Header bakgrund klar

Vaniljkola med havssalt

Skrivet av Sofia Rönnbacka 23.11.2017

Nu kan jag inte hålla mig längre. Julbaket har påbörjats, det är ju trots allt bara en månad kvar till jul. Så var beredda på en del recept! Denna kola var meningen att bli fudge men glömde bort ett steg så den blev till en kola, visade sig vara hur bra som helst den med! Så ni får valmöjlighet till att göra en kola eller en fudge, vad ni hellre behagar, eller varför inte göra både och! Det går att ändra smaksättningen enkelt. Exempelvis kan du blanda ner hackade hasselnötter eller varför inte laktitspulver! De står sig dessutom länge i kylskåpet. 

Det kan vara bra att ha en godis- eller stektermometer då du bakar julgodis. 

Vaniljkola med havssalt 1

Vaniljkola med havssalt

ca 16 bitar

2½ dl socker

2 dl grädde

1/3 tsk vaniljpulver

1 msk glukossirap

1. Blanda ihop alla ingredienserna i en kastrull med tjockt botten.

2. Värm sakta upp kolan tills sockret smält, höj därefter värmen och blandningen tills den är 125ºc för kolan, 122ºc för fudge.

3. Ifall du gör kola, häll smeten i en limpform med bakplåtspapper i, strö över havssalt och låt stelna före du skär upp den.

Ifall du gör fudge, låt blandningen svalna något och rör den sedan så smeten blir tjock och mera matt i färgen. Häll den i en limpform, strö över havssalt och låt den stelna före du skär upp den. 

4. Paketera in kolan i bakplåtspapper så de inte fastnar i varandra, fudgen går bra att förvara i en burk utan att den är inslagen.

5. Ät och njut!


Vin & matmässan 2017

Skrivet av Sofia Rönnbacka 20.11.2017 | 1 kommentar(er)

Det börjar ju vara några veckor sedan vin & matmässan i Helsingfors ägde rum. Men där var jag tillsammans med Hanne och Sofie, mina goda vänner och klasskamrater (ifall man kan kalla dem för klasskamrater mera i denna ålder!). Tänkte köra en bildbomb från matmässan, det är ju mycket roligare med bild än med text!

Matmassan 2017 2

Började helgen med en sen middag på Vapiano. En pizza med champinjoner, kronärtskockshjärtan, oliver, skinka och olivolja.

Matmassan 2017 8

Morgonen därpå blev det gofrulle minsann! Allt fanns på bordet.

Matmassan 2017 7

Nybakta bullar, kardemummabulle, pain au chocolat och pistagebullar. De var sååå goda, ska definitivt testas!!

Matmassan 2017 6

Nybakt vetesurdegsbröd, det bästa brödet.

Matmassan 2017 5

Fruktsallad med olika toppings.

Matmassan 2017 4

Hur fint var inte bordet hos Sofies föräldrar!

Matmassan 2017 10

På matmässan testade vi goda olivoljor, parmesanostar, oliver och vin förstås. På denna bild görs en risotto i ett hjul av parmesanost, drömmen att få ha hemma. 

Matmassan 2017 11

Matpaus med risotto och lite vitt vin!

Matmassan 2017 12

Sedan lite efterrätt, gelato med smak av pistagenöt, mmm!

Matmassan 2017 9

Vi köpte även hem en bit av dessa fina chokladkakor. Den var med smak av hallon, det var verkligen svårt att bestämma sig. Ville smaka på alla!

Matmassan 2017

På lördagskvällen blev det lite tapas och mycket vin. Vi hade köpt tryffelchips, oliver, ostar, bresaola, chorizo, chevré, manchego, gorgonzola och fikonmarmelad från matmässan. 

Matmassan 2017 13

Efteråt bar det iväg till Aussie Bar, som slutade i en promenad från centrum till drumsö. Det var lite långt i högklackat.. På söndagen blev det shopping och indisk mat för hela slanten. En toppen helg, exakt vad som behövdes för att orka med skolan lite till för detta läsår.


Enklaste makaronilådan, så som den var när man var liten

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.11.2017

Makaronilåda, min mamma gör den bästa makaronilådan, och ska jag göra makaronilåda så gör jag alltid på mammas vis. Har typ växt upp på makaronilåda och det är lika gott ännu, men den är väl ändå ganska underskattad av många. Kanske det har något att göra med att skolan alltid förstört makaronilådan genom att göra den alldeles för torr och stabbig. Men denna är raka motsatsen, med mycket grädde och smör ;)

Makaronilada 2

Enklaste makaronilådan

5 dl makaroner

1 tsk salt

400 g malet nötkött

1 gul lök

1 tsk salt

1 tsk kryddpeppar

½ tsk svartpeppar

Äggstanning

3 dl grädde

3 dl mjölk

4 ägg

1. Koka makaronerna tillsammans med 1 tsk salt i 12 minuter. De ska vara överkokta.

2. Sätt ugnen på 200ºc.

3. Skala och hacka löken.

4. Bryn maletköttet tillsammans med löken i lite smör. Tillsätt kryddorna.

5. Blanda ihop makaronerna och maletköttet i kastrullen och häll dem i en ugnsform.

6. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen och häll den över makaroni-köttblandningen.

7. Sätt några klickar smör på toppen och grädda makaronilådan i 30-40 minuter tills äggstanningen stelnat men ändå rör på sig då du skakar formen.

8. Servera med finriven morot.

9. Ät och njut!

Makaronilada 1


Vitaminbomb i höstmörkret

Skrivet av Sofia Rönnbacka 16.11.2017

En riktig vitaminbomb piggar upp vilken dag som helst! Denna smoothiebowl innehåller: avokado, som ger dig nyttiga fetter, B-, C-, E- och K-vitamin, fibrer, 18 aminosyror, protein och 14 mineralämnen och avokado sägs även kunna hålla bort inflammationer i kroppen. Ingefära, som innehåller en massa antioxidanter som håller förkylningen borta, ökar matsmältningen och lindrar huvudvärk och mango, som innehåller mycket antioxidanter och C- och A-vitamin som hjälper till att stärka immunförsvaret. En perfekt kombo för att bekämpa en besvärlig förkylning, eller varför inte hindra att en förkylning bryter ut.

Avokado mango och ingefars smoothie bowl 2

Smoothiebowl med mango, avokado och ingefära

1 portion

½ avokado

1 dl frusen mango 

1 cm ingefära

1-2 msk citronsaft

½-1 dl vatten, växtbaserad mjölk eller mjölk

Eventuell sötning

1. Gröp ur avokadon och sätt den i mixern.

2. Tillsätt mangon och citronsaften och eventuellt sötning och börja mixa.

3. Tillsätt vätskan tills det är en bra konsistens på din smoothie, och mixa till sist ner ingefäran.

4. Häll upp smoothien i en skål och toppa den med valfria tillbehör.

5. Ät och njut!

Avokado mango och ingefars smoothie bowl 1


Pizzaspecial: Deg, jäsning, gräddning

Skrivet av Sofia Rönnbacka 11.11.2017

Nu är receptet på den ultimata pizzadegen framtaget. The key ligger i jäsningen. Degen ska nämligen jäsa i åtminstone sex timmar i rumstemperatur. Ja, i sex timmar! Degen görs på torrjäst och kallt vatten, genom att ha kallt vatten så tar det längre för jästen att aktiveras och börja bilda koldioxid. Det är här som tiden spelar roll.

Du kan testa själv, baka en deg med 42 grader varmt vatten och en med kallt vatten. Jäs den med varmt vätska till dubbelstorlek i ca 40 minuter och den med kall vätska i sex timmar. Baka sedan ut degen och se vad som händer. Jag kan lova dig att när du kavlar ut den som jäst i 40 minuter så drar den ihop sig tillbaka och det är svårt att få den tunn. Bakar du däremot ut den som jäst i sex timmar så drar den inte ihop sig eftersom det bildats så mycket koldioxid under jäsningen så glutenet töjts ut och inte drar ihop sig när degen kavlas ut. Matkemi, love it! 

Pizzadeg 2

Pizzadeg

1 påse torrjäst

1 tsk salt

2 tsk socker

3 dl kallt vatten

1/3 dl olivolja

ca 7 dl mjöl

1. Blanda ihop hälften av mjölet, saltet, sockret och jästen. 

2. Tillsätt oljan och vattnet och knåda degen. Sätt i mera mjöl vart efter tills degen blir hanterbar.

Det är bättre ifall degen har för lite mjöl än för mycket mjöl.

3. Knåda degen för hand i ca 5 minuter, dela degen i fyra bitar och forma dem till bollar genom att vika degen under sig själv några gånger.

4. Jäs pizzadegen i åtminstone sex timmar.

5. Sätt ugnen på så varmt det bara går.

6. Baka ut pizzadegen med lite mjöl. Knåda den hastigt och kavla sedan ut den tunt. 

Pizzadeg 3

Ser ni bubblorna i degen? Ett tecken på att degen är bra jäst.

Sedan har vi ju såsen. Keep it simple. Använd endera endast passerade/krossade tomater eller gör en enkel sås på fem minuter. Bred på ett tunt tunt lager på pizzadegen. Eftersom att degen är tunn så kan botten bli mjukt och geggigt ifall det finns för mycket sås. 

Pizzasas 2

Pizzasås

2 klyftor vitlök

1 gul lök

1 msk olivolja

400 g passerade/krossade tomater

½ tsk peppar

1 tsk salt

1 tsk socker

1 tsk pizzakrydda

1 krm chiliflakes

1. Skala och finhacka löken, värm upp olja i en kastrull och fräs löken någon minut. 

2. Pressa i vitlöksklyftorna och fräs ytterligare en minut. 

3. Tillsätt resten av ingredienserna och koka såsen ett par minuter. 

När du gräddar pizzan har jag två tips. 1. Kör ugnen så varm den går i varmluftsläget (om du har det läget). 2. Ha plåten eller pizzastenen in i ugnen så den blir super varm för att få ett krispigt botten. När du sedan gräddar pizzan, grädda den i ca 5-7 minuter beroende på hur varm din ugn blir. Vill du få en lite bränd ost kan du alltid sätta på  grilläget i ugnen ett par minuter. 

Denna gång toppade vi pizzan med grillad kyckling, rödlök, grön paprika, persimon och blåmögelost. Persimon på pizza får 10/10, minst lika gott som ananas ;) Jag är ju en sådan som gillar en kombination av sött och salt så ja, jag har nästan alltid ananas på min pizza, and I am proud of it. På denna pizza var persimonen en bra brytning till den salta blåmögelosten. 

Pizza med persimon och kyckling 2

Ber om ursäkt för en väldigt varierande bildkvalitet i detta inlägg. Det börjar ju bli så mörk.. 


Mustig kålgryta med saffran och ingefära

Skrivet av Sofia Rönnbacka 09.11.2017

En mustig kålgryta med smak av ingefära och saffran är perfekt i detta ruskiga höstväder (?!) i november. Den färska ingefäran och för att inte prata om saffranet ger en lagom härligt julig smak. Drömmer mig bort till julafton redan så jag har börjat smyga in lite jul i vissa hörn. När är det acceptabelt att börja baka inför jul, städa och pynta? 

Mustig kalgryta 1

Kålgryta med saffran och ingefära

2 gula lökar

2 klyftor vitlök

2 morötter

800 g vitkål

2 msk olja

2 tsk salt

½ tsk peppar

2 lagerblad

1 tsk curry

1 tsk paprikapulver

½ tsk spiskummin

1 påse saffran (0,5 g)

1 tsk sambal oelek

1 buljongtärning, grönsaks-, kyckling- eller köttbuljong

1 tsk färsk riven ingefära

1 brk tomatkross (á 400 g)

5 dl vatten.

1. Skala och hacka löken och vitlöken. Skala och slanta moroten och skär vitkålen i något större bitar.

2. Fräs alla grönsaker i olja i en gryta eller i en kastrull med tjockt botten tills löken blivit mjuk.

3. Tillsätt kryddorna och stek någon minut till.

4. Häll på krossade tomater, fyll burken med vatten och häll det i grytan för att få med all tomatkross. 

5. Tillsätt buljongtärningen, hälften av saltet, sambal oelek och den rivna ingefäran.

6. Koka grytan tills moroten är mjuk. Smaka av med salt.

7. Servera som den är eller med ris, couscous, quinoa och varför inte med en klick smetana.

8. Ät och njut!

Ifall du vill kan du tillsätta röda linser eller nötkött i grytan.

