HEADER ED 01 1

Istället för fredagsbuketten

Skrivet av Erika och Dominique 13.03.2018 | 1 Kommentarer

Broccoli

Idag tänkte vi diskutera om buketten, inte fredagsbuketten utan den gröna broccolibuketten*haha..*. Denna gröna bukett är något vi båda gillar och äter en hel del av. Varför är vi lite extra förtjusta i denna råvara?

Broccolin är en kålväxt som är besläktad med bl.a. blomkålen och innehåller rikligt med c-vitamin och folsyra. C-vitamin behövs för att våra kroppar ska kunna bygga upp brosk och benvävnad, stärker immunförsvaret samt hjälper upptaget av järn från maten. Folsyra(vitamin B9) är viktigt för våra röda och vita blodkroppar samt huden och matsmältningen. Denna gröna sak innehåller även svavel som är viktigt för friskt hår, hud och naglar samt tillsammans med b-vitaminerna viktig för ämnesomsättningen. Hjälper även till att bekämpa bakterieinfektioner. 

Hur kan man äta broccolin? Man kan äta broccolin både rå och tillagad. Riv ner den rå i salladen, gör en broccolipesto eller broccolichips(av stammen). Det går även utmärkt att laga biffar, blanda ner i grytor eller tillsätta i gratänger. 

Erika föredrar att äta den rå med en röra eller i en sallad. Dominique gillar att woka den på svag värme med kryddor som vitlök och örtsalt. För att bevara mest näring så rekommenderas det att den äts rå eller lätt tillagad, t.ex. genom ångkokning. 

P.s Släng inte bort broccolistammen. Den innehåller mycket näring och går att äta lika bra som buketten.  

 

Trevlig fortsättning på veckan! 

/Erika & Dominique

 

Kommentarer

 • Mallan 13/03/2018 1:55pm (9 månader sen)

  Har ni någå recept på va man kan göra av stammen?

  • Erika och Dominique 15/03/2018 8:23pm (9 månader sen)

   Hödu det går att laga chips av stammen eller bara äta den som den är alltså woka/koka/skiva i stavar och dippa eller var hardcore och ät den rå! ;)
   /Dominique

Skriv en kommentar