I koket med Sofia

Super-smoothiebowl

Skrivet av Sofia Rönnbacka 28.05.2018

Kanske är det sista veckan före sommarlovet för vissa, andra kanske redan har sommarlov/semester medans vissa säkert väntar på sin semester som börjar först i juli. Oavsett tycker jag du ska börja din måndag på bästa sätt med en smoothiebowl, och vem säger att en smoothiebowl behöver innehålla en massa olika ingredienser som du inte kan uttala namnen på för att vara hälsosam? Denna bowl är en förfinskad version med blåbär, hallon och havtorn från frysen + en banan för konsistensen och sötman. En perfekt tömma-frysen-på-bär-bowl med andra ord! Hallonen och havtornen ger dig mycket c-vitamin, du får k-vitamin och mycket antioxidanter från blåbären och kalium och B6-vitamin från bananen. Har ni förresten sett hur blåbären blommar?! Vi kommer att få så sjukt mycket blåbär här i Österbotten bara det skulle regna lite.

Denna vecka startar för mig i en ny lägenhet som Kronoby-bo igen. Det har varit ett fullspäckat veckoslut men nu är båda lägenheterna städade, alla saker flyttade och nu börjar det roliga, att packa upp allting och hitta en plats åt alla saker! Tänkte ta och sortera upp precis allt vi äger och har. Tidskrävande arbete men är ledig hela veckan som tur är. Eller ja nästan, det kommer ju en examensfest där jag lovat att agera kökspersonal men det är ju bara kul! Skönt att ha flytten över åtminstone, nu känns det som att vi är ännu ett steg närmare vår bebis. Dessutom får jag börja packa upp alla bebissaker och inreda barnrummet :)

Banan blabar hallon smoothiebowl 1

Super-smoothiebowl

1 portion

1 frusen banan

1 dl frusna blåbär

1 dl frusna hallon

8 havtornsbär

Ev. lite vatten/mjölk/vegetabilisk mjölkdryck

Dekorering

½ banan

3 jordgubbar

1 msk frön (jag hade solrosfrön men chia- eller linfrön går även bra!)

1. Mixa ihop alla ingredienser med en blender eller en stavmixer.  Tillsätt lite vätska ifall det är svårt att mixa ingredienserna.

2. Sätt upp i en skål och dekorera med banan- och jordgubbsslantar samt frön.

3. Ät och njut!

Banan blabar hallon smoothiebowl 2

 


No bake rhubarbcake

Skrivet av Sofia Rönnbacka 25.05.2018 | 1 kommentar(er)

En enkel no bake rabarbertårta som du bakar i ett nafs och går bra att frysa in! Rabarbersäsongen är inledd iallafall hemma hos mig och vad passar då bättre än att bjuda på ett recept på en tårta som lämpar sig bra för student-/examensfesten. Tårtan är en blandning av en moussetårta och en cheesecake får smak av rabarber och kardemumma. Den innehåller rå-rabarbersaft koncentrat, här finns recept på det. Det går minst lika bra med köpt saft! Denna tårta går att göra på förhand och fryses enkelt in, lämna då bort rabarber-jordgubbsspegeln eftersom den har en tendens att skrynkla ihop sig i frysen. Ta upp tårtan dagen före servering eller på morgonen samma dag och gör rabarber-jordgubbsspegeln då istället. 

No bake rhubarbcake 1

No bake rhubarbcake

Denna tårta är gjord i en form på 24 cm i diameter och räcker till 14 bitar.

Botten

180 g valfria kex, havrekex/digestivekex/chokladkex

70 g smält smör

Fyllning

3 dl vispad grädde

3/4 dl florsocker

200 g färskost med vaniljsmak

200 g mascarpone

1½ dl rabarbersaft av koncentrat

3/4 tsk kardemumma

5 gelatinblad

Rabarber-jordgubbsspegel

1 dl rabarbersaftkoncentrat

150 g pureade jordgubbar

2 gelatinblad

Dekoration

Vitchoklad

Jordgubbar

Ätbara blommor

1. Mixa kexen till ett fint smul och blanda med det smultna smöret. Tryck ut botten i en form med löstagbar kant som blivit klädd med bakplåtspapper i botten. Ställ kallt så länge du förbereder fyllningen.

2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden och florsocker hårt. Vispa sedan ner färskosten och mascarponen. 

3. Koka upp rabarbersaften tillsammans med kardemumman, blanda ner gelatinbladen utan att knipa vattnet ur dem. Låt svalna något.

4. Blanda ihop rabarbersaften med grädd-färskostblandningen. Häll fyllningen över botten och skaka om så att det inte lämnar luftbubblor i tårtan. Släta ut toppen. Ställ kallt i kylskåpet i åtminstone fyra timmar före du sätter på spegeln. Ifall du fryser in kakan ska du göra det när den stelnat.

5. Rabarber-jordgubbsspegel: Blötlägg gelatinbladen. Purea jordgubbarna. Koka upp jordgubbspurén med rabarbersaften, ifall den känns tjock tillsätter du lite vatten. Kläm ur gelatinbladen och rör ner i rabarber-jordgubbsblandningen.

