FlowKitchen header 1260x350

Just nu -lista och en jordgubb- och vaniljsmoothie

Skrivet av Nathalie Aurén 17.05.2018

FlowKitchen NathalieAuren strawbeerysmoothie


Hej på er!


Det här inlägget publicerades visst i misstag redan för en vecka sedan, ojdå. Var inte meningen, men så kan det gå ibland. Vi tar det på nytt nu då istället. Ingen har kanske märkt, men det har kommit lite nya funktioner här på bloggen. Jippii! Numera kan man se kategorier och taggar uppe under rubriken, vilket gör det lättare att navigera och hitta recept man eventuellt söker. Tummen upp för det! 

Men nu hade jag inte tänkt flumma omkring något desto mera, utan istället dela med mig av den här just nu -listan om vad som händer i mitt liv och i mitt huvud precis exakt nu. Och så var det ju den där härliga jordgubbssmoothien med vanilj också. Den är sådär härligt len och krämig, och tillsammans med en klick jordnötssmör och ett par bitar mörkt choklad blev det en riktigt smoothie heaven moment <3

Och imorgon är det fredag igen, ha en riktigt fin helg kära ni! 

Kram Nathalie

WP39137 050616 morgon3


JUST NU..

Längtar jag efter:

Att få vakna upp till vyn på bilden. En av mina favoritplatser på jorden, familjens sommarstuga i Närpes. Där följer man ingen klocka, dagarna flyter ihop och det känns som om verkligheten och vardagen är långt borta. Det mesta går ut på att laga mat, äta, vila, läsa, äta, hjälpa till med alla möjliga sysslor på gården, äta, bada bastu, och äta lite till. Planerar att bosätta mig där i redan i juni och jobba därifrån, det skulle vara så härligt. 

Är jag glad över:

Att sommaren kom som över en natt! Vilket gör jag kanske inte behöver längta så värst länge efter det jag skrev i punkten ovan. Jag är också glad över att jag ikväll kom mig iväg till gymmet, vilken härlig känsla att svettas riktigt ordentligt. Och så är jag också glad över att jag för tillfället har ett stort behov av att rensa och göra mig av med saker. En sådan otroligt skön befrielse! 

Äter jag helst:

Helt klart smoothies. Och nice cream, eller vanlig glas. Färska dadlar med ett par mandlar och lite lakritspulver har jag också blivit hooked. på. Så gott, testa om du inte gjort det!

FlowKitchen sockerfritt2

Läser jag:

Sista boken i Harry Potter-serien! Har plöjt igenom alla 7 böckerna på en relativt kort tid, och jag kan inte säga annat än att de är minst lika bra som de var för tio år sedan när jag läste dem sist. Näst på tur står alla filmerna, hehe. Ni vet var ni hittar mig regniga sommardagar! Om det blir några sådana det vill säga.. 

Är jag stressad över:

Yrkesprovet i min företagsutbildning som jag ska genomföra om 2,5 veckor. I utbildningen ingår tre yrkesprov under 1,5 år, och detta är nu första omgången. Egentligen är det inget konstigt, vi ska presentera våra affärsidéer och affärsplaner och ha en diskussion utgående från det. Jag är nog innerst inne ganska lugn, nog ska jag klara det. Men stressen smyger sig ändå på när det känns som om tiden här innan provet bara springer iväg!

Lyssnar jag helst på:

Har haft en period när jag nästan inte alls lyssnat på musik. Men när jag lyssnar blir det chillmusik från färdiga listor på Spotify, eller så spansk musik. Och ja, då dansar jag. 

Drömmer jag om:

Att ha en egen gård där jag kan odla i min egna trädgård. Med gamla äppelträd, stora rosenbuskar, massor av bärbuskar, alla möjliga slags grönsaker och vackra blommor. Ja, mamma. Du läste rätt. Och så en bred trägunga i ett av äppelträden där jag kan sitta och mysa och beundra min gård. Oj vad jag längtar! Borde kanske ha satt det här på första punkten istället. Jag vet att jag kommer att ha en sådan gård en dag, men ännu är det inte dags. Allt har sin tid. Så jag drömmer mig gärna bort, och längtar. 

 

FlowKitchen NathalieAuren strawbeerysmoothie2 

Jordgubbs- och vaniljsmoothie

(1 portion)

1 fryst banan
2 dl frysta jordgubbar
1-2 dl krämig kokosmjölk (eller annan mjölk du hellre föredrar)
1/2 dl cashewnötter
1 msk kokosolja
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk citronsaft
1 selleristjälk (går att utesluta, men ger en fräsch smak)

Toppingförslag: färska jordgubbar, kakaonibs, jordnötssmör, mandlar, kokosflingor, sesamfrön, några bitar mörk choklad)

Mixa alla ingredienser i en mixer eller med en stavmixer. 
Toppa med dina tillbehör!

 


Nachos med pulled oats, guacamole och vegansk creme fraiche

Skrivet av Nathalie Aurén 11.05.2018

Kategorier:

FlowKitchen NathalieAuren nachos


Nachos till fredagsmyset? 


Jag har riktigt blivit hooked på nachos den senaste tiden. Det är så gott! Älskar att få äta med händerna, och att gotta ner sig framför en bra film eller serie. Där har ni mina fregdagskvällar! Oftast har det blivit vegetariskt med pulled oats istället för malet kött eller kyckling. Det känns så bra att det går att göra typiska "fredagsmysrätter" på ett lite annorlunda sätt, och att det faktiskt smakar nästan likadant. Guacamolen och creme fraichen gjord på cashewnötter gör verkligen sitt de också, för sås till nachos är ju det allra viktigaste! 

Det här receptet är ett typsikt tömma kylskåpet -recept. Råkade ha massor med grönkål, en lite trött paprika och en öppnad förpackning med tomatkross hemma. Och ett paket pulled oats då såklart. Sprang iväg till butiken och köpte en påse med nachos, och fixade ihop denna måltid. Och därmed var den fredagen räddad! 

Ha en riktigt skön helg, jag hänger med mina tjejer i Tallin för tillfället :) Läs spa, mat och mys! ...inga nachos för mig den här fredagen med andra ord. Men kanske nästa vecka?

Kram, Nathalie

 

FlowKitchen NathalieAuren nachos3

 

Pulled oats -nachos med grönkål, paprika, basilika och tomat

(3-4 portioner)

1 paket Pulled oats, nude
1/2 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
3 dl färsk grönkål i bitar
1 paprika
3 dl krossad tomat
1 tsk örtsalt
1 tsk spiskummin
1/2 tsk chilipulver
svartpeppar
1 kruka färsk basilika
nachos

Hacka löken och stek hastigt i en stekpanna. Pressa i vitlöksklyftorna. Skär pulled oats bitarna i lite mindre bitar innan du lägger dem i stekpannan. Stek i några minuter tillsammans med löken och vitlöken. Hacka paprika och lägg i tillsammans med grönkål. Häll över de krossande tomaterna, krydda och låt puttra i ca 10 minuter. Rör ner färsk basilika strax innan servering. Ät tillsammans med nachos, guacamole och vegansk creme fraiche. 

 

Guacamole

1 avokado
2-4 msk valfri mjölk, jag använde krämig kokosmjölk
örtsalt
citronsaft

Mosa avokadon med en gaffel. Rör ner vätskan för att göra guacamolen mera flytande. Lägg till citronsaft och örtsalt. 

Vegansk crème fraiche

2 dl cashewnötter
1-1,5 dl vatten
saft från 1/2 citron
1 vitlöksklyfta
1 msk näringsjäst
0,5-1 tsk örtsalt

Blötlägg cashewnötterna i minst 6h. Häll bort vattnet och skölj noggrant. Lägg i en kraftig mixer (eller matberedare) tillsammans med 1 dl vatten och citronsaft. Mixa till en slät kräm, tar ca 10 minuter beroende på mixer. Du kommer att behöva skrapa ner massan från kanterna och eventuellt lägga till mera vatten. Ha tålamod, den blir nog slät. Pressa i vitlök och lägg i näringsjästen och kryddorna.  Smaka, och lägg till mera kryddor om det behövs. 

 


Green Goddess Smoothie

Skrivet av Nathalie Aurén 08.05.2018

Kategorier:

FlowKitchen NathalieAuren grren smoothie


Hej smoothiebloggen!


Det blir mycket smoothies just nu. Och jag älskar det. Och jag vill ju dela med mig av mina kreationer. Har du kollat in min smoothieguide förresten? Den är fylld med en massa tips om hur du får till en perfekt smoothie med den rätta konsistensen, smaken och färgen. HÄR kommer du till den. :) 

Den senaste tiden har jag börjat sätta i mera grönsaker i mina smoothies. I smoothien göms de så lätt och slinker ner utan att man behöver äta massor av dem under dagen, både behändigt och gott. Gurka, grönkål och bladgrönt är kanske enklast, men också broccoli, rödbeta och morot funkar bra. Då behövs dock en mycket stark mixer. 

Ha en bra fortsättning på veckan kära ni, här kommer receptet på min Green Goddess Smoothie!

Kram Nathalie


 

Green Goddess Smoothie

(1 megaportion eller 2 mindre)

1/2 avokado
1 dl fryst mango
1 liten fryst banan (skuren i slantar innan nedfrysning)
1/2 gurka
1/2 citron
0,5-1 dl mandelmjölk (eller annan mjölk du hellre föredrar)
1-2 nävar baby spenat
1 msk grönt pulver (ex. vetegräs eller ett blandat pulver, går även att utesluta)
ev. lite kokosolja och en nypa kardemumma

Toppingförslag: olika nötter och frön, kokosflingor, färska hallon, havtorn och bipollen. 

Mixa alla ingredienser i en mixer eller med en stavmixer.
Ät hela portionen genast eller spara hälften till senare.
Toppa med dina tillbehör!

 

 


Lista: Tre bra saker

Skrivet av Nathalie Aurén 05.05.2018

Kategorier:

FlowKitchen Nathalie Auren vafflor3 

Hej på er! 

Long time no see. Igen. Men så blir det ibland. För flera veckor sedan blev jag utmanad av fina Corinne att fylla i denna lista som dykt upp en hel del bloggar de senaste månaderna. Så här kommer min 3 bra saker -lista, bättre sent än aldrig!

