2

Helgas bröd

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 19.04.2018

Detta bröd är fantastiskt! Det bästa jag kommit på om jag får säga det själv. Jag har bakat det på alla möjliga vis, med olika ingredienser, i olika former och smaker, och lika gott varje gång. Min kusin som är provbakare och inspiratör till en del av mina recept har också tagit detta bröd till sitt hjärta. Och det har godkänts av äkta män och barn i olika åldrar :)

Detta bröd är ett måste på mitt café, och jag vill tro att min kära mormor Helga skulle ha bakat dom också, därför får dom heta "Helgas bröd".

20180312 111027

Brödet är glutenfritt, komjölksfritt (om man vill), äggfritt, jästfritt, nötfritt och sockerfritt. Mjölsorterna kan man variera så att det passar den diet man följer. 

Helgas bröd

(ca 15 runda bröd / hjärtan / 2 stora bröd)

0,5 dl linfrö (krossade eller hela)

0,5 dl gf havreflingor/boveteflingor

1 dl bovetemjöl

1 tsk salt

3 msk psyllium

1 dl durramjöl

1 dl glutenfritt havremjöl / rismjöl / bovetemjöl / teffmjöl

2 dl hett vatten

1 dl valfri mjölk

1/3 dl olivolja av bra kvalitet

100 g torkade dadlar / 2 msk honung / 2 msk agavesirap

Börja med att blanda alla torra ingredienser. Tillsätt sedan under omrörning mjölk, vatten, olivolja och dadlar/honung/sirap. Om du vill använda torkad frukt brukar jag göra så att jag kokar upp ca 3 dl vatten, lägger i ca 100 g torkad frukt och låter stå en stund. Sedan tar jag 2 dl vatten till smeten och mixar dadlarna med resterande så det blir som en puré. 

När alla ingredienser är blandade låt degen stå en stund. Stjälp sedan upp den på mjölad yta (jag brukar använda en ugnsplåt) och gör sådana bröd du vill ha. Jag brukar kavla ut mina ganska tunt, eftersom dom inte jäser. Ofta gör jag mönster med en gaffel eller med knäckebrödskaveln. 

Om du gör mindre bröd så grädda dom i ca 25 minuter på 180 grader (varmluft), men om du gör två större bröd så tar det nog ca 40 minuter innan de är färdiga. Jag brukar då också vända bröden efter halva tiden.

 20180212 10550020180215 084619

20180213 184708

20180419 113013

20180419 092946


Pistasch kola

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 14.04.2018

Gillar du kola? Och pistasch nötter? Då kommer här ett tips på lördagsgodis!

20180128 162800

Pistasch kola 

 

250 g torkade dadlar

2 msk kokosolja

2 msk nötsmör

en nypa salt

1 msk råkakao

0,75 dl pistasch nötter

Blötlägg de torkade dadlarna en liten stund i kokande vatten. (men bara en liten stund, annars blir inte kolan seg och god) Häll sen av vattnet och mixa dadlarna tillsammans med kokosoljan, nötsmöret, salt och kakao. Tillsätt sedan pistasch nötterna till kolan, och tryck ut i passlig form. Ställ in i frysen en stund och låt stelna innan du skär upp passliga munsbitar!

20180128 162828

Taggar:
Kategorier:
Skriv en kommentar 0

Tonfisk­sallad med rött ris och kokt ägg

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 12.04.2018

Kombinationen rött ris+tonfisk+kokt ägg är något jag kört fast på att ha i matlådan senaste veckorna. Så lätt att laga kvällen före och ta med till jobbet! Även perfekt som lunch på mitt cafe :) Lägg till färska grönsaker, soltorkad tomat, hackad rödlök, citron och t.ex avokado så blir det en hel måltid.

20180405 123837

Tonfisksallad med rött ris och kokt ägg

(2 portioner)

1 dl ekologiskt rött ris

1 burk tonfisk i vatten/olja

1 kokt ägg

kryddor

Koka riset enligt anvisningar på paketet. Blanda med tonfisk. Dela ägget både på längden och tvären i en äggskivare så får du fina bitar att röra ner. Salta och peppra!

20180405 124104

Taggar:
Kategorier:
Skriv en kommentar 0

Glutenfri vegetarisk paj

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 09.04.2018

Vad är ett café utan pajer? Ett måste på mitt iallafall. 

20180407 135435

 

Här kommer ett förslag till vegetarisk måndag :)

Glutenfri vegetarisk paj

Botten 

2,5 dl glutenfria havreflingor

1 dl majsmjöl

0,5 dl olivolja

ca 1 dl vatten

en tsk salt

Mixa havregrynen till ett fint mjöl och blanda i resten av ingredienserna. Vattnet blandar du i lite i taget tills degen känns formbar. Platta ut den i en form, nagga den med en gaffel och förgrädda i 10 minuter på 180 grader varmluft.

