feeding the body mind and soul

Sötpotatis- och palsternackssoppa

Skrivet av Linda Vestman 19.10.2018

Kategorier:

 

"When you change the way you look at things, the things you look at change."

 

Sötpotatis- och palsternackssoppa

2018 10 19 04.53.36 1

Hej på er!

Här kommer ett recept på en värmande sötpotatis- och palsternackssoppa. Soppor hör liksom hösten till, eller hur? Dom får gärna vara kryddiga, mustiga och innehålla sötpotatis, om du frågar mig. Denna soppa är även perfekt för dig som vill boosta immunförsvaret tack vare ingefära, citron och gurkmeja. 

Denna vecka har mestadels bestått av studier, och för att vila hjärnan en hel del soliga höstpromenader. Veckans uppgifter samt tent är avklarad, med andra ord - det betyder visst helg

Smaklig spis och hoppas du har ett riktig fint veckoslut!

Kram,

Linda

 

Du behöver:

3 medelstora sötpotatisar

2 palsternackor

1-2 vitlöksklyftor

1 liten gul lök

250 ml kokosgrädde

Saften från en halv citron

Kokosolja

Färsk ingefära

Gurkmeja

Cayenne peppar

Salt & peppar

+ pumpafrön & melonkärnor

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka sötpotatis och palsternacka i mindre bitar innan du placerar dem i en ugnsfast from. Pensla med kokosolja och krydda med cayenne peppar, gurkmeja, salt & peppar. Rosta i ugnen i ca 30 minuter. 

Medans du väntar att potatisen och palsternackan ska bli klar kan du hacka lök och vitlök. Hetta upp kokosolja i en stekpanna och stek lök och vitlök i ett par minuter. Skala och riv ingefära. 

Ta ut potatisen och palsternackan ur ugnen då de rostat klart. Placera dem sedan i en blender, och tillsätt kokosgrädde, lök, vitlök och ingefära. Mixa tills du får en slät soppa. Häll sedan soppan i en kastrull/gryta och låt småputtra i ett par minuter. Tillsätt saften från en halv citron och smaka av med salt & peppar. Du kan även tillsätta mera kryddor efter tycke och smak, samt vatten beroende på vilken konsistens du önskar. 

Toppa soppan med rostade pumpafrön och melonkärnor. 

 

2018 10 19 04.54.03 1

2018 10 19 04.53.12 1

 


Weekend Granola

Skrivet av Linda Vestman 11.10.2018

"Dear October, you're the most beautiful piece of art I've ever seen." 

 

Weekend Granola

thumbnail 109

On weekends we rest. Eller så kanske inte. Kanhända är vi är mer aktiva, fokuserade och får saker och ting gjorda. Jag är lite där mittemellan; en fin balans mellan vila & produktivitet. Hur som, så är det bra att ladda med en energirik frukost så att vi orkar med helgens bestyr (långa promenader i det vackra och milda oktobervädret, släktkalas eller Netflix marathon). Här kommer iallafall ett recept på en gudomligt god granola som du kan förbereda innan det blir helg. Och visst, den passar lika bra en småtråkig, regnig onsdag som en fartfylld, solig helg. 

Du behöver:

6-8 dl glutenfria havregryn

125 g pekannötter

90 g hasselnötter

5 medjool dadlar

1.5 dl torkade tranbär

1 dl kokoschips

1- 1.5 dl kokosolja

ca 4 msk lönnsirap (beroende på hur söt du vill att granolan ska bli)

2 msk råkakao pulver

Smaksätt med kanel & kardemumma

Gör så här:

Sätt ugnen på 150-175 grader. Blanda havregryn, pekan- och hasselnötter samt kokoschips en stor skål. Smält kokosolja i en kastrull på svag värme. Tillsätt lönnsirap, kanel, kardemumma och kakaopulver och rör om. Häll sedan vätskan över grynblandningen och blanda om alltsammans ordentligt. Bred ut granolan på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen i ca 30 minuter. Rör om med 10 minuters mellanrum så att granolan får en jämn gyllenbrun färg. Ta ut från ugnen och låt svalna innan du blandar ner grovhackade dadlar och torkade tranbär.

Servera till frukost - toppa din smoothie eller ät med havremjölk/yoghurt & bär.

thumbnail 110

 

 


Oktober intentioner

Skrivet av Linda Vestman 02.10.2018

”While some people like to dance underneath the stars in June, others like to play with the red leaves of October, and I’m blissfully, wholeheartedly stuck in the middle.”

thumbnail 29

Ny vecka. Ny månad. Ett fint tillfälle att sätta sig ner och fundera över den kommande månadens intentioner. Vad vill du åstadkomma? Hur vill du må i kropp och sinne? Vart vill du rikta ditt fokus? Det är alltid klokt att ta sig tiden till att fundera över var man befinner sig just nu och hur man ser på framtiden, oavsett var i månaden vi befinner oss. Dock kan veckans första dag eller början av en ny månad bjuda in till extra reflektion. 

Jag utmanar dig härmed att skriva ner 5-10 intentioner för oktober. Det kan vara små intentioner såsom att börja varje dag med ett leende på läpparna, till större intentioner såsom att införa tre gröna dagar i veckan. Letar du inspiration inför hösten kan du fortsätta läsa om några av mina intentioner för denna månad; saker som jag kommer fokusera lite extra på. 

Oktober intentioner

 

"I am the master of this moment; what I seek I already am."

Förstå att det är jag själv som skapar min verklighet. Vi har all den kunskap, visdom och styrka som vi behöver. Det gäller för oss att plocka fram vår inre glöd, att våga tro på oss själva och inse vilka makalöst mäktiga individer vi är. Allt det du önskar, har du inom dig. Allt det du vill vara, är du redan. Bara du besitter makten att förändra ditt liv.   

"Leva i nuet."

Vara närvarande i varje ögonblick - inte leva i det förgångna eller oroa mig för framtiden, utan att visa tacksamhet för detta nu. Saker som hjälper mig att komma tillbaka till nuet är meditation, yoga, var ute i naturen (helst av allt nära havet), måla och skriva. Jag rekommenderar boken "The power of now" av Eckhart Tolle, för den som inte redan läst den. Varje gång jag behöver en påminnelse om vikten av att vara närvarande läser jag ett kapitel ur boken. En bok man med fördel kan läsa flertalet gånger.  

"Ge kroppen kärlek i form av en näringsrik, växtbaserad kost."

Ge kroppen hälsosam energi. Extra mycket kärlek. Jag fokuserar på en säsongsbaserad, färgglad kost; grönkål, morötter, rödbetor, broccoli, blomkål, brysselkål etcetera. Värmande soppor, gröna smoothies, energirika bars, gyllene mjölk och havregrynsgröt. Boosta kroppen, låt den självläka. Låt maten vara din medicin. För en värmande och smakfull morot- och batatsoppa klick här.

Ta hand om din kropp, du har bara en. 

"En aktiv vardag."

Promenera varje dag. Hösten är den perfekta tiden för långa promenader; luften är krispig, vinden frisk och naturen är näst intill ett konstverk. Låt henne inte passera dig obemärkt förbi. Ju aktivare jag är, desto piggare och mer klartänkt blir jag. Varje gång jag är i behov av inspiration tar jag en promenad, och som oftast gör det under för kreativiteten. 

"Träna hjärnan."

Utmana mig själv. Eftersom jag för tillfället läser en kurs i psykologi på öppna universitetet blir det att ta in en hel del ny kunskap. För att inte låta den spirituella sidan skena iväg allt för långt är det även klokt att ge utrymme för det vetenskapliga tänkandet. Det gäller att hitta den gyllene medelvägen. Att vara mer öppen och mindre dömande. Att lyssna, och att försöka förstå. 

"Följa intuitionen."

Lyssna till min inre röst. Jag har märkt att min intuition blivit allt starkare, kanhända för att jag givit den mer utrymme, och lyssnar inåt istället för att rikta fokus på det som händer runtomkring. Som oftast finns svaret redan inom oss; och bara vi tar oss tiden till att lyssna på oss själva kommer vi förstå den visdom vi besitter. Lova mig en sak - våga tro på dig själv

"Handla medvetet - tänk medvetet."

Reflektera över vad jag sätter mina pengar på. Små köp varje dag som lätt blir till stora utgifter. Att införa ett mer minimalistiskt tänkande; kvalité istället för kvantitet. Skänk bort saker du inte längre använder, rensa garderober och skåp. Ett städat hem gör det lättare att fokusera och tänka klart. Ju mer vi rensar bland våra tankar, och ger mindre plats åt dåliga vanor, desto mer plats finns det för nya, positiva saker/tankar att komma till oss.  

 

 

Kram,

Linda


Smoothie med grönkål & spenat

Skrivet av Linda Vestman 28.09.2018

 

"It's pure beauty, pure art.
Nature soothes us with her colourful heart.
Wherever we go, whenever we fall,
Mother Nature's spirit embraces us all.

 

Make a choice, take the leap,
don't you dare to forget
your true worth underneath."

 

Smoothie med grönkål & spenat

thumbnail 105

Hej fredag!

En skål fylld av lycka. Tänk att en grön smoothie kan göra en så glad :) Denna skönhet bjuder på en hel massa C-vitamin; perfekt dessa soliga, kyliga höstdagar. Denna helg kommer till stor del bestå av att packa upp x-antal flyttlådor, och sedan så småningom landa i den nya lägenheten. Ser framemot denna nystart. 

Ha en mysig helg!

Du behöver:

En näve frusen mango

En halv banan

Två nävar färsk spenat

1 näve färsk grönkål

2 tsk maca-pulver

Saften från en halv citron

Havre- eller mandelmjölk

Gör så här:

Sätt alla godsaker i en blender och mixa på full hastighet i ett par minuter. Häll upp i en stor skål och toppa med havtorn och hampafrö.

thumbnail 104

Bild från ett höstvackert Jakobstad.


Mina höstfavoriter

Skrivet av Linda Vestman 21.09.2018

 

"Clear your mind, clear your thoughts. Be there for yourself."

 

Mina höstfavoriter

Hösten har gått och blivit en av mina favoritårstider. Efter en lång och varm sommar ser jag fram emot mysiga kvällar, långa promenader bland färgglada höstlöv, värmande drycker och grötfrukostar, samt en riktigt nystart. Om mindre än två veckor får jag flytta in i min nya lägenhet! Äntligen kan jag börja göra min egna mat igen, efter att ha bott i kappsäck ex antal veckor är det något jag verkligen längtar efter. 

Hur njuter du bäst av hösten?

Jag ser till att boosta kroppen med extra mycket vitaminer inför vintern, och försöker vara ute och andas in den friska höstluften. Dessutom tror jag att jag hittat tillbaka till träningen igen; efter en lite halvdan period under sommaren känner jag mig mer motiverad. Min kropp mår helt klart bäst då den får röra på sig! Så förutom min dagliga yoga ska jag även ta tag i gymträningen och förhoppningsvis även boxing. För att utmana mig lite extra denna höst har jag även börjat läsa en kurs i psykologi på öppna universitetet. Och jaa, så ska jag börja måla! Har redan smygstartat lite, och känner redan att varför gjorde jag inte det här tidigare?! 

Är du en av dem som lätt känner ångesten krypa fram då dagarna blir både mörkare och kortare? (Jag hör sannerligen till den skaran.) Då är det extra viktig att du kommer ihåg att hand om dig själv, ägna dig åt det som håller humöret uppe; hitta en ny hobby kanske? Ett annat tips är att suga åt sig D-vitamin genom att spendera dygnets ljusa timmar utomhus, om möjligt. Gör det som får dig att må bra, helt enkelt. 

Ha en mysig helg!

Kram,

Linda

 

Gurkmeja latte

2017 09 03 03.18.30 1

Du behöver:

2.5-3 dl havremjölk

1 tsk gurkmeja

1/2 tsk kanel

1 krm svartpeppar

1 krm äkta vaniljpulver

1 tsk kokosolja

1 tsk honung

Gör så här:

Hetta upp mjölken i en kastrull. Vispa ner kryddorna och tillsätt kokosoljan. Häll upp i en mugg och tillsätt honung då drycken svalnat något. 

 

Banankaka

För recept på denna gluten- och mjölkfria kaka klicka här.

DSC07134

 

Grötfrukostar

För recept på denna gröt med stekt banan och färska fikon klicka här.

thumbnail 41

 

Hemgjord granola

För recept på denna färgglada bovete granola klicka här.

dsc02612

 


Krämig hallonsmoothie med kardemumma + hemgjord sesammjölk

Skrivet av Linda Vestman 13.09.2018

"There is and there was nothing like you, and there shall be nothing like you."

- unknown 

 

Sesammjölk

thumbnail 103

Det är både enkelt och billigt att göra sin egen sesammjölk. Smaksätt med vanilj, kanel, dadlar, banan för att få bort den lite beska smaken. Använd gärna oskalade sesamfrön eftersom de är mer näringsrika.

Blötlägg fröna i 6-8 timmar innan du mixar dem till mjölk, detta för att kroppen ska kunna tillgodogöra alla de viktiga näringsämnena, såsom kalcium och magnesium. Sesamfrön är även väldigt proteinrika ca 18 g per 100  g.

Du behöver:

1 dl oskalade sesamfrön

4 dl vatten

Sötning: tex. 1 liten banan/4 dadlar/2 tsk agavesirap

Smaksätt med vaniljpulver & kanel

Gör så här:

Skölj sesamfröna väl. Blötlägg fröna under natten i ca 2-3 dl vatten.

Sila av blötläggningsvattnet och mixa fröna med nytt vatten i ca 5 minuter, tillsätt mer vatten ifall du tycker det behövs.

Tillsätt sedan önskad sötning och krydda -> mixa.

Hållbar ca 2-3 dagar i kylskåp.

Gott i smoothies, till gröten eller pannkakorna.

 

Krämig hallonsmoothie med kardemumma

thumbnail 102

En alldeles underbar hallonsmoothie med smak av kardemumma. Pricken över i:et att blanda ner varma hallon.  

Du behöver:

En halv fryst banan

2 stycken färska medjool dadlar

En stor näve frysta hallon

1 msk mandelsmör

1 krm kardemumma

1 krm äkta vaniljpulver

2-3 dl sesammjölk (beroende på vilken konsistens du önskar)

+ Hallon att värma

Gör så här:

Placera samtliga ingredienser i en blender och mixa på full hastighet i ett par minuter. Värm upp hallon i en kastrull på spisen.

Häll upp de varma hallonen i en skål -> häll sedan över smoothien.

 


Veckolista Världen Runt

Skrivet av Linda Vestman 08.09.2018

Kategorier:
"We travel not to escape life, but for life not to escape us."

- unknown

2016 10 19 04.23.02 1

Äntligen hittade jag tiden till att fylla i veckolistan världen runt.

Här kommer min version; 

 

1. Favoriträtt från en annan kontinent

Falafel och hummus från Mellanöstern eller pad thai från Thailand. 

 

2. Favoritdryck på stranden

På stranden dricker jag helst vatten, gärna smaksatt med mynta och citron. Eller kombucha - snällt för magen! 

 

3. Matstaden jag vill besöka

Att irra omkring på en basar i Mellanöstern och insupa dofter av exotiska kryddor och njuta av den där perfekta falafeln, för att sedan köpa med mig en hel drös med nötter och torkad frukt. 

                               eller

Leva beach life i Tulum, Mexico och äta mig mätt på veganska tacos och färgglada smoothie-bowls. 

 

4. En maträtt från asien/amerika/europa jag vill lära mig tillreda

Jag skulle mer än gärna vilja lära mig att göra riktigt god vegansk sushi eller vegansk pad thai. 

 

5. Ett land jag vill besöka på grund av matkulturen

Japan (igen). För tre år sedan besökte jag Japan för första gången (Tokyo, Osaka, Kyoto och Hiroshima) och föll direkt för den japanska kulturen; det var som att kliva direkt in i ett videospel. Jag har liksom inget minne utav den resan för det var som om man befann sig i en drömvärld. Nästa gång jag åker ska jag sörpla i mig matcha lattes och våga smaka på annat än sushi. 

 

6. Maträtten som får mig att önska jag var född i Libanon eller Italien 

Jag älskar Libanesisk mat såsom meze, men även något så enkelt som pizza. Trots att jag är tvungen att följa både en gluten- och mjölkfri kost så älskar jag denna italienska uppfinning. Idag är det tack och lov inte omöjligt att få tag i både gluten- och veganpizzor.

 

7. Min ultimata femrätters världsmeny

1. Mini vege tacos

2. Falafel & Hummus

3. En smakfull indisk linsgryta med spiskummin, gurkmeja, curry och kanel. 

4. Mini pizza med vegansk nutella

5. Färsk mango

 

8. Mitt favoritresmål

Jag har inte ett favoritresmål, jag vill resa överallt; Sydney, Marocko, Toronto, Tulum, New York, Alperna, Paris, Hawaii och sist men inte minst - safari i Tanzania. 

 

9. Om jag skulle flytta till ett annat land skulle jag flytta till Italien

Jag har aldrig besökt Amalfikusten, men jag kan lova att om jag någon gång sätter min fot där så kommer jag aldrig att vilja åka därifrån. Jag kommer köpa mig ett litet hus, leva på färska frukter och grönsaker, skriva prosa, måla och dö en smula varje gång jag ser solen sakta slumra in bakom horisonten. 

 

10. Min version av Eat-Pray-Love

 Ok, låt oss säga att jag har alla pengar i världen. 

Eat - Jag börjar med färgsprakande Marrakech. Samlar på mig en massa keramikfat och kryddor från de sagolika basarerna och äter mig mätt på linsgrytor, falafel och grönsaksröror. 

Pray - För att hitta lugnet reser jag till Kyoto, Japan. Första gången jag var där var under japanernas egna holiday - golden week - vilket betydde galet mycket människor överallt. Jag åker till Arashiyama som är känd för sin fantastiska bamboskog, för att sedan vandra i bergen; jag tar den 3 timmar långa vägen upp till byn Kiyotaki. 

Love - Amalfikusten. Med den utsikten kan man inte annat än förälska sig i livet.

 

Kram,

Linda

 

Bilder från Japan:

DSC04520

DSC04536

 


Creamy cheesy vegan pasta

Skrivet av Linda Vestman 06.09.2018

Kategorier:
"I can hear autumn laughing in the breeze."

 

Creamy Cheesy Vegan Pasta

2018 09 05 4.41.23 1

Hej torsdag! Hej alla!

Mår du bra? Har du ätit något gott denna vecka? Berätta! 

När kroppen skriker efter mat och vill ha det nu med det samma (helst för någon timme sedan) så vill man det ska gå fort att slänga ihop något riktigt gott och läckert. Pasta! Räddaren i nöden. Cashewnötter och näringsjäst passar perfekt som bas till en krämig och "ostig" pastasås för de som väljer att hoppa över mjölkprodukterna. 

Den här krämiga pastarätten går snabbt att slänga ihop. Jag hade inga soltorkade tomater hemma, men jag kan tänka mig att det skulle passa fin fint, så släng ner dom också om du har dom hemma. 

 

Kram,

Linda

 

Du behöver:

Valfri pasta (jag använde en glutenfri variant)

Cashew-sås: (ca. 4 portioner)

160 g cashewnötter

3-4 msk näringsjäst

1 tsk vitlökspulver

1 /2 tsk Himalayasalt

 

+ soltorkade tomater, körsbärstomater och oliver

+ krydda eventuellt med chiliflakes, basilika, koriander etcetera (välj din favorit krydda)

Gör så här:

Blötlägg cashewnötterna; Skölj nötterna och lägg dem i en skål. Täck nötterna med vatten och strö över lite salt. Täck skålen med en kökshandduk och låt stå i ca. 4-6 timmar eller över natten. Häll av vattnet i ett durkslag och skölj nötterna.

Mixa de blötlagda cashewnötterna, näringsjäst, vitlökspulver och salt i en blender tills det blir en krämig konsistens. 

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. 

Blanda ner cashewsåsen i den färdigkokta pastan. Tillsätt sedan de soltorkade tomaterna, körsbärstomaterna och oliverna. Blanda om. Krydda med valfri krydda (chiliflakes, basilika, koriander etcetera...) 

Smaka av med Himalayasalt & peppar. Strö på lite näringsjäst. 
 2018 09 05 03.43.59 1

 

 


10 dagliga rutiner som kan förändra ditt liv

Skrivet av Linda Vestman 20.08.2018 | 1 kommentar(er)

" I hope you make time to shine today.
- Glow baby,
just glow."

10 dagliga rutiner som kan förändra ditt liv

2016 04 30 09.09.53 1

Hej måndag! Hej hösten! 

"Sunrise over a new day. Summer, you’re coming to an end. Fall, I welcome your gentle, peaceful breeze. Now I can finally hear the whispers in the wind. The clouds lay heavy, the rain is light. A new dawn burning bright. Lighting candles with my flaming heart. In between seasons, we are. What better time, than now, for a restart."

Under hösten ges perfekta möjligheter till en omstart och chans att på nytt ta tag i de där hälsosamma (och lätt bortglömda) rutinerna. Som alltid när två årstider möts är det ett bra tillfälle att avsätta tid till att reflektera över vad man har åstadkommit, var man befinner sig just nu och i vilken riktning man vill gå. 

Jag har listat 10 dagliga rutiner som kan förändra ditt liv (dessa rutiner har på ett eller annat sätt lyckats fylla mitt liv med ännu mer positivitet och produktivitet). Många av dessa har jag nämnt tidigare, men de tåls att upprepas. 

Så låt oss börja!

 

1. Läs ett kapitel i en bok.

"Knowledge is power."

Ju mer kunskap vi besitter desto mer fördomsfria tror jag att vi blir. Att vidga sina vyer och välja böcker man kanske inte vanligtvis läser hjälper oss att öppna upp våra sinnen till en ny värld. En värld som är så mycket mer än den bubbla vi ibland så lätt hamnar i. Romaner, noveller, poesi, historiska böcker, fantasy, självhjälpsböcker, studentlitteratur - det finns en uppsjö av litterära genrer att välja mellan. 

2. Stimulera din hjärna.

Det finns olika sätt att stimulera hjärnan, såsom att lösa korsord, sudoko, bygga pussel, spela dataspel, gå på museum, lyssna på musik eller intressanta podcasts.

Hur väljer du att stimulera din hjärna?

3. Visa tacksamhet.

Tacksamhet. Något vi inte kan få för mycket av. Jag har nämnt det förut och kommer säkerligen nämna det igen, men tacksamhet leder till ett positivare synsätt och ett liv fyllt med fler möjligheter. Fokusera på fem saker varje dag som du är tacksam över. Ett annat sätt att visa tacksamhet är att skriva ner tre saker som någon annan gjorde för dig idag och som fick dig på extra gott humör OCH tre saker som du gjorde för någon annan. Att inte ständigt sträva efter mer, mer, mer hela tiden utan att verkligen stanna upp och visa uppskattning till allt det fina vi har runtomkring oss just nu. 

4. Dagliga intentioner.

"Idag kommer jag att boosta min kropp med hälsosam, färgglad mat som ger mig den energi jag behöver."

"Idag kommer jag att tänka på min hållning och mitt kroppsspråk samt hålla ögonkontakt med de jag talar med."

Dagliga intentioner kan se ut hur som helst. Det är du som bestämmer hur just din dag ska se ut. Det är bra att välja en relativt öppen och fri intention som ger utrymme för oväntade saker att hända, dvs. intentionen ska inte få dig att känna dig låst. Tanken med dagliga intentioner är att de ska hjälpa dig att fokusera på specifika saker/tankesätt; områden där det eventuellt finns rum för utveckling.  

5. Lyssna på kroppen.

Människokroppen är inte designad för att sitta still allt för länge - rör på dig! Detta betyder inte att du behöver släpa dig till gymmet varje dag - promenader, stretching och vardagliga sysslor såsom städning, barnpassning, trädgårdsarbete och att lämna bilen hemma när du går till mataffären är exempel på aktiviteter som passar minst lika bra.

Ibland behöver kroppen faktiskt få vila och då är det extremt viktigt att tillåta sig att just vila. Är du den som redan är aktiv i din vardag och som tränar flera gånger i veckan är det lika viktigt, om inte viktigare, att komma ihåg vilodagen. Lyssna på din kropp - Är du trött; vila. Är du bara lat; rör på dig.    

6. Skriv ner "att göra listor".

För att underlätta vardagen är det klokt att skriva ner dagens göromål innan du kickar igång dagen på riktigt. Ge dig tiden varje morgon att planera dagen (eller varför inte göra det kvällen innan) - du kommer vara mer produktiv, ha ett bättre flyt och mer kontroll över din dag. Ett tips är att skriva ner din "att-göra-lista" samtidigt som du sätter din dagliga intention; låt dem gå hand i hand. 

7. Ägna dig åt något projekt eller någon hobby.

För att undvika att bli uttråkad eller att hamna i samma gamla mönster är det viktigt att du avsätter tid till dina hobbyer eller sidoprojekt. Att göra saker för att det är stimulerande, roligt och kreativt är ack så viktigt och ger en massa energi över till att göra de där sakerna som kanske är mindre roliga, men nödvändiga. Det kan vara vad som helst; att plantera din egna trädgård, odla dina egna grönsaker, starta ett bokprojekt, börja måla, renovera en gammal bil, fotografera, lära dig ett nytt språk, samla på muminmuggar, gå en matlagningskurs, lära dig spela ett instrument eller att dansa tango. Välj ditt projekt/din hobby och låt det ge dig både energi och stimulans. 

8. Vatten!

Ett av de lättaste sätten att förändra sitt liv, men ändå glöms det så lätt bort. Vart du än går ta med dig en flaska vatten, pressa i lite citron och you're good to go. Innan jag sätter mig vid datorn ser jag alltid till att ha min flaska väl påfylld. 

9. Self-care.

"You can't pour from an empty cup, take care of yourself first."

Att ta hand om sig själv är A och O och nyckeln till ett mer balanserat liv. Nära relaterat till mottot "lyssna på din kropp" då det handlar just om att lyssna inåt och känna efter vad just du behöver. Hitta en self-care rutin som får dig att må bra; något litet du kan ägna dig åt varje dag såsom en 15-minuters morgonmeditation samtidigt som du njuter av ditt morgonkaffe. Eller varför inte en hel dag ett par gånger i månaden då du ägnar dig åt sådant som boostar ditt välmående. 

10. Frisk luft / D-vitamin.

Vi här uppe i norden behöver en extra D-vitamin boost under höst och vintermånaderna. Fast denna sommar har vi nog fått vår beskärda del. Frisk luft och närheten till naturen ger en känsla av frihet och pånyttfödelse. Ett hett tips om du behöver hitta tillbaka till din kreativa ådra är att spendera tid utomhus, varje dag. Hösten kommer med sin krispiga, friska vind, färgglada prakt och nya möjligheter. Allt är genomförbart. Vad blir dina rutiner i höst?

 

Kram,

Linda 

2017 08 24 11.06.23 1

2017 11 14 11.21.25 1

 


Toast med svamp, rödlök, syrade morötter & koriander

Skrivet av Linda Vestman 16.08.2018

"Relax. My darling, unwind. Be patient and stay alert. You're coming home. To yourself."

 

Toast med svamp, rödlök, syrade morötter & koriander

thumbnail 96

Toast? Oh yes! Denna simpla, men ack så makalöst goda toast passar perfekt till helgens brunch. Att något så enkelt som kastanjechampinjoner, rödlök, färsk vitlök, babyspenat och massvis med koriander kan vara så gott. Och mjölksyrade morötter? Ja gott och hälsosamt för både mage och immunförsvar. jag köpte en burk med färdigt syrade morötter, men borde kanske prova att göra det själv - det må ta lite tid men är inte komplicerat.

Ha en fin torsdag!

Kram,

Linda 

 

Du behöver:

Glutenfritt bröd

ca. 100 g svamp (jag använde kastanjechampinjon)

1 rödlök

1 färsk vitlöksklyfta

Två nävar baby spenat

Färsk koriander

Himalaya salt & peppar

Chiliflakes

Vitlökspulver

+ hummus, avokado & mjölksyrade morötter

Gör så här:

1. Hacka rödlök och skär svampen i skivor. Hetta upp kokosolja i en stekpanna och stek rödlök och svamp tills de får en fin gyllenbrun färg. Tillsätt babyspenat och kryddorna. Stek ett par minuter på svag värme. 

2. Rosta brödet och bred sedan på ett lager hummus eller mosad avokado. Ät med svampröran och mjölksyrade morötter. Dekorera med ännu mer färsk koriander. 

thumbnail 97

thumbnail 94

 


3 gröna favoriter

Skrivet av Linda Vestman 14.08.2018

Kategorier:

 

"Live from the deepest part of your being."

 

Favoriter x 3

Hösten närmar sig med lätta steg. Än har vi det varmt och skönt här på Lidingö, men luften och vindarna börjar kännas friskare. Jag är mitt inne i ett flyttkaos; då jag inte befinner mig på jobb har jag fullt upp med att packa ner det man samlat på sig under tio år utomlands. I höst flyttar jag till Åbo! Måste flytta ut ur min lägenhet i augusti och den nya lägenheten är först inflyttningsklar i början av oktober, kommer därför att befinna mig all over the place under september. Ser med spänning framemot en splitterny lägenhet, andra miljöer och att flytta tillbaka till hemlandet. 

I brist på ett ordentligt kök bjuder jag på tre gamla recept. Tre gröna favoriter; en matig sallad, en vegansk pizza och fylld butternut squash. 

Hoppas du har en fin start på hösten!

Kram,

Linda

 

Ljummen sallad med belugalinser, quinoa & chilistekta champinjoner och tofu 

DSC07205

En matig och smakrik sallad. För recept klicka här

 

Vegansk pizza med broccoli, grönkål, rosmarin & avokado 

DSC07178

En supergod vegansk pizza på glutenfritt botten. För recept klicka här.

 

Hel ugnsbakad butternut squash med belugalinser & cannellinibönor

thumbnail 46

Ett perfekt recept en regnig och grå höstdag. För recept klicka här

 


Här & nu

Skrivet av Linda Vestman 02.08.2018

"If you listen, you'll hear her breathe."

 

August is for humid days, foggy nights. Soul searching and loving kindness. It’s for vulnerability and softness. Finding that inner, burning fire. Moonlight and thunderstorm. Poetry filled with soul and passion, the wildest of dreams coming true. It has always been you, dear August. Always been you. 

thumbnail 89

Hej alla fina!

Augusti redan. De varma sommardagarna, de bara fortsätter. Ljumma, ljuvliga kvällar, rodnande solnedgångar; det gäller att njuta av stunden, nuet

Jag är en person som lätt slukas upp av mina tankar, glömmer allt runtomkring och är fullkomligen någon helt annanstans än där jag egentligen befinner mig. Men jag har blivit bättre. Mycket bättre på att ta till vara på här & nu, och inte leva i det som varit eller oroa mig för framtiden. Vi kan inte resa tillbaka i tiden och ändra på det som en gång skett, vi kan inte heller se in i framtiden och styra över ödet. Det vi kan göra är att leva i nuet och göra det bästa av det vi har framför oss just i denna stund. Livet sker nu. It happens right before your beautiful eyes. 

Tips på att vara här & nu

 

  • Fokusera på din andning. Andas in självförtroende, andas ut osäkerhet. Att ta några minuter då du tänker på din andning är något av det bästa du kan göra när du känner dig stressad och överväldigad av vardagens bestyr. Det behöver inte vara många minuter, ett par djupa in och utandningar och du är redo att fortsätta med det som du höll på med, dock med lite mer energi. 
  • Spendera tid i naturen. Om du behöver hitta tillbaka till dig själv, varva ner eller helt enkelt "bara vara" - låt då naturen bli din bästa vän. Njut av en rodnande solnedgång, en magisk soluppgång, skogens brus, vindens sus eller havets oändlighet. Naturen är ett konstverk i sig och att låta sig förföras utav henne gör underverk för själen.
  • Matlagning. Att spendera tid i köket är ett bra sätt att koppla av och vara i nuet. Insup olika dofter, smaker och matos. Att kocka ihop en härlig måltid tillsammans med din partner eller vänner är ett fint sätt att umgås och njuta av varandras sällskap. 
  • Yoga är en perfekt stund för avkoppling; möjlighet att vända blicken inåt och framför allt att fokusera på andningen, men även kroppen och sinnet. Medan dina muskler slappnar av, släpper du även de där onödiga tankarna som inte tar dig någonstans. 
  • Ägna tid åt det som gör dig glad. Vad det än må vara så försök se till att klämma in tid för de saker som får dig att må bra; måla, skriva, dansa, meditera, sjunga, leka med barnen, klappa hunden, blicka ut över havet, läsa... Vad det än är sträva att göra det med 100 % fokus; leker du med barnen - lek med barnen, och grubbla inte över alla de saker som du borde göra eller saker som du ska göra sen.

 

Det är dock viktigt att komma ihåg att inte döma sig själv för alla tankar och känslor som dyker upp. Det är mänskligt att ha huvudet fullt med tankar, det är mänskligt att känna alla typen av känslor; men det är klokt att ibland ta ett steg åt sidan och observera tankarna/känslorna och inte låta sig uppslukas av dem. Låt tankarna komma, låt dem passera - likt molnen på en klarblå sommarhimmel.  

 

Kram,

Linda


Jordgubbsglass med kokosgrädde & macadamia nötter

Skrivet av Linda Vestman 30.07.2018

Kategorier:
"When you love what you have, you have everything you need."

 

Jordgubbsglass med kokosgrädde & macadamia nötter

thumbnail 87

Kära hetta, jag gillar dig verkligen men du kunde åtminstone vara lite svalare om natta.

Vad gör ni helst varma dagar som dessa? Själv försöker jag komma ihåg att dricka tillräckligt med vatten, doppa mig i havet och ta en iskall dusch då och då samt glass, glass i stora lass.

Det här är en riktigt god glass gjord på färska jordgubbar, krämig kokosgrädde och macadamia nötter. Perfekt dessa tropiska sommardagar.

 

Du behöver:

70 g osaltade macadamia nötter (ca 1.5 dl)

2 dl kokosgrädde

2.5 dl färska eller frusna jordgubbar

1.5 msk agavesirap

Ett par kryddmått äkta vaniljpulver

2 tsk pressad citronsaft

+ Rå kakao nibs och osaltade hackade macadamia nötter

 

Gör så här:

1. Sätt nötterna i en blender och mixa i ett par minuter, tillsätt kokosgrädde och mixa jämnt och fluffigt.

2. Tillsätt sedan jordgubbar, agave, vaniljpulver och citronsaft. Mixa en stund tills krämigt.

3. Häll upp glassen i en lufttät matlåda av glas. Hacka macadamia nötter och tillsätt i glassen tillsammans med rå kakao nibs. Sätt ett lock på och förvara i frysen.

thumbnail 88

thumbnail 85