FlowKitchen header 1260x350

Tips på våffelrecept

Skrivet av Nathalie Aurén 24.03.2017

I morgon är det våffeldagen!


... och jag har inget våffeljärn. Det står högst upp på min att skaffa -lista. Så det blir tyvärr inga våfflor för mig. Men eftersom det finns så otroligt många andra duktiga matkreatörer där ute tänkte jag tipsa om tre våffelrecept från några av mina favoritbloggar.


När jag fått skaffat mig ett järn ska jag laga dem alla tre! 


Ha en riktigt skön helg allihopa! 

 

korvapuustivohvelit



Kanelbullevåfflor från Vanelja

(foto: Virpi Mikkonen)

 

 

MG 11461 liten2

 

Glutenfria våfflor med kokosgrädde och bär

(foto: Hanna Göransson)

 


Screen Shot 2017 03 24 at 12.47.53

Salta våfflor med dill

(foto: Malin Båtmästar)

 

 

 


Kikärtsbiffar med fetaost, quinoa och tzatziki

Skrivet av Nathalie 23.03.2017

FlowKitchen kikartsbiffar


Vegetariska köket, jag gillar dig.


De senaste månaderna har jag blivit inspirerad till äta mera grönt. Mera växtbaserat, mindre kött. Men eftersom jag aldrig förr har gjort vegetarisk mat på "riktigt" (bortsett från halloumisallader och ärtsoppa på burk) har jag känt mig ganska bortkommen. Nu i och med bloggflytten hit till Foodly bestämde jag mig för att jag ska ge det vegetariska köket en chans! Nu har jag ju en perfekt orsak till att pröva nya rätter och få fart på kreativiteten. Utan att riktigt ha tänkt på saken har jag ätit nästan helt vegetariskt denna vecka, tack Elin för inspirationen!


Här får ni nu mitt allra första vege-recept! Kikärtsbiffar med fetaost, persilja-qunioa och tzatziki. Det blev faktiskt riktigt gott! På något sätt är det som om vegetariska rätter smakar så mycket mera, det tycker i alla fall jag. Eller kanske det beror på att det är nya smaker man inte är van med?

 


 

Kikärtsbiffar med fetaost (6 st)

1 förpackning förkokta kikärter (á 290g)
2 ägg
1 vitlökskylfta
1 msk psyllium/fiberhusk
0,5 tsk salt
1 tsk örtsalt
2 tsk oregano
1 dl riven morot
70 g fetaost (gjord på fårmjölk eller vanlig)

olivolja till stekning
2 msk vita/svarta sesamfrön


1. Skölj kikärterna. Mixa tillsammans med ägg och vitlök. Tillsätt psyllium och kryddor. 
2. Smula fetaosten och rör ner i smeten tillsammans med riven morot. Låt svälla i ca 5 minuter.
3. Dela degen i 6 delar, rulla till bollar och platta ut till små biffar. Strö över sesamfrön.
4. Stek på medelhög värme i ca 5-7 minuter på båda sidorna. 

Persilja-quinoa

1 dl quinoa
3 dl vatten
0,5 tsk salt
0,5 dl färsk, hackad persilja
1 msk citronsalt
lite olivolja, örtsalt och svartpeppar

1. Koka upp vatten och salt. Skölj quinoan. Koka quinoan enligt anvisningar på förpackningen, ca 10 minuter. 
2. Hacka persiljan och blanda i den färdigkokta quinoan tillsammans med citronsaft, olivolja, örtsalt och peppar. 


Tzatziki

2,5 dl sojayoghurt
0,5 gurka
2 små vitlöksklyftor
1 msk citronsaft
0,5 tsk örtsalt
lite olivolja och svartpeppar

1. Skölj och riv gurkan grovt. Pressa ur vätskan. Blanda gurkan med sojayoghurten i en skål.
2. Pressa ner vitlöksklyftorna och tillsätt citronsaft, örtsalt, olivolja och peppar. Låt stå i kylen en stund innan servering. 

 

 


Chokladmousse med avokado

Skrivet av Nathalie 20.03.2017

FlowKitchen chokladmousse2


Hej måndag!


Efter en helg med jobb och fullspäckade kvällar tar jag en ledig dag i dag. Välbehövligt minsann! Lyxigt att kunna bestämma över tiden själv, jag klagar definitivt inte. Tack ska ni ha förresten för den fina responsen jag fått för bloggen! Det känns bra att vara här, ska bli spännande att se hur hela Foodly-konceptet kommer i gång och utvecklas. 


Nu tycker jag att vi tar och kickar igång den nya veckan med ett alldeles ljuvligt recept på en mjölk- och sockerfri chokladmousse. Det är avokado som är den avgörande ingrediensen, konsistensen blir sådär härligt krämigt och fluffigt. Chokladsåsen är sedan som pricken över i:et, det kan ju aldrig bli för mycket choklad. Passar perfekt som mellanmål eller efterrätt.


Nu ska jag ta mig an min lediga dag och bara njuta, ha en bra start på veckan!

 

FlowKitchen chokladmousse

 

Chokladmousse med avokado (2 stora eller 4 små protioner)

1 burk kokosmjölk (á 400 ml, kyld över natten)
1 stor, mogen avokodo
1 liten, mogen banan
2 msk kakao
3 msk agavesirap
en nypa salt
kakaonibs och kokosflingor att toppa med

1. Gröp ur kokosgrädden som stigit upp till ytan i burken med kokosmjölk. Spara vattnet till t.ex. en smoothie. 
2. Vispa kokosgrädden fluffig med en elvisp.
3. Mixa sedan grädden, avokado och banan med en stavmixer. 
4. Lägg till kakao, agavesirap och salt och mixa lite till. Smaka och lägg till mera sötning om det behövs. 
5. Toppa med chokladsås, kakaonibs och kokosflingor. 


Chokladsås

1 msk kokosolja
1 msk kakao
1 msk agavesirap

1. Lägg alla ingredienserna i en liten kastrull och hetta upp.
2. Rör om en liten stund på låg värme tills allting har smält. 
3. Använd genast eller hetta upp senare, såsen stelnar väldigt snabbt. 

 

 

 


Välkommen till Flow Kitchen!

Skrivet av Nathalie 16.03.2017

FlowKitchen Nathalie2


Hej Foodly!

Vad spännande det är. En helt ny sajt. Om mat, med mat och för alla som älskar mat. Jag tror bestämt att jag är på rätt ställe! Det är en ära att få vara med och starta upp något helt nytt. Det kommer att bli jättebra tror jag. 


Jag heter Nathalie, är 27 år ung och nördigt intresserad av mat och hälsa. Jag tänker för det mesta på mat. Det som gör att jag enkelt stiger upp på morgonen är att jag ska få äta frukosten jag redan tänkt ut kvällen före. Och så blir jag ju också väckt med en blöt hundpuss varje morgon.. Men frukosten är nog ändå det som väger mest. Om jag skulle få välja vilken måltid jag skulle äta resten av mitt liv, skulle frukosten vara ett enkelt val. Jag njuter av att pyssla i köket och improvisera fram nya rätter och godsaker. Att äta god mat är nog kanske något av det bästa jag vet, om inte det allra bästa. Den perfekta avokadon, en riktigt krämig smoothie eller en krispig sallad på en uteservering får mig att göra små glädjeskutt inombords.  Ja, ni hör. Jag älskar mat!

Min hund Pepe, havet och naturen, böcker (helst fina mat- och självhjälpsböcker), yoga och mina fina vänner är annat jag tycker extra mycket om. Jag är uppväxt i skogen i lilla byn Nedervetil men bor för tillfället i Vasa, och jag tror att jag hittat min stad. Jag är dock en riktig lantis och behöver mycket tystnad och egentid för att fungera. Jag jobbar som grafisk designer och driver eget företag från mitt lilla hemmakontor. Några dagar i veckan hittar ni mig också vid hälsokostbutiken Vasa Naturkost. 

