I koket med Sofia

Veckolista: tre bra saker

Skrivet av Sofia Rönnbacka 11.06.2018

Fick i utmaning av Sofie att fylla i en blogglista, och vad passar inte bättre än att börja denna vecka med en blogglista. Finns så mycket bra som händer i mitt liv just nu, och vi vet ju alla att delad glädje är dubbel glädje!

Syren

Tre bra saker med mina dagar »

Min mammaledighet har börjat så nu får jag göra exakt vad jag vill. Jag kan med andra ord ha gott samvete fastän jag sover mitt på dagen och sedan inte gör något resten av dagen ;) Dessutom kom mammalådan förra veckan så det var ju lite kul det med!

Jag njuter av nuet, dricker en kopp kaffe på balkongen och försöker dra ner på mitt tempo.

Allt är uppackat och på sin plats i lägenheten och vi trivs väldigt bra här.

Mammaladan kom i vecka 34 4

Tre bra saker med mig »

Min städmani. Kan återigen konstatera att jag är otroligt bra på att städa, plocka och organisera.

Min energinivå. Vet inte när jag varit såhär full av energi sist som jag är nu. Något positivt med denna graviditet är nog min ork. Jag har haft mer energi och orkat mera än vad jag någonsin tidigare gjort!

Mina idéer i köket. Jag har blivit väldigt bra på att söka inspiration och hitta på idéer när det kommer till min matlagning. Detta går förstås i perioder men just nu är jag inne i en kreativ matidé-period.

Vecka 33 32+5 3

Tre bra saker i mitt liv – kliché punkten minsann. »

Fredric. Fast han är ju inte en sak. Men det bästa i mitt liv helt klart.

Min familj och mina vänner. De är inte heller saker men det är helt otroligt hur bra alla i min omgivning är.

Min örtkruka på balkongen. Dumt jag vet, men är något besatt av den, haha. Fullkomligt älskar färska örter i all mat på sommaren. Denna fredag får ni förövrigt ta del av en nytänkande pizza med örter.

Alskling

Tre bra saker det här året »

Vi får en bäbis. Kan knappt tro det är sant ännu heller fastän det känns som att hon snart sparkar sig ur magen. Fem hela veckor kvar till beräknat datum, tror ni hon kommer före eller efter? Har ett ultraljud inbokat nästa vecka så får se lite mer av henne då åtminstone. 15 veckor sedan vi såg henne sist, hjälp vad länge sedan!

Skolan är färdig. Jag kan äntligen titulera mig pedagogie magister och ämneslärare i huslig ekonomi och hälsokunskap.

Vädret. Igen lite kliché men hur bra är det inte att äntligen ha haft en ordentlig vinter, för att sedan få en super vår och sommaren verkar inte bli så pjåkig den heller.

gradu

Tre bra saker med bloggande »

Utmanar. Jag utmanar mig själv att tänka mer kreativt och utveckla nya recept. Senast förra veckan fick jag kommentaren av min mamma: Hur kommer man ens på en sådan idé? Ser det som något positivt.

Utvecklar. Jag utvecklas mycket, inte bara i köket, utan med i princip allt. Framtagning av recepten, skrivandet, fotandet, idéerna och matlagningen utvecklas hela tiden mot det bättre.

Motiverar. Bloggen motiverar verkligen mig att våga testa, tänka utanför lådan och driver mig till att utveckla mig själv. Jag hoppas verkligen att jag kommer ha tid för bloggen sedan när vår bebis är här. Äta bör jag ju i varje fall så en del nya recept borde väl dyka upp.


Petit choux fyllda med citronfromage

Skrivet av Sofia Rönnbacka 22.05.2018

Nu börjar alla student- och examensfester vara på intågande. Då vill säkert alla som ska baka ha tips på bakverk som går att göra på förhand och frysa in. Denna vecka kommer fokus ligga på bakverk som går att göra på förhand och ta upp dagen före/samma dag.

Dessa små petit choux fyllda med citronfromage har jag helt glömt bort att dela här på bloggen. De fanns i Vasabladet för någon månad sedan men jag glömde att sätta upp receptet hit! De går utmärkt att frysa in färdigt fyllda eller utan fyllning. Var bara försiktig så de inte mosas av något annat i frysen, speciellt om de inte har fyllningen i sig. Citronfromagen går även att göra dagen före och sätta i små fina glas och servera den bara som den är eller med en klick grädde på toppen! Super god även utan chouxen. Små petit choux är dessutom perfekt att ha på bjudningar för de är inte för maffiga. Gästerna brukar ju vilja smaka på det mesta som finns på bjudningen så att göra små bakverk är perfekt.

Peti choux med citronfromage 1

Petit choux med citronfromage

ca 30 st

Pâte à choux

75g smör

2 dl vatten

2 dl vetemjöl

3 ägg

1. Sätt ugnen på 200ºc (175ºc varmluft).

2. Smält smöret tillsammans med vattnet i en kastrull.

3. Tillsätt mjölet och rör kraftigt. "Koka" smeten några minuter tills den släpper från kanten.

4. Låt smeten svalna något och rör ner äggen ett i taget under kraftig omrörning. Degen ska vara klibbig.

Det ser alltid ut som att inte äggen vill blandas med smeten men det är bara att röra mera så blandas allt.

5. Sätt en slät eller en krusig tyll på en spritspåse och fyll den med smeten och spritsa ut små bollar, ungefär 3 cm i diameter. Håll spritsen stilla och tryck ut smeten, för den inte runt.

6. Grädda i ugnen ca 20 minuter. Öppna inte ugnsluckan under tiden de gräddas, då sjunker de ihop.

7. Låt dem svalna, under tiden gör du citronfromagen.

8. Fyll dem med citronfromage (se recept nedan) genom att spritsa in fyllningen i dem. Ha en smal tyll på din sprits.

9. Dekorera eventuellt med pudersocker.

 

Peti choux med citronfromage 2
Citronfromage

2 ekologiska citroner, saften och skalet

4 gelatinblad

6 äggulor

3 dl socker

4 dl grädde

1 krm vaniljpulver

1. Blötlägg gelatinbladen i fem minuter.

2. Tvätta, torka och riv det yttersta skalet av citronerna. Pressa saften ur dem.

3. Sätt skal och saft i en kastrull och värm upp. Sätt i gelatinbladen utan att klämma bort vattnet.

4. Vispa äggulorna och sockret vitt och pösigt. Häll den varma citronsaften i äggblandningen, lite åt gången så inte äggen koagulerar.

5. Vispa grädden tillsammans med vaniljpulvret och rör i äggblandningen.

6. Fyll petit chouxen med citronfromage och låt dem vila en timme före servering så fromagen hinner stelna något.

Peti choux med citronfromage 3

 


Åter-odling på tapeten

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.05.2018

Det där med gröna fingrar är inte alltid så lätt. Själv är jag en sådan person som har gröna fingrar ibland, men inte alltför ofta. Som tur går det att fuska, eller kanske inte fuska men hjälpa sig själv på traven lite! Nämligen åter-odling. Odling och åter-odling är något som de äldre generationerna gjort hela sitt liv men nu börjar det även bli trendigt hos den yngre generationen att själv odla och åter-odla. Vad innebär då åter-odling?

Att åter-odla innebär att du odlar grönsaker igen genom att plantera dem på nytt. Ett enkelt sätt för den som inte har tid, ork eller kunskap att odla helt från början. Dessutom sparar du pengar, minskar på avfallet och du kan nästa gång du bjuder över någon på pizza stolt berätta att du odlat basilikan på pizzan själv. En annan sak som är bra med åter-odling är att du redan har början till en ört eller ett salladshuvud. Detta innebär att du inte behöver krångla med 30 olika koppar för att först odla från frö till grodd. Sedan gallra groddarna, plantera om i ytterligare fler koppar, vänta på att grodden ska bli till en planta som blir tillräckligt stor och som igen ska planteras ut i trädgårdslandet eller i större krukor. Genom att åter-odla har du redan början och du behöver bara plantera en gång, vilket gör det lättare att lyckas! Åter-odling går att göra med olika sorters sallad, örter, lök, fänkål, selleri, ingefära och med frön förstås.
Ater odla 3

Åter-odlat salladshuvud, persilja och en avokadokärna som väntar på grodd.

För att åter-odla ett salladshuvud gör du följande:

1. Skär av roten och sätt roten i en glasburk med vatten, så att roten täcks med vatten. Om en vecka borde små nya gröna blad komma ut från roten.

2. Efter cirka tre veckor har det bildats större blad och ett rotsystem har bildats. Nu är salladen redo att planteras i en kruka.

3. Fyll en kruka med mylla, gör en liten grop i mitten och stick ner roten. Fyll med mera mylla och håll myllan fuktig. Ifall det är sommar kan du plantera salladen i blombänken eller i trädgårdslandet.

4. När salladen växt till sig kan du skörda den och nya blad kommer fram igen om några veckor.

 

Frön kan vara lite knepigare att få till. Det som är viktigt att komma ihåg med frön är att låta dem torka före de sås, annars kan de mögla. Jag vet inte hur många gånger jag testat odla avokado. Plötsligt lyckades jag och vips så har jag fyra avokadoträd. Två av dem bor i vatten och två av dem är planterade direkt i mylla. Då du planterar avokado i vatten behöver du fyra tandpetare och en glasburk.

1. Stick in tandpetarna i avokadokärnan, ungefär mitt i kärnan och skär ett snitt i toppen och i botten av kärnan.

2. Sätt kärnan i en glasburk och fyll glasburken med vatten så avokadokärnan täcks till hälften. Sedan väntar du, det kan ta mellan en till sex veckor före grodden kommer fram.

3. Efter att grodden blivit synlig går det undan. På bara några veckor borde du ha ett litet avokadoträd. Plantera avokadoträdet i mylla eller ha kvar det i glasburken. Byt då bara till en större burk allt eftersom roten växer.

 

Ifall du vill plantera avokadon rakt i en kruka skär du ett snitt i toppen och botten, sedan planterar du den och vattnar den så jorden hela tiden är fuktig. Det kan vara bra att sätta en genomskinlig plastpåse löst över krukan så jorden hålls fuktig. Efter cirka fyra veckor ska en grodd börja synas.

Avokado och sallad dag 1

 

Dag 1 av åter-odling. Nu är det bara att vänta.

Ater odla v. 3 3Cosmopolitansallad efter tre veckor i vatten. Nu är salladen redo att planteras i en kruka.

Ater odla v. 3 2

 

Örter köpta i kruka, som bara har stammen kvar, kan du göra ett litet växthus åt genom att sätta krukan i en plastpåse och löst knyta ihop påsen. Se till att ha fuktigt inuti påsen hela tiden. Om några dagar växer det ut nya blad och det går att plantera om örten i en ny större kruka. Håll jorden fuktig hela tiden. På bilden har jag planterat om persilja men jag har även testat med koriander och basilika. De planterades utomhus i en stor kruka och de växte så det knakade. Koriandern blev över en meter hög. Ifall din örtkrydda inte har rötter utan du köpt kvistar går det att ta sticklingar av örten. Sätt då en kvist i ett glas med vatten, inga blad får röra i vattnet. Ställ glaset ljust och vänta på rötter. När rötterna blivit runt fem centimeter långa flyttar du sticklingen från vattnet till en kruka.

Ater odla persilja 2

Persilja och andra örter som fått små fina blad kan planteras i en större kruka. Kom ihåg att vattna!

Texten hittades i tidningen igår men delar den här för de som inte prenumererar på tidningen!

 


The bet is on!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 09.05.2018

Kategorier:

bjud.fi

Inlägget är ett samarbete med HSS media och bjud.fi


Det har återigen blivit dags för bjud.fi! Eller rättare sagt igår startade budgivningen och den håller på till 16.5.  För er som inte vet vad bjud.fi är så är det en nätauktion där du helt enkelt bjuder på den produkt du önskar köpa! Varje produkt har ett reservationspris som brukar motsvara hälften av butikspriset. Detta innebär att det minsta budet som kan sättas på varan är samma summa som reservationspriset. Det finns 26 olika kategorier att välja mellan så det finns garanterat något som alla vill ha!

Budgivningen går till på följande sätt:

  • Låt oss säga att produkten för tillfället har högsta bud på 50€.
  • Du lägger ditt maxbud på produkten du önskar köpa, till exempel 120€. Då kommer bjud.fi automatiskt sätta ett bud på 60€ åt dig.
  • Om någon budar över ditt bud, fortsätter bjud.fi att buda åt dig enda tills ditt maxbud är uppnått.
  • När ditt maxbud är nått avslutar bjud.fi budgivningen för din del.
  • Ifall du vill höja ditt maxbud ytterligare från det nuvarande maxbudet går det såklart att sätta ett nytt maxbud!

Här nedan listar jag några av mina favoriter som jag gärna skulle få bli mina! Klicka på namnet under bilden så kommer du direkt till varan på bjud.fi

kamera

Denna kamera är to die for! Har länge velat ha en mindre och kompaktare kamera som är smidig att ta med sig över allt, och denna toppar nog listan.

Tomater

Finns det något bättre än solmogna tomater på sommaren? Speciellt med en god mozzarella, olivolja, salt och färsk basilika. Mums! Så ett tomatpaket skulle gärna få flytta in hos oss. Sedan finns det en hel del bärbuskar och fruktträd att buda på! Hemodlat är bäst-odlat. 

kaffegava

En kaffegåva från Liisa Koski sitter inte heller helt fel. Det kan bli några vak-nätter i sommar misstänker jag, hehe.

lampa

Älskar denna lampa, och den skulle passa perfekt i vårat kök! 

blossom

Sedan måste jag tipsa om alla presentkort som finns på bjud.fi. Ett supersmart sätt att buda enligt mig. En gång fick vi ett presentkort på 100€ för 50€! Speciellt Blossom har så mycket fina saker, och deras utbud av Nicolas Vahé produkter är underbart. Så snygga, stilrena och framförallt goda! En perfekt gå-bort present.

baby

Jag måste ju förstås kolla igenom barn-kategorin och hittade detta söta produktpaket. En del grejer som är nödvändiga när bebisen kommer. Hur sött är inte mat-setet?!

 


Choklad- och glasskarnevalen

Skrivet av Sofia Rönnbacka 07.05.2018

Tänkte visa lite bilder från choklad- och glasskarnevalen i Helsingfors. Då vi köpte biljetterna hade vi inga som helst förväntningar, eftersom det var första gången som denna karneval ordnades. Det gick inte direkt att googla sig till upplägget av själva festivalen så vi fick helt enkelt vänta och se. Det enda vi hoppades på var att vi skulle få äta mycket glass. Och glass i stora lass blev det minsann. Vi åt så mycket så det blev alldeles för mycket glass till sist. Visste inte att jag hade ett glass-stop men tydligen har jag det! Varje dag lär man sig något nytt brukar man väl säga. 

Vi började lördagen med en brunch på Kiila. Trevligt ställe med god och prisvärd brunch, rekommenderas! Så alldeles för mätta rullade vi ut på stan för lite shopping, vilket inte blev till något. De som är eller varit gravida vet att det inte är kul att testa kläder i butikerna för det är ansträngande och bökigt, testa då med en brunch i magen! Så det blev mest att vi gick runt och fördrev tiden tills vi till sist tog oss ut till Kabelfabriken där choklad- och glasskarnevalen ägde rum.

Foto 28 04 2018 11 10 34

Foto 28 04 2018 11 36 19

Väl inne på området blev jag lite förvånad över hur litet utrymmet var, och hur mycket folk det var! Hela karnevalen var slutsåld, vilket märktes för det var långa köer till de första glasstånden. Vår plan var att börja med en runda och checka utbudet men det höll inte länge. Vi måste helt enkelt få glass. Så det blev en del köande till de första stånden men efter en stund minskade folkmängden och det var bara att gå fram. Vi hade biljetter till lördag kväll så det var säkert som mest människor just då vi kom. 

Den glass jag blev mest överraskad över var Alpros hazelnut chocolate glass. Den var otroligt god och krämig fastän den var vegansk! Den veganska trenden syntes även hos andra märken, exempelvis Ben & Jerry's bjöd på Peanut Butter & Cookies, Robert´s coffee hade tagit fram sex olika veganska gelatos och även Oatly var på plats med sina produkter. Dock var vi mycket missnöjda med Ben & Jerry's och Oatly. 

Av all glass vi åt tyckte jag att gelaton helt klart var bäst! Alla "vanliga" glassmärken såsom Pingviini, Magnum, Ingman och Ben & Jerry's var en flopp jämför med artesanglassen som fanns på plats. Valios nya glass var inte heller någon riktig hit, de var så söta i smaken. Den som var godast av Valios glassar var den med råg och blåbär, smakade exakt som blåbärspaj! 

Foto 28 04 2018 15 29 10

 

Foto 28 04 2018 15 34 17

Gelato från Robert's Coffee

Foto 28 04 2018 15 43 50

Pingviinis Good choco loco och candy & choco-corn

Foto 28 04 2018 16 09 33Foto 28 04 2018 16 27 31Foto 28 04 2018 16 27 21Foto 28 04 2018 15 59 01

När vi gått igenom all glass blev det chokladsidan, men den var något av en besvikelse eftersom det inte fanns många smakprov där ;) Den choklad vi fick smaka på var däremot super, Valrhona chokladen. En bakgalen persons drömchoklad! Det slank ner en påse passionsfruktchoklad som ska bli en härlig tårta någon gång. Sedan testade vi även en vegansk choklad från Goodio gjord på havremjölk och den var super! Förstår inte hur den kunde vara så god som den var för det var ju ingen mjölk i den. Den påminde ganska mycket om mörkchoklad till smaken och konsistensen.

Foto 28 04 2018 16 46 22Foto 28 04 2018 16 02 22Foto 28 04 2018 16 01 38Foto 28 04 2018 16 01 54

Ljuset på bilderna är inte det bästa. Av någon anledning hade de gjord hela kabelfabriken mörk och använde starka spottar och blåa/röda lampor så det var svårt att få till bilder med samma färg, speciellt med en telefonkamera.


Blogglista - just nu

Skrivet av Sofia Rönnbacka 20.04.2018

Det är mycket nu. Inte stressigt men mycket att göra, skrivhandledning i Vasa i måndags, sedan på kvällen föräldraförberedelsekurs i Kronoby, jobb i Jakobstad hela dagen på onsdag, föräldrakurs igen i Kronoby i går kväll och sedan en sväng till Vasa efter den för att igen åka till Jakobstad och jobb i morgon. Blir många timmar i bilen. Ibland funderar jag varför vi bor i vasa eller varför jag jobbar i Jakobstad. Skulle vara enkelt att ha allt på ett och samma ställe. Men som man bäddar får man ligga!

Så denna fredag bjuder jag på en blogglista istället för ett recept, men listan handlar ju om mat förstås. 

Vad åt du till frukost idag?

Dagens frukost bestod av naturell yoghurt med en skivad banan, 1 tsk chiafrön, müsli och blåbär. Sedan en kopp kaffe på det och mycket vatten. Försöker verkligen dricka två liter vatten om dagen nu när jag är gravid för att undvika sendrag på natten, inte kul!

Kaffe

Detta ser jag fram emot i matväg...

Nästa helg är det dags för glass- och chokladkarneval i Helsingfors! Så taggad på karnevalen och all god mat vi kommer äta förstås. Det blir säkert en brunch och goda middagar. De som läst min blogg länge vet kanske att jag är lite glassgalen så när det är glasskarneval är det bara att sätta sig på tåget och delta, fastän det börjar vara lite jobbigt att sitta länge och att gå. 

Här kan ni läsa mer om karnevalen!

Sedan ser jag förstås fram emot morsdagen och vad den har att erbjuda för gott att äta ;) I fjol bjöd jag min mor på budapestbakelser, eller jag kanske ska säga en rulle som inte gick att rulla. God var den för det!

Budapestbakelse 1

Ni missade väl inte förresten glassreceptet som kom upp i onsdags?! 

Mitt senaste köksmisslyckande var...

Hmm, måste riktigt fundera. Brukar faktiskt inte misslyckas så mycket men när jag bakade surdegsbröd sist så jäste inte degen så den kastade jag faktiskt. Tror min surdeg inte var tillräckligt stark. 

Vad åt du sist på restaurang?

Hamburgare, hehe. Börjar nästan bli lite pinsamt hur mycket hamburgare jag äter, men det är sååå gott. Har dock skärpt mig med sötsuget och onyttigheterna och äter endast en gång i veckan, ofta på lördagar. Så jag tycker det är helt okej, fastän jag gärna skulle äta hamburgare varje dag. 

Hamburgare

Det är för övrigt konstigt hur kroppen reagerar när sockret faller bort under vardagar. Konstig känsla, till en början var jag konstant sötsugen men nu har kroppen vant sig och jag är inte alls sugen på att äta något onyttigt över huvud taget! Det är mera så att jag äter det ibland för att jag brukar äta förut, inte för att jag är snål på en viss sak, knäppt va?

Favoritgodis just nu är...

... den förbjudna frukten, eller godiset i detta fall. Salmiak. Skulle ju egentligen inte få äta mycket salmiak för det kan ha en skadlig effekt på fostret, något om hyperaktivitet, men ifall jag har en påse lösgodis och inte får salmiak i den så vill jag inte ha godispåsen. Så det slinker nog ner lite salmiak de få gångerna jag ätit godis under de senaste veckorna. Tänker att det inte är så farligt då jag äter godis så sällan, får se hur länge sällan håller i sig bara!

Godis

Favoritfrukt just nu är...

... helt klart passionsfrukt och satsumas. Mmm så gott det är! Passionsfrukterna är dessutom i säsong nu och är superbilliga! Tips! Sedan slinker det ner en del  röda vindruvor och granny smith äpplen.

Vilket var det senaste bakverket du gjorde?

Munkar och donuts som kommer upp på bloggen nästa vecka! 

Jag vill aldrig mer äta...

... inälvsmat. Urk och fy. 

Jag har försökt tycka om denna maträtt men misslyckats

Även här måste jag svara inälvsmat, speciellt leverbiffar. Det går bara inte att äta fastän jag försökt. Sedan har jag väääldigt svårt med såser gjorda på grisköttsstrimlor eller bitar, klarar helt enkelt inte av att äta det.

Det bästa i mitt skafferi just nu är...

Axa's Cacao, Almond & Blueberry Simply Great Granola. Godaste köpta granolan jag ätit. Innehåller havre, råg och korn, torkade blåbär, hackade mandlar och rostade kokoschips (dregelemoji). Det bästa är att den inte är så farligt dyr som alla andra hälsosamma granola brukar vara, tror den var kring 3,50€.

Granola


Vad finns i ditt kött?

Skrivet av Sofia Rönnbacka 20.03.2018

Ät inhemskt och må gott, bonden behövs, ät bra – må bra och så vidare. Vi har alla hört dessa slogans men har du egentligen någon gång tänkt på vad som menas med dem? Och då menar jag inte bara rakt av förstått vad det står framför ögonen på dig utan verkligen varför det står som det står, och varför står det som det står. Det blev invecklat nu. Allow me to explain it to you.

Ät inhemskt och må gott. Det säger ju sig själv vad det betyder, att du ska äta inhemskt så mår du bra. Men varför mår du bra? Har du någon gång vidare utvecklat din tanke? Vad är det i den inhemska maten som gör att du mår bra, eller rättare sagt vad innehåller inte den inhemska maten (i detta fall köttet) som får dig att må bra.

Dont Panic Its Organic. 2

Jag tror inte att någon missade köttskandalen i köttfabrikerna runt om i Brasilien i fjol denna årstid. För att snabbt friska upp minnet så exporterades ruttet kött och salmonellasmittat kycklingkött. För att ytterligare hälla bensin på elden hade de dessutom spätt ut kycklingköttet med bland annat kartong för att maximera vinsten, använt cancerframkallande syror och kemikalier för att dölja färgen och lukten av det ruttna köttet och mutat regeringsmän så de kunnat exportera ut de härskna produkterna på världsmarknaden.

Inte så trevlig eller hur? Dock ganska vanligt i länder där massproduktion av kött hör till vardagen. Inte kanske i den grad som denna köttskandal men på andra sätt. Till exempel thailändsk kyckling innehåller en sån stor mängd antibiotika och bekämpningsmedel så den slutade säljas i Finland. För att inte tala om den genmodifierade sojan som ofta finns i kycklingfoder. Av all världens soja som produceras är ca 95 % genmodifierad. Detta innebär bland annat att plantorna genmodifierats till att bli resistenta mot bekämpningsmedel så plantorna inte dör då de besprutas, eller naturligt innehålla bekämpningsmedel så växterna själva kan bekämpa skadedjuren. Dessutom skövlas det mycket skog för att få rum för sojafälten. Så nej till gmo-sojafoder.

Sedan har vi även djurens välmående. I Finland har vi en av världens strängaste djurskyddslagar vilket innebär att djuren i de flesta fall behandlas rättvist och får den omvårdnad som de kräver. Här kommer antibiotikan in. I Finland är det förbjudet att medicinera produktionsdjur med antibiotika i förebyggande syfte. Dessutom går det inte att få antibiotika till djuren utan att en veterinär skriver ut ett recept. Efter en antibiotikabehandling ska djuret ha flera veckors karenstid vilket innebär att djuret inte får slaktas tillsammans med andra friska djur eller inte mjölkas tillsammans med andra friska kor. I mjölkens fall måste den alltid testas efter karenstiden upphör för att se om den är fri från antibiotika. Som ni kanske lagt märke till finns det inhemska produkter som har märkningen antibiotikafri eller GMO-fri. Välj alltid dessa produkter om du vill slippa antibiotika eller genmodifierade livsmedel.

NEJ

Men nu har jag ju bara skrivit saker som skrämmer en. Dags att fokusera på det positiva med att välja inhemsk mat och försöka samla ihop detta inlägg. Genom att köpa inhemska produkter slipper du då framför allt antibiotikan i maten. En överkonsumtion av antibiotika kan leda till att antibiotikan inte biter då du någon gång i framtiden behöver en antibiotikabehandling. Du stöder inte användningen av genmodifierade livsmedel, varken växter eller djur. Du stöder inte heller de stora ”köttfabrikerna” i Europa eller i resten av världen utan du stöder den finländska bonden. För bonden behövs. Ifall vi inte har bonden har vi inte heller maten i butiken.

De utländska produkterna kommer alltid att ha ett lägre pris men tänk på vad de innehåller och vem du vill stöda nästa gång du handlar. Är det viktigt för dig att djuren mår bra och att du äter ren, inhemsk mat eller vill du äta antibiotika fyllda, övergödda kycklingar som bott i en bur där de inte kan röra på sig? Något värt att tänka på.

 


Foodly fyller år!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 14.03.2018

Foodly fyller 1 år! Det firas med en blogglista, längesen jag fyllt i en sådan nu. Denna gång ser jag tillbaka på det gångna året som matbloggare. Det är verkligen såå roligt, speciellt då vissa av er skickar bilder och kommentarer på det ni testat! Mera sådant :) Sen får ni förstås alltid mer än gärna kommentera här på bloggen ifall ni vill att jag gör recept till en speciell rätt, testar något livsmedel eller skriver om något speciellt! Ni kan även följa mig på min instagram så ni inte missar nya blogginlägg, eftersom jag nästan alltid postar där då det finns ett nytt inlägg på bloggen. Sedan uppdaterar jag ju även min instagram med lite bilder på min växande mage ifall det intresserar dig!

Det är helt sjukt hur mycket jag utvecklats genom att jag börjaat matblogga. Om mitt liv förut kretsade runt mat är nog mat det enda i mitt liv i dagsläget. Mina bilder har blivit så mycket bättre än till en början. Då fotade jag med telefonen för det var enkelt, dummaste ever. Speciellt då jag har en super bra kamera hemma. Mitt skrivande har även utvecklats en del från de tidiga inläggen och även sättet jag tänker på när jag gör mat har förändrats. Klapp på axeln åt mig själv. Här är mina favoriter från Foodly och bloggen under det gångna året.


1. Mitt bästa inlägg:

Denna är enkel. Farmors munkar. Nästan ett år sedan receptet publicerades och ännu är det trafik på det inlägget varje vecka! Här hittar ni receptet på munkarna. Det är ju faktiskt snart 1:a maj igen och i år kommer det ett nytt recept på munkar så stay tuned!

