FlowKitchen header 1260x350

Äppelmos utan socker

Skrivet av Nathalie Aurén 09.10.2017

FlowKitchen Nathalie Auren appelmos

 
Äppel peppel pirum parum puff.


Eller hur var det nu ramsan gick?

Hur som helst. Att stå i köket och koka äppelmos häromdagen var verkligen avkopplande. Doften av kanel som spred sig i lägenheten och en skön playlist i bakgrunden. Jag kände mig så.. lugn. Det känns så bra att ta tillvara det som finns i naturen, att bunkra upp med både bär och grönsaker inför vintern. Och den här gången några askar äppelmos. Ska definitivt plocka med mig flera påsar med äpplen nästa gång jag åker norrut och sedan koka flera satser. Perfekt att sätta moset på gröten eller i bakverk för att få en saftigare deg. Och jag blir så glad när det blir minst lika gott som med vanligt vitt socker. Allt går, bara man tänker om lite och gör saker på ett annat sätt. 


Nu ska jag göra mig i ordning för butiksjobb resten av dagen. Ha en bra vecka!

// Nathalie

PS. I morgon är det dags för en ny krönika med en ny intervju! Det kommer att handla om mera grönt och mindre kött, stay tuned! 

  

FlowKitchen Nathalie Auren appelmos2


Äppelmos utan socker

15 st små äpplen
ca 0,5 liter vatten
1 kanelstång
saft från 0,5 citron
1 msk honung


1. Skär äpplena i klyftor och ta bort kärnhusen. Lägg tillsammans med kanelstången i en stor kastrull med vatten och låt koka i ca 20 minuter. 

2. Häll bort vattnet och ta bort kanelstången. Stavmixa sedan de mjuka äppelklyftorna till en slät mos i samma kastrull. Pressa i citronsaft och rör ner tillsammans med honung. Smaka och lägg till mera honung om det behövs. Fördela i mindre burkar och frys in. Av denna sats får du 5-6 dl äppelmos. 

 

 

 

 


Kanelbullar utan torra kanter, bra va?

Skrivet av Nathalie Aurén 06.10.2017 | 2 kommentar(er)

FlowKitchen Nathalie Auren kanelbullar


Kanelbullar utan torra kanter, hur då tänker du?


Men visst håller du med om att det bästa med kanelbullar är det där kladdiga mittpartiet, som är mjukt och sött och smakar så härligt av kanel? 

Jag tänkte väl det. Därför blev jag alldeles till mig när detta recept dök upp i torsdags. Sannolikheten är stor att också ditt flöde på instagram och facebook svämmade över av kanelbullar Kanelbulledagen till ära. Hur många bullar blev det för dig förresten? För mig noll, men jag kompenserar det nu! Jag tycker att vi struntar i diverse dagar hit och dit och äter gott alla dagar, är du med?

Men ja, jag kunde inte stå emot frestelsen att testa, både för att jag inte ätit kanelbullar på år och dar (förra året gjorde jag dock en härlig kanelbulleglass som jag  tycker du ska pröva), och för att  det helt enkelt lät för bra för att vara sant. Kanelbullar utan torra kanter, ja tack!

Och det blev precis så gott som det låter! Härligt degigt och mycket kanel. Därför måste jag ju såklart dela med mig av detta. Jag tycker alla vi som undviker gluten och socker också behöver få riktigt goda kanelbullar sådär samma vecka som vi bombaderas av kanelbullar vart vi än vänder oss. 

Snabbt går det dessutom. Dessa bullar behövs nämligen inte in i ugnen! Lite över en halvtimme om du har tålamod att låta dem stelna lite i kylskåpet innan du hugger in. Om inte har du färdiga kanelbullar efter max 20 minuter. Bra va! Receptet kommer från denna blogg, jag gjorde dock några små ändringar.

Lova mig att du testar! 


Hur som helst, ha en riktigt skön helg!

// Nathalie

FlowKitchen Nathalie Auren kanelbullar10


Kanelbullar utan torra kanter

(ca 15 st)

Deg:
2 dl cashewnötter
1 dl havregryn
1 dl kokosflingor
1 nypa salt
10 färska dadlar (urkärnade)
2 msk vatten

Fyllning:
1 dl mandlar (gärna blötlagda)
1 msk malen kanel
10 färska dadlar (urkärnade)
3 msk vatten
1 nypa salt

1. Mixa alla ingredienser till degen i en matberedare och kavla ut mellan två bakplåtspapper. Försök forma degen till en rektangel för fler och mindre bullar. 

2. Mixa sedan fyllningen och bred ut över bulldegen. Rulla degen med hjälp av bakplåtspappret, som en rulltårta, och kyl snabbt, för att sedan skära upp rullen i lagom stora munsbitar och placera i små muffinsformar. Toppa med kokosflingor.

 

FlowKitchen Nathalie Auren kanelbullar2


En fast med kletig deg ska det vara!

 

FlowKitchen Nathalie Auren kanelbullar3

Min deg blev formad som en kvadrat, kavla istället ut den till en rektangel för att få flera, små bullar!

 

FlowKitchen Nathalie Auren kanelbullar9


Bred ut fyllningen med en sked och rulla sedan ihop med hjälp av bakplåtspappret. Lite kladdigt kan det vara men det går ändå bra! Om du hinner ställer du rullen i kylen en stund innan du skär den i bitar. 

 

FlowKitchen Nathalie Auren kanelbullar6


Sådär! Toppa sedan med kokosflingor och NJUT!

 

 


Nästan godare än äppelpaj

Skrivet av Nathalie Aurén 04.10.2017

150416 nathalieauren appelpaj


Hej på dig!


Doften av syrliga äpplen på hösten är nog en doft för sig. Lägg till lite våt gräs, löv som fastnar under skorna och krispig luft i lungorna, det blir inte mera höst än så. Första året någonsin som äppelträden hemma hos mina föräldrar är fulla med äpplen, och goda äpplen dessutom! Plockade med mig en påse full när jag åkte därifrån senast, nu gäller det att vara påhittig och använda dem innan de blir dåliga. Och igår kväll fixade jag ihop något som jag inte ätit på länge, nämligen en skål med stekta äpplen och enkel vaniljsås. Om du tycker om äppelpaj ska du absolut testa, det är förvånansvärt gott! Jag minns att receptet kom till av misstag en gång för ett par år sedan när jag var sugen på något gott. Och jag råkade ha ett ganska tomt kylskåp. Man tager vad man haver, och ibland blir det bättre än man hade tänkt sig! Inget gluten eller socker, och det bästa av allt är att det tar typ 10 minuter. En räddare i nöden om man vill ha något gott precis NU.

Annat på gång då än äpplen i mängd och massor? Jag har fått mitt kök och wc:n tillbaka! Rörsaneringen är äntligen över, inte en dag för sent. Ännu känns det konstigt att kunna duscha precis när som helst, och för att inte tala om att gå på wc. Eller att kunna släppa ner vatten i diskhon, så underskattat! 


Jag har också haft den första kursen som jag nämnde tidigare! Hälsosamma bakverk och efterrätter var temat, och det var 12 st ivriga deltagare som fick pröva på att baka både det ena och det andra. Jag är så glad över den positiva feedbacken jag fick, och jag är så stolt över mig själv för att jag vågade. Att ställa mig upp och prata inför folk är något jag aldrig varit bekväm med. Men nu var då dags att ta sig utanför bekvämlighetszonen. Visst var jag nervös och darrade lite på rösten, men det kändes mycket bättre än jag hade trott. Nästa vecka är Malax MI som gäller, det blir samma kurs i Petalax högstadium torsdagen 12.10 kl 18-21. Ännu i morgon kan du anmäla dig om du är intresserad! HÄR kommer du till anmälningen. 


Nu ska jag fixa ihop en snabb lunch och sedan sticka iväg på lite ärenden. Ha det bra!

// Nathalie 

 


 

"ÄPPELPAJ"  I SKÅL
2 msk kokosolja
1 äpple
1/2 banan
1/2 dl kokosflingor
1/2 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma

VANILJSÅS
1 dl fet kokosmjölk
1/2 tsk vaniljpulver

FÖRSLAG PÅ TOPPING
Mandelsmör 
Bär

Skala äpplet och bananen och skär i små bitar. Värm en stekpanna och klicka i kokosoljan och häll sedan i fruktbitarna, kokosflingorna och kryddorna. Stek på medelhög värme tills äppelbitarna blivit mjuka. Sätt till mera kanel om du så vill, det kan aldrig bli för mycket. Vispa ihop kokosmjölken och vaniljpulvret med en gaffel. Häll "äppelpajen" i en fin skål och ät tillsammans med vaniljsåsen, bär och mandelsmör. 


Foodlys veckolista: Matbloggslistan

Skrivet av Nathalie Aurén 29.09.2017

FlowKitchen sockerfritt
En vecka för sent, men här kommer svar på matbloggslistan!

 

Därför började jag blogga om mat:

Jag startade min första blogg i februari 2015, och hade innan det funderat i över ett år om jag månne ska våga testa. Nu är jag verkligen glad att jag vågade! Jag började blogga om mat och hälsa för att dela med mig av mina egna erfarenheter och för att ha någonstans att publicera mina egna recept och bilder. Sedan dess har jag hunnit blogga ett år på Sevendays, och nu sedan mars det här året hittar ni mig här på Foodly med en helt nishad matblogg. 

Mitt första matblogginlägg:

Här kommer du till mitt allra första blogginlägg någonsin. Och här kan du läsa mitt första inlägg på Foodly. 

 

FlowKitchen louvaworkshop4


Min bloggstil:

Jag skulle säga att jag har en personlig bloggstil och vill gärna också skriva om annat än bara recept. De bloggar jag själv följer gillar jag därför att de också låter en se personen bakom matbilderna och recepten. Vad som händer i deras liv och hur de mår. Det ger liksom ett mervärde då tycker jag. 


Min bloggfilosofi:

Jag vill vara äkta och genuin, sprida glädje och dela med mig av det jag tycker väldigt mycket om. 

 

FlowKitchen glassrecept3


Mitt förhållande till matfotografering:

Typ det mest passionerade förhållandet jag har? Nej, skämt åsido. Men matfotografering är en stor del av mitt liv och något jag fullkomligt älskar. Jag började fotografera mat under studietiden för ca 4 år sedan och har sedan dess lärt mig otroligt mycket. Man blir bättre på det man övar på, och jag strävar till att hela tiden försöka utveckla mig själv och lära mig mera. Finns så otroligt duktiga matfotografer och bloggare där ute som jag inspireras av, och jag drömmer om att någon gång kunna jobba som matfotograf på heltid. 


Mitt förhållande till recept:

Jag följer så gott som aldrig ett recept till punkt och pricka. Säkert därför jag började göra egna. Ibland har jag svårt att få mina recept nerskrivna eftersom jag går helt på känsla när jag står i köket. Har fullt med klåttriga post it lappar överallt hemma som jag sedan försöker tyda, haha. Ska försöka bli mera organiserad när det kommer till den biten nog. Jag älskar att bläddra i kokböcker och bli inspirerad av andras recept, och samma sak gäller att surfa runt på olika matbloggar. 

 

FlowKitchen Nathalie Auren frukost3


Ett bra basrecept är:

Hm. En bra fråga. Denna chokladtårta har nog blivit mitt basrecept, även om det inte är jag själv som utvecklat receptet. Går att variera i smak och form och passar till de flesta tillställningarna. Här hittar du den som en våningstårta med kokosgrädde, och här med chokladmousse. 


Mitt första recept:

Mina första recept var enkla recept på frukostar i min första frukostbok som jag gjorde 2013. Här kommer du till ett inlägg om den andra versionen av boken som jag gav ut 2015. Mitt första recept i bloggsammanhang var denna enkla chiapudding. 


