HEADER ED 01 1

Rödkålsrisotto med rostade ärter

Skrivet av Erika 22.01.2019

Kategorier:

Inhemsk rödkål hittar du just nu i de allra flesta mataffärer. Därför är detta en bra råvara att använda just nu. Har inspirationen gällande rödkålen börjat avta? Testa då att göra denna rödkålsrisotto!

rodkalsrisotto 1

Rödkålsrisotto

6 portioner

 

600 gram rödkål

1 lök

2 vitlöksklyftor

1 äppel

2 msk äppelcidervinäger

olivolja

salt

vitpeppar

svartpeppar

ingefära

3 dl risottoris

1 L vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

200 gram frysta ärter

1 vitlöksklyfta

 

 

Gör såhär:

1. Riv fint rödkål, äppel, vitlök och lök i en matberedare.

2. Fräs i stekpanna med olivolja och krydda med äppelcidervinäger, salt, svartpeppar. Tillsätt en skvätt vatten och koka bort vätskan. Sätt av värmen och låt stå.

3. Bred ut ärterna i en ugnsform. Hacka vitlök och blanda tillsammans med olivolja, salt och vitpeppar ner med ärterna. Rosta i ugn 200 grader i ca 20 minuter (medan du kokar risotton).

4. Koka upp 1 liter vatten och lös upp grönsaksbuljong.

5. Koka upp riset med lite vatten i en kastrull med tjock botten. Då vätskan har kokat bort, tillsätt buljong lite i taget vartefter vätskan kokar bort. Detta tar ungefär 20 minuter.

6. Då riset är al dente, krydda med salt, vitpeppar och ingefära efter tycke. Tillsätt rödkålsblandningen och värm upp.

7. Servera med de rostade ärterna och näringsjäst.

rodkalsrisottorodkalsrisotto 2


Jordnöts- och bananbollar

Skrivet av Erika 18.01.2019

Jordnöts- och bananbollar med havregryn och choklad, ett mellanmålsrecept vilka inte alls så söta men ändå otroligt goda! Perfekta att bjuda på som mellanmålskaffetilltugg och varför inte servera med färsk frukt eller en god glass till vid sidan om? 

Jordnotsbananbollar2

Jordnöts- och bananbollar

9 stycken


2 dl jordnötter

2 bananer

3 dl havregryn

1 tsk bakpulver

½ tsk flingssalt

Mörk choklad (minst 70%)

Gör såhär:
1. Rosta jordnötter i ugnen på 150 grader i 20 minuter.

2. Mixa nötterna i en matberedare tills du får ett jordnötssmör, detta tar flera minuter så ha tålamod! Tillsätt banan och mixa fint.

3. Blanda de torra ingredienserna som du sedan blandar med jordnöts- och banansmeten.

4. Rulla till 9 stycken bollar som du trycker ut en aning på en ugnsplåt. Hacka choklad som du försiktigt trycker på bollarna. Grädda i ugn på 150 grader i 15 minuter.

JordnotsbananbollarJordnotsbananbollar1

 


Värmande zucchini och potatissoppa

Skrivet av Erika 08.01.2019

Soppa som är en räddare i nöden då tiden är minimal, plånboken ekar eller då du fryser konstant? Zucchini och potatis blir tillsammans en len och härlig soppa som passar perfekt till januarimånad!

Ett tips är att koka en stor sats så har du mat ett tag framåt! 

zucchinipotatissoppa 2

Zucchini och potatissoppa

1 stor sats

 

500 gram potatis

1 kg zucchini

2 vitlöksklyftor

1 chili

1 lök

1 liter vatten

2 buljongtärning

2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

Salt

Svart- och vitpeppar

Gurkmeja

Ingefära

Färsk timjan

 

 Gör såhär:

1. Stek hackad lök, vitlök och chili tillsammans med olja i en kastrull.

2. Tillsätt hackad zucchini, potatis, vatten och buljongtärning till kastrullen. Koka tills grönsakerna är mjuka, ca 20-30 minuter.

3. Häll i grädden, krydda och koka upp. Krossa slarvigt med en potatisstöt.

zucchinipotatissoppa 4

Servera med en klick växtbaserad fraiche och en bit gott bröd!zucchinipotatissoppa 3


Vegansk raw julkola med lager av mörkchoklad

Skrivet av Erika 22.12.2018

Kategorier:

Vegansk raw julkola är perfekt för dig som känner du inte har tid att stå och röra om i grytan så du inte bränner kolan. Dessutom är denna utan tillsatt socker vilket kan vara ganska skönt för din mage som kan få stora mängder av socker under julhelgen!

Ge bort till en nära eller kära eller njut av denna kola helt för dig själv! 

