Header bakgrund klar

Chokladkex

Skrivet av Sofia Rönnbacka 23.03.2017

Hej på dig :)

Hoppas du har haft en bra vecka hittills, själv har jag dragit ut en visdomstand så jag har käkat värkmedicin och flytande kost några dagar.. Inte skoj när man älskar mat! Istället för att dela med mig av receptet på min värkmedicin så får ni ta del av ett recept på dessa chokladkex som jag gjorde förra helgen till ett kommande projekt men de blev så goda så ni får receptet redan nu! Dessa kex är härligt spröda på utsidan och sega i mitten, mums! Av denna sats kommer det ca 24 kex beroende på hur stora du vill ha dem. Jag gjorde mina ca 4 cm i ∅.

 FullSizeRender 10

Chokladkex:

1 dl farinsocker

1 dl socker

1 ägg

125 g smör

3½ dl mjöl

1 dl kakao

1 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 200ºc ( 175ºc varmluft).

2. Blanda ihop kakao, mjöl och bakpulver i en beredningsskål.

3. Vispa smör, ägg, socker och farinsocker med en elvisp i en annan skål tills allt är blandat.

4. Sikta försiktig i de torra ingredienserna, börja med en tredje del och vispa.

Tillsätt en till tredje del och vispa igen och tillsätt slutligen det resterande av de torra ingredienserna.

Smeten blir ganska kladdig men den ska vara så!

5. Rulla ut smeten till bollar och sätt dem på en bakplåtspapper klädd plåt. Platta till bollarna så de blir ca 1 cm tunna.

6. Grädda kexen 12-15 minuter beroende på om du vill ha sega kex eller spröda kex.

7. Låt svalna på ett bakgaller.

8. Ät och njut!

 FullSizeRender 7

FullSizeRender 9

 


Pannkaka med kokos

Skrivet av Sofia Rönnbacka 21.03.2017

Denna kokospannkaka gjorde jag för någon vecka sedan och jag måste säga jag blev något överraskad av slutresultatet. Den kändes mera som en kaka än en pannkaka, den var torrare på något sätt, kunde inte riktigt sätta fingret på vad det var. Pannkakan serverades med turkisk yoghurt, blåbär, hallon och kokosflingor. Tänkte hur som helst dela med mig av receptet!

 IMG 0916

För en pannkaka behöver du:

3 ägg

5 dl mjölk

½ tsk salt

1/2 dl kokosmjöl (tillsätt mera ifall smeten är alldeles för rinnig)

1 msk fiberhusk

1 krm vaniljpulver

½ tsk kardemumma

2 msk smör till formen

Valfri sötning om så önskas

1. Vispa ihop alla ingredienser i en beredningsskål.

2. Sätt ugnen på 225ºc (200ºc varmluft).

3. Ställ in en form i ugnen (jag använde en pajform) med 2 msk smör i och låt smöret smälta.

4. Häll smeten i formen och grädda pannkakan i 20 minuter.

5. Servera pannkakan med yoghurt/grädde/glass/keso/kvarg och valfri topping, sött eller salt.

6. Ät och njut!

IMG 914


Trevlig kväll

Skrivet av Sofia Rönnbacka 20.03.2017

Trevlig kväll på dig!

I lördags var jag på en liten loppisrunda och jag blev sååå besviken! Hittade en tallrik, det var det enda som tilltalade mig. Varför är det så olika på gångerna? Ibland hittar jag jätte mycket så jag hamnar att hejda mig och börja välja ut några saker medans jag ibland inte hittar något. Det är sååå störande när man är på jakt efter något fint men inte hittar något. Tänkte i alla fall visa er vad jag hittade förra gången + det lilla fatet med blommor som jag hittade denna gång. 

Loppisfynd 2

Den lilla assietten fyndade jag denna gång, det fanns säkert 10 men köpte bara en, de som sålde dem blev säkert inte så glada, hehe..! Den stora tallriken hittade jag för några veckor sedan, köpte fyra av dem. Tyckte de var så enkla men stilrena!

