Header bakgrund klar

Zucchinilasagne

Skrivet av Sofia Rönnbacka 20.07.2017

Veckans what´s in my pantry är överlägset den bästa hittills. En lowcarb zucchinilasagne, så perfekt och god! När jag hittade zucchinin i kylskåpet tänkte jag direkt på en lasagne, dock en vegetarisk variant med röda linser men jag hittade inte några röda linser så den fick ha kött i sig. Nästa gång ska jag göra den vegetarisk. Förresten har jag bestämt mig för att testa äta vegetariskt i åtminstone en månad, utmana mig själv lite, får se hur det går! Hittills har jag lyckats bra, men det har bara gått en vecka. Det borde inte vara något problem egentligen för det finns i princip inget bättre än grönsaker, baljväxter och frukter under sommaren. Det jag kommer sakna mest är hamburgarna, men ifall jag ska se det ur den positiva synvinkeln så får jag ju testa på vegetariska hamburgare. Dock kommer ni att få ta del av recept med kött för jag älskar att laga all typ av mat, och de andra måste ju få äta kött om de vill.

Hamnade lite på sidospår nu, tillbaka till dagens recept. 

Zucchinilasagne 2

Zucchinilasagne

400g malet nötkött

1 tsk salt

1 tsk peppar

1 krm chiliflakes

½ tsk paprikapulver

1 tsk örtblandning

1 stor lök

1 stor morot

1 dl broccoli

1 dl cocktailtomater

500g tomatkross

1 dl grädde

1 tsk soja

1-2 tsk kalvfond

1 stor zucchini

Ost"sås"

1 dl creme fraiche

½ dl grädde

2 dl riven ost

1 ägg

salt och peppar

1. Skala och strimla löken, skala och riv moroten grovt, tvätta och hacka broccolin i små bitar och skär tomaterna i halvor.

2. Stek maletkött och krydda med salt, peppar, chiliflakes, paprika och örtblandning.

3. Tillsätt grönsakerna och stek ytterligare några minuter.

4. Häll över de krossade tomaterna och grädden. Tillsätt soja och kalvfond, smaka av och tillsätt mera kalvfond ifall det behövs.

5. Tvätta zucchinin och skär skivor med en osthyvel. Det gör inget ifall inte alla skivor blir lika.

6. Sätt ugnen på 225ºc.

7. Blanda ihop ingredienserna till ostsåsen.

8. Sätt lite maletköttsås i botten av en form, sätt ett lager zucchini över och sedan mera maletköttsås. Upprepa tills zucchinin är slut, det ska bli maletköttsås överst.

9. Häll över ostsåsen och grädda lasagnen tills den blir gyllenbrun.

10. Ät och njut!

Zucchinilasagne 3


Pavlova med hemgjord lemoncurd

Skrivet av Sofia Rönnbacka 17.07.2017

Visste ni att pavlovan fått sitt namn efter den ryska ballerinan Anna Pavlova? Hennes ballerinakjol lär ha inspirerat en konditor till att göra en fluffig marängbotten. Sedan är det ganska omtvistat huruvida idén kom från en australiensisk eller nyzeeländsk konditor, hur som helst är pavlova magnifikt! En spröd, fluffig och mjuk marängbotten toppad med lemoncurd, grädde och bär fick bli tårtan till systers kalas. Jag använde mig av lemoncurden som ni fick recept på i förra inlägget, klicka här för recept :) Kom ihåg att pavlovan ska torka över natten så den måste bakas åtminstone en dag på förhand. Det går även bra att baka den flera dagar på förhand.

Pavlova med lemoncurd 3

Pavlova

9 äggvitor

5 dl socker

2 msk maizena

1½ tsk ättika

1 krm salt

Dekorering

5 dl vispad sötad grädde

Valfria frukter/bär

Lemoncurd

1. Vispa äggvitorna tills de börjar bli fluffiga.

2. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills allt socker löst sig.

3. När marängen inte har sockerkristaller kvar tillsätter du maizena, ättika och salt.

4. Sätt ugnen på 150ºc.

5. Bred ut marängen i en cirkel på en plåt klädd med bakplåtspapper.

6. Sätt in marängen i ugnen och efter 20 minuter sänker du värmen till 125ºc och gräddar den ytterligare i 1½ timme.

Låt marängen torka i ugnen över natten.

7. Dekorera marängen med lemoncurd, grädde och bär.

8. Ät och njut!

