feeding the body mind and soul

Grön pesto pasta med broccoli, svartkål & bönor

Skrivet av Linda Vestman 16.02.2018

"There is beauty in simplicity."

 

Hej alla fina!

Fredag igen. Dagarna sprintar förbi i sann Bolt anda. Denna helg befinner jag mig på ett vintervackert Östersjön, är nämligen på jobb till sjöss. 

Tidigare i veckan gjorde jag denna smakrika pesto pasta med en härlig mix av broccoli, svartkål, sojabönor och vaxbönor. Du kan egentligen använda vilka grönsaker och bönor som helst - perfekt om du behöver rensa kylen. 

För övrigt så tycker jag att hemgjord pesto nästan är nåt av det godaste som finns. Pesto + pasta; alltid en vinnande kombo! Denna pesto innehåller näringsjäst som har en lite nötaktig och nästan ostliknande smak, och passar därför väldigt bra till veganska ostsåser, olika röror, soppor och grytor.

Näringsjäst är en naturlig källa till många B-vitaminer och det finns även vissa sorter med tillsatt vitamin B12. Bland annat veganer är en riskgrupp för B12-brist, eftersom de inte äter några animaliska produkter. Kroppen kan inte tillverka B12 själv så vi måste få i oss vitaminet via maten, framförallt genom att äta kött, ägg, fisk och mejeriprodukter. B12 är därför ett av de viktigaste kosttillskotten för dig som äter en växtbaserad kost.

 

Ha en riktigt fin helg och njut av förhoppningsvis soligt vinterväder!

/Linda 

 

Grön pesto pasta med broccoli, svartkål & bönor

DSC07018

Du behöver: (2 portioner)

Glutenfri pasta av valfri sort

100 g broccoli

3-4 stjälkar svartkål

1 dl frysta sojabönor

2 stora nävar frysta vaxbönor

Körsbärstomater

+ hemgjord grön pesto

 

Så här gör du:

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Hacka broccoli i mindre buketter och svartkålen i mindre bitar. Tina bönorna under kallt rinnande vatten, låt torka av i durkslag. Värm olivolja i en stor panna. Fräs broccoli, svartkål, sojabönor och vaxbönor tills de får fin färg. Vrid ner värmen och vänd ner den kokta pastan och peston. Rör om. Smaka av med salt och pepppar. Servera med körsbärstomater och näringsjäst. 

 

Grön pesto

thumbnail 34

Du behöver: (ca 2.5 dl pesto)

2 krukor färsk basilika

4 msk pinjenötter (solrosfrön går även bra om du är nötallergiker)

3 vitlöksklyftor

2 msk citronsaft

3-4 msk näringsjäst

2-3 msk olivolja

3-6 msk vatten

Havssalt & svartpeppar

 

Så här gör du:

Rosta pinjenötterna (alternativt solrosfrön) i en torr stekpanna. Lägg sedan samtliga ingredienser i en mixer. Mixa hastigt. Smaka av med salt och peppar. Börja med minsta mängden olja och vatten och tillsätt mer om du vill ha en slätare variant. För en tjockare pesto använd mindre mängd vätska. Förvara peston i en glasburk med tätslutande lock. Håller ca en vecka i kylen. 

DSC07019

DSC07027

  


Rå jordgubbs­tartelette med choklad- & hasselnöts­kräm

Skrivet av Linda Vestman 13.02.2018

 

"Forget the butterflies, I feel the whole zoo when I'm with you."

 

Imorgon är det Alla Hjärtans Dag, eller vändagen. Vad man än väljer att kalla den så är det iallafall en dag fylld av kärlek. 

Kärlek ska vi trots allt visa 365 dagar om året, men ibland behöver vi kanske en liten påminnelse. En spark i baken. Då kan det vara bra med dagar som denna. Visa kärlek till dig själv, din omgivning, nära och kära, grannen och främlingen på bussen. Djuren och miljön. Alla är vi värda kärlek och omtanke. Varje. Dag.

Den här lilla vackra rå "bakelsen" är löjligt enkel att trolla fram. Endast fyra ingredienser, men smakar desto mer. En perfekt liten kombination blir det av att mixa macadamianötter, söta dadlar, syrlig citron och vanilj. Åh yes, det är en 'match made in cake heaven.' Att baka med färska medjool dadlar och macadamianötter känns lite extra lyxigt och passar fin fint på kärlekens dag. 

Jag är extremt glad över att ha hittat en vegansk choklad & hasselnötskräm, är nämligen väldigt svag för nutella. Den dag jag har en tillräckligt kraftig mixer ska jag försöka mig på att göra en egen variant, men tills dess så får det lov att bli en från butiken.

Sköt om er!

Kram,

Linda

 

Rå jordgubbstartelett med choklad- & hasselnötskräm

DSC04801

Du behöver:

10-15 stycken färska medjool dadlar

100-150 g macadamianötter

0.5 tsk vaniljpulver

Saften från en pressad citron

Garnering:

Choklad & hasselnötskräm 

Jordgubbar eller valfria bär

 

Så här gör du:

Sätt nötterna i en blender och mixa ett par sekunder till ett mjöl, det får gärna vara kvar lite mindre nötbitar för extra crunch. Kärna ur dadlarna och mixa samman med nötterna. Smaksätt med vaniljpulver och citronsaft. Forma till fyrkantiga bitar i valfri storlek. Dekorera med choklad & hasselnötskräm samt valfria bär. Förvara i kylen i ett par timmar innan servering. Löjligt enkelt. Löjligt gott.

DSC04803

 


Spirulina smoothie med hasselnöt och aprikosmüsli

Skrivet av Linda Vestman 12.02.2018

"It is up to you to see the beauty of everyday things."

 

Godmorgon! Då man inte har ett vanligt 9-17 jobb så kan man passa på att njuta av frukosten en timme extra en helt vanlig måndag som denna. Skönt. Kan man kalla det vardagslyx?

Gröna smoothies är minsann en klar favorit på frukostbordet. Det är inte bara smaken som lockar utan även färgen. Denna goding slinker lätt ner var och varannan dag här hemma. Perfekt under förkylningssäsongen eftersom ingefära har antibiotiska egenskaper som kan motverka problem med förkylning och influensa. Riv ner lite extra vettja om du börjar känna dig krasslig. 

Och varför inte toppa smoothien med hemgjord müsli gjord på bland annat hasselnötter och torkade aprikoser. Det är väldigt lätt att göra egen müsli - bara blanda ihop favorit ingredienserna och sedan låta härligheten rosta i ugnen. Och det bästa av allt? Den går att variera i det oändliga, så att den tilltalar alla smaklökar. Du slipper dessutom en massa konstigheter och raffinerat socker. 

Denna variant är inte för söt, med en diskret smak av kakao. Och det kan visst aldrig bli fel med rostade hasselnötter! Kärlek <3

 Ha en fin måndag!

 

Spirulina smoothie

thumbnail 22

Du behöver:

En halv fryst banan

1 dl fryst mango

En näve grönkål eller babyspenat

1-2 tsk spirulina

2 msk limejuice

2-3 tsk riven färsk ingefära

1-2 dl växtbaserad dryck

1/2 msk mandelsmör

 

Gör så här:

Häll ner alla ingredienser i en blender. Mixa på hög hastighet tills krämig och slät. Häll upp i en skål eller två mindre glas. Toppa med hemgjord müsli och bär. 

 

Hasselnöt och aprikos müsli

thumbnail 25

Du behöver:

7 dl glutenfria havregryn

1 dl solrosfrön

1.5 dl pumpafrön

0.5 dl kokosflingor

150 g torkade aprikoser

200 g hasselnötter

3 msk kakaopulver

2 msk kokosolja

2 msk lönnsirap

Valfri smaksättning: Kardemumma, kanel eller vaniljpulver. 

Gör så här:

Ställ ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser förutom torkade aprikoser i en stor skål. Smält kokosolja i en kastrull och tillsätt lönnsirap och valfri krydda. Rör sedan ner vätskan i skålen med de torra ingredienserna. Blanda väl och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ungen och kom ihåg att röra om då och då. Rosta i ca 30 minuter tills müslin fått en fin gyllene färg. Blanda ner torkade aprikoser först då müslin gräddat klart. Förvara i en glasskål med lock. 

 

  


Morot- och batatsoppa med rostade frön och timjan

Skrivet av Linda Vestman 09.02.2018

Hej fredag!

Jag hoppas ni mår bra, haft en produktiv vecka och har något roligt att se framemot i helgen. Själv ska jag spendera så mycket tid som möjligt utomhus. Snön har nämligen äntligen hittat hit till Lidingö, och vad passar väl inte bättre än att värma sig med en god soppa efter lek i snön! 

Jag älskar fylliga soppor. Trots det gör jag dem alldeles för sällan. Den här morot- och batatsoppan är riktigt krämig och smakrik. Jag tycker batat får en mycket godare smak då man rostar den i ugnen innan man mixar den till soppa. För övrigt så föredrar jag en lite tjockare soppa, men gillar du en mer tunnare variant så tillsätter du bara mera vatten.

Jag höftade med mängden vatten då jag kokade morötterna och tillsatte mer efter att ha mixat soppan. De ugnsrostade morötterna med timjan och pumpafröolja passar perfekt som garnering. Riktigt gott!

 

Morot- och batatsoppa med rostade frön och timjan

thumbnail 30

Ingredienser:

1 medelstor batat

500 g morötter

1 dl matlagningsgrädde gjord på havre

1 grönsaksbuljong 

2 vitlöksklyftor

0.5 dl frö-mix (pumpafrön, pinjenötter och solrosfrön)

Timjan

Chiliflingor

En skvätt citron

Himalaya salt & Peppar

 

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala bataten och skär i mindre bitar. Lägg bataten och vitlöksklyftorna i en ugnssäker form, ringla över olivolja och strö över salt. Rosta i ugnen ca 20-30 min.

