Pinja2

Munkar

Skrivet av Pinja Nylund 01.05.2018

Kategorier:
Taggar:

Hej och glada Vappen!


Snapchat 2110366476

Här är ett recept på munkar som är mjölk, soja och ägg-fria :)

Du behöver:

5 dl havremjölk

50g  jäst

1,5 dl socker

1 tsk salt

1 msk kardemumma

100 g mjölkfritt margarin (jag använder mörkblå keiju)

ca 15 dl vetemjöl

Rypsolja till stekning

socker till sockring

 

Gör såhär:

1. Värm upp mjölken så den är fingervarm. Smula jästen i en bunke och häll i mjölken.

2. Tillsätt socker, salt och kardemumma. 

3. Smält margarinen

4. Lägg till hälften av mjölen samt margarinen. 

5. Tillsätt resten av mjölen medan du knådar.

6. Låt degen jäsa i minst 30 min. Forma sedan munkarna och låt dem jäsa en stund.

7. Fritera munkarna i olja. Var försiktig med oljan och ha locket till kastrullen nära dig.


Pulled pork

Skrivet av Pinja Nylund 05.04.2018

Hej, och ursäkta att det varit tyst här ett tag. Jag har börjat min apotekspraktik och det har varit ganska mycket att hinna med innan praktiken började och nu då praktiken börjat, så bloggen har fått vänta lite.  

Nu är jag iallafall tillbaka med ett recept på pulled pork samt en sås till den. Recepten passar perfekt till helgen då man inte orkar stå och koka utan maten gör sig klar själv i ugnen. 

 

fullsizeoutput 16b6

 

Det här behöver du:

1,5 kg kassler

 

Kryddmix:

1 msk farinsocker

2 tsk paprikapulver

2 tsk salt

1-2 tsk vitlökspulver

chili och svartpeppar enligt smak ( jag hade i kanske 1 tsk chili och 2 peppar)

 

Lager: 

Varmt vatten

2 lökar

5 vitlöksklyftor

ca 5-6 Hela kryddpeppar 

 

BBQ-sås:

1 liten lök

3 vitlöksklyftor

2 dl coca-cola

1/2 dl ketchup

saften ur 1 lime

2 msk farinsocker

2 msk balsamvinäger

1 msk tomarpyre

salt, peppar och chili enligt smak. 

 

1. Blanda kryddmixen och rubba den på kasslern. Gärna dagen före, men det går lika bra med några timmar innan man lägger den i ugnen också. 

2.  Ha kasslern i rumstemperatur ca en timme innan du lägger den i ugnen. Skär löken i klyftor och skala vitlöksklyftorna till lagen. Lägg kasslern och lökarna i en gryta eller ugnsform och häll på varmt vatten tills ungefär hälften av kasslern. 

3.  Grädda köttet i ugnen först en halv timme i 200 grader och sedan sänk värmen till 130. Lägg på lock eller folie och ha i kasslern ca 4 timmar. 

4.  Gör BBQ-såsen då köttet nästan är klart.  Skär lökarna och lägg alla ingredienser i en kastrull.  Låt puttra på svag värme i ca en halv timme. 

5. Riv köttet och lägg i hälften av BBQ-såsen.

 

 

Ps.  recept på en mjölkfri tsatsiki och pitabröd kommer inom kort. De passar utmärkt med pulled porken. 


Bästa kycklingsåsen med tomat och champinjoner

Skrivet av Pinja Nylund 16.03.2018

Kategorier:

Eftersom jag är studerande gillar jag storkok och mat som räcker i några dagar samt smakar gott även då det återuppvärms.  Om jag är själv i Åbo räcker den här i minst 4 dagar och om vi är två som äter räcker det till 2 dagar och så får ena ännu lunch av det   här. 

I mitt tycke innehåller den här allt gott,  jag ä-l-s-k-a-r såser med passerad eller krossad tomat och så gillar jag lite extra mycket mat med bacon i.  Denna rätt är sån som jag gör om och om, och nästan alltid då jag/vi inte vet vad vi ska äta då hörs det  från någonderas mun " tehäänks sitä kanakastiketta missä on herkkusieniä?".  Så jag är inte den enda som är frälst av den här kycklingsåsen. 

Vill ni använda vanlig eller soijabaserad matlagningsgrädde går det säkert bra, jag är inte insatt i om det finns smaksatta matlagninsgrädden med örtsmak? Men månne det inte finns en mjölkbaserad iallafall , men om du inte hittar en smaksatt ta en vanlig och lägg till örter. Jag skulle iallafall ha i timjam och basilika men det är en smaksak :)

2018 03 15 04.21.33 1

Detta behöver du:

1 pkt bacon

450 g kycklingstrimlor

1 lök

1 vitlöksklyfta

1 burk konserverade hela champinjoner

400 g tomatkross

1 burk planti havregrädde med örtsmak

salt och peppar

vatten vid behov

 

Gör såhär:

 

1. Strimla bacon och tärna löken samt vitlöken. 

2. Stek baconen och då den börjar få lite färg lägg till löken samt kycklingstrimlorna. 

3.  Då kycklingen börjar vara klar lägger du till champinjonerna, tomatkrossen, grädden och kryddorna. 

4. Låt puttra på svag värme i ytterligare 10 min medan du kokar ris.

IMG 20180311 174603

Trevlig helg! 

 


Grattis Foodly!

Skrivet av Pinja Nylund 15.03.2018

Foodly fyller 1 år vilket betyder att jag också som många andra svarar på en lista. 

 

IMG 7237
Mitt bästa inlägg: 

Nu har jag inga många inlägg på bloggen, men receptet på siskonkorvgryta är gott och därav kanske ett av mina favorit recept hittills. 

Ett recept jag provat:

Jag har inte ännu hunnit prova på recept som andra lagat  men ugnsbakad batat skulle vara roligt att prova lite modifierat då så det passar min diet :D tex.  Jessica har gjort.  


Det här skulle jag baka som Foodlys födelsedagstårta:

Jag har aldrig bakat en  tårta så det får bli ett projekt nångång då det är passligt. Men mina mortoscupcakes är lätta att modifiera till en morotskaka så en sådan :-)


En annan grym bloggare på Foodly:

Jag tycker ALLA är lika grymma!


 Ett recept jag ofta återkommer till:

Nu finns inte receptet på en tomatig kycklingsås här ännu ( den är på kommande) men den är en stor favorit.


Morotscupcaces

Skrivet av Pinja Nylund 10.03.2018

Här är en av mina favorit bakverk som är lätta att laga. Denna gång lagade jag lite blodapelsinsaft i frostingen och det gav en trevlig smak. 

 IMG 20180304 171204

Dethär behöver du:

 

Cupcake:

1 dl riven morot

1,5 dl farinsocker tätt packat

2,5 dl (havre)mjölk

1 dl rypsolja

3,5 dl vätemjöl

2 msk potatismjöl

1,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 tsk kanel 

1/3 tsk nejlika

 

Frosting:

100g mjölkfri margarin ( jag använder mörkblå keiju)

ca 5-6 dl florsocker 

1 tsk vaniljsocker

1-2 msk blodapelsinssaft

 

 

Gör såhär:

1. Lägg ugnen på 175 grader. Skala och riv morötterna. 

2. Mät farinsocker, havremjölk och oljan i en skål och blanda till en jämn smet.

3. Blanda torra ingredienserna i en annan skål och häll i våta smeten in i skålen med torra ingredienserna.

4. Dela upp smeten i former och grädda i ca 20 minuter.

5. När dina cupcakes har kallnat, förbereder du frostingen.  Blanda mjuka smören, socker och blodapelsinssaften till en jämn frosting med tex. en gaffel.  Beroende på hurdan konsistens du vill ha på frostingen kan du tillsätta florsocker eller blodapelsinssaft.

 

 

 

 

 

 

 

 


Kött­potatismos­låda

Skrivet av Pinja Nylund 05.03.2018

Jag var och opererade bort visdomstanden förra veckan, efter några dagars purésoppa-diet fick jag nog och bestämde mig för att laga en köttpotatismoslåda. Det var nog en comfort-food som gjorde gott just då, det ser ju inte så jätte gott ut men jag lovar det är det. 
2018 03 04 03.03.14 1

Det du behöver är

1,5 kg mjöliga potatis

80-100g mjölkfri margarin

1 burk planti havregrädde

1-2 dl potatisens kokvattnet

salt

vitpeppar

 

400g köttfärs

2 små lökar

1 msk tomatpyre

paprikapulver

vitlökspulver ( eller färsk vitlök, jag hade inte hemma)

salt

svartpeppar

 

1. Börja med att skala och koka potatisarna i saltat vatten samt lägg ugnen på 200 grader

2. Då potisarna är mjuka förbered mosen, krossa potatisarna och tillsätt grädden, margarinen, en del av kokvattnet samt kryddorna

3. Stek köttfärsen och löken. 

4. Tillsätt kryddorna, krydda enligt smak men köttfärsen skall vara relativt kryddigt då potatismosen drar åt sig kryddor från den. 

5. Lägg allt i en ugnsform och grädda i 30-40 min. 

 servera med gärna sallad eller konserverade rödbetor ( jag kunde tyvärr inte bita ännu då jag åt detta så jag fick skippa det :))

2018 03 04 03.05.18 1

 

 


Kolakex

Skrivet av Pinja Nylund 17.02.2018

Kategorier:
Taggar:

Jag hör till de konstiga personer som gärna bakar men inte gillar att äta mina bakverk själv. Nu när jag är studerande har jag insett att det är bäst att baka sånt jag faktist gillar så att pengar inte går i spillo och bakverken i skräpkorgen. Så på vändagen fick jag för mig att baka mina absoluta favorit kex och dessa fick tillslut tummen upp av både han som nästan alltid är får (eller är tvungen) att äta det jag lagar samt kompisarna som kom och kollade på fotboll. 

Kanske ett kex recept att prova till helgen? 

fullsizeoutput 16a9

Det du behöver är:

100g mjölkfri margarin ( jag använder mörkblå keiju)

1 dl socker

2-3 msk ljus sirap

2 1/4 dl vetemjöl ( jag har ett par gånger testat med glutenfrimix då jag var allergisk mot väte och jag har för mig att det gick bra)

1/2 tsk soda

1,5 tsk vaniljsocker

 

Lägg på ugnen till 175 grader.

Blanda margarin, socker och sirap till en porös blandning.  Blanda de torra ingredienser med varandra och tillsätt den sedan i margarin-socker blandningen.  Då du blandat degen jämn, dela degen i 2-3 delar. Rulla delarna till längder och lägg dem på plåten.  Platta till längderna med en gaffel. Grädda längderna  i ugnen ca.  12-15 min, tills dom är gyllenbruna.  Skär längderna i passliga bitar då dem ännu är varma. 


Ärtsoppa

Skrivet av Pinja Nylund 17.02.2018

Kategorier:

Eftersom det var fastlag förra veckan provade jag på att koka egen ärtsoppa. Jag har ju som mål att prova på nya maträtter och recept och kände att ärtsoppa kunde passa bra då  ärtsoppa på burk är min go-to färdigmat om jag har bråttom. Tyvärr reagerade min mage på själv gjorda ärtsoppan, men gott och billigt var det nog. Tips tips studerande!

fullsizeoutput 16aa

Det du behöver:

 

500g torkade ärter

2 liter vatten

1 lök

1,5 tsk salt

några kryddpepparkorn

ca. 300g palvadskinka ( jag hade även i rester från julskinkan som jag hade i frysen)

 

Blötlägg torkade ärter över natten.

Häll ut vattnet och koka ärterna som du haft i blöt över natten i nytt vatten.  Hacka löken och tillsätt den, samt kryddorna.  Låt puttra  i 1-2 timmar med svag värme.  Tärna eller skär skinkan och släng i soppan, och låt puttra ytterligare i en timme. Smaken blir bättre ju längre du kokar, om soppan börjar kännas för tjock kan du tillsätta lite vatten. 

 

 


Välkommen till food for everyone.

Skrivet av Pinja Nylund 15.02.2018

Kategorier:

Hej och varmt välkommen till min matblogg Food for Everyone.  Tanken bakom min matblogg var en blogg med passliga recept för en med de vanligaste allergier eftersom jag ofta känner att jag är tvungen att modifiera (nästan) alla recept jag vill testa för att de skall passa min diet.

Jag själv har lidit av allergier de  22 år jag befunnit mig här på jorden och jag tror att mina allergier också gett mig en liten puff till mitt intresse för matlagning.  Jag har liksom inte samma möjlighet att köpa en fryspizza från närbutiken då jag är vrålhungrig efter en föreläsning utan jag är tvungen att planera och köra all mat från början till slut själv. Tur att jag tycker det är kul!

I år före jag ens visste om att jag fick chansen att blogga hos Foodly, gjorde jag några matrelaterade  nyårslöften.  Det första var att lära mig äta regelbundet ( går för tillfället inte sådär jättebra). Det andra var att testa på minst 2 nya maträtter per månad, hittills har det gått bra och de flesta nya maträtter har fått tummen upp från både mig och provsmakaren. 

 

IMG 20180118 WA0005

Jag tänkte nu dela med mig av ett recept jag provade på och verkligen gillade, nämligen siskonkorv-gryta:

Det du behöver är:

1 paket siskonkorv

1 lök

2 vitlöksklyftor

1 paket (200g) champinjoner

1-2 msk olja 

2 dl vatten

1 påse babyspenat

1 burk tomatkross med örter

salt och peppar

 

Gör såhär:

Hacka lökarna och putsa samt skär upp champinjonerna. Fräs löken i oljan och kläm i bollar av siskonkorv i pannan. Stek tills siskonkorven fått lite färg och tillsätt sedan champinjonerna och stek dem i ett par minuter. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt puttra i  ungefär 15 min. 

Jag serverade siskonkorv-grytan med spagetti, men det går säkert lika bra med till exempel ris.