Header Hallonochpraliner

Frozen Yoghurt med hallon, vitchoklad och pistage

Skrivet av Hallon & Praliner 30.04.2018

Behöver du en snabb och fräsch efterrätt till kvällen? Då rekommenderar vi frozen yoghurt!

Frozen Yoghurt är något vi blev väldigt förälskade i under tiden i New York, där blev det att äta x antal frozen yoghurts i en massa olika smaker. Nu på våren och till sommaren är det väldigt fräscht och gott med frozen yoghurt som är ett bra alternativ till glass samt som går att variera mycket beroende på vad du är sugen på för smaker.

6 portioner:
0,75 dl vispgrädde
4 dl turkiskt yoghurt
2 msk vaniljsocker eller vaniljpulver
2 dl hallon
100 g vitcholklad
150 g pistagenötter

Börja med att vispa grädden, rör sedan ner yoghurten, sockret och hallonen. Smaka av och tillsätt mer hallon eller mer socker om du så önskar. Ställ sedan i frysen i ett par timmar.

Lägg pistagenötterna på ett bakplåtspapper i ugnsform och strö över vitchokladen som du hackat i bitar. Gratinera i ugnen tills chokladen smält. Låt sedan vitchoklad-pistagebräcken svalna.

Mixa yoghurten med en stavmixer direkt du tar den ur frysen, finhacka vitchoklad-pistagebräcken och rör ner den i yoghurten. Toppa med några hela hallon! Servera direkt innan yoghurten hinner smälta.paella9paella11

 


Påsktårta

Skrivet av Hallon & Praliner 29.03.2018

Och som avslutning på en härlig påskmiddag denna fräscha påsktårta!

En påsktårta som fylls med lemoncurdkvarg dekoreras med påskägg och hyvlad choklad!

Vi gjorde tårtbotten enligt ett recept som baserar sig på lika delar.

Du behöver 3 likadana glas.

I ett glas knäcker du 5-6 ägg (för en springform som är 26cm)

I det andra glaset häller du socker, sockret skall nå upp till samma nivå som äggen.

Och i det sista glaset häller du upp mjöl, mjölet skall nå upp till samma nivå som äggen och sockret gör. Denna gång bytte vi ut en del mjöl mot kakao för att få en härlig chokladig mörk tårtbotten.

Blanda 2 tsk bakpulver i mjölet. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner vetemjöl och bakpulver. Häll smeten i en smörad och bröad springform och grädda på 175 grader tills kakan är gräddad. Kolla med tandpetare om kakan är klar. Det beror på kakans storlek och ugnen hur länge det tar innan den är klar, men börja kolla efter ca en 20-25 minuter!

Fyllning:
2 dl grädde
400g kvarg
1 dl florsocker
4 msk lemoncurd

Vispa grädden, blanda ner kvarg och florsocker. Tillsätt så mycket lemoncurd som du vill ha, vi satte ca 4 msk.

Koka lemon curd så här:
1 dl pressad citronsaft
1,5 dl strösocker
4 äggulor
50 g smör

Koka upp citronsaft och socker. Låt svalna något. Rör ner äggulorna och vispa hela tiden tills curden tjocknar. Skär det kalla smöret i bitar, tillsätt i curden och rör tills den är jämn. Förvara kallt.

När tårtbottnen svalnat ordentligt skar vi den i tre delar och fyllde den med kvargfyllningen. 

Vi dekorerade tårtan med påskägg och hyvlade över choklad. 

Pask14

 


Citron- och vitchokladmousse toppad med passionsfrukt

Skrivet av Hallon & Praliner 27.03.2018 | 1 kommentar(er)

En efterrätt till påskhelgen, citron- och vitchokladmousse toppad med passionsfrukt.

Det här receptet passar också bra för 4 portioner om du gör dem normalstora, vi gjorde lite mindre portioner och för 6 personer.

Du behöver:
125g vitchoklad
2 äggulor
3 msk florsocker
4 msk citronsaft
2,5 dl vispgrädde
Rivet skal av en halv citron

Börja med att bryta chokladen i bitar och smält den i en kastrull, låt sedan svalna något. Rör i en äggula i taget, rör ordentligt. Tillsätt florsocker och citronsaft samt rivet skal av en halv citron och låt sedan svalna helt. Vispa grädden och vänd ner den i smeten. Lägg upp i portionsskålar och låt stå i kylen i några timmar. Dekorera med passionsfrukt.

pacc8ask28

 


Mangoglass

Skrivet av Hallon & Praliner 09.03.2018

Här kommer ett recept på en enkel och frisk mangoglass som är gjord helt utan tillsatt socker. 

För 6 personer:
En påse frusen mango (ca 300 gram)
En frusen banan (i bitar)
Rivet skal och saft av en lime
Färsk basilika
Riven ingefära
2 msk  turkisk yoghurt

Mixa den frusna mangon och bananen till glasskonsistens. Tillsätt sedan de övriga ingredienserna och smaka av. Pröva dig fram till vilken smakkombination du vill ha. Vi tyckte mycket om smaken av basilika tillsammans med den friska limesmaken! Avnjut glassen genast!

indiskt34

 


Key Lime Pie med italiensk maräng

Skrivet av Hallon & Praliner 25.02.2018

En återkommande favorit bland efterrätter är Key Lime Pie, istället för att servera den med vispad grädde, toppade vi pajen med italiensk maräng, det är snäppet godare tycker vi. Kombinationen av den krispiga bottnen, den syrliga limen och den söta marängen gör Key Lime Pie till en perfekt efterrätt.

Botten:
200 g digestivekex
100 g smör

Fyllningen:
1 burk (400 g) kondenserad mjölk
4 äggulor
Skal och saft av 5 limefrukter

Sätt ugnen på 175 grader och krossa sedan kexen och blanda samman med smält smör. Tryck ut kexsmeten i smord form  och förgrädda pajskalet i ca. 10 min. i mitten av ugnen.

Blanda kondenserad mjölk med äggulorna och limesaften och skalet av lime och låt fyllningen stå och dra i 30-60 min. Om du vill kan du sedan sila fyllningen för att få bort skalbitarna innan du häller fyllningen över pajskalet och gräddar pajen i mitten av ugnen i ca. 15 min. Låt svalna helt.

Marängen:
4 äggvitor + 1½ dl socker
1 dl vatten
1½ dl socker

Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa sen ner 1½ dl socker i marängen. När du kan vända bunken upp och ner utan att marängen rinner ut är din maräng tillräckligt hårt vispad.

Koka upp vatten och 1½ dl socker tills sockret har löst sig och du får en sockerlag. Under hård vispning häller du i sockerlagen i marängen. Vispa hela tiden. Sen vispar du marängen på lite lägre hastighet tills den har kallnat. Lättast är detta om du använder dig av en hushållsassistent.

När marängen är kall så spritsar du ut den på key lime pajen och bränner av marängen lätt med en Crème brûlée brännare.

key lime pie1key lime pie2


Mörk chokladmousse med smak av kaffe

Skrivet av Hallon & Praliner 25.01.2018

En chokladig efterrätt är alltid välkommen. Den här chokladmoussen är gjord av mörk choklad och har smak av kaffe. Vi toppade den ganska kraftiga moussen med några friska hallon. 

Chokladmousse:
Det här receptet passar bra för 4 portioner om du vill ha ganska stora portioner, vi gjorde lite mindre portioner och för 6 personer.

125g mörk choklad
2 ägggulor
3 msk florsocker
4-5 msk starkt kaffe
2,5 dl vispgrädde

Börja med att bryta chokladen i bitar och smält den i en kastrull, låt sedan svalna något. Rör sedan i en äggula i taget, rör ordentligt. Tillsätt florsocker och kaffe och låt svalna helt. Vispa grädden och vänd ner den i smeten. Lägg upp i portionsskålar och låt stå i kylen i några timmar.

pasta5


Citron- och limesorbé med blåbärsmaräng och brynt vitchoklad

Skrivet av Hallon & Praliner 20.01.2018

Den här sorbén är ett perfekt avslut efter en mäktig middag! Den är frisk och syrlig och slinker lätt ner! Vill du ännu göra sorbén lite festligare så kan du servera den med smulor av blåbärsmaräng och brynt vitchoklad!

Och det bästa är att alla komponenter i denna efterrätt går att förbereda dagar på förhand.

Ca 1 liter Citron- och limesorbé:
6 dl vatten
4 dl socker
1 Gelatinblad
3 dl färskpressad citron och limesaft

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter. Koka upp socker och vatten och låt koka 3 minuter. Låt svalna någon minut. Vispa ner gelatinbladet och låt vätskan kallna. Häll sen i citron- och limesaften och kör sorbén i glassmaskin ca 30 minuter. Servera genast eller frys sorbén tills det är dags att servera den.

Så här gör du enkla blåbärsmaränger:

3 äggvitor

2 dl socker

1 krm citronsaft

1 dl frysta blåbär

Tina blåbären och pressa ur den mesta a vätskan ur dem. Nu återstår ca ½ dl blåbär som du skall använda till marängen. Vispa äggvitorna med citronsaften och lite av sockret tills det börjar bildas toppar i marängen. Tillsätt resten av sockret under vispning. Vänd försiktigt ner blåbären i marängen. Klicka ut till medelstora maränger på bakplåtspapper och grädda på 100 grader i 2-3 timmar. Håll koll så att de inte börjar få en gyllenbrun färg. Ett tips är att när de är klara stänga av ugnen och låta marängerna stå kvar i ugnen över natten. Det brukar göra att de får en riktig bra konsistens.

