Header Hallonochpraliner

Ännu några tapastips!

Skrivet av Hallon & Praliner 29.09.2018

Vi brukar fylla ut vårt tapasbord med lite smått och gott. Och den här gången blev det bland annat lite serranoskinka, ugnsbakad brieost, heta räkor och tryffelchips. Så gott, så gott!

Nu fastnade inte räkorna och brieosten på bild den här gången men här kommer beskrivning på hur du fixar ihop båda rätterna.

Ugnsbakad brieost gör du enkelt genom att lägga en hel bit brieost i en ugnssäker form, dra på lite salt och svartpeppar. Ringla över honung och om du vill kan du strö på lite nötter. Grädda sen osten på 220 grader i kanske en tio minuter. Osten skall bli mjuk utan att rinna ut.

Heta räkor är något vi ofta brukar svänga ihop när det vankas tapas. Tyvärr är det inget exakt recept efter som det är något vi brukar svänga ihop lite på måfå. Men ta en påse räkor (tinade). Blanda räkorna med olivolja, salt, svartpeppar, hackad persilja och några matskedar chilisås. Blanda runt och lägg räkorna i en form som tål ugn. Grädde räkorna i 220 grader i en tio minuter. Servera med ett gott bröd.

 


Så här serverar du godaste dadlarna

Skrivet av Hallon & Praliner 28.09.2018

Det är fredag och helg är på ingång! Och perfekt helgmat är ju tapas!

Dadlar fyllda med ost och inlindade med bacon är bekant för många. Vi tycker att de blir godast när man fyller dem rikligt med ost, den här gången valde vi philadelphiaost, och sedan lindar in dem med bacon innan man gratinerar dem i ugnen i ca. 10 min. 

Andra ostar som också är goda att fylla dadlarna med är blåmögelost och manchego.

Tapas5

Du behöver:
Färska dadlar
Philadelphiaost
Bacon

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader

Skär ett snitt i dadlarna och fylldem med rikligt med ost

Linda in dem i bacon

Gratinera i ugnen i ca. 10 min


Smakbit med chorizo, oliv och brieost

Skrivet av Hallon & Praliner 27.09.2018

Den här smakbiten fyllde vi ut tapasbordet med, men den passar även bra att ha som tilltugg till t.ex. fördrinken. 

Tapas 4

Du behöver:
Chorizo
Oliver
Brieost
Persilja

Skär chorizon i skivor och brieosten i lagom stora bitar.

Rada Chorizo, brieost och oliv på cocktailpinnar. 

Piffa till tallriken med färsk persilja.


Ugnsgratinerade fikon med chèvre och pistagenötter

Skrivet av Hallon & Praliner 26.09.2018

Den här veckan ger vi några tips och recept på enkla tapasrätter. Som vi säkert tidigare har nämnt så älskar vi tapas och småplock. Speciellt nu på hösten tycker vi det är mysigt att fixa ihop tapas.

Nu hittar du färska fikon i butikerna, vilket vi tycker är helt fantastiskt! De är goda att baka med, använda i matlagning eller att bara äta som de är. Här kommer ett recept på ugnsgratinerade fikon som toppas med chèvre och finhackade pistagenötter.

Tapas3Tapas2

Du behöver:
Fikon
Chèvre
Pistagenötter
Balsamico

Salt och svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 220 grader.

Dela fikonen och skär chèvren i skivor. Lägg en skiva ost på varje fikonhalva.

Skala och finhacka pistagenötterna och smula över fikonen.

Ringla över lite balsamico över varje fikonhalva. Dra till sist över lite salt och svartpeppar.

Gratinera fikonen i ugnen i 10-15 min.

Ringla över balsamico och servera!


Äppeldricka med kanel och nejlika

Skrivet av Hallon & Praliner 20.09.2018

Kategorier:

Eftersom det finns en massa äppel i år tycker vi att du skall testa att göra denna goda äppeldricka med smak av nejlika och kanel. Den behöver tre dygn i kylskåp innan den är klar, men sen är det bara att njuta!

DSC 0676 Fotor

Du behöver:

1,5 kg äppel (efter att man skurit dem i bitar)

2 liter hett vatten

1 kanelstång

ca 5 hela nejlikor

1 citron, saften

1 dl socker

Böja med att tvätta äpplena och skär dem i små bitar. Lämna på skalet för en härlig färg på drickan. Lägg äppelbitarna i en kastrull och häll över det heta vattnet. Tillsätt kanelstången och nejlikorna. Låt svalna. Lägg lock på kastrullen och ställ in den i kylskåpet. Låt stå i kylskåpet i 3 dygn. När tre dygn har gått kan du sila saften och rör sen ner socker och saften av citronen. Rör om tills sockret har löst sig. Häll upp saften i rena flaskor.

När du skall dricka saften så späder du den bara med valfri mängd vatten. Den står sig några dygn i kylskåp och går också bra att frysa.

DSC 0691 Fotor

 


Bullar fyllda med äpple och dulce de leche

Skrivet av Hallon & Praliner 19.09.2018

Idag bjuder vi på receptet på dessa små försvinnande goda bullarna med äpple och dulce de leche. Omöjligt att bara ta en!

DSC 0723 Fotor

Utgångspunkten är den här fantastiska kalljästa vetedegen:

2,5 dl kall mjölk
2,5 dl kallt vatten
50 g jäst
1 msk mald kardemumma
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
en nypa salt
150 g smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl

Till fyllningen behöver du:
ca 4 äppel och en burk dulce de leche

Gör så här:
Börja med att skala och tärna äpplena i små bitar. Koka dem mjuka i lite vatten. Ställ åt sidan och låt kallna.

Degen gör du så här:

Häll mjölk och vatten i en bunke. Smula ner jästen och rör ordentligt tills jästen har löst sig. Blanda sen ner kardemumma, socker, vaniljsocker och salt.

Arbeta till sist ner mjölet, lite i taget tills du får en smidig deg. Arbeta gärna degen i åtminstone 15 minuter. Vi använder oss av hushållsassistent för att arbeta vetedegar.

Kavla ut degen till en rektangel och stansa ut små rundlar. Fyll rundlarna med lite äppel och dulce de leche. Vik ihop till ett litet knyte och lägg bullen med skarven neråt på ett bakplåtspapper.

Låt bullarna sen jäsa i två timmar innan du gräddar dem på 225 grader i 8-10 minute (beroende på hur stora knyten du gör)

Doppa sen bullarna först i smält smör och sen i en blandning av socker och kanel.


Äppelpaj i glas med kolasnittsmulor och dulce de leche

Skrivet av Hallon & Praliner 18.09.2018

Denna vecka kommer vi att ha äppeltema här på bloggen! Det är dags att ta tillvara på årets äppelskörd och det finns så mycket gott att göra av äppel. Vi kommer bland annat att dela med oss av recept på goda äppelbullar och kallrörd äppeldricka. Så titta in under veckan för att få inspiration till vad du kan göra av årets äppel.

Först ut ett recept på en äppelpaj i glas!

 

Äppelpaj i glas med kolasnittssmulor och dulce de leche. 

4 portioner:
5 små äpplen
4 msk farinsocker
1 tsk kanel
3 dl grädde
1 dl florsocker
ca 10 kolasnittar
Dulce de leche

Sätt på ugnen på 200 grader.

Skala äpplen och blanda det med socker och kanel i en skål.

Lägg äpplena i en ugnsform och lägg över aluminiumfolie. Baka i ugnen i ca 20-30 minuter, tills äpplena är mjuka. Låt dem svalna.

Vispa grädde tillsammans med florsocker hårt.

Smula kolasnittarna.

Klicka i lite grädde i botten av varje glas. Lägg sedan i lite av äppelkompotten. Ringla över lite kolasås och lägg på smulor. Upprepa med grädde, äppelkompott, kolasås och smulor tills du har fyllt glasen.

DSC 0815 Fotor

 


Surdegssmörgås med parma och getost

Skrivet av Hallon & Praliner 12.09.2018

Vi återkommer ofta till den klassiska smakkombinationen parma, getost och pinjenötter i vår matlagning. Här fick de ingredienserna toppa våra goda lunchsmörgåsar.