 

Tre bra saker med mina dagar

* Min rutin att stiga upp tidigt, gå ut på promenad med Pepe och sedan yoga lite innan jag äter frukost. Lugna mornar utan stress gör så mycket för att jag ska må bra!

* Att jag har friheten att kunna jobba varifrån som helst. Allra helst jobbar jag hemifrån, men det känns bra att byta miljö alltid emellanåt. 

* Att jag får jobba med något jag trivs med och brinner för, och att jag hela tiden håller på och utvecklar mitt eget drömjobb. Det känns helt otroligt att kunna säga det högt. Det är inte alltid en dans på rosor nej, men jag blir hela tiden säkrare och mera trygg i min roll som företagare. 


WP37802 290416 nathalieauren vitsippor

 

Tre bra saker med mig

* Min syn positiva på livet och att jag kan se det vackra i det lilla.

* Min empati, omtänksamhet och känslighet. 

* Mitt driv, min kreativitet och min vilja att utvecklas. Jag blir uttråkad om jag inte har tillräckligt med omväxling i mitt liv, jag vill hela tiden lära mig nya saker. 


FlowKitchen NathalieAuren pepe

 

Tre bra saker i mitt liv

* Alla härliga människor jag får ha runt omkring mig. Vad vore jag utan er? 

* PEPE, min älskade hårboll. Han gör livet så mycket roligare, han får mig att skratta och hjälper mig att vara här och nu. Han är den klokaste hunden jag någonsin mött. Tack för att du kom till mig exakt då när jag behövde dig som allra mest. 

* Det här må låta klyschigt, men att mitt liv är just mitt liv. Och att det ser ut som det gör just nu. 


FlowKitchen sommar



Tre bra saker det här året

* Att jag började företagarutbildningen Grow Business i januari! Det är en andra stadiets vuxenutbildning menad åt småföretagare som vill ta sin business till nästa nivå. Vi träffas en gång i månaden, däremellan gör vi uppgifter och tar del av teori, men framför allt sker inlärningen i det dagliga arbetet vi gör i våra egna företag. På bara fyra månader tycker jag det har det hänt otroligt mycket, främst i mitt eget tänk och hur jag planerar och organiserar min verksamhet. Utbildningen håller på i 1,5 år, det ska bli så otroligt spännande att se hur mitt företag ser ut i juni 2019!

* Alla de härliga nya människorna jag träffat i olika sammanhang. Jag tror jag stött på några riktiga pärlor! 

* Att jag mår så bra som jag nu gör. Det känns så härligt att inse hur långt jag kommit, och att jag verkligen gör mitt bästa för att ta hand om mig själv. Ser så fram emot vad resten av 2018 ska föra med sig, jag hoppas att det ska få fortsätta i samma anda som hittills. 


FlowKitchen NathalieAuren beetroot2

 

Tre bra saker med bloggandet

* Att i princip få ha den egna tidningen jag drömde om när jag var liten! Ett elektroniskt magazin där jag får skapa det innehåll jag själv vill, och som mina läsare förhoppningsvis också vill ta del av.

* Alla fina människor jag kommit i kontakt med tack vare bloggandet. <3

* Även om jag ibland har perioder när jag inte bloggar så ofta (som de senaste veckorna till exempel) är bloggandet något jag alltid kommer tillbaka till. Hur lång paus jag än må haft. Och det känns tryggt. Bloggen finns alltid här och väntar mig. Och hjälper mig att få tummen ur och sätta mig ner och skriva eller göra ett nytt recept. 

De jag utmanar är:

Sofie, Linda och Anna! :) 

 

 


Flow Kitchen's stora smoothieguide

Skrivet av Nathalie Aurén 15.04.2018 | 1 kommentar(er)

FlowKitchen NathalieAuren supersmoothie2


Let's talk smoothies!


Jag vet inte hur länge jag haft detta inlägg i min utkast-mapp och tänkt att jag ska sätta ihop en liten smoothiegudie åt er. Men nu, äntligen, har jag fått det gjort. Mycket tack vare att jag tog mig tid att fixa till en riktig supersmoothiebowl till frukost här om dagen när jag hade sovmorgon. Bara att få äta något så fint och gott gjorde att min dag började på bästa sätt, och att jag tog fram kameran och förevigade den stunden gjorde att det blev ännu bättre. Mina frukoststunder är verkligen heliga för mig, jag får så mycket energi och good vibes av att sitta i lugn och ro och njuta av en god frukost. Det sätter liksom känslan för hela dagen. Men nu till guiden, enjoy!

 

FlowKitchen NathalieAuren greensmoothie



Flow Kitchen's stora smoothieguide

Hur får du till en perfekta smoothien? Här kommer mina bästa tips! Vi kommer att prata om bas, konsistens, näring, färg, smakkombinationer, topping och att äta smoothien ur en skål.

#1. Basen


Vad finns i en smoothie? Svar: Nästan vad som helst. Allt från smak, färg och näringsinnehåll går att variera i all oändlighet, men det finns tre komponenter som så gott som alltid utgör basen i mina smoothies.

Smoothiebasen:

- Bär och/eller frukt

Det mest självklara när man gör en smoothie är att bestämma vilka bär och/eller frukter man vill använda. Blåbär, hallon och jordgubbar är kanske de mest vanliga, men också svarta vinbär, havtorn, lingon och björnbär passar bra. Banan är min personliga favorit, den åker ner i så gott som alla mina smoothies. Äpple, päron, mango och kiwi ger också de en härlig sötma. 

- Vätska

En smoothie behöver vätska för att mixern ska orka  mixa. Yoghurt och/eller olika typer av mjölk fungerar bäst och ger den bästa konsistensen och smaken. Vatten fungerar också, men det är ju.. vatten. 

- Fett

För att göra smoothien mättande, fyllig och krämig behövs också en källa till bra fett. Avokado, kokosolja och olika nötter och frön passar bra i smoothies. 

 

FlowKitchen morotskaka smoothie


#2. Konsistensen

Konsistensen på en smoothie är det som avgör om det blir en wow-upplevelse eller bara en okej sådan. I alla fall om du frågar mig. Ofta när jag köper smoothies från caféer eller smoothiebarer blir jag tyvärr besviken. De är alldeles för vattniga och lösa, ibland också isiga och smaklösa. Men när jag bodde i södra Finland hittade jag stället som gjorde mig allt annat än besviken, nämligen smoothiebaren Kippo i köpcentret Forum. Deras smoothies var något helt annat än de jag smakat tidigare. De var tjocka, krämiga, fluffiga och härligt lena. Och självklart också smakrika och goda. Så efter att jag hade haft denna wow-upplevelse började min smoothieresa hemma i mitt eget kök. Jag försökte återskapa dessa smoothies med exakt den rätta konsistensen, och efter tid med en hel del testande kan jag nöjt konstatera att jag har lyckats. 

Hur får du till krämiga och fluffiga smoothies med den rätta konsistensen? 

- Mindre mängd vätska 

Ganska självklart, men ack så viktigt. Börja med högst en deciliter vätska och öka sedan lite i taget tills du har den lagom tjock. 

- Rätt typ av vätska

Också mycket viktigt. Vatten och olika typer av mjölk gör att konsistensen blir lösare. Använder du däremot naturell yoghurt (soja eller vanlig) får du en mycket krämigare konsistens. Min absoluta favorit är Santa Marias krämiga kokosmjölk i tetra-förpackning. Ni som har läst min blogg en tid kan inte ha missat detta. Konsistensen blir något helt annat än om man använder till exempel mandelmjölk. Kokossmaken försvinner också i och med alla andra smaker i smoothien. Testa om du inte gjort det redan!

- Avokado

Den älskade avokadon, den gör underverk i dina smoothies! Med avokado får du till exakt den rätta krämigheten, smoothien blir len och fin, och du får dessutom i dig hälsosamma fetter. Tack vare dessa goda fetter håller du dig också längre mätt. 

- Cashewnötter

Cashewnötter har liknande egenskaper som avokado. De ger också en krämig konsistens och tillför massor med bra fetter. Här behövs en bra mixer för att få nötterna riktigt finfördelade. 

- Fryst banan

Fryst banan har en väldigt speciell egenskap. När den mixas blir konsistensen som mjukglass, och i en smoothie utgör det en perfekt bas!

- Mixa tillräckligt

Att mixa smoothien en god stund gör att den blir luftigare och därmed får mera fluff. Här har såklart mixerns prestanda att säga till om, har du en mycket stark mixer får du också bättre resultat. Men även svagare mixrar gör sitt jobb! 

 

FlowKitchen chiasmootiebowl 

#3. Smaken 

När man gör smoothies kan man variera smakerna hur mycket som helst. Det är bara fantasin som sätter gränserna. Alla gillar vi också olika smaker, därför är det allra bästa att utgå från vad man själv gillar och sedan fortsätta därifrån. 

Här listar jag mina bästa tips när det kommer till smak och olika smakkombinationer:

- Citron och andra citrusfrukter

Citron ger smoothien en friskhet som gör att den blir fräsch och lätt. Jag har citron i så gott som alla mina smoothies, speciellt i de gröna. 

- Kardemumma

Kardemumma ger smoothien en liten tvist. Passar mycket bra tillsammans med blåbär!

- Hallon och lakritspulver

Att kombinationen hallon och lakrits är en vinnare känner de allra flesta säkert till. Och också när det kommer smoothies är de ett mycket lyckat par. Lakritspulver finns att köpas i hälsokostaffärer och i större matbutiker. 

- Mango

Mango passar bra i gröna smoothies för att ge sötma och en tropisk smak. Funkar nästan bäst med fryst mango, om man inte har turen att hitta en perfekt mogen mango såklart. 

- Kakao

För alla chokladälskare är chokladsmoothies ett måste. Att ha i ett par teskedar kakao i en smoothie gjord på banan, avokado och valfri mjölk/yoghurt ger en riktig chokladbomb! Mint och jordnötssmör passar också perfekt tillsammans med kakaon.

 

 

FlowKitchen Nathalie Auren smoothiebowl

 

#4. Näringen

Att äta en smoothie kan kanske verka fjuttigt. Håller man sig verkligen mätt? Absolut! Men då behöver man tänka till lite. En smoothie gjord på bara banan, bär och valfri mjölk blir man inte mätt på. Trixet är att försöka få in näring från alla tre näringsgrupperna, dvs. fett, protein och kolhydrater. Det som gör smoothies så tacksamma är att det är så enkelt att "gömma" olika livsmedel och super foods i dem utan att man nödvändigtvis behöver känna av smaken.

Maxa näringen i dina smoothies:

- Fett, fett, fett

För att hålla mättnadskänslan är olika fettkällor i smoothien ett bra knep. Avokado, nötter och frön, olja som kokos-, linfrö- eller avokadoolja, nöt- och frösmör är exempel på bra fettkällor.

- Protein

Protein gör också att vi håller oss mätta längre. Använder man proteinpulver i samband med träning faller det sig antagligen ganska naturligt att blanda i extra protein också i smoothien. Jag brukar använda vegetabiliska proteinkällor som hamppaprotein och ärtprotein. Nötter, frön och gröna blad innehåller också de en mindre mängd protein. 

- Kolhydrater

Kolhydrater brukar vara det allra enklaste att få till eftersom de finns i frukt, bär och grönsaker. Och dessa utgör ofta basen i smoothien. Vill man ha en lite extra mättande smoothie går det bra att mixa ner lite havregryn.

- Grönt

Smoothies är perfekta för att få i sig mera grönt. Det är så enkelt och kan göras helt obemärkt. Som till exempel att mixa ner en näve baby spenat eller grönkål i blåbärssmoothien; det smakar absolut inget, färgen ändras inte alls, och man får i sig dagens klorofyllprotion!

- Super foods

Idag finns det oändligt med olika super foods att köpa i både mataffärer och hälsokostbutiker. Gröna pulver som chorella, spirulina och vetegräs är perfekta att mixa ner i en smoothie, både för näringens skull och för att man då gömmer den gröna smaken lite. Andra super food -pulver som maca, ashwaganda och nässla passar också bra i smoothies. 

 

 

FlowKitchen greensmoothie 

 

#5. Färgen

Smoothies är lika mycket till för ögat som för magen, i alla fall om du frågar mig! Därför är det viktigt att de både är och ser goda ut. Och det är där färgen kommer in. Mixar du till exempel röda bär med gröna blad ser det inte så aptitligt ut, eftersom du får en brun-ish färg på din smoothie. Så rött och grönt tillsammans är ett stort no-no. Vill du ha en fräsch grön färg på din smoothie ska du främst hålla sig till gröna blad och grönsaker, och kanske lägga till lite gula frukter och bär som citron, mango, persika eller havtorn. Vill du gömma det gröna är det bara att lägga i lite blåbär eller svarta vinbär, deras starka färger trollar bort allt det gröna. Hallon, jordgubbar och blåbär fungerar utmärkt tillsammans. 


 

FlowKitchen smoothie2

 

#6. Skålen

Denna punkt borde egentligen få vara nummer 1, så viktig är den. Jag dricker nämligen aldrig mina smoothies. Jag äter dem alltid med sked ur en fin skål, det blir så mycket roligare och godare. Och det är dessutom bättre för matsmältningen! Matsmältningen börjar redan i munnen när vi tuggar, detta är en mycket viktig del i hela processen. När vi dricker en smoothie åker den rakt ner i magsäcken, och har man en känslig mage kan detta orsaka problem. Till exempel halsbränna och magknip. När vi däremot äter smoothien med sked tuggar vi automatiskt och hjälper på det sättet igång matsmältningen. Vi äter också långsammare, vilket också är guld värt för magen, och kan njuta mera av smakerna. Och det är ju verkligen A&O eller hur? 


FlowKitchen NathalieAuren supersmoothie

 

#7. Toppingen

Att vi äter smoothien ur en skål ger oss dessutom ytterligare en stor fördel. Vi får ha på hur mycket topping som helst! Och toppingen är verkligen något som ger en smoothiebowl det lilla extra, både när det kommer till smaken, utseendet och känslan när man äter. Det blir så mycket fylligare, man får mera att tugga och blir också betydligt mättare. Och det går att variera i all oändlighet.

Här kommer mina bästa toppingtips:

- färska frukter och bär
- torkade frukter och bär som gojibär, mullbär och russin
- nötter och frön
- nötsmör som t.ex. mandelsmör, jordnötssmör, hasselnötssmör och cashewnötsmör
- kokosflingor och -flakes
- kakaonibs
- bipollen
- cashewkräm, recept hittar du HÄR
- mörk choklad (när du vill lyxa till det riktigt ordentligt)

Låt fantasin flöda, använd det du råkar ha hemma men våga också testa något nytt!


***


Sådär ja, det var Flow Kitchen's stora smoothieguide! Nu vill jag jättegärna höra era bästa smoothietips. Vad har du i din smoothie, har du någon hemlig ingrediens? Släng iväg en kommentar så blir jag glad! :) 

 

 

 


Krämig rödbetssoppa med persilja-quinoa (GF, VE)

Skrivet av Nathalie Aurén 12.04.2018

Kategorier:

FlowKitchen NathalieAuren beetroot2

 

Vad äter du allra helst till lunch? 


