2

Choklad chia/havre pudding

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 20.05.2018

Frukost färdigt förberett kvällen innan är något jag gillar. Denna chokladpudding är jättegod, och skulle passa på mitt café också som ett mellanmål. Barnen gillar också!

Om jag får drömma, vilket jag ju gör här på bloggen i och med mina café drömmar, så ser jag också att mitt café skulle sälja frukostpaket till närliggande hotell. Tidigare då jag åt allt, och inte hade några barn med specialdiet, så var hotell frukosten något man såg fram emot. Men vill man inte äta gluten, mjölk, vitt socker och en massa tillsatsämnen så kan frukosten få bestå av kokt ägg och apelsinklyftor. Inget fel med det, men är man på hotell så vill man ha det lilla extra.

Så i mitt frukostpaket kunde denna chokladpudding bra finnas. Tillsammans med t.ex en grön smoothie, granola, kokt ägg, fröknäcke och ett gott hemlagat glutenfritt bröd med en bit lokal skinka eller avokadoröra. Och kanske en apelsin ;) Det hotell som kunde erbjuda mig och mina barn en sån frukost skulle jag boka direkt!

20180519 070427

Choklad chia/havre pudding

(3 portioner)

1,5 dl kokosmjölk (santa maria mild and creamy)

1,5 dl vatten

1,5 msk kakao

1 dl gf havregryn

1 msk nötsmör (kan uteslutas vid allergi)

2 msk hackade hasselnötter (kan uteslutas vid allergi)

4 färska urkärnade dadlar

3 msk chiafrön

Mixa alla ingredienser förutom chia frön och hasselnötter slätt. Tillsätt sen frön och nötter och blanda med en sked. Låt stå framme en stund och rör i den med jämna mellanrum. Förvara i kylskåp över natten.

20180519 070211


Groddat bovetebröd

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 17.05.2018 | 1 kommentar(er)

Bovetet jag köpte från reko för några veckor sedan används flitigt! Här har jag bakat en limpa som man kan göra antingen glutenfri eller mjölkfri. Inspiration till detta recept tog jag från Ulrika Davidsson´s bok "Gröna kickstarter med Ulrika". Det är en bok att lägga på minnet, där finns många pärlor! Jag ändrade dock en hel del i receptet, men såhär gjorde jag!

20180516 160010

Groddat bovetebröd

200 gram groddat bovete (dvs sköljt i hett vatten och blötlagt i minst 8 h, motsvarar ca 2 dl ogroddat)

1 msk fiberhusk

1 dl linfrö

1 dl sesamfrön

2 dl kokande vatten

1 dl durramjöl

1 dl glutenfritt havremjöl

2 tsk bikarbonat

1,5 tsk salt

1 1/2 dl naturell yoghurt 

1/2-1 dl sirap

+ lite mjöl att strö på

1. Börja med att blanda fiberhusk, linfrö, sesamfrö med kokande vatten och låt stå ca 10 minuter. 

Blanda därefter i resten av ingredienserna och blanda degen väl. Jag körde även något varv med stavmixern. Som yoghurt använde jag Oatly´s havregurt, men den är inte glutenfri så jag kunde inte erbjuda sonen med celiaki detta bröd. 

Som sirap mixade jag ca 125 g torkade dadlar i hett vatten vilket blev ca 1 dl i mängd.

2. Töm sedan upp smeten i en brödform som antingen är smord med kokosolja eller med bakplåtspapper i. Strö lite mjöl över brödet. Grädda i 175-200 grader varm ugn i nedre delen av ugnen ca 1 timme.

Låt svalna lite innan du stjälper upp brödet på galler och låter det svalna helt där. 

 20180516 161011

 


Raw mint och chokladtårta

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 12.05.2018 | 1 kommentar(er)

Mint och choklad är en av mina favorit kombinationer. Denna kaka passar bra till morsdag! Den är glutenfri, mjölkfri, äggfri och utan vitt socker. Den innehåller en hel del nötter, men går säkert att ersätta med havremjöl/havregryn/frön om man föredrar det. Kakan blir 8 stora bitar men kan med fördel delas i mindre då den är ganska mäktig. Jag använde en mindre springform på 18 cm.

