FlowKitchen header 1260x350

Flow Kitchen's stora smoothieguide

Skrivet av Nathalie Aurén 15.04.2018

FlowKitchen NathalieAuren supersmoothie2


Let's talk smoothies!


Jag vet inte hur länge jag haft detta inlägg i min utkast-mapp och tänkt att jag ska sätta ihop en liten smoothiegudie åt er. Men nu, äntligen, har jag fått det gjort. Mycket tack vare att jag tog mig tid att fixa till en riktig supersmoothiebowl till frukost här om dagen när jag hade sovmorgon. Bara att få äta något så fint och gott gjorde att min dag började på bästa sätt, och att jag tog fram kameran och förevigade den stunden gjorde att det blev ännu bättre. Mina frukoststunder är verkligen heliga för mig, jag får så mycket energi och good vibes av att sitta i lugn och ro och njuta av en god frukost. Det sätter liksom känslan för hela dagen. Men nu till guiden, enjoy!

 

FlowKitchen NathalieAuren greensmoothie



Flow Kitchen's stora smoothieguide

Hur får du till en perfekta smoothien? Här kommer mina bästa tips! Vi kommer att prata om bas, konsistens, näring, färg, smakkombinationer, topping och att äta smoothien ur en skål.

#1. Basen


Vad finns i en smoothie? Svar: Nästan vad som helst. Allt från smak, färg och näringsinnehåll går att variera i all oändlighet, men det finns tre komponenter som så gott som alltid utgör basen i mina smoothies.

Smoothiebasen:

- Bär och/eller frukt

Det mest självklara när man gör en smoothie är att bestämma vilka bär och/eller frukter man vill använda. Blåbär, hallon och jordgubbar är kanske de mest vanliga, men också svarta vinbär, havtorn, lingon och björnbär passar bra. Banan är min personliga favorit, den åker ner i så gott som alla mina smoothies. Äpple, päron, mango och kiwi ger också de en härlig sötma. 

- Vätska

En smoothie behöver vätska för att mixern ska orka  mixa. Yoghurt och/eller olika typer av mjölk fungerar bäst och ger den bästa konsistensen och smaken. Vatten fungerar också, men det är ju.. vatten. 

- Fett

För att göra smoothien mättande, fyllig och krämig behövs också en källa till bra fett. Avokado, kokosolja och olika nötter och frön passar bra i smoothies. 

 

FlowKitchen morotskaka smoothie


#2. Konsistensen

Konsistensen på en smoothie är det som avgör om det blir en wow-upplevelse eller bara en okej sådan. I alla fall om du frågar mig. Ofta när jag köper smoothies från caféer eller smoothiebarer blir jag tyvärr besviken. De är alldeles för vattniga och lösa, ibland också isiga och smaklösa. Men när jag bodde i södra Finland hittade jag stället som gjorde mig allt annat än besviken, nämligen smoothiebaren Kippo i köpcentret Forum. Deras smoothies var något helt annat än de jag smakat tidigare. De var tjocka, krämiga, fluffiga och härligt lena. Och självklart också smakrika och goda. Så efter att jag hade haft denna wow-upplevelse började min smoothieresa hemma i mitt eget kök. Jag försökte återskapa dessa smoothies med exakt den rätta konsistensen, och efter tid med en hel del testande kan jag nöjt konstatera att jag har lyckats. 

Hur får du till krämiga och fluffiga smoothies med den rätta konsistensen? 

- Mindre mängd vätska 

Ganska självklart, men ack så viktigt. Börja med högst en deciliter vätska och öka sedan lite i taget tills du har den lagom tjock. 

- Rätt typ av vätska

Också mycket viktigt. Vatten och olika typer av mjölk gör att konsistensen blir lösare. Använder du däremot naturell yoghurt (soja eller vanlig) får du en mycket krämigare konsistens. Min absoluta favorit är Santa Marias krämiga kokosmjölk i tetra-förpackning. Ni som har läst min blogg en tid kan inte ha missat detta. Konsistensen blir något helt annat än om man använder till exempel mandelmjölk. Kokossmaken försvinner också i och med alla andra smaker i smoothien. Testa om du inte gjort det redan!

- Avokado

Den älskade avokadon, den gör underverk i dina smoothies! Med avokado får du till exakt den rätta krämigheten, smoothien blir len och fin, och du får dessutom i dig hälsosamma fetter. Tack vare dessa goda fetter håller du dig också längre mätt. 

- Cashewnötter

Cashewnötter har liknande egenskaper som avokado. De ger också en krämig konsistens och tillför massor med bra fetter. Här behövs en bra mixer för att få nötterna riktigt finfördelade. 

- Fryst banan

Fryst banan har en väldigt speciell egenskap. När den mixas blir konsistensen som mjukglass, och i en smoothie utgör det en perfekt bas!

- Mixa tillräckligt

Att mixa smoothien en god stund gör att den blir luftigare och därmed får mera fluff. Här har såklart mixerns prestanda att säga till om, har du en mycket stark mixer får du också bättre resultat. Men även svagare mixrar gör sitt jobb! 

 

FlowKitchen chiasmootiebowl 

#3. Smaken 

När man gör smoothies kan man variera smakerna hur mycket som helst. Det är bara fantasin som sätter gränserna. Alla gillar vi också olika smaker, därför är det allra bästa att utgå från vad man själv gillar och sedan fortsätta därifrån. 

Här listar jag mina bästa tips när det kommer till smak och olika smakkombinationer:

- Citron och andra citrusfrukter

Citron ger smoothien en friskhet som gör att den blir fräsch och lätt. Jag har citron i så gott som alla mina smoothies, speciellt i de gröna. 

- Kardemumma

Kardemumma ger smoothien en liten tvist. Passar mycket bra tillsammans med blåbär!

- Hallon och lakritspulver

Att kombinationen hallon och lakrits är en vinnare känner de allra flesta säkert till. Och också när det kommer smoothies är de ett mycket lyckat par. Lakritspulver finns att köpas i hälsokostaffärer och i större matbutiker. 

- Mango

Mango passar bra i gröna smoothies för att ge sötma och en tropisk smak. Funkar nästan bäst med fryst mango, om man inte har turen att hitta en perfekt mogen mango såklart. 

- Kakao

För alla chokladälskare är chokladsmoothies ett måste. Att ha i ett par teskedar kakao i en smoothie gjord på banan, avokado och valfri mjölk/yoghurt ger en riktig chokladbomb! Mint och jordnötssmör passar också perfekt tillsammans med kakaon.

 

 

FlowKitchen Nathalie Auren smoothiebowl

 

#4. Näringen

Att äta en smoothie kan kanske verka fjuttigt. Håller man sig verkligen mätt? Absolut! Men då behöver man tänka till lite. En smoothie gjord på bara banan, bär och valfri mjölk blir man inte mätt på. Trixet är att försöka få in näring från alla tre näringsgrupperna, dvs. fett, protein och kolhydrater. Det som gör smoothies så tacksamma är att det är så enkelt att "gömma" olika livsmedel och super foods i dem utan att man nödvändigtvis behöver känna av smaken.

Maxa näringen i dina smoothies:

- Fett, fett, fett

För att hålla mättnadskänslan är olika fettkällor i smoothien ett bra knep. Avokado, nötter och frön, olja som kokos-, linfrö- eller avokadoolja, nöt- och frösmör är exempel på bra fettkällor.

- Protein

Protein gör också att vi håller oss mätta längre. Använder man proteinpulver i samband med träning faller det sig antagligen ganska naturligt att blanda i extra protein också i smoothien. Jag brukar använda vegetabiliska proteinkällor som hamppaprotein och ärtprotein. Nötter, frön och gröna blad innehåller också de en mindre mängd protein. 

- Kolhydrater

Kolhydrater brukar vara det allra enklaste att få till eftersom de finns i frukt, bär och grönsaker. Och dessa utgör ofta basen i smoothien. Vill man ha en lite extra mättande smoothie går det bra att mixa ner lite havregryn.

- Grönt

Smoothies är perfekta för att få i sig mera grönt. Det är så enkelt och kan göras helt obemärkt. Som till exempel att mixa ner en näve baby spenat eller grönkål i blåbärssmoothien; det smakar absolut inget, färgen ändras inte alls, och man får i sig dagens klorofyllprotion!

- Super foods

Idag finns det oändligt med olika super foods att köpa i både mataffärer och hälsokostbutiker. Gröna pulver som chorella, spirulina och vetegräs är perfekta att mixa ner i en smoothie, både för näringens skull och för att man då gömmer den gröna smaken lite. Andra super food -pulver som maca, ashwaganda och nässla passar också bra i smoothies. 

 

 

FlowKitchen greensmoothie 

 

#5. Färgen

Smoothies är lika mycket till för ögat som för magen, i alla fall om du frågar mig! Därför är det viktigt att de både är och ser goda ut. Och det är där färgen kommer in. Mixar du till exempel röda bär med gröna blad ser det inte så aptitligt ut, eftersom du får en brun-ish färg på din smoothie. Så rött och grönt tillsammans är ett stort no-no. Vill du ha en fräsch grön färg på din smoothie ska du främst hålla sig till gröna blad och grönsaker, och kanske lägga till lite gula frukter och bär som citron, mango, persika eller havtorn. Vill du gömma det gröna är det bara att lägga i lite blåbär eller svarta vinbär, deras starka färger trollar bort allt det gröna. Hallon, jordgubbar och blåbär fungerar utmärkt tillsammans. 


 

FlowKitchen smoothie2

 

#6. Skålen

Denna punkt borde egentligen få vara nummer 1, så viktig är den. Jag dricker nämligen aldrig mina smoothies. Jag äter dem alltid med sked ur en fin skål, det blir så mycket roligare och godare. Och det är dessutom bättre för matsmältningen! Matsmältningen börjar redan i munnen när vi tuggar, detta är en mycket viktig del i hela processen. När vi dricker en smoothie åker den rakt ner i magsäcken, och har man en känslig mage kan detta orsaka problem. Till exempel halsbränna och magknip. När vi däremot äter smoothien med sked tuggar vi automatiskt och hjälper på det sättet igång matsmältningen. Vi äter också långsammare, vilket också är guld värt för magen, och kan njuta mera av smakerna. Och det är ju verkligen A&O eller hur? 


FlowKitchen NathalieAuren supersmoothie

 

#7. Toppingen

Att vi äter smoothien ur en skål ger oss dessutom ytterligare en stor fördel. Vi får ha på hur mycket topping som helst! Och toppingen är verkligen något som ger en smoothiebowl det lilla extra, både när det kommer till smaken, utseendet och känslan när man äter. Det blir så mycket fylligare, man får mera att tugga och blir också betydligt mättare. Och det går att variera i all oändlighet.

Här kommer mina bästa toppingtips:

- färska frukter och bär
- torkade frukter och bär som gojibär, mullbär och russin
- nötter och frön
- nötsmör som t.ex. mandelsmör, jordnötssmör, hasselnötssmör och cashewnötsmör
- kokosflingor och -flakes
- kakaonibs
- bipollen
- cashewkräm, recept hittar du HÄR
- mörk choklad (när du vill lyxa till det riktigt ordentligt)

Låt fantasin flöda, använd det du råkar ha hemma men våga också testa något nytt!


***


Sådär ja, det var Flow Kitchen's stora smoothieguide! Nu vill jag jättegärna höra era bästa smoothietips. Vad har du i din smoothie, har du någon hemlig ingrediens? Släng iväg en kommentar så blir jag glad! :) 

 

 

 


Krämig rödbetssoppa med persilja-quinoa (GF, VE)

Skrivet av Nathalie Aurén 12.04.2018

FlowKitchen NathalieAuren beetroot2

 

Vad äter du allra helst till lunch? 


Jag väljer utan tvekan en sallad från Raawka med en liten soppa till, och om jag vill lyxa till det riktigt ordentligt tar jag ännu en kakbit till efterrätt. Min absoluta favoritlunch! Och det är faktiskt från Raawka jag fick inspiration till denna rödbetssoppa. Jag åt en himmelskt god sådan där för ett par månader sedan, och ville pröva att laga en egen variant här hemma. Det blev riktigt gott, och med quinoan till blir den väldigt matig och mättande. Men om jag ska vara riktigt ärlig så vinner nog Raawkas lunch ändå alla gånger! :) 

Hoppas du får en skön helg, tänk att det är fredag imorgon. IGEN. Hänger inte riktigt med, tiden rusar förbi känns det som. Men jag har så mycket roligt och spännande på gång så det gör inget, jag ska bara försöka komma ihåg att njuta också. Du med om du också har fullt upp!

Kram, Nathalie

 

FlowKitchen NathalieAuren beetroot1

 

Krämig rödbetssoppa med persilja-quinoa (GF, VE)

3-4 portioner

1 kg rödbetor
2 dl krämig kokosmjölk
2 dl vatten
1 stor vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1,5 tsk örtsalt
1 msk citronsaft
en nypa svartpeppar
en nypa chilipulver

2 dl quinoa
1 dl hackad persilja
örtsalt

Skala och skär rödbetorna i mindre bitar. Koka i en stor kastrull i ca 40 minuter, eller tills de är mjuka. Häll bort vattnet och stavmixa sedan till en puré direkt i kastrullen. Lägg till kokosmjölk och vatten och mixa tills du har en krämig soppa. Lägg till mera vatten om soppan blir för tjock. Pressa i vitlök och lägg i olivolja, citronsaft och kryddor, och mixa tills allt blandats väl. Låt soppan koka upp och låt puttra i några minuter under omrörning. 

Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll sedan bort vattnet och rör ner hackad färsk persilja och örtsalt. 

Servera rödbetssoppan med quinoan och eventuellt en bit bröd till. 

 

 

 

 

 


Bananvåfflor med cashewkräm och chokladsås (GF, M)

Skrivet av Nathalie Aurén 29.03.2018

FlowKitchen NathalieAuren waffles5

 

Glad påsk kära ni!


Hela fyra dagar ledigt, det känns väldigt lyxigt. Jag ska iväg på ett äventyr och göra något jag aldrig gjort förr. Jag ska åka ner till Helsingfors (det är väl ett litet äventyr det också, eftersom Pepe, min "lilla" hund, ska med i tåget) och där ska jag delta i en salsa festival! Jag ska dansa i tre dagar. Vet inte riktigt vad jag gett mig in på, men det ska bli spännande. Började dansa i höstas hos Salsa Vaasa på kasernområdet här i Vasa, och blev riktigt biten. Och nu är vi ett gäng därifrån som ska ner och dansa. Det kommer att bli så kul! Hoppas ni också har något roligt inplanerat för helgen, eller kanske ni ska ta det riktigt lugn och ladda batterierna. Det lockar också, men jag tror att jag kommer att få batterierna laddade på ett annat sätt i helgen. Man blir ju så glad av att dansa! :)


Men det var inte alls dans jag skulle skriva om idag. Utan dessa underbara våfflor! 


Gjorde dem i söndags, då det visade sig vara internationella våffeldagen. För att vara matbloggare har jag usel koll på alla olika temadagar det finns nu för tiden. Men min kära mor upplyste mig om saken, och jag var ju bara tvungen att ställa mig i köket och laga något gott. Och gott blev det! Gjorde våfflorna på banan och bovetemjöl, de är alltså helt gluten-, socker- och mjölkfria. Som tillbehör blev det cashewkräm, chokladsås och jordnötssmör. Och så en hög med blåbär, kokosflakes och kakaonibs som topping på hela kalaset. Tänkte nästan njuta ihjäl mig.

Kanske något att laga till påskbrunchen? :)


Ha en riktigt skön och avkopplande helg!

// Nathalie

 

 

FlowKitchen NathalieAuren waffles6

 

Bananvåfflor med cashewkräm och chokladsås (GF, M)

(6-7 st)

2 små bananer
2 msk bovetemjöl
2 ägg
0,5 dl kokosmjölk eller annan valfri mjölk (byt ut mot wischyvatten om du vill ha dem riktigt krispiga!) 
en nypa salt
1 krm kardemumma 
kokosolja till gräddningen

Mixa ihop banan, bovetemjöl, ägg, kokosmjölk, salt och kardemumma med en stavmixer. Låt stå en liten stund. Pensla sedan ett våffeljärn med kokosolja och grädda våfflorna i några minuter. Lägg på ett galler för att bevara krispigheten. Servera med exempelvis cashewkräm, chokladsås, jordnötssmör, blåbär, kokosflakes och kakaonibs. Funkar självklart lika bra med vispgrädde och jordgubbar!

 

Cashewkräm

2 dl blötlagda cashewnötter
1 dl vatten
1 dl krämig kokosmjölk
1 msk citronsaft
2 färska dadlar (kärnorna borttagna)
en nypa salt

Häll bort blötläggnigsvattnet och sköj cashewnötterna. Lägg i en mixer tillsammans med vatten och kokosmjölk. Mixa till en slät kräm. Lägg till citronsaft, dadlar och salt och mixa lite till. 


Chokladsås

2 msk kokosolja
1,5 msk kakao
1 msk honung
1 msk kokosmjölk (går att utesluta)

Lägg alla ingredienserna i en liten kastrull och värm upp så att allting blandas. Dra av plattan och servera genast, såsen stelnar snabbt. 

 

 

FlowKitchen NathalieAuren waffles4


Om drömjobb, att våga och ett recept gluten- och mjölkfri chokladgröt

Skrivet av Nathalie Aurén 26.03.2018 | 3 kommentar(er)

FlowKitchen NathalieAuren chokladgrot1


Hej måndag ❤


Vilken solig start på veckan vi fick, härligt. Jag hoppas att det håller i sig resten av veckan också, vill ju så gärna inviga balkongen snart! Förra året satt jag där redan den här tiden. Nu har jag inte ens tänkt tanken på att sätta mig där ute.. Håller tummarna på att våren kommer snart. 

Vad har hänt sedan senast då?

Har haft väldigt intensiva veckor. Ganska mycket jobb med företaget och en hel del resande mellan Vasa, Nedervetil och Jakobstad. Jag har också gjort något som inte alls ingick i min "plan" för livet just nu. Förra veckan ansökte jag nämligen om ett deltidsjobb i Helsingfors! Mitt drömjobb. När jag såg annonsen kunde jag inget annat än bara släppa allt och skriva den bästa killer-ansökan jag kunde. Jobbet involverade både mat och foto, styling och bloggande. Japp, mitt drömjobb. Jag gick all in, och insåg att jag verkligen, verkligen ville ha jobbet. Skickade ut alla möjliga önskningar och höll tummarna för brinn kära livet.

Väntade. Och väntade. Men tyvärr var det inte min tur den här gången. I fredags fick jag negativt besked, och blev nog väldigt besviken. Fällde ganska många tårar, och kände mig riktigt less. Jag hade hoppats SÅ mycket. 

Men sedan på något sätt vände det. Det var inte meningen den här gången, och det betyder att det kommer att komma något annat som är ännu mera rätt. Jag litar på det. Och jag tror att denna process var något jag behövde gå igenom för att inse hur mycket jag älskar allt som har med mat, fotande och bloggande att göra. Det var därför jag blev så besviken. Men det var också därför jag fick en sån enorm inspirationskick efteråt. Nu vill jag utvecklas ännu mera, och hitta på en massa nytt både till bloggen och mitt företag. Ja! Under söndagen höll jag därför till i köket största delen av tiden och bara njöt. Fixade denna chokladgröt till frukost, och en hög med helt gudomliga våfflor senare på eftermiddagen. Tänkte nästan njuta ihjäl mig. Recept på våfflorna kommer senare i veckan, och gröten finns längre ner i inlägget. 

Varför berättar jag det här om jobbet då? 

Jo, för att jag vill inspirera dig till att våga. Finns det något du vill, men som du inte vågar ta tag i? För tänk om du misslyckas? Tänk om du gör bort dig, eller blir sårad? Kanske någon du behöver prata med? Något du behöver ändra på? Något du behöver börja med, eller kanske avsluta? Våga. Våga ta risken. Det finns en chans att det kommer att gå helt åt skogen, och att du blir ledsen, sårad och/eller besviken.

Men kära du, det kan också bli bättre än du någonsin kunnat tro. Du kan aldrig veta om du inte vågar ta första steget och tar dig ur din comfort zone. That's where the magic happens. Det är där vi utvecklas som människor, det är där vi växter och kommer närmare oss själva. Och när vi vågar, och vågar göra det direkt från våra hjärtan, då pratar vi verkligen om äkta magi. Då kan vad som helst hända. 

Och sedan om det inte blir som du förväntat dig, ja, då klarar du det också. Det kan göra ont, men det går över. För egentligen finns det ju inget som heter misslyckande. Nej, istället är det vi kallar "misslyckanden" gropar längs vägen. Små eller stora gropar som på ett eller annat sätt kommer att leda dig exakt dit du är på väg. Groparna leder dig rätt, även om det kanske låter helt bakvänt. Och sedan när du kravlat dig upp ur gropen (eller groparna), har du lärt dig något nytt om dig själv. Varje gång. 

Det blev visst en halv roman den här gången. Men så kan det väl bli när man precis kravlat sig upp ur en grop ;) Ha en riktigt skön påskvecka allihopa!

