HEADER ED 01 1

Karljohan och Kantarell wellington

Skrivet av Erika 11.10.2018 | 1 kommentar(er)

Karljohan och Kantarell Wellington, det är min veganska variant på den kända Beef Wellington som är skräcken hos kockarna i Masterchef. 

Tanken att göra denna rätt slog mig efter en runda i skogen på jakt efter svamp. Ofta blir det goda pastan, risotton eller pajer med svamp men denna gång blir det en Wellington. Tänk dig en deg som omsluter alla härliga smaker av svamp, timjan och lite dijonsenap. Hur det krispiga skalet möter den varma och mjuka insidan. Till detta serverar jag potatisstomp med en gräddsås, en så otroligt ljuvlig höstmiddag!

Karl johan och kantarell wellington 4

 

Karljohan och kantarell wellington

 

1 ark vegansk smördeg

Fyllning 1
200 gram stekt svamp, till exempel karljohan och kantareller

Margarin

salt

Fyllning 2
2 lökar

2 vitlöksklyftor

2 blad grönkål

1 msk dijonsenap

1 msk Oatly Påmackan

1 kruka timjan

salt

Svart- och vitpeppar

Sås till pensling
2 msk aquafaba

1msk olivolja

1 msk mandelmjölk

½ msk mörk sirap

 

Gör såhär:
1. Stek svampen i margarin och salt tills du har en torr panna. Låt svalna.

2. Hacka lök, vitlök och grönkål. Stek tills du har en torr panna, blanda ner senap, Påmackan, timjan och krydda. Låt svalna.

3. Kavla ut tinad smördeg på ett mjölat smörpapper. Bred ut hälften av lök blandningen på mitten av degen och lämna några centimeter från kanten. Varva med svamp och avsluta med resten av löken.

4. Blanda ihop såsen till pensling. Vik ihop degen och limma med penslingssåsen. Du kan även använda en kniv för att få fast degen. 

5. Vänd på wellingtonen så att du har skarvet neråt. Skär diagonala snitt över degen och pensla med såsen.

6. Grädda i ugn på 220 grader i 20 minuter eller tills wellingtonen fått en gyllene färg.

Servera tillsammans med till exempel potatisstomp och gräddsås. Recept på dessa hittar du längre ner!

Karl johan och kantarell wellington

Karl johan och kantarell wellington 1

Karl johan och kantarell wellington 2

Karl johan och kantarell wellington 3

 

Potatisstomp

Potatis

Margarin

Salt

Vitpeppar

Gör såhär:

1. Koka potatis i saltat vatten.

2. Krossa potatisen med en potatis stamp tillsammans med margarin, salt och vitpeppar.

 

Gräddsås

1 lök

250 ml matlagnings havregrädde

1 msk maizena 

Salt

Svart- och vitpeppar

Gör såhär:

1. Stek löken i en kastrull.

2. Häll i grädde och koka upp. Blanda ut maizena med kallt vatten och tillsätt i såsen under omrörning. Krydda.

Karl johan och kantarell wellington 5


Kanelrullar

Skrivet av Erika 04.10.2018

Kanelbullen. Tänk att detta bakverk har fått en egen dag vilket är idag, den fjärde oktober.

Idag kan jag tänka mig att det äts kanelbullar hel vilt och att bagerierna har fullt upp. Eftersom de flesta kanelbullar inte är veganska har jag tagit mig ann att baka veganska kanelrullar. Dessutom blev de glutenfria och med endast naturligt förekommande socker. Och den sista viktiga punkten, såklart det är kardemumma i smeten! 

kanelsnurror 2

Kanelrullar 11 stycken

Deg

2 bananer

1 tsk vaniljarom

2 ½ dl glutenfritt havremjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk pofiber

½ dl maizena

2 tsk ceylonkanel

¼ dl olja

¼ dl glutenfri havredryck


Kanelfyllning

10 färska dadlar

½ tsk kardemumma

2 tsk ceylonkanel

Några droppar vaniljarom

Cirka 5 tsk vatten

 

