2

Raw chokladkaka med jordgubbar

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 12.07.2018

Här kommer tips på en chokladkaka som du rör ihop på nolltid! Den kräver några timmar i frysen dock. Fyllningen kan även göras som mousse, då ställer man bara in det i kylskåpet någon timme. Jättegott med valfri grädde och färska bär t.ex. Eller om man låter fyllningen stå i frysen till nästa dag så kan man skära den i små bitar, blir lite som fudge. 

20180707 140642

Raw chokladkaka med jordgubbar

Botten

1 dl valfria nötter eller frön

1 dl solrosfrön

1 dl solrosflingor

en nypa salt

1 tsk ceylonkanel

2 msk kokosolja

1 msk agavesirap

Mixa till en deg och bred ut i en liten springform. Ställ kallt medan du gör fyllningen.

Fyllning

15 st urkärnade färska dadlar

1 dl kokosolja med neutral smak

2 dl osötad mandelmjölk

0,5 tsk vaniljpulver

en nypa salt

3 msk eko kakao

Mixa allt till en slät mousse och bred ut över botten. Ställ i frysen några timmar innan du skär i bitar och serverar med färska jordgubbar! 

20180707 135933

20180707 140635


3 tips på frukost

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 05.07.2018

Om man ska lägga om sin kost av någon anledning, och utesluta gluten och komjölk, så brukar man fundera på vad man kan äta till frukost? Jag är ingen näringsterapeut, men jag tror att dessa tre förslag är ganska bra balanserade frukostar. Och de är garanterat hormonvänliga!

Vill man ha balanserade hormoner så är det första man ska hålla koll på sitt blodsocker. Sen så finns det ju bara hälsofördelar med att ta bort gluten och vitt socker ur sin kost, beroende på vad man ersätter det med. Komjölk kan man utesluta om man har symptom på inflammation, eller svårt att avstå från gluten och socker. 

Om man ändrar sin kost så är det bra att ha några frukostar, luncher och middagar man kan ta till och variera mellan i början. Och så lägger man till vart efter man märker vad man mår bra av. För det är väl så att det finns inte en kost som är bra för alla. Vi är alla unika.

Jag tänkte här på bloggen ge förslag på 3 stycken måltider du kan göra till frukost; lunch och middag, i tre olika inlägg. Det blir ganska enkla rätter som kunde passa mitt café och som inte är svåra att göra. 

Vi börjar med dagens viktigaste måltid :)

Frukost utan gluten, komjölk eller socker

20180626 195105

 

Grön smoothie och fröknäcke med tillbehör

(blir 3 stora glas)

 1 dl mandel (eller bovetegryn om du inte tål mandel)

3 nävar frusen grönkål

1 päron/apelsin/banan/grönt äpple

En skiva citron

1 avokado

Några dl vatten

Is

Mixa samman alla ingredienser och servera! Alternativt kan man spara något glas till kvällen eller följande morgon. 

Grönkål är rik på kalcium, järn och C-vitamin. Avokado innehåller en massa nyttigt fett, som är livsviktigt för våra celler. Dessutom sägs den vara bra för fertiliteten.

Mandel innehåller bland annat magnesium som är lugnande, och även kalcium.  

Tillsammans med ett eller två glas av denna smoothie så kan du äta ett fröknäcke med t.ex ägg på, paprika, gurka, eller varför inte avokado med örtsalt?

Fröknäcke är jätte enkelt att göra själv, men finns också att köpas i affär. Jag har hittat en variant i affären som är både gluten, mjölk och sockerfri. 

20180626 082323

Glutenfri havregrynsgröt med nötsmör, äpple och mandelmjölk. Kokt ägg och vattenmelon

 1 dl glutenfria ekologiska havregryn (jag tycker urtekram är bäst!)

2,5 dl vatten

en nypa salt

1 tsk kanel

1 tsk gurkmeja

1/2 banan

1 äpple

2 msk nötsmör (kan uteslutas)

1 msk kokosolja

Mandelmjölk

Koka upp havregryn i vatten och lite salt till en gröt. Havregrynen kan du med fördel ha blötlagt kvällen innan så går det ännu fortare att koka och är snällare för magen. Tillsätt kanel och gurkmeja, mosa i bananen. Efter att gröten är färdig rör du i en msk kokosolja och river ett äpple och strör på. Ät med nötsmör och mandelmjölk. 

Nötsmöret brukar jag göra 1 gång i veckan genom att rosta mandel och cachewnötter på låg värme i ugn och sen mixa med kokosolja med neutral smak till ett smör. Är jättegott på fröknäcke också.

Detta är en stor och mättande portion så du kan bra dela med dig om du har frukostsällskap. Eller spara till mellanmål/kvällsmål. 

Ät tillsammans med kokt ägg och t.ex. melon.

20180626 082251

20180627 081351

Chiapudding med nötter, frusna blåbär och banan, stekt ägg med örsalt

1,5 dl krämig kokosmjölk

2 msk chiafrön

ev en nypa vaniljpulver

1/2 banan

1 dl lätt rostade nötter

frusna blåbär

Förbered chiapuddingen dagen innan. Blanda samman kokosmjölken med chiafröna och rör om första timmen några ggr. Låt sen stå i kylskåpet över natten. Servera med nötter, banan och blåbär. 

Stekt ägg kan också förberedas dagen innan. Och det går utmärkt att steka i smakneutral kokosolja. Stek på låg värme så är det snällare för kroppen. 

20180627 112513


Tonfiskrullar

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 01.07.2018

Dessa tonfiskrullar gillade jag och maken mycket, men de föll tyvärr inte barnen i smaken. Kan vara att det var fyllningen som inte gick hem. Påminde om smörgåstårta i smaken. Omelettwraps hittade jag recept på på instagramkontot "lesscarbs". 

Fyllningen rörde jag dock ihop själv av det jag hittade i skåpen hemma. Skulle passa utmärkt på mitt café! 

Receptet ger 6 stycken små rullar, fyllningen kan givetvis varieras. Jag kan tänka mig att de vore jättegoda med rökt skinka, soltorkad tomat och feta ost eller tacokryddad köttfärs. 

20180623 155251

Omelett wraps

3 stycken rumsvarma eko ägg

2 msk valfri mjölk (jag hade endast risdryck hemma så det blev den)

1,5 tsk psyllium

0,5 tsk salt

Mixa allt till en slät smet, låt stå och dra sig någon minut. Jag lade bakplåtspapper i en större fyrkantig pajform och gräddade omeletten i det. Om man dubblerar receptet funkar det säkert bra med en ugnsplåt, den ska ju bli ganska tunn. Grädda i 180 grader varmluft ca 10 minuter. Låt omeletten svalna.

 20180623 155232

Tonfiskfyllning

ca 10 cachewnötter

eko citron

flingsalt

dill

rödlök

tonfisk

olivolja

Jag mixade nötterna med olivolja, flingsalt efter smak och lite citron till en slät kräm. Bredde ut det på omeletten, strödde på tonfisk, hackad rödlök och klippte på lite dill.

20180623 154647


Grönsakssalt

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 29.06.2018

Kategorier:
Taggar:

Jag har länge tänkt göra eget grönsakssalt, men inte kommit mig för. Men nu! Det blev så gott så jag var tvungen att göra en till sats då jag hade en hel del färdiga örter. Jag brukar sommartid odla lite, det finns ju inget lyxigare än att gå ut i trädgården och hämta in potatis, jordgubbar, sallad i alla varianter, spenat, grönkål, basilika, tomater och gurkor. För att inte tala om hur rogivande det kan vara att odla. Om man tar sig tid.

Detta salt gjorde jag på de örter jag hade hemma, men man kan säkert variera. 

20180629 102110

Grönsakssalt i ugn

Basilika

Persilja

Gräslök

Dill

4 stycken vitlöks klyftor

Salt efter smak

Ev. en tomat (blir längre tid i ugnen, gav inte mycket smak)

Tyvärr har jag inga exakta mått, utan jag hade ett knippe av var. Kanske minst av basilikan. Klippte örterna i mindre bitar och strödde salt ovanpå, mixade allt till en någorlunda slät sås. Bredde ut det på ett bakplåtspapper och torkade i ugnen på 50 grader ca 3 timmar. Jag tog med jämna mellanrum upp luckan och släppte ut ånga. Man kan ju också lägga en gaffel i luckan så att ångan slipper ut själv.

Jag provade också göra en variant med tomat, men jag tyckte inte det gav så mycket smak, och tog dubbelt så lång tid att torka.

När sedan allt torkat till "kakor" så lade jag allt i en skål och mixade det till ett slätt pulver. Jättegott blev det!

20180627 105041

20180626 145956

 


Sockerfritt café

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 25.06.2018 | 2 kommentar(er)

För några år sedan var jag på en föreläsning som handlade om "good enough" föräldraskap. Den mycket kloka föreläsaren sa att man ska lista 5 saker som är viktiga för dig som förälder, och försöka följa detta "tillräckligt bra".  

Jag gillade denna tanke, och min lista har levt och prioriteringarna ändrar ju i och med att barnen växer och är i olika utvecklingsperioder. Man kan ju även tänka att man har en dylik lista för sig själv, vad är viktigt i ditt liv? Men att det är ok fastän man inte lyckas följa den alla dagar.

På både min egen och barnens lista finns en gemensam punkt. Och det handlar om socker

Jag är själv känslig för socker och försöker äta så lite som möjligt av det. Nu menar jag ju inte att mina bakverk som jag lägger ut recept på här är något man ska äta varje dag, men bättre än vitt socker är de, de gånger du väljer att äta något sött. Och mitt café skulle ju givetvis vara helt utan produkter med vitt socker.

Jag har läst otaliga böcker i ämnet kost och hälsa, och i precis varenda en så lyfts det vita sockret upp som en fiende för vår hälsa. Sockret kopplas samman med sjukdomstillstånd som cancer, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Vår hormonella balans stör det ju också genom att påverka blodsockret, och går man runt med ständigt förhöjda värden så bildas en inflammation i kroppen. Som ofta kan vara grunden för en hormonobalans t.ex.

Jag kan bli så frustrerad då jag på idrottssammanhang ser hur vi försöker sälja godis till barn för att få in pengar till föreningar och lag. Vilken tjänst gör vi våra barn? Varför ska de "belönas" med lemonad och grisar vid skolavslutningar eller liknande? 

Jag vet hur svårt det är att som förälder sätta gränser och försöka hålla fast vid dom. Man kan bara göra sitt "good enough".

20180623 160749

Till midsommar bjöd jag mina barn på en jordgubbssmoothie istället för lemonad. Den går ju att variera i oändlighet men här kommer inspiration!

Jordgubbssmoothie

(3 stora glas)

3 bananer

2 avocado

5 dl bär (jag hade egna jordgubbar och blåbär från ifjol)

4 dl vatten

1 dl is

Mixa allt och servera! 

20180623 160852

Dadelbollar går utmärkt att göra som en lång fyrkant också, och är många gånger bättre än de sockerstinna "sportstänger" som säljs i affären. Håller länge i frysen. Du vet ju då också vad de innehåller, det behöver inte vara några otäcka tillsatsämnen.

 

20180614 113240


Myror utan gluten, mjölk och vitt socker

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 22.06.2018

Om du vill göra en lite enklare efterrätt till denna regniga midsommar så kommer här ett tips! Löjligt enkla, men goda :)

20180622 122941

Myror utan gluten, mjölk och vitt socker

(ca 8 st)

1 msk kokosolja

1 msk nötsmör (kan ersättas med kokosolja vid allergi)

0,5 eko kokossocker

2 msk eko kakao

3 dl glutenfria majsflingor (cornflakes)

2 msk eko agavesirap

flingsalt

Smält kokosolja och nötsmör. Blanda i kakao, kokossocker och agavesirap och låt koka upp under omrörning. Blanda sist i cornflakes, klicka ut i muffinsformar och strö lite flingsalt på.

Ställ kallt tills de ska avnjutas.


Hormonvänlig kost

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 13.06.2018 | 2 kommentar(er)

Taggar:

För några år sedan blev jag intresserad av hur kosten påverkar vår hälsa, och lite senare speciellt hur den mat vi ger vår kropp påverkar våra hormoner. Vår hormonella balans styrs ju inte enbart av kosten, men den är en av de viktiga delar som gör det. De andra områdena som påverkar hormonbalansen är motion, sömn och stress. 

Nu i vår så fördjupade jag mig ännu mer i hormoner då jag i två repriser var till Stockholm och utbildade mig till Diplomerad Hormonterapeut. Jag har sökt en dylik utbildning i Finland men inte hittat.

IMG 20180219 144938 620

Nu är ju detta en blogg som presenterar recept, så jag tänker inte skriva mycket mer om ämnet, men eftersom jag ju har en dröm om att en dag kunna kombinera mitt café och min hormonrådgivning så känns det som att jag vill skriva några rader om det här. Om intresse finns så boka in er på "Anna-Saras Hormonrådgivning", ni hittar mig på Facebook! 

Och jag kan nästan lova att det kommer att dyka upp hormonvänliga recept här på bloggen! :)


Chokladbrownie utan gluten, mjölk och socker

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 12.06.2018

Är du chokladsugen men inte vill eller kan äta gluten, komjölk eller vitt socker så kommer här ett tips! En liten bit av denna kaka stillar nog de flestas sötsug vill jag lova. Den är dessutom väldigt lätt att baka.

20180607 141203

Chokladbrownie utan gluten, komjölk och vitt socker

250 g torkade dadlar

1 dl valfri mjölk (jag har använt mandeldryck eller gf havredryck)

2 msk kokosolja med neutral smak

0,5 tsk vaniljpulver

1 tsk ceylon kanel

3 msk kakao

en nypa salt

1 rumsvarmt ekologiskt ägg

0,5 dl valfritt mjöl (jag har använt gf havremjöl eller mandelmjöl)

Glasyr

2 msk agavesirap/honung

2 msk kokosolja med neutral smak

Några bitar kakaomassa

2 msk kakao

Börja med att koka upp vatten och blötlägg dadlarna en kort stund så de går att mixa. Töm av vattnet, och mixa dadlar, mjölk, kokosolja, vaniljpulver, kanel, salt och kakao till en jämn smet. Blanda sedan i ett rumsvarmt ägg och slutligen mjölet. 

Grädda i ugnen i 150 grader tills ytan på kakan känns stelnad. Tiden varierar ju från ugn till ugn så du bör hålla koll på kakan! Jag hade min inne ca 30 minuter. Jag gräddade min kaka i en brödform klädd med bakplåtspapper.

När du tagit ut kakan så gör du glasyren. Smält kokosolja och kakaomassa och blanda i agavesirap/honung och kakao. Smaksätt ev med mintessans, vaniljpulver, lakritspulver mm. 

Häll glasyren över kakan och låt svalna i kylskåp flera timmar, gärna över natten. Här nedan serverad med jordgubbs nicecream.

20180610 151929

20180607 141211


Godbitar utan vitt socker

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 08.06.2018

Godbitar och bollar är alltid bra att ha i frysen, och kommer att finnas i många varianter på mitt café. 

Godbitarna har jag gjort så att jag gjorde kola som du hittar recept på i flera av mina tidigare inlägg. Jag brukar mixa torkade dadlar, kokosolja och vaniljpulver, låta stå i frysen en stund och sen skära i bitar.

Smälte sedan lite kokosolja, kakaomassa, agave sirap, kakao och doppade små bitar av kolan i.

Chokladbollarna kom till tack vare att det lämnade en del av denna choklad :)

20180519 134536

Här kommer recept på dom!

Chokladbollar deluxe

0,5 dl kakaomassa

3 msk smält kokosolja

2 msk kaffe

16 färska urkärnade dadlar (gärna medjool, då lite mindre mängd)

2 msk kakao

2 dl kokosflingor

2 dl havremjöl/mandelmjöl

ev agavesirap

MIxa dadlarna till en slät massa. Smält kakaomassa och kokosolja och blanda med kaffe och kakao. Mixa samman med dadlarna, kokosflingorna och havremjöl. 

Rulla till bollar och rulla i krossade nötter, kokosflingor, kakaonibs.

 

 20180530 094438


Helgas rocky road

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 03.06.2018

Rocky road är ju ett godis som åtminstone jag har gjort förr till någon jul. Då fullproppad med socker och mjölk. Här har jag gjort en annan variant. Inte kan jag ju kalla den nyttig, men kanske lite hälsosammare än originalet.

20180527 122228

Helgas Rocky road

100 g mörk choklad (jag använde pirkkas ekologiska 72 % choklad)

4 msk kokosolja

0,5 tsk vaniljpulver

2 dl mandel och cashewnöt 

250 g torkade dadlar

flingsalt

1. Börja med att mixa de torkade dadlarna tillsammans med 2 msk kokosolja och vaniljpulver till en slät kola. Bred ut smeten i en form och lägg in formen i frysen. 

2. Rosta nötterna på låg värme i ugnen en liten stund tills de börjar få färg.

3. Ta fram kolan ur frysen och skör den i mindre bitar. Lägg bitarna och nötterna i en form, strö lite flingsalt över. Smält chokladen tillsammans med 2 msk kokosolja och häll över kolan och nötterna. Låt svalna i frysen en stund innan du skär den i passliga munsbitar!

 

20180527 122228

20180527 122256


Enkla glutenfria semlor

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 31.05.2018

Kategorier:

Goda, enkla glutenfria semlor som jag gjorde till morotssoppan häromdagen. Jag hade kalljäst mina, men det är ju en smaksak, funkar nog lika bra att jäsa de samma dag man ska baka.

20180524 100339

Gluten och mjölkfria semlor

(ca 5-6 st)

2,5 dl mjölk (jag använde osötad mandeldryck)

1,5 msk torrjäst

2 msk psylliumhusk

1 tsk salt

0,5 dl sirap (jag använde avocado honung)

2 msk pofiber

150 g mjöl (jag använde gf havremjöl, durramjöl, rismjöl, bovetemjöl)

0,5 dl ekologiskt potatismjöl

Om du ska kalljäsa degen kan du använda kall mjölk, annars bör den ju vara ljummen. Blanda i jäst och psylliumhusk och låt svälla några minuter. Tillsätt därefter sirap, pofiber  och mjölen. Blanda väl. 

Låt jäsa antingen över natten i kylskåp eller en timme i rumstemperatur. Baka ut på mjölat bakbord och forma runda semlor. 

Grädda i 180 grader varmluft ca 30 minuter. Låt svalna på galler och skär inte i dom före de är helt kalla. 

20180524 100339

20180524 100503

 


Lunch på Helgas café

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 28.05.2018 | 1 kommentar(er)

Måndagens lunch på Helgas café kunde se ut såhär! En vegansk soppa med smak av morot, med rostade kikärter och ruccola. Ett kalljäst hembakat bröd vid sidan om. Jag tänkte senast idag, då jag undantagsvis åt lunch ute, på hur gärna jag skulle vilja vara gäst på mitt café. Att få komma och äta och kunna välja bland allt på menyn och veta att ingenstans fanns det gömt gluten, mjölk eller socker. 

Denna soppa kunde vara ett lunchalternativ. Brödet kommer att komma som ett separat inlägg senare i veckan. 

20180524 111545

20180524 111639

Morotssoppa med gröna linser

2 små röda lökar

2 klyftor vitlök

3 potatisar

6 morötter

1 msk kokosolja

1,5 dl kokosmjölk

vatten

285 g gröna linser (tetra pak)

Kryddor

290 g kikärter (tetra pak)

ruccola

olivolja

Innan du börjar med soppan så lägger du kikärterna i en skål tillsammans med lite olivolja och valfria kryddor. Blanda om och lägg in i ugnen på 150 grader. Rosta de tills de är knapriga.

Börja  sedan med att steka hackad lök och vitlök i kokosolja i en kastrull. Tillsätt sedan potatis, morot och vatten så att det just precis täcker allt. Krydda med de kryddor du tycker om, eller använd en bra buljong. Låt koka tills potatis och morot är mjukt.  

Mixa sen allt slätt i kastrullen. Tillsätt kokosmjölken och de gröna linserna och låt koka någon minut. Servera med rostade kikärter, ruccola och olivolja ringlad ovanpå. Jag strödde även lite flingsalt på min portion!

20180524 111706


Rabarber-jordgubbspaj

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 24.05.2018

Paj på rabarber går att göra utan socker! Och gluten, mjölk och ugn. Eventuellt kunde denna paj fungera att lägga i ugnen också, jag har inte provat ännu. 

Rabarber-jordgubbspaj 

20180524 132449

2 stjälkar rabarber

10 frusna jordgubbar 

0,5 tsk vaniljpulver

lite vatten

1 msk chiafrön

1 msk psyllium

 

20 färska urkärnade dadlar

1 msk nötsmör (kan uteslutas)

2 msk kokosolja med neutral smak

1,5 dl glutenfritt havremjöl

1,5 dl glutenfria havreflingor

 

Börja med att ansa stjälkarna och skär dom i mindre bitar. Tina upp jordgubbarna lite i mikron. Lägg allt i en kastrull tillsammans med vaniljpulver och lite vatten. Låt sjuda några minuter tills rabarbern och jordgubbarna går att mosa sönder. Ställ åt sidan att svalna en stund. Tillsätt sedan chiafrön och psyllium och rör ihop allt med en gaffel till en sylt.

Mixa dadlarna tillsammans med nötsmör och kokosolja. Tillsätt sedan havremjöl och flingor och blanda samman med händerna. Bred ut degen i en pajform. Spara eventuellt lite att strö över sylten.

Servera med valfritt tillbehör. Jag mixade lite ekologisk tjock kokosmjölk tillsammans med vaniljpulver och använde det som grädde.

 20180524 131800

20180524 132439