Header bakgrund klar

Salted caramel mousse

Skrivet av Sofia Rönnbacka 20.09.2017 | 1 kommentar(er)

Kom på att jag glömt att ge er receptet på denna härligt fluffiga mousse med saltkaramell smak! Receptet på salted caramel såsen hittar ni här. Moussen dekorerades med ätbara blommor, mini maränger, digestive kex, jordgubbar och vitchoklad men du kan dekorera den hur du vill. Ätbara blommor är kanske inte i säsong just nu men de går att lämna bort. Lingon eller tranbär skulle även passa perfekt, mmm kolasmak och lingon är ju så gott! Receptet är beräknat för sex personer.

Salted caramell mousse 1

Salted caramel mousse

2 äggvitor

1 dl socker

2 dl grädde

½ salted caramel sås

1. Vispa äggvitorna och sockret till en styv maräng.

2. Vispa grädden i en annan skål tills den är fluffig men inte alldeles för hårt vispad.

3. Vispa ner salted caramel såsen i grädden och vänd försiktigt ner marängen i grädden.

Om du vill kan du spara lite maräng så du kan dekorera med minimaränger.

4. Portionera upp moussen i sex skålar och ställ dem i kylskåpet i åtminstone 2 timmar.

5. Dekorera, ät och njut!

Salted caramell mousse 2

Mini-marängerna gör du enkelt genom att spritsa ut små maränger på en plåt och endera bränner dem snabbt med en gasbrännare (var försiktig så inte pappret börjar brinna!) eller gräddar dem i ugnen i några minuter tills de börjar få lite mörkare kanter.


Apple pie cinnamon buns

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.09.2017

Say whaaat?! Ja ni läste rätt, apple pie cinnamon buns. Ibland får jag genialiska idéer det må jag säga. Och dessa bullar var verkligen en sådan genialisk idé. Äppeltider på intågande, och förutom den traditionella äppelmosen och äppelkakan (som ni kommer att få recept på) så testar jag något nytt. Bullarna är en av de nya kreationerna, för det är vad de är, kreationer.

Apple pie cinnamon buns 3

Att rulla bullar är en konst, som jag kanske inte riktigt behärskar ännu men övning ger färdighet. När jag rullar bullarna viker jag degen två gånger så den bildar tre lager. Efteråt skär jag 2 cm remsor som jag sedan snurrar. När remsan är snurrad virar jag den två gånger runt fingrarna och trycker in änden i mitten. Voilá! Nu kan du rulla bulla efter min suveräna beskrivning.. Svårt att skriva, lättare att visa. Kanske borde filma en video?

Apple pie cinnamon buns

5 dl mjölk

50 g jäst

1,2 kg vetemjöl

2 ägg

200 g smör

2 dl socker

2 tsk kardemumma

½ tsk salt

Äppelfyllning

4 äpplen, jag använde royal gala

1½ dl farinsocker

1 dl socker

3 tsk kanel

2 krm mald muskotnöt

350 g smör

1 nypa salt

Till pensling och garnering

1 uppvispat ägg

Pärlsocker eller mandelspån

1. Värm mjölken till 37°c.

2. Smula ner jästen i en beredningsskål eller en skål till en hushållsassistent. Häll över mjölken och rör tills jästen löst sig.

3. Tillsätt hälften av mjölet och knåda i fem minuter. Låt sedan blandningen jäsa i 15 minuter. 

Detta kallas en fördeg, vilket gör så att jäsprocessen kommer igång fortare och bullarna blir luftigare.

4. Tillsätt äggen, socker, kardemumma och nästan allt resterande mjöl. Knåda 10 minuter med maskin eller 15 minuter för hand. Tillsätt saltet när två minuter återstår.

5. Låt degen jäsa en timme. Under tiden förbereder du fyllningen.

6. Tvätta och riv äpplena grovt. Krama ur en del av vätskan så inte fyllningen blir rinnig.

7. Koka ihop alla ingredienserna några minuter i en kastrull och kyl sedan ner den så smöret stelnar.

Kom ihåg att ta fram fyllningen 15 minuter före du bakar ut bullarna så den hinner mjukna!

8. Kavla ut degen till en stor rektangel och bred på fyllningen. 

9. Vik degen två gånger så den bildar tre lager. Skär degen i 2 cm remsor och snurra bullar utgående från beskrivningen i början av inlägget.

10. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek. Under tiden värmer du upp ugnen till 200°c.

11. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker eller mandelspån.

12. Grädda bullarna ca 10 minuter.

13. Ät och njut!

Apple pie cinnamon buns 5


Vinrecension - Pasion blue

Skrivet av Sofia Rönnbacka 16.09.2017

Då man faller för utseendet och inte innehållet.. Det gjorde jag denna gång, inte för att vinet var fint men för att det var blått. Hur knäppt är det inte med blått vin? Någon kunde lika gärna ha serverat mig spolarvätska och jag hade inte märkt någon skillnad, utseendemässigt då vill säga. Doft- och smakmässigt säkert. Är dock lite tveksam till vilken vätska som skulle ha varit bättre att få i glaset. Inte nog med att färgen var helt fel för ett vin, var smaken och priset även fel. Flaskan kostade 14,98€ vid alko med beskrivningen: Torr, låg syra, mangokaraktär, passionsfruktskaraktär, blå, vilket jag tycker är lite kul eftersom vinet smakade persika. På vinets hemsida står det även persikotoner. Ett väldigt platt, surt vin som inte passar ihop med mat. Första klunkarna gick men sedan fick vi nästan tvinga ner vinet. Jag klarade det relativt bra eftersom jag tycker om sura viner.

Men något bra måste det väl ändå finnas? Jo det fanns det, den syntetiska korken som kunde sättas tillbaka på flaskan. Antar att tillverkarna även är av den åsikten att man inte kan dricka hela flaskan på en gång, haha. Nej, skämt åsido, testa om du vill. Såg även att tillverkarna inte har två färger utan nio olika färgade viner. Tror jag klarar mig med att testa ett. 

blatt chardonnay


Jordgubbs­smakande kokosglass

Skrivet av Sofia Rönnbacka 14.09.2017

Kokosgrädde + jordgubbar = Glass till frukost! Det är så enkelt som det låter, bara att mixa ihop och tillsätta eventuell sötning. Receptet är beräknat för en ordentlig frukost eller som två-tre mindre portioner. Kokosgrädde får du från det tjocka lagret från en burk med kokosmjölk eller en burk med endast kokosgrädde. Har du en vanlig burk kokosmjölk så kan du använda kokosvattnet till smoothies eller dricka det så som det är! Jag brukar använda mig av denna kokosgrädde.

Jordgubbssmakande kokosglass

2 dl kokosgrädde

3 dl frusna jordgubbar

½ krm vaniljpulver

Ev. sötning, honung eller lönnsirap

1. Mixa ihop kokosgrädden och jordgubbarna till en slät konsistens.

2. Tillsätt vaniljpulver och eventuellt sötning.

3. Servera och toppa med kokosflingor och jordgubbar.

4. Ät och njut!

jordgubbssmakande kokosglass 1


Taco Tuesday, yay!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 12.09.2017 | 1 kommentar(er)

thinking about that summerbody but also bout them tacos

Jag i ett nötskal.

Reser till Zakynthos om två veckor men här är det nog tacos som går före summerbodyn, hehe. Ååå längtar så till vår semester, känns som en välförtjänt sådan. Tänker ta bloggpaus under den veckan med så ni får vänta med uppdateringar angående all mat som äts, misstänker inlägget får delas upp i flera inlägg! Tillbaka till tacos, det är taco tuesday idag! Den firas här med en tacogömma. Vad är då en tacogömma kanske vissa frågar sig? Jo en tacogömma består av ett lager naturell färskost blandat med crème fraiche, ett lager tacofyllning som sedan göms under ost och nachochips om man vill festa till det riktigt! Skulle kunna äta denna rätt varje dag i veckan om jag fick bestämma, tyvärr är vi två här hemma så jag måste kanske ta emot Fredrics mat-önskemål ibland..  

Tacogomma 2

Tacogömma

1 burk naturell färskost, jag brukar använda philadelphia

4 dl crème fraiche

800 g nötmalet

2 påsar tacokrydda eller egengjord tacokrydda (recept påväg)

2-3 gula lökar

2 stora paprikor, gärna olika färger

2 klyftor vitlök

½-1 röd chili

1 burk chunky salsa

1 burk tomatkross

Olja till stekning

Ost till gratinering

Nachochips, tacos eller tortillabröd

1. Sätt ugnen på 200°c.

2. Skala och strimla löken, tvätta och strimla paprikan och finhacka vitlöken.

3. Stek maletkött i lite olja tills det får färg, tillsätt löken, vitlöken och paprikan och stek ytterligare i ca 10 minuter. Häll på tacokryddan och lite vatten.

4. Flytta över fyllningen till en stor kastrull och tillsätt sedan tomatkross, chunky salsa och späd ut med eventuellt lite mera vatten. 

5. Låt fyllningen puttra några minuter. Rör under tiden ihop färskosten med crème fraichen.

6. Montering: Bred ut färskostblandningen i botten av en ugnssäker form. Häll över maletköttfyllningen och strö över ost. Eventuellt några nachochips kan tillsättas!

7. Tillaga tacogömman i ugnen tills osten blivit gyllenbrun, ifall du vill kan du använda grilläget på ugnen om bara måste ha tacogömman med detsamma!

8. Servera tacogömman med nachochips och en gör grönsallad eller varför inte fylla ett tortillabröd med den?

9. Ät och njut!

Tacogomma 1


Enkla päron- och blåmögelost­snittar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 09.09.2017

Enkla, snabba och himmelska snittar med päron och blåmögelost som toppas med honung och gifter sig i munnen. 

Dessa behöver inte någon vidare introduktion, förutom att du kan koka ihop honung med lite färsk rosmarin till en glaze som du sedan ringlar över snittarna! Jag använde en färdig smördeg eftersom jag är lat, inte har tid eller ork med att göra egen och för att jag tycker att den färdiga degen faktiskt är godare än hemlagad smördeg för den blir mycket fluffigare och frasigare. Av en smördegsplatta kommer det två snittar. Jag gjorde för 10 personer men du anpassar enkelt receptet. 

Paron blamogelsnittar 4

Päron- och blåmögelostsnittar

5 st smördegsplattor

1 päron

85 g blåmögelost

1 ägg

Honung

1. Tina smördegsplattorna och skär dem på halva. Sätt ugnen på 200°c.

2. Skiva päronet och sätt på päron på snittarna. Du kan välja ifall du ordnar dem i fina mönster eller bara placerar dem hur som helst.

3. Smula över blåmögelosten.

4. Pensla kanterna med ett uppvispat ägg och grädda snittarna tills de blivit gyllenbruna.

5. Ringla över honung.

6. Ät och njut!

Paron blamogelsnittar 3


Kantarellpaj med bacon och lingon

Skrivet av Sofia Rönnbacka 07.09.2017

Ren och skär lycka. Det var så jag kände när jag plockade mitt livs första liter kantareller i Rönnbackaskogarna. Har i flera år hittat runt fem kantareller men detta år hade kantarellerna fått fnatt och jag fick skrapat ihop en liter. Funderade länge på vad jag skulle göra av dem men en paj är ju alltid gott + att jag har bakat ca 50 pajer den senaste månaden under sommarjobbet. Av den litern blev det en paj med kantareller och bacon. För att få in lite syra i pajen tillsatte jag några nyplockade lingon. För övrig är sommarjobbet slut, har haft en så rolig sommar med trevliga människor men oj så skönt det är att vara tillbaka i Vasa! Är så taggad inför detta år och har som plan att ge järnet, får se hur det går, hehe. 

Kantarellpaj med lingon och bacon 3

Kantarellpaj med bacon och lingon

Deg

125 g kallt smör i bitar

1 dl vetemjöl

1 dl speltmjöl

1 dl rågmjöl

3 msk kallt vatten

Det går att använda vilken mjölsort som helst men jag ville få en rustik känsla på pajen.

Fyllning

1 gul lök

250 g kantareller

5 skivor bacon

ca 2 msk lingon

Äggstanning

3 ägg

3 dl grädde

1 nypa timjan

Salt och peppar

75 g västerbottenost/prästost eller emmentalost

1. Sätt smöret och mjölet i en bunke eller i en matberedare, knåda/mixa tills degen blir smulig.

2. Tillsätt vattnet och knåda ihop degen till en boll. 

3. Tryck ut degen i en form och ställ den kallt i en halv timme.

4. Putsa och dela kantarellerna, hacka löken och strimla baconet.

5. Stek baconet och låt det rinna av. I fettet från baconet steker du sedan löken och kantarellerna.

6. Sätt ugnen på 200°c. Förgrädda pajskalet i 10 minuter då ugnen är varm. Sänk värmen till 175°c.

7. Fyll det förgräddade pajskalet med bacon och kantarell-lök blandningen, strö på lingon och osten.

8. Blanda ingredienserna till äggstanningen och häll äggstanningen över pajen.

9. Grädda pajen i 25-30 minuter eller tills den är gyllenbrun. Låt den svalna något före servering.

10. Ät och njut!

Kantarellpaj med lingon och bacon 4


Foodlys veckolista - Filmer och serier

Skrivet av Sofia Rönnbacka 05.09.2017

Dags för veckans lista! Denna vecka är temat filmer och serier, men måste säga att jag är väldigt dålig på detta tema. Jag tittar på mycket serier och filmer men det är sååå svårt att säga den bästa filmen eller en favoritskådespelare sådär i skrivande stund.

Min absoluta favorit film är: Lejonkungen eller Batman: The dark night rises.
Serien jag inte klarar mig utan: Outlander, ifall du inte sett den, se den! Men ge den några avsnitt för det tar en stund innan man kommer in i den. Sedan är jag ett stooooort SATC-fan!


Favorit genre: Tecknat, animerat eller övernaturligt.
Om jag skulle vara en filmkaraktär skulle jag vara: Ställde frågan till min mamma, pappa och Fredric. Pappa och Fredric svarade samtidigt Pumba (från Lejonkungen).. Vet inte hur jag ska tolka deras svar.. Ifall jag ska välja en som jag gärna skulle vilja vara är det nog Carrie Bradshaw. Men har en tendens att alltid vilja vara någon från den filmen jag just då ser på.
Om jag skulle vara med i en filmproduktion skulle jag jobba med/som: Jag skulle antagligen vara någon som bestämmer, hehe. Typ regissör.
Hen skulle spela mig i filmen om mitt liv: Vet inte riktigt vem, men antagligen någon som älskar djur och mat lika mycket som jag. Ifall jag fick välja vem som helst, fastän hon säkert inte har något gemensamt med mig skulle det vara Blake Livley eller Angelina Jolie.
Den här filmen ser jag fram emot: Deadpool 2, Rough Night, Kingsman: The golden circle och A Bad Moms Christmas. Väldigt varierande filmsmak.
En film jag rekommenderar att alla ser: Kommer inte på en film men en dokumentär som finns på Netflix, GMO-omg heter den. Väldigt nyttig, speciellt för dig som är intresserad av ekologisk mat eller till dig som inte har en aning om vad GMO är. 