Här på min blogg Flow Kitchen kommer ni att hitta gluten-, komjölk- och sockerfria recept. Och framför allt inspiration till ett hälsosammare och rikare liv. Jag tror på mat med färska råvaror och rena ingredienser. Det ska vara riktig mat! Vi och våra kroppar behöver bra mat med mycket näring för att må bra. Talesättet "du är vad du äter" stämmer skrämmande bra! Jag trivs i det hälsosamma köket och får en kick av att lyckas med ett recept som smakar gott och som dessutom innehåller bra och riktiga råvaror. Men trots att mina recept är fria från både det ena och det andra betyder det inte att jag aldrig äter något som är "ohälsosamt". Innerst inne är jag ett kakmonster och en riktig godisgris. Choklad, glass och ost hör till mina tre bästa svagheter, och jag behöver lite av dem alla tre för att vara lycklig. Balans, ni vet!

Jag är väldigt visuell, älskar allt det vackra jag ser runtom mig. Att fotografera mat är ett av mina största intressen och här på bloggen vill jag dela med mig av det jag skapar. Jag tycker att det vi äter ska vara tilltalande och vackert, det blir så mycket roligare att leva då. 

Dethär ska bli kul, hoppas ni vill följa med på Foodly-resan!

// Nathalie

 

 

 


Kycklingsoppa med kokos, vitlök och ingefära

Skrivet av Nathalie 15.03.2017 | 1 kommentar(er)

FlowKitchen kycklingsoppa


Låt oss prata kycklingsoppa!


Kycklingsoppa hör till en av de rätter jag tar till när jag vill laga något som går snabbt och som inte kräver någon extra ansträngning. Och dessutom är det gott och värmande. Ingefära, vitlök och chili ger en spännande hetta medan kokosmjölken bryter av med sin milda, mjuka smak. Eftersom jag bor ensam är det perfekt att koka en stor kastrull på en gång så har jag mat till ett par dagar framåt. Har du många munnar att mätta kan detta vara något som även går hem hos de mindre.  


Inte mera med det, här kommer receptet!


 



Värmande kycklingsoppa med kokos, vitlök och ingefära (4 portioner)

800 ml kokosmjölk (2 burkar Santa Maria kokosmjölk á 400 ml)
2 dl vatten
700 g batat (sötpotatis)
1,5 tsk salt

2 vitlökskylftor
2 cm färsk ingefära
600 g kycklingstrimlor
2 tsk örtsalt
1 tsk chilipulver
1 tsk curry
0,5 tsk gurkmeja
1 broccolihuvud
lite färsk persilja

Gör så här:
1. Skala och skiva batat i små tärningar. Koka upp kokosmjölk, vatten och salt i en stor kastrull. Skala vitlök och ingefära och sätt i kastrullen tillsammans med batatträningarna. Låt koka i ca 5 min.
2. Lägg i kycklingstrimlor och resten av kryddorna i soppan. Låt koka i ytterligare 5 minuter. 
3. Skölj och skär broccolin i mindre bitar. Lägg i soppan och koka tills bataten är mjuk. Broccolin får gärna ha lite tuggmotstånd. 
4. Smaka av med salt och peppar. Toppa med färska persilja. 

 

 

 


Veganska, gluten- och sockerfria fastlagsbulle-wraps

Skrivet av Nathalie Aurén 27.02.2017 | 1 kommentar(er)

260217 nathalieauren fastlagswraps

 

I morgon är det äntligen fastlagstisdag! 

 

I lördags på jobbet åt jag min första fastlagsbulle på säkert 4 år. Glutenfri var den såklart, men ändå en helt "vanlig" bulle med socker och riktig grädde. Och den var så himla god!

I går bestämde jag mig för att baka en lite hälsosammare variant av fastlagsbullen och hittade ett recept på Hannas blogg som jag fastnade för. Veganska, gluten- och sockerfria wraps! I orginalreceptet var wrapsen fyllda med mandelmassa och kokosgrädde, men jag lade också till lite hallonsylt i mina. 

Oj, vad jag njöt av att ställa mig i köket och försvinna in i mitt flow. Har inte bakat sedan innan jul och inte heller fotograferat. Och nu kan jag återigen konstatera att jag verkligen älskar detta. Att baka och pyssla på i köket, välja fat och tillbehör, ställa i ordning och styla lite och sedan fotografera det jag skapat. Tack inspirationen för att du kom tillbaka! Jag har saknat dig. 

Vill du baka något lite hälsosammare och lite annorlunda till tisdagen ska du absolut testa dessa. Jättegoda blev dom. Igår åt jag två och snart ska jag äta en som mellanmål innan jobbet. Får se när den sista också försvinner.. 