Surdegssmorgasar

 

Du behöver:
Surdegsbröd
Parmaskinka
Getost
Pinjenötter
Ruccola

Börja med att skiva brödet och lägg brödskivorna på en ugnsplåt. Lägg en skiva getost på varje brödskiva. Grädda i ugnen på 225 grader tills getosten blir mjuk och bredbar.

Bred ut getosten över hela brödskivan, salta och peppra. Toppa bröden med parma och rostade pinjenötter. Och till sist lite ruccola för extra pepprighet.

Surdegssmorgas parma2


Surdegssmörgås med halloumi och picklad rödlök

Skrivet av Hallon & Praliner 11.09.2018

Kategorier:

Om du är sugen på att fixa en riktigt lyxig och god smörgås är det denna du skall testa! Det sega och lite syrliga surdegsbrödet ihop med krämig avokado, salt och knaprig halloumiost och picklad rödlök ger dig en riktig höjdarsmörgås. Och för att tillsätta ännu lite smak så toppa gärna med färsk koriander. Gillar du inte koriander så funkar också bladpersilja.

Surdegssmorgas halloumi1

För att göra dessa läckra smörgåsar så behöver du:
Surdegsbröd
Avokado
Picklad rödlök
Halloumiost
Koriander
Salt och svartpeppar

Mängden ingredienser anpassar du efter hur många smörgåsar du tänker göra.

Sätt ugnen på 225 grader. Skiva surdegsbrödet i lagom tjocka skivor. Rosta brödet lätt i ugnen ca 5-7 minuter.

Skiva halloumiosten i tunna skivor och stek den knaprig i stekpanna.

Mosa avokado.

På de varma brödskivorna brer du sen ut ett lager mosad avokado. Salta och peppra lite lätt. Toppa smörgåsen med halloumiost, picklad rödlök och koriander.

Klart! Hoppas du också skall tycka dessa är lika goda som vi gjorde!

 

 


Kalljästa kanelbullar

Skrivet av Hallon & Praliner 04.09.2018

Det här receptet på kanelbullar tycker vi att du skall testa! Att baka kanelbullar är ett perfekt sätt att fördriva en höstdag på. Och framför allt är det ju så gott med nybakta bullar. Gärna med en kopp kaffe eller te till.

Den här degen är kalljäst, vilket ger lätta och luftiga bullar. Dessutom känns dom smidigare att baka eftersom de bara behöver jäsa en gång.

Kalljasta kanelbullar1

Nybakta kanelbullar och en stor kopp kaffe. Oslagbart!

För 25-30 kanelbullar behöver du:
2,5 dl kall mjölk
2,5 dl kallt vatten
50 g jäst
1 msk mald kardemumma
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
en nypa salt
150 g smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl

Till fyllningen behöver du:
200 g smör, rumsvarmt
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk malen kanel

Gör så här:
Börja med att vispa ihop ingredienserna till fyllningen och ställ åt sidan.

Häll mjölk och vatten i en bunke. Smula ner jästen och rör ordentligt tills jästen har löst sig. Blanda sen ner kardemumma, socker, vaniljsocker och salt.

Arbeta till sist ner mjölet, lite i taget tills du får en smidig deg. Arbeta gärna degen i åtminstone 15 minuter. Vi använder oss av hushållsassistent för att arbeta vetedegar.

Kavla ut degen till en rektangel och bred ut fyllningen jämt över degen. Rulla ihop degen. Sen väljer du om du bara skär degen i bitar eller om du vill göra snurror. Välj ditt favoritsätt att göra kanelbullar på!

Låt bullarna sen jäsa i två timmar innan du gräddar dem på 225 grader i 8-10 minuter.

När du gräddar första plåten kan du förbereda sockerlagen som bullarna skall penslas med genast de kommer ur ugnen. Sockerlag gör du genom att koka 1,5 dl socker med 1,5 dl vatten tills sockret löst sig ordentligt.

När bullarna kommer ur ugnen så penslar du dem snabbt med sockerlagen och strör till sist på lite pärlsocker på bullarna.

Sen är det bara att njuta av nybakta bullar!

 Kalljasta kanelbullar2