FlowKitchen header 1260x350

Glutenfri kladdkaka med lakritsgrädde

Skrivet av Nathalie Aurén 13.03.2018 | 0 Kommentarer

Kategorier:

FlowKitchen Nathalie Auren kladdkaka2 2


Finns det någon som INTE tycker om kladdkaka? 


Hösten 2014 började jag äta glutenfritt och jag har hållit mig till det sedan dess. Jag mår mycket bättre utan gluten i min kost och upplever det inte speciellt svårt heller. Men om det är något som jag saknar så är det kladdkaka. En perfekt kladdig och lite seg en med vaniljglass till. Och en sådan är det nog väldigt svårt att få till utan vetemjöl och vitt socker. Jag har gjort mina försök under åren, och tror att den här blev bäst hittills. Min kusin bjöd på den här kakan på sitt bröllop och den var verkligen omtyckt. Segheten är tyvärr inte där, men annars tycker jag det blev riktigt, riktigt gott! Nästan som en "äkta" kladdkaka. Kokosgrädden med lakritssmak till passar perfekt till också. 

Hoppas du gillar receptet! 

// Nathalie

 

FlowKitchen Nathalie Auren kladdkaka4

 

Glutenfri kladdkaka

(20 cm springform)

10 st färska dadlar
1 dl kokosflingor
0,5 dl kokosolja
2 dl mandelmjöl
0,5 dl kakao
3 ägg
1 tsk bakpulver
en nypa salt

Värm ugnen till 175°. Ta bort kärnorna ur dadlarna och smält kokosoljan. Mixa dadlar och kokosflingor i en matberedare eller med en stavmixer. Lägg till kokosolja, mandelmjöl, kakao, ägg, bakpulver och salt och mixa till en slät smet. Täck botten i en springform med bakplåtspapper och smörj kanterna med lite kokosolja. Grädda i ugnen i 10 minuter. Har du en större form blir gräddningstiden kortare. Kakan ska vara riktigt kladdig när du tar ut den ur ugnen. Smakar bäst efter en dag i kylskåpet. Servera med lakritsgrädde och exempelvis färska blåbär. 


Lakritsgrädde

1 burk kokosmjölk á 400 ml (kyld över natten)
2 msk citronsaft
1 msk honung
1-2 tsk lakritspulver

Gröp ur den tjocka kokosgrädden som stigit upp till ytan i burken med kokosmjölk och lägg i en bunke. Häll bort kokosvattnet som finns på botten, eller spara det till ex. en smoothie. Lägg till citronsaft och honung och vispa sedan till en fluffig grädde. Rör till sist lakritspulvret. Smaka och lägg till mera honung/lakritspulver om det behöver. Ställ i kylskåpet innan servering, då tjocknar grädden ytterligare. 

 

FlowKitchen Nathalie Auren kladdkaka7

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar