I koket med Sofia

Säsongens glass: Very berry ice cream

Skrivet av Sofia Rönnbacka 01.09.2017

Säsongens glassmak är nu här!


En very berry ice cream fick det bli denna gång och receptet fortsätter att modifieras och utvecklas till det bättre hela tiden. Att göra glass är verkligen en konst, speciellt då man inte har en glassmaskin. De tidigare glassrecepten (här och här) har varit gräddigt/syrligare men denna gång tror jag att jag knäckte koden för en lagom krämig glass men inte för fet av grädden. 

Skogsbarsglass med besok av jordgubb 1

Very Berry-glass

1 dl blåbär

1 dl hallon

1 dl jordgubbar

1 dl syltsocker

4 dl grädde

2 dl mjölk, 1,5% fetthalt

½ burk kondenserad mjölk

1. Koka ihop bären med syltsockret enligt anvisning på förpackningen.

2. Låt sylten svalna och mixa den slät med en stavmixer eller en blender.

3. Vispa grädden hårt, blanda ner den kondenserade mjölken och den vanliga mjölken. 

4. Vispa ytterligare någon minut och tillsätt sedan den avsvalnade sylten.

5. Häll över glassen till en burk med lock och frys in minst 8 timmar, men gärna över natten.

6. Ät och njut!

Skogsbarsglass med besok av jordgubb 2


Årets kräftskiva

Skrivet av Sofia Rönnbacka 29.08.2017

Årets kräftskiva ordnades för två helgar och oj så mycket gott vi åt! Det måste ju vara det bästa med en kräftskiva, man äter mycket och gott men hamnar inte i matkoma för maten är inte så tung. Kräftskivan blev en lugn kväll med min familj och min farbrors familj, vanligt vis brukar vi vara hela tjocka släkten men det blev inte så i år men det blev bra ändå. Ifall du inte ännu hunnit ha en kräftskiva så kanske du får lite idéer från min lista med mina måsten under kräftisen :)

Mina måsten under kräftskivan:

• Kräftor, duh.

• Oskalade räkor

• Tzatziki

• Något gott ljust bröd, baguetter eller semlor

• Citronmajonnäs

• Västerbottenostpaj

• En lätt och fräsch efterrätt

• En löjlig duk och servetter med kräftmotiv

Sedan finns det förstås mycket annat i matväg. Detta år hade vi även kronärtskocka med aioli-dipp, smördegssnittar med päron och blåmögelost, limemarinerade grillade tigerräkor, en grönsallad, ostbricka och kex. 

Kraftis 17 1

Kronärtskockan var så god.

Du behöver:

1 kronärtskocka

Vatten

2 tsk salt

½ citron

1. Klipp av den spetsiga delen på kronärtskockans alla blad.

2. Sätt skockan i en kastrull och täck den med vatten. 

3. Tvätta och halvera citronen, tillsätt den i kastrullen och salta vattnet.

4. Koka kronärtskockan i 40-50 minuter eller tills det går att dra bort bladen.

5. Gör en aioli och servera med kronärtskockan.

6. Ät och njut!

Aioli

1 ägg

1 tsk dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger

1 tsk socker

2 dl neutral olja

1-2 klyftor vitlök

Salt och vitpeppar

1. Sätt alla ingredienser i en kanna eller skål med hög kant. 

2. Ta en stavmixer, sätt den i botten av kannan, starta den och lyft den uppåt!

3. Pressa i vitlök, salta och peppra enligt tycke. Servera med kronärtskockan.

4. Ät och njut!

Paron blamogelsnittar 1

Receptet på dessa snittar kommer inom några dagar, kanske lagom till helgen?

Kraftis 17 5

Testade en romrussin ost, den var sååå krämig och smakade exakt romrussin. Så för er romrussinälskande människor, testa denna.


Foodlys veckolista: Tema - Utbildning och arbete

Skrivet av Sofia Rönnbacka 26.08.2017

Kategorier:

Hoppas ni alla haft en bra venetziansk! Dags för denna veckas lista så här i sista minuten minsann, men bättre sent än aldrig! Denna lista handlar om utbildning och arbete, som ni redan visste för ni kanske läst rubriken ;)

När jag var liten ville jag bli: Veterinär

Mitt favoritämne i skolan var: Biologi och huslig ekonomi

Jag studerar för tillfället till: Ämneslärare i huslig ekonomi. Inleder mitt sista år om en vecka :O Så har jag även läst hälsokunskap som långt biämne nr. 2. Det blir även lite ungdomsvetenskap i höst och förhoppningsvis i vår!

Nu jobbar jag som: Hittills endast i år har jag jobbat på sex olika ställen, och eventuellt ett sjunde och åttonde är på kommande. Just nu jobbar jag på café Skorpan i Jakobstad men om en vecka är sommarjobbet slut och jag återgår till mitt helgjobb vid fiskdisken i Prisma. Super roligt på båda ställena!

Det här har jag jobbat med: Jag har jobbat som kommunal avbytare i fähuset hemma under korta perioder i flera år, ett av favoritställena eftersom jag älskar djur! Jag har även jobbat som anstaltsvårdare vid både Jakobstads sjukhus och vid VCS. Utöver detta har jag vikarierat både som klasslärare och huslig ekonomilärare och även varit medhjälpare och dragare i Martha förbundets smakskolor. 

Det bästa med mitt jobb eller min utbildning är: Det bästa med mina jobb är att man får träffa människor och prata mycket. Det bästa med min utbildning är att jag endast har gradun kvar ;) Och de 20 sp ungdomsvetenskap jag anmält mig till.. 

Så här ser en vanlig dag arbetsdag/skoldag ut: Kan inte säga att jag har en vanlig arbetsdag eftersom att jag studerar ännu och mina skoldagar börjar vara över. Det blir väl att skriva gradun från 8-16 så det får bli mitt jobb då jag inte jobbar på riktigt!

Ett av mina karriärmål är: Har inte planerat så långt ännu, vilket i och för sig är konstigt för jag är en planerare. Men vet ju inte ens vad jag vill jobba med (panik inombords, 24 år snart, borde börja veta vad jag vill).

Ett arbete jag inte skulle trivas med: Sjukskötare eller åldringsvård. 

Mitt drömjobb: Oj gud, finns så mycket som skulle vara roligt. Marinbiolog har alltid varit ett drömyrke, med den förutsättningen att jag skulle få jobba i ett varmt hav. Sedan skulle det vara roligt att vara toppbloggare och kunna arbeta hemifrån. Att jobba på en mattidning, typ Tidningen hembakat eller Elle mat & vin skulle ju vara rena drömmen. Ett sista drömjobb är djurräddare, finns så mycket fina djur som plågas och går hungriga och rädda i världen, skulle bara vilja ta varje en och ta hand om dem!

IMG 7368
WP 20160215 14 02 32 Pro

IMG 4037

Mina fina: Ludde, Figaro och Lilla Laban. Dessa går det ingen nöd på, önskar alla djur fick ha det såhär bra <3


Blomkåls- och linscurry

Skrivet av Sofia Rönnbacka 25.08.2017

Har lite bloggtorka just nu. Det är inte det att jag saknar recept att dela med mig av, tro mig, har många på lager och flera på kommande men det är skrivandet. Vet inte riktigt hur jag ska börja mina inlägg och saknar inspiration att skriva "den inledande texten". I och för sig var det ju inte så svårt för nu har jag ju skrivit den. Nå väl, till receptet! En blomkåls- och linscurry. Hetta från chili, syra från limen, krämighet från kokosmjölk och crunch från cashewnötterna. En mycket välbalanserad rätt både i smakerna och konsistensen. Den är dessutom vegansk!

Blomkals linscurry 8

Blomkåls- och linscurry

1 gul lök

2 klyftor vitlök

200 g zucchini

1 dl röda linser (gärna ekologiska)

400 g blomkål

1 paprika

1 tsk sambal oelek/chilisås/chilipasta/röd curry pasta

2 tsk tomatpuré

½ msk currykrydda

400 ml kokosmjölk (gärna ekologisk)

5 dl vatten

1 grönsaksbuljong

Salt och peppar, olja till stekning

Till servering:

Basmati eller jasmin ris, lime, cashewnötter och koriander.

1. Hacka löken och vitlöken. Tvätta zucchinin, paprikan och blomkålen och skär i bitar.

2. Värm upp olja i en stekpanna och stek grönsakerna tills de blir mjuka. Tillsätt sambal oelek, tomatpuré, curry och stek ytterligare i några minuter.

3. Skölj linserna.

4. Tillsätt sedan kokosmjölk, vatten, buljongtärningen och linserna och låt curryn koka i 10 minuter. Rör om då och då.

Under tiden kan du koka riset enligt anvisning på förpackningen.

5. Smaka av curryn med salt och peppar. Servera med det kokta riset, en klyfta lime, koriander och cashewnötter.

6. Ät och njut!


Salted caramel-sås

Skrivet av Sofia Rönnbacka 22.08.2017

Denna salted caramel sauce får ni inte missa! Såsen piffar enkelt upp en portion glass eller varför inte ta den till nästa nivå och gör en dessert av den. En salted caramel cheesecake, saltkaramell glass (grundrecept på glass hittar ni här) eller varför inte göra en härligt fluffig salted caramel mousse. Det gjorde jag, men ni får receptet på den en annan gång. Just nu får ni recept på såsen och under tiden får släppa lös er egen kreativitet och testa olika recept! 

Salted caramell sauce 1

Salted Caramel-sås

200 g socker

100 g smör i bitar

1½ dl grädde

½-1 tsk salt

1. Häll sockret i en stekpanna med höga kanter och sätt på värmen.

2. Låt sockret smälta på medelhög värme under omrörning. 

Gör inte som jag gjorde. Jag lämnade slickepotten i sockret och försvann för några minuter vilket resulterade i en halv slickepott när jag kom tillbaka. Så det var bara att ta en ny stekpanna och nytt socker och börja om från början. Sockret blir med andra ord väldigt varmt så var försiktig!

3. När sockret har smultit tillsätter du smöret och låter det smälta tillsammans med sockret.

4. Tillsätt grädden och rör om. Nu kommer såsen att bubbla upp eftersom att grädden är kall så var försiktig!

5. Låt såsen koka 2-3 minuter. Tillsätt sedan saltet, börja med en halv tesked och smaka av tills såsen är tillräckligt salt.

6. Låt svalna något före servering, ifall du ska använda såsen i en annan dessert rekommenderar jag att den får svalna helt.

7. Ät och njut!


Grillade hamburgare med briochebröd

Skrivet av Sofia Rönnbacka 19.08.2017 | 2 kommentar(er)

Börja denna lördagsmorgon med att baka en härlig brioche. Denna variant ska nämligen kall jäsa i kylskåpet 8-10 timmar så den är färdig att bakas ut lagom till kvällen! Vi hade en riktigt hamburgerfest för någon helg sedan med dessa bröd, grillade biffar (champinjoner för min del), världens bästa hamburgerdressing, karamelliserad rödlök och bifftomater. Receptet på brödet är i gram eftersom mängderna blir mera exakt på det sättet.

Brioche hamburgarbrod 3

Brioche bröd

500 g vetemjöl

7 g salt

50 g socker

10 g färsk jäst

140 ml mjölk

5 ägg

250 g mjukt smör

1. Använd en hushållsassistent. Sätt jästen och mjölken i skålen och rör om tills jästen löst upp sig. 

2. Tillsätt salt, socker och mjöl och rör om. Knäck i äggen och knåda degen i några minuter på låg hastighet. Öka hastigheten och knåda ytterligare 10 minuter tills degen blivit glansig och elastisk. 

3. Tillsätt det mjuka smöret och knåda vidare i ca 5 minuter eller tills allt smör är inblandat. 

4. Häll över degen i en inoljad skål, degen kommer att vara väldigt lös. Täck degen med plastfolie och ställ den in i kylskåpet i åtminstone 8 timmar eller över natten. 

5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den snabbt. 

6. Dela degen i 10 bitar, de ser små ut då men tro mig de blir lagom storlek sedan när de gräddas. Rulla den till bollar och sätt dem på en plåt, gärna fem på en plåt. Låt jäsa en timme.

7. Sätt ugnen på 200ºc, pensla bröden med ett uppvispat ägg och strö eventuellt över sesamfrön.

8. Grädda bröden i 20 minuter eller tills en tandpetare kommer ut ren när du pickar i bröden. 

9. Ät och njut!

Shakeshack hamburgardressing 2

Världens bästa hamburgersås

1½ dl majonnäs (recept här, lämna bort vitlök och timjan)

1 msk ketchup

1 tsk senap

1-2 tsk Sriracha eller annan chilisås

½ kryddgurka

1 klyfta vitlök

½ tsk paprikapulver

½ tsk socker

Smaka av med salt och peppar

1. Gör majonnäsen enligt receptet eller använd färdig köpt majonnäs.

2. Finhacka kryddgurkan och vitlöken.

3. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

4. Ät och njut!

Briochehamburgare svamp 2

 


Foodlys veckolista: Tema - Mat

Skrivet av Sofia Rönnbacka 16.08.2017 | 1 kommentar(er)

Vår underbara Sofie har fixat ihop lite blogglistor till oss bloggare och den första handlar förstås om mat ;) De som känner mig vet att jag inte är lätt att tillfredsställa i matväg.. Och nu får ni andra ta del av en del av mina favoriter/värsta möjliga maträtter. Bildernas kvalitet är inte den bästa, gamla bilder fotade med telefonen men bättre än inga!

Maträtt/Livsmedel jag inte kunde leva utan: Maträtten måste helt klart vara hamburgare med franskisar, livsmedlet jag inte kan leva utan är helt klart ost.

Den här maträtten tycker jag inte om: Jag HATAR griskött ifall det inte handlar om bacon eller smörgåsskinka. Janssonsfrestelse, plättar, gubbröra, inälvsrätter, sillsallad, julskinka, beniga fiskar, skinkfrestelse och mat som innehåller getost är några rätter du inte ska servera åt mig.

På morgonen äter jag: Bröd som rostats med smör, ost och kryddgurka eller med avokado/havregrynsgröt/ chiapudding/ smoothiebowl + kaffe + ett glas vatten och ibland en frukt.

Min favorit dessert: Något syrligt eller med bär. Denna citronpaj med maräng kommer högt upp på listan. På vintern får det gärna vara lite "tyngre" desserter, chokladsufflé eller pannacotta, men på sommaren ska det vara fräscht och syrligt.

IMG 8967

Jag bakar helst: Allt som är sött och som går att dekorera fint. Kex, kakor, pajer, tårtor, onödigt komplicerade saker som jag egentligen inte har tålamod med och som skapar kaos i köket. Till exempel när jag bakar macarons så ser det fruktansvärt ut, men brukar ha min sambo på städ- och disktjänst ;)

Jag dricker helst: Till biffen - ett gott rött vin, terrasshäng - öl och gin & tonic, till vardags - vatten

Tre ingredienser som alltid finns hemma hos mig: Pasta, nötmaletkött, surskorpor

Mina föräldrar brukade laga: Pappas specialitet - sprängda knackkorvar och franska i ugn, sprängda innebar att de kryssades i ändorna. Mammas specialitet - älgkött i ugn, skysås, kokt potatis, makaronilåda utan kött, hemgjord lingonsylt. Detta allt på en och samma gång! Makaronilåda utan kött innebär kokade makaroner med äggstanning, sååååå gott! En annan favorit som lagades ofta var spagettisoppa, låter kanske knäppt men det är på riktigt gott!

Min måltidsrytm: Frukost allt mellan 06:00-12:00, mat någon gång mellan 12:00-16:30, eventuellt kvällsmål ca 20:00 eller så något gott senare på kvällen.

Det mest exotiska jag ätit: Durian, fy farao.. Durian är alltså en frukt från Sydostasien som ser ut som en jätte melon med långa vassa taggar. Frukten sägs vara världens äckligaste frukt men enligt vissa är den världens bästa frukt. Den jag smakade på var frusen och upptinad och den smakade exakt som mjuk rutten lök luktar. Fruktansvärt. Fruktköttet var dessutom ljusgult-vitt och slemmigt. Inte den bästa upplevelsen med andra ord.

Min favoritrestaurang/café: Jag har inte någon favoritrestaurang mera. Förut fanns det ett asiatiskt ställe i Jakobstad som hette Asian garden, som tyvärr har stängt nu för tiden. Det var den bästa restaurangen. Helt ärligt finns det inte bra restauranger här i Österbotten om du frågar mig. 

En stark matupplevelse: Spanien 2015, en innerfilé och det bästa rödvinet jag någonsin druckit. Fantastiskt. Himlen.

2004 Alvaro Palacios Priorat Les Terrasses, Carignan – Grenache – Syrah ifall någon är intresserad.

IMG 6306

Som servitören sa, "A great wine deserves a great glass". Glaset var seriöst lika stort som mitt huvud.

Min paradrätt i köket: En kycklinggryta som får koka i flera timmar. Ni kommer såklart att få ta del av receptet nästa gång jag lagar den!


Sommarpasta på 10 minuter och lite söndagstankar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 13.08.2017

En fräsch och snabb pasta till lunch? Denna pastarätt slänger du ihop på 10 minuter, den är vegetarisk och citronen ger en härligt somrig känsla! Servera den med riven parmesan eller varför inte toppa den med lite pepprig ruccola? Det bästa med pastarätter måste ju vara tiden man spenderar på att tillreda dem. Det blir nästan alltid gott och tar inte länge. Dessutom börjar det så småningom bli svamptider så du kan plocka egna svampar! Som vanligt tar det längre för svampen att börja växa i Rönnbackaskogarna..

Jag har min vegetariska månad på gång ännu men snart är den slut. Längtar efter en hamburgare med KÖTT i.. Har testat några vegetariska alternativ men har inte riktigt uppnått samma lycka i kroppen som när den har kött i sig, jag vet, jag är lite löjlig! Men jag älskar verkligen kött.. Men samtidigt älskar jag känslan man får då man äter vegetariskt/veganskt! "I´m saving the world" känsla. Har därför kommit fram till att jag ska försöka äta varannan dag vegetariskt och de dagar jag äter animaliskt protein ska jag tänka på vilken typ av protein jag äter och försöka köpa ekologiskt. Under receptet har jag skrivit lite mer om mina tankar kring varför jag valt vegetariska månaden, ifall du är intresserad läs gärna men ifall du inte alls bryr dig så behöver du inte läsa :)

Svamppasta

Sommarpasta med svamp

½ ask bruna champinjoner

1 dl körsbärstomater

2 klyftor vitlök

2 tsk pesto

Skalet av 1/3 dels citron

1 näve färsk basilika

ca 1 dl pastavatten

Olivolja

Salt, svartpeppar

2 portioner spagetti/pasta/linguine 

1. Halvera tomaterna och champinjonerna. Finhacka vitlöken och strimla basilikan.

2. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. 

3. Under tiden pastan kokar steker du champinjonerna, tomaterna och vitlöken i lite olivolja. Salta och peppra.

4. När de fått fin färg tillsätter du peston, citronskalet och den strimlade basilikan. Häll över lite av pastavattnet och rör om så att peston blandar sig.

5. Sila av pastan och blanda den med grönsakerna.

6. Portionera och riv över lite parmesan och eventuellt mera citronskal.

7. Ät och njut!

Jag har inte valt att äta vegetariskt enbart på grund av att jag är en djurälskare utan kanske mera med tanke på miljön. Blir arg när jag tänker på hur vi förstör och fortsätter att förstöra för alla levande ting på denna planet, nu och i framtiden.. Denna massproduktion av kött som finns i världen är ju helt absurd. Hur kan någon ens tro att det är hållbart, humant eller bra?! Tänk er bara kedjan från jord till bord, äter du en morot får du den faktiskt från jord till bord på bara några minuter ifall du odlar den själv. Inget kemisk gödsel, inga transportsträckor, inte så stor vattenanvändning och så vidare. Tänk er sedan kedjan med ett nötdjur. Först ska maten odlas, besprutas och kanske till och med genmodifieras. Sedan ska maten tillverkas, djuret äter maten i ca 1½ år, ganska stor mängd mat och mycket utsläpp, djuret medicineras och i vissa länder medicineras djuret i förebyggande syfte med antibiotika (?!), djuret ska transporteras till slakt, slaktas, produkten ska tillverkas och transporteras till butiken, du åker till butiken och köper produkten och sedan ska den tillagas bra mycket längre än en morot. Ja ni ser, ganska mycket mera energi går åt till att producera kött än grönsaker. Nu är ju detta förstås ganska grovt beskrivet och kanske till och med förskönat men det skapar dig ändå en överblick i hur det faktiskt ser ut. Något som du kanske inte reflekterar över varje dag. Det har inte jag heller gjort, och jag vet att inte enbart mina val kommer att kunna förändra på något men jag försöker dra mitt strå till stacken. Jag kommer inte att helt kunna lämna bort kött men kommer att försöka så gott jag kan.


