Header Hallonochpraliner

Rabarber- och jordgubbs­isglass

Skrivet av Hallon & Praliner 14.07.2017

Ännu kan du hitta rabarber i rabatten! Passa på och ta tillvara den allra sista rabarbern genom att göra en läskande isglass med smak av rabarber och jordgubb.

Till dessa isglassar använde vi:

ca 15 riktigt tunna rabarberstjälkar

10 jordgubbar

1 liter vatten

2 dl socker

saften av ½ citron

Jordgubbar i skivor och myntablad

Börja med att skiva rabarbern tunt och dela jordgubbarna i mindre bitar. Koka jordgubbar och rabarber i 1 liter vatten i 15 minuter. Sila sen av saften. Saften koka du sen upp med socker och citronsaft. Låt kallna. Fyll sen isglassformar med saften och skivor av jordgubbar och myntablad. Ställ i frysen. Vänta otåligt tills glassarna är klara. Njuta av härliga isglassar i sommarvärmen!

Isglass1

 


Kyckling med asiatisk touch

Skrivet av Hallon & Praliner 13.07.2017

Om ni gör tacos med asiatiska smaker så passar dessa kycklingstrimlor att fylla tacosen med. 

Detta recept är för ca. 4 personer.

Börja med att att mixa:

ca 75 g jordnötter

saften av 1 lime

2 msk sesamolja

½ chili (hackad i lite mindre bitar)

1 näve koriander

2 msk rostade sesamfrön

Strimla sen 3 kycklingfiléer. Bryn strimlorna i stekpanna. Salta och peppra. Blanda sen ner jordnötspastan i kycklingen och tillsätt ca ½ dl vatten. Koka tills vattnet har försvunnit och jordnötspastan täcker kycklingen. 

Servera sen i tacoskal med marinerad gurka, rädisor, mango och koriander.

Asiatisktacos1Asiatisktacos3

 


Gurka med asiatiska smaker

Skrivet av Hallon & Praliner 12.07.2017

Gurka med asiatiska smaker, väldigt gott i tacos eller om du skär gurkan i lite större bitar så funkar det perfekt som snacks. Prova!

Du behöver:
1 gurka
0,5 dl soja
0,5 dl sesamolja
2 msk honung
Chiliflakes

Hacka gurkan i så stora tärningar som du vill ha och blanda med de övriga ingredienserna. Smaka av med chiliflakes tills du får lagom hetta. 

Låt stå och dra en stund innan servering.

Asiatisktacos6Asiatisktacos2Asiatisktacos5

 

 

 

 

 


Rabarber- och vaniljpannacotta

Skrivet av Hallon & Praliner 06.07.2017

En frisk och fräsch sommarefterrätt, rabarber- och vaniljpannacotta toppad med rabarberkompott och jordgubbar.

För 6 personer behöver du:

Pannacotta
4 dl grädde
1 dl rabarbersaft
vaniljstång
1 dl socker
3 st gelatinblad

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg grädden, rabarbersaften, socker och fröna från vaniljstången i en kastrull. Låt koka upp och sjud under omrörning i några minuter.

Ta bort kastrullen från plattan, krama ur vätskan från gelatinbladen och rör ner dem i gräddblandningen. Häll upp i portionsskålar eller glas och låt stå i kylen i några timmar innan servering. 

Rabarberkompott
400g rabarber
0,5 dl vatten
2 dl socker

Skala och skär rabarbern i små bitar. Lägg rabarber, vatten och socker i en kastrull, koka upp och låt puttra i ca. 10 min tills rabarbern blivit mjuk. Låt kompotten svalna.

Vid servering, toppa pannacottan med ett lager av rabarberkompotten samt skivade jordgubbar.

Rabarberpannacotta2Rabarberpannacotta1Rabarberpannacotta3

 


Grillad tortilla med sparris, shalottenlök och räkor

Skrivet av Hallon & Praliner 05.07.2017

Här kommer en till variant på grillad tortilla. Denna med fyllningen sparris, shalottenlök och räkor.

Du behöver:
Tortillaplättar
Philadelphia
Riven ost (vi använde parmesan)
Skalet av citron
Sparris
Shalottenlök
Räkor
Peppar

Bred philadelphiaost på tortillaplätten och riv över ost, lite skal från en citron och peppra. Rada på sparris och shalottenlök skuren i lagom stora bitar och toppa med räkor. Sätt tortillan på folie och grilla i några minuter tills osten smält och tills kanterna blivit krispiga.

Grilladpizza8Grilladpizza3

 

 


Grillad tortilla som toppas med rom, rödlök och persilja

Skrivet av Hallon & Praliner 04.07.2017

Under varma sommardagar vill man inte gärna lägg mycket tid på att stå framför spisen. Då är det perfekt att göra dessa grillade tortillaplättar, vilket går snabbt samtidigt som det är gott i sommarvärmen när man kanske inte är så väldans hungrig men man ändå vill ha något salt.

Du behöver:
Tortillaplättar
Philadelphia
Riven ost (vi använde parmesan)
Rom
Rödlök
Persilja
Peppar

Bred philadelphiaost på tortillaplätten och riv över ost samt peppra. Lägg plätten på folie och grilla i ett par minuter tills osten smält och tills plätten får krispiga kanter. Toppa sedan med finhackad rödlök, några klickar rom samt persilja.

Grilladpizza4Grilladpizza6Grilladpizza5

 


Rabarberpaj i glas

Skrivet av Hallon & Praliner 30.06.2017

Sommarens godaste och enklaste efterrätt, rabarberpaj i glas!

6 personer

Du behöver:

150 g digestivekex
50 g smör
200 g söt kondenserad mjölk
2 äggulor
1/2 dl färskpressad saft av rabarber
1/2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde

Färska jordgubbar

Gör så här:

Smula kexen och blanda med smält smör med hjälp av en matberedare eller stavmixer. Rör ihop kondenserad mjölk, äggulor, rabarbersaft och vaniljsocker. Vispa grädde. Skiva jordgubbar. Varva kexsmulorna, ”rabarberkrämen”, grädde och skivade jordgubbar i glas.

sommar22sommar23

 

 


Grillade musslor med ugnsbakad nypotatis

Skrivet av Hallon & Praliner 28.06.2017

Det är kocken Tommy Myllymäki som är upphovsmakare till detta recept, och det är ett recept på perfekt sommarmat! Receptet är säkert inte helt som orginalreceptet eftersom det har sparats i minnet och gjorts flera gånger bara från minnet.

Du behöver:

Ca 1 kg nypotatis

1 nät blåmusslor ( eller 2 förpackningar djupfrysta)

2 krukor bladpersilja

3 dl olivolja

2 citroner, saft och skal (+ 1 till att grilla med musslorna)

1 schalottenlök

5 vitlöksklyftor

Vitt vin

Börja med att tvätta nypotatisen. Sen gräddar du nypotatisen i ugn på 225 grader till den är mjuk. Det tar ca 30 minuter.

Under tiden potatisen är i ugnen mixar du samman persilja, lök, vitlök, citronskal, citronsaft, olivolja, salt och peppar. Ställ blandningen åt sidan.

Om du har färska musslor så tvättar du dem noga och kolla att alla är hela och stängda. Om du har frysta musslor skall de vara tinade innan du sätter dem på grillen.

Gör en stor ”skål” av aluminium. I skålen sätter du musslorna, en skvätt vitt vin och klyftor av citron. Grilla sen musslorna på grillen tills de har öppnat sig. Det går ganska snabbt. Använder du frysta musslor kan du grilla dem i några minuter tills d har blivit ordentligt varma.

När musslorna är klara häller du dem i en stor skål och häller sen över persilje – citronblandningen över musslorna. Vänd tillsist ner potatisen. Servera med citronaioli och ett gott bröd!

sommar25sommar26sommar29sommar28

 

 

 


Snittar med räkor, dillmajonnäs och friterad pepparrot

Skrivet av Hallon & Praliner 21.06.2017

Små snittar med en dillmajonnäs och räkor som toppas med lite friterad pepparrot.

För ca 14 snittar:

Börja med att strimla lite pepparrot i tunna strimlor. Det behövs inte så mycket pepparrot på varje snitt eftersom den är stark och kraftig i smaken. Hetta upp lite olja i en djup kastrull. Fritera sen pepparrotsstrimlorna i omgångar i några minuter i oljan och ta sen upp strimlorna och låt rinna av på hushållspapper. Salta och låt kallna.

Blanda sen ca 1.5 dl majonnäs med en halv kruka finhackad dill och rivet skal från en halv citron. Rör också gärna ner en matsked citronsaft. Salta och peppra majonnäsen.

Skär en baguette i skivor och lägg på några blad ängssyra. Klicka ut majonnäsen på snittarna och toppa med räkor. Smula till sist över den friterade pepparroten och toppa med lite dill!

midsommar31midsommar32


Grillad rödspätta i folieknyten

Skrivet av Hallon & Praliner 21.06.2017

Över helgen grillade vi rödspätta i folieknyten, vilket vi tyckte blev väldigt gott! Passar också bra till midsommar tycker vi. 

Gör så här:
Lägg fiskfileérna på foliepapper och krydda med salt, peppar, citronklyftor och dill. Lägg i en klick smör och vik ihop knytet. Grilla fisken på hög värme i ca. 8-10 min. 

midsommar37midsommar38