FlowKitchen header 1260x350

En somrig matlista och en liten uppdatering

Skrivet av Nathalie Aurén 07.07.2018

Kategorier:

WP41217 nathalieauren utflykt

 

 Hej på er ♥


Tänk att vi redan har juli. Den bästa sommaren är här. Och jag vill helst bara trycka på stopp för att känna att jag ska hinna njuta av allt som sker här och nu. Och njuter gör jag också, det har bara varit lite mycket den senaste tiden. Därav min frånvaro här på bloggen. Egentligen är det ju under sommaren man som matbloggare borde ta vara på ALLT, alla blommor, färska bär och grönsaker, och bunkra upp med härliga recept inför hösten och resten av året. Men det samma sak varje år. Inspirationen är som bortblåst, och jag har ingen som helst lust att stå i köket, och ännu mindre sitta framför dator när jag jobbat klart för dagen. Men nu, i år, tar jag det med ro. Jag vet att inspirationen kommer tillbaka sedan mot hösten. Och kanske den kommer redan imorgon, vem vet. Men jag väljer att låta det vara som det är, kanske jag behöver lite tid för att pausa och känna efter lite vad jag egentligen vill.

Jag ska jobba ännu nästa vecka, har helt tillräckligt med jobb som ska fixas innan dess, och sen. Sen tänker jag vara helt ledig i två veckor. Wohoo! Det behövs verkligen. Och högst antagligen tänker jag också ta en paus från alla sociala medier. Och det ni, det känns som ett härligt beslut. Är så less på att komma på mig själv med att ta upp telefonen i tid och otid, och sedan bara skrolla utan att egentligen se. Så den pausen kommer riktigt lägligt. Kanske jag börjar redan i helgen. Vi får se. Tar du paus från sociala medier på din semester? 

Njut av sommaren. Ta det lugnt, och planera inte in alltför mycket grejer (detta säger jag lika mycket till er som till mig själv). Du behöver inte vara överallt. Och det är okej att ligga inne och läsa en hel dag även om solen skiner ute. 

Här nedan har jag fyllt i en liten somrig matlista från Sofies blogg. 

Ha det bra, kram!

// Nathalie

 

FlowKitchen NathalieAuren supersmoothie2

 

Bästa sommarfrukosten: Smoothiebowls med massor av toppings så klart! Fräscht, snabbt och somrigt. När jag är vid villan vill jag dock äta lite (mycket) av allt, frukostarna där är typ det bästa jag vet. Förresten, HÄR kan du ta del av min smoothieguide jag publicerade för någon månad sedan!

Bästa sommarlunchen: Det viktigaste är att det går snabbt att laga, och sen ska det vara fräscht. Matiga sallader, något grillat, eller så en extra stor smoothiebowl de dagarna jag inte orkar fixa till något annat.

 

FlowKitchen sommarsalladFräscha sommarsallader med det jag råkar hitta hemma är den bästa lunchen just nu!

 

Bästa sommarrestaurangen: Hmm, det var en svår fråga. Att besöka Vohvelikahvila i Karleby åtminstone en gång per sommar har hört till nu i många år. Så kanske det får bli mitt svar. 

Bästa mellanmålet under varma dagar: Färska bär och frukter, och kanske lite choklad till ;)

 

FlowKitchen jordgubbar

 

Favorit livsmedel under sommarmånaderna: Solmogna tomater! Och allting man får plocka från trädgården eller skogen. 

Favorit drycken/drinken: Iskallt vatten eller bubbelvatten. Jag är tråkig, jag vet. Men jag är inte direkt den som dricker så mycket drinkar. Ett glas kallt vitt vin går ju i och för sig alltid hem. 

 

Flowkitchen NathalieAuren blueberrynicecream 7


Mitt bästa sommarrecept: Den HÄR chokladtårtan med färska bär, cashewkräm och kokosgrädde! Eller den HÄR sommarsalladen. Eller de HÄR snabba blåbärsglassarna. Mums!

Sommarens guilty pleasure: Definitivt den självklaraste frågan hittills. GLASS. Både nice cream (HÄR kommer du till min nice cream -guide!), hemmagjord glass och vanlig glass. Allting går. Speciellt när det är sommar. <3

 

 

 

 


Glutenfri britatårta med lemoncurd (GF, M)

Skrivet av Nathalie Aurén 20.06.2018

Flow Kitchen Nathalie Auren britas tarta3

 

Britatårta, pinocciotråta, marängtårta...


Kärt barn har många namn sägs det ju. Och i det här fallet stämmer det verkligen. Vad kallar du den? När jag var liten önskade jag alltid britatårta till min födelsedag. Den var helt klart min favorittårta. Men efter att jag för 4 år sedan började äta glutenfritt har jag inte fått äta någon britatårta. Inget jag tänkt på förrän några veckor sedan, när jag såg en helt fantastiskt fin tårta i senaste Yhteishyvä-tidningen. Då slog det mig att jag måste ju testa att göra en gluten- och sockerfri variant till midsommar!


För ett par veckor sedan bjöd jag då på den här skönheten åt familjen vid villan. Och den fick mycket bra betyg, hela tårtan försvann i ett nafs. Fick en beställning på en ny tårta till helgen ;) 


Nu ska du ha en riktigt skön helg ❤ Vädret kanske inte blir det bästa, men det gör inget. Mys inomhus med mycket gott att äta ska bli riktigt skönt det också tycker jag. Och vem vet, kanske solen överraskar oss och tar över regnet som utlovats. 

Kram, Nathalie

 

Flow Kitchen Nathalie Auren britas tarta2

 

Glutenfri britatårta med lemoncurd, kokosgrädde och färska jordgubbar

(ca 20-25 bitar)


Botten:

5 äggulor
1 dl björksocker
1 dl mandelmjöl
1 dl bovetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokosolja

Maräng:

5 äggvitor
1 dl björksocker
mandelflarn att toppa med

Lemoncurd:

2 hela ägg
3 äggulor
2 st ekologiska citroner (saft och skal)
0,5-1 dl björksocker
1 msk kokosolja

Topping:

1 burk kokosmjölk á 400 ml (kyld över natten)
färska jordgubbar


1. Börja med botten. Värm ugnen till 175°. Dela sedan äggulorna från vitorna. Vispa äggulorna tillsammans med björksocker.

2. Smält kokosoljan och lägg sedan till i smeten tillsammans med mandelmjöl, bovetemjöl och bakpulver. Rör till en jämn smet. Bred ut på en plåt klädd med bakplåtspapper. 

3. Gör nu marängen. Lägg till hälften av björksockret i bunken med äggvitor, och vispa sedan till en fluffig maräng. Lägg till resten av björksockret och vispa lite till. Testa så att marängen är klar genom att vända bunken upp och ner. 

4. Bred ut marängen över botten, gör den gärna "toppig". Strö över mandelflarn. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Håll koll på marängen så att den inte blir för mörk och undvik att öppna ugnsluckan under gräddningen. Ta sedan ur ugnen och låt svalna i lugn och ro.

5. Under tiden tårtbotten gräddas passar det bra att göra lemoncurden. Riv skalet av 2 ekologiska citroner, pressa sedan ur saften och lägg allting i en liten kastrull. Lägg i björksocker, kokosolja och 2 hela ägg tillsammans med 3 gulor. Vispa och låt lemoncurden sjuda tills du har önskad konsistens, det tar ca 10 minuter. Den ska inte koka. Dra av plattan och låt svalna. 

6. Under tiden tårtbottnet och lemoncurden svalnar förbereder du toppingen, dvs. kokosgrädden och jordgubbarna. Gröp ur den tjocka kokosgrädden som stigit upp till ytan i burken med kokosmjölk, använd inte vattnet som ev. finns kvar på botten. Vispa till en fluffig grädde. Om du vill kan du söta med lite björksocker eller honung, men det är inte nödvändigt. Noppa jordgubbarna och skär i mindre bitar. 

7. Skär tårtbottnet i två delar och placera den ena på ett lämpligt tårtfat. Bred först ut hälften av lemoncurden, sedan kokosgrädden och de skivade jordgubbarna. Lägg över den andra delen av tårtbottnet. Om du vill kan du endast dekorera tårtan med jordgubbar och lämna marängen synlig. Då kan du spara det som lämnade kvar av lemoncurden och kokosgrädden och använda som topping till andra kakor eller efterrätter. Jag valde dock att breda ut resten av lemoncurden och kokosgrädden över tårtan, och toppade med de resterande jordgubbarna tillsammans med lite smultronblad och blommor. 

8. NJUT!

  

Flow Kitchen Nathalie Auren britas tarta 2


Tankar om just nu och en sommarsallad med melon, blåbär och fetaost

Skrivet av Nathalie Aurén 11.06.2018

FlowKitchen NathalieAuren melonsallad

 

Hej på er ♡ 

Jag vill skriva något meningsfullt. Något mera än bara ett recept. Men jag är helt tom i huvudet. Därför blir det helt lösa tankar som jag har i mitt huvud just nu.. Ha en fin dag kära ni, och lova att ni testar den här salladen någon gång i sommar! 


JUST NU..

... Är mitt huvud lite mosigt efter att ha fått typ fem timmar sömn inatt. Mycket tankar som virvlat runt, och det blev kanske inte bättre av att jag när fick nog av att ligga vrida mig började titta på dansvideor på youtube. Då blev jag ju ännu piggare, hehe. 

... Men trots det är jag konstigt nog relativt pigg, vilket kan bero på endorfin-kicken jag fick av morgonträningen tidigare i morse. 

... Och just den morgonträningen har den senaste månaden blivit en ny måndagsrutin för mig, vilket gör mig så glad. Det är jobbigt att stiga upp, men oj vilken känsla nu efteråt. Som jag längtat att hitta tillbaka till träningen.

... Och nu sitter jag här med blött hår och jälkihiki, och borde göra mig klar inför ett spännande möte om en timme. 

... Känner jag mig glad i hjärtat över helgen som gick. Att jag numera får ha varje helg ledig gör underverk för mitt välmående (Jobbar nämligen inte längre som inhoppare vid hälsoskostbutiken. Allt har sin tid ♡). Jag fick dessutom ha en kär vän på besök innan hon sticker iväg till landet i väst, och så hann jag också tillbringa ett dygn vid villan. Och det stället alltså. Mitt paradis.

... Känner mig också väldigt nyfiken över vad den här sommaren ska föra med sig. Jag har en bra känsla, och nu väljer jag att lita på den. Det blir bra det här! 

... Är jag liiite stressad över att jag ska åka ner till Åbo och Helsingfors imorgon, och vara ledig i två dagar, när jag egentligen har väldigt mycket att göra jobbmässigt. Men samtidigt är jag så tacksam över att jag får styra över mig tid och bestämma när (och var) jag jobbar. Friheten är ovärderlig! Och så får jag ju tillbringa ett dygn med min soulsister, och ta hem Pepe som varit storstadshund i ett par veckor tillsammans med husse. :)

... Känner jag djup tacksamhet över alla fina vänner jag har i mitt liv. Jag kan knappt förstå vilka härliga personer dykt upp som från ingenstans den senaste tiden, för att inte tala om alla de jag känt sedan lääänge. De som jag inte träffar så ofta jag skulle vilja, men som det varje gång vi ses bara är att fortsätta där vi sist slutade. Så enkelt, så värdefullt. ♡ 

... Borde jag verkligen göra mig i ordning..!

... Bara en sak till. Den här salladen. Den tänker jag själv göra till midsommar, jag tror den passar perfekt som tillbehör till midsommarbordet! Fräscht, somrigt och färggrannt, precis så som jag vill ha det. Bara ett tips!


Kram Nathalie (som nu får lite bråttom...ups!) 

 

FlowKitchen NathalieAuren melonsallad 3

Sommarsallad med melon, blåbär och fetaost

(4 personer)

1 paket ruccola (ca 70g)
500 g vattenmelon
150 g fetaost (jag använde fetaost gjord på fårmjölk, men helt vanlig går också bra)
1 paket blåbär (ca 125g)
2 dl tinade sojabönor (går att utesluta
lite vårlök
havssalt
olivolja


Skölj ruccola och blåbär, skiva melon och fetaost i tärningsstora bitar. Placera ruccolan på ett stort serveringsfat, och varva med de övriga ingredienserna. Toppa med lite vårlök och havssalt, och ringa över olivolja innan servering. Passar utmärkt som tillbehör till all slags sommarmat, eller som en lättare sommarlunch. 

 

 


Glutenfri rabarber- och jordgubbspaj med kokosgrädde (GF, VE)

Skrivet av Nathalie Aurén 07.06.2018

FlowKitchen NathalieAuren rabarber jordgubbspaj2

 

Rabarbertider hejhej! 


Oj vad jag njuter just nu. Jag försöker ta in allt som är nu. Allt som är sommar. Njuta av de fina kvällarna, dofta på blommorna, gå barfota i gräset. Ta ett dopp. Och också ge mig själv tillåtelse att mysa inne under filten när jag inte orkar ta till vara på allting hela tiden. För det behöver man ju också. Hur fint det än är ute. Och även om det plötsligt blev isande kallt (det är väl så här vi normalt brukar ha det på somrarna..) njuter jag ändå. För en del av mig tycker det är ganska skönt. Får man ens säga så? Mysigt med lite regn, för nog kommer värmen tillbaka. Det litar jag på ;)

Jag har också en enorm inspiration till att göra goda saker av allt det som är i säsong just nu. Som rabarber till exempel. Väntar att få plocka dem från mammas trädgård, de här jag använde i pajen var (tyvärr) köpta. Och på tal om den här pajen. Den blev så god! Rabarber och jordgubbar passar jättebra ihop, men det är ju inget nytt. Och jag har faktiskt aldrig gjort paj på det förut. Förra ett par år gjorde jag den HÄR glassen, det var också gott.

