Header Hallonochpraliner

Mörk chokladmousse med smak av kaffe

Skrivet av Hallon & Praliner 25.01.2018

En chokladig efterrätt är alltid välkommen. Den här chokladmoussen är gjord av mörk choklad och har smak av kaffe. Vi toppade den ganska kraftiga moussen med några friska hallon. 

Chokladmousse:
Det här receptet passar bra för 4 portioner om du vill ha ganska stora portioner, vi gjorde lite mindre portioner och för 6 personer.

125g mörk choklad
2 ägggulor
3 msk florsocker
4-5 msk starkt kaffe
2,5 dl vispgrädde

Börja med att bryta chokladen i bitar och smält den i en kastrull, låt sedan svalna något. Rör sedan i en äggula i taget, rör ordentligt. Tillsätt florsocker och kaffe och låt svalna helt. Vispa grädden och vänd ner den i smeten. Lägg upp i portionsskålar och låt stå i kylen i några timmar.

pasta5


Citron- och limesorbé med blåbärsmaräng och brynt vitchoklad

Skrivet av Hallon & Praliner 20.01.2018

Den här sorbén är ett perfekt avslut efter en mäktig middag! Den är frisk och syrlig och slinker lätt ner! Vill du ännu göra sorbén lite festligare så kan du servera den med smulor av blåbärsmaräng och brynt vitchoklad!

Och det bästa är att alla komponenter i denna efterrätt går att förbereda dagar på förhand.

Ca 1 liter Citron- och limesorbé:
6 dl vatten
4 dl socker
1 Gelatinblad
3 dl färskpressad citron och limesaft

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter. Koka upp socker och vatten och låt koka 3 minuter. Låt svalna någon minut. Vispa ner gelatinbladet och låt vätskan kallna. Häll sen i citron- och limesaften och kör sorbén i glassmaskin ca 30 minuter. Servera genast eller frys sorbén tills det är dags att servera den.

Så här gör du enkla blåbärsmaränger:

3 äggvitor

2 dl socker

1 krm citronsaft

1 dl frysta blåbär

Tina blåbären och pressa ur den mesta a vätskan ur dem. Nu återstår ca ½ dl blåbär som du skall använda till marängen. Vispa äggvitorna med citronsaften och lite av sockret tills det börjar bildas toppar i marängen. Tillsätt resten av sockret under vispning. Vänd försiktigt ner blåbären i marängen. Klicka ut till medelstora maränger på bakplåtspapper och grädda på 100 grader i 2-3 timmar. Håll koll så att de inte börjar få en gyllenbrun färg. Ett tips är att när de är klara stänga av ugnen och låta marängerna stå kvar i ugnen över natten. Det brukar göra att de får en riktig bra konsistens.

Brynt vitchoklad gör du enkelt genom att smälta 100 gram vitchoklad i en kastrull på låg värme. Rör om chokladen tills den börjar få en gyllene färg. Ta då snabbt av den av spisen och bred ut på bakplåtspapper. Det gäller att hålla stenkoll så att den inte hinner brännas. Och bli inte rädd om det ser ut som det kommer att bli en grynig massa av det hela, fortsätt bara röra!

Montera efterrätten genom att strö ut smulor av blåbärsmarängen och hackad brynt vitchoklad. Toppa med en kula sorbé. Ät och njut!

vinter1vinter2

 


Parfait med blåbär och lime

Skrivet av Hallon & Praliner 11.01.2018

Parfait är en snabblagad, god och fräsch efterrätt som är lätt att variera enligt de bär och frukter som man råkar ha hemma. Dessutom går den bra att göra i förväg och bara ta fram den från frysen i slutet på middagen. Denna gång smaksatte vi vår parfait med blåbär och lime.

Detta behöver du:
4 dl grädde
4 äggulor
1 dl socker
2 dl blåbär
2 st lime

Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa grädden och vänd ned den i smeten. Blanda i blåbären och cesten av två limefrukter. Fyll en form och frys den i minst 5 timmar. Ta fram parfaiten ur frysen ca 20 min innan det är dags att äta den. För att lättare få den att lossna från formen kan man doppa den snabbt i hett vatten. Dekorera med bär.

cheesecake1


Vispad pannacotta med pepparkakscrumble och persimon

Skrivet av Hallon & Praliner 17.12.2017

En julig efterrätt att servera på julmyset, glöggminglet eller varför inte som efterrätt på julafton.

Vispad pannacotta med pepparkakscrumble och persimon:
6 små portioner
1 gelatinblad
2 dl grädde
2 msk socker
1 vaniljstång

Förbered gärna pannacotta en dag på förhand.

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten och låt stå i 10 minuter.

Dela vaniljstången och skrapa ut vaniljfröna och blanda med grädden i en kastrull. Tillsätt socker och koka upp blandningen. När grädden kokat upp plocka bort vaniljstången och vispa ner gelatinbladet. Låt pannacottan bli ordentligt kall.

Vispa upp pannacottan med elvisp tills den får en mousseliknande konsistens. Spritsa pannacottan i små glas och toppa med pepparkakscrumble. Skiva en persimon och tryck ut stjärnor med hjälp av en pepparkaksform.

jul4


En blåvit efterrätt för Finland med smak av vanilj och blåbär

Skrivet av Hallon & Praliner 05.12.2017

Självklart skall Finland 100 år firas med en blåvit efterrätt! :) Vi gjorde en härlig blåbärspaj med vaniljmaräng och blev mycket nöjda med resultatet.

sjalv8

Botten:
200 g digestivekex
100 g smält smör

Fyllning:
Blåbär (ca 2½ dl frysta blåbär)
1 msk vatten
1 burk kondenserad mjölk
4 äggulor

Maräng med vaniljsmak:
4 äggvitor
1½ dl socker
1 vaniljstång
1½ dl socker + 1 dl vatten (detta till sockerlagen)

Gör så här:
Börja med att göra fyllningen, för den får gärna stå och dra sig en timme innan gräddning. Koka upp blåbär med vatten i en kastrull. Låt koka i ca 10 minuter. Under kokningen kan du mosa blåbären något, t.ex. med en potatisstomp.

Låt blåbären svalna lite. Blanda sen 10 matskedar av blåbären med den kondenserade mjölken och äggulorna. Vispa ihop och låt stå en timme.

Sätt ugnen på 175 grader.

Mixa digestivekexen till smulor och blanda dem med det smälta smöret. Tryck ut degen i en stor pajform eller i 6 portionspajformer.

Grädda i 10 minuter. Ta ut och låt svalna.

Sila blåbärsblandningen och häll den silade smeten i pajformen/formarna. Grädda i cirka 15 minuter. Om du använder en stor pajform kan den behöva gräddas lite längre. Ta ut pajen och låt den kallna helt.

Marängen:
Vispa 4 äggvitor till hårt skum. Vispa ner 1½ dl socker i marängen. Under tiden du vispar marängen kokar du en sockerlag på 1 dl vatten, 1½ dl socker och en halverad och urskrapad vaniljstång. När sockerlagen har kokat klart plockar du bort vaniljstången från sockerlagen. Under hård vispning häller du ner sockerlagen i marängen. Låt marängen vispa på låg hastighet tills den är kall.

Spritsa marängen över pajen och bränn av den med en gasolbrännare.

sjalv9 


Smördegspajer med äppel och kanel

Skrivet av Hallon & Praliner 27.10.2017

Smördegspajer med äppel och kanel som toppas men en syrlig kräm gjord av creme fraiche. En höstig efterrätt med lite julig touch som även funkar bra till eftermiddags- eller kvällsfikat. 

Du behöver:
Smördegsknyten:
Smördegsplattor
4-6 äpplen
Kanel
Muscovado- eller farinsocker
1 ägg

Sås:
1,5 dl creme fracihe
Kanel
Florsocker

Låt smördegsplattorna tina under tiden som du skivar äpplena i smala skivor. Skär sedan smördegsplattorna i kvadrater, räkna en kvadrat per person och skär ett litet snitt en bit från kanten runt hela kvadraterna. Pensla plattorna med ett vispat ägg. Rada ut äppelskivorna ganska tätt över smördegsplattan. Pudra över kanel och muscovadosocker för att ge dem lite karamelliserad yta och grädda dem i ugnen i ca. 10 minuter eller tills de fått en fin färg. 

