I koket med Sofia

Glasstårta med vaniljvisp

Skrivet av Sofia Rönnbacka 05.10.2018 | 1 kommentar(er)

Vi har alla varit där. I butiken. Vid mjölkprodukterna. Köpt med oss en eller två förpackningar vaniljvisp. Ifall vi ska baka den där äppelkakan eller blåbärspajen. Och nu står vi här, med vaniljvispen i kylskåpet och blåbärssäsongen är över och pajen, ja den har inte blivit av. Så vad ska man då göra med vaniljvispen? En glasstårta förstås! Barnsligt god men med kanske lite vuxnare smaker. Ett kladdigt chokladbotten som får sällskap av söt vaniljfyllning med hackad mörk choklad och körsbärssylt. Smaksättningen kan förstås varieras så som du vill ha den, varför inte bara köra med vanilj eller varför inte krossa i oreos, färgglad strössel eller bär! Gör tårtan så den passar din smak helt enkelt. Denna tårta är gjord i en form som är 18 cm i diameter, vill du göra den större gör du 1½ sats av receptet.

Ifall en glasstårta inte faller dig i smaken har jag ett annat recept på kommande så du slipper de förargliga vaniljvisp-förpackningarna ur kylskåpet så du kan köpa nya nästa år! Så håll utkik här på bloggen :)

Glasstarta med vaniljvisp 3

Glasstårta med vaniljvisp

18 Ø, 6-8 bitar

Botten

75 g smält smör

1 dl socker

1 ägg

3 msk kakao

¾ dl mandelmjöl + ¼ vetemjöl eller 1 dl vetemjöl

¾ tsk bakpulver

½ tsk snabbkaffe, valfritt

Glassmet

1 förpackning vaniljvisp, 2,5 dl

1 dl grekiskt-/turkisk-/naturell yoghurt eller 1 dl crème fraiche

50 g hackad mörkchoklad

4 msk körsbärssylt

Dekoration

20 g smält mörk choklad

Grädde

1. Sätt ugnen på 175ºc.

2. Blanda ihop alla ingredienser till botten. Smörj och klä in en springform som är 18 cm i diameter. Grädda botten 20 minuter. Låt svalna.

3. Vispa vaniljvispen fluffigt, rör i yoghurt och smaksättningen. Häll glassmeten över det svalnade bottnet och frys kakan minst 6 timmar men gärna över natten.

4. Dekorera kakan med smält/riven choklad och grädde.

5. Ät och njut!

Glasstarta med vaniljvisp 2


Traditionella kanelbullar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 04.10.2018

Kategorier:

Kanelbullens dag idag! Knåda ihop en vetedeg och njut av nybakta bullar till kvällskaffet. Mina fick dessutom lite rosa pärlsocker och rosa glasyr på sig för det är ju oktober. Det betyder att bröstcancer uppmärksammas lite extra just denna månad och även på HSS Media uppmärksammas bröstcancer. Den 12.10 kommer det att sälja rosa VBL-collegetröjor i Espen center, där hela summan går till cancerförbundet!

Såg en bra bild på instagram i måndags med texten: Bara för att det är måndag behöver det inte vara en dålig dag. Du kan starta varje vecka med att göra en god gärning, donera. 1 € varje vecka är inte mycket och känns inte i plånboken. Du kan skippa den där ena kaffen på stan och donera de pengar kaffet skulle kosta dig :) Det ska åtminstone jag göra denna månad. Tillbaka till bullarna.

Traditionella kanelbullar oktoberversion 2

Traditionella kanelbullar

ca 30 st.

50 g jäst

100 g smör

5 dl mjölk

½ tsk salt

1 dl socker

2 tsk malen kardemumma

ca 11 dl vetemjöl

Fyllning

200 g mjukt smör

1½ dl socker

Kanel

Topping

1 ägg

1 droppe rosa karamellfärg + 1 dl pärlsocker

Florsocker + vatten + rosa karamellfärg

1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37ºc. Smula jästen i en bunke och häll över degvätskan. Rör om tills jästen löst sig.

2. Blanda i salt, socker, kardemumma och 9 dl mjöl. Rör/knåda degen i maskin tills den är blank. Tillsätt ytterligare 1½-2 dl tills degen släpper från kanten av bunken. 