Och just so you know, även om jag hade kokosgrädde till pajen funkar det helt säkert lika bra vanlig vispgrädde. Eller vaniljglass. 


Kram Nathalie


PS. Om du inte läst min senaste krönika om ätbara vilda växter kan du göra det HÄR. Och du, du får jättegärna trycka på hjärtat efter inlägget om du gillar det här inlägget och receptet. Då blir jag glad! :)

 

FlowKitchen NathalieAuren rabarber jordgubbspaj

 

Glutenfri rabarber- och jordgubbspaj med kokosgrädde (GF, VE)


(15x20cm form)

10 färska dadlar
1 dl mandelmjöl
2 dl bovetemjöl
1 dl glutenfria havregryn
0,75 dl kokosolja
2 dl rabarber (2-3 stjälkar)
150 g jordgubbar (ca 2 dl i bitar)
1 tsk kanel
1/4 tsk matsoda
en nypa salt
en nypa kardemumma
kokos- eller mandelflarn


Värm ugnen till 175°. Smält kokosoljan i en kastrull. Skala rabarbern och skiva den och jordgubbarna i bitar. Ta bort kärnorna ur dadlarna och mixa till en kletig smet tillsammans med mandelmjöl och bovetemjöl i en matberedare. Lägg till havregryn och kokosolja och mixa lite till. Det får gärna lämna kvar lite större bitar i degen, den ska inte vara helt slät. Lägg till kanel, matsoda, salt och kardemumma och mixa en sista gång. Smörj en form med lite kokosolja och tryck ut 3/4 av degen. Häll över rabarber- och jordgubbsbitarna och den resterande degen. Toppa med lite kokos- eller mandelflarn och grädda sedan i mitten av ugnen i 20 minuter. Servera tillsammans med kokosgrädde, vanlig vispgrädde eller vaniljglass. 


Kokosgrädde

1 burk kokosmjölk á 400 ml (kyld över natten)
1 msk citronsafr
1 msk honung (använd någon annan sötning för en helt vegansk grädde)

Gröp ur den tjocka kokosgrädden som stigit upp till ytan i burken med kokosmjölk och lägg i en bunke. Lägg till citronsaft och honung och vispa till en fluffig grädde. Håller 3-4 dagar i kylskåp.

 

 

FlowKitchen NathalieAuren rabarber jordgubbspaj3

 

 

 


Flow Kitchen's nice cream guide

Skrivet av Nathalie Aurén 04.06.2018 | 2 kommentar(er)

FlowKitchen NathalieAuren nicecreamguide2

 

Nice cream - Världens enklaste glass!

 
Strålande sol och en svalkande glass i handen, den allra bästa kombinationen en varm sommardag. Men alltid har du inte glass i frysen, eller tid att gå till butiken när suget smyger sig på. Och kanske du av olika orsaker inte äter traditionell glass gjord på mjölk och tillsatt socker. Då är hemmagjord nice cream räddaren i nöden! Nice cream är hälsosam och mjölkfri glass gjord på fryst banan. Det är enkelt, gott, och kan varieras i all oändlighet. Det är dessutom ett perfekt sätt att få användning för mogna och bruna bananer.

Jag försöker att alltid ha några frysta bananer i frysen, för säkerhetsskull liksom. Min personliga favorit är nog chokladsmaken, chokladälskare som jag är. Men hallon och lakrits är också en klar favorit. Längst ner hittar du tips på fyra olika smaksättningar, och ja, choklad och hallon-lakrits finns självklart med :)

Nu vill jag så gärna höra, vilken är din favoritsmak? 

Kram Nathalie


Denna guide publicerades i Vasabladet och ÖT:s sommarbilaga i helgen. 


FlowKitchen NathalieAuren nicecreamguide7 2

 

Så här gör du:

 Steg 1: Skiva bananen i slantar.

  

FlowKitchen NathalieAuren nicecreamguide8

 

Steg 2: Placera bananslantarna åtskilt på ett fat och ställ i frysen.

  

FlowKitchen NathalieAuren nicecreamguide9

 

Steg 3: Mixa de frysta bananslantarna i en matberedare, stark mixer eller med en stavmixer.

  

FlowKitchen NathalieAuren nicecreamguide10

 

Steg 4: Klart! Enkelt va?

 

FlowKitchen NathalieAuren nicecreamguide11

 

Steg 5: Ät glassen som sådan eller smaksätt med bär, frukt eller annat gott! Nedan kommer 4 tips på olika smaksättningar. Enjoy!

 

FlowKitchen NathalieAuren nicecreamguide7

 

Choklad & jordnötssmör

3 små-medelstora bananer
2 msk kakao
1 msk jordnötssmör
lite flingsalt

Mango & lime

3 små-medelstora bananer
150 g fryst mango
saft från 1/2 lime


Lägg till ingredienserna till den valda smaksättningen i bananglassen, och mixa sedan till en jämn och fin mjukglass. Serveras med fördel genast, går också att frysa ner. Alla smaker ger 3-4 portioner glass.

 

FlowKitchen NathalieAuren nicecreamguide6

 

Hallon & lakrits

3 små-medelstora bananer
2 dl frysta hallon
1 tsk rålakritspulver


Mint

3 små-medelstora bananer
1/2 tsk pepparmintolja
1,5 tsk valfritt grönt pulver, t.ex. matcha eller vetegräs
1 msk honung


Lägg till ingredienserna till den valda smaksättningen i bananglassen, och mixa sedan till en jämn och fin mjukglass. Serveras med fördel genast, går också att frysa ner. Alla smaker ger 3-4 portioner glass.

 

 


Mjölkfri blåbärsglass med syrén

Skrivet av Nathalie Aurén 31.05.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Flowkitchen NathalieAuren blueberrynicecream 7

 

Den bästa tiden är nu. 


Ja, så är det. Det tycker i alla fall jag. Varmt och skönt har det varit redan i flera veckor, och först i morgon blir det officiellt sommar. Naturen är som allra vackrast nu när allting börjar blomma och det liksom exploderar av färger och dofter. Syrenen blommar flera veckor tidigare än den brukar, och jag går omkring och doftar på den och ler sådär fånigt. Tänkt hur en vacker blomma, och en doft, kan göra en så glad? Strax utanför mitt hus finns en mindre gata som kantas av minst tio syrenträd, och jag väljer såklart alltid den vägen när jag ska gå någonstans. Bara för att få njuta av dem så mycket det bara går. Det är dock synd att de inte orkar blomma i vas längre än ett några timmar. Jag skulle ju vilja ha hela lägenheten full. 

