I koket med Sofia

Fastlagsbulle-peti choux

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.02.2019

Nuuu kan jag inte hålla mig längre..

Älskar du smaken av fastlagsbullar men orkar inte göra egna? Då är fastlags-peti choux den perfekta varianten! Jag är ju egentligen lite emot att ändra på fastlagsbullen men i år kände jag att jag måste haka på trenden att mixa ihop traditionella fastlagsbullar med något annat bakverk. Såg på instagram att Mr. Cake (tror jag det var) har en variant av en semmel-cronut i år och den såg sååå god ut. Borde egentligen testa en sådan också. Vem vet, kanske jag hinner det ännu. I nuläget har jag åtminstone två recept som ni får ta del av, och först ut en peti choux.
95014FDB 70F7 473A 98EE 428B7D4BCE83

Alltså mängderna i detta recept är egentligen skrattretande men i och med att jag endast ville ha sex stycken fastlagsbulle-peti choux så är mängderna väldigt små, billiga bullar åtminstone! Själva choux-degen är enkel och fyllningen är inte invecklad den heller, keep it simple. Och det gjorde jag och oj så goda de blev. Kunde lätt ha ätit alla själv, men måste ju behärska mig lite ändå. 

F2C2EEB2 4CA6 4727 B85C E664764EDEF9

Fastlagsbulle-peti choux

6 stycken

25 g smör

¾ dl vatten 

½ msk socker

¾ dl vetemjöl

1 ägg

Fyllning

Mandelmassa

1 dl vispgrädde + 1 tsk vaniljsocker

Färska hallon eller hallonsylt

Florsocker

1. Sätt ugnen på 200ºc (175ºc varmluft).

2. Koka upp smör och vatten i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör om. "Koka smeten" någon minut under omrörning. Platta sedan ut den för att svalna lite innan du rör i ägget. Detta för att ägget inte ska skära sig. Rör kraftigt med en träslev tills ägget blandats in i smeten och du har en kladdig smet.

3. Spritsa ut sex stycken högar på en plåt med bakplåtspapper. Håll spritsen still, kläm och lyft sakta upp den för att få snygga peti choux. Platta till toppen med en fuktad sked eller fingret. Gör dem ca 4 cm i diameter.

4. Grädda i ugnen ca 20 minuter. Öppna inte ugnsluckan under tiden de gräddas, då sjunker de ihop. Låt svalna helt. 

5. Skär toppen av peti chouxen och fyll med mandelmassa, vispad grädde och hallon, pudra över florsocker.

6. Ät och njut!

C4A4C2B0 D007 4DC0 9A8A B0B30B446EE5

 


Hot chocolate-chocolatechipcookies

Skrivet av Sofia Rönnbacka 15.02.2019

Yepp, du läste rätt. Hot chocolate-chocolatechip cookies. Svårt att stava till, enkelt att föräta sig på dem! En söt, seg cookie med chokladbitar i som fylls med chokladsås och marshmallows. Och det passar perfekt att avnjuta dessa cookies med en kopp varm choklad efter en dag ute, eller mysa till det lite extra på skidturen. Sportlovet drar snart igång så då tycker jag definitivt att du ska baka dessa! Det går bra att förbereda dem, frysa in och grädda efter hand, för de är godast nygräddade.

 Hot chocolate chocolatechipcookies 1

Hot chocolate chocolatechipcookies 4

Hot chocolate-chocolatechip cookies

20 st

150 g mjukt smör

1½ dl farinsocker

½ dl socker

1 ägg

1 krm vaniljpulver

2 msk ljus sirap/ agavesirap

½ tsk bakpulver

½ tsk matsoda

En nypa salt

3½ dl vetemjöl

100 g hackad mjölk- eller mörkchoklad eller chokladknappar

Trögflytande chokladsås (jag använde denna)

Mini-marshmallows (5 st/cookie)

1. Sätt ugnen på 175ºc.

2. Vispa smöret, farinsockret och sockret fluffigt. Tillsätt ägget, sirapen och vaniljpulvret och vispa ytterligare. 

3. Sikta i bakpulver, matsoda och vetemjölet. Rör med en slickepott tills allt blandats. Tillsätt chokladen och rör ytterligare.

Degen får inte vara så kladdig så du inte kan rulla den, tillsätt lite mera mjöl ifall den är det. Orsaken till varför mängden mjöl kan variera beror på smörets konsistens.

4. Rulla 20 stycken bollar av smeten, ca 3 cm i diameter. Nu kan det bli lite kladdigt men det är värt det. Ta en boll i taget, platta ut den, tryck ut en klick chokladsås, sätt på fem marshmallows och för sedan kanterna mot varandra och rulla till en boll. Kom ihåg att vara lätt på handen!

5. Testgrädda gärna en kaka så du får en bra storlek på dem. Grädda kakorna, inte fler än sex stycken per plåt, i 11 minuter. Låt svalna något före de äts. 

6. Ät och njut!
Hot chocolate chocolatechipcookies 3Hot chocolate chocolatechipcookies 2

Min lilla medhjälpare som blir sju månader nästa vecka! Vart far tiden..?


Alla hjärtans dag

Skrivet av Sofia Rönnbacka 13.02.2019

Kategorier:

Alla hjärtans dag i morgon. Vet du vad du ska hitta på med din kära? Om inte så tycker jag ni ska testa göra er egna ravioli, roligt och romantiskt att göra mat tillsammans. Dessutom är det extra kul när allt görs från grunden. Här nedan får du även tips på desserter som passar perfekt till alla hjärtans dag! Du hittar även mera inspiration i de olika bloggkategorierna, där är det bara att klicka på den kategori som intresserar just dig :)

Ravioli med grönkålspesto

Ravioli med gronkalspesto 2

Här hittar du receptet

Chokladglass med hallonsås

Chokladglass med hallon 4

Här hittar du receptet

Chokladpaj med dulce de leche

Choklad kola paj med farska hallon 7

Här hittar du receptet

Vitchokladkladdkaka med jordgubbar

Kladdkaka med jordgubbar och vitchoklad 1

Här hittar du receptet

S´mores kladdkaka

Smores kladdkaka 1

Här hittar du receptet

 


Dulce de leche cheesecake

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.01.2019

En cheesecake som tar mig tillbaka till barndomen. När jag var liten hade min mormor alltid fram en blå glasskål fylld med Werther's Original och karamellen var alltid lika god. Varje gång jag äter något med dulce de leche tänker jag på dessa karameller. Nu är det säkert 10 år sedan jag åt en sådan, kanske hon ser detta inlägg och köper det nästa gång vi ses ;) Ska jag vara ärlig är detta första gången som jag gör en cheesecake i ugn men definitivt inte sista gången. Enkel att baka och det går bra att göra den dagen före den ska serveras! Det enda du måste komma ihåg är att strö på flingsalt vid servering. Jag lovar dig, kakan blir mycket godare så. Sött och salt ♥

Dulce de leche cheesecake 5

Dulce de leche cheesecake

12-14 bitar

Botten

200 g krossade digestivekex

75 g smält smör

2 msk farinsocker

Fyllning

500 g naturell färskost

2 dl gräddfil

¾ dl socker

3 st ägg

1 burk dulce de leche (karamelliserad mjölk)

1 knivsudd vaniljpulver/ ½ vaniljstång

En nypa salt + flingsalt till servering

1. Sätt ugnen på 175°c.

2. Blanda ihop alla ingredienserna till bottnet och tryck ut i en form med löstagbar kant, 20 cm i diameter. Tryck upp bottnet ca fyra cm upp på formens kant.

3. Vispa färskosten mjuk och fluffig, tillsätt gräddfilen, sockret, vaniljpulvret, saltet och ¾ av den karamelliserade mjölken. Vispa tills allt blandats och knäck sedan i ett ägg i taget under sakta vispning.

4. Häll fyllningen i skalet och grädda kakan i 45-50 minuter i mitten av ugnen. Kakan ska stelna runt kanterna och vara lite mjuk i mitten. Låt kakan svalna och ställ in den i kylskåpet minst 2 timmar. Det gör inget ifall kakan spricker på toppen, den ska täckas med mera karamelliserad mjölk.

5. Dekorera kakan med resterande dulce de leche. Blanda eventuellt ut den med några msk grädde ifall du vill ha den mera rinnig.

6. Ät och njut!

