Header Hallonochpraliner

Carnitas

Skrivet av Hallon & Praliner 14.11.2017

Vill man lyxa till sin fredagstacos ordentligt så skall man ta sig lite extra tid att koka carnitas. Detta recept kommer från Jonas Crambys bok Texmex från grunden. Dagen innan tillredning bör du sätta köttet i marinad så att det hinner dra sig ordentligt.

Börja med att göra denna Fuego spice mix kryddblandning:

Du behöver:
3 msk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk vitpeppar
1 msk svartpeppar
1 msk vitlökspulver
1 msk chilipulver
1 msk salt

Förvara kryddblandningen i en glasburk så är det bara att plocka fram den när du gör tex mex.

Du behöver också:
1 kg grisnacke
1 apelsin, saften
1 lime, saften
1 msk soja
5 vitlöksklyftor
½ liter coca cola

Börja med att skära köttet i små bitar. Blanda köttet med 3 msk fuego spice mix kryddblandning, saften av apelsinen, saften av lime, soja och de hackade vitlöksklyftorna.

Låt marinera över natten.

När det är dags att koka så häller du av marinaden (obs! spara den) och sen bryner du köttet och lägger det i en gryta. Häll på marinaden och fyll på med cola så att det täcker köttet. Låt småkoka i 2 timmar. Vartefter colan kokar bort under tiden så fyller du på med mera tills du använt upp ett halvt liter. När två timmar har gått kan du dra köttet med en gaffel.

Servera i tortillabröd eller med nachos och valfria tillbehör!

carnitas5


Tacos med kantarell och guacamole

Skrivet av Hallon & Praliner 09.11.2017

En annan variant på tacos som vi provade göra under helgen var med fyllningen kantarell och avokadokräm som toppas med chilimajonnäs.

taco1

För 4 personer behöver du:
400 g gula kantareller
1 stor gul lök

Avokadokräm:
3 avokado
Saften av en lime
1 vitlöksklyfta
Salt
1,5 dl yoghurt

Chilimajonnäs:
2 dl majonnäs
1 msk srirachasås

Gör så här:
Hacka löken i ringar och stek löken och kantarellerna i olja. Mixa ihop avokadokrämen. Blanda majonnäs och srirachasåsen. 

Vi använde små mjuka tacobåtar som vi fyllde först med kantarellerna, sedan med avokadokrämen och som toppades med chilimajonnäsen och färska korianderblad. 

 


Grön salsa

Skrivet av Hallon & Praliner 08.11.2017

Här kommer ett recept på en god grön salsa med smak av lime och koriander. God att toppa tacosen med eller att äta tillsammans med nachos.

Du behöver:
1 kruka koriander
0,5 kruka bladpersilja
0,5 dl olivolja
Saften från två lime
0,5 jalapeno

Gör så här:
Hacka koriander, persilja och jalapeno och lägg i en skål. Häll över olivolja och pressa över limesaft. Salta en aning och mixa därefter till en slät sås. Såsen får ordentligt med hetta från jalapeno och blir även ganska syrlig utav limen. Smaka dig till fram och tillsätt mer eller mindre jalapeno och lime beroende 


Bifftaco med vitkåls­sallad och avokado­kräm

Skrivet av Hallon & Praliner 07.11.2017

Vi älskar tacos, som de flesta verkar göra. Tycker det är så roligt med tacos eftersom den går att variera på alla möjliga sätt, vilket gör att man aldrig tröttnar. Här kommer ett recept på tacos som fylls med med strimlad biff, vitkålssallad och en slät avokadokräm.

För 4 personer behöver du:
400 g nötytterfilé
Spiskummin
Paprikapulver
Cayennepeppar
Soja
Salt och peppar

1 stor gul lök
1 grön paprika
1 röd paprika

Vitkålssallad:
Vitkål
En halv kruka koriander
En chili
2 msk fisksås
0,5 dl limesaft
1 msk råskocker

Avokadokräm:
3 avokado
Saften av en lime
1 vitlöksklyfta
Salt
1,5 dl yoghurt

Gör så här:
Skär köttet i strimlor och marinera med kryddorna och sojan. Låt stå någon timme innan stekning.