Och eftersom de gör sig så vackra på bild har jag ju självklart inte kunnat motstå att använda dem i köket. I den här mjölkfria blåbärsglassen passar de perfekt , de smakar inte mycket men ger ändå det där lilla extra. Och det är ju kul att veta att man äter små vackra blommor också! Glasspinnarna är riktigt gräddiga och smakar fräscht av blåbär, citron och kardemumma. Och jag varnar dig, de är så goda att de kan försvinna ganska snabbt. Jag åt alla mina fyra glassar under en dag. Ojdå. :) 


Ha en riktigt skön helg!

Kram Nathalie

PS. Om du vill ha mera glasstips ska du hålla utkik efter Vasabladet och ÖT:s sommarbilaga som kommer nu till helgen. Där jag har gjort en nice cream guide, dvs. en guide om hur man gör glass på fryst banan och hur man sedan kan smaksätta den. Mera hälsosam glass åt folket!

 

Flowkitchen NathalieAuren blueberrynicecream 2

Mjölkfri blåbärsglass med syrén

(4-5 st glasspinnar)

1 burk kokosmjölk á 400 ml (kyld över natten)
1 dl frysta blåbär
1 dl cashewnötter (gärna blötlagda innan)
2 msk honung
saft från 1 liten citron
en nypa kardemumma
1 näve syrenblommor (går att utesluta om du inte råkar ha blommorna till hands)


Gröp ur den tjocka kokosgrädden som stigit upp till ytan i burken med kokosmjölk. Häll bort eller spara kokosvattnet. Lägg alla ingredienserna i en mixer eller matberedare och mixa till en krämig konsistens. Du kan behöva skarpa ner innehållet på kanterna ett par gånger. Fördela glassmeten i glassformar och stick i pinnar. Frys i några timmar och njut! Du kan också frysa ner glassen i en låda med lock och göra bollar av den. Rör då om glassen ett par gånger under tiden den är i frysen. Tina sedan en liten stund innan det är dags att göra glassbollarna. 

 

Flowkitchen NathalieAuren blueberrynicecream 4


Glutenfria havre- och morotsscones med rödbetshummus (GF, VE)

Skrivet av Nathalie Aurén 28.05.2018

FlowKitchen NathalieAuren morotsscones4


Hejsan!


Hur är det med er? Visst är det härligt att vi fått ha så härliga sommardagar nu redan? Det är ju faktiskt bara maj ännu! Det känns helt overkligt. Hoppas verkligen att det håller i sig. Igår kväll när jag hade kommit hem från villan och hade fixat lite här hemma tittade jag ut mot havet och kände att jag bara måste ut och njuta av den fina kvällen. Med ett tomt kylskåp fanns det inte så många andra alternativ än att fixa till lite frukostmat till middag, så det fick bli en stor smoothie och en glutenfri semla med avokado som åkte ner i min lilla väska. En filt, den sista Harry Potter boken och en vattenflaska åkte också ner, och jag cyklade de några hundra metrarna ner till vattenbrynet. Hittade en perfekt plats där jag bredde ut filten, dukade fram min lilla middag, lutande mig mot en klippa och bara njöt av solen, havet och känslan jag hade just då. Och ja, smoothien och den något torra semlan smakade helt underbart där ute.

Det här är något jag definitivt kommer att göra om. Brukar du äta ute i naturen?  

På tal om glutenfritt bröd. Med tanke på att jag har en blogg med fokus på glutenfria recept är det lite konstigt att här nästan inte finns några recept på bröd alls. Whaat? Bröd är ju det man först tänker på när man vill eller blir tvungen att lämna bort vetemjöl ut sin kost. Jag har helt enkelt aldrig riktigt lagt mig in i det där med att baka bröd. Jag äter inte bröd så ofta, och när jag väl gör det köper jag. Men det är svindyrt att köpa glutenfritt bröd. Därför ville jag testa på att göra någonting som går snabbt och enkelt att göra, och som det typ är omöjligt att misslycka med. Och då blev det scones! 

Hade jag haft kvar av dessa ännu i går kväll hade min utemiddag blivit ännu lyxigare. Kanske jag ska ta och göra dem igen här någon dag. Och tillsammans med rödbetshummusen och groddarna till blev de riktigt mättande och goda. Testa om du vill :)


Ha en superfin vecka allihopa!

Kram Nathalie

 

FlowKitchen NathalieAuren morotsscones

Glutenfria havre- och morotsscones med rödbetshummus 

(4 st)

1 dl havremjöl
1 dl glutenfria havregryn
1 msk fiberhusk eller psylliumfrön
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 msk kokosolja
2,5 dl riven morot (ca 2 normalstora morötter)
Solros- och/eller sesamfrön att toppa med

Värm ugnen till 175°. Smält kokosoljan och riv morötterna. Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke. Lägg till kokosoljan och riven morot och rör om. Låt stå i ca 5 minuter. Klicka sedan ut degen till 4 st scones på en plåt täckt med bakplåtspapper. Vät fingrarna med lite vatten och forma den kladdiga degen till jämna och runda scones. Strö över lite solros- och/eller sesamfrön och grädda sedan i ugnen i 20-25 minuter. 

 

Rödbetshummus

3 st kokta rödbetor
1 paket kikärter (á 290 g)
1-2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
0,5-1 dl vatten
1 tsk örtsalt
chiliflakes

Mixa alla ingredienserna med en stavmixer. Börja med 0,5 dl vatten och öka sedan mängden vätska tills du har önskad konsistens på hummusen. Smaka och tillsätt mera örtsalt om det behövs. 

Ät tillsammans med scones eller annat bröd, eller som tillbehör till sallad, wraps eller grönsaksdipp.

 


Just nu -lista och en jordgubb- och vaniljsmoothie

Skrivet av Nathalie Aurén 17.05.2018

FlowKitchen NathalieAuren strawbeerysmoothie


Hej på er!


Det här inlägget publicerades visst i misstag redan för en vecka sedan, ojdå. Var inte meningen, men så kan det gå ibland. Vi tar det på nytt nu då istället. Ingen har kanske märkt, men det har kommit lite nya funktioner här på bloggen. Jippii! Numera kan man se kategorier och taggar uppe under rubriken, vilket gör det lättare att navigera och hitta recept man eventuellt söker. Tummen upp för det! 

