Header Hallonochpraliner

Äppeldricka med kanel och nejlika

Skrivet av Hallon & Praliner 20.09.2018

Kategorier:

Eftersom det finns en massa äppel i år tycker vi att du skall testa att göra denna goda äppeldricka med smak av äppel och kanel. Den behöver tre dygn i kulskåp innan den är klar, men sen är det bara att njuta!

DSC 0676 Fotor

Du behöver:

1,5 kg äppel (efter att man skurit dem i bitar)

2 liter hett vatten

1 kanelstång

ca 5 hela nejlikor

1 citron, saften

1 dl socker

Böja med att tvätta äpplena och skär dem i små bitar. Lämna på skalet för en härlig färg på drickan. Lägg äppelbitarna i en kastrull och häll över det heta vattnet. Tillsätt kanelstången och nejlikorna. Låt svalna. Lägg lock på kastrullen och ställ in den i kylskåpet. Låt stå i kylskåpet i 3 dygn. När tre dygn har gått kan du sila saften och rör sen ner socker och saften av citronen. Rör om tills sockret har löst sig. Häll upp saften i rena flaskor.

När du skall dricka saften så späder du den bara med valfri mängd vatten. Den står sig några dygn i kylskåp och går också bra att frysa.

DSC 0691 Fotor

 


Bullar fyllda med äpple och dulce de leche

Skrivet av Hallon & Praliner 19.09.2018

Idag bjuder vi på receptet på dessa små försvinnande goda bullarna med äpple och dulce de leche. Omöjligt att bara ta en!

DSC 0723 Fotor

Utgångspunkten är den här fantastiska kalljästa vetedegen:

2,5 dl kall mjölk
2,5 dl kallt vatten
50 g jäst
1 msk mald kardemumma
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
en nypa salt
150 g smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl

Till fyllningen behöver du:
ca 4 äppel och en burk dulce de leche

Gör så här:
Börja med att skala och tärna äpplena i små bitar. Koka dem mjuka i lite vatten. Ställ åt sidan och låt kallna.

Degen gör du så här:

Häll mjölk och vatten i en bunke. Smula ner jästen och rör ordentligt tills jästen har löst sig. Blanda sen ner kardemumma, socker, vaniljsocker och salt.

Arbeta till sist ner mjölet, lite i taget tills du får en smidig deg. Arbeta gärna degen i åtminstone 15 minuter. Vi använder oss av hushållsassistent för att arbeta vetedegar.

Kavla ut degen till en rektangel och stansa ut små rundlar. Fyll rundlarna med lite äppel och dulce de leche. Vik ihop till ett litet knyte och lägg bullen med skarven neråt på ett bakplåtspapper.

Låt bullarna sen jäsa i två timmar innan du gräddar dem på 225 grader i 8-10 minute (beroende på hur stora knyten du gör)

Doppa sen bullarna först i smält smör och sen i en blandning av socker och kanel.


Äppelpaj i glas med kolasnittsmulor och dulce de leche

Skrivet av Hallon & Praliner 18.09.2018

Denna vecka kommer vi att ha äppeltema här på bloggen! Det är dags att ta tillvara på årets äppelskörd och det finns så mycket gott att göra av äppel. Vi kommer bland annat att dela med oss av recept på goda äppelbullar och kallrörd äppeldricka. Så titta in under veckan för att få inspiration till vad du kan göra av årets äppel.

Först ut ett recept på en äppelpaj i glas!

 

Äppelpaj i glas med kolasnittssmulor och dulce de leche. 

4 portioner:
5 små äpplen
4 msk farinsocker
1 tsk kanel
3 dl grädde
1 dl florsocker
ca 10 kolasnittar
Dulce de leche

Sätt på ugnen på 200 grader.

Skala äpplen och blanda det med socker och kanel i en skål.

Lägg äpplena i en ugnsform och lägg över aluminiumfolie. Baka i ugnen i ca 20-30 minuter, tills äpplena är mjuka. Låt dem svalna.

Vispa grädde tillsammans med florsocker hårt.

Smula kolasnittarna.

Klicka i lite grädde i botten av varje glas. Lägg sedan i lite av äppelkompotten. Ringla över lite kolasås och lägg på smulor. Upprepa med grädde, äppelkompott, kolasås och smulor tills du har fyllt glasen.

DSC 0815 Fotor

 


Surdegssmörgås med parma och getost

Skrivet av Hallon & Praliner 12.09.2018

Vi återkommer ofta till den klassiska smakkombinationen parma, getost och pinjenötter i vår matlagning. Här fick de ingredienserna toppa våra goda lunchsmörgåsar.

Surdegssmorgasar

 

Du behöver:
Surdegsbröd
Parmaskinka
Getost
Pinjenötter
Ruccola

Börja med att skiva brödet och lägg brödskivorna på en ugnsplåt. Lägg en skiva getost på varje brödskiva. Grädda i ugnen på 225 grader tills getosten blir mjuk och bredbar.

Bred ut getosten över hela brödskivan, salta och peppra. Toppa bröden med parma och rostade pinjenötter. Och till sist lite ruccola för extra pepprighet.

Surdegssmorgas parma2


Surdegssmörgås med halloumi och picklad rödlök

Skrivet av Hallon & Praliner 11.09.2018

Kategorier:

Om du är sugen på att fixa en riktigt lyxig och god smörgås är det denna du skall testa! Det sega och lite syrliga surdegsbrödet ihop med krämig avokado, salt och knaprig halloumiost och picklad rödlök ger dig en riktig höjdarsmörgås. Och för att tillsätta ännu lite smak så toppa gärna med färsk koriander. Gillar du inte koriander så funkar också bladpersilja.

Surdegssmorgas halloumi1

För att göra dessa läckra smörgåsar så behöver du:
Surdegsbröd
Avokado
Picklad rödlök
Halloumiost
Koriander
Salt och svartpeppar

Mängden ingredienser anpassar du efter hur många smörgåsar du tänker göra.

Sätt ugnen på 225 grader. Skiva surdegsbrödet i lagom tjocka skivor. Rosta brödet lätt i ugnen ca 5-7 minuter.

Skiva halloumiosten i tunna skivor och stek den knaprig i stekpanna.

Mosa avokado.

På de varma brödskivorna brer du sen ut ett lager mosad avokado. Salta och peppra lite lätt. Toppa smörgåsen med halloumiost, picklad rödlök och koriander.

Klart! Hoppas du också skall tycka dessa är lika goda som vi gjorde!

 

 


Kalljästa kanelbullar

Skrivet av Hallon & Praliner 04.09.2018

Det här receptet på kanelbullar tycker vi att du skall testa! Att baka kanelbullar är ett perfekt sätt att fördriva en höstdag på. Och framför allt är det ju så gott med nybakta bullar. Gärna med en kopp kaffe eller te till.

Den här degen är kalljäst, vilket ger lätta och luftiga bullar. Dessutom känns dom smidigare att baka eftersom de bara behöver jäsa en gång.

Kalljasta kanelbullar1

Nybakta kanelbullar och en stor kopp kaffe. Oslagbart!

För 25-30 kanelbullar behöver du:
2,5 dl kall mjölk
2,5 dl kallt vatten
50 g jäst
1 msk mald kardemumma
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
en nypa salt
150 g smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl

Till fyllningen behöver du:
200 g smör, rumsvarmt
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk malen kanel

Gör så här:
Börja med att vispa ihop ingredienserna till fyllningen och ställ åt sidan.

Häll mjölk och vatten i en bunke. Smula ner jästen och rör ordentligt tills jästen har löst sig. Blanda sen ner kardemumma, socker, vaniljsocker och salt.

Arbeta till sist ner mjölet, lite i taget tills du får en smidig deg. Arbeta gärna degen i åtminstone 15 minuter. Vi använder oss av hushållsassistent för att arbeta vetedegar.

Kavla ut degen till en rektangel och bred ut fyllningen jämt över degen. Rulla ihop degen. Sen väljer du om du bara skär degen i bitar eller om du vill göra snurror. Välj ditt favoritsätt att göra kanelbullar på!

Låt bullarna sen jäsa i två timmar innan du gräddar dem på 225 grader i 8-10 minuter.

När du gräddar första plåten kan du förbereda sockerlagen som bullarna skall penslas med genast de kommer ur ugnen. Sockerlag gör du genom att koka 1,5 dl socker med 1,5 dl vatten tills sockret löst sig ordentligt.

När bullarna kommer ur ugnen så penslar du dem snabbt med sockerlagen och strör till sist på lite pärlsocker på bullarna.

Sen är det bara att njuta av nybakta bullar!

 Kalljasta kanelbullar2

 


Krusbärssylt med en hint av konjak

Skrivet av Hallon & Praliner 03.09.2018

Kategorier:

Har du ännu krusbär kvar på dina buskar och undrar vad du skall göra av dem? Den här enkla marmeladen med en hint av konjak passar mycket bra ihop med ost. Enkel att laga är den också. Det är endast plockandet och rensandet av bären som tar lite tid.

 Krusbarssylt konjak1

Du behöver:
1 liter krusbär
1 dl vatten
3 dl socker (4 dl om du gillar sylt åt det sötare hållet)
3 cl konjak

Börja med att rensa och skölja bären. Sen mosar du dem lite lätt i en kastrull och häller i vatten. Koka upp och låt koka i 15 minuter. Tillsätt socker och konjak och låt sjuda i 10-15 minuter tills sylten har tjocknat något. Om du vill ha en slät sylt så ge den en omgång med stavmixern.

Häll upp sylten på rengjorda och sterila burkar.

Klart! Nu har du en god sylt att plocka fram till hösten och vinterns ostbrickor.


Höst och en liten förklaring

Skrivet av Hallon & Praliner 03.09.2018

Vi är så peppade på höst! Hösten innebär nystart för oss, lite som nyår. På hösten får vi alltid ny inspiration till middagar och matlagning. Hösten innebär ju också en massa härliga råvaror att jobba med. Och kanske mest av allt så längtar vi efter mysiga helgmiddagar.

I år fick vi en extra höstpepp efter bloggträffen på Faros som Foodly ordnade tillsammans med sin systersajt sevendays.fi. Under kvällen fick vi träffa trevliga bloggare och så fick vi njuta av god mat. Att sitta ner en kväll och lära känna ett gäng trevliga bloggare var precis vad vi behövde. Och att få diskutera mat med andra matentusiaster var så himla kul!

I torsdags ordnade också Foodly tillsammans med sevendays.fi en föreläsning om SEO och skrivtips. Vi deltog på distans och träffades hemma hos Sandra för att titta på föreläsningen. Och självklart dukade vi upp lite gott att äta medans vi lyssnade och diskuterade de teman som behandlades.

IMG 6272 Fotor

 

Och som du säkert kanske märkt så har bloggen och Instagram gått lite på sparlåga en längre tid. Och här kommer en liten förklaring:

DSC 0824 Fotor2

De här små suddiga fötterna tillhör Valter (Anna), Hugo (Sandra) och Amelia (Sofia)

De här små fötterna är också förklaringen till varför vi har varit lite upptagna på senaste tiden :)

 

Men nu känner vi oss redo för höst och nya middagar. Och det finns det så många idéer och recept som vi vill ta oss an. Hoppas du också är peppad på höst!

 


Kantarellpaj med västerbottenost och bacon

Skrivet av Hallon & Praliner 17.08.2018

Här kommer ett recept på ett annat gott tillbehör som passar bra på kräftskivan. En god kantarellpaj med västerbottenost och bacon.

Pajdeg:
100 g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
1 ½ dl riven västerbottenost
2 krm salt
Ca 2 msk kallt vatten

Sätt ugnen på 200°C

Klä bottnen på en springform (24cm) med bakplåtspapper och smörj kanterna med smör. Arbeta samman ingredienserna till pajdegen och tryck ut degen i formen. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajbottnen i 10 minuter.

Fyllning:
1 paket bacon
Ca 2 dl kantareller
1 Schalottenlök
½ kruka persilja
4 ägg
3 dl grädde
3 dl riven västerbottenost
½-1 tsk vitpeppar
½- 1 tsk salt

Servera pajen toppad med ruccola!

kantarellpaj2


Hemkryddad snaps till kräftskivan

Skrivet av Hallon & Praliner 17.08.2018

Till kräftskivan är det trevligt att servera en hemkryddad snaps. Tänk på att snapsen behöver dra i rumstemperatur 2 dygn innan servering. 

Snaps med smak av citron:
1 liter brännvin
1 skalet av en citron
1 kruka citronmeliss
1 msk socker

Häll upp brännvinet i en burk med tillhörande lock. Skala citronen och riv bladen av citronmelissen. Blanda samman citronskal, bladen av citronmelissen och sockret med brännvinet. Lägg på locket och låt snapsen dra i rumstemperatur 2 dygn. Sila bort citronskalet och citronmelissbladen och häll upp snapsen i en snygg flaska. Kyl snapsen väl innan servering.

snaps


Krustader med räkfyllning

Skrivet av Hallon & Praliner 15.08.2018

Augusti månad betyder kräftskiva, något vi alltid ser fram emot både för att vi tycker mycket om kräftor men också mycket för den härliga stämningen som infinner sig i augusti månad när det skymmer och man får sitta ute och äta kräftor. En viktigt del av kräftskivan är tillbehören så därför kommer vi att dela med oss av några klassiker som vi tycker passar bra på kräftskivebordet. Här kommer ett recept på krustader med räkfyllning. Detta recept ger ca 24 krustader (en förpackning), men krustaderna är små och man äter lätt flera stycken. Krustaderna passar bar att ha som tillbehör på kräftskivan. 

För 24 st minikrustader behöver du:
1,5 dl crème fraiche
rivet skal av 1 citron
2 tsk färskpressad citronjuice
2 tsk pepparrot på tub
500 g räkor
1/2 gurka
1/2 tsk salt

Vispa crème fraichen med elvisp ca 5 minuter tills den fåren fast konsistens. Smaksätt med rivet citronskal, citronjuice, pepparrot och salt. Hacka räkorna grovt och tärna gurkan. Fyll krustaderna med crème fraichen och toppa med räkor, gurka och dill.

krustader med rakor


Lätt sommarlunch - Grillad avokado med räkor

Skrivet av Hallon & Praliner 27.06.2018

Att grilla avokado och servera med räkor passar bra när man vill ha en lätt och enkel lunch under lata sommardagar när man inte vill spendera mycket tid vid spisen. 

Du behöver:
2 avokado
180 g räkor
3 msk olivolja
Salt och peppar
3 msk sweet chili
Saften från en citron
Chiliflingor
En näve koriander

Dela och kärna ur avokadona och grilla dem med snittsidan ner i 3 minuter. Rör ihop de övriga ingredienserna och fyll de grillade avokadohalvorna med räkfyllningen. 

Grillade avokadon

 


Potatissnittar med kallrökt lax och smetana

Skrivet av Hallon & Praliner 20.06.2018

Mumsbit till midsommarbordet bestående av nypotatishalva som fylls med kallrökt lax, smetana, rädisa, rödlök och toppas med dill. Rätten passar även bra att servera till välkomstdrinken.

För att göra dessa snittar behöver du:
Nypotatis
Kallrökt lax
Smetana
Rödlök
Rädisa
Salt och peppar

Om du har små nypotatisar räcker de med att du skär av ändorna på potatisen (så att de hålls att stå upprätt och så att de har en plan yta för fyllningen). Om du har lite större potatisar kan du dela potatisen i två halvor.

Börja med att grädda potatisen mjuk i ugnen på 225 grader. Gräddningstiden beror på potatissorten och på storleken, så håll ett öga på dem tills de är mjuka.

Ta sen ut potatisen och rada upp dem på ett fat. Gröp ur lite av potatisen så att du får ett hål för fyllningen i potatisen. Lägg en bit skivad kallrökt lax i hålet, klicka i en klick smetana i mitten. Toppa med finhackad rödlök, en skiva rädisa och dill. Kör några varv med salt och peppar över potatisarna.

sommarmat3sommar4