HEADER ED 01 1

Choklad- och jordnöts­smörs­hummus

Skrivet av Erika 21.06.2018

Hummus eller choklad, choklad eller hummus, men jordnötssmör då? Nej alltså allt dessa är ju så otroligt goda så varför välja en, jag slår ihop dem istället! Vips så har jag en choklad, jordnötssmörshummus! 

Denna rackare tar i alla fall mig en sväng till himmeln och passar perfekt som ett mättande mellanmål eller som en efterrätt. Toppa med härliga bär eller frukter och annan favorit topping så har du en fin, hälsosam och mättande skål framför dig! 

 

chokladmellanmal

Choklad- och jordnötssmörshummus

Ca. 2 portioner

230 gram kikärter

1 grön banan

3-4 msk jordnötssmör

1 msk ceylonkanel

3 msk kakao

1 msk kokosolja

3 stycken dadlar/2 msk agavesirap

1 nypa flingsalt

chokladmellanmal1

Mixa alla ingredienser förutom flingsalt till en slät konsistens. Den ska vara rätt fast, men är den omöjlig att mixa kan du tillsätta mer kokosolja/vatten. Blanda i flingsalt och rör om. Toppa med valfri frukt/bär och annan favorittopping. Jag hade kanel och quinoapuffar.


Rostad rödkål

Skrivet av Erika 12.06.2018

Hemma hos oss försöker vi slänga så lite mat som möjligt. För att inspirera till mat man kan göra på rester kommer jag idag bjuda på ett recept med ugnsrostade grönsaker och frukter. Vi har haft en rödkål i evigheter som aldrig har tagit slut.. Men idag blev denna grönsak huvudpersonen i rätten och tog äntligen slut!

rodkal

Exempel på rester ur vårt kylskåp

Rödkål

Blomkål

Kikärter

Apelsin

Vitlök

Solrosfrön

Olja

Salt

Svartpeppar

Timjan

Chiliflingor

Skär rödkål, vitlök och apelsin i stora klyftor. Bryt blomkålen i bitar och skär blasten i passligt stora bitar (jes här tar vi vara på allt från blomkålen!). Lägg alla grönsaker på en ugnsplåt, ringla över olja och krydda. Toppa med solrosfrön och rosta i ugn på 150 grader i 2 timmar.

rodkal1

Toppa med färsk basilika och servera som tillbehör eller ät som sådan. Jag åt detta med avocado och en klick fraiche.

rodkal2


Panerad sparris och en korianderaioli

Skrivet av Erika 09.06.2018

Kategorier:

Sparrisen har varit här nu ett tag och denna grönsak är ju bara så vår-sommar i smaken, krispig, len och fräsch. Man kan göra så mycket med sparris, men här kommer ett recept på panerad sparris som både är vegansk och glutenfri. Dessutom bjuder jag på en korianderaioli som är såå god! Ska du till exempel grilla i helgen är detta ett utmärkt tillbehör till grillningen, eller så är det gott till soffhänget framför favvoserien! 

 

paneradsparris1

 

Panerad sparris

 7 stycken sparris

1 dl kikärtsspad

3 msk kikärtsmjöl

salt, vit- och svartpeppar

ca. 1 dl polenta

1 msk öljäst

Chiliflingor, cayennepeppar och salt

 

Korianderaioli

½ dl aquafaba

1½ dl olja (ej olivolja)

½ vitlöksklyfta

salt

svartpeppar

Koriander

 

Skölj sparrisen och bryt av nedre ändan. Blanda ihop i en tallrik kikärtsspad och -mjöl samt salt, vit- och svartpeppar. Blanda i den andra tallriken polenta, öljäst och chiliflingor, cayennepeppar och salt. Rulla sparrisen först i kikärtsblandningen och sedan polentablandningen. 

paneradsparris3

Rada ut på en ugnsplåt och ringa över olivolja. Grädda i ugn på 150 grader tills önskad konsistens. Jag ville ha lite tuggmotstånd och hade dem i ugn i ca. 30 minuter. 

Medan du väntar att sparrisen är klar kan du göra aiolin. Mät upp aquafaba i en mixerskål. Börja mixa samtidigt som du häller i oljan i en tunnstråle. Mixa tills du får en tjock majonnäs, tillsätt hackad vitlöks, salt och peppar och mixa lite till. Blanda sedan ner hackad koriander.

paneradsparris

Doppa den panerade sparrisen i aiolin, avnjut som sådan eller servera som tillbehör! paneradsparris2


Ugnsbakad butternutpumpa

Skrivet av Erika 31.05.2018

Kategorier:

Nu du, nu kommer ett recept där jag har skjutit riktigt ordentligt från höften. Så pass att jag inte kan ange de exakta mängderna av ingredienserna jag har använt.. Men jag tänker att du kan utgå utifrån butternut pumpans storlek och ifall det lämnar fyllning kan du servera det på sidan om som en sallad. 

I övrigt så är ju butternutpumpa gudomligt god och får en härlig konsistens som ugnsrostad. Och så ska jag inte glömma såsen, en så enkel men god sås som är ett måste ifall man använder färdigkokta kikärter som legat i spad! 

butternutpumpa

Butternutpumpa

 

Fyllning

Spenat

Kikärter

Vitlök

Lök

Soltorkad tomat

Havregrädde

Jordnötter

Kryddor: Salt, chili, svart- och cayennepeppar

Persilja 

 

Sås

Kikärtsspad 

Olja (ej olivolja eftersom det blir en bitter smak)

Kryddor: Salt, svart- och vitpeppar

 

Halvera butternutpumpan, gröp ur kärnorna och skär ett rutmönster i pumpan utan att skära igenom. Rosta i ugn tills mjuk konsistens, ca ½ timme i 200 grader.

Hacka grönsakerna och blanda i en skål tillsammans med kikärtor, jordnötter och kryddor. När pumpan är mjuk gröp ur köttet och blanda med grönsaksblandningen. Fyll den urgröpta pumpan och häll över havregrädde. Grädda i ugn i ca. ½ på 200 grader.

Medan du väntar på att pumpan ska bli klar så kan du slänga ihop såsen. Mixa kikärtsspadet samtidigt som du häller i oljan i en tunn stråle tills du får önskad konsistens. Ju mer olja du lägger ju fastare blir den. Krydda och så är den klar! 

Servera med persilja och sås, avnjut! 

butternutpumpa1


En ljummen tofusallad

Skrivet av Erika 27.05.2018

Kategorier:
Taggar:

Här kommer ett recept på en potatissallad var potatisen inte har den viktigaste rollen.. Utan den går till tofun. Tofu är något jag total älskar och här kommer receptet på en ljummen tofusallad!

potatisssallad process
Tofusallad

2 portioner


Marinerad tofu:

1 paket naturell tofu

1 lök

1 vitlöksklyfta

Färsk ingefära

Ekologisk soja

Risvinäger

Koriander

Svart och vitpeppar

Salt


1 stor potatis

Ett halvt broccolihuvud

En halv röd paprika

Växtbaserad fraiche (jag använde havre fraiche)

Basilika


Värm upp ugnen till 150 grader.

Torka tofun i hushållspapper för att få ur så mycket vätska som möjligt, hacka den sedan i små kuber. Hacka lök, vitlök och den färska ingefäran och lägg tillsammans med tofun i en plastpåse. Häll över soja och droppa några droppar risvinäger. Krydda med koriander, svart-,vitpeppar, salt och låt tofun dra in smakerna.
Medan tofun kryddar till sig skär potatisen i bitar. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar och rosta i ugnen i ca. 45 minuter. Hacka paprika, broccoli och basilikan (glöm inte stjälken).
Stek tofun i marinaden tills den får en stekyta. Blanda ihop med den avsvalnade potatisen, de hackade grönsakerna, basilikan och fraichen. Krydda enligt behov och toppa med basilikablad.

potatissallad 5


Guldpaj till picknicken

Skrivet av Erika 19.05.2018

Kategorier:

Alla som älskar paj räcker upp en hand! Bra, då är vi överens om den saken!

Här kommer ett recept på en paj som är vegansk och blir glutenfri ifall du byter ut havregrädden i stanningen till ett glutenfritt alternativ (t.ex. soyagrädde). Med gurkmeja i pajdegen får den en härlig gul färg och med gröna grönsaker blir det en underbar kombo. Denna paj kommer definitivt hänga med på framtida picknickar i sommar! 

paj2

Pajdeg

2 ½ dl kikärtsmjöl

1 dl teffmjöl

1 tsk bakpulver

1 msk olivolja

1 ½ dl kallt vatten

Salt

Svartpeppar

Gurkmeja

 

Fyllning

1 selleristäng

 vitlöksklyfta

1 vitlök

1 stor potatis

1 champinjon

ca 10 små brocolibuketter

soltorkad tomat

 

Stanning

2 dl havre matlagningsgrädde

1 dl riven växtbaserad ost

1 ½ msk kikärtsmjöl

salt

Svart- och vitpeppar

 

Börja med pajdegen genom att blanda de torra ingredienser, rör sedan ner olivolja och vatten. Smörj en form med olivolja och tryck ut pajdegen. Nagga degen och förgrädda i ugn på 150 grader i 10 minuter. Låt svalna innan du fyller pajen.

paj1

 

Medan du väntar på att pajdegen ska svalna hacka grönsaker i tunna skivor. Placera ut skivorna på den svala pajdegen.

Blanda ihop ingredienserna för stanningen och häll över pajfyllningen. Strö över riven ost och grädda i ugn i ca 1 timme eller tills grönsakerna är önskad konsistens.

paj

Servera pajen med t.ex. persilja, färsk spenat, näringsjäst och chili flingor.

paj4


Fylld hassel­backs­aubergine i tomat­sås

Skrivet av Erika 17.05.2018

Kategorier:

Att hasselbacka är något jag har alltid förknippat med potatisen, men så tänkte jag att nu är det dags att börja hasselbacka andra grönsaker. Sagt och gjort, den utsatta blev auberginen! Dessutom ville jag fylla auberginen med något samt låta den småputtra i en härlig tomatsås. Resultatet? En helt underbar värmande maträtt! Recept kommer här: 

hasselbackaubergine

Fylld hasselbacksaubergine i tomatsås

 

1 stor aubergine

Spenat

 

Ärtkross

2 dl ärtor

1 avocado

Koriander

Citronsaft

Salt 

Svartpeppar 

Chili

 

Tomatsås

1 burk krossade tomater (Mutti är min absoluta favorit!)

1 vitlöksklyfta

1 lök

2 selleristänger

Grönsaksbuljong

Cayenne-, svart-, vitpeppar

Salt 

Chili

Gurkmeja

 

Växtbaserad ost

Färsk basilika

Solrosfrön

Växtbaserad fraiche

Quinoa

 

Krossa ärtor, avocado, halva vitlöken, koriander, citronskiva, salt, svartpeppar och chili.

hasselbackaaubergine2

Hasselbacka auberginen genom att skära tunna skivor utan att skära helt igenom. Ett tips är att lägga auberginen mellan t.ex. två skärbräden så du inte kan skära rakt igenom.

Stek lök, halva vitlöksklyftan och selleri. Tillsätt tomatkrossen och koka upp tillsammans med grönsaksbuljong och kryddor.

Lägg spenat på botten av en ugnsform. Lägg auberginen på spenaten och fyll den med ärtkrossen. Häll över tomatsåsen och toppa med riven växtbaserad ost. 

hasselbackaaubergine4

Grädda i ugn på 150 grader i ca. 1 timme eller tills auberginen är mjuk. Toppa med färsk basilika, rostade solrosfrön och en klick fraiche. Jag hade även quinoa som tillbehör.

hasselbackaubergine1


Breakfast to dinner piroger toppade med scramble tofu

Skrivet av Erika 09.03.2018

Karelska piroger, Finlands stolthet som så många av oss njuter av tillsammans med äggsmör. Jag är verkligen helt såld på karelska piroger men toppar dem med annat pålägg som avocado, växtbaserad ost, spenat o.s.v.

En dag kom lusten att baka karelska piroger, men eftersom Breakfast to Dinner strävar till att äta så näringsrikt som möjligt experimenterade jag fram ett eget recept. Eftersom karelska piroger behöver bestå av minst 50% råg så döper jag dessa piroger till Breakfast to Dinner piroger. Här kommer alltså ett recept på piroger gjorda på kikärts- och havremjöl, fyllda med vegansk risgrynsgröt samt toppat med scramble tofu.

kikartsochhavrepiroger
Breakfast to Dinner piroger

11 st


Deg:

2 dl kallt vatten

1 msk växtbaserad margarin

2 dl havremjöl

3 ½ dl kikärtsmjöl

2 msk psyllium

1 msk bakpulver

1 nypa salt


Fyllning:

Risgryn

Växtbaserad dryck (jag använde mig av havredryck, men vill du laga glutenfritt använd t.ex. kokos- eller mandeldryck)

Salt


Scramble tofu som pålägg

1 paket naturell tofu

½ lök

1 dl växtbaserad matlagningsgrädde (jag använde mig av havregrädde, men vill du laga glutenfritt använd t.ex. sojagrädde)

Valfri ört (jag använde koriander)

Gurkmeja

Peppar

Salt

kikartsochhavrepiroger1

Koka risgrynsgröten enligt instruktioner. Jag kokade lite extra morgongröt dagen innan så det lämnade kvar till fyllningen, men jag skulle uppskatta att du kokar ca. 1 portion gröt.