6. Sila rabarber-jordgubbsblandningen för att få bort fröna och häll den sedan över tårtan. Låt stelna.

7. Dekorera genom att ringla över smält vitchoklad, plocka ut jordgubbar och eventuellt andra bär i valfritt mönster och tillsätt några ätbara blommor, exempelvis violer, för en fin färgklick!

8. Ät och njut! 

No bake rhubarbcake 5No bake rhubarbcake 4


Petit choux fyllda med citronfromage

Skrivet av Sofia Rönnbacka 22.05.2018

Nu börjar alla student- och examensfester vara på intågande. Då vill säkert alla som ska baka ha tips på bakverk som går att göra på förhand och frysa in. Denna vecka kommer fokus ligga på bakverk som går att göra på förhand och ta upp dagen före/samma dag.

Dessa små petit choux fyllda med citronfromage har jag helt glömt bort att dela här på bloggen. De fanns i Vasabladet för någon månad sedan men jag glömde att sätta upp receptet hit! De går utmärkt att frysa in färdigt fyllda eller utan fyllning. Var bara försiktig så de inte mosas av något annat i frysen, speciellt om de inte har fyllningen i sig. Citronfromagen går även att göra dagen före och sätta i små fina glas och servera den bara som den är eller med en klick grädde på toppen! Super god även utan chouxen. Små petit choux är dessutom perfekt att ha på bjudningar för de är inte för maffiga. Gästerna brukar ju vilja smaka på det mesta som finns på bjudningen så att göra små bakverk är perfekt.

Peti choux med citronfromage 1

Petit choux med citronfromage

ca 30 st

Pâte à choux

75g smör

2 dl vatten

2 dl vetemjöl

3 ägg

1. Sätt ugnen på 200ºc (175ºc varmluft).

2. Smält smöret tillsammans med vattnet i en kastrull.

3. Tillsätt mjölet och rör kraftigt. "Koka" smeten några minuter tills den släpper från kanten.

4. Låt smeten svalna något och rör ner äggen ett i taget under kraftig omrörning. Degen ska vara klibbig.

Det ser alltid ut som att inte äggen vill blandas med smeten men det är bara att röra mera så blandas allt.

5. Sätt en slät eller en krusig tyll på en spritspåse och fyll den med smeten och spritsa ut små bollar, ungefär 3 cm i diameter. Håll spritsen stilla och tryck ut smeten, för den inte runt.

6. Grädda i ugnen ca 20 minuter. Öppna inte ugnsluckan under tiden de gräddas, då sjunker de ihop.

7. Låt dem svalna, under tiden gör du citronfromagen.

8. Fyll dem med citronfromage (se recept nedan) genom att spritsa in fyllningen i dem. Ha en smal tyll på din sprits.

9. Dekorera eventuellt med pudersocker.

 

Peti choux med citronfromage 2
Citronfromage

2 ekologiska citroner, saften och skalet

4 gelatinblad

6 äggulor

3 dl socker

4 dl grädde

1 krm vaniljpulver

1. Blötlägg gelatinbladen i fem minuter.

2. Tvätta, torka och riv det yttersta skalet av citronerna. Pressa saften ur dem.

3. Sätt skal och saft i en kastrull och värm upp. Sätt i gelatinbladen utan att klämma bort vattnet.

4. Vispa äggulorna och sockret vitt och pösigt. Häll den varma citronsaften i äggblandningen, lite åt gången så inte äggen koagulerar.

5. Vispa grädden tillsammans med vaniljpulvret och rör i äggblandningen.

6. Fyll petit chouxen med citronfromage och låt dem vila en timme före servering så fromagen hinner stelna något.

Peti choux med citronfromage 3

 


Åter-odling på tapeten

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.05.2018

Det där med gröna fingrar är inte alltid så lätt. Själv är jag en sådan person som har gröna fingrar ibland, men inte alltför ofta. Som tur går det att fuska, eller kanske inte fuska men hjälpa sig själv på traven lite! Nämligen åter-odling. Odling och åter-odling är något som de äldre generationerna gjort hela sitt liv men nu börjar det även bli trendigt hos den yngre generationen att själv odla och åter-odla. Vad innebär då åter-odling?

Att åter-odla innebär att du odlar grönsaker igen genom att plantera dem på nytt. Ett enkelt sätt för den som inte har tid, ork eller kunskap att odla helt från början. Dessutom sparar du pengar, minskar på avfallet och du kan nästa gång du bjuder över någon på pizza stolt berätta att du odlat basilikan på pizzan själv. En annan sak som är bra med åter-odling är att du redan har början till en ört eller ett salladshuvud. Detta innebär att du inte behöver krångla med 30 olika koppar för att först odla från frö till grodd. Sedan gallra groddarna, plantera om i ytterligare fler koppar, vänta på att grodden ska bli till en planta som blir tillräckligt stor och som igen ska planteras ut i trädgårdslandet eller i större krukor. Genom att åter-odla har du redan början och du behöver bara plantera en gång, vilket gör det lättare att lyckas! Åter-odling går att göra med olika sorters sallad, örter, lök, fänkål, selleri, ingefära och med frön förstås.
Ater odla 3

Åter-odlat salladshuvud, persilja och en avokadokärna som väntar på grodd.

För att åter-odla ett salladshuvud gör du följande:

1. Skär av roten och sätt roten i en glasburk med vatten, så att roten täcks med vatten. Om en vecka borde små nya gröna blad komma ut från roten.

2. Efter cirka tre veckor har det bildats större blad och ett rotsystem har bildats. Nu är salladen redo att planteras i en kruka.

3. Fyll en kruka med mylla, gör en liten grop i mitten och stick ner roten. Fyll med mera mylla och håll myllan fuktig. Ifall det är sommar kan du plantera salladen i blombänken eller i trädgårdslandet.

4. När salladen växt till sig kan du skörda den och nya blad kommer fram igen om några veckor.

 

Frön kan vara lite knepigare att få till. Det som är viktigt att komma ihåg med frön är att låta dem torka före de sås, annars kan de mögla. Jag vet inte hur många gånger jag testat odla avokado. Plötsligt lyckades jag och vips så har jag fyra avokadoträd. Två av dem bor i vatten och två av dem är planterade direkt i mylla. Då du planterar avokado i vatten behöver du fyra tandpetare och en glasburk.

1. Stick in tandpetarna i avokadokärnan, ungefär mitt i kärnan och skär ett snitt i toppen och i botten av kärnan.

2. Sätt kärnan i en glasburk och fyll glasburken med vatten så avokadokärnan täcks till hälften. Sedan väntar du, det kan ta mellan en till sex veckor före grodden kommer fram.

3. Efter att grodden blivit synlig går det undan. På bara några veckor borde du ha ett litet avokadoträd. Plantera avokadoträdet i mylla eller ha kvar det i glasburken. Byt då bara till en större burk allt eftersom roten växer.

 

Ifall du vill plantera avokadon rakt i en kruka skär du ett snitt i toppen och botten, sedan planterar du den och vattnar den så jorden hela tiden är fuktig. Det kan vara bra att sätta en genomskinlig plastpåse löst över krukan så jorden hålls fuktig. Efter cirka fyra veckor ska en grodd börja synas.

Avokado och sallad dag 1

 

Dag 1 av åter-odling. Nu är det bara att vänta.

Ater odla v. 3 3Cosmopolitansallad efter tre veckor i vatten. Nu är salladen redo att planteras i en kruka.

Ater odla v. 3 2

 

Örter köpta i kruka, som bara har stammen kvar, kan du göra ett litet växthus åt genom att sätta krukan i en plastpåse och löst knyta ihop påsen. Se till att ha fuktigt inuti påsen hela tiden. Om några dagar växer det ut nya blad och det går att plantera om örten i en ny större kruka. Håll jorden fuktig hela tiden. På bilden har jag planterat om persilja men jag har även testat med koriander och basilika. De planterades utomhus i en stor kruka och de växte så det knakade. Koriandern blev över en meter hög. Ifall din örtkrydda inte har rötter utan du köpt kvistar går det att ta sticklingar av örten. Sätt då en kvist i ett glas med vatten, inga blad får röra i vattnet. Ställ glaset ljust och vänta på rötter. När rötterna blivit runt fem centimeter långa flyttar du sticklingen från vattnet till en kruka.

Ater odla persilja 2

Persilja och andra örter som fått små fina blad kan planteras i en större kruka. Kom ihåg att vattna!

Texten hittades i tidningen igår men delar den här för de som inte prenumererar på tidningen!

 


Fingerfood: Kyckling nuggets

Skrivet av Sofia Rönnbacka 16.05.2018

Någon annan som kollar ishockey vm? Jag är annars inte alls intresserad av att se på sport överhuvudtaget med det är något med ishockey vm som väcker den fosterländska finnen i mig. Haha, låter ju knäppt när jag skriver det sådär, men det finns säkert flera som har samma känsla som jag.

Vad är då vm utan något gott att äta? Ofta blir det chips/popcorn och dip ifall matcherna spelas på helgerna men nog behöver man ju alltid något gott att äta. Vad passar då bättre än fingerfood? Det är ju dessutom snart dags för slutklämmen så lyxa till det ordentligt med dessa hemgjorda nuggets/chicken fingers och en god veteöl till det! För mig får det bli en alkoholfri sådan, tack och lov för ett bra alkoholfritt ölutbud säger jag bara! Tycker även vi borde få ett bättre alkoholfritt vinutbud, så ifall någon söker en företagsidé, varsågod!

Nuggetsen serverades med tzatziki (recept finns här) och sweet chilisås men så gjorde vi även en wrap av en del av nuggetsen. I wrapen hade vi tzatziki, tomatskivor, salladsmix, tunt skivade rädisor, sweet chilisås och sriracha förstås ;) Brödet var vanligt tortillabröd men det finns ju 100 olika varianter av bröd i butiken som du kan använda, varför inte ett pitabröd eller ett vanligt tunt polarbröd?

Chicken fingers 5

Chicken nuggets

600 g tunna kyckling filéer eller innerfilé av kyckling

1 dl vetemjöl + 1½ tsk salt + ½ tsk peppar + 1 tsk paprikapulver + ½ tsk cayennepeppar + ½ tsk örtsalt

3 uppvispade ägg

1 dl skorpmjöl eller panko

1. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar, jag skar den på halva på längden.

2. Vispa upp äggen på en tallrik, blanda ihop mjölet med kryddorna på en annan och på en tredje tallrik sätter du skorpmjöl.

3. Sätt ugnen på 225ºc.

4. Vänd först kycklingen i mjölet, sedan i ägget och sist i skorpmjölet. Upprepa med alla bitar.

5. Sätt kycklingbitarna på en ugnsplåt och tillaga dem i ugnen ca 20 minuter tills de börjar få lite färg.Vänd dem när 15 minuter har gått. Under tiden kan du tillreda dina dippsåser. Nedan listar jag några alternativ som finns här på bloggen sedan tidigare.

6. Servera nuggetsen med dippsåserna och en god dryck.

7. Ät och njut!

Chicken fingers 1

Slow cooked butterchicken med chapati

Skrivet av Sofia Rönnbacka 11.05.2018

Detta ni, det var grejer! Mat som sköter sig själv medan du är på jobb, vårstädar eller röjer på i trädgården! Perfekt! Jag älskar indisk mat och denna butterchicken kommer högt på listan just för att den är så enkel att tillreda. Jag gjorde min i slow cookern men har du ingen slow cooker går det lika bra i en gjutjärnsgryta eller en tjockbottnad kastrull :) kom då ihåg att röra om den då och då så det inte fastnar i botten! Servera kycklingen med ris och baka chapati till, ett härligt indiskt tunnbröd som du steker i stekpanna. Klipp över lite persilja eller koriander så har du en fantastisk måltid. Kanske bjuder du din kära mor på lite indiskt på söndag?

 Slow cooked buttechicken 1

Slow cooked butterchicken

6 portioner

600 g kycklingfilé

2 gula lökar

2 klyftor vitlök

1 tsk salt

½ tsk svartpeppar

½-1 tsk cayennepeppar

1 msk curry

1 msk garam masala

2 tsk röd curry pasta

4 msk tomatpuré

1½ dl naturell yoghurt

400 ml kokosmjölk

100 g smör

1. Skär kycklingfilén i bitar, grovhacka löken och tillsätt dem i slow cookerns tillagningskärl, pressa i vitlöken. 

2. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om. Sätt slow cookern på high och tillaga kycklingen i fyra timmar eller på low och tillaga den 7 timmar. 

3. Servera med ris, chapati och hackad persilja/koriander.

4. Ät och njut!

Slow cooked buttechicken 2

Chapati

6 st

3 dl vetemjöl

1 dl vatten

½ tsk salt

1. Blanda ihop alla ingredienser och knåda degen i fem minuter. Ställ i kylskåp i 30 minuter.

2. Dela degen i sex lika stora bitar, kavla ut och stek i en torr stekpanna, 1 minut per sida eller tills brödet blivit mörkare på vissa ställen. 

Slow cooked buttechicken 4


The bet is on!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 09.05.2018

Kategorier:

bjud.fi

Inlägget är ett samarbete med HSS media och bjud.fi


Det har återigen blivit dags för bjud.fi! Eller rättare sagt igår startade budgivningen och den håller på till 16.5.  För er som inte vet vad bjud.fi är så är det en nätauktion där du helt enkelt bjuder på den produkt du önskar köpa! Varje produkt har ett reservationspris som brukar motsvara hälften av butikspriset. Detta innebär att det minsta budet som kan sättas på varan är samma summa som reservationspriset. Det finns 26 olika kategorier att välja mellan så det finns garanterat något som alla vill ha!

Budgivningen går till på följande sätt:

  • Låt oss säga att produkten för tillfället har högsta bud på 50€.
  • Du lägger ditt maxbud på produkten du önskar köpa, till exempel 120€. Då kommer bjud.fi automatiskt sätta ett bud på 60€ åt dig.
  • Om någon budar över ditt bud, fortsätter bjud.fi att buda åt dig enda tills ditt maxbud är uppnått.
  • När ditt maxbud är nått avslutar bjud.fi budgivningen för din del.
  • Ifall du vill höja ditt maxbud ytterligare från det nuvarande maxbudet går det såklart att sätta ett nytt maxbud!

Här nedan listar jag några av mina favoriter som jag gärna skulle få bli mina! Klicka på namnet under bilden så kommer du direkt till varan på bjud.fi

kamera

Denna kamera är to die for! Har länge velat ha en mindre och kompaktare kamera som är smidig att ta med sig över allt, och denna toppar nog listan.

Tomater

Finns det något bättre än solmogna tomater på sommaren? Speciellt med en god mozzarella, olivolja, salt och färsk basilika. Mums! Så ett tomatpaket skulle gärna få flytta in hos oss. Sedan finns det en hel del bärbuskar och fruktträd att buda på! Hemodlat är bäst-odlat. 

kaffegava

En kaffegåva från Liisa Koski sitter inte heller helt fel. Det kan bli några vak-nätter i sommar misstänker jag, hehe.

lampa

Älskar denna lampa, och den skulle passa perfekt i vårat kök! 

blossom

Sedan måste jag tipsa om alla presentkort som finns på bjud.fi. Ett supersmart sätt att buda enligt mig. En gång fick vi ett presentkort på 100€ för 50€! Speciellt Blossom har så mycket fina saker, och deras utbud av Nicolas Vahé produkter är underbart. Så snygga, stilrena och framförallt goda! En perfekt gå-bort present.

baby

Jag måste ju förstås kolla igenom barn-kategorin och hittade detta söta produktpaket. En del grejer som är nödvändiga när bebisen kommer. Hur sött är inte mat-setet?!

 


Choklad- och glasskarnevalen

Skrivet av Sofia Rönnbacka 07.05.2018

Tänkte visa lite bilder från choklad- och glasskarnevalen i Helsingfors. Då vi köpte biljetterna hade vi inga som helst förväntningar, eftersom det var första gången som denna karneval ordnades. Det gick inte direkt att googla sig till upplägget av själva festivalen så vi fick helt enkelt vänta och se. Det enda vi hoppades på var att vi skulle få äta mycket glass. Och glass i stora lass blev det minsann. Vi åt så mycket så det blev alldeles för mycket glass till sist. Visste inte att jag hade ett glass-stop men tydligen har jag det! Varje dag lär man sig något nytt brukar man väl säga. 

Vi började lördagen med en brunch på Kiila. Trevligt ställe med god och prisvärd brunch, rekommenderas! Så alldeles för mätta rullade vi ut på stan för lite shopping, vilket inte blev till något. De som är eller varit gravida vet att det inte är kul att testa kläder i butikerna för det är ansträngande och bökigt, testa då med en brunch i magen! Så det blev mest att vi gick runt och fördrev tiden tills vi till sist tog oss ut till Kabelfabriken där choklad- och glasskarnevalen ägde rum.

Foto 28 04 2018 11 10 34

Foto 28 04 2018 11 36 19

Väl inne på området blev jag lite förvånad över hur litet utrymmet var, och hur mycket folk det var! Hela karnevalen var slutsåld, vilket märktes för det var långa köer till de första glasstånden. Vår plan var att börja med en runda och checka utbudet men det höll inte länge. Vi måste helt enkelt få glass. Så det blev en del köande till de första stånden men efter en stund minskade folkmängden och det var bara att gå fram. Vi hade biljetter till lördag kväll så det var säkert som mest människor just då vi kom. 

Den glass jag blev mest överraskad över var Alpros hazelnut chocolate glass. Den var otroligt god och krämig fastän den var vegansk! Den veganska trenden syntes även hos andra märken, exempelvis Ben & Jerry's bjöd på Peanut Butter & Cookies, Robert´s coffee hade tagit fram sex olika veganska gelatos och även Oatly var på plats med sina produkter. Dock var vi mycket missnöjda med Ben & Jerry's och Oatly. 

Av all glass vi åt tyckte jag att gelaton helt klart var bäst! Alla "vanliga" glassmärken såsom Pingviini, Magnum, Ingman och Ben & Jerry's var en flopp jämför med artesanglassen som fanns på plats. Valios nya glass var inte heller någon riktig hit, de var så söta i smaken. Den som var godast av Valios glassar var den med råg och blåbär, smakade exakt som blåbärspaj! 

Foto 28 04 2018 15 29 10

 

Foto 28 04 2018 15 34 17

Gelato från Robert's Coffee

Foto 28 04 2018 15 43 50

Pingviinis Good choco loco och candy & choco-corn

Foto 28 04 2018 16 09 33Foto 28 04 2018 16 27 31Foto 28 04 2018 16 27 21Foto 28 04 2018 15 59 01

När vi gått igenom all glass blev det chokladsidan, men den var något av en besvikelse eftersom det inte fanns många smakprov där ;) Den choklad vi fick smaka på var däremot super, Valrhona chokladen. En bakgalen persons drömchoklad! Det slank ner en påse passionsfruktchoklad som ska bli en härlig tårta någon gång. Sedan testade vi även en vegansk choklad från Goodio gjord på havremjölk och den var super! Förstår inte hur den kunde vara så god som den var för det var ju ingen mjölk i den. Den påminde ganska mycket om mörkchoklad till smaken och konsistensen.

