I koket med Sofia

Hasselnöts­musslor med nutella­grädde

Skrivet av Sofia Rönnbacka 30.03.2018

Hasselnötsmusslor med nutellagrädde. Måste jag säga mer? Ifall du ännu inte har en dessert till påskmiddagen får du nu ett recept på en snabb och garanterat lyckad dessert. Härligt spröda hasselnötsmusslor fyllda med hallon och nutellagrädde och toppade med mera hallon och påskgodis, ett perfekt avslut på påskmiddagen. Sött men inte för sött då bären bryter av. Själv valde jag hallon men vilken frukt eller vilket bär går förstås att använda. Kan tänka mig att bananskivor i botten skulle vara bra, för vem tycker inte om nutella och banan? ;) Även persika eller mango passar säkert för att få in mera påskfärger i bakelsen.

Hasselnotsmusslor med nutellagradde 1

Det som skiljer hasselnötsmusslor från vanliga mandelmusslor är att mandeln blivit utbytt mot hasselnötter. Detta gjorde jag för att nutellan innehåller hasselnötter och på så sätt blev botten och fyllning mera sammanhängande. Det går bra att göra receptet med mandel eller bara göra ett vanligt mördegsrecept utan nötter. Ta då och öka mängden vetemjöl till 3½ dl istället för 2½ dl som det står i receptet. Sedan kräver receptet ett halvt ägg, och ett halvt ägg får du genom att knäcka ett helt ägg i ett glas, vispa upp det lite med en gaffel så gulan och vitan blandas och sedan använda hälften av ägget. 

Hasselnotsmusslor med nutellagradde 2

Hasselnötsmusslor med nutellagrädde

20 st

Hasselnötsmusslor

1 dl malda hasselnötter

100 g mjukt smör

¾ dl socker

½ ägg

2½ dl vetemjöl

Nutellagrädde

4 dl grädde

2 dl nutella

Toppa med

Bär eller frukt

Valfritt påskgodis

1. Sätt ugnen på 175ºc. 

2. Nyp ihop alla ingredienser till hasselnötsmusslorna. Dela degen i 20 bollar, kavla ut eller tryck ut degen i aluminiumformar/mazarinformar. Nagga bottnarna och ställ dem kallt i 15 minuter.

3. Grädda i ugn ca 6 minuter tills bottnarna blivit något gyllene. Låt svalna helt.

4. Förbered frukten/bären genom att skära dem i mindre bitar ifall det behövs. Det samma gäller för godiset. Vispa grädden hårt, tillsätt nutellan och vispa snabbt så att allt blandas.

5. Placera frukt/bär i botten av hasselnötsmusslan och spritsa/klicka ut nutellagrädden. Dekorera med frukt/bär och påskgodis.

6. Ät och njut!

Hasselnotsmusslor med nutellagradde 3Hasselnotsmusslor med nutellagradde 4

Det är förresten helt galet att mars är slut redan. Känns just som att detta år började, inte många veckor kvar tills vi får vår efterlängtade lilla tjej ♥ Jepp, vi får en liten flicka i sommar! "Bara" 16 veckor kvar.


Fyllda ägghalvor

Skrivet av Sofia Rönnbacka 28.03.2018

Denna rätt är ett måste på påskbordet hemma hos oss. Varje år har vi påsklunch med släkten i form av en buffé och ifall dessa fyllda ägghalvor skulle lämna bort skulle det inte vara någon påsk. Enkla att göra och passar både med ris och potatis, som tillbehör eller som huvudrätt, tillsammans med kött eller kyckling eller bara som de är. De är inte kanske det finaste i buffén men smakar desto bättre! Vet inte varifrån receptet på äggen har sitt ursprung men de har funnits med så länge jag minns, antagligen längre. Ifall du inte testat dessa så måste du göra det! 

Fyllda agghalvor 4

Fyllda ägghalvor

24 st

12 kokta ägg

80 g mjukt smör

200 g rökt skinka

2 msk senap

½ tsk salt

½ dl hackad persilja

Ostsås

½ dl vetemjöl

25 g smör

5 dl mjölk

2 dl riven gräddost

1-2 krm riven muskot

½ tsk salt

1. Halvera äggen på bredden, ta bort gulorna och sätt alla gulor i en bunke. Skär bort en liten bit av den del som varit toppen på ägget så halvorna kan stå i en form.

2. Finhacka skinkan och persiljan. Blanda ihop äggulor, skinka, persilja, senap och salt till en "smet". Forma smeten till bollar ca 2½ cm i diameter och fyll varje ägghalva men en boll.

3. Sätt ugnen på 200ºc.

4. Ostsås: Riv ost och mät upp mjölken. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölken. Häll försiktigt över mjölken, lite i taget, under omrörning. Låt såsen puttra i några minuter för att få bort mjölsmaken. Rör i osten och muskotnöt och smaka av med salt.

4. Häll såsen över ägghalvorna och gratinera i ugnen tills ägghalvorna har fått en fin färg.

5. Servera med ris och allt annat gott som finns på påskbordet.

6. Ät och njut!

Fyllda agghalvor 2

 


Vitchokladmoussetårta med kinder-topping

Skrivet av Sofia Rönnbacka 26.03.2018

Äntligen påskvecka! Som jag väntat på all mat och alla chokladägg. Som vanligt planeras menyn för påskbuffén för fullt. Någon annan som är som jag så ni vill planera länge på förhand?

Desserterna denna påsk kommer vara choklad-overload minsann. Först ut är denna vitchokladmoussetårta med kinder-topping. Extra maffig och söt men räcker åt många fastän den är liten. Du kan förstås toppa den med vilket påskgodis som helst men jag har en svaghet för kinders choklad ♥ Jag gjorde min i en springform med 20 cm i diameter och den räcker till 8–10 bitar. Vill du göra den i en större form eller i en pajform gör du 1½ sats. Sedan rekommenderar jag mangopuré eller denna lemoncurd till servering för att få in ett syrligt moment i tårtan, eller varför inte svirvla in lemoncurd i tårtan då du gör den? Testa vetja!  

Vitchokladmoussetarta med kinder 1Vitchokladmoussetarta med kinder 3

Vitchokladmoussetårta med kinder-topping

8-10 bitar

Botten

15 domino, oreo eller liknande kex

50 g smält smör

Vitchokladmousse

4 dl grädde

100 g naturell färskost

150 g vitchoklad

Topping

3 kinderägg

2 kinder bueno

5 kinder maxi

1. Smula kexen fint med en mixer eller med en kavel. Blanda med smöret. Tryck ut botten i en springform, 20 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Ställ kallt så länge du gör fyllningen.

2. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron med 30 sekunders intervaller. Vispa färskosten och rör i den smultna vitchokladen. Vispa grädden och vänd sedan ner vitchoklad-färskostblandningen.

3. Häll moussen över botten, jämna ut moussen och skaka formen lite fram och tillbaka för att få bort eventuella luftbubblor. Ställ i kylskåpet över natten eller åtminstone 4 timmar.

4. Toppa kakan med kinder eller annat påskgodis. Servera med mangopuré eller lemoncurd.

5. Ät och njut!

 

Vitchokladmoussetarta med kinder 4

Förresten skulle det vara kul ifall ni gör mina recept om ni skulle vilja skicka bilder på dem åt mig via instagram eller tagga mig i bilderna ifall ni publicerar något ni lagat. @lillklimpen eller #iköketmedsofia kan ni använda då :) Skulle vara kul att se vad ni gjort!

 


Chiapudding med kokosmjölk

Skrivet av Sofia Rönnbacka 23.03.2018 | 1 kommentar(er)

Var för en tid sedan till ett café där de serverade den godaste chiapuddingen jag ätit. Med kokosmjölk på burk och yoghurt som bas. Hade cravings på den i flera veckor och skulle tillbaka till caféet för att äta den, men de hade den inte! Så det blev att snabbt köpa ingredienser och göra den själv då. Sagt och gjort, och den blev nästan lika god som på caféet. Jag saknade dock "de rätta" bären så den fick serveras med blåbär och kiwi, det var gott det med. Egentligen hade jag tänkt servera den med en kompott på hallon- och röda vinbär men de hade tagit slut i frysen så det blev en annan topping, för toppingen är ju den viktigaste ;) En annan bra sak med chiapudding är att du inte behöver göra din frukost på morgonen för den sköter sig själv över natten! Dessutom hålls du länge mätt på en chiapudding, perfekt för stressiga morgnar eller när du vill lyxa till det lite extra. 

Chiapudding med kokosmjolk 1

Chiapudding med kokosmjölk

2 portioner

2 dl kokosmjölk på burk

1 dl kokos yoghurt (vegansk) eller 1 dl naturell yoghurt

2 msk chiafrön

Valfri topping

1. Blanda ihop kokosmjölken så lagren i burken mixas ihop.

2. Ta ca 2 dl av mjölken och blanda ihop med yoghurten och chiafröna. Ställ i kylskåpet över natten.

3. Vid servering: rör om chiapuddingen, dela upp den i två glas/skålar och toppa med bär.

4. Ät och njut!

Chiapudding med kokosmjolk 2


Vad finns i ditt kött?

Skrivet av Sofia Rönnbacka 20.03.2018

Ät inhemskt och må gott, bonden behövs, ät bra – må bra och så vidare. Vi har alla hört dessa slogans men har du egentligen någon gång tänkt på vad som menas med dem? Och då menar jag inte bara rakt av förstått vad det står framför ögonen på dig utan verkligen varför det står som det står, och varför står det som det står. Det blev invecklat nu. Allow me to explain it to you.

Ät inhemskt och må gott. Det säger ju sig själv vad det betyder, att du ska äta inhemskt så mår du bra. Men varför mår du bra? Har du någon gång vidare utvecklat din tanke? Vad är det i den inhemska maten som gör att du mår bra, eller rättare sagt vad innehåller inte den inhemska maten (i detta fall köttet) som får dig att må bra.

Dont Panic Its Organic. 2

Jag tror inte att någon missade köttskandalen i köttfabrikerna runt om i Brasilien i fjol denna årstid. För att snabbt friska upp minnet så exporterades ruttet kött och salmonellasmittat kycklingkött. För att ytterligare hälla bensin på elden hade de dessutom spätt ut kycklingköttet med bland annat kartong för att maximera vinsten, använt cancerframkallande syror och kemikalier för att dölja färgen och lukten av det ruttna köttet och mutat regeringsmän så de kunnat exportera ut de härskna produkterna på världsmarknaden.

Inte så trevlig eller hur? Dock ganska vanligt i länder där massproduktion av kött hör till vardagen. Inte kanske i den grad som denna köttskandal men på andra sätt. Till exempel thailändsk kyckling innehåller en sån stor mängd antibiotika och bekämpningsmedel så den slutade säljas i Finland. För att inte tala om den genmodifierade sojan som ofta finns i kycklingfoder. Av all världens soja som produceras är ca 95 % genmodifierad. Detta innebär bland annat att plantorna genmodifierats till att bli resistenta mot bekämpningsmedel så plantorna inte dör då de besprutas, eller naturligt innehålla bekämpningsmedel så växterna själva kan bekämpa skadedjuren. Dessutom skövlas det mycket skog för att få rum för sojafälten. Så nej till gmo-sojafoder.

Sedan har vi även djurens välmående. I Finland har vi en av världens strängaste djurskyddslagar vilket innebär att djuren i de flesta fall behandlas rättvist och får den omvårdnad som de kräver. Här kommer antibiotikan in. I Finland är det förbjudet att medicinera produktionsdjur med antibiotika i förebyggande syfte. Dessutom går det inte att få antibiotika till djuren utan att en veterinär skriver ut ett recept. Efter en antibiotikabehandling ska djuret ha flera veckors karenstid vilket innebär att djuret inte får slaktas tillsammans med andra friska djur eller inte mjölkas tillsammans med andra friska kor. I mjölkens fall måste den alltid testas efter karenstiden upphör för att se om den är fri från antibiotika. Som ni kanske lagt märke till finns det inhemska produkter som har märkningen antibiotikafri eller GMO-fri. Välj alltid dessa produkter om du vill slippa antibiotika eller genmodifierade livsmedel.

NEJ

Men nu har jag ju bara skrivit saker som skrämmer en. Dags att fokusera på det positiva med att välja inhemsk mat och försöka samla ihop detta inlägg. Genom att köpa inhemska produkter slipper du då framför allt antibiotikan i maten. En överkonsumtion av antibiotika kan leda till att antibiotikan inte biter då du någon gång i framtiden behöver en antibiotikabehandling. Du stöder inte användningen av genmodifierade livsmedel, varken växter eller djur. Du stöder inte heller de stora ”köttfabrikerna” i Europa eller i resten av världen utan du stöder den finländska bonden. För bonden behövs. Ifall vi inte har bonden har vi inte heller maten i butiken.

De utländska produkterna kommer alltid att ha ett lägre pris men tänk på vad de innehåller och vem du vill stöda nästa gång du handlar. Är det viktigt för dig att djuren mår bra och att du äter ren, inhemsk mat eller vill du äta antibiotika fyllda, övergödda kycklingar som bott i en bur där de inte kan röra på sig? Något värt att tänka på.

 


S'mores kladdkaka

Skrivet av Sofia Rönnbacka 16.03.2018

En S'mores kladdkaka till kvällen är inte helt fel. S'mores förknippas ofta med mysiga sensommarkvällar vid brasan men kan inte förstå att jag inte gjort denna förut. Den kommer definitivt göras igen. Den har allt och lite till. Kladdig chokladkaka, smält choklad, krisp och sälta från kexen och sedan ett sött, segt och mjukt täcke av marshmallows som toppar allt! Kakan bör ätas direkt den kommer ur ugnen ifall du använder köpta marshmallows. Ifall du vill kan du göra en egen maräng som du sedan bränner av i ugnen men jag hade en stor påse marshmallows hemma som bara väntade på att bli uppätna så jag använde dem. Servera kladdkakan med vispad grädde eller en god vaniljglass så har du heaven on a plate.

Smores kladdkaka 1

S'mores kladdkaka

2 dl socker

2 ägg

100 g smör

2 dl vetemjöl

1½ tsk vaniljsocker

½ dl kakao

En nypa salt

Smör och skorpsmulor till formen

4 grahams-kex

100 g hackad mjölkchoklad

Marshmallows 

1. Sätt ugnen på 175°c och smörj och bröa en springform, 20-22 cm i diameter. 

2. Smält smöret i en kastrull. 

3. Sikta i vetemjöl och kakao, tillsätt vaniljsocker, socker, ägg och salt och rör om. 

4. Grädda kladdkakan ca 20 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den. 

5. Hacka chokladen under tiden kakan gräddas. När kakan kommer ur ugnen strör du på chokladhacket.

6. Krossa kexen och strö över kakan. Sätt på marshmallows och bränn dem med en gasbrännare eller i ugnen på grilläget. Håll då bara koll på dem så du inte bränner marshmallowsen.

Smores kladdkaka 3


Foodly fyller år!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 14.03.2018

Foodly fyller 1 år! Det firas med en blogglista, längesen jag fyllt i en sådan nu. Denna gång ser jag tillbaka på det gångna året som matbloggare. Det är verkligen såå roligt, speciellt då vissa av er skickar bilder och kommentarer på det ni testat! Mera sådant :) Sen får ni förstås alltid mer än gärna kommentera här på bloggen ifall ni vill att jag gör recept till en speciell rätt, testar något livsmedel eller skriver om något speciellt! Ni kan även följa mig på min instagram så ni inte missar nya blogginlägg, eftersom jag nästan alltid postar där då det finns ett nytt inlägg på bloggen. Sedan uppdaterar jag ju även min instagram med lite bilder på min växande mage ifall det intresserar dig!

Det är helt sjukt hur mycket jag utvecklats genom att jag börjaat matblogga. Om mitt liv förut kretsade runt mat är nog mat det enda i mitt liv i dagsläget. Mina bilder har blivit så mycket bättre än till en början. Då fotade jag med telefonen för det var enkelt, dummaste ever. Speciellt då jag har en super bra kamera hemma. Mitt skrivande har även utvecklats en del från de tidiga inläggen och även sättet jag tänker på när jag gör mat har förändrats. Klapp på axeln åt mig själv. Här är mina favoriter från Foodly och bloggen under det gångna året.


1. Mitt bästa inlägg:

Denna är enkel. Farmors munkar. Nästan ett år sedan receptet publicerades och ännu är det trafik på det inlägget varje vecka! Här hittar ni receptet på munkarna. Det är ju faktiskt snart 1:a maj igen och i år kommer det ett nytt recept på munkar så stay tuned!

1a maj munkar 10
2. Ett recept jag provat:

Blev bjuden på denna Pumpapasta med gorgonzola av Sofie och den var himmelsk ♥


3. Mitt favoritrecept på dryck:

Sangria all day every day. Får bli alkoholfri version till sommaren, tur att det är inne med mocktails ;) Här finns ett recept från min egen blogg och här finns recept på fyra olika sangrian som Sofie har på sin blogg À la Sergelius. 

Rosesangria
4. Det här skulle jag baka som Foodlys födelsedagstårta:

En fräsch moussetårta med smak av mango och passionsfrukt på en havrebotten. Receptet på denna ska skapas och kommer att dyka upp under våren! Här finns en att avnjuta så länge!

Mango yoghurt kaka 76
5. En annan grym bloggare på Foodly:

À la Sergelius. Sofie är min studiekompis och matnörd in crime känns det som!


6. Ett recept jag ofta återkommer till:

Fortfarande receptet på mitt pajbotten. Här finns receptet. Även pizzabottnet görs ofta. Nu kommer bloggen att få ett nytt ansikte så snart hittar ni lätt de olika kategorierna på bloggen och det borde gå enkelt att bläddra i arkivet för att hitta alla recept :)

Pizzadeg 2


Fem ingrediensers pasta

Skrivet av Sofia Rönnbacka 12.03.2018

En snabb pasta med bara fem ingredienser! Pestopasta med grillad kyckling, perfekt på en måndag då du vill ha något snabbt, gott och mättande. Vi använde köpt grillad kyckling för att det skulle gå extra snabbt men du kan steka/grilla egna kycklingbröst ifall du vill, och det blir lika bra för det. 

Pestopasta med grillad kyckling 1

Snabb pestopasta

2 portioner

1 schalottenlök

1 klyfta vitlök

2 portioner pasta

1 grillat kycklingbröst

3 msk pesto

Olivolja till stekning

1. Skala och hacka löken och vitlöken. Koka pasta för två personer. Spar lite av vattnet.

2. Skär kycklingbröstet i bitar. Stek löken, vitlöken och kycklingen i lite olivolja, tillsätt peston och lite av kokvattnet från pastan för att få en såsig konsistens. 

3. Blanda i pastan, smaka av med eventuellt salt och svartpeppar.

4. Ät och njut!


Dumplings med kyckling

Skrivet av Sofia Rönnbacka 09.03.2018

Jag har verkligen fått upp ögonen för all typ av asiatisk matlagning på senaste tiden och vi äter säkert asiatiskt åtminstone en gång i veckan hemma hos oss. Kanske det kan ses som en gravidcraving? Denna vecka var det dumplings på menyn. Det är egentligen flera månader sedan jag köpte wonton-plattorna på en asiatisk mataffär men jag har inte kommit mig för att göra dessa underbara knyten. Så ja, degplattorna är köpta men du kan enkelt göra egna genom att blanda mjöl och vatten. Mina plattor råkade dessutom vara fyrkantiga eftersom de var menade för soppa men hittar du runda är det nästan enklare att få ihop dumplingen snyggt. 

Dumplings kan både stekas eller ångkokas, eller kokas i en god buljong och vips blir det en wonton-soppa. Sen är det ju alltid så att kärt barn har många namn, så är även fallet för dessa. Vissa kallar dem dumplings medan vissa påstår att en dumpling måste vara ångkokt. Andra kallar dem gyoza, vilket är en japansk version av den kinesiska dumplingen som steks. Jag kallar dem för dumplings oavsett om de steks eller ångkokas. Denna version steks först och får sedan koka i lite vatten så de ska bli klara. Men den vattenmängden är inte ens betydande utan finns endast där för att skapa ånga. Då du steker dumplingen ska du endast steka dem på undersidan, sedan häller du på lite vatten och sätter lock på stekpannan och kokar bort vätskan i någon minut. Sedan gör du en enkel dipp-sås eller äter dem med soja. Men nu, till receptet!

Kyckling dumplings 1

Dumplings med kyckling

25 stycken

1 dl hackad vårlök

1½ tsk riven ingefära

½ röd chili

1 klyfta vitlök

200 g kycklingfärs

Saften av ½ lime

2 tsk soja

1 tsk mirin

1 krm vitpeppar

25 st wonton-plattor

Olivolja till stekning

Soja till servering

1. Hacka vårlöken och chilin. Riv ingefäran och pressa vitlöksklyftan. Blanda ihop alla ingredienser förutom wonton-plattorna.

2. Ta en wonton-platta, sätt 1 tsk fyllning i mitten av plattan, pensla vatten runt kanterna och vik plattan diagonalt. Vecka kanten på plattan. Ställ åt sidan tills det är dags för stekning. Upprepa med resten av degen. 

3. Värm upp en stekpanna som har ett lock som passar. Häll i olivolja och sätt i dumplingen. Tänk på att inte sätta för många i stekpannan. Stek tills botten blivit krispigt, häll på ca ½ dl vatten och sätt locket på stekpannan. Låt dumplingen ångkoka tills all vätska försvunnit.

Låt den steka på endast en sida ifall du ångkokar den sista biten, annars kan du steka den på varje sida. 

4. Servera dumplingen genast med sojasås, sweetchili sås eller en av dina favoritsåser. Vi åt dem med sojasås som hade hackad chili i sig. Supergott!

Kyckling dumplings 3

Vi toppade med lite vårlök, chili och sesamfrön!

Kyckling dumplings 4

Att få till denna bild var inte det lättaste. Min sambo, som alltid är min ljusreflekterare kunde inte hålla i pinnarna snyggt och jag måste ju hålla i kameran med höger hand för annars blev bilderna bara suddiga. Det resulterade i att jag knep fast i pinnarna för brinn kära livet med vänster hand, tappade dumplingen x antal gånger i sojan, skakade av hunger och annars mycket skakiga händer, min sambo knep fast min hand för att stödja den åt mig medans han höll i reflektatorn och jag fotade. Skulle ha velat att en tredje person varit där och fotat oss i den situationen. Nu blev det en egen bild på det hela. Livet som matbloggare, för det mesta gott men inte alltid så enkelt som det ser ut! Att få till bilden då alltså ;)
Kyckling dumplings 6


Wonton-dröm med bärfyllning

Skrivet av Sofia Rönnbacka 07.03.2018

När jag gjorde dumplings blev det wonton-wrappers över, så något måste jag ju göra av dem. Så jag skapade dessa wonton-drömmar med bärfyllning. Här är det verkligen en fusion av världens alla kök. Tänk dig en turkisk baklava, gjord på kinesiska wonton-plattor istället för filodeg och fylld med en blåbärs-krusbärssylt för en finländsk touch. Allt i ett som avrundas med en klick grädde. Superenkelt och supergott! Jag hade egentligen tänkt sätta kiwi-ananas blandning emellan wonton-plattorna men ananasen hade tagit slut så det fick bli en finländsk tvist på drömmarna. Det går förstås att sätta exakt vad du vill för fyllning i dem, kanske en jordgubbs- och vaniljkrämsfyllning till sommaren eller en med lime-marinerade tropiska frukter? Fantasin sätter gränsen här. Wonton-plattorna är inte söta eftersom de är menade för salta rätter så du får söta fyllningen enligt smak och tycke. Du hittar wontonplattor i frysdisken i välsorterade mataffärer eller i olika asiatiska matbutiker.

