandningen jäsa i 15 minuter. 

Detta kallas en fördeg, vilket gör så att jäsprocessen kommer igång fortare och bullarna blir luftigare.

4. Tillsätt äggen, socker, kardemumma och nästan allt resterande mjöl. Knåda 10 minuter med maskin eller 15 minuter för hand. Tillsätt saltet när två minuter återstår.

5. Låt degen jäsa en timme. Under tiden förbereder du fyllningen.

6. Tvätta och riv äpplena grovt. Krama ur en del av vätskan så inte fyllningen blir rinnig.

7. Koka ihop alla ingredienserna några minuter i en kastrull och kyl sedan ner den så smöret stelnar.

Kom ihåg att ta fram fyllningen 15 minuter före du bakar ut bullarna så den hinner mjukna!

8. Kavla ut degen till en stor rektangel och bred på fyllningen. 

9. Vik degen två gånger så den bildar tre lager. Skär degen i 2 cm remsor och snurra bullar utgående från beskrivningen i början av inlägget.

10. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek. Under tiden värmer du upp ugnen till 200°c.

11. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker eller mandelspån.

12. Grädda bullarna ca 10 minuter.

13. Ät och njut!

Apple pie cinnamon buns 5

Kommentarer

  • Ida 11/10/2018 10:38am (2 månader sen)

    Går det månne att koka fyllningen på förhand och frysa ner? Jag tänkte baka detta om några veckor, men jag är orolig att äpplen jag fått från en trädgård inte håller sig bra tills dess. Vore bra om det skulle gå så behöver jag inte frysa ner bullarna före kafferepet :)

    • Sofia Rönnbacka 14/10/2018 10:35pm (57 dagar sen)

      Jag tror nog att det går bra! :) testa gärna pch kommentera ifall det gick!

Skriv en kommentar