2

3 tips på frukost

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 05.07.2018 | 0 Kommentarer

Om man ska lägga om sin kost av någon anledning, och utesluta gluten och komjölk, så brukar man fundera på vad man kan äta till frukost? Jag är ingen näringsterapeut, men jag tror att dessa tre förslag är ganska bra balanserade frukostar. Och de är garanterat hormonvänliga!

Vill man ha balanserade hormoner så är det första man ska hålla koll på sitt blodsocker. Sen så finns det ju bara hälsofördelar med att ta bort gluten och vitt socker ur sin kost, beroende på vad man ersätter det med. Komjölk kan man utesluta om man har symptom på inflammation, eller svårt att avstå från gluten och socker. 

Om man ändrar sin kost så är det bra att ha några frukostar, luncher och middagar man kan ta till och variera mellan i början. Och så lägger man till vart efter man märker vad man mår bra av. För det är väl så att det finns inte en kost som är bra för alla. Vi är alla unika.

Jag tänkte här på bloggen ge förslag på 3 stycken måltider du kan göra till frukost; lunch och middag, i tre olika inlägg. Det blir ganska enkla rätter som kunde passa mitt café och som inte är svåra att göra. 

Vi börjar med dagens viktigaste måltid :)

Frukost utan gluten, komjölk eller socker

20180626 195105

 

Grön smoothie och fröknäcke med tillbehör

(blir 3 stora glas)

 1 dl mandel (eller bovetegryn om du inte tål mandel)

3 nävar frusen grönkål

1 päron/apelsin/banan/grönt äpple

En skiva citron

1 avokado

Några dl vatten

Is

Mixa samman alla ingredienser och servera! Alternativt kan man spara något glas till kvällen eller följande morgon. 

Grönkål är rik på kalcium, järn och C-vitamin. Avokado innehåller en massa nyttigt fett, som är livsviktigt för våra celler. Dessutom sägs den vara bra för fertiliteten.

Mandel innehåller bland annat magnesium som är lugnande, och även kalcium.  

Tillsammans med ett eller två glas av denna smoothie så kan du äta ett fröknäcke med t.ex ägg på, paprika, gurka, eller varför inte avokado med örtsalt?

Fröknäcke är jätte enkelt att göra själv, men finns också att köpas i affär. Jag har hittat en variant i affären som är både gluten, mjölk och sockerfri. 

20180626 082323

Glutenfri havregrynsgröt med nötsmör, äpple och mandelmjölk. Kokt ägg och vattenmelon

 1 dl glutenfria ekologiska havregryn (jag tycker urtekram är bäst!)

2,5 dl vatten

en nypa salt

1 tsk kanel

1 tsk gurkmeja

1/2 banan

1 äpple

2 msk nötsmör (kan uteslutas)

1 msk kokosolja

Mandelmjölk

Koka upp havregryn i vatten och lite salt till en gröt. Havregrynen kan du med fördel ha blötlagt kvällen innan så går det ännu fortare att koka och är snällare för magen. Tillsätt kanel och gurkmeja, mosa i bananen. Efter att gröten är färdig rör du i en msk kokosolja och river ett äpple och strör på. Ät med nötsmör och mandelmjölk. 

Nötsmöret brukar jag göra 1 gång i veckan genom att rosta mandel och cachewnötter på låg värme i ugn och sen mixa med kokosolja med neutral smak till ett smör. Är jättegott på fröknäcke också.

Detta är en stor och mättande portion så du kan bra dela med dig om du har frukostsällskap. Eller spara till mellanmål/kvällsmål. 

Ät tillsammans med kokt ägg och t.ex. melon.

20180626 082251

20180627 081351

Chiapudding med nötter, frusna blåbär och banan, stekt ägg med örsalt

1,5 dl krämig kokosmjölk

2 msk chiafrön

ev en nypa vaniljpulver

1/2 banan

1 dl lätt rostade nötter

frusna blåbär

Förbered chiapuddingen dagen innan. Blanda samman kokosmjölken med chiafröna och rör om första timmen några ggr. Låt sen stå i kylskåpet över natten. Servera med nötter, banan och blåbär. 

Stekt ägg kan också förberedas dagen innan. Och det går utmärkt att steka i smakneutral kokosolja. Stek på låg värme så är det snällare för kroppen. 

20180627 112513

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar