FlowKitchen header 1260x350

Om att hålla matkurser

Skrivet av Nathalie Aurén 22.02.2018

FlowKitchen kurs arbis


Hej på er!

Länge sedan sist igen. Det är full rulle kan man säga, och även hur jag försöker lämnar bloggen på en stackars sista plats. Men så är det, det kommer nog att bli en ändring snart. Jag har en massa roliga saker på gång just nu, har bland annat börjat på en företagarutbildning, håller på och förhandlar om ett väldigt intressant samarbete som involverar jobb som matfotograf (!) och har dessutom haft vårens första kurs i Jakobstad. Jag är helt överväldigad över allting som händer just nu och får försöka komma ihåg att andas emellan och inte flyga iväg alltför fort. Men det känns så bra, jag är verkligen redo att jobba för det jag vill nu. En härlig känsla.

Men det jag ville berätta om idag är kursen jag hade förra veckan! 

Jag höll alltså en kurs med temat hälsosamma bakverk och efterrätter för Jakobstads Arbis där vi bakade utan gluten, socker och mjölk. Det var ett glatt gäng på 10 personer som dock upp och tillbringade kvällen tillsammans med mig. Vi hade jättekul, godsaker producerades på löpande band och sedan dukade vi upp till en fin och maffig kak- och efterrättsbuffé som vi mumsade i oss. På bilderna ser du en del av det vi lagade, bl.a. äppelmuffins, brownies, chokladkaka med kokosgrädde, bananplättar, raw chokladbollar, matig smoothie och blåbärsrawcake. Och ja, vi blev väldigt mätta och det lämnade en hel del över som deltagarna (och jag) fick ta med sig hem. 

 

FlowKitchen kurs arbis4

 

Jag har alltid haft väldigt svårt att prata inför publik, det har varit något jag hatat. Att stå i centrum har med andra ord inte varit min grej. När jag förra våren fick förfrågan om att hålla min första kurs såg jag hur mina fingrar svarade JA på mejlet, medan hela mitt inre ropade NEJ! Det var något jag ville göra, men jag kunde inte förstå hur jag skulle våga. Jag är typ den sista personen jag hade tänkt skulle hålla kurser i matlagning.. Men dit for mejlet och jag bestämde mig för att se det som en utmaning. Att bevisa för mig själv att jag klarar det. Blev till och med så att jag anmälde mig att ha en krus till. Ni anar inte hur mycket ångest och grubbel dessa två kurser orsakade. Jag ångrade mig säkert hundra gånger. Men jag klarade det! 

Och nu efter att jag haft min tredje kurs inser jag att det här faktiskt är något jag tycker är väldigt kul. Jag märkte till och med att jag njöt av kvällen. Jag kände att jag var i mitt rätta element. Det ni, det är en ganska så ofattbar känsla! Visst darrade jag lite på rösten när vi började och jag presenterade mig, men det gick ändå betydligt bättre än de föregående gångerna. Övning ger färdighet heter det väl? Ännu kan jag självklart inte säga att jag känner mig helt bekväm med att prata inför folk, det är nog fortfarande något av det mest obekväma jag vet. Men jag vill verkligen bli bättre på det, och någon dag ska jag stå inför en stor publik och hålla en föreläsning om något jag brinner för och har kunskap om. Japp, nu var det sagt!

Men kort sagt, jag är stolt över mig själv och min prestation! Och jag är så glad över alla fina människor jag fått träffa hittills, det är ju ni och er uppmuntran och ivrighet som gör det så roligt! Tack för det. 

Jag tyckte det var så kul att jag till och med bad om att få ha en kurs till i Jeppis, hehe. Så för dig som är intresserad:

Måndagen 12.3 kl. 18-21 bakar vi hälsosamma bakverk och efterrätter utan gluten, socker och mjölk i Oxhamns skola! Du kan anmäla dig HÄR

Och tisdagen den 10.4 kl. 18-21 är det dags för kurs i Närpes, HÄR kan du anmäla dig!

Hoppas vi ses!

 


Hur du kan göra din gröt mera mättande

Skrivet av Nathalie Aurén 13.02.2018

FlowKitchen oatmeal


Kollade igenom mitt arkiv och hittade det här inlägget om gröt från förra sommaren. Tycker det passar bra att publicera den igen, med lite nya tips och tricks som jag lärt mig under året. Enjoy!

 

Låt oss prata lite gröt!


Du slevar hastigt i dig en skål med havregrynsgröt på morgonen innan du skyndar iväg till jobbet. Innan du ens hinner sätta dig ner vid skrivbordet känner du det där välbekanta molandet i magen. Det kan inte vara sant, du är hungrig. Redan!

