2

Nötbollar

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 13.08.2018

Om du tål nötter och gillar geisha så ska du göra dessa! De är jättegoda. De innehåller nötsmör som jag gjort genom att mixa cashewnöt och mandel tillsammans med lite kokosolja med neutral smak. 

20180806 122954

Nötbollar

18 färska dadlar

2 dl nötsmör

0,5 dl smält kokosolja

en nypa salt 1 dl kakao

+

Krossade hasselnötter

Börja med att göra nötsmöret. Denna gång rostade jag inte nötterna innan, det är ju en smaksak. Lite svårare att mixa de är det då man inte rostat de innan i ugnen på låg värme.

Kärna ur dadlarna och mixa de tillsammans med kokosoljan, kakao och salt till en slät massa. Forma till bollar och rulla i krossade hasselnötter.

Förvara i kylskåp.

20180806 134719


Antiinflammatorisk granola

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 09.08.2018

Taggar:

Denna granola är en av de godaste jag någonsin rört ihop. Inspirationen tog jag från Maria Borelius instagram häromveckan. En granola smaksatt med kryddor som har bevisats ha antiinflammatoriska egenskaper.

20180804 212541

Antiinflammatorisk granola

Rosta i ugn

Valfria nötter (jag hade mandel, cashewnöt, paranöt)

Kokosolja

Honung

Kardemumma, gurkmeja, ingefära, ceylon kanel, havssalt. Eventuellt lingonpulver och tranbärspulver (jag hade inget av det i skåpet tyvärr)

Blanda i då det svalnat

Glutenfria havregryn eller bovetegryn 

Pumpakärnor

solrosfrön

ekologiska russin

chiafrön

goji bär

Mörk ekologisk choklad (minst 70 %)

Smält kokosoljan och blanda i honung och kryddor. På en dl nötter/havregryn använde jag 1 msk gurkmeja, 0,5 tsk ingefära, 1 tsk kanel, 0,5 tsk kardemumma, 2 msk kokosolja, 0,5 msk honung, en nypa salt. Tål du inte nötter går det utmärkt att ersätta de med glutenfria havregryn/bovetegryn.

Rosta i ugnen på låg värme nötter eller havregryn smaksatta med de antiinflammatoriska kryddorna. Sedan då de svalnat tillsätter du de övriga ingredienserna. 

20180804 212601


Kärleksmums utan gluten, mjölk och vitt socker

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 06.08.2018

Dessa rutor har ju många namn, men jag tycker kärleksmums låter bäst. Här har jag gjort en variant utan gluten, komjölk och vitt socker som fick klart godkänt av samtliga barn. 

20180802 152709

Kärleksmums utan gluten, mjölk och vitt socker

(ca 12 bitar)

2 rumsvarma ägg

1,5 dl kokossocker

1 dl smält kokosolja

1 dl ekologiskt potatismjöl

0,5 dl glutenfritt havremjöl

1 msk psyllium

2 tsk bakpulver

0,5 dl kakao

1/3 tsk vaniljpulver

1,5 dl valfri mjölk (jag använde mandel)

Glasyr

3 msk smält kokosolja

0,5 dl kakao

0,5 glutenfritt havremjöl

3 msk kaffe

+kokosflingor

Börja med att vispa ägg och kokossocker pösigt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna skilt och vispa sedan ner de jämnt i smeten, tillsätt även kokosoljan och mjölken. Häll upp i en passlig form klädd med bakplåtspapper, jag använde en lite större avlång pajform.

Grädda i 180 grader (varmluft) tills det går att sticka en tandpetare genom smeten utan att något fastnar på den. Tog ca en halvtimme för mig.

Låt svalna.

Gör sedan glasyren, bred över bottnen och häll direkt på kokosflingor. Låt stå svalt i kylskåp en stund innan du skär rutor.

20180802 152704


Recept på livsglädje

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 30.07.2018

Recept på livsglädje

I detta inlägg så kommer jag att dela med mig av ett lite annorlunda recept. Jag jobbar ju inom psykiatrin och ibland så kommer frågan upp, vad ger livsglädje? Och vilka människor har den? Hur lever de? Inte bara en gång har familjen Mandelmann kommit på tal. De utstrålar ju lycka och livsglädje!

