Header bakgrund klar

Äpple-pannkakor som blev en röra

Skrivet av Sofia Rönnbacka 21.02.2018

"Det blev inte riktigt som jag tänkt mig, men det går kanske bra att använda till något annat istället?" - Frippe från Bävern Castor

Detta citat från bävern Castor passar ganska bra att inleda inlägget med. För er som inte vet vem Castor är så finns det en barnboksserie om en bäver. I den ena boken bygger han saker åt sina grannar men det blir inte riktigt som han tänkte det skulle bli. Så exakt blev mina pannkakor. Hade en idé om att göra äpple-pannkakor, men det blev bara pannkaka. Utan att egentligen bli pannkakor, de blev mera som en äggröra, men en super god sådan! Nu tänker du säkert "En äggröra med äpplen i?! Usch det låter inte alls gott!" men jag ska säga dig att det var det! För det är ju egentligen inte en vanlig äggröra utan mera en nyttig pannkakssmet som ser ut som äggröra. Jag åt min äpple-äggröra med lite turkisk yoghurt, hallon och honung. Super gott! Honungen gjorde verkligen sitt.

Appelagggrej 1

Äpple-äggröra 

1 portion

1 favorit äpple, jag hade Granny smith

1 ägg

2 msk mandelmjöl

1 tsk fiberhusk

1 krm kanel

½ krm kardemumma

Smör eller kokosolja till stekning

Yoghurt + valfria tillbehör till topping

1. Tvätta och riv äpplet grovt och blanda ihop alla ingredienser i en beredningsskål.

2. Stek röran på medelvärme i lite smör/kokosolja tills den börjar ta ihop och ser ut som en äggröra. Ta bort från värmen.

3. Servera röran med yoghurt och toppa med valfria tillbehör!

4. Ät och njut!

Appelagggrej 2


Matig tomatsoppa

Skrivet av Sofia Rönnbacka 19.02.2018

Hur låter det med en lunch eller en middag som du gör på 10 minuter denna måndag? Då är en matig tomatsoppa ett perfekt alternativ. Det är ju trots allt meatfree monday idag. Denna tomatsoppa slänger du snabbt ihop och den är mättande och värmande. Det går bra att purea den ifall du vill men vi tycker om att ha lite tuggmotstånd. Servera soppan med rågbrödskrutonger och varför inte hackade färska örter?

Tomatsoppa med linser 1

Matig tomatsoppa

4 portioner

1 rödlök

1 gullök

1 klyfta vitlök

1 msk olivolja

2 msk tomatpuré

1 burk krossade tomater av bra kvalitet + halva den burken med vatten

1-2 dl linser, vattenmängden behöver ökas ifall du använder 2 dl

2 msk hackad basilika

1 buljongtärning, grönsaks- eller kycklingbuljong

½ tsk örtblandning

1 krm cayennepeppar

½ tsk peppar

1 krm chiliflakes

Smaka av med salt och eventuellt en skvätt grädde/crème fraiche

Servera med krutonger av bröd, ½ bröd per person

1. Skala och hacka all lök.

2. Stek löken tillsammans med olivoljan i en kastrull tills den mjuknar. Tillsätt tomatpuré och chiliflakes och stek ytterligare någon minut. 

3. Tillsätt resten av ingredienserna förutom saltet och grädden och låt koka i 10 minuter. Smaka av med salt och grädde.

4. Skär brödet i bitar och stek dem i lite olja i en stekpanna eller använd köpta krutonger. Servera med soppan.

5. Ät och njut!


När Japan möter Mexiko

Skrivet av Sofia Rönnbacka 16.02.2018

När Japan möter Mexiko föds denna taco. Så. otroligt. gott. 

Teriyaki-lax på ett eget gjort tortillabröd, toppad med strimlad morot, vitkål och rödkål, lite grönsallad, och sriracha-gräddfilssås samt sesamfrön och nypressad limesaft. Kärlek i ett bröd. Både teriyaki-såsen och tortillabröden är egengjorda, och det blir så mycket godare. Men ifall du inte har tid eller ork kan du köpa färdig sås och färdiga tortillabröd! 

Att smaksätta laxen med en teriyakisås är ett bra alternativ till den annars så laxsmakande laxen. På detta sätt försvinner den typiska laxsmaken, som säkert alla vid det här laget har börjat tröttna på, men du får ändå dra nytta av laxens nyttigheter! Dessutom är denna taco ett alternativ till den vanliga tacon med maletkött, ost, sallad, tacosås, tacokrydda and so on. Jag älskar vanlig taco men det är roligt med lite variation i livet. Och nyttigt.

Fishtaco teriyaki 1

Fish taco

4 portioner

Tortillabröd

12 små tortillabröd

4½ dl vetemjöl

¾ dl raps-/rypsolja

1½ tsk bakpulver

1½ tsk salt

1½ dl vatten

1. Blanda ihop alla ingredienser i en beredningsskål.

2. Rulla degen till golfboll-storlek och kavla ut dem till små runda bröd.

3. Stek bröden någon minut på vardera sida i en torr stekpanna.

4. Ställ in de klara bröden på gallret i ugnen under tiden du steker resten. Sätt ugnen på ca 50ºc.

 

Teriyaki marinerad lax

500 g lax

1 stor vitlöksklyfta

2 msk socker

½ dl vatten

½ dl soja med lägre salthalt

1 msk mirin

1 tsk riven ingefära

½ röd chili

1 tsk maizena

(sesam)olja till stekning

1. Ta skinnet av laxen och skär den i 1,5x1,5 cm stora tärningar. 

2. Blanda ihop alla ingredienser till teriyakin i en skål, vispa så att maizenan försvinner.

3. Stek laxen i olja i en stekpanna tills den nästan är klar, häll på teriyakisåsen och låt puttra ca 3 minuter.

 

Tillbehör

3 strimlade morötter, jag använde potatisskalaren att strimla med

Strimlad vitkål och/eller rödkål

Lite grönsallad

2 dl gräddfil + chilisås enligt tycke och smak

2 lime i klyftor

Sesamfrön

Fishtaco teriyaki 3

Pressa över lime vid servering.

Fishtaco teriyaki 4

Vik ihop tacon, ät och njut!


Slopa plasten!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 14.02.2018 | 1 kommentar(er)

Jag fick så mycket uppmärksamhet angående mitt inlägg om att sluta slänga mat, du kan läsa det här. Så under några månaders tid tänkte jag publicera ett inlägg i månaden då jag hissar eller dissar vissa saker och ger tips på hur just du kan bli en bättre människa för natur och miljö. Detta är något som jag själv hela tiden försöker bli bättre och bättre på, och mitt miljötänk är något jag vill bli bättre på. Men så finns det de människor som plockar åt sig 10 små plastpåsar, ni vet såna för frukt, för att sedan använda tre av dem och lämna resten i varukorgen/vagnen.. Visste du förresten att det produceras 300 miljoner ton plast per år, inte bara plastpåsar då förstås. Av den 300 miljoner tonen hamnar 10% i haven. Det är 30 miljoner ton plast i haven. Denna plast orsakar stora besvär för djurlivet men även för oss människor. 