Men nu hade jag inte tänkt flumma omkring något desto mera, utan istället dela med mig av den här just nu -listan om vad som händer i mitt liv och i mitt huvud precis exakt nu. Och så var det ju den där härliga jordgubbssmoothien med vanilj också. Den är sådär härligt len och krämig, och tillsammans med en klick jordnötssmör och ett par bitar mörkt choklad blev det en riktigt smoothie heaven moment <3

Och imorgon är det fredag igen, ha en riktigt fin helg kära ni! 

Kram Nathalie

WP39137 050616 morgon3


JUST NU..

Längtar jag efter:

Att få vakna upp till vyn på bilden. En av mina favoritplatser på jorden, familjens sommarstuga i Närpes. Där följer man ingen klocka, dagarna flyter ihop och det känns som om verkligheten och vardagen är långt borta. Det mesta går ut på att laga mat, äta, vila, läsa, äta, hjälpa till med alla möjliga sysslor på gården, äta, bada bastu, och äta lite till. Planerar att bosätta mig där i redan i juni och jobba därifrån, det skulle vara så härligt. 

Är jag glad över:

Att sommaren kom som över en natt! Vilket gör jag kanske inte behöver längta så värst länge efter det jag skrev i punkten ovan. Jag är också glad över att jag ikväll kom mig iväg till gymmet, vilken härlig känsla att svettas riktigt ordentligt. Och så är jag också glad över att jag för tillfället har ett stort behov av att rensa och göra mig av med saker. En sådan otroligt skön befrielse! 

Äter jag helst:

Helt klart smoothies. Och nice cream, eller vanlig glas. Färska dadlar med ett par mandlar och lite lakritspulver har jag också blivit hooked. på. Så gott, testa om du inte gjort det!

FlowKitchen sockerfritt2

Läser jag:

Sista boken i Harry Potter-serien! Har plöjt igenom alla 7 böckerna på en relativt kort tid, och jag kan inte säga annat än att de är minst lika bra som de var för tio år sedan när jag läste dem sist. Näst på tur står alla filmerna, hehe. Ni vet var ni hittar mig regniga sommardagar! Om det blir några sådana det vill säga.. 

Är jag stressad över:

Yrkesprovet i min företagsutbildning som jag ska genomföra om 2,5 veckor. I utbildningen ingår tre yrkesprov under 1,5 år, och detta är nu första omgången. Egentligen är det inget konstigt, vi ska presentera våra affärsidéer och affärsplaner och ha en diskussion utgående från det. Jag är nog innerst inne ganska lugn, nog ska jag klara det. Men stressen smyger sig ändå på när det känns som om tiden här innan provet bara springer iväg!

Lyssnar jag helst på:

Har haft en period när jag nästan inte alls lyssnat på musik. Men när jag lyssnar blir det chillmusik från färdiga listor på Spotify, eller så spansk musik. Och ja, då dansar jag. 

Drömmer jag om:

Att ha en egen gård där jag kan odla i min egna trädgård. Med gamla äppelträd, stora rosenbuskar, massor av bärbuskar, alla möjliga slags grönsaker och vackra blommor. Ja, mamma. Du läste rätt. Och så en bred trägunga i ett av äppelträden där jag kan sitta och mysa och beundra min gård. Oj vad jag längtar! Borde kanske ha satt det här på första punkten istället. Jag vet att jag kommer att ha en sådan gård en dag, men ännu är det inte dags. Allt har sin tid. Så jag drömmer mig gärna bort, och längtar. 

 

FlowKitchen NathalieAuren strawbeerysmoothie2 

Jordgubbs- och vaniljsmoothie

(1 portion)

1 fryst banan
2 dl frysta jordgubbar
1-2 dl krämig kokosmjölk (eller annan mjölk du hellre föredrar)
1/2 dl cashewnötter
1 msk kokosolja
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk citronsaft
1 selleristjälk (går att utesluta, men ger en fräsch smak)

Toppingförslag: färska jordgubbar, kakaonibs, jordnötssmör, mandlar, kokosflingor, sesamfrön, några bitar mörk choklad)

Mixa alla ingredienser i en mixer eller med en stavmixer. 
Toppa med dina tillbehör!

 


Nachos med pulled oats, guacamole och vegansk creme fraiche

Skrivet av Nathalie Aurén 11.05.2018

Kategorier:

FlowKitchen NathalieAuren nachos


Nachos till fredagsmyset? 


Jag har riktigt blivit hooked på nachos den senaste tiden. Det är så gott! Älskar att få äta med händerna, och att gotta ner sig framför en bra film eller serie. Där har ni mina fregdagskvällar! Oftast har det blivit vegetariskt med pulled oats istället för malet kött eller kyckling. Det känns så bra att det går att göra typiska "fredagsmysrätter" på ett lite annorlunda sätt, och att det faktiskt smakar nästan likadant. Guacamolen och creme fraichen gjord på cashewnötter gör verkligen sitt de också, för sås till nachos är ju det allra viktigaste! 

Det här receptet är ett typsikt tömma kylskåpet -recept. Råkade ha massor med grönkål, en lite trött paprika och en öppnad förpackning med tomatkross hemma. Och ett paket pulled oats då såklart. Sprang iväg till butiken och köpte en påse med nachos, och fixade ihop denna måltid. Och därmed var den fredagen räddad! 

Ha en riktigt skön helg, jag hänger med mina tjejer i Tallin för tillfället :) Läs spa, mat och mys! ...inga nachos för mig den här fredagen med andra ord. Men kanske nästa vecka?

Kram, Nathalie

 

FlowKitchen NathalieAuren nachos3

 

Pulled oats -nachos med grönkål, paprika, basilika och tomat

(3-4 portioner)

1 paket Pulled oats, nude
1/2 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
3 dl färsk grönkål i bitar
1 paprika
3 dl krossad tomat
1 tsk örtsalt
1 tsk spiskummin
1/2 tsk chilipulver
svartpeppar
1 kruka färsk basilika
nachos

Hacka löken och stek hastigt i en stekpanna. Pressa i vitlöksklyftorna. Skär pulled oats bitarna i lite mindre bitar innan du lägger dem i stekpannan. Stek i några minuter tillsammans med löken och vitlöken. Hacka paprika och lägg i tillsammans med grönkål. Häll över de krossande tomaterna, krydda och låt puttra i ca 10 minuter. Rör ner färsk basilika strax innan servering. Ät tillsammans med nachos, guacamole och vegansk creme fraiche. 

 

Guacamole

1 avokado
2-4 msk valfri mjölk, jag använde krämig kokosmjölk
örtsalt
citronsaft

Mosa avokadon med en gaffel. Rör ner vätskan för att göra guacamolen mera flytande. Lägg till citronsaft och örtsalt. 

Vegansk crème fraiche

2 dl cashewnötter
1-1,5 dl vatten
saft från 1/2 citron
1 vitlöksklyfta
1 msk näringsjäst
0,5-1 tsk örtsalt

Blötlägg cashewnötterna i minst 6h. Häll bort vattnet och skölj noggrant. Lägg i en kraftig mixer (eller matberedare) tillsammans med 1 dl vatten och citronsaft. Mixa till en slät kräm, tar ca 10 minuter beroende på mixer. Du kommer att behöva skrapa ner massan från kanterna och eventuellt lägga till mera vatten. Ha tålamod, den blir nog slät. Pressa i vitlök och lägg i näringsjästen och kryddorna.  Smaka, och lägg till mera kryddor om det behövs. 

 


Green Goddess Smoothie

Skrivet av Nathalie Aurén 08.05.2018

Kategorier:

FlowKitchen NathalieAuren grren smoothie


Hej smoothiebloggen!


Det blir mycket smoothies just nu. Och jag älskar det. Och jag vill ju dela med mig av mina kreationer. Har du kollat in min smoothieguide förresten? Den är fylld med en massa tips om hur du får till en perfekt smoothie med den rätta konsistensen, smaken och färgen. HÄR kommer du till den. :) 

Den senaste tiden har jag börjat sätta i mera grönsaker i mina smoothies. I smoothien göms de så lätt och slinker ner utan att man behöver äta massor av dem under dagen, både behändigt och gott. Gurka, grönkål och bladgrönt är kanske enklast, men också broccoli, rödbeta och morot funkar bra. Då behövs dock en mycket stark mixer. 

Ha en bra fortsättning på veckan kära ni, här kommer receptet på min Green Goddess Smoothie!

Kram Nathalie


 

Green Goddess Smoothie

(1 megaportion eller 2 mindre)

1/2 avokado
1 dl fryst mango
1 liten fryst banan (skuren i slantar innan nedfrysning)
1/2 gurka
1/2 citron
0,5-1 dl mandelmjölk (eller annan mjölk du hellre föredrar)
1-2 nävar baby spenat
1 msk grönt pulver (ex. vetegräs eller ett blandat pulver, går även att utesluta)
ev. lite kokosolja och en nypa kardemumma

Toppingförslag: olika nötter och frön, kokosflingor, färska hallon, havtorn och bipollen. 

Mixa alla ingredienser i en mixer eller med en stavmixer.
Ät hela portionen genast eller spara hälften till senare.
Toppa med dina tillbehör!

 

 


Lista: Tre bra saker

Skrivet av Nathalie Aurén 05.05.2018

Kategorier:

FlowKitchen Nathalie Auren vafflor3 

Hej på er! 

Long time no see. Igen. Men så blir det ibland. För flera veckor sedan blev jag utmanad av fina Corinne att fylla i denna lista som dykt upp en hel del bloggar de senaste månaderna. Så här kommer min 3 bra saker -lista, bättre sent än aldrig!

 

Tre bra saker med mina dagar

* Min rutin att stiga upp tidigt, gå ut på promenad med Pepe och sedan yoga lite innan jag äter frukost. Lugna mornar utan stress gör så mycket för att jag ska må bra!

* Att jag har friheten att kunna jobba varifrån som helst. Allra helst jobbar jag hemifrån, men det känns bra att byta miljö alltid emellanåt. 

* Att jag får jobba med något jag trivs med och brinner för, och att jag hela tiden håller på och utvecklar mitt eget drömjobb. Det känns helt otroligt att kunna säga det högt. Det är inte alltid en dans på rosor nej, men jag blir hela tiden säkrare och mera trygg i min roll som företagare. 


WP37802 290416 nathalieauren vitsippor

 

Tre bra saker med mig

* Min syn positiva på livet och att jag kan se det vackra i det lilla.

* Min empati, omtänksamhet och känslighet. 

* Mitt driv, min kreativitet och min vilja att utvecklas. Jag blir uttråkad om jag inte har tillräckligt med omväxling i mitt liv, jag vill hela tiden lära mig nya saker. 


FlowKitchen NathalieAuren pepe

 

Tre bra saker i mitt liv

* Alla härliga människor jag får ha runt omkring mig. Vad vore jag utan er? 

* PEPE, min älskade hårboll. Han gör livet så mycket roligare, han får mig att skratta och hjälper mig att vara här och nu. Han är den klokaste hunden jag någonsin mött. Tack för att du kom till mig exakt då när jag behövde dig som allra mest. 

* Det här må låta klyschigt, men att mitt liv är just mitt liv. Och att det ser ut som det gör just nu. 


FlowKitchen sommar



Tre bra saker det här året

* Att jag började företagarutbildningen Grow Business i januari! Det är en andra stadiets vuxenutbildning menad åt småföretagare som vill ta sin business till nästa nivå. Vi träffas en gång i månaden, däremellan gör vi uppgifter och tar del av teori, men framför allt sker inlärningen i det dagliga arbetet vi gör i våra egna företag. På bara fyra månader tycker jag det har det hänt otroligt mycket, främst i mitt eget tänk och hur jag planerar och organiserar min verksamhet. Utbildningen håller på i 1,5 år, det ska bli så otroligt spännande att se hur mitt företag ser ut i juni 2019!

* Alla de härliga nya människorna jag träffat i olika sammanhang. Jag tror jag stött på några riktiga pärlor! 

* Att jag mår så bra som jag nu gör. Det känns så härligt att inse hur långt jag kommit, och att jag verkligen gör mitt bästa för att ta hand om mig själv. Ser så fram emot vad resten av 2018 ska föra med sig, jag hoppas att det ska få fortsätta i samma anda som hittills. 


FlowKitchen NathalieAuren beetroot2

 

Tre bra saker med bloggandet

* Att i princip få ha den egna tidningen jag drömde om när jag var liten! Ett elektroniskt magazin där jag får skapa det innehåll jag själv vill, och som mina läsare förhoppningsvis också vill ta del av.

* Alla fina människor jag kommit i kontakt med tack vare bloggandet. <3

* Även om jag ibland har perioder när jag inte bloggar så ofta (som de senaste veckorna till exempel) är bloggandet något jag alltid kommer tillbaka till. Hur lång paus jag än må haft. Och det känns tryggt. Bloggen finns alltid här och väntar mig. Och hjälper mig att få tummen ur och sätta mig ner och skriva eller göra ett nytt recept. 

De jag utmanar är:

Sofie, Linda och Anna! :) 

 

 


Flow Kitchen's stora smoothieguide

Skrivet av Nathalie Aurén 15.04.2018 | 1 kommentar(er)

FlowKitchen NathalieAuren supersmoothie2


Let's talk smoothies!


Jag vet inte hur länge jag haft detta inlägg i min utkast-mapp och tänkt att jag ska sätta ihop en liten smoothiegudie åt er. Men nu, äntligen, har jag fått det gjort. Mycket tack vare att jag tog mig tid att fixa till en riktig supersmoothiebowl till frukost här om dagen när jag hade sovmorgon. Bara att få äta något så fint och gott gjorde att min dag började på bästa sätt, och att jag tog fram kameran och förevigade den stunden gjorde att det blev ännu bättre. Mina frukoststunder är verkligen heliga för mig, jag får så mycket energi och good vibes av att sitta i lugn och ro och njuta av en god frukost. Det sätter liksom känslan för hela dagen. Men nu till guiden, enjoy!

 

FlowKitchen NathalieAuren greensmoothie



Flow Kitchen's stora smoothieguide

Hur får du till en perfekta smoothien? Här kommer mina bästa tips! Vi kommer att prata om bas, konsistens, näring, färg, smakkombinationer, topping och att äta smoothien ur en skål.

#1. Basen


Vad finns i en smoothie? Svar: Nästan vad som helst. Allt från smak, färg och näringsinnehåll går att variera i all oändlighet, men det finns tre komponenter som så gott som alltid utgör basen i mina smoothies.

Smoothiebasen:

- Bär och/eller frukt

Det mest självklara när man gör en smoothie är att bestämma vilka bär och/eller frukter man vill använda. Blåbär, hallon och jordgubbar är kanske de mest vanliga, men också svarta vinbär, havtorn, lingon och björnbär passar bra. Banan är min personliga favorit, den åker ner i så gott som alla mina smoothies. Äpple, päron, mango och kiwi ger också de en härlig sötma. 

- Vätska

En smoothie behöver vätska för att mixern ska orka  mixa. Yoghurt och/eller olika typer av mjölk fungerar bäst och ger den bästa konsistensen och smaken. Vatten fungerar också, men det är ju.. vatten. 

- Fett

För att göra smoothien mättande, fyllig och krämig behövs också en källa till bra fett. Avokado, kokosolja och olika nötter och frön passar bra i smoothies. 

 

FlowKitchen morotskaka smoothie


#2. Konsistensen

Konsistensen på en smoothie är det som avgör om det blir en wow-upplevelse eller bara en okej sådan. I alla fall om du frågar mig. Ofta när jag köper smoothies från caféer eller smoothiebarer blir jag tyvärr besviken. De är alldeles för vattniga och lösa, ibland också isiga och smaklösa. Men när jag bodde i södra Finland hittade jag stället som gjorde mig allt annat än besviken, nämligen smoothiebaren Kippo i köpcentret Forum. Deras smoothies var något helt annat än de jag smakat tidigare. De var tjocka, krämiga, fluffiga och härligt lena. Och självklart också smakrika och goda. Så efter att jag hade haft denna wow-upplevelse började min smoothieresa hemma i mitt eget kök. Jag försökte återskapa dessa smoothies med exakt den rätta konsistensen, och efter tid med en hel del testande kan jag nöjt konstatera att jag har lyckats. 

Hur får du till krämiga och fluffiga smoothies med den rätta konsistensen? 

- Mindre mängd vätska 

Ganska självklart, men ack så viktigt. Börja med högst en deciliter vätska och öka sedan lite i taget tills du har den lagom tjock. 

- Rätt typ av vätska

Också mycket viktigt. Vatten och olika typer av mjölk gör att konsistensen blir lösare. Använder du däremot naturell yoghurt (soja eller vanlig) får du en mycket krämigare konsistens. Min absoluta favorit är Santa Marias krämiga kokosmjölk i tetra-förpackning. Ni som har läst min blogg en tid kan inte ha missat detta. Konsistensen blir något helt annat än om man använder till exempel mandelmjölk. Kokossmaken försvinner också i och med alla andra smaker i smoothien. Testa om du inte gjort det redan!

- Avokado

Den älskade avokadon, den gör underverk i dina smoothies! Med avokado får du till exakt den rätta krämigheten, smoothien blir len och fin, och du får dessutom i dig hälsosamma fetter. Tack vare dessa goda fetter håller du dig också längre mätt. 

- Cashewnötter

Cashewnötter har liknande egenskaper som avokado. De ger också en krämig konsistens och tillför massor med bra fetter. Här behövs en bra mixer för att få nötterna riktigt finfördelade. 

- Fryst banan

Fryst banan har en väldigt speciell egenskap. När den mixas blir konsistensen som mjukglass, och i en smoothie utgör det en perfekt bas!

- Mixa tillräckligt

Att mixa smoothien en god stund gör att den blir luftigare och därmed får mera fluff. Här har såklart mixerns prestanda att säga till om, har du en mycket stark mixer får du också bättre resultat. Men även svagare mixrar gör sitt jobb! 

 

FlowKitchen chiasmootiebowl 

#3. Smaken 

När man gör smoothies kan man variera smakerna hur mycket som helst. Det är bara fantasin som sätter gränserna. Alla gillar vi också olika smaker, därför är det allra bästa att utgå från vad man själv gillar och sedan fortsätta därifrån. 

Här listar jag mina bästa tips när det kommer till smak och olika smakkombinationer:

- Citron och andra citrusfrukter

Citron ger smoothien en friskhet som gör att den blir fräsch och lätt. Jag har citron i så gott som alla mina smoothies, speciellt i de gröna. 

- Kardemumma

Kardemumma ger smoothien en liten tvist. Passar mycket bra tillsammans med blåbär!

- Hallon och lakritspulver

Att kombinationen hallon och lakrits är en vinnare känner de allra flesta säkert till. Och också när det kommer smoothies är de ett mycket lyckat par. Lakritspulver finns att köpas i hälsokostaffärer och i större matbutiker. 

- Mango

Mango passar bra i gröna smoothies för att ge sötma och en tropisk smak. Funkar nästan bäst med fryst mango, om man inte har turen att hitta en perfekt mogen mango såklart. 

- Kakao

För alla chokladälskare är chokladsmoothies ett måste. Att ha i ett par teskedar kakao i en smoothie gjord på banan, avokado och valfri mjölk/yoghurt ger en riktig chokladbomb! Mint och jordnötssmör passar också perfekt tillsammans med kakaon.

 

 

FlowKitchen Nathalie Auren smoothiebowl

 

#4. Näringen

Att äta en smoothie kan kanske verka fjuttigt. Håller man sig verkligen mätt? Absolut! Men då behöver man tänka till lite. En smoothie gjord på bara banan, bär och valfri mjölk blir man inte mätt på. Trixet är att försöka få in näring från alla tre näringsgrupperna, dvs. fett, protein och kolhydrater. Det som gör smoothies så tacksamma är att det är så enkelt att "gömma" olika livsmedel och super foods i dem utan att man nödvändigtvis behöver känna av smaken.

Maxa näringen i dina smoothies:

- Fett, fett, fett

För att hålla mättnadskänslan är olika fettkällor i smoothien ett bra knep. Avokado, nötter och frön, olja som kokos-, linfrö- eller avokadoolja, nöt- och frösmör är exempel på bra fettkällor.

- Protein

Protein gör också att vi håller oss mätta längre. Använder man proteinpulver i samband med träning faller det sig antagligen ganska naturligt att blanda i extra protein också i smoothien. Jag brukar använda vegetabiliska proteinkällor som hamppaprotein och ärtprotein. Nötter, frön och gröna blad innehåller också de en mindre mängd protein. 

- Kolhydrater

Kolhydrater brukar vara det allra enklaste att få till eftersom de finns i frukt, bär och grönsaker. Och dessa utgör ofta basen i smoothien. Vill man ha en lite extra mättande smoothie går det bra att mixa ner lite havregryn.

- Grönt

Smoothies är perfekta för att få i sig mera grönt. Det är så enkelt och kan göras helt obemärkt. Som till exempel att mixa ner en näve baby spenat eller grönkål i blåbärssmoothien; det smakar absolut inget, färgen ändras inte alls, och man får i sig dagens klorofyllprotion!

- Super foods

Idag finns det oändligt med olika super foods att köpa i både mataffärer och hälsokostbutiker. Gröna pulver som chorella, spirulina och vetegräs är perfekta att mixa ner i en smoothie, både för näringens skull och för att man då gömmer den gröna smaken lite. Andra super food -pulver som maca, ashwaganda och nässla passar också bra i smoothies. 

 

 

FlowKitchen greensmoothie 

 

#5. Färgen

Smoothies är lika mycket till för ögat som för magen, i alla fall om du frågar mig! Därför är det viktigt att de både är och ser goda ut. Och det är där färgen kommer in. Mixar du till exempel röda bär med gröna blad ser det inte så aptitligt ut, eftersom du får en brun-ish färg på din smoothie. Så rött och grönt tillsammans är ett stort no-no. Vill du ha en fräsch grön färg på din smoothie ska du främst hålla sig till gröna blad och grönsaker, och kanske lägga till lite gula frukter och bär som citron, mango, persika eller havtorn. Vill du gömma det gröna är det bara att lägga i lite blåbär eller svarta vinbär, deras starka färger trollar bort allt det gröna. Hallon, jordgubbar och blåbär fungerar utmärkt tillsammans. 


 

FlowKitchen smoothie2

 

#6. Skålen

Denna punkt borde egentligen få vara nummer 1, så viktig är den. Jag dricker nämligen aldrig mina smoothies. Jag äter dem alltid med sked ur en fin skål, det blir så mycket roligare och godare. Och det är dessutom bättre för matsmältningen! Matsmältningen börjar redan i munnen när vi tuggar, detta är en mycket viktig del i hela processen. När vi dricker en smoothie åker den rakt ner i magsäcken, och har man en känslig mage kan detta orsaka problem. Till exempel halsbränna och magknip. När vi däremot äter smoothien med sked tuggar vi automatiskt och hjälper på det sättet igång matsmältningen. Vi äter också långsammare, vilket också är guld värt för magen, och kan njuta mera av smakerna. Och det är ju verkligen A&O eller hur? 


FlowKitchen NathalieAuren supersmoothie

 

#7. Toppingen

Att vi äter smoothien ur en skål ger oss dessutom ytterligare en stor fördel. Vi får ha på hur mycket topping som helst! Och toppingen är verkligen något som ger en smoothiebowl det lilla extra, både när det kommer till smaken, utseendet och känslan när man äter. Det blir så mycket fylligare, man får mera att tugga och blir också betydligt mättare. Och det går att variera i all oändlighet.

Här kommer mina bästa toppingtips:

- färska frukter och bär
- torkade frukter och bär som gojibär, mullbär och russin
- nötter och frön
- nötsmör som t.ex. mandelsmör, jordnötssmör, hasselnötssmör och cashewnötsmör
- kokosflingor och -flakes
- kakaonibs
- bipollen
- cashewkräm, recept hittar du HÄR
- mörk choklad (när du vill lyxa till det riktigt ordentligt)

Låt fantasin flöda, använd det du råkar ha hemma men våga också testa något nytt!


***


Sådär ja, det var Flow Kitchen's stora smoothieguide! Nu vill jag jättegärna höra era bästa smoothietips. Vad har du i din smoothie, har du någon hemlig ingrediens? Släng iväg en kommentar så blir jag glad! :) 

 

 

 


Krämig rödbetssoppa med persilja-quinoa (GF, VE)

Skrivet av Nathalie Aurén 12.04.2018

Kategorier:

FlowKitchen NathalieAuren beetroot2

 

Vad äter du allra helst till lunch? 


Jag väljer utan tvekan en sallad från Raawka med en liten soppa till, och om jag vill lyxa till det riktigt ordentligt tar jag ännu en kakbit till efterrätt. Min absoluta favoritlunch! Och det är faktiskt från Raawka jag fick inspiration till denna rödbetssoppa. Jag åt en himmelskt god sådan där för ett par månader sedan, och ville pröva att laga en egen variant här hemma. Det blev riktigt gott, och med quinoan till blir den väldigt matig och mättande. Men om jag ska vara riktigt ärlig så vinner nog Raawkas lunch ändå alla gånger! :) 

Hoppas du får en skön helg, tänk att det är fredag imorgon. IGEN. Hänger inte riktigt med, tiden rusar förbi känns det som. Men jag har så mycket roligt och spännande på gång så det gör inget, jag ska bara försöka komma ihåg att njuta också. Du med om du också har fullt upp!

Kram, Nathalie

 

FlowKitchen NathalieAuren beetroot1

 

Krämig rödbetssoppa med persilja-quinoa (GF, VE)

3-4 portioner

1 kg rödbetor
2 dl krämig kokosmjölk
2 dl vatten
1 stor vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1,5 tsk örtsalt
1 msk citronsaft
en nypa svartpeppar
en nypa chilipulver

2 dl quinoa
1 dl hackad persilja
örtsalt

Skala och skär rödbetorna i mindre bitar. Koka i en stor kastrull i ca 40 minuter, eller tills de är mjuka. Häll bort vattnet och stavmixa sedan till en puré direkt i kastrullen. Lägg till kokosmjölk och vatten och mixa tills du har en krämig soppa. Lägg till mera vatten om soppan blir för tjock. Pressa i vitlök och lägg i olivolja, citronsaft och kryddor, och mixa tills allt blandats väl. Låt soppan koka upp och låt puttra i några minuter under omrörning. 

Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll sedan bort vattnet och rör ner hackad färsk persilja och örtsalt. 

Servera rödbetssoppan med quinoan och eventuellt en bit bröd till.