2

Fröknäcke

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 16.02.2018

Resized 20180208 112511 3266

Fröknäcke finns det många varianter av, men här kommer min favorit för tillfället!

1 plåt fröknäcke 

1,5 dl glutenfria havregryn

1 dl majsmjöl

1 dl polenta

2 msk linfrön

2 msk pumpafrön

2 msk solrosfrön

2 msk olivolja

2,5 dl hett vatten

2 tsk eko agavesirap/honung

Blanda alla torra ingredienser samt olja och sirap, koka upp vattnet och rör ihop. Låt stå och dra en liten stund, tillsätt mera majsmjöl eller vatten för att få till en bra "grötig" konsistens. Bred ut på bakplåtspapper och grädda i 125 grader varmluft ca 70 minuter. Jag brukar ta ut fröknäcket efter ca 10 minuter och skära det i passliga bitar.

Resized 20180208 112543 3382

Taggar:
Kategorier:
Skriv en kommentar 0

Vändags brownies

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 13.02.2018

Vill ni överraska någon som betyder mycket för er med något gott, så har jag ett toppenrecept här till er! Jag gillar ju choklad väldigt mycket kommer ni att märka, och jag kan tänka mig att utbudet på chokladbakverk skulle vara stort på mitt café :)

Dessa brownies har jag provat laga på tre olika sätt, alla blir lika goda!

Vändagsbrownies 

Resized 20180205 125121 4175

Ingredienser

3 dl färska dadlar

1 tsk vaniljpulver

0, 75 dl linfrön

0,5 dl kakao

4 msk mandelmjöl

1 msk kokosolja med neutral smak

en nypa salt

Börja med att mixa linfrön, mandelmjöl, kakao och lite salt till ett fint mjöl. Tillsätt sedan lite i taget av dadlarna, sedan kokosoljan och vaniljpulvret. Tryck ut i en liten form, lägg bakplåtspapper eller plastfolie i bottnen. Jag brukar ofta använda brödformar till bakverk. 

Glasyr

0,5 dl sirap

3 msk mandelmjöl

3 msk kakao

Jag har använt dadelsirap, men det går lika bra med agavesirap eller honung. Mixa samman dessa tre ingredienser och bred ut över kakan. Strö över nötter eller annat om du vill. Låt stelna i frysen i minst 2 h. Helst över natten för bästa konsistens. 

 

Alternativ 2 

Om man inte vill använda linfrön, så går det utmärkt med solrosfrön istället.

Alternativ 3

Om du inte tål nötter så har jag prövat baka dem med glutenfritt havremjöl, och det funkade jättebra! 

Resized 20180210 151535 137

Resized 20180206 193935 4781

 


Kalljästa glutenfria baguetter

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 12.02.2018 | 1 kommentar(er)

Resized 20180129 123255 1155

Detta recept blir 4 baguetter, beroende på storlek.

 

Ingredienser

6 dl valfri kall mjölk (jag använde mandel)

1 påse torrjäst

2/3 dl psyllium

0,5 dl olja

2 tsk salt

2 msk sirap eller socker (jag har använt eko agavesirap, eller dadelsirap)

1 dl glutenfria havreflingor

2 dl bovetemjöl

2/3 dl glutenfritt havremjöl (eller durra)

2 dl ekologiskt fullkornsrismjöl (eller vanligt rismjöl)

2 dl ekologiskt potatismjöl

+ mjöl till utbakning (t.ex bovete+havre+durra+rismjöl)

Börja med att röra ut jästen i den kalla mjölken. Tillsätt sedan psyllium och låt stå en stund. Rör sedan i olja, salt och sötning. Blanda de torra ingredienserna och rör ner. Blanda väl. Täck med plast eller handduk och låt stå i kylskåpet över natten. 

Följande dag tar du fram degen och delar den i fyra delar på mjölat bakbord. Arbeta in mjöl så att inte batongerna kladdar. Grädda i 180 grader varmluft, 55-60 minuter.

Resized 20180206 204531 4380


Choklad kola

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 10.02.2018

Resized 20180201 181729 9347

Otroligt god chokladkola! 

 

Ingredienser

250 g  torkade dadlar

3 färska dadlar

1 dl nötsmör

2 msk kokosolja med neutral smak

En nypa salt

0,5 dl kakao

 

Mixa ihop och tryck ut i passlig form. För att kunna mixa de torkade dadlarna lättare brukar jag blötlägga dom snabbt i hett vatten innan.

Lägg in i frysen.

 

Smält

0.5 dl eko kakaosmör

2 msk kakao

2 msk agave sirap

 

Töm över kolan och låt svalna i frysen. Skär sen i passliga munsbitar! Om man inte tål nötter så går det utmärkt att lämna bort nötsmöret, kolan blir väldigt god i alla fall!

Resized 20180205 123139 8579


Varmt välkommen till bloggen Helgas Café!

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 10.02.2018 | 1 kommentar(er)

Jag har många drömmar, och drömmen om att starta ett café är en av dem! Ibland ska det vara i husknutarna och nu senast på en strand i södern. Får se var drömmen landar :)

Jag skulle vilja ha ett café med ett annat utbud än det traditionella, och här på bloggen kommer jag att dela med mig av det jag skulle vilja erbjuda. Alla recept kommer att vara glutenfria, utan vitt socker och komjölk. 

Till vardags jobbar jag med något helt annat, men matlagning och bakning är min återhämtning och nu är bloggen också en del av det. Hoppas ni ska trivas på mitt café! 

 Resized 20180208 120809 862