FlowKitchen header 1260x350

Mina bästa glassrecept

Skrivet av Nathalie Aurén 19.05.2017 | 0 Kommentarer

Kategorier:

FlowKitchen glassrecept3

 
Snart är (förhoppningsvis) sommaren här och då hör det till att äta mycket glass!


För något år sedan åt jag inga mjölkprodukter alls. Det var då jag började göra nice cream, d.v.s. mjölk- och sockerfri glass gjord på frysta frukter och bär, vegetabilisk mjölk och ibland nötter. Och vilken glädje det var att upptäcka att den "snälla" glassen ofta var precis lika god som den vanliga och att den smakade mera äkta och var mycket fräschare. Jag blev frälst helt enkelt! 

Och det är jag fortfarande. Jag har flera receptidéer på lager som jag inte hunnit testa, och därför tänkte jag att jag istället ska dela med mig av fyra av mina bästa glassrecept som finns i arkivet. Det är ju synd om de äldre recepten bara glöms bort, eller hur?


Några tips när du gör egen glass: 

- Utgå ifrån att frysta, mogna bananer ofta utgör basen. Passa alltid på att frysa ner bananer som hunnit bli bruna, ju brunare desto bättre. Men kom ihåg att skiva dem i slantar innan du fryser ner dem!

- Ta det du har där hemma! Det är busenkelt att göra egen glass, så det är absolut inget måste att följa något recept. 

- Jag använder alltid Santa Marias kokosmjölk. När jag vill ha krämig kokosmjölk använder jag denna i tetraförpackning och när jag behöver grädde använder jag denna i konservburk. Det finns säkert andra märken som är lika bra men jag har själv blivit van att använda just dessa. 

- Gillar du inte kokos går det bra att byta ut kokosmjölken mot tex. mandelmjölk. Istället för kokosgrädde går det att göra basen på cashewnötter, som jag gjort i blåbärsglassen här under.

- Ingen glassmaskin behövs. När du mixar frysta bananer och bär får du en mjukglass som går bra att äta som sådan. Om du vill ha en mera glassliknande konsistens fryser du ner mjukglassen i en låda med lock i ca 3 h. Då är det bra att röra om då och då för att undvika iskristaller. 

 

WP38069 100516 nathalieauren mintchokladglass2Ett av mina första glassrecept! 


Mintchokladglass


3 frysta bananer (skiva dem innan du sätter dem i frysen)
3 dl kokosgrädde 
2,5 msk kakao
1 tsk peppatmintextrakt
2 st färska dadlar (går att utesluta)

Mixa de frysta bananerna i en matberedare eller stark mixer. Ta ur kärnorna ur dadlarna. Mixa dem tillsammans med den tjocka banansmeten. Lägg till kokosgrädden och mixa till en slät massa. Lägg till kakao och pepparmintextrakt. Smaka av med mera kakao eller pepparmintextrakt om du vill ha starkare smak!

I glassmaskin:
Häll smeten i glassmaskinen och låt "snurra" i 20-30 minuter. Servera gärna genast.

Utan glassmaskin:
Häll smeten i en frystålig burk med lock. Frys i ca 3 timmar. Rör om ungefär en gång i halvtimmen för att få en krämig konsistens och för att minska på iskristallerna. Står glassen längre i frysen måste den tinas en längre stund innan servering.

 

 

FlowKitchen glassrecept2För dig som tycker om kanelbullar; kanelbulleglass toppat med massor av degsmulor.

 

Kanelbulleglass

Kanelbulledeg:

1/2 dl mandlar
1/2 dl pekannötter
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
5 färska dadlar (kärnorna borttagna)
1/2 dl vatten


Mixa madlar, pekannötter, kanel och kardemumma till ett grovt mjöl i en mixer eller med en stavmixer. Lägg till en dadel och mixa lite till. Häll över hälften av blandningen i en skål, den ska vara torr men formbar (används senare som topping). Lägg till resten av dadlarna och vattnet i mixern och mixa till en slät smet tillsammans med den kvarlämnade blandningen. Lägg över i en annan skål. Ställ kallt medan du gör glassen. 


Mjukglass:

3 mogna, frysta bananer (skivade i slantar innan nerfrysning)
3 msk tjock kokosmjölk
1 tsk äkta vaniljpulver

Diska mixern. Lägg i bananerna, kokosmjölken och vaniljpulvret. Mixa. Kan ta en god stund innan de frysta bananerna mixas. 

Häll över glassen i skålen med den släta kanelbulledegen och rör om. Lägg upp glassen i skålar och toppa med de torrare degmulorna. 

 

FlowKitchen glassreceptJag säger inget annat än att det här måste du testa! 

 

Världens enklaste chokladglass

3 frysta mogna bananer
3 msk kakao
1 dl cashewnötter

Mixa bananerna till en slät, mjukglassliknande konsistens i en matberadeare eller mixer. Lägg till kakao och mixa tills det blandats helt. Smaka och ha i mera kakao om det behövs. Häll till sist i cashewnötterna och mixa lite så att det blir små nötbitar i glassen. Toppa med mera nötter eller varför inte färska bär. Serveras helst genast! 

 

 

WP38528 030616 nathalieauren blabarsglass3Den vackraste glassen jag gjort! 


Blåbärsglass med kardemumma

1,5 dl cashewnötter (blötlagda)
3 dl krämig kokosmjölk i tetra förpackning
saft från 1/4 citron
2 mogna bananer
1 dl färska eller frysta blåbär
1/2 krm kardemumma
1 msk honung

Skölj de blötlagda cashewnötterna. Mixa tillsammans med kokosmjölk och citronsaft. Mixa tills det blir en slät, tjock kräm. Lägg till de övriga ingredienserna och mixa till en slät smet. Smaka och lägg till mera kardemumma eller honung om det behövs. 

I glassmaskin:
Häll smeten i glassmaskinen och låt "snurra" i 20-30 minuter. Servera gärna genast.

Utan glassmaskin:
Häll smeten i en frystålig burk med lock. Frys i ca 3 timmar. Rör om ungefär en gång i halvtimmen för att få en krämig konsistens och för att minska på iskristallerna. Står glassen längre i frysen måste den tinas en längre stund innan servering.

 

 

 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar