I koket med Sofia

Fredagstips: Instagramkonton att följa!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 23.11.2018

Kategorier:

Att jag gillar att baka är ingen hemlighet, men vilka är mina favoritkonton på Instagram? Tänkte tipsa om lite konton på Instagram som är värda att följa, oavsett om du älskar att baka eller bara vill se fantastiska bakverk! Fem väldigt olika konton, ingen rangordning, alla lika fantastiska! Bilderna är screenshottade direkt från deras Instagramprofiler och trycker du på namnet på kontot kommer du direkt till deras profil. 

The Scran Line, @thescranline

Foto 19 11 2018 16 15 00

My Kitchen Stories, @mykitchenstories.se

Foto 19 11 2018 16 14 49

Tortik Annushka, @tortikannushkaFoto 19 11 2018 16 15 12

Dinara Kasko, @Dinarakasko

Foto 19 11 2018 16 14 14

Alla Andreevna, @Baking_maniac

Foto 19 11 2018 16 14 25


Going nuts for them coconuts!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 14.11.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Jag och Fredric fullkomligt älskar kokos. Och ser vi något med kokos i så testas det omedelbums. För en tid sedan fanns det två nya kokosprodukter som testades, den tredje åt vi i vår på glasskarnevalen i Helsingfors. Mums säger jag bara. Det bästa med kokos måste vara känslan man får när man äter, åtminstone jag får en känsla av att jag sitter i tropikerna och njuter under en palm med sand som är lika vit som mjöl. Det är en känsla jag inte får nog av, och som verkligen kan behövas just denna årstid!

 

marabou2

Marabou Co-Co

Bild lånad från Mathem.se

Mjölkchoklad + kokosflingor = denna godbit

+ Härlig smak av kokos i varje bit. 

+- Egentligen för söt för att äta hela plattan på en gång men det går inte att sluta äta den när man väl börjat.

4/5 kokosnötter

Tips: Smält ner chokladen och ha den i en kladdkaka eller i kärleksmums!

magnum

Magnum double coconut

Bild lånad från consortfrozenfoods.co.uk

Kokosglass doppad i chokladsås med ett lager av choklad, what´s not to like? Tar dig till södernsland.

+ Alldeles härligt god

+ Bra undanflykt från vardagen nu i vinter

- Ät inte för många för då tröttnar du nog tillslut

5/5 kokosnötter

 

alpro

Alpro Coconut ice cream (vegansk)

Bild lånad från Alpro.com

Vegansk glass gjord på kokosmjölk med 30 % mindre socker än vanlig glass.

+ Vegansk, men saknar ändå inte gräddigheten som soja- eller havreglass gör

+ Innehåller mycket fibrer

- Något söt fastän den har mindre socker, men det är väl kokosen som gör den extra söt

3/5 kokosnötter

En annan god överraskning från Alpro var deras hazelnut chocolate ice cream! Tips ifall du har vegan/mjölkallergiker på besök :) Tycker det är bra med goda veganska alternativ.

Ifall du gillar denna typ av inlägg, klicka gärna på hjärtat här nere så kommer det fler recensioner :)

 


Två månader med bebis

Skrivet av Sofia Rönnbacka 21.09.2018

Kategorier:
Taggar:

Hipp hipp hurra för Freya två månader idag. Jag lovade ju att jag skulle blogga lite om första tiden med bebis utanför magen. Att detta inlägg skulle skrivas två månader senare trodde jag inte. En av de sakerna jag fått äta upp, mer om det senare. Hos oss rullar vardagen på med en liten guldklimp som redan hunnit bli över 5 kg och som har vuxit 8 cm på två månader, hon känns plötsligt väldigt stor. Men vi tar det från början.

"Tänk om jag inte tycker om mitt barn när hon föds?", en av många tankar som flög runt i huvudet under graviditeten och förlossningen (i det skedet då jag ännu kunde tänka vill säga). Denna tanke är säkert ganska vanlig hos blivande mammor. Detta var åtminstone något jag hade tänkt mycket på, men när jag såg henne för första gången så var alla dessa tankar bortblåsta. Hur är det ens möjligt att börja älska någon så snabbt?! Sen den dagen, 21.07, har hon varit så självklar och så älskad.

