FlowKitchen header 1260x350

Mjuk pepparkaka med lingonfrosting (GF, M)

Skrivet av Nathalie Aurén 23.11.2017

FlowKitchen Nathalie Auren mjukpepparkaka

 

I morgon är det exakt en månad till julafton. 


Och jag har inte handlat en endaste julklapp. Har inte ens tänkt på något sånt ännu. Men hey. Ingen stress. Det finns viktigare saker att lägga energin på. Istället tycker jag vi tar och gottar ner oss i det här receptet som jag gjorde för ett par veckor sedan. En härligt saftig och kryddig mjuk pepparkaka med lingofrosting gjord på cashewnötter. Nami! Receptet hittas också idag i både Vasabladet och ÖT. Alltid lika spännande att se sina kreationer i tryck. Speciellt när det handlar om just det här som ligger mig så nära hjärtat. Tror jag aldrig kommer att bli helt van med det. 


Kakan är gjord i en liten form, om du bara har en kakform i vanlig storlek går det bra att dubbla receptet. Lite längre tid i ugnen blir det då. Och lingofrostingen, den är också helt fantastisk att lägga på gröten. Jag tror jag måste göra en stats till av bara den, bara för att få njuta lite extra på mornarna. 


Var försiktiga i snöstormen. Och ta hand om er. 

// Nathalie

 

FlowKitchen Nathalie Auren mjukpepparkaka2


Mjuk pepparkaka med lingonfrosting

(en liten kakform)

2 msk kokosolja
1,5 dl havremjölk
1 dl flytande honung
1,5 tsk kanel
1,5 tsk malen nejlika
1,5 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
2 dl mandelmjöl
1,5 dl havremjöl
1 msk fiberhusk
1,5 tsk bakpulver
1 krm salt
2 ägg
1 dl lingon


Värm ugnen till 175°. Smält kokosolja i en liten kastrull och dra till sidan. Häll i mjölk, honung och kryddor och blanda väl. Låt svalna. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en annan bunke. Rör ner äggsmeten, kryddblandningen och lingon tillsammans med de torra ingredienserna. Låt stå i några minuter. Smörj en mindre kakform med kokosolja och bröa med lite mandelmjöl. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna innan den tas ur formen. Placera kakan på ett fat och dekorera med lingonfrosting och frysta lingon. 

 

Lingonfrosting


1 dl cashewnötter (blötlagda i minst 2h)
1 dl krämig kokosmjölk
2 tsk honung
2 tsk citronsaft
0,5 dl lingon


Häll bort blötläggningsvattnet från cashewnötterna och skölj dem noga. Lägg i en matberedare eller mixer tillsammans med kokosmjölk och mixa tills frostingen är slät. Lägg till honung, citronsaft och lingon och mixa lite till. Lägg till mera honung om det behövs. Passa även bra som tillbehör till gröt och yoghurt.

 

 


Pumpasoppa med ingefära, gurkmeja & rostade pumpafrön (GF, VE)

Skrivet av Nathalie Aurén 17.11.2017

FlowKitchen Nathalie Auren Pumpasoppa2


Äntligen fredag! 

 
Eftersom mitt jobb är väldigt omväxlande och arbetsveckorna sällan är från måndag till fredag brukar jag inte lägga så stor vikt på vilken veckodag det är. Helg är ju självklart alltid helg, men jag kan lika bra vara ledig en onsdag som en lördag. Och det är faktiskt ytterst sällan jag känner någon form av måndagsångest. Kan ju bara betyda att jag valt rätt? Men därför känns det också just den här fredagen lite extra härligt att det är helg, eftersom jag haft en NORMAL arbetsvecka från må-fre och har en hel, ledig helg framför mig. Så skönt! Ska ta mitt pick och pack och åka ner till Åbo, blir bra att komma bort och koppla av. Vad gör ni i helgen? 

Nu till dagens recept! Jag vet, Halloween är förbi för länge sedan. Men det finns ännu pumpor i affärerna och jag tycker att man gott och väl skulle kunna äta pumpa året om. Det här är en krämig och värmande pumpasoppa med sting. Mm-m! Ingefära, gurkmeja och rosmarin tillsammans med rostade pumpakärnor är en bra kombo. Och du, ta dig det lilla besväret och rosta pumpakärnorna ett par minuter, det blir mycket godare då.

Soppan passar bra som förrätt till en större middag, eller så till lunch en dag när du vill ha något lättare. 

Ha en riktigt fin helg, kram!

// Nathalie

 

FlowKitchen Nathalie Auren Pumpasoppa

 

Pumpasoppa med ingefära, gurkmeja & rostade pumpafrön (GF, VE)

(2 stora portioner eller 3-4 små)

1 normalstor butternut pumpa
1, 5 dl vatten
1 dl kokosmjölk
1 msk olivolja
1 stor vitlöksklyfta
1 tsk gurkmeja
1 cm riven ingefära
1 tsk rosmarin
2 tsk örtsalt
lite svartpeppar
0,5 dl pumpafrön

1. Värm ugnen till 200°. Dela butternut pumpan på mitten och skär i 4-6 mindre bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i ca 40 minuter. Köttet ska vara helt mjukt. Ta ur ugnen och låt svalna en liten stund.

2. Ta bort köttet från skalet med en sked eller kniv och lägg i en matberedare. Mixa till slät tillsammans med vatten, kokosmjölk och olja. Pressa i vitlök och lägg i alla kryddor. Mixa en god stund så att allt blandas och soppan blir helt slät. Smaka av med mera salt och peppar. 

3. Häll soppan i en kastrull och värm upp. Rosta under tiden pumpafrön i en torr och het stekpanna. Servera soppan med en skvätt kokosmjölk och rostade pumpafrön.

 

 

 

 


Rädda dagen med en gyllene gröt med gurkmeja och chiafrön (GF, VE)

Skrivet av Nathalie Aurén 14.11.2017

FlowKitchen Nathalie Auren gurkmeja grot


Hej tisdag!


Hur är det med er? Jag har haft en bra start på veckan, har känt mig pigg och haft hur mycket inspiration som helt. Kanske det har lite att göra med att jag nu varit två veckor utan socker, jag vet inte. Men nu idag känns det lite trögt. Jag är sugen på något sött. Helst choklad. Småäter lite, tar en frukt även om jag inte är hungrig. Har mycket jobb att ta tag i men får liksom ingen början. Suck. Petar lite här och lite där, och hittar mig på facebook. Igen. Men så är det ibland. Ibland är det bara en lite tröttare dag. Och det är väl helt okej, och naturligt också för den delen. Det går ju upp och ner. Och att vänja sig att vara utan socker går ju också i vågor, ibland känns det som en dans på rosor och ibland känns det omöjligt. När man dessutom känner sig lite trött är det ännu lättare att sukta efter det som är "förbjudet". Men då kommer vi ju in på det som var, och är, hela tanken med den här sockerutmaningen. Att göra det med kärlek. 


Och mitt sätt att ta in lite mera kärlek just idag är följande:

- Går ut på en promenad i solskenet innan lunch, det botar åtminstone tröttheten, sötsuget och håglösheten lite grann. 
- Bestämmer mig för att ta tag i den allra viktigaste jobbuppgiften för idag, inget annat.
- Lägger på uppiggande musik på spotify och blir genast lite mera lätt om hjärtat. Det är latinska rytmer som gäller hos mig just nu.
- Tar en paus och andas lite, och efter det känns det helt okej att jobba lite till. 
- Äter ett ordentligt mellanmål i form av en smoothie full med nyttigheter, nästan lika gott som choklad.
- Och till sist, ger efter för sötsuget, som trots mellanmålet kom smygande, och belönar mig med två (eller tre) färska dadlar. Det är kärlek!

Och för att pigga upp mig själv ännu lite till, och kanske er också, tänkte jag dela med mig av den här fina gröten som var min frukost en dag förra veckan. Det är gurkmeja som ger den härliga gula färgen, perfekt att boosta frukosten med nu när förkylningsbasillerna finns överallt. Den räddar den allra mörkaste och tröttaste novemberdagen, jag lovar. 

Sköt om er.

