feeding the body mind and soul

Quinoa bowl med grönsaker & rostade hasselnötter

Skrivet av Linda Vestman 06.12.2018

"What is not done for the sake of others is not worth doing."

- Unknown

 

Quinoa bowl med grönsaker & rostade hasselnötter

2018 12 06 01.11.48 1

Trevlig självständighets dag!

Här kommer ett recept på en smakfull och väldigt fräsch quinoa bowl fylld med näring i form av broccoli, pak choi, paprika, vitlök, champinjoner och hasselnötter. Dessa mörka vintertider kan det vara klokt att ge kroppen extra mycket vitaminer genom att fylla tallriken med olika färger: #eattherainbow

I dag är det en sån dag då jag känner - "jag behöver grönsaker". Då är det en bra idé att rensa kylen på varor och hacka ner dem i en stor wokpanna. Slutresultatet var precis det jag behövde, och gott blev det med lite extra crunch från de rostade hasselnötterna. Testa du också!

Ha en fin dag!

Du behöver: (ca. 2 portioner)

Quinoa

1 röd lök

2 vitlöksklyftor

1 röd paprika

100 g broccoli

150 g pak choi

150 g bruna champinjoner

En näve färsk koriander

Tamari sås

Himalaya salt & svartpeppar

40 g rostade hasselnötter

Svarta eller vita sesamfrön

Gör så här:

1. Koka quinoa enligt anvisningen på förpackningen.

2. Hacka rödlök och vitlök. Hetta upp en wokpanna med kokosolja och fräs lök och vitlök i ett par sekunder.

3. Tillsätt sedan de grovhackade grönsakerna (paprika, broccoli, pak choi, champinjoner) och fräs i ytterligare några minuter. 

4. Blanda ner kokt quinoa och rör om. Tillsätt grovhackad färsk koriander, tamari sås och rostade hasselnötter.

5. Smaka av med himalaya salt & svartpeppar.

6. Strö över sesamfrön.  

2018 12 06 01.12.41 1

Grattis Finland!

FB IMG 1483616467643

dsc3901

 


24 dagar av mindfulness

Skrivet av LindaVestman 04.12.2018

Kategorier:
"There is far more to life than getting things done."

24 dagar av mindfulness

2018 12 01 07.14.45 1

December har visst redan börjat. Vi är inne på dag fyra av julkalendern. Med andra ord, jag är några steg efter med min julkalender a la mindfulness - men bättre sent än aldrig. 

För många är december en fullspäckad månad. Mycket ska hinnas med; julklappar ska inhandlas, huset ska julpyntas, granen ska kläs, pepparkakor ska bakas, rim ska produceras, julbord ska intas, julkonserter ska avnjutas, hela tjocka släkten ska underhållas (och så har vi ju faktiskt ett riktigt jobb eller studier att fokusera på också). Det är inte konstigt ifall stressen dyker upp då det lackar mot jul. Vad är då bättre än att ta sig tiden varje dag att varva ner, njuta av nuet och inse att man behöver faktiskt inte göra allt.

Nedan hittar du 24 tips på på hur du kan införa lite mer mindfulness i din december-vardag. Hoppas några av tipsen tilltalar just dig.

24 dagar av mindfulness 

Dag 1. Praktisera mindfulness när du städar; tänd en massa ljus, sätt på lugn musik (klassisk musik är toppen) och gör städningen till en avslappnande stund. Att städa kan faktiskt vara terapeutiskt; att se hur lägenheten förvandlas till ett skimrande, rent hem är näst intill ren och skär njutning ;) 

Dag 2. Kliv upp en timme tidigare; ta chansen att spendera tiden alldeles för dig själv, njut av stillheten, mörkret och att bara vara. Tanken är att du ska ladda batterierna inför en ny, hektisk dag. 

Dag 3. Njut av en 30 minuters löptur utomhus; de må vara kallt med snö på marken men låt inte det avskräcka dig från att träna utomhus. Klä på dig varma kläder och snälla; kom ihåg dubbarna. Jag vill inte du ska halka och slå dig! Känn hur kylan får dig att väckas till liv, ett löpsteg i taget. 

Dag 4. Fokusera på dina tankar; så fort du blir medveten om att mer negativa tankar har tagit över din tankeverksamhet - utmana dem med mer positiva tankar. Kom ihåg; du har kontrollen över dina tankar, låt inte dem kontrollera dig. 

Dag 5. En dag av medkännande; försök att leva så att du är så medkännande som möjligt  - försök lindra smärtan hos andra, hjälpa de som är i behov, var hänsynsfull och respektfull till alla och undvik att orsaka skada till en annan levande varelse. Reflektera sedan innan du somnar hur du känner dig efter en dag som denna.

3713

Dag 6. Visa tacksamhet; skriv ner tio saker du är tacksam över just i denna stund. 

Dag 7. Ring en vän eller familjemedlem; slå en signal till en vän eller familjemedlem som inte bor i samma stad som du. Det är så lätt att vi slänger i väg ett meddelande, då vi istället kunde lyfta upp luren och prata med varandra istället. 

Dag 8. En dag av komplimanger; låt idag vara dagen då du uppmärksammar dina vänners och kollegors fina sidor. Ge positiv feedback och strö genuina komplimanger runtomkring, och du ska se att det bidrar till en lite bättre (positivare) arbetsmiljö. 

Dag 9. Gör dina egna julklappar; är du duktig på att måla, skriva, sjunga, baka eller skapa? Ta då tillfället i akt att tillverka dina egna julklappar. Det kan vara oerhört svårt att komma på vad man ska köpa för julklappar, och att köpa bara för köpandets skull är ju helt klart onödigt. Att ge en present som man själv skapat med kärlek är ofta väldigt uppskattat. 

Dag 10. En grön dag; tänk på att välja sådan mat som orsakat så lite skada som möjligt på miljön. Fyll din tallrik med närproducerade råvaror som är i säsong. Grönsaker, rotfrukter, bönor, långsamma kolhydrater... Var snäll mot miljön, var snäll mot din kropp. 

Dag 11. En dag av närhet; var extra frikostig med dina kramar. Visa kärlek till dina nära och kära. Kyss din kärlek så fort tillfälle ges. 

Dag 12. En promenad utan musik; om du hör till de som alltid har musik i öronen då du är ute och promenerar, ta då en promenad utan musik. Njut av naturens sus istället. Se dig omkring, känn marken under dig, var närvarande vid varje fotsteg. Följ varje andetag, känn snöflingorna på din nästipp. Ta gärna en promenad på kvällen, då himlen är full av stjärnor, och inse att den bästa tiden är nu

Dag 13. En dag utan sociala medier; du kanske inte anser att du spenderar för mycket tid på sociala medier, men en dag helt utan Instagram, Twitter och Facebook kanske får dig att inse att du kunde visst trappa ner en aning. Det är mest av rutin vi scrollar runt på dessa kanaler, utan att ibland vara ens medvetna om att vi gör det. 

Dag 14. Skriv ner dina tankar, känslor, funderingar och drömmar; sätt dig ner med block och penna och skriv ner allt du tänker på just nu. Låt orden flöda fritt. Ett fint sätt att ge utlopp för tankar och känslor, samt väldigt avstressande. 

Dag 15. 15 minuter loving-kindness meditation; avsätt tid till att sitta i lugn och ro, slappna av i kroppen; gör en snabb kroppsskanning - har du ont någonstans? Känner du stelhet i någon kroppsdel? Andas in och ge den kroppsdelen extra omtanke. Fokusera sedan på att ge dig själv kärlek, omtanke och lycka genom att t.ex. säga; "må du vara lycklig, hel och älskad. må du vara fylld av ro och frid." Fokusera sedan på de du håller kära (din familj, dina barn, vänner eller husdjur) och upprepa samma fras; "må du vara lycklig, hel och älskad. må du vara fylld av ro och frid." Fokusera sedan på människor i din omgivning som du inte har någon närmare relation till såsom grannar, kassören i matvaruaffären och paret du möter på gatan, och säg samma fras. Gå sedan över till att fokusera på någon som du kanske har en dispyt med, en människa som du har svårt att komma överens med, och säg samma fras: "må du vara lycklig, hel och älskad. må du vara fylld av ro och frid." Det kanske inte kommer lika lätt i de fall då vi ska fokusera på någon som kanske orsakat oss lidande, hur som, försök ditt bästa att låta en genuin omtanke infinna sig. Försök att tänka att även de, precis som du, vill känna lycka och kärlek.

3712  

Dag 16. Njut av en kopp golden milk; koka upp havremjölk med gurkmeja, svartpeppar, ingefära, kanel och honung. Mer värmande och rogivande dryck får man leta efter. 

Dag 17. Yoga till klassik musik; en ny favorit är att lyssna på Nötknäpparen (min absoluta favorit!) samtidigt som jag yogar. Klassisk musik är väldigt avslappnade, och Nötknäpparen skapar inte bara julstämning, utan även glädje. 

Dag 18. Spendera tid i köket; medan du bakar kakor, pepparkakor, tillagar julmat låt dig uppslukas av dofterna, smakerna och julstöket. Låt det vara en tid av ensamhet eller en tid att umgås med familjen. Välj det som just du behöver i detta nu. 

Dag 19. "Give, even if you only have a little"; Det behöver inte vara stora summor pengar, det går lika bra att skänka bort kläder, skor eller möbler du inte mer behöver. Eller varför inte baka en julkaka till någon som inte har möjlighet att baka en själv. Visa omtanke. 

Dag 20. En dag av mindfulness; efter 19 dagar av lite mer mindfulness är det dags att utmana dig själv. Var mindful från det att du vaknar upp (Vad är det första du tänker på då du vaknar? Hur mår du? Hur känner du dig?) tills det att du går och lägger dig (Vad är det sista du tänker på inna du somnar? Hur mår du?) Var närvarande i varje stund; umgås du med dina vänner, familj eller kollegor; lyssna då verkligen på va de säger, fokusera din uppmärksamhet på dem. Är du upptagen med ett viktigt projekt på jobbet; fokusera då på det till 100 %. Försök att göra en sak i taget. Tänk inte på vad du borde göra, eller ska göra sedan, eller på allt du inte hunnit göra. Var närvarande. Det gör att nuet blir så mycket mer intressantare. I själva verket, det gör nuet till det viktigaste av allt. 

Dag 21. En dag i pulkabacken; ta barnen ut på picknick till pulkabacken och njut av lek och bus. Bli barn på nytt. Har du inga egna barn, fråga grannen om du får låna deras. 

Dag 22. Läs en bok; damma av din favorit bok och läs ett kapitel eller två. 

Dag 23. Sitt framför julgranen; gör det bekvämt för dig, ta fram kuddar och filtar (och tillkalla hunden) och njut av doften från granen, de skimrande ljusen och vackra julgranspynten. 

Dag 24. Var närvarande vid varje måltid; njut av varje tugga, känn dofterna, smakerna, konsistensen. En måltid är en perfekt stund att praktisera mindfulness, och en utmärkt stund att verkligen uppskatta maten du har framför dig. 

2018 11 16 02.17.54 13

 


Saffrans smoothie

Skrivet av Linda Vestman 01.12.2018

"December is for love and laughter. Peace and joy.
The bright pink sky, with heart-shaped clouds, peacefully passing by.
Warm-hearted gestures. Compassion and loving-kindness.
Snowflakes dancing outside our window, making every moment irresistible.
Gifts wrapped up in affection, kindness and hope.
It’s December, you can wish for anything.
What will you wish for?"

 

Saffrans smoothie

dsc03796 kopiera

Trevlig lilla jul! Bästa tiden på året är nu. Tända ljus, skimrande julgranar, pepparkakor, glögg, pudervit snö (förhoppningsvis) och familjetid. Här kommer ett recept på en krämig smoothie med smak av julen. Njut av helgen!

Kram,

Linda

Du behöver: (2 personer)

En banan

2 dl frusna mangobitar

2-4 dl mandelmjölk

1 msk mandelsmör

1/2 msk macapulver (kan uteslutas)

150 g soja-eller havreyoghurt

1/2 tsk äkta vaniljpulver

2 krm saffran

En nypa kanel

0.5 dl havregryn

Gör så här:

1. Sätt alla ingredienser förutom havregrynen i en blender. Mixa på hög hastighet i ett par minuter.

2. Fördela havregrynen i två stora glas och häll över smoothien.

3. Blanda om och låt stå en stund i kylen. 

dsc03793

dsc03910


Kikärtspasta med svamp, rödlök & koriander

Skrivet av Linda Vestman 14.11.2018

Kategorier:

 

"You are magic."

 

Kikärtspasta med svamp, rödlök & koriander

2018 11 11 02.39.04 1

En pasta som är lätt att slänga ihop. Denna rätt har blivit en av min go-to de dagar då det egentligen inte finns tid till att stå i köket. Gott och fräscht! 

Du behöver: (2-3 portioner)

Kikärtspasta

ca. 250 g skogschampinjoner

1 rödlök

1 vitlöksklyfta

3-4 msk Oatley creme fraîche

Färsk koriander

2-3 tsk grön pesto

Salt & peppar

+ näringsjäst

Recept på pesto hittar du här.

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Hacka rödlök och vitlök, samt skär svampen i skivor. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna och stek löken och svampen i ett par minuter. När pastan har kokat klart häller du bort vattnet och blandar sedan ner pastan i stekpannan. Tillsätt Oatley creme fraîche, hackad färsk koriander och pesto. Smaka av med salt och peppar. Strö eventuellt på lite näringsjäst innan servering. 

2018 11 11 02.40.06 1

Nu när dagarna blivit kortare och mörkret faller tidigare är det extra viktigt att komma ihåg att ge kroppen all den näring den behöver. Fyll din tallrik med alla regnbågens färger, blanda ner blåbär i morgongröten och en extra näve spenat i mellanmålssmoothien. Om du följer en mestadels vegansk kost är det viktigt att se till att du får i dig alla essentiella vitaminer och mineraler. Jag tar till exempel extra tillskott i form av D-vitamin, Omega 3 och B12, utöver det försöker jag äta så varierat som möjligt. Lyckas inte alltid så bra, då min favoriter är gröna grönsaker - men jag försöker göra mitt bästa. 

Vad kan man annars hitta på för att göra mörka november lite ljusare?

Man kan försöka se till att vara ute någon timma varje dag. 

Man kan dricka te med ingefära, citron och gurkmeja.

Man kan mysa hemma med tända ljus och en bra bok.

Man kan måla.

Man kan inreda med massa färg.

Man kan bjuda vänner & familj över på middag.

Man kan gå på bio.

Man kan fara ut på lenkki (kanske inte känns så lockande om det är kolsvart ute, men känslan då man kommer hem och får slänga sig på soffan är oslagbar).

Man kan damma av yogamattan och stretcha ut hela kroppen. 

Man kan baka kaka.

Och sedan kan man bara va... Njuta av att inte göra någonting. 

Kram,

Linda

2018 11 13 02.33.12 12

2018 11 13 02.24.40 1


Soppa med sötpotatis, grönkål, spenat & rosmarin

Skrivet av Linda Vestman 09.11.2018

"It's not about the doing, it's about the being."

- mindfulness

 

Soppa med sötpotatis, grönkål, spenat & rosmarin 

2018 11 09 12.09.21 12

Hej fredag!

Hoppas ni mår bra.

Efter sju dagar nattjobb känner jag mig näst intill jetlaggad. Vaknar kl. 04.00 och kan gå och lägga mig kl. 18 på kvällen. Kroppen är minst sagt upp och ner. Någon som har bra tips på hur man vänder tillbaka dygnet efter nattjobb? Tips mottages med glädje :)

Denna smakfulla soppa ger iallafall välbehövlig energi. Jag har haft pippi på soppa den senaste tiden, och speciellt soppa med sötpotatis. Denna har bra med sting och extra crunch tack vare krutongerna. Riktigt god!

