FlowKitchen header 1260x350

Glutenfri vispgröt och tankar om förändring

Skrivet av Nathalie Aurén 21.09.2017 | 1 kommentar(er)

290916 nathalieauren vispgrot3 
Ett inlägg från exakt ett år sedan, och som känns lika aktuell nu som då!


Vasa håller på att explodera i höstens alla härliga färger, det är så vackert. Hösten är verkligen fin. På flera sätt. För mig har hösten alltid varit lika med en nystart. En början på något nytt. För mig börjar året alltid på hösten. Det är då jag vill planera, organisera och göra upp nya mål.


Nu inser jag att hösten betyder något annat också. Förändring. De gröna löven blir gula. Värmen blir till krispig kyla. Sommaren är påväg att övergå till vinter. 


Allt förändras ju. Hela tiden. Naturen, världen, livet. Ja, allt. Årstiderna är kanske några av de mest tydliga exemplen. Naturen förändras mitt framför ögonen på oss. Men vi tänker inte på det. Det är en förändring vi ser som det mest självklara i världen. När det sedan kommer till livet i stort vill vi däremot att allt helst ska vara som det alltid varit. Vi är ju trots allt vanedjur. Att göra så som man alltid gjort, att äta så som man alltid brukar, att umgås med dem man alltid umgåtts med, att handla samma saker man alltid handlat. Det ger trygghet, en säker grund att stå på.


Men jag tror att alla skulle vinna på att inte enbart se förändring som något negativt och jobbigt. Kanske en förändring till och med kan föra med sig något positivt? Något nytt? Något bättre?

Som denhär vispgörten till exempel! Eller klappagröite som vi säger i Nedervetil.

Allt kan förändras, till och med vispgröt. Igår kokade jag ihop en ny version av den traditionella vispgröten. Med hirsflingor istället för mannagryn (för visst görs den på mannagryn?). En förändring, ja. Och slutresultatet blev enbart positivt. Om man tycker om vispgröt, så klart. Kika lite längre ner så kommer du till receptet. 


// Nathalie

 

290916 nathalieauren vispgrot2

 

GLUTENFRI VISPGRÖT

1 liter vatten
3 dl lingon
2,5 dl hirsflingor
1 tsk salt
1/2 dl kokossocker
3 msk kokosgrädde (kan ersättas med vanlig vispgrädde)

Koka upp vattnet tillsammans med lingon och hirsflingor. Lägg i salt och kokossocker. Låt koka i ca 20 minuter. Låt svalna.
När gröten har svalnat helt lägger du i kokosgrädden och vispar gröten fluffig med en elvisp. Ät tillsammans med valfri mjölk.

 

 

 

 

 


Morgonlista

Skrivet av Nathalie Aurén 15.09.2017

FlowKitchen oatmeal

 

Morgonstund har guld i mun, eller hur var det? 

 

Har på känn att det inte är speciellt länge sedan jag sist svarat på en morgonlista, men ähh. Det gör inget. Här kommer Sevendays morgonlista 2.0!

Det bästa med morgnar är:

Att få äta frukost. Ingen tvekan om den saken. Gröttallriken här ovanför till exempel. En sådan portion gör det värt att stiga upp hur motigt det än känns. Här får du förresten lite tips om hur du kan gör din gröt mera mättande, varsågod!


Då stiger jag upp:

På vardagar mellan 7 och halv 8. På helgerna varierar det, men oftast innan halv 10. 


Det här äter jag till frukost:

Oftast blir det min älskade gröt. Men ibland en smoothiebowl, eller glutenfritt bröd. 

 

WP46261 nathalieauren frukostpasangen3

Det första jag gör på morgonen:

Om jag har Pepe hos mig vaknar jag av att han lägger huvudet på sängkanten och suckar. Då kan jag inget annat än le. Och så får han komma upp i sängen och vi myser lite innan vi stiger upp. Det finns inget bättre sätt att vakna. 


Den perfekta morgonen ser ut så här:

Jag vaknar som jag beskrev ovan, sedan en morgonpromenad och efter det blir det en lång frukost i sängen. Precis så!


Så här länge tar det att göra mig klar för skola/jobb:

När jag studerade tog det mig max en halvtimme. Minuterna var exakt uträknade så att jag skulle hinna. Nu tycker jag inte alls om att ha bråttom på morgonen. Jag stiger upp minst en timme innan jag ska iväg. Men eftersom jag oftast jobbar hemifrån behöver jag inte gå någonstans, och det är verkligen skönt. 


Mitt alarm på telefonen är:

Någon helt vanlig, ganska lugn. Inte lika irriterande som när jag förra gången svarade på denna fråga, haha. 


Mitt bästa tips mot morgontrötthet:

Skaffa en hund! 

 

 


Frukost i kaoset

Skrivet av Nathalie Aurén 12.09.2017

FlowKitchen Nathalie Auren frukost3
Hej bloggen, long time no see. 

Det är mycket nu. Och bloggen tycks ännu lämna på både andra, tredje och sista plats. Men så är det ibland. Hade tänkt att jag skulle laga och fota massor med nya recept i september, och riktigt mysa in mig hemma i lägenheten efter sommarens fläng. Men så blev det inte. Rörsanering i hela huset, och jag har inget fungerade avlopp. Jipiii. Så det blir verkligen så lite matlagning som möjligt. Och jag fortsätter att flänga på. Men jag försöker att tänka lite positivt i alla fall. Jag har åtminstone tak över huvudet och en säng att sova i. Inte som alla de människor som blivit utsatta för naturkatastroferna i USA. Och på alla andra ställen i världen där människor på riktigt lider. Det ger en lite perspektiv i vardagen. Jag överlever ju. Några veckor till bara, då kan jag äntligen känna mig hemma igen. Och få duscha och gå på wc i mitt eget badrum. Heh. 


Men i morse överraskade jag faktiskt mig själv och tog och fotade min frukost här i kaoset. Köpte hjortron till halva priset igår, och lyxade till det lite. Det är de små sakerna som gör det, eller hur? 


Min frukost bestod av
osötad sojayoghurt med hjortron, fryst banan (hade inga färska), nötter och kokosflingor. Och så rostat glutenfritt rågbröd (bästa som finns!) med mosad avokado, färsk oregano och örtsalt. Nami.


Förresten, visst är mitt "bord" fint? Jag älskar den. Snälla pappa hjälpte mig att fixa lite nya underlägg och bakgrunder till mitt fotande, och här ser ni ett av dem. 

Det var en liten lägesrapport från kaoset det. Ha en bra vecka kära ni!


// Nathalie

PS. Här kan ni läsa min senaste krönika, som denna gång handlar om medvetet ätande. Och om en liten incident som fick mig att tänka till lite.. 

 

 

 


Kurs - Hälsosamma bakverk & efterrätter

Skrivet av Nathalie Aurén 30.08.2017

FlowKitchen blueberry rawcake3


Nu går det att anmäla sig till höstens kurser!


Jag ska debutera som kursdragare, och kommer att hålla kurs i hälsosam bakning både i Kronoby och Malax. Så spännande! 

Så om det här med gluten-, socker- och mjölkfri bakning känns lockande men främmande, ska du absolut anmäla dig. Bara för att man inte bakar med vanligt vetemjöl och socker betyder det inte att det är svårt eller mindre gott. För gott är det, och enkelt också!

Vi kommer att baka flera goda och hälsosamma kakor, efterrätter och annat gott, och sedan avsluta med en härlig buffé där alla får smaka av det vi lagat. 

Torsdagen den 28.9 kl. 18-21 blir det kurs för Kronoby MI i Ådalens skola, HÄR kan du anmäla dig!
 
och

Torsdagen den 12.10 kl. 18-21 i Petalax högstadium för Malax MI, HÄR hittar du kursprogrammet och HÄR kan du anmäla dig!


Det finns begränsat antal platser, så passa på att anmäla dig snart om du vill vara med. Jag hoppas vi ses!

// Nathalie

 


Foodlys veckolista - utbildning och arbete

Skrivet av Nathalie Aurén 25.08.2017

WP37802 290416 nathalieauren vitsippor

 

När jag var liten ville jag bli:

Ridlärare och veterinär. 
 

Mitt favoritämne i skolan var/är:

I lågstadiet var det matte, för att sedan bli till det jag gillade allra minst. Textilslöjd och husliga var mina favoriter i högstadiet. I gymnasiet tyckte jag allra mest om geografi. Nu önskar jag att jag läst mera kurser i hälsokunskap och psykologi, men det var jag inte alls intresserad av då. När jag studerade till grafisk designer tyckte jag faktiskt om allt, förutom konsthistoria och andra liknande teoretiska ämnen. Att gå till skolan och känna att det var roligt nästan varje dag var ganska härligt. 

Jag studerade till/studerar för tillfället till:

Jag studerade till grafisk designer vid yrkeshögskolan Novia i Jakobstad, och blev klar våren 2014. Hjälp vad tiden går! 2015 började jag på en kostrådgivarutbildning, men hoppade av. Vilket jag nu är glad för, det hade inte varit rätt för mig. 

 

WP42118 nathalieauren hejforetagsmandag

 

Nu jobbar jag som:

Jag driver mitt eget företag, Aurén Design, och jobbar som grafisk designer. Sakta men säkert börjar jag även få andra typer av jobbuppdrag, både inom matfotografering och skrivande. Jag jobbar även deltid i en hälsokostbutik. En jättebra kombination för tillfället!

 
Det här har jag jobbat med:

Glassförsäljare, städare, försäljare i blombutik och kört blombil, och så har jag varit anställd på en reklambyrå.
 

Det bästa med mitt jobb eller min utbildning är:

Att få jobba med att skapa och att se resultat av mitt arbete. I min nuvarande arbetssituation älskar jag friheten som mitt eget företag ger mig, och att det är så omväxlande. WP42904 111016 nathalieauren justnu2

 

Så här ser en vanlig dag arbetsdag/skoldag ut:

 Oj. Om det skulle finnas några "vanliga" dagar. Men jag kan försöka ge två exempel. 

En dag med jobb hemma:

Stiger upp mellan 7 och 8, går en promenad. Duschar, äter frukost och sätter mig sedan framför datorn. Gör en lista på saker jag vill ha gjort under dagen och sätter sedan igång. Har jag ett större projekt jobbar jag på den hela dagen, har jag flera mindre projekt försöker jag göra en sak klar innan jag fortsätter med nästa. Ibland jobbar jag till kl 14, ibland till 17. Helt beroende på hur mycket jobb jag har och hur kreativ jag känner mig. Jag tror mera på att jobba effektivt och ha kortare dagar, än att jobba långa dagar bara för jobbets skull utan att få något vettigt gjort. Har blivit ganska bra på att stänga av och avsluta min arbetsdag i god tid, då har jag kvällen ledig och kan göra annat. 


En dag med jobb i butiken:


Oftast jobbar jag 12-18 på vardagar. Då sover jag för det mesta lite längre och fixar eventuellt lite firmajobb ett par timmar på morgonen om det behövs. Och när jag kommer hem där efter sex blir det ofta genast en promenad med Pepe och sedan middag och chill resten av kvällen. WP42185 290916 nathalieauren hemmakontor2

 

Ett av mina karriärsmål är:

Att på något sätt få jobba med hälsa och välmående och att hjälpa människor. Att skriva en bok, eller flera. Att ha en ekonomisk trygghet med mitt företag så att jag kan leva som jag vill. Ups, det blev visst tre. 

 

Ett arbete jag inte skulle trivas med:

Ett ostimulerande och enformigt arbete som inte utmanar, utvecklar eller ger mig något. 

