FlowKitchen header 1260x350

Mjölkfri rabarber- och jordgubbsglass och min senaste krönika om antiinflammatorisk mat

Skrivet av Nathalie Aurén 27.06.2017 | 2 kommentar(er)

040616 nathalieauren rabarberglass3

 

Hej där!


Oj vad tiden går. Midsommarhelgen kom och gick, men bra var den. Jag spenderade helgen vid villan med 15 nära och kära människor, och vi hade det så mysigt. Men tänk att det snart är juli, jag hänger inte riktigt med. Känns lite som att sommaren flyger förbi, och egentligen har den knappt börjat. 

Nu håller rabarbertiden kanske på att vara över, men ännu går dom att plocka och använda. Jag gjorde denna glass förra sommaren och nu känns den riktigt lockande att göra igen. Jordgubbar och rabarber passar så bra ihop, fräscht och somrigt. Jag längtar efter att få plocka jordgubbar ur landet, det är få saker som smakar så gott som just dom jordgubbarna. Håller tummarna för att det blir en jordgubbsrik sommar! Receptet kommer annars från en härlig glassbok som heter N'ice cream, fullproppad med mjölk- och sockerfria glassar. Den ska du se till att få tag på om du inte redan har den i bokhyllan. 

 
Nu ska jag göra mig i ordning till jobbet, ha en bra dag!

// Nathalie


PS. I måndags publicerades min andra krönika! Jag skrev om att antiiflammatorisk mat och om hur kosten påverkar vårt mående, och ställde den svåra frågan om man faktiskt kan äta sig friskare. In och läs! Här kommer du till krönikan. Och du, glassen är absolut antiiflammatorisk! ;)
 

 

040616 nathalieauren rabarberglass2

 

 
RABARBER- OCH JORDGUBBSGLASS

2 stora rabarberstjälkar
1 burk kokosmjölk (400 ml, kyld över natten)
1 msk cashewsmör (jag gjorde min egen genom att stavmixa 2 msk cashewnötter och lite vatten) 
1 msk smält kokosolja
3 msk honung
2 dl färska jordgubbar

Skala och skär rabarbern i mindre bitar. Rensa jordgubbarna och skär i små bitar. Smält kokosoljan. Gröp ur den tjocka kokosgrädden ur burken med kokosmjölk. Mixa kokosgrädden med rabarber, cashewsmör, kokosolja och honung. Lägg till hälften av jordgubbarna och mixa allt till en slät smet. Blanda till sist i de resterande jordgubbarna.

I glassmaskin:
Häll smeten i glassmaskinen och låt "snurra" i 20-30 minuter. Servera gärna genast. 

Utan glassmaskin:
Häll smeten i en frystålig burk med lock. Frys i ca 3 timmar. Rör om ungefär en gång i halvtimmen för att få en krämig konsistens och för att minska på iskristallerna. Står glassen längre i frysen måste den tinas en längre stund innan servering. 




Goda och glutenfria tårtor och kakor till midsommar

Skrivet av Nathalie Aurén 19.06.2017

WP39678 nathalieauren midsommar13

 

Hej midsommarveckan!

 

Jag tycker det känns riktigt konstigt att det är midsommar på fredag. Jag har inte ens hunnit vänja mig vid att det faktiskt är sommar. Vart har den här månaden tagit vägen liksom?


Midsommar för mig betyder villan. En helg med massor av god mat och gott sällskap. Min familj har sommarstuga ute på en holme i Rangsby, tillsammans kära farmor och min fasters familj. Varje midsommar är vi ett stort gäng där och i år blir inget undantag. Just nu håller jag på och funderar vad jag ska baka för gott åt oss, för det kommer att bli mååånga kaffestunder. 


Därför tänkte jag att jag ska tipsa om recept på dom bästa tårtorna och kakorna jag gjort dom senaste åren. Förra året minns jag att jag gjorde en jordgubbscheesecake och chokladtårtan med kokosgrädde och färska bär blev den sommarens hit. Under varje bild finns länken till själva receptet, hoppas du hittar lite inspiration!

 

 

FlowKitchen chokladtarta3


Glutenfri mintchokladtårta med avokadochokladmousse

 

WP41226 270716 nathalieauren chokladtarta2

 

Glutenfri chokladtårta med cashewkräm, kokosgrädde och färska bär

 

WP39477 200616 nathalieauren jordgubbscheesecake


Raw jordgubbscheesecake

 

FlowKitchen blueberry rawcake3

 Raw blåbärscheesecake

 

WP42392 290916 nathalieauren mangorawcake

Nötfri mangorawcake

 


Mjölk- och sockerfri avokado­glass med lime och matcha

Skrivet av Nathalie Aurén 16.06.2017 | 1 kommentar(er)

FlowKitchen avokadoglass2


Är det faktiskt så att det är sommar på riktigt nu? 


Vi ska tro det! 


Jag vill börja med att säga TACK för den fina responsen jag fick för min första krönika! Jag blev jätteglad. Men ni anar inte hur mycket prestationsångest jag hade över den. Och har fortfarande. Det är tydligen någon fas jag går igenom nu i typ allt jag gör. Bloggen inräknat. Och det är inte alls kul! Men det är något jag vill lära mig hantera och bli vän med. Därför försöker jag att inte tvinga fram något. Det får ta den tid det tar. 

Och nu vill jag dessutom njuta av sommaren och bara vara så mycket det går. Märker att jag helt automatiskt spenderar mindre tid vid datorn, och också i köket. Men ibland slår inspirationen till, och jag hittar mig själv där bland en massa skålar och grejs. Och då kommer vi in på dagens recept! För om man ska njuta av sommaren så har ju glass en självklar del av det. Jag har ätit vanlig glass nu ett par gånger den senaste veckan, och kan nog bara tyvärr konstatera att min mage gillar det inte alls. Tråkigt. Men egentligen är det ju inget nytt, jag har ju nog vetat det i flera år redan. Men ändå tänker jag varje gång att kanske det ändå går bättre den här gången, kanske jag inte får ont i magen nu. Eller så tänker jag inte alls utan bara köper och äter och får sedan lida lite. Att man inte förstår. Men lite vanlig glass nu som då är ju inget farligt, det hör ju bara sommaren till. 

Och som tur finns det glass som inte orsakar några problem alls! 

Som den här avokadoglassen till exempel. Den är inte så söt, är kanske mera som en mellanmålsglass. Men den fick godkänt av min bror, så kanske den ändå var helt tillräckligt söt. ;) Receptet kommer längre ner om du vill testa. Matchapulvret gör glassen lite grönare, men går bra att utesluta. 

Ha en riktigt skön helg allihopa, och ät nu mycket glass! Det ska jag i alla fall.

// Nathalie

 

FlowKitchen avokadoglass

 

Mjölk- och sockerfri avokado­glass med lime och matcha

2 mogna avokador
250 ml kokosgrädde (jag använde denna, blir bäst efter att ha stått i kylen en stund)
saft från 1/2 lime
4-5 msk honung eller allan flytande sötning
1 tsk matchapulver (går att utesluta)
(glutenfria strutar)

Stavmixa alla ingredienser till en slät och krämig smet. Smaka och lägg till mera lime och/eller sötning vid behov. Häll i en låda med lock och ställ i frysen i minst 3 h. Rör om då och då. Tina en liten stund innan servering. Ät i glutenfria (eller vanliga) strutar. NJUT!

 

 

 

 


Jag är med krönika!

Skrivet av Nathalie Aurén 12.06.2017

Screen Shot 2017 06 12 at 15.01.23

Nu har jag en liten nyhet att berätta!


Jag tycker om att skriva. Och nu en tid har jag spekulerat i det att försöka göra skrivandet till en del av mitt jobb. Allra helst genom bloggen, men jag tänkte ändå att jag är helt öppen för andra möjligheter också. Show me what you got, liksom.. 

Och så att jag lunchade med Sofie en solig majdag för någon vecka sedan. Det är hon som är spindeln i nätet bakom hela denna sajt. Foodly alltså. Och hon är grym!

"Vill du börja skriva krönika för oss?" 

Det första jag tänkte var: Vad saakeli är en krönika? Som tur tog jag mig samman, jag kan alltid googla tänkte jag.

Och svarade givetvis JA!

Så kan det gå. Och i dag är det en stor dag, för i dag publicerades min allra första krönika. Min krönika. Iiik! Nu har jag lite bättre koll på vad en krönika är, men nog känner jag mig lite som bambi ute på hal is. Nej, nog ska det blir bra! 

Min krönika heter alltså Flow Kitchen - hälsa i köket. Det blir samma tema som här på bloggen, men med mera fokus på faktabaserad text och forskning om sådant som är relaterat till mat och hälsa. 

Jag fick börja snällt, och skrev en kort introduktion. Här kommer du till den! För dig som läst bloggen en tid är det mesta säkert känt från förr, eller så kanske jag lyckats tvista om det lite. ;) 

 

 

 

 

 

 

 


En grön smoothie som inte smakar grönt

Skrivet av Nathalie Aurén 09.06.2017 | 1 kommentar(er)

FlowKitchen greensmoothie

 

Kan en grön smoothie faktiskt vara god?

 

Ja, det kan den!

Men det kan ta en tid innan man vänjer sig vid den gröna smaken. För det kan lätt bli väldigt.. grönt. Och för att bli van är det bra att ta det steg för steg. Om du har din vanliga blåbärssmoothie, släng i en näve färsk babyspenat. Eller lite grönkål. Eller frysta ärtor. Det gröna försvinner i blåbärssmaken. Snällt och obemärkt.

Det som är så bra med smoothies är att man så lätt kan gömma en massa nyttigheter i dem, utan att det överhuvudtaget behöver märkas. Som till exempel nötter, frön, oljor och för att nu tala om grönt; alla gröna blad och grönsaker. Och det är ju dom gröna grönsakerna vår kropp trycker allra mest om, och dom äter vi oftast alldeles för lite av. 

Jag har själv haft jättesvårt för gröna smoothies, det har helt enkelt inte blivit gott. Men nu har jag bestämt att jag ska börja äta mera grönt, och då blir det naturligt att sikta in mig på smoothies. Det känns lättast! Och häromdagen fick jag till en grön en som faktiskt var jättegod, och det smakade inte alls grönt. Hemligheten är fryst mango! Som sagt, det lönar sig att ta ett steg i taget för att vänja smaklökarna. Och då är frukt perfekt att börja med. Jag tänker mig att det senare kan bli enklare att minska mängden söt frukt för att göra smoothien ännu grönare, och då ännu nyttigare. 


Det jag hade i min gröna smoothie var följande:


En snäll grön smoothie

1 liten banan
200 g fryst mango
2 dl fryst grönkål
1 dl färsk babyspenat
saft från 1/2 citron
1/2 dl valfri mjölk (jag använde kokosmjölk)
lite vatten för att få till önskad konsistens

Mixa allting i en mixer eller stavmixer. Njut!

 

 

FlowKitchen greensmoothie2


Ugnsbakad sötpotatis med getost, spenat och granatäpple

Skrivet av Nathalie Aurén 07.06.2017

FlowKitchen ugnsbakad batat


 
Hej från villan!


Här sitter jag och ser ut över havet. Första gången jag är här helt själv, och det är så skönt! Pepe (min hund) är här förstås, och han räcker gått och väl som sällskap. Tänk, nu har vi det allra bästa framför oss. Jag ser fram emot långa, ljusa och varma kvällar och spontana utflykter. Och mycket glass. Och för att inte tala om all fräsch sommarmat!

Och då kommer vi in på det jag lagade imorse innan jag kom ut hit. Ugnsbakad sötpotatis, eller batat som det heter här i Finland. Jag har länge dreglat över dem på diverse bloggar och instagramkonton men inte kommit mig för att testa. Nu fick jag äntligen tummen ur, och kommer definitivt att göra det flera gånger. Perfekt sommarlunch. Och går att variera i oändlighet. Egentligen är det ju exakt samma sak som vanlig ugnsbakad potatis, men eftersom jag verkligen gillar sötpotatisens sötma är det här min mera grej. Testa du också!


Nu ska jag stänga av datorn, lägga bort telefonen och sedan gå ut och leta reda på mitt yrväder till hund. Ha en riktig skön kväll allihopa!


// Nathalie

 

FlowKitchen ugnsbakad batat2

 

Ugnsbakad sötpotatis med getost, spenat och granatäpple

(2 portioner)

1 medelstor sötpotatis (batat)
200 g babyspenat
2 vitlöksklyftor
1 msk kokosolja
100 g getost
1 dl granatäppelkärnor
lite olivolja

1. Värm ugnen till 200°. Skär itu sötpotatisen och placera på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ca1 h tills den är mjuk hela vägen igenom. 

2. Stek under tiden vitlök och spenat i kokosolja i några minuter. Smula getosten och ta ur kärnorna ur granatäpplet. 

3. Ta ur sötpotatishalvorna ur ugnen och gröp ur en liten grop för att få plats för fyllningen. Lägg i den stekta spenaten och getosten och ställ tillbaka in i ugnen en liten stund tills getosten får lite färg. Toppa sedan med granatäpple och lite olivolja. Låt svalna en liten stund innan servering. 

 

 

 

 


Hemma från en matig helg i Stockholm

Skrivet av Nathalie Aurén 05.06.2017

FlowKitchen stockholm


Hej på er!


I helgen har jag varit i Stockholm med min vän Janica. Vi har haft en riktig mat-helg. Härligt att resa med någon som är lika mattokig som en själv. Oj så mycket gott vi har ätit! Allt från Stockholms godaste hamburgare, gourmet tapas och den bästa sushin någonsin till acaibowls, vegansk glass och färsk pressande jucier. Utbudet i Stockholm är enormt, vi hade svårt att välja var vi skulle äta för att hinna med allt. På varje ställe vi åt fanns det gott om glutenfria alternativ och det märks att svenskarna har hunnit ett steg längre när det gäller hälsosam mat. Jag hoppas vindarna kommer över hit till oss snart!


Efter en matresa som denna är det ändå skönt att komma hem och få laga egen mat i det egna köket. Jag fick med mig en hel del inspiration i form av böcker och glutenfria produkter, ser fram emot att fördjupa mig i dem och laga något spännande som jag kan dela med mig av här på bloggen. 

 

Food Pharmacy

Har tänkt köpa denna bok länge, och äntligen fick jag det gjort! Har bara bläddrat i den ännu, men jag vet att det kommer att blir många intressanta lässtunder. Boken handlar om tarmens betydelse för vårt välmående, antiinflammatorisk kost och hur vi med matens hjälp kan äta oss friskare. Ni kommer att få höra mera om den framöver!


Green Kitchen Travels

Jag älskar att köpa kokböcker. Och denna vackra skapelse kunde jag inte motstå! I helgen har vi pratat mycket om framtidsdrömmar och vad man vill med livet. Jag funderar mycket på sådant just nu och det är både skrämmande och spännande på samma gång. Passande nog kom jag över denna vackra kokbok av paret David och Luise. De har rest jorden runt, ätit fantastisk mat från världens alla hörn och sedan samlat sina bästa vegetariska och hälsosamma recept i en tjock kokbok. Och det är precis något sådant jag drömmer om att göra. Boken får bli min påminnelse om att våga drömma och tro att vad som helst är möjligt. För så är det! 


Vegansk choklad, mullbär, musli, nyponskalsmjöl, ärttpasta och choklad med kokosmjölk

Alltid när jag är i Stockholm (eller reser över huvudtaget) är en runda i någon matbutik ett måste! Varför ser allting så mycket fräschare, godare och mera spännande ut i matbutiker utomlands? Det är så roligt att bara gå omkring och kika bland hyllorna. En helt annan klass på hur de svenska förpackningarna är designade (yrkesskada) och så mycket större utbud på hälsosamma produkter. Den här gången fick jag med mig hem en hel hög med spännande grejer. Ärtpastan ska jag testa här någon dag, och kokosmjölkchokladen kunde jag ju inte låta bli att smaka. Den var jättegod! Nyponskalsmjöl och mullbär finns ju nog här hemma också, men eftersom de råkade vara mycket billigare på svenska sidan passade jag på. 

 

Ha en bra vecka allihopa!

// Nathalie


PS. Denna vecka har jag dessutom fått äran att vara Veckans blogg på den svenska fikasajten Robbas bästa! Där svarar jag på lite frågor om bakning och tipsar om några av mina bästa recept. In och läs om ni vill!

 

 

 

 


Hur du kan göra din gröt mera mättande

Skrivet av Nathalie Aurén 01.06.2017

FlowKitchen oatmeal

 

Låt oss prata lite gröt!


