FlowKitchen header 1260x350

Black bean brownie med pepparkaks­grädde & granatäpple (GF)

Skrivet av Nathalie Aurén 10.12.2017

FlowKitchen Nathalie Auren Blackbeanbrownie

 

Andra advent, tänk så fort tiden går.


Jag befinner mig som bäst i Helsingfors med mina tjejkompisar. Vi har haft en skön helg med julmys, shopping och en kväll ute på vift. Det betyder att jag ännu inte hunnit kika på julbilagan som kom med Vasabladet och ÖT igår, där finns nämligen två recept som jag har gjort. Och den här gudomliga brownien är en av dem! Black Bean Brownie heter det så fint på engelska, och ja, den är faktiskt gjord på svarta bönor. Att använda bönor i glutenfri bakning har blivit vanligare de senaste två åren, men jag kommer ännu ihåg min reaktion när jag första gången såg ett recept med bönor istället för mjöl. Bönor, på riktigt?! Jajjamen. Härligt kladdigt blir det också. Och tillammans med pepparkakskrydda, kokosgrädde och granatäpple blir en riktig vinnare till julen. Vågar du testa? 


(Ja, det gör du!)


Nu ska jag hoppa på tåget tillbaka hemåt, hoppas ni också haft en skön helg. 

// Nathalie

 

FlowKitchen Nathalie Auren Blackbeanbrownie2

  

Black bean brownie med pepparkaksgrädde & granatäpple (GF)

(springform 20 cm)

1 paket svarta bönor á 170 g avrunnen vikt
8 st stora färska dadlar eller 10 st mindre
0,5 dl kokosolja
2 msk mandelmjöl
4 msk kakao
1 tsk matsoda
0,5 tsk salt
2 ägg
1 dl granatäppelkärnor
kakonibs

Värm ugnen till 175°. Smäölt kokosolja i en liten kastrull. Låt svalna. Skölj bönorna noggrant och ta bort kärnorna ur dadlarna. Mixa bönor och dadlar i en matberedare. Lägg till kokosolja och mandelmjöl. Tryck ner smeten från kanterna några gånger och mixa tills smeten är slät och kladdig. Lägg till kakao, matsoda, salt och ägg och mixa lite till. Täck botten i en springform med bakplåtspapper och smörj kanterna med kokosolja. Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Kakan ska vara kladdig i mitten. Låt helst kakan stå i kylskåpet över natten innan servering. Servera tillsammans med pepparkaksgrädde, kakaonibs och granatäppelkärnor. Vaniljglass eller vanlig vispgrädde fungerar också bra.


Pepparkaksgrädde

1 burk kokosmjölk á 400 ml (kyld över natten)
1 msk honung
1,5 tsk pepparkakskrydda

Gröp ur den tjocka kokosgrädden som stigit upp till ytan och lägg i en skål tillsammans med honung och pepparkakskrydda. Vispa till en slät grädde med en elvisp.

 

FlowKitchen Nathalie Auren Blackbeanbrownie3

 

 


Receptinspiration - bloggens alla julrecept

Skrivet av Nathalie Aurén 07.12.2017

WP44463 061216 nathalieauren glutenfriapepparkakor

 

Dags för lite receptinspiration!


Passar bra sådär en mörk torsdagskväll tycker jag. 

Julen är här fortare än man kan tro, och då kan det vara en bra idé att redan nu bestämma vad som ska bakas och fixas. Och eftersom bloggens kategorier inte fungerar som de ska vill jag göra det lite lättare för er som söker hälsosamma recept till julen. Jag tänker mig att det här inlägget kan vara något du kan spara och komma tillbaka till senare när det är dags att sätta igång med julstöket på riktigt.  

I det här inlägget finns alla julrecept som blivit publicerade här på bloggen, och jag kommer att fylla på med flera under de kommande veckorna. De flesta recepten är mina egna, och ett par är sådana som jag testat från andra bloggar. 

Enjoy!

 

FlowKitchen Nathalie Auren mjukpepparkaka2

Mjuk pepparkaka med lingonfrosting

 

FlowKitchen Nathalie Auren Persimonpaj4


Smulpaj med persimon

 

WP44463 IMG 3118

 

Glutenfria pepparkakor

 


WP44341 021216 nathalieauren cakepops

Cake Pops med pepparkaka

 

WP44341 021216 nathalieauren knack

Knäck med smak av pepparkaka

 

WP44341 021216 nathalieauren pepparkakasglass



Mjölkfri pepparkaksglass med lingon

 

WP44598 121216 nathalieauren rawcake jul2


Raw pepparkakscheesecake

 

 


Julig smulpaj med persimon (GF, VE)

Skrivet av Nathalie Aurén 03.12.2017

FlowKitchen Nathalie Auren Persimonpaj2

 

Hej på er!

Första advent till ära vill jag dela med mig av ett väldigt enkelt recept som jag fixade till här under veckan. En smulpaj med persimon. Persimon påminner lite om persika, men har en lite annan konsistens. Som tomat läste jag någonstans, men det håller jag inte riktigt med om. Nåväl, persimon är en riktig säsong- och trendfrukt just nu, kallas också för sharon och kaki. Och hör julen till om du frågar mig! Receptet är som sagt mycket enkelt, bara att röra ihop ingredienserna och skala och skiva frukterna. Inte ens en mixer behövs. Och det smakar sådär härligt juligt med kanel och nejlika. Åt min som både mellanmål och frukost, hehe. 


Ha en skön söndag!

// Nathalie

 

FlowKitchen Nathalie Auren Persimonpaj

 

Smulpaj med persimon 

(liten form, ca 18 cm)

2 dl havregryn
1 dl mandelmjöl
0,25-0,5 dl kokossocker
2 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk nejlika
0,5 tsk salt
1 dl smält kokosolja
2 st persimon


Värm ugnen till 175°. Smält kokosoljan i en liten kastrull. Rör ihop de torra ingredienserna och kryddorna i en bunke. Gillar du sött lägger du i 0,5 dl kokossocker, vill du ha mindre sött är det 0,25 dl som gäller. Häll i kokosoljan och rör om till en smulig deg. Skala persimonfrukterna. Skiva en halv frukt i tunna skivor så att det fina mönstret inuti syns. Skär resten i små bitar. Smörj en form med kokosolja och tryck ut 2/3 av smuldegen i den. Lägg sedan över persimonbitarna och den återstående 1/3 av degen. Dekorera till sist med de tunna persiomskivorna. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Servera tillsammans med kokosmjölk, vispgrädde, vaniljsås eller något annat som du gillar!

 

 

FlowKitchen Nathalie Auren Persimonpaj4

 


Sockerutmaningen - hur gick det?

Skrivet av Nathalie Aurén 30.11.2017

FlowKitchen sockerutmaning

En månad har gått, och idag är det sista dagen på Flow Kitchens sockerutmaning!  

 
Berätta, hur har det gått för er som varit med? Har ni hållit ut hela månaden? Och hur har ni mått? I want to know! 

Hur har det gått för mig då? Jo, det har gått bra. Endast några få gånger har jag saknat socker (choklad), men annars har jag faktiskt inte tänkt på det så mycket. Och kan bero på att den här gången har jag verkligen känt att jag gör det för mig själv, för att jag vill. Och vilken enorm skillnad det är från att alltid tidigare ha gjort det med en tanke om att jag måste för att vara hälsosam. Och så länge ordet måste finns med är det inte hälsosamt, inte på riktigt. 

Några insikter efter en 30 dagar utan vitt socker:

  • När jag väl hade bestämt mig fanns det inget tvivel, det var klart att jag skulle klara mig utan socker en månad. 
  • Så skönt det är att inte äta socker. Jag känner mig så mycket klarare i huvudet.
  • Varför glömmer jag då alltid bort det, och faller tillbaka i sockerträsket?
  • Socker behöver inte vara lika med njutning eller belöning. Det går att njuta av annat gott. Jag älskar mina smoothiebowls om kvällarna till exempel!
  • Det är hemskt hur vi överöses av lockelser från alla håll. Reklam som skriker att det här är det godaste som finns, du måste smaka. Inte är det konstigt att vi har problem med sockerberoende, övervikt och ätstörningar. 
  • Jag mår bra helt enkelt BRA utan socker, och det känns som den bästa insikten av dem alla.

 

Jag kommer inte att börja äta socker igen. Det känns så bra nu, så varför skulle jag låta mig slinka tillbaka. Säkert kommer jag att äta lite choklad på julen, men jag vill verkligen inte hamna i beroendet igen. Då är det bättre att avstå. Tanken med den här utmaningen var att få en början till något nytt. En omstart. Och från och med i morgon är det ingen utmaning längre. Då är det bara mitt liv. Utan socker. Och det känns bra!


Hur tänker du? Hur kommer du att fortsätta? 


// Nathalie

 

 


Mjuk pepparkaka med lingonfrosting (GF, M)

Skrivet av Nathalie Aurén 23.11.2017 | 1 kommentar(er)

FlowKitchen Nathalie Auren mjukpepparkaka

 

I morgon är det exakt en månad till julafton. 


Och jag har inte handlat en endaste julklapp. Har inte ens tänkt på något sånt ännu. Men hey. Ingen stress. Det finns viktigare saker att lägga energin på. Istället tycker jag vi tar och gottar ner oss i det här receptet som jag gjorde för ett par veckor sedan. En härligt saftig och kryddig mjuk pepparkaka med lingofrosting gjord på cashewnötter. Nami! Receptet hittas också idag i både Vasabladet och ÖT. Alltid lika spännande att se sina kreationer i tryck. Speciellt när det handlar om just det här som ligger mig så nära hjärtat. Tror jag aldrig kommer att bli helt van med det. 


Kakan är gjord i en liten form, om du bara har en kakform i vanlig storlek går det bra att dubbla receptet. Lite längre tid i ugnen blir det då. Och lingofrostingen, den är också helt fantastisk att lägga på gröten. Jag tror jag måste göra en stats till av bara den, bara för att få njuta lite extra på mornarna. 


Var försiktiga i snöstormen. Och ta hand om er. 

// Nathalie

 

FlowKitchen Nathalie Auren mjukpepparkaka2


Mjuk pepparkaka med lingonfrosting

(en liten kakform)

2 msk kokosolja
1,5 dl havremjölk
1 dl flytande honung
1,5 tsk kanel
1,5 tsk malen nejlika
1,5 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
2 dl mandelmjöl
1,5 dl havremjöl
1 msk fiberhusk
1,5 tsk bakpulver
1 krm salt
2 ägg
1 dl lingon


Värm ugnen till 175°. Smält kokosolja i en liten kastrull och dra till sidan. Häll i mjölk, honung och kryddor och blanda väl. Låt svalna. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en annan bunke. Rör ner äggsmeten, kryddblandningen och lingon tillsammans med de torra ingredienserna. Låt stå i några minuter. Smörj en mindre kakform med kokosolja och bröa med lite mandelmjöl. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna innan den tas ur formen. Placera kakan på ett fat och dekorera med lingonfrosting och frysta lingon. 

 

Lingonfrosting


1 dl cashewnötter (blötlagda i minst 2h)
1 dl krämig kokosmjölk
2 tsk honung
2 tsk citronsaft
0,5 dl lingon


Häll bort blötläggningsvattnet från cashewnötterna och skölj dem noga. Lägg i en matberedare eller mixer tillsammans med kokosmjölk och mixa tills frostingen är slät. Lägg till honung, citronsaft och lingon och mixa lite till. Lägg till mera honung om det behövs. Passa även bra som tillbehör till gröt och yoghurt.

 

 


Pumpasoppa med ingefära, gurkmeja & rostade pumpafrön (GF, VE)

Skrivet av Nathalie Aurén 17.11.2017 | 1 kommentar(er)

FlowKitchen Nathalie Auren Pumpasoppa2


Äntligen fredag! 

 
Eftersom mitt jobb är väldigt omväxlande och arbetsveckorna sällan är från måndag till fredag brukar jag inte lägga så stor vikt på vilken veckodag det är. Helg är ju självklart alltid helg, men jag kan lika bra vara ledig en onsdag som en lördag. Och det är faktiskt ytterst sällan jag känner någon form av måndagsångest. Kan ju bara betyda att jag valt rätt? Men därför känns det också just den här fredagen lite extra härligt att det är helg, eftersom jag haft en NORMAL arbetsvecka från må-fre och har en hel, ledig helg framför mig. Så skönt! Ska ta mitt pick och pack och åka ner till Åbo, blir bra att komma bort och koppla av. Vad gör ni i helgen? 

Nu till dagens recept! Jag vet, Halloween är förbi för länge sedan. Men det finns ännu pumpor i affärerna och jag tycker att man gott och väl skulle kunna äta pumpa året om. Det här är en krämig och värmande pumpasoppa med sting. Mm-m! Ingefära, gurkmeja och rosmarin tillsammans med rostade pumpakärnor är en bra kombo. Och du, ta dig det lilla besväret och rosta pumpakärnorna ett par minuter, det blir mycket godare då.

Soppan passar bra som förrätt till en större middag, eller så till lunch en dag när du vill ha något lättare. 

Ha en riktigt fin helg, kram!

// Nathalie

 

FlowKitchen Nathalie Auren Pumpasoppa

 

Pumpasoppa med ingefära, gurkmeja & rostade pumpafrön (GF, VE)

(2 stora portioner eller 3-4 små)

1 normalstor butternut pumpa
1, 5 dl vatten
1 dl kokosmjölk
1 msk olivolja
1 stor vitlöksklyfta
1 tsk gurkmeja
1 cm riven ingefära
1 tsk rosmarin
2 tsk örtsalt
lite svartpeppar
0,5 dl pumpafrön

1. Värm ugnen till 200°. Dela butternut pumpan på mitten och skär i 4-6 mindre bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i ca 40 minuter. Köttet ska vara helt mjukt. Ta ur ugnen och låt svalna en liten stund.

2. Ta bort köttet från skalet med en sked eller kniv och lägg i en matberedare. Mixa till slät tillsammans med vatten, kokosmjölk och olja. Pressa i vitlök och lägg i alla kryddor. Mixa en god stund så att allt blandas och soppan blir helt slät. Smaka av med mera salt och peppar. 

3. Häll soppan i en kastrull och värm upp. Rosta under tiden pumpafrön i en torr och het stekpanna. Servera soppan med en skvätt kokosmjölk och rostade pumpafrön.

 

 

 

 


Rädda dagen med en gyllene gröt med gurkmeja och chiafrön (GF, VE)

Skrivet av Nathalie Aurén 14.11.2017

FlowKitchen Nathalie Auren gurkmeja grot


Hej tisdag!


Hur är det med er? Jag har haft en bra start på veckan, har känt mig pigg och haft hur mycket inspiration som helt. Kanske det har lite att göra med att jag nu varit två veckor utan socker, jag vet inte. Men nu idag känns det lite trögt. Jag är sugen på något sött. Helst choklad. Småäter lite, tar en frukt även om jag inte är hungrig. Har mycket jobb att ta tag i men får liksom ingen början. Suck. Petar lite här och lite där, och hittar mig på facebook. Igen. Men så är det ibland. Ibland är det bara en lite tröttare dag. Och det är väl helt okej, och naturligt också för den delen. Det går ju upp och ner. Och att vänja sig att vara utan socker går ju också i vågor, ibland känns det som en dans på rosor och ibland känns det omöjligt. När man dessutom känner sig lite trött är det ännu lättare att sukta efter det som är "förbjudet". Men då kommer vi ju in på det som var, och är, hela tanken med den här sockerutmaningen. Att göra det med kärlek. 


Och mitt sätt att ta in lite mera kärlek just idag är följande:

- Går ut på en promenad i solskenet innan lunch, det botar åtminstone tröttheten, sötsuget och håglösheten lite grann. 
- Bestämmer mig för att ta tag i den allra viktigaste jobbuppgiften för idag, inget annat.
- Lägger på uppiggande musik på spotify och blir genast lite mera lätt om hjärtat. Det är latinska rytmer som gäller hos mig just nu.
- Tar en paus och andas lite, och efter det känns det helt okej att jobba lite till. 
- Äter ett ordentligt mellanmål i form av en smoothie full med nyttigheter, nästan lika gott som choklad.
- Och till sist, ger efter för sötsuget, som trots mellanmålet kom smygande, och belönar mig med två (eller tre) färska dadlar. Det är kärlek!

