I koket med Sofia

Going nuts for them coconuts!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 14.11.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Jag och Fredric fullkomligt älskar kokos. Och ser vi något med kokos i så testas det omedelbums. För en tid sedan fanns det två nya kokosprodukter som testades, den tredje åt vi i vår på glasskarnevalen i Helsingfors. Mums säger jag bara. Det bästa med kokos måste vara känslan man får när man äter, åtminstone jag får en känsla av att jag sitter i tropikerna och njuter under en palm med sand som är lika vit som mjöl. Det är en känsla jag inte får nog av, och som verkligen kan behövas just denna årstid!

 

marabou2

Marabou Co-Co

Bild lånad från Mathem.se

Mjölkchoklad + kokosflingor = denna godbit

+ Härlig smak av kokos i varje bit. 

+- Egentligen för söt för att äta hela plattan på en gång men det går inte att sluta äta den när man väl börjat.

4/5 kokosnötter

Tips: Smält ner chokladen och ha den i en kladdkaka eller i kärleksmums!

magnum

Magnum double coconut

Bild lånad från consortfrozenfoods.co.uk

Kokosglass doppad i chokladsås med ett lager av choklad, what´s not to like? Tar dig till södernsland.

+ Alldeles härligt god

+ Bra undanflykt från vardagen nu i vinter

- Ät inte för många för då tröttnar du nog tillslut

5/5 kokosnötter

 

alpro

Alpro Coconut ice cream (vegansk)

Bild lånad från Alpro.com

Vegansk glass gjord på kokosmjölk med 30 % mindre socker än vanlig glass.

+ Vegansk, men saknar ändå inte gräddigheten som soja- eller havreglass gör

+ Innehåller mycket fibrer

- Något söt fastän den har mindre socker, men det är väl kokosen som gör den extra söt

3/5 kokosnötter

En annan god överraskning från Alpro var deras hazelnut chocolate ice cream! Tips ifall du har vegan/mjölkallergiker på besök :) Tycker det är bra med goda veganska alternativ.

Ifall du gillar denna typ av inlägg, klicka gärna på hjärtat här nere så kommer det fler recensioner :)

 


Omelettkoppar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 02.11.2018

Trött på den vanliga äggröran till frukost? Då tycker jag du ska testa dessa omelettkoppar, lätta att göra och är väldigt mättande. Dessutom kan du göra många på en gång och förvara dem i kylskåpet i en lufttät burk, passar bra som mellanmål eller som en lätt lunch. Jag gjorde mina i suffléformar men det går även att göra dem i en muffinsplåt eller i koppar. Smaksättningen kan även varieras efter tycke men jag hade lite fetaost, paprika och bresaola (lufttorkat nötkött) i mina.

Omelettkoppar 1

Omelettkoppar

4 stycken

4 ägg

2 msk grädde

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

½ tsk torkad timjan

3 msk fetaost i smulor

4 tsk paprika, ca ¼ paprika

6 skivor bresaola eller annan skinka

Smör till formarna

1. Sätt ugnen på 200°c. Vispa upp äggen något tillsammans med grädden, tillsätt kryddorna, salt och smulad fetaost.

2. Hacka paprikan i små bitar och strimla köttet. Häll äggsmeten i smorda formar, strö över paprika och bresaola. 

3. Ställ in formarna i ugnen och grädda dem ca 10 minuter eller tills de blivit fasta.

4. Ät och njut!


Rötternas soppa

Skrivet av Sofia Rönnbacka 30.10.2018

Har fått frågan ifall jag slutat blogga. Och nej, det har jag inte. Det jag däremot har är en bebis som växer alldeles för fort. Redan över tre månader och växer snart ur storlek 56. Gråter lite inombords när jag inser att hon snart inte kan ha den söta puppe-pyjamasen som hon drunknade i den dagen hon föddes. Min älskade unge ♥ Så därför väljer jag att spendera all min tid med henne och fokuserar lite mindre på att blogga. Inspirationen flödar dock om nätterna när jag borde sova så det kommer nog att komma en hel del recept men när de blir publicerade är en annan femma. Det tar i genomsnitt två timmar att göra blogginlägg nu när jag tänker efter, från råvara, maträtt, bild till blogginlägg. Sedan med en bebis kan det plussas på två extra timmar!

Men mat hinner jag ju nog tillreda, och denna soppa är helt i min smak och dessutom används ingredienser som är i säsong. Billigt och gott! Ifall du inte gillar alla rotsaker i receptet går det enkelt att lämna bort dem eller tillsätta andra. Rotfrukterna är olika hårda så tänkt på att koktiden är olika. Kålroten är hårdast så skär den minst, potatisen är den mjukaste till konsistensen så den kan vara i ganska stora bitar. Jag tillsatte kött i min soppa men den behövdes inte i slutändan. Bidrog inte med så mycket annat än protein egentligen om jag ska vara helt ärlig. Så välj själv ifall du vill ha kött eller ej!

Rotfruktssoppa 4

Rotsakssoppa

6 portioner

1 stor gul lök

2 potatisar

2 morötter

200 g kålrot

200 g rotselleri

350 g rödbetor

300 g minutstrimlor av nöt, valfritt

1 l vatten

2 buljongtärningar (kött/grönsaks)

2 lagerblad

½ tsk torkad timjan

1-2 msk vitvinsvinäger

Smaka av med salt

Servering

Crème fraiche

1. Skala och skär rotfrukterna i strimlor, bitar eller klyftor. Tänk på koktiden! Strimla löken.

2. Fräs löken och rotfrukterna i lite olja i en kastrull. Häll på vattnet och tillsätt resten av ingredienserna, förutom vinägern. 

3. Stek köttstrimlorna och tillsätt dem i soppan. Koka soppan 20-30 minuter tills rotfrukterna är mjuka. Smaka av med vinäger och salt.

4. Servera soppan med en klick crème fraiche.

5. Ät och njut!

Rotfruktssoppa 1

Hur härliga är inte färgerna?!


Glasstårta med vaniljvisp

Skrivet av Sofia Rönnbacka 05.10.2018 | 1 kommentar(er)

Vi har alla varit där. I butiken. Vid mjölkprodukterna. Köpt med oss en eller två förpackningar vaniljvisp. Ifall vi ska baka den där äppelkakan eller blåbärspajen. Och nu står vi här, med vaniljvispen i kylskåpet och blåbärssäsongen är över och pajen, ja den har inte blivit av. Så vad ska man då göra med vaniljvispen? En glasstårta förstås! Barnsligt god men med kanske lite vuxnare smaker. Ett kladdigt chokladbotten som får sällskap av söt vaniljfyllning med hackad mörk choklad och körsbärssylt. Smaksättningen kan förstås varieras så som du vill ha den, varför inte bara köra med vanilj eller varför inte krossa i oreos, färgglad strössel eller bär! Gör tårtan så den passar din smak helt enkelt. Denna tårta är gjord i en form som är 18 cm i diameter, vill du göra den större gör du 1½ sats av receptet.

Ifall en glasstårta inte faller dig i smaken har jag ett annat recept på kommande så du slipper de förargliga vaniljvisp-förpackningarna ur kylskåpet så du kan köpa nya nästa år! Så håll utkik här på bloggen :)

Glasstarta med vaniljvisp 3

Glasstårta med vaniljvisp

18 Ø, 6-8 bitar

Botten

75 g smält smör

1 dl socker

1 ägg

3 msk kakao

¾ dl mandelmjöl + ¼ vetemjöl eller 1 dl vetemjöl

¾ tsk bakpulver

½ tsk snabbkaffe, valfritt

Glassmet

1 förpackning vaniljvisp, 2,5 dl

1 dl grekiskt-/turkisk-/naturell yoghurt eller 1 dl crème fraiche

50 g hackad mörkchoklad

4 msk körsbärssylt

Dekoration

20 g smält mörk choklad

Grädde

1. Sätt ugnen på 175ºc.

2. Blanda ihop alla ingredienser till botten. Smörj och klä in en springform som är 18 cm i diameter. Grädda botten 20 minuter. Låt svalna.

3. Vispa vaniljvispen fluffigt, rör i yoghurt och smaksättningen. Häll glassmeten över det svalnade bottnet och frys kakan minst 6 timmar men gärna över natten.

4. Dekorera kakan med smält/riven choklad och grädde.

5. Ät och njut!

Glasstarta med vaniljvisp 2


Traditionella kanelbullar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 04.10.2018

Kategorier:

Kanelbullens dag idag! Knåda ihop en vetedeg och njut av nybakta bullar till kvällskaffet. Mina fick dessutom lite rosa pärlsocker och rosa glasyr på sig för det är ju oktober. Det betyder att bröstcancer uppmärksammas lite extra just denna månad och även på HSS Media uppmärksammas bröstcancer. Den 12.10 kommer det att sälja rosa VBL-collegetröjor i Espen center, där hela summan går till cancerförbundet!

Såg en bra bild på instagram i måndags med texten: Bara för att det är måndag behöver det inte vara en dålig dag. Du kan starta varje vecka med att göra en god gärning, donera. 1 € varje vecka är inte mycket och känns inte i plånboken. Du kan skippa den där ena kaffen på stan och donera de pengar kaffet skulle kosta dig :) Det ska åtminstone jag göra denna månad. Tillbaka till bullarna.

Traditionella kanelbullar oktoberversion 2

Traditionella kanelbullar

ca 30 st.

50 g jäst

100 g smör

5 dl mjölk

½ tsk salt

1 dl socker

2 tsk malen kardemumma

ca 11 dl vetemjöl

Fyllning

200 g mjukt smör

1½ dl socker

Kanel

Topping

1 ägg

1 droppe rosa karamellfärg + 1 dl pärlsocker

Florsocker + vatten + rosa karamellfärg

1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37ºc. Smula jästen i en bunke och häll över degvätskan. Rör om tills jästen löst sig.

2. Blanda i salt, socker, kardemumma och 9 dl mjöl. Rör/knåda degen i maskin tills den är blank. Tillsätt ytterligare 1½-2 dl tills degen släpper från kanten av bunken. 

3. Strö lite mjöl på ytan och låt jäsa till dubble storlek.

4. Rör ihop fyllningen, dela degen i två delar och kavla ut till en rektangel som är 30x50 cm. Bred på hälften av fyllningen, strö över kanel och rulla ihop degen. Dela rullen i 14-16 lika tjocka bitar, sätt bullarna på en plåt klädd med bakplåtspapper eller i formar och jäs dem till dubbel storlek.

5. Sätt ugnen på 200ºc varmluft, pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över rosa pärlsocker.

Rosa pärlsocker får du genom att blanda pärlsocker med lite karamellfärg!

6. Grädda bullarna 8-10 minuter, låt svalna och ringla sedan över glasyr.

7. Ät och njut!


Halloumitacos med sötsyrlig salsa

Skrivet av Sofia Rönnbacka 01.10.2018

Måndag igen då och redan oktober men vad gör det! Vi kör en meatfree monday med halloumitacos med en sötsyrlig salsa gjord på ananas som bryter av den rökigt kryddade halloumin. De som känner mig vet att en av mina hobbies är att handla mat, haha. Speciellt tex-mex hyllan är en plats jag gärna stannar en stund extra på. När jag handlade sist såg jag att Santa Maria hade en ny tacokrydda, smoky halloumi, så den måste ju såklart testas! Tacokryddan smakade verkligen rökigt med en hint av koriander så en sötsyrlig salsa passade perfekt till halloumin. Dessutom bröt den av sältan från halloumin. En enkel och god middag som är klar på ett nafs. Stek bara 400 gram halloumi, tillsätt 1 dl vatten och en påse smoky halloumi-kryddblandning. Ifall du inte vill ha halloumi passar kryddblandningen även med kyckling. I våra tacos satte vi issallad, halloumi, ananassalsa och sriracha-crème fraiche (2 dl crème fraiche + 1 tsk sriracha) men även guaccamole skulle ha passat perfekt. Nu hade jag inte avokado hemma denna gång, vilket jag annars har för jag är igen inne i en avokadoperiod. 

Sotsyrlig salsa 1

Sötsyrlig ananassalsa


2 dl fintärnad färsk ananas, 2 skivor

10 cm gurka

½-1 rödlök beroende på storlek

2 msk limesaft

1 msk olivolja

En nypa salt och en nypa svartpeppar

1. Tärna ananas, gurka och rödlök fint. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med lite salt och peppar.

2. Servera med tacos!

Smoky halloumi taco 2

I lördags fyllde jag även år, 25 hela år! Ser lika mycket fram emot mina födelsedagar fastän jag blir äldre. Tänk, 25 hela år. Vad mycket jag hunnit med och vad mycket roligt jag har kvar att göra! Hoppas mitt 25 levnadsår blir lika bra som mitt 24:e blev, fast jag tror det blir  ganska svårt att toppa det året!