Mustig kalgryta 2


Rödbets­biffar med kikärts-fetaoströra

Skrivet av Sofia Rönnbacka 06.11.2017

Mmm rödbetor, så galet goda! Detta recept fick liv under sommaren när jag arbetade som kock på ett café och vi hade en catering. Slutresultatet blev så lyckat så jag måste tillreda dem igen, igen och igen. Så att dela receptet till er är väl mer än passande? Jag gjorde en wrap av biffarna innehållande avokado, persilja, färskost och en kikärts-fetaoströra. De är även goda bara som de är eller som en biff i vegetariska burgare, tillsammans med couscous. Biffarna är mjölkfria, glutenfria ifall glutenfria havregryn används och går bra att frysa in och ta upp när det behövs snabblunch någon dag!

Rodbetsbiffar 46

Rödbetsbiffar

450 g rödbetor, motsvarar ca 5 st.

1 liten rödlök

(1 klyfta vitlök)

2 dl havregryn

2 ägg

½ dl hackad persilja

1 tsk salt

½ tsk peppar

Olja till stekning

 

1. Skala och riv hälften av rödbetorna grovt och hälften fint.

2. Blanda ihop ägg och havregryn. Finhacka rödlöken, vitlöken och persiljan. 

3. Sätt alla ingredienserna i havregryns-äggblandningen och knåda så allt blandas bra. 

4. Värm upp en stekpanna med lite olja, forma biffar och stek dem tills de får fin färg, ca 3 minuter per sida.

6. Ät och njut!

Rodbetsbiffar 103

Kikärt-fetaoströra

1 burk förkokta kikärter

½ dl fetaost

1 tsk paprikapulver

1 nypa peppar

5 msk neutral olja

 

1. Mosa ihop kikärter och fetaost med en gaffel.

2. Tillsätt paprikapulver, peppar och olja och mosa ytterligare. 

3. Servera som tillbehör till rödbetsbiffarna, eller varför inte som dipp till grönsaker eller som ett tillbehör till sallad.

4. Ät och njut!

Kikarts feta rora 19Rodbetswrap 10


Timjansdoftande trattkantarellpaj med tre sorters lök

Skrivet av Sofia Rönnbacka 03.11.2017

Fick en påse trattkantareller av min faster i födelsedagspresent, hon vet vad jag vill ha! Men hon önskade även att jag skulle ta fram ett bra recept på en trattkantarellpaj. Pajmästare som jag är var detta en självklarhet. Så det fick bli en trattkantarellpaj med timjan och tre sorters lök. Jag ville även ha en rustik pajbotten så det gjordes med hälften vetemjöl, hälften kornmjöl. Det går förstås att använda vilket mjöl som helst.

Men nu är med andra ord min fasters önskan uppfylld, hoppas hon läser detta nu bara ;)

Trattkantarellpaj 1

Timjansdoftande trattkantarellpaj med tre sorter lök

Pajbotten

1 ½ dl vetemjöl

1½ dl kornmjöl

125 g smör

3 msk kallt vatten

Trattkantarellfyllning

1 rödlök

2 gula lökar

1 shalottenlök

200 g trattkantareller

1 tsk salt

½ tsk peppar

ca 2 msk färsk timjan

2 tsk rödvinsvinäger, ifall du vill

Smör till stekning

Äggstanning

2 dl grädde

3 ägg

½ tsk salt

2 dl västerbottenost

 

1. Knåda snabbt ihop mjöl och smör till en grynig massa, tillsätt vattnet och knåda till en smidig deg. Ställ degen kallt.

2. Sätt ugnen på 225ºc.

3. Skala och hacka löken, gärna i olika form för att visa på de olika sorterna. 

4. Rensa och putsa trattkantarellerna och skär de stora i mindre bitar. 

5. Stek löken och trattkantarellerna i smör tills de blir mjuka och löken nästan börjar falla sönder. 

6. Tillsätt salt, peppar, rödvinsvinäger och timjan, jag rev bara bort bladen från kvistarna, det går även att hacka den. 

7. Tryck ut pajdegen i en pajform eller i en form med löstagbar kant. Nagga botten med en gaffel och förgrädda det i 10 minuter.

8. Sänk värmen på ugnen till 200ºc när botten förgräddats klart.

9. Vispa ihop äggstanningen, sätt fyllningen i pajskalet och häll över äggstanningen. Strö till sist över osten.

10. Grädda pajen i 25-30 minuter så den blir gyllenbrun.

11. Ät och njut!

Trattkantarellpaj 2


Babyshower­tårtan

Skrivet av Sofia Rönnbacka 01.11.2017 | 1 kommentar(er)

Babyshowertarta 4

Tror bestämt jag vill börja jobba som tårtmakare. Fullständigt älskar att se på videor där tårtor dekoreras, nästan det jag helst ser på i efterrättsväg. Intresset för att dekorera tårtor är ett ganska nytt intresse, om jag ska vara helt ärlig så är detta typ den tredje tårtan jag helt själv tillverkat och dekorerat. Nu vill jag inte göra annat än att dekorera tårtor men vem ska äta dem? Det vet jag ej. Hur som helst tänker jag fortsätta med mitt tårtdekorerande, redan nästa helg så kanske ni får några nya bilder då ifall tårtan blir fin! Denna tårta gjorde jag till en babyshower för några veckor sedan. Botten är en sockerkaka, och jag kan ju erkänna att jag bakade fyra kakbotten för att få ihop en kaka.. Så receptet på bottnet får ni inte, hehe. Ska försöka ta fram ett bättre botten. Tårtan fylldes med lemoncurd (här finns recept), mosade vildhallon sötade med lite florsocker, en vaniljkräm och raspberry-butter-creamcheese-frosting. Har fortfarande problem med namnet, haha. Frostingen går så klart att smaksättas med annat än hallon. Har inte någon bild på själva vaniljkrämen men ger er receptet ändå, tro mig den är god och väldigt enkel att göra.

Vaniljkräm

2 dl grädde

2 msk socker

2 msk maizena

2 äggulor

½ tsk vaniljpulver

1. Vispa ihop alla ingredienser i en kastrull.

2. Värm saktat upp krämen under ständig omrörning tills krämen tjocknar.

3. Ta bort krämen från värmen då den tjocknat, krämen får inte koka.

4. Låt den svalna före användning.

Babyshowertarta 6

Hallonfrosting

100 g osaltat smör

100 g färskost

1 dl hallon

½ tsk salt

ca 7 dl florsocker

1. Vispa ihop smör och färskost till det blir fluffigt med en elvisp i en stor beredningsskål.

2. Tillsätt salt och florsocker, lite i taget, tills konsistensen blir tjock, inte för tjock så den inte går att bre ut på kakan.

3. Vispa till sist ner hallonen och vispa så länge tills du får den färgen du önskar. 

4. Frosta kakan, först med ett smullager, dvs. ett tunt lager som håller smulorna på plats. Ställ kakan kallt i en halv timme så det första lagret hinner stelna. När smullagret stelnat kan du frosta kakan andra varvet och med ett tjockare lager frosting. Använd en spatel eller en degskrapa för att få en jämn yta och enkelt kunna bre ut frostingen.

5. Dekorera kakan hur du vill.

6. Ät och njut!

 


Couscoussallad med pumpa

Skrivet av Sofia Rönnbacka 30.10.2017

Ett recept till med pumpa , denna gång en höstig twist på ett typiskt sommartillbehör hos oss. En couscoussallad med pumpa, fetaost och granatäpple. Sötma, sälta och syra, allt som behövs för en välbalanserad rätt.

Couscous pumpasallad 2

Couscoussallad med pumpa

200 g pumpa

½ rödlök eller shalottenlök

100 g fetaost

½ dl granatäppelkärnor

3 msk olja

Saften av en halv lime

2 dl okokt couscous, bulgur eller quinoa

½ buljongtärning

Salt

1. Koka couscousen enligt anvisningarna på förpackningen men tillsätt en buljongtärning istället för salt.

2. Skala och tärna pumpan i 1x1 cm kuber. Koka den mjuk i lättsaltat vatten.

3. Finhacka löken och kärna ur granatäpplet.

4. När pumpan och couscousen har svalnat blandar du ihop alla ingredienser förutom fetaosten i en skål. Smula till sist ner fetaosten och smaka av med salt.

5. Servera som tillbehör till exempelvis grillad kyckling.

6. Ät och njut!

Couscous pumpasallad 7