Header Hallonochpraliner

Kronärtskocka med citronsmör

Skrivet av Hallon & Praliner 23.05.2018

En favorit i repris! Att doppa kronärtskocka i citronsmör är både gott och ett trevligt sätt att dela mat på! 

Kronärtskockorna kokas mjuka i rikligt saltat vatten. Räkna 2 teskedar salt per liter vatten. Vattnet skall täcka kronärtskockorna vid kokning. Vi hade ganska små kronärtskockor och de blev klara på ca. 20 minuter. När bladen lätt går att dra av kronärtskockan så är den klar. Man äter kronärtskocka genom att dra av bladen och den nedersta köttiga delen av bladet doppar man i citronsmör och äter. Resten av bladet slängs bort. När alla bladen är avlägsnade så lämnar själva hjärtat av kronärtskockan. Skär bort den skäggiga delen och ät upp kronärtskockshjärtat.

var4

Citronsmör gör du enkelt genom att smälta  smör (typ 50 g för 4 personer) som du sen blandar med citronskal och citronsaft enligt tycke och smak, dvs hur syrligt smör du vill ha.

Denna rätt passar perfekt som en enkel förrätt eller som tapasrätt!


Sangria på vitt vin och lyxigt snacks

Skrivet av Hallon & Praliner 22.05.2018

Här kommer ett recept på en Sangria som vi gjorde på vitt vin med smak av fläder, mynta, jordgubbar och nektarin. Passar bra att drickas i solsken på terassen tillsammans med lite snacks. :)

Du behöver:
En flaska vitt vin
1 liter mineralvatten
2 dl flädersaft (koncentrat)
Jordgubbar
Nektarin
Mynta
Isbitar

Skär jordgubbarna och nektarinerna i bitar och fyll botten på kannan med dessa. Tillsätt en halv kruka myntablad. Häll på vin, mineralvatten och flädersaft. Avsluta med några isbitar och gå sedan ut för att avnjuta Sangrian utomhus!

var5

Ett gott snacks att äta under tiden man avnjuter Sangrian är chips toppade med räkor, smetana, rödlök och dill.

var7

Du behöver:
1 påse salta lantchips
200 g räkor
En burk smetana
1 liten rödlök
En knippe dill

Häll ut de salta chipsen på ett stort fat. Fördela små klickar med smetana över chipsen. Strö över rödlöken och räkorna och toppa fatet med att strö över lite finhackad dill! 

var6


Skaldjurspaella

Skrivet av Hallon & Praliner 17.05.2018

Paella för oss är perfekt vår och sommarmat! Vi tycker bäst om paella med skaldjur och denna gång valde vi räkor och blåmusslor. Ingredienserna i en paella kan du variera enligt tycke och smak men till exempel grillad kyckling, ärter, olika kryddiga korvar passar bra i en paella.

Paella för 5-6 personer:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grön paprika
0,5 g saffran
3 dl ris
1 dl vitt vin
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
Salt och svartpeppar
Tinade räkor
1 förpackning tinade blåmusslor
Persilja
1 citron skuren i klyftor

Gör så här:
Börja med att finhacka lök och vitlök. Skär paprikan i strimlor. Stek lök och vitlök i olja i en gryta eller i en stor stekpanna med lite högre kanter. Stek tills löken är glansig och mjuk. Tillsätt riset och rör. Tillsätt vatten, vin, saffran och grönsaksbuljongtärningarna. Koka upp och tillsätt paprikan. Salta och peppra.  Låt paellan koka i 15-20 minuter. Det mesta av vätskan skall ha kokat bort. Tillsätt musslorna och koka ytterligare 5 minuter. Rör till sist räkorna, räkorna skall bara bli uppvärmda. Smaka av om paellan behöver mer salt och peppar. Strö persilja över paellan och toppa med citronklyftor.

paella7paella6paella8


Grillade räkor med lime- och koriandersås

Skrivet av Hallon & Praliner 16.05.2018

En enkel och somrig (för)rätt är grillade räkor  med en god sås och ett gott bröd! Den här såsen får en spännande smak av lime, koriander och ugnsbakad vitlök.

Till såsen behöver du:
3-4 vitlöksklyftor
1 lime, saften
1 kruka koriander
2 msk chilisås
3 msk olivolja
Salt och peppar

Du behöver också:
Jätteräkor, ca 6 räkor per spett.

Gör så här:
Sätt ugnen på 220 grader. Skala vitlöksklyftorna och ugnsbaka dem hela tills de börjar få lite brun färg och blir mjuka.  Akta så att de inte bränns för mycket. De skall bara få en svag brun färg. Mixa sen alla ingredienserna till en slät sås.

Trä räkorna på grillspett och grilla räkspetten några minuter på varje sida. Servera spetten med såsen och gott bröd. Både räkorna och brödet är gott att doppa i såsen.

paella4paella3

 


Surdegsbröd med tomat och mozzarella

Skrivet av Hallon & Praliner 11.05.2018

Ett frukostbröd med den klassiska kombination tomat, pesto och mozzarella. Droppa först lite olivolja på bröden. Bred på ett lager pesto. Här går det bra att att använda färdigköpt pesto. Sätt sedan på några skivor mozzarella och körsbärstomater. Salta och peppra och gratinera sedan i ugnen i 5-10 minuter.

champagne9

 


Surdegsbröd med avokadokräm och kalkon

Skrivet av Hallon & Praliner 10.05.2018

Inled dagen på bästa sätt med en lyxig frukost bestående av surdegsbröd med avokadokräm och kalkon och som toppas med ärtskott och rostade pumpafrön.

Avokadokrämen mixades ihop av en avokado, 1 msk citronsaft, 2 msk turkisk yoghurt, salt och peppar. Pumpafröna rostades i en torr stekpanna tills de blivit blanka.

champagne1champagne11

 


Salta dillvåfflor toppade med varmrökt lax

Skrivet av Hallon & Praliner 09.05.2018

Salta dillvåfflor toppade med varmrökt lax, smetana, rom och rödlök passar perfekt till en lyxigare frukost eller brunch.

Våffelsmet:
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
4 dl mjölk
100 g smält smör
1 tsk salt
½ kruka finklippt dill

Blanda samman mjöl och bakpulver. Vispa ner ägg och mjölk. Blanda sen ner det avsvalnade smöret, salt och dill. Grädda våfflorna. När våfflorna har svalnat kan du dela dem i ”hjärtan”. Toppa våfflorna med varmrökt lax, smetana, rom, rödlök och dill.

Du kan också byta ut smetana mot avokadokräm. Avokadokräm mixas ihop av en avokado, 1 msk citronsaft, 2 msk turkisk yoghurt, salt och peppar.

champagne7champagne6

 

 


Frozen Yoghurt med hallon, vitchoklad och pistage

Skrivet av Hallon & Praliner 30.04.2018

Behöver du en snabb och fräsch efterrätt till kvällen? Då rekommenderar vi frozen yoghurt!

Frozen Yoghurt är något vi blev väldigt förälskade i under tiden i New York, där blev det att äta x antal frozen yoghurts i en massa olika smaker. Nu på våren och till sommaren är det väldigt fräscht och gott med frozen yoghurt som är ett bra alternativ till glass samt som går att variera mycket beroende på vad du är sugen på för smaker.

6 portioner:
0,75 dl vispgrädde
4 dl turkiskt yoghurt
2 msk vaniljsocker eller vaniljpulver
2 dl hallon
100 g vitcholklad
150 g pistagenötter

Börja med att vispa grädden, rör sedan ner yoghurten, sockret och hallonen. Smaka av och tillsätt mer hallon eller mer socker om du så önskar. Ställ sedan i frysen i ett par timmar.

Lägg pistagenötterna på ett bakplåtspapper i ugnsform och strö över vitchokladen som du hackat i bitar. Gratinera i ugnen tills chokladen smält. Låt sedan vitchoklad-pistagebräcken svalna.

Mixa yoghurten med en stavmixer direkt du tar den ur frysen, finhacka vitchoklad-pistagebräcken och rör ner den i yoghurten. Toppa med några hela hallon! Servera direkt innan yoghurten hinner smälta.paella9paella11

 


Vit bubblig Sangria

Skrivet av Hallon & Praliner 30.04.2018

Kvällens Valborgsfirande kan du inleda med en kanna vit bubblig Sangria! Sangrian blir väldigt somrig och fräsch när du gör den på bubbel och äppelcider!

Du behöver:
1 flaska cava eller prosecco
En halv flaska Kiviks herrgårdscider med äppelsmak
1 dl ljus rom (kan man lämna bort om man vill)
1 citron
En halv blodgrape
1 nektarin
1 äpple
Isbitar

Välj frukter du själv vill ha i! Hacka frukterna och lägg dem i en kanna. Häll på bubbel, äppelcider och rom samt isbitar. Blanda och servera kallt! Avnjut gärna denna kanna på en terass i kvällssolen

paella2


Rabarber- och vaniljmunkar

Skrivet av Hallon & Praliner 26.04.2018

Supergoda minimunkar med rabarber- och vaniljfyllning! Perfekt till vapen, 1:a Maj och till vårens och sommarens alla fester.