Brynt vitchoklad gör du enkelt genom att smälta 100 gram vitchoklad i en kastrull på låg värme. Rör om chokladen tills den börjar få en gyllene färg. Ta då snabbt av den av spisen och bred ut på bakplåtspapper. Det gäller att hålla stenkoll så att den inte hinner brännas. Och bli inte rädd om det ser ut som det kommer att bli en grynig massa av det hela, fortsätt bara röra!

Montera efterrätten genom att strö ut smulor av blåbärsmarängen och hackad brynt vitchoklad. Toppa med en kula sorbé. Ät och njut!

vinter1vinter2

 


Parfait med blåbär och lime

Skrivet av Hallon & Praliner 11.01.2018

Parfait är en snabblagad, god och fräsch efterrätt som är lätt att variera enligt de bär och frukter som man råkar ha hemma. Dessutom går den bra att göra i förväg och bara ta fram den från frysen i slutet på middagen. Denna gång smaksatte vi vår parfait med blåbär och lime.

Detta behöver du:
4 dl grädde
4 äggulor
1 dl socker
2 dl blåbär
2 st lime

Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa grädden och vänd ned den i smeten. Blanda i blåbären och cesten av två limefrukter. Fyll en form och frys den i minst 5 timmar. Ta fram parfaiten ur frysen ca 20 min innan det är dags att äta den. För att lättare få den att lossna från formen kan man doppa den snabbt i hett vatten. Dekorera med bär.

cheesecake1


Vispad pannacotta med pepparkakscrumble och persimon

Skrivet av Hallon & Praliner 17.12.2017

En julig efterrätt att servera på julmyset, glöggminglet eller varför inte som efterrätt på julafton.

Vispad pannacotta med pepparkakscrumble och persimon:
6 små portioner
1 gelatinblad
2 dl grädde
2 msk socker
1 vaniljstång

Förbered gärna pannacotta en dag på förhand.

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten och låt stå i 10 minuter.

Dela vaniljstången och skrapa ut vaniljfröna och blanda med grädden i en kastrull. Tillsätt socker och koka upp blandningen. När grädden kokat upp plocka bort vaniljstången och vispa ner gelatinbladet. Låt pannacottan bli ordentligt kall.

Vispa upp pannacottan med elvisp tills den får en mousseliknande konsistens. Spritsa pannacottan i små glas och toppa med pepparkakscrumble. Skiva en persimon och tryck ut stjärnor med hjälp av en pepparkaksform.

jul4


En blåvit efterrätt för Finland med smak av vanilj och blåbär

Skrivet av Hallon & Praliner 05.12.2017

Självklart skall Finland 100 år firas med en blåvit efterrätt! :) Vi gjorde en härlig blåbärspaj med vaniljmaräng och blev mycket nöjda med resultatet.

sjalv8

Botten:
200 g digestivekex
100 g smält smör

Fyllning:
Blåbär (ca 2½ dl frysta blåbär)
1 msk vatten
1 burk kondenserad mjölk
4 äggulor

Maräng med vaniljsmak:
4 äggvitor
1½ dl socker
1 vaniljstång
1½ dl socker + 1 dl vatten (detta till sockerlagen)

Gör så här:
Börja med att göra fyllningen, för den får gärna stå och dra sig en timme innan gräddning. Koka upp blåbär med vatten i en kastrull. Låt koka i ca 10 minuter. Under kokningen kan du mosa blåbären något, t.ex. med en potatisstomp.

Låt blåbären svalna lite. Blanda sen 10 matskedar av blåbären med den kondenserade mjölken och äggulorna. Vispa ihop och låt stå en timme.

Sätt ugnen på 175 grader.

Mixa digestivekexen till smulor och blanda dem med det smälta smöret. Tryck ut degen i en stor pajform eller i 6 portionspajformer.

Grädda i 10 minuter. Ta ut och låt svalna.

Sila blåbärsblandningen och häll den silade smeten i pajformen/formarna. Grädda i cirka 15 minuter. Om du använder en stor pajform kan den behöva gräddas lite längre. Ta ut pajen och låt den kallna helt.

Marängen:
Vispa 4 äggvitor till hårt skum. Vispa ner 1½ dl socker i marängen. Under tiden du vispar marängen kokar du en sockerlag på 1 dl vatten, 1½ dl socker och en halverad och urskrapad vaniljstång. När sockerlagen har kokat klart plockar du bort vaniljstången från sockerlagen. Under hård vispning häller du ner sockerlagen i marängen. Låt marängen vispa på låg hastighet tills den är kall.

Spritsa marängen över pajen och bränn av den med en gasolbrännare.

sjalv9