Recept på dumplings får ni på fredag, så varför inte bjuda någon du tycker om på middag i helgen! :)

Wonton skalar med barfyllning 3

Wonton-drömmar med bärfyllning

4 st

6 dl valfria bär eller hackad frukt

1 krm vaniljpulver

4 msk florsocker (varierar beroende på hur söt du vill ha efterrätten)

1½ msk maizena + lite vatten

1½ dl mandlar eller andra nötter

75 g smält smör

32 wonton-plattor, kan variera beroende på formen du använder

Socker att strö över

Florsocker

1. Tina wontonplattorna.

2. Koka upp bären tillsammans med vaniljpulver och florsockret. Koka dem tills de blir mjuka och går att mosa till sylt. 

3. Blanda ut maizenan i ca ½ dl vatten, och häll ner blandningen under omrörning i bären. Låt koka två minuter. 

Ifall du använder frukter behöver du inte koka en sylt av dem ifall du inte vill. Det kan dock vara bra att söta dem samt blanda med lite maizena så de efterrätten inte blir så rinnig.

4. Sätt ugnen på 225ºc.

5. Hacka mandlarna fint och smält smöret. Smörj fyra formar, ca 8 cm i diameter.

Sätt en wontonplatta i botten, pensla med smör och sätt på en till platta. Lägg 1 msk fyllning på plattorna och strö över lite hackad mandel. Upprepa processen två gånger och avsluta med att sätta två wontonplattor överst, vik in kanterna och pensla med smör. Strö lite socker och mandlar på toppen.

6. Grädda drömmarna tills de fått en fin gyllenbrun färg, ca 10-12 minuter. 

7. Låt svalna något, pudra över florsocker och toppa med en klick vispad grädde.

8. Ät och njut!

Wonton skalar med barfyllning 1

 

Desserten blir både krispig och mjuk i och med att wontonplattorna överst och underst får ett krisp och de i mitten blir mjuka.Wonton skalar med barfyllning 4


Rostat rågbröd med avokadoröra

Skrivet av Sofia Rönnbacka 05.03.2018

Ny vecka, nya möjligheter! En jobbvecka framför mig minsann med vikariat hela veckan + några skiften vid fiskdisken. Och idag är det dags för ultraljud ♥ Startar dagen med rågbrödssmörgåsar med avokadoröra, mums! Receptet räcker till fyra smörgåsar. 

Avokadorora pa ragbrod

Avokadoröra

1 mogen avokado

4 tsk crème fraiche 

2 tsk citronsaft

1 krm chiliflakes

½ tsk örtsalt

Lite svartpeppar

1. Mosa avokadon till önskad konsistens. Blanda den med crème fraiche och krydda. 

2. Smaka av med eventuellt mera örtsalt. Rosta ditt favoritbröd och bred på röran. 

3. Ät och njut!


Lax­burgare med citron­dressing

Skrivet av Sofia Rönnbacka 02.03.2018

Nu börjar gradun bli så gott som klar, så skönt. Bara lite småfix ännu sedan blir att skicka in den till språkgranskningen. Det kommer firas med en god middag någonstans. Men i nuläget nöjer jag mig med dessa goda laxburgare! Jag har alltid varit skeptiskt till fiskbiffar och fiskbullar men efter att jag under en praktikperiod hade eleverna att tillreda fiskfärsbiffar blev det andra bullar. Nu har jag nog ätit dem flera gånger än jag någonsin kunnat tänka mig. Speciellt dessa med en lite asiatisk touch föll mig i smaken. Och som ni kanske vet så är hamburgare min svaghet. Så en kombination av dessa + en god citron-dill dressing var himmelriket, för en stund åtminstone. Servera burgaren med det du tycker om. Jag hade rågbröd istället för vanliga hamburgerbröd, mosad avokado, tomat och sallad. 