Foto 28 04 2018 16 46 22Foto 28 04 2018 16 02 22Foto 28 04 2018 16 01 38Foto 28 04 2018 16 01 54

Ljuset på bilderna är inte det bästa. Av någon anledning hade de gjord hela kabelfabriken mörk och använde starka spottar och blåa/röda lampor så det var svårt att få till bilder med samma färg, speciellt med en telefonkamera.


Matcha eclairs

Skrivet av Sofia Rönnbacka 04.05.2018

Trenden med superpulver verkar inte försvinna, vilket är helt förståeligt. Detta gäller även för matcha. Det finns bara bra saker med matcha och jag älskar en god matcha latte eller en matcha smoothie. Och dessa eclairs fyllda med en matchakräm var inte ett undantag.

Först lite om matcha. Vad är det egentligen? Matcha är alltså te, närmare bestämt grönt te som malts ner till ett pulver. Så du dricker i princip tebladet (lövet?) vilket innebär att du får i dig mera av gröna teets hälsoeffekter än ifall du bara dricker grönt te i påse. Det som skiljer matcha från vanligt te är att bladen skyddas mot direkt solljus och det ökar klorofyllnivåerna i tebladen vilket bidrar till ett högre näringsinnehåll (fråga mig inte hur). Matcha har dessutom väldigt högt värde av antioxidanter. Matcha innehåller även koffein så att byta ut kaffet mot matcha te eller en matcha latte på morgonen är bara bra. Matcha är även bra för koncentrationen, viktminskning, för att hålla blodsockernivåerna i styr och har visats ha en postiv effekt på hjärtat.

Så varför inte göra något ohälsosamt av det hälsosamma, eller kanske jag borde säga göra det ohälsosamma mer hälsosamt med lite matcha ;)

Matcha eclair 2

Matcha eclairs

ca 15 st

Pâte à choux

75g smör

2 dl vatten

2 dl vetemjöl

1 msk socker

3 ägg

1. Sätt ugnen på 200ºc (175ºc varmluft).

2. Smält smöret tillsammans med vattnet i en kastrull.

3. Tillsätt mjölet och rör kraftigt. "Koka" smeten några minuter tills den släpper från kanten.

4. Låt smeten svalna något och rör ner äggen ett i taget under kraftig omrörning. Degen ska vara klibbig.

Det ser alltid ut som att inte äggen vill blandas med smeten men det är bara att röra mera så blandas allt.

5. Sätt en slät eller en krusig tyll på en spritspåse  och fyll den med smeten och spritsa ut små korvar, ca 10 cm långa för eclairs.

6. Grädda i ugnen ca 20 minuter. Öppna INTE ugnsluckan då sjunker de ihop.

7. Fyll dem med matcha-vaniljkrämen genom att endera skära upp dem eller spritsa in fyllningen i dem från ena änden. 

8. Dekorera med glasyr och lite matchapulver.

9. Ät och njut!

Matcha eclair 1

 

Matcha-vaniljkräm

3 dl grädde

3 msk socker

3 msk maizena

3 äggulor

¾ tsk vaniljpulver

1½ tsk matchapulver

1. Vispa ihop alla ingredienser i en kastrull.

2. Värm saktat upp krämen under ständig omrörning tills krämen tjocknar.

3. Ta bort krämen från värmen då den tjocknat, krämen får inte koka.

4. Låt den svalna före du spritsar in den i eclairen.

Matcha eclair 3


Focaccia x2

Skrivet av Sofia Rönnbacka 02.05.2018

Som utlovat i måndags kommer nu ett recept på en enkel focaccia. Ursprungsreceptet tror jag att någon gång i tiderna kommer från Leila Lindholm men efter att ha bakat detta recept 100 gånger har jag modifierat det så det blivit ännu bättre (sorry Leila). Knepet till en perfekt focaccia är lite mjöl och lång jäsning. I ursprungsreceptet ska brödet jäsa ca 1 timme men jäs det åtminstone 3 timmar. Har du en surdeg hemma kan du använda lite av den för att få en ännu djupare smak i brödet. Det som är bra med focaccia, förutom att det är enkelt att göra brödet, är utbakningen. Allt du behöver göra är att trycka ut degen till en platta och vips har du ett bröd! Gör endera två platta bröd eller tryck ut degen i en långpanna. 

Focaccia med oliver rodlok och timjan 1

När det kommer till att toppa focaccia kan du i princip använda vad som helst. Denna gång blev det ett bröd med oliver, rödlök och timjan. Ifall brödet bakas till en mera kräsen gästskara så rekommenderar jag en topping som passar alla med körsbärstomater och basilika. Har testat med fetaost och gröna oliver, rosmarin, rödlök osv. Nästa gång ska jag testa ett bröd med rivet citronskal och fänkål, tror det kommer bli super det med! Nedan i receptet skriver jag upp mängderna till de två förstnämnda. 

Focaccia

2 bröd eller en långpanna

25 g jäst

3 dl vatten

1 msk honung

1 msk flingsalt

½ dl olivolja

5½-6 dl vetemjöl


Topping

Olivolja

Flingsalt

1 ask körsbärstomater + ½ kruka färsk basilika

Oliver + 1 rödlök + några kvistar färsk timjan eller 1 tsk torkad timjan

1. Smula jästen i en bunke och tillsätt 37-gradigt varmt vatten, salt och honung. Rör om tills jästen löst sig och tillsätt olivoljan.

2. Rör i 5½ dl vetemjöl och knåda degen ca fem minuter. Ifall den är alldeles för lös tillsätter du mera mjöl men kom ihåg, den ska vara lös men inte så lös så det inte går att knåda den. Låt degen jäsa i två timmar på ett varmt ställe.

3. Stjälp upp degen på ett mjölat underlag och knåda den i några minuter. Dela den i två delar för två bröd eller baka ut ett stort platt bröd, ca 1½ cm tjockt. Sätt brödet på en oljad plåt och låt jäsa 1 timme. Sätt ugnen på 225ºc varmluft.

Förbered toppingen genom att strimla rödlöken och halvera oliverna och tomaterna.

4. Då brödet jäst klart pickar du små gropar i brödet med dina fingrar. Ringla över mycket olivolja och smörj in brödet. Strö över flingsalt, åtminstone 1 msk och toppa med dina tillbehör.

Jag gjorde ett med tomat + basilika och ett bröd med oliver+rödlök+timjan. 

5. Grädda brödet i ugnen ca 12-15 minuter tills det fått en mörk gyllenbrun färg. Ifall brödet börjar se torrt ut under gräddningen kan du ringla över mera olivolja.

6. Låt svalna något, ät och njut!

Focaccia med oliver rodlok och timjan 2

Focaccia med oliver, rödlök och timjan. Lägg märke till mängden flingsalt. Det ska vara mycket.

Focaccia med tomat och basilika 1

Focaccia med körsbärstomater och basilika


Lasagne quattro formaggi

Skrivet av Sofia Rönnbacka 30.04.2018 | 1 kommentar(er)

Älskar du ost? Då är denna lasagne något för dig. En lasagne med fyra sorters ostar, ost-älskaren inom mig dansar av lycka! Fetaost, färskost, mozzarella och gräddost blandas i tillsammans med en mustig köttfärssås till en härlig måltid som de flesta garanterat gillar. Perfekt vardagsmat som passar utmärkt i lunchlådan nästa dag, det gillar väl vem som helst? Hoppas du har en trevlig valborg och 1:a maj! Du har väl inte missat receptet på världens godaste munkar, ifall du har gjort det hittar du receptet här. Ännu hinner du baka :)

Lasagne quattro formaggi 3

Lasagne quattro formaggi

4 portioner

Köttfärssås

1 gul lök

1 schalottenlök

1-2 klyftor vitlök

400 g malet kött

2 morötter, rivna

2 msk hackad färsk basilika eller 1 tsk torkad

1 burk krossade tomater (400-500 g beroende på märket)

2 dl vatten

1 burk créme bonjour cuisine fraiche med smak av vitlök och örter

1 köttbuljong

½ tsk svartpeppar

¹⁄3 tsk röda chiliflingor

1 msk sojasås

Dessutom: 

Olja till stekning

2 dl riven gräddost

1 bit mozzarella

150 g fetaost i bit

9 lasagneplattor

1. Skala och finhacka löken,  skala och riv morötterna och hacka basilika. 

2. Stek all lök tillsammans med köttfärsen tills det fått en fin färg. Tillsätt de rivna morötterna och basilikan och stek ytterligare någon minut. Tillsätt resten av ingredienserna till såsen och låt småputtra ca 10 minuter. Under tiden river du ost och smular fetaosten och sätter ugnen på 200ºc.

3. När såsen kokat ihop något varvar du sås, smulad fetaost, lasagneplattor i en ugnsform, ca 20x30 cm. Det är viktigt att lasagnen avslutas med köttfärssåsen så alltså fyra lager sås, tre lager plattor och tre lager fetaost. Strö till sist över den rivna osten och riv över mozzarellan.

4. Grädda lasagnen i ugnen ca 40 minuter tills den är klar, känn med en kniv om du är osäker.

5. Servera lasagnen med en grönsallad och varför inte ett gott bröd? Håll utkik efter en focaccia här på bloggen denna vecka!

6. Ät och njut!

Lasagne quattro formaggi 1

Favorit i repris: Farmors munkar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 27.04.2018 | 1 kommentar(er)

Favorit i repris! Efter fjolårets munk-succé här på bloggen så kände jag att jag bara måste baka nya munkar till årets 1:a maj firande, och varför ändra på ett redan fungerande recept? Därför kör vi nu samma recept, min farmors, men med nya fyllningar. De blev ännu bättre än i fjol ifall man tycker om lite "modernare" stuk på munkar. Denna gång fick en tredje del av munkarna en churro-inspirerad tvist, fylld med dulce de leche och socker-kanelblandning runtom. En tredje del fick nutellafyllning och florsocker runtom.

