I koket med Sofia

Två månader med bebis

Skrivet av Sofia Rönnbacka 21.09.2018

Kategorier:
Taggar:

Hipp hipp hurra för Freya två månader idag. Jag lovade ju att jag skulle blogga lite om första tiden med bebis utanför magen. Att detta inlägg skulle skrivas två månader senare trodde jag inte. En av de sakerna jag fått äta upp, mer om det senare. Hos oss rullar vardagen på med en liten guldklimp som redan hunnit bli över 5 kg och som har vuxit 8 cm på två månader, hon känns plötsligt väldigt stor. Men vi tar det från början.

"Tänk om jag inte tycker om mitt barn när hon föds?", en av många tankar som flög runt i huvudet under graviditeten och förlossningen (i det skedet då jag ännu kunde tänka vill säga). Denna tanke är säkert ganska vanlig hos blivande mammor. Detta var åtminstone något jag hade tänkt mycket på, men när jag såg henne för första gången så var alla dessa tankar bortblåsta. Hur är det ens möjligt att börja älska någon så snabbt?! Sen den dagen, 21.07, har hon varit så självklar och så älskad.

Sen dess har dagarna rullat på. Hon äter, sover, äter, leker, pratar och skrattar. Hon älskar att bada, när någon sjunger för henne och att leka i babygymmet där hon har en bläckfiskkompis och en pingvin, hon ogillar napp och vagnpromenader. På nätterna sover hon bra, på dagarna inte så bra. Därav avsaknaden av blogginlägg. Jag har så många idéer på saker jag vill blogga om men då hon sover på dagarna måste jag faktiskt erkänna att jag hellre städar och gör det snyggt runtomkring mig eller ser på tv ostört. Men idag har jag redan städat klart och har tid över för att blogga lite. Vilken härlig  fredag alltså! I helgen hade vi dop så jag har förstås recept att dela med mig av. 

Foto 28 08 2018 15 16 59

Saker jag sagt som jag fått äta upp

- Hon ska inte sova i vår säng.

Det gör hon. Varje natt, i någon timme åtminstone. 

- Jag kommer garanterat att ha tid för att blogga

Det har jag inte. 

- Jag fattar inte varför alla säger att de inte hinner laga mat och städa.

Det gör jag inte heller. Städar jag tar det flera timmar ifall Fredric inte är hemma.

- Inte kan jag väl älska två personer.

Jo det kan jag. 

- Jag vill inte amma länge.

Jag är för lat, trött och borta för att värma flaska på natten, så jag kommer amma tills hon inte äter mera nattetid.

- Jag vill inte ha rosa åt min bebis.

Allt som är puderrosa och gammeldagsrosa köper jag..

 

En av mina favoritlåtar får avsluta detta inlägg, och jo jag ser Lejonkungen på svenska and I'm proud of it ;)


Blogglista: Tema - Världen runt

Skrivet av Sofia Rönnbacka 03.09.2018

Börjar veckan med en blogglista och en sovvägrande bebis. Hon är trött men vägrar sova medans jag är trött och mer än gärna skulle sova! Vagnpromenad fungerar men när vagnen stannar vaknar hon.. Sen blir hon ledsen och vill upp ur vagnen. Idag har hon varit vaken mellan 12-17:30, 4,5 timmar tog det alltså att färdigställa detta inlägg! Men äntligen är listan klar, enjoy!

324A36AF E6C5 4743 9B61 507FFC96930B

1. Favoriträtt från en annan kontinent

Lätt, det är helt klart tacos!


2. Favoritdryck på stranden

En kall fanta eller uno cerveza


3. Matstaden jag vill besöka

Oj, denna är klurig. Måste nästan säga New York, det verkar som att den staden har allt möjligt när det kommer till mat!


4. En maträtt från asien/amerika/europa jag vill lära mig tillreda

Jag brukar inte tänka att jag vill lär mig tillreda maträtter. Ifall jag vill testa en maträtt så gör jag det bara, haha. Det jag dock skulle vilja kunna göra lika gott som på restaurang är vårrullar!


5. Ett land jag vill besöka på grund av matkulturen

Vietnam eller Kina! Gatumaten sägs vara fenomenal i asiatiska länder!


6. Maträtten som får mig att önska att jag var född i: Italien.

Pastan och pizzan, focaccian, ostarna och vinet. 


7. Min ultimata femrätters världsmeny

Förrätt nr. 1 Sallad caprese 

Förrätt nr. 2 Vårrullar

Huvudrätt nr. 1 Paella med skaldjur

Huvudrätt nr. 2 chicken tikka masala

Efterrätt något franskt bakverk

Haha, vilken hemsk meny! Skulle aldrig bjuda denna åt någon så om ni blir bjudna på femrätters av mig kan ni lunga er med att fokus skulle ligga på ett land.
8. Mitt favorit resemål

I matväg, Italien, annars vill jag gärna resa till Maldiverna :)


9. Om jag skulle flytta till ett annat land skulle jag flytta till: något land runt medelhavet. Varför? Matkulturen och klimatet är helt i min smak!


10. Min version av Eat-Pray-Love.

Eat: Återigen Italien

Pray: Bali eller Thailand

Love: Maldiverna, med Fredric förstås ♥


En bebé och en bebis

Skrivet av Sofia Rönnbacka 30.07.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Ja, ni läste rätt! Här hemma har vi en liten bebis som är nio dagar idag ♥  21.07-18 föddes vår Freya, alldeles perfekt. Så därför har bloggen ekat tom och kommer antagligen att fortsätta eka tom ett tag till, åtminstone så länge F har pappaledigt. Som tur finns det gamla recept att gotta sig bland här på bloggen så ni får nöja er med dem en stund framöver :)

En bebe och en bebis 2

Ps. Bebén var inte alls god, det var mest för rubriken jag ville ha den, haha. Annars är bebé en favorit när det kommer till bakelser, ska testa göra egna någon gång så stay tuned!


Blogglista: Just nu - Food edition

Skrivet av Sofia Rönnbacka 16.07.2018

Börjar veckan med en blogglista igen. Just nu ligger jag vid villan och solar och passar på att blogga lite. Tänkte faktiskt att denna vecka blir ”den sista hela bloggveckan” för denna sommar. Har ju beräknat förlossningsdatum nästa måndag och tänker faktiskt ta ledigt från ”heltids”bloggandet och bara fokusera på livet resten av sommaren. Jag kommer självklart att uppdatera bloggen nu som då men jag tänker inte sätta press på mig att blogga lika flitigt som tidigare! Har nog några recept i bakfickan som kommer att dyka upp nu som då ändå för inte kan jag ju lämna er helt utan recept för resten av sommaren ;) Förra veckan blev det en blogglista med just nu, och denna vecka blir det en just nu - food edition!

07D87A0F 7796 413D 920F 25CCF1EBD60A

Favoritsallader: kyckling caesar sallad med massor av parmesan, vattenmelon- och fetaostsallad och en blandsallad med allt i!

Tre saker du inte vill ha på pizzan: tonfisk (det värsta som finns på pizza), salmiak (älskar salmiak men testade en gång att sätta salmiak (de från aarre arkku påsen) på pizza och det var ingen hit och sist men inte minst getost. Jag AVSKYR getost

Äter jag hellre hemma än på restaurang: pasta, de gånger jag ätit pasta på restaurang har den alltid varit överkokt gånger fem. Vill till Italien och äta pasta.

Favoritdessert: hmm, detta är svårt. Just nu älskar jag allt med choklad men som icke-gravid väljer jag ofta en fräschare dessert som gärna får ha syrliga inslag.

Något du skulle kunna äta varje dag: hamburgare och franskisar. Har alltid varit och kommer nog alltid att vara min favoritmat!

Det lagar jag helst nu för tiden: goda fräscha sallader med en örtolja på.


Något du tycker om men inte äter så ofta: skaldjur! Det är så dyrt tyvärr..

En kötträtt du tycker om: en oxinnerfilé som är medium rare och kryddad med salt och peppar. Det behövs inte ens tillbehör till en riktigt bra filé

Vad äter jag helst till frukost: detta varierar så sjukt mycket. Just nu har jag pippi på smörgås med allerums prästost och gurka samt en nektarin, ibland snöar jag in mig på naturell yoghurt, ibland smoothiebowls, men även en gröt gjort på både havre- och råggryn toppad med bär och mandelmjölk är så gott!


Bästa matkulturen enligt dig? Oj, denna är en svår fråga. Jag älskar i princip alla matkulturer för alla har något mycket värdefullt att erbjuda oss människor. Utan den mexikanska skulle vi inte ha tacos, utan medelhavskulturen skulle vi inte ha pizza, gyros, fetaost, halloumi och pasta, utan den afrikanska skulle vi sakna goda grytor, utan den asiatiska skulle vi inte ha sushi, woker, nudlar, ja ni förstår. Det är omöjligt att välja endast en!


Blogglista: Denna vecka

Skrivet av Sofia Rönnbacka 09.07.2018

Ny vecka, nya möjligheter. Inleder veckan med en hederlig blogglista som behandlar just denna vecka. Förra veckan var så fullspäckad med program så denna vecka har jag inga planer överhuvudtaget, till och med helgen är än så länge oplanerad, vilket är sällan för oss. Fastän det var dåligt väder till stor del hann vi med mycket, så denna vecka ska jag bara njuta av värmen som förhoppningsvis kommer. Hörde på radion igår att juli-månad kommer att ha 1-3 grader högre medeltemperatur jämfört med ifjol så bring it on! Veckan startar åtminstone med en heldag vid villan.

Idag går vi även in i vecka 39 vilket innebär att det är endast 14 dagar kvar tills vår bebis är beräknad. Borde förbereda det sista som att packa bb-väskan och koka flaskor men prioriterar faktiskt att ta det lugnt och vila och äta gott istället. Känns lite själviskt men å andra sidan är detta sista tiden på flera år som jag inte har en liten människa som kräver all min uppmärksamhet så jag tänker då minsann ta vara på den tiden. Tror min sambo är av samma åsikt! Ett litet sidospår. Nu till veckans lista. 

Denna vecka...

Vill jag... njuta till max, äta grillat och frossa i ananas.

Ska jag... packa bb-väskan. Tänk vad skönt att det är enda måstet på hela (!) veckan. Det här med mammaledigt är ju enkelt ;)

Är ledordet... energisparande. 

Är jag tacksam för... Fredric. En bättre människa får man nog leta efter. 