// Nathalie

 


 

Gyllene gröt med gurkmeja och chiafrön (GF, VE)

(en portion)

1,5 dl glutenfria havregryn (jag använde Povenas Jumbo Oats)
1 dl vatten
1-1,5 dl havremjölk (eller annan mjölk du hellre föredrar)
0,5 tsk salt (jag använde ren havssalt)
1 msk chiafrön + 4 msk vatten
1 msk kokosolja
0,5-1 tsk gurkmeja
0,5 tsk kanel
lite flytande honung

en liten nypa malen svartpeppar 

Förslag till topping:
ett ekologiskt päron
frysta hallon
pumpafrön
kakaonibs
bipollen


Koka upp havregryn med vatten, havremjölk och salt. Lägg till mera vätska om gröten blir för tjock och stabbig. Blanda chiafrön med vatten i ett glas och låt stå och svälla medan gröten kokar. Detta blir ett så kallat chia-ägg. Rör om då och då. Dra bort gröten från plattan och blanda ner kokosolja, gurkmeja, kanel, honung och svartpeppar. Rör till sist ner chia-ägget. Ät gröten med valfri topping, jag åt min med päron, hallon, pumpafrön, kakaonibs och bipollen. 

 

 

 


Nacho­tallrik med pulled oats, sötpotatis­kräm & ärtpesto (GF, VE)

Skrivet av Nathalie Aurén 10.11.2017

FlowKitchen Nathalie Auren Nachos Pulled oats


Nachos utan kött. Oh my!

 
Under hösten har jag ätit mera vegetariskt och veganskt, och tycker det är så spännande med alla nya smaker. Allting smakar så mycket, och så annorlunda. Som om smaklökarna varje gång får sig en ny upplevelse. Den finska uppfinningen Pulled Oats har funnits i butikshyllorna en god tid redan, men inte förrän nu har jag kommit mig för att testa. Och jag blev verkligen positivt överraskad! Pulled oats, eller Nyhtökaura, är alltså ett veganskt alternativ till kött och är gjord på havre, bondbönor och gula ärtor. Kallas tom för det "perfekta proteinet". Verkligen något som jag kommer att köpa hem flera gånger. 

Låt oss nu prata om det här receptet. Paketet med pulled oats hade stått en god stund i kylskåpet innan jag kom på vad jag skulle laga av det. Googlade på recept med produkten i fråga, och kom in på tillverkarens egen hemsida där det fanns massor med olika recept. En tallrik med nachos fångade genast min uppmärksamhet och jag visste exakt vad jag ville laga. Tog inspiration från det här receptet, men gjorde sedan en hel ändringar. 

Och när jag sedan satte mig ner och tog första munsbiten blev jag så lycklig. Oj vad gott det var! Smakerna gifte sig perfekt i munnen, det här är något som alla mina köttälskade vänner och familjemedlemmar helt klart också skulle gilla. Testa att göra det här till tacomyset nästa gång, kanske redan ikväll? Låt dig inte avskräckas av den relativt långa ingredienslistan, det tog bara ca 30 minuter att laga allting. Och om du inte vågar dig på pulled oats går det utmärkt att byta ut det mot kyckling eller nötkött, men testa nu åtminstone att laga tillbehören. Jag lovar, du blir inte besviken. 

Ha en riktigt fin helg!

// Nathalie

 

FlowKitchen Nathalie Auren Nachos Pulled oats2

 

Nachotallrik med pulled oats, sötpotatiskräm & ärtpesto (GF, VE)

(4 portioner)

Pulled oats:

1 paket Pulled Oats (nude)
1 liten rödlök
1 röd paprika (andra färger går också bra)
2 msk kokosolja 
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk honung
3 msk vatten

1,5 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
1 tsk oregano
1 tsk örtsalt
lite svartpeppar

Tillbehör: 
1 påse nachos (jag använde ekologiska från Santa Maria)
Sötpotatiskräm & ärtpesto (recept längre ner)
Färska örter (jag hade persilja hemma, men koriander eller oregano skulle säkert funka super de också)


Värm en stekpanna med kokosolja. Finhacka rödlök och paprika och stek lätt i några minuter. Lägg till pulled oats och hacka i mindre bitar med en stekspade. Pressa ner vitlök och lägg sedan i honung, vatten och kryddor. Stek i några minuter och blanda väl, dra sedan av plattan och låt stå under lock en stund för att låta smakerna gotta ihop sig. Smaka av med mera salt och svartpeppar om det behövs. Blir det för torrt lägger du till lite mera vatten. Komponera ihop färdiga portioner med nachos, pulled oats, sötpotatiskräm, ärtpesto och eventuellt lite färska örter. 