Nu i sommar så läste jag boken "Hälsorevolutionen" av Maria Borelius och poletten föll ner. Hon skriver i sin bok om sin resa till en antiinflammatorisk livsstil, och presenterar även evidensbaserad forskning som underlag. Jag har läst och hört om antiinflammatorisk mat många gånger, om hur motion kan ha samma effekt som antidepressiva läkemedel, hur meditation och positivt tänkande påverkar oss positivt osv. 

Men nu var det frågan om en hel livsstil. Och det tror jag på! Balans mellan kost, motion, stillhet och förundran. Man kan inte plocka ut en del och jobba med det och förvänta sig långsiktiga positiva förändringar, utan det bör finnas en helhet. Hela pusslet bör läggas och passa ihop.

 20180713 104640

Kort om den antiinflammatoriska livsstilen som presenteras i boken.

1 Antiinflammatorisk kost

Ät riktig, lagad mat. Ät en regnbåge av grönsaker och bär varje dag. Ordentligt med protein och fett. Oljor som olivolja, kallpressad rapsolja, kokosolja, avokadoolja och ibland ekologiskt smör.

Och här handlar det inte enbart om att utesluta sånt som triggar inflammation, utan att också boosta med sånt som har bevisat ha antiinflammatorisk inverkan på vår kropp, såsom omega-3, ren mat, mer polyfenoler (färgrika grönsaker och bär), probiotika. Kryddor såsom gurkmeja, kanel och ingefära är bra för dig.

Minska på socker, ät bra kolhydratkällor. Snabba sockertoppar driver direkt på inflammationen i kroppen. Bli en näringsjägare, som de i boken Food Pharmacy uttrycker det. Koncentrera dig på att boosta ditt immunförsvar med sådant din kropp och din tarmflora mår bra av, och tänk mindre på det du utesluter. 

Ge din kropp det den mår bra av för att du älskar den. Många gånger tror jag att en kostförändring startar med vår kroppssyn. 

Snygga, smarta smoothien

(ur Hälsorevolutionen) 

2 dl mandelmjölk

1 skopa proteinpulver

Gröna blad 

Bär

1 msk linfrö

3-6 st valfria nötter

1 tsk kanel

Mixa allt samman och njut! 

20180723 090402

2 Motion

Varje dag någon form av motion, varje vecka aerobisk träning, muskelträning och stretching. Kroppen behöver kondition, muskler och avspänning för att må bra och inte få förhöjda inflammationsvärden.

Vill du inspireras till rörelse så läs Anders Hansens bok "Hjärnstark", lyssna på honom på Youtube, eller då han medverkar i någon podcast. Han är överläkare och berättar om hur du kan bli mer stresstålig, må bättre, förbättra minne, kreativitet och intelligens, genom att röra på dig fysiskt. Om du motionerar minst 30 minuter 5 gånger i veckan så har du minskat din risk för att utveckla demens med 40 %. Fantastiskt vilka möjligheter vi har att påverka!

20180715 113024

3 Stillhet

Djupandning, återhämtning, att bara vara. SÅ viktigt. Lika mycket som man planerar in aktivitet i sin kalender så bör man  planera in vila. Det är ju ofta så att det inte är stressen i sig som orsakar utmattning, utan bristen på återhämtning.

Korta perioder av fasta, att låta matsmältningen vila har också visat sig minska inflammation. Och då menas ju inte hela dagar utan mat, utan att man kanske förlänger tiden mellan senaste målet på eftermiddagen/kvällen till nästa morgon. Detta finns det ett helt kapitel om i boken Food Pharmacy.

Sen är det också viktigt att ta hand om sin sömn, den ingår också i den inplanerade vilan. Försök somna före kl 23, planera din kväll så att du har nedvarvningstid innan.

20180723 202518

4 Förundran

Detta kapitel tilltalade mig mycket. För jag tror det är detta få av oss tänker på. Forskning visar alltså att människor som kontinuerligt söker upp känslan förundran har minskad nivå av inflammation i kroppen.

Vad gör dig stum av förundran?

Vad gör dig lycklig?

Det är ju olika för oss alla. Det kan vara naturupplevelser, musik, konst, människomöten eller andlighet.

Personligen kan jag säga att naturen är något som ibland fyller mig av förundran. Då jag tillåter mig att stanna upp och känna in. Eller då barnen är sams och allt flyter på, då kan jag känna en känsla av flow. Eller då jag känner att jag kan hjälpa någon i mitt jobb.

Motion är min akilleshäl, och något jag inte prioriterat. Promenader med hunden går jag nog, men jag har insett att jag inte kan få alla hälsofördelar om jag inte börjar med konditionshöjande träning några ggr/vecka. 

Nu vill jag ju inte påstå att jag tror att det är lätt att leva enligt dessa principer. Jag vet att livet inte är svart eller vitt. Men jag ville gärna dela med mig av detta recept på livsglädje, eftersom jag tror det är något vi alla söker.

 


Brownie­bitar­/bollar

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 22.07.2018

Lite glesare med inlägg här just nu, ber om ursäkt för det! Sol och sommarlovslediga barn gör att tiden för att uppdatera bloggen blir mindre. Men många nya recept och ideér har jag så vi ska hoppas på nya tag i höst.

20180722 073651

Browniebollar/bitar (ca 20 st)

1 dl linfrön/krossade linfrön

1 dl mandelmjöl/havremjöl/hasselnötsmjöl

4 msk eko kakao

1 msk kokosolja

250 torkade dadlar

1 tsk vaniljpulver

+

ev några rutor mörk choklad 

Börja med att koka upp lite vatten, lägg i dadlarna som hastigast i det kokheta vattnet så de går lättare att mixa. Mixa sedan samman alla ingredienser till en slät massa och gör bollar eller tryck ut massan i en form. 

Riv några bitar mörk choklad och rulla bollarna i det. Pga det tropiska klimat vi har just nu smälte min choklad och resultatet ser inte så snyggt ut. Men smaken är det inget fel på!

Om du gör bitar så kan du smälta chokladen helt tillsammans med lite kokosolja och hälla över.

20180719 220452

20180722 073639


Glass på 3 ingredienser

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 16.07.2018

Kategorier:
Taggar:

Här kommer tips på en god och svalkande glass! På endast 3 ingredienser.

Börja med att frysa in 3-4 (mogna) bananer. De bör nog vara frysta några timmar eller över natten. Ta fram dom en liten stund innan du ska mixa glassen. 

Sen behöver du en nypa vaniljpulver, och några bitar honungsmelon. Mixa till en krämig glass och servera genast. Det var en perfekt kombination. Kan säkerligen användas som en lite nyttigare vaniljsås också, till paj eller bär. 

IMG 20180716 214842 806


Raw chokladkaka med jordgubbar

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 12.07.2018

Här kommer tips på en chokladkaka som du rör ihop på nolltid! Den kräver några timmar i frysen dock. Fyllningen kan även göras som mousse, då ställer man bara in det i kylskåpet någon timme. Jättegott med valfri grädde och färska bär t.ex. Eller om man låter fyllningen stå i frysen till nästa dag så kan man skära den i små bitar, blir lite som fudge. 

20180707 140642

Raw chokladkaka med jordgubbar

Botten

1 dl valfria nötter eller frön

1 dl solrosfrön

1 dl solrosflingor

en nypa salt

1 tsk ceylonkanel

2 msk kokosolja

1 msk agavesirap

Mixa till en deg och bred ut i en liten springform. Ställ kallt medan du gör fyllningen.

Fyllning

15 st urkärnade färska dadlar

1 dl kokosolja med neutral smak

2 dl osötad mandelmjölk

0,5 tsk vaniljpulver

en nypa salt

3 msk eko kakao

Mixa allt till en slät mousse och bred ut över botten. Ställ i frysen några timmar innan du skär i bitar och serverar med färska jordgubbar! 

20180707 135933

20180707 140635


3 tips på frukost

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 05.07.2018

Om man ska lägga om sin kost av någon anledning, och utesluta gluten och komjölk, så brukar man fundera på vad man kan äta till frukost? Jag är ingen näringsterapeut, men jag tror att dessa tre förslag är ganska bra balanserade frukostar. Och de är garanterat hormonvänliga!

Vill man ha balanserade hormoner så är det första man ska hålla koll på sitt blodsocker. Sen så finns det ju bara hälsofördelar med att ta bort gluten och vitt socker ur sin kost, beroende på vad man ersätter det med. Komjölk kan man utesluta om man har symptom på inflammation, eller svårt att avstå från gluten och socker. 

Om man ändrar sin kost så är det bra att ha några frukostar, luncher och middagar man kan ta till och variera mellan i början. Och så lägger man till vart efter man märker vad man mår bra av. För det är väl så att det finns inte en kost som är bra för alla. Vi är alla unika.

Jag tänkte här på bloggen ge förslag på 3 stycken måltider du kan göra till frukost; lunch och middag, i tre olika inlägg. Det blir ganska enkla rätter som kunde passa mitt café och som inte är svåra att göra. 

Vi börjar med dagens viktigaste måltid :)

Frukost utan gluten, komjölk eller socker

20180626 195105

 

Grön smoothie och fröknäcke med tillbehör

(blir 3 stora glas)

 1 dl mandel (eller bovetegryn om du inte tål mandel)

3 nävar frusen grönkål

1 päron/apelsin/banan/grönt äpple

En skiva citron

1 avokado

Några dl vatten

Is

Mixa samman alla ingredienser och servera! Alternativt kan man spara något glas till kvällen eller följande morgon. 

Grönkål är rik på kalcium, järn och C-vitamin. Avokado innehåller en massa nyttigt fett, som är livsviktigt för våra celler. Dessutom sägs den vara bra för fertiliteten.

Mandel innehåller bland annat magnesium som är lugnande, och även kalcium.  

Tillsammans med ett eller två glas av denna smoothie så kan du äta ett fröknäcke med t.ex ägg på, paprika, gurka, eller varför inte avokado med örtsalt?

Fröknäcke är jätte enkelt att göra själv, men finns också att köpas i affär. Jag har hittat en variant i affären som är både gluten, mjölk och sockerfri. 

20180626 082323

Glutenfri havregrynsgröt med nötsmör, äpple och mandelmjölk. Kokt ägg och vattenmelon

 1 dl glutenfria ekologiska havregryn (jag tycker urtekram är bäst!)

2,5 dl vatten

en nypa salt

1 tsk kanel

1 tsk gurkmeja

1/2 banan

1 äpple

2 msk nötsmör (kan uteslutas)

1 msk kokosolja

Mandelmjölk

Koka upp havregryn i vatten och lite salt till en gröt. Havregrynen kan du med fördel ha blötlagt kvällen innan så går det ännu fortare att koka och är snällare för magen. Tillsätt kanel och gurkmeja, mosa i bananen. Efter att gröten är färdig rör du i en msk kokosolja och river ett äpple och strör på. Ät med nötsmör och mandelmjölk. 

Nötsmöret brukar jag göra 1 gång i veckan genom att rosta mandel och cachewnötter på låg värme i ugn och sen mixa med kokosolja med neutral smak till ett smör. Är jättegott på fröknäcke också.

Detta är en stor och mättande portion så du kan bra dela med dig om du har frukostsällskap. Eller spara till mellanmål/kvällsmål. 

Ät tillsammans med kokt ägg och t.ex. melon.

20180626 082251

20180627 081351

Chiapudding med nötter, frusna blåbär och banan, stekt ägg med örsalt

1,5 dl krämig kokosmjölk

2 msk chiafrön

ev en nypa vaniljpulver

1/2 banan

1 dl lätt rostade nötter

frusna blåbär

Förbered chiapuddingen dagen innan. Blanda samman kokosmjölken med chiafröna och rör om första timmen några ggr. Låt sen stå i kylskåpet över natten. Servera med nötter, banan och blåbär. 