36821216 10214674489767269 6280936925012426752 n
 
Tipsar jag om... utbudet av frukter, bär och grönsaker! Det finns inte någon säsong som har ett lika varierande utbud av frukt och grönt som sommaren så ta vara på det. Besök ett kvällstorg och handla hem en påse ärter, ett knippe morötter, sallad, örter, zucchini, tomater, jordgubbar eller annat gott. Gör sedan en härlig sallad med en örtolja på för att fullända sommaren på din tallrik!
 
Hoppas jag... förstås att vår bebis vill komma ut. Fast jag tror hon kommer att vänta ännu till nästa vecka, tror dock inte att jag kommer att gå många dagar över beräknat datum men dessa ord får jag säkert äta upp!

Listan är lånad från nouw.com.

 

Förresten! Måste visa lite bilder åt er. Blev överraskad med en babyshower i lördags som mina bästa vänner hade ordnat. God mat, fina presenter och roliga lekar hade de gjort och det var så fina dekorationer. Ni som följer mig på instagram har säkert sett bilderna redan men delar med mig så alla får se :)

36807377 10214674494727393 8905704027870724096 n36831842 10214674492647341 1334680384520060928 n36879483 10214674494407385 5422507476622770176 n36889518 10214674494847396 8430927579782840320 n36792759 10214674490847296 3254182426804486144 n


Potatissoppa med sparris och koskenlaskija

Skrivet av Sofia Rönnbacka 25.06.2018

En fräsch och enkel soppa hör sommaren till. Förra sommaren tillredde jag en del soppor och lärde mig knepet med att göra soppa till en hit även under sommaren. Knepet är att få in mycket syra. När det är varmt i luften ogillar kanske en stor del att äta soppa, tillsätter man syra i soppan ger det den en somrigare smak och fräschar upp den annars kanske lite tunga soppan. Soppa är ju dessutom ett snabbt och billigt alternativ att äta under sommaren! Ofta grillas det mycket och det blir väldigt dyrt i längden. För att inte bara balansera upp ekonomin med en soppa så kan även kroppen må bra av att äta något annat emellanåt.

Denna vecka ägnas bloggen till potatisen. Usch vad jag kan bli led potatis, speciellt nypotatis, någon annan som känner samma sak? Den ska kokas vaaaarje dag, ätas med smör och sedan steks resterna med lite färsk lök. Inget fel med det, det ÄR gott men efter femtielfte gången känner jag "kom igen, finns det inget annat att göra av nypotatisen?!". Jag ser alltid till så det finns "gammal" potatis hemma under sommaren, köper några kilogram i början, så jag ska få äta gammal potatis någon gång istället för nypotatis. Speciellt i soppor hör den gamla potatisen hem. Så denna vecka ska potatisen få sig ett lyft och användas på andra sätt än att bara koka den. Här får den "tråkiga" potatisen sällskap av sparris, smältost och timjan och skapar en otroligt krämig och god soppa att avnjuta under sommaren. 

Sparrissoppa med koskenlaskija 1

Potatissoppa med sparris och koskenlaskija

4 portioner

1 knippe sparris

6 gamla potatisar

1 buljongtärning (kyckling- eller grönsaks-) + vatten 

2 msk färsk hackad timjan eller ½ tsk torkad

1 dl grädde

100 g koskenlaskija smältost, naturell

2-4 msk citronsaft

Smaka av med salt och nymalen svartpeppar

1. Skala potatisen, bryt av den skarpa delen av sparrisen, skala den och skär både potatis och sparris i bitar och sätt dem i en kastrull.

2. Finhacka timjan och tillsätt med potatisen och sparrisen. Tillsätt en buljongtärning och vatten så att det täcker grönsakerna. Låt koka mjuk under lock, ca 15 minuter.

3. Häll bort lite av kokvattnet med spara det. Mixa soppan slät med en stavmixer, tillsätt grädde, smältost och citronsaft och koka upp soppan. Börja med att tillsätta lite citronsaft och smaka sedan av med salt. Tillsätt därefter mera citronsaft tills du får rätt syra i soppan. Jag gjorde min ganska syrlig för jag gillar syra men här får du själv bestämma.

4. Servera soppan med lite färsk timjan på toppen och varför inte en nygräddad baguette!

5. Ät och njut!

Sparrissoppa med koskenlaskija 2

 


Veckolista: tre bra saker

Skrivet av Sofia Rönnbacka 11.06.2018

Fick i utmaning av Sofie att fylla i en blogglista, och vad passar inte bättre än att börja denna vecka med en blogglista. Finns så mycket bra som händer i mitt liv just nu, och vi vet ju alla att delad glädje är dubbel glädje!

Syren

Tre bra saker med mina dagar »

Min mammaledighet har börjat så nu får jag göra exakt vad jag vill. Jag kan med andra ord ha gott samvete fastän jag sover mitt på dagen och sedan inte gör något resten av dagen ;) Dessutom kom mammalådan förra veckan så det var ju lite kul det med!

Jag njuter av nuet, dricker en kopp kaffe på balkongen och försöker dra ner på mitt tempo.

Allt är uppackat och på sin plats i lägenheten och vi trivs väldigt bra här.

Mammaladan kom i vecka 34 4

Tre bra saker med mig »

Min städmani. Kan återigen konstatera att jag är otroligt bra på att städa, plocka och organisera.

Min energinivå. Vet inte när jag varit såhär full av energi sist som jag är nu. Något positivt med denna graviditet är nog min ork. Jag har haft mer energi och orkat mera än vad jag någonsin tidigare gjort!

Mina idéer i köket. Jag har blivit väldigt bra på att söka inspiration och hitta på idéer när det kommer till min matlagning. Detta går förstås i perioder men just nu är jag inne i en kreativ matidé-period.

Vecka 33 32+5 3

Tre bra saker i mitt liv – kliché punkten minsann. »

Fredric. Fast han är ju inte en sak. Men det bästa i mitt liv helt klart.

Min familj och mina vänner. De är inte heller saker men det är helt otroligt hur bra alla i min omgivning är.

Min örtkruka på balkongen. Dumt jag vet, men är något besatt av den, haha. Fullkomligt älskar färska örter i all mat på sommaren. Denna fredag får ni förövrigt ta del av en nytänkande pizza med örter.

Alskling

Tre bra saker det här året »

Vi får en bäbis. Kan knappt tro det är sant ännu heller fastän det känns som att hon snart sparkar sig ur magen. Fem hela veckor kvar till beräknat datum, tror ni hon kommer före eller efter? Har ett ultraljud inbokat nästa vecka så får se lite mer av henne då åtminstone. 15 veckor sedan vi såg henne sist, hjälp vad länge sedan!

Skolan är färdig. Jag kan äntligen titulera mig pedagogie magister och ämneslärare i huslig ekonomi och hälsokunskap.

Vädret. Igen lite kliché men hur bra är det inte att äntligen ha haft en ordentlig vinter, för att sedan få en super vår och sommaren verkar inte bli så pjåkig den heller.

gradu

Tre bra saker med bloggande »

Utmanar. Jag utmanar mig själv att tänka mer kreativt och utveckla nya recept. Senast förra veckan fick jag kommentaren av min mamma: Hur kommer man ens på en sådan idé? Ser det som något positivt.

Utvecklar. Jag utvecklas mycket, inte bara i köket, utan med i princip allt. Framtagning av recepten, skrivandet, fotandet, idéerna och matlagningen utvecklas hela tiden mot det bättre.

Motiverar. Bloggen motiverar verkligen mig att våga testa, tänka utanför lådan och driver mig till att utveckla mig själv. Jag hoppas verkligen att jag kommer ha tid för bloggen sedan när vår bebis är här. Äta bör jag ju i varje fall så en del nya recept borde väl dyka upp.


Petit choux fyllda med citronfromage

Skrivet av Sofia Rönnbacka 22.05.2018

Nu börjar alla student- och examensfester vara på intågande. Då vill säkert alla som ska baka ha tips på bakverk som går att göra på förhand och frysa in. Denna vecka kommer fokus ligga på bakverk som går att göra på förhand och ta upp dagen före/samma dag.

Dessa små petit choux fyllda med citronfromage har jag helt glömt bort att dela här på bloggen. De fanns i Vasabladet för någon månad sedan men jag glömde att sätta upp receptet hit! De går utmärkt att frysa in färdigt fyllda eller utan fyllning. Var bara försiktig så de inte mosas av något annat i frysen, speciellt om de inte har fyllningen i sig. Citronfromagen går även att göra dagen före och sätta i små fina glas och servera den bara som den är eller med en klick grädde på toppen! Super god även utan chouxen. Små petit choux är dessutom perfekt att ha på bjudningar för de är inte för maffiga. Gästerna brukar ju vilja smaka på det mesta som finns på bjudningen så att göra små bakverk är perfekt.

Peti choux med citronfromage 1

Petit choux med citronfromage

ca 30 st

Pâte à choux

75g smör

2 dl vatten

2 dl vetemjöl

3 ägg

1. Sätt ugnen på 200ºc (175ºc varmluft).

2. Smält smöret tillsammans med vattnet i en kastrull.

3. Tillsätt mjölet och rör kraftigt. "Koka" smeten några minuter tills den släpper från kanten.

4. Låt smeten svalna något och rör ner äggen ett i taget under kraftig omrörning. Degen ska vara klibbig.

Det ser alltid ut som att inte äggen vill blandas med smeten men det är bara att röra mera så blandas allt.

5. Sätt en slät eller en krusig tyll på en spritspåse och fyll den med smeten och spritsa ut små bollar, ungefär 3 cm i diameter. Håll spritsen stilla och tryck ut smeten, för den inte runt.

6. Grädda i ugnen ca 20 minuter. Öppna inte ugnsluckan under tiden de gräddas, då sjunker de ihop.

7. Låt dem svalna, under tiden gör du citronfromagen.

8. Fyll dem med citronfromage (se recept nedan) genom att spritsa in fyllningen i dem. Ha en smal tyll på din sprits.

9. Dekorera eventuellt med pudersocker.

 

Peti choux med citronfromage 2
Citronfromage

2 ekologiska citroner, saften och skalet

4 gelatinblad

6 äggulor

3 dl socker

4 dl grädde

1 krm vaniljpulver

1. Blötlägg gelatinbladen i fem minuter.

2. Tvätta, torka och riv det yttersta skalet av citronerna. Pressa saften ur dem.

3. Sätt skal och saft i en kastrull och värm upp. Sätt i gelatinbladen utan att klämma bort vattnet.

4. Vispa äggulorna och sockret vitt och pösigt. Häll den varma citronsaften i äggblandningen, lite åt gången så inte äggen koagulerar.

5. Vispa grädden tillsammans med vaniljpulvret och rör i äggblandningen.

6. Fyll petit chouxen med citronfromage och låt dem vila en timme före servering så fromagen hinner stelna något.

Peti choux med citronfromage 3

 


Åter-odling på tapeten

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.05.2018

Det där med gröna fingrar är inte alltid så lätt. Själv är jag en sådan person som har gröna fingrar ibland, men inte alltför ofta. Som tur går det att fuska, eller kanske inte fuska men hjälpa sig själv på traven lite! Nämligen åter-odling. Odling och åter-odling är något som de äldre generationerna gjort hela sitt liv men nu börjar det även bli trendigt hos den yngre generationen att själv odla och åter-odla. Vad innebär då åter-odling?

Att åter-odla innebär att du odlar grönsaker igen genom att plantera dem på nytt. Ett enkelt sätt för den som inte har tid, ork eller kunskap att odla helt från början. Dessutom sparar du pengar, minskar på avfallet och du kan nästa gång du bjuder över någon på pizza stolt berätta att du odlat basilikan på pizzan själv. En annan sak som är bra med åter-odling är att du redan har början till en ört eller ett salladshuvud. Detta innebär att du inte behöver krångla med 30 olika koppar för att först odla från frö till grodd. Sedan gallra groddarna, plantera om i ytterligare fler koppar, vänta på att grodden ska bli till en planta som blir tillräckligt stor och som igen ska planteras ut i trädgårdslandet eller i större krukor. Genom att åter-odla har du redan början och du behöver bara plantera en gång, vilket gör det lättare att lyckas! Åter-odling går att göra med olika sorters sallad, örter, lök, fänkål, selleri, ingefära och med frön förstås.
Ater odla 3

Åter-odlat salladshuvud, persilja och en avokadokärna som väntar på grodd.

För att åter-odla ett salladshuvud gör du följande:

1. Skär av roten och sätt roten i en glasburk med vatten, så att roten täcks med vatten. Om en vecka borde små nya gröna blad komma ut från roten.

2. Efter cirka tre veckor har det bildats större blad och ett rotsystem har bildats. Nu är salladen redo att planteras i en kruka.

3. Fyll en kruka med mylla, gör en liten grop i mitten och stick ner roten. Fyll med mera mylla och håll myllan fuktig. Ifall det är sommar kan du plantera salladen i blombänken eller i trädgårdslandet.

4. När salladen växt till sig kan du skörda den och nya blad kommer fram igen om några veckor.

 

Frön kan vara lite knepigare att få till. Det som är viktigt att komma ihåg med frön är att låta dem torka före de sås, annars kan de mögla. Jag vet inte hur många gånger jag testat odla avokado. Plötsligt lyckades jag och vips så har jag fyra avokadoträd. Två av dem bor i vatten och två av dem är planterade direkt i mylla. Då du planterar avokado i vatten behöver du fyra tandpetare och en glasburk.

1. Stick in tandpetarna i avokadokärnan, ungefär mitt i kärnan och skär ett snitt i toppen och i botten av kärnan.

2. Sätt kärnan i en glasburk och fyll glasburken med vatten så avokadokärnan täcks till hälften. Sedan väntar du, det kan ta mellan en till sex veckor före grodden kommer fram.

3. Efter att grodden blivit synlig går det undan. På bara några veckor borde du ha ett litet avokadoträd. Plantera avokadoträdet i mylla eller ha kvar det i glasburken. Byt då bara till en större burk allt eftersom roten växer.

 

Ifall du vill plantera avokadon rakt i en kruka skär du ett snitt i toppen och botten, sedan planterar du den och vattnar den så jorden hela tiden är fuktig. Det kan vara bra att sätta en genomskinlig plastpåse löst över krukan så jorden hålls fuktig. Efter cirka fyra veckor ska en grodd börja synas.

Avokado och sallad dag 1

 

Dag 1 av åter-odling. Nu är det bara att vänta.

Ater odla v. 3 3Cosmopolitansallad efter tre veckor i vatten. Nu är salladen redo att planteras i en kruka.

Ater odla v. 3 2

 

Örter köpta i kruka, som bara har stammen kvar, kan du göra ett litet växthus åt genom att sätta krukan i en plastpåse och löst knyta ihop påsen. Se till att ha fuktigt inuti påsen hela tiden. Om några dagar växer det ut nya blad och det går att plantera om örten i en ny större kruka. Håll jorden fuktig hela tiden. På bilden har jag planterat om persilja men jag har även testat med koriander och basilika. De planterades utomhus i en stor kruka och de växte så det knakade. Koriandern blev över en meter hög. Ifall din örtkrydda inte har rötter utan du köpt kvistar går det att ta sticklingar av örten. Sätt då en kvist i ett glas med vatten, inga blad får röra i vattnet. Ställ glaset ljust och vänta på rötter. När rötterna blivit runt fem centimeter långa flyttar du sticklingen från vattnet till en kruka.

Ater odla persilja 2

Persilja och andra örter som fått små fina blad kan planteras i en större kruka. Kom ihåg att vattna!

Texten hittades i tidningen igår men delar den här för de som inte prenumererar på tidningen!

 


The bet is on!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 09.05.2018

Kategorier:

bjud.fi

Inlägget är ett samarbete med HSS media och bjud.fi


Det har återigen blivit dags för bjud.fi! Eller rättare sagt igår startade budgivningen och den håller på till 16.5.  För er som inte vet vad bjud.fi är så är det en nätauktion där du helt enkelt bjuder på den produkt du önskar köpa! Varje produkt har ett reservationspris som brukar motsvara hälften av butikspriset. Detta innebär att det minsta budet som kan sättas på varan är samma summa som reservationspriset. Det finns 26 olika kategorier att välja mellan så det finns garanterat något som alla vill ha!

Budgivningen går till på följande sätt:

  • Låt oss säga att produkten för tillfället har högsta bud på 50€.
  • Du lägger ditt maxbud på produkten du önskar köpa, till exempel 120€. Då kommer bjud.fi automatiskt sätta ett bud på 60€ åt dig.
  • Om någon budar över ditt bud, fortsätter bjud.fi att buda åt dig enda tills ditt maxbud är uppnått.
  • När ditt maxbud är nått avslutar bjud.fi budgivningen för din del.
  • Ifall du vill höja ditt maxbud ytterligare från det nuvarande maxbudet går det såklart att sätta ett nytt maxbud!

Här nedan listar jag några av mina favoriter som jag gärna skulle få bli mina! Klicka på namnet under bilden så kommer du direkt till varan på bjud.fi

kamera

Denna kamera är to die for! Har länge velat ha en mindre och kompaktare kamera som är smidig att ta med sig över allt, och denna toppar nog listan.

Tomater

Finns det något bättre än solmogna tomater på sommaren? Speciellt med en god mozzarella, olivolja, salt och färsk basilika. Mums! Så ett tomatpaket skulle gärna få flytta in hos oss. Sedan finns det en hel del bärbuskar och fruktträd att buda på! Hemodlat är bäst-odlat. 

kaffegava

En kaffegåva från Liisa Koski sitter inte heller helt fel. Det kan bli några vak-nätter i sommar misstänker jag, hehe.

lampa

Älskar denna lampa, och den skulle passa perfekt i vårat kök! 

blossom

Sedan måste jag tipsa om alla presentkort som finns på bjud.fi. Ett supersmart sätt att buda enligt mig. En gång fick vi ett presentkort på 100€ för 50€! Speciellt Blossom har så mycket fina saker, och deras utbud av Nicolas Vahé produkter är underbart. Så snygga, stilrena och framförallt goda! En perfekt gå-bort present.

baby

Jag måste ju förstås kolla igenom barn-kategorin och hittade detta söta produktpaket. En del grejer som är nödvändiga när bebisen kommer. Hur sött är inte mat-setet?!

 


Choklad- och glasskarnevalen

Skrivet av Sofia Rönnbacka 07.05.2018

Tänkte visa lite bilder från choklad- och glasskarnevalen i Helsingfors. Då vi köpte biljetterna hade vi inga som helst förväntningar, eftersom det var första gången som denna karneval ordnades. Det gick inte direkt att googla sig till upplägget av själva festivalen så vi fick helt enkelt vänta och se. Det enda vi hoppades på var att vi skulle få äta mycket glass. Och glass i stora lass blev det minsann. Vi åt så mycket så det blev alldeles för mycket glass till sist. Visste inte att jag hade ett glass-stop men tydligen har jag det! Varje dag lär man sig något nytt brukar man väl säga. 

Vi började lördagen med en brunch på Kiila. Trevligt ställe med god och prisvärd brunch, rekommenderas! Så alldeles för mätta rullade vi ut på stan för lite shopping, vilket inte blev till något. De som är eller varit gravida vet att det inte är kul att testa kläder i butikerna för det är ansträngande och bökigt, testa då med en brunch i magen! Så det blev mest att vi gick runt och fördrev tiden tills vi till sist tog oss ut till Kabelfabriken där choklad- och glasskarnevalen ägde rum.

Foto 28 04 2018 11 10 34

Foto 28 04 2018 11 36 19

Väl inne på området blev jag lite förvånad över hur litet utrymmet var, och hur mycket folk det var! Hela karnevalen var slutsåld, vilket märktes för det var långa köer till de första glasstånden. Vår plan var att börja med en runda och checka utbudet men det höll inte länge. Vi måste helt enkelt få glass. Så det blev en del köande till de första stånden men efter en stund minskade folkmängden och det var bara att gå fram. Vi hade biljetter till lördag kväll så det var säkert som mest människor just då vi kom. 

Den glass jag blev mest överraskad över var Alpros hazelnut chocolate glass. Den var otroligt god och krämig fastän den var vegansk! Den veganska trenden syntes även hos andra märken, exempelvis Ben & Jerry's bjöd på Peanut Butter & Cookies, Robert´s coffee hade tagit fram sex olika veganska gelatos och även Oatly var på plats med sina produkter. Dock var vi mycket missnöjda med Ben & Jerry's och Oatly. 

