Header Hallonochpraliner

Rabarber­sorbé med vanilj­crumble

Skrivet av Hallon & Praliner 22.02.2018

Om du har rabarber i frysen passar det bra att använda upp den nu inför en ny rabarbersäsong. Den här efterrätten med rabarbersorbé och vaniljcrumble är härligt syrlig och utgör ett fint avslut på en middag. 

Du behöver:
300 g rabarber
1 dl vatten
2 dl socker
1 msk glukos
2 äggvitor

Om du använder fryst rabarber behöver den inte tinas innan utan koka bara rabarbern mjuk i vatten och socker i en kastrull i ca. 8-10 min. Mixa rabarbern slät och tillsätt glukos och låt smeten kallna. Vispa äggvitorna till ett riktigt fast skum. Vänd ner äggvitorna i rabarbern.

Kör sorbén i glassmaskin.

rabarbersorbe

efterratt


Risotto med chèvre och serranoskinka

Skrivet av Hallon & Praliner 21.02.2018

En risotto som toppas med stekt getost och serranoskinka. Vi använder samma grundrecept till risotton som vi gör till vår skaldjursrisotto.

För 6 personer behöver du:
3 små eller 2 stora schalottenlökar
2-3 klyftor vitlök
4 dl risottoris
3 dl vitt vin
7 dl grönsaksbuljong (Vi kokar upp 1 liter vatten som vi sen blandar 2 grönsaksbuljongtärningar i. Av detta använder vi 7 dl och ibland behövs det spädas lite till så att ha extra grönsaksbuljong är bara bra)
1 dl riven parmesan
rivet skal från en citron
1 ½ msk smör
Salt och peppar
1 förpackning getost i skivor

ca 3 skivor serranoskinka per portion

Gör så här:
Finhacka schalottenlök och vitlök.
Fräs löken mjuk i olivolja i en stor kastrull.
Tillsätt risottoriset och fräs en liten stund. Häll på vinet och grönsaksbuljongen. Låt koka upp och småkoka sen i 20 minuter. Rör om då och då. När 20 minuter har gått rör du ner parmesanost, rivet citronskal och smör. Vänd runt tills smöret smält och risotton är glansig och krämig. Smaka av ifall risotton behöver mera salt eller peppar.
Stek getost i en stekpanna med lite smör ca 2 minuter på varje sida.
Servera risotton med getost, serranoskinka och ruccola.

Risotto


Pizza blanco med kantareller, karamelliserad lök och rostade valnötter

Skrivet av Hallon & Praliner 08.02.2018

En pizza blanco där vi använde philadelphiaost istället för tomatsås samt riven parmesanost. Pizzan toppade vi sedan med gula kantareller, karamelliserad gullök, rostade valnötter och lite honung. 

För en pizza behöver du:
Ett halvt pkt philadelphiaost
1-2 dl riven parmesan
En gul lök
2 msk balsamvinäger
1 dl kantareller
Smör
En näve valnötter
Lite honung

Gör så här:
Karamellisera löken genom att första skiva löken i smala ringar. Stek den mjuk i lite olja.  När den är mjuk och glansig tillsätter du balsamvinäger och låter den steka en god stund tills den blir vackert karamelliserad. Låt sedan svalna.

Stek kantarellerna i lite smör. 

Hacka och rosta valnötterna i en torr stekpanna. När de är klara ringlar du över lite honung. 

När pizzabotten förgräddats breder du på philadelphiaost och strör över riven parmesan. Toppa sedan med kantareller, karamelliserad lök och valnötterna och grädda på 250 grader i ca 10 minuter eller tills osten fått lite färg. 

Pizza med kantareller karamelliserad lok


Pizza med ricotta, spenat, räkor och pinjenötter

Skrivet av Hallon & Praliner 07.02.2018

Den ena pizzan toppade vi med ricotta, spenat, räkor och pinjenötter.

Du behöver:
Ricotta
Parmesanost
Citron
Spenat
Salt
Peppar
Räkor
Pinjenötter

Gör så här:
Hacka och stek spenatbladen i lite olja. Blanda ricotta med den stekta spenaten, lite rivet citronskal, salt och peppar.

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de fått lite färg. 

När pizzabotten förgäddats i några minuter ta ut den ur ugnen och bred på ricottablandningen. Strö över riven parmesan, räkor och pinjenötter. Grädda sedan på 250 grader i ca 10 minuter eller tills osten fått lite färg. 

Pizza med rakor spenat och ricotta

 

 

 


Pizzadeg

Skrivet av Hallon & Praliner 06.02.2018

Älskade pizza! Alltid lika gott och alltid roligt att fundera kring hurudan fyllning man ska använda. Under veckan kommer vi att lägga upp pizzor med två olika fyllningar. Men först kommer ett recept på pizzadegen. Den här pizzadegen räcker till 3 stora pizzor. 

Deg:
25 g jäst
2,5 dl vatten
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
7-8 dl vetemjöl

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt en del av vattnet ljumt tills jästen har löst sig. Tillsätt sedan resten av vattnet, salt och olivolja och till sist mjölet. Tillsätt lite mjöl åt gången. Knåda degen eller använd matberedare eller elvisp med degkrokar tills degen blir jämn och fin och släpper bunkens kant.

Låt degen jäsa under bakduk i ca. 1 h eller tills den jäst så den blivit dubbelt så stor.

Dela sedan delen i tre lika stora delar och kavla ut till runda pizzor.

Förgrädda pizzorna utan fyllning i några minuter på 250 grader för att få en knaprigare kant och ta sedan ut dem och lägg på fyllning innan du fortsätter grädda dem i ca 10 min.

 

 


Grönkål på tre sätt: Del 3, Salta grönkåls- och ostmuffins

Skrivet av Hallon & Praliner 30.01.2018

Sist ut på grönkålstemat är dessa salta muffins med ost och grönkål. Mycket goda mellanmålsmuffins kan jag lova! Eller varför inte servera dem till en värmande soppa.

För 12 muffins:

3 dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

ca 100 g riven ost (gärna parmesan eller annan smakrik ost)

3 ordentliga nävar grönkålschips

1 dl rostade solrosfrön

2 ägg

2 dl mjölk

1 dl rapsolja

Grönkålschips, parmesanost och solrosfrön att toppa muffinsen med.

Sätt ugnen på 200 grader.

Sätt muffinsformar i en muffinsplåt, eller olja en muffinsplåt.

Blanda samman vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver och salt. Tillsätt söndersmulade grönkålschips, ost och solrosfrön. Blanda ihop.

Tillsätt ägg, mjölk och olja. Blanda samman till en smet.

Klicka ut smeten i muffinsformarna. Strö över grönkålschips, riven ost och solrosfrön.

Grädda i ca 15 minuter.

gronkal4

gronkal3 

 


Grönkål på tre sätt: Del 2, morots- och grönkålssemlor

Skrivet av Hallon & Praliner 29.01.2018

Saftiga morotssemlor är svåra att motstå. Och ännu bättre blir det om man sätter till lite grönkål till härligheten.

För ca 20 semlor behövs:

10 dl vetemjöl

3 dl grahamsmjöl

5 dl ljummet vatten

2-3 fint rivna morötter

3 dl grönkålschips, söndersmulade

2 msk olivolja

1½ msk torrjäst

2 tsk salt

sesamfrön och en näve söndersmulade grönkålschips till att toppa semlorna med.

gronkal1

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda ljummet vatten och torrjäst i en bunke. Låt stå 5-10 minuter. Blanda ner resten av ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

Häll upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i ca 20 delar och rulla till semlor. Låt bröden jäsa ytterligare 30 minuter.

Pensla bröden och strö på sesamfrön och smulade grönkålschips. Grädda i ca 15 minuter.

gronkal2


Grönkål på tre sätt: Del 1, chips

Skrivet av Hallon & Praliner 28.01.2018

Det här blir en liten följetång på tre delar på olika sätt att använda sig av grönkål!

Först ut är receptet på grönkålschips. Och i morgon och övermorgon får ni ta del av hur man kan använda chipsen på två spännande sätt!

För grönkålschips behövs:

Sätt ugnen på 135 grader.

500 g grönkål

2 msk olivolja

Flingsalt

Riv grönkålen i små bitar (lämna bort stjälken i mitten. Lägg grönkålen i en bunke och häll på olivolja. Massera in oljan i grönkålen. Massera gärna kålen en liten stund, det hjälper kålen att mjukna lite.

Vänd sen ner salt. Strö ut grönkålschipsen på en bakplåt med bakplåtspapper (grädda gärna i två omgångar så att det inte blir för tätt på plåten).

Grädda grönkålschipsen i 15-20 min

Antingen kan du njuta av chipsen som de är, eller så kan du använda dem i bröd och salta muffins. Spana in bloggen i morgon och övermorgon för att se tips på hur du också kan använda dig av grönkålschipsen.

snacks8


Mörk chokladmousse med smak av kaffe

Skrivet av Hallon & Praliner 25.01.2018

En chokladig efterrätt är alltid välkommen. Den här chokladmoussen är gjord av mörk choklad och har smak av kaffe. Vi toppade den ganska kraftiga moussen med några friska hallon. 

Chokladmousse:
Det här receptet passar bra för 4 portioner om du vill ha ganska stora portioner, vi gjorde lite mindre portioner och för 6 personer.

125g mörk choklad
2 ägggulor
3 msk florsocker
4-5 msk starkt kaffe
2,5 dl vispgrädde

Börja med att bryta chokladen i bitar och smält den i en kastrull, låt sedan svalna något. Rör sedan i en äggula i taget, rör ordentligt. Tillsätt florsocker och kaffe och låt svalna helt. Vispa grädden och vänd ner den i smeten. Lägg upp i portionsskålar och låt stå i kylen i några timmar.

pasta5


Ravioli med krispig jordärtkockstopping

Skrivet av Hallon & Praliner 24.01.2018

Hallon och Praliner fick en trevlig julklapp av Sofias ena bror med familj, nämligen ett raviolikit! Och nu var det dags att testa dessa redskap.

pasta1

Vi beslöt att göra en fyllning med bland annat räkor, kräftor, spenat och ricotta. Sen toppade vi den nykokta raviolin med krispiga jordärtkockschips, pinjenötter, ängssyra, parmesan, kräftor och citronsmör. Ja det blev verkligen en höjdarmåltid :) Det är också roligt att vara flera personer när man gör ravioli, eftersom det är några moment innan man är klar att servera.

Börja med att göra jordärtkockschipsen.

Sätt ugnen på 125 grader. Skala 4-5 jordärtskockor. Fyll en skål med kallt vatten, lite pressad citronsaft och 2 msk olivolja. Skiva sen jordärtskockorna med en potatisskalare eller mandolin. Lägg jordärtkocksskivorna i det kalla vattnet. Låt stå i vattnet ca 10 minuter. Häll sen av vattnet och bred ut jordärtkocksskivorna på en bakplåtsbeklädd ugnsplåt. Torka av dem med lite hushållspapper. Strö sen på flingsalt. Grädda chipsen i 50-60 minuter tills de har fått en gyllene färg och krispig konsistens.

Gör sen pastadegen. Den gör du på 5 dl durumvetemjöl och 4 ägg. Häll upp mjölet på ett bakbord och gör en grop i mitten. I gropen knäcker du äggen. Arbeta in äggen i mjölet med en gaffel och sen börjar du knåda. Knåda degen med händerna i 10 minuter. Degen skall kännas smidig när den är klar. Inte för kladdig och inte för torr. Lägg degen i färskfolie och låt den vila i kylskåp i 30 minuter.

pasta3

Raviolifyllningen gör du på:
180 g tinade räkor
½ burk kräftstjärtar (sådana som finns på burk)
200 g spenat
2-3 schalottenlökar
Rivet skal av 1 citron
Salt och svartpeppa
1 burk ricotta (kan bytas mot 200 g färskost)

Gör så här:
Finhacka lök och hacka spenaten grovt. Stek lök och spenat i olivolja till löken är mjuk och glansig. Låt svalna.

Blanda sen spenat och lökblandningen med ricotta, hackade räkor, hackade kräftstjärtar, citronskal, salt och svartpeppa. Smaka av!

Blandningen kan du ställa kallt till det är dags att fylla raviolin.

Dela pastadegen i 4 bitar. Kör pastadegen genom en pastamaskin, börja på den största siffran och kör den sen så tunn som du vill ha den.  Mjöla degen lätt några gånger så länge du kör den genom pastamaskinen, så att den inte blir kladdig. Kom också i håg att ha mjöl under degen när du stansar ut raviolin, så att degen inte fastnar i arbetsbänken. Om du inte har en pastamaskin kan du kavla degen tunt med hjälp av en kavel.

klicka ut fyllningen med jämna mellanrum på pastaplattan (inte på mitten utan ut mot en av kanterna). Pensla med vispat ägg över pastaplattan och vik sen degen så att kanterna kommer mot varandra. Tryck degen över ”kuddarna” med fyllning så att luften försvinner. Stansa sen ut raviolikuddar med hjälp av en raviolistans eller med ett glas.

Koka upp en stor kastrull med vatten. Salta vattnet ordentligt och tillsätt lite olivolja i vattnet. Koka raviolin i omgångar. Raviolin behöver endast koka 3-4 minuter. Lyft upp raviolin med en hålslev så behöver du inte tömma bort vattnet mellan varje kokomgång.

Medans du kokar ravioli kan du smälta 100 gram smör som du blandar med rivet skal av 1 citron.

Dags att montera härligheten! :)

pasta2

Lägg raviolin på en tallrik, pensla över citronsmör och toppa portionen med kräftor (de som blev över efter att du gjort fyllningen), jordärtkockscips, rostade pinjenötter, riven parmesanost och blad av ängssyra. Ät och njut! Detta kan verka som många moment för en middag, men vi lovar att det är värt den tid det tar!