Matbloggar jag läser:

Jag har läst massor av matbloggar under de senaste åren, men nu har jag endast några få favoriter som jag följer. Bloggen Cashew Kitchen är för tillfället nummer ett, Agnes har helt fantastiska bilder och inspirerande gröna recept samtidgigt som hon delar med sig av sitt entreprenörsliv. Mary's blogg All things green är också en klar favorit. Hennes liv ute på landet med skog och lugn känns så fridfullt och lockande. Finska bloggen Viimeistä murua myöten har en helt otrolig receptbank med allt man kan tänka sig, och Saaras bilder är så fräscha. Linda Lomelino, Tuulia, Liemessä och Vanelja finns också på min inspirationslista. Det blev visst en ganska lång lista trots allt! 

 

 


Glutenfri vispgröt och tankar om förändring

Skrivet av Nathalie Aurén 21.09.2017 | 1 kommentar(er)

290916 nathalieauren vispgrot3 
Ett inlägg från exakt ett år sedan, och som känns lika aktuell nu som då!


Vasa håller på att explodera i höstens alla härliga färger, det är så vackert. Hösten är verkligen fin. På flera sätt. För mig har hösten alltid varit lika med en nystart. En början på något nytt. För mig börjar året alltid på hösten. Det är då jag vill planera, organisera och göra upp nya mål.


Nu inser jag att hösten betyder något annat också. Förändring. De gröna löven blir gula. Värmen blir till krispig kyla. Sommaren är påväg att övergå till vinter. 


Allt förändras ju. Hela tiden. Naturen, världen, livet. Ja, allt. Årstiderna är kanske några av de mest tydliga exemplen. Naturen förändras mitt framför ögonen på oss. Men vi tänker inte på det. Det är en förändring vi ser som det mest självklara i världen. När det sedan kommer till livet i stort vill vi däremot att allt helst ska vara som det alltid varit. Vi är ju trots allt vanedjur. Att göra så som man alltid gjort, att äta så som man alltid brukar, att umgås med dem man alltid umgåtts med, att handla samma saker man alltid handlat. Det ger trygghet, en säker grund att stå på.


Men jag tror att alla skulle vinna på att inte enbart se förändring som något negativt och jobbigt. Kanske en förändring till och med kan föra med sig något positivt? Något nytt? Något bättre?

Som denhär vispgörten till exempel! Eller klappagröite som vi säger i Nedervetil.

Allt kan förändras, till och med vispgröt. Igår kokade jag ihop en ny version av den traditionella vispgröten. Med hirsflingor istället för mannagryn (för visst görs den på mannagryn?). En förändring, ja. Och slutresultatet blev enbart positivt. Om man tycker om vispgröt, så klart. Kika lite längre ner så kommer du till receptet. 


// Nathalie

 

290916 nathalieauren vispgrot2

 

GLUTENFRI VISPGRÖT

1 liter vatten
3 dl lingon
2,5 dl hirsflingor
1 tsk salt
1/2 dl kokossocker
3 msk kokosgrädde (kan ersättas med vanlig vispgrädde)

Koka upp vattnet tillsammans med lingon och hirsflingor. Lägg i salt och kokossocker. Låt koka i ca 20 minuter. Låt svalna.
När gröten har svalnat helt lägger du i kokosgrädden och vispar gröten fluffig med en elvisp. Ät tillsammans med valfri mjölk.

 

 

 

 

 


Morgonlista

Skrivet av Nathalie Aurén 15.09.2017

FlowKitchen oatmeal

 

Morgonstund har guld i mun, eller hur var det? 

 

Har på känn att det inte är speciellt länge sedan jag sist svarat på en morgonlista, men ähh. Det gör inget. Här kommer Sevendays morgonlista 2.0!

Det bästa med morgnar är:

Att få äta frukost. Ingen tvekan om den saken. Gröttallriken här ovanför till exempel. En sådan portion gör det värt att stiga upp hur motigt det än känns. Här får du förresten lite tips om hur du kan gör din gröt mera mättande, varsågod!


Då stiger jag upp:

På vardagar mellan 7 och halv 8. På helgerna varierar det, men oftast innan halv 10. 


Det här äter jag till frukost:

Oftast blir det min älskade gröt. Men ibland en smoothiebowl, eller glutenfritt bröd. 

 

WP46261 nathalieauren frukostpasangen3

Det första jag gör på morgonen:

Om jag har Pepe hos mig vaknar jag av att han lägger huvudet på sängkanten och suckar. Då kan jag inget annat än le. Och så får han komma upp i sängen och vi myser lite innan vi stiger upp. Det finns inget bättre sätt att vakna. 


Den perfekta morgonen ser ut så här:

Jag vaknar som jag beskrev ovan, sedan en morgonpromenad och efter det blir det en lång frukost i sängen. Precis så!


Så här länge tar det att göra mig klar för skola/jobb:

När jag studerade tog det mig max en halvtimme. Minuterna var exakt uträknade så att jag skulle hinna. Nu tycker jag inte alls om att ha bråttom på morgonen. Jag stiger upp minst en timme innan jag ska iväg. Men eftersom jag oftast jobbar hemifrån behöver jag inte gå någonstans, och det är verkligen skönt. 


Mitt alarm på telefonen är:

Någon helt vanlig, ganska lugn. Inte lika irriterande som när jag förra gången svarade på denna fråga, haha. 


Mitt bästa tips mot morgontrötthet:

Skaffa en hund! 

 

 


Frukost i kaoset

Skrivet av Nathalie Aurén 12.09.2017

FlowKitchen Nathalie Auren frukost3
Hej bloggen, long time no see. 

Det är mycket nu. Och bloggen tycks ännu lämna på både andra, tredje och sista plats. Men så är det ibland. Hade tänkt att jag skulle laga och fota massor med nya recept i september, och riktigt mysa in mig hemma i lägenheten efter sommarens fläng. Men så blev det inte. Rörsanering i hela huset, och jag har inget fungerade avlopp. Jipiii. Så det blir verkligen så lite matlagning som möjligt. Och jag fortsätter att flänga på. Men jag försöker att tänka lite positivt i alla fall. Jag har åtminstone tak över huvudet och en säng att sova i. Inte som alla de människor som blivit utsatta för naturkatastroferna i USA. Och på alla andra ställen i världen där människor på riktigt lider. Det ger en lite perspektiv i vardagen. Jag överlever ju. Några veckor till bara, då kan jag äntligen känna mig hemma igen. Och få duscha och gå på wc i mitt eget badrum. Heh. 


Men i morse överraskade jag faktiskt mig själv och tog och fotade min frukost här i kaoset. Köpte hjortron till halva priset igår, och lyxade till det lite. Det är de små sakerna som gör det, eller hur? 


Min frukost bestod av
osötad sojayoghurt med hjortron, fryst banan (hade inga färska), nötter och kokosflingor. Och så rostat glutenfritt rågbröd (bästa som finns!) med mosad avokado, färsk oregano och örtsalt. Nami.


Förresten, visst är mitt "bord" fint? Jag älskar den. Snälla pappa hjälpte mig att fixa lite nya underlägg och bakgrunder till mitt fotande, och här ser ni ett av dem. 

Det var en liten lägesrapport från kaoset det. Ha en bra vecka kära ni!


// Nathalie

PS. Här kan ni läsa min senaste krönika, som denna gång handlar om medvetet ätande. Och om en liten incident som fick mig att tänka till lite.. 

 

 

 


Kurs - Hälsosamma bakverk & efterrätter

Skrivet av Nathalie Aurén 30.08.2017

FlowKitchen blueberry rawcake3


Nu går det att anmäla sig till höstens kurser!


Jag ska debutera som kursdragare, och kommer att hålla kurs i hälsosam bakning både i Kronoby och Malax. Så spännande! 

Så om det här med gluten-, socker- och mjölkfri bakning känns lockande men främmande, ska du absolut anmäla dig. Bara för att man inte bakar med vanligt vetemjöl och socker betyder det inte att det är svårt eller mindre gott. För gott är det, och enkelt också!

Vi kommer att baka flera goda och hälsosamma kakor, efterrätter och annat gott, och sedan avsluta med en härlig buffé där alla får smaka av det vi lagat. 

Torsdagen den 28.9 kl. 18-21 blir det kurs för Kronoby MI i Ådalens skola, HÄR kan du anmäla dig!
 
och

Torsdagen den 12.10 kl. 18-21 i Petalax högstadium för Malax MI, HÄR hittar du kursprogrammet och HÄR kan du anmäla dig!


Det finns begränsat antal platser, så passa på att anmäla dig snart om du vill vara med. Jag hoppas vi ses!

// Nathalie

 


Foodlys veckolista - utbildning och arbete

Skrivet av Nathalie Aurén 25.08.2017

WP37802 290416 nathalieauren vitsippor

 

När jag var liten ville jag bli:

Ridlärare och veterinär. 
 

Mitt favoritämne i skolan var/är:

I lågstadiet var det matte, för att sedan bli till det jag gillade allra minst. Textilslöjd och husliga var mina favoriter i högstadiet. I gymnasiet tyckte jag allra mest om geografi. Nu önskar jag att jag läst mera kurser i hälsokunskap och psykologi, men det var jag inte alls intresserad av då. När jag studerade till grafisk designer tyckte jag faktiskt om allt, förutom konsthistoria och andra liknande teoretiska ämnen. Att gå till skolan och känna att det var roligt nästan varje dag var ganska härligt. 

Jag studerade till/studerar för tillfället till:

Jag studerade till grafisk designer vid yrkeshögskolan Novia i Jakobstad, och blev klar våren 2014. Hjälp vad tiden går! 2015 började jag på en kostrådgivarutbildning, men hoppade av. Vilket jag nu är glad för, det hade inte varit rätt för mig. 

 

WP42118 nathalieauren hejforetagsmandag

 

Nu jobbar jag som:

Jag driver mitt eget företag, Aurén Design, och jobbar som grafisk designer. Sakta men säkert börjar jag även få andra typer av jobbuppdrag, både inom matfotografering och skrivande. Jag jobbar även deltid i en hälsokostbutik. En jättebra kombination för tillfället!

 
Det här har jag jobbat med:

Glassförsäljare, städare, försäljare i blombutik och kört blombil, och så har jag varit anställd på en reklambyrå.
 

Det bästa med mitt jobb eller min utbildning är:

Att få jobba med att skapa och att se resultat av mitt arbete. I min nuvarande arbetssituation älskar jag friheten som mitt eget företag ger mig, och att det är så omväxlande. 



WP42904 111016 nathalieauren justnu2

 

Så här ser en vanlig dag arbetsdag/skoldag ut:

 Oj. Om det skulle finnas några "vanliga" dagar. Men jag kan försöka ge två exempel. 

En dag med jobb hemma:

Stiger upp mellan 7 och 8, går en promenad. Duschar, äter frukost och sätter mig sedan framför datorn. Gör en lista på saker jag vill ha gjort under dagen och sätter sedan igång. Har jag ett större projekt jobbar jag på den hela dagen, har jag flera mindre projekt försöker jag göra en sak klar innan jag fortsätter med nästa. Ibland jobbar jag till kl 14, ibland till 17. Helt beroende på hur mycket jobb jag har och hur kreativ jag känner mig. Jag tror mera på att jobba effektivt och ha kortare dagar, än att jobba långa dagar bara för jobbets skull utan att få något vettigt gjort. Har blivit ganska bra på att stänga av och avsluta min arbetsdag i god tid, då har jag kvällen ledig och kan göra annat. 


En dag med jobb i butiken:


Oftast jobbar jag 12-18 på vardagar. Då sover jag för det mesta lite längre och fixar eventuellt lite firmajobb ett par timmar på morgonen om det behövs. Och när jag kommer hem där efter sex blir det ofta genast en promenad med Pepe och sedan middag och chill resten av kvällen. 



WP42185 290916 nathalieauren hemmakontor2

 

Ett av mina karriärsmål är:

Att på något sätt få jobba med hälsa och välmående och att hjälpa människor. Att skriva en bok, eller flera. Att ha en ekonomisk trygghet med mitt företag så att jag kan leva som jag vill. Ups, det blev visst tre. 

 

Ett arbete jag inte skulle trivas med:

Ett ostimulerande och enformigt arbete som inte utmanar, utvecklar eller ger mig något. 

 

Mitt drömjobb:

Att fortsätta bygga och utveckla mitt företag till en inspirerande helhet av allt det som jag brinner för. Hälsa, mat, design, skrivande, fotograferande och personlig utveckling. 

 

 


Kikärtstortillas med harissaquinoa och tahinisås (V) (GF)

Skrivet av Nathalie Aurén 22.08.2017

FlowKitchen vegetacos2

 

Nu ska jag dela med mig något helt fantastiskt gott. 


Första gången jag gjorde denna rätt var i höstas. Jag hade hittat receptet på Saaras blogg och jag och min vän Janica bestämde oss för att testa. Det var mycket nya, spännande ingredienser och ingen av oss visste riktigt vad vi skulle förvänta oss. Skulle det ens bli gott?


Vi hade inte behövt vara oroliga.. Det visade sig att detta var den godaste vegetariska rätten jag nånsin ätit! Quinoan ser precis ut som det traditionella maletköttet, men smakar så annorlunda. Så fräscht och lätt. Jag minns att vi var helt chockade över hur det kunde vara så gott, det här måste vi bjuda alla vi känner på sa vi.


Nu gick det nästan ett halvår innan vi åt detta igen, tyvärr. Men bättre sent än aldrig. Och vi kunde återigen konstatera att det var precis lika gott den här gången också. 


Vill du ha ett alternativ till tacomiddagen ska du absolut testa det här, det är precis så gott som jag skriver. 


Ha en bra vecka!

// Nathalie

 
 

FlowKitchen vegetacos

 

Veganska & glutenfria kikärtstortillas med harissaquinoa och tahinisås

(2-3 personer)

Kikärtstortillas
2 dl kikärtsmjöl
3 dl vatten
en nypa salt

Harissaquinoa
1,5 dl okokt röd quinoa
olja att steka i (jag använde olivolja)
1 dl hela mandlar
3-4 msk öljästflingor (finns att köpa i hälsokostaffärer) 
2 stora vitlöksklyftor
2-3 tsk harissa (finns i hyllan med indiskt i större matbutiker) 
1,5 msk tomatpuré
1/2 tsk salt
svartpeppar

Tahinisås
1 dl naturell sojayoghurt
1,2 msk tahini (sesamsmör, finns i de flesta större matbutiker och i hälsokostaffärer)
saft från ½ citron

Annan fyllning
en ask mungbönsgroddar
en näve färsk mynta
2 dl riven rödkål
1 dl granatäppelkärnor


1. Tortilladegen: Vispa ihop kikärtsmjöl med vatten och salt. Ställ åt sidan medan du tillreder resten. 

2. Harissaqunioa: Skölj qunioa och koka enligt anvisningarna på förpackningen. Pressa vitlöksklyftorna och hacka mandlarna i små bitar. Värm en stekpanna med olja och fräs sedan vitlöken en liten stund. Lägg till den färdigkokta quinoan, harissa och tomatpuré. Blanda väl och låt pannan stå på låg värme en stund. Rör sedan ner öljästflingorna och smaksätt med salt  och svartpeppar. Lägg över i en liten kastrull. 

3. Tahinisås: Blanda ingredienserna i en skål. 

4. Riv rödkålen. Gröp ur granatäppelkärnorna. 

5. Stek kikärtstortillas: Värm stekpannan med olja och häll i ett tunt lager med tortilladeg. Stek ett par minuter på båda sidorna. 

6. Fyll tortillorna och ät genast!