Ha en skön vecka allihopa, ut och njut av det fina vintervädret så länge det varar! 

 

260217 nathalieauren fastlagswraps2

 

WRAPS

4 st wraps

2 msk chiafrön blandat med 6 msk vatten
2 msk kokossocker 
2 msk mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 msk potatismjöl
3/4 msk fiberhusk
3/4 tsk bakpulver
1 msk smält kokosolja
3/4 tsk kardemumma
1 nypa salt
1/2 dl valfri mjölk (jag använde havremjölk)


GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225C.
2. Smält kokosoljan på låg värme i en kastrull, ställ åt sidan för att svalna.
3. Blanda chiafröna med vattnet, rör om tills du har en geléaktig massa.
4. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
5. Blanda sedan samtliga ingredienser till en jämn deg i en skål. Låt degen svälla ca 5 minuter.
6. Dela degen i 4 lika stora delar.
7. Kavla ut varje degbit mellan två bakplåtspapper. Kavla degen tunt, ca 2-3 mm tjock.
8. Grädda i 5-7 minuter. Låt svalna innan servering.
9. Bred på mandelmassa, hallon-chiasylt och klicka på kokosgrädden, vik ihop, servera och njut!

 

MANDELMASSA

1 dl mandelmjöl
3 msk valfri mjölk (jag använde havremjölk)
1 msk agave sirap

Blanda ihop alla ingredienserna i en skål. Tillsätt mera vätska om massan blir för tjock.

 

HALLON-CHIASYLT

2 dl hallon
1,5 msk agavesirap
1/2 msk chiafrön

Koka upp alla ingredienserna i en kastrull. Låt sylten svalna och tjockna. 

 

KOKOSGRÄDDE

1 burk kokosmjölk á 400 ml (kyld över natten)
1 msk citronsaft
1 msk agavesirap

Gröp ur den tjocka grädden som stigit upp till ytan i burken med kokosmjölk. Vispa till en fluffig grädde tillsammans med citronsaft och agavesirap. 

 

 

260217 nathalieauren fastlagswraps3


En morgon -lista

Skrivet av Nathalie Aurén 25.02.2017 | 2 kommentar(er)

NathalieAuren bananplattar

En drömfrukost ❤


När går du upp?
Det är sällan jag behöver ställa alarmet för att vakna, jag har ju en levande väckarklocka som kommer och buffar och flåsar mig i ansiktet varje morgon när han tycker det är dags att vakna. Är han riktigt ivrig kravlar han sig upp i sängen också och sätter sig på min mage. Måste nog vara det mysigaste sättet att vakna, även om det vissa mornar skulle vara skönt att bara kunna stänga av alarmet och fortsätta sova. 


Vad är det första du gör varje morgon?
Jag dricker ett glas vatten.

nathalieauren frukostpasangen3Min personliga väckarklocka!

 

Hur lång tid spenderar du i badrummet varje morgon?
Inte många minuter. 

Är frukost viktig?
Eftersom min blogg heter Sköna morgon och de flesta av mina recept och bilder har något med frukost att göra, kan väl ingen ha undgått att frukosten är min älsklingsmåltid. Jag älskar frukost! Skulle aldrig kunna tänka mig att inte äta frukost. Det har aldrig hänt och kommer troligtvis aldrig att hända. 

  

0110816 nathalieauren hostgrot


Vad äter du till frukost?
Oftast blir det havregrynsgröt. Ibland en smoothe med mycket topping, ibland bananplättar, ibland glutenfritt bröd. Det bästa är att få bjuda andra på frukost och duka fram en massa olika godsaker. 

  

resizedimage8001200 091016 nathalieauren plattfrukostEn av mina bästa frukostminnnen från i höstas ❤ 


Är du morgontrött?
Förr var jag inte alls någon morgonmänniksa. Jag var en riktig snoozare och hade minutschema på morgonen, bara för att få sova så länge som möjligt. Sedan bestämde jag mig för att bli morgonpigg. Bara för att jag märkte hur skönt det var att stiga upp tidigt, inte stressa, äta frukost i lugn och ro, kanske fota lite. Morgonpromenader har varit rutin de senaste 2-3 åren, och nu med Pepe är det inget jag ens tänker på. Det är helt självklart att jag ska ut och gå det första jag gör varje morgon. Men att sova är ändå det bästa som finns, och gärna sover jag länge på helgerna. 