3. Strö lite mjöl på ytan och låt jäsa till dubble storlek.

4. Rör ihop fyllningen, dela degen i två delar och kavla ut till en rektangel som är 30x50 cm. Bred på hälften av fyllningen, strö över kanel och rulla ihop degen. Dela rullen i 14-16 lika tjocka bitar, sätt bullarna på en plåt klädd med bakplåtspapper eller i formar och jäs dem till dubbel storlek.

5. Sätt ugnen på 200ºc varmluft, pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över rosa pärlsocker.

Rosa pärlsocker får du genom att blanda pärlsocker med lite karamellfärg!

6. Grädda bullarna 8-10 minuter, låt svalna och ringla sedan över glasyr.

7. Ät och njut!


Halloumitacos med sötsyrlig salsa

Skrivet av Sofia Rönnbacka 01.10.2018

Måndag igen då och redan oktober men vad gör det! Vi kör en meatfree monday med halloumitacos med en sötsyrlig salsa gjord på ananas som bryter av den rökigt kryddade halloumin. De som känner mig vet att en av mina hobbies är att handla mat, haha. Speciellt tex-mex hyllan är en plats jag gärna stannar en stund extra på. När jag handlade sist såg jag att Santa Maria hade en ny tacokrydda, smoky halloumi, så den måste ju såklart testas! Tacokryddan smakade verkligen rökigt med en hint av koriander så en sötsyrlig salsa passade perfekt till halloumin. Dessutom bröt den av sältan från halloumin. En enkel och god middag som är klar på ett nafs. Stek bara 400 gram halloumi, tillsätt 1 dl vatten och en påse smoky halloumi-kryddblandning. Ifall du inte vill ha halloumi passar kryddblandningen även med kyckling. I våra tacos satte vi issallad, halloumi, ananassalsa och sriracha-crème fraiche (2 dl crème fraiche + 1 tsk sriracha) men även guaccamole skulle ha passat perfekt. Nu hade jag inte avokado hemma denna gång, vilket jag annars har för jag är igen inne i en avokadoperiod. 

Sotsyrlig salsa 1

Sötsyrlig ananassalsa


2 dl fintärnad färsk ananas, 2 skivor

10 cm gurka

½-1 rödlök beroende på storlek

2 msk limesaft

1 msk olivolja

En nypa salt och en nypa svartpeppar

1. Tärna ananas, gurka och rödlök fint. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med lite salt och peppar.

2. Servera med tacos!

Smoky halloumi taco 2

I lördags fyllde jag även år, 25 hela år! Ser lika mycket fram emot mina födelsedagar fastän jag blir äldre. Tänk, 25 hela år. Vad mycket jag hunnit med och vad mycket roligt jag har kvar att göra! Hoppas mitt 25 levnadsår blir lika bra som mitt 24:e blev, fast jag tror det blir  ganska svårt att toppa det året!

 

Hallon-citronrutor med vitchokladfrosting

Skrivet av Sofia Rönnbacka 28.09.2018

Next up från dopet är dessa hallon-citronrutor. Syrliga, sega och söta på samma gång, helt i min smak! Att baka i långpanna måste ju vara det enklaste som finns när du ska baka åt många personer. Detta recept ger mellan 30-40 rutor beroende på hur stora du skär dem och hur stor din långpanna är. De blir även lite olika höga beroende på storleken på långpannan och hur färska ägg du har. Jag hade hallon i mina men det går hur bra som helst med blåbär, jordgubbar eller varför inte björnbär! Sätt ditt favoritbär så blir det en garanterad succé. Rutorna går utmärkt att frysa in men ifall du vill frysa in dem gör du det före du sätter på frostingen. 

När du gör frostingen så är det viktigt att du använder vitchoklad som är menad för bakning, dvs. inte från godishyllan. Jag har otaliga gånger testat att smälta vitchoklad från godishyllan och använda vid bakning men den skär sig så fort den blandas med något kallt. Den som är menad för bakning skär sig inte utan blandas enkelt med. Sedan har jag testat att smälta chokladen över vattenbad och i mikron men mikron är helt klart enklare och bättre. Bryt chokladen i bitar och smält den i mikron på 30 sekunders intervaller. Rör om mellan intervallerna så du inte bränner chokladen. 

Hallon citron rutor 2

Hallon-citronrutor

ca 35 st.

6 ägg

5 dl socker

225 g smält smör

5 dl vetemjöl

2½ tsk bakpulver

1½ dl mjölk

1 citron

3 dl frysta bär, ex. hallon

Vitchokladfrosting

100 g vitchoklad

100 g naturell färskost

150 g mjukt smör

4½ dl florsocker

Karamellfärg ifall du vill färga frostingen

1. Sätt ugnen på 200ºc.

2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt, åtminstone i 8 minuter.

3. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål och sikta sedan ner dem i ägg-sockerblandningen då den är färdig vispad. 

4. Tvätta och riv skalet av en citron samt pressa saften av halva citronen i smeten. Tillsätt hallonen. Rör försiktigt ihop alla ingredienserna så de blandas,

5. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper och grädda kakan ca 20 minuter. Känn efter med en tandpetare, ifall den är ren då du pickat i kakan är kakan klar. Ta ut och låt svalna helt före du sätter frosting på.

6. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron på 30 sekunders intervaller. Vispa smöret fluffigt tillsammans med färskosten och tillsätt sedan den smultna vitchokladen under vispning. Vispa till sist ner florsockret, lite i taget, tills frostingen har en spritsbar konsistens.Ifall du upplever att den är väldigt lös, ställ den i kylskåpet en stund, om den ännu är för lös efter ca 15 minuter kan du blanda i mera florsocker. 

7. Spritsa eller bred ut frostingen på kakan och skär den sedan i rutor.

8. Ät och njut!


Vaniljhorn

Skrivet av Sofia Rönnbacka 26.09.2018 | 1 kommentar(er)

Mitt parad-småbröd. Jag har bakat dessa så länge jag kan komma ihåg så klart de skulle vara med på Freyas dop! Med endast tre ingredienser och 15 minuter har du bakat härliga småbröd. Spröda och saftiga på samma gång, och sådär lagom söta. Vaniljhornen har inte socker i degen utan rullas i strösocker då de gräddats klart. Det bästa är att använda fint strösocker för så fastnar sockret bättre men det går nog även med vanligt strösocker. 

Vaniljhorn 1

Vaniljhorn

ca 30 st.

200 g smör

ca 4½ dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

Fint strösocker att rulla vaniljhornen i

1. Sätt ugnen på 200ºc.

2. Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till en deg. Tillsätt mera mjöl om det behövs. Mjölmängden beror på hur mjukt smöret hunnit bli.

3. Dela degen i fyra delar och rulla ut stänger av degen som är ca 1 cm i diameter. Skär stängerna i 8 cm långa pinnar och böj dem något. 

4. Sätt vaniljhornen på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda dem i ca 12 minuter. Låt dem svalna en liten stund och rulla dem sedan försiktigt i fint strösocker.

5. Ät och njut!


Två månader med bebis

Skrivet av Sofia Rönnbacka 21.09.2018

Kategorier:
Taggar:

Hipp hipp hurra för Freya två månader idag. Jag lovade ju att jag skulle blogga lite om första tiden med bebis utanför magen. Att detta inlägg skulle skrivas två månader senare trodde jag inte. En av de sakerna jag fått äta upp, mer om det senare. Hos oss rullar vardagen på med en liten guldklimp som redan hunnit bli över 5 kg och som har vuxit 8 cm på två månader, hon känns plötsligt väldigt stor. Men vi tar det från början.

"Tänk om jag inte tycker om mitt barn när hon föds?", en av många tankar som flög runt i huvudet under graviditeten och förlossningen (i det skedet då jag ännu kunde tänka vill säga). Denna tanke är säkert ganska vanlig hos blivande mammor. Detta var åtminstone något jag hade tänkt mycket på, men när jag såg henne för första gången så var alla dessa tankar bortblåsta. Hur är det ens möjligt att börja älska någon så snabbt?! Sen den dagen, 21.07, har hon varit så självklar och så älskad.

Sen dess har dagarna rullat på. Hon äter, sover, äter, leker, pratar och skrattar. Hon älskar att bada, när någon sjunger för henne och att leka i babygymmet där hon har en bläckfiskkompis och en pingvin, hon ogillar napp och vagnpromenader. På nätterna sover hon bra, på dagarna inte så bra. Därav avsaknaden av blogginlägg. Jag har så många idéer på saker jag vill blogga om men då hon sover på dagarna måste jag faktiskt erkänna att jag hellre städar och gör det snyggt runtomkring mig eller ser på tv ostört. Men idag har jag redan städat klart och har tid över för att blogga lite. Vilken härlig  fredag alltså! I helgen hade vi dop så jag har förstås recept att dela med mig av. 

Foto 28 08 2018 15 16 59

Saker jag sagt som jag fått äta upp

- Hon ska inte sova i vår säng.

Det gör hon. Varje natt, i någon timme åtminstone. 

- Jag kommer garanterat att ha tid för att blogga

Det har jag inte. 

- Jag fattar inte varför alla säger att de inte hinner laga mat och städa.

Det gör jag inte heller. Städar jag tar det flera timmar ifall Fredric inte är hemma.

- Inte kan jag väl älska två personer.

Jo det kan jag. 

- Jag vill inte amma länge.

Jag är för lat, trött och borta för att värma flaska på natten, så jag kommer amma tills hon inte äter mera nattetid.

- Jag vill inte ha rosa åt min bebis.

Allt som är puderrosa och gammeldagsrosa köper jag..

 

En av mina favoritlåtar får avsluta detta inlägg, och jo jag ser Lejonkungen på svenska and I'm proud of it ;)


Lins- och böngryta

Skrivet av Sofia Rönnbacka 10.09.2018 | 1 kommentar(er)

Meatfree monday! En lins- och böngryta som du enkelt slänger ihop på 15 minuter är exakt vad denna måndag behöver. Älskar att äta mustiga grytor under hösten. Snart kommer det dessutom älgkött och då har jag en gryta i tankarna. Får se om den blir av! Så länge får ni nöja er med denna vegetariska gryta. Vi äter för det mesta vegetariskt en gång i veckan hos oss och då blir det ofta något med röda linser just för att det går snabbt och näringsinnehållet i linser är ju super! Vill du få in lite kött i rätten så passar det utmärkt med strimlad rökt skinka :)

Lins och bongryta 1

Lins- och böngryta

4 portioner

3 potatisar

3 morötter

1 rödlök

1 klyfta vitlök

500 g tomatkross

3 dl vatten

1 buljongtärning

1 dl röda linser

1 burk vita bönor, ca 300 g oavrunnen vikt

½ tsk basilika, timjan och oregano

½-1 tsk chilipasta/chilisås

2 lagerblad

½-1 msk rödvinsvinäger

Till servering

Färskost eller crème fraiche

1. Tvätta, skala och skär potatisarna och morötterna i bitar. Finhacka rödlöken och vitlöken. 

2. Fräs potatis, morot, lök och vitlök i en gryta eller en kastrull utan att de får färg. Tillsätt tomatkross, vatten och buljongtärningen och låt koka i fem minuter. Tillsätt sedan resten av ingredienserna förutom bönorna. 

3. Koka grytan i 10 minuter och tillsätt därefter bönorna. Smaka av med salt och peppar ifall det behövs.

4. Servera grytan med färskost eller crème fraiche.

5. Ät och njut!

Lins och bongryta 2

 


Glutenfria daimcookies

Skrivet av Sofia Rönnbacka 08.09.2018 | 1 kommentar(er)

Gör din lördag lite bättre med dessa daimcookies. Sega daimcookies som går snabbt att baka och som dessutom passar glutenallergikern och äggallergikern är ett recept som måste testas! Dessa cookies blir även perfekta sandwichglassar, så varför inte slänga ihop en glass på samma gång och gör sandwichglassar till i morgon, om det finns cookies kvar vill säga ;) Klicka → här för att komma till mina olika glass recept.

Ni ska även få en liten update på hemmafronten, Freya sover (halleluja!), jag har lockat håret, Fredric jobbar och vi ska, så fort Freya vaknar, ta vårt pick och pack och bege oss mot Rönnbacka för att baka till dopet som är om en vecka! Vi kommer att ha ett litet dop med bara de närmaste. När jag pratar litet dop, är vi ändå upp i 20 personer, haha. Det jag bakar till dopet kommer förstås att komma upp på bloggen så ni kan förvänta er en hel del sötsaker inom den närmaste tiden. Dessutom har jag inte ork till att göra mat just nu, det känns på något sätt så oinspirerande.. Skulle gärna tillreda mat med svamp men det finns ju ingen svamp här hos oss.. Och när jag väl gör mat så vaknar Freya så jag hinner inte fota maten! Så de veckor Fredric är hemma kanske det blir någon maträtt här och där. När lilla tjejen börjat få in rutiner så dyker det antagligen upp fler recept på maträtter :) 

Glutenfria daimcookies 2

Daimcookies

24 cookies

100 g mjukt smör

1 dl strösocker

1½ tsk vaniljsocker

2 tsk sirap

1 tsk bakpulver

1½ dl havremjöl (mixa glutenfria havregryn till mjöl)

1 dl mandelmjöl

½ dl potatismjöl

1 dubbeldaim

1. Sätt ugnen på 175ºc varmluft.

2. Vispa ihop smör, socker, vaniljsocker och sirap tills det blir fluffigt.

3. Sikta ner de torra ingredienserna i smörblandningen och rör om. Degen blir lite klibbig.

4. Hacka daimen och rör till sist ner den i smeten. Om du vill kan du spara lite daim för att strö på då de kommer ur ugnen för lite halv smulten daim, mums!

5. Rulla bollar som är ca 2 cm i diameter och sätt dem på en plåt. Sätt inte fler än 12 cookies på en plåt för de rinner ut!

6. Grädda kakorna ca 15 minuter i ugnen. Låt svalna före du tar dem av pappret annars går de sönder!

7. Ät och njut!

Glutenfria daimcookies 3


Blogglista: Tema - Världen runt

Skrivet av Sofia Rönnbacka 03.09.2018

Börjar veckan med en blogglista och en sovvägrande bebis. Hon är trött men vägrar sova medans jag är trött och mer än gärna skulle sova! Vagnpromenad fungerar men när vagnen stannar vaknar hon.. Sen blir hon ledsen och vill upp ur vagnen. Idag har hon varit vaken mellan 12-17:30, 4,5 timmar tog det alltså att färdigställa detta inlägg! Men äntligen är listan klar, enjoy!

324A36AF E6C5 4743 9B61 507FFC96930B

1. Favoriträtt från en annan kontinent

Lätt, det är helt klart tacos!


2. Favoritdryck på stranden

En kall fanta eller uno cerveza


3. Matstaden jag vill besöka

Oj, denna är klurig. Måste nästan säga New York, det verkar som att den staden har allt möjligt när det kommer till mat!


4. En maträtt från asien/amerika/europa jag vill lära mig tillreda

Jag brukar inte tänka att jag vill lär mig tillreda maträtter. Ifall jag vill testa en maträtt så gör jag det bara, haha. Det jag dock skulle vilja kunna göra lika gott som på restaurang är vårrullar!


5. Ett land jag vill besöka på grund av matkulturen

Vietnam eller Kina! Gatumaten sägs vara fenomenal i asiatiska länder!


6. Maträtten som får mig att önska att jag var född i: Italien.

Pastan och pizzan, focaccian, ostarna och vinet. 


7. Min ultimata femrätters världsmeny

Förrätt nr. 1 Sallad caprese 

Förrätt nr. 2 Vårrullar

Huvudrätt nr. 1 Paella med skaldjur

Huvudrätt nr. 2 chicken tikka masala

Efterrätt något franskt bakverk

Haha, vilken hemsk meny! Skulle aldrig bjuda denna åt någon så om ni blir bjudna på femrätters av mig kan ni lunga er med att fokus skulle ligga på ett land.
8. Mitt favorit resemål

I matväg, Italien, annars vill jag gärna resa till Maldiverna :)


9. Om jag skulle flytta till ett annat land skulle jag flytta till: något land runt medelhavet. Varför? Matkulturen och klimatet är helt i min smak!