1a maj munkar 10
2. Ett recept jag provat:

Blev bjuden på denna Pumpapasta med gorgonzola av Sofie och den var himmelsk ♥


3. Mitt favoritrecept på dryck:

Sangria all day every day. Får bli alkoholfri version till sommaren, tur att det är inne med mocktails ;) Här finns ett recept från min egen blogg och här finns recept på fyra olika sangrian som Sofie har på sin blogg À la Sergelius. 

Rosesangria
4. Det här skulle jag baka som Foodlys födelsedagstårta:

En fräsch moussetårta med smak av mango och passionsfrukt på en havrebotten. Receptet på denna ska skapas och kommer att dyka upp under våren! Här finns en att avnjuta så länge!

Mango yoghurt kaka 76
5. En annan grym bloggare på Foodly:

À la Sergelius. Sofie är min studiekompis och matnörd in crime känns det som!


6. Ett recept jag ofta återkommer till:

Fortfarande receptet på mitt pajbotten. Här finns receptet. Även pizzabottnet görs ofta. Nu kommer bloggen att få ett nytt ansikte så snart hittar ni lätt de olika kategorierna på bloggen och det borde gå enkelt att bläddra i arkivet för att hitta alla recept :)

Pizzadeg 2


Rostat rågbröd med avokadoröra

Skrivet av Sofia Rönnbacka 05.03.2018

Ny vecka, nya möjligheter! En jobbvecka framför mig minsann med vikariat hela veckan + några skiften vid fiskdisken. Och idag är det dags för ultraljud ♥ Startar dagen med rågbrödssmörgåsar med avokadoröra, mums! Receptet räcker till fyra smörgåsar. 

Avokadorora pa ragbrod

Avokadoröra

1 mogen avokado

4 tsk crème fraiche 

2 tsk citronsaft

1 krm chiliflakes

½ tsk örtsalt

Lite svartpeppar

1. Mosa avokadon till önskad konsistens. Blanda den med crème fraiche och krydda. 

2. Smaka av med eventuellt mera örtsalt. Rosta ditt favoritbröd och bred på röran. 

3. Ät och njut!


Sluta släng!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 24.01.2018 | 1 kommentar(er)

Det är mycket sparande relaterat till alla bloggar här på Foodly just nu, och även jag har sparandet i åtanke. Det finns dock en sak som jag ännu mera har i åtanke varje dag och det är slängandet av mat. Jag vill till en början reda ut två begrepp, bäst före och sista användningsdag/förbrukningsdag.

Bäst före datum, som bland annat finns på mjölkprodukter betyder att produkten är bäst före det datum som står på förpackningen, inte att den är gammal! Med begreppet menas alltså att varans kvalitet är som bäst ända fram till det datumet, efteråt kan varans färg, smak, kvalitet och konsistens förändras och varan är inte den samma som den var före datumet gick ut.  

Sista användningsdag/förbrukningsdag är ett begrepp som du bland annat hittar på köttprodukter. Detta begrepp innebär att det datum som nämns på förpackningen är det datum som varan kan konsumeras till. Efter det utgångna datumet bör varan kasseras. Detta för att varan eventuellt kan bli en hälsorisk.

bast fore

Med dessa två utredda går jag vidare. Jag blir så trött på att det slängs så mycket mat hela tiden.. I Finland slänger vi i medeltal mellan 23-24 kg mat per person/år. Det blir ungefär 130 miljoner kg mat som slängs av alla finländare under ett år, 130 miljoner! Hör ni hur sjukt det låter?! Nu menar jag inte att jag är perfekt och inte slänger något men jag försöker att undvika att slänga mat delvis för min egen ekonomis skull men mest för miljön. Jag kommer ihåg när jag en gång köpt 1 kg kycklingfiléer, glömt dem i kylskåpet över en helg då vi var borta och kom hem till ett gammalt paket kyckling. Besvikelsen som uppstod då, delvis för att jag måste kasta 8 € och besvikelsen över mig själv då jag inte fattat att kolla datumet och frysa in kycklingen.

Men varför slänger vi så mycket mat som vi gör? 1. Människor saknar kunskapen om bäst före och sista förbrukningsdag och litar inte på de egna sinnena som kan berätta för oss ifall maten är dålig. 2. För att vi ofta testar göra nya rätter med spännande ingredienser som vi aldrig sedan tillreder eller använder ingrediensen en gång och sedan lämnar den i kylskåpet. 3. För mycket rester som inte är goda att värma upp följande dag eller att vi inte vill äta samma mat två dagar i rad.

 Här kan du läsa mera om matsvinnet samt orsakerna till varför vi slänger så mycket mat som vi gör.

 

Så vad kan du då göra för att minska ditt matsvinn?

» Sluta släng mat.

Tänk istället på vad du kan göra med maten.

»  Kolla datummärkningen redan i butiken.

Kommer du att använda varan inom snar framtid? Om inte kan du frysa in den?

»  Håller datumet på att gå ut på köttfärsen?

Stek upp den till taco-maletkött och frys in.

»  Har du rester över?

Ris blir super gott att steka upp med lite grönsaker och ägg, pasta lika så. En pyttipanna går alltid att göra ifall du har köttbullar eller liknande över. Frukter och bär passar super på havregrynsgröten eller i smoothien. Olika såser går alltid att frysa in för att användas vid ett senare tillfälle.

»  Finns varan som fryst produkt?

Frysta produkter håller sig längre och ifall du vet att du inte använder hela påsen med färsk spenat, köp fryst istället!  

» Frys in allt som går att frysa in.

» Har du små bitar ost i kylskåpet som bara är irriterande att hyvla?

Riv ner osten, sätt den i en plastpåse och frys in. Det går enkelt att öppna påsen och fylla den med mera ost och osten är perfekt att använda till pajer, tortillas eller pizza.

Samma sak gäller för charkprodukter, strimla eller skär dem i bitar och frys in. 

» Gör en paj eller en pizza.

En paj går alltid att göra bara du har mjöl, smör och ägg. Pajen fyller du med det du har i kylskåpet/frysen. Överbliven ost, lök, paprika, broccoli och fetaost gör du enkelt en god paj av.

» Har du en stor mängd mat som håller på att bli dåligt? 

Bjud in dina vänner till en rest-fest!

» Koka soppa på en spik. 

Gör en soppa med livsmedel som håller på att bli dåliga.

» Lita på dina sinnen. 

Känn, dofta, se och smaka. Med dina sinnen kommer du långt, och lita på dina sinnen. Ser livsmedlet ut som det brukar, smakar det som det ska, är konsistensen som vanligt och hur doftar det? 

Har du tips på hur vi kan sluta slänga mat? Kommentera gärna här nedan i så fall!


Det nya året

Skrivet av Sofia Rönnbacka 09.01.2018

Hej igen efter en lång paus från bloggandet!

Det har varit mycket på gång den senaste tiden och resten av tiden har jag bara varit ledig och inte helt enkelt haft någon ork att blogga. Men nu blir det andra bullar, new year new me och allt det där! Tänkte börja det nya året med att visa bilder på vår nyårsmeny. Det blev ett lugnt nyår i Helsingfors för oss i år följt av några dagar shopping och mera mat, som vanligt då jag besöker Helsingfors då.

Nyar 2018 5

Till förrätt blev det blinier med smetana, rödlök och sikrom. Typ det godaste som finns!  Serverades med en öl eller vitt vin.

Nyar 2018 2

Till huvudrätt blev det potatisgratäng, vitlöks- och timjansstekt innerfilé av nöt med ugnsgrönsaker och rött i glaset.

Nyar 2018 1

Det blev inte så mycket tid till efterrätten eftersom vi anlände så sen på nyåret så den fuskades ihop, gott det med! Hallonsorbet och mangosorbet med marängkross och choklad. 


Snabba laxsåsen

Skrivet av Sofia Rönnbacka 27.12.2017

Kanske har du lax över från julen? Då är denna laxsås perfekt att göra, och går snabbt. Du kan göra den med gravad, kallrökt, varmrökt eller färsk lax, det spelar ingen roll! Smaken ändras lite beroende på vilken typ av lax du gör men jag lovar dig att det ändå är gott. 

Snabba laxsasen 2

Snabba laxsåsen

600 g lax av något slag

1 burk creme bonjour färskost med räksmak eller annan favoritsmak

1-2 dl vatten

½ fiskbuljong

1 dl finhackad dill

½ dl gräslök

Smör till stekning

Salt och peppar

Couscous, potatis eller ris till servering

1. Skär laxen i bitar, stek den i smör tills den fått fin färg.

2. Hacka dillen och gräslöken under tiden laxen tillagas.

3. Rör i färskost, vatten och buljongtärningen i laxen. Låt koka fem minuter.

4. Tillsätt dill och gräslök och smaka av med salt och peppar.

5. Servera med valfritt tillbehör.

6. Ät och njut!

Snabba laxsasen 1


Julklappstips nr. 2: Trä

Skrivet av Sofia Rönnbacka 17.12.2017

Kategorier:

Dags för nästa julklappstips, denna gång i snyggt trä. Älskar saker i trä, och har i år önskat mig bland annat dessa skärbräden i trä. Använder plastskärbräden just nu men de är opraktiska, hala och sämre för miljön än träskärbräden. Så hoppas jag får sådana så jag kan byta ut alla plastbräden. Dessutom tycker jag att trä blir en snygg inredningsdetalj och blir det slitet, bara att slipa upp och olja in igen! Det kan även vara bra att köpa linolja till träprodukter så de kan behandlas mellan varven.

julklappstips 2

Skål här

Mortel här

Pensel här

Knivställ här

Skärbräde här och här

Örtlåda här

Jäskorg här