feeding the body mind and soul

Intentioner, drömmar & tankar 2019

Skrivet av Linda Vestman 08.01.2019

"January dear, I welcome you. Always on time. Always exactly where you need to be."

 

Intentioner, drömmar & tankar 2019

thumbnail 28

Nytt år, nya möjligheter. Trots att man när som helst kan sätta sig ner och fundera över sina drömmar, mål och intentioner är januari alltid en bra tid att reflektera över hur man vill att det kommande året ska se ut. Du kanske känner att det är dags att skapa nya, hälsosamma rutiner och mål. Vad vill du åstadkomma? Hur vill du må? Vilka känslor vill du ska genomsyra året? Om du kämpar med att hitta tydliga, konkreta mål kan det vara klokt att istället fundera över vilka intentioner du vill sätta inför det nya året samt hitta förändringar som håller i längden.

Det är viktigt att du låter dina mål och intentioner komma från ditt inre, att du vågar lita på den känslan, och att du vågar lita på dig själv. 

Personligen har jag skapat några intentioner som ska hjälpa mig må så bra jag kan och som förhoppningsvis kommer få 2019 att bli möjligheternas år. 

Intentioner för 2019
  • Mer miljömedvetna val - äta mer klimatsmart (fylla tallriken med växtbaserad kost som gör gott för kropp, själ och natur) shoppa mindre, minska på plastanvändningen etcetera. Alla kan vi göra något för att bidra till en bättre miljö och hållbar planet. 
  • Spendera mer tid i naturen - mer utomhusträning såsom löprundor och skogspromenader. Njuta av närheten till havet; jag lyckas alltid hitta ett lugn när jag befinner mig nära vattnet eller i skogen.
  • Våga skapa - att dagligen få utlopp för min kreativitet och sluta jämföra mig med vad andra gör. Att våga gå min egen väg, tro på mig själv och mina möjligheter. Våga lyckas OCH misslyckas. Jag mår som bäst när jag får skapa, antingen genom att skriva, måla eller göra mat. 
  • Fortsätta studera på min fritid - jag kommer fortsätta läsa psykologi under min ledighet från sjön. Som första kurs blir det krispsykologi och efter det (förhoppningsvis) neuropsykologi. Jag har alltid haft en dröm att plugga psykologi men det är tyvärr väldigt svårt att komma in. Och då får man helt enkelt hitta andra (om)vägar.
  • Vara mera medveten om nuet - inte oroa mig för framtiden eller leva i det som en gång varit. Livet händer nu, och det gäller att ta tillvara på alla fina stunder. Göra det bästa av det man har, och utgå från det. Min dagliga meditation och yoga-halvtimme har blivit en rutin som jag har svårt att vara utan. 
  • Visa tacksamhet - det finns mycket vi kan vara tacksamma över. Man ska våga drömma stort och ha mål att sträva efter, men att då och då stanna upp och visa glädje och tacksamhet för det man redan har är oerhört viktigt. 
  • Vara öppen för förändringar och möjligheter - inte vara rädd för det okända, det nya. Att våga gå in i saker trots att jag inte alltid vet vart det leder. Att ständigt utvecklas, och sträva efter att vara den bästa versionen av mig. 
  • Lyssna på kroppens signaler - vila när kroppen behöver vila, utmana kroppen när den behöver utmanas. Det gäller att hitta den där balansen. Jag har alltid varit aktiv när det kommer till träning, och jag har blivit betydligt bättre på att införa vilodagar så att kroppen får chans att återhämta sig ordentligt.
  • Visa ännu mer kärlek till mig själv och mina medmänniskor - istället för att sätta personen vi möter i ett fack borde vi se individen som står framför oss som just det; en individ med personliga egenskaper. Att förstå solidariteten i mänskligheten, även i de vi ogillar, och därmed inse att "de" likt "oss" inte heller vill känna lidande, utan lycka. Att känna stark sympati för alla medmänniskor tror jag har sitt ursprung i hur väl man känner sig själv samt den kärlek man känner till sig själv. Den ovillkorliga kärleken du känner till dig själv, trots dina fel och brister, gör att du utvecklar en större förståelse och medkänsla för samtliga varelser du delar denna planet med. 

 

Vilka är dina intentioner för 2019?

 


Det bästa i matväg 2018

Skrivet av Linda Vestman 30.12.2018

"As we awake with the dawn the opportunity to begin anew arises.
Sunrise after sunrise."

 

Det bästa i matväg 2018

thumbnail 32

Hej!

Hoppas ni alla har haft en riktigt fin jul med nära och kära. Själv har jag gått och blivit sjuk så ligger hemma i flunssa. Men vilket bra tillfälle att då blicka tillbaka på året som varit och presentera mina favoritrecept. Jag har en positiv känsla inför 2019; jag tror det kommer bli ett riktigt power år. Ett år där vi bland annat blir ännu mer medvetna om vad vi väljer att sätta på vår tallrik; inte bara för vår egen hälsas skull utan även för vår miljö.

Ett riktigt gott nytt år önskar jag er alla!

 

Det bästa i matväg - 2018

 

Min all time favourite - Gröna smoothies.

2016 04 30 09.09.53 1

Näringsrika luncher - Buddha Bowl.

2017 08 26 06.25.11 1

Mellanmål med extra allt - Färgglada smoothie bowls

2017 06 18 11 59 50 2

Smakfulla middagar - Grönsakswok

thumbnail 42

Tropiska drömmar - Acai bowl

acai smoothie

Till brunchen -

Svamptoast

Banankaka

thumbnail 96

DSC07134

 


Quinoa bowl med grönsaker & rostade hasselnötter

Skrivet av Linda Vestman 06.12.2018

"What is not done for the sake of others is not worth doing."

- Unknown

 

Quinoa bowl med grönsaker & rostade hasselnötter

2018 12 06 01.11.48 1

Trevlig självständighets dag!

Här kommer ett recept på en smakfull och väldigt fräsch quinoa bowl fylld med näring i form av broccoli, pak choi, paprika, vitlök, champinjoner och hasselnötter. Dessa mörka vintertider kan det vara klokt att ge kroppen extra mycket vitaminer genom att fylla tallriken med olika färger: #eattherainbow

I dag är det en sån dag då jag känner - "jag behöver grönsaker". Då är det en bra idé att rensa kylen på varor och hacka ner dem i en stor wokpanna. Slutresultatet var precis det jag behövde, och gott blev det med lite extra crunch från de rostade hasselnötterna. Testa du också!

Ha en fin dag!

Du behöver: (ca. 2 portioner)

Quinoa

1 röd lök

2 vitlöksklyftor

1 röd paprika

100 g broccoli

150 g pak choi

150 g bruna champinjoner

En näve färsk koriander

Tamari sås

Himalaya salt & svartpeppar

40 g rostade hasselnötter

Svarta eller vita sesamfrön

Gör så här:

1. Koka quinoa enligt anvisningen på förpackningen.

2. Hacka rödlök och vitlök. Hetta upp en wokpanna med kokosolja och fräs lök och vitlök i ett par sekunder.

3. Tillsätt sedan de grovhackade grönsakerna (paprika, broccoli, pak choi, champinjoner) och fräs i ytterligare några minuter. 

4. Blanda ner kokt quinoa och rör om. Tillsätt grovhackad färsk koriander, tamari sås och rostade hasselnötter.

5. Smaka av med himalaya salt & svartpeppar.

6. Strö över sesamfrön.  

2018 12 06 01.12.41 1

Grattis Finland!

FB IMG 1483616467643

dsc3901

 


Kikärtspasta med svamp, rödlök & koriander

Skrivet av Linda Vestman 14.11.2018

Kategorier:

 

"You are magic."

 

Kikärtspasta med svamp, rödlök & koriander

2018 11 11 02.39.04 1

En pasta som är lätt att slänga ihop. Denna rätt har blivit en av min go-to de dagar då det egentligen inte finns tid till att stå i köket. Gott och fräscht! 

Du behöver: (2-3 portioner)

Kikärtspasta

ca. 250 g skogschampinjoner

1 rödlök

1 vitlöksklyfta

3-4 msk Oatley creme fraîche

Färsk koriander

2-3 tsk grön pesto

Salt & peppar

+ näringsjäst

Recept på pesto hittar du här.

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Hacka rödlök och vitlök, samt skär svampen i skivor. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna och stek löken och svampen i ett par minuter. När pastan har kokat klart häller du bort vattnet och blandar sedan ner pastan i stekpannan. Tillsätt Oatley creme fraîche, hackad färsk koriander och pesto. Smaka av med salt och peppar. Strö eventuellt på lite näringsjäst innan servering. 

2018 11 11 02.40.06 1

Nu när dagarna blivit kortare och mörkret faller tidigare är det extra viktigt att komma ihåg att ge kroppen all den näring den behöver. Fyll din tallrik med alla regnbågens färger, blanda ner blåbär i morgongröten och en extra näve spenat i mellanmålssmoothien. Om du följer en mestadels vegansk kost är det viktigt att se till att du får i dig alla essentiella vitaminer och mineraler. Jag tar till exempel extra tillskott i form av D-vitamin, Omega 3 och B12, utöver det försöker jag äta så varierat som möjligt. Lyckas inte alltid så bra, då min favoriter är gröna grönsaker - men jag försöker göra mitt bästa. 

Vad kan man annars hitta på för att göra mörka november lite ljusare?

Man kan försöka se till att vara ute någon timma varje dag. 

Man kan dricka te med ingefära, citron och gurkmeja.

Man kan mysa hemma med tända ljus och en bra bok.

Man kan måla.

Man kan inreda med massa färg.

Man kan bjuda vänner & familj över på middag.

Man kan gå på bio.

Man kan fara ut på lenkki (kanske inte känns så lockande om det är kolsvart ute, men känslan då man kommer hem och får slänga sig på soffan är oslagbar).

Man kan damma av yogamattan och stretcha ut hela kroppen. 

Man kan baka kaka.

Och sedan kan man bara va... Njuta av att inte göra någonting. 

Kram,

Linda

2018 11 13 02.33.12 12

2018 11 13 02.24.40 1


Soppa med sötpotatis, grönkål, spenat & rosmarin

Skrivet av Linda Vestman 09.11.2018

"It's not about the doing, it's about the being."

- mindfulness

 

Soppa med sötpotatis, grönkål, spenat & rosmarin 

2018 11 09 12.09.21 12

Hej fredag!

Hoppas ni mår bra.

Efter sju dagar nattjobb känner jag mig näst intill jetlaggad. Vaknar kl. 04.00 och kan gå och lägga mig kl. 18 på kvällen. Kroppen är minst sagt upp och ner. Någon som har bra tips på hur man vänder tillbaka dygnet efter nattjobb? Tips mottages med glädje :)

Denna smakfulla soppa ger iallafall välbehövlig energi. Jag har haft pippi på soppa den senaste tiden, och speciellt soppa med sötpotatis. Denna har bra med sting och extra crunch tack vare krutongerna. Riktigt god!

 

Du behöver:

3 medelstora sötpotatisar

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

60 g grönkål

60 g baby spenat

200 ml havregrädde

 

saften från en halv citron

1 tsk honung

Färsk rosmarin

1 tsk cayennepeppar

1 tsk paprikapulver

1/2 tsk chiliflakes

Salt & peppar. 