 

Du behöver:

3 medelstora sötpotatisar

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

60 g grönkål

60 g baby spenat

200 ml havregrädde

 

saften från en halv citron

1 tsk honung

Färsk rosmarin

1 tsk cayennepeppar

1 tsk paprikapulver

1/2 tsk chiliflakes

Salt & peppar. 

Gör så här:

1. Skär sötpotatisen i tärningar. Hacka lök och vitlök. 

2. Fräs sötpotatis, lök, vitlök, cayennepeppar, paprikapulver och chiliflakes i kokosolja i en kastrull.

3. Tillsätt cirka 8 dl vatten och koka på svag värme i cirka 10 minuter. Tillsätt havregrädde och koka i ytterligare 10 minuter. Mixa slät med en stavmixer. 

4. Hacka grönkålen i mindre bitar. Fräs grönkål och babyspenat i kokosolja. Blanda sedan ner i soppan. Smaka av med citronsaft, honung, rosmarin, salt & peppar.

Krutonger:

Ta valfritt bröd (jag använde glutenfritt formbröd)och skär i små fyrkantiga bitar. Hetta upp en stekpanna och stek krutongerna i kokosolja tills de får en fin gyllene färg. Strö på flingsalt. 

2018 11 09 12.10.03 12


Brownies

Skrivet av Linda Vestman 05.11.2018

"Dear November,
surrendering to your darkness,
knowing, your blissful, bright light
peacefully resting within."

 

Brownies

Screenshot 20181105 030420 2

Till alla chocolate lovers; här kommer ett recept på brownies med en riktigt fyllig chokladsmak. Jag har bakat dem x-antal gånger och har aldrig blivit besviken. Glutenfria och veganska (ifall du väljer en mjölkfri choklad). De smakar bäst en aning varma tillsammans med glass. Två tummar upp! 

Och hoppas du får en fin måndag. Perfekt start på denna vecka, eller hur? - brownies med fyllig chokladsmak... ;) Allt för att pigga upp oss i novemberrusket. 

Kram,

Linda

 

Du behöver: (ca. 16-18 bitar)

200 g mörk choklad (t.ex. Lindt 70 %)

5-6 msk kokosolja

2.5 dl mandelmjölk

3 dl glutenfritt havremjöl / rismjöl

1 tsk bakpulver

2 dl kokossocker

1 tsk äkta vaniljpulver

1 krm havssalt

+ valnötter / pecannötter

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en fyrkantig kakform (ca 20 cm) med kokosolja.

2. Smält kokosolja i en kastrull på låg värme. Bryt chokladen i mindre bitar och tillsätt 150 g, rör om och låt chokladen smälta.

3. Blanda mjöl, bakpulver, kokossocker, vaniljpulver och havssalt i en stor skål. Tillsätt sedan den smälta chokladen och mandelmjölk. Blanda väl.

4. Hacka nötterna och resterande av chokladen (50 g) i mindre bitar och blanda ner i kaksmeten. 

5. Häll smeten i kakformen, dekorera med en handfull nötter och grädda i mitten av ugnen ca. 20-25 minuter. 

6. Ät med havre- eller risglass. 

 


Mindful Eating & Havregrynsgröt

Skrivet av Linda Vestman 27.10.2018

"Wherever you are, be there."

 

Mindful Eating

2017 08 25 11.57.10 1

Jag kom på mig själv häromdagen hur jag den senaste tiden alltid lyckas göra en massa andra saker medan jag äter;

äter + skriver
äter + scrollar igenom sociala medier
äter + pratar i telefon (ursäkta den på andra sidan..)
äter + läser
och den värsta av dem alla; äter + städar + tvättar + diskar + flertal andra saker jag kommer på i just den stunden.

Känner du igen dig? Då tycker jag det är på tiden att vi börjar fokusera på det vi har på tallriken istället, börjar fokusera på det vi gör i stunden; i det här fallet att äta

Några tips för ett medvetet ätande

1. Medveten sinnesnärvaro vid varje måltid.

Vare sig du tillreder eller äter din mat; fokusera på dofterna, texturen, smaken. Låt dina sinnen uppleva varje tugga, varje doft. Hur smakar maten? Vilka kryddor kan du identifiera? Sitt ner i lugn och ro och låt måltiden bli en tid av medvetenhet. 

2. Ät långsamt.

Tugga maten ordentligt, och sätt ner besticken mellan varje tugga. Genom att inte slänga i sig maten känner du även när du är mätt. Det är lätt hänt att man äter för mycket då man inte är medveten om vad man gör; man lyssnar inte på kroppens signaler på samma sätt om man är upptagen med att t.ex. titta på tv samtidigt.

3. Visa tacksamhet. 

Innan varje måltid börja med att visa tacksamhet för maten du har på din tallrik. Visa uppskattning för de råvaror som tillagats, för den hälsosamma och näringsrika mat som ger kroppen den energi den behöver. Visa även tacksamhet för de andra som sitter vid middagsbordet; njut av måltiden tillsammans.   

4. Ät säsongsbetonat & närproducerat

Fyll din kyl med säsongsbetonade frukter och grönsaker, stöd inhemskt jordbruk och välj närproducerat. Välj mycket vegetariskt och ekologiskt.

5. Helhetsbilden - ett mer hållbart liv. 

Hur och vad du väljer att äta påverkar din kropp och din hälsa. Att tänka i ett mer förebyggande syfte är a och o för ditt välmående. Är du medveten när du äter blir du även mer medveten om hur maten du äter påverkar dig. Får maten dig att känna dig pigg, alert, mätt och belåten eller känner du dig trött, orkeslös och upplåst efter varje måltid? Känn efter och anteckna gärna hur du mår efter en måltid. Hur påverkas din kropp av vissa råvaror? Om man ofta känner sig trött och uppblåst efter en måltid är det klokt att föra anteckningar; då blir det mycket lättare att hitta det som kanske inte passar dig och din kropp.

Att göra sin egen mat från grunden och undvika hel- och halvfabrikat är ett stort steg mot ett mer hållbart liv. Din kropp ska orka i många år; den behöver kärlek och den behöver rätt form av bensin. 

Ett mer hållbart liv handlar inte bara om oss som individer, utan även om vår miljö. Att tänka mer klimatsmart är därför enormt viktigt. WWF's tips för att äta mer klimatsmart:

- Planera dina inköp så att du minskar på matsvinnet. Ät upp den mat du bär hem.

- Ät hälsosamt och varierat - fyll tallriken med frukt, grönt och fullkorn, minska på socker och onödigt fett.

- Minska på köttet. Välj gärna inhemskt och ekologiskt. Ersätt köttet med baljväxter och andra nyttiga vegetariska proteinkällor. 

- Välj miljömärkt mat. En certifiering innebär en oberoende kontroll som påvisar om produkten lever upp till en standard och uppfyller miljökrav. 

www.wwf.se

 

Havregrynsgröt med äpple & jordnötssmör 

2018 10 09 11.06.43 1

Denna havregrynsgröt både doftar och andas höst. Jag brukar variera denna med en gröt gjord på mosad banan istället för äpple; minst lika gott. Denna portion, och magen hålls mätt i flera timmar. 

Du behöver: 

1.5 dl glutenfria havregryn

3 dl glutenfri havremjölk

1 litet äpple eller en halv mosad banan

1 msk osötat jordnötssmör

Lönnsirap & kanel

1 krm salt

Gör så här:

Hacka äpplet i mindre bitar. Koka havregryn, äpple och kanel i havremjölk (eller byt ut äpplet till en halv mosad banan) Smaka av med salt. Ät gröten med jordnötssmör och lönnsirap. Toppa eventuellt med hampafrön och rostade kokosflingor för extra crunch. 

 


Sötpotatis- och palsternackssoppa

Skrivet av Linda Vestman 19.10.2018

Kategorier:

 

"When you change the way you look at things, the things you look at change."

 

Sötpotatis- och palsternackssoppa

2018 10 19 04.53.36 1

Hej på er!

Här kommer ett recept på en värmande sötpotatis- och palsternackssoppa. Soppor hör liksom hösten till, eller hur? Dom får gärna vara kryddiga, mustiga och innehålla sötpotatis, om du frågar mig. Denna soppa är även perfekt för dig som vill boosta immunförsvaret tack vare ingefära, citron och gurkmeja. 

Denna vecka har mestadels bestått av studier, och för att vila hjärnan en hel del soliga höstpromenader. Veckans uppgifter samt tent är avklarad, med andra ord - det betyder visst helg

Smaklig spis och hoppas du har ett riktig fint veckoslut!

Kram,

Linda

 

Du behöver:

3 medelstora sötpotatisar

2 palsternackor

1-2 vitlöksklyftor

1 liten gul lök

250 ml kokosgrädde

Saften från en halv citron

Kokosolja

Färsk ingefära

Gurkmeja

Cayenne peppar

Salt & peppar

+ pumpafrön & melonkärnor

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka sötpotatis och palsternacka i mindre bitar innan du placerar dem i en ugnsfast from. Pensla med kokosolja och krydda med cayenne peppar, gurkmeja, salt & peppar. Rosta i ugnen i ca 30 minuter. 

Medans du väntar att potatisen och palsternackan ska bli klar kan du hacka lök och vitlök. Hetta upp kokosolja i en stekpanna och stek lök och vitlök i ett par minuter. Skala och riv ingefära. 

Ta ut potatisen och palsternackan ur ugnen då de rostat klart. Placera dem sedan i en blender, och tillsätt kokosgrädde, lök, vitlök och ingefära. Mixa tills du får en slät soppa. Häll sedan soppan i en kastrull/gryta och låt småputtra i ett par minuter. Tillsätt saften från en halv citron och smaka av med salt & peppar. Du kan även tillsätta mera kryddor efter tycke och smak, samt vatten beroende på vilken konsistens du önskar. 

Toppa soppan med rostade pumpafrön och melonkärnor. 

 

2018 10 19 04.54.03 1

2018 10 19 04.53.12 1

 


Weekend Granola

Skrivet av Linda Vestman 11.10.2018

"Dear October, you're the most beautiful piece of art I've ever seen." 

 

Weekend Granola

thumbnail 109

On weekends we rest. Eller så kanske inte. Kanhända är vi är mer aktiva, fokuserade och får saker och ting gjorda. Jag är lite där mittemellan; en fin balans mellan vila & produktivitet. Hur som, så är det bra att ladda med en energirik frukost så att vi orkar med helgens bestyr (långa promenader i det vackra och milda oktobervädret, släktkalas eller Netflix marathon). Här kommer iallafall ett recept på en gudomligt god granola som du kan förbereda innan det blir helg. Och visst, den passar lika bra en småtråkig, regnig onsdag som en fartfylld, solig helg. 

Du behöver:

6-8 dl glutenfria havregryn

125 g pekannötter

90 g hasselnötter

5 medjool dadlar

1.5 dl torkade tranbär

1 dl kokoschips

1- 1.5 dl kokosolja

ca 4 msk lönnsirap (beroende på hur söt du vill att granolan ska bli)

2 msk råkakao pulver

Smaksätt med kanel & kardemumma

Gör så här:

Sätt ugnen på 150-175 grader. Blanda havregryn, pekan- och hasselnötter samt kokoschips en stor skål. Smält kokosolja i en kastrull på svag värme. Tillsätt lönnsirap, kanel, kardemumma och kakaopulver och rör om. Häll sedan vätskan över grynblandningen och blanda om alltsammans ordentligt. Bred ut granolan på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen i ca 30 minuter. Rör om med 10 minuters mellanrum så att granolan får en jämn gyllenbrun färg. Ta ut från ugnen och låt svalna innan du blandar ner grovhackade dadlar och torkade tranbär.

Servera till frukost - toppa din smoothie eller ät med havremjölk/yoghurt & bär.

thumbnail 110

 

 


Oktober intentioner

Skrivet av Linda Vestman 02.10.2018

”While some people like to dance underneath the stars in June, others like to play with the red leaves of October, and I’m blissfully, wholeheartedly stuck in the middle.”

thumbnail 29

Ny vecka. Ny månad. Ett fint tillfälle att sätta sig ner och fundera över den kommande månadens intentioner. Vad vill du åstadkomma? Hur vill du må i kropp och sinne? Vart vill du rikta ditt fokus? Det är alltid klokt att ta sig tiden till att fundera över var man befinner sig just nu och hur man ser på framtiden, oavsett var i månaden vi befinner oss. Dock kan veckans första dag eller början av en ny månad bjuda in till extra reflektion. 

Jag utmanar dig härmed att skriva ner 5-10 intentioner för oktober. Det kan vara små intentioner såsom att börja varje dag med ett leende på läpparna, till större intentioner såsom att införa tre gröna dagar i veckan. Letar du inspiration inför hösten kan du fortsätta läsa om några av mina intentioner för denna månad; saker som jag kommer fokusera lite extra på. 

Oktober intentioner

 

"I am the master of this moment; what I seek I already am."

Förstå att det är jag själv som skapar min verklighet. Vi har all den kunskap, visdom och styrka som vi behöver. Det gäller för oss att plocka fram vår inre glöd, att våga tro på oss själva och inse vilka makalöst mäktiga individer vi är. Allt det du önskar, har du inom dig. Allt det du vill vara, är du redan. Bara du besitter makten att förändra ditt liv.   

"Leva i nuet."

Vara närvarande i varje ögonblick - inte leva i det förgångna eller oroa mig för framtiden, utan att visa tacksamhet för detta nu. Saker som hjälper mig att komma tillbaka till nuet är meditation, yoga, var ute i naturen (helst av allt nära havet), måla och skriva. Jag rekommenderar boken "The power of now" av Eckhart Tolle, för den som inte redan läst den. Varje gång jag behöver en påminnelse om vikten av att vara närvarande läser jag ett kapitel ur boken. En bok man med fördel kan läsa flertalet gånger.  

"Ge kroppen kärlek i form av en näringsrik, växtbaserad kost."

Ge kroppen hälsosam energi. Extra mycket kärlek. Jag fokuserar på en säsongsbaserad, färgglad kost; grönkål, morötter, rödbetor, broccoli, blomkål, brysselkål etcetera. Värmande soppor, gröna smoothies, energirika bars, gyllene mjölk och havregrynsgröt. Boosta kroppen, låt den självläka. Låt maten vara din medicin. För en värmande och smakfull morot- och batatsoppa klick här.

Ta hand om din kropp, du har bara en. 

"En aktiv vardag."

Promenera varje dag. Hösten är den perfekta tiden för långa promenader; luften är krispig, vinden frisk och naturen är näst intill ett konstverk. Låt henne inte passera dig obemärkt förbi. Ju aktivare jag är, desto piggare och mer klartänkt blir jag. Varje gång jag är i behov av inspiration tar jag en promenad, och som oftast gör det under för kreativiteten. 

"Träna hjärnan."

Utmana mig själv. Eftersom jag för tillfället läser en kurs i psykologi på öppna universitetet blir det att ta in en hel del ny kunskap. För att inte låta den spirituella sidan skena iväg allt för långt är det även klokt att ge utrymme för det vetenskapliga tänkandet. Det gäller att hitta den gyllene medelvägen. Att vara mer öppen och mindre dömande. Att lyssna, och att försöka förstå. 

"Följa intuitionen."

Lyssna till min inre röst. Jag har märkt att min intuition blivit allt starkare, kanhända för att jag givit den mer utrymme, och lyssnar inåt istället för att rikta fokus på det som händer runtomkring. Som oftast finns svaret redan inom oss; och bara vi tar oss tiden till att lyssna på oss själva kommer vi förstå den visdom vi besitter. Lova mig en sak - våga tro på dig själv

"Handla medvetet - tänk medvetet."

Reflektera över vad jag sätter mina pengar på. Små köp varje dag som lätt blir till stora utgifter. Att införa ett mer minimalistiskt tänkande; kvalité istället för kvantitet. Skänk bort saker du inte längre använder, rensa garderober och skåp. Ett städat hem gör det lättare att fokusera och tänka klart. Ju mer vi rensar bland våra tankar, och ger mindre plats åt dåliga vanor, desto mer plats finns det för nya, positiva saker/tankar att komma till oss.  

 

 

Kram,

Linda