20180512 163720

20180512 163727

Raw mint och chokladtårta

(8 stora bitar)

Chokladbotten

3 dl hel mandel

1 dl cashewnöt

1 msk kokosolja

3 msk kakao

20 färska dadlar

1 dl eko kakaonibs

en nypa salt

0,5 tsk eko vaniljpulver

 

Mintkräm

5 dl kokosflingor

1 dl kokosolja med neutral smak

2 msk vatten

2 msk agavesirap

ca 10 droppar mintarom

 

Chokladöverdrag

1 dl ekologisk kakaomassa

1 msk kokosolja

1 msk kakao

1 msk agavesirap

 

1. Börja med att mixa alla nötter till ett mjöl, lämna ev lite bitar om du föredrar det. Kärna ur de färska dadlarna och mixa tillsammans med övriga ingredienser förutom kakaonibs. De rör du i till sist. 

2. Gör sen mintkrämen. Börja med att mixa kokosflingorna tills de är helt släta som smör. Det tar en stund.. Tillsätt sedan övriga ingredienser och mixa lite till. Hur många droppar mintarom du ska använda måste du smaka dig fram till.

3. Medan du gör steg 2 kan du med fördel smälta kakaomassan och kokosoljan över hett vatten. Varva chokladbotten och mintkräm, eller gör den i två lager, helt hur du vill! Häll till sist det smälta chokladöverdraget över kakan och garnera med valfritt tillbehör. Låt svalna i frysen, och ta fram en god stund innan den ska avnjutas! 

20180512 163854

20180512 164532

20180512 165030

20180512 163909

 


Munsbitar

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 10.05.2018

Något av det bästa jag vet är nog munsbitar! De är ett måste på mitt café, och går att variera mycket. 

20180420 190712

Munsbitar med nötter

Lager 1 

250 torkade dadlar

5 st färska ekologiska dadlar

0,5 tsk eko vaniljpulver

2 msk eko kokosolja

1,5 msk eko kakao

Mixa samman alla ingredienser till en slät massa. Tryck ut i en form och ställ i frysen.

Lager 2

ca 1 dl nötsmör (jag brukar göra på mandel och cashew)

Bred ut nötsmöret över första lagret.

Lager 3 

2 msk kokosolja

2 msk agavesirap

Några bitar ekologisk kakaomassa

2 msk eko kakao

Smält allt tillsammans och häll över lager 1 och 2. Strö ev lite hackade nötter över. Ställ kallt i frysen några timmar.

20180425 120909

 

Nötfria munsbitar

Lager 1

250 g torkade dadlar

4 stycken färska dadlar

2 msk eko kakao

2 msk kokosolja 

1 dl kokosflingor

en nypa salt

(ev. 1 msk lucuma fruktpulver)

 

Lager 2 

2 msk kokosolja

2 msk agavesirap

2 msk eko kakao

Några bitar kakaomassa/kakaosmör

Smält och häll över lager 1. Lägg in i frysen några timmar, skär i bitar och njut!

20171114 210835

 

 


Salta glutenfria muffins

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 08.05.2018

Taggar:

Batat eller sötpotatis verkar vara populärt hos oss bloggare just nu. Här kommer ännu ett recept med den fantastiskt goda knölen. Dessa muffins passar till alla måltider. Jättegoda tillsammans med något salt eftersom de av sötpotatisen blir söta.

20180506 144423

Salta glutenfria muffins

(8 stycken)

300 g sötpotatis

1 potatis

2 msk olivolja (eller smör)

1,5 dl riven ost (jag använde en veganost)

2  ägg

kryddor

Koka bataten och potatisen i lättsaltat vatten tills den blir mjuk. Mixa och blanda med övriga ingredienser. Fördela i muffinsformar, grädda i 180 grader 1/2 timme, eller tills de fått fin färg, kan ta längre eller kortare. Jag kunde tänka mig att de vore toppen med lite riven halloumi ost ovanpå! 

