HEADER ED 01 1

Sommarmiddag med breakfast to dinner

Skrivet av Erika och Dominique 25.06.2018

Kategorier:

Vi hade under en längre tid funderat på att ordna en middag för våra vänner där vi serverar mat enligt vår egen matfilosofi. Eftersom Erika äter vegansk mat så blev middagen också hel vegansk med mycket färg och smak. 

tomat

Dominique började redan förbereda de soltorkade tomaterna några dagar innan. Det är lätt att torka tomaterna själv men tar lite tid. Sätt ugnen på 150 grader. Skär de medelstora tomaterna i halvor och lägg dem på en ugnsplåt. Strö över salt och lägg tomaterna i nedre delen av ugnen. Lämna ugnsluckan lite på glänt med hjälp av en gaffel eller något annat tjockare så fukten slipper ut. Torka i ugnen i ca.4 timmar. Tomaterna ska se ut som på bilden ovan. 

tomat1

Låt tomaterna svalna och lägg dem sedan i en glasburk med 1-2 dl olivolja/avokadoolja/solrosolja. Jag använda avokadoolja. Tillägg även mera salt, hackad färsk basilika, några vitlöksklyftor och rör om. Ställ sedan  in i kylskåpet. Tomaterna borde hålla i 1-2 veckor. 

brod2

Brödet vi bakade hade vi några veckor innan kollat upp recept på eftersom vi ville ha glutenfria pitabröd till varmrätten. Dominique skulle egentligen testbaka brödet 1 vecka innan men gjorde inte det(av någon konstig anledning, haha) och sade att detta tar vi på talang... Så stod vi där på lördagen med självförtroendet på topp och tänkte att detta fixar vi. När vi följt receptet till punkt och pricka märkte vi att degen inte blivit som vi förväntat oss. Erika stod och rörde om smeten för kung och fosterland medan Dominique tillsatte mera durramjöl och kikärtsmjöl i mängder och inte blev det så mycket bättre. Mitt i kaoset konstaterade vi att det nog är svårt att få till ett okej bröd utan glutentrådarna samt att det måste varit fel i receptet och tillsatte även en del vetemjöl till sist. Efter en stund blev degen någorlunda användbar och vi fick till ett sorts pitabröd med bra smak. Konsistensen blev aningen kompakt men brödet trots det helt ätbart. Vi fick åtminstone ett gott skratt under bakandet. 

brod1middag

Till detta tänkte vi göra en kikärtshummus och en vegansk aioli. Även dessa såser blev en katastrof vid första försöket. Dominique råkade tillsätta för mycket vatten i hummusen från början vilket gjorde den grynig och Erika märkte att aiolin inte fick något fluff alls. Erika tog hem glasburkar och gjorde såserna hemma hos sig och fick till riktigt bra såser till sist. Aiolin behövde solrosolja och inte rypsolja vid tillagning. Vi trodde att det inte borde vara någon skillnad men nu vet vi, och ni också! 

middag1

Andra tillbehör vi hade var pulled oats med tomatsmak och härkis med tacosmak, snabbpicklad rödlök, groddar, salladsmix, basilika och korriander

nicecream

Efterrätten bestod av fryst banan, avokado och blåbär med rå lakritspulver, vanilj, citronmeliss och kokosmjölk. Väldigt god kombo! Se bara till att inte använda allt för mycket blåbär eftersom bär kan göra glassen rinnig med all vätska. Vi tog 1 dl blåbär på 7 portioner. 

Sangria

Till maten så hade vi gjort Sangria på Dominiques mammas hemmagjorda rödvin, citron vichyvatten, citronmellis, nejlika, äppel, lime och apelsin. Inte lika söt som Sangria med Fanta men helt klart godkänd! Nejlika i Sangria är annars en bra krydda för att piffa upp smaken lite. 

eridom2

Här har vi då värdinnorna för kvällen, Erika och Dominique. Kvällen blev verkligen lyckad trots lite kaos vid matlagningen och gästerna mätta och belåtna. 


Smarriga röror ala breakfast to dinner

Skrivet av Dominique och Erika 14.06.2018

Kategorier:

Grillsäsongen är i full gång och därför tänkte vi på breakfast to dinner tipsa om lite smarriga röror som tillbehör till grillmaten. Näringsrika, mättande och otroligt goda! Recepten hittar ni nedan. 

hummushummus2

1 mindre burk hummus:

1,5 dl kidneybönor

3 soltorkade tomater

1/2 tsk smoked paprikakrydda

1/2 tsk vitlökspulver

1 msk tacosås

3 msk vatten

Färsk hackad basilika(more is more)

Gör såhär: Mixa allting i en liten matberedare. Klart. Sältan får man från de soltorkade tomaterna så det behövs inte tilläggas mera salt, om man inte vill. Själv äter jag denna röra året om och gärna med morots och gurkstavar. 

 

 rostad hummus1rostad hummus

1 mindre burk med rostad hummus:

230 gram kikärter

7 småtomater

4 vitlöksklyftor

1 droppe agavesirap

Olivolja

Vatten

Salt

Rökt paprikapulver

Gör såhär: Klyv småtomaterna och rosta tillsammans med kikärter och hela oskalade vitlöksklyftor 30 minuter i ugn på 200 grader. Skala vitlöken och mixa tillsammans med resten av ingredienserna. Ett tips är att pulsa med mixern så röran inte blir helt slät, utan har lite tuggmotstånd.

 

roraguaca

1 mindre burk edamame-, och avokadoröra:

1 stor avokado

1 dl edamamebönor

1 vitlök

1 msk tacosås

Ceyennepeppar/Chili-flakes

En större skvätt citronsaft

Rödlök

Salt och citronpeppar

Spiskummin 

Persilja eller koriander

Gör såhär: Gröp ur avokadon och tina edamamebönorna. Mixa allting tillsammans med de övriga ingredienserna i en liten matberedare/stavmixer. 


Rostad rödkål

Skrivet av Erika 12.06.2018

Hemma hos oss försöker vi slänga så lite mat som möjligt. För att inspirera till mat man kan göra på rester kommer jag idag bjuda på ett recept med ugnsrostade grönsaker och frukter. Vi har haft en rödkål i evigheter som aldrig har tagit slut.. Men idag blev denna grönsak huvudpersonen i rätten och tog äntligen slut!

rodkal

Exempel på rester ur vårt kylskåp

Rödkål

Blomkål

Kikärter

Apelsin

Vitlök

Solrosfrön

Olja

Salt

Svartpeppar

Timjan

Chiliflingor

Skär rödkål, vitlök och apelsin i stora klyftor. Bryt blomkålen i bitar och skär blasten i passligt stora bitar (jes här tar vi vara på allt från blomkålen!). Lägg alla grönsaker på en ugnsplåt, ringla över olja och krydda. Toppa med solrosfrön och rosta i ugn på 150 grader i 2 timmar.

rodkal1

Toppa med färsk basilika och servera som tillbehör eller ät som sådan. Jag åt detta med avocado och en klick fraiche.

rodkal2


Fyllda pitabröd (VE)

Skrivet av Dominique 16.03.2018

Kategorier:

För någon helg sedan hade jag lite rester i kylskåpet som jag ville äta upp. Gick runt i butiken och funderade vad jag skulle tillaga av resterna så det ändå blir lite lördagslyx på det hela hehe. Hittade detta paket med pitabröd i hyllan och bestämde mig till sist för att jag tänkte fylla dessa till middag. De här pitabröden fungerar toppen för er med allergier mot mjölk, ägg, soja, gluten eller nötter(från minimani)

pitapitabrod1pitabrodpitabrod2pitabrod4

Fyllda med ärthummus, pulled oats-.soltorkad tomat-, och kikärtsröra, snabbpicklad rödlök, groddar och spenat. Jag gjorde min egen ärthummus men ni kan lika bra använda er av erikas ärthummus som ni hittar här i ett tidigare inlägg. Jag brukar snabbpickla rödlök genom att skiva tunna skivor lök och blanda det med äppelcidervinäger och kallt vatten i en glasburk. Lägger sedan burken i kylskåpet i ca.30 min(aldrig tagit tid). Det går även att tillsätta lite salt men jag tycker det fungerar utmärkt med bara äppelcidervinäger och vatten.pickladr

 

Recept på min pulled oats-, soltorkad tomat-,och kikärtsröra hittar ni här nedan.

Till två pitabröd:

1 dl hackade kikärtor

4 hackade soltorkade tomater

0,5-0,75 dl yoghurt(använde soyagurt)

1,5 dl pulled oats(ingefärasmak)

Kryddor: chiliflakes, smoked paprika, curry, gurkmeja, hackad basilika, pressad vitlök, salt och peppar

Blanda alla ingredienser så det blir en krämig röra. Färdigt! Måste verkligen säga att groddar är så gott i fyllda bröd. Ger extra "crunch" och näring!

P.s, har ni ingen brödrost hemma så rosta pitabröden i stekpannan på hög värme. 

 

 


Ärt-, och kikärts­bullar med sojaböns­pasta

Skrivet av Dominique 07.03.2018

Kategorier:

Jag älskar baljväxter och hur mycket man verkligen kan göra med dem. De innehåller gott om näring, mättar bra och man hittar dem i en mängd olika färger som gör det mer apptitligt för ögat. Jag tycker verkligen om att ha färg i min mat och äter mycket med ögonen. Här nedan kommer ett recept på ärt-, och kikärtsbullar med sojaböns/grönsakspasta.

vege

1 portion:

1 dl tinade ärter

1 dl kikärter

1 liten pressad/riven vitlökssklyfta

1 tsk tahini

1 skvätt citronsaft

1 msk tacosås

1 msk pofiber/annan mjölsort

Kryddor: chiliflakes, spiskummin,salt, pizzakrydda, svartpeppar, smoked paprikakrydda och curry. 

Tillagning av bullarna: Sätt alla ingredienser i en matberedare. Jag använde mig av en liten matberedare men kan tänka mig att det går att mosa allting med en gaffel om man inte har en matberedare(inte testat). Mixa allting till en grynig massa. Rulla till medelstora bollar. Hetta upp en stekpanna med lite kokosolja och stek bullarna på medelhög värme tills de fått en gyllenebrun färg. 

Tillbehör: Koka pasta och häll bort det mesta av vattnet(använde mig av sojabönspasta), riv zucchini och morötter till "nudlar"(använde mig av en zoodle maker, men går med potatisskalare). För över grönsakerna i kastrullen med pastan. Häll över 1 dl tomatsås samt två matskedar yoghurt och låt puttra i någon minut. Tillsätt gärna färsk basilika, salt och peppar i såsen. Toppa med exempelvis näringsjäst(öljäst). Hoppas det smakar!