Havregryn och vatten. Och kanske en klick smör. Det säger sig själv. Det hålls man inte länge mätt på. Jo visst, havre innehåller mycket bra näringsämnen så som protein, magnesium och fibrer. Men mättande, nej. Räck upp en hand om du känner igen dig. Det gör i alla fall jag. För så hände det alltid tidigare när jag åt gröt till frukost. Jag blev hungrig typ genast. Men inte längre faktiskt. Och nu ska jag berätta varför. 


Jag äter aldrig BARA gröt.


Nej nej. Utan jag lägger till en massa olika grejer för att göra gröten godare, och på samma gång mera mättande. 


Här är kommer några tips:

  • Havregryn är naturligt glutenfria men eftersom de hanteras i samma utrymmen som andra sädesslag kan det inte garanteras att de är helt fria från gluten. Därför kan man köpa rent havre, dvs glutenfritt havre, om man har celiaki eller annars inte äter gluten. Min favorit är Povenas "Jumbo oats". 
  • Rör ner 1 msk kokosolja i gröten, det gör gröten len och krämig och ger dig bra fetter som gör att du hålls längre mätt.
  • I min vanliga gröt som jag oftast äter till frukost brukar jag röra ner ett ägg strax innan gröten är färdig kokt. Sedan låter jag det puttra en liten stund till tills ägget är klart. Gröten får en helt annan konsistens och blir mera matig. OBS, rör om hela tiden om du har en vanlig kastrull! Annars finns risken att du har mera gröt i kastrullen än i tallriken.. 
  • Koka gröten på valfri mjölk istället för bara vatten, jag brukar oftast koka min på hälften havre- eller kokosmjölk och andra hälften vatten.
  • Häll på ordentliget med frysta bär, t.ex. blåbär och hallon.
  • Och råkar du ha färska bär blir det ännu godare!
  • Mosa en banan och rör ner i gröten, ger en härlig sötma.
  • Min absoluta favorit är att toppa gröten med frysta bananslantar. Varm gröt och iskall banan, det måste testas! Nästan som gröt med glass på ❤ 
  • Riv ett äpple och rör ner hälften i gröten tillsammans med lite kanel medan du toppar härligheten med resten av det rivna äpplet
  • Blanda 1 msk chiafrön med 3-4 msk vatten medan gröten kokar och rör sedan ner i gröten när den är klar.
  • Toppa med mandelsmör, tahnini (sesamsmör) eller jordnötssmör. Jättegott!
  • Släng i lite torkade frukter i kastrullen innan du häller upp gröten, t.ex. russin eller dadelbitar.
  • Koka gröt på annat än havregryn! Bovete, quinoa, amaranth och hirs fungerar lika bra att göra gröt på och ger bra variation.
  • På bilden ser du att jag har lyxat till det lite extra med avokado, granatäpple, bipollen, kokosflingor och kakaonibs, det var en superbra kombination! Men det behöver inte vara exakt så, utan ta bara det du råkar ha i skåpen. Kanske lite nötter, ett päron, frysta lingon eller kanske lite kakao som du rör ner. Var kreativ!
  • Koka dubbelsats när du en gång ställer dig vid spisen och spara det som blir över att äta till mellanmål. Jag tycker att kall gröt är riktigt gott, speciellt om man toppar den med en massa härligheter. 
  • Har du bråttom på morgonen kan du förbereda overnight oats kvällen innan! Blanda 1 dl havregryn med 2 dl vätska, t.ex. havremjölk. Mosa ner en banan och lägg till frysta blåbär, lite kardemumma, en nypa salt och 1 msk chiafrön. Ställ i kylen i en bruk med lock och sedan är det bara att äta när du vaknar. 

 

Om det är något av tipsen jag verkligen tycker du ska testa är det helt klart de frysta bananslantarna! Kolla även in dessa två recept om du vill ha ytterligare inspiration. 

// Nathalie

 

WP37491 170416 nathalieauren havregrynsgrot

Recept på den enklaste och godaste havregrynsgröten

 

 WP41510 0110816 nathalieauren hostgrot

Recept på gröt med stekta äpplen 

 

 


Veganska och glutenfria fastlagsbulle-wraps utan raffinerat socker

Skrivet av Nathalie Aurén 31.01.2018 | 3 kommentar(er)

260217 nathalieauren fastlagswraps

 

Har du ätit din första fastlagsbulle ännu?