Du slevar hastigt i dig en skål med havregrynsgröt på morgonen innan du skyndar iväg till jobbet. Innan du ens hinner sätta dig ner vid skrivbordet känner du det där välbekanta molandet i magen. Det kan inte vara sant, du är hungrig. Redan!

Havregryn och vatten. Och kanske en klick smör. Det säger sig själv. Det hålls man inte länge mätt på. Jo visst, havre innehåller mycket bra näringsämnen så som protein, magnesium och fibrer. Men mättande, nej. Räck upp en hand om du känner igen dig. Det gör i alla fall jag. För så hände det alltid tidigare när jag åt gröt till frukost. Jag blev hungrig typ genast. Men inte längre faktiskt. Och nu ska jag berätta varför. 


Jag äter aldrig BARA gröt.


Nej nej. Utan jag lägger till en massa olika grejer för att göra gröten godare, och på samma gång mera mättande. 


Här är kommer några tips:

  • Havregryn är naturligt glutenfria men eftersom de hanteras i samma utrymmen som andra sädesslag kan det inte garanteras att de är helt fria från gluten. Därför kan man köpa rent havre, dvs glutenfritt havre, om man har celiaki eller annars inte äter gluten. Min favorit är Povenas "Jumbo oats". 
  • Rör ner 1 msk kokosolja i gröten, det gör gröten len och krämig och ger dig bra fetter som gör att du hålls längre mätt.
  • I min vanliga gröt som jag oftast äter till frukost brukar jag röra ner ett ägg strax innan gröten är färdig kokt. Sedan låter jag det puttra en liten stund till tills ägget är klart. Gröten får en helt annan konsistens och blir mera matig. 
  • Koka gröten på valfri mjölk istället för bara vatten, jag brukar oftast koka min på hälften havre- eller kokosmjölk och hälften vatten.
  • Häll på ordentliget med frysta bär, t.ex. blåbär och hallon.
  • Och råkar du ha färska bär blir det ännu godare!
  • Mosa en banan och rör ner i gröten, ger en härlig sötma.
  • Mitt senaste beroende är att toppa gröten med frysta bananslantar. Varm gröt och iskall banan, det måste testas! Nästan som gröt med glass på ❤
  • Riv ett äpple och rör ner hälften i gröten tillsammans med lite kanel medan du toppar härligheten med resten av det rivna äpplet
  • Rör ner 1 msk chiafrön när gröten är klar och låt stå en liten stund innan du äter
  • Toppa med mandelsmör, tahnini (sesamsmör) eller jordnötssmör. Jättegott!
  • Släng i lite torkade frukter i kastrullen innan du häller upp gröten, t.ex. russin eller dadelbitar.
  • Koka gröt på annat än havregryn! Bovete, quinoa, amaranth och hirs fungerar lika bra att göra gröt på och ger bra variation
  • På bilden ser du att jag har lyxat till det lite extra med avokado, granatäpple, bipollen, kokosflingor och kakaonibs, det var en superbra kombination! Men det behöver inte vara exakt så, utan ta bara det du råkar ha i skåpen. Kanske lite nötter, ett päron, frysta lingon eller kanske lite kakao som du rör ner. Var kreativ!

 

Jag hoppas det blir spännande grötfrukostar till helgen nu då, vad tror ni? :) Här kommer två recept som avslutning, enjoy!

// Nathalie

 

WP37491 170416 nathalieauren havregrynsgrot

Recept på den enklaste och godaste havregrynsgröten

 

 WP41510 0110816 nathalieauren hostgrot

Recept på gröt med stekta äpplen 

 

 


Glutenfri och vegansk äppelpaj med vaniljglass

Skrivet av Nathalie Aurén 30.05.2017

FlowKitchen appelpaj2

 

Hej på er!

 

En helt vanlig tisdag. Lite vardagslyx i form av en jättegod äppelpaj passar bra tycker jag. Och vaniljglass till såklart! 

Botten är till största del gjord på nötter och dadlar, vilket gör den smulig och söt. Och helt vegansk eftersom den varken innehåller mjölk eller ägg. Vaniljglassen till är som pricken över i:et. Speciellt om pajen är varm. Oh my! 


Ha en riktigt bra tisdag hörni!

// Nathalie



FlowKitchen appelpaj

 

 

 

GLUTENFRI ÄPPELPAJ 


(liten form, ca 17 cm)

2 dl blandade nötter
1/2 dl valfritt glutenfritt mjöl
5 färska dadlar
3 msk kokosolja
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
en nypa salt
1 äpple

Värm ugnen till 200°. Skala äpplet och skär i smala klyftor. Smält kokosoljan. Mixa nötterna grovt i en matberedare. Lägg till mjöl, dadlar och kokosolja. Mixa lite till och lägg sedan i kanel, kardemumma och salt. Mixa allt till en kladdig deg, får gärna vara kvar små bitar av nötterna och dadlarna. Smörj en liten form (Ø 18 cm) med kokosolja. Tryck ut hälfen av degen i formen. Rada ut hälften av äppelbitarna. Strö sedan över restan av degen, spara lite att toppa med. Rada ut de resterande äppelbitarna och toppa med lite degsmulor. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. 



VANILJGLASS


2 frysta bananer
1 burk kokosmjölk (á 400 ml, kyld)
1,5 tsk äkta vaniljpulver
1 tsk honung

Mixa de frysta bananerna i en matberedare. Lägg till kokosgrädden från burken med kokosmjölk (den tjocka delen som stigit upp till ytan). Mixa och tillsätt sedan vaniljpulver och honung. Häll över glassen i en skål och ställ i frysen i 2-3 timmar. Rör om några gånger under tiden. Glassmaskin fungerar också. Ät tillsammans med äppelpajen, eller med färska bär. 

 

 

 


Raw blåbärskaka

Skrivet av Nathalie Aurén 25.05.2017

FlowKitchen blueberry rawcake3

 

Hej på er!

Inför långhelgen vill jag tipsa om denna underbara rå kaka som jag gjorde till morsdag. Att den är rå betyder alltså att inga av ingredienserna har blivit upphettade över 42 grader, vilket gör att alla näringsämnen är välbehållna och redo att göra massor av bra saker för dig och din kropp. Det är så enkelt att bara mixa ihop allting och sedan ställa i frysen, ingen ugn behövs. Perfekt bakning inför sommaren! 

Jag hittade receptet på denna fina blogg. Tuulias recept är alltid genomtänkta och spännande, och framför allt är hennes bilder helt fantastiska. Kika in där om du inte gjort det tidigare! 

Nu ska jag packa in mig och hunden i bilen och köra iväg till villan för första gången i år, härligt. Ha en bra helg allihopa!

// Nathalie

 


FlowKitchen blueberry rawcake
 

Raw blåbärskaka

20 cm springform 

Botten:
1, 5 dl mandlar
1 msk kanel
8 färska dadlar
1 krm salt

Fyllning:
225g cashewnötter (blötlagda över natten)
saft från 1 stor citron
1 dl frysta blåbär
0,5 dl kokosmjölk
0,5 dl smält kokosolja
3-5 msk honung
1 msk vaniljpulver (går att utesluta)

Topping:
stora buskblåbär och ätbara blommor


1. Lägg cashewnötterna i en stor skål och täck med vatten. Låt stå över natten eller i minst 4-6 timmar innan du gör kakan. 

2. Börja med botten. Lägg mandlar, salt och kanel i en matberedare och mixa till ett grovt mjöl. Ta bort kärnorna ur dadlarna, skär i mindre bitar och lägg i matberedaren. Mixa tills du har en kletig deg. Täck botten i en springform med bakplåtspapper och tryck ut degen. Ställ i frysen medan du gör fyllningen. 

3. Diska matberedaren. Häll bort blötläggningsvattnet från cashewnötterna och skölj dem noga. Lägg i matberedaren tillsammans med resten av ingredienserna och i några minuter tills fyllningen är riktigt krämig och slät. Smaka och lägg till mera honung, citronsaft och blåbär om det behövs. 

4. Ta kakformen ur frysen och häll över fyllningen. Ställ tillbaka i frysen i 4-6 timmar. 

5. Ta kakan ur frysen när fyllningen har stelnat helt, lossa försiktigt kanterna och flytta över kakan till ett fat. Dekorera med färska blåbär och ätbara blommor och låt tina i minst en halv timme innan servering. Kakan hålls fast och fräsch i några timmar! I kylskåpet hålls den bra till följande dag.