Munkdeg:
2 tsk kardemumma
3 dl mjölk
50 gram jäst
150 gram rumsvarmt smör
1½ dl socker
2 ägg
1 nypa salt
ca 12 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm mjölk och kardemumma till 37 grader. Häll vätskan över jästen. Rör tills jästen har löst upp sig. Blanda i smör, socker, salt och ägg. Börja knåda degen och tillsätt mjölet lite i taget. När degen är smidig och släpper kanterna på bunken är den klar. Låt jäsa under bakduk  i en timme.

Gör under tiden rabarber och vaniljfyllningen:
500 gram rabarber i bitar
3 msk smör
½ dl socker
1 msk vaniljextrakt

Smält smöret och tillsätt rabarber, socker och vaniljextrakt. Koka ihop tills det blir som en kompott till konsistensen. Låt svalna.

Häll upp munkdegen på en mjölad bordsyta och rulla ut den till en lång korv. Dela degen i 30 delar (eller mer eller mindre beroende på hur stora munkar du vill göra). Kavla ut en degbit till en platta ca 0,5 cm tjock. Klicka på lite rabarberfyllning i mitten och nyp ihop degen till en boll. Låt jäsa i cirka 45 minuter under en bakduk.

Hetta upp olja eller munkfett i en kastrull med höga kanter. Oljan skall vara runt 175-180 grader när du friterar. Fritera några munkar åt gången i några minuter per sida. Ta upp munkarna med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Rulla dem i socker medan de är varma. Ät och njut av nybakta munkar!

vappen19vappen20

 


Pink Lemonade till Valborgsfirandet

Skrivet av Hallon & Praliner 25.04.2018

Vill du servera en god alkoholfri dryck till Vappen kan vi verkligen rekommendera denna hallon- och citronlemonad! Ingen av oss tycker om mjöd, men vi ville ha en god och festlig dryck till Vappen så efter lite googlande kom den här lemonaden till.

Ingredienser:
4 dl socker
5 dl vatten
400 g frysta hallon
Skal av 1 citron (skala citronen med potatisskalare)
3 dl citronsaft
Kolsyrat vatten

Koka upp vatten och socker. Dra kastrullen av spisen och lägg i de frysta hallonen, citronskalet och citronsaften. Låt kallna. Plocka bort citronskalet ur vätskan. Mixa hallonen och sockerlagen ordentligt och låt rinna genom en sil för att få bort hallonkärnorna. Förvara sockerlagen kallt.

Blanda sockerlagen med kolsyrat vatten. 1 del vatten och 3 delar kolsyrat vatten ger en god lemonad, men pröva dig fram hur stark eller svag du vill den skall vara. Fyll upp glaset med citronskivor och is. Den går också bra att blanda i en stor tillbringare om du har en större fest och vill ha ett festligt alkoholfritt alternativ!

vappen13vappen17

 


Pitabröd

Skrivet av Hallon & Praliner 20.04.2018

Kategorier:

Till våra gyros ville vi ha ett pitabröd, men inte ett som man fyller, utan ett platt och runt som man kan linda in gyrosen i.

Det här receptet använde vi:
2 tsk torrjäst
1 tsk socker
3 dl ljummet vatten
1 tsk salt
8 dl vetemjöl
2 msk olivolja

Blanda jästen med socker och 1 dl av vattnet i en bunke. Låt vätskan stå i ca 5 minuter. I en annan bunke blandar du mjölet och saltet. Häll ner  jästvätskan, olivolja och 1 dl vatten i mjölet och blanda till en smet. Häll på mera vatten av det deciliter som har blivit över om det behövs. Knåda tills du har en smidig smet som inte kladdar. Låt degen jäsa i 1-1½ timme.

Dela degen i 6 eller 12 delar (beroende på om du vill ha stora eller små pitabröd). Kavla ut degen till tunna rundlar och pensla bröden med lite olivolja. Grädda bröden på 230 grader i 5-7 minuter. Bröden behöver inte få färg utan de skall bara gräddas klart. Gräddas de för länge blir de hårda och svåra att linda runt fyllningen.

gyros13

 


Tzatziki och röra med grillad fetaost

Skrivet av Hallon & Praliner 19.04.2018

Till gyrosen serverade vi en klassisk tzatziki samt en röra med grillad fetaost. Båda rörorna passar i övrigt bra till många rätter, speciellt till grillat och sommarmat överlag.

Tzatziki:
1/2 gurka riven i strimlor
2 dl grekisk yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk honung
Salt och peppar

När du har rivit gurkan ska du låt den ligga och rinna av en stund samt klämma ur den ännu mer vätska innan du rör ihop den med yoghurten annars blir tzatzikin lätt vattnig.

Grillad fetaoströra:
150g fetaost
basilika
1 msk citronsaft
salt och peppar

Lägg fetaosten i folie och grilla den tills den blivit ordentligt mjuk så att den går att röra ihop till en röra. Tillsätt fint hackade basilikablad, citron samt smaka av med salt och peppar.

gyros7gyros6