Jag väljer utan tvekan en sallad från Raawka med en liten soppa till, och om jag vill lyxa till det riktigt ordentligt tar jag ännu en kakbit till efterrätt. Min absoluta favoritlunch! Och det är faktiskt från Raawka jag fick inspiration till denna rödbetssoppa. Jag åt en himmelskt god sådan där för ett par månader sedan, och ville pröva att laga en egen variant här hemma. Det blev riktigt gott, och med quinoan till blir den väldigt matig och mättande. Men om jag ska vara riktigt ärlig så vinner nog Raawkas lunch ändå alla gånger! :) 

Hoppas du får en skön helg, tänk att det är fredag imorgon. IGEN. Hänger inte riktigt med, tiden rusar förbi känns det som. Men jag har så mycket roligt och spännande på gång så det gör inget, jag ska bara försöka komma ihåg att njuta också. Du med om du också har fullt upp!

Kram, Nathalie

 

FlowKitchen NathalieAuren beetroot1

 

Krämig rödbetssoppa med persilja-quinoa (GF, VE)

3-4 portioner

1 kg rödbetor
2 dl krämig kokosmjölk
2 dl vatten
1 stor vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1,5 tsk örtsalt
1 msk citronsaft
en nypa svartpeppar
en nypa chilipulver

2 dl quinoa
1 dl hackad persilja
örtsalt

Skala och skär rödbetorna i mindre bitar. Koka i en stor kastrull i ca 40 minuter, eller tills de är mjuka. Häll bort vattnet och stavmixa sedan till en puré direkt i kastrullen. Lägg till kokosmjölk och vatten och mixa tills du har en krämig soppa. Lägg till mera vatten om soppan blir för tjock. Pressa i vitlök och lägg i olivolja, citronsaft och kryddor, och mixa tills allt blandats väl. Låt soppan koka upp och låt puttra i några minuter under omrörning. 

Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll sedan bort vattnet och rör ner hackad färsk persilja och örtsalt. 

Servera rödbetssoppan med quinoan och eventuellt en bit bröd till. 

 

 

 

 

 


Bananvåfflor med cashewkräm och chokladsås (GF, M)

Skrivet av Nathalie Aurén 29.03.2018

Kategorier:

FlowKitchen NathalieAuren waffles5

 

Glad påsk kära ni!


Hela fyra dagar ledigt, det känns väldigt lyxigt. Jag ska iväg på ett äventyr och göra något jag aldrig gjort förr. Jag ska åka ner till Helsingfors (det är väl ett litet äventyr det också, eftersom Pepe, min "lilla" hund, ska med i tåget) och där ska jag delta i en salsa festival! Jag ska dansa i tre dagar. Vet inte riktigt vad jag gett mig in på, men det ska bli spännande. Började dansa i höstas hos Salsa Vaasa på kasernområdet här i Vasa, och blev riktigt biten. Och nu är vi ett gäng därifrån som ska ner och dansa. Det kommer att bli så kul! Hoppas ni också har något roligt inplanerat för helgen, eller kanske ni ska ta det riktigt lugn och ladda batterierna. Det lockar också, men jag tror att jag kommer att få batterierna laddade på ett annat sätt i helgen. Man blir ju så glad av att dansa! :)


Men det var inte alls dans jag skulle skriva om idag. Utan dessa underbara våfflor! 


Gjorde dem i söndags, då det visade sig vara internationella våffeldagen. För att vara matbloggare har jag usel koll på alla olika temadagar det finns nu för tiden. Men min kära mor upplyste mig om saken, och jag var ju bara tvungen att ställa mig i köket och laga något gott. Och gott blev det! Gjorde våfflorna på banan och bovetemjöl, de är alltså helt gluten-, socker- och mjölkfria. Som tillbehör blev det cashewkräm, chokladsås och jordnötssmör. Och så en hög med blåbär, kokosflakes och kakaonibs som topping på hela kalaset. Tänkte nästan njuta ihjäl mig.

Kanske något att laga till påskbrunchen? :)


Ha en riktigt skön och avkopplande helg!

// Nathalie

 

 

FlowKitchen NathalieAuren waffles6

 

Bananvåfflor med cashewkräm och chokladsås (GF, M)

(6-7 st)

2 små bananer
2 msk bovetemjöl
2 ägg
0,5 dl kokosmjölk eller annan valfri mjölk (byt ut mot wischyvatten om du vill ha dem riktigt krispiga!) 
en nypa salt
1 krm kardemumma 
kokosolja till gräddningen

Mixa ihop banan, bovetemjöl, ägg, kokosmjölk, salt och kardemumma med en stavmixer. Låt stå en liten stund. Pensla sedan ett våffeljärn med kokosolja och grädda våfflorna i några minuter. Lägg på ett galler för att bevara krispigheten. Servera med exempelvis cashewkräm, chokladsås, jordnötssmör, blåbär, kokosflakes och kakaonibs. Funkar självklart lika bra med vispgrädde och jordgubbar!