Och för att pigga upp mig själv ännu lite till, och kanske er också, tänkte jag dela med mig av den här fina gröten som var min frukost en dag förra veckan. Det är gurkmeja som ger den härliga gula färgen, perfekt att boosta frukosten med nu när förkylningsbasillerna finns överallt. Den räddar den allra mörkaste och tröttaste novemberdagen, jag lovar. 

Sköt om er.

// Nathalie

 


 

Gyllene gröt med gurkmeja och chiafrön (GF, VE)

(en portion)

1,5 dl glutenfria havregryn (jag använde Povenas Jumbo Oats)
1 dl vatten
1-1,5 dl havremjölk (eller annan mjölk du hellre föredrar)
0,5 tsk salt (jag använde ren havssalt)
1 msk chiafrön + 4 msk vatten
1 msk kokosolja
0,5-1 tsk gurkmeja
0,5 tsk kanel
lite flytande honung

en liten nypa malen svartpeppar 

Förslag till topping:
ett ekologiskt päron
frysta hallon
pumpafrön
kakaonibs
bipollen


Koka upp havregryn med vatten, havremjölk och salt. Lägg till mera vätska om gröten blir för tjock och stabbig. Blanda chiafrön med vatten i ett glas och låt stå och svälla medan gröten kokar. Detta blir ett så kallat chia-ägg. Rör om då och då. Dra bort gröten från plattan och blanda ner kokosolja, gurkmeja, kanel, honung och svartpeppar. Rör till sist ner chia-ägget. Ät gröten med valfri topping, jag åt min med päron, hallon, pumpafrön, kakaonibs och bipollen. 

 

 

 


Nacho­tallrik med pulled oats, sötpotatis­kräm & ärtpesto (GF, VE)

Skrivet av Nathalie Aurén 10.11.2017

FlowKitchen Nathalie Auren Nachos Pulled oats


Nachos utan kött. Oh my!

 
Under hösten har jag ätit mera vegetariskt och veganskt, och tycker det är så spännande med alla nya smaker. Allting smakar så mycket, och så annorlunda. Som om smaklökarna varje gång får sig en ny upplevelse. Den finska uppfinningen Pulled Oats har funnits i butikshyllorna en god tid redan, men inte förrän nu har jag kommit mig för att testa. Och jag blev verkligen positivt överraskad! Pulled oats, eller Nyhtökaura, är alltså ett veganskt alternativ till kött och är gjord på havre, bondbönor och gula ärtor. Kallas tom för det "perfekta proteinet". Verkligen något som jag kommer att köpa hem flera gånger. 

Låt oss nu prata om det här receptet. Paketet med pulled oats hade stått en god stund i kylskåpet innan jag kom på vad jag skulle laga av det. Googlade på recept med produkten i fråga, och kom in på tillverkarens egen hemsida där det fanns massor med olika recept. En tallrik med nachos fångade genast min uppmärksamhet och jag visste exakt vad jag ville laga. Tog inspiration från det här receptet, men gjorde sedan en hel ändringar. 

Och när jag sedan satte mig ner och tog första munsbiten blev jag så lycklig. Oj vad gott det var! Smakerna gifte sig perfekt i munnen, det här är något som alla mina köttälskade vänner och familjemedlemmar helt klart också skulle gilla. Testa att göra det här till tacomyset nästa gång, kanske redan ikväll? Låt dig inte avskräckas av den relativt långa ingredienslistan, det tog bara ca 30 minuter att laga allting. Och om du inte vågar dig på pulled oats går det utmärkt att byta ut det mot kyckling eller nötkött, men testa nu åtminstone att laga tillbehören. Jag lovar, du blir inte besviken. 

Ha en riktigt fin helg!

// Nathalie

 

FlowKitchen Nathalie Auren Nachos Pulled oats2

 

Nachotallrik med pulled oats, sötpotatiskräm & ärtpesto (GF, VE)

(4 portioner)

Pulled oats:

1 paket Pulled Oats (nude)
1 liten rödlök
1 röd paprika (andra färger går också bra)
2 msk kokosolja 
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk honung
3 msk vatten

1,5 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
1 tsk oregano
1 tsk örtsalt
lite svartpeppar

Tillbehör: 
1 påse nachos (jag använde ekologiska från Santa Maria)
Sötpotatiskräm & ärtpesto (recept längre ner)
Färska örter (jag hade persilja hemma, men koriander eller oregano skulle säkert funka super de också)


Värm en stekpanna med kokosolja. Finhacka rödlök och paprika och stek lätt i några minuter. Lägg till pulled oats och hacka i mindre bitar med en stekspade. Pressa ner vitlök och lägg sedan i honung, vatten och kryddor. Stek i några minuter och blanda väl, dra sedan av plattan och låt stå under lock en stund för att låta smakerna gotta ihop sig. Smaka av med mera salt och svartpeppar om det behövs. Blir det för torrt lägger du till lite mera vatten. Komponera ihop färdiga portioner med nachos, pulled oats, sötpotatiskräm, ärtpesto och eventuellt lite färska örter. 

 

FlowKitchen Nathalie Auren Nachos Pulled oats5


Sötpotatiskräm:

500 g sötpotatis
vatten att koka i
1 lime (saft och skal)
0,5 tsk chilipulver
1 tsk smoked paprika (går att utesluta)
1 tsk örtsalt
lite svartpeppar
1-1,5 dl vatten

Skala och tärna sötpotatisen. Koka i ca 15 minuter tills den är mjuk. Stavmixa till en slät kräm. Riv skalet från en lime och lägg i tillsammans med limesaften. Lägg i kryddorna tillsammans med vatten och mixa väl. Smakar bäst varm men går också bra att äta kall. 

 

Ärtpesto:

1 påse frysta ärtor
1 dl solrösfrön
1 dl olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
0,5 lime (saft)
1 tsk örtsalt
0,5-1 dl vatten

Koka upp ärtorna i ett par minuter. Lägg sedan i en matberedare tillsammas med solrosfrön och olivolja. Mixa till en slät kräm. Lägg till pressad vitlök, lime, örtsalt och 0,5 dl vatten och mixa lite till. Lägg till mera vatten om peston blir för tjock. 

 

FlowKitchen Nathalie Auren Nachos Pulled oats7


En vecka utan socker

Skrivet av Nathalie Aurén 07.11.2017

FlowKitchen sockerutmaning

 

En vecka utan socker. Wohoo!


Hur går det för er? Har ni sluppit det värsta suget?

Jag klarade helgen relativt smärtfritt. Några gånger hann jag dock tänka tanken: varför gör jag det här?! Men ganska snabbt kom jag på andra tankar. Det allra svåraste är att vara på besök hos någon där det bjuds på en massa sötsaker. Som när jag var hos mormor. En konfektask stod öppen på bordet tillsammans med en skål minipätkis (min favorit) och nygräddade kanelbullar. Så gärna hade jag också tagit ett par bitar. Eller tio. Samma sak var det dagen efter. Då var det glass hos moster som lockade. Men ändå kunde jag avstå utan någon större ansträngning. Även om det är svårt är det trots allt enkelt. För jag har ju bestämt mig. Då är det så, och det är bara att gilla läget. Och båda gångerna hade jag också förberett mig och tagit med något eget, för att bara sitta och se på när andra äter är en pina jag inte vill utsätta mig för.

Därför, ett hett tips till dig: ta alltid med något eget om du inte är säker på om du kommer att kunna äta det som bjuds. Kanske du dessutom kan locka andra att smaka på dina hälsosammare alternativ!

Det är intressant hur medveten man blir över sitt beteende. Hade jag inte bestämt mig för att vara utan socker hade jag bergsäkert ätit tills jag mått illa både hos mormor och hos moster. När jag ger efter och låter sockerhjärnan ta över är jag den som alltid slickar alla skålar och tar den där sista portionen glass som ingen annan vill offra sig för. Och det mår varken jag eller min kropp bra av. Därför är jag så glad att jag nu väljer att göra andra, och bättre, val. För jag vill ge mig själv de bästa förutsättningarna till att må så bra jag bara kan. Och det är ju precis det som är kärlek

På tal om att göra val. Läs gärna min senaste krönika där jag intervjuade Pamela om hennes stora livsstilsförändring. Från att ha varit en heltidsbantare med en väldigt osund relation till mat är hennes egen hälsa idag det allra viktigaste och hon försöker att hela tiden göra val som får henne att må bra. Så inspirerande att få ta del av hennes historia. Här kommer du till den. 

Det var lite lösa tankar som snurrade i mitt huvud. Nu ska jag ta och testa ett recept som eventuellt kommer upp på bloggen till helgen.

Ha det gött!

// Nathalie

 

 


Vad göra när sötsuget slår till?

Skrivet av Nathalie Aurén 03.11.2017

FlowKitchen jordgubbar

Hej på er!

Hur mår ni? Var det någon som blev inspirerad och är med i min sockerutmaning? Här kan du läsa om den om du missat den! Jag är inne på dag 3 utan socker. Har gått riktigt bra, förutom att jag tänkte glömma vad jag gett mig in på redan första dagen. Hups. Nåväl, det är ju en dag i taget som gäller! 

Sockertutmaningen med betoning på kärlek. Men vad betyder det? För mig betyder det att vara snäll mot mig själv och att inte vara så hård. Det ÄR svårt att bli av med sötsuget, och att ändra ett beteende är inget som sker över en natt. Det kräver övning, övning och ännu mera övning. Och också kärlek i den bemärkelsen att jag vet att jag gör mig själv en tjänst. Hela jag mår bättre i längden av att inte äta socker, och då är jag redo att kämpa lite början för att komma dit. Hur tänker du? 

Sötsuget har slagit till redan flera gånger, och jag vet att de kommande dagarna kan bli utmanande. Vad gör jag då? 


Att göra när sötsuget slår till:

  • Drick vatten! Enklare kan det inte bli. Om man tar ett vattenglas när sötsuget kommer är chansen stor att man blir distraherad och glömmer bort det hela.
  • Borsta tänderna. Med en fräsch smak i munnen är mycket svårare att ge efter för suget, och det mesta smakar dessutom illa när det skär sig mot tandkrämen. 
  • Ät lite frysta bär. Frysta hallon är många gånger min räddning! Syrliga och lagom söta, perfekta för att stilla begäret. 
  • Ta en frukt. Sött, men inte ändå samma sak som socker. 
  • Rör på dig. Gå ut på en promenad och få lite frisk luft, eller gör några stretchövingar om du inte har tid för annat. 
  • Stanna upp och känn efter lite. Varför är du sugen? Är du trött? Ledsen? Stressad? Vad behöver du, egentligen? Sötsug och nedtryckta känslor går ofta hand i hand. Våga lyssna på känslorna den här gången, vad är det som pågår inom dig? 
  • Ring en vän. Ha någon du kan ring till när det kniper. Berätta hur svårt det känns att stå emot och be om stöd. Om några minuter kan jag lova att du glömt bort allt som heter sötsug. Och choklad också för den delen. 
  • Ät riktigt mat. Kanske du bara är hungrig? Ät en ordentlig måltid med bra mat och mycket grönsaker. 
  • Kom ihåg mellanmålen. Sjunker blodsockret och du hinner bli trött och hungrig är chansen stor att du ger efter för suget. Se till att ha ett par mellanmål med dig under dagen och ät dem när det krisar. En frukt och lite nötter, ett kokt ägg, en smoothie eller yoghurt, vad som helst som är lätt att förbereda och ta med sig. 

Här du andra tips? Dela gärna med dig i så fall! 

Avslutningsvis tipsar jag om några recept som kan bli dina räddare i nöden! Klicka på bilden för att komma till receptet. 

WP37372 150416 nathalieauren appelpaj


Äppelpaj i skål

 

FlowKitchen chokladmousse


Chokladmousse med avokado 

 

FlowKitchen greensmoothie


En grön smoothie som inte smakar grönt

 

FlowKitchen glassrecept3


Mina bästa glassrecept