Fyllning

Jag fyllde min paj med förkokt broccoli, soltorkad tomat, rödlök samt får-get feta ost. Tyvärr har jag inga mått, men fyll den med vad du har i kylskåpet, så mycket som ryms dit! 

Äggstanning

2 ägg

1 dl valfri mjölk (jag hade risdryck)

kryddor

Vispa ihop för hand och häll över fyllningen. Välj de kryddor du gillar, jag använde salt, peppar, paprikakrydda, oregano.

Grädda sedan pajen i ca 1/2 timme på 150 grader. Låt stå en stund innan du serverar.

20180407 120754

Pajen innan gräddning

 20180407 135508


Raw choklad kola kaka

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 06.04.2018

Denna kaka bakade jag till påsken då vi skulle ha främmande. Den är fri från gluten, mjölk, tillsatt socker och nötter. Men full av smak och jättegod! Går att göra som små bitar också och äta som godis.

20180402 122443

Raw choklad kola kaka

(9 bitar)

Botten 

1 dl kokosflingor

1 dl glutenfria havreflingor

1 dl solrosfrön

7 färska urkärnade dadlar

1 msk eko kokosolja

1 msk raw eko lucuma fruktpulver (kan uteslutas, ger en lite sötare kola smak)

1 msk eko kakaonibs

en nypa salt

Mixa kokos- och havreflingor med solrosfrön till ett mjöl. Tillsätt sedan allt utom kakaonibs och mixa. Lägg slutligen i kakaonibs och rör om. Ställ in i frysen medan du gör fyllningen.

Fyllning

250 torkade dadlar 

5 färska urkärnade dadlar

2 msk eko kakao

en nypa salt

1 tsk eko vaniljpulver

Låt de torkade dadlarna ligga i kokhett vatten någon minut innan du mixar dem. Töm upp dom i ett durkslag och pressa bort vattnet med en gaffel. Mixa ihop samtliga ingredienser och bred ut över bottnen. Ställ kallt.

Toppen

Smält 2 rutor mörk choklad och 1 tsk kokosolja och häll över fyllningen. Alternativt 1 msk kakaosmör, 1 msk agavesirap och 1 msk kakao, om du inte vill använda mörk choklad. Garnera valfritt. 

20180402 123013

20180402 123105


Den godaste risgrynsgröten

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 04.04.2018

Jag vet inte riktigt om risgrynsgröt passar på ett café, men här kommer ett recept på en jättegod en! Som lunch vore det nog ett bra alternativ.

20180330 175420

Jag gör den komjölksfri, men det är ju helt valfritt. 

DEN GODASTE RISGRYNSGRÖTEN

5 portioner

2 dl grötris

2 dl vatten

1 L valfri mjölk (jag brukar använda rismjölk, glutenfri havremjölk eller mandelmjölk)

1 dl krämig kokosmjölk

0,5 tsk vaniljpulver

en nypa salt

3 stänger kanel

ev kokosolja eller smör/margarin

Jag gör oftast gröten i lergryta i ugnen. Först kokar jag upp 2 dl grötris i vatten i en kastrull. Då riset kokat in i vattnet så tillsätter jag 1 L växtbaserad mjölk, vaniljpulver, salt och blandar ihop. Häller gröten i lergrytan som jag haft i blöt några timmar. 1-3 stycken stänger kanel brukar jag också lägga i.

Då gröten varit i ugnen ca 1,5 timme på 200 grader så tillsätter jag 1 dl kokosmjölk (santa maria mild and creamy) och låter den vara inne 1/2 timme till. Här måste man dock känna sig till fram eftersom alla ugnar är olika. Efter att den är färdig brukar jag ibland tillsätta någon matsked kokosolja.

Äts gärna med ceylon kanel, hemlagat äppelmos och upptinade jordgubbar.

20180330 175406

 


Helgas chokladägg

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 31.03.2018

Här kommer ett tips på något bättre än chokladägg!

20180329 184001 

HELGAS CHOKLADÄGG 

ca 10 stycken

Nötsmör

2 dl hasselnötter

1 msk ekologisk kokosolja med neutral smak

en nypa salt

Rosta hasselnötterna på 150 grader i ca 10 minuter. Gnugga bort skalet i en handduk. Mixa sedan nötterna tillsammans med kokosoljan och en nypa salt till ett smör. Ställ åt sidan.

Kola

16 färska ekologiska dadlar

en nypa salt

1 msk ekologisk kakao

2 msk ekologisk kokosolja (med neutral smak)

Kärna ur dadlarna och mixa tillsammans med kakao, salt och kokosolja till en slät kola.