 

Cashewkräm

2 dl blötlagda cashewnötter
1 dl vatten
1 dl krämig kokosmjölk
1 msk citronsaft
2 färska dadlar (kärnorna borttagna)
en nypa salt

Häll bort blötläggnigsvattnet och sköj cashewnötterna. Lägg i en mixer tillsammans med vatten och kokosmjölk. Mixa till en slät kräm. Lägg till citronsaft, dadlar och salt och mixa lite till. 


Chokladsås

2 msk kokosolja
1,5 msk kakao
1 msk honung
1 msk kokosmjölk (går att utesluta)

Lägg alla ingredienserna i en liten kastrull och värm upp så att allting blandas. Dra av plattan och servera genast, såsen stelnar snabbt. 

 

 

FlowKitchen NathalieAuren waffles4


Om drömjobb, att våga och ett recept gluten- och mjölkfri chokladgröt

Skrivet av Nathalie Aurén 26.03.2018 | 3 kommentar(er)

Kategorier:

FlowKitchen NathalieAuren chokladgrot1


Hej måndag ❤


Vilken solig start på veckan vi fick, härligt. Jag hoppas att det håller i sig resten av veckan också, vill ju så gärna inviga balkongen snart! Förra året satt jag där redan den här tiden. Nu har jag inte ens tänkt tanken på att sätta mig där ute.. Håller tummarna på att våren kommer snart. 

Vad har hänt sedan senast då?

Har haft väldigt intensiva veckor. Ganska mycket jobb med företaget och en hel del resande mellan Vasa, Nedervetil och Jakobstad. Jag har också gjort något som inte alls ingick i min "plan" för livet just nu. Förra veckan ansökte jag nämligen om ett deltidsjobb i Helsingfors! Mitt drömjobb. När jag såg annonsen kunde jag inget annat än bara släppa allt och skriva den bästa killer-ansökan jag kunde. Jobbet involverade både mat och foto, styling och bloggande. Japp, mitt drömjobb. Jag gick all in, och insåg att jag verkligen, verkligen ville ha jobbet. Skickade ut alla möjliga önskningar och höll tummarna för brinn kära livet.

Väntade. Och väntade. Men tyvärr var det inte min tur den här gången. I fredags fick jag negativt besked, och blev nog väldigt besviken. Fällde ganska många tårar, och kände mig riktigt less. Jag hade hoppats SÅ mycket. 

Men sedan på något sätt vände det. Det var inte meningen den här gången, och det betyder att det kommer att komma något annat som är ännu mera rätt. Jag litar på det. Och jag tror att denna process var något jag behövde gå igenom för att inse hur mycket jag älskar allt som har med mat, fotande och bloggande att göra. Det var därför jag blev så besviken. Men det var också därför jag fick en sån enorm inspirationskick efteråt. Nu vill jag utvecklas ännu mera, och hitta på en massa nytt både till bloggen och mitt företag. Ja! Under söndagen höll jag därför till i köket största delen av tiden och bara njöt. Fixade denna chokladgröt till frukost, och en hög med helt gudomliga våfflor senare på eftermiddagen. Tänkte nästan njuta ihjäl mig. Recept på våfflorna kommer senare i veckan, och gröten finns längre ner i inlägget. 

Varför berättar jag det här om jobbet då? 

Jo, för att jag vill inspirera dig till att våga. Finns det något du vill, men som du inte vågar ta tag i? För tänk om du misslyckas? Tänk om du gör bort dig, eller blir sårad? Kanske någon du behöver prata med? Något du behöver ändra på? Något du behöver börja med, eller kanske avsluta? Våga. Våga ta risken. Det finns en chans att det kommer att gå helt åt skogen, och att du blir ledsen, sårad och/eller besviken.

Men kära du, det kan också bli bättre än du någonsin kunnat tro. Du kan aldrig veta om du inte vågar ta första steget och tar dig ur din comfort zone. That's where the magic happens. Det är där vi utvecklas som människor, det är där vi växter och kommer närmare oss själva. Och när vi vågar, och vågar göra det direkt från våra hjärtan, då pratar vi verkligen om äkta magi. Då kan vad som helst hända. 

Och sedan om det inte blir som du förväntat dig, ja, då klarar du det också. Det kan göra ont, men det går över. För egentligen finns det ju inget som heter misslyckande. Nej, istället är det vi kallar "misslyckanden" gropar längs vägen. Små eller stora gropar som på ett eller annat sätt kommer att leda dig exakt dit du är på väg. Groparna leder dig rätt, även om det kanske låter helt bakvänt. Och sedan när du kravlat dig upp ur gropen (eller groparna), har du lärt dig något nytt om dig själv. Varje gång. 

Det blev visst en halv roman den här gången. Men så kan det väl bli när man precis kravlat sig upp ur en grop ;) Ha en riktigt skön påskvecka allihopa!

Kram Nathalie

 

FlowKitchen NathalieAuren chokladgrot2


Chokladgröt med banan & chiafrön


(1 stor portion eller 2 små)

2 dl glutenfria havregryn
2 dl vatten
1 dl havremjölk (eller annan vegetabilisk mjölk)
0,25 tsk salt
1 chiaägg (1 msk chiafrön + 3 msk vatten)
1 msk kokosolja
1,5 msk kakao
1 banan
en nypa kardemumma
(lite kokossocker)

Koka havregryn, vatten, mjölk och salt i ca 8-10 minuter. Blanda under tiden chiafrön och vatten i ett glas och låt svälla, rör om ett par gånger. Mosa 2/3 av bananen med en gaffel, spara resten till toppingen. När gröten är klar och har önskad konsistens rör du ner "chiaägget", kokosolja, kakao, banan och kardemumma. Smaka, och lägg till lite kokossocker eller annan sötning om du vill. Låt stå en liten stund innan servering. Toppa med exempelvis banan, kokosflarn. mandlar, quinoapuffar och bipollen. 

 

 

 

 


Foodly's 1 års-lista

Skrivet av Nathalie Aurén 15.03.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

FlowKitchen sockerfritt


Grattis till 1-åringen!

Tänk att det redan gått ett år sedan Foodly lanserades! Oj så tiden går. Och vad mycket som hänt sedan dess. Det firar vi med en lista som alla vi bloggare här på sajten ska fylla i. 

Häng med!

FlowKitchen oatmeal

 

Mitt bästa inlägg:

Mitt inlägg om hur du kan göra din gröt mera mättande har varit en favorit! HÄR kommer du till den. Också inlägget om känlsoätande är en av mina favoriter. Inläggen som har mest personlig betydelse för mig är det där jag skrev om min nya krönika och när jag berättade hur det kändes efter jag haft min första kurs i vår


Ett recept jag provat:

Ska jag vara ärlig så har jag inte testat några andra recept på sajten. Skäms på mig! Men saken är den att jag nästan aldrig lagar något utgående från recept, jag söker bara inspiration via dem. Något jag har tänkt testa är däremot något av de asiatiska recepten på sidan, som tillexempel denna Koreanska buddha bowlen

 

FlowKitchen chokladtarta

 

Det här skulle jag baka som Foodlys födelsedagstårta:

Jag skulle definitivt baka min chokladtårta med chokladmousse! Den är maffig, och oj så god. 


En annan grym bloggare på Foodly:

Alla såklart! Men nykomlingen Health Food and Other Stories som drivs av Linda ska ni definitivt kolla in, gillar hennes blogg och stil väldigt mycket. Check her out! 


Ett recept jag ofta återkommer till:

Pasta min comfort food nr 1, och det här receptet med svamp, grönkål och soltorkade tomater är något jag lagar ganska ofta. 

 

FlowKitchen Nathalie Auren svamp pasta2

 


Glutenfri kladdkaka med lakritsgrädde

Skrivet av Nathalie Aurén 13.03.2018

Kategorier:

FlowKitchen Nathalie Auren kladdkaka2 2


Finns det någon som INTE tycker om kladdkaka? 


Hösten 2014 började jag äta glutenfritt och jag har hållit mig till det sedan dess. Jag mår mycket bättre utan gluten i min kost och upplever det inte speciellt svårt heller. Men om det är något som jag saknar så är det kladdkaka. En perfekt kladdig och lite seg en med vaniljglass till. Och en sådan är det nog väldigt svårt att få till utan vetemjöl och vitt socker. Jag har gjort mina försök under åren, och tror att den här blev bäst hittills. Min kusin bjöd på den här kakan på sitt bröllop och den var verkligen omtyckt. Segheten är tyvärr inte där, men annars tycker jag det blev riktigt, riktigt gott! Nästan som en "äkta" kladdkaka. Kokosgrädden med lakritssmak till passar perfekt till också. 

Hoppas du gillar receptet! 

// Nathalie

 

FlowKitchen Nathalie Auren kladdkaka4

 

Glutenfri kladdkaka

(20 cm springform)

10 st färska dadlar
1 dl kokosflingor
0,5 dl kokosolja
2 dl mandelmjöl
0,5 dl kakao
3 ägg
1 tsk bakpulver
en nypa salt

Värm ugnen till 175°. Ta bort kärnorna ur dadlarna och smält kokosoljan. Mixa dadlar och kokosflingor i en matberedare eller med en stavmixer. Lägg till kokosolja, mandelmjöl, kakao, ägg, bakpulver och salt och mixa till en slät smet. Täck botten i en springform med bakplåtspapper och smörj kanterna med lite kokosolja. Grädda i ugnen i 10 minuter. Har du en större form blir gräddningstiden kortare. Kakan ska vara riktigt kladdig när du tar ut den ur ugnen. Smakar bäst efter en dag i kylskåpet. Servera med lakritsgrädde och exempelvis färska blåbär. 


Lakritsgrädde

1 burk kokosmjölk á 400 ml (kyld över natten)
2 msk citronsaft
1 msk honung
1-2 tsk lakritspulver

Gröp ur den tjocka kokosgrädden som stigit upp till ytan i burken med kokosmjölk och lägg i en bunke. Häll bort kokosvattnet som finns på botten, eller spara det till ex. en smoothie. Lägg till citronsaft och honung och vispa sedan till en fluffig grädde. Rör till sist lakritspulvret. Smaka och lägg till mera honung/lakritspulver om det behöver. Ställ i kylskåpet innan servering, då tjocknar grädden ytterligare. 

 

FlowKitchen Nathalie Auren kladdkaka7