feeding the body mind and soul

Tagliatelle med vitlöksfrästa champinjoner & spenat

Skrivet av Linda Vestman 23.05.2018

"May is for waking up too early,
for staying up too late.
The morning sun dazzling through
the broken window.
Burning with passion, awakening tired souls.
The birds are singing, the red roses blooming.
It’s a new day,
a bright future."

 

Tagliatelle med vitlöksfrästa champinjoner & spenat

DSC07255

En riktigt god pastarätt som går snabbt att slänga ihop. Man vill ju inte stå många minuter i köket nu då sommarvärmen kommit. Alltså vilket väder! Hoppas ni också får njuta av varma, soliga dagar. Jag ska ta min bok och lägga mig i solen, njuta av några dagars ledighet innan jobbet kallar. 

Ha det fint!

Kram,

Linda

 

Du behöver: (ca. 2 portioner)

Glutenfri tagliatelle pasta

1 schalottenlök

2 vitlöksklyftor

Gräslök

100 g champinjoner

Två stora nävar färsk babyspenat

Krydda med: Chiliflakes, färsk basilika, sojasås, salt & peppar

Serveras med: näringsjäst och rostade pinjenötter

 

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Hacka schalottenlök, vitlök och gräslök. Skär champinjonerna i skivor. Hetta upp en stekpanna och fräs lök och champinjoner i olivolja. Tillsätt babyspenat, den kokta pastan och samtliga kryddor. Blanda om alltsammans. 

Ät med näringsjäst och rostade pinjenötter.

DSC07246

 


Lista: Tre bra saker

Skrivet av Linda Vestman 19.05.2018 | 1 kommentar(er)

"Trust your intuition. It knows what your head has yet to figure out."

 

Hej fina!

De senaste veckorna har jag haft fullt upp med livet, jobb och inträdesprov så bloggen har verkligen fått lida. För någon vecka sedan blev jag utmanad av duktiga och fina Nathalie att fylla i denna lista på "Tre bra saker". Så i brist på recept kommer här istället min tre bra saker-lista.

thumbnail 53

Tre bra saker med mina dagar

 

  • Jobbet på sjön medför en hel del frihet. Under de långa ledigheterna ges möjligheten att göra allt det där som jag drömmer om att en dag kunna göra varje dag, såsom att skriva, blogga, inspirera, fotografera. När jag väl är på sjön finns inte alltid möjligheten att vara kreativ, så när jag är ledig passar jag på att klämma in favorit sysslorna.
  • Tidiga morgnar på yogamattan medan solen kliver upp. Att njuta av morgonkaffet efter att ha väckt kroppen till liv med yoga; det är A och O för mitt välmående.
  • Att jag ser till att göra det som får mig att må bra; även under stressiga dagar. 5 minuters skrivande är bättre än inget skrivande. Ett 15 minuters träningspass är bättre än inget träningspass.  

 

Tre bra saker med mig

 

"I hope everyone falls in love in 2018. With themselves."

 

  • Jag är snäll, empatisk och har en väldigt stark intuition, samt har jag lätt att läsa av andra människor. 
  • Mitt stora intresse och driv att ständigt lära mig nytt. Man kan inte ha för mycket kunskap och jag kunde lätt studera livet ut ;)
  • Min kreativa sida. 

thumbnail 56

 

Tre bra saker i mitt liv

 

  • Min stora familj. Fast vi inte ses så ofta vet jag att de alltid finns där. 
  • Mina vänner. Nya bekantskaper och gamla barndomsvänner - alla är de guld värda.
  • Alla saker jag har fått se och uppleva; de har tagit mig dit jag är idag.

 

Tre bra saker det här året

 

  • Att jag fick möjligheten att blogga här på Foodly, såklart!
  • Jag har verkligen insett att; "What doesn't kill you, makes you stronger." Det här året har kanske inte börjat på bästa sätt, men det är långt ifrån över och kan inte annat än bli bra perfekt. 
  • Att jag vågar lita på mig själv mer och mer. Jag är så mycket starkare än vad jag en gång trodde. 
Tre bra saker med bloggandet

 

  • Att jag får utlopp för min kreativitet.
  • Att få möjligheten att inspirera andra till ett mer medvetet och hälsosammare liv, som innefattar både kropp och själ.
  • Alla nya bekantskaper. Som jag hoppas jag en dag även får träffa live :)

 

thumbnail 57

Jag utmanar Backman & Donner och Madeleine. 