Loppisfynd 1

Hittade även dessa små glaskaraffer, de var bara så söta så jag bara måste slå till! Blir perfekt till olja- och vinägerflaskor tänkte jag :)


Hjälp!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.03.2017

För några år sedan fick vi ett våffeljärn till födelsedags present eller julklapp, kommer inte riktigt ihåg. Hur som helst, planen var då att vi skulle pröva våffeljärnet och ha våffelkalas med några vänner. Vi handlade ingredienser till våfflorna, köpte glass, grädde och allt det där som hör till våffelkalas! När vi skulle börja värma våffeljärnet så small det och blixtrade ur våffeljärnet, sedan blev allt svart.. Detta var en vinter kväll, alla proppar hade gått och huvudproppen ner i källaren (vi bodde då i ett höghus) hade gått. Det var något bittra personer som ringde till vaktmästaren så han fick komma och fixa detta vilket han inte gjorde förrän någon vecka. Som tur hade vi jullov och fick bo hemma i Kronoby så länge. Väl hemma i Kronoby returnerade vi våffeljärnet och fick ett nytt, eller så påstod han i kassan åtminstone..

Så nu till saken, idag då vi skulle grädda våra bananvåfflor hände exakt samma sak igen! Det slog en blixt ur våffeljärnet och proppen gick.. Som tur bor vi i ett annat hus med ett modernt proppskåp så vi kunde fixa problemet själva denna gång. Nu åker det förbannade våffeljärnet ut och så får vi köpa ett nytt i något skede! Så istället för bananvåfflor blev det bananplättar, samma recept och det fungerade lika bra att steka dem som att grädda dem.

Bananplattar

Nu skruttar (vår bil är en skrutt) vi iväg på loppisrunda, hörs igen!


Kesobröd

Skrivet av Sofia Rönnbacka 14.03.2017

God morgon!

Här hemma har vi startat vår lördag redan kl. 06:00 och börjat tillreda dagens lunch/middag. Efteråt slängde vi ihop en riktigt dunder frulle med allt möjligt för att fira att jag haft min sista lektion på min sista praktik! Så otroligt skönt. På dagens program står en loppisrunda i jakt på nytt fint porslin och andra trevliga ting. Efter det blir det mat som just nu står och gottar sig i slow cookern. I kväll ska jag på bio med några av mina favorittjejer och efter det så ska vi äta ost och fira med lite Prosecco :) Vi har mycket att fira och det ska bli så roligt att få prata av sig lite!

Jag älskar annars att duka upp frukosten sådär extra fint till helgen :) Idag blev det bananvåfflor, smoothie, äggröra och kesobröd. Ni kommer självklart att få recept på allting men idag delar jag med mig av receptet på kesobrödet! Hoppas du har en bra lördag och så uppdaterar jag er senare med mina loppisfynd ifall jag hittat något fint!


IMG 0784

Kesobröd

4 ägg

400g keso (ifall du inte hittar keso går det lika bra med grynost)

½ tsk salt

1 dl solrosfrön

1 dl linfrön

1 dl pumpakärnor

1 dl sesamfrön

1/4 dl chiafrön

2 tsk bakpulver

1 msk fiberhusk

1. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i några minuter.IMG 7482 2

2. Blanda i alla ingredienser och rör om så att ingredienserna blandas.

IMG 7492

3. Sätt ugnen på 200ºc (175ºc varmluft).

4. Bred ut smeten på en bakplåtspapper-klädd plåt så den är ca 1 cm tunn.

IMG 7525

5. Grädda brödet i ugnen, 15-17 minuter eller tills brödet fått en fin gyllenbrun färg.

6. Ät och njut!


Välkommen!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 14.03.2017

God morgon!

Vad roligt att just du hittat hit! Här sitter jag och äter frukost och skriver mitt första blogginlägg någonsin, lite smått spännande att börja blogga. Jag tänkte berätta lite kort om mig själv så att du som läser vet vem jag är :)  Jag heter Sofia och är 23 år gammal. Till vardags studerar jag mitt fjärde år pedagogik med inriktningen huslig ekonomi- och hälsokunskaps lärare. Jag är en matentusiast och älskar att skapa fina bakverk, enkla vardagsrätter och brukar utmana mig med what´s in my pantry ungefär en gång i veckan! Den mesta av min tid spenderas på ett eller annat sätt med mat, om jag inte tillreder mat så planerar jag recept eller tänker på mat. Jag är en allätare med andra ord ;) Under de senaste åren har jag kommit fram till att jag älskar frukost och äter för det mesta en mättande och god frukost så ni kommer att få ta del av många goda frukost recept och tips men även mycket bakverk, bröd och maträtter. Min frukost idag består av mitt goda kesobröd med smör, ost och gurka samt en kaffekopp eller två. Receptet på brödet kommer att dyka upp här på bloggen inom kort, så håll utkik!

 Hoppas du har en riktigt fin dag och så hörs vi senare!

Kesobrod3