Gör så här:

1. Skär sötpotatisen i tärningar. Hacka lök och vitlök. 

2. Fräs sötpotatis, lök, vitlök, cayennepeppar, paprikapulver och chiliflakes i kokosolja i en kastrull.

3. Tillsätt cirka 8 dl vatten och koka på svag värme i cirka 10 minuter. Tillsätt havregrädde och koka i ytterligare 10 minuter. Mixa slät med en stavmixer. 

4. Hacka grönkålen i mindre bitar. Fräs grönkål och babyspenat i kokosolja. Blanda sedan ner i soppan. Smaka av med citronsaft, honung, rosmarin, salt & peppar.

Krutonger:

Ta valfritt bröd (jag använde glutenfritt formbröd)och skär i små fyrkantiga bitar. Hetta upp en stekpanna och stek krutongerna i kokosolja tills de får en fin gyllene färg. Strö på flingsalt. 

2018 11 09 12.10.03 12


Brownies

Skrivet av Linda Vestman 05.11.2018

"Dear November,
surrendering to your darkness,
knowing, your blissful, bright light
peacefully resting within."

 

Brownies

Screenshot 20181105 030420 2

Till alla chocolate lovers; här kommer ett recept på brownies med en riktigt fyllig chokladsmak. Jag har bakat dem x-antal gånger och har aldrig blivit besviken. Glutenfria och veganska (ifall du väljer en mjölkfri choklad). De smakar bäst en aning varma tillsammans med glass. Två tummar upp! 

Och hoppas du får en fin måndag. Perfekt start på denna vecka, eller hur? - brownies med fyllig chokladsmak... ;) Allt för att pigga upp oss i novemberrusket. 

Kram,

Linda

 

Du behöver: (ca. 16-18 bitar)

200 g mörk choklad (t.ex. Lindt 70 %)

5-6 msk kokosolja

2.5 dl mandelmjölk

3 dl glutenfritt havremjöl / rismjöl

1 tsk bakpulver

2 dl kokossocker

1 tsk äkta vaniljpulver

1 krm havssalt

+ valnötter / pecannötter

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en fyrkantig kakform (ca 20 cm) med kokosolja.

2. Smält kokosolja i en kastrull på låg värme. Bryt chokladen i mindre bitar och tillsätt 150 g, rör om och låt chokladen smälta.

3. Blanda mjöl, bakpulver, kokossocker, vaniljpulver och havssalt i en stor skål. Tillsätt sedan den smälta chokladen och mandelmjölk. Blanda väl.

4. Hacka nötterna och resterande av chokladen (50 g) i mindre bitar och blanda ner i kaksmeten. 

5. Häll smeten i kakformen, dekorera med en handfull nötter och grädda i mitten av ugnen ca. 20-25 minuter. 

6. Ät med havre- eller risglass. 

 


Oktober intentioner

Skrivet av Linda Vestman 02.10.2018

”While some people like to dance underneath the stars in June, others like to play with the red leaves of October, and I’m blissfully, wholeheartedly stuck in the middle.”

thumbnail 29

Ny vecka. Ny månad. Ett fint tillfälle att sätta sig ner och fundera över den kommande månadens intentioner. Vad vill du åstadkomma? Hur vill du må i kropp och sinne? Vart vill du rikta ditt fokus? Det är alltid klokt att ta sig tiden till att fundera över var man befinner sig just nu och hur man ser på framtiden, oavsett var i månaden vi befinner oss. Dock kan veckans första dag eller början av en ny månad bjuda in till extra reflektion. 

Jag utmanar dig härmed att skriva ner 5-10 intentioner för oktober. Det kan vara små intentioner såsom att börja varje dag med ett leende på läpparna, till större intentioner såsom att införa tre gröna dagar i veckan. Letar du inspiration inför hösten kan du fortsätta läsa om några av mina intentioner för denna månad; saker som jag kommer fokusera lite extra på. 

Oktober intentioner

 

"I am the master of this moment; what I seek I already am."

Förstå att det är jag själv som skapar min verklighet. Vi har all den kunskap, visdom och styrka som vi behöver. Det gäller för oss att plocka fram vår inre glöd, att våga tro på oss själva och inse vilka makalöst mäktiga individer vi är. Allt det du önskar, har du inom dig. Allt det du vill vara, är du redan. Bara du besitter makten att förändra ditt liv.   

"Leva i nuet."

Vara närvarande i varje ögonblick - inte leva i det förgångna eller oroa mig för framtiden, utan att visa tacksamhet för detta nu. Saker som hjälper mig att komma tillbaka till nuet är meditation, yoga, var ute i naturen (helst av allt nära havet), måla och skriva. Jag rekommenderar boken "The power of now" av Eckhart Tolle, för den som inte redan läst den. Varje gång jag behöver en påminnelse om vikten av att vara närvarande läser jag ett kapitel ur boken. En bok man med fördel kan läsa flertalet gånger.  

"Ge kroppen kärlek i form av en näringsrik, växtbaserad kost."

Ge kroppen hälsosam energi. Extra mycket kärlek. Jag fokuserar på en säsongsbaserad, färgglad kost; grönkål, morötter, rödbetor, broccoli, blomkål, brysselkål etcetera. Värmande soppor, gröna smoothies, energirika bars, gyllene mjölk och havregrynsgröt. Boosta kroppen, låt den självläka. Låt maten vara din medicin. För en värmande och smakfull morot- och batatsoppa klick här.

Ta hand om din kropp, du har bara en. 

"En aktiv vardag."

Promenera varje dag. Hösten är den perfekta tiden för långa promenader; luften är krispig, vinden frisk och naturen är näst intill ett konstverk. Låt henne inte passera dig obemärkt förbi. Ju aktivare jag är, desto piggare och mer klartänkt blir jag. Varje gång jag är i behov av inspiration tar jag en promenad, och som oftast gör det under för kreativiteten. 

"Träna hjärnan."

Utmana mig själv. Eftersom jag för tillfället läser en kurs i psykologi på öppna universitetet blir det att ta in en hel del ny kunskap. För att inte låta den spirituella sidan skena iväg allt för långt är det även klokt att ge utrymme för det vetenskapliga tänkandet. Det gäller att hitta den gyllene medelvägen. Att vara mer öppen och mindre dömande. Att lyssna, och att försöka förstå. 

"Följa intuitionen."

Lyssna till min inre röst. Jag har märkt att min intuition blivit allt starkare, kanhända för att jag givit den mer utrymme, och lyssnar inåt istället för att rikta fokus på det som händer runtomkring. Som oftast finns svaret redan inom oss; och bara vi tar oss tiden till att lyssna på oss själva kommer vi förstå den visdom vi besitter. Lova mig en sak - våga tro på dig själv

"Handla medvetet - tänk medvetet."

Reflektera över vad jag sätter mina pengar på. Små köp varje dag som lätt blir till stora utgifter. Att införa ett mer minimalistiskt tänkande; kvalité istället för kvantitet. Skänk bort saker du inte längre använder, rensa garderober och skåp. Ett städat hem gör det lättare att fokusera och tänka klart. Ju mer vi rensar bland våra tankar, och ger mindre plats åt dåliga vanor, desto mer plats finns det för nya, positiva saker/tankar att komma till oss.  

 

 

Kram,

Linda


Smoothie med grönkål & spenat

Skrivet av Linda Vestman 28.09.2018

 

"It's pure beauty, pure art.
Nature soothes us with her colourful heart.
Wherever we go, whenever we fall,
Mother Nature's spirit embraces us all.

 

Make a choice, take the leap,
don't you dare to forget
your true worth underneath."

 

Smoothie med grönkål & spenat

thumbnail 105

Hej fredag!

En skål fylld av lycka. Tänk att en grön smoothie kan göra en så glad :) Denna skönhet bjuder på en hel massa C-vitamin; perfekt dessa soliga, kyliga höstdagar. Denna helg kommer till stor del bestå av att packa upp x-antal flyttlådor, och sedan så småningom landa i den nya lägenheten. Ser framemot denna nystart. 

Ha en mysig helg!

Du behöver:

En näve frusen mango

En halv banan

Två nävar färsk spenat

1 näve färsk grönkål

2 tsk maca-pulver

Saften från en halv citron

Havre- eller mandelmjölk

Gör så här:

Sätt alla godsaker i en blender och mixa på full hastighet i ett par minuter. Häll upp i en stor skål och toppa med havtorn och hampafrö.

thumbnail 104

Bild från ett höstvackert Jakobstad.


Toast med svamp, rödlök, syrade morötter & koriander

Skrivet av Linda Vestman 16.08.2018

"Relax. My darling, unwind. Be patient and stay alert. You're coming home. To yourself."

 

Toast med svamp, rödlök, syrade morötter & koriander

thumbnail 96

Toast? Oh yes! Denna simpla, men ack så makalöst goda toast passar perfekt till helgens brunch. Att något så enkelt som kastanjechampinjoner, rödlök, färsk vitlök, babyspenat och massvis med koriander kan vara så gott. Och mjölksyrade morötter? Ja gott och hälsosamt för både mage och immunförsvar. jag köpte en burk med färdigt syrade morötter, men borde kanske prova att göra det själv - det må ta lite tid men är inte komplicerat.

Ha en fin torsdag!

Kram,

Linda 

 

Du behöver:

Glutenfritt bröd

ca. 100 g svamp (jag använde kastanjechampinjon)

1 rödlök

1 färsk vitlöksklyfta

Två nävar baby spenat

Färsk koriander

Himalaya salt & peppar

Chiliflakes

Vitlökspulver

+ hummus, avokado & mjölksyrade morötter

Gör så här:

1. Hacka rödlök och skär svampen i skivor. Hetta upp kokosolja i en stekpanna och stek rödlök och svamp tills de får en fin gyllenbrun färg. Tillsätt babyspenat och kryddorna. Stek ett par minuter på svag värme. 

2. Rosta brödet och bred sedan på ett lager hummus eller mosad avokado. Ät med svampröran och mjölksyrade morötter. Dekorera med ännu mer färsk koriander. 

thumbnail 97

thumbnail 94

 


3 gröna favoriter

Skrivet av Linda Vestman 14.08.2018

Kategorier:

 

"Live from the deepest part of your being."

 

Favoriter x 3

Hösten närmar sig med lätta steg. Än har vi det varmt och skönt här på Lidingö, men luften och vindarna börjar kännas friskare. Jag är mitt inne i ett flyttkaos; då jag inte befinner mig på jobb har jag fullt upp med att packa ner det man samlat på sig under tio år utomlands. I höst flyttar jag till Åbo! Måste flytta ut ur min lägenhet i augusti och den nya lägenheten är först inflyttningsklar i början av oktober, kommer därför att befinna mig all over the place under september. Ser med spänning framemot en splitterny lägenhet, andra miljöer och att flytta tillbaka till hemlandet. 

I brist på ett ordentligt kök bjuder jag på tre gamla recept. Tre gröna favoriter; en matig sallad, en vegansk pizza och fylld butternut squash. 

Hoppas du har en fin start på hösten!

Kram,

Linda

 

Ljummen sallad med belugalinser, quinoa & chilistekta champinjoner och tofu 

DSC07205

En matig och smakrik sallad. För recept klicka här

 

Vegansk pizza med broccoli, grönkål, rosmarin & avokado 

DSC07178

En supergod vegansk pizza på glutenfritt botten. För recept klicka här.

 

Hel ugnsbakad butternut squash med belugalinser & cannellinibönor

thumbnail 46

Ett perfekt recept en regnig och grå höstdag. För recept klicka här