plast i hav

Bild lånad från Wikimedia Commons

Jag jobbar just nu som försäljare i betjäningsdisk för fisk vid en matvaruaffär, och disken är placerad rakt framför grönsaksavdelningen. Jag blir varje gång lika irriterad på alla som river åt sig plastpåsar som att de aldrig sett plastpåsar förut. HUR kan en människa behöva 10 stycken plastpåsar när de ska köpa frukt och grönt?! Ifall någon vet svaret, snälla förklara för mig. För jag ser inte vitsen med att ta plastpåsar överhuvudtaget. Själv tar jag nästan aldrig de vanliga genomskinliga små plastpåsarna utan väljer alltid bio-påsar eller papperspåsar. Ifall det går att undvika plastpåsen tar jag den inte. Vilket för mig till nästa punkt, vem i hela fridens namn behöver en plastpåse till ett knippe bananer, till en ananas eller till en vattenmelon?! Äter de människorna skalet på frukten och använder plastpåsen för att skydda den mot smuts? Kanske tror de att frukten blir smutsig ifall den inte är i en plast påse eller helt enkelt inte vet att det är otroligt onödigt. Till er som gör det, börja skala dessa frukter för det är inte meningen att äta skalet på dem, och ifall du äter skalet, köp i så fall ekologiskt. Tror inte skalet på en icke-ekologisk ananas är så hälsosamt för dig.

Det samma gäller för citrusfrukter av olika slag. En citron eller två lime frukter behöver inte en påse, du kan sätta prislappen direkt på frukten. Är du då rädd för att skalet ska bli smutsigt under vägen hem kan du först tänka på att den fraktats över halva jorden för att sedan hamna i butiken. Ska du riva skalet av frukten så ska du ändå tvätta den före så plastpåsen är onödig. Sedan finns det den nya trendiga citrusfrukten pomelo, som är stor som en fotboll. Den frukten behöver tydligen special behandlas med först ett lager plast och sedan ännu till ett plastnät runtom, varför?! Den frukten skalas garanterat före du äter den. Sedan finns det frukter färdigt förpackade så som blodapelsiner, klementiner och avokados, då slipper man ju plastpåsen – bra va? Eller så inte, för nätet är ju även det av plast. Dock är nätet ett bättre alternativ, vet ni varför? För du kan återanvända nätet nästa gång du ska handla! För helt ärligt, hur många av er återanvänder den lilla plastpåsen? Enligt mina observationer knyter de flesta dubbelknut på påsen medan de håller den i luften → tyngden från innehållet trycker så hårt neråt så knutarna blir omöjliga att knyta upp → påsen rivs sönder och blir oanvändbar.

IMG 3772

Ifall du mot förmodan måste använda plastpåsen, så kan du använda en påse till många frukter. Ingen har väl någonsin sagt eller det står väl inte i butikens ordningsregler ”endast en fruktsort per påse”? Klistra lapparna på påsen och var ärlig i kassan istället. Sedan kan du ju knyta en knut på påsen så du kan ta med den till butiken nästa gång och återanvända den. Den bästa lösningen är förstås att använda flergångs kassar. Både för frukterna och alla andra varor du handlat. Dessa finns att köpas i de flesta butiker, men helt ärligt så anser jag inte att det materialet är så bra det heller. En flergångs-kasse syr du enkelt själv. Kanske du har en gammal topp i skåpet, sy då bara igen botten på den och vips så har du en stor kasse för alla dina frukter! Eller sy en enkelt av tunt bomulls- eller linne tyg. Kan du inte sy eller inte äger en symaskin kan du alltid fråga någon annan. Denna typ av kasse går att förstora så du kan ha den som en vanlig påse med.

För att sy en kasse behöver du:

Tygbit ca 60x25 cm

Tråd

65 cm band av något slag för knytningen

Nålar kan vara bra

1. Sicksacka tygbiten runtom, vik den på halva på längden och nåla sedan ihop den.

2. Sy runt påsen men lämna toppen öppen samt 2 cm från ena sidans överkant.

3. Vik sedan ner öppningens kant 1 cm. Sy runt kanten så en kanal bildas, dvs. En fåra att föra bandet i.

4. För sedan in bandet i kanalen med hjälp av en säkerhetsnål och dra det igenom.

5. Färdig att använda!

På Martha förbundets hemsida vet jag att det finns bättre instruktioner samt en video för er som vill se hur ni ska göra. Det här med att förklara mönster är jag inte bäst på.