Vad har du för alarm?
En hemskt irriterande en. Har tänkt byta den länge, men eftersom jag använder den så sällan glömmer jag alltid bort det. Kanske jag får gjort det ikväll?

nathalieauren frukostpasangenFrukost på sängen ❤

Hur ser en perfekt morgon ut?
Åh, vilken drömfråga! En perfekt morgon börjar med att Pepe kommer upp och hälsar godmorgon, men är sömning av sig och kan tänka sig att sova en stund till. När vi myst lite går vi ut på en promenad, solen skiner och det doftar vår. När vi kommer in fixar jag ihop en riktig sköna morgon -frukost och avnjuter den i sängen. Kanske tittar jag på en serie, eller läser lite. (En sån morgon ska jag ha imorgon bestämmer jag nu!) 

Vad är det bästa med morgonen?
Att hela dagen ligger framför. Och frukosten såklart!
 

Hur går du helst klädd på morgonen?
Morgonrock eller sköna myskläder. 

 

Lista från Mademoisella

 


På Bali fann jag mitt nya drömyrke

Skrivet av Nathalie Aurén 30.01.2017 | 3 kommentar(er)

051116 nathalieauren alchemy2

Jag vill jobba som matfotograf och resa runt i världen och testa olika hälsorestauranger och caféer.

 

Nu har jag sagt det. Nu lämnar jag över önskningen till Universum. Släpper taget om den. Flyg iväg!

 

Do your magic Universe, please.

 

Jag meddelar sedan när det blir verklighet. ;)

  

051116 nathalieauren alchemy5

  

På Bali letade jag reda på flera hälsorestauranger och caféer, men eftersom vi bara stannade där tre nätter hann vi inte besöka flera än ett. Och det var helt okej. För den var helt underbar!

 

Alchemy i Ubud är en rawfoodrestaurang. De serverar allt från juicer, raw cakes, sallader, pizza och glass. Allting var sockerfritt och veganskt, också mycket glutenfritt.

 

Det bästa var att de har en smoothiebowl-bar! Ah, jag var i himmelriket. Man fick först välja smoothie, jag valde en med banan- och vaniljsmak. Sedan fick man peka på frukterna man ville ha i, jag tog banan, melon och dragon fruit. Och sedan var det dags för toppingen. Jag dog nästan.. 20-30 olika sorters musli, bär, flingor, rawchokald, såser, nötter, torkade frukter, frön osv. Det var svårt kan jag lova.

 

Jag bestämde mig till slut för en glutenfri musli, cashewkräm med blåbär och en jordnötssås.

 

051116 nathalieauren alchemy

  

Jag var som ett litet barn på julafton.

 

Jag var så ivrig. Atmosfären var så skön. Fantastiskt ljus. Gamla möbler. Folk som satt och jobbde. Jag önskade att jag också hade haft min dator med så att jag hade kunnat sitta där och jobba en dag. Eller nej, jag skulle ha suttit där och låtsats jobba. Bara njutit av att vara på ett så härligt ställe. Tittat på människorna. Beställt in mera glass.

 

Jag svettades som en tok när jag sprang runt med kameran och fotade. Både restaurangen och maten. Till sist hade jag ro att sätta mig ner och äta min vackra smoothiebowl. Och den var god.

 

Oj, vad den var god. 



051116 nathalieauren alchemy3

 

Jag beställde också en grön juice. När man en gång ska vara hälsosam går man ju all in, visst?! Men den var lite för grön. Det blev överdrivet hälsosamt. Så kan det gå ibland. 

 

alchemy bali nathalieauren4

  

Jag kunde ju inte hålla mig och bara besöka restaurangen en gång. Det fanns ju så mycket gott på menyn! Jag ville ju testa allt. På kvällen gick vi tillbaka. Och då åt vi middag. Den godaste middagen på hela resan.