Taco-Thursday!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 10.08.2017

Om jag fick bestämma skulle antagligen 50% av min diet bestå av avokado i alla former men plånboken tillåter inte det.. Varför ska avokado vara så dyrt?! Äter ungefär en avokado om dagen, en avokado kostar 1,50€ (köper endast Hass avokado), en månad består av 30 dagar, 30x1,50 = 45€/månad för bara avokado! Jag kan ju i princip leva på 45€ i månaden men använde de pengarna på avokado, priorities priorities. 

Av avokado kan man ju då göra guacamole! Sååå gott och helt klart bästa tillbehöret till tacos och tortillas. Det blir så krämigt och ger lite sting åt tacosen. Kom ihåg att tillsätta citron eller lime i guacamolen så den inte blir brun! Avokado ändrar snabbt färg så ifall den ska stå före servering är det extra viktigt med citronen.

Guacamole 2

Guacamole

2 avokado

1-2 vitlöksklyftor

½ röd chili

½ rödlök

1 tomat

1 msk citronsaft

3 tsk crème fraiche

Salt, peppar

1. Dela, kärna och gröp ur avokadon. Sätt avokadon i en skål och mosa den med en gaffel.

2. Skala och finhacka rödlöken, finhacka tomaten, vitlöken och chilin. Blanda ihop med den mosade avokadon.

3. Tillsätt salt, peppar, citronsaft och crème fraiche. Smaka av.

4. Ät och njut!


De frasigaste av alla frasvåfflor

Skrivet av Sofia Rönnbacka 07.08.2017

Mums för våfflor, speciellt frasvåfflor! Till skillnad från vanliga våfflor innehåller inte frasvåfflor ägg vilket gör så att de inte blir geggiga. Det går enkelt att göra och passar till frukost, lunch, middag, kvällsmål eller efterrätt. Sedan kan man ju variera tillbehören i oändlighet! En salt våffla gör du enkelt genom att servera en god skagenröra med våfflan men det kanske mest traditionella är ändå grädde och sylt. Jag är ju då inte kanske riktigt en sylt människa, hatar när någon gjort sylt och den bara smakar socker eller när någon fryser in bär och häller en deciliter socker över dem, like why?! Jag vill helst av allt ha färska bär och frukter. Just denna våffla serverades med grädde, jordgubbar, banan och maräng. Det slank ganska enkelt ner två våfflor kan jag säga er! Av detta recept kommer det 6-8 våfflor beroende på hurudant våffeljärn du har.

Frasvafflor 2

Frasvåfflor

3½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

4 dl mjölk

100 g smör

1. Smält smöret och låt det svalna.

2. Blanda ihop mjöl och bakpulver i en skål och häll över mjölken. Vispa gradvis i smöret tills du fått en len smet.

3. Grädda våfflorna i våffeljärnet tills de blivit gyllene. Låt våfflorna svalna på ett galler!

Detta är viktigt eftersom våfflorna kan bli geggiga ifall inte ångan från dem slipper bort.

4. Toppa våfflorna med dina favorit tillbehör.

5. Ät och njut!

Frasvafflor 4


Rhubarb-gin fizz

Skrivet av Sofia Rönnbacka 04.08.2017

Till alla er gin älskare där ute, här kommer ett recept på fredagsdrinken för er. Gin, rabarbersaft, blodgrapejuice och mineralvatten, syrligt och beskt, så som mina drinkar gärna får vara! Recept på rabarbersaft hittar ni här. En shaker är ett plus när du gör drinken men ifall du inte har en tar du helt enkelt en ask med lock och använder den istället. Receptet är beräknat för två drinkar.

Rabarber gin drink 2

Rhubarb-gin fizz

4-6 cl gin

8 cl koncentrat av rabarbersaft

8 cl färskpressad juice av en blodgrape

Mineralvatten med citrussmak

Is

Basilika

1. Blanda gin, rabarbersaft, blodgrapejuice och is i en shaker och shejka.

2. Sila blandningen genom en sil i två glas fyllda med is.

3. Häll på mineralvatten och dekorera med basilika och eventuellt en klyfta blodgrape.

4. Drick och njut!

Rabarber gin drink 4

Visst blev den fin färg?!


Nästan äkta red velvet cupcakes

Skrivet av Sofia Rönnbacka 01.08.2017

Dessa lite "nyttigare" (läs mera näringsämnen från rödbetan, liks mycket socker) cupcakes gjorde jag till min systers kalas. Egentligen visste jag inte vad jag hade tänkt baka, det blev en liten what's in my pantry-utmaning av det hela. Hittade lite mörkchoklad och några rödbetor vilket fick mina tankar att gå tillbaka till en choklad-rödbetskaka vi bakat i skolan någon gång. Hittade förstås inte receptet till den så fick ändra mig och baka cupcakes istället. Av denna sats kommer det ca 30 cupcakes.

Dessa cupcakes har en lite jordig smak på grund av rödbetan men inte på ett dåligt sätt! Ni har säkert sett bilder och recept på redvelvet cupcakes från Amerika. Dessa cupcakes har blivit något av Amerikas nationalbakverk, på samma sätt som vi har vår blåbärspaj. Redvelvet kex, kakor, cupcakes, glass, lava cakes och så vidare, allt har testats. I originalreceptet på redvelvet cupcakes användes rödbetor tillsammans med kakao/choklad för att få den röda djupa fina färgen men på senare tid har hushållsfärger tagits i bruk. Lite roligt är det ändå att göra på det traditionella sättet och skippa det konstgjorda för en gångs skull.

Choklad och rodbetsmuffins 5

Choklad- och rödbetscupcakes

200 g smör

150 g mörk choklad

3 ägg

2 dl socker

1½ dl mjölk

2 dl riven rödbeta, ca 2 st

2 msk kakao

2 tsk bakpulver

4 dl vetemjöl

1 krm vaniljpulver

1 krm salt

1. Bryt chokladen i bitar i en skål. Smält smöret och häll det över chokladen. Rör om och låt chokladen smälta.

2. Skala och riv rödbetan grovt. Sätt ugnen på 175ºc.

3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

4. Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ner dem i ägg-socker blandningen.

5. Häll i mjölk, choklad och rödbeta, rör om försiktigt så inte fluffet försvinner ur äggen.

6. Sätt ut muffinsformar i en muffinsplåt eller på en ugnsplåt och fyll dem till 2/3.

7. Grädda muffinsen i ugnen 15-20 minuter eller tills en tandpetare är ren då du sticker den i muffinsen.

Ombréfrosting

200 g färskost

Florsocker

½ krm vaniljpulver

½-1 tsk citronsaft

Karamellfärg

1. Vispa färskosten något så den blir mjukare och rör i vaniljpulver, citronsaft och tillsätt florsocker till önskad konsistens.

2. Fördela frostingen i tre skålar. Färga varje skål i olika nyanser genom att tillsätta olika mängd karamellfärg.

3. Spritsa på muffinsen. 

4. Ät och njut!

Choklad och rodbetsmuffins 3


Den perfekta pizzan hemma existerar på riktigt

Skrivet av Sofia Rönnbacka 29.07.2017 | 1 kommentar(er)

Alltså jag är så lycklig. Har inte varit såhär exalterad över en pizza i hela mitt liv, så tillfredsställande att se på när pizzan gräddades, och att äta den förstås. Men vad är då hemligheten? En pizzasten! Vi har haft en hemma i några år men jag har inte kommit mig för att använda den men nu vill jag inget annat än att tillaga pizza på min pizzasten. Pizzan blev himmelskt god, så som Ernst skulle säga. En pizzasten kostar kring 10€ och är helt klart värt sitt pris. Ett tips då du tillreder pizza, less is more. Det vill säga håll det enkelt och med färska råvaror i mån om möjlighet. Jag hade tomatkross som jag mixade och saltade, mozzarellaost som jag rev i bitar, rev över lite basilika och pepprade. Sätt inte heller fyllningen ända till kanten utan ringla olivolja runt kanten istället för en fin färg. 

Sätt in pizzastenen i ugnen, ställ temperaturen så högt det går, sätt ugnen på varmluft och låt den värmas i ca 20 minuter. Baka ut pizzan och sätt den på exempelvis ett mjölat skärbräde så den lätt kan flyttas till pizzastenen utan att den blir skrynklig och tappar fyllningen. När pizzan är in i ugnen ställer du om ugnen till varmluft-grill läget (broil på engelska, saknar det svenska namnet i skrivande stund..) och gräddar den i 4 minuter sedan har du den perfekta pizzan!

Den perfekta pizzan 2

Alltså se på den bubbliga kanten, dör matdöden. 

Den perfekta pizzan 1

Pizzan höll även att hålla i, den blev inte sådär geggig i botten. 

Den perfekta pizzan 3

Förresten, ser ni drinken i hörnet? Ni får receptet om några dagar ;)