Pavlova med lemoncurd 1


Härligt syrlig lemoncurd

Skrivet av Sofia Rönnbacka 14.07.2017

En härligt syrlig lemoncurd och en dag med strålande sol går hand i hand. På sommaren ska det vara fräscha uppfriskande efterrätter och en lemoncurd blir pricken över i:et i flera desserter. Sätt den på glass, som fyllning i kakor eller varför inte sätta den mellan två kex, bara att testa sig fram!

Denna lemoncurd gjordes på sex äggulor eftersom den användes till en pavlova (receptet på pavlovan kommer snart). Ifall du vill att lemoncurden ska vara lös använder du fyra äggulor men ifall du vill ha den ganska stel använder du sex stycken äggulor. Av en sats kommer det ca 3 dl lemoncurd. Det som är viktigt att tänka på då du gör curden är att alla ingredienser sätts i från början och att du vispar hela tiden så curden inte skär sig! Eftersom den innehåller äggulor så kan äggulorna koagulera, dvs. stelna och då börjar den se ut som äggröra. Ifall den skulle skära sig, ta genast bort den från värmen och sila den så kan den gå att rädda :)

Lemoncurd

Skal och saft av en citron (ca 1 dl saft)

1-1½ dl socker

4-6 äggulor

50 g smör i bitar

1. Tvätta citronen noga.

2. Riv skalet och pressa saften ur citronen.

3. Sätt citronsaft, citronskal, socker och äggulor i en kastrull och vispa så ingredienserna blandas.

4. Koka upp lemoncurden och sjud den några minuter under ständig vispning.

5. Då lemoncurden börjar tjockna tar du bort den från värmen och rör ner smör i kuber.

6. Låt lemoncurden svalna och servera på valfritt sätt.

7. Ät och njut!

Lemoncurd 3


Midsommar­kakan, såhär i efterhand

Skrivet av Sofia Rönnbacka 11.07.2017

Den traditionella midsommarkakan hos oss är min mormors sockerkaka med grädde och färska bär, godaste sommarkakan som finns! I år dekorerades den även med syrenblommor för att få en fin lila färgklick. Ifall du inte vet vad du ska baka eller ifall du snabbt behöver baka något rekommenderar jag verkligen en sockerkaka. Ingredienserna finns alltid hemma och det går att dekorera den med vad som helst och det är alltid gott. Kom bara ihåg att vispa ägg och socker länge för att få en fluffigt mjuk kaka! Ska testa göra en sockerkaka med citrongrädde någon dag, det är så fräscht med citron på sommaren.

Midsommarkakan 2

Min fina syster fick agera stativ åt kakan


När syrenen står i blom, gör syrensocker!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 08.07.2017

Ta vara på syrenblommorna! Plocka dem, torka dem och använd dem i bakverk eller som jag och gör syrensocker. Jag har även frusit ner några för framtida behov då ett bakverk behöver piffas upp. Syrensocker gör du enkelt genom att blanda socker med syrenblommor. Jag torkade inte mina, men gör det eftersom att sockret blev lite blött. Det klimpade inte ihop sig men det syntes på sockret att det blandats med fukt. Jag färgade även mitt syrenlila bara för utseendets skull. Så alltså sockret ändrar inte färg av blommorna. Syrensocker kan du sedan ersätta vanligt socker med i recept. Jag gjorde brysselkex med syrensocker och de blev bra! Du kan även vispa grädde och tillsätta syrensocker för att få en spännande tvist på grädden :) 

Syrensocker 2

Syrensocker

2 dl socker

1 dl torkade syrenblommor

Blanda ihop sockret och syrenblommorna, låt stå några dagar sedan är det redo att användas!

Gör som jag och baka brysselkex.

Brysselkex med syrensocker

4½ dl vetemjöl

1 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

200 g kallt smör i bitar

1 dl syrensocker

1. Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till en deg.

2. Forma degen till en rulle och rulla den i syrensockret. Sätt i kylskåp i 30 minuter.

3. Skär ½ cm tjocka kakor av rullen och sätt dem på en bakplåtspappersklädd plåt med ca 2 cm mellan varje kex.

4. Grädda kexen på 175ºc varmluft i 10 minuter.

5. Ät och njut!

Syrensocker anvandning


What´s in my pantry? Spenatomelett

Skrivet av Sofia Rönnbacka 05.07.2017

Av någon underlig anledning blir det alltid omelett som är svaret på "what´s in my pantry idag?". Eller nja, så underligt är det kanske ändå inte, vi har typ alltid ägg hemma. Denna gång gjorde jag en variant med finhackad spenat i omelettsmeten, kalkonpålägg och färdigt skurna frysta grönsaker (.. Min syster som hade köpt dem, men det gick snabbt!). Till det gjordes en gräddfilssås som sattes inuti. Enkelt, nyttigt och gott! Ska testa att göra den med nässlor nästa gång, ifall jag hittar några som är små vill säga :)

Spenatomelett

3 bitar frusen finhackad spenat

2 ägg

2 msk grädde

Örtsalt, svartpeppar

Olja till stekning

1. Vispa ihop alla ingredienserna i en skål.

2. Stek på medelvärme i en msk olja, rör om till en början så blir den jämnare stekt.

3. Fyll omeletten med valfri fyllning.

4. Ät och njut!

Spenatomelett


Nu har den äntligen börjat!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 02.07.2017

Äntligen kom rabarbersäsongen till Rönnbacka! Det är alltid på detta vis. I maj börjar recept med rabarber dyka upp i veckotidningar, i början på juni börjar rabarbertiden på bloggar och så har vi Sofia, som alltid börjar sin rabarbersäsong i slutet på juni. Vägrar köpa rabarber från butiken för att testa recept så ifall det finns flera som jag, som får sin rabarber mitt i sommaren, kommer ni att ha nytta av de recept jag delar med mig av. Ifall det finns de som ätit för mycket rabarber rekommenderar jag ändå att testa detta recept. Denna gång blev det vetebullar fyllda med en rabarberkompott, och oj så goda de var. En perfekt kombination av sött och syrligt och även löjligt gott karamelliserat socker, mmmmm.. 

Av vetedegen gjorde jag två olika sorters bullar eftersom alla inte äter rabarber, så den andra halvan av degen förvandlades till kanelbullar. Har aldrig snurrat och knutit kanelbullar förut, utan bara rullat dem som med rabarberbullarna så jag blev lite stolt över slutresultatet. Mängderna är beräknade för endera sorterna, vill du baka båda halverar du receptet på rabarberkompotten och på smör- och sockerblandningen. Inspiration till receptet på vetedegen kommer från sju sorters kakor men det går bra att använda vilken deg som helst. Jag gillar att baka mina bullar äggfria och använder mig därför av just detta recept.

Bullar med rabarberkompott

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

½ tsk salt

1 dl socker

2 tsk kardemumma

11 dl vetemjöl

1. Smält smöret tillsammans med mjölken i en kastrull och värm blandningen till 37ºc.

2. Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölkblandningen och rör tills jästen löst sig.

3. Tillsätt socker, salt, kardemumma och 8 dl mjöl.

4. Knåda degen för hand eller med maskin tills den blir smidig. Tillsätt mera mjöl vart efter tills degen är bra konsistens. 

5. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Under tiden förbereder du fyllningen. 

6. Dela degen i två delar och kavla ut den till en rektangel.

7. Bred på smör- och sockerblandningen och rabarberkompotten. Rulla ihop degen och skär den i 12 bitar.

8. Sätt bullarna på en plåt med ca 2 cm mellanrum, låt jäsa i en halv timme.

9. Pensla eventuellt bullarna med ägg och strö på pärlsocker.

10. Grädda bullarna 225ºc i ca 12 minuter.

11. Ät och njut!

Rabarberkompott

1 liter rabarber i bitar

½ tsk vaniljpulver

½ dl vatten

1 dl rårörsocker

1 dl socker

saften av ½ citron

½ tsk kardemumma

1. Skala och skiva rabarbern.

2. Sätt alla ingredienser i en kastrull och låt kompotten koka i 30-40 minuter. 

Det tar länge innan vätskan kokat bort. Var försiktig så kompotten inte bränner i botten. 

Smör- och sockerblandning

200 g mjukt smör

1 dl farinsocker

1 dl rårörsocker

1. Rör ihop sockret med smöret.

 Rabarberbullar 3

Till kanelbullarna använde jag samma mängd socker- och smörblandning men tillsatte 3 tsk kanel och 1 tsk kardemumma.

Kanelbullar 14


Salsa de piña

Skrivet av Sofia Rönnbacka 29.06.2017

En ananas tog en dans kurs, den hamnade i en salsa!

Ursäkta mig men ibland måste jag ta chansen att dra torra skämt, denna gång var tillfället serverat på silverfat. Denna salsa är ett tillbehör som du inte visste du behövde. Den är söt, stark och syrlig, allt du behöver i en salsa! Den innehåller dessutom inte några kryddor, så enkelt det bara kan bli! Visst kan du tillsätta lite nymalen svartpeppar om du vill men var försiktig med att salta eftersom saltet drar ut vätska ur ananasen. Vi åt den tillsammans med grillade ytterfilé biffar men den ska definitivt testas med kyckling och inuti tacos! Det blev ca 4 dl salsa av denna sats.