Dulce de leche cheesecake 8 

Apelsintryffel

Skrivet av Sofia Rönnbacka 20.12.2018 | 1 kommentar(er)

Det blir många inlägg denna vecka, hoppas ni gillar det för det gör jag! Denna gång blir det lite mera julgodis. En chokladtryffel med smak av apelsin och som blir boozy med lite Cointreau, perfekt för vuxna. Det går förstås att lämna bort alkoholen och använda några matskedar apelsinsaft. Jag använde choklad med 47% kakaohalt men välj den kakaohalt som passar dina smaklökar. Av hygienskäl, ha gärna plasthandskar på när du rullar tryffeln.

Igår tog vi förresten in julgranen, det blev så mysigt! Har ni tagit in granen ännu? Det ska bli så roligt att fira jul i år när vi är en egen liten familj ♥ När man varit tillsammans länge så börjar de första gångerna av allt ta slut, men när man får en bebis blir det ju en massa första gånger igen! Första julen som familj, första nyåret som familj, första resan som familj, ja  ni förstår. Hur kul som helst! Så denna jul kommer bli extra bra har jag på känn. 

Apelsintryffel 1Apelsintryffel 2

Chokladtryffel med apelsinsmak

ca 30 st.

200 g choklad

1 dl grädde

75 g smör

Skalet av ½ apelsin

1 msk Cointreau/apelsinsaft

1. Hacka chokladen i mindre bitar och sätt den i en skål.

2. Värm upp grädden och smöret och häll över chokladen. Låt stå 15 minuter. Rör sedan om tryffeln så tills den blir blank och inte har några klumpar kvar. Tillsätt apelsinskal och 1 msk cointreau/apelsinsaft. Rör om och låt stå i kylskåp ca 4 timmar.

3. Rulla tryfflarna, jag vägde varje tryffel så de var 12 gram styck, behövs förstås inte göras men jag tycker om då de är lika. Rulla sedan dem i kakao. Förvara i kylskåp i en lufttät burk.

4. Ät och njut!

 


Varm rödbetssallad

Skrivet av Sofia Rönnbacka 19.12.2018

Frågar du mig så måste det finnas någon form av rödbeta på julbordet, gärna flera sorter. Rödbetsgratäng, kall rödbetssallad, rosoll, inlagda rödbetor och nu även denna varma rödbetssallad. Basen för salladen är grön- och brysselkål, sedan innehåller den honungsrostade rödbetor, salt fetaost, krispig parmaskinka och en syrlig vinägrett.  Gillar du inte kål kan du byta ut den mot vanlig sallad + en påse salladsmix, men då kan du inte steka den. Salladen går att servera både varm och kall så den kan bra göras på förhand! Receptet är beräknat för 8 portioner så på en buffé räcker den till ca 20 personer beroende på hur mycket sallad som äts samt hur många olika rätter buffén består av.

Varm rodbetssallad 1

Varm rödbetssallad

8 portioner

6 st. medelstora rödbetor

2 msk olivolja

½ tsk salt

¹⁄3 tsk peppar

½ tsk torkad timjan

3 tsk honung

300 g brysselkål

200 g grönkål

100 g lufttorkad skinka/bacon

150 g fetaost

¾ dl frö/nötblandning (gärna saltade)

Vinägrett

1 medelstor rödlök

4 msk olivolja

4 msk röd- eller vitvinsvinäger

Saften av ½ citron

2 tsk socker

En nypa svartpeppar

1. Skala och klyfta rödbetorna. Blanda rödbetorna med olivolja, honung, salt, peppar och timjan och rosta dem i ugnen på 200ºc tills de är mjuka, ca 20 minuter. Under tiden förbereder du resten.

2. Skölj grönkålen och riv  bladen i mindre bitar, ta bort den skarpa stjälken. Skölj och ansa brysselkålen och skär den i klyftor, strimlor och halvor för lite olika utseende. Strimla den lufttorkade skinkan. 

3. Vinägrett: Finhacka rödlöken. Blanda ihop alla ingredienser i en skål och låt stå och vila tills salladen är klar.

4. Stek den lufttorkade skinkan. Stek kålen så den blir lite mjuk och varm, sätt upp den på ett serveringsfat. Sätt på rödbetsklyftorna, lufttorkad skinka, smulad fetaost, frön och häll över vinägretten.

5. Ät och njut!

Varm rodbetssallad 2


Brigadeiros

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.12.2018 | 2 kommentar(er)

Testa en ny godis till julen, Brasilianska brigadeiros! En chokladig dröm som påminner om chokladtryffel till utseendet och smakar mjuk chokladkola. Dessa hade jag tänkt göra redan ifjol men glömde bort det. Nu har jag sett dem på flera sociala medier så jag måste testa att göra dem själv. Endast tre ingredienser behövs till att göra dessa brigadeiros + något att rulla dem i. Vanligtvis rullas de i chokladströssel men jag valde att göra mina lite juliga så de rullades i pepparkakskross, krossade polkagrisar, mandelspån och kokos. Du väljer förstås helt själv vad du vill rulla dina brigadeiros i. Vår favorit var kokos, svårt att motstå dem.. Hoppas bara vi har kvar några till julhelgen! I och för sig är de så enkla att göra så jag kanske gör en till sats.

Brigadeiros 2

Brigadeiros

20 st.

1 burk sötad kondenserad mjölk (inte karamelliserad)

4 msk kakao

2 msk smör, ca 35 g

Valfri topping

Smör för att rulla brigadeiron

1. Häll den kondenserade mjölken i en stekpanna/kastrull med non-stick beläggning. Sikta i kakao och rör om tills den blandats. Tillsätt smöret.

2. Värm upp blandningen under konstant omrörning, låt den inte koka. Efter ca 12 minuter tjocknar den. Den är klar när du kan dra slickepotten genom smeten och den inte rinner tillbaka. Låt svalna till rumstemperatur.

3. Rulla bollar av smeten, ca ½ msk stora. Rulla dem sedan i valfri topping.

4. Ät och njut!

Brigadeiros 1


Jordnötsfudge

Skrivet av Sofia Rönnbacka 17.12.2018 | 2 kommentar(er)

Salt och sött går hand i hand. Blåmögelost och pepparkakor, dadlar med bacon, saltkaramellsås, melon och parmaskinka, för att nämna några. Och även denna fudge. En av mina absolut favoritgodisar är Snickers eller jordnötskolabitar. Just för att de är både söta och salta på samma gång, en vinnande smakkombo hos mig. Jordnötskolabitarna (finns i lösvikt) fick mig att vilja göra en egen variant, och vad passar inte bättre än att göra julgodis av det hela. Sagt och gjort. En maffigt god fudge blev resultatet, en bit om dagen räcker nog bra till för mig för den är söt, så som julgodis ska vara. Receptet ger ca 30 bitar som blir 2x2 cm. 

Jordnotsfudge 5Jordnotsfudge 8Jordnotsfudge 7

Jordnötsfudge

ca 30 bitar

3 dl socker

2 msk sirap

2½ dl grädde

50 g smör

½ dl jordnötter + topping

75 g mörk- eller mjölkchoklad

Topping

Flingsalt

Jordnötter

1. Sätt socker, sirap, grädde och smör i en tjockbottnad vid kastrull/gryta.

2. Koka upp på svag värme under omrörning till sockret smält. Koka sedan fudgen på medelhög värme tills den blir 116°c, rör om då och då.

3. Ta kastrullen av plattan när fudgen blivit 116°c, låt svalna i fem minuter och rör sedan fudgen med en träslev tills den blir matt. Rör i jordnötterna och häll över smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Jag hade en form som var 20x30 cm men så använde jag bara halva. Min fudge blev 1,5 cm tjock men välj själv hur tjock du vill den ska bli. Ställ in fudgen i kylskåpet i åtminstone fyra timmar.

4. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Skär fudgen i bitar och utan att ta bitarna i från varandra häller du över chokladen och breder ut den över fudgen. Dekorera varje bit med en jordnöt och stör över flingsalt.

5. Ät och njut!

Jordnotsfudge 6

 


Donut holes med smak av saffran och dulce de leche

Skrivet av Sofia Rönnbacka 14.12.2018

Bara 10 dagar till jul! Shit, vart tog den hösten vägen. Mitt huvud har stannat i mitten av oktober så jag är inte alls förberedd på julen. Fast lite julstämning börjar jag få, julgardinerna är uppe, tomtarna börjar smyga fram och hyacinterna blommar så nog blir det väl jul i detta hem med. Något som höjer julstämningen är ju förstås julbaket som är i full gång. Har så mycket jag vill hinna göra och blogga om, får se hur mycket det i slutändan blir. Denna vecka kör jag saffranstema, sedan ska jag försöka få upp lite recept på julgodis och några recept till julbordet. Nu har jag ju skrivit det så bara att hålla vad jag lovar. Freya har som tur börjat sova bättre på dagarna så kanske det går för sig (nu jinxar jag säkert hennes sovande..).

Dagens recept blir iallafall en ny tappning på klassiska farmors munkar, nämligen med saffran i och fyllda med dulce de leche. Dessutom är de gjorda som små bollar så man kan med gott samvete äta en, eller två.. eller fyra! 

Saffrans donutholes med dulce de leche 4

Saffrans donutholes med dulce de leche 3

Donut holes med smak av saffran och dulce de leche

ca 60 st.

½ pkt jäst

5 dl mjölk

50 g smör

2 pkt mald saffran (1 gram)

½ tsk kardemumma

¾ tsk salt

1 dl socker

10 dl vetemjöl + utbakning

Till fritering

1 kg (2 förpackningar) fett för munkfritering (hittas på samma ställe som smör i butikerna)

Fyllning

½ burk dulce de leche (karamelliserad mjölk)

Topping

Florsocker

1. Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken och saffranet. Värm upp till 37ºc.

2. Smula ner jästen i en beredningsskål och häll över smör-mjölkblandningen. Rör om tills jästen löst sig.

3. Blanda i kardemumma, salt, socker och hälften av mjölet. 

4. Tillsätt mera mjöl tills degen blir en bra konsistens. Knåda degen 5 med maskin eller 10 minuter förhand. 

5. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 40-60 minuter.

6. Dela degen i två bitar. Kavla ut degen till en 1 cm tjock platta och tryck ut små rundlar (Ø 3 cm) eller munkar. 

7. Låt rundlarna jäsa 20 minuter.

8. Smält munkfettet i en kastrull/gryta med tjockt botten. Testa om fettet är varmt genom att försiktigt sätta i en bit deg, flyter degen upp med det samma och blir gyllenbrun på bara någon minut är fettet tillräckligt varmt. 

9. Fritera dem ca 1 minut på vardera sida, vänd försiktigt med exempelvis två gafflar. Var försiktig så inte oljan sprätter omkring och ha ett lock nära till hands ifall att det fattar eld!

10. Låt rinna av på hushållspapper för att få bort överflödigt fett.

11. Låt dem svalna och spritsa sedan in dulce de leche i munkarna och rulla dem sedan i florsocker.

12. Ät och njut!

Saffrans donutholes med dulce de leche 2Saffrans donutholes med dulce de leche 6


Saffransrisotto

Skrivet av Sofia Rönnbacka 12.12.2018

Saffransrisotto eller risotto milanese passar perfekt som en lyxlunch och ger en härlig julstämning! Risotto är inte alls svårt att laga som vissa kanske tror. Du behöver bara ge den lite tid och kärlek så blir den perfekt, och glöm inte att smaka av vartefter för du vill ha ett riskorn med lite tuggmotstånd. På en halv timme har du en krämig och lyxig risotto och saffranet höjer rätten ytterligare lite. Guldkant på vardagen kallar jag det. Vi åt risotton med massor av parmesan och nymalen svartpeppar men honungsrostade rödbetor skulle ha varit perfekt på toppen!

Saffransrisotto 3Saffransrisotto 1

Saffransrisotto

4 portioner

4 msk olivolja

2 schalottenlökar

4 dl arborioris (risottoris)

2 dl torrt vitt vin

ca 1 liter buljong (1 liter vatten + 2 buljongtärningar, kyckling- eller grönsaksbuljong)

2 pkt saffran (1 gram)

1½ dl riven parmesan + ½ dl till servering

1. Skala och finhacka löken. Värm upp en stekpanna med hög kant eller en tjockbottnat gryta, fräs löken i olivoljan utan att den får färg. Tillsätt riset och stek det tills det i några minuter blir glansigt.

2. Koka upp buljongen i vattnet och håll den varm. Tillsätt vinet till riset och låt det absorberas. När vinet kokat bort tillsätter du lite buljong (ca 1 dl), låter det absorberas under omrörning, tillsätter mera buljong, låter det absorberas. Upprepa denna process tills riset är mjukt men har en liten kärna. Smaka av vart efter. Detta tar ca 20 minuter.

3. Rör i parmesanosten, tillsätt eventuellt lite mera vatten/buljong ifall risotton blir för hård. Den ska vara krämig. 

4. Servera med mera parmesan och nymalen svartpeppar.

5. Ät och njut! 

Saffransrisotto 2Saffransrisotto 4