HEADER ED 01 1

Brunch ala Breakfast to Dinner

Skrivet av Erika och Dominique 13.11.2018

Kategorier:
Taggar:

För ungefär en vecka sedan så ordnade vi en höstbrunch för våra nära och kära. Det blev en väldigt lyckad förmiddag med god och näringsrik mat, mycket skratt varvat med givande samtal. Ja, matkoman efteråt ska vi inte ens tala om...

Så som det stod på våra servetter ville vi skapa: Good Food, Good Mood. En fin vän på brunchen kommenterade "åh, jag känner vilken vitaminboost jag får av det här". Det måste vi säga är ett tecken på att vi lyckats göra det bra. Vi vill ju att maten ska vara fylld med näring men det måste ju samtidigt smaka gott. Eller hur?

20181104 1055470 1

Här nedan ser du menyn på brunchen. Vi kommer beskriva rätterna mer under bilderna samt även länka till gamla recept under några av bilderna. ENJOY!

Breakfast to DinnerHostbrunch 2sallad

Den gröna salladen bestod av följande; svartkål, granatäppelkärnor, apelsin, spenat, pestomarinerade vitabönor. 

frobrodnotbrod

Havrebrödet hade vi två varianter av. En med nötter och en utan. Recept hittar du här. Denna gång hade vi kikärtsmjöl i limpan och det blev riktigt bra!

batattoast

Batattoastarna bestod avBatatskivor, hummus, rödbetschips och gräslök. Vi lagade dessa i ugnen eftersom vi skulle ha cirka 30 stycken. Men vill du göra på ett snabbare sätt hittar du recept på batattoast i brödrost här.

fruktskal

Frukstskålen innehöll; Persimon, honungsmelon och mango toppat med mynta.

chiapudding

Chiapuddingen gjordes på; Chiafrön, havremjölk(gf), bärkompott, kanel, nejlika och mynta. 

kokosboll

Rawbollarna innehöll; Kikärter, dadlar, cashewnötter, veganskt vaniljproteinpulver, stevia, kardemumma, kanel, kakao och kaffe. Toppat med kokos och kakaonibs. Liknande recept hittar du här. 

chokokaka

Sist men inte minst så bjöds det på chokladkakan utan dess like. Dessutom vegansk och glutenfri. Receptet hittar du här.


Mangoplättar med en hint av chili

Skrivet av Erika 04.09.2018

Mango plus plättar är lika med sant, det kan jag konstatera när jag lagar mangoplättar. Istället för att ha skivad mango som topping blandar jag ner mangon i plättsmeten. Det visar sig vara en riktig hit.

Smeten kryddar jag med lite chili som ger plätten en hetta som passar bra ihop med mangons sötma. Dessutom ser dessa plättar ljuvliga ut med sina gyllene gula färg och doften som sprider sig i köket då du steker plättarna är såå inbjudande.

Brukar du blanda ner någon frukt, grönsak eller annat i dina plättar? Dela gärna med dig om du har hittat en riktig favorit! 

mangoplattar1

Mangoplättar med en hint av chili

4 små plättar

 

100 gram färsk mango

½ dl kikärtsmjöl

½ tsk bakpulver

½ tsk psyllium

1 tsk chiafrön

1 nypa salt

1 krm chiliflingor

½ dl vatten

mangoplattar

Mixa mangon till en puré. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt mangopuré samt vatten. Stek i kokosolja på medelhög värme. Servera med t.ex. skivad mango och kokoschips.


Grön smoothie till alla tillfällen

Skrivet av Erika 30.08.2018

Kategorier:
Taggar:

gronsmoothie4

 

Grön smoothie
1 apelsin

1 banan

1 avokado

Spenat

Basilika

1 msk hampapulver

1 tsk spirulina


Mixa alla ingredienser till en slät konsistens. Servera i skål med godheter från skåpet! (På bilden är smoothien toppad med jordnötssmör, blåbär, kokoschips, quinoapuffar, valnötter och lingonpulver)

 

gronsmoothiegronsmoothie1gronsmoothie2

 


Gröt som blivit över?

Skrivet av Erika 25.07.2018

Kategorier:

Har du överbliven gröt från gårdagens frukost? Då har jag ett överdådigt recept hur du ska använda upp den gröten: Kanel och havrepanerad gröt stekt i kokosolja! Servera med färsk frukt och en god växtbaserad yoghurt och du har en lyxig frulle på gång. 