2. Skala och skär morötterna i skivor. Koka morötterna i vatten tillsammans med en grönsaksbuljong tills de mjuknat.

3. Rosta pumpafrön, pinjenötter och solrosfrön i en torr stekpanna tills de fått färg.

4. Mixa bataten och morötterna (+ vattnet) i en mixer tillsammans med de rostade fröna. Häll sedan över i en kastrull. Tillsätt matlagningsgrädde, eventuellt mera vatten, chiliflingor, timjan och en skvätt citron. Smaka av med salt & peppar.

thumbnail 31

 thumbnail 32

Tillbehör till soppan: 

Ugnsrostade morötter med timjan och pumpafröolja

Ingredienser:

3-4 stora morötter

1 msk pumpafröolja

En skvätt flytande honung

1/2 citron

Himalaya salt & peppar

Timjan

 

Instruktioner:

1.  Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala och skär upp morötterna i smala stavar.

3. Lägg morötterna i en ugnssäker form. Ringla över pumpaolja, honung och citronsaft. Strö över salt, peppar och timjan.

3. Rosta mitt i ugnen ca 20 minuter beroende på storlek.

 

 


Välkommen till Health Food & Other Stories

Skrivet av Linda Vestman 08.02.2018 | 2 kommentar(er)

Hej!

Jag vill börja med att önska dig varmt välkommen till Health Food & Other Stories. Ser framemot att börja blogga här på Foodly! Så kul! Och vad passar väl inte bättre än att börja blogga på sin födelsedag. Sicken present :)

Jag heter Linda, utbildad journalist, bosatt på Lidingö utanför Stockholm och då jag inte bloggar och skriver jobbar jag som purser ombord på ett av Silja Lines fartyg. Dock känner jag att det snart är dags att ta och återvända till mitt kära hemland Finland.

Som barn tillbringade jag en stor del av tiden i köket, bland kaksmet och bulldeg. Under tonårstiden började jag få problem med magen och blev i samma veva överkänslig mot både mjölk och gluten; detta bidrog till att mitt intresse för hälsosam matlagning blev allt större. Jag tror starkt på att vi kan motverka en rad sjukdomar genom att välja rätt kost. Här finns det inget rum för några "quick-fix" dieter - utan mer en hållbar livsstil som man känner sig tillfreds med.

 

Vad kan man då förvänta sig av mig som matbloggare på Foodly?

 

"The secret ingredient in all my dishes is one heaping teaspoon of love."

Med mina recept vill jag visa hur man på ett snabbt och enkelt sätt skapar näringsrika, hälsosamma och goda maträtter från naturliga råvaror. Att laga mat ska vara okomplicerat. Många gånger har man inte tid att stå i köket och då vill man snabbt kunna blanda ihop något gott och nyttigt. Hur man på ett smakfullt och intressant sätt kan få in mer frukt och grönt i sin vardag, helt enkelt. Eftersom jag älskar frukost så kommer det nog bli en hel del frukostinspiration. 

Gott, enkelt, hälsosamt och näringsrikt är några av de ord som genomsyrar nästan alla mina recept. Jag strävar efter att äta en så växtbaserad kost som möjligt, inte bara för min egen hälsas skull utan även för vår miljö och djuren. Om jag genom mina matvanor kan bidra till en lite bättre planet är jag tacksam. Ingen kan göra allt, men alla kan vi göra något.

thumbnail 23

 

2017 06 18 11 59 50 1

 

2017 06 02 12 18 30 1

Health Food & Other Stories vilar på ett holistiskt synsätt där målet är ett hälsosamt och balanserat liv året om. Genom mina recept hoppas jag kunna inspirera till en positiv livsstil och grönare vardag - en vardag som kantas av näringsrika måltider som ger både kropp och knopp hälsosam energi.

Restriktioner lämnar vi bakom oss, tycker jag. Målet är väl ändå att må så bra som möjligt och då är det super viktigt att utgå från sig själv och sina behov. Lyssna på kroppen - ett av mina många motton - är något jag förespråkar starkt. Våga experimentera i köket, ha kul och välj en livsstil som får dig att må bra.

Jag hoppas du ska trivas i mitt kök.

 

Ha det fint, så hörs vi snart!

Linda

 

Några korta mat-fakta om mig:

 

Favorit maträtt: Jag är omåttligt förtjust i indisk mat, samt asiatiskt. Och förstås, smoothies... Måste behärska mig lite så det inte blir smoothie tre gånger / dag.  

Favorit kryddor: Koriander, kanel och gurkmeja.

Detta hittar du nästan alltid i mitt skafferi: Ris, quinoa, sötpotatis, spenat, spirulina, banan, ägg, avokado, tahini, jordnötssmör, linser och bönor.

Favorit dryck: Kaffe! Alldeles för mycket kaffe... Eller gurkmeja latte.

Min stora last: Jordnötssmör och mörk choklad.

När blodsockret tryter äter jag: Choklad! Eller när jag har självdisciplin - riskakor med jordnötssmör och skivad banan, eller en stor och gärna grön smoothie.

Överkänslig mot: Sädesslag och mjölk, samt avundsjuka och illvilja.

thumbnail 28