Detta får vara dagens recept, uppbyggt på samma sätt åtminstone ;) Trevlig vändag till er förresten! :)


Doptårta till lilla Ebbe

Skrivet av Sofia Rönnbacka 12.02.2018

Det har blivit mycket tårtor och bakning på bloggen nu, men jag fortsätter på samma tema ännu ett inlägg. Nämligen doptårtor. Var på dop för några veckor sedan och hade då äran att få bli fadder till lilla Ebbe. ♥ Tårtorna är gjorda av hans mamma och mig men recepten är inte mina så ni får bara se bilder idag. 

Doptarta 3

Vi gjorde två olika varianter, en som hade mycket blommor och en med en halvmåne. Kakorna fylldes med jordgubbsmousse och daimgrädde. Sockerbomb.

Doptarta 5Tårtorna spacklades med en vitchokladfrosting. Blommorna spritsades med samma frosting som färgats blå, och sedan dekorerades vissa blommor med silverkulor. Även några blåbär tillsattes för att få in ett bärigt inslag. Frostingen var enkel att arbeta med bara man var snabb. Dock blev tårtorna lite för söta med både jordgubbsmousse och daimgrädde. 


Sankt Valentins tårta

Skrivet av Sofia Rönnbacka 09.02.2018 | 1 kommentar(er)

Alla hjärtans dag är alldeles runt hörnet, eller ska jag säga runt helgen. Bjud dina nära och kära på en maffig chokladtårta fylld med hallonmousse ♥ Enkel att baka och räcker åt många! 

Cake Valentin 3

Sankt Valentins tårta

4 dl vetemjöl

3 dl socker

1 dl kakao

3 tsk bakpulver

1 tsk salt

150 g smält smör

2 ägg

2 dl mjölk

½ tsk vaniljpulver

1 dl kokande vatten + 50 g mörk choklad

Hallonmousse

4 dl hallon

1½-2 dl florsocker

2 gelatinblad

4 dl grädde

200 g färskost 

Chokladganache

150 g mjölk- eller 47 % mörk choklad

1½ dl grädde

Dekoration

2 dl grädde

Hallon

1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175ºc övre- och nedrevärme.

2. Sikta ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt det smultna smöret, äggen och mjölken. 

3. Vispa ihop smeten med en elvisp. Koka under tiden upp vattnet och tillsätt sedan chokladen och rör om då och då tills chokladen smält. Vispa till sist ner chokladvattnet i smeten. 

4. Smörj och bröa en form som är 18 cm i diameter, det går med vidare form men kakan blir inte lika hög och gräddningstiden kan variera då. Häll i smeten och grädda kakan i ugnen ca 1 timme eller tills en tandpetare kommer ut ren. Låt kallna helt.

5. Hallonmousse: Sätt gelatinbladen i kallt vatten i ca fem minuter. Under tiden kokar du upp hallonen tillsammans med florsockret i en kastrull. Låt koka tills hallonen gett ifrån sig vätska och tappat sin form. 

6. Tillsätt gelatinbladen i hallonsåsen och rör om tills de smält. Ifall du vill kan du sila hallonsåsen för att få bort fröna kan du göra det. Låt den svalna. 

7. Vispa grädden hårt och vispa ner färskosten. Tillsätt den svalnade hallonsåsen som vid det här laget kanske blivit något tjock men det gör inget. Vispa bara ner den tillsammans med grädden.

8. Montering: Dela botten i 3 eller 4 delar. Spritsa ut ett tjockt lager hallonmousse på varje lager utom locket på kakan. Det vill säga två eller tre lager hallonmousse beroende på hur många delar du skurit botten i. 

9. Koka upp grädden, ta bort från värmen och bryt i chokladen. Rör om då och då tills chokladen smält. 

10. Häll chokladen på mitten av tårtan och med hjälp av en kniv eller en spatel för du chokladen mot kanten av tårtan medan du snurrar på fatet. När du kommer till kanten börjar du försiktigt få chokladen att rinna över på vissa ställen för att få en dropp-effekt. Min blev dock inte så bra men övning ger färdighet! Testar igen nästa gång bara.

11. Vispa grädde och spritsa toppar på tårtan. Jag spritsade sex stycken toppar och dekorerade med hallon. 

Cake Valentin 1


Fastlagsbullar och andra bullar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 07.02.2018 | 1 kommentar(er)

Min favoritbulle är helt klart fastlagsbullen, men kanske inte så mycket själva bullen utan mandelmassan och grädden ;) Hur vill du ha din fastlagsbulle, ska den ha mandelmassa eller sylt? Kommentera gärna! I fjol gjorde jag en fastlagsbulle-längd som jag sedan fyllde med halva mandelmassa och halva hallonsylt men i år blev det traditionella vetebullar. Hade först tänkt baka en fastlagsbulle-krans men det skulle ha blivit så svårt att dela ut den, bullarna går enkelt att springa till grannarna med. Och de blir garanterat glada! Jag testade dock att fläta en liten krans av degen som jag satte på toppen av bullen med de bullarna blev väldigt ojämnt gräddade av någon orsak. Det kanske bara var fel på ugnen jag gräddade dem i.. Men idén var bra eftersom det enkelt går att skilja på de med mandelmassa och de med sylt på det sättet :) Receptet på vetedegen är från min älskade Sju sorters kakor. Världens bästa kakbok, ett födelsedagstips till alla!

Fastlagsbulle 3

Fastlagsbullar

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

½ tsk salt

1½ dl socker

2 tsk krossad kardemumma

11 dl vetemjöl + 1 dl till utbakning

På toppen

1 ägg

Pärlsocker eller mandelspån

Fyllning

200 g mandelmassa eller hallonsylt

4-6 dl grädde + socker

1. Smält smöret i en kastrull.

2. Tillsätt mjölken och värm tills den är 37ºc. För mig blev den så varm med det samma jag blandade smöret med mjölken.

3. Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av degvätskan och lös upp jästen.

4. Tillsätt resten av vätskan, salt, socker, kardemumma och hälften av mjölet och knåda degen några minuter. Tillsätt sedan resten av mjölet, lite åt gången tills du fått en smidig deg. Det är bättre att den är för lös än för kompakt i detta skede. Låt jäsa en timme.

5. Ta ut degen ur bunken och knåda den på mjölat bakbord några minuter. Dela degen i 16 lika stora bitar eller gör som jag och väg varje bulle så de blir lika stora. Mina bullar var 100 gram styck, det var stora bullar. Vill du ha lite mindre gör du dem ca 70 gram. Rulla varje degklump till en bulle.

Ifall du vill ha en flätad krans på toppen av bullen gör du 14 bullar av degen och kavlar under tiden som bullarna jäser ut resten av degen till en tunn rektangel. Skär sedan remsor som är ca 0,5 cm breda och fläta flätor av degen. Det går åt ca 12 cm fläta till varje bulle. Fäst flätans ändor med varandra och sätt sedan flätan på bullen när den jäst klart. Pensla först bullen med ägg så flätan hålls fast. Pensla sedan flätan skilt.

6. Låt jäsa till dubbelstorlek. Under tiden värmer du upp ugnen till 200ºc varmluft eller 250ºc övre- och nedrevärme.

7. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker eller mandelspån. Grädda bullarna 10-12 minuter beroende på storlek. Låt svalna.

8. Skär upp bullen en tredje del från toppen, locket ska vara mindre än botten. Gröp ut lite av innanmätet och fyll bullen med mandelmassa/sylt och vispad grädde. Ifall du använde mandelmassa är det viktigaste att du blandar ut mandelmassan med grädde, den blir så mycket godare! Riv mandelmassan grovt och blanda med grädde. Pudra över florsocker.

9. Ät och njut!

Fastlagsbulle 4

Sen till den andra bullen... Det är nämligen så att vi ska få en bebis till sommaren! ♥ Eftersom detta är en matblogg kommer jag inte att blogga om graviditeten i sig men kanske jag smyger in någonting där det passar sig då och då. Kanske konstiga cravings? Det handlar ju om mat! Vet att det finns många som tycker om att läsa om graviditeter! :)

IMG 6040

Ultraljudsbilden är från vecka 10 och just nu är jag i vecka 17! Snart har halva tiden gått. Hjälp.


Hallon-blåbär frozen yoghurt

Skrivet av Sofia Rönnbacka 05.02.2018

Hoppas ni alla haft en trevlig helg och att ni alla har ätit/kommer att äta en Runebergstårta idag! Här hittar ni ett recept ifall ni vill baka egna. Dagens recept är däremot inte en runebergstårta utan en härligt söt-syrlig frozen yoghurt med smak av hallon och blåbär som passar perfekt som efterrätt vilken dag i veckan. Eller varför inte som frukost bara som den är eller som topping till ett gäng bananpannkakor? Enkel att göra och enkel att äta upp, exakt så som det ska vara. Jag åt min som mellanmål och toppade den med lite krossade pistagenötter för lite crunch. 

Hallon frozen yoghurt 2

Hallon-blåbär frozen yoghurt

6 portioner

2 dl frusna inhemska hallon

1 dl frusna inhemska blåbär

2 frusna bananer i bitar

2 dl turkisk/grekisk yoghurt

Eventuell sötning i form av honung eller agavesirap

1. Låt bananerna stå i rumstemperatur 10 minuter före du gör glassen.

2. Mixa alla ingredienser med en stavmixer, blender eller i en matberedare.

3. Smaka av med sötning och frys in glassen i portionsformar eller i en stor form.

4. Ta fram glassen en stund före servering, toppa med valfria tillbehör.

5. Ät och njut!


Ravioli med grönkålspesto och ricotta

Skrivet av Sofia Rönnbacka 02.02.2018

Detta ni, den godaste pastan jag någonsin ätit. Så god var den, en perfekt balans av smaker som bara gifte sig i munnen. Före vi började kavla ut pastan sa jag till min sambo att det skulle vara bra med en pastamaskindel till vår kitchen aid men att det är onödigt och dyrt för i slutänden använder man den inte så mycket. Men den kommentaren tar jag tillbaka nu! Skulle jag ha haft en pastamaskin skulle jag varit lättad, men hey, armarna fick sig ett träningspass! Pastan är ganska svår att kavla ut till rätt tjocklek för hand, eller åtminstone mina muskler och mitt tålamod räckte inte riktigt till, hehe. Så har du en pastamaskin, lucky you, men det går lika bra utan. Det är värt allt jobb i slutänden kan jag lova dig :) 

Så receptet är alltså en ravioli fylld med grönkålspesto och ricotta, slungade i brynt smör med hackade mandlar och citronzest samt finhackade basilikastjälkar på toppen för att använda hela basilikan. Toppen! Om jag någonsin öppnar en restaurang så ska denna rätt vara på menyn.

Ravioli med gronkalspesto 2

Ravioli med grönkålspesto och ricotta fyllning

Pastadeg

300 g vetemjöl, ca 5 dl men väg gärna

3 stora ägg + 2 äggulor

1 msk olivolja

1. Mät upp mjölet i en topp på ett bakbord. Gör en stor grop i mitten och kläck i äggen + äggulorna och olivoljan.

2. Börja vispa sönder äggen med en gaffel som du samtidigt inkorporerar lite mjöl åt gången i äggen. 

3. När en stor del av mjölet är inkorporerat i äggen börjar du knåda degen för hand. Knåda den i ca 5 minuter tills den blir smidig och len. Linda in degen i plastfolie och kyl åtminstone en halv timme före tillagning. 

Grönkålspesto

3 blad grönkål

½-1 dl basilikablad

2 msk citronsaft

½ dl mandlar/pinjenötter/solrosfrön

1 klyfta vitlök

½ tsk salt

2 krm peppar

ca ½ dl olivolja

150 g ricotta

1. Skölj och riv bort grönkålen från den tjocka stjälken.

2. Sätt alla ingredienser förutom olivoljan och ricottan i en mixer/mortel och mixa. Häll i lite olja i taget tills peston blir en bra konsistens.

3. Förvara peston i en lufttät burk, den står sig ca 1 vecka. När du ska göra pastan blandar du peston med 150 g ricotta.

Brynt smör

50 g smör

½ dl hackade mandlar

1. Smält smöret tillsammans med mandlarna i en stekpanna och låt det brynas tills det börjar lukta nötigt och fått en mörkare färg. Ta av från plattan och låt svalna något.

Bygga ihop raviolin

1. Ta hälften av pastadegen och förvara resten av degen i kylskåpet. Kavla ut den till en rektangel som är ca 12 bred och så lång som du bara får den. Helst ska pastan vara bara ett par mm tjock men det kan vara svårt att få den så tunn för hand. 

2. Sätt ca 1 tsk pesto-ricottablandning på pastans ena halva, med ca 2 cm mellanrum. Pensla kanterna med vatten och vik över andra halvan och pressa försiktig ner mellan fyllningen. Skär raviolin i kuddar med hjälp av en kniv eller en sporre och tryck fast sidorna så att fyllningen inte kommer ut. 

3. Upprepa med den andra halvan av degen. Förvara under tiden de första ravioli under en något fuktig handduk eller i kylskåpet så de inte torkar. 

4. Koka upp rikligt med saltat vatten och koka raviolin i 3 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Slunga dem i det brynta smöret och riv över lite citronskal och finhackade basilikastjälkar. 

5. Ät och njut!

Ravioli med gronkalspesto 3Ravioli med gronkalspesto 1


Runebergstårtor deluxe

Skrivet av Sofia Rönnbacka 31.01.2018

Haha, nu blir säkert en del människor sura på mig, men vissa förstör fastlagsbullen för mig så nu förstör jag kanske Runebergstårtor för någon annan. MEN, jag älskar Runebergstårtor men hatar dem när jag ätit upp toppen. Så jag bestämde mig för att pimpa upp dem något och gå ett steg längre. Nämligen ta bort en del av innanmätet i Runebergstårtan och fylla den istället, då finns det sylt och glasyr hela vägen och då kan jag älska den all the way! Receptet på Runebergstårtorna har jag tjuvat av min kära mor så hon får äran för det, jag tar äran för idén ;)

Runebergstartor deluxe 8

Runebergstårtor deluxe

200 g smör

½ dl socker

¾ dl farinsocker

3 ägg

3 dl vetemjöl

50 g mald mandel

1 dl kexsmulor

1 tsk bakpulver

1 msk kardemumma

Några droppar bittermandelarom

Smör och skorpmjöl till formarna/kopparna

Fyllning

Hallonsylt och glasyr

 

1. Sätt ugnen på 200ºc.

2. Vispa ihop smöret med sockret och farinsockret. 

3. Tillsätt äggen och vispa ytterligare.

4. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop smeten.

5. Smöra och bröa formarna/kopparna och fyll dem med smet, ca ¾ fulla.

6. Grädda tårtorna 30 minuter.

7. Gröp ut innanmätet ur tårtorna men spara locket. Fyll dem genom att varva glasyr med hallonsylt, sätt till sist på locket igen och gör den traditionella klicken hallonsylt och glasyrringen runtom.

8. Ät och njut!

Runebergstartor deluxe 19

Runebergstartor deluxe 12