 

De har börjat dyka upp på caféer och i mitt flöde på Instagram, snart är det februari och fastlagsbullens tid! Och eftersom det idag är januaris sista dag tycker jag det passar bra att inleda säsongen redan nu. För om man börjar tidigt hinner man ju äta många bullar, eller hur? 

Förra året testade jag att göra en lite hälsosammare variant av fastlagsbullen och hittade ett recept på Hannas blogg som jag fastnade för. Veganska, gluten- och sockerfria wraps! I orginalreceptet var wrapsen fyllda med mandelmassa och kokosgrädde, men jag lade också till lite hallonsylt i mina. Vill du baka en hälsosammare och lite annorlunda fastlagsbulle ska du absolut testa dessa. Jag minns ännu hur lycklig jag blev över att de blev så goda, det tog inte många dagar (timmar) innan alla blivit uppätna. I år vill jag också pröva på att laga raw fastlagsbullar, har sett flera intressanta kreationer som verkligen skulle vara roligt att testa. Men jag har ju många veckor på mig ännu!

På tal om januari.. Vart tog du vägen?! 2018 fick nog en riktig rivstart, det har hänt massor i mitt liv på bara 4,5 veckor. Och 28 år ung har jag hunnit vara i snart en vecka. Jag ser verkligen fram emot vad det här året har att bjuda på om det fortsätter på samma sätt, både privat och karriärmässigt, och kanske framför allt i min egen personliga utveckling. Har så mycket jag skulle vilja skriva om, tankar som vill bli till ord och erfarenheter som väntar på att bli delade. Vi får se, kanske den rätta plasten dyker upp snart. 


Nu ska du ha en riktigt skön fortsättning på veckan, och jag tycker verkligen att du ska testa wrapsen! Okej? 

// Nathalie

 

260217 nathalieauren fastlagswraps2

 

WRAPS

4 st wraps

2 msk chiafrön blandat med 6 msk vatten
2 msk kokossocker 
2 msk mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 msk potatismjöl
3/4 msk fiberhusk
3/4 tsk bakpulver
1 msk smält kokosolja
3/4 tsk kardemumma
1 nypa salt
1/2 dl valfri mjölk (jag använde havremjölk)


GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225C.
2. Smält kokosoljan på låg värme i en kastrull, ställ åt sidan för att svalna.
3. Blanda chiafröna med vattnet, rör om tills du har en geléaktig massa.
4. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
5. Blanda sedan samtliga ingredienser till en jämn deg i en skål. Låt degen svälla ca 5 minuter.
6. Dela degen i 4 lika stora delar.
7. Kavla ut varje degbit mellan två bakplåtspapper. Kavla degen tunt, ca 2-3 mm tjock.
8. Grädda i 5-7 minuter. Låt svalna innan servering.
9. Bred på mandelmassa, hallon-chiasylt och klicka på kokosgrädden, vik ihop, servera och njut!

 

MANDELMASSA

1 dl mandelmjöl
3 msk valfri mjölk (jag använde havremjölk)
1 msk agave sirap

Blanda ihop alla ingredienserna i en skål. Tillsätt mera vätska om massan blir för tjock.

 

HALLON-CHIASYLT

2 dl hallon
1,5 msk agavesirap
1/2 msk chiafrön

Koka upp alla ingredienserna i en kastrull. Låt sylten svalna och tjockna. 

 

KOKOSGRÄDDE

1 burk kokosmjölk á 400 ml (kyld över natten)
1 msk citronsaft
1 msk agavesirap

Gröp ur den tjocka grädden som stigit upp till ytan i burken med kokosmjölk. Vispa till en fluffig grädde tillsammans med citronsaft och agavesirap. 

 

 

260217 nathalieauren fastlagswraps3


Spagetti med köttfärssås utan spagetti och köttfärssås

Skrivet av Nathalie Aurén 29.01.2018 | 1 kommentar(er)

FlowKitchen Nathalie Auren zucchinipasta2

 

Hur menar jag riktigt nu, tänker du kanske?

 

Precis som rubriken säger faktiskt! Spagetti med köttfärssås, men helt utan både spagetti och köttfärssås. Receptet hittade jag i boken Food Pharmacy, som du för övrigt måste läsa om du är ens en gnutta intresserad av tarmflora, antiinflammatorisk mat och hur kosten inverkar på vårt välmående. Jag gjorde vissa ändringar i receptet, men grundidén kommer från boken. Istället för spagetti har du zucchinipasta, som du gör med en potatisskalare, grönsakssvarv eller spiralizer. Och istället för köttfärssås en smakrik gryta/sås gjord på svarta belugalinser, tomatkross, morot, babyspenat och vitlök. Mums säger jag bara! Väldigt rena smaker, inga konstigheter här inte. Har du tid låter du såsen puttra på spisen en längre tid, eller så gör du som jag och fixar ihop en lunch på lite över en halvtimme!

Enjoy!

 

FlowKitchen Nathalie Auren zucchinipasta

 

Spagetti med köttfärssås utan spagetti och köttfärssås (GF, VE)

(4 portioner)

2 dl belungalinser
3 vitlöksklyftor
0,5 tsk salt

500 g krossade tomater
2 morötter
2 nävar babyspenat
1 msk kokosolja
1-2 tsk örtsalt
svartpeppar och lite chilipulver

2 st zucchini


1. Skölj linserna och koka enligt anvisningarna på förpackningen. Skala och hacka vitlök och lägg i kastrullen tillsammans med saltet. 

2. Skala och riv morötterna grovt och skölj babyspenaten. Häll bort vattnet från linserna när de är mjuka, det tar ca 25 min. Lägg till de krossande tomaterna samt kokosolja i kastrullen och koka upp. Krydda med örtsalt, svartpeppar och chili. 

3. Lägg till de rivna morötterna och spenaten och låt puttra en liten stund till. Gör under tiden pasta av zucchini med en potatisskalare, grönsakssvarv eller spiralizer. 

4. Smaka av såsen med mera salt och/eller peppar. När du är nöjd stavmixar du såsen i ett par minuter för att göra den lite slätare. Majoriteten av linserna får dock forfarande vara hela för lite crunch. Servera tillsammans med zucchinipasta och lite färsk babyspenat. 

 

 

 

 


Nya kurser i vår!

Skrivet av Nathalie Aurén 26.01.2018 | 1 kommentar(er)

 MI kurs8
 

Det blir nya kurser med temat hälsosam bakning i vår!


För dig som inte vet gjorde jag debut som kursdragare i höstas. Då höll jag två kurser i hur man bakar utan gluten, socker och mjölk i Kronoby respektive Petalax. Det var verkligen ett stort steg ur min comfort zone, men oj vad det var kul och givande! Härliga deltagare som uppskattade det jag planerat och gillade det vi lagade. 

Så nu under våren blir det repris av samma kurs på två nya orter, först i Jakobstad och sedan i Närpes! 

Om det här med gluten-, socker- och mjölkfri bakning känns lockande men främmande, ska du absolut anmäla dig. Bara för att man inte bakar med vanligt vetemjöl och socker betyder det inte att det är svårt eller mindre gott. För gott är det, och enkelt också! Vi bakar flera goda och hälsosamma kakor, gör olika efterrätter och troligen också något salt till, och sedan dukar vi upp allting till en härlig buffé där alla får smaka av det vi lagat. 



MI kurs9Buffén i Petalax! En massa godsaker bakade vi, bl.a. blåbärs rawcake, äppelmuffins, brownies, cake cops, morotskaka och chokladkaka med färska bär. 

 

Torsdagen den 15.2 kl. 18-21 blir det kurs för Jakobstads Arbis vid Optima, HÄR kan du anmäla dig!
 
och

Tisdagen den 10.4 kl. 18-21 för Närpes vuxeninstitut vid Frank Mangs Center utanför Närpes, HÄR kan du anmäla dig!


Det finns begränsat antal platser, så passa på att anmäla dig snart om du vill vara med. Jag hoppas vi ses!

// Nathalie


Glutenfria våfflor med kardemumma

Skrivet av Nathalie Aurén 22.01.2018 | 1 kommentar(er)

FlowKitchen Nathalie Auren vafflor3

 
Äntligen har jag ett våffeljärn!


Det har jag kanske redan sagt, men eftersom jag är så glad över det säger jag det ännu en gång, hehe. Igår hade jag en riktig må bra-söndag med mig själv och gjorde bara sådant jag blir glad av. Sov länge, lyssnade på en podcast i sängen, steg sedan upp så småning om upp och lyxade till det med en våffelbrunch. Så gott! Och innan jag högg in tog jag fram kameran och försvann i mitt flow. En sån härlig känsla. Har inte hållit i kameran sedan innan jul, så det var verkligen på tiden! Nu flödar inspirationen igen.

Efter min brunch stack jag iväg och dansade. Och vilken danstimme sedan! Jag prövade på reggaeton vid Salsa Vaasa, och blev helt såld. Vilka rytmer! Och instruktören Johanna var helt suverän! Svetten rann och jag log som ett fån precis hela timmen. Forsätter om någon vecka när vårens kurs börjar, behöver jag ens säga hur mycket jag ser fram emot det? 

Att ta en dag när du gör bara det du vill och mår bra av gör så gott för ditt välmående. Så kom ihåg att göra mera av det som får dig att le ända in i själen, okej? 

Just ja, det var ju våfflorna jag skulle berätta om. Men egentligen finns det inte något annat att säga än att de blev fantastiskt goda! Byt ut mjölet och mjölken om du så vill, ta det du råkar ha hemma. Sötningen är heller inget måste, lämnar du bort den har du lite mindre söta våfflor och får sötma från toppingen istället, eller så fixar du till salta våfflor istället. 


Ha en riktigt bra vecka! Och du, håll utkik efter min krönika i morgon. Den handlar om ett väldigt aktuellt ämne, nämligen om att rena kroppen. Passar bra sådär i januari, eller hur?

// Nathalie

 

FlowKitchen Nathalie Auren vafflor

Glutenfria våfflor med kardemumma

(ca 10 st)


1 dl bovetemjöl (går även att använda mandelmjöl, rismjöl, kokosmjöl etc.)
1 dl havremjöl (går även att använda mandelmjöl, rismjöl, kokosmjöl etc.)
1 msk psyllium/fiberhusk
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
0,5 tsk kardemumma
2-3 tsk björksocker (går att utesluta, eller använda annan sötning)
4 st ägg
2 dl havremjölk (eller annan mjölk, t.ex. mandelmjölk)
kokosolja till gräddning


Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke. Lägg till ägg och mjölk och vispa till en slät smet. Värm ett våffeljärn och lägg i en klick kokosolja. Grädda våfflorna och servera tillsammans med till exempel kokosgrädde, banan och bär. 

 

Kokosgrädde

1 burk kokosmjölk á 400 ml (kyld över natten)
1 msk honung
saft från 0,5 citron

Gröp ur den tjocka kokosgrädden som stigit upp till ytan och lägg i en skål tillsammans med honung och citronsaft. Vispa till en slät grädde med en elvisp.

 


Min krönika Flow Kitchen - hälsa i köket

Skrivet av Nathalie Aurén 16.01.2018

Screen shot 2018 01 16 at 9.09.23 AM


Tisdag, dagen då min krönika oftast burkar publiceras på Foodly.


Den här veckan blir det dock paus, har inte riktigt hunnit med. Tyvärr. Men för att inte lämna det och gapa helt tomt idag tänkte jag istället puffa lite för krönikorna som redan finns publicerade. Sedan jag började skriva i somras har det hunnit bli 20 st, ganska exakt tre per månad. Så nog finns det en hel del text att ta till sig, om man så vill! I krönikan skriver jag om hälsa och välmående med fokus på kost och mat för ett friskare liv, hälsa i köket helt enkelt. 


Känns faktiskt fortfarande lite overkligt att jag har en egen krönika. Man kan kanske tycka att det är samma sak som att ha en blogg (och jag kan förstå att det kan vara lite svårt att märka skillnaden ibland), men för mig är det stor skillnad. Jag lägger mycket tid på bloggen, det gör jag. Men jag lägger ändå mycket mera tid på att skriva krönikorna. Ibland är det så svårt och jag kämpar med både skrivkramp och prestationsångest. Andra gånger rinner orden ur mig och det går som en dans. Jag älskar att skriva, och just den dansen, den känslan, är det som gör det så fantastiskt givande och roligt. Dock inte lika kul att vara helt tom i huvudet och inte få fram ett ord, men det hör väl till. Nog lossnar det alltid förr eller senare. 


Screen shot 2018 01 16 at 9.11.01 AM

Här är ett urval av krönikor som jag själv tycker är värda att läsa:

  • EN FRISKARE KROPP MED ANTIINFLAMMATORISK MAT 

    Kan man faktiskt äta sig sjuk? Och för att vända på steken, kan man äta sig frisk? Den första krönikan (om man bortser från introduktionstexten) jag skrev. Beskriver mitt synsätt på kosten och dess koppling till vårt välbefinnade. Klicka på rubriken för att komma till krönikan!

 

  • ÄR DU EN KÄNSLOÄTARE?

    Att äta är det mest självklara vi gör varje dag. Men tyvärr kan ätande och mat också vara ångestfyllt och känsloladdat. I denna krönika skriver jag om känsloätande, vad det betyder och vad kan du göra för att slippa ovanan. 

 

  • HITTA DET DU MÅR BRA AV

    Att ta reda på vad som får dig att må som allra bäst är något av det viktigaste du kan göra för din egen hälsa. Att strunta i dieter och färdiga mallar och istället leva och äta så som det känns rätt för dig och din kropp.

 

  • ATT VÄLJA BORT SOCKER

    Socker, vår älskade och hatade vita drog. Hur blir man av med sötsuget, och är det överhuvudtaget möjligt? 

 

 

 


Blogglista: Rutiner och ovanor

Skrivet av Nathalie Aurén 11.01.2018

WP42904 111016 nathalieauren justnu2

Hejsan!

Hur har året kommit igång för er? Jag har själv känt mig väldigt inspirerad och haft massor av idéer och tankar som snurrat runt i huvudet. Men jag har också varit trött och haft lite svårt att komma igång och få något gjort av alla idéer. Det är väl helt okej det också, nog hinner jag. Har ju dessutom publicerat mitt företags nya webbsida, så en hel del har jag ju åstadkommit trots allt. Och det var nog den bästa starten på året jag kunde få, vilken lycka att äntligen ha ett stort projekt klart.  HÄR kan du kika på den om du vill! 

Har inte kommit igång med matlagningen ännu, och ännu mindre testat några nya recept. Men också det är på gång, en sak i taget är mitt mantra just nu. Har funderat en hel del på rutiner och vad jag vill fokusera på det här året, och därför tyckte jag att Sevendays blogglista om rutiner och ovanor kom riktigt passande. Att den har några frågor som berör mat är ju också ett plus!


Here we go!

WP37370 150416 nathalieauren banaplattar

 

Det här året vill jag bryta denna ovana:

Jag vill minska på tiden jag lägger på meningslöst skrollande på sociala medier. Inte kolla på telefonen det sista jag gör innan jag somnar och det första jag gör när jag vaknar. Usch vilken onödig ovana! Jag vill också bli bättre på att göra ingenting. Inte planera så mycket utan bara ta mina lediga dagar som de kommer. Inte multitaska och göra flera saker på en och samma gång. Läser jag en bok så läser jag en bok. Äter jag så äter jag. Att bli mera närvarande kunde man ju sammanfatta alla dessa punkter. 

Mina frukostvanor ser ut så här:

Dricker ett vattenglas och går ut på en liten morgonpromenad med Pepe. Duschar och äter sedan frukost. Oftast består den av en tallrik havregrynsgröt med en massa tillbehör, eller en smoothiebowl och ett kokt ägg. 


Min träningsrutin är:

Obefintlig. Har inga rutiner på den fronten, vilket jag tycker är otroligt synd. Jo, jag går promenader dagligen och yogar flera gånger i veckan. Dansar gör jag också, och passar på att rida när jag i hembyn. Så nog rör jag på mig, men några rutiner finns inte för tillfället. Känner att jag i år vill börja börja stärka upp kroppen igen, svettas och ta i. Träna för att må bra, och för att det är kul.


En ovana jag har blivit av med:

Att äta tuggummi och halspastiller typ hela tiden. Så skönt att inte vara beroende av det längre. Men ibland är det gott. 

 

WP41529 nathalieauren havet


Den här rutinen vill jag få in i mitt liv:

Att yoga varje dag. Är redan på god väg, och det är jag så glad över. Men att komma över tröskeln och göra det också de dagar jag inte "hinner" eller känner för, det är en rutin jag så gärna vill få till. För det är ju de dagarna jag behöver det som allra mest. 


Min rutin när jag läser bloggar:

För något år sedan skulle jag ha haft hur mycket som helst att svara på denna fråga, då jag läste 10+ bloggar varje dag. Nu läser jag inte bloggar på det sättet längre, och jag kan inte säga annat än att det är en befrielse. Jag har mina favoritbloggar som jag följer och inspireras av, men jag har inga rutiner när det kommer till läsandet. Ibland går jag in på bloggarna varje dag, och ibland går det flera veckor utan att jag har något behov av att gå in och läsa. Skönt!


En ovana jag inte gillar hos andra:

Att inte komma i tid och vara onödigt negativ. 


Mina matrutiner är:

Jag äter ca 5 gånger om dagen med 3-4 timmars mellanrum. Frukost, lunch och middag samt ett par mellanmål beroende på hur hungrig jag är. På helgerna blir det oftast lite färre måltider i och med att de kan vara större i sig. Som en brunch på dagen och sedan en kväll med middag och småplock till exempel. 

 

WP45986 IMG 5663

 


Så kommer jag ur en ovana:

Genom att bestämma mig och bara göra. Och sedan stick to it. 


En rutin alla borde ha:

Att börja morgonen med en morgonpromenad! Ibland tar det emot något fruktansvärt och sängen skulle vara så mycket skönare. Men när man väl är påklädd och ut i den friska luften är det så skönt. Ett så bra sätt att vakna och komma igång. Att tänka tacksamma tankar varje dag är också en rutin jag tycker alla borde få ha. Det gör en så mycket mera ödmjuk mot livet. 


Den här vanan vill jag fortsätta med i år:

Att ha mina kvällar lediga. Som en oskriven regel stänger jag datorn senast kl 18, oftast tidigare. Hur mycket jobb jag än skulle ha. Och det tänker jag fortsätta med! 

 

 


Välkommen 2018 + en vegansk Mac 'n Cheese med grönkål

Skrivet av Nathalie Aurén 03.01.2018 | 2 kommentar(er)

FlowKitchen Nathalie Auren Macandcheese

 

Hej på er! 


Och ett riktigt gott nytt år. Hur mår ni? Hoppas ledigheten gjort er gott, så var det för mig i alla fall. Så skönt att stänga av lite och bara umgås med nära och kära i några dagar. Julen rusade dock förbi i all hast, hann inte riktigt med. Och nyårshelgen likaså. Men nu är vi här, med ett nytt år framför oss, och det känns riktigt bra tycker jag. 2017 var ett lärorikt och utvecklade år med en blandning av otroligt fina händelser men också många svåra stunder. Är så redo att lämna allt det som varit bakom mig och gå vidare. Som en lite klokare människa kanske, vad vet jag. Hoppas på att 2018 blir ett mera harmoniskt år med mera tid för att att bara vara och inte hela tiden vara påväg någonstans. Att njuta av livet, ta dagen som den kommer och göra mera av det som jag mår bra av. Som att äta frukost i sängen, dansa och skratta så att det gör ont i magen. Ta en tupplur mitt på dagen, yoga och fotografera. Vara ute i skogen, andas och tillbringa mera tid i köket. Och umgås med de fina människorna jag har i mitt liv. Ser också fram emot att ge mitt företag mera tid och energi och satsa på utveckling och planering. För bloggens del likaså! Har stora planer, har på känn att det blir ett händelserikt år. Och jag som precis sa att jag vill ha ett lugnare år.. Vi får se hur det går på den punkten. 

Men vi tar det som det kommer, eller hur? Drömmar och mål i all ära, livet blir ändå aldrig som man tänkt sig. Det blir som det blir, och framför allt blir det precis så som det ska bli. Bara att luta sig tillbaka och följa med, livet bär. 

Det blev visst lite mera filosofiskt än jag tänkt, nu tar vi och pratar mat istället!

Jag gissar att det inte bara är jag som är helt fed up med allt som heter julbord, festmat och bubbel. För att inte tala om chokladen. Hela jag längtar efter rutiner och ren, bra mat. Att ta en liten nystart och kicka igång kroppen på ett bra sätt. Dock är det alltid lika svårt med nyår på det sättet tycker jag. Nyårslöften och tankar om att "börja det nya livet". Det kan ofta bli allt för mycket press och prestation. Och så blir det slutligen för jobbigt och man går tillbaka till de gamla vanorna. Ska skriva en krönika om detta här i veckan, har en hel del tankar om saken. Men för att komma till punkt för den här stunden vill jag ännu säga en sak. Eller två. Och det är:

1. Ge kroppen det som den behöver. Vill du rena kroppen efter all skinka och choklad så gör du det. Du vet vad du behöver. Och kroppen kommer garanterat att tacka dig om du börjar äta mera grönt och skippar sockret. Men.. 

2. Gör det på ett snällt sätt. Tänk inte allt eller inget. Tänk lagom istället. Lite åt gången. Det behöver inte vara nu eller aldrig. Beach 2018 kommer i år också, som den gjort alla andra år. Och det har fortfarande ingen som helst betydelse om du är "fit" eller inte. Eller om du skapat det där nya livet. Det viktigaste är att du gör saker för att du ska må bra. Sätt inte för stora krav på dig själv.

 
Så där ja. Med det sagt tar vi och välkomnar det nya året med ett recept på en vegansk Mac 'n Cheese! Så gott och krämigt, och perfekt vardagsmat. Näringsjäst ger den där ostiga smaken och konsistensen, hittas i välsorterade mataffärer och i hälsokostbutiker. Recept under bilden!


Ha en riktigt bra dag, och jag önskar dig ett år fyllt med kärlek!