Av all glass vi åt tyckte jag att gelaton helt klart var bäst! Alla "vanliga" glassmärken såsom Pingviini, Magnum, Ingman och Ben & Jerry's var en flopp jämför med artesanglassen som fanns på plats. Valios nya glass var inte heller någon riktig hit, de var så söta i smaken. Den som var godast av Valios glassar var den med råg och blåbär, smakade exakt som blåbärspaj! 

Foto 28 04 2018 15 29 10

 

Foto 28 04 2018 15 34 17

Gelato från Robert's Coffee

Foto 28 04 2018 15 43 50

Pingviinis Good choco loco och candy & choco-corn

Foto 28 04 2018 16 09 33Foto 28 04 2018 16 27 31Foto 28 04 2018 16 27 21Foto 28 04 2018 15 59 01

När vi gått igenom all glass blev det chokladsidan, men den var något av en besvikelse eftersom det inte fanns många smakprov där ;) Den choklad vi fick smaka på var däremot super, Valrhona chokladen. En bakgalen persons drömchoklad! Det slank ner en påse passionsfruktchoklad som ska bli en härlig tårta någon gång. Sedan testade vi även en vegansk choklad från Goodio gjord på havremjölk och den var super! Förstår inte hur den kunde vara så god som den var för det var ju ingen mjölk i den. Den påminde ganska mycket om mörkchoklad till smaken och konsistensen.

Foto 28 04 2018 16 46 22Foto 28 04 2018 16 02 22Foto 28 04 2018 16 01 38Foto 28 04 2018 16 01 54

Ljuset på bilderna är inte det bästa. Av någon anledning hade de gjord hela kabelfabriken mörk och använde starka spottar och blåa/röda lampor så det var svårt att få till bilder med samma färg, speciellt med en telefonkamera.


Blogglista - just nu

Skrivet av Sofia Rönnbacka 20.04.2018

Det är mycket nu. Inte stressigt men mycket att göra, skrivhandledning i Vasa i måndags, sedan på kvällen föräldraförberedelsekurs i Kronoby, jobb i Jakobstad hela dagen på onsdag, föräldrakurs igen i Kronoby i går kväll och sedan en sväng till Vasa efter den för att igen åka till Jakobstad och jobb i morgon. Blir många timmar i bilen. Ibland funderar jag varför vi bor i vasa eller varför jag jobbar i Jakobstad. Skulle vara enkelt att ha allt på ett och samma ställe. Men som man bäddar får man ligga!

Så denna fredag bjuder jag på en blogglista istället för ett recept, men listan handlar ju om mat förstås. 

Vad åt du till frukost idag?

Dagens frukost bestod av naturell yoghurt med en skivad banan, 1 tsk chiafrön, müsli och blåbär. Sedan en kopp kaffe på det och mycket vatten. Försöker verkligen dricka två liter vatten om dagen nu när jag är gravid för att undvika sendrag på natten, inte kul!

Kaffe

Detta ser jag fram emot i matväg...

Nästa helg är det dags för glass- och chokladkarneval i Helsingfors! Så taggad på karnevalen och all god mat vi kommer äta förstås. Det blir säkert en brunch och goda middagar. De som läst min blogg länge vet kanske att jag är lite glassgalen så när det är glasskarneval är det bara att sätta sig på tåget och delta, fastän det börjar vara lite jobbigt att sitta länge och att gå. 

Här kan ni läsa mer om karnevalen!

Sedan ser jag förstås fram emot morsdagen och vad den har att erbjuda för gott att äta ;) I fjol bjöd jag min mor på budapestbakelser, eller jag kanske ska säga en rulle som inte gick att rulla. God var den för det!

Budapestbakelse 1

Ni missade väl inte förresten glassreceptet som kom upp i onsdags?! 

Mitt senaste köksmisslyckande var...

Hmm, måste riktigt fundera. Brukar faktiskt inte misslyckas så mycket men när jag bakade surdegsbröd sist så jäste inte degen så den kastade jag faktiskt. Tror min surdeg inte var tillräckligt stark. 

Vad åt du sist på restaurang?

Hamburgare, hehe. Börjar nästan bli lite pinsamt hur mycket hamburgare jag äter, men det är sååå gott. Har dock skärpt mig med sötsuget och onyttigheterna och äter endast en gång i veckan, ofta på lördagar. Så jag tycker det är helt okej, fastän jag gärna skulle äta hamburgare varje dag. 

Hamburgare

Det är för övrigt konstigt hur kroppen reagerar när sockret faller bort under vardagar. Konstig känsla, till en början var jag konstant sötsugen men nu har kroppen vant sig och jag är inte alls sugen på att äta något onyttigt över huvud taget! Det är mera så att jag äter det ibland för att jag brukar äta förut, inte för att jag är snål på en viss sak, knäppt va?

Favoritgodis just nu är...

... den förbjudna frukten, eller godiset i detta fall. Salmiak. Skulle ju egentligen inte få äta mycket salmiak för det kan ha en skadlig effekt på fostret, något om hyperaktivitet, men ifall jag har en påse lösgodis och inte får salmiak i den så vill jag inte ha godispåsen. Så det slinker nog ner lite salmiak de få gångerna jag ätit godis under de senaste veckorna. Tänker att det inte är så farligt då jag äter godis så sällan, får se hur länge sällan håller i sig bara!

Godis

Favoritfrukt just nu är...