Kram Nathalie

 

FlowKitchen NathalieAuren chokladgrot2


Chokladgröt med banan & chiafrön


(1 stor portion eller 2 små)

2 dl glutenfria havregryn
2 dl vatten
1 dl havremjölk (eller annan vegetabilisk mjölk)
0,25 tsk salt
1 chiaägg (1 msk chiafrön + 3 msk vatten)
1 msk kokosolja
1,5 msk kakao
1 banan
en nypa kardemumma
(lite kokossocker)

Koka havregryn, vatten, mjölk och salt i ca 8-10 minuter. Blanda under tiden chiafrön och vatten i ett glas och låt svälla, rör om ett par gånger. Mosa 2/3 av bananen med en gaffel, spara resten till toppingen. När gröten är klar och har önskad konsistens rör du ner "chiaägget", kokosolja, kakao, banan och kardemumma. Smaka, och lägg till lite kokossocker eller annan sötning om du vill. Låt stå en liten stund innan servering. Toppa med exempelvis banan, kokosflarn. mandlar, quinoapuffar och bipollen. 

 

 

 

 


Foodly's 1 års-lista

Skrivet av Nathalie Aurén 15.03.2018 | 1 kommentar(er)

FlowKitchen sockerfritt


Grattis till 1-åringen!

Tänk att det redan gått ett år sedan Foodly lanserades! Oj så tiden går. Och vad mycket som hänt sedan dess. Det firar vi med en lista som alla vi bloggare här på sajten ska fylla i. 

Häng med!

FlowKitchen oatmeal

 

Mitt bästa inlägg:

Mitt inlägg om hur du kan göra din gröt mera mättande har varit en favorit! HÄR kommer du till den. Också inlägget om känlsoätande är en av mina favoriter. Inläggen som har mest personlig betydelse för mig är det där jag skrev om min nya krönika och när jag berättade hur det kändes efter jag haft min första kurs i vår


Ett recept jag provat:

Ska jag vara ärlig så har jag inte testat några andra recept på sajten. Skäms på mig! Men saken är den att jag nästan aldrig lagar något utgående från recept, jag söker bara inspiration via dem. Något jag har tänkt testa är däremot något av de asiatiska recepten på sidan, som tillexempel denna Koreanska buddha bowlen

 

FlowKitchen chokladtarta

 

Det här skulle jag baka som Foodlys födelsedagstårta:

Jag skulle definitivt baka min chokladtårta med chokladmousse! Den är maffig, och oj så god. 


En annan grym bloggare på Foodly:

Alla såklart! Men nykomlingen Health Food and Other Stories som drivs av Linda ska ni definitivt kolla in, gillar hennes blogg och stil väldigt mycket. Check her out! 


Ett recept jag ofta återkommer till:

Pasta min comfort food nr 1, och det här receptet med svamp, grönkål och soltorkade tomater är något jag lagar ganska ofta. 

 

FlowKitchen Nathalie Auren svamp pasta2

 


Glutenfri kladdkaka med lakritsgrädde

Skrivet av Nathalie Aurén 13.03.2018

FlowKitchen Nathalie Auren kladdkaka2 2


Finns det någon som INTE tycker om kladdkaka? 


Hösten 2014 började jag äta glutenfritt och jag har hållit mig till det sedan dess. Jag mår mycket bättre utan gluten i min kost och upplever det inte speciellt svårt heller. Men om det är något som jag saknar så är det kladdkaka. En perfekt kladdig och lite seg en med vaniljglass till. Och en sådan är det nog väldigt svårt att få till utan vetemjöl och vitt socker. Jag har gjort mina försök under åren, och tror att den här blev bäst hittills. Min kusin bjöd på den här kakan på sitt bröllop och den var verkligen omtyckt. Segheten är tyvärr inte där, men annars tycker jag det blev riktigt, riktigt gott! Nästan som en "äkta" kladdkaka. Kokosgrädden med lakritssmak till passar perfekt till också. 

Hoppas du gillar receptet! 

// Nathalie

 

FlowKitchen Nathalie Auren kladdkaka4

 

Glutenfri kladdkaka

(20 cm springform)

10 st färska dadlar
1 dl kokosflingor
0,5 dl kokosolja
2 dl mandelmjöl
0,5 dl kakao
3 ägg
1 tsk bakpulver
en nypa salt

Värm ugnen till 175°. Ta bort kärnorna ur dadlarna och smält kokosoljan. Mixa dadlar och kokosflingor i en matberedare eller med en stavmixer. Lägg till kokosolja, mandelmjöl, kakao, ägg, bakpulver och salt och mixa till en slät smet. Täck botten i en springform med bakplåtspapper och smörj kanterna med lite kokosolja. Grädda i ugnen i 10 minuter. Har du en större form blir gräddningstiden kortare. Kakan ska vara riktigt kladdig när du tar ut den ur ugnen. Smakar bäst efter en dag i kylskåpet. Servera med lakritsgrädde och exempelvis färska blåbär. 


Lakritsgrädde

1 burk kokosmjölk á 400 ml (kyld över natten)
2 msk citronsaft
1 msk honung
1-2 tsk lakritspulver

Gröp ur den tjocka kokosgrädden som stigit upp till ytan i burken med kokosmjölk och lägg i en bunke. Häll bort kokosvattnet som finns på botten, eller spara det till ex. en smoothie. Lägg till citronsaft och honung och vispa sedan till en fluffig grädde. Rör till sist lakritspulvret. Smaka och lägg till mera honung/lakritspulver om det behöver. Ställ i kylskåpet innan servering, då tjocknar grädden ytterligare. 

 

FlowKitchen Nathalie Auren kladdkaka7


Rödbetsburgare med sötpotatisbröd och vegansk crème fraiche (GF, V)

Skrivet av Nathalie Aurén 08.03.2018 | 2 kommentar(er)

FlowKitchen Nathalie Auren rodbetsburgare4


Finns det något som slår en riktigt saftig hamburgare? 