 

vegankola 1

Vegansk julkola med lager av mörkchoklad

24 stycken

15 dadlar

1 dl kokosolja

1 msk ceylonkanel

1 msk kakao

1 tsk kardemumma

1/2 tsk nejlika

1/2 tsk malen muskotnöt

1/2 tsk ingefära

1/2 tsk salt

 

25 gram mörkchoklad

Gör såhär:

1. Mixa alla ingredienser till en slät kola.

2. Tryck ut kolan i en bakplåtspappersklädd form. Ställ i frysen i 1 timme.

3. Smält chokladen i vattenbad/ugn. Pensla på chokladen på ena sidan av kolan. Ställ i frysen en stund och pensla sedan andra sidan av kolan.

4. Skär i bitar 4x6. Paketera in i bakplåtspapper och förvara i kylen. 
vegankolavegankola 2


Vegansk julstek av seitan

Skrivet av Erika 20.12.2018

Kategorier:
Taggar:

Seitan skrev jag om i vår lillajulslista att jag detta år ville testa på. Nu är det gjort och jag har en vegansk julstek åt mig till julen!

Seitan består av ren gluten. Du kan köpa det från butiken i mjölformat men priset är ganska saftigt, därför valde jag att göra egen gluten. Det gör du genom att ta vanligt vetemjöl och tvätta bort vetestärkelsen från mjölet och kvar lämnar gluten. Visst låter det enkelt? Och enkelt är det, men kräver tid och en stor arbetsinsats.. Men tro mig, om du väljer att gå denna hardcore väg så kommer du uppskatta din julstek otroligt mycket detta år!

Jag är så otroligt taggad att få skiva upp denna goding till julbordet nästa vecka!

seitan 5

 Vegansk julstek av seitan (350 gram)

Gluten
10 dl ekologiskt vetemjöl

4 dl vatten


Smaksättningsdeg
1 dl svarta bönor

3 msk olja

2 msk soja

1 tsk dijonsenap

1 msk vitlökspulver

1 tsk rökarom

1 tsk rökt paprikapulver

1 nypa malen muskotnöt

1 nyp nejlika

1 nypa svartpeppar

1 nypa vitpeppar

1 nypa salt


3 l vatten

3 tärningar grönsaksbuljong

Salt


Griljering

4 msk aquafaba

1 msk agavesirap

½ msk dijonsenap

salt

svartpeppar


Polenta/ströbröd


DAG 1 Gör såhär:

1.Knåda ihop en deg av vetemjöl och vatten. Knåda i cirka 5 minuter.

2. Fyll en skål med kallt vatten och ställ i diskhon. Börja knåda degen försiktigt i vattnet medans du har kranen rinnande med nytt vatten till skålen. Då vattnet har blivit vitt, häll ut vattnet och fyll hinken igen. Upprepa tills vattnet har en klar färg, då har du tvättat bort all vetestärkelse från degen. Detta tar cirka 30 minuter.

3. Låt gluten klimpen vila i 15 minuter. Medan du väntar mixa slätt alla ingredienser till din seitan förutom kikärtsmjöl. Rör sedan ihop gluten, kikärtsmjöl och din smaksättnings-röra, här rekommenderas en matberedare med degrörare.

4. Koka upp buljong i en stor kastrull.

5. Forma degen till en stek och paketera in i en silduk/urtvättad kökshandduk eller liknande. Knyt ihop hårt.

6. Låt din seitan sjuda under lock i 1 timme.

7. Nu får din seitan vila över natten i duken och buljongen i kallt.

DAG 2 Gör såhär:

1. Ta bort din seitan ur buljongen och duken. Låt stå i rumstemperatur i cirka 1 timme.

2. Blanda ihop de blöta ingredienserna till griljeringen (inte polentan).

3. Pensla seitan med griljeringen och stek i olja så den får en fin stekyta.

4. Pensla med griljeringen och strö över polenta eller ströbröd.

5. Grädda i ugn på 225 grader i 15 minuter.

Seitan smakar bäst kallt, men för guds skull smaka en liten bit nu på direkten. Så som du nu har kämpat är du verkligen värt det!

 

seitan

Bananen är till för att du ska se hur mycket mindre degklumpen blir efter att du har tvättar bort all vetestärkelse från vetemjölet. Kvar har du alltså gluten!

seitan 1seitan 2seitan 3seitan 4seitan 6


Juligt "torparbröd"

Skrivet av Erika 06.12.2018

Pepparkakstiden är här! Men som Leivon beskriver en variant "För dem som vill ha något mer… En stor och mjuk pepparkaka" så påminner torparbröd mycket om de underbara pepparkakorna.