Ananassalsa 3

Ananassalsa

½ ananas

½ Jalapeño eller chili

¹/3 dl koriander

Saften av en halv lime

1. Skala och skär ananasen i bitar, ta bort den skarpa delen i mitten.

2. Finhacka jalapeño och koriander och rör ihop med ananasen. Kläm över limesaften.

3. Servera tillsammans med grillade biffar eller annat gott.

4. Ät och njut!

Ananassalsa 2

 


Mozzarella­gratinerat vitlöks­bröd

Skrivet av Sofia Rönnbacka 26.06.2017

Jag tycker att maten runt medelhavsområdet har en sommarkänsla över sig. Det är fräscha smaker och enkla rätter som är perfekt för sommarens måltider! Denna gång blev det ett bröd med medelhavskänsla. Degen är en vanlig deg som jag ofta använder för pizza, focaccia och experimentbröd, fungerar alltid. Denna gång hade jag dock min fästman som hjälpte mig, så mjölmängden stämde inte. Tror det beror på att han inte satte fem deciliter vatten utan mera så ifall du gör detta bröd så var lite försiktig med mjölmängden. Börja med mindre, för vanligtvis brukar det gå 7 ½ dl mjöl.

Mozzarellagratinerat vitlöksbröd

5 dl vatten

25 g jäst

2 tsk flingsalt

1 tsk socker

½ dl olivolja

ca 10 dl vetemjöl

Vitlöksolja

6 msk olivolja

5 vitlöksklyftor

1 dl färsk hackad basilika

1 påse riven mozzarella

1. Värm upp vattnet till 37ºc och smula ner jästen i en bunke. Häll över vattnet och tillsätt socker, salt och olivolja.

2. När jästen löst upp sig tillsätter du mjölet lite i taget tills du fått en smidig deg.

3. Låt degen jäsa i ca 30 minuter eller tills den dubblats i storlek.

4. Klä en plåt med bakplåtspapper och häll över degen på plåten.

5. Platta ut degen över hela plåten, brödet blir ca 2 cm tjockt.

6. Hacka basilikan och sätt i en bunke, tillsätt olivolja och pressad vitlök.

7. Häll vitlöksoljan över brödet och pensla ut den.

8. Sätt på ugnen och värm upp den till 200ºc. Låt brödet jäsa under tiden ugnen värms.

9. Strö över mozzarella och grädda brödet i 25 minuter eller tills brödet fått en fin yta. 

Testa ifall brödet är klart genom att känna på undersidan. Har brödet en skarp undersida som är gyllenbrun är det klart.

10. Ät och njut!

Ostgratinerat vitloksbrod 1


Sommardrinken número uno, perfekt till midsommar!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 23.06.2017

Den absolut bästa sommardrinken enligt mig måste vara sangria! Rödvins-, vitvins- eller rosésangria, spelar ingen roll, alla tre är lika goda! Förra sommaren blev det en del sangria glas (läs kannor) och förhoppningsvis fylls även denna sommar av varma kvällar med svalkande vinbål. Vanligtvis är sangrian gjord på rödvin men under sommaren tycker jag det svalkar sådär extra med en vitvins- eller en rosésangria. Visste ni förresten att sangria fått sitt namn från färgen på rödvinet? Sangre betyder nämligen blod på spanska :) 

Rosesangria

När du gör sangria kan du använda sött, halv sött, halv torrt eller torrt vin beroende på vad du gillar. Jag använde halv torrt rosévin men den blev nästan lite för torr så jag tillsatte lite socker. Jag skulle dock rekommendera att koka en sockerlag för bästa resultat. Frusna vindruvor tillsattes i sangrian för att hålla den kall och inte göra sangrian vattnig. Super tips! Jag har alltid frusna vindruvor i frysen som vi brukar tillsätta i olika drinkar. Receptet nedan är gjort för en kanna på ca 1 liter.

Rosésangria

5 dl rosévin

2 dl mineralvatten med hallonsmak

4 cl vodka (ifall du vill)

Limeklyftor

Blodgrape skivor

Körsbär

Blåbär

Frusna vindruvor

Eventuell sötning

1. Blanda ihop alla ingredienser i en kanna och rör om.

2. Drick och njut!