I morgon bär det av till grannlandet för en shoppingtur, uppdaterar säkert här ifall jag hittat något fint i serveringsväg eller något spännande i matväg. Det hör alltid till att vi handlar med oss livsmedel och produkter som finns på Ica men inte här. Blir alltid lika fascinerad över deras utbud, då det finns så pass mycket häftigare saker i deras affärer än vad vi har här hemma. 

Laxburgare 2

Laxburgare

Biffar

4-6 st.

1 ägg

½ dl skorpmjöl

½ dl grädde

1½ tsk salt

½ tsk peppar 

1 krm vitpeppar

½-1 röd chili

2 st vårlök

Saften av ½ lime

400 g laxfilé utan skinn

Smör till stekning

1. Finhacka chilin och vårlöken. Blanda ihop alla i ingredienser förutom laxen i en skål. Låt skorpmjölet svälla under tiden du mixar laxen.

2. Ta skinnet av laxen och skär den i bitar. Mixa laxen till önskad konsistens, jag lämnade lite bitar i min, och blanda med skorpmjölsblandningen. 

3. Forma 4-6 biffar av smeten och stek dem i stekpanna. Vänd då biffen fått en gyllenbrun yta. Sätt in i ugnen på ca 50ºc så de hålls varma.

Dressing

1 dl gräddfil

½ dl majonnäs som är neutral i smaken

1 tsk dijonsenap

2 msk citronsaft

1 dl hackad dill

1 tsk örtsalt

1-2 tsk sriracha eller annan stark chilisås

1. Blanda ihop alla ingredienser i en skål och smaka av med örtsalt och chilisås.

Bygg ihop din burgare

1. Skölj och skiva valfria grönsaker.

2. Grilla, stek, värm eller rosta bröden. 

3. Bygg ihop din burgare och toppa med dressingen.

4. Ät och njut!

Laxburgare 1

 


Tunnbröd i stekpanna

Skrivet av Sofia Rönnbacka 28.02.2018 | 1 kommentar(er)

Hoppas sportlovet har börjat bra! Vädret kunde åtminstone inte varit bättre, eller ja, lite varmare förstås men härligt med sol! Nybakt bröd till frukost slår vilket köpt bröd varje dag, speciellt dessa tunnbröd eftersom de går snabbt att tillreda och är otroligt goda att äta! Dessutom passar de perfekt att göra på förhand och ta med på utflykten och grilla dem på galler över öppen eld, Kavla då ut dem på förhand och sätt bakplåtspapper mellan varje bröd. Sedan kan du göra olika sorters wraps av dem, förbered då även fyllningen på förhand, eller avnjut dem med mycket smör som smälter sådär härligt klottigt som det ska vara ute i naturen. Här hittar du även recept på pinnbröd som även det alltid är en succé! Mjölet kan i princip vara vad som helst för mjölsort men tänk bara på att mängden kan variera för olika mjöl absorberar olika mycket vätska. Jag har tidigare gjord dessa med en blandning av korn- och vetemjöl men denna gång blev det råg- och vetemjöl.

Tunnbrod i stekpanna 2

Tunnbröd i stekpanna

10 st bröd

50 g smör

5 dl mjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk salt

1 dl mjölk

1 dl naturell yoghurt eller turkisk yoghurt

1. Skär smöret i mindre bitar, sätt i en beredningsskål och nyp ihop smöret med de torra ingredienserna.

2. Tillsätt mjölk och yoghurt och knåda till en deg. 

3. Dela degen i 10 lika stora bitar och kavla ut till tunna bröd, ca 3-5 mm.

4. Grädda bröden i en torr och varm stekpanna, 2-3 minuter på varje sida. 

5. Sätt bröden under en bakduk så länge du steker klart resterande. 

6. Ät och njut!