2

4 äppeltips

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 06.09.2018 | 1 Kommentarer

Äpplen finns det gott om nu och jag tänker här tipsa om 4 saker du kan göra med äpplen. 

1. Surdeg med äpplen 

Riv två små äpplen och blanda med 1 dl kokat avsvalnat vatten, och 1 dl valfritt mjöl. Jag brukar använda bovetemjöl, glutenfritt havremjöl eller rismjöl. Blanda ihop och förvara i en ren burk. Lägg en ren tygbit med gummisnodd runt öppningen på burken, eller använd en glasburk med plastring i locket utan plastring (lite svårt att förklara..) så att luft slipper in i burken, men inga små flugor.

Låt surdegen stå på ett varmt ställe så börjar den leva. Jag brukar använda min redan på dag 3 men om du inte gör det, eller bara använder en del, så matar du den med 1 dl kokat avsvalnat vatten och 1 dl mjöl var tredje dag. 

Surdegsbröd är inte det jag är bäst på, men lite surdeg kan man lägga i det mesta man bakar. Till exempel pizza använde jag surdeg till för någon vecka sedan. Jag gjorde en deg helt utan jäst, ersatte med surdeg istället. Blev riktigt bra. Om någon har ett bra recept på surdegsbröd så tipsa gärna! 

20180823 161537

2. Frusna munsbitar med äpplen, nötsmör och dadlar

Detta älskar jag! Skivade äppelbitar med hemlagat nötsmör och färska dadlar i bitar ovanpå. 

20180902 190037

3. Frys in äppelbitar och använd i smoothie

Vi får ganska mycket äpplen på vårt stora gamla äppelträd. Så jag brukar frysa in en hel del skivade äpplen i påsar och använda i smoothie som vi gör varje dag typ. Garanterat giftfria!

4. Koka äppelmos

Äppelmos kokar jag av endast äpplen. En hel kastrull med äpplen i mindre bitar, lite vatten i bottnen. Lägg lock på och koka på svag värme tills äpplena är mjuka. Då stavmixar jag de släta till mos. Tillsätter inget. Barnen gillar jättemycket.

 

Kommentarer

Skriv en kommentar