 

En raw pizza gjord på soltorkade tomater och nötter, toppad med bl.a. svamp, ananas, oliver, syrlig cashewgrädde, ruccola och en kryddig tomatsås. Så mycket smaker som bara gifte sig i munnen.

 

Och en nacho plate. Hemmagjorda tortillachips och en taco-bönröra på en salladsbädd. Och små skålar med salsa, guaccamole och cashewgrädde att dippa i. Den var helt otrolig! Man kunde inte förstå att där inte fanns något kött. Ska ta och försöka fixa ihop en egen variant av den ännu någon dag. Eller så åker jag tillbaka.

 

Ja, det gör jag nog. 

  

051116 nathalieauren alchemy4

 


Åker du till Bali och Ubud ska du definitivt besöka Alchemy! Vare sig du är ett hälsofreak som jag eller bara älskar god mat. Och testa för allt i världen deras nacho plate och raw pizzan. De är något alldeles extra!

 

Och glöm inte smoothie-baren. 

 

 


Raw bovetegröt med svartavinbär

Skrivet av Nathalie Aurén 21.01.2017

220816 nathalieauren raw bovetegrot

HEJ PÅ DIG!

 

Nu ska jag dela med mig av det som fick bli dagens frukost; en raw bovetegröt med svartavinbär. Helt fri från gluten, mjölk och raffinerat socker.

 

Flera år sedan jag ätit bovetegröt senast, och det var till och med godare än jag mindes! Perfekt för den som har ont om tid på morgonen, tar bara några minuter att mixa ihop. Och den går utmärkt att ta med och äta senare, som mellanmål till exempel. Det enda "utmanande" är att man måste komma ihåg att lägga bovetekornen i blöt kvällen innan, hehe.

 

Svartavinbär är ju ganska sura, så det går precis lika bra använda något annat bär som du gillar bättre.

 

Here you go!

 

Nathalie ♡

  


 

  

RAW BOVETEGRÖT MED SVARTAVINBÄR

1 dl helt bovete
1 dl svartavinbär (frysta eller färska, kan ersättas med andra bär)
1/2 banan
2 färska dadlar (eller 3-4 torkade, blötlagda)
1 krm vaniljpulver
1 nypa salt
1 nypa kardemumma

Blötlägg bovetet i vatten över natten. Häll bort blötläggningsvattnet och skölj sedan bovetet noggrant. Stavmixa bovetet till tillsammans med bär och banan. Lägg till dadlarna och kryddorna och mixa till en slät gröt. Ät tillsammans med valfri topping!

 

 

 


Bovetegröt med äppel och kanel

Skrivet av Nathalie 20.01.2017

161016 bovetegrot nathalieauren2


Äppel och kanel går alltid hem!

 

Jag tittade igenom mina gamla recept för någon månad sedan och hittade flera recept som jag helt glömt bort. Och jag tänkte att jag måste ju ta och publicera dem här, annars har de ju absolut ingen nytta.

 

Det speciella med det här receptet är att det är en av de allra första som jag knåpade ihop och fotograferade. Har hunnit ta fram en hel del recept sedan dess. Men jättekul att se tillbaka. Lär ju bli en hel del recept framöver också. Jobbar på att göra ett receptarkiv här på bloggen med alla recept listade och kategoriserade så att det blir lättare för er att hitta det ni söker. Hojtar till när jag fått det färdigt. 

 

161016 bovetegrot nathalieauren6

 

Bovetegröt med äpple och kokosgrädde

1 dl helt bovete
2 dl vatten
1/2 rivet äpple
1 burk kokosmjölk (á 400 ml, kyld)
lite salt och kanel


Topping:
1/2 äpple i klyftor
kokosgrädde
kanel

Blötlägg gärna bovetet i minst 8 h. Skölj sedan bovetet noggrant. Koka upp tillsammans med vattnet och salt. Låt koka i ca 10 min. Tillsätt det rivna äpplet och kanel. Gröp ur den tjocka kokosgrädden som stigit upp till ytan i burken med kokosmjölk. Vispa lätt och blanda ner 3-4 msk i gröten. Låt koka en liten stund tills konsistensen är som du vill ha den. Toppa gröten med äppelklyftor, den resterande kokosgrädden och kanel.

 

161016 bovetegrot nathalieauren1