Idén om att göra egna veganska, glutenfria och mer näringsrika torparbröd väcktes då min mamma delade med sig av ett recept. Hon gjorde enkla mellanmålsbitar med tre ingredienser. Detta ville jag utveckla och resultatet blev lite mer ingredienser men lite mer lik pepparkakan/torparbröd.

torparbrod 4

Juligt torparbröd 

6 stycken

 

1 dl GF havregryn

1 msk chiafrö

1/2 tsk bakpulver

1 tsk kanel

1 nypa kardemumma, nejlika, muskotnöt och salt

1 mogen ekologisk banan

 

Gör såhär:

1. Blanda alla torra ingredienser.

2. Mosa och blanda ner bananen med de torra ingredienserna. 

3. Forma till kakor eller pepparkakor (genom att fylla pepparkaksformar) på en ugnsplåt klädd i baklåtspapper.

4. Grädda i ugn på 150 grader i 10 minuter. Låt svalna.

torparbrodtorparbrod 1torparbrod 2torparbrod 4


Saffran raw mini kakor med en glimt av julkryddor

Skrivet av Erika 01.12.2018

Saffran raw mini kakor med en glimt av julkryddor, vad passar inte bättre till lilla juls firande än dessa? 

Idag är det första december och lilla jul. Hos mig är det en mörk och grå decembermorgon och saknaden av solsken+snö är stor. Till kvällen ska jag och min sambo åka till mina föräldrar och fira lilla jul samt min mammas födelsedag.

Det som absolut ska få åka med ikväll är mini raw kakorna med smak av saffran och en glimt av julkryddor. Med sin underbara gula färg lyser de upp och smaken är helt gudomlig av saffran, apelsin och alla juliga kryddor som finns i botten.

Känner du dig sugen på att baka dessa men tycker ingredienslistan är för lång? Då ska jag ge dig ett alternativ (som jag endast har tänkt ut i huvudet, obs det är inte testat!): Istället för denna botten använd pepparkakor som du krossar och blandar med lite olja. Då blir det en lussebulls-pepparminikaka. Om du testar detta, snälla dela med dig av resultatet till oss! 

Ha en underbar lilla jul och första advent på dig ♥

 saffranrawcake 3

Saffran raw mini kakor med en glimt av julkryddor

18 stycken

 

Botten

2 dl solrosfrön

1/4 dl chiafrön

2 1/2 dl russin (tillsätt en 1/2 dl vatten ifall det är torra russin, typ förra årets)

1 tsk malen kardemumma

1 tsk kanel

1/2 tsk torkad malen ingefära 

1/4 tsk malen nejlika

1/4 tsk muskötnöt

1 msk kokosolja 

 

Fyllning

4 dl (i torr form) cashewnötter som blötläggs och då sväller något

1 dl kokosolja

1/4 dl agavesirap

1/2 saft och fruktkött från en apelsin

Rivet skal från 1 apelsin

0,5 gram saffran

Några droppar vaniljarom

1 nypa salt

 

Gör såhär:

1. Blötlägg cashewnötterna gärna över natten men helst i sex timmar

2.  Gör botten: Mixa alla ingredienser i en matberedare tills du har en blandning som  håller ihop då du trycker ihop den i handen

3. Tryck ut botten i små aluminiumformar. Fyll så botten av formen blir täckt.

4. Ställ in i frysen medan du gör fyllningen.

5. Gör fyllning: Häll av de blötlagda cashewnötterna.

6. Kör alla ingredienser till fyllningen i en matberedare/mixer. Smeten ska bli len vilket tar en stund. Jag körde först ingredienserna till en smet i min matberedare och sedan i min Bosh Vitaboost blender för att få den helt len. Det viktigaste här är tid och att din maskin får vila emellanåt!

7. Fyll en plastpåse/spritspåse med fyllningen och ställ i frysen cirka 1 timme.

8. Spritsa ut fyllningen i formarna i valfritt mönster. Ställ i frysen och ta fram en liten stund innan bjudning!

 

Tips! Innan servering kan du toppa med lite krydda för ett snyggare utseende

saffranrawcakesaffranrawcake 1saffranrawcake 2

saffranrawcake 4


Brunch ala Breakfast to Dinner

Skrivet av Erika och Dominique 13.11.2018

Kategorier:
Taggar:

För ungefär en vecka sedan så ordnade vi en höstbrunch för våra nära och kära. Det blev en väldigt lyckad förmiddag med god och näringsrik mat, mycket skratt varvat med givande samtal. Ja, matkoman efteråt ska vi inte ens tala om...

Så som det stod på våra servetter ville vi skapa: Good Food, Good Mood. En fin vän på brunchen kommenterade "åh, jag känner vilken vitaminboost jag får av det här". Det måste vi säga är ett tecken på att vi lyckats göra det bra. Vi vill ju att maten ska vara fylld med näring men det måste ju samtidigt smaka gott. Eller hur?

20181104 1055470 1

Här nedan ser du menyn på brunchen. Vi kommer beskriva rätterna mer under bilderna samt även länka till gamla recept under några av bilderna. ENJOY!

Breakfast to DinnerHostbrunch 2sallad

Den gröna salladen bestod av följande; svartkål, granatäppelkärnor, apelsin, spenat, pestomarinerade vitabönor. 

frobrodnotbrod

Havrebrödet hade vi två varianter av. En med nötter och en utan. Recept hittar du här. Denna gång hade vi kikärtsmjöl i limpan och det blev riktigt bra!

batattoast

Batattoastarna bestod avBatatskivor, hummus, rödbetschips och gräslök. Vi lagade dessa i ugnen eftersom vi skulle ha cirka 30 stycken. Men vill du göra på ett snabbare sätt hittar du recept på batattoast i brödrost här.

fruktskal

Frukstskålen innehöll; Persimon, honungsmelon och mango toppat med mynta.

chiapudding

Chiapuddingen gjordes på; Chiafrön, havremjölk(gf), bärkompott, kanel, nejlika och mynta. 

kokosboll

Rawbollarna innehöll; Kikärter, dadlar, cashewnötter, veganskt vaniljproteinpulver, stevia, kardemumma, kanel, kakao och kaffe. Toppat med kokos och kakaonibs. Liknande recept hittar du här. 

chokokaka

Sist men inte minst så bjöds det på chokladkakan utan dess like. Dessutom vegansk och glutenfri. Receptet hittar du här.


Choklad kladdkaka med zucchini

Skrivet av Erika 10.11.2018

Kakao och kladdkakeveckan fortsätter med en choklad kladdkaka med zucchini. 

Om du läste torsdagsnumret av Vasabladet förra veckan (1 november) såg du ett reportage med olika kladdkakor från oss Foodly bloggare. En av kladdkakorna kommer från oss och är just detta recept. En saftig och otroligt god chokladkladdkaka!

zucchinikladdkaka 2

Choklad kladdkaka med zucchini


2 chiaägg (2 tsk krossade chiafrö och 4 ½ tsk vatten)

½ dl äppelmos

½ dl solrosolja eller annan naturell olja

½ dl glutenfri havredryck

2 ½ dl zucchini

 

2 dl glutenfri mjölmix

¾ dl glutenfri havremjöl

¾ dl mandelmjöl

1,2 dl kakao

1 nypa havssalt

2 ½ tsk bakpulver

½ dl kokossocker


90 gram 70 % mörk choklad

Gör såhär:
1. Blanda ihop chiaägg, låt svälla 5 minuter. Blanda tillsammans med äppelmos, olja och havredryck. 

2. Riv zucchinin, pressa ur vätskan med händerna och rör ner tillsammans med de blöta ingredienserna.

3.Blanda alla torra ingredienser samt ¾ av den hackade mörk chokladen. Rör ihop med zucchiniblandningen.

4. Klä en brödform med bakplåtspapper och fördela smeten i formen. Toppa med resterande hackad choklad.

5. Grädda i ugn på 150 grader i 40 minuter. Låt svalna 5 minuter först i formen och sedan på ett ugnsgaller.

zucchinikladdkakazucchinikladdkaka 1zucchinikladdkaka 3


Kladdkaka utan dess like

Skrivet av Erika 07.11.2018

Kategorier:

Kladdkakans dag den 7 november!

Kan denna dag firas på ett bättre sätt en att vi delar med oss av ett recept på en gudomlig kladdis som du får baka till kvällen? Tror inte det! Dessutom är denna goding vegansk, glutenfri om du väljer GF havremjöl och utan vitt socker ifall du väljer en mörkchoklad utan tillsatt socker.

Denna kladdkaka är jag faktiskt riktigt stolt över och den kommer hänga med på många fester, kalas och stunder då något gott skulle passa in. Dessutom är den väldigt kraftig både i smak och mättnadskänsla. 

kladdkaka 1

Kladdkaka


230 gram kikärter+150 gram aquafaba (1 tetra burk)

12 stycken dadlar

½ dl neutral olja

1 dl kakao

2 dl GF havremjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk pofiber

Några droppar vaniljarom

1 nypa flingsalt

200 gram 70% mörkchoklad

 

Gör såhär:

1. Mixa ihop kikärter, aquafaba, dadlar och olja

2. Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ner i smeten

3. Smält chokladen genom vattenbad/i ugn och tillsätt i smeten

4. Klä med bakplåtspapper och smörj en liten form med avtagbara kanter

5. Grädda i ugn på 150 grader i 35 minuter

6. Då kakan har svalnat, sila över kakao för extra chokladkänsla

kladdkaka