Header Hallonochpraliner

Lätt sommarlunch - Grillad avokado med räkor

Skrivet av Hallon & Praliner 27.06.2018

Att grilla avokado och servera med räkor passar bra när man vill ha en lätt och enkel lunch under lata sommardagar när man inte vill spendera mycket tid vid spisen. 

Du behöver:
2 avokado
180 g räkor
3 msk olivolja
Salt och peppar
3 msk sweet chili
Saften från en citron
Chiliflingor
En näve koriander

Dela och kärna ur avokadona och grilla dem med snittsidan ner i 3 minuter. Rör ihop de övriga ingredienserna och fyll de grillade avokadohalvorna med räkfyllningen. 

Grillade avokadon

 


Potatissnittar med kallrökt lax och smetana

Skrivet av Hallon & Praliner 20.06.2018

Mumsbit till midsommarbordet bestående av nypotatishalva som fylls med kallrökt lax, smetana, rädisa, rödlök och toppas med dill. Rätten passar även bra att servera till välkomstdrinken.

För att göra dessa snittar behöver du:
Nypotatis
Kallrökt lax
Smetana
Rödlök
Rädisa
Salt och peppar

Om du har små nypotatisar räcker de med att du skär av ändorna på potatisen (så att de hålls att stå upprätt och så att de har en plan yta för fyllningen). Om du har lite större potatisar kan du dela potatisen i två halvor.

Börja med att grädda potatisen mjuk i ugnen på 225 grader. Gräddningstiden beror på potatissorten och på storleken, så håll ett öga på dem tills de är mjuka.

Ta sen ut potatisen och rada upp dem på ett fat. Gröp ur lite av potatisen så att du får ett hål för fyllningen i potatisen. Lägg en bit skivad kallrökt lax i hålet, klicka i en klick smetana i mitten. Toppa med finhackad rödlök, en skiva rädisa och dill. Kör några varv med salt och peppar över potatisarna.

sommarmat3sommar4


Nypotatatis­sallad med brynt smör

Skrivet av Hallon & Praliner 18.06.2018

En enkel nypotatissallad med en smak av brynt smör och örter. Innehållet i salladen går att variera enligt tycke och smak. Så här gjorde vi vår nypotatissallad.

Du behöver:
ca 1 kg nypotatis
50 g smör
½ kruka dill
½ kruka gräslök
sparris, skuren i mindre bitar
rädisor
ärtskott

midsommar20midsommar21


Gubbröra med gravad sik

Skrivet av Hallon & Praliner 17.06.2018

Kategorier:

Inför midsommar ville vi göra en gubbröra men eftersom alla av oss inte är så förtjusta i sill så valde vi att göra den utav gravad sik istället.

Du behöver:
200 g gravad sik
2 kokta ägg
2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
en liten rödlök
en knippe dill
en knippe gräslök
peppar

Skär siken i bitar och finhacka rödlöken och de kokta äggen. Blanda alla ingredienser. Smaka av med majonäs och peppar.

midsommar17


Rabarbermarmelad

Skrivet av Hallon & Praliner 08.06.2018

Kategorier:
Taggar:

Passa på att ta tillvara på er rabarber nu genom att göra denna marmelad!

Du behöver:

1 kg rabarber

500 gram socker (vill du ha den riktigt söt sätter du 700 gram)

30 gram smör

Dag 1:

Skiva rabarbern och lägg skivorna i en stor bunke. Häll över sockret och skaka om bunken lite. Täck bunken med färskfolie och låt rabarbern stå över natten.

Dag 2:

Nu har rabarbern avgett massor med vätska. Häll av rabarbern i en sil. OBS! Spara vätskan! Sätt sen all rabarbervätska i en kastrull. Koka ner vätskan tills hälften kvarstår. Sätt nu till rabarbern och smöret, ge marmeladen ett ordentligt uppkok och sänk sen värmen och låt marmeladen puttra i 35-40 minuter. Om du vill kan du mixa den innan du häller upp marmeladen på burk.

Servera marmeladen till ost, kex, scones, varm bondost, yoghurt, som fyllning i bakverk m.m. Den passar till mycket!


Syrad rödlök

Skrivet av Hallon & Praliner 31.05.2018

Syrad rödlök görs enkelt med en "1,2,3-lag" och är ett gott tillbehör till t.ex. grillat, hamburgare och tacos.

Du behöver:
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
Vitpepparkorn
2 lagerblad

Skiva 2 rödlökar tunt och lägg i en glasburk.

Koka upp vatten, socker och ättika i en kastrull. Släng i några vitpepparkorn och 2 lagerblad. Koka tills sockret löst sig. Häll lagen över rödlöken och låt det kallna. Förvara i kylskåp.

gyros4


Fetaoströra

Skrivet av Hallon & Praliner 30.05.2018

En krämig fetaoströra som förutom i gyros även passar bra till annat grillat. 

Du behöver:
400 g krämig fetaost (Apetina)
2 dl grekisk yoghurt
Citroncest
En näve finhackad timjan
En näve finhackad koriander
1 vitlöksklyfta
1 msk honung
Salt
Peppar

Bryt sönder fetaosten en aning och lägg den på folie, grilla den därefter i ca 5 min.
När den är grillad rör du ihop den med de övriga ingredienserna och smakar av.

gyros5


Grillade champinjoner

Skrivet av Hallon & Praliner 29.05.2018

Vi fyllde pitabröden förutom med kyckling även med grillade champinjoner.

Du behöver:
400 g champinjoner
1 dl olivolja
1 msk soja
En näve finhackad timjan
1 tsk paprikapulver
1 tsk grillkrydda
1 tsk chilikrydda
Salt
Peppar

Rör ihop olivolja, soja och timjan samt kryddorna. Massera in i champinjonerna och låt dem stå och dra en stund innan grillning.
Efter att champinjonerna är grillade halverade vi dem för att de skulle bli lagom stora att fylla pitabröden med. 

gyros3

 


Gyros med marinerad grillad kyckling

Skrivet av Hallon & Praliner 28.05.2018

Över senaste helg gjorde vi en variant på den grekiska maträtten Gyros. Istället för att använda griskött som kanske är den mest vanliga fyllningen i gyros så valde vi istället kyckling. Vi marinerade och grillade kycklingen som vi sedan fyllde i pitabröd tillsammans med marinerade och grillade champinjoner, sallad, fetaoströra och syrad rödlök.

Här kommer receptet på marinaden som vi använde till kycklingen. 

Du behöver:
750 g kycklingsfileér
1 dl olivolja 
2 st. chili
2 sr. vitlöksklyftor
En halv kruka koriander
1 dl sweet chili
1 msk sambal oelek
1 msk honung
Salt
Peppar

Finhacka chili, vitlök och koriander. Blanda med alla övriga ingredienser. Lägg kycklingfillerna i en form och häll över marinaden, massera in den i kycklingen ordentligt och låt stå och dra ett par timmar innan grillning. Vi grillade kycklingfileérna hela och skar därefter upp dem i lagom stora bitar.

gyros1gyros2


Grillad torskrygg och tryffelhollandaise

Skrivet av Hallon & Praliner 24.05.2018

Något nytt till grillen, prova grilla torskrygg och servera den tillsammans med tryffelhollandaise! 

Beräkna 150 g torskrygg per person. Salta fisken och låt den dra i kylskåp ett par timmar. Innan du börjar grilla smälter du lite smör där du tillsätter salt och citronsaft, denna blandning penslar du på fisken under grillningen. Grilla torskryggen tills den uppnår en innertemperatur på 56 grader. 

var3

Tryffelhollandaise för 6 personer:
225 g smör
3 äggulor
1,5 msk tryffelolja
1,5 tsk pressad citronsaft
3 msk vatten
Salt
Svartpeppar

Smält först smöret i en kastrull.

Gör hollandaise i vattenbad. Blanda äggulor, citron och vatten i en kopp som tål värme (ej aluminium). Sätt koppen i ett vattenbadet. Lägg på så mycket värme att vattnet nästan börjar koka. Håll hela tiden vattnet strax under kokpunkten så att det inte blir för varmt för hollandaisen. Vispa med elvisp ihop äggulor, vatten och citronsaft tills blandningen tjocknar. Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången, under kraftig vispning. Var noga med att bottensatsen på smöret ej kommer med. Smaksätt med tryffelolja, salt och peppar.

Vad gör du om såsen skär sig? Om såsen skär sig skall man i en ny ren kopp vispa upp en ny äggula. I äggulan vispar man sen ner såsen som skärt sig, lite åt gången och under kraftig vispning. Sen fortsätter du tillsätta resten av smöret tills såsen är klar. 

 


Kronärtskocka med citronsmör

Skrivet av Hallon & Praliner 23.05.2018

En favorit i repris! Att doppa kronärtskocka i citronsmör är både gott och ett trevligt sätt att dela mat på! 

Kronärtskockorna kokas mjuka i rikligt saltat vatten. Räkna 2 teskedar salt per liter vatten. Vattnet skall täcka kronärtskockorna vid kokning. Vi hade ganska små kronärtskockor och de blev klara på ca. 20 minuter. När bladen lätt går att dra av kronärtskockan så är den klar. Man äter kronärtskocka genom att dra av bladen och den nedersta köttiga delen av bladet doppar man i citronsmör och äter. Resten av bladet slängs bort. När alla bladen är avlägsnade så lämnar själva hjärtat av kronärtskockan. Skär bort den skäggiga delen och ät upp kronärtskockshjärtat.

var4

Citronsmör gör du enkelt genom att smälta  smör (typ 50 g för 4 personer) som du sen blandar med citronskal och citronsaft enligt tycke och smak, dvs hur syrligt smör du vill ha.

Denna rätt passar perfekt som en enkel förrätt eller som tapasrätt!


Sangria på vitt vin och lyxigt snacks

Skrivet av Hallon & Praliner 22.05.2018

Här kommer ett recept på en Sangria som vi gjorde på vitt vin med smak av fläder, mynta, jordgubbar och nektarin. Passar bra att drickas i solsken på terassen tillsammans med lite snacks. :)

Du behöver:
En flaska vitt vin
1 liter mineralvatten
2 dl flädersaft (koncentrat)
Jordgubbar
Nektarin
Mynta
Isbitar

Skär jordgubbarna och nektarinerna i bitar och fyll botten på kannan med dessa. Tillsätt en halv kruka myntablad. Häll på vin, mineralvatten och flädersaft. Avsluta med några isbitar och gå sedan ut för att avnjuta Sangrian utomhus!

var5

Ett gott snacks att äta under tiden man avnjuter Sangrian är chips toppade med räkor, smetana, rödlök och dill.

var7

Du behöver:
1 påse salta lantchips
200 g räkor
En burk smetana
1 liten rödlök
En knippe dill

Häll ut de salta chipsen på ett stort fat. Fördela små klickar med smetana över chipsen. Strö över rödlöken och räkorna och toppa fatet med att strö över lite finhackad dill! 

var6


Skaldjurspaella

Skrivet av Hallon & Praliner 17.05.2018

Paella för oss är perfekt vår och sommarmat! Vi tycker bäst om paella med skaldjur och denna gång valde vi räkor och blåmusslor. Ingredienserna i en paella kan du variera enligt tycke och smak men till exempel grillad kyckling, ärter, olika kryddiga korvar passar bra i en paella.

Paella för 5-6 personer:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grön paprika
0,5 g saffran
3 dl ris
1 dl vitt vin
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
Salt och svartpeppar
Tinade räkor
1 förpackning tinade blåmusslor
Persilja
1 citron skuren i klyftor

Gör så här:
Börja med att finhacka lök och vitlök. Skär paprikan i strimlor. Stek lök och vitlök i olja i en gryta eller i en stor stekpanna med lite högre kanter. Stek tills löken är glansig och mjuk. Tillsätt riset och rör. Tillsätt vatten, vin, saffran och grönsaksbuljongtärningarna. Koka upp och tillsätt paprikan. Salta och peppra.  Låt paellan koka i 15-20 minuter. Det mesta av vätskan skall ha kokat bort. Tillsätt musslorna och koka ytterligare 5 minuter. Rör till sist räkorna, räkorna skall bara bli uppvärmda. Smaka av om paellan behöver mer salt och peppar. Strö persilja över paellan och toppa med citronklyftor.

paella7paella6paella8