 


Kvällstips!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 04.09.2017

Evening! Hoppas ni haft en bra start på veckan, det har jag åtminstone. Måste bara titta in och tipsa er om denna produkt! Jag har länge undvikit att äta smaksatt yoghurt/kvarg eftersom de ofta innehåller en hel del socker eller sötningsmedel och jag anser sockret är helt onödigt i produkterna. Men så plötsligt var den bara där! Som ni kanske läste tidigare så jobbar jag vid fiskdisken nu som då. Denna lördag var en sådan dag, och så står en kvinna från Valio rakt framför fiskdisken och har smakprov på denna kvarg och halvt ropar ut endast fruktens/bärens eget socker. Yes, finally! tänkte jag, så på min matpaus inhandlades denna produkt. Dessutom är kvargen ekologisk, tummen upp för Valio.

Kvallstips 1

Slutsatsen då? Fantastiskt. Lite syrligare än vanlig kvarg men den är super god! Jag smakade den med blåbär-jordgubbe men det finns även med persika och banan ifall jag inte kommer ihåg helt fel. På innehållsförteckningen står det 10 g kolhydrater varav sockerarter 8,5 gram. Här bör det påpekas att kolhydrater som består av sockerarter inte är vitt socker eller sötningsmedel i detta fall. Som de flesta av er säkert redan vet är innehåller både mjölk, blåbär och jordgubbe sockerarter (laktos respektive fruktos). Dessa sockerarter finns naturligt i livsmedlen och är alltså inte tillsatta. 

Kvallstips 2


Foodlys veckolista - Tema böcker och tidningar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 03.09.2017

Oj detta är ett svårt tema, är inte en läsare. Jag tycker om att läsa men gör det bara inte. Vet inte varför egentligen, det jag dock läser varje dag är recept, med det kanske inte räknas som att läsa. Jag har inte heller någon speciell genre jag läser, utan det är som godispåsen gott och blandat. 

Just nu läser jag: Inget förutom recept.

Min favorit kokbok: Sju sorters kakor, men ofta är det internetsökningar för inspiration som gäller.

Tidningen jag köper före en resa: En krysstidning, eller så tar jag mammas Hemmets veckotidning, där finns både läsning, recept och kryss.

En tidning jag prenumererar på och har prenumererat på: Hemmets veckotidning, Österbottens tidning och Min häst och Bamse som liten.

Språket jag oftast läser på: Jag läster helst på engelska men svenska går bra. Försökte en gång läsa en bok ur True Blood-serien på finska men slutade eftersom huvudkaraktärens namn var ett unisex namn, typ Kim och jag visste inte ifall personen var en kvinna eller en man då det stod hän hela tiden!

Min favorit bok: Inte utan min dotter av Betty Mahmoody, blir verkligen berörd av den. Arg, ledsen, frustrerad, lättad.

Min favorit författare: Hmmm, vet faktiskt inte men en författare vars böcker jag tycker om är Becca Fitzpatrick. Jag läser gärna övernaturliga böcker

En bok jag vill läsa: Diana Gabaldon's Outlander-serie. Kollar på serien och är helt besatt, men tänker inte läsa böckerna förrän serien är slut. Ofta blir det ju så att man läser böckerna först och sedan kollar filmen/serien och blir besviken för man har skapat en bild av hur personerna ska se ut och så är de helt fel i filmen. I Outlander är skådespelarna perfekta för deras roller, så därför kommer jag ju att ha den bilden av dem när jag läser böckerna.

En bok/tidning jag rekommenderar: Elle Mat & Vin. Älskar upplägget, recepten, bilderna, layouten, ja allt med denna tidning!

I min bokhylla har jag: Mest receptböcker och en massa barnböcker från när jag var liten. 

Profilbild 1

Den vanliga "mm vad gott det låter"-minen.