Stekt ägg kan också förberedas dagen innan. Och det går utmärkt att steka i smakneutral kokosolja. Stek på låg värme så är det snällare för kroppen. 

20180627 112513


Tonfiskrullar

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 01.07.2018

Dessa tonfiskrullar gillade jag och maken mycket, men de föll tyvärr inte barnen i smaken. Kan vara att det var fyllningen som inte gick hem. Påminde om smörgåstårta i smaken. Omelettwraps hittade jag recept på på instagramkontot "lesscarbs". 

Fyllningen rörde jag dock ihop själv av det jag hittade i skåpen hemma. Skulle passa utmärkt på mitt café! 

Receptet ger 6 stycken små rullar, fyllningen kan givetvis varieras. Jag kan tänka mig att de vore jättegoda med rökt skinka, soltorkad tomat och feta ost eller tacokryddad köttfärs. 

20180623 155251

Omelett wraps

3 stycken rumsvarma eko ägg

2 msk valfri mjölk (jag hade endast risdryck hemma så det blev den)

1,5 tsk psyllium

0,5 tsk salt

Mixa allt till en slät smet, låt stå och dra sig någon minut. Jag lade bakplåtspapper i en större fyrkantig pajform och gräddade omeletten i det. Om man dubblerar receptet funkar det säkert bra med en ugnsplåt, den ska ju bli ganska tunn. Grädda i 180 grader varmluft ca 10 minuter. Låt omeletten svalna.

 20180623 155232

Tonfiskfyllning

ca 10 cachewnötter

eko citron

flingsalt

dill

rödlök

tonfisk

olivolja

Jag mixade nötterna med olivolja, flingsalt efter smak och lite citron till en slät kräm. Bredde ut det på omeletten, strödde på tonfisk, hackad rödlök och klippte på lite dill.

20180623 154647


Grönsakssalt

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 29.06.2018

Kategorier:
Taggar:

Jag har länge tänkt göra eget grönsakssalt, men inte kommit mig för. Men nu! Det blev så gott så jag var tvungen att göra en till sats då jag hade en hel del färdiga örter. Jag brukar sommartid odla lite, det finns ju inget lyxigare än att gå ut i trädgården och hämta in potatis, jordgubbar, sallad i alla varianter, spenat, grönkål, basilika, tomater och gurkor. För att inte tala om hur rogivande det kan vara att odla. Om man tar sig tid.

Detta salt gjorde jag på de örter jag hade hemma, men man kan säkert variera. 

20180629 102110

Grönsakssalt i ugn

Basilika

Persilja

Gräslök

Dill

4 stycken vitlöks klyftor

Salt efter smak

Ev. en tomat (blir längre tid i ugnen, gav inte mycket smak)

Tyvärr har jag inga exakta mått, utan jag hade ett knippe av var. Kanske minst av basilikan. Klippte örterna i mindre bitar och strödde salt ovanpå, mixade allt till en någorlunda slät sås. Bredde ut det på ett bakplåtspapper och torkade i ugnen på 50 grader ca 3 timmar. Jag tog med jämna mellanrum upp luckan och släppte ut ånga. Man kan ju också lägga en gaffel i luckan så att ångan slipper ut själv.

Jag provade också göra en variant med tomat, men jag tyckte inte det gav så mycket smak, och tog dubbelt så lång tid att torka.

När sedan allt torkat till "kakor" så lade jag allt i en skål och mixade det till ett slätt pulver. Jättegott blev det!

20180627 105041

20180626 145956

 


Sockerfritt café

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 25.06.2018 | 2 kommentar(er)

För några år sedan var jag på en föreläsning som handlade om "good enough" föräldraskap. Den mycket kloka föreläsaren sa att man ska lista 5 saker som är viktiga för dig som förälder, och försöka följa detta "tillräckligt bra".  

Jag gillade denna tanke, och min lista har levt och prioriteringarna ändrar ju i och med att barnen växer och är i olika utvecklingsperioder. Man kan ju även tänka att man har en dylik lista för sig själv, vad är viktigt i ditt liv? Men att det är ok fastän man inte lyckas följa den alla dagar.

