FlowKitchen header 1260x350

Glutenfri paj med spenat, broccoli och fetaost

Skrivet av Nathalie Aurén 24.08.2018 | 1 kommentar(er)

FlowKitchen NathalieAuren spenatfetapaj2

 

En pajbit tillsammans med en liten sallad, den perfekta lunchen!


Den här salta pajen är fylld med en massa grönt. Krispig broccoli och näringsrik baby spenat. Och så massor med fetaost! Och en äggstanning med kokosmjölk. Botten är gjord på teff- och mandelmjöl, vilket ger en nötig smak och knapriga kanter. Normalt när jag äter salta pajer brukar jag lämna kanterna, eftersom de oftast är så torra och smaklösa. Men den här gången slank nog kanterna också ner, vilket ju ger pajen ett riktigt bra betyg. 

Ni ska ha en riktigt fin helg, själv ska jag åka ner till Ekenäs och fira forneldarnas natt istället för venetziaden som vi firar här i Österbotten. Ska blir spännande! 

Kram Nathalie

 

FlowKitchen NathalieAuren spenatfetapaj 2

 

Glutenfri paj med spenat, broccoli och fetaost


Pajdeg:

4 dl mandelmjöl
2 dl teffmjöl
2 ägg
1 dl smält kokosolja
0,5 dl vatten
1 tsk salt

Fyllning:

150 g fetaost (jag använde feta gjord på fårmjölk)
3 dl broccoli (ca 0,5 mindre broccoli)
2 nävar baby spenat

Äggstanning:

3 ägg
2,5 dl krämig kokosmjölk (eller t.ex. havre- eller sojagrädde)
0,5 tsk örtsalt
1 tsk timjan 
1 tsk oregano
lite svartpeppar

 

1. Börja med pajdegen. Värm ugnen till 175°. Smält kokosolja och blanda de torra ingredienserna i en bunke. Lägg till ägg, vatten och kokosolja och knåda till en jämn deg. Smörj en pajform med kokosolja och tryck sedan ut degen i den. Låt stå medan du fixar fyllningen och äggstanningen.

2. Skölj och skär broccoli i mindre bitar. Skölj också babyspenat och hacka fetaosten. Bred ut fyllningarna över pajen. 

3. Vispa ihop ägg och kokosmjölk med en gaffel i en liten skål. Krydda och häll sedan över fyllningen. 

4. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Kanterna ska vara lätt gyllenbruna och äggstanningen ska ha stelnat. 

 

 

 


Låt vardagen börja med en fräsch sallad

Skrivet av Nathalie Aurén 14.08.2017

FlowKitchen sommarsallad

Hej på er!


Efter en månad utan ha skrivit en enda rad här på bloggen känner jag nu att inspirationen sakta med säkert kommer tillbaka. Jag kan återigen konstatera att det här är min bästa tid, när sommaren börjar övergå till höst och det blir mörkt om kvällarna. Det är nu jag vill ta tag i saker och få rutin på vardagen igen. Kreativiteten kommer tillbaka och idéerna börjar ploppa upp. Det känns som att vakna efter någon slags dvala. Varje år är det samma sak. Sommar och ledighet är härligt och välbehövligt, men oj vad det är skönt när vardagen kommer igång igen. 


Några små punkter om nuet:

- Inspirationen i köket har äntligen kommit tillbaka, och jag vill mest äta fräscht, grönt och hälsosamt. Salladen på bilden är precis det jag dreglar över just nu!

- I dagens krönika skriver jag om att välja bort socker, vilket är exakt vad jag bestämt mig för nu. Och det känns så bra! Här kommer du till den

- På tal om min krönika. Det känns fint att jag har min egen sida, en sida som för varje vecka fylls på med texter som känns viktiga och relevanta för mig själv och förhoppningsvis också för er som läser. För er läsare är det kanske knepigt att se någon skillnad på bloggen och krönikorna, och egentligen gör det ingenting. Men tanken är att jag här på bloggen publicerar recept och skriver mera personligt, och krönikorna är mera fakta baserade texter med hälsa i fokus. Nu var det sagt, och här kommer du till min krönika sida!

- De två veckorna som jag var helt ledig och inte rörde vid datorn gjorde gott, nu känner jag mig redo att ta mig an höstens jobbprojekt. Håller bland annat på att planera två kurser i hälsosam bakning, är både ivrigt och otroligt nervös. Hade någon sagt till mig för något år sedan att jag ska hålla en kurs i bakning hade jag fått mig ett gott skratt. Men se hur livet kan ta oväntade riktningar. Mera info om kurserna kommer snart! 


Nu ska jag fortsätta jobba, och du kan ta dig en titt på "receptet" till salladen jag åt häromdagen. Den riktigt smakade nystart och inspiration tycker jag! 

