2

Grönsakssalt

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 29.06.2018 | 0 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Jag har länge tänkt göra eget grönsakssalt, men inte kommit mig för. Men nu! Det blev så gott så jag var tvungen att göra en till sats då jag hade en hel del färdiga örter. Jag brukar sommartid odla lite, det finns ju inget lyxigare än att gå ut i trädgården och hämta in potatis, jordgubbar, sallad i alla varianter, spenat, grönkål, basilika, tomater och gurkor. För att inte tala om hur rogivande det kan vara att odla. Om man tar sig tid.

Detta salt gjorde jag på de örter jag hade hemma, men man kan säkert variera. 

20180629 102110

Grönsakssalt i ugn

Basilika

Persilja

Gräslök

Dill

4 stycken vitlöks klyftor

Salt efter smak

Ev. en tomat (blir längre tid i ugnen, gav inte mycket smak)

Tyvärr har jag inga exakta mått, utan jag hade ett knippe av var. Kanske minst av basilikan. Klippte örterna i mindre bitar och strödde salt ovanpå, mixade allt till en någorlunda slät sås. Bredde ut det på ett bakplåtspapper och torkade i ugnen på 50 grader ca 3 timmar. Jag tog med jämna mellanrum upp luckan och släppte ut ånga. Man kan ju också lägga en gaffel i luckan så att ångan slipper ut själv.

Jag provade också göra en variant med tomat, men jag tyckte inte det gav så mycket smak, och tog dubbelt så lång tid att torka.

När sedan allt torkat till "kakor" så lade jag allt i en skål och mixade det till ett slätt pulver. Jättegott blev det!

20180627 105041

20180626 145956

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar