2

Myror utan gluten, mjölk och vitt socker

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 22.06.2018

Om du vill göra en lite enklare efterrätt till denna regniga midsommar så kommer här ett tips! Löjligt enkla, men goda :)

20180622 122941

Myror utan gluten, mjölk och vitt socker

(ca 8 st)

1 msk kokosolja

1 msk nötsmör (kan ersättas med kokosolja vid allergi)

0,5 eko kokossocker

2 msk eko kakao

3 dl glutenfria majsflingor (cornflakes)

2 msk eko agavesirap

flingsalt

Smält kokosolja och nötsmör. Blanda i kakao, kokossocker och agavesirap och låt koka upp under omrörning. Blanda sist i cornflakes, klicka ut i muffinsformar och strö lite flingsalt på.

Ställ kallt tills de ska avnjutas.


Hormonvänlig kost

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 13.06.2018 | 2 kommentar(er)

Taggar:

För några år sedan blev jag intresserad av hur kosten påverkar vår hälsa, och lite senare speciellt hur den mat vi ger vår kropp påverkar våra hormoner. Vår hormonella balans styrs ju inte enbart av kosten, men den är en av de viktiga delar som gör det. De andra områdena som påverkar hormonbalansen är motion, sömn och stress. 

Nu i vår så fördjupade jag mig ännu mer i hormoner då jag i två repriser var till Stockholm och utbildade mig till Diplomerad Hormonterapeut. Jag har sökt en dylik utbildning i Finland men inte hittat.

IMG 20180219 144938 620

Nu är ju detta en blogg som presenterar recept, så jag tänker inte skriva mycket mer om ämnet, men eftersom jag ju har en dröm om att en dag kunna kombinera mitt café och min hormonrådgivning så känns det som att jag vill skriva några rader om det här. Om intresse finns så boka in er på "Anna-Saras Hormonrådgivning", ni hittar mig på Facebook! 

Och jag kan nästan lova att det kommer att dyka upp hormonvänliga recept här på bloggen! :)


Chokladbrownie utan gluten, mjölk och socker

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 12.06.2018

Är du chokladsugen men inte vill eller kan äta gluten, komjölk eller vitt socker så kommer här ett tips! En liten bit av denna kaka stillar nog de flestas sötsug vill jag lova. Den är dessutom väldigt lätt att baka.

20180607 141203

Chokladbrownie utan gluten, komjölk och vitt socker

250 g torkade dadlar

1 dl valfri mjölk (jag har använt mandeldryck eller gf havredryck)

2 msk kokosolja med neutral smak

0,5 tsk vaniljpulver

1 tsk ceylon kanel

3 msk kakao

en nypa salt

1 rumsvarmt ekologiskt ägg

0,5 dl valfritt mjöl (jag har använt gf havremjöl eller mandelmjöl)

Glasyr

2 msk agavesirap/honung

2 msk kokosolja med neutral smak

Några bitar kakaomassa

2 msk kakao

Börja med att koka upp vatten och blötlägg dadlarna en kort stund så de går att mixa. Töm av vattnet, och mixa dadlar, mjölk, kokosolja, vaniljpulver, kanel, salt och kakao till en jämn smet. Blanda sedan i ett rumsvarmt ägg och slutligen mjölet. 

Grädda i ugnen i 150 grader tills ytan på kakan känns stelnad. Tiden varierar ju från ugn till ugn så du bör hålla koll på kakan! Jag hade min inne ca 30 minuter. Jag gräddade min kaka i en brödform klädd med bakplåtspapper.

När du tagit ut kakan så gör du glasyren. Smält kokosolja och kakaomassa och blanda i agavesirap/honung och kakao. Smaksätt ev med mintessans, vaniljpulver, lakritspulver mm. 

Häll glasyren över kakan och låt svalna i kylskåp flera timmar, gärna över natten. Här nedan serverad med jordgubbs nicecream.

20180610 151929

20180607 141211


Godbitar utan vitt socker

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 08.06.2018

Godbitar och bollar är alltid bra att ha i frysen, och kommer att finnas i många varianter på mitt café. 

Godbitarna har jag gjort så att jag gjorde kola som du hittar recept på i flera av mina tidigare inlägg. Jag brukar mixa torkade dadlar, kokosolja och vaniljpulver, låta stå i frysen en stund och sen skära i bitar.

Smälte sedan lite kokosolja, kakaomassa, agave sirap, kakao och doppade små bitar av kolan i.

Chokladbollarna kom till tack vare att det lämnade en del av denna choklad :)

20180519 134536

Här kommer recept på dom!

Chokladbollar deluxe

0,5 dl kakaomassa

3 msk smält kokosolja

2 msk kaffe

16 färska urkärnade dadlar (gärna medjool, då lite mindre mängd)

2 msk kakao

2 dl kokosflingor

2 dl havremjöl/mandelmjöl

ev agavesirap

MIxa dadlarna till en slät massa. Smält kakaomassa och kokosolja och blanda med kaffe och kakao. Mixa samman med dadlarna, kokosflingorna och havremjöl. 

Rulla till bollar och rulla i krossade nötter, kokosflingor, kakaonibs.

 

 20180530 094438


Helgas rocky road

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 03.06.2018

Rocky road är ju ett godis som åtminstone jag har gjort förr till någon jul. Då fullproppad med socker och mjölk. Här har jag gjort en annan variant. Inte kan jag ju kalla den nyttig, men kanske lite hälsosammare än originalet.

20180527 122228

Helgas Rocky road

100 g mörk choklad (jag använde pirkkas ekologiska 72 % choklad)

4 msk kokosolja

0,5 tsk vaniljpulver

2 dl mandel och cashewnöt 

250 g torkade dadlar

flingsalt

1. Börja med att mixa de torkade dadlarna tillsammans med 2 msk kokosolja och vaniljpulver till en slät kola. Bred ut smeten i en form och lägg in formen i frysen. 

2. Rosta nötterna på låg värme i ugnen en liten stund tills de börjar få färg.

3. Ta fram kolan ur frysen och skör den i mindre bitar. Lägg bitarna och nötterna i en form, strö lite flingsalt över. Smält chokladen tillsammans med 2 msk kokosolja och häll över kolan och nötterna. Låt svalna i frysen en stund innan du skär den i passliga munsbitar!

 

20180527 122228

20180527 122256


Enkla glutenfria semlor

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 31.05.2018

Kategorier:

Goda, enkla glutenfria semlor som jag gjorde till morotssoppan häromdagen. Jag hade kalljäst mina, men det är ju en smaksak, funkar nog lika bra att jäsa de samma dag man ska baka.

20180524 100339

Gluten och mjölkfria semlor

(ca 5-6 st)

2,5 dl mjölk (jag använde osötad mandeldryck)

1,5 msk torrjäst

2 msk psylliumhusk

1 tsk salt

0,5 dl sirap (jag använde avocado honung)

2 msk pofiber

150 g mjöl (jag använde gf havremjöl, durramjöl, rismjöl, bovetemjöl)

0,5 dl ekologiskt potatismjöl

Om du ska kalljäsa degen kan du använda kall mjölk, annars bör den ju vara ljummen. Blanda i jäst och psylliumhusk och låt svälla några minuter. Tillsätt därefter sirap, pofiber  och mjölen. Blanda väl. 

Låt jäsa antingen över natten i kylskåp eller en timme i rumstemperatur. Baka ut på mjölat bakbord och forma runda semlor. 

Grädda i 180 grader varmluft ca 30 minuter. Låt svalna på galler och skär inte i dom före de är helt kalla. 

20180524 100339

20180524 100503

 


Lunch på Helgas café

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 28.05.2018 | 1 kommentar(er)

Måndagens lunch på Helgas café kunde se ut såhär! En vegansk soppa med smak av morot, med rostade kikärter och ruccola. Ett kalljäst hembakat bröd vid sidan om. Jag tänkte senast idag, då jag undantagsvis åt lunch ute, på hur gärna jag skulle vilja vara gäst på mitt café. Att få komma och äta och kunna välja bland allt på menyn och veta att ingenstans fanns det gömt gluten, mjölk eller socker. 

Denna soppa kunde vara ett lunchalternativ. Brödet kommer att komma som ett separat inlägg senare i veckan. 

20180524 111545

20180524 111639

Morotssoppa med gröna linser

2 små röda lökar

2 klyftor vitlök

3 potatisar

6 morötter

1 msk kokosolja

1,5 dl kokosmjölk

vatten

285 g gröna linser (tetra pak)

Kryddor

290 g kikärter (tetra pak)

ruccola

olivolja

Innan du börjar med soppan så lägger du kikärterna i en skål tillsammans med lite olivolja och valfria kryddor. Blanda om och lägg in i ugnen på 150 grader. Rosta de tills de är knapriga.

Börja  sedan med att steka hackad lök och vitlök i kokosolja i en kastrull. Tillsätt sedan potatis, morot och vatten så att det just precis täcker allt. Krydda med de kryddor du tycker om, eller använd en bra buljong. Låt koka tills potatis och morot är mjukt.  

Mixa sen allt slätt i kastrullen. Tillsätt kokosmjölken och de gröna linserna och låt koka någon minut. Servera med rostade kikärter, ruccola och olivolja ringlad ovanpå. Jag strödde även lite flingsalt på min portion!

20180524 111706


Rabarber-jordgubbspaj

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 24.05.2018

Paj på rabarber går att göra utan socker! Och gluten, mjölk och ugn. Eventuellt kunde denna paj fungera att lägga i ugnen också, jag har inte provat ännu. 

Rabarber-jordgubbspaj 

20180524 132449

2 stjälkar rabarber

10 frusna jordgubbar 

0,5 tsk vaniljpulver

lite vatten

1 msk chiafrön

1 msk psyllium

 

20 färska urkärnade dadlar

1 msk nötsmör (kan uteslutas)

2 msk kokosolja med neutral smak

1,5 dl glutenfritt havremjöl

1,5 dl glutenfria havreflingor

 

Börja med att ansa stjälkarna och skär dom i mindre bitar. Tina upp jordgubbarna lite i mikron. Lägg allt i en kastrull tillsammans med vaniljpulver och lite vatten. Låt sjuda några minuter tills rabarbern och jordgubbarna går att mosa sönder. Ställ åt sidan att svalna en stund. Tillsätt sedan chiafrön och psyllium och rör ihop allt med en gaffel till en sylt.

Mixa dadlarna tillsammans med nötsmör och kokosolja. Tillsätt sedan havremjöl och flingor och blanda samman med händerna. Bred ut degen i en pajform. Spara eventuellt lite att strö över sylten.

Servera med valfritt tillbehör. Jag mixade lite ekologisk tjock kokosmjölk tillsammans med vaniljpulver och använde det som grädde.

 20180524 131800

20180524 132439

 


Choklad chia/havre pudding

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 20.05.2018

Frukost färdigt förberett kvällen innan är något jag gillar. Denna chokladpudding är jättegod, och skulle passa på mitt café också som ett mellanmål. Barnen gillar också!

Om jag får drömma, vilket jag ju gör här på bloggen i och med mina café drömmar, så ser jag också att mitt café skulle sälja frukostpaket till närliggande hotell. Tidigare då jag åt allt, och inte hade några barn med specialdiet, så var hotell frukosten något man såg fram emot. Men vill man inte äta gluten, mjölk, vitt socker och en massa tillsatsämnen så kan frukosten få bestå av kokt ägg och apelsinklyftor. Inget fel med det, men är man på hotell så vill man ha det lilla extra.

Så i mitt frukostpaket kunde denna chokladpudding bra finnas. Tillsammans med t.ex en grön smoothie, granola, kokt ägg, fröknäcke och ett gott hemlagat glutenfritt bröd med en bit lokal skinka eller avokadoröra. Och kanske en apelsin ;) Det hotell som kunde erbjuda mig och mina barn en sån frukost skulle jag boka direkt!

20180519 070427

Choklad chia/havre pudding

(3 portioner)

1,5 dl kokosmjölk (santa maria mild and creamy)

1,5 dl vatten

1,5 msk kakao

1 dl gf havregryn

1 msk nötsmör (kan uteslutas vid allergi)

2 msk hackade hasselnötter (kan uteslutas vid allergi)

4 färska urkärnade dadlar

3 msk chiafrön

Mixa alla ingredienser förutom chia frön och hasselnötter slätt. Tillsätt sen frön och nötter och blanda med en sked. Låt stå framme en stund och rör i den med jämna mellanrum. Förvara i kylskåp över natten.

20180519 070211


Groddat bovetebröd

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 17.05.2018 | 1 kommentar(er)

Bovetet jag köpte från reko för några veckor sedan används flitigt! Här har jag bakat en limpa som man kan göra antingen glutenfri eller mjölkfri. Inspiration till detta recept tog jag från Ulrika Davidsson´s bok "Gröna kickstarter med Ulrika". Det är en bok att lägga på minnet, där finns många pärlor! Jag ändrade dock en hel del i receptet, men såhär gjorde jag!

20180516 160010

Groddat bovetebröd

200 gram groddat bovete (dvs sköljt i hett vatten och blötlagt i minst 8 h, motsvarar ca 2 dl ogroddat)

1 msk fiberhusk

1 dl linfrö

1 dl sesamfrön

2 dl kokande vatten

1 dl durramjöl

1 dl glutenfritt havremjöl

2 tsk bikarbonat

1,5 tsk salt

1 1/2 dl naturell yoghurt 

1/2-1 dl sirap

+ lite mjöl att strö på

1. Börja med att blanda fiberhusk, linfrö, sesamfrö med kokande vatten och låt stå ca 10 minuter. 

Blanda därefter i resten av ingredienserna och blanda degen väl. Jag körde även något varv med stavmixern. Som yoghurt använde jag Oatly´s havregurt, men den är inte glutenfri så jag kunde inte erbjuda sonen med celiaki detta bröd. 

Som sirap mixade jag ca 125 g torkade dadlar i hett vatten vilket blev ca 1 dl i mängd.

2. Töm sedan upp smeten i en brödform som antingen är smord med kokosolja eller med bakplåtspapper i. Strö lite mjöl över brödet. Grädda i 175-200 grader varm ugn i nedre delen av ugnen ca 1 timme.

Låt svalna lite innan du stjälper upp brödet på galler och låter det svalna helt där. 

 20180516 161011

 


Raw mint och chokladtårta

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 12.05.2018 | 1 kommentar(er)

Mint och choklad är en av mina favorit kombinationer. Denna kaka passar bra till morsdag! Den är glutenfri, mjölkfri, äggfri och utan vitt socker. Den innehåller en hel del nötter, men går säkert att ersätta med havremjöl/havregryn/frön om man föredrar det. Kakan blir 8 stora bitar men kan med fördel delas i mindre då den är ganska mäktig. Jag använde en mindre springform på 18 cm.

20180512 163720

20180512 163727

Raw mint och chokladtårta

(8 stora bitar)

Chokladbotten

3 dl hel mandel

1 dl cashewnöt

1 msk kokosolja

3 msk kakao

20 färska dadlar

1 dl eko kakaonibs

en nypa salt

0,5 tsk eko vaniljpulver

 

Mintkräm

5 dl kokosflingor

1 dl kokosolja med neutral smak

2 msk vatten

2 msk agavesirap

ca 10 droppar mintarom

 

Chokladöverdrag

1 dl ekologisk kakaomassa

1 msk kokosolja

1 msk kakao

1 msk agavesirap

 

1. Börja med att mixa alla nötter till ett mjöl, lämna ev lite bitar om du föredrar det. Kärna ur de färska dadlarna och mixa tillsammans med övriga ingredienser förutom kakaonibs. De rör du i till sist. 

2. Gör sen mintkrämen. Börja med att mixa kokosflingorna tills de är helt släta som smör. Det tar en stund.. Tillsätt sedan övriga ingredienser och mixa lite till. Hur många droppar mintarom du ska använda måste du smaka dig fram till.

3. Medan du gör steg 2 kan du med fördel smälta kakaomassan och kokosoljan över hett vatten. Varva chokladbotten och mintkräm, eller gör den i två lager, helt hur du vill! Häll till sist det smälta chokladöverdraget över kakan och garnera med valfritt tillbehör. Låt svalna i frysen, och ta fram en god stund innan den ska avnjutas! 

20180512 163854

20180512 164532

20180512 165030

20180512 163909

 


Munsbitar

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 10.05.2018

Något av det bästa jag vet är nog munsbitar! De är ett måste på mitt café, och går att variera mycket. 

20180420 190712

Munsbitar med nötter

Lager 1 

250 torkade dadlar

5 st färska ekologiska dadlar

0,5 tsk eko vaniljpulver

2 msk eko kokosolja

1,5 msk eko kakao

Mixa samman alla ingredienser till en slät massa. Tryck ut i en form och ställ i frysen.

Lager 2

ca 1 dl nötsmör (jag brukar göra på mandel och cashew)

Bred ut nötsmöret över första lagret.

Lager 3 

2 msk kokosolja

2 msk agavesirap

Några bitar ekologisk kakaomassa

2 msk eko kakao

Smält allt tillsammans och häll över lager 1 och 2. Strö ev lite hackade nötter över. Ställ kallt i frysen några timmar.

20180425 120909

 

Nötfria munsbitar

Lager 1

250 g torkade dadlar

4 stycken färska dadlar

2 msk eko kakao

2 msk kokosolja 

1 dl kokosflingor

en nypa salt

(ev. 1 msk lucuma fruktpulver)

 

Lager 2 

2 msk kokosolja

2 msk agavesirap

2 msk eko kakao

Några bitar kakaomassa/kakaosmör

Smält och häll över lager 1. Lägg in i frysen några timmar, skär i bitar och njut!

20171114 210835

 

 


Salta glutenfria muffins

Skrivet av Anna-Sara Sidbäck 08.05.2018

Taggar:

Batat eller sötpotatis verkar vara populärt hos oss bloggare just nu. Här kommer ännu ett recept med den fantastiskt goda knölen. Dessa muffins passar till alla måltider. Jättegoda tillsammans med något salt eftersom de av sötpotatisen blir söta.

20180506 144423

Salta glutenfria muffins

(8 stycken)

300 g sötpotatis

1 potatis

2 msk olivolja (eller smör)

1,5 dl riven ost (jag använde en veganost)

2  ägg

kryddor

Koka bataten och potatisen i lättsaltat vatten tills den blir mjuk. Mixa och blanda med övriga ingredienser. Fördela i muffinsformar, grädda i 180 grader 1/2 timme, eller tills de fått fin färg, kan ta längre eller kortare. Jag kunde tänka mig att de vore toppen med lite riven halloumi ost ovanpå! 

Muffinsarna blir ganska lösa så de bör ätas med gaffel.

20180506 135357

20180506 144553