Header Hallonochpraliner

Äppel- och saltkaramellfyllda bullar

Skrivet av Hallon & Praliner 22.09.2017

De här bullarna med en fyllning av salt karamell och äpplen blev så goda! Passar perfekt nu i höst. 

Först behöver du koka en salt karamellsås:

För salt karamellsås behöver du:
150 g smör
3 dl socker
2,5 dl grädde
2 rejäla nypor salt

Gör så här:
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sockret och vispa ihop. Låt puttra på låg värme i 10-15 minuter. Tillsätt grädde under omrörning. Sätt sen i saltet och låt såsen puttra på låg värme i 15-20 minuter. Låt kallna. Den sås som blir över kan du förvara kallt och använda till olika efterrätter!

För vetedegen behöver du:
Deg 1:
5 dl fingervarm mjöl
50 g jäst
1 tsk kardemummakärnor
8,6 dl vetemjöl

Deg 2:
150 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
2 krm salt
5,3 dl vetemjöl

Gör så här:
Börja med deg 1. Lös upp jästen i den fingervarma mjölken. Tillsätt kardemumma och mjöl. Arbeta ihop i en köksassistent. Låt degen vila 1 ca 20 minuter.

Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg. Degen skall släppa kanterna på bunken. Låt degen vila i ca 30 minuter.

Dela degen i två delar och kavla ut till en stor rektangel. Bred på fyllningen med saltkaramellsås, som du gör genom att blanda:

200 g philadelphiaost med 5 matskedar saltkaramellsås. Toppa fyllningen med finhackade äpplen. Rulla ihop degen och skär ca 2 cm tjocka bullar. Låt bullarna jäsa i 1 till 2 timmar.

Grädda sen på 200 grader i 12-15 minuter.

 Ät nygräddade bullar och njut!

kantarell5kantarell7

 


Enklaste krusbärsmarmeladen

Skrivet av Hallon & Praliner 21.09.2017

Säsongen för krusbär börjar vara över, men ännu kan du plocka! Vårt tips är att du kokar en enkel krusbärsmarmelad av de återstående krusbären. Jättegott med ost!

Du behöver:
1 liter krusbär
3 dl vatten
saften av ½ citron
5 dl syltsocker

Gör så här:
Rensa och skölj krusbären ordentligt. Koka upp krusbären med vatten och citronsaft. Vi gillar en lite slätare krusbärsmarmelad så vi väljer att mixa krusbären lite i detta skede. Koka sen krusbären i 10 minuter. Tillsätt syltsockret och koka ytterligare 5 minuter. Om du tycker att marmeladen känns lös, oroa dig inte den stelnar när den blir kall!

Kom ihåg att förvara sylten i rena och sterila burkar.

kantarell4

 


Kantarell­bruschetta

Skrivet av Hallon & Praliner 19.09.2017

Augusti-september hör till våra favoritmånader, en orsak är för att man får njuta av alla dessa underbara kantareller och allt gott som det går att göra av dem. Här kommer ett recept på en god kantarellbruschetta som passar bra som förrätt, tilltugg på tapasbordet eller som en lite lyxigare kvällsbit.

Du behöver:
En baguette lantbröd
1 gul lök
Kantareller (ca. 3 dl)
1 dl grädde
3 msk timjan
Salt och vitpeppar
2 dl riven västerbottenost 

Gör så här:
Finhacka löken och fräs dem i lite smör i en stekpanna. Tillsätt kantarellerna när löken fått lite färg. Stek på en stund och tillsätt sedan grädden. Salta och peppra och låt puttra en stund. Skär upp baguetten i tunna skivor. Lägg på kantarellblandningen och riven västerbottenost. Gratinera i ugnen på 220 grader i 5-10 minuter tills bröden blivit krispiga och osten smält. Toppa med färsk timjan och servera!

kantarell8kantarell2

 


Buttermilk pancakes med kanelvända äpplen

Skrivet av Hallon & Praliner 16.09.2017

Imorgon, söndag är det brunchens dag - fira denna med ett gäng goda buttermilk pancakes! De här toppades med lite smält smör, sirap och kanelvända äpplen. Inte så nyttigt men så himla gott! Perfekt om man vill unna sig något extra en helgmorgon.

Du behöver:
3 dl mjöl
1,3 msk äppelcidervinäger
3 dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk matsoda
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk vaniljextrakt
2 msk smält smör

Gör så här:

Börja med att göra buttermilk genom att blanda mjölk och äppelcidervinäger. Låt stå i 10 minuter.

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa ihop buttermilk med äggen och det smälta smöret. Vänd ner mjölblandningen och vispa ihop till en slät smet. Stek på medelvärme några minuter på var sida.

Servera med smält smör, sirap och äppelskivor som du vänt ner lite kanel i. Toppa det hela med finhackade pekannötter.

Buttermilkpancakes FotorButtermilkpancakes Fotor1

 


Krabbelurer med kanel och äpplen

Skrivet av Hallon & Praliner 15.09.2017

Krabbelurer eller pösplättar som de också kallas passar bra till helgfrukosten eller som mellanmål. Vi tycker att de är goda att äta på klassiskt vis med sylt och lättvispad grädde men denna gång serverade vi dem med kanel, äpplen, lite honung och grynost.