Gör vitkålssalladen genom att strimla vitkålen, finhacka chili och en halv kruka koriander. Rör ihop såsen och häll den tills sist över vitkålssalladen.

Gör guacamole genom att mixa avokado med en stavmixer tillsammans med saften av en lime, en pressad vitlöksklyfta, yoghurt och lite salt. 

Hacka den gula löken i ringar och strimla paprikorna. Stek köttet i lite olja tills det fått färg och tillsätt sedan lök och paprika. Stek tills paprikan blivit glansig och lagom mjuk.

Fyll tacosen med biff- och paprika- lökblandningen, vitkålssalladen, avokadokrämen och toppa med några färska korianderblad. 

taco2

taco3


Slät avokadosalsa

Skrivet av Hallon & Praliner 06.11.2017

Här kommer ett recept som vi tidigare publicerat här på bloggen. Ett recept som alltid funkar som tillbehör till mexikansk mat. 

carnitas4

Mixa ihop:
2 avokado
2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
½ kruka koriander
saft från 1-2 lime
1 tsk tabasco (den gröna med jalapeno) Vill du ha en salsa med mera hetta så öser du bara på mera tabasco.
Salt och svartpeppar

carnitas2


Macarons med passionsfrukt- och vitchoklad­fyllning

Skrivet av Hallon & Praliner 03.11.2017

Macarons med en sötsyrlig fyllning på passionsfrukt och vitchoklad är både roligt att baka och bjuda på!

För att göra macarons behöver du:
120 g äggvita (60g och 60g)
35 g socker
150 g mandelmjöl
150 g florsocker
150 g socker till sockerlag
50 g vatten till sockerlag

Gör så här:
Börja med att pulsera mandelmjöl och florsocker. Kör ordentligt så att det blir mera som ett pulver till konsistensen. Sila sen genom en finmaskig sil ett par gånger. Ställ åt sidan.

Vispa sen upp 60 g äggvita till ett hårt skum. Vispa sen ner 35 g socker i marängen.

Blanda vatten och socker till sockerlagen i en kastrull och koka upp lagen till 118 grader. Sockerlagen häller du sen ner långsamt i marängen under vispning. Vispa sen tills marängen är kall. Det tar ungefär 10-15 minuter.

I resterande 60 g äggvita blandar du ner 1 tsk karamellfärg.

Blanda äggvitan (den med karamellfärg) med mandel- florsockerblandningen tills du har en slät smet. I smeten vänder du sen försiktigt ner den kalla marängen. När du har en smidig och trögflytande smet är den klar! Spritsa ut smeten på bakplåtspapper. Om det är toppar i marängen kan du dunka bakplåten i bordet ett par gånger för att få marängen att sätta sig. Låt gärna macaronsen vila i rumstemperatur en stund innan du gräddar dem.

Grädda sen i 10-15 min på 160 grader. Låt macaronsen svalna.

För fyllningen behövs:
180 g vitchoklad
1 dl grädde
Saften från 5 passionsfrukter (sila bort kärnorna)

Gör så här:
Finhacka vitchokladen. Värm grädden och häll den sedan över vitchokladen. Rör tills chokladen smält. Rör sen ner saften från passionsfrukterna. Rör tills allt blandat sig. Om det skär sig så testa att värma chokladen lite under omrörningen. Låt fyllningen bli kall. Den kan med fördel stå en natt i kylskåp innan du fyller dina macarons med den.

macaron1macaron2

 


Scones

Skrivet av Hallon & Praliner 02.11.2017

Miniscones med ost och marmelad passar perfekt till afternoon tea, brunch eller frukost!

För 12-14 miniscones behövs:
8 dl vetemjöl
1½ tsk salt
2 tsk bakpulver
100 g rumsvarmt smör
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta ihop smöret med de torra ingredienserna antingen för hand eller i en hushållsassist. Arbeta i grädden i degen tills du har en fast deg. Kavla ut degen på ett mjölat underlag. Kavla degen till en platta som är ca 2 cm tjock. Stansa ut små scones. Ett tips! Om du har Iittala Essence vitvinsglas är de den perfekta formen för miniscones :)

Pensla sconsen med lite grädde och grädda sen i ca 10 minuter. Servera dem gärna varma med ost och marmelad!

scones2scones3

 

 


Enkel plommon­marmelad

Skrivet av Hallon & Praliner 01.11.2017

En enkel plommonmarmelad som är god till scones, ost, yoghurt och mycket mer!

Du behöver:
500 gram plommon (kärnan borttagen)
3 dl syltsocker
1 msk vatten
2 kanelstänger

Gör så här:
Skär plommonen i bitar. Blanda sen alla ingredienser och låt koka i ca 30 minuter. Plocka bort kanelstängerna och mixa till en slät marmelad. Häll upp på rengjorda och sterila burkar.

scones1


Smördegssnitt med grönkål, soltorkad tomat och fetaost

Skrivet av Hallon & Praliner 31.10.2017

Ett gott salt tilltugg på afternoon tea- eller buffébordet.

För 20 snittar behöver du:
5 st. smördegsplattor
Philadelphiaost
Grönkål
Soltorkad tomat
Fetaost
Svartpeppar
1 ägg


Gör så här:
Riv grönkålen och lägg den i kokande vatten i ca. 2 minuter. Häll sedan bort vattnet. Skär de soltorkade tomaterna i strimlor
Låt smördegsplattorna tina en aning och skär sedan plattorna i två delar så att du får kvadrater. Skär även en liten svagt med kniven runt kvadraterna ca. 2 cm från kanten. Fyll området innanför den skurna linjen. Börja med att bred lite philadelphiaost i bottnen. Fyll sedan med grönkål, smulad fetaost och soltorkad tomat. Peppra över med svartpeppar. Vispa ett ägg och pensla den yttersta kanten runt alla snittar. Grädda i ugnen tills smördegen fått lite färg, 10-15 min på 220 grader. 

scones5scones8

 

 


Smördegspajer med äppel och kanel

Skrivet av Hallon & Praliner 27.10.2017

Smördegspajer med äppel och kanel som toppas men en syrlig kräm gjord av creme fraiche. En höstig efterrätt med lite julig touch som även funkar bra till eftermiddags- eller kvällsfikat. 

Du behöver:
Smördegsknyten:
Smördegsplattor
4-6 äpplen
Kanel
Muscovado- eller farinsocker
1 ägg

Sås:
1,5 dl creme fracihe
Kanel
Florsocker

Låt smördegsplattorna tina under tiden som du skivar äpplena i smala skivor. Skär sedan smördegsplattorna i kvadrater, räkna en kvadrat per person och skär ett litet snitt en bit från kanten runt hela kvadraterna. Pensla plattorna med ett vispat ägg. Rada ut äppelskivorna ganska tätt över smördegsplattan. Pudra över kanel och muscovadosocker för att ge dem lite karamelliserad yta och grädda dem i ugnen i ca. 10 minuter eller tills de fått en fin färg. 

Som tillbehör till smördegspajerna gjorde vi en syrlig kräm genom att blanda creme fraiche, kanel och florsocker. Här använde vi inga exakta mått utan sätt socker tills du får en lagom söt/syrlig kräm. Om man vill kan man även byta ut den här krämen mot vanlig vaniljsås, grädde eller vaniljglass vilket även skulle passa bra till smördegspajerna. Ät dem gärna medan de ännu är lite ljumma!

lasagne3lasagne2lasagne1