 

FlowKitchen Nathalie Auren Nachos Pulled oats5


Sötpotatiskräm:

500 g sötpotatis
vatten att koka i
1 lime (saft och skal)
0,5 tsk chilipulver
1 tsk smoked paprika (går att utesluta)
1 tsk örtsalt
lite svartpeppar
1-1,5 dl vatten

Skala och tärna sötpotatisen. Koka i ca 15 minuter tills den är mjuk. Stavmixa till en slät kräm. Riv skalet från en lime och lägg i tillsammans med limesaften. Lägg i kryddorna tillsammans med vatten och mixa väl. Smakar bäst varm men går också bra att äta kall. 

 

Ärtpesto:

1 påse frysta ärtor
1 dl solrösfrön
1 dl olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
0,5 lime (saft)
1 tsk örtsalt
0,5-1 dl vatten

Koka upp ärtorna i ett par minuter. Lägg sedan i en matberedare tillsammas med solrosfrön och olivolja. Mixa till en slät kräm. Lägg till pressad vitlök, lime, örtsalt och 0,5 dl vatten och mixa lite till. Lägg till mera vatten om peston blir för tjock. 

 

FlowKitchen Nathalie Auren Nachos Pulled oats7


En vecka utan socker

Skrivet av Nathalie Aurén 07.11.2017

FlowKitchen sockerutmaning

 

En vecka utan socker. Wohoo!


Hur går det för er? Har ni sluppit det värsta suget?

Jag klarade helgen relativt smärtfritt. Några gånger hann jag dock tänka tanken: varför gör jag det här?! Men ganska snabbt kom jag på andra tankar. Det allra svåraste är att vara på besök hos någon där det bjuds på en massa sötsaker. Som när jag var hos mormor. En konfektask stod öppen på bordet tillsammans med en skål minipätkis (min favorit) och nygräddade kanelbullar. Så gärna hade jag också tagit ett par bitar. Eller tio. Samma sak var det dagen efter. Då var det glass hos moster som lockade. Men ändå kunde jag avstå utan någon större ansträngning. Även om det är svårt är det trots allt enkelt. För jag har ju bestämt mig. Då är det så, och det är bara att gilla läget. Och båda gångerna hade jag också förberett mig och tagit med något eget, för att bara sitta och se på när andra äter är en pina jag inte vill utsätta mig för.

Därför, ett hett tips till dig: ta alltid med något eget om du inte är säker på om du kommer att kunna äta det som bjuds. Kanske du dessutom kan locka andra att smaka på dina hälsosammare alternativ!

Det är intressant hur medveten man blir över sitt beteende. Hade jag inte bestämt mig för att vara utan socker hade jag bergsäkert ätit tills jag mått illa både hos mormor och hos moster. När jag ger efter och låter sockerhjärnan ta över är jag den som alltid slickar alla skålar och tar den där sista portionen glass som ingen annan vill offra sig för. Och det mår varken jag eller min kropp bra av. Därför är jag så glad att jag nu väljer att göra andra, och bättre, val. För jag vill ge mig själv de bästa förutsättningarna till att må så bra jag bara kan. Och det är ju precis det som är kärlek

På tal om att göra val. Läs gärna min senaste krönika där jag intervjuade Pamela om hennes stora livsstilsförändring. Från att ha varit en heltidsbantare med en väldigt osund relation till mat är hennes egen hälsa idag det allra viktigaste och hon försöker att hela tiden göra val som får henne att må bra. Så inspirerande att få ta del av hennes historia. Här kommer du till den. 

Det var lite lösa tankar som snurrade i mitt huvud. Nu ska jag ta och testa ett recept som eventuellt kommer upp på bloggen till helgen.

Ha det gött!

// Nathalie

 

 


Vad göra när sötsuget slår till?

Skrivet av Nathalie Aurén 03.11.2017

FlowKitchen jordgubbar

Hej på er!

Hur mår ni? Var det någon som blev inspirerad och är med i min sockerutmaning? Här kan du läsa om den om du missat den! Jag är inne på dag 3 utan socker. Har gått riktigt bra, förutom att jag tänkte glömma vad jag gett mig in på redan första dagen. Hups. Nåväl, det är ju en dag i taget som gäller! 

Sockertutmaningen med betoning på kärlek. Men vad betyder det? För mig betyder det att vara snäll mot mig själv och att inte vara så hård. Det ÄR svårt att bli av med sötsuget, och att ändra ett beteende är inget som sker över en natt. Det kräver övning, övning och ännu mera övning. Och också kärlek i den bemärkelsen att jag vet att jag gör mig själv en tjänst. Hela jag mår bättre i längden av att inte äta socker, och då är jag redo att kämpa lite början för att komma dit. Hur tänker du? 

Sötsuget har slagit till redan flera gånger, och jag vet att de kommande dagarna kan bli utmanande. Vad gör jag då? 


Att göra när sötsuget slår till:

  • Drick vatten! Enklare kan det inte bli. Om man tar ett vattenglas när sötsuget kommer är chansen stor att man blir distraherad och glömmer bort det hela.
  • Borsta tänderna. Med en fräsch smak i munnen är mycket svårare att ge efter för suget, och det mesta smakar dessutom illa när det skär sig mot tandkrämen. 
  • Ät lite frysta bär. Frysta hallon är många gånger min räddning! Syrliga och lagom söta, perfekta för att stilla begäret. 
  • Ta en frukt. Sött, men inte ändå samma sak som socker. 
  • Rör på dig. Gå ut på en promenad och få lite frisk luft, eller gör några stretchövingar om du inte har tid för annat. 
  • Stanna upp och känn efter lite. Varför är du sugen? Är du trött? Ledsen? Stressad? Vad behöver du, egentligen? Sötsug och nedtryckta känslor går ofta hand i hand. Våga lyssna på känslorna den här gången, vad är det som pågår inom dig? 
  • Ring en vän. Ha någon du kan ring till när det kniper. Berätta hur svårt det känns att stå emot och be om stöd. Om några minuter kan jag lova att du glömt bort allt som heter sötsug. Och choklad också för den delen. 
  • Ät riktigt mat. Kanske du bara är hungrig? Ät en ordentlig måltid med bra mat och mycket grönsaker. 
  • Kom ihåg mellanmålen. Sjunker blodsockret och du hinner bli trött och hungrig är chansen stor att du ger efter för suget. Se till att ha ett par mellanmål med dig under dagen och ät dem när det krisar. En frukt och lite nötter, ett kokt ägg, en smoothie eller yoghurt, vad som helst som är lätt att förbereda och ta med sig. 

Här du andra tips? Dela gärna med dig i så fall! 

Avslutningsvis tipsar jag om några recept som kan bli dina räddare i nöden! Klicka på bilden för att komma till receptet. 

WP37372 150416 nathalieauren appelpaj


Äppelpaj i skål

 

FlowKitchen chokladmousse


Chokladmousse med avokado 

 

FlowKitchen greensmoothie


En grön smoothie som inte smakar grönt

 

FlowKitchen glassrecept3


Mina bästa glassrecept

 

 

 


Flow Kitchen's sockerutmaning

Skrivet av Nathalie Aurén 01.11.2017 | 1 kommentar(er)

FlowKitchen sockerutmaning

Första dagen i november, en perfekt dag för att starta en utmaning! 


November är enligt många (mig själv inräknat) den jobbigaste månaden på hela året. Grått, vått och dystert. Och när det känns allmänt jobbigt är det ju så lätt att trösta sig med godis och annat sött. Inget fel med det, men jag känner att jag vill ge mig själv en liten utmaning. Både för att hållas pigg och frisk och för att hålla upp motivatinen. Mörka tider ja, men inte blir det ljusare av att frossa i choklad. Inte i längden iallafall.

Därför är det dags för Flow Kitchen's sockerutmaning! Och det är inte vilken utmaning som helst. Nej, det är sockerutmaningen med massor av kärlek! ❤

Vad babblar hon om nu riktigt tänker du? Jo, jag ska berätta. Men först ska du göra följande:

1. Gå in och läs min krönika "Att välja bort socker". HÄR kommer du till den. 
2. När du har läst den fortsätter du med att läsa krönikan jag skrev igår, "Att välja bort socker - med kärlek".
HÄR kommer du till den. Jag vet, det blir mycket att läsa, men försök att ha lite tålamod med mig. 

Har du läst? Okej, då kan vi fortsätta. 