// Nathalie

 


 

Fräsch sallad med mycket grönt

(inga exakta mått)

några stora salladsblad
1/2 zucchini
en bit gurka
ca 6 st körsbärstomater
1 kokt ägg
1/2 liten avokado
en liten rödlök
oliver
fetaost gjord på fårmjölk
hummus (mixa en burk kikärter med 2 msk olivolja, 1 dl vatten, 2-3 vitlöksklyftor, lite chiliflakes och 1 tsk örtsalt)


Koka ägget och gör hummusen. Skölj alla grönsaker och skiva i lämpliga bitar. Gör strimlor av zucchinin med en spiralizer. Lägg upp allting på en stor tallrik och njut av härligheten!

 

 

 

 

 

 


Krämig quinoa med champinjoner och brysselkål

Skrivet av Nathalie Aurén 26.04.2017

FlowKitchen quinoa2

 

Ni vet när man ska på resa och försöker tömma kylskåpet dagarna innan man åker? Och när det ekar tomt tidigare än man tänkt sig, men det känns onödigt att gå till butiken. För man ska ju ändå åka snart.

Precis så har mina dagar sett ut den här veckan. 

Så när jag igår skulle laga något att ta med som lunch till jobbet fick jag nog vända mig till mitt kreativa jag där jag stod i köket med de sista grönsakerna som fanns i kylskåpet. Jag bestämde mig för att bara slänga ihop allt det jag hittade och se vad för slag röra det blir. Man taget vad man haver, eller hur? Jag hade absolut inte tänkt göra ett recept av det hela, för jag hade ingen aning om hur det skulle smaka. Men till min förvåning blev det jättegott, och nu måste jag ju dela med mig. 

Om du inte äter mjölkprodukter, eller om du som jag försöka minimera intaget av dem, kanske du saknar krämiga rätter med ost i? Då ska du testa näringsjäst! Det används för att tillaga veganska ostar, och är mycket rikt på B-vitaminer. Den finns både som tabletter och flingor, jag har själv bara använt flingorna. Det är näringsjästen som gjorde den här quinoaröran sådär härligt krämig och gav den en lite ostig smak. 

Till den här rätten behöver du absolut inte följa receptet till punkt och pricka. Ta det som du har hemma! De grönsaker jag använde tycker jag passade bra tillsammans, men blir säkert precis lika bra med andra som du råkar ha i kylskåpet. 


Nu ska jag packa färdigt och få undan det sista jobbet innan jag sticker iväg till Helsingfors och Amsterdam. Oj vad det ska bli skönt!

Ha det bra!

// Nathalie

 

 


 

Krämig quinoa med champinjoner och brysselkål

(2 stora portioner eller 3 mindre)

2 dl röd quinoa
1 tsk salt
2 msk kokosolja
2 pressade vitlöksklyftor
10-12 st brysselkål
5 stora champinjoner
1 stor morot
1 dl krämig kokosmjölk
2 msk näringsjäst
2 tsk örtsalt
2 cm färsk ingefära
0,5 tsk chililflakes
1 tsk timjan

1. Skölj quinoan i en sil. Koka upp vatten och salt och lägg sedan i quinoan. Låt koka i 10-15 minuter. 

2. Skölj och skiva champinjonerna i bitar. Hetta upp en stekpanna med kokosolja och lägg i svampen. Pressa i vitlök och stek tills champinjonerna får lite färg.

3. Skölj och skiva brysselkålen i mindre bitar och lägg i stekpannan. Stek i ca 5 minuter. 

4. Skala och riv moroten grovt. Skala också ingefäran och skiva i små bitar. Lägg i stekpannan. 

5. Häll i kokosmjölken och låt det puttra en stund. Lägg sedan i näringsjästen och kryddorna och rör om väl. 

6. Häll bort vattnet från quinoan och häll sedan i stekpannan med grönsakerna. Servera med lite färsk timjan. 

 

 


Vegetarisk pizza med glutenfritt botten

Skrivet av Nathalie Aurén 23.04.2017

FlowKitchen glutenfripizza

 

Hej måndag!


Oj, det var länge sedan. Eftersom jag varit semi-sjuk senaste veckan har bloggen glömts bort lite. Har haft fullt upp med att vila och så jobb däremellan. Nu börjar jag äntligen vara i skick, som tur. På torsdag åker vi till Amsterdam med familjen, jag vill ju verkligen inte vara sjuk då längre! Det ska bli så roligt att få upptäcka en ny stad, äta mycket god mat, gå i tulpanparkerna, shoppa vårkläder och bara umgås. Ska även träffa en kär vän som bor i närheten. Det blir en bra vappenhelg har jag på känn!


Hade jag varit hemma på vappen hade jag fixat till massor med picknick mat och gått ut och firat med mina vänner. Då skulle denna vegetariska pizza varit perfekt! Men kanske någon av er läsare tar och fixar till den istället. Jag får ta min picknick i Amsterdam istället, och jag klagar absolut inte. ;)


Ha en bra vecka allihopa!