... helt klart passionsfrukt och satsumas. Mmm så gott det är! Passionsfrukterna är dessutom i säsong nu och är superbilliga! Tips! Sedan slinker det ner en del  röda vindruvor och granny smith äpplen.

Vilket var det senaste bakverket du gjorde?

Munkar och donuts som kommer upp på bloggen nästa vecka! 

Jag vill aldrig mer äta...

... inälvsmat. Urk och fy. 

Jag har försökt tycka om denna maträtt men misslyckats

Även här måste jag svara inälvsmat, speciellt leverbiffar. Det går bara inte att äta fastän jag försökt. Sedan har jag väääldigt svårt med såser gjorda på grisköttsstrimlor eller bitar, klarar helt enkelt inte av att äta det.

Det bästa i mitt skafferi just nu är...

Axa's Cacao, Almond & Blueberry Simply Great Granola. Godaste köpta granolan jag ätit. Innehåller havre, råg och korn, torkade blåbär, hackade mandlar och rostade kokoschips (dregelemoji). Det bästa är att den inte är så farligt dyr som alla andra hälsosamma granola brukar vara, tror den var kring 3,50€.

Granola


Vad finns i ditt kött?

Skrivet av Sofia Rönnbacka 20.03.2018

Ät inhemskt och må gott, bonden behövs, ät bra – må bra och så vidare. Vi har alla hört dessa slogans men har du egentligen någon gång tänkt på vad som menas med dem? Och då menar jag inte bara rakt av förstått vad det står framför ögonen på dig utan verkligen varför det står som det står, och varför står det som det står. Det blev invecklat nu. Allow me to explain it to you.

Ät inhemskt och må gott. Det säger ju sig själv vad det betyder, att du ska äta inhemskt så mår du bra. Men varför mår du bra? Har du någon gång vidare utvecklat din tanke? Vad är det i den inhemska maten som gör att du mår bra, eller rättare sagt vad innehåller inte den inhemska maten (i detta fall köttet) som får dig att må bra.

Dont Panic Its Organic. 2

Jag tror inte att någon missade köttskandalen i köttfabrikerna runt om i Brasilien i fjol denna årstid. För att snabbt friska upp minnet så exporterades ruttet kött och salmonellasmittat kycklingkött. För att ytterligare hälla bensin på elden hade de dessutom spätt ut kycklingköttet med bland annat kartong för att maximera vinsten, använt cancerframkallande syror och kemikalier för att dölja färgen och lukten av det ruttna köttet och mutat regeringsmän så de kunnat exportera ut de härskna produkterna på världsmarknaden.

Inte så trevlig eller hur? Dock ganska vanligt i länder där massproduktion av kött hör till vardagen. Inte kanske i den grad som denna köttskandal men på andra sätt. Till exempel thailändsk kyckling innehåller en sån stor mängd antibiotika och bekämpningsmedel så den slutade säljas i Finland. För att inte tala om den genmodifierade sojan som ofta finns i kycklingfoder. Av all världens soja som produceras är ca 95 % genmodifierad. Detta innebär bland annat att plantorna genmodifierats till att bli resistenta mot bekämpningsmedel så plantorna inte dör då de besprutas, eller naturligt innehålla bekämpningsmedel så växterna själva kan bekämpa skadedjuren. Dessutom skövlas det mycket skog för att få rum för sojafälten. Så nej till gmo-sojafoder.

Sedan har vi även djurens välmående. I Finland har vi en av världens strängaste djurskyddslagar vilket innebär att djuren i de flesta fall behandlas rättvist och får den omvårdnad som de kräver. Här kommer antibiotikan in. I Finland är det förbjudet att medicinera produktionsdjur med antibiotika i förebyggande syfte. Dessutom går det inte att få antibiotika till djuren utan att en veterinär skriver ut ett recept. Efter en antibiotikabehandling ska djuret ha flera veckors karenstid vilket innebär att djuret inte får slaktas tillsammans med andra friska djur eller inte mjölkas tillsammans med andra friska kor. I mjölkens fall måste den alltid testas efter karenstiden upphör för att se om den är fri från antibiotika. Som ni kanske lagt märke till finns det inhemska produkter som har märkningen antibiotikafri eller GMO-fri. Välj alltid dessa produkter om du vill slippa antibiotika eller genmodifierade livsmedel.

NEJ

Men nu har jag ju bara skrivit saker som skrämmer en. Dags att fokusera på det positiva med att välja inhemsk mat och försöka samla ihop detta inlägg. Genom att köpa inhemska produkter slipper du då framför allt antibiotikan i maten. En överkonsumtion av antibiotika kan leda till att antibiotikan inte biter då du någon gång i framtiden behöver en antibiotikabehandling. Du stöder inte användningen av genmodifierade livsmedel, varken växter eller djur. Du stöder inte heller de stora ”köttfabrikerna” i Europa eller i resten av världen utan du stöder den finländska bonden. För bonden behövs. Ifall vi inte har bonden har vi inte heller maten i butiken.

De utländska produkterna kommer alltid att ha ett lägre pris men tänk på vad de innehåller och vem du vill stöda nästa gång du handlar. Är det viktigt för dig att djuren mår bra och att du äter ren, inhemsk mat eller vill du äta antibiotika fyllda, övergödda kycklingar som bott i en bur där de inte kan röra på sig? Något värt att tänka på.