Som tillbehör till smördegspajerna gjorde vi en syrlig kräm genom att blanda creme fraiche, kanel och florsocker. Här använde vi inga exakta mått utan sätt socker tills du får en lagom söt/syrlig kräm. Om man vill kan man även byta ut den här krämen mot vanlig vaniljsås, grädde eller vaniljglass vilket även skulle passa bra till smördegspajerna. Ät dem gärna medan de ännu är lite ljumma!

lasagne3lasagne2lasagne1

 

 


Ugnsbakade fikon med pannacottasås och pekannötskrisp

Skrivet av Hallon & Praliner 07.10.2017

En mycket enkel och smakrik efterrätt. Efterrätten är bra eftersom den går att förbereda till stor del på förhand, både pekannötsflarnen och pannacottan till såsen vilket gör att det är en perfekt efterrätt att bjuda gästerna på när du vill hinna umgås mera och inte stå i köket hela kvällen.

För 6 personer behöver du: 
Pekanflarn:
1½ dl finhackade pekannötter
50 g smör
½ dl strösocker
1 msk vetemjöl
2 msk grädde
1 nypa salt

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka pekannötterna. Blanda samman smör, socker, mjöl, grädde och salt i en kastrull. Låt smälta ihop till en slät massa utan att blandningen kokar. Ta av spisen och rör ner pekannötterna. Klicka ut smeten på 2 bakplåtsklädda ugnsplåtar (ca 10 klickar på varje plåt). Grädda flarnen ca 7-8 minuter. Håll ett öga på flarnen för de bränns lätt. Låt kallna. 

Pannacottasås:
3 dl grädde
1 blad gelatin
3 msk socker
1 vaniljstång

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i åtminstone 5 minuter. I en kastrull lägger du grädde, en delad och urskrapad vanilstång och sockret. Koka upp och ta sedan av spisen. Vispa ner gelatinbladet i grädden. Låt pannacottan stå i kylskåp några timmar innan det är dags för servering.

När du är klar att börja montera efterrätten bakar du fikonen i ugn. 1 fikon per person räcker bra. Skär ett kryss i fikonen, akta så att du inte skär för långt ner så att de faller itu. Grädda på 225 grader i 10 minuter. 

Medan fikonen bakas i ugnen kan du smula pekanflarn i botten på efterrättsskålar. Så att det blir ett lager med pekankrisp. Lämna gärna ett pekanflarn per person som dekoration! Ta fram pannacottan ur kylskåpet och vispa den några minuter med elvisp så att den blir en sås. Fördela såsen i efterrättsskålarna. Toppa med ett fikon och pekanflarn. Vi råkade också ha färska björnbär som vi adderade. Mycket gott!  

bolognes11bolognes2bolognes3


Cannoli

Skrivet av Hallon & Praliner 30.09.2017

Cannoli är små goda italienska bakverk. För att göra dessa rekommenderar vi att du skaffar cannolirör. Cannolirör är metallrör som du lindar degen runt och sen lägger ner i den heta frityroljan. 

Cannolirör för ca 12 cannoli:
150 g vetemjöl
1 tsk kakao
2 tsk kanel
1 tsk socker
1 krm salt
20 g smör
1 tsk äppelcidervinäger
2 msk torrt vitt vin
1 äggvita
1 äggula (till att fästa ändarna)
olja till fritering

Börja med att pulsera ihop de torra ingredienserna i en matberedare. Tillsätt smöret och arbeta ihop. Tillsätt till sist resten av ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Knåda degen för hand lite på slutet för att få den att ta ihop ordentligt. Vingla in degen i plastfolie och låt vila 1 timme i kylskåp.