På både min egen och barnens lista finns en gemensam punkt. Och det handlar om socker

Jag är själv känslig för socker och försöker äta så lite som möjligt av det. Nu menar jag ju inte att mina bakverk som jag lägger ut recept på här är något man ska äta varje dag, men bättre än vitt socker är de, de gånger du väljer att äta något sött. Och mitt café skulle ju givetvis vara helt utan produkter med vitt socker.

Jag har läst otaliga böcker i ämnet kost och hälsa, och i precis varenda en så lyfts det vita sockret upp som en fiende för vår hälsa. Sockret kopplas samman med sjukdomstillstånd som cancer, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Vår hormonella balans stör det ju också genom att påverka blodsockret, och går man runt med ständigt förhöjda värden så bildas en inflammation i kroppen. Som ofta kan vara grunden för en hormonobalans t.ex.

Jag kan bli så frustrerad då jag på idrottssammanhang ser hur vi försöker sälja godis till barn för att få in pengar till föreningar och lag. Vilken tjänst gör vi våra barn? Varför ska de "belönas" med lemonad och grisar vid skolavslutningar eller liknande? 

Jag vet hur svårt det är att som förälder sätta gränser och försöka hålla fast vid dom. Man kan bara göra sitt "good enough".

20180623 160749

Till midsommar bjöd jag mina barn på en jordgubbssmoothie istället för lemonad. Den går ju att variera i oändlighet men här kommer inspiration!

Jordgubbssmoothie

(3 stora glas)

3 bananer

2 avocado

5 dl bär (jag hade egna jordgubbar och blåbär från ifjol)

4 dl vatten

1 dl is

Mixa allt och servera! 

20180623 160852

Dadelbollar går utmärkt att göra som en lång fyrkant också, och är många gånger bättre än de sockerstinna "sportstänger" som säljs i affären. Håller länge i frysen. Du vet ju då också vad de innehåller, det behöver inte vara några otäcka tillsatsämnen.

 

20180614 113240


Myror utan gluten, mjölk och vitt socker

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 22.06.2018

Om du vill göra en lite enklare efterrätt till denna regniga midsommar så kommer här ett tips! Löjligt enkla, men goda :)

20180622 122941

Myror utan gluten, mjölk och vitt socker

(ca 8 st)

1 msk kokosolja

1 msk nötsmör (kan ersättas med kokosolja vid allergi)

0,5 eko kokossocker

2 msk eko kakao

3 dl glutenfria majsflingor (cornflakes)

2 msk eko agavesirap

flingsalt

Smält kokosolja och nötsmör. Blanda i kakao, kokossocker och agavesirap och låt koka upp under omrörning. Blanda sist i cornflakes, klicka ut i muffinsformar och strö lite flingsalt på.

Ställ kallt tills de ska avnjutas.


Hormonvänlig kost

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 13.06.2018 | 2 kommentar(er)

Taggar:

För några år sedan blev jag intresserad av hur kosten påverkar vår hälsa, och lite senare speciellt hur den mat vi ger vår kropp påverkar våra hormoner. Vår hormonella balans styrs ju inte enbart av kosten, men den är en av de viktiga delar som gör det. De andra områdena som påverkar hormonbalansen är motion, sömn och stress. 

Nu i vår så fördjupade jag mig ännu mer i hormoner då jag i två repriser var till Stockholm och utbildade mig till Diplomerad Hormonterapeut. Jag har sökt en dylik utbildning i Finland men inte hittat.

IMG 20180219 144938 620

Nu är ju detta en blogg som presenterar recept, så jag tänker inte skriva mycket mer om ämnet, men eftersom jag ju har en dröm om att en dag kunna kombinera mitt café och min hormonrådgivning så känns det som att jag vill skriva några rader om det här. Om intresse finns så boka in er på "Anna-Saras Hormonrådgivning", ni hittar mig på Facebook! 

Och jag kan nästan lova att det kommer att dyka upp hormonvänliga recept här på bloggen! :)