FlowKitchen header 1260x350

Nacho­tallrik med pulled oats, sötpotatis­kräm & ärtpesto (GF, VE)

Skrivet av Nathalie Aurén 10.11.2017 | 0 Kommentarer

FlowKitchen Nathalie Auren Nachos Pulled oats


Nachos utan kött. Oh my!

 
Under hösten har jag ätit mera vegetariskt och veganskt, och tycker det är så spännande med alla nya smaker. Allting smakar så mycket, och så annorlunda. Som om smaklökarna varje gång får sig en ny upplevelse. Den finska uppfinningen Pulled Oats har funnits i butikshyllorna en god tid redan, men inte förrän nu har jag kommit mig för att testa. Och jag blev verkligen positivt överraskad! Pulled oats, eller Nyhtökaura, är alltså ett veganskt alternativ till kött och är gjord på havre, bondbönor och gula ärtor. Kallas tom för det "perfekta proteinet". Verkligen något som jag kommer att köpa hem flera gånger. 

Låt oss nu prata om det här receptet. Paketet med pulled oats hade stått en god stund i kylskåpet innan jag kom på vad jag skulle laga av det. Googlade på recept med produkten i fråga, och kom in på tillverkarens egen hemsida där det fanns massor med olika recept. En tallrik med nachos fångade genast min uppmärksamhet och jag visste exakt vad jag ville laga. Tog inspiration från det här receptet, men gjorde sedan en hel ändringar. 

Och när jag sedan satte mig ner och tog första munsbiten blev jag så lycklig. Oj vad gott det var! Smakerna gifte sig perfekt i munnen, det här är något som alla mina köttälskade vänner och familjemedlemmar helt klart också skulle gilla. Testa att göra det här till tacomyset nästa gång, kanske redan ikväll? Låt dig inte avskräckas av den relativt långa ingredienslistan, det tog bara ca 30 minuter att laga allting. Och om du inte vågar dig på pulled oats går det utmärkt att byta ut det mot kyckling eller nötkött, men testa nu åtminstone att laga tillbehören. Jag lovar, du blir inte besviken. 

Ha en riktigt fin helg!

// Nathalie

 

FlowKitchen Nathalie Auren Nachos Pulled oats2

 

Nachotallrik med pulled oats, sötpotatiskräm & ärtpesto (GF, VE)

(4 portioner)

Pulled oats:

1 paket Pulled Oats (nude)
1 liten rödlök
1 röd paprika (andra färger går också bra)
2 msk kokosolja 
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk honung
3 msk vatten

1,5 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
1 tsk oregano
1 tsk örtsalt
lite svartpeppar

Tillbehör: 
1 påse nachos (jag använde ekologiska från Santa Maria)
Sötpotatiskräm & ärtpesto (recept längre ner)
Färska örter (jag hade persilja hemma, men koriander eller oregano skulle säkert funka super de också)


Värm en stekpanna med kokosolja. Finhacka rödlök och paprika och stek lätt i några minuter. Lägg till pulled oats och hacka i mindre bitar med en stekspade. Pressa ner vitlök och lägg sedan i honung, vatten och kryddor. Stek i några minuter och blanda väl, dra sedan av plattan och låt stå under lock en stund för att låta smakerna gotta ihop sig. Smaka av med mera salt och svartpeppar om det behövs. Blir det för torrt lägger du till lite mera vatten. Komponera ihop färdiga portioner med nachos, pulled oats, sötpotatiskräm, ärtpesto och eventuellt lite färska örter. 

 

FlowKitchen Nathalie Auren Nachos Pulled oats5


Sötpotatiskräm:

500 g sötpotatis
vatten att koka i
1 lime (saft och skal)
0,5 tsk chilipulver
1 tsk smoked paprika (går att utesluta)
1 tsk örtsalt
lite svartpeppar
1-1,5 dl vatten

Skala och tärna sötpotatisen. Koka i ca 15 minuter tills den är mjuk. Stavmixa till en slät kräm. Riv skalet från en lime och lägg i tillsammans med limesaften. Lägg i kryddorna tillsammans med vatten och mixa väl. Smakar bäst varm men går också bra att äta kall. 

 

Ärtpesto:

1 påse frysta ärtor
1 dl solrösfrön
1 dl olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
0,5 lime (saft)
1 tsk örtsalt
0,5-1 dl vatten

Koka upp ärtorna i ett par minuter. Lägg sedan i en matberedare tillsammas med solrosfrön och olivolja. Mixa till en slät kräm. Lägg till pressad vitlök, lime, örtsalt och 0,5 dl vatten och mixa lite till. Lägg till mera vatten om peston blir för tjock. 

 

FlowKitchen Nathalie Auren Nachos Pulled oats7

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar