FlowKitchen header 1260x350

Raw blåbärskaka

Skrivet av Nathalie Aurén 25.05.2017

FlowKitchen blueberry rawcake3

 

Hej på er!

Inför långhelgen vill jag tipsa om denna underbara rå kaka som jag gjorde till morsdag. Att den är rå betyder alltså att inga av ingredienserna har blivit upphettade över 42 grader, vilket gör att alla näringsämnen är välbehållna och redo att göra massor av bra saker för dig och din kropp. Det är så enkelt att bara mixa ihop allting och sedan ställa i frysen, ingen ugn behövs. Perfekt bakning inför sommaren! 

Jag hittade receptet på denna fina blogg. Tuulias recept är alltid genomtänkta och spännande, och framför allt är hennes bilder helt fantastiska. Kika in där om du inte gjort det tidigare! 

Nu ska jag packa in mig och hunden i bilen och köra iväg till villan för första gången i år, härligt. Ha en bra helg allihopa!

// Nathalie

 


FlowKitchen blueberry rawcake
 

Raw blåbärskaka

20 cm springform 

Botten:
1, 5 dl mandlar
1 msk kanel
8 färska dadlar
1 krm salt

Fyllning:
225g cashewnötter (blötlagda över natten)
saft från 1 stor citron
1 dl frysta blåbär
0,5 dl kokosmjölk
0,5 dl smält kokosolja
3-5 msk honung
1 msk vaniljpulver (går att utesluta)

Topping:
stora buskblåbär och ätbara blommor


1. Lägg cashewnötterna i en stor skål och täck med vatten. Låt stå över natten eller i minst 4-6 timmar innan du gör kakan. 

2. Börja med botten. Lägg mandlar, salt och kanel i en matberedare och mixa till ett grovt mjöl. Ta bort kärnorna ur dadlarna, skär i mindre bitar och lägg i matberedaren. Mixa tills du har en kletig deg. Täck botten i en springform med bakplåtspapper och tryck ut degen. Ställ i frysen medan du gör fyllningen. 

3. Diska matberedaren. Häll bort blötläggningsvattnet från cashewnötterna och skölj dem noga. Lägg i matberedaren tillsammans med resten av ingredienserna och i några minuter tills fyllningen är riktigt krämig och slät. Smaka och lägg till mera honung, citronsaft och blåbär om det behövs. 

4. Ta kakformen ur frysen och häll över fyllningen. Ställ tillbaka i frysen i 4-6 timmar. 

5. Ta kakan ur frysen när fyllningen har stelnat helt, lossa försiktigt kanterna och flytta över kakan till ett fat. Dekorera med färska blåbär och ätbara blommor och låt tina i minst en halv timme innan servering. Kakan hålls fast och fräsch i några timmar! I kylskåpet hålls den bra till följande dag. 

 

 


Varför jag ändrade min kost

Skrivet av Nathalie Aurén 24.05.2017

WP37980 060516 nathalieauren balkongfrukost2

 

För en ganska lång tid sedan var det en läsare som undrade varför jag övergick till en glutenfri och mera hälsosam kost. Nu ska jag äntligen ta och svara på den frågan!

Vi åt alltid helt vanlig husmanskost hemma när jag var liten. En salig blandning av potatis, fisksoppa, spagetti med köttbullar och mikropizzor och franskisar. Helt vanlig familjemat. Jag var aldrig kräsen av mig, utan åt det som serverades. Alltid. Och jag har dessutom alltid varit svag för godis och allting sött, en riktig godisgris alltså. Fanns det ett paket med kex hemma åt jag garanterat upp det. Aldrig att jag skulle ha tänkt tanken på hälsosamt eller icke hälsosamt när jag var yngre. Mat var bara mat.

Sedan när jag gick i gymnasiet började jag få problem med magen. Först var det inget jag tänkte på, men eftersom det bara blev värre blev jag tvungen att ta tag i saken. Det kom fram att jag hade en tarmsjukdom, och det var egentligen då mitt tankesätt om mat och ätande började ändras. Jag råkade ha en medveten läkare som gav mig rådet att slippa allt gluten för att göra det lättare för magen att återhämta sig. Det var första gången någon upplyste mig om att det vi äter kan påverkar hur vi mår. I några år åt jag glutenfritt i perioder och märkte att magen mådde mycket bättre av det. Därför bestämde jag mig för ganska exakt tre år sedan att börja äta helt glutenfritt. Bara för att ge min kropp chansen att må så bra som möjligt. Och så äter jag ännu idag. Jag har inte celiaki, utan min kropp är "bara" överkänslig mot gluten som finns i vete, korn och råg. Min kropp tycker inte heller om varken mjölkprodukter eller socker och under de senaste åren har jag hunnit äta både strikt sockerfritt och helt mjölkfritt. Men att äta hundra procent gluten-, socker- och mjölkfritt är ingen lätt match, och det gjorde nog till slut mera skada än nytta för mitt psyke. 

Idag äter jag både socker och mjölkprodukter ibland, men eftersom jag vet att min kropp mår bäst utan dem försöker jag ändå minimera intaget. Men inga förbud på den fronten, jag vill kunna njuta också. Och det går hur bra som helst! 

För att sammanfatta det hela kan jag kort och gott svara att jag ändrade min kost för att må så bra som möjligt.

Och då har jag gått den ena ytterligheten (där jag inte tänkte det minsta på hur mat påverkar min kropp) till den andra (där jag hade en längre lista på vad jag inte kunde äta än det som jag kunde äta), för att nu äntligen börja hitta en balans som hela jag mår bra av. Jag tror att mat kan vara vår medicin och att man kan göra stor skillnad för sitt mående genom att minska (eller utesluta) vissa saker ur sin kost. Men jag vet också att det är minst lika viktigt att göra det med måtta och med utrymme för spontanitet. Det som är hälsosamt kan också bli väldigt ohälsosamt.


Sådär ja, det var mitt långa svar på den frågan. Tänkte att jag ska skriva mera om ämnen som berör mat och hälsa framöver, säga gärna till om ni har önskemål på inlägg!

 


Blommor och mat i Amsterdam

Skrivet av Nathalie Aurén 22.05.2017

FlowKitchen amsterdam6



Nu blir det en bildbomb från Amsterdam, varsågoda!


Över första maj reste vi till Amsterdam med familjen. Jag, mamma, pappa, min lillebror och hans flickvän. En riktig familjehelg! Vi valde att åka just den helgen eftersom det var högsäsong för tulpanerna som blommar just då. Och dem hade mamma länge drömt om att få uppleva. Vi hade dock missat oss lite med vädret, vi ville så gärna tro att det skulle vara vår och varmt där längre söderut så vi tog med lättare vårkläder, men tyvärr var det ganska kallt. Men det snöade åtminstone inte. Sista dagen var det som tur riktigt varmt och skönt och vi kunde sitta ute och äta till och med på kvällen. 

Jag hade googlat fram flera restauranger med glutenfri mat och andra intressanta caféer och hade planerat att jag skulle fota massor av fina matbilder under resan. Det slutade med att jag hann besöka en bråkdel av dem, och kameran fick stanna på hotellet de flesta dagarna. Men det gjorde inget, vi åt supergod mat varje dag och det var riktigt skönt att inte ha kameran i högsta hugg hela tiden. Maten och ätandet hade en central roll under hela resan, det kändes som att vi åt precis hela tiden! Och jag klagar inte. :)

 

FlowKitchen amsterdam7


Jag blev förvånad över att det såg så lika ut överallt. Kanaler, broar och smala hus tätt intill varandra. Det var jättefint, men svårt att orientera sig (säger jag som annars också har världens sämsta lokalsinne..). 



FlowKitchen amsterdam11


När vi kom fram på torsdagkväll var det fest i hela staden. Det var Kungens födelsedag och alla hade på sig något orange, varför just orange vet jag inte. Det kryllade av människor överallt, musik spelades högt ur stora anläggningar här och där och folk dansade på gatorna. Vi fick oss lite av en chock, är det det här som är Amsterdam?! Dagen efter kunde vi konstatera att nej, det var nog bara en väldigt speciell kväll vi fick ta del av. Häftigt var det! Efter att ha gått omkring och letat en god stund hittade vi tillslut en mysig liten indisk restaurang där vi åt middag. Det var jättegott, spännande smaker och inte alls för starkt. 



FlowKitchen amsterdam9


På fredagen shoppade vi mest och åkte sedan på en kanalkryssning på eftermiddagen. Roligt att upptäcka staden från en båt!



FlowKitchen amsterdam12


Kanske den godaste macaronen jag ätit, den smakade salty caramel ❤ 



FlowKitchen amsterdam13



På lördag fick jag äntligen träffa min kära vän Silina som bott i Belgien i ett halvår. Vi gick runt de fina gatorna och bara njöt och pratade. Vi åt gigantiska sallader och raw cakes vid ett sött litet raw food ställe som hetta SLA, rekommenderas varmt. 

 


FlowKitchen amsterdam8



Innan det var dags för henne att åka hem mötte vi upp med resten av gänget för att äta på ett ställe som staden är känt för, Pancakes Amsterdam ❤ Oj vad det var gott! Och de serverade glutenfria plättar utan problem. Jag åt min med banan, jordgubbar och vaniljglass, nami. De var gigantiska, man blev mätt kan jag tala om. 

 

FlowKitchen amsterdam2



På söndag var det då dags för tulpanerna! Vi åkte ut med buss till Keukenhof, världens största tulpanträdgård. Där blommar över 7 miljoner tulpaner varje vår, det finns över 15 km stigar att gå på och hela parken är 32 hektar stort. Det var verkligen en upplevelse!

 

 

FlowKitchen amsterdam16



Det var jättevackert. Det är svårt att återge på bild hur mycket blommor det faktiskt fanns, de var överallt. 

 

FlowKitchen amsterdam15



Vi gick runt i parken i några timmar. Sedan blev nog tulpankvoten full och det var skönt att sätta sig i bussen och åka tillbaka in till stan. Tycker du om blommor och det som är vackert, då ska du absolut besöka Keukenhof någon gång!


Det var en jättebra resa, vi hade roligt! ❤ Och tack Amsterdam, kanske vi ses igen någon dag!

 

 


Mina bästa glassrecept

Skrivet av Nathalie Aurén 19.05.2017

FlowKitchen glassrecept3

 
Snart är (förhoppningsvis) sommaren här och då hör det till att äta mycket glass!


För något år sedan åt jag inga mjölkprodukter alls. Det var då jag började göra nice cream, d.v.s. mjölk- och sockerfri glass gjord på frysta frukter och bär, vegetabilisk mjölk och ibland nötter. Och vilken glädje det var att upptäcka att den "snälla" glassen ofta var precis lika god som den vanliga och att den smakade mera äkta och var mycket fräschare. Jag blev frälst helt enkelt! 

Och det är jag fortfarande. Jag har flera receptidéer på lager som jag inte hunnit testa, och därför tänkte jag att jag istället ska dela med mig av fyra av mina bästa glassrecept som finns i arkivet. Det är ju synd om de äldre recepten bara glöms bort, eller hur?


Några tips när du gör egen glass: 

- Utgå ifrån att frysta, mogna bananer ofta utgör basen. Passa alltid på att frysa ner bananer som hunnit bli bruna, ju brunare desto bättre. Men kom ihåg att skiva dem i slantar innan du fryser ner dem!

- Ta det du har där hemma! Det är busenkelt att göra egen glass, så det är absolut inget måste att följa något recept. 

- Jag använder alltid Santa Marias kokosmjölk. När jag vill ha krämig kokosmjölk använder jag denna i tetraförpackning och när jag behöver grädde använder jag denna i konservburk. Det finns säkert andra märken som är lika bra men jag har själv blivit van att använda just dessa. 

- Gillar du inte kokos går det bra att byta ut kokosmjölken mot tex. mandelmjölk. Istället för kokosgrädde går det att göra basen på cashewnötter, som jag gjort i blåbärsglassen här under.

- Ingen glassmaskin behövs. När du mixar frysta bananer och bär får du en mjukglass som går bra att äta som sådan. Om du vill ha en mera glassliknande konsistens fryser du ner mjukglassen i en låda med lock i ca 3 h. Då är det bra att röra om då och då för att undvika iskristaller. 

 

WP38069 100516 nathalieauren mintchokladglass2Ett av mina första glassrecept! 


Mintchokladglass


3 frysta bananer (skiva dem innan du sätter dem i frysen)
3 dl kokosgrädde 
2,5 msk kakao
1 tsk peppatmintextrakt
2 st färska dadlar (går att utesluta)

Mixa de frysta bananerna i en matberedare eller stark mixer. Ta ur kärnorna ur dadlarna. Mixa dem tillsammans med den tjocka banansmeten. Lägg till kokosgrädden och mixa till en slät massa. Lägg till kakao och pepparmintextrakt. Smaka av med mera kakao eller pepparmintextrakt om du vill ha starkare smak!

I glassmaskin:
Häll smeten i glassmaskinen och låt "snurra" i 20-30 minuter. Servera gärna genast.

Utan glassmaskin:
Häll smeten i en frystålig burk med lock. Frys i ca 3 timmar. Rör om ungefär en gång i halvtimmen för att få en krämig konsistens och för att minska på iskristallerna. Står glassen längre i frysen måste den tinas en längre stund innan servering.

 

 

FlowKitchen glassrecept2För dig som tycker om kanelbullar; kanelbulleglass toppat med massor av degsmulor.

 

Kanelbulleglass

Kanelbulledeg:

1/2 dl mandlar
1/2 dl pekannötter
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
5 färska dadlar (kärnorna borttagna)
1/2 dl vatten


Mixa madlar, pekannötter, kanel och kardemumma till ett grovt mjöl i en mixer eller med en stavmixer. Lägg till en dadel och mixa lite till. Häll över hälften av blandningen i en skål, den ska vara torr men formbar (används senare som topping). Lägg till resten av dadlarna och vattnet i mixern och mixa till en slät smet tillsammans med den kvarlämnade blandningen. Lägg över i en annan skål. Ställ kallt medan du gör glassen. 


Mjukglass:

3 mogna, frysta bananer (skivade i slantar innan nerfrysning)
3 msk tjock kokosmjölk
1 tsk äkta vaniljpulver

Diska mixern. Lägg i bananerna, kokosmjölken och vaniljpulvret. Mixa. Kan ta en god stund innan de frysta bananerna mixas. 

Häll över glassen i skålen med den släta kanelbulledegen och rör om. Lägg upp glassen i skålar och toppa med de torrare degmulorna. 

 

FlowKitchen glassreceptJag säger inget annat än att det här måste du testa! 

 

Världens enklaste chokladglass

3 frysta mogna bananer
3 msk kakao
1 dl cashewnötter

Mixa bananerna till en slät, mjukglassliknande konsistens i en matberadeare eller mixer. Lägg till kakao och mixa tills det blandats helt. Smaka och ha i mera kakao om det behövs. Häll till sist i cashewnötterna och mixa lite så att det blir små nötbitar i glassen. Toppa med mera nötter eller varför inte färska bär. Serveras helst genast! 

 

 

WP38528 030616 nathalieauren blabarsglass3Den vackraste glassen jag gjort! 


Blåbärsglass med kardemumma

1,5 dl cashewnötter (blötlagda)
3 dl krämig kokosmjölk i tetra förpackning
saft från 1/4 citron
2 mogna bananer
1 dl färska eller frysta blåbär
1/2 krm kardemumma
1 msk honung

Skölj de blötlagda cashewnötterna. Mixa tillsammans med kokosmjölk och citronsaft. Mixa tills det blir en slät, tjock kräm. Lägg till de övriga ingredienserna och mixa till en slät smet. Smaka och lägg till mera kardemumma eller honung om det behövs. 

I glassmaskin:
Häll smeten i glassmaskinen och låt "snurra" i 20-30 minuter. Servera gärna genast.

Utan glassmaskin:
Häll smeten i en frystålig burk med lock. Frys i ca 3 timmar. Rör om ungefär en gång i halvtimmen för att få en krämig konsistens och för att minska på iskristallerna. Står glassen längre i frysen måste den tinas en längre stund innan servering.

 

 

 

 


6 tips för att minska ditt sockerintag

Skrivet av Nathalie Aurén 17.05.2017 | 1 kommentar(er)

FlowKitchen sockerfrittDet går att äta gott utan socker! Både chokladmoussen (klick) och tårtan (klick) är naturligt sötade, moussen med banan och agavesirap och tårtan med banan och dadlar.


Låt oss prata om socker!

 

Överallt läser vi om att socker är dåligt för oss och att det gör oss sjuka. Då menar jag det vita, raffinerade sockret. Och jag håller helt och hållet med, socker i stora mängder är inte bra för någon. Själv har jag ätit helt sockerfritt i perioder och märkt att kroppen mått mycket bättre av det. 


Men att vara 100% sockerfri är ganska jobbigt för psyket, speciellt när man blir bjuden på något gott eller om man riktigt på riktigt känner att man så gärna skulle vilja njuta av den där chokladen. Därför tycker jag man istället kan sträva till att minska på sockerintaget i vardagen så mycket som det känns naturligt, och sedan välja speciella tillfällen då man njuter av något riktigt gott. Ibland går det lättare och ibland är det riktigt svårt, men om man ser det som en livstilsförändring istället för en diet med massa olika förbud, då kan det kännas mera överkomligt. 

 


FlowKitchen sockerfritt3För mig är färska bär som sommaren det bästa godiset. 



Nu tänkte jag ge några enkla tips på hur du kan minska på sockret, och fortfarande äta gott!

1. Byt ut smaksatt yoghurt mot naturell yoghurt och ät tillsammans med bär, färska frukter och varför inte en hemmagjord mysli. Mycket fräschare! Smaksatt fruktyoghurt innehåller otroligt mycket socker, och när du en gång övergått till att smaksätta yoghurten själv kan jag nästan garantera att ditt smaksinne blir helt förskräckt av hur sött och konstgjort den färdigt smaksatta yoghurten smakar. 

2. Använd honung och dadlar som sötning i bakverk och efterrätter. De innehåller också socker men i naturlig form, vilket alla gånger är bättre än vitt, raffinerat socker. Jag brukar också ibland använda agavesirap och björksocker när jag bakar. 

3. Laga maten själv! Färdig mat innehåller ofta mycket socker, helt i onödan. Att laga maten från grunden med riktiga råvaror är kanske det bästa sättet att se till att du inte får i dig dolt socker och andra tillsatser. 

4. Ställ fram raw bars gjorda på nötter och dadlar istället för choklad eller kex när du behöver bjuda på något snabbt till kaffet. Det gör min mamma i sin frisörsalong, och kunderna gillar det precis lika mycket som chokladen hon tidigare brukade bjuda på. Idag finns raw barer i de flesta matbutiker och inte bara i hälsokostaffärer som det var för något år sedan. Nu har det dessutom kommit en helt ny fantastisk produkt som är perfekt istället för godis! Helt vanliga, kärnfria dadlar som är smaksatta med kakao, lakrits eller kokos. De finns i fruktdisken i de flesta stora matbutiker och ser ut så här (klick). Lakrits är min favorit!

5. Snart är sommaren här och det betyder G L A S S. Ni som regelbundet läser min blogg vet att jag gillar glass, och att jag ofta lagar socker- och mjölkfri glass med frysta bananer och frysta bär som bas. Om du ännu inte har testat ska du göra det nu! För det är både enkelt och gott. Det enda du behöver göra är att skiva en eller flera mogna bananer i slantar, placera dem på ett fat och ställa in i frysen. Sedan mixar du bananslantarna med en stavmixer till du har en riktigt krämig mjukglass. Om du vill kan du äta glassen som sådan, då har du en härlig bananglass. Du kan också smaksätta glassen genom att mixa i till exempel frysta hallon eller jordgubbar. Om du är en chokladälskare ska du absolut testa att göra chokladglass och smaksätta med kakao. På fredag kommer ett inlägg med mina bästa glassrecept, så håll utkik!

6. Och sist, men inte minst; ha tålamod och kom ihåg att vara snäll mot dig själv! Ju mindre socker du äter, desto mindre vill du också ha i fortsättningen. Men socker är beroendeframkallade och gör så att vi bara vill ha mer och mer. Och mer. När du bryter beroendet känns det oftast riktigt jobbigt de första veckorna, sockersuget kan kännas oöverkomligt. Men det brukar gå över, jag lovar. Jag tycker att det är bäst att vara helt utan socker i några veckor för att avvänja sig, och sedan när du känner dig nöjd kan du börja äta det igen i mindre mängder. Som sagt, oftast vill du inte heller ha lika mycket socker som tidigare, utan du kan känna dig nöjd med betydligt mindre. 


Sådär ja, det var mina tips. Har du tips om hur du gjort för att minska på sockret? Dela gärna med dig! 



FlowKitchen sockerfritt2Glasspinnar gjorda på persika, choklad och hallon.

 

 

 

 


50/50 chia- och smoothie­bowl och lite lördags­tankar

Skrivet av Nathalie Aurén 13.05.2017

FlowKitchen chiasmootiebowl

 

Hej på er, hur mår ni? 


Jag mår si sådär. Har varit lite låg senaste månaden. Först tog förkylningen mig i flera veckor. Och sedan var det som att jag inte riktigt hittade tillbaka. Varit bedövad på något sätt. Både sinnet och kroppen kom ur balans, och är fortfarande. Det känns svårt att hitta gnistan när man är ur gängorna, och inte behöver man väl det heller. Det är okej att vara lite nere ibland. Kanske det ska vara såhär nu, för att jag sedan ska hitta tillbaka. Och återigen bli påmind om hur fantastiskt det är att må bra. Både i kroppen och i knoppen. Och i själen. 


Och vet ni vad som gör underverk för just själen? 


Den här underbara skålen med hälften chiapudding och andra hälften krämig hallonsmoothie. Oh mai gaad!  Chokladbollarna med lingonströssel som jag gjorde häromdagen blev perfekta som topping. Och så lite kakaonibs, chiafrön och frusna hallon. Just såna här 50/50 skålar är riktigt poppis just nu på flera matbloggar och instakonton jag följer, och jag förstår varför. De är både goda att äta och vackra att se på, precis som jag vill ha det. Bara det att jag fick inspis att laga detta gjorde mig genast lite mera uppåt. Det är bara att ställa sig i köket ännu oftare nu då. :) 


Nu ska jag packa det sista och sedan köra iväg upp mot Nedervetil för att fira morsdag. ❤ 


// Nathalie

 

FlowKitchen chiasmootiebowl2

 

50/50 chia- och smoothiebowl

(1 stor portion)

2 dl krämig kokosmjölk (eller annan mjölk du föredrar)
3 msk chiafrön
1 krm kardemumma
1 msk citronsaft

1 stor, frusen banan
1 dl frusna hallon
1,5 dl krämig kokosmjölk (eller annan mjölk du föredrar)
1/2 avokado


1. Gör helst chiapuddingen kvällen innan. Häll mjölken i en skål och rör sedan ner chiafrön och kardemumma så att alla frön täcks med vätska. Pressa i citronsaft. Lägg på locket och ställ i kylen. Rör gärna om några gånger så att puddingen blir jämn. 

2. Skiva på samma gång bananen i slantar och ställ på ett fat i frysen. 

3. Ta upp bananslantarna ur frysen och låt tina en liten stund. Mixa sedan till en tjock, mjukglass liknande smet med en stavmixer. Lägg i hallon, kokosmjölk och avokado och mixa till en jämn och krämig smoothie. 

4. Häll över smoothien och chiapuddingen i en skål, jag höll skålarna i varsin hand och hällde samtidigt för att få en jämn fördelning. Toppa med förslagsvis chokladbollar, hallon, kakaonibs och chiafrön. 

 


Raw choklad­bollar med lingon­strössel

Skrivet av Nathalie Aurén 11.05.2017

FlowKitchen chokladbollar

 

Idag är det en speciell dag...


CHOKLADBOLLSDAGEN!

 

Minns ni kokosbollarna när man var liten? Med havregryn, kakao (eller O'boy), smör och socker. Och om man var riktigt tuff så hade man i lite starkt kaffe också. Och sedan rullades de i kokosflingor. Ni kan ju säkert gissa att jag inte gjort den varianten av kokosbollarna på både år och dar. Men raw bollar däremot, dem har jag gjort massor!


Och det bästa är att de smakar i princip lika gott som de "vanliga" chokladbollarna. Men istället för en massa onyttigheter är de fulla med bra näringsämnen och gör att man faktiskt blir mätt. Man behöver alltså inte äta hela satsen på en gång. Om man inte vill förstås. 


Oftast gör man raw bollar med färska dadlar och nötter som bas. Istället för nötter går det lika bra med havregryn eller olika slags frön om man så vill. Sedan är det bara att smaksätta med vad som helst. Oftast tar jag det som finns hemma. Vilket för det mesta brukar vara kakao! Men te.x. citron och lakrits är en kombination jag vill testa. Chilichoklad låter också spännande. Och vad sägs om matcha, pistage och lime? Jag får ta och experimentera lite hör jag.


Den här gången gjorde jag helt traditionella chokladbollar med dadlar, mandlar, kokosflingor och kokosolja. Och en nypa salt, det är viktigt. Sedan råkade jag ha en bruk med lingonpulver i skåpet och gjorde ett strössel med kokosflingor och lite kokossocker. Det blev en bra kombination med söt chokladbollsdeg och så lite surt från lingonpulvret. 


Så idag firar jag den stora dagen med chokladbollar till mellanmål. Och det slank visst ner några stycken till frukost också. Testa du också!


// Nathalie

 

 

FlowKitchen chokladbollar2

 

Raw chokladbollar med lingonströssel

(ca 30 st)

20 st färska dadlar
2 dl mandlar
2 dl kokosflingor
0,5 dl kakao
0,5 dl smält kokosolja
0,5 tsk salt


Lingonströssel

0,5 msk lingonpulver
0,5 dl kokosflingor
1 tsk kokossocker (går att utesluta)


1. Börja med lingonströsslet. Mixa lingonpulver, kokosflingor och kokossocker i en matberedare. Häll på ett fat. 

2. Ta sedan ur kärnorna ur dadlarna. Mixa dadlarna tillsammans med mandlar och kokosflingor i matberedaren. Mixa tills degen blir riktigt kladdig. Lägg i kakao, kokosolja och salt och mixa tills degen är jämn. 

3. Forma degen till små chokladbollar och rulla dem i lingonströsslet. Placera på ett fat och ställ i kylen. Går bra att frysa ner. 

 

 


Söndagsbrunch

Skrivet av Nathalie Aurén 08.05.2017

FlowKitchen brunch

 

En lat söndag och brunch med en vän, kan det bli bättre?

 

Igår hade jag nog den skönaste dagen på länge. Jag sov till halv 11 (!), gjorde en lätt frukost som jag tog med till sängen för att fortsätta morgonmyset med en serie. Sedan fick jag lite bråttom att klä på mig och ställa mig i köket för att börja förbereda inför dagens höjdpunkt, brunch! Jag svepte ihop en mjölkfri hallonglass med smak av lakrits, hummus med vitlök och ett par plåtar fröknäcke från Risenta. Vid 1-tiden kom min kära vän Janica med ingredienser till bananplättar och gratinerade avokadohalvor. 


Det blev en riktig fest! Vi drack till och med lite bubbel, det kallar jag söndagslyx. Jag hade aldrig ätit varm avokado tidigare, och det var nog en smakupplevelse. Väldigt mättande och krämigt. Hallonglassen lyckades jättebra, den ska jag ta och göra en gång till snart. Perfekt tillbehör till bananplättarna, och cashewkrämen var som pricken över i:et. Recept på allt utom fröknäcket finns längre ner i inlägget! 


Jag önskar mig flera söndagar som denna, tack! 


Vad gjorde ni i helgen? :)

 

// Nathalie

 

 

FlowKitchen brunch2

 

Gratinerad avokado med ägg och fetaost

(2 portioner)

1 stor avokado
2 ägg
2 msk smulad fetaost
lite färsk persilja
örtsalt
chiliflakes

Värm ugnen till 200°. Dela avokadon och ta bort kärnan. Placera i en ugnssäker form. Gröp ur lite av köttet och lägg i fetaost i halvorna. Dela äggulan från vitorna och häll försiktigt över fetaosten. Krydda äggvitorna med örtsalt och chiliflakes och häll i avokadohalvorna så mycket som får plats. Tryck ner lite persilja och grädda sedan i ca 20 minuter. Låt svalna lite innan servering. 

 

Hummus 

1 paket kikärter (á 290g) 
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
3 msk vatten
1 msk citronsaft
1 tsk örtsalt
1 krm chiliflakes

Pressa vitlöken. Mixa sedan alla ingredienser med en stavmixer. Smaka av med mera örtsalt. 

 

Bananplättar

(2-3 portioner)

2 mogna bananer
4 ägg
2 msk mandelmjöl (går att utesluta)
en nypa salt
kokosolja till stekning


Mixa banan, ägg, salt och mandelmjöl. Värm en stekpanna med kokosolja och stek sedan till små plättar. 

 

 


Hallon-lakritsglass

(4 portioner)

2 mogna, frysta bananer (skivade i små slantar innan nedfrysning)
200 g frysta hallon
1 dl kokosgrädde
0,5 dl krämig kokosmjölk
2 tsk lakritsrotspulver
1 msk agavesirap

Mixa först bananslantarna till en glassliknande smet. Lägg sedan i resten av ingredienserna och mixa tills du har en tjock och jämn "mjukglass". Går att servera som sådan. Du kan även frysa ner glassen i en låda med lock i ca 2 timmar för en mera fast glass. Rör om med jämna mellanrum för att undvika iskristaller. 


Cashewkräm

2 dl blötlagda cashewnötter
2 dl krämig kokosmjölk
3 färska dadlar
2 msk citronsaft

Skölj cashewnötterna och mixa till en slät kräm tillsammans med kokosmjölken. Lägg i dadlar och citronsaft och mixa lite till. 

 

 

 

 

 

 


Glutenfri blåbärs- och hallonpaj

Skrivet av Nathalie Aurén 04.05.2017

080816 nathalieauren blabarspaj2

 

Hej!

 

Jag är hemkommen från resan, Amsterdam vad en fin stad! Resans tema var helt klart MAT och ätande. Vi skrattade många gånger under helgen åt oss själva. "Vad ska vi äta nu? Var ska vi äta ikväll? Hur gör vi med frukosten imorgon?" Men mat är ju det viktigaste, eller hur? Speciellt när man har en familj där alla är matälskare. Jag ska ta blogga om resan lite senare. 


På tal om bloggen.


Jag har lite svårt att hinna med den just nu. Det händer mycket nu, både med jobb och i livet överlag. Och det tar tid att göra recept! Därför är det bra att jag har så mycket recept som inte ännu blivit publicerade här på nya bloggen och Foodly, så jag kommer att lyfta dem lite nu som då när jag inte har hunnit fixa något nytt innehåll. Okej? :)

 

Idag tänkte jag tipsa om denna blåbärs- och hallonpaj!

 

Ända sedan jag var liten har blåbärspaj varit min favoritpaj. Speciellt på sommaren. Med smör, socker och vetemjöl. Och så en härlig kräm på gräddfil, ägg och ännu mera socker. Och bären såklart. Och den obligatoriska vaniljsåsen! 

 

Denna paj var den första "riktig" blåbärspajen som jag gjorde sedan jag började mitt glutenfria liv hösten 2014. Inga nötbitar eller smuldegar med dadlar. Utan en ordentlig deg som smakar sött. Och där kokosgrädden får agera vaniljsås. 


Och den smakar faktiskt som äkta blåbärspaj! 