Dulce de leche munkar 4Nutellamunkar 3Hallonmunkar 4

För dig som vill ha klassiska munkar har jag en syltfyllning med en liten tvist :) De fick nämligen sällskap av hallonsaft i degen för en rosa färg på munken! Ifall du vill ha rosa munkar tillsätter du ca 2 dl hallonsaft till en tredje del av degen, knådar in saften och tillsätter lite mera mjöl i den delen. Vill du bara göra rosa munkar blandar du hallonsaft och mjölk, 3 dl hallonsaft och 7 dl mjölk. Det går förstås att göra munkarna enligt receptet och bara fylla dem med hallonsylt.

Men vad var det som var så speciellt med farmors munkar då? För det första var de äggfria och för det andra var det fettet de friteras i. Vi använder oss alltid av munkfett och skulle inte ens kunna tänka oss att fritera i rapsolja, usch. Så vad väntar du på? 1:a maj är alldeles runt hörnet! Iväg till butiken och köp jäst och munkfett och baka de bästa munkarna någonsin! Här hittar du förra årets inlägg men eftersom att jag utvecklas i takt med att bloggen utvecklas så gör även mina fotokunskaper det så en uppgradering kändes på sin plats.

Dulce de leche munkar 1

Farmors munkar

150 g smält smör

1 l mjölk

1½ bit jäst

2 tsk krossad kardemumma

2 tsk salt

1½ dl socker

ca 1,6 kg mjöl

Till fritering

1 kg (2 förpackningar) fett för munkfritering (hittas på samma ställe som smör i butikerna)

Fyllning

1 burk dulce de leche (karamelliserad kondenserad mjölk)

1 burk nutella

1 burk hallonsylt

Runt om

För dulce de leche munkarna: Fint strösocker och kanel som blandas.

För nutellamunkarna: Florsocker

För hallonmunkarna: Fint strösocker

 

1. Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken. Värm upp till 37ºc.

2. Smula ner jästen i en beredningsskål och häll över smör-mjölkblandningen. Rör om tills jästen löst sig.

3. Blanda i kardemumma, salt, socker och hälften av mjölet. 

4. Tillsätt mera mjöl tills degen blir en bra konsistens. Knåda degen 5 med maskin eller 10 minuter förhand. 

5. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 40-60 minuter.

6. Dela degen i tre bitar. Kavla ut degen till en 1 cm tjock platta och tryck ut munkar med en rund form (min var ca 6 cm i Ø). 

7. Låt munkarna jäsa 20 minuter.

8. Smält munkfettet i en kastrull/gryta med tjockt botten. Testa om fettet är varmt genom att försiktigt sätta i en bit deg, flyter degen upp med det samma och blir gyllenbrun på bara någon minut är fettet tillräckligt varmt. 

9. Fritera munkarna ca 1 minut på vardera sida, vänd försiktigt munkarna med exempelvis två gafflar. Var försiktig så inte oljan sprätter omkring och ha ett lock nära till hands ifall att det fattar eld!

10. Låt munkarna rinna av på hushållspapper för att få bort överflödigt fett.

11. Låt dem svalna något innan du sockrar dem. Vi brukar använda en tom mjölpåse när munkarna ska sockras, häll socker i påsen, sätt i munkarna och skaka om. Vips så har du sockrade munkar med alldeles tillräckligt med socker.

12. Fyll en spritspåse med den fyllning du vill ha i, gör ett hål i sidan av munken och fyll den.

13. Ät och njut!

Dulce de leche munkar 3
 
Dulce de leche munkar 2
 
Munkar med dulce de leche-fyllning
 
Nutellamunkar 1
 
Nutellamunkar 2
 
Munkar med nutellafyllning

Hallonmunkar 3
Munkar med hallonfyllning

 

 


Månadens tema: Överkonsumtion

Skrivet av Sofia Rönnbacka 25.04.2018

Månadens tema tänkte nästan utebli! Bättre sent än aldrig men det blir en kort temaläsning.

Vet inte ifall ni läste artikeln som publicerades den 11 april? Här hittar ni artikeln. Artikeln handlade om hur vi i Finland redan i år använt upp vår del av de förnybara naturresurser jorden producerar. Detta innebär att ifall alla levde som vi finländare gjort i år kommer det att krävas 3,6 jordklot för att de förnybara resurserna ska räcka till. Så i denna månads temaläsning vill jag ge er alla en liten utmaning. Lista fem saker du under majmånad ska förbättra när det kommer till din egen konsumtion av naturresurser. Kommentera gärna vad du tänker göra och se hur bra du lyckas! Är det så svårt egentligen? Det återstår att se.

Jag kommer inför majmånad att göra detta för att minska på min egen konsumtion av naturresurser:

1. Äta vegetariskt åtminstone en dag i veckan, gärna mer.

2. Inte köpa onödiga saker utan bara det jag behöver.

3. Bli bättre på att släcka lampor när jag går ut ur ett rum.

4. Promenera eller cykla mera mellan ställen i mån om möjlighet.

5. Inte slänga bort mat som jag kan äta upp eller frysa in.