Kanske nog, men inte mycket. Och den här burgaren som jag nu ska dela med mig av är något alldeles speciellt. Låt mig berätta. Det senaste halvåret har jag riktigt längtat efter mera växtbaserad mat. Mindre kött och mera grönt. Har frysen full med ekologiskt malet nötkött från min mosters gård, men det har inte alls lockat att plocka fram och tillaga den. Och jag tror att det beror på att min kropp helt enkelt inte vill ha så mycket kött längre.

Jag tror på att våra kroppar i allra högsta grad vet vad de behöver, och att de berättar det för oss. Hela tiden. Det vi behöver bli bättre på är att lyssna. Ack så svårt när man inte är van, men en häftig känsla när man märker att det faktiskt går att känna sig ett med kroppen. 

Den här burgaren är min version av en traditionell hamburgare med bröd. En saftig biff med rödbeta och fetaost istället för en blodig biff (originalreceptet kommer från Green Kitchen Stories, gjorde dock lite ändringar), en krämig vegansk crème fraiche och mosad avokado istället för majonäs, ketshup och andra såser, en massa gröna blad, och så rostade sötpotatisskivor istället för hamburgarbröd. Lätt men mättande, fräscht och spännande! Till och med min hårdtränande och köttälskande bror gav tummen upp och åt en dubbelburgare. Det ni, det är bra betyg! 

Basen till den veganska crème fraichen är gjord på cashewnötter, vatten och citron. Så enkelt! Och helt fantastiskt krämigt och lent. I fortsättningen kommer detta att vara en av mina must-haves i kylskåpet! Passar som tillbehör till det mesta, perfekt som dipp till exempelvis grönsaker, eller chips ;) Krävs dock en högpresterande mixer eller matberedare för att få en helt slät kräm. 

Och du, låt inte ingredienslistan skrämma dig. Det är inte alls svårt, jag lovar. Kanske något att pröva på till helgen? 

Ha ett fint veckoslut!

// Nathalie

  

FlowKitchen Nathalie Auren rodbetsburgare6

 

Rödbetsburgare med sötpotatisbröd

(6-8 st)

4-5 rivna rödbetor (ca 4 dl)
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
3,5 dl havregryn
3 ägg
2 msk olivolja
0,5 msk psyllium/fiberhusk
150 g fetaost (den jag använde var gjord på fårmjölk)
1 liten kruka färsk basilika
1 tsk salt
örtsalt, svartpeppar, chili 

1-2 sötpotatisar
olivolja
salt och peppar
1 mosad avokado
citronsaft
örtsalt
salladsblad
vegansk crème fraiche (recept längre ner)

Värm ugnen till 200°. Skala och riv rödbetor med ett rivjärn. Lägg på ett fat och strö lite salt över. Låt stå en stund och krama sedan ur lite vätska. Lägg i en stor bunke. Skala och hacka löken och pressa vitlöksklyftorna. Blanda med rödbetorna tillsammans med havregryn, ägg, olivolja och psyllium. Rör om noga med en slev eller knåda med händerna. Smula i fetaosten och basilikan och låt sedan stå i ca 15 minuter. Detta är viktigt för att havregrynen ska dra i sig vätskan och biffarna sedan hållas ihop. 

Skär sötpotatisen i 1 cm tjocka skivor och lägg på ett bakplåtspapper. Ringla över olivolja och salta och peppra. Rosta i ugnen i ca 20-25 minuter. Mosa avokado med en gaffel och rör ner citronsaft och örtsalt. Ställ i kylskåpet medan du steker biffarna. 

Forma biffar av rödbetssmeten som nu tjocknat. Lägg på ett bakplåtspapper. Värm en stekpanna och stek biffarna i kokosolja tills de får en fin stekyta, ca 3 minuter på båda sidorna. 

Komponera ihop burgare med sötpotatisbröd, salladsblad, rödbetsbiffar, avokado och vegansk crème fraiche. 

 

FlowKitchen Nathalie Auren rodbetsburgare5

 

Vegansk crème fraiche

3 dl, står sig några dagar i kylskåp

225 g cashewnötter (ca 4 dl)
1,5-2 dl vatten
saft från 1 stor citron
1-2 vitlöksklyftor
2 msk näringsjäst
1 tsk salt
2 tsk smoked paprika -krydda (går att utesluta)
örtsalt och svartpeppar

Blötlägg cashewnötterna i minst 6h. Häll bort vattnet och skölj noggrant. Lägg i en kraftig mixer (eller matberedare) tillsammans med 1,5 dl vatten och citronsaft. Mixa till en slät kräm, tar ca 10 minuter beroende på mixer. Du kommer att behöva skrapa ner massan från kanterna och eventuellt lägga till mera vatten. Ha tålamod, den blir nog slät. Pressa i vitlök och lägg i näringsjästen och kryddorna. Lämnar du bort smoked paprika -kryddan får du en neutral och fräsch vitlöks creme fraiche, med paprikan en rökig smak. Mixa så att allt blandas. Smaka och lägg till mera kryddor om det behövs. Ät tillsammans med rödbetsburgarna, eller som dipp/tillbehör till exempelvis tacos, sallad eller råa grönsaker.

 

 


Syrlig risotto med rödris, svamp, purjolök och paprika (GF, VE)

Skrivet av Nathalie Aurén 02.03.2018

FlowKitchen Nathalie Auren redricerisotto

 

När jag lagar mat improviserar jag, det är mera en regel än ett undantag.


Och det här är verkligen ett superbra exempel på just detta! Fick idéen till denna rätt efter min födelsedagsmiddag på Kokokana här i Vasa. Åt grillade räkor på en bädd av rödris, lime, purjo och en massa annat som jag inte kommer ihåg. Smakerna var så fräscha och goda att jag tänkte att detta måste jag pröva på hemma också. Köpte hem rödris ganska fort efter detta, men glömde helt och hållet bort min tanke om att återskapa rätten. 

Tills igår! Hade planerat att göra ett (eller flera) nya recept till bloggen. Gick igenom vad jag hade hemma och hittade påsen med rödris, och kom ihåg min idé. Råkade dessutom ha en fin purjostjälk liggande i kylskåpet, tillsammans med champinjoner, spetspaprika, färsk basilika och citroner. Det blir bra tänkte jag och satte igång. 

Improvisation på hög nivå, jag gick verkligen efter "man tager vad man haver"-konceptet. Men det blev riktigt bra faktiskt! Så kom ihåg det om du vill testa receptet, utgå från vad du har hemma. Har du inte röd spetspaprika, men en gul vanlig paprika istället, ta då den för all del. Eller lime istället för citron, eller varför inte ersätta svamparna med räkor? 


Ha en riktigt skön helg, hoppas vi får fortsätta njuta av det härliga vintervädret!

// Nathalie

FlowKitchen Nathalie Auren redricerisotto2

Syrlig risotto med rödris, svamp, purjolök och paprika (GF, VE)

2 portioner


2 dl rödris
200 g färska champinjoner
0,5 gul lök (eller 1 liten)
2 vitlöksklyftor
1,5 dl purjolök
1 spetspaprika 
0,5 dl tamari soja (vanlig går också bra)
2-3 msk citronsaft
1 msk näringsjäst (går att utesluta)
1,5 tsk örtsalt
svartpeppar, vitpeppar, chilipulver
1 kruka färsk basilika


Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Hacka svamp och lök och fräs i en stekpanna med lite olja. Pressa i vitlöksklyftorna. Skölj och hacka purjolök och paprika. Lägg i stekpannan tillsammans med soja, citronsaft, näringsjäst och kryddor. Stek tills allting är mjukt och fått lite färg. Häll bort vattnet från riset och rör ner riset i stekpannan. Hacka och lägg till basilika, rör om väl och smaka av med mera örtsalt och svartpeppar. Lägg till mera sojasås och/eller citronsaft om det känns för torrt. Toppa med lite färsk basilika och kanske någon bit paprika. 

 

 

 


Om att hålla matkurser

Skrivet av Nathalie Aurén 22.02.2018

FlowKitchen kurs arbis


Hej på er!

Länge sedan sist igen. Det är full rulle kan man säga, och även hur jag försöker lämnar bloggen på en stackars sista plats. Men så är det, det kommer nog att bli en ändring snart. Jag har en massa roliga saker på gång just nu, har bland annat börjat på en företagarutbildning, har flera olika roliga projekt på gång och har dessutom haft vårens första kurs i Jakobstad. Jag är helt överväldigad över allting som händer just nu och får försöka komma ihåg att andas emellan och inte flyga iväg alltför fort. Men det känns så bra, jag är verkligen redo att jobba för det jag vill nu. En härlig känsla.

Men det jag ville berätta om idag är kursen jag hade förra veckan! 

Jag höll alltså en kurs med temat hälsosamma bakverk och efterrätter för Jakobstads Arbis där vi bakade utan gluten, socker och mjölk. Det var ett glatt gäng på 10 personer som dock upp och tillbringade kvällen tillsammans med mig. Vi hade jättekul, godsaker producerades på löpande band och sedan dukade vi upp till en fin och maffig kak- och efterrättsbuffé som vi mumsade i oss. På bilderna ser du en del av det vi lagade, bl.a. äppelmuffins, brownies, chokladkaka med kokosgrädde, bananplättar, raw chokladbollar, matig smoothie och blåbärsrawcake. Och ja, vi blev väldigt mätta och det lämnade en hel del över som deltagarna (och jag) fick ta med sig hem. 

 

FlowKitchen kurs arbis4

 

Jag har alltid haft väldigt svårt att prata inför publik, det har varit något jag hatat. Att stå i centrum har med andra ord inte varit min grej. När jag förra våren fick förfrågan om att hålla min första kurs såg jag hur mina fingrar svarade JA på mejlet, medan hela mitt inre ropade NEJ! Det var något jag ville göra, men jag kunde inte förstå hur jag skulle våga. Jag är typ den sista personen jag hade tänkt skulle hålla kurser i matlagning.. Men dit for mejlet och jag bestämde mig för att se det som en utmaning. Att bevisa för mig själv att jag klarar det. Blev till och med så att jag anmälde mig att ha en krus till. Ni anar inte hur mycket ångest och grubbel dessa två kurser orsakade. Jag ångrade mig säkert hundra gånger. Men jag klarade det! 

Och nu efter att jag haft min tredje kurs inser jag att det här faktiskt är något jag tycker är väldigt kul. Jag märkte till och med att jag njöt av kvällen. Jag kände att jag var i mitt rätta element. Det ni, det är en ganska så ofattbar känsla! Visst darrade jag lite på rösten när vi började och jag presenterade mig, men det gick ändå betydligt bättre än de föregående gångerna. Övning ger färdighet heter det väl? Ännu kan jag självklart inte säga att jag känner mig helt bekväm med att prata inför folk, det är nog fortfarande något av det mest obekväma jag vet. Men jag vill verkligen bli bättre på det, och någon dag ska jag stå inför en stor publik och hålla en föreläsning om något jag brinner för och har kunskap om. Japp, nu var det sagt!

Men kort sagt, jag är stolt över mig själv och min prestation! Och jag är så glad över alla fina människor jag fått träffa hittills, det är ju ni och er uppmuntran och ivrighet som gör det så roligt! Tack för det. 

Jag tyckte det var så kul att jag till och med bad om att få ha en kurs till i Jeppis, hehe. Så för dig som är intresserad:

Måndagen 12.3 kl. 18-21 bakar vi hälsosamma bakverk och efterrätter utan gluten, socker och mjölk i Oxhamns skola! Du kan anmäla dig HÄR

Och tisdagen den 10.4 kl. 18-21 är det dags för kurs i Närpes, HÄR kan du anmäla dig!

Hoppas vi ses!

 


Hur du kan göra din gröt mera mättande

Skrivet av Nathalie Aurén 13.02.2018

FlowKitchen oatmeal


Kollade igenom mitt arkiv och hittade det här inlägget om gröt från förra sommaren. Tycker det passar bra att publicera den igen, med lite nya tips och tricks som jag lärt mig under året. Enjoy!

 

Låt oss prata lite gröt!


Du slevar hastigt i dig en skål med havregrynsgröt på morgonen innan du skyndar iväg till jobbet. Innan du ens hinner sätta dig ner vid skrivbordet känner du det där välbekanta molandet i magen. Det kan inte vara sant, du är hungrig. Redan!

Havregryn och vatten. Och kanske en klick smör. Det säger sig själv. Det hålls man inte länge mätt på. Jo visst, havre innehåller mycket bra näringsämnen så som protein, magnesium och fibrer. Men mättande, nej. Räck upp en hand om du känner igen dig. Det gör i alla fall jag. För så hände det alltid tidigare när jag åt gröt till frukost. Jag blev hungrig typ genast. Men inte längre faktiskt. Och nu ska jag berätta varför. 


Jag äter aldrig BARA gröt.


Nej nej. Utan jag lägger till en massa olika grejer för att göra gröten godare, och på samma gång mera mättande. 


Här är kommer några tips:

  • Havregryn är naturligt glutenfria men eftersom de hanteras i samma utrymmen som andra sädesslag kan det inte garanteras att de är helt fria från gluten. Därför kan man köpa rent havre, dvs glutenfritt havre, om man har celiaki eller annars inte äter gluten. Min favorit är Povenas "Jumbo oats". 
  • Rör ner 1 msk kokosolja i gröten, det gör gröten len och krämig och ger dig bra fetter som gör att du hålls längre mätt.
  • I min vanliga gröt som jag oftast äter till frukost brukar jag röra ner ett ägg strax innan gröten är färdig kokt. Sedan låter jag det puttra en liten stund till tills ägget är klart. Gröten får en helt annan konsistens och blir mera matig. OBS, rör om hela tiden om du har en vanlig kastrull! Annars finns risken att du har mera gröt i kastrullen än i tallriken.. 
  • Koka gröten på valfri mjölk istället för bara vatten, jag brukar oftast koka min på hälften havre- eller kokosmjölk och andra hälften vatten.
  • Häll på ordentliget med frysta bär, t.ex. blåbär och hallon.
  • Och råkar du ha färska bär blir det ännu godare!
  • Mosa en banan och rör ner i gröten, ger en härlig sötma.
  • Min absoluta favorit är att toppa gröten med frysta bananslantar. Varm gröt och iskall banan, det måste testas! Nästan som gröt med glass på ❤ 
  • Riv ett äpple och rör ner hälften i gröten tillsammans med lite kanel medan du toppar härligheten med resten av det rivna äpplet
  • Blanda 1 msk chiafrön med 3-4 msk vatten medan gröten kokar och rör sedan ner i gröten när den är klar.
  • Toppa med mandelsmör, tahnini (sesamsmör) eller jordnötssmör. Jättegott!
  • Släng i lite torkade frukter i kastrullen innan du häller upp gröten, t.ex. russin eller dadelbitar.
  • Koka gröt på annat än havregryn! Bovete, quinoa, amaranth och hirs fungerar lika bra att göra gröt på och ger bra variation.
  • På bilden ser du att jag har lyxat till det lite extra med avokado, granatäpple, bipollen, kokosflingor och kakaonibs, det var en superbra kombination! Men det behöver inte vara exakt så, utan ta bara det du råkar ha i skåpen. Kanske lite nötter, ett päron, frysta lingon eller kanske lite kakao som du rör ner. Var kreativ!
  • Koka dubbelsats när du en gång ställer dig vid spisen och spara det som blir över att äta till mellanmål. Jag tycker att kall gröt är riktigt gott, speciellt om man toppar den med en massa härligheter. 
  • Har du bråttom på morgonen kan du förbereda overnight oats kvällen innan! Blanda 1 dl havregryn med 2 dl vätska, t.ex. havremjölk. Mosa ner en banan och lägg till frysta blåbär, lite kardemumma, en nypa salt och 1 msk chiafrön. Ställ i kylen i en bruk med lock och sedan är det bara att äta när du vaknar. 

 

Om det är något av tipsen jag verkligen tycker du ska testa är det helt klart de frysta bananslantarna! Kolla även in dessa två recept om du vill ha ytterligare inspiration. 

// Nathalie

 

WP37491 170416 nathalieauren havregrynsgrot

Recept på den enklaste och godaste havregrynsgröten

 

 WP41510 0110816 nathalieauren hostgrot

Recept på gröt med stekta äpplen