Ta fram degen och kavla ut den riktigt tunt, så tunt du bara får den. Stansa ut rundlar med hjälp av ett glas. Linda en rundel runt ett cannolirör och pensla med lite uppvispad äggula för att få degen att fastna. Skippa inte äggulan och penslandet, tro oss, första försöket cannolirör gick åt skogen på grund av det :)

Hetta upp olja till ca 170 grader. Fritera ett cannolirör åt gången i några minuter. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. När cannolirören svalnat drar du försiktigt cannoliskalen från röret.

Sen kan du ta itu med fyllningen. Cannoli skall egentligen göras på ricottaost. Men tyvärr kom vi inte över någon ricotta så det blev att improvisera med mascarpone denna gång. Men det blev gott det också!

Till fyllningen behöver du:
1 ask mascarponeost (250g)
1½ dl vispgrädde
(ev. några matskedar florsocker om du vill ha fyllningen sötare)
Malen kanel efter smak (ca 1-2 tsk)
Finriven choklad efter smak (ca 3 rader fazers blå)

Vispa upp mascarponeosten och vänd ner vispad grädde. Vänd försiktigt i kanel, choklad och florsocker. Smaka dig fram tills du är nöjd med smaksättningen. Fyll en sprits med mascarponefyllningen och spritsa in fyllningen i cannolirören. Strössla cannolin med finhackad choklad. Pudra florsocker över dem strax innan servering.

Servera som efterrätt eller som tillbehör till en god kopp kaffe!

kantarellrisotto1

 

 


Blåbärsscones med citron

Skrivet av Hallon & Praliner 24.08.2017

Dessa goda scones med blåbär och citron är gjorda enligt Leila Lindholms recept. Avnjöt dessa tillsammans med philadelphiaost som blandats med fröna från en vaniljstång och vispats fluffig med elvisp samt hallonsylt och en lagrad ost. Känns extra lyxigt med dessa en vardagkväll tillsammans med en kopp te framför en bra serie eller varför inte till helgfrukosten.

Du behöver:
7 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl råsocker
125 g kallt smör
1 ägg
2 dl mjölk
1 ägg till pensling
Skalet av 2 citroner
1 dl vetemjöl
1 1/2 dl blåbär

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke.
Skär smöret i tärningar och nyp ihop det med de torra ingredienserna. Vispa samman ägg och mjölk.
Blanda vätskan och de torra ingredienserna till en deg, tillsätt 1 dl extra vetemjöl och rivet citronskal i degen 
Platta ut degen till en längd, cirka 3 cm tjock, på mjölat bakbord och skär den i trekantiga bitar eller stansa ut ringar. Blanda försiktigt ner blåbären i degen utan att de mosas sönder. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ett vispat ägg och grädda dem gyllene i ca 10 min i mitten av ugnen. 

Blabarsscones2Blabarsscones1


Marängtårta med choklad och blåbär som toppas med röda vinbär

Skrivet av Hallon & Praliner 17.08.2017

Marängbotten:
5 äggvitor
50g mörk choklad
2 dl socker

Fyllning:
3 dl grädde
200 g philadelphiaost
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
5 dl färska blåbär

Gör så här:
Ta fram äggen en stund på förhand så att de hinner bli rumstempererade. Sätt ugnen på 125 grader.
Smält chokladen över vattenbad. Vispa äggvitorna till fast skum, tillsätt sockret lite åt gången under fortsatt vispning. 
Bre ut marängen på plåtar bakplåtspapper enligt så stora bottnar du vill ha. Vi gjorde fyra ganska små rundlar eftersom vi ville få ordentlig höjd på tårtan, tre skulle också funka bra.
Ringla den smälta chokladen över marängbottnarna och dra med en sked för att få chokladen snyggt melerad i marängen. Grädda bottnarna i ca 1,5 h eller tills de känns torra och spröda. Stäng av ugnen och låt marängbottnarna ligga kvar i ugnen med öppna ugnsluckan på glänt.

Gör fyllningen genom att vispa grädden, blanda ner philadelphiaosten. Smaksätt med flor- och vaniljsocker. Tillsätt blåbären.

Lägg ihop tårtan. Toppa den med blåbär och röda vinbär!

Tarta1Tarta2