Olja

Agavesirap


1. Mixa banan med vaniljarom slät

2. Blanda alla torra ingredienser väl. Rör ner olja, havredryck och bananpurén. Knåda lätt tills du har en fast deg

3. Mixa ihop alla ingredienser till fyllningen så du får en lättanvänd smet

4. Smörj ett bakplåtspapper med olja. Kavla ut cirka ⅙ åt gången av degen. Skär av kanterna får att få raka sidor

5. Bred ut kanelfyllningen och rulla ihop. Skär i två delar

6. Smörj en liten ugnsform. Smörj snurrorna med olja och ställ dem stående i formen

7. Ringla över agavesirap och grädda i 10 minuter på 175 grader

kanelsnurrorkanelsnurror 1kanelsnurror 3


Fänkålsslaw med äppel

Skrivet av Erika 29.09.2018

Kategorier:

Fänkålsslaw med äppel har en fräsch och härlig smak som passar till de flesta rätter. Genom att massera grönsakerna tillsammans med ättika, olja och kryddor blir de härligt mjuka och smakerna blandas samman. En riktig hit på middagsbordet!

fankalsslaw

Fänkålsslaw

1 fänkål

1/2 lök

3 små äpplen

1 vitlöksklyfta

2 cm färsk chili

1 msk ättika

1 dl olivolja

Salt

Svart- och vitpeppar

 

Hacka och pressa vitlöken och chilin. Använda en mandolin för att få fina tunna skivor av fänkålen, löken och äpplen. Massera tillsammans med ättika, olivolja, salt och peppar. 

fankalsslaw 1

Jag serverade fänkåls och äppelslawn på en ugnsbakad batat tillsammans med en ärthummus, ugnstomater och lök.

fankalsslaw 2

 


Raw äppelmos

Skrivet av Erika 27.09.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Äppelmos är ett tecken på höst för mig och att toppa morgongröten med en klick äppelmos är ju kanske något av det godaste som finns! Tidigare kokade jag ihop min äppelmos, men nu har jag blivit latare men även hälsosammare. Nu har jag istället mixat äpplena råa tillsammans med skal och kärnor vilket tillför mer näring till moset. Dock håller mosen inte lika länge, men du kan göra mindre mängder eller så kan du frysa in i portioner.

Färgen på mosen variarerar beroende på äpplet du gör mosen av. Mina äpplen kommer från min barndomsträdgård och är röda söta äpplen som hade hunnit bli på snäppet för mogna, därav den bruna färger. Men det är ju smaken som är den viktigaste, och dessutom är äppelmos lika fin oavsett dess färg!

appelmos

Raw äppelmos

Äppel

Ceylonkanel

Citron

 

Halvera och ta bort kvisten från äpplet. Mixa tillsammans med kanel och citron till en mjuk konsistens. Förvara i kylskåp.

appelmos 1


Lins-, och ärtsoppa med dijonsenap och timjan

Skrivet av Dominique 18.09.2018

Själv äter jag inte soppa särskilt ofta utan föredrar att äta något med mera tuggmotstånd men den här soppan gjorde jag lite matigare och med en härlig grön färg. Denna soppa är dessutom rik på aminosyran tryptofan tack vare baljväxterna, linserna och havret. Har du inte pulled havre hemma så kan du byta bort det mot exempelvis torkade pumpafrön eller nötter. En värmande soppa till middag passar även väldigt bra just nu då höstmörkret börjar smyga sig på. 

soppa

soppa1soppa2

1 portion soppa:

1/2 dl torkade gröna linser

1 dl ärter

2 nävar blomkål

1/2 dl kokosmjölk

1 stor näve spenat eller grönkål

1 liten näve hackad lök

1 dl vatten

Tamari

Timjan

Pressad vitlök

Spiskummin

Salt

1/2 tsk dijonsenap + 1,5 msk vatten

Koka linserna mjuka med tamarisås som smaksättning. Ångkoka på samma gång blomkålen och ärterna med salt när du kokar dina linser. Låt sedan svalan en aning. Mixa alla ingredienserna förutom kokosmjölken i en matberedare eller med stavmixer tillsammans med vatten. Häll över allt i en kastrull och låt sjuda med kokosmjölken. Krydda eventuellt lite lite extra.

Topping: Dijonsenap utblandat med lite vatten, knaperstekta pulled oats, timjan och mitt hembakade havre-, chia -, och kikärtsbröd. 

 


Batatbädd med tonf*skröra

Skrivet av Erika 08.09.2018

Kategorier:
Taggar:

 Batatbädd med avokado skivor och en tonf*skröra, det bjuder detta inlägg på. 