 

Mitt drömjobb:

Att fortsätta bygga och utveckla mitt företag till en inspirerande helhet av allt det som jag brinner för. Hälsa, mat, design, skrivande, fotograferande och personlig utveckling. 

 

 


Kikärtstortillas med harissaquinoa och tahinisås (V) (GF)

Skrivet av Nathalie Aurén 22.08.2017

FlowKitchen vegetacos2

 

Nu ska jag dela med mig något helt fantastiskt gott. 


Första gången jag gjorde denna rätt var i höstas. Jag hade hittat receptet på Saaras blogg och jag och min vän Janica bestämde oss för att testa. Det var mycket nya, spännande ingredienser och ingen av oss visste riktigt vad vi skulle förvänta oss. Skulle det ens bli gott?


Vi hade inte behövt vara oroliga.. Det visade sig att detta var den godaste vegetariska rätten jag nånsin ätit! Quinoan ser precis ut som det traditionella maletköttet, men smakar så annorlunda. Så fräscht och lätt. Jag minns att vi var helt chockade över hur det kunde vara så gott, det här måste vi bjuda alla vi känner på sa vi.


Nu gick det nästan ett halvår innan vi åt detta igen, tyvärr. Men bättre sent än aldrig. Och vi kunde återigen konstatera att det var precis lika gott den här gången också. 


Vill du ha ett alternativ till tacomiddagen ska du absolut testa det här, det är precis så gott som jag skriver. 


Ha en bra vecka!

// Nathalie

 
 

FlowKitchen vegetacos

 

Veganska & glutenfria kikärtstortillas med harissaquinoa och tahinisås

(2-3 personer)

Kikärtstortillas
2 dl kikärtsmjöl
3 dl vatten
en nypa salt

Harissaquinoa
1,5 dl okokt röd quinoa
olja att steka i (jag använde olivolja)
1 dl hela mandlar
3-4 msk öljästflingor (finns att köpa i hälsokostaffärer) 
2 stora vitlöksklyftor
2-3 tsk harissa (finns i hyllan med indiskt i större matbutiker) 
1,5 msk tomatpuré
1/2 tsk salt
svartpeppar

Tahinisås
1 dl naturell sojayoghurt
1,2 msk tahini (sesamsmör, finns i de flesta större matbutiker och i hälsokostaffärer)
saft från ½ citron

Annan fyllning
en ask mungbönsgroddar
en näve färsk mynta
2 dl riven rödkål
1 dl granatäppelkärnor


1. Tortilladegen: Vispa ihop kikärtsmjöl med vatten och salt. Ställ åt sidan medan du tillreder resten. 

2. Harissaqunioa: Skölj qunioa och koka enligt anvisningarna på förpackningen. Pressa vitlöksklyftorna och hacka mandlarna i små bitar. Värm en stekpanna med olja och fräs sedan vitlöken en liten stund. Lägg till den färdigkokta quinoan, harissa och tomatpuré. Blanda väl och låt pannan stå på låg värme en stund. Rör sedan ner öljästflingorna och smaksätt med salt  och svartpeppar. Lägg över i en liten kastrull. 

3. Tahinisås: Blanda ingredienserna i en skål. 

4. Riv rödkålen. Gröp ur granatäppelkärnorna. 

5. Stek kikärtstortillas: Värm stekpannan med olja och häll i ett tunt lager med tortilladeg. Stek ett par minuter på båda sidorna. 

6. Fyll tortillorna och ät genast! 

 


Foodlys veckolista - mat

Skrivet av Nathalie Aurén 16.08.2017

FlowKitchen sockerfritt3


Livsmedel jag inte kunde leva utan:

Ägg är absolut ett livsmedel jag inte skulle kunna leva utan. Så gott, komplett och enkelt. Sedan skulle jag nog bli väldigt olycklig utan bär. Och frukter. 

 

Den här maträtten tycker jag inte om:

Nu fick jag nog fundera en god stund.. För egentligen kommer jag inte på något som jag på riktigt avskyr. Svinkött gillar jag inte speciellt mycket längre och försöker att undvika. 


På morgonen äter jag:


På vardagarna blir det oftast havregrynsgröt kokat på vatten och kokosmjölk med banan (allra helst fryst) och blåbär på, och ett kokt ägg med örtsalt till. På helgerna brukar jag lyxa till det med bananplättar, smoothiebowls eller glutenfritt bröd.  

 
 

FlowKitchen chokladmousse

Min favorit dessert:

Oj, vad svårt. Något med choklad går alltid hem, och lite syrliga bär till så att det både blir fräscht och sött. Min chokladmousse gjord på avokado är en favorit! Och chokladsåsen får absolut inte lämnas bort. 


Jag bakar helst:

Hälsosamt utan gluten och vanligt socker. Förrut när jag bakade "vanligt" tyckte jag inte alls att det var kul, men ända sedan jag börjat baka med hälsosamma ingredienser har det blivit något av det bästa jag vet. Allra helst bakar jag det som går enkelt och snabbt, inget invecklat. 


Jag dricker helst:

Vatten. Både med och utan bubblor. Eller så ett glas riktigt gott, lagom sött och fruktigt vitt vin. 


Tre ingredienser som alltid finns hemma hos mig:

Havregryn, banan och ägg. 


Mina föräldrar brukade laga:

Lasagne, riktigt mört kött med gräddpotatis, tacos och pyttipanna med stekt ägg.

 

WP37491 170416 nathalieauren havregrynsgrot
 


Min måltidsrytm:


Frukost äter jag mellan 8-10, beroende på hur jag jobbar. Ibland blir det ett litet mellanmål där vid 11-tiden. Lunch mellan 12-13. Mellanmål vid 15-16. Middag nångång mellan 17-18. Ibland ett kvällsmål kl 21. 


Det mest exotiska jag ätit:

Ja du. Har faktiskt inte ätit något speciellt exotiskt. Smakat på sniglar, räknas det?  


Min favoritrestaurang/café:

I Vasa tycker jag allra mest om Raawka, både deras luncher, raw cakes och stämningen i lokalen. När jag är på resa eller besöker andra städer i Finland tycker jag om att pröva nya restauranger och cafeer, så egentligen har jag ingen favoritrestaurang. Sandro i Helsingfors är mitt senaste "fynd", jättegod marockansk mat med massor av spännande smaker. 
WP43607 051116 nathalieauren alchemy2

En stark matupplevelse:

När vi åt sushi i New York. Innan det var jag inte speciellt förtjust, men efter den upplevelsen blev jag frälst! Att äta på Alchemy på Bali var också en upplevelse. Har aldrig varit så till mig av en smoothiebowl, och rawpizzan där var helt otrolig. 


Min paradrätt i köket:

Bananplättar med alla möjliga tillbehör eller så kyckling med basilikapesto och rostade ugnsgrönsaker. Eller nån av mina kakor!  

 
 

Låt vardagen börja med en fräsch sallad

Skrivet av Nathalie Aurén 14.08.2017

FlowKitchen sommarsallad

Hej på er!


Efter en månad utan ha skrivit en enda rad här på bloggen känner jag nu att inspirationen sakta med säkert kommer tillbaka. Jag kan återigen konstatera att det här är min bästa tid, när sommaren börjar övergå till höst och det blir mörkt om kvällarna. Det är nu jag vill ta tag i saker och få rutin på vardagen igen. Kreativiteten kommer tillbaka och idéerna börjar ploppa upp. Det känns som att vakna efter någon slags dvala. Varje år är det samma sak. Sommar och ledighet är härligt och välbehövligt, men oj vad det är skönt när vardagen kommer igång igen. 


Några små punkter om nuet:

- Inspirationen i köket har äntligen kommit tillbaka, och jag vill mest äta fräscht, grönt och hälsosamt. Salladen på bilden är precis det jag dreglar över just nu!

- I dagens krönika skriver jag om att välja bort socker, vilket är exakt vad jag bestämt mig för nu. Och det känns så bra! Här kommer du till den

- På tal om min krönika. Det känns fint att jag har min egen sida, en sida som för varje vecka fylls på med texter som känns viktiga och relevanta för mig själv och förhoppningsvis också för er som läser. För er läsare är det kanske knepigt att se någon skillnad på bloggen och krönikorna, och egentligen gör det ingenting. Men tanken är att jag här på bloggen publicerar recept och skriver mera personligt, och krönikorna är mera fakta baserade texter med hälsa i fokus. Nu var det sagt, och här kommer du till min krönika sida!

- De två veckorna som jag var helt ledig och inte rörde vid datorn gjorde gott, nu känner jag mig redo att ta mig an höstens jobbprojekt. Håller bland annat på att planera två kurser i hälsosam bakning, är både ivrigt och otroligt nervös. Hade någon sagt till mig för något år sedan att jag ska hålla en kurs i bakning hade jag fått mig ett gott skratt. Men se hur livet kan ta oväntade riktningar. Mera info om kurserna kommer snart! 


Nu ska jag fortsätta jobba, och du kan ta dig en titt på "receptet" till salladen jag åt häromdagen. Den riktigt smakade nystart och inspiration tycker jag! 

// Nathalie

 


 

Fräsch sallad med mycket grönt

(inga exakta mått)

några stora salladsblad
1/2 zucchini
en bit gurka
ca 6 st körsbärstomater
1 kokt ägg
1/2 liten avokado
en liten rödlök
oliver
fetaost gjord på fårmjölk
hummus (mixa en burk kikärter med 2 msk olivolja, 1 dl vatten, 2-3 vitlöksklyftor, lite chiliflakes och 1 tsk örtsalt)


Koka ägget och gör hummusen. Skölj alla grönsaker och skiva i lämpliga bitar. Gör strimlor av zucchinin med en spiralizer. Lägg upp allting på en stor tallrik och njut av härligheten!

 

 

 

 

 

 


Sommar­tankar och glutenfri kikärts­pasta

Skrivet av Nathalie Aurén 11.07.2017

FlowKitchen sommar


Hej på er!


Först gick en vecka, och sedan en till, och plötsligt var det två veckor sedan jag sist bloggade. Men jag tänker att det är okej, ibland behövs lite paus för att man ska hitta tillbaka till inspirationen. Det tycks bli så på sommaren har jag märkt. Jag har ingen lust att tillbringa mera tid vid datorn än absolut nödvändigt, och inte i köket heller för den delen. Har inte lagat någon ordentlig mat på flera veckor, jag vill bara äta lätt och enkelt. Inget som tar länge att laga eller som kräver någon extra ansträngning. Och dessutom står kylskåpet för det mesta tomt hemma, eftersom jag kör upp och ner mellan mamma och pappas Nedervetil och villan i Närpes.

Men det är fascinerande hur det går att få ihop enkla rätter av i princip ingenting! Härom dagen när jag åter en gång länsade kylskåpet på de få råvaror som fanns där blev resultatet en krämig pasta med champinjoner, spenat och tomater. Och det var jättegott! Kikärtspasta är något du ska testa om du inte gjort det, naturligt glutenfritt och innehåller mycket protein. Finns i de flesta större mataffärer. Och på tal om glutenfritt, i min senaste krönika skrev jag om att äta glutenfritt, hur du kommer igång och vad som är skillnaden på celiaki (glutenintolerans) och överkänslighet mot gluten. Här kommer du till den!

Njut av sommaren hörni. Det ska jag. Säger inte att jag har en bloggpaus, utan bara att jag återkommer när det känns så. Precis som jag gjort hittills. Jag ska äta massor av alla frukter som är som allra bäst just nu, plocka jordgubbar, logga ut från sociala medier och lägga mig ner med näsan i en bok. Jag ska släppa stressen, ta det lugnt och ladda batterierna inför hösten. Det behövs!

Ha det så bra! Och just det, receptet på pastan kommer under bilden!

// Nathalie

 

FlowKitchen kikartspasta

Kikärtspasta med champinjoner, spenat och körsbärstomater

(eller helt enkelt det som du råkar ha hemma!)

2 dl kikärtspasta
1 msk kokosolja
10 st champinjoner
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 dl krämig kokosmjölk / havregrädde 
1 dl körsbärstomater
2 dl färsk baby spenat
1 tsk örtsalt
lite peppar
lite chiliflakes

Koka kikärtspastan i ca 15 minuter. Hacka löken, pressa vitlöken och skiva champinjonerna i mindre bitar. Stek i kokosolja. Häll i kokosmjölken och lägg till körsbärstomaterna och babyspenaten. Låt puttra en liten stund. Häll bort vattnet från pastan och häll över pastan i stekpannan med champinjonerna och grönsakerna. Blanda väl och servera sedan genast. 


Mjölkfri rabarber- och jordgubbsglass och min senaste krönika om antiinflammatorisk mat

Skrivet av Nathalie Aurén 27.06.2017 | 2 kommentar(er)

040616 nathalieauren rabarberglass3

 

Hej där!


Oj vad tiden går. Midsommarhelgen kom och gick, men bra var den. Jag spenderade helgen vid villan med 15 nära och kära människor, och vi hade det så mysigt. Men tänk att det snart är juli, jag hänger inte riktigt med. Känns lite som att sommaren flyger förbi, och egentligen har den knappt börjat. 

Nu håller rabarbertiden kanske på att vara över, men ännu går dom att plocka och använda. Jag gjorde denna glass förra sommaren och nu känns den riktigt lockande att göra igen. Jordgubbar och rabarber passar så bra ihop, fräscht och somrigt. Jag längtar efter att få plocka jordgubbar ur landet, det är få saker som smakar så gott som just dom jordgubbarna. Håller tummarna för att det blir en jordgubbsrik sommar! Receptet kommer annars från en härlig glassbok som heter N'ice cream, fullproppad med mjölk- och sockerfria glassar. Den ska du se till att få tag på om du inte redan har den i bokhyllan. 

 
Nu ska jag göra mig i ordning till jobbet, ha en bra dag!

// Nathalie


PS. I måndags publicerades min andra krönika! Jag skrev om att antiiflammatorisk mat och om hur kosten påverkar vårt mående, och ställde den svåra frågan om man faktiskt kan äta sig friskare. In och läs! Här kommer du till krönikan. Och du, glassen är absolut antiiflammatorisk! ;)
 

 

040616 nathalieauren rabarberglass2

 

 
RABARBER- OCH JORDGUBBSGLASS

2 stora rabarberstjälkar
1 burk kokosmjölk (400 ml, kyld över natten)
1 msk cashewsmör (jag gjorde min egen genom att stavmixa 2 msk cashewnötter och lite vatten) 
1 msk smält kokosolja
3 msk honung
2 dl färska jordgubbar

Skala och skär rabarbern i mindre bitar. Rensa jordgubbarna och skär i små bitar. Smält kokosoljan. Gröp ur den tjocka kokosgrädden ur burken med kokosmjölk. Mixa kokosgrädden med rabarber, cashewsmör, kokosolja och honung. Lägg till hälften av jordgubbarna och mixa allt till en slät smet. Blanda till sist i de resterande jordgubbarna.

I glassmaskin:
Häll smeten i glassmaskinen och låt "snurra" i 20-30 minuter. Servera gärna genast. 

Utan glassmaskin:
Häll smeten i en frystålig burk med lock. Frys i ca 3 timmar. Rör om ungefär en gång i halvtimmen för att få en krämig konsistens och för att minska på iskristallerna. Står glassen längre i frysen måste den tinas en längre stund innan servering.