Värm ugnen till 100 grader. Blanda kikärts- och havremjölet tillsammans med bakpulver och salt. Tillsätt margarin och vatten, rör om och tillsätt psyllium. Degen ska vara ganska kladdig. Häll över degen på ett mjölat bakplåtspapper och dela i 11 bollar. Ha en skål med kallt vatten som du kan doppa händerna i för att lättare hantera degen. Platta ut till plattor och klicka ut risgrynsgröt. Nyp kanterna så det blir som ett litet knyte, eller försök efterlikna äkta karelska piroger. Grädda i 45 minuter.

Hacka löken fint och stek på låg värme i olivolja. Smula ner tofun för hand och krydda. Tillsätt matlagningsgrädden och stek tills önskad konsistens. Servera som topping till de ljumma pirogerna.

 piroger

 


Fyllda durra och bovete snurror

Skrivet av Erika 04.03.2018

Kategorier:

Ni vet då man är sådär småhungrig och öppnar kylskåpet och den där mackan bara skriker efter dig eller godis skulle smaka såå gott.. Dessa fyllda snurror kan vara något för denna stund. Min plan var att laga så många att det räcker både som mellanmål till mina kvällskurser samt att frysa ner till framtida utflykter, men tyvärr tog dem slut innan de ens nådde frysen..

brodrullar 1
Fyllda durra och bovete snurror

ca 10 st


Deg:

100 gram Bovetemjöl

100 gram Durramjöl

½ dl havregryn

1 msk fiberhusk

½ dl solrosfrön

11g torrjäst

1 msk olja

2 ½ dl vatten

1 nypa salt


Exempel på fyllning:

1 lök

Färsk ingefära

Färsk chili

3 st champinjoner

Spenat

½ förpackning riven Violife for pizza

Salt

Svartpeppar

 
Vi börjar med att knåda ihop degen. Blanda torrjästen med 42 gradigt vatten, olja och salt. Bland ner bovete- och durramjöl, havregrynen, fiberhusk och  solrosfrön. Låt jäsa i 45 minuter.

Medan du väntar på degen värm ugnen till 200 grader och börja på med fyllningen. Hacka lök, ingefära, chili och champinjoner i små bitar. Stek, krydda och ta bort pannan från värmen och tillsätt hackad spenat och den rivna osten.

Då degen har fått jäsa, lägg degen på ett mjölat bakplåtspapper och kavla ut med ett bakplåtspapper mellan degen och kaveln. Lägg ett lager med fyllning på den utkavlade degen, rulla ihop och skär i bitar. Grädda i ugnen i ca 15 minuter. Klart!


Ljummen bovete- och grönsakssallad toppad med ärtpesto

Skrivet av Erika 28.02.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

När magen kurrar och innehållet i kylskåpet känns otroligt omotiveradande.. Då är mitt trumfkort en ljummen bovetesallad blandad med grönsaker som jag har där hemma. Därför känns det väldigt naturligt att mitt (Erikas alltså) första recept blir på en ljummen bovete- och grönsakssallad, toppad med en favoritpesto. Håll i hatten för here we go!

morotsbovetesallad

Ljummen bovete- och grönsakssallad toppad med en ärtpesto

2 portioner

2 dl hel bovete

2 stora potatisar

2 morotötter

1 avocado

Soltorkad tomat

Grönsaksbuljong

Svartpeppar

Gurkmeja

Ingefära

Cayennepeppar

Salt

Olivolja

Bjäst

 

Ärtpesto

2 dl ärtor

1 vitlöksklyfta

1 skiva citron

½ näve cashewnötter

½ näve solrosfrön

Torkad eller färsk koriander

Rypsolja

Svart och vitpeppar

Salt

 


Värm ugnen till 150 grader. Skär potatisen i bitar och massera med olivolja, gurkmeja, ingefära, cayennepeppar och salt. Rosta potatisen tills den blir önskad konsistens.

Koka bovete med grönsaksbuljong enligt instruktioner på förpackningen. Medan du väntar på att boveten och potatisen blir al dente strimla moroten (använder mig av potatisskalaren så minskar jag på diskmängden). Skär avokadon och de soltorkade tomaterna i önskade bitar. Blanda ihop alla ingredienser, toppa med lite bjäst och ärtpesto.

Artpesto

Men hur gör jag ärtpeston kanske du nu funderar? Tina ärtorna, hacka vitlöken och släng i alla ingredienser i en mixer. Mixa till önskad konsistens och krydda enligt smak, för att få den lenare öka på rypsoljan. Njut!