Ställ in tillsammans med nötsmöret i frysen en stund. Ta sedan fram och kavla ut kolan och nötsmöret på varandra. Skär i bitar och rulla till passliga bollar. Tryck in en hasselnöt i bollarna om du vill.

Smält 3-4 rutor mörk choklad (jag hade 81 %) och rulla bollarna i chokladen. Ställ kallt. Bollarna är så goda så om man helt vill undvika mörk choklad kan man skippa det. Påminner om geisha i smaken. Dessa kommer definitivt att hittas på mitt café!  

20180330 142736

Såhär såg bollarna ut innan jag doppade dom i choklad.

 

20180329 183954

20180330 155825


Påsklimpa utan gluten, komjölk, ägg och socker

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 29.03.2018

Denna limpa bakade jag flera av till julen, och den passar utmärkt som påsklimpa! Jag har även ibland halverat receptet och då fått en mindre limpa, eftersom den lätt blir torr efter någon dag. Alternativt kan man skära den i skivor och frysa ner, så får man ta upp efter behov.

20171215 203132

GLUTENFRI PÅSKLIMPA

1 Limpa

5 dl valfri mjölk (jag brukar använda mandel eller ris)

20 g jäst (jag använder oftast knappt en hel påse torrjäst)

1 dl sötning

300 g mjöl (bovete, durra och ekologiskt fullkornsrismjöl tycker jag blir bäst!)

1 dl eko potatismjöl

2 tsk salt

0,75 dl psyllium

ev brödkryddor

+ mjöl till utbakning

Börja med att röra ut jästen i rumsvarm mjölk. Tillsätt 1 dl sötning, mörk sirap om du inte undviker socker. Annars fungerar det bra med agavesirap, dadelsirap eller honung. (Det jag tycker ger absolut bäst smak är att mixa torkade dadlar och ev någon aprikos. Ca 100 g torkad frukt till ett bröd. Om man kokar upp lite vatten och blötlägger frukten går den lättare att mixa.)

Tillsätt sedan psyllium och låt stå några minuter. Blanda samman de torra ingredienserna och rör i dessa. Degen blir ganska lös. Låt jäsa i minst 2 timmar. 

Ta sedan upp degen och knåda den tillsammans med mjöl så den blir formbar. Forma till en limpa, pensla med valfri sirap, strö över lite mjöl och baka i 180 grader varm ugn ca 45-50 minuter. Låt svalna helt på galler innan du skär i limpan!

20171206 214117

20171215 203108

 

 


Chokladsmoothie med kokt ägg

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 27.03.2018

Denna smoothie finns också i Sanna Ehdins bok "Smoothies som läker". Den innehåller ägg, antingen rått eller kokt. Min mage klarar inte av råa ägg så här blir den gjord med kokt ägg. Låter kanske lite knasigt men det gör smoothien riktigt krämig! Tål man inte ägg så skulle jag använda avocado.

20180326 075125

Chokladfrukost-smoothie (1 portion)

1 banan eller annan frukt

2 msk kokosmjölk

1 äggvita eller 1/2 kokt ägg

0,5 msk eko kakao

1/3 msk gurkmeja

1 tsk kallpressad linfröolja

2 dl vatten

kokosflingor till garnering

Mixa ihop allt! 

Sanna Ehdin skriver följande " Kakaobönans höga innehåll av magnesium hjälper nerver och muskler att fungera väl. Magnesium motverkar stress och behövs för att få ett öppet sinne och klarare tankar. Äggvitan är proteinrik och rena aminosyrebomben! Den guldgula gurkmejan är starkt antiinflammatorisk och allmänt främjande för hälsan."

20180326 075155


Chokladfudge med svarta bönor

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 23.03.2018

Då jag såg detta recept i mitt instagramflöde så kunde jag inte motstå att prova. Och alla barn gillade! Så detta är ett recept värt att pröva, och något som kommer att finnas på mitt café!

20180322 160756

20180110 200300

Chokladfudge med svarta bönor

 

1 förpackning svarta bönor, jag använde Go Green´s tetra pak på 285 g

7 st färska dadlar

4 msk nötsmör (kan fungera med riktigt smör om man ej tål nötter)

1 dl eko kakao

2 msk smält eko kokosolja

en nypa salt

en nypa eko vaniljpulver/annan smaksättning. Jag har även provat med raw eko lucuma fruktpulver vilket var en höjdare!

Töm vattnet av bönorna och kärna ur dadlarna. Mixa samman alla ingredienser slätt. Bred ut i passlig form, ställ in i frysen och låt stelna innan du skär i bitar. Förvara i kylskåp.

20180322 160729