I koket med Sofia

Två månader med bebis

Skrivet av Sofia Rönnbacka 21.09.2018

Kategorier:
Taggar:

Hipp hipp hurra för Freya två månader idag. Jag lovade ju att jag skulle blogga lite om första tiden med bebis utanför magen. Att detta inlägg skulle skrivas två månader senare trodde jag inte. En av de sakerna jag fått äta upp, mer om det senare. Hos oss rullar vardagen på med en liten guldklimp som redan hunnit bli över 5 kg och som har vuxit 8 cm på två månader, hon känns plötsligt väldigt stor. Men vi tar det från början.

"Tänk om jag inte tycker om mitt barn när hon föds?", en av många tankar som flög runt i huvudet under graviditeten och förlossningen (i det skedet då jag ännu kunde tänka vill säga). Denna tanke är säkert ganska vanlig hos blivande mammor. Detta var åtminstone något jag hade tänkt mycket på, men när jag såg henne för första gången så var alla dessa tankar bortblåsta. Hur är det ens möjligt att börja älska någon så snabbt?! Sen den dagen, 21.07, har hon varit så självklar och så älskad.

Sen dess har dagarna rullat på. Hon äter, sover, äter, leker, pratar och skrattar. Hon älskar att bada och att leka i babygymmet där hon har en bläckfiskkompis och en pingvin, hon ogillar napp och vagnpromenader. På nätterna sover hon bra, på dagarna inte så bra. Därav avsaknaden av blogginlägg. Jag har så många idéer på saker jag vill blogga om men då hon sover på dagarna måste jag faktiskt erkänna att jag hellre städar och gör det snyggt runtomkring mig eller ser på tv ostört. Men idag har jag redan städat klart och har tid över för att blogga lite. Vilken härlig  fredag alltså! I helgen hade vi dop så jag har förstås recept att dela med mig av. 

Foto 28 08 2018 15 16 59

Saker jag sagt som jag fått äta upp

- Hon ska inte sova i vår säng.

Det gör hon. Varje natt, i någon timme åtminstone. 

- Jag kommer garanterat att ha tid för att blogga

Det har jag inte. 

- Jag fattar inte varför alla säger att de inte hinner laga mat och städa.

Det gör jag inte heller. Städar jag tar det flera timmar ifall Fredric inte är hemma.

- Inte kan jag väl älska två personer.

Jo det kan jag. 

- Jag vill inte amma länge.

Jag är för lat, trött och borta för att värma flaska på natten, så jag kommer amma tills hon inte äter mera nattetid.

- Jag vill inte ha rosa åt min bebis.

Allt som är puderrosa och gammeldagsrosa köper jag..

 

En av mina favoritlåtar får avsluta detta inlägg, och jo jag ser Lejonkungen på svenska and I'm proud of it ;)


Lins- och böngryta

Skrivet av Sofia Rönnbacka 10.09.2018 | 1 kommentar(er)

Meatfree monday! En lins- och böngryta som du enkelt slänger ihop på 15 minuter är exakt vad denna måndag behöver. Älskar att äta mustiga grytor under hösten. Snart kommer det dessutom älgkött och då har jag en gryta i tankarna. Får se om den blir av! Så länge får ni nöja er med denna vegetariska gryta. Vi äter för det mesta vegetariskt en gång i veckan hos oss och då blir det ofta något med röda linser just för att det går snabbt och näringsinnehållet i linser är ju super! Vill du få in lite kött i rätten så passar det utmärkt med strimlad rökt skinka :)

Lins och bongryta 1

Lins- och böngryta

4 portioner

3 potatisar

3 morötter

1 rödlök

1 klyfta vitlök

500 g tomatkross

3 dl vatten

1 buljongtärning

1 dl röda linser

1 burk vita bönor, ca 300 g oavrunnen vikt

½ tsk basilika, timjan och oregano

½-1 tsk chilipasta/chilisås

2 lagerblad

½-1 msk rödvinsvinäger

Till servering

Färskost eller crème fraiche

1. Tvätta, skala och skär potatisarna och morötterna i bitar. Finhacka rödlöken och vitlöken. 

2. Fräs potatis, morot, lök och vitlök i en gryta eller en kastrull utan att de får färg. Tillsätt tomatkross, vatten och buljongtärningen och låt koka i fem minuter. Tillsätt sedan resten av ingredienserna förutom bönorna. 

3. Koka grytan i 10 minuter och tillsätt därefter bönorna. Smaka av med salt och peppar ifall det behövs.

4. Servera grytan med färskost eller crème fraiche.

5. Ät och njut!

Lins och bongryta 2

 


Glutenfria daimcookies

Skrivet av Sofia Rönnbacka 08.09.2018 | 1 kommentar(er)

Gör din lördag lite bättre med dessa daimcookies. Sega daimcookies som går snabbt att baka och som dessutom passar glutenallergikern och äggallergikern är ett recept som måste testas! Dessa cookies blir även perfekta sandwichglassar, så varför inte slänga ihop en glass på samma gång och gör sandwichglassar till i morgon, om det finns cookies kvar vill säga ;) Klicka → här för att komma till mina olika glass recept.

Ni ska även få en liten update på hemmafronten, Freya sover (halleluja!), jag har lockat håret, Fredric jobbar och vi ska, så fort Freya vaknar, ta vårt pick och pack och bege oss mot Rönnbacka för att baka till dopet som är om en vecka! Vi kommer att ha ett litet dop med bara de närmaste. När jag pratar litet dop, är vi ändå upp i 20 personer, haha. Det jag bakar till dopet kommer förstås att komma upp på bloggen så ni kan förvänta er en hel del sötsaker inom den närmaste tiden. Dessutom har jag inte ork till att göra mat just nu, det känns på något sätt så oinspirerande.. Skulle gärna tillreda mat med svamp men det finns ju ingen svamp här hos oss.. Och när jag väl gör mat så vaknar Freya så jag hinner inte fota maten! Så de veckor Fredric är hemma kanske det blir någon maträtt här och där. När lilla tjejen börjat få in rutiner så dyker det antagligen upp fler recept på maträtter :) 

Glutenfria daimcookies 2

Daimcookies

24 cookies

100 g mjukt smör

1 dl strösocker

1½ tsk vaniljsocker

2 tsk sirap

1 tsk bakpulver

1½ dl havremjöl (mixa glutenfria havregryn till mjöl)

1 dl mandelmjöl

½ dl potatismjöl

1 dubbeldaim

1. Sätt ugnen på 175ºc varmluft.

2. Vispa ihop smör, socker, vaniljsocker och sirap tills det blir fluffigt.

3. Sikta ner de torra ingredienserna i smörblandningen och rör om. Degen blir lite klibbig.

4. Hacka daimen och rör till sist ner den i smeten. Om du vill kan du spara lite daim för att strö på då de kommer ur ugnen för lite halv smulten daim, mums!

5. Rulla bollar som är ca 2 cm i diameter och sätt dem på en plåt. Sätt inte fler än 12 cookies på en plåt för de rinner ut!

6. Grädda kakorna ca 15 minuter i ugnen. Låt svalna före du tar dem av pappret annars går de sönder!

7. Ät och njut!

Glutenfria daimcookies 3


Blogglista: Tema - Världen runt

Skrivet av Sofia Rönnbacka 03.09.2018

Börjar veckan med en blogglista och en sovvägrande bebis. Hon är trött men vägrar sova medans jag är trött och mer än gärna skulle sova! Vagnpromenad fungerar men när vagnen stannar vaknar hon.. Sen blir hon ledsen och vill upp ur vagnen. Idag har hon varit vaken mellan 12-17:30, 4,5 timmar tog det alltså att färdigställa detta inlägg! Men äntligen är listan klar, enjoy!

324A36AF E6C5 4743 9B61 507FFC96930B

1. Favoriträtt från en annan kontinent

Lätt, det är helt klart tacos!


2. Favoritdryck på stranden

En kall fanta eller uno cerveza


3. Matstaden jag vill besöka

Oj, denna är klurig. Måste nästan säga New York, det verkar som att den staden har allt möjligt när det kommer till mat!


4. En maträtt från asien/amerika/europa jag vill lära mig tillreda

Jag brukar inte tänka att jag vill lär mig tillreda maträtter. Ifall jag vill testa en maträtt så gör jag det bara, haha. Det jag dock skulle vilja kunna göra lika gott som på restaurang är vårrullar!


5. Ett land jag vill besöka på grund av matkulturen

Vietnam eller Kina! Gatumaten sägs vara fenomenal i asiatiska länder!


6. Maträtten som får mig att önska att jag var född i: Italien.

Pastan och pizzan, focaccian, ostarna och vinet. 


7. Min ultimata femrätters världsmeny

Förrätt nr. 1 Sallad caprese 

Förrätt nr. 2 Vårrullar

Huvudrätt nr. 1 Paella med skaldjur

Huvudrätt nr. 2 chicken tikka masala

Efterrätt något franskt bakverk

Haha, vilken hemsk meny! Skulle aldrig bjuda denna åt någon så om ni blir bjudna på femrätters av mig kan ni lunga er med att fokus skulle ligga på ett land.
8. Mitt favorit resemål

I matväg, Italien, annars vill jag gärna resa till Maldiverna :)


9. Om jag skulle flytta till ett annat land skulle jag flytta till: något land runt medelhavet. Varför? Matkulturen och klimatet är helt i min smak!


10. Min version av Eat-Pray-Love.

Eat: Återigen Italien

Pray: Bali eller Thailand

Love: Maldiverna, med Fredric förstås ♥


Chokladgranola

Skrivet av Sofia Rönnbacka 27.08.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Någon annan än jag som tycker det är härligt när hösten är på intågande?! Älskar sommaren men hösten är nog min favorit (kanske för att jag fyller år och alltid ser fram emot min födelsedag som ett litet barn, haha). Färgerna, råvarorna, mörka kvällar, tända ljus, ja allt är härligt med hösten. Eller inte allt, älgflugorna gör mig galen men det får man leva med.

Sedan känns hösten alltid som en nystart för mig på något sätt, någon annan som känner så? Speciellt denna höst blir en nystart med mammaledighet, nya rutiner på vardagarna, säkert x antal försök att komma i form igen (som säkert misslyckas, liksom alla andra försök att komma i form då), dop åt Freya, och det värsta av allt: Skippa sockret.. På sommaren äter jag fruktansvärt mycket socker, glass, bullar, söta frukter, limsa, saft, choklad. You name it, jag har säkert ätit det i sommar, haha! Så vad passar då bättre att kickstarta the new me med än en chokladgranola utan socker. Servera den med naturell yoghurt/kvarg och blåbär och du har en perfekt frukost eller mellanmål. Varför inte sätta lite keso eller grynost med för lite extra protein? Bra energi som kroppen behöver för att orka med jobb/skola igen, eller i mitt fall en gråtande bebis!

Chokladmuesli med rostade kokoschips 1
Chokladgranola

4 dl havregryn

4 dl råggryn

½ dl solrosfrön

½ dl pumpakärnor

½ dl linfrön

1 dl hackad mandel

2½ tsk kakao av god kvalitet

1 dl vatten

1 dl neutral olja, ex. raps

2 msk honung

1½ dl rostade kokoschips/kokosflingor

1. Sätt ugnen på 175ºc (150ºc varmluft).

2. Blanda alla torra ingredienser förutom kokos i en bunke och rör om.

3. Koka upp vatten, olja och honung tills honungen löst sig. Häll blandningen över de torra ingredienserna.

4. Bred ut granolan på två plåtar och rosta den i ca 30 minuter eller tills den blivit knaprig. Rör om några gånger under tiden granolan rostas. 

5. Rosta kokos i en torr stekpanna och blanda med granolan när den är klar.

6. Ät och njut!

Förvara granolan i en lufttät burk så håller den sig länge!


Västerbottenostpaj

Skrivet av Sofia Rönnbacka 22.08.2018

Kräftsäsong, och ett måste på kräftskivan är en västerbottenostpaj! I helgen hade vi vår årliga kräftis och jag hade bakat min goda västerbottenostpaj. Det kan inte finnas en enklare paj att baka än denna och den går hem hos de flesta. Den kan serveras både varm eller kall så det är en perfekt paj att tillreda på förhand och sedan bara dekorera den med en massa gott. Klicka smetana runtom på pajen, strö över lite rom/kräftstjärtar/räkor, några dillkvistar och finhackad rödlök och pajen försvinner i ett nafs. Eller skippa toppingen och ät den som den är, oavsett hur du gör är den god. Min paj är gjord i en springform som är 26 cm i diameter, vill du göra pajen i en vanlig pajform rekommenderar jag en mindre mängd pajskal. Skriver in de mängderna inom parentes!

Vasterbottenostpaj 1

Västerbottenostpaj

26 cm ∅

Pajskal

150 g smör (125 g)

4 dl vetemjöl (3 dl)

3 msk kallt vatten (2 msk)

Fyllning

300 g riven västerbottenost

3 ägg

2 dl grädde

1 dl mjölk

½ tsk salt

¹⁄3 tsk svartpeppar

1. Sätt ugnen på 225ºc. Nyp snabbt ihop ingredienserna till pajskalet och tryck ut det i en springform klädd med bakplåtspapper på botten och smorda kanter, alternativt en smord pajform. Nagga botten och ställ i kylskåpet tills ugnen är varm. Grädda botten 12 minuter. 

2. Under tiden du väntar på att ugnen ska bli varm/pajskalet gräddas river du osten och blandar ihop ingredienserna till äggstanningen. 

3. När pajskalet är gräddat sänker du temperaturen på ugnen till 200ºc, stör osten i pajskalet och häller över äggstanningen. Grädda pajen 20-25 minuter eller tills äggstanningen stelnat och pajen har fått en gyllenbrun färg. 

4. Toppa pajen med valfri topping eller servera den som den är.

5. Ät och njut!

Vasterbottenostpaj 2
 
Även focaccia passar perfekt på bordet när det vankas kräftis. Du hittar recept på min variant av focaccia här!

 


Syltgrottor med smak av rabarber

Skrivet av Sofia Rönnbacka 20.08.2018

I'm back! Eller ja, inte kanske lika aktivt som innan Freya föddes men börjar få bloggabstinens. Känns som att jag missat en hel säsong av härliga råvaror men kanske jag ännu hinner med. Här hemma går tiden i raketfart. F har börjat jobba och idag är första dagen jag är ensam hela dagen med Freya. Misstänker dock att jag inte är ensam länge till för min syster är ledig idag ;) Tänkte berätta mera om hur första tiden med en liten bebis har varit i ett annat inlägg, så ifall du vill läsa lite tankar kring det kan du trycka på hjärtat i slutet av detta inlägg!

Nog pratat om annat, tillbaka till dagens recept. Syltsäsongen närmar sig och flera av er har säkert rabarber (eller varför inte andra bär/frukter) kvar i trädgårdslandet eller i frysen. Sylt är ett ypperligt alternativ att göra av lite övermogna bär/frukter. Baka sedan spröda mördegskakor och klicka en klick sylt i dem för det perfekta kaffe-doppet! Jag kokade en rabarbersylt som jag smaksatte med rörsocker för en lite kolasmak på sylten, den blev super! Passar även perfekt på havregrynsgröten :) Vanligt syltsocker passar ju såklart det med.

Rabarbersyltgrottor 2

Syltgrottor med smak av rabarber

ca 40 st.

Sylt

1 l rabarber i bitar

½ citron, skal+saft

½ vaniljstång

1½ dl valfri sockersort

Syltgrottor

 200 g smör

1 dl florsocker

1 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker

4 dl vetemjöl

1. Skala och skiva rabarbern. Koka upp rabarbern med resten av ingredienserna till sylten och låt sylten koka i ca 20 minuter.

2. Under tiden sylten kokar nyper du ihop ingredienserna till syltgrottorna. Ställ degen kallt en stund före du bakar ut den.

3. Sätt ugnen på 175ºc. Rulla ca 40 bollar av degen, ungefär 3 cm i diameter. Sätt bollarna på plåtar klädda med bakplåtspapper, platta till dem något och tryck en fördjupning i mitten med fingret. Klicka i lite sylt i fördjupningen. 

4. Grädda småbröden i mitten av ugnen ca 12 minuter. Låt svalna före servering, sylten är annars brännhet!

5. Ät och njut!

Rabarbersyltgrottor 5

 

Det går bra att frysa in småbröden, de håller sig 3-4 månader i frysen.

Under tiden jag skrev detta inlägg vaknade Freya 3 gånger... Det tog alltså 50 minuter att skriva inlägget.


En bebé och en bebis

Skrivet av Sofia Rönnbacka 30.07.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Ja, ni läste rätt! Här hemma har vi en liten bebis som är nio dagar idag ♥  21.07-18 föddes vår Freya, alldeles perfekt. Så därför har bloggen ekat tom och kommer antagligen att fortsätta eka tom ett tag till, åtminstone så länge F har pappaledigt. Som tur finns det gamla recept att gotta sig bland här på bloggen så ni får nöja er med dem en stund framöver :)

En bebe och en bebis 2

Ps. Bebén var inte alls god, det var mest för rubriken jag ville ha den, haha. Annars är bebé en favorit när det kommer till bakelser, ska testa göra egna någon gång så stay tuned!


Stenfrukts­smoothie­bowl

Skrivet av Sofia Rönnbacka 20.07.2018 | 1 kommentar(er)

Ännu en drömmigt rosa smoothiebowl här på bloggen. Denna gång med stenfrukter. Stenfrukter är verkligen något som förknippas med sommaren. En kall nektarin svalkar bra i värmen så jag tänkte: varför inte göra en smoothiebowl av stenfrukter! Mums säger jag bara. Denna värme börjar bli lite för varm så kalla frukostar tackar väl ingen nej till?

Hallon nektarin smoothiebowl 1

Stenfruktssmoothiebowl

1 portion

1 dl frusna hallon

1 frusen banan

1 frusen nektarin

2 frusna plommon

En knivsudd vaniljpulver

Eventuell vätska för enklare mixning (jag använde mandeldryck)

1. Frys in frukterna dagen före. Mixa allt till en tjock härlig massa. Häll upp i en skål och toppa med dina favorit tillbehör.

2. Ät och njut!

Ifall du tycker det är svårt att mixa smoothiebowls rekommenderar jag att du börjar med att mixa bananen så den blir glasslik, sedan tillsätter du resten av ingredienserna och mixar slätt. 


Fredrics sweet n’ smokey bbq glaze

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.07.2018

När det kommer till grillning och speciellt bbq är Fredric (min fästman) gärna den som förbereder marinaden och grillar köttet. Detta gällde även denna midsommar då vi tillsammans tillredde kanske de godaste ribs jag någonsin ätit, och glazen, den var något alldeles extra. Foodlove på hög nivå ♥ Vi började med att koka revbensspjäll i en lag gjord på vatten, mörköl, gullök, salt, svartpeppar, lagerblad, sojasås och köttbuljong. Här höftade vi med ingredienserna så jag har inte exakt uppskrivet mängderna men till 6 kg ribs (vi var många) använde vi 1,3 liter mörköl och resten vatten så det täckte ribsen. Ribsen kokade en timme och under den timmen skummade vi av köttet vartefter. Därefter fick de ligga och dra sig i lagen i ett dygn för att sedan grillas och penslas med glazen under grillningen. Detta gjorde så ribsen fick extra mycket smak och de blev supermöra! Tycker du det låter invecklat fungerar glazen även finfint att pensla på nöt- och grisbiffar, kyckling eller varför inte som smaksättning i en grillad hamburgare? Överbliven glaze kan blandas med majonnäs för en god kall sås att doppa franskisar eller grillade grönsaker i!

Fredrics sweet smokey glaze 5

Fredrics sweet n’ smokey bbq glaze

ca 3 dl glaze

 3 rödlökar

4 klyftor vitlök

1 msk olja + 2 msk smör

1 dl rörsocker

2 dl vatten

1 dl ketchup

1 1/2 msk sojasås

1 msk rödvinsvinäger

1 msk äppelcider- eller vitvinsvinäger

1-2 msk sriracha eller annan het chilisås

2 tsk rökarom

1-2 tsk salt

1. Finhacka lök och vitlök. Fräs löken i en stekpanna tillsammans med smöret och oljan tills löken blir mjuk.

2. Tillsätt resten av ingredienserna förutom saltet och låt glazen koka tills den tjocknar, ca 30 minuter. Smaka av med salt.

3. Låt svalna och mixa slät. Häll upp i en lufttät burk och förvara den kallt. Pensla på glazen i omgångar vid grillning.

Ribs med fs glaze 3

Blogglista: Just nu - Food edition

Skrivet av Sofia Rönnbacka 16.07.2018

Börjar veckan med en blogglista igen. Just nu ligger jag vid villan och solar och passar på att blogga lite. Tänkte faktiskt att denna vecka blir ”den sista hela bloggveckan” för denna sommar. Har ju beräknat förlossningsdatum nästa måndag och tänker faktiskt ta ledigt från ”heltids”bloggandet och bara fokusera på livet resten av sommaren. Jag kommer självklart att uppdatera bloggen nu som då men jag tänker inte sätta press på mig att blogga lika flitigt som tidigare! Har nog några recept i bakfickan som kommer att dyka upp nu som då ändå för inte kan jag ju lämna er helt utan recept för resten av sommaren ;) Förra veckan blev det en blogglista med just nu, och denna vecka blir det en just nu - food edition!

07D87A0F 7796 413D 920F 25CCF1EBD60A

Favoritsallader: kyckling caesar sallad med massor av parmesan, vattenmelon- och fetaostsallad och en blandsallad med allt i!

Tre saker du inte vill ha på pizzan: tonfisk (det värsta som finns på pizza), salmiak (älskar salmiak men testade en gång att sätta salmiak (de från aarre arkku påsen) på pizza och det var ingen hit och sist men inte minst getost. Jag AVSKYR getost

Äter jag hellre hemma än på restaurang: pasta, de gånger jag ätit pasta på restaurang har den alltid varit överkokt gånger fem. Vill till Italien och äta pasta.

Favoritdessert: hmm, detta är svårt. Just nu älskar jag allt med choklad men som icke-gravid väljer jag ofta en fräschare dessert som gärna får ha syrliga inslag.

Något du skulle kunna äta varje dag: hamburgare och franskisar. Har alltid varit och kommer nog alltid att vara min favoritmat!

Det lagar jag helst nu för tiden: goda fräscha sallader med en örtolja på.


Något du tycker om men inte äter så ofta: skaldjur! Det är så dyrt tyvärr..

En kötträtt du tycker om: en oxinnerfilé som är medium rare och kryddad med salt och peppar. Det behövs inte ens tillbehör till en riktigt bra filé

Vad äter jag helst till frukost: detta varierar så sjukt mycket. Just nu har jag pippi på smörgås med allerums prästost och gurka samt en nektarin, ibland snöar jag in mig på naturell yoghurt, ibland smoothiebowls, men även en gröt gjort på både havre- och råggryn toppad med bär och mandelmjölk är så gott!


Bästa matkulturen enligt dig? Oj, denna är en svår fråga. Jag älskar i princip alla matkulturer för alla har något mycket värdefullt att erbjuda oss människor. Utan den mexikanska skulle vi inte ha tacos, utan medelhavskulturen skulle vi inte ha pizza, gyros, fetaost, halloumi och pasta, utan den afrikanska skulle vi sakna goda grytor, utan den asiatiska skulle vi inte ha sushi, woker, nudlar, ja ni förstår. Det är omöjligt att välja endast en!


No bake cheesecake med smak av vanilj och citron

Skrivet av Sofia Rönnbacka 13.07.2018 | 1 kommentar(er)

En fräsch och syrlig cheesecake med smak av vanilj och citron får avsluta denna varma sommarvecka. Hoppas på likadant väder framöver. Har varit så härligt! Jag tar verkligen in varje solstråle jag bara kan och njuter för fulla muggar. Kanske är det din sista dag i jobb före semestern, kanske du redan har börjat din semester eller så är det din sista dag på semestern. Hur som helst så tycker jag du ska lyxa till det lite extra och baka en enkel cheesecake som inte behöver ugn, för vem vill sätta på ugnen i denna värme? 

Citron och vaniljcheesecake med oreobotten 3

Cheesecake med vanilj och citron

24 ∅

Botten

75 g smält smör

20 oreo-kex

Cheesecake fyllning

400 g naturell färskost

3 dl grädde

½ dl citronsaft + rivet skal av 1 citron

½ vaniljstång, fröna

1½ dl florsocker

Dekoration

Färska bär, citronmeliss, citronskal, riven choklad, krossade oreos, bara fantasin som sätter gränser!

1. Mixa kexen och tillsätt det smultna smöret. Tryck ut botten i en form som är 24 cm i diameter och som gärna har löstagbar kant. Ställ kallt så länge du förbereder fyllningen.

2. Vispa grädden med florsockret och färskosten skilt för sig. Blanda ihop dessa två och tillsätt citronsaft, rivet skal (kom ihåg att tvätta citronen!) och vanilj. Rör om tills allt är blandat.

3. Häll fyllningen över botten och frys cheesecaken i fyra timmar eller över natten. Ta upp en stund före servering, dekorera med valfri topping. Jag hade jordgubbar och citron- och limeskal.

4. Ät och njut!

Citron och vaniljcheesecake med oreobotten 2


Örtolja som dressing och marinad

Skrivet av Sofia Rönnbacka 11.07.2018

Ifall du inte upptäckt örtolja och dess användning ska du se hit! Typ världens godaste tillbehör/dressing, speciellt på sommaren då örterna kan plockas från den egna trädgården och är solvarma. Användningsområdet är inte heller det snävaste. Använd örtolja som salladsdressing, rosta nypotatis i ugnen och slunga dem i örtolja, sätt oljan på pizza, använd den som marinad till kött eller grönsaker,  använd örtolja i fransk potatissallad eller byt ut den vanliga såsen i potatissallad mot örtolja, använd oljan som tillbehörs-sås eller ringla den över en god soppa, ja du märker ju kanske att den går att använda till i princip allt! Det enda du ska beakta är mängden salt, använder du den som marinad krävs det mera salt än om du använder den som salladsdressing, så smaka dig fram. Detta recept ger ca 1 dl örtolja, men feel free att dubbla receptet för oljan står sig nämligen en vecka i kylskåpet ifall du förvarar den lufttätt.

Ortolja dressing och marinad 1

Örtolja

ca 1 dl färdig örtolja

1 dl ryps- eller rapsolja

1 dl färska valfria örter (exempelvis basilika, timjan, gräslök, koriander, persilja, libbsticka)

1 färsk lök

1 msk citronsaft

Salt och peppar enligt vad örtoljan ska användas till

1. Mixa ihop alla ingredienser i en blender eller med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

2. Servera på sallad, nypotatis, biffen eller i soppan.

3. Ät och njut!

Ortolja dressing och marinad 3
 
Ortolja dressing och marinad 4
 
Örtoljan passar utmärkt i en sallad med vattenmelon och fetaost!