 

Hallon-citronrutor med vitchokladfrosting

Skrivet av Sofia Rönnbacka 28.09.2018

Next up från dopet är dessa hallon-citronrutor. Syrliga, sega och söta på samma gång, helt i min smak! Att baka i långpanna måste ju vara det enklaste som finns när du ska baka åt många personer. Detta recept ger mellan 30-40 rutor beroende på hur stora du skär dem och hur stor din långpanna är. De blir även lite olika höga beroende på storleken på långpannan och hur färska ägg du har. Jag hade hallon i mina men det går hur bra som helst med blåbär, jordgubbar eller varför inte björnbär! Sätt ditt favoritbär så blir det en garanterad succé. Rutorna går utmärkt att frysa in men ifall du vill frysa in dem gör du det före du sätter på frostingen. 

När du gör frostingen så är det viktigt att du använder vitchoklad som är menad för bakning, dvs. inte från godishyllan. Jag har otaliga gånger testat att smälta vitchoklad från godishyllan och använda vid bakning men den skär sig så fort den blandas med något kallt. Den som är menad för bakning skär sig inte utan blandas enkelt med. Sedan har jag testat att smälta chokladen över vattenbad och i mikron men mikron är helt klart enklare och bättre. Bryt chokladen i bitar och smält den i mikron på 30 sekunders intervaller. Rör om mellan intervallerna så du inte bränner chokladen. 

Hallon citron rutor 2

Hallon-citronrutor

ca 35 st.

6 ägg

5 dl socker

225 g smält smör

5 dl vetemjöl

2½ tsk bakpulver

1½ dl mjölk

1 citron

3 dl frysta bär, ex. hallon

Vitchokladfrosting

100 g vitchoklad

100 g naturell färskost

150 g mjukt smör

4½ dl florsocker

Karamellfärg ifall du vill färga frostingen

1. Sätt ugnen på 200ºc.

2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt, åtminstone i 8 minuter.

3. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål och sikta sedan ner dem i ägg-sockerblandningen då den är färdig vispad. 

4. Tvätta och riv skalet av en citron samt pressa saften av halva citronen i smeten. Tillsätt hallonen. Rör försiktigt ihop alla ingredienserna så de blandas,

5. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper och grädda kakan ca 20 minuter. Känn efter med en tandpetare, ifall den är ren då du pickat i kakan är kakan klar. Ta ut och låt svalna helt före du sätter frosting på.

6. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron på 30 sekunders intervaller. Vispa smöret fluffigt tillsammans med färskosten och tillsätt sedan den smultna vitchokladen under vispning. Vispa till sist ner florsockret, lite i taget, tills frostingen har en spritsbar konsistens.Ifall du upplever att den är väldigt lös, ställ den i kylskåpet en stund, om den ännu är för lös efter ca 15 minuter kan du blanda i mera florsocker. 

7. Spritsa eller bred ut frostingen på kakan och skär den sedan i rutor.

8. Ät och njut!


Vaniljhorn

Skrivet av Sofia Rönnbacka 26.09.2018 | 1 kommentar(er)

Mitt parad-småbröd. Jag har bakat dessa så länge jag kan komma ihåg så klart de skulle vara med på Freyas dop! Med endast tre ingredienser och 15 minuter har du bakat härliga småbröd. Spröda och saftiga på samma gång, och sådär lagom söta. Vaniljhornen har inte socker i degen utan rullas i strösocker då de gräddats klart. Det bästa är att använda fint strösocker för så fastnar sockret bättre men det går nog även med vanligt strösocker. 

Vaniljhorn 1

Vaniljhorn

ca 30 st.

200 g smör

ca 4½ dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

Fint strösocker att rulla vaniljhornen i

1. Sätt ugnen på 200ºc.

2. Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till en deg. Tillsätt mera mjöl om det behövs. Mjölmängden beror på hur mjukt smöret hunnit bli.

3. Dela degen i fyra delar och rulla ut stänger av degen som är ca 1 cm i diameter. Skär stängerna i 8 cm långa pinnar och böj dem något. 

4. Sätt vaniljhornen på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda dem i ca 12 minuter. Låt dem svalna en liten stund och rulla dem sedan försiktigt i fint strösocker.

5. Ät och njut!


Två månader med bebis

Skrivet av Sofia Rönnbacka 21.09.2018

Kategorier:
Taggar:

Hipp hipp hurra för Freya två månader idag. Jag lovade ju att jag skulle blogga lite om första tiden med bebis utanför magen. Att detta inlägg skulle skrivas två månader senare trodde jag inte. En av de sakerna jag fått äta upp, mer om det senare. Hos oss rullar vardagen på med en liten guldklimp som redan hunnit bli över 5 kg och som har vuxit 8 cm på två månader, hon känns plötsligt väldigt stor. Men vi tar det från början.

"Tänk om jag inte tycker om mitt barn när hon föds?", en av många tankar som flög runt i huvudet under graviditeten och förlossningen (i det skedet då jag ännu kunde tänka vill säga). Denna tanke är säkert ganska vanlig hos blivande mammor. Detta var åtminstone något jag hade tänkt mycket på, men när jag såg henne för första gången så var alla dessa tankar bortblåsta. Hur är det ens möjligt att börja älska någon så snabbt?! Sen den dagen, 21.07, har hon varit så självklar och så älskad.

Sen dess har dagarna rullat på. Hon äter, sover, äter, leker, pratar och skrattar. Hon älskar att bada, när någon sjunger för henne och att leka i babygymmet där hon har en bläckfiskkompis och en pingvin, hon ogillar napp och vagnpromenader. På nätterna sover hon bra, på dagarna inte så bra. Därav avsaknaden av blogginlägg. Jag har så många idéer på saker jag vill blogga om men då hon sover på dagarna måste jag faktiskt erkänna att jag hellre städar och gör det snyggt runtomkring mig eller ser på tv ostört. Men idag har jag redan städat klart och har tid över för att blogga lite. Vilken härlig  fredag alltså! I helgen hade vi dop så jag har förstås recept att dela med mig av. 

Foto 28 08 2018 15 16 59

Saker jag sagt som jag fått äta upp

- Hon ska inte sova i vår säng.

Det gör hon. Varje natt, i någon timme åtminstone. 

- Jag kommer garanterat att ha tid för att blogga

Det har jag inte. 

- Jag fattar inte varför alla säger att de inte hinner laga mat och städa.

Det gör jag inte heller. Städar jag tar det flera timmar ifall Fredric inte är hemma.

- Inte kan jag väl älska två personer.

Jo det kan jag. 

- Jag vill inte amma länge.

Jag är för lat, trött och borta för att värma flaska på natten, så jag kommer amma tills hon inte äter mera nattetid.

- Jag vill inte ha rosa åt min bebis.

Allt som är puderrosa och gammeldagsrosa köper jag..

 

En av mina favoritlåtar får avsluta detta inlägg, och jo jag ser Lejonkungen på svenska and I'm proud of it ;)


Lins- och böngryta

Skrivet av Sofia Rönnbacka 10.09.2018 | 1 kommentar(er)

Meatfree monday! En lins- och böngryta som du enkelt slänger ihop på 15 minuter är exakt vad denna måndag behöver. Älskar att äta mustiga grytor under hösten. Snart kommer det dessutom älgkött och då har jag en gryta i tankarna. Får se om den blir av! Så länge får ni nöja er med denna vegetariska gryta. Vi äter för det mesta vegetariskt en gång i veckan hos oss och då blir det ofta något med röda linser just för att det går snabbt och näringsinnehållet i linser är ju super! Vill du få in lite kött i rätten så passar det utmärkt med strimlad rökt skinka :)

Lins och bongryta 1

Lins- och böngryta

4 portioner

3 potatisar

3 morötter

1 rödlök

1 klyfta vitlök

500 g tomatkross

3 dl vatten

1 buljongtärning

1 dl röda linser

1 burk vita bönor, ca 300 g oavrunnen vikt

½ tsk basilika, timjan och oregano

½-1 tsk chilipasta/chilisås

2 lagerblad

½-1 msk rödvinsvinäger

Till servering

Färskost eller crème fraiche

1. Tvätta, skala och skär potatisarna och morötterna i bitar. Finhacka rödlöken och vitlöken. 

2. Fräs potatis, morot, lök och vitlök i en gryta eller en kastrull utan att de får färg. Tillsätt tomatkross, vatten och buljongtärningen och låt koka i fem minuter. Tillsätt sedan resten av ingredienserna förutom bönorna. 

3. Koka grytan i 10 minuter och tillsätt därefter bönorna. Smaka av med salt och peppar ifall det behövs.

4. Servera grytan med färskost eller crème fraiche.

5. Ät och njut!

Lins och bongryta 2