// Nathalie

 

 

 


 

Vegetarisk pizza med glutenfritt botten

(2 medelstora pizzor eller 1 plåt)

Botten:
1 dl havremjöl
0,5 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrön
1 msk fiberhusk/psyllium
1 tsk bakpulver
0,5 tsk örtsalt
3 ägg
1 dl valfri mjölk

Tomatsås:
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk kokosolja
500 g krossade tomater
1 msk agavesirap/honung
1 tsk örtsalt
1 krm chiliflakes eller chilipulver 
2 msk oregano

Stekt grönkål:
2 msk kokosolja
ca 200 g grönkål rivet i mindre bitar
3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk örtsalt

Topping:
3 stora champinjoner
1 liten gul paprika
200 g getost

 

1. Börja tomatsåsen. Fräs vitlök i kokosolja i en het stekpanna. Lägg till krossad tomat, agavesirap och kryddor. Låt puttra medan du gör pizzadegen.

2. Värm ugnen till 225°. Blanda de torra ingredienserna till bottnet. Lägg till ägg och mjölk och blanda väl. Låt stå i 5 minuter. Täck två plåtar med bakplåtspapper och fördela smeten på dem. Grädda i 10 minuter, om du har varmluftsugn gräddar du båda på samma gång, annars en åt gången.

3. Medan bottnarna gräddas steker du grönkålen i en stekpanna tillsammans med kokosolja, vitlök och örtsalt. Förbered även resten av toppingen. 

4. Ta ur pizzabottnarna ur ugnen och häll över tomatsåsen. Lägg på grönkål, paprika, champinjoner och getost. Grädda i ytterligare 10-15 minter. 

 

 


Kikärtsbiffar med fetaost, quinoa och tzatziki

Skrivet av Nathalie 23.03.2017

Kategorier:

FlowKitchen kikartsbiffar


Vegetariska köket, jag gillar dig.


De senaste månaderna har jag blivit inspirerad till äta mera grönt. Mera växtbaserat, mindre kött. Men eftersom jag aldrig förr har gjort vegetarisk mat på "riktigt" (bortsett från halloumisallader och ärtsoppa på burk) har jag känt mig ganska bortkommen. Nu i och med bloggflytten hit till Foodly bestämde jag mig för att jag ska ge det vegetariska köket en chans! Nu har jag ju en perfekt orsak till att pröva nya rätter och få fart på kreativiteten. Utan att riktigt ha tänkt på saken har jag ätit nästan helt vegetariskt denna vecka, tack Elin för inspirationen!


Här får ni nu mitt allra första vege-recept! Kikärtsbiffar med fetaost, persilja-qunioa och tzatziki. Det blev faktiskt riktigt gott! På något sätt är det som om vegetariska rätter smakar så mycket mera, det tycker i alla fall jag. Eller kanske det beror på att det är nya smaker man inte är van med?

 


 

Kikärtsbiffar med fetaost (6 st)

1 förpackning förkokta kikärter (á 290g)
2 ägg
1 vitlökskylfta
1 msk psyllium/fiberhusk
0,5 tsk salt
1 tsk örtsalt
2 tsk oregano
1 dl riven morot
70 g fetaost (gjord på fårmjölk eller vanlig)

olivolja till stekning
2 msk vita/svarta sesamfrön


1. Skölj kikärterna. Mixa tillsammans med ägg och vitlök. Tillsätt psyllium och kryddor. 
2. Smula fetaosten och rör ner i smeten tillsammans med riven morot. Låt svälla i ca 5 minuter.
3. Dela degen i 6 delar, rulla till bollar och platta ut till små biffar. Strö över sesamfrön.
4. Stek på medelhög värme i ca 5-7 minuter på båda sidorna. 

Persilja-quinoa

1 dl quinoa
3 dl vatten
0,5 tsk salt
0,5 dl färsk, hackad persilja
1 msk citronsalt
lite olivolja, örtsalt och svartpeppar

1. Koka upp vatten och salt. Skölj quinoan. Koka quinoan enligt anvisningar på förpackningen, ca 10 minuter. 
2. Hacka persiljan och blanda i den färdigkokta quinoan tillsammans med citronsaft, olivolja, örtsalt och peppar. 


Tzatziki

2,5 dl sojayoghurt
0,5 gurka
2 små vitlöksklyftor
1 msk citronsaft
0,5 tsk örtsalt
lite olivolja och svartpeppar

1. Skölj och riv gurkan grovt. Pressa ur vätskan. Blanda gurkan med sojayoghurten i en skål.
2. Pressa ner vitlöksklyftorna och tillsätt citronsaft, örtsalt, olivolja och peppar. Låt stå i kylen en stund innan servering.