Muffinsarna blir ganska lösa så de bör ätas med gaffel.

20180506 135357

20180506 144553

 


Ljummen bovetesallad

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 03.05.2018 | 2 kommentar(er)

Mitt café skulle inte vara helt veganskt eller vegetariskt, men majoriteten av utbudet tänker jag skulle vara växtbaserat. Och så långt som möjligt lokalproducerat! 

20180501 164919

Denna sallad innehåller bovete odlat i Övermark och är köpt direkt av konsumenten på Reko. Den är fantastiskt god!

Ljummen bovetesallad

2 dl helt bovete

1 msk ekologisk smakneutral kokosolja

2 klyftor vitlök

1 liten rödlök

1/2 paprika

2 msk ekologisk tomatpure / salsa 

Kryddor, salt

Rucola, spenat, grön sallad, broccoli

Feta ost (jag använde get/får fetaost), soltorkad tomat,  massor med ekologisk kallpressad olivolja

20180501 164933

Om du ska laga denna rätt till lunch så förbereder du på kvällen, om det ska bli middag så på morgonen. Börja med att skölja bovetet i kokhett vatten, sen i kallt. Låt sedan bovetet stå i kallt vatten i minst 8 timmar. Skölj sedan av det igen och låt vattnet rinna av. 

Hetta upp en stekpanna och fräs vitlök, rödlök och paprika. Tillsätt efter någon minut bovetet, krydda med de kryddor du gillar, salta, och tillsätt tomatpure eller salsa om du råkar ha det i kylskåpet.

Servera bovetet med gröna blad, färska grönsaker och mycket bra olivolja! 

 

Fakta bovete 

"När man blötlägger bovete börjar fröet att frisätta livgivande enzymer i tron om att det ska börja växa och gro. Detta gör att proteiner, vitaminer och mineraler blir mer lättillgängliga för kroppen, och samtidigt mer lättsmälta och mindre gasbildande"

"Bovete innehåller ett rött färgämne (fagopyrin) som kan irritera ögats slemhinnor. Ämnet försvinner dock när bovetet har sköljts av, blötlagts och sköljts av igen"

(Davidsson, Ulrika. "Gröna kickstarter med Ulrika")

20180501 164959


Frukostfavorit

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 30.04.2018

Kategorier:
Taggar:

En av mina favorit frukostar är chiapudding med allt som tillbehör. På mitt café ska detta finnas med i utbudet.

20180401 074542

Den jag gör mest är 

Vanilj chiapudding

2 dl kokosmjölk (santa maria mild and creamy)

0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver

2 msk ekologiska chiafrön

Först rör jag ner vaniljpulvret i kokosmjölken, sedan tillsätter jag chiafröna, låter burken stå i rumstemperatur och rör runt under en timmes tid några ggr. Sedan lägger jag in puddingen i kylskåpet och låter den stå över natten.

20180401 074611

Äter den med alla tillbehör jag kan hitta. Här på bilden har jag hemgjord granola, äppelmos, egna jordgubbar ur frysen och banan.

20180326 191721

Ibland brukar jag tillsätta en näve jordgubbar och blåbär ur frysen och mixa det tillsammans med kokosmjölken. Då tillsätter jag chiafröna sist, efter att jag har mixat. Det brukar ge bäst resultat. Rör om på samma sätt som med vaniljpuddingen.

20180326 191811


Energibollar x 2

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 24.04.2018

Kategorier:

Dadelbollar har jag ofta i frysen. Det är ett passligt mellanmål om man behöver påfyllning av energi. I frysen förvarar jag dom för att jag gillar konsistensen de får då. 

20180423 134631

Mellanbarnet gillar inte choklad (vet ej vem han är släkt med..) så jag gjorde ett försök till ljusa energibollar utan dadlar och kakao. De blev riktigt goda. 

Dadelbollar

(ca 20 st)

375 torkade dadlar

2 msk kokosolja

1 msk nötsmör (kan uteslutas)

1 tsk vaniljpulver

2/3 dl kakao

2 dl glutenfritt havremjöl

1 dl glutenfria havreflingor

1 dl kokosflingor

en nypa salt

ev kokosflingor att rulla bollarna i

Mixa allt samman och rulla bollar. Som nötsmör brukar jag rosta cashewnöt och mandel lite i ugnen och mixa till ett smör tillsammans med kokosolja eller annan olja och lite salt. Lägger det i det mesta, i gröt är det en favorit!  

 

 20180423 121334

Simons energibollar

(6 st små bollar)

1 msk nötsmör

1 dl havregryn

1 msk kokosolja

1/2 dl kokosflingor

1/2 tsk vaniljpulver

en nypa salt

Mixa samman alla ingredienser och rulla till bollar.

20180423 121400

 


Helgas bröd

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 19.04.2018

Detta bröd är fantastiskt! Det bästa jag kommit på om jag får säga det själv. Jag har bakat det på alla möjliga vis, med olika ingredienser, i olika former och smaker, och lika gott varje gång. Min kusin som är provbakare och inspiratör till en del av mina recept har också tagit detta bröd till sitt hjärta. Och det har godkänts av äkta män och barn i olika åldrar :)

Detta bröd är ett måste på mitt café, och jag vill tro att min kära mormor Helga skulle ha bakat dom också, därför får dom heta "Helgas bröd".

20180312 111027

Brödet är glutenfritt, komjölksfritt (om man vill), äggfritt, jästfritt, nötfritt och sockerfritt. Mjölsorterna kan man variera så att det passar den diet man följer. 

Helgas bröd

(ca 15 runda bröd / hjärtan / 2 stora bröd)

0,5 dl linfrö (krossade eller hela)

0,5 dl gf havreflingor/boveteflingor

1 dl bovetemjöl

1 tsk salt

3 msk psyllium

1 dl durramjöl

1 dl glutenfritt havremjöl / rismjöl / bovetemjöl / teffmjöl

2 dl hett vatten

1 dl valfri mjölk

1/3 dl olivolja av bra kvalitet

100 g torkade dadlar / 2 msk honung / 2 msk agavesirap

Börja med att blanda alla torra ingredienser. Tillsätt sedan under omrörning mjölk, vatten, olivolja och dadlar/honung/sirap. Om du vill använda torkad frukt brukar jag göra så att jag kokar upp ca 3 dl vatten, lägger i ca 100 g torkad frukt och låter stå en stund. Sedan tar jag 2 dl vatten till smeten och mixar dadlarna med resterande så det blir som en puré. 

När alla ingredienser är blandade låt degen stå en stund. Stjälp sedan upp den på mjölad yta (jag brukar använda en ugnsplåt) och gör sådana bröd du vill ha. Jag brukar kavla ut mina ganska tunt, eftersom dom inte jäser. Ofta gör jag mönster med en gaffel eller med knäckebrödskaveln. 

Om du gör mindre bröd så grädda dom i ca 25 minuter på 180 grader (varmluft), men om du gör två större bröd så tar det nog ca 40 minuter innan de är färdiga. Jag brukar då också vända bröden efter halva tiden.

 20180212 10550020180215 084619

20180213 184708

20180419 113013

20180419 092946


Pistasch kola

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 14.04.2018

Kategorier:
Taggar:

Gillar du kola? Och pistasch nötter? Då kommer här ett tips på lördagsgodis!

20180128 162800

Pistasch kola 

 

250 g torkade dadlar

2 msk kokosolja

2 msk nötsmör

en nypa salt

1 msk råkakao

0,75 dl pistasch nötter

Blötlägg de torkade dadlarna en liten stund i kokande vatten. (men bara en liten stund, annars blir inte kolan seg och god) Häll sen av vattnet och mixa dadlarna tillsammans med kokosoljan, nötsmöret, salt och kakao. Tillsätt sedan pistasch nötterna till kolan, och tryck ut i passlig form. Ställ in i frysen en stund och låt stelna innan du skär upp passliga munsbitar!

20180128 162828


Tonfisk­sallad med rött ris och kokt ägg

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 12.04.2018

Kategorier:
Taggar:

Kombinationen rött ris+tonfisk+kokt ägg är något jag kört fast på att ha i matlådan senaste veckorna. Så lätt att laga kvällen före och ta med till jobbet! Även perfekt som lunch på mitt cafe :) Lägg till färska grönsaker, soltorkad tomat, hackad rödlök, citron och t.ex avokado så blir det en hel måltid.

20180405 123837

Tonfisksallad med rött ris och kokt ägg

(2 portioner)

1 dl ekologiskt rött ris

1 burk tonfisk i vatten/olja

1 kokt ägg

kryddor

Koka riset enligt anvisningar på paketet. Blanda med tonfisk. Dela ägget både på längden och tvären i en äggskivare så får du fina bitar att röra ner. Salta och peppra!

20180405 124104


Glutenfri vegetarisk paj

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 09.04.2018

Kategorier:

Vad är ett café utan pajer? Ett måste på mitt iallafall. 

20180407 135435

 

Här kommer ett förslag till vegetarisk måndag :)

Glutenfri vegetarisk paj

Botten 

2,5 dl glutenfria havreflingor

1 dl majsmjöl

0,5 dl olivolja

ca 1 dl vatten

en tsk salt

Mixa havregrynen till ett fint mjöl och blanda i resten av ingredienserna. Vattnet blandar du i lite i taget tills degen känns formbar. Platta ut den i en form, nagga den med en gaffel och förgrädda i 10 minuter på 180 grader varmluft.

Fyllning

Jag fyllde min paj med förkokt broccoli, soltorkad tomat, rödlök samt får-get feta ost. Tyvärr har jag inga mått, men fyll den med vad du har i kylskåpet, så mycket som ryms dit! 

Äggstanning

2 ägg

1 dl valfri mjölk (jag hade risdryck)

kryddor

Vispa ihop för hand och häll över fyllningen. Välj de kryddor du gillar, jag använde salt, peppar, paprikakrydda, oregano.

Grädda sedan pajen i ca 1/2 timme på 150 grader. Låt stå en stund innan du serverar.

20180407 120754

Pajen innan gräddning

 20180407 135508


Raw choklad kola kaka

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 06.04.2018

Denna kaka bakade jag till påsken då vi skulle ha främmande. Den är fri från gluten, mjölk, tillsatt socker och nötter. Men full av smak och jättegod! Går att göra som små bitar också och äta som godis.

20180402 122443

Raw choklad kola kaka

(9 bitar)

Botten 

1 dl kokosflingor

1 dl glutenfria havreflingor

1 dl solrosfrön

7 färska urkärnade dadlar

1 msk eko kokosolja

1 msk raw eko lucuma fruktpulver (kan uteslutas, ger en lite sötare kola smak)

1 msk eko kakaonibs

en nypa salt

Mixa kokos- och havreflingor med solrosfrön till ett mjöl. Tillsätt sedan allt utom kakaonibs och mixa. Lägg slutligen i kakaonibs och rör om. Ställ in i frysen medan du gör fyllningen.

Fyllning

250 torkade dadlar 

5 färska urkärnade dadlar

2 msk eko kakao

en nypa salt

1 tsk eko vaniljpulver

Låt de torkade dadlarna ligga i kokhett vatten någon minut innan du mixar dem. Töm upp dom i ett durkslag och pressa bort vattnet med en gaffel. Mixa ihop samtliga ingredienser och bred ut över bottnen. Ställ kallt.

Toppen

Smält 2 rutor mörk choklad och 1 tsk kokosolja och häll över fyllningen. Alternativt 1 msk kakaosmör, 1 msk agavesirap och 1 msk kakao, om du inte vill använda mörk choklad. Garnera valfritt. 

20180402 123013

20180402 123105