 


Havregrynsgröt med vanilj, blåbär & kakaonibs

Skrivet av Linda Vestman 12.05.2018

"Wherever life plants you, bloom with grace."

 

Havregrynsgröt med vanilj, blåbär & kakaonibs 

2016 05 05 09 44 32 1

Det kan visst aldrig bli fel med havregrynsgröt. Den kan ju pimpas upp på alla möjliga sätt, eller hur? Passar både som frukost eller som kvällsmål. Comfort food när det är som bäst. Kombinationen blåbär, vanilj och kakaonibs får full pott utav mig. 

Du behöver:

1 dl glutenfria havregryn

2 dl mandelmjölk

1/2 tsk äkta vaniljpulver

1/2 tsk kanel

1 kryddmått salt

Ät med: Blåbär, kakaonibs och flapjacks

 

Gör så här:

Blanda havregrynen med mandelmjölk och koka på svag värme i ca. 5 minuter. Tillsätt vaniljpulver, kanel och salt. Ät havregrynsgröten med blåbär, kakaonibs och ett par bitar flapjacks. 

IMG 20171207 212301 447

 


Kokos & persikasmoothie

Skrivet av Linda Vestman 08.05.2018

Kategorier:

 

"Embrace the now with awareness,
and make room for new uplifting intentions.
Notice the birds singing, the trees blooming.
The future is created in the present."

 

 

Kokos & persikasmoothie

DSC04884

Börja morgonen med en krämig, fräsch och underbart god kokos & persikasmoothie.

Jag vaknade med tuppen idag, vilket innebär att jag fått en hel del gjort - morgonyoga, tvätta kläder, göra frukost, blogga och städa. Snart blir det dags att ta tag i studier inför ett inträdesprov jag har om en vecka. Endast en dag ledig från jobbet på sjön så det gäller att klämma in så mycket som möjligt.

Jaa, och så verkar det som om sommaren har kommit till Stockholm! Ska försöka hinna njuta av det strålande vädret.

Hoppas ni har en fin och solig dag!

Kram,

Linda

 

Du behöver: (2 personer)

2 nävar naturella mandlar

1 dl vatten

2 färska medjool dadlar

1/2 tsk äkta vaniljpulver

En halv banan

Saften av en citron

2 persikor

2 dl krämig kokosmjölk

+ isbitar

 

Gör så här:

Sätt mandlar, vatten, vaniljpulver och dadlar i en blender och mixa på hög hastighet ett par minuter. 

Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa till en slät och krämig smoothie.

Häll upp smoothien i två glas och dekorera med mandlar och persikahalvor. 

DSC04882

DSC04885

 


Glada vappen!

Skrivet av Linda Vestman 01.05.2018

"Just as winter has the courage to turn into spring, we can bloom just the same."

 

 

Green Smoothie Bowl

2017 06 02 12.16.38 1

Glad valborg! Hoppas du har haft en trevlig valborgsmässoafton. Om det blev lite för mycket av det goda igår passar det säkert ypperligt med lite extra vitaminer idag. Fira att grönskan är på väg med en stor grön smoothie bowl fylld med en hel del grönt. Själv jobbar jag till sjöss så har inte hunnit fira desto mer. 

Kram och ha de fint,

Linda

 

Du behöver:

1 fryst banan / en näve fryst mango

En näve grönkål

En näve spenat

3 tsk mandelsmör

2 tsk chia frön

2 tsk vetegräs

1/2 tsk kanel

2 sl mandeldryck

2 msk naturell soja yoghurt

 

Gör så här:

Mixa, mixa :) Häll upp i en skål och toppa med dina favoriter. 

2017 06 02 12.13.26 1

2017 06 02 12.19.44 1

 


Breakfast bowl

Skrivet av Linda Vestman 27.04.2018

 

"This is the dawn of a new day,
and the day of a new dawn.
Today is going to be perfect.
Exactly as it is meant to be.
I’m the perfect creator.
I create my own life."

 

 

Breakfast bowl

thumbnail 54

Av någon anledning blev jag extremt sugen på bär efter min morgonpromenad idag. Kanske är det vårsolens strålar som får mig att tänka på varma, soliga sommardagar. Frysen gapar tom på finska bär, men affären hade nån form av (dyra!) färska bär. Är det fredag så är det... Kan man väl få lyxa till det lite. En krämig jordgubbssmoothie med en extra stor matsked jordnötssmör; dagen kan liksom inte börja bättre. 

Hoppas du får en fin, fin helg!

 

Du behöver:

1 banan

100 g frysta jordgubbar

2 dl havremjölk

1 msk jordnötssmör

1/2 msk macapulver

1/2 tsk äkta vaniljpulver

 

Gör så här:

Sätt alla härliga ingredienser i din blender och mixa, mixa! Toppa med olika sorters nötter, frön och bär. 

thumbnail 53

thumbnail 55


Kryddig linsröra med salladswrap

Skrivet av Linda Vestman 26.04.2018

"I love today."

 

 

Kryddig linsröra med salladswrap

DSC07217

Denna kryddstarka linsröra passar perfekt som tillbehör till wraps. Dessutom går den snabbt att mixa ihop. Idag använde jag färdigkokta linser så det gick extra snabbt att slänga ihop lunchen. Jag gillar kombinationen snabbt, hälsosamt och gott. Magen är mätt och belåten -> åter till studielitteraturen. 

Ha en magisk torsdag!

Kram,

Linda

 

Du behöver:

2 dl gröna linser + 4 dl vatten (alternativt en förpackning färdigkokta linser ca. 380 g)

Paprika sås:

150 g röd paprika

3 vitlöksklyftor

2 små schalottenlökar 

2 msk tomatpuré

1/2 tsk gurkmeja

1 tsk paprikapulver

1/2 tsk cayennepeppar

1/2 tsk chilipulver

2 tsk finhackad koriander (jag använde fryst)

1 1/2 msk äppelcidervinäger

1 1/2 msk lönnsirap

Salt & peppar

Finhackad persilja

Gör så här:

Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen.

Hacka paprika, lök och schalottenlök i mindre bitar. Placera sedan alla  ingredienser till såsen i en matberedare (alternativt mixer) och mixa till slät. Smaka av med salt och peppar och tillsätt mer kryddor för en smakligare sås.

När linserna har kokat färdigt häller du bort vattnet och blandar sedan de kokta linserna med den kryddiga paprikasåsen. Tillsätt finhackad persilja. Ät med salladswrap eller ris. 

DSC07220

DSC07226

 


Ljummen sallad med beluga linser, quinoa & chilistekta champinjoner och tofu

Skrivet av Linda Vestman 24.04.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
"I'm going to make everything around me ravishing - that is my purpose."

 

Det är ofta då jag inte planerar vad jag ska göra för mat som jag råkar blanda ihop de bästa maträtterna. Som idag - det blev en härlig mix av en mängd olika råvaror; röd quinoa, beluga linser, champinjoner, tofu, böngroddar, salladsmix, grönkål, koriander med mera. 

Planerar du en första maj buffé så rekommenderar jag varmt denna sallad. Många smaker som gifter sig väl med varandra. Tahini dressingen och de rostade pinjenötterna, valnötterna & pistage kärnorna blir pricken över i:et. 

Jag höftade ihop denna sallad (som så ofta när jag står i köket). Den går lätt att blanda ihop för både mindre och större sällskap, anpassa ingredienserna efter antalet hungriga magar. 

 

Hoppas du har en fin start på veckan!

Har du några första maj planer inbokade? 

Kram,

Linda

 

 

Ljummen sallad med beluga linser, quinoa & chilistekta champinjoner och tofu

DSC07214

Du behöver: (ca. 4-5 personer)

1 dl okokt röd quinoa 

1 dl okokta beluga linser

100 g valfri salladsmix (ruccola, babyspenat och röd mangold)

50 g grönkål

2 nävar champinjoner

150 g naturell tofu

50 g böngroddar

Körsbärstomater

En halv gul paprika

Rostade pinjenötter, valnötter & pistage kärnor

Färsk koriander

Chiliflakes

Paprikapulver

Himalaya salt & svartpeppar

+ tahini dressing 

 

Gör så här:

Koka quinoa och beluga linser enligt anvisningen på förpackningen. Rosta pinjenötter, valnötter och pistage kärnor i en torr stekpanna. 

Skär tofu och champinjoner i mindre bitar. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek tofu & champinjoner i chiliflakes och paprikapulver. Smaka av med salt och peppar.

Plocka grönkålsbladen från stjälken i mindre bitar och stek i olivolja i ett par minuter. 

Varva salladsmix, kokt quinoa, kokta beluga linser, böngroddar, körsbärstomater, paprika och de chilistekta champinjonerna & tofu i en stor skål. Blanda även ner hackad färsk koriander och de rostade nötterna. Avslutningsvis ringla över tahini dressing. 

DSC07205

DSC07208

DSC07210

 


Grön smoothie & råchoklad

Skrivet av Linda Vestman 22.04.2018

 

"Just like the moon we go through phases, and just like the seasons we change. And like the midnight sky we shine like a million of stars, just like we cry like heavy clouds on a rainy Sunday evening. Life is beautiful in all its stages. Every morning we receive the gift of a new day, we get to grow one day older. And that my dear, is a gift greater than life itself. "

 

 

Grön smoothie & råchoklad

2017 05 26 05.06.40 1

Denna gröna skönhet är sprängfylld med vitaminer. Jag toppade med hemgjord granola & råchoklad, och plötsligt förvandlades den till en väldigt god dessert. Inte trodde jag att jag skulle kalla en grön smoothie till dessert, men tydligen...

Ett tips är att tillsätta nån form av fett i din smoothie (som här linfröolja). Viktiga vitaminer som t.ex. A,D, E och K kräver fett för att kunna absorberas av kroppen. 

Happy mixing och mysig söndagskväll!

Kram,

Linda

grön smoothie + choklad = match made in smoothie heaven 

 

Du behöver:

En halv banan (gärna fryst)

En näve frusna mangobitar

2 dl tigernöt (jordmandel) mjölk 

En näve babyspenat

En näve grönkål

1-2 tsk spirulina

1 tsk linfröolja

1 färsk medjool dadel

 

Gör så här:

Mixa alla härliga ingredienser i din blender till en fluffig och krämig smoothie. Ät med granola och råchoklad. 

2017 05 26 05.03.19 1

 


Gamla & nya morgonrutiner

Skrivet av Linda Vestman 20.04.2018

 

"darling Moon,
i know how it feels not to be able to touch
your beloved.
but believe me when I say;
she loves you dearly,
and whispers your name so gently,
every evening,
before she sets." 

 

 

Jag älskar tidiga morgnar. Speciellt nu, då dagarna bara blir ljusare och ljusare. Jag har alltid sett mig mer som en morgonmänniska än som en kvällsmänniska, men ibland märker jag hur lätt det kan vara att hamna i helt andra mönster (speciellt om man ibland jobbar natt). När det händer så försöker jag införa nya, uppfriskande morgonrutiner samt återinföra gamla favoritrutiner.

Jag tror starkt på att sätta dagliga mål som både är realistiska och lätta att genomföra. Nedan hittar du en lista på nya som gamla morgonrutiner som jag försöker att följa (så gott det går).

 

2017 08 25 11.57.10 1

Gamla & nya morgonrutiner

 

1. Vakna upp en timme tidigare

Jag brukar som sagt inte ha problem med att vakna upp med soluppgången, men den senaste veckan har jag misshandlat snooze-knappen ett antal gånger. Men nu har jag äntligen bestämt mig för att ta tag i mig själv igen; vilket betyder tidig väckning, helst av allt 05.00 (har inte hänt ännu). Innerst inne vet jag hur bra jag mår de dagar jag kliver upp i tid och slipper stressa sönder morgonen. 

 

2. Skriv en tacksamhetslista

Att visa tacksamhet är något vi alla borde göra oftare. Ofta tar vi saker och människor i vårt liv för givet. Det är inget fel i att drömma, sätta mål och vilja prestera bättre, det är till och med nödvändigt för att utvecklas, men om vi aldrig visar uppskattning till det vi redan har i vårt liv så kommer vi aldrig att bli nöjda.   

Börja varje dag med att skriva ner fem saker du är tacksam över (på samma vis kan du avsluta varje dag med att skriva ner 5 saker du är tacksam över att ha åstadkommit under dagen). 

 

3. Drick vatten

Jag vet. Att dricka vatten borde gå på ren rutin, men av någon anledning så tenderar jag att glömma bort att dricka mina två liter vatten per dag. Tränar du dagligen och dricker mycket kaffe eller te så är det ännu viktigare att du får i dig tillräckligt med vatten. Man tror inte att det ska ha sån stor betydelse, tills den där dagen man till slut tar tag i sig själv och dricker vatten - men hej mental clarity! Det blir inget morgonkaffe om jag inte först dricker två stora glas vatten. 

 

4. Ät en hälsosam frukost

Börja dagen med en hälsosam frukost. Jaa! Jag fullkomligen älskar frukost så denna bit har aldrig varit något som helst problem. Just nu är jag inne i en period då jag äter mycket gröt - värmande, mättande och kan varieras i det oändliga. Annars blir det en hel del gröna smoothies med granola eller avokado mackor. Ja du, frukost kan man inte få för mycket av. Bästa starten på dagen, helt enkelt.

 

2016 04 24 08.01.56 1 2

 

5. Läs tio sidor i en bok

Jag har alltid gillat att läsa, och att hitta tiden till det redan från morgonen ger en fin start på dagen. Att sjunka in i en bok är en form av meditation. Att läsa hjälper mig att njuta mer av nuet och dessutom är det ett perfekt sätt att slappna av innan en ny, hektisk dag tar vid. Ofta läser jag två böcker samtidigt som jag växlar mellan; en fiktiv roman och en självhjälpsbok. Samtidigt som jag vill drömma mig bort i den kreativa bokens värld, vill jag även utvecklas och fylla på kunskapsbanken.

  

2017 11 14 11.21.25 1 

6. Gör de jobbigaste uppgifterna först

Skjut inte upp saker. Bocka av de jobbiga sakerna först så att du har mer tid över för de roliga sakerna. Kliver du upp en timme tidigare varje morgon finns det inga ursäkter till att inte svara på alla obesvarade mejl, rensa mapparna på din dator, boka den där tandläkartiden, göra deklarationen etcetera. 

 

Hoppas du har en fin fredag och mysig helg!

Kram,

Linda

 


Spaghetti med krämig tomatsås

Skrivet av Linda Vestman 17.04.2018

 

"She loved to dance with the waves
and talk to the stars. It
made her feel humble, but complete as well."

 

Spaghetti med krämig tomatsås

DSC07186

Ibland vill man inte krångla till det. Man vill ha något snabbt, enkelt och gott. Som pasta med tomatsås. Denna tomatsås kokar du ihop i ett nafs. Jag kan även tänka mig att den passar utmärkt som basen i lasagne. 

Iallafall passade denna rätt utmärkt idag då jag egentligen inte hade tid att stå i köket. Men, men äta bör man. 

Kram,

Linda

 

Du behöver: (2 personer)

Spaghetti av valfri sort (jag använde en glutenfri spaghetti + en rödbetsspaghetti)

1 liten gul lök

1 vitlöksklyfta

200 g körsbärstomater

2 msk tomatpuré

1 tsk sojasås

6 msk växtbaserad matlagningsgrädde

2 nävar färsk babyspenat

En näve hackad färsk basilika

Chiliflakes

Paprikapulver

Vitlökspulver

2 tsk lönnsirap

Himalaya salt & svartpeppar

Pinjenötter

 

Gör så här:

Hacka lök, vitlök och körsbärstomater. Hetta upp olivolja i en gryta och stek vitlök och lök i ett par minuter, tillsätt sedan de hackade tomaterna. Blanda ner matlagningsgrädde, tomatpuré, sojasås, hackad färsk basilika, chiliflakes, paprikapulver, vitlökspulver och lönnsirap. Låt småputtra i ca. 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt sedan babyspenaten och blanda om.

Servera med kokt spaghetti och pinjenötter.  

DSC07199

 

DSC07190

 


Vegansk pizza med broccoli, grönkål, rosmarin & avokado

Skrivet av Linda Vestman 16.04.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

 

"The Moon gazed at her faithfully every night. And fell in love,
over and over again.
Wishing she one night would play with the darkness"

 

 

Vegansk pizza med broccoli, grönkål, rosmarin & avokado

DSC07178

Pizza för lata dagar. Jag har aldrig varit ett stort fan av pizza. Som överkänslig mot både mjölk och gluten är pizza kanske inte det mest självklara alternativet. Men så fel jag hade! Pizza går ju att variera i det oändliga, och vill man inte ha ost på sin pizza så går det ju lika bra utan. Avokado passar mer än perfekt.

Igår blev jag riktigt sugen på pizza och ville ha något snabbt och relativt hälsosamt. Jag var extremt upptagen med att plugga inför ett inträdesprov så gick och köpte en färdiggjord pizzadeg. Borde prova på att göra min egna, men eftersom jag hittade ett glutenfritt botten som dessutom är veganskt så kunde jag inte låta bli. Jag toppade med en massa härligheter så som broccoli, grönkål, paprika, pumpafrön, pinjenötter, färsk rosmarin och vegansk ost.

Testa! Jag lovar det är riktigt gott. Och sitter du på ett recept på pizzadeg som är både gluten- och mjölkfritt så får du gärna dela med dig :)

Kram,

Linda

 

Du behöver:

Pizzabotten (jag använde mig av ett gluten- och mjölkfritt botten)

Röd pesto

En store näve broccolibuketter

En stjälk grönkål

Paprika

En halv avokado

Färsk rosmarin

Pumpafrön & pinjenötter

Vegansk ost

Chiliflakes

Vitlökspulver

Himalaya salt

Svarta & vita sesamfrön

 

Gör så här:

Sätt ugnen på ca. 230 grader (beroende på vilket botten du använder). Hacka broccoli, grönkål och paprika i mindre bitar. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek grönsakerna lätt i ett par minuter. Krydda med chiliflakes, vitlökspulver och himalaya salt.

Rulla ut pizzadegen på bakplåtspapper (elller kavla ut den hemgjorda pizzadegen). Bred över röd pesto jämnt på pizzabottnet. Toppa med de stekta grönsakerna, strö över pumpafrön & pinjenötter och några kvistar färsk rosmarin. Toppa halva pizzan med vegansk ost och den andra halvan med skivad avokado.

Avslutningsvis toppade jag med svarta och vita sesamfrön. 

Grädda i mitten av ugnen ca. 10 minuter.

DSC07179

 DSC07182

 


Krämig kikärtsgryta med kokosmjölk

Skrivet av Linda Vestman 13.04.2018

 

"Life changes with the seasons. Even the coldest, darkest winter happens for a reason. However, it won’t last forever. Spring is coming. Wait, she’s already here, shining brightly on all of us. Let her embrace you. Don’t try to understand her, just love her. And let her sun shine through."

 

 

Krämig kikärtsgryta med kokosmjölk

thumbnail 45

Denna krämiga kikärtsgryta med extra sting i värmer gott efter en långpromenad i vårsolen. Riktigt smakfull och mättande - veganmat som mättar hungriga magar.

Hoppas ni har en härlig fredag!

Kram,

Linda

 

Du behöver:

1 vitlöksklyfta

1 gul lök

2 nävar körsbärstomater

1 burk kikärtor (ca 380 g)

2.5 dl kokosmjölk

2 tsk röd curry pasta

1 msk soja

2 tsk lönnsirap

Cayenne peppar

Paprikapulver

Kanel

Chiliflakes

En skvätt citron

Färsk basilika

Pinjenötter

Salt & peppar

 

Gör så här:

Hacka körsbärstomater, lök och vitlök. Hetta upp kokosolja i en gryta och fräs vitlök, lök, cayenne peppar, paprika pulver, kanel och chiliflakes. Blanda ner tomaterna och kikärtorna. Häll sedan ner kokosmjölk och rör om. Tillsätt röd curry pasta, soja, lönnsirap, hackad färsk basilika och en skvätt citron. Låt småputtra i ca 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Rosta pinjenötter i en stekpanna.

Ät med basmatiris eller färskt bröd. Dekorera med rostade pinjenötter, färsk basilika ch körsbärstomat. 

thumbnail 46

thumbnail 47