Till att börja med ska du och jag reda ut varför tonf*skröra är skrivet med en stjärna(*). Detta recept ska efterlikna tonfisk i smaken men vara utan animaliska produkter, alltså vara vegansk. Därav den konstiga stavningen. Nu kanske du undrar varför jag som vegan vill hitta smaker som liknar de animaliska och det är en väldigt bra fråga. Ibland kan det vara roligt att experimentera med smaker från mat jag tidigare har ätit och att göra de veganska. De blir som en annan grejj då.

Att rosta batat i brödrosten är snabbt och smidigt. Denna rätt kan fungera exempelvis som förrätt eller som ett tilltugg.

tonfiskrora3

 

Tonf*skröra

1 paket kikärter

1 noriark

1 msk tahini

2 skivor citron

Salt

Vit- och svartpeppar


Hacka norin så fint du kan. Pulsa alla ingredienser i en mixer, det ska vara en grynig konsistens. Klar!

tonfiskroratonfiskrora1

 

Batatbädd

Batat


Skiva tunna skivor av batat på längden. Rösta i brödrost tills bataten är mjuk (för mig tog det 2 gånger på längsta tiden).

tonfiskrora2

Serveringsförslag

Avokado

Broccoligroddar

Ingefärspasta

tonfiskrora4

 


Mangoplättar med en hint av chili

Skrivet av Erika 04.09.2018

Mango plus plättar är lika med sant, det kan jag konstatera när jag lagar mangoplättar. Istället för att ha skivad mango som topping blandar jag ner mangon i plättsmeten. Det visar sig vara en riktig hit.

Smeten kryddar jag med lite chili som ger plätten en hetta som passar bra ihop med mangons sötma. Dessutom ser dessa plättar ljuvliga ut med sina gyllene gula färg och doften som sprider sig i köket då du steker plättarna är såå inbjudande.

Brukar du blanda ner någon frukt, grönsak eller annat i dina plättar? Dela gärna med dig om du har hittat en riktig favorit! 

mangoplattar1

Mangoplättar med en hint av chili

4 små plättar

 

100 gram färsk mango

½ dl kikärtsmjöl

½ tsk bakpulver

½ tsk psyllium

1 tsk chiafrön

1 nypa salt

1 krm chiliflingor

½ dl vatten

mangoplattar

Mixa mangon till en puré. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt mangopuré samt vatten. Stek i kokosolja på medelhög värme. Servera med t.ex. skivad mango och kokoschips.


Knaprig sommarpizza

Skrivet av Erika 25.08.2018

Kategorier:
Taggar:

Sommaren börjar bli till höst, men en knaprig pizza med råvaror som du ännu hittar i ditt land eller i butik  kan förlänga den där känslan av underbara sommarkvällarna!

I detta inlägg delar jag med mig av en pizzabotten som blir otroligt knaprig och är fylld med smak. Att tänka på att pizzabotten även ska ha smak är viktigt enligt mig, annars blir pizzan lätt tråkig. Denna botten är gjord på durumvete vilket gör att den inte är glutenfri, men letar du såna recept hittar du det på vår blogg (till exempel här).

Fyllningen är en några av mina sensommar favoriter, potatis och tomat! Dessutom är det en sås med smak av senap på denna pizza och så toppad med färska örter, perfecto!

sommarpizza 3

Deg 1 ugnsplåt

25 g jäst

2 dl vatten, 37 grader

4 ½  dl durumvetemjöl

1 tsk  salt

1 tsk bakpulver

2 msk olivolja

1 msk timjan

1 msk oregano

 

Sås

½ burk havre fraiche

1-2 msk senap

Pepparmix

Lökpulver

Salt


Fyllning

Nypotatis

Tomat

Vitlök

Salladslök

Dill

Gräslök


Börja med degen. Mät upp vattnet (37 grader) och blanda i smulad jäst. Blanda ner kryddor samt olja. Blanda ut bakpulvret i mjölet och tillsätt därefter lite mjöl i taget till vattnet medan du rör om. Börja knåda då degen börjar bli fast och knåda för hand i 10 minuter samtidigt som du häller i mjölet lite i taget. Degen ska vara lite lite klibbig. Sätt skålen i en plastpåse och låt jäsa i 1 timme.

Medan du väntar på degen kan du tillaga såsen och förbereda grönsakerna. Blanda ihop alla ingredienser till såsen och krydda enligt önskan. Skär potatisen i tunna skivor, halvera tomaterna, hacka löken i ringar och finhacka vitlöken. 

När degen har jäst klart är det dags att kavla ut den. När du har en tunn pizzabotten, bred ut såsen på degen och tillsätt grönsakerna. Grädda i ugn på 270 grader i 10 minuter. Servera med färsk hackad dill och gräslök.

sommarpizzasommarpizza 1

sommarpizza 4


En grön rätt med en hint av svarta vinbär

Skrivet av Erika 09.08.2018

Kategorier:

Att våga blanda sött och salt är något jag absolut vill bli bättre på. Detta fick mig att drömma mig iväg med svarta vinbär i fokus. Resultatet blev en grön rätt med hint av svarta vinbär, fungerar som huvudrätt till en middag eller så lagar du en mindre portion så får du en förrätt!

vinbar 2

Persilja och korianderdressing

1 kruka persilja

1 kruka koriander

2 klyftor vitlök

1 tjock skiva citron

1 dl olivolja

Salt

Peppar

 

Finhacka persilja, koriander och vitlök. Blanda ihop alla ingredienser och pressa ur saften ur citronskivan och hacka ner fruktköttet.

vinbar 1

Hummus med en hint av svartvinbär

1 näve svartvinsbärsblad

175 gram kikärtor

2 vitlöksklyftor

Citronsaft från 1 klyfta

Salt

Vit och svartpeppar

Solrosolja

 

Mixa alla ingredienser till en slät hummus.

vinbar

Grönsaker till den gröna delen av rätten

Nypotatis

Zucchini

Champinjoner

Svarta vinbär

 

Koka nypotatis (har du svårt att veta när potatisen är färdigkokt? Testa sticka en gaffel i potatisen och om potatisen glider av gaffeln är den klar). Skär zucchini och champinjoner i långa skivor. Marinera med olja, salt och peppar och grilla till de har fått en fin färg.

Servera tillsammans med svartvinbärs hummus, persilja och korianderdressing och en näve svarta vinbär.

vinbar 3


Röda bärbitar

Skrivet av Erika 02.08.2018

Just nu lyser alla bärbuskar i olika klara färger och det gäller att ta vara på alla godheter. Hemma hos mina föräldrar kommer det så mycket bär att frysarna börjar vara fulla och vi vet inte vad vi ska ta oss till. Då tänkte jag på tidigare år då jag har torkat äppelskivor för att kunna förlänga tiden på äpplet, så varför inte torka bär?

Här kommer ett recept på bärbitar som består av endast bär! Smakar som sura godisar och är så supergott (sötman och syrligheten varierar på vilket bär du väljer, jag hade hallon och röda vinbär vilket gjorde denna sats lite syrlig! Så ta dig ut till närmsta bärbuske och börja plocka!

barbitar 1

Bärbitar

ca 1 plåt

1,25 liter bär (jag hade hälften hallon, hälften röda vinbär)

 

Mixa bären slätt. Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd ugnsform. Grädda i ugn i ca. 4 timmar på 100 grader. Ha t.ex. en kökshandduk mellan ugnen och luckan så att fukten slipper ut eller så kan du gå och öppna luckan med jämna mellanrum. Då bär smeten är torr (tänk er godisremmar i butiken, de får inte vara skarpa) ta ut ugnsplåten och låt svalna. Klipp sedan i remsor, dra av bär smeten från bakplåtspappret och klipp i bitar. Förvara i en tät burk i kylskåp.

 

barbitarbarbitar 2


Quinoa och linssallad med tahinidressing

Skrivet av Erika 21.07.2018

Kategorier:

En ljummen quinoa- och linssallad är en mättande och näringsfylld lunch till sommarvärmen. Dessutom går den bra att förvara i kylen där den får dra i sig av kryddor och smaker plus att den då blir en kall och svalkande sallad.

Till denna sallad gjorde jag en tahinidressing som är superenkel att göra plus att den är såå god! Hoppas ni gillar detta recept!

quinoalinssallad

Quinoa och linssallad
Quinoa

Röda linser

Grönkål

Spenat

Citron

Vårlök

Vitlök

Selleri

Tomat

Ärter


Salt

Peppar

Chili flingor

 

Koka quinoan och linserna enligt instruktionerna på paketen. Om du tycker det är svårt att inte överkoka linser, testa detta: Koka upp vatten, tillsätt linserna lägg på locket och tag bort från plattan. Låt stå tills linserna har blivit mjuka, på detta sätt kan man inte koka sönder linserna.

Hacka och pressa vitlöken. Hacka vårlöken, grönkålen, spenaten och lägg i en skål tillsammans med den hackade vitlöken och en citronklyfta som du pressar saften ur i skålen. Tillsätt olivolja och salt och massera grönsakerna till de blir mjuka. Ta bort citronskalet och blanda ner hackad tomat och selleri, ärter, quinoan och röda linser. Krydda med salt, peppar och chili flingor. 

quinoalinssallad1quinoalinssallad3

Tahinidressing

2 msk Tahini

1 msk agave sirap

¼ citron

1 klyfta vitlök

Ca. 8 msk vatten

Salt

 

Hacka vitlöken fint och pressa den. Mixa alla ingredienser till en slät sås.

quinoalinssallad4 1


Morotsbollar rullade i kakao

Skrivet av Erika 14.07.2018

Kategorier:
Taggar:

Här kommer ett recept på raw morotsbollar rullade i kakao. Förvara dessa i kylen, perfekta till eftermiddagskaffet eller då du bara är sugen på något gott! 

morotsbollar2

Morotsbollar rullade i kakao

9 stycken


3 morötter (100 gram)

1 ½ dl kokosmjöl

½ dl kokoschips

8 st dadlar

1 msk kokosolja

1 nypa flingsalt


Kakao

 

Skala och skölj morötterna, mixa dem sedan fint i en matberedare/stor mixer. Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa slätt till en konsistens som går att forma till runda bollar. Rulla bollarna i kakao. Ställ in i kylen en stund medan du kokar kaffe. Då kaffet är klart, servera och njut (och såklart går det att hugga in på direkten!) 

morotsbollarmorotsbollar1

 


Rökig hot carrot i bröd

Skrivet av Erika 04.07.2018

Kategorier:

Rökig hot carrot i bröd, blir du lika taggad som jag då du läser det? Jag älskar mat med inslag av rökighet men jag har aldrig testat att marinera grönsaker med smak av rökighet. Sagt och gjort, det blev riktigt bra! 

Som grönsak valde jag morot eftersom jag ville efterlikna rätten hot dog. Till marinaden valde jag en riktigt rökig whisky, Caol Ila 12 årig. Brödet bakade jag själv av durra och havremjöl, men känner du ingen ork för det kan du lika bra köpa färdiga semlor! 

En riktigt rolig rätt att göra under grillsäsongen och passar perfekt som lunch en solig dag.

hotcarrot2

Rökig hot carrot

4 stycken

4 morötter

Salt


Marinad till hot carrot

1 klyfta vitlök

2 msk rökig whisky (jag använde Caol Ila 12 år)

2 msk olivolja

1 msk agavesirap

½ tsk ättika

Salt

Peppar

Gör såhär: Tvätta morötterna och koka dem al dente i saltat vatten. Då morötterna är klara skölj i kallt vatten och lägg dem i en platspåse med marinaden. Låt dra i kylskåp i ca. 1 dygn.

Då det är dags för hot carrots, grilla på grillen tills de har fått en grillyta och servera i ett bröd med gottigheter!

hotcarrot1hotcarrot

 

Durra- och havresemlor

3 stycken 

2 dl havremjöl

2 dl durramjöl

1 tsk torrjäst

1,75 dl vatten

1 tsk bakpulver

1 msk psylliym

1 tsk salt

1 tsk olja

Gör såhär: Lös upp jästen i vattnet tillsammans med oljan. I en annan bunke blanda alla de torra ingredienserna och tillsätt sedan jästlösningen. Knåda snabbt ihop till en deg, dela upp i tre delar och forma till korvbröd. Lägg på en ugnsplåt, pensla med lite vatten och lägg över plast och en bakduk och låt jäsa i 1 timme. Grädda i ugn på 150 grader i 20 minuter.

bovetehavre1bovetehavresemla

Exempel på tillbehör

Vegansk aioli, recept hittar du här (skippa bara koriandern om det inte faller dig i smaken)

Dijonsenap

Rödlök

Broccoligroddar

Avocado

hotcarrot3