10. Min version av Eat-Pray-Love.

Eat: Återigen Italien

Pray: Bali eller Thailand

Love: Maldiverna, med Fredric förstås ♥


Chokladgranola

Skrivet av Sofia Rönnbacka 27.08.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Någon annan än jag som tycker det är härligt när hösten är på intågande?! Älskar sommaren men hösten är nog min favorit (kanske för att jag fyller år och alltid ser fram emot min födelsedag som ett litet barn, haha). Färgerna, råvarorna, mörka kvällar, tända ljus, ja allt är härligt med hösten. Eller inte allt, älgflugorna gör mig galen men det får man leva med.

Sedan känns hösten alltid som en nystart för mig på något sätt, någon annan som känner så? Speciellt denna höst blir en nystart med mammaledighet, nya rutiner på vardagarna, säkert x antal försök att komma i form igen (som säkert misslyckas, liksom alla andra försök att komma i form då), dop åt Freya, och det värsta av allt: Skippa sockret.. På sommaren äter jag fruktansvärt mycket socker, glass, bullar, söta frukter, limsa, saft, choklad. You name it, jag har säkert ätit det i sommar, haha! Så vad passar då bättre att kickstarta the new me med än en chokladgranola utan socker. Servera den med naturell yoghurt/kvarg och blåbär och du har en perfekt frukost eller mellanmål. Varför inte sätta lite keso eller grynost med för lite extra protein? Bra energi som kroppen behöver för att orka med jobb/skola igen, eller i mitt fall en gråtande bebis!

Chokladmuesli med rostade kokoschips 1
Chokladgranola

4 dl havregryn

4 dl råggryn

½ dl solrosfrön

½ dl pumpakärnor

½ dl linfrön

1 dl hackad mandel

2½ tsk kakao av god kvalitet

1 dl vatten

1 dl neutral olja, ex. raps

2 msk honung

1½ dl rostade kokoschips/kokosflingor

1. Sätt ugnen på 175ºc (150ºc varmluft).

2. Blanda alla torra ingredienser förutom kokos i en bunke och rör om.

3. Koka upp vatten, olja och honung tills honungen löst sig. Häll blandningen över de torra ingredienserna.

4. Bred ut granolan på två plåtar och rosta den i ca 30 minuter eller tills den blivit knaprig. Rör om några gånger under tiden granolan rostas. 

5. Rosta kokos i en torr stekpanna och blanda med granolan när den är klar.

6. Ät och njut!

Förvara granolan i en lufttät burk så håller den sig länge!


Västerbottenostpaj

Skrivet av Sofia Rönnbacka 22.08.2018

Kräftsäsong, och ett måste på kräftskivan är en västerbottenostpaj! I helgen hade vi vår årliga kräftis och jag hade bakat min goda västerbottenostpaj. Det kan inte finnas en enklare paj att baka än denna och den går hem hos de flesta. Den kan serveras både varm eller kall så det är en perfekt paj att tillreda på förhand och sedan bara dekorera den med en massa gott. Klicka smetana runtom på pajen, strö över lite rom/kräftstjärtar/räkor, några dillkvistar och finhackad rödlök och pajen försvinner i ett nafs. Eller skippa toppingen och ät den som den är, oavsett hur du gör är den god. Min paj är gjord i en springform som är 26 cm i diameter, vill du göra pajen i en vanlig pajform rekommenderar jag en mindre mängd pajskal. Skriver in de mängderna inom parentes!

Vasterbottenostpaj 1

Västerbottenostpaj

26 cm ∅

Pajskal

150 g smör (125 g)

4 dl vetemjöl (3 dl)

3 msk kallt vatten (2 msk)

Fyllning

300 g riven västerbottenost

3 ägg

2 dl grädde

1 dl mjölk

½ tsk salt

¹⁄3 tsk svartpeppar

1. Sätt ugnen på 225ºc. Nyp snabbt ihop ingredienserna till pajskalet och tryck ut det i en springform klädd med bakplåtspapper på botten och smorda kanter, alternativt en smord pajform. Nagga botten och ställ i kylskåpet tills ugnen är varm. Grädda botten 12 minuter. 