Sen dess har dagarna rullat på. Hon äter, sover, äter, leker, pratar och skrattar. Hon älskar att bada, när någon sjunger för henne och att leka i babygymmet där hon har en bläckfiskkompis och en pingvin, hon ogillar napp och vagnpromenader. På nätterna sover hon bra, på dagarna inte så bra. Därav avsaknaden av blogginlägg. Jag har så många idéer på saker jag vill blogga om men då hon sover på dagarna måste jag faktiskt erkänna att jag hellre städar och gör det snyggt runtomkring mig eller ser på tv ostört. Men idag har jag redan städat klart och har tid över för att blogga lite. Vilken härlig  fredag alltså! I helgen hade vi dop så jag har förstås recept att dela med mig av. 

Foto 28 08 2018 15 16 59

Saker jag sagt som jag fått äta upp

- Hon ska inte sova i vår säng.

Det gör hon. Varje natt, i någon timme åtminstone. 

- Jag kommer garanterat att ha tid för att blogga

Det har jag inte. 

- Jag fattar inte varför alla säger att de inte hinner laga mat och städa.

Det gör jag inte heller. Städar jag tar det flera timmar ifall Fredric inte är hemma.

- Inte kan jag väl älska två personer.

Jo det kan jag. 

- Jag vill inte amma länge.

Jag är för lat, trött och borta för att värma flaska på natten, så jag kommer amma tills hon inte äter mera nattetid.

- Jag vill inte ha rosa åt min bebis.

Allt som är puderrosa och gammeldagsrosa köper jag..

 

En av mina favoritlåtar får avsluta detta inlägg, och jo jag ser Lejonkungen på svenska and I'm proud of it ;)


Blogglista: Tema - Världen runt

Skrivet av Sofia Rönnbacka 03.09.2018

Börjar veckan med en blogglista och en sovvägrande bebis. Hon är trött men vägrar sova medans jag är trött och mer än gärna skulle sova! Vagnpromenad fungerar men när vagnen stannar vaknar hon.. Sen blir hon ledsen och vill upp ur vagnen. Idag har hon varit vaken mellan 12-17:30, 4,5 timmar tog det alltså att färdigställa detta inlägg! Men äntligen är listan klar, enjoy!

324A36AF E6C5 4743 9B61 507FFC96930B

1. Favoriträtt från en annan kontinent

Lätt, det är helt klart tacos!


2. Favoritdryck på stranden

En kall fanta eller uno cerveza


3. Matstaden jag vill besöka

Oj, denna är klurig. Måste nästan säga New York, det verkar som att den staden har allt möjligt när det kommer till mat!


4. En maträtt från asien/amerika/europa jag vill lära mig tillreda

Jag brukar inte tänka att jag vill lär mig tillreda maträtter. Ifall jag vill testa en maträtt så gör jag det bara, haha. Det jag dock skulle vilja kunna göra lika gott som på restaurang är vårrullar!


5. Ett land jag vill besöka på grund av matkulturen

Vietnam eller Kina! Gatumaten sägs vara fenomenal i asiatiska länder!


6. Maträtten som får mig att önska att jag var född i: Italien.

Pastan och pizzan, focaccian, ostarna och vinet. 


7. Min ultimata femrätters världsmeny

Förrätt nr. 1 Sallad caprese 

Förrätt nr. 2 Vårrullar

Huvudrätt nr. 1 Paella med skaldjur

Huvudrätt nr. 2 chicken tikka masala

Efterrätt något franskt bakverk

Haha, vilken hemsk meny! Skulle aldrig bjuda denna åt någon så om ni blir bjudna på femrätters av mig kan ni lunga er med att fokus skulle ligga på ett land.
8. Mitt favorit resemål

I matväg, Italien, annars vill jag gärna resa till Maldiverna :)


9. Om jag skulle flytta till ett annat land skulle jag flytta till: något land runt medelhavet. Varför? Matkulturen och klimatet är helt i min smak!


10. Min version av Eat-Pray-Love.

Eat: Återigen Italien

Pray: Bali eller Thailand

Love: Maldiverna, med Fredric förstås ♥


En bebé och en bebis

Skrivet av Sofia Rönnbacka 30.07.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Ja, ni läste rätt! Här hemma har vi en liten bebis som är nio dagar idag ♥  21.07-18 föddes vår Freya, alldeles perfekt. Så därför har bloggen ekat tom och kommer antagligen att fortsätta eka tom ett tag till, åtminstone så länge F har pappaledigt. Som tur finns det gamla recept att gotta sig bland här på bloggen så ni får nöja er med dem en stund framöver :)

En bebe och en bebis 2

Ps. Bebén var inte alls god, det var mest för rubriken jag ville ha den, haha. Annars är bebé en favorit när det kommer till bakelser, ska testa göra egna någon gång så stay tuned!


Blogglista: Just nu - Food edition

Skrivet av Sofia Rönnbacka 16.07.2018

Börjar veckan med en blogglista igen. Just nu ligger jag vid villan och solar och passar på att blogga lite. Tänkte faktiskt att denna vecka blir ”den sista hela bloggveckan” för denna sommar. Har ju beräknat förlossningsdatum nästa måndag och tänker faktiskt ta ledigt från ”heltids”bloggandet och bara fokusera på livet resten av sommaren. Jag kommer självklart att uppdatera bloggen nu som då men jag tänker inte sätta press på mig att blogga lika flitigt som tidigare! Har nog några recept i bakfickan som kommer att dyka upp nu som då ändå för inte kan jag ju lämna er helt utan recept för resten av sommaren ;) Förra veckan blev det en blogglista med just nu, och denna vecka blir det en just nu - food edition!

07D87A0F 7796 413D 920F 25CCF1EBD60A

Favoritsallader: kyckling caesar sallad med massor av parmesan, vattenmelon- och fetaostsallad och en blandsallad med allt i!

Tre saker du inte vill ha på pizzan: tonfisk (det värsta som finns på pizza), salmiak (älskar salmiak men testade en gång att sätta salmiak (de från aarre arkku påsen) på pizza och det var ingen hit och sist men inte minst getost. Jag AVSKYR getost

Äter jag hellre hemma än på restaurang: pasta, de gånger jag ätit pasta på restaurang har den alltid varit överkokt gånger fem. Vill till Italien och äta pasta.

Favoritdessert: hmm, detta är svårt. Just nu älskar jag allt med choklad men som icke-gravid väljer jag ofta en fräschare dessert som gärna får ha syrliga inslag.

Något du skulle kunna äta varje dag: hamburgare och franskisar. Har alltid varit och kommer nog alltid att vara min favoritmat!

Det lagar jag helst nu för tiden: goda fräscha sallader med en örtolja på.


Något du tycker om men inte äter så ofta: skaldjur! Det är så dyrt tyvärr..

En kötträtt du tycker om: en oxinnerfilé som är medium rare och kryddad med salt och peppar. Det behövs inte ens tillbehör till en riktigt bra filé

Vad äter jag helst till frukost: detta varierar så sjukt mycket. Just nu har jag pippi på smörgås med allerums prästost och gurka samt en nektarin, ibland snöar jag in mig på naturell yoghurt, ibland smoothiebowls, men även en gröt gjort på både havre- och råggryn toppad med bär och mandelmjölk är så gott!


Bästa matkulturen enligt dig? Oj, denna är en svår fråga. Jag älskar i princip alla matkulturer för alla har något mycket värdefullt att erbjuda oss människor. Utan den mexikanska skulle vi inte ha tacos, utan medelhavskulturen skulle vi inte ha pizza, gyros, fetaost, halloumi och pasta, utan den afrikanska skulle vi sakna goda grytor, utan den asiatiska skulle vi inte ha sushi, woker, nudlar, ja ni förstår. Det är omöjligt att välja endast en!


Blogglista: Denna vecka

Skrivet av Sofia Rönnbacka 09.07.2018

Ny vecka, nya möjligheter. Inleder veckan med en hederlig blogglista som behandlar just denna vecka. Förra veckan var så fullspäckad med program så denna vecka har jag inga planer överhuvudtaget, till och med helgen är än så länge oplanerad, vilket är sällan för oss. Fastän det var dåligt väder till stor del hann vi med mycket, så denna vecka ska jag bara njuta av värmen som förhoppningsvis kommer. Hörde på radion igår att juli-månad kommer att ha 1-3 grader högre medeltemperatur jämfört med ifjol så bring it on! Veckan startar åtminstone med en heldag vid villan.

Idag går vi även in i vecka 39 vilket innebär att det är endast 14 dagar kvar tills vår bebis är beräknad. Borde förbereda det sista som att packa bb-väskan och koka flaskor men prioriterar faktiskt att ta det lugnt och vila och äta gott istället. Känns lite själviskt men å andra sidan är detta sista tiden på flera år som jag inte har en liten människa som kräver all min uppmärksamhet så jag tänker då minsann ta vara på den tiden. Tror min sambo är av samma åsikt! Ett litet sidospår. Nu till veckans lista. 

Denna vecka...

Vill jag... njuta till max, äta grillat och frossa i ananas.

Ska jag... packa bb-väskan. Tänk vad skönt att det är enda måstet på hela (!) veckan. Det här med mammaledigt är ju enkelt ;)

Är ledordet... energisparande. 

Är jag tacksam för... Fredric. En bättre människa får man nog leta efter. 

36821216 10214674489767269 6280936925012426752 n
 
Tipsar jag om... utbudet av frukter, bär och grönsaker! Det finns inte någon säsong som har ett lika varierande utbud av frukt och grönt som sommaren så ta vara på det. Besök ett kvällstorg och handla hem en påse ärter, ett knippe morötter, sallad, örter, zucchini, tomater, jordgubbar eller annat gott. Gör sedan en härlig sallad med en örtolja på för att fullända sommaren på din tallrik!
 
Hoppas jag... förstås att vår bebis vill komma ut. Fast jag tror hon kommer att vänta ännu till nästa vecka, tror dock inte att jag kommer att gå många dagar över beräknat datum men dessa ord får jag säkert äta upp!

Listan är lånad från nouw.com.

 

Förresten! Måste visa lite bilder åt er. Blev överraskad med en babyshower i lördags som mina bästa vänner hade ordnat. God mat, fina presenter och roliga lekar hade de gjort och det var så fina dekorationer. Ni som följer mig på instagram har säkert sett bilderna redan men delar med mig så alla får se :)

36807377 10214674494727393 8905704027870724096 n36831842 10214674492647341 1334680384520060928 n36879483 10214674494407385 5422507476622770176 n36889518 10214674494847396 8430927579782840320 n36792759 10214674490847296 3254182426804486144 n


Potatissoppa med sparris och koskenlaskija

Skrivet av Sofia Rönnbacka 25.06.2018

En fräsch och enkel soppa hör sommaren till. Förra sommaren tillredde jag en del soppor och lärde mig knepet med att göra soppa till en hit även under sommaren. Knepet är att få in mycket syra. När det är varmt i luften ogillar kanske en stor del att äta soppa, tillsätter man syra i soppan ger det den en somrigare smak och fräschar upp den annars kanske lite tunga soppan. Soppa är ju dessutom ett snabbt och billigt alternativ att äta under sommaren! Ofta grillas det mycket och det blir väldigt dyrt i längden. För att inte bara balansera upp ekonomin med en soppa så kan även kroppen må bra av att äta något annat emellanåt.

Denna vecka ägnas bloggen till potatisen. Usch vad jag kan bli led potatis, speciellt nypotatis, någon annan som känner samma sak? Den ska kokas vaaaarje dag, ätas med smör och sedan steks resterna med lite färsk lök. Inget fel med det, det ÄR gott men efter femtielfte gången känner jag "kom igen, finns det inget annat att göra av nypotatisen?!". Jag ser alltid till så det finns "gammal" potatis hemma under sommaren, köper några kilogram i början, så jag ska få äta gammal potatis någon gång istället för nypotatis. Speciellt i soppor hör den gamla potatisen hem. Så denna vecka ska potatisen få sig ett lyft och användas på andra sätt än att bara koka den. Här får den "tråkiga" potatisen sällskap av sparris, smältost och timjan och skapar en otroligt krämig och god soppa att avnjuta under sommaren. 

Sparrissoppa med koskenlaskija 1

Potatissoppa med sparris och koskenlaskija

4 portioner

1 knippe sparris

6 gamla potatisar

1 buljongtärning (kyckling- eller grönsaks-) + vatten 

2 msk färsk hackad timjan eller ½ tsk torkad

1 dl grädde

100 g koskenlaskija smältost, naturell

2-4 msk citronsaft

Smaka av med salt och nymalen svartpeppar

1. Skala potatisen, bryt av den skarpa delen av sparrisen, skala den och skär både potatis och sparris i bitar och sätt dem i en kastrull.

2. Finhacka timjan och tillsätt med potatisen och sparrisen. Tillsätt en buljongtärning och vatten så att det täcker grönsakerna. Låt koka mjuk under lock, ca 15 minuter.

3. Häll bort lite av kokvattnet med spara det. Mixa soppan slät med en stavmixer, tillsätt grädde, smältost och citronsaft och koka upp soppan. Börja med att tillsätta lite citronsaft och smaka sedan av med salt. Tillsätt därefter mera citronsaft tills du får rätt syra i soppan. Jag gjorde min ganska syrlig för jag gillar syra men här får du själv bestämma.

4. Servera soppan med lite färsk timjan på toppen och varför inte en nygräddad baguette!

5. Ät och njut!

Sparrissoppa med koskenlaskija 2

 


Veckolista: tre bra saker

Skrivet av Sofia Rönnbacka 11.06.2018

Fick i utmaning av Sofie att fylla i en blogglista, och vad passar inte bättre än att börja denna vecka med en blogglista. Finns så mycket bra som händer i mitt liv just nu, och vi vet ju alla att delad glädje är dubbel glädje!

Syren

Tre bra saker med mina dagar »

Min mammaledighet har börjat så nu får jag göra exakt vad jag vill. Jag kan med andra ord ha gott samvete fastän jag sover mitt på dagen och sedan inte gör något resten av dagen ;) Dessutom kom mammalådan förra veckan så det var ju lite kul det med!

Jag njuter av nuet, dricker en kopp kaffe på balkongen och försöker dra ner på mitt tempo.

Allt är uppackat och på sin plats i lägenheten och vi trivs väldigt bra här.

Mammaladan kom i vecka 34 4

Tre bra saker med mig »

Min städmani. Kan återigen konstatera att jag är otroligt bra på att städa, plocka och organisera.

Min energinivå. Vet inte när jag varit såhär full av energi sist som jag är nu. Något positivt med denna graviditet är nog min ork. Jag har haft mer energi och orkat mera än vad jag någonsin tidigare gjort!

Mina idéer i köket. Jag har blivit väldigt bra på att söka inspiration och hitta på idéer när det kommer till min matlagning. Detta går förstås i perioder men just nu är jag inne i en kreativ matidé-period.

Vecka 33 32+5 3

Tre bra saker i mitt liv – kliché punkten minsann. »

Fredric. Fast han är ju inte en sak. Men det bästa i mitt liv helt klart.

Min familj och mina vänner. De är inte heller saker men det är helt otroligt hur bra alla i min omgivning är.

Min örtkruka på balkongen. Dumt jag vet, men är något besatt av den, haha. Fullkomligt älskar färska örter i all mat på sommaren. Denna fredag får ni förövrigt ta del av en nytänkande pizza med örter.

Alskling

Tre bra saker det här året »

Vi får en bäbis. Kan knappt tro det är sant ännu heller fastän det känns som att hon snart sparkar sig ur magen. Fem hela veckor kvar till beräknat datum, tror ni hon kommer före eller efter? Har ett ultraljud inbokat nästa vecka så får se lite mer av henne då åtminstone. 15 veckor sedan vi såg henne sist, hjälp vad länge sedan!

Skolan är färdig. Jag kan äntligen titulera mig pedagogie magister och ämneslärare i huslig ekonomi och hälsokunskap.

Vädret. Igen lite kliché men hur bra är det inte att äntligen ha haft en ordentlig vinter, för att sedan få en super vår och sommaren verkar inte bli så pjåkig den heller.

gradu

Tre bra saker med bloggande »

Utmanar. Jag utmanar mig själv att tänka mer kreativt och utveckla nya recept. Senast förra veckan fick jag kommentaren av min mamma: Hur kommer man ens på en sådan idé? Ser det som något positivt.

Utvecklar. Jag utvecklas mycket, inte bara i köket, utan med i princip allt. Framtagning av recepten, skrivandet, fotandet, idéerna och matlagningen utvecklas hela tiden mot det bättre.

Motiverar. Bloggen motiverar verkligen mig att våga testa, tänka utanför lådan och driver mig till att utveckla mig själv. Jag hoppas verkligen att jag kommer ha tid för bloggen sedan när vår bebis är här. Äta bör jag ju i varje fall så en del nya recept borde väl dyka upp.


Petit choux fyllda med citronfromage

Skrivet av Sofia Rönnbacka 22.05.2018

Nu börjar alla student- och examensfester vara på intågande. Då vill säkert alla som ska baka ha tips på bakverk som går att göra på förhand och frysa in. Denna vecka kommer fokus ligga på bakverk som går att göra på förhand och ta upp dagen före/samma dag.

Dessa små petit choux fyllda med citronfromage har jag helt glömt bort att dela här på bloggen. De fanns i Vasabladet för någon månad sedan men jag glömde att sätta upp receptet hit! De går utmärkt att frysa in färdigt fyllda eller utan fyllning. Var bara försiktig så de inte mosas av något annat i frysen, speciellt om de inte har fyllningen i sig. Citronfromagen går även att göra dagen före och sätta i små fina glas och servera den bara som den är eller med en klick grädde på toppen! Super god även utan chouxen. Små petit choux är dessutom perfekt att ha på bjudningar för de är inte för maffiga. Gästerna brukar ju vilja smaka på det mesta som finns på bjudningen så att göra små bakverk är perfekt.

Peti choux med citronfromage 1

Petit choux med citronfromage

ca 30 st

Pâte à choux

75g smör

2 dl vatten

2 dl vetemjöl

3 ägg

1. Sätt ugnen på 200ºc (175ºc varmluft).

2. Smält smöret tillsammans med vattnet i en kastrull.

3. Tillsätt mjölet och rör kraftigt. "Koka" smeten några minuter tills den släpper från kanten.

4. Låt smeten svalna något och rör ner äggen ett i taget under kraftig omrörning. Degen ska vara klibbig.

Det ser alltid ut som att inte äggen vill blandas med smeten men det är bara att röra mera så blandas allt.

5. Sätt en slät eller en krusig tyll på en spritspåse och fyll den med smeten och spritsa ut små bollar, ungefär 3 cm i diameter. Håll spritsen stilla och tryck ut smeten, för den inte runt.

6. Grädda i ugnen ca 20 minuter. Öppna inte ugnsluckan under tiden de gräddas, då sjunker de ihop.

7. Låt dem svalna, under tiden gör du citronfromagen.

8. Fyll dem med citronfromage (se recept nedan) genom att spritsa in fyllningen i dem. Ha en smal tyll på din sprits.

9. Dekorera eventuellt med pudersocker.

 

Peti choux med citronfromage 2
Citronfromage

2 ekologiska citroner, saften och skalet

4 gelatinblad

6 äggulor

3 dl socker

4 dl grädde

1 krm vaniljpulver

1. Blötlägg gelatinbladen i fem minuter.

2. Tvätta, torka och riv det yttersta skalet av citronerna. Pressa saften ur dem.

3. Sätt skal och saft i en kastrull och värm upp. Sätt i gelatinbladen utan att klämma bort vattnet.

4. Vispa äggulorna och sockret vitt och pösigt. Häll den varma citronsaften i äggblandningen, lite åt gången så inte äggen koagulerar.

5. Vispa grädden tillsammans med vaniljpulvret och rör i äggblandningen.

6. Fyll petit chouxen med citronfromage och låt dem vila en timme före servering så fromagen hinner stelna något.

Peti choux med citronfromage 3