HEADER ED 01 1

Vegansk lila risifrutti

Skrivet av Erika 13.09.2018

Risifrutti var en stor favorit då jag var liten. Jag minns hur jag först åt upp sylten och sedan inte "orkade" med gröten. Idag tror jag att jag skulle göra tvärtom.

Nu köper jag inte risifrutti från butiken på grund av att den inte är vegansk och innehåller tillsatt socker. Till exempel alla Risifrutti original innehåller 6,7 % tillsatt socker. På deras hemsida kan man läsa att en risifrutti burk innehåller 5 sockerbitar om man räknar in all sorters socker (fruktos,laktos, sackaros och så vidare) men om man ser till det tillsatta innehåller den 3 sockerbitar.

Vill du läsa mer om deras sockerfilosofi kan du gå in på deras hemsida här.

Om du inte orkar läsa vidare och Risifrutti och socker så rekommenderar jag att du läser vidare för ett recept på min veganska risgrynsgröt , utan tillsatt socker med hela bär i användning. Du kan äta den på direkten som en varm rätt eller så om du klarar av att vänta kan du äta den exakt som man äter en Risifrutti, kall! Om du äter den kall kan det vara gott att röra upp den med en yoghurt innan. 

lilrisgrynsgrot

Vegansk lila risifrutti

4 portioner

 

2 dl risgryn

2 dl vatten

1 liter växtbaserad dryck

1 kanelstång

salt

1 dl röda vinbär

1 dl blåbär

 

Koka upp vatten. Tillsätt risgryn och låt koka i 5 minuter. Sänk temperaturen och tillsätt kanelstång och växtbaserad dryck i omgångar. Koka på svag värme i cirka 40 minuter. Mosa bären och blanda ner tillsammans med salt i gröten.

lilarisgrynsgrot 1

Raw blå bärskompott

Fyra portioner

1 dl blåbär

1 dl svarta vinbär

½ lime-saft och zest

 

Mosa bären tillsammans med limesaft och limezest. 

lilarisgrynsgrot