Pinja2

Tomatig risotto med köttstrimlor

Skrivet av Pinja Nylund 05.11.2018

Kategorier:

Hej, det var inte igår. Det blev en lite längre paus än vad jag tänkte, men nu är jag tillbaka :-)

Härom veckan provade jag på en risotto med tomat och köttstrimlor av gris som blev en succé

IMG 20181018 173822

Du behöver:

1 paket köttstrimlor av gris

1 lök

2,5 dl ris

1 burk med tomatkross

1 köttbuljongstärning

2-3 dl vatten

1 paprika

1 påse med frysta ärter

1 tsk chili

salt och peppar

olja till stekning

 

Gör såhär:

1.  Stek köttstrimlor och hackade löken, tillsätt kryddorna.

2. Tillsätt ris, köttbuljong, vatten och tomatkross. Minska värmen på plattan till medelvärme och låt puttra i ca 15 min.

3. Tärna paprikan och tillsätt den samt ärterna i risotton. Låt risotton ännu puttra i 5 minuter eller tills riset är klart.

Servera med sallad.

 


Bästa kycklingsåsen med tomat och champinjoner

Skrivet av Pinja Nylund 16.03.2018

Kategorier:

Eftersom jag är studerande gillar jag storkok och mat som räcker i några dagar samt smakar gott även då det återuppvärms.  Om jag är själv i Åbo räcker den här i minst 4 dagar och om vi är två som äter räcker det till 2 dagar och så får ena ännu lunch av det   här. 

I mitt tycke innehåller den här allt gott,  jag ä-l-s-k-a-r såser med passerad eller krossad tomat och så gillar jag lite extra mycket mat med bacon i.  Denna rätt är sån som jag gör om och om, och nästan alltid då jag/vi inte vet vad vi ska äta då hörs det  från någonderas mun " tehäänks sitä kanakastiketta missä on herkkusieniä?".  Så jag är inte den enda som är frälst av den här kycklingsåsen. 

Vill ni använda vanlig eller soijabaserad matlagningsgrädde går det säkert bra, jag är inte insatt i om det finns smaksatta matlagninsgrädden med örtsmak? Men månne det inte finns en mjölkbaserad iallafall , men om du inte hittar en smaksatt ta en vanlig och lägg till örter. Jag skulle iallafall ha i timjam och basilika men det är en smaksak :)

2018 03 15 04.21.33 1

Detta behöver du:

1 pkt bacon

450 g kycklingstrimlor

1 lök

1 vitlöksklyfta

1 burk konserverade hela champinjoner

400 g tomatkross

1 burk planti havregrädde med örtsmak

salt och peppar

vatten vid behov

 

Gör såhär:

 

1. Strimla bacon och tärna löken samt vitlöken. 

2. Stek baconen och då den börjar få lite färg lägg till löken samt kycklingstrimlorna. 

3.  Då kycklingen börjar vara klar lägger du till champinjonerna, tomatkrossen, grädden och kryddorna. 

4. Låt puttra på svag värme i ytterligare 10 min medan du kokar ris.

IMG 20180311 174603

Trevlig helg! 

 


Kött­potatismos­låda

Skrivet av Pinja Nylund 05.03.2018

Jag var och opererade bort visdomstanden förra veckan, efter några dagars purésoppa-diet fick jag nog och bestämde mig för att laga en köttpotatismoslåda. Det var nog en comfort-food som gjorde gott just då, det ser ju inte så jätte gott ut men jag lovar det är det. 
2018 03 04 03.03.14 1

Det du behöver är

1,5 kg mjöliga potatis

80-100g mjölkfri margarin

1 burk planti havregrädde

1-2 dl potatisens kokvattnet

salt

vitpeppar

 

400g köttfärs

2 små lökar

1 msk tomatpyre

paprikapulver

vitlökspulver ( eller färsk vitlök, jag hade inte hemma)

salt

svartpeppar

 

1. Börja med att skala och koka potatisarna i saltat vatten samt lägg ugnen på 200 grader

2. Då potisarna är mjuka förbered mosen, krossa potatisarna och tillsätt grädden, margarinen, en del av kokvattnet samt kryddorna

3. Stek köttfärsen och löken. 

4. Tillsätt kryddorna, krydda enligt smak men köttfärsen skall vara relativt kryddigt då potatismosen drar åt sig kryddor från den. 

5. Lägg allt i en ugnsform och grädda i 30-40 min. 

 servera med gärna sallad eller konserverade rödbetor ( jag kunde tyvärr inte bita ännu då jag åt detta så jag fick skippa det :))

2018 03 04 03.05.18 1