 

stektgrot2 1

 

Stekt gröt
Överbliven gröt

Havremjöl

Ceylonkanel

Kokosolja


Exempel på topping

Växtbaserad yoghurt

Apelsin

Blåbär

Quinoapuffar


Förvara den extra gröten i kylen så den stelnar. Då det är dags för nästa frukost, ta fram gröten och placera den på färskfolie. Tryck ut den så den är ca 1 cm tjock. Lägg i frysen i ca 20 minuter så den stelnar ännu mer.

stektgrot

stektgrot1

Skär gröten i passliga bitar och vänd i blandad havremjöl och ceylonkanel. Stek på hög värme i kokosolja. Servera med valfri topping.

stektgrot3 1

 


Choklad­pannkakor med smak av hallon och vanilj

Skrivet av Dominique 30.03.2018

Kategorier:

Pannkakor.. Jag kan verkligen inte få nog av dem. De fungerar som frukost, lunch och middag, mättar bra och går att variera med smaker och innehåll. Idag får ni ta del av mitt recept på pannkakor med smak av choklad, vanilj och hallon. Mums!

panpan1pan2pan3

1 portion pannkakor:

1,25 dl kikärtsmjöl

1 ägg

1 äggvita (alternativt 5 msk kikärtsspad)

0,75-1 dl växtbaserad mjölk

1/2 msk kakao

1/2 skopa proteinpulver med chokladsmak(valbart)

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

1 tsk kardemumma

1/2 msk stevia(valbart)

Hallon

Gör såhär: Blanda torra ingredienserna i en bunke, tillsätt äggen/spadet samt mjölken och rör till en jämn smet. Tillsätt extra mjölk/vatten om smeten blir för tjock. Stek i kokosolja på medelhög värme och tillsätt hallon innan du svänger på pannkakan. Jag toppade med växbaserad yoghurt, kanel och näringsjäst. 

 

 


Ugnsgröt med päron, lingon och jordnötter

Skrivet av Erika 14.03.2018

Kategorier:

Alltså jag älskar gröt så mycket att jag en dag föreslog till min sambo Om vi inte kan testa att leva på gröt i en vecka och se om den är lika underbar efter det? Den utmaningen blev det inget av, men jag kan tänka mig att jag skulle vara minst lika kär i denna dynamiska rätt efter en vecka.

Jag försöker variera tillagningen av gröt på så många sätt det går, varierande gryn och örter, kall eller varm, söt eller salt.. Detta recept blir på en både morgon- och kvällsfavorit, ugnsgröten!

 

ungsgrot1

Ugnsgröt med päron, lingon och jordnötter

2 portioner


2 dl havregryn

2 tsk chiafrön

1 tsk bakpulver

Växtbaserad dryck (Jag använde havredryck)

1 banan

1 litet päron

Jordnötter

Lingon

Salt

Kanel


Jordnötssmör

Kokosflingor


Värm ugnen till 100 grader. Mosa bananen i en liten ugnsfast form.Blanda havregryn, chiafrön, bakpulver, salt och kanel. Rör ner havreblandningen med skivat päron, jordnötter och lingon. Häll på vätskan så den just och just täcker fyllningen. Baka i ugn i ca 45 minuter


Denna gång toppade jag min gröt med jordnötssmör och kokosflingor samt en skvätt havredryck. Och såklart en kaffekopp på sidan om, men det receptet skippar vi!

ungsgrot


Kikärtspannkakor

Skrivet av Erika och Dominique 02.03.2018

Kategorier:

Idag tänkte jag dela med mig av detta underbara recept på pannkakor som jag äter varje gång jag har extra tid på morgonen. Tidigare jag gjort pannkakor har jag använt mig av havremjöl eller banan men aldrig varit riktigt nöjd. Antingen har de blivit för torra eller för slattriga eller fallit sönder. Nu har jag äntligen kommit på ett recept för de perfekta(enligt mig) receptet på pannkakor. Det tackar jag kikärtsmjölet för!

pannkakor

Till en mättande portion:

1,25 dl kikärtsmjöl

1 tsk bakpulver

1/2 msk pofiber(valbart, ger mera fluff)

1/2 skopa proteinpulver av vanilj/chokosmak(valbart)

1/2 tsk vaniljpulver

1/2 tsk kanel

1/2 tsk kardemumma

1 nypa salt

1 ägg + 1 äggivta (för veganer 0,5 dl kikärtsspad)

0,75-1 dl växtbaserad mjölk

Tillagning:

Blanda alla ingredienser till en lagom tjock smet. Hetta upp en stekpanna med lite kokosolja. Stek på medelhög värme på båda sidorna tills de ser färdiga ut. Toppa med vad du vill, exempelvis jordnötssmör, bär, yoghurt, kokosflingor, banan. ÄT OCH NJUT!

P.s kikärtsmjölet hittar ni i t.ex. minimani eller någon hälsokostbutik!