// Nathalie

 

080816 nathalieauren blabarspaj3

 

GLUTENFRI BLÅBÄRS- OCH HALLONPAJ

4 1/2 dl glutenfria havregryn
1 1/2 dl mandelmjöl
1 ägg
1/2 dl kokossirap
1/2 dl smält kokosolja
nypa salt

5 dl färska blåbär
1 dl färska hallon
(använder du frysta bär ska du låta dem tina helt och sedan hälla bort vätskan)


2 ägg
1 1/2 dl tjock kokosmjölk
1 msk kokossirap
1/2 tsk äkta vaniljpulver

 

1. Värm ugnen till 175°. Mixa havregrynen till ett grovt mjöl. Lägg till mandelmjöl, ägg, kokossirap, kokosoilja och salt. Mixa till en kletig deg. 

2. Smörj en stor form (Ø 20-22 cm) med kokosolja. Tryck ut degen i formen. Fukta händerna så går det lättare.

3. Häll över bären. 

4. Blanda ägg, kokosmjölk, kokossirap och vaniljpulver med en gaffel. Häll jämt över pajen.

5. Grädda i mittersta delen av ugnen i ca 30 minuter. Kanterna på pajen ska vara gyllenbruna. Låt stå i kylskåpet över natten innan servering, då hinner fyllningen sätta sig och bli tjockare. Servera med kokos-vaniljgrädde.

 

 

KOKOS-VANILJGRÄDDE

1 burk fet kokosmjölk (á 400 ml, kyld över natten)
2 msk citronsaft
1 msk kokossirap
1/2 tsk äkta vaniljpulver

 

Gröp ur den tjocka grädden som stigit upp till ytan. Vispa till en fluffig grädde. Lägg till citronsaft, kokossirap och vaniljpulver och vispa lite till. 

 

 

080816 nathalieauren blabarspaj


Saftig morotskaka med citron- och vaniljfrosting

Skrivet av Nathalie 28.04.2017

220816 nathalieauren morotskaka3



Hälsningar från Amsterdam! 


Helgen närmar sig och jag tänkte jag skulle tipsa om denna jättegoda morotskaka till Vappen. Publicerade receptet redan i höstas på Sevendays, men jag tycker det går fint att ta den en gång till. Varsågoda! 

 



 

Om jag säger att den här glutenfria morotskakan smakar exakt som "riktig" morotskaka, tror ni mig då?

 

För det gör den! En saftig och mjuk kaka med en härlig syrlighet från frostingen. Precis som morotskaka ska vara. Nästan godare till och med. Receptet hittade jag på min vän Emmas blogg (klick). Jag gjorde några små ändringar och lade till frostingen på cashewnötter, citron och vanilj. 

 

Och gott blev det! Det bästa är att den passar lika bra till frukost och mellanmål som till kaffet. 

 

Här kommer receptet, varsågoda. ❤ 

 


 

 

GLUTENFRI MOROTSKAKA

Jag använde en form på 15x20 cm, men det går lika bra att använda en springform med motsvarande mått. Vill du göra en större sats är det bara att dubbla receptet!

8 st färska dadlar
2 ägg
3,5 dl mandelmjöl
1 dl havremjöl
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
1 krm kardemumma
en nypa salt
3/4 dl smält kokosolja
2 dl finriven morot (ungefär en medelstor)

 

Sätt ugnen på 180 grader. Stavmixa dadlar och ägg till en fluffig smet och rör ner kokosoljan. Blanda ihop alla torra ingredienser och blanda sedan ner i äggsmeten. Tillsätt sist morötterna. Smörj och bröa en form med mandelmjöl och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Låt svalna innan du brer över frostingen och skär i bitar. 

 

FROSTING

2 dl blötlagda cashewnötter (blötlagda i minst 2h)
rivet skal från 1 liten citron (helst ekologisk!)
saft från 1 liten citron
1,5 msk kokossirap (eller annan sötning, t.ex. honung eller agave)
1 tsk vaniljpulver
1 dl kokosmjölk
1/2 dl vatten


Skölj cashewnötterna. Stavmixa tillsammans med alla ingredienserna. Tillsätt mera vätska om frostingen blir för tjock. Lämnar det frostning över kan den användas till topping på smoothies eller gröt!

 

220816 nathalieauren morotskaka

 

Häll över frostningen...

 

220816 nathalieauren morotskaka2

 

Mycket ska det vá!

 

220816 nathalieauren morotskaka5

 

Strö över hasselnötskrosset...

 

220816 nathalieauren morotskaka6

 

Tadaa! Nu, ät och njut.

 

220816 nathalieauren morotskaka4

 

Håller flera dagar i kylskåp. Men har en tendes att "försvinna" ganska snabbt.