För ca. 10 krabbelurer behöver du:
1 ägg
0,5 dl socker
0,75 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
smör till stekning

Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölk och därefter mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ihop till en jämn smet. Stek plättarna i smör i ett plättjärn. Lägg ca. 0,5 dl smet per plätt och stek i ca. 3 minuter på första sidan och därefter ca 1-2 min till.

Servera dem ljumma med äpplen i skivor och grynost. Pudra kanel och ringla lite honung över.

Krabbelurer.2Krabbelurer.1

 

 


Gazpacho

Skrivet av Hallon & Praliner 14.09.2017

Gazpacho - denna spanska läckra grönsakssoppa som äts kall är vårt bidrag till kampanjen #levlokalt. Gazpacho passar bra till förrätt, på buffébordet eller som en lättare lunch. 

För 4 portioner behöver du:
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
0,5 grön paprika
0,5 gurka
1 röd paprika
4 tomater
1 dl olivolja
3 msk vinäger
Salt och peppar
En näve basilikablad
Ev. lite tabasco (om du vill ha lite extra sting)

Gör så här:
Hacka lök, paprika, tomater och gurka i bitar. Mixa grönsakerna tillsammans med olivolja, vinäger och basilika till slät soppa. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite tabasco om du vill ge soppan lite extra sting. Ställ i kylen för att dra en stund innan servering. 

Soppan kan du servera med ett gott bröd, brödkrutonger eller varför inte med några räk- eller kräftstjärtar. Toppa den även med lite finhackad tomat, gurka och paprika.

Gazpacho


Coleslaw

Skrivet av Hallon & Praliner 06.09.2017

Till lobster rolls passar det bra att servera en krämig coleslaw som tillbehör.

Coleslaw:
½ huvud vitkål (eller ett helt litet)
3-4 morötter
2 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
Salt
Peppar

Strimla vitkål och morötter.
Blanda crème fraiche, majonnäs, salt och peppar.
Blanda ihop vitkål och morötter med crème fraiche blandningen. Låt gärna din coleslaw stå och dra en stund i kylskåp innan servering.

lobsterrolls3


Palsternack­chips

Skrivet av Hallon & Praliner 06.09.2017

Goda chips av palsternacka, gör gärna dubbelsats eftersom de tunna knapriga chipsen lätt slinker ner. Vi åt dessa som tillbehör till våra lobster rolls men chipsen funkar lika bara att äta som kvällssnacks framför tv:n.

Palsternackchips:
4 små eller 2 stora palsternackor
Rypsolja
Flingsalt

Skala bort det yttersta skalet av palsternackorna med en potatisskalare.
Skala sen hela palsternackorna i smala remsor med potatisskalaren.
I en stekpanna med höga kanter häller du rypsolja. Hetta upp oljan, men akta så att den inte blir för het.
Fritera palsternackchipsen några minuter tills de blir bruna.
Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.Salta chipsen med flingsalt.
Kom ihåg att endast fritera en liten mängd palsternacka åt gången.

lobsterrolls4


Lobster rolls

Skrivet av Hallon & Praliner 05.09.2017

Vill du lyxa till det lite extra kan vi verkligen rekommendera lobster rolls till middag. Lobster rolls känns lyxiga samtidigt som de går enkelt och snabbt att göra. Vill du inte baka ditt eget hot dog bröd går det bra att köpa ett hot dog bröd som du tycker om, eller varför inte fylla ditt favoritbröd med denna goda röra.

För 6 personer behöver du:
2 tinade humrar
1 burk kräftstjärtar
1 stjälk selleri
Majonnäs
1 msk citronsaft
Salt
Peppar

Gör så här:
Dela humrarna och plocka ut hummerköttet.
Finhacka selleri och stek den mjuk i lite smör
Blanda samman hummerkött, kräftstjärtar, selleri, citronsaft, salt, peppar, och så mycket majonnäs att du får en krämig röra.
Fördela röran i hotdogbröden och hugg in!

lobsterroll11lobsterrolls8


Blåbärsscones med citron

Skrivet av Hallon & Praliner 24.08.2017

Dessa goda scones med blåbär och citron är gjorda enligt Leila Lindholms recept. Avnjöt dessa tillsammans med philadelphiaost som blandats med fröna från en vaniljstång och vispats fluffig med elvisp samt hallonsylt och en lagrad ost. Känns extra lyxigt med dessa en vardagkväll tillsammans med en kopp te framför en bra serie eller varför inte till helgfrukosten.

Du behöver:
7 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl råsocker
125 g kallt smör
1 ägg
2 dl mjölk
1 ägg till pensling
Skalet av 2 citroner
1 dl vetemjöl
1 1/2 dl blåbär

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke.
Skär smöret i tärningar och nyp ihop det med de torra ingredienserna. Vispa samman ägg och mjölk.
Blanda vätskan och de torra ingredienserna till en deg, tillsätt 1 dl extra vetemjöl och rivet citronskal i degen 
Platta ut degen till en längd, cirka 3 cm tjock, på mjölat bakbord och skär den i trekantiga bitar eller stansa ut ringar. Blanda försiktigt ner blåbären i degen utan att de mosas sönder. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ett vispat ägg och grädda dem gyllene i ca 10 min i mitten av ugnen. 

Blabarsscones2Blabarsscones1