Hur många gånger har du bestämt dig för att sluta äta socker och att du ska göra det "ordentligt" den här gången? Jag har gjort det så många gånger att jag inte ens kan räkna. Har du, precis som jag, klarat dig fint en tid för att sedan falla tillbaka i de gamla spåren? Gång på gång, på gång. Visst är det frustrerande? Men nu efter att jag åter en gång hamnat i det välbekanta sockerträsket (du som läst båda krönikorna vet vad jag pratar om) tror jag att jag vet varför det varje gång slutar likadant. 

Jag har glömt något viktigt. 

KÄRLEK. 

Vadå kärlek? Vad har det med socker att göra? Jo. Om vi vill få till stånd hållbara livsstilsförändringar räcker det inte med att bara införa en hel drös med förbud och restriktioner och sedan köra på. Först kan det gå bra. Sedan kommer stressen, pressen, och i värsta fall ångesten. Att fokusera på det man inte får äta är aldrig ett lyckat koncept. För hur mycket kärlek ryms med där? Till den egna kroppen, till maten och till en själv. Inte mycket. Och det är därför dieter inte fungerar. 

Därför ska vi nu göra något åt saken tillsammans. Genom den här utmaningen ska vi  försöka skapa en ny relation till den vita boven, en relation som är mycket snällare och såklart, mera kärleksfull. Bort med ordet förbud och in med mera kärlek. Istället för att fokusera på det vi får äta lägger vi istället fokus på att verkligen ta hand om oss själva. Och det finns massor med andra godsaker att njuta av istället. 


Såhär går utmaningen till: 


1. Från 1 november till 30 november ska vi hålla oss borta från vitt, raffinerat socker och sötningsmedel. Godis, glass, saft, läsk, bakverk, you name it. Räkna också in "sockermat", alltså snabba kolhydrater som blir till socker mycket snabbt i kroppen. Vitt mjöl, pasta, skräpmat, chips osv. Behöver du lite tid att smälta saken och förbereda dig kan du också börja under helgen eller på måndag. Och jag vet, detta är förbud. Men på grund av att socker är så beroendeframkallande måste man vara utan det en tid för att slippa sötsuget. Jag är ledsen, men så är det. 

2. Varje vecka kommer jag att dela med mig av olika tips och övningar samt berätta hur det går för mig. Du får jättegärna kommentera det här inlägget och meddela att du deltar, men det är absolut inget måste. 

3. Om du inte gjort det ska du nu läsa båda krönikorna som jag länkade till lite högre upp. Vi kommer nämligen att följa handlingsplanen från krönika nr 1. Här kommer de tre första punkterna i en något förkortad form:

  1. Bli medveten om ditt problem
    För att kunna göra en förändring behöver du allra först bli medveten om ditt problem. Var ärlig mot dig själv och erkänn att socker är ett problem för dig. Sätt dig med papper och penna och skriv ner varför du uppfattar att du inte tål socker. Hur mår du när du ätit socker? Hur reagerar din kropp? Hur känner du dig mentalt? Hur beter du dig i situationer när socker är inblandat? Glufsar du i dig utan att reflektera ett dugg över om det är gott eller om du vill ha mera? Och sedan: Hur vill du bete dig istället? Varför vill du slippa ditt sötsug?

  2. Ta ett beslut
    En månad utan socker. Sedan efter det kan ditt beslut kan vara högst personligt. För det är du som vet vad du mår allra bäst av. Du kanske bestämmer dig för att i fortsättningen äta socker en gång i veckan, en gång i månaden eller inte överhuvudtaget. Det viktigaste är att du bestämmer dig för att du vill göra en förändring för att börja må bättre.
  3. Ut med sockret
    Nu till det konkreta. Det är dags att göra ditt hem sockerfritt. Alla gömmor, alla bortglömda kexpaket och chokladaskar. Ut med allt. Det som inte finns orsakar heller inga onödiga frestelser, eller hur?

 

Sådär ja, nu vet du hur det går till! Ta dig tid och gör skrivövningen, det blir så mycket mera konkret av att ha de egna svaren nerskrivna på papper. Och ännu en gång, du gör detta bara för dig själv. Känner du dig ens en liten smula lockad att vara med, gör det. Ge dig själv lite extra kärlek och välj bort sådant som du vet att du inte mår bra av. Det tänker i alla fall jag försöka göra. 

Vi hörs!

// Nathalie

 

 

 

 

 


Hitta det du mår bra av + pasta med champinjoner, grönkål och soltorkade tomater (GF, VE)

Skrivet av Nathalie Aurén 24.10.2017 | 1 kommentar(er)

FlowKitchen Nathalie Auren svamp pasta2

 
Hej på dig!


Veckorna flyger förbi och jag hinner inte riktigt med. Är det bara jag, eller går tiden fortare för varje dag som går? Typ igår var det sommar, och i dag är det två månader till julafton. Man blir ju nästan lite rädd. Tiden, du får gärna ta det lite lugnt. Tryck på paus ibland är du snäll.  

Men det ju faktiskt nog jag som ansvarar för pausknappen. Att ta tid till vila och återhämtning. Att sakta in och andas. För tiden är ju alltid det samma. 24 timmar om dygnet är det vi alla har till vårt förfogande. Även om det känns som något helt annat ibland. Och just därför känns det nu viktigare än någonsin att hitta det som jag mår av. Hur vill jag leva för att må bra? Vad är det som jag behöver? Vart vill jag lägga min energi, och hur vill jag tanka med ny energi? Svåra frågor att hitta svaren på. Men svaren finns, och det är bara jag som kan lista ut vilka som är de rätta. Och detsamma gäller dig. 

I gårdagens krönika skrev jag om just detta. Hitta det du mår bra av med fokus på kost och ätande, HÄR kan du läsa om du vill. Om att strunta i alla dieter och färdiga mallar, och istället skriva ditt eget må bra-recept. Hur ska du äta för att må allra bäst? Det är något som jag själv kämpat mycket med de senaste åren, och fortfarande gör i perioder. Men nu känns det som att jag hittat mitt sätt. Åtminstone för stunden. Och receptet som jag ska dela med mig av lite längre ner beskriver det ganska bra. Inget gluten och mycket grönt. Och framförallt enkelt, det tog mig ca 20 minuter att fixa ihop denna fina pastarätt. Och gott var det också. 


Hur är det med med dig, vad mår du bra av? Skriv gärna en liten kommentar, det skulle vara så roligt att veta hur du som läsare känner. 

// Nathalie

 

FlowKitchen Nathalie Auren svamp pasta

 

Pasta med champinjoner, grönkål och soltorkade tomater (GF, VE)

(2 portioner)

3 dl valfri pasta (jag använde glutenfri penne från Go Green)
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
200 g champinjoner
100 g grönkål
1 dl soltorkade tomater
3-5 msk valfri grädde (jag använde havregrädde)
2 msk näringsjäst (går att utesluta)
0,5 tsk örtsalt
svartpeppar
chiliflakes
kurka färsk persilja


1. Koka upp vatten i en kastrull. Salta och lägg i pastan och koka tills den är mjuk. 
2. Pressa vitlöksklyftorna och fräs i olivolja i en stekpanna.
3. Skölj och skiva champinjonerna och stek tillsammans med vitlöken. 
4. Riv grönkål i mindre bitar och hacka de soltorkade tomaterna. Lägg i stekpannan tillsammans med grädden. 
5. Strö över näringsjästen och krydda med örtsalt, svartpeppar och chili. Hacka persilja och rör ner. Låt puttra en liten stund.
6. Häll bort vattnet från pastan och häll över pastan i stekpannan, blanda väl. Smaka av med salt och peppar. 

 

 


Äppelmos utan socker

Skrivet av Nathalie Aurén 09.10.2017 | 1 kommentar(er)

FlowKitchen Nathalie Auren appelmos

 
Äppel peppel pirum parum puff.


Eller hur var det nu ramsan gick?

Hur som helst. Att stå i köket och koka äppelmos häromdagen var verkligen avkopplande. Doften av kanel som spred sig i lägenheten och en skön playlist i bakgrunden. Jag kände mig så.. lugn. Det känns så bra att ta tillvara det som finns i naturen, att bunkra upp med både bär och grönsaker inför vintern. Och den här gången några askar äppelmos. Ska definitivt plocka med mig flera påsar med äpplen nästa gång jag åker norrut och sedan koka flera satser. Perfekt att sätta moset på gröten eller i bakverk för att få en saftigare deg. Och jag blir så glad när det blir minst lika gott som med vanligt vitt socker. Allt går, bara man tänker om lite och gör saker på ett annat sätt. 


Nu ska jag göra mig i ordning för butiksjobb resten av dagen. Ha en bra vecka!

// Nathalie

PS. I morgon är det dags för en ny krönika med en ny intervju! Det kommer att handla om mera grönt och mindre kött, stay tuned! 

  

FlowKitchen Nathalie Auren appelmos2


Äppelmos utan socker

15 st små äpplen
ca 0,5 liter vatten
1 kanelstång
saft från 0,5 citron
1 msk honung


1. Skär äpplena i klyftor och ta bort kärnhusen. Lägg tillsammans med kanelstången i en stor kastrull med vatten och låt koka i ca 20 minuter. 

2. Häll bort vattnet och ta bort kanelstången. Stavmixa sedan de mjuka äppelklyftorna till en slät mos i samma kastrull. Pressa i citronsaft och rör ner tillsammans med honung. Smaka och lägg till mera honung om det behövs. Fördela i mindre burkar och frys in. Av denna sats får du 5-6 dl äppelmos. 

 

 

 

 


Kanelbullar utan torra kanter, bra va?

Skrivet av Nathalie Aurén 06.10.2017 | 2 kommentar(er)

FlowKitchen Nathalie Auren kanelbullar


Kanelbullar utan torra kanter, hur då tänker du?


Men visst håller du med om att det bästa med kanelbullar är det där kladdiga mittpartiet, som är mjukt och sött och smakar så härligt av kanel? 

Jag tänkte väl det. Därför blev jag alldeles till mig när detta recept dök upp i torsdags. Sannolikheten är stor att också ditt flöde på instagram och facebook svämmade över av kanelbullar Kanelbulledagen till ära. Hur många bullar blev det för dig förresten? För mig noll, men jag kompenserar det nu! Jag tycker att vi struntar i diverse dagar hit och dit och äter gott alla dagar, är du med?

Men ja, jag kunde inte stå emot frestelsen att testa, både för att jag inte ätit kanelbullar på år och dar (förra året gjorde jag dock en härlig kanelbulleglass som jag  tycker du ska pröva), och för att  det helt enkelt lät för bra för att vara sant. Kanelbullar utan torra kanter, ja tack!

Och det blev precis så gott som det låter! Härligt degigt och mycket kanel. Därför måste jag ju såklart dela med mig av detta. Jag tycker alla vi som undviker gluten och socker också behöver få riktigt goda kanelbullar sådär samma vecka som vi bombaderas av kanelbullar vart vi än vänder oss. 

Snabbt går det dessutom. Dessa bullar behövs nämligen inte in i ugnen! Lite över en halvtimme om du har tålamod att låta dem stelna lite i kylskåpet innan du hugger in. Om inte har du färdiga kanelbullar efter max 20 minuter. Bra va! Receptet kommer från denna blogg, jag gjorde dock några små ändringar.

Lova mig att du testar! 


Hur som helst, ha en riktigt skön helg!

// Nathalie

FlowKitchen Nathalie Auren kanelbullar10


Kanelbullar utan torra kanter

(ca 15 st)

Deg:
2 dl cashewnötter
1 dl havregryn
1 dl kokosflingor
1 nypa salt
10 färska dadlar (urkärnade)
2 msk vatten

Fyllning:
1 dl mandlar (gärna blötlagda)
1 msk malen kanel
10 färska dadlar (urkärnade)
3 msk vatten
1 nypa salt

1. Mixa alla ingredienser till degen i en matberedare och kavla ut mellan två bakplåtspapper. Försök forma degen till en rektangel för fler och mindre bullar. 

2. Mixa sedan fyllningen och bred ut över bulldegen. Rulla degen med hjälp av bakplåtspappret, som en rulltårta, och kyl snabbt, för att sedan skära upp rullen i lagom stora munsbitar och placera i små muffinsformar. Toppa med kokosflingor.

 

FlowKitchen Nathalie Auren kanelbullar2


En fast med kletig deg ska det vara!

 

FlowKitchen Nathalie Auren kanelbullar3

Min deg blev formad som en kvadrat, kavla istället ut den till en rektangel för att få flera, små bullar!

 

FlowKitchen Nathalie Auren kanelbullar9


Bred ut fyllningen med en sked och rulla sedan ihop med hjälp av bakplåtspappret. Lite kladdigt kan det vara men det går ändå bra! Om du hinner ställer du rullen i kylen en stund innan du skär den i bitar. 

 

FlowKitchen Nathalie Auren kanelbullar6


Sådär! Toppa sedan med kokosflingor och NJUT!