2. Under tiden du väntar på att ugnen ska bli varm/pajskalet gräddas river du osten och blandar ihop ingredienserna till äggstanningen. 

3. När pajskalet är gräddat sänker du temperaturen på ugnen till 200ºc, stör osten i pajskalet och häller över äggstanningen. Grädda pajen 20-25 minuter eller tills äggstanningen stelnat och pajen har fått en gyllenbrun färg. 

4. Toppa pajen med valfri topping eller servera den som den är.

5. Ät och njut!

Vasterbottenostpaj 2
 
Även focaccia passar perfekt på bordet när det vankas kräftis. Du hittar recept på min variant av focaccia här!

 


Syltgrottor med smak av rabarber

Skrivet av Sofia Rönnbacka 20.08.2018

I'm back! Eller ja, inte kanske lika aktivt som innan Freya föddes men börjar få bloggabstinens. Känns som att jag missat en hel säsong av härliga råvaror men kanske jag ännu hinner med. Här hemma går tiden i raketfart. F har börjat jobba och idag är första dagen jag är ensam hela dagen med Freya. Misstänker dock att jag inte är ensam länge till för min syster är ledig idag ;) Tänkte berätta mera om hur första tiden med en liten bebis har varit i ett annat inlägg, så ifall du vill läsa lite tankar kring det kan du trycka på hjärtat i slutet av detta inlägg!

Nog pratat om annat, tillbaka till dagens recept. Syltsäsongen närmar sig och flera av er har säkert rabarber (eller varför inte andra bär/frukter) kvar i trädgårdslandet eller i frysen. Sylt är ett ypperligt alternativ att göra av lite övermogna bär/frukter. Baka sedan spröda mördegskakor och klicka en klick sylt i dem för det perfekta kaffe-doppet! Jag kokade en rabarbersylt som jag smaksatte med rörsocker för en lite kolasmak på sylten, den blev super! Passar även perfekt på havregrynsgröten :) Vanligt syltsocker passar ju såklart det med.

Rabarbersyltgrottor 2

Syltgrottor med smak av rabarber

ca 40 st.

Sylt

1 l rabarber i bitar

½ citron, skal+saft

½ vaniljstång

1½ dl valfri sockersort

Syltgrottor

 200 g smör

1 dl florsocker

1 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker

4 dl vetemjöl

1. Skala och skiva rabarbern. Koka upp rabarbern med resten av ingredienserna till sylten och låt sylten koka i ca 20 minuter.

2. Under tiden sylten kokar nyper du ihop ingredienserna till syltgrottorna. Ställ degen kallt en stund före du bakar ut den.

3. Sätt ugnen på 175ºc. Rulla ca 40 bollar av degen, ungefär 3 cm i diameter. Sätt bollarna på plåtar klädda med bakplåtspapper, platta till dem något och tryck en fördjupning i mitten med fingret. Klicka i lite sylt i fördjupningen. 

4. Grädda småbröden i mitten av ugnen ca 12 minuter. Låt svalna före servering, sylten är annars brännhet!

5. Ät och njut!

Rabarbersyltgrottor 5

 

Det går bra att frysa in småbröden, de håller sig 3-4 månader i frysen.

Under tiden jag skrev detta inlägg vaknade Freya 3 gånger... Det tog alltså 50 minuter att skriva inlägget.


En bebé och en bebis

Skrivet av Sofia Rönnbacka 30.07.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Ja, ni läste rätt! Här hemma har vi en liten bebis som är nio dagar idag ♥  21.07-18 föddes vår Freya, alldeles perfekt. Så därför har bloggen ekat tom och kommer antagligen att fortsätta eka tom ett tag till, åtminstone så länge F har pappaledigt. Som tur finns det gamla recept att gotta sig bland här på bloggen så ni får nöja er med dem en stund framöver :)

En bebe och en bebis 2

Ps. Bebén var inte alls god, det var mest för rubriken jag ville ha den, haha. Annars är bebé en favorit när det kommer till bakelser, ska testa göra egna någon gång så stay tuned!