// Nathalie

 

FlowKitchen Nathalie Auren nytt ar

 

Vegansk Mac 'n Cheese med grönkål (GF, VE)

(4 portioner)

300 g valfri glutenfri pasta (jag hade kikärtsmakaroner)
1 medelstor sötpotatis (batat)
0,5 dl krämig kokosmjölk (eller annan vegetabilisk mjölk eller grädde)
1 dl vatten
2 msk glutenfri tamari soja (går att utesluta, eller att använda vanlig soja)
3 msk näringsjäst
2 tsk örtsalt
0,5 tsk malen peppar

2 nävar fryst grönkål (eller spenat)
3 vitlöksklyftor
1 msk kokosolja
örtsalt

chiliflakes

 

1. Koka upp vatten i två stora kastruller. Skala och tärna sötpotatis i små bitar. Lägg i sötpotatisbitarna i den ena kastrullen (den större om du har olika storlekar) och pastan i den andra. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. 

2. Värm en stekpanna med kokosolja. Pressa i vitlöken och fräs i 1-2 minuter. Lägg i grönkålen och örtsalten och stek i ca 5 minuter. Dra stekpannan av plattan. Häll bort vattnet från pastan när den är färdig. 

3. Testa om sötpotatisen är mjuk med en gaffel. Häll bort vattnet och stavmixa till en slät puré, det är denna purén som blir "ostsåsen" till pastan. Lägg till kokosmjölk och vatten tillsammans med soja, näringsjäst, örtsalt och peppar och mixa väl. Näringsjäst ger en ostig smak och gör konsistensen mera krämig, finns i välsorterade mataffärer och i så gott som alla hälsokostaffärer. 

4. Rör ner den stekta grönkålen och pastan i kastrullen med sötpotatis, aka "ostsås", och blanda väl. Toppa sedan med lite chiliflakes och låt svalna lite innan servering. 

 


Hemmagjord julmüsli

Skrivet av Nathalie Aurén 22.12.2017

FlowKitchen Nathalie Auren julmysli


Nu är det inte många dagar kvar! 


Julafton har alltid varit min bästa dag på hela året, och varje år blir den lilla flickan i mig blir fortfarande lika glad när hon vaknar på julaftonsmorgon. Få se om det känns likadant i år också. Och det tror jag.

Vid det här laget är många av er kanske redan lediga, och andra har några timmar jobb framför sig ännu. Jag hoppas att ni inte stressar bort de här dagarna före julafton, kom ihåg att ta det lugnt också. Det är ju nu stämningen är som allra bäst. De flesta klapparna är säkert redan inhandlade och förberedelserna inför alla middagar i full gång. Men ifall du ännu har någon gåva ofixad och känner att du har tid för att göra något eget och handgjort vill jag ännu ta och tipsa om den här julmüslin! Perfekt att sätta i en fin liten glasburk, knyta runt ett rött snöre och ge bort som en ätbar julklapp till någon du vet att uppskattar det. Använd de nötter/frön/gryn du har hemma, receptet behöver absolut inte följas till punkt och pricka! Lägg till russin eller torkade tranbär om du känner för, eller kanske pepparkakssmulor? 

Det här blir mitt sista julrecept för i år, och nu är också inlägget med alla julrecept uppdaterat. HÄR hittar du det! Kanske jag tittar in på mellandagarna, eller så tar jag ett helt datorfritt jullov. Vi får se.

Med det sagt vill jag önska dig en riktig kärleksfull och avkopplande jul, ta hand om dig! ❤

// Nathalie

 

FlowKitchen Nathalie Auren julmysli2

 

Hemmagjord julmüsli

(1 plåt)

125 g (ca 3 dl) pekannötter 
2 dl havregryn
1 dl hela havrekorn (finns bl.a. på Minimani)
2 dl solrosfrön
0,5 dl sesamfrön
1 dl kokosolja
1 dl vatten
2 msk honung
2 tsk kanel
1 tsk nejlika
1 tsk kardemumma
0,5 tsk ingefära


Värm ugnen till 175°. Smält kokosoljan i en liten kastrull. Häll i vatten och rör ner honung, kanel, nejlika, kardemumma och ingefära. Dra av plattan när alla ingredienserna är blandade. Hacka pekannötterna grovt och lägg i en skål. Blanda ner de övriga torra ingredienserna. Häll över kryddblandningen och rör om väl. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper och häll över müslin. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter eller tills müslin fått färg och blivit krispig. Rör om några gånger under tiden så att den inte bränns.