feeding the body mind and soul

Grön pesto pasta med broccoli, svartkål & bönor

Skrivet av Linda Vestman 16.02.2018 | 0 Kommentarer

"There is beauty in simplicity."

 

Hej alla fina!

Fredag igen. Dagarna sprintar förbi i sann Bolt anda. Denna helg befinner jag mig på ett vintervackert Östersjön, är nämligen på jobb till sjöss. 

Tidigare i veckan gjorde jag denna smakrika pesto pasta med en härlig mix av broccoli, svartkål, sojabönor och vaxbönor. Du kan egentligen använda vilka grönsaker och bönor som helst - perfekt om du behöver rensa kylen. 

För övrigt så tycker jag att hemgjord pesto nästan är nåt av det godaste som finns. Pesto + pasta; alltid en vinnande kombo! Denna pesto innehåller näringsjäst som har en lite nötaktig och nästan ostliknande smak, och passar därför väldigt bra till veganska ostsåser, olika röror, soppor och grytor.

Näringsjäst är en naturlig källa till många B-vitaminer och det finns även vissa sorter med tillsatt vitamin B12. Bland annat veganer är en riskgrupp för B12-brist, eftersom de inte äter några animaliska produkter. Kroppen kan inte tillverka B12 själv så vi måste få i oss vitaminet via maten, framförallt genom att äta kött, ägg, fisk och mejeriprodukter. B12 är därför ett av de viktigaste kosttillskotten för dig som äter en växtbaserad kost.

 

Ha en riktigt fin helg och njut av förhoppningsvis soligt vinterväder!

/Linda 

 

Grön pesto pasta med broccoli, svartkål & bönor

DSC7025

Du behöver: (2 portioner)

Glutenfri pasta av valfri sort

100 g broccoli

3-4 stjälkar svartkål

1 dl frysta sojabönor

2 stora nävar frysta vaxbönor

Körsbärstomater

+ hemgjord grön pesto

 

Så här gör du:

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Hacka broccoli i mindre buketter och svartkålen i mindre bitar. Tina bönorna under kallt rinnande vatten, låt torka av i durkslag. Värm olivolja i en stor panna. Fräs broccoli, svartkål, sojabönor och vaxbönor tills de får fin färg. Vrid ner värmen och vänd ner den kokta pastan och peston. Rör om. Smaka av med salt och pepppar. Servera med körsbärstomater och näringsjäst. 

 

Grön pesto

thumbnail 25

Du behöver: (ca 2.5 dl pesto)

2 krukor färsk basilika

4 msk pinjenötter (solrosfrön går även bra om du är nötallergiker)

3 vitlöksklyftor

2 msk citronsaft

3-4 msk näringsjäst

2-3 msk olivolja

3-6 msk vatten

Havssalt & svartpeppar

 

Så här gör du:

Rosta pinjenötterna (alternativt solrosfrön) i en torr stekpanna. Lägg sedan samtliga ingredienser i en mixer. Mixa hastigt. Smaka av med salt och peppar. Börja med minsta mängden olja och vatten och tillsätt mer om du vill ha en slätare variant. För en tjockare pesto använd mindre mängd vätska. Förvara peston i en glasburk med tätslutande lock. Håller ca en vecka i kylen. 

DSC07019

DSC07027

  

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar