HEADER ED 01 1

Lista om lilla jul

Skrivet av Erika och Dominique 27.11.2018

Kategorier:

Detta veckoslut är det den gamla finlandssvenska traditionen Lilla jul. Lilla jul firas varje år lördagen före den första advent, detta år den 1 december. Denna tradition ser olik ut för de allra flesta därför vill vi dela med oss av en lilla jullista som beskriver våra egna lilla juls traditioner!

Erikas Lilla jul

Så här firar jag lilla jul:

Lilla jul firar jag tillsammans med min släkt hemma hos mina föräldrar. Min mamma fyller år runt lilla julen så det firas två flugor i en smäll. Förut delade vi ut lilla juls gåvor men på senare år är det maten och umgänget som är i fokus

Bästa tilltugget på lilla jul:

Pepparkakor. Jag håller mig alltid så länge jag kan med att smaka årets första pepparkaka och det brukar faktiskt vara på lilla julen. 

Bästa drycken på lilla jul:

Glögg är den bästa drycken på lilla jul tillsammans med en pepparkaka. Under vårt lilla juls firande kan detta jämföras med en fördrink innan själva festen.

jullista 1

Min middag på lilla jul består av:

Plockmat. Eftersom jag är den enda veganen i min släkt så brukar jag ha en egen avdelning med godsaker.

En julig smakupplevelse:

På de resor jag har besökt julmarknad och värmt mig med en kopp Glühwein. Då är både stämningen och julkänslan på topp.

Den perfekta frukosten på lilla jul består av:

Risgrynsgröt gjort i ugnen på havredryck med några kanelstänger. Denna toppas med ett kanelstekt päron eller persimon!

jullista

En matnyhet/trend som jag vill testa denna jul:

Seitan. Denna rätt är ingen trend eller nyhet, men det är en rätt som är ny för mig och som jag inte själv ännu lagat.

Pepparkakor eller lussebullar:

Om jag måste välja så blir det pepparkakor, men lussebullar med en tydlig smak av saffran är ju även såå gudomligt gott!

På första advent brukar jag:

Tända ljusstaken med fyra ljus och ha en lugn kväll hemma med min sambo.

julbord2

Dominiques lilla jul 

Så här firar jag lilla jul:

Lilla jul kommer jag antagligen fira hemma i min lägenhet. Eventuellt dricka en kopp glöggte och bara ta det lugnt. 

Bästa tilltugget på lilla jul:

Måste svara samma som Erika och säga att pepparkakor nog får stå för bästa tilltugget. 

Bästa drycken på lilla jul:

Glöggen får även vara mitt svar denna gång. Denna lillajul kommer jag högst antagligen koka glöggte på glöggkrydda, citronsaft och eventuellt sockerfri svartvinbärssaft. Bra så. 

Min middag på lilla jul består av:

Förmodligen min vanliga mat som jag annars äter. 

En julig smakupplevelse:

Usch nu känner jag mig supertråkig men jag har ingen jättespeciell smakupplevelse att nämna. Kanske det kommer någon detta år. 

Den perfekta frukosten på lilla jul består av:

Gröt kryddad med nejlika, kardemumma och kanel. Toppat med kanelstekt äppel och vanilj. Äter lite liknande varje morgon annars och tror jag även skulle vilja ha det på lilla jul. 

En matnyhet/trend som jag vill testa denna jul:

Jag har sneglat på ett recept som är en kryddig rödbetssallad. Den ska jag försöka laga till julen detta år. 

Pepparkakor eller lussebullar:

Pepparkakor. 

På första advent brukar jag:

Har ingen ljusstake men några ljus ska jag nog försöka få tänt. 

tallin8

 


Lifehacks i köket

Skrivet av Erika och Dominique 29.10.2018

Kategorier:
Taggar:

Som ni kanske förstått så spenderar vi en hel del av vår fritid i köket. Under den tiden hinner man komma på saker för att underlätta matlagningen/bakningen. Vi tänkte därför vara snälla mot er kära läsare och dela med oss av några tips och trix för att underlätta vardagen. 

 

Erikas & Dominiques lifehacks i köket:

1. Köp gärna ekologiskt och slipp skala dina råvaror som exempelvis potatis, äppel och rödbeta. Enda du behöver göra är att tvätta råvarorna noga. Du sparar tid och får i dig mera näring på samma gång genom att äta allt av råvaran. Ha ett extra öga på om vissa delar av råvaran är giftig som exempelvis rödbetsblasten(i större mängd).  

2. Laga större mängder mat och frys ner eller förvara i matlådor i kylskåpet. Lätt att bara värma  upp dagen efter då tiden är knapp och orken inte finns.

3. Fyll frysen med frysta örter. Billigare och piffar upp vilken maträtt som helst. 

4. Slipp gråtkalas och ställ löken i frysen i 5-10 min innan "hackningen". 

5. Vill du slippa grönkålens sträva smak så köp färsk kål, finhacka den och frys ner. Tinas snabbt upp i rumstemperatur och blir betydligt mindre sträv men behåller sin fluffighet. 

6. Gör inlagd rödkål och lök. Betydligt godare och mer spännande för smaklökarna. Alternativt massera dina grönsaker med olja, kryddor och vinäger. 

7. Marinera dina bönor/kikärter för extra smak.

8. Koka ägg och förvara i kylen i 3-4 dagar. 

9. Frys ner dina frukter/grönsaker som håller på att bli gamla. Kan användas senare i smoothies och soppor. 

10. Se till att alltid ha basråvaror hemma så du bara enkelt och snabbt kan slänga ihop något om du har bråttom eller tom kyl. Här hittar du vårt tidigare inlägg om de råvaror som vi alltid ser till att ha hemma för mera inspo.
dominiqueocherika


Lördagsbrunch vid Bacchus

Skrivet av Erika och Dominique 24.09.2018

Kategorier:

Lördagsbrunch, kan det finnas ett bättre sätt att börja helgen på? Nu är det ju ännu bara måndag, men vi vill berätta om får upplevelse från Bacchus lördagsbrunch och blir du inspirerad har du ännu hela veckan på dig att planera in och boka bord!

Vi har alltså fått äran att testa på Bacchus brunch som de dukar upp varannan lördag. Då vi stiger in i restaurangen tillsammans med andra Foodly och Sevendays bloggare blir vi mottagna med en välkomstshot bestående av havtornssaft. 

svenskaklubbenbrunch 1 1

Därefter får vi slå oss ner i ett kabinett med blåblommiga tapeter. Om du inte har varit till Bacchus Svenska klubben i Vasa så är denna brunch värt ett besök bara för att få se denna lokal. Detta hus är ett av de äldsta bostadshusen i Vasa och är byggt 1863. Inredningen följer stilen på huset med vackra tapeter och ståtliga takkronor.

bacchusbrunch 3

I det största rummet är det framdukat en brunch som verkligen består av allt. Du hittar bröd, pålägg, pajer, varma rätter, smoothien, frukter.. Och låt oss inte glömma efterrättsbordet! Ingen av oss har något att klaga på, förutom önskemål efter växtbaserad yoghurt och en rawcake till efterrättsbordet Detta önskemål förde vi förstås vidare till pesonalen. På tal och växtbaserat så hittar både vegetarianer och veganer många alternativ på denna brunch och du går inte därifrån hungrig. bacchusbrunch

En del av menyn kan du se på bilden nedan, den fyller en hel A4. Vill du kolla in menyn närmare, klicka här.svenskaklubbenbrunch 5 1

Nästa brunch är kommande lördagen den 29.9, blir du sugen? Se då till att boka bord här! Bacchus har bjudningar klockan 11 och 13, så du kan ta en rejäl sovmorgon om du så känner för det! 25 euro kostar brunchen och då går du därifrån både mätt och belåten, för här snackar vi faktiskt en riktigt bra brunch.

bacchusbrunch 4


Rödbeta, gulbeta, polkabeta....

Skrivet av Erika och Dominique 20.09.2018

Betan, en rotfrukt som finns i olika färger och som är omtyckt av många. Den vanligaste betan är rödbetan, men nu kan du även hitta säsongens gulbeta och polkabeta i butikerna. Förutom betans härliga söta smak så innehåller den även en del vitaminer, kostfibrer och mineraler. Dessutom är den billig! 

Rotfrukten innehåller bland annat vitaminet folat och mineralämnet kalium. Betan är även rik på nitrat som är bra för blodet och blodtrycket. Betan är även bra för en sund lever och kan ge skydd för en rad olika sjukdomar tack vare antioxidanterna. Tack vare det höga fiberinnehållet så håller även betan magen i trim. Vill du dessutom har bättre uthållighet under exempelvis träningen så ska du dricka t.ex. rödbetsjuice. Betan innehåller bland annat nitrat som kan ge ökad uthållighet vid fysisk aktivitet. Lite rödbetsjuice innan springturen kanske? 

Här nedan listar vi alternativ på vad du kan göra av betan;

- Hummus

- Rosta i ugnen

- Rödbetsbitar med nötter

- Biffar

- I salladen 

- Inlagd beta

- Röd/gulbetsjuice

Här på bloggen kommer du även att få ta del av recept med inget mindre än just betan, så håll utkik!

polkabetagulbet1

 

 

 


Veckolista Världen Runt

Skrivet av Erika och Dominique 06.09.2018

Kategorier:

Världen runt är veckans tema på foodly. Av den anledningen har vi fyllt i en veckolista med just världen som tema.

varldenrunt 1

Erika

1. Favoriträtt från en annan kontinent

Sushi. Det är en så enkel men god rätt som går att variera i smak i oändlighet. Dessutom gillar jag att det finns så många sätt att äta sushi på (troligen bara ett korrekt sätt haha) och det blir en upplevelse både i att tillaga sushi och att äta den.

2. Favoritdryck på stranden

Vattenflaska är alltid med då jag är till stranden så därför blir svaret vatten. Men visst kan en kall fruktig drink vara otroligt gott då man är på semester och ligger på en sandstrand!


3. Matstaden jag vill besöka

En stad jag har hört mycket gott om är Berlin. En stad där maten kommer från flera nationella kök. Dessutom om jag har förstått det rätt finns det oerhört många alternativ som vegan i Berlin.


4. En maträtt från asien/amerika/europa jag vill lära mig tillreda

Dumplings från asien är något jag ännu inte har testat men är otroligt sugen på. Jag gillar att testa på rätter som blir ett hantverk och som kräver en vetskap att göra.


5. Ett land jag vill besöka på grund av matkulturen

Det land jag skulle vilja besöka på grund av deras matkultur är Marocko. Då jag tänker på detta land ser jag många färger i maten, känner doften av olika kryddor och en gemenskap kring matbordet. Marocko är ett land med en matkultur inspirerad från många andra länder och det brukar ofta göra maten så mycket mer spännande! 


6. Maträtten som får mig att önska att jag var född i Italien

Pasta alla gånger. Hur häftigt skulle det inte vara om man skulle ha växt upp med att laga sin egen pasta från grunden och laga en fyllning/sås på färska kvalitets råvaror.


7. Min ultimata femrätters världsmeny 

-Vegansk ostbricka med handgjorda ostar

-Falafel och hummus

-Grönsaksgryta som äts med ett hembakat naanbröd

-Fruktskål med färska lokala frukter

-Vegansk gelato


8. Mitt favorit resemål

Italien! Jag älskar det faktum att vart du än går och äta (nästan) så får man god mat, plus att jag känner mig så välkommen i Italien.


9. Om jag skulle flytta till ett annat land skulle jag flytta till Italien

Denna fråga var nog en av de svårare. Om jag skulle flytta från Finland skulle det vara av orsaken att bara få vara och leva. Då skulle jag söka mig till en liten by nära medelhavet i Italien där jag skulle ha en egen trädgård utanför min mysiga stuga. Ett liv utan måsten och krav där jag skulle få spendera tiden med det jag älskar mest.


10. Min version av Eat-Pray-Love

Om jag skulle bege mig ut på en längre resa med ett större syfte skulle denna resa börja med att jag hoppar på ett plan till Indonesien. Äta färsk frukt och upptäcka långa varma stränder samtidigt som jag skulle njuta av naturen.

Därefter skulle jag bege mig till Afrika. Att få se djur jag aldrig ha sett förut i sin förhoppningsvis fria och trygga natur är något jag drömmer om och skulle få så mycket glädje av.

Jag skulle avsluta min resa med en låång roadtrip i syd Europa. Besöka vingårdar, äta god mat och bara njuta av medelhavsbrisen.

 

Dominique

1. Favoriträtt från en annan kontinent

Pizza. Den går att variera på flera olika sätt. Både genom att göra olika degar och fyllningar. 

2. Favoritdryck på stranden

Iskallt vatten med eventuellt citronsmak och mynta/citronmeliss och förstås massa is. 


3. Matstaden jag vill besöka

Den här var en svår fråga. Eventuellt Rom.. då skulle man antagligen få äta goda pizzor och eventuellt någon himmelsk pasta. Är själv inte någon pastamänniska men skulle man få smaka på någon ordentlig italiensk variant så skulle det säkert falla mig i smaken. 


4. En maträtt från asien/amerika/europa jag vill lära mig tillreda

Hemmagjord pasta skulle vara något. Det är väl inte allt för lätt. 


5. Ett land jag vill besöka på grund av matkulturen

Indonesien kanske.. Bali har alltid lockat mig och förhoppningsvis kanske man får åka dit någon gång. Jag gillar asiatisk mat och sedan är Bali känd för sina färggranna rätter så det skulle säkert vara häftigt. 


6. Maträtten som får mig att önska att jag var född i Bali

Alla deras härliga frukostar man ser på sociala medier och frukostmänniska som jag är så skulle det vara underbart. 


7. Min ultimata femrätters världsmeny 

- Bruschetta 

- Frittata eller någon variant av omelett/äggrätt

- Någon form av en örtig falafel 

 - Avokadomousse

- Sorbé av något slag


8. Mitt favorit resemål

Barcelona. Otroligt vacker stad. 


9. Om jag skulle flytta till ett annat land skulle jag flytta till Tyskland

Verkar vara ett land med där man hittar det mesta. Spännande kultur, mat och fina sevärdheter. Dock skulle något mera exotiskt land även vara härligt. 


10. Min version av Eat-Pray-Love

Min version skulle absolut kunna se likadan ut som Erikas..faktiskt. Måste vara tråkig nu och säga att så skulle jag också vilja ha det att se ut så. Man blir ju som man umgås hehe..


Bloggträff med Foodly och Sevendays

Skrivet av Erika och Dominique 23.08.2018

Kategorier:

Förra veckans fredag var vi på bloggträff med Foodly och Sevendays. Foodly och Sevendays är som bloggportalsyskon och ordnade tillsammans en kväll att träffas för sina bloggare. Värdar för kvällen var Sofie Sergelius som är Foodlys projektledare och Julia Holmqvist som är medieproducent för Sevendays.

Kvällen ordnades vid Faros som är en restaurang belägen vid strandlinjen i Vasa. Faros historia började 1989 då ett fyrskepp ankrade vid Fiskstranden i Vasa och därmed öppnade restaurangen. Sedan dess har skeppet fått flera ansiktslyft och nytt för i år är FYR. FYR är Faros andra matsal stationerad på land med en vacker utsikt ut över vattnet. Det var i byggnaden FYR som vi fick spendera vår kväll tillsammans och njuta av en trerätters middag.

bloggkvall 3

Kvällens meny var sofistikerad med naturen i fokus. Eftersom Erika är vegan fick hon en vegansk meny som även var välplanerad med en del överraskningar.

Kvällens meny:
Carpaccio Black Angus med balsamico, ruccola, pinjenötter och parmesan

Stekt sik med citron-hollandaise och potatissallad

Trilogi -vanilj, choklad och blåbär

 

Kvällens vegan meny:
Råraka med tångkaviar, pepparrotskräm och örtsallad

Rostad batat med quinoa, paprika, portabello, spenat och mynta raita

Vanilj pannacotta med bär

bloggkvall 1 1bloggkvall 2 1bloggkvall 4

Efter att vi avnjutit en god middag och fått lära känna nya människor var det dags för en frågesport. Temat var bl.a. mat, influencers och kvällens bloggportaler. Tyvärr tog vårt lag inte hem vinsten, men roligt var det och att det är program vid en middag är alltid ett stort plus.

Då kvällen började lida mot sitt slut vandrade vi båda hem med varsitt paraply och lika glada båda två över att få blogga för Foodly! 

 

Ett STORT tack till alla bloggare, Foodly, Sevendays och Faros för en fantastisk kväll!

bloggkvall 5


Välkomna till Breakfast to Dinner

Skrivet av Erika och Dominique 26.02.2018

Kategorier:

Välkomna till Breakfast to Dinner. Tanken med denna blogg är att förmedla en kreativ känsla i köket och visa att det inte ska vara alltför svårt att tillreda näringsrik och god mat. Ni kommer få ta del av allt från frukost till middag och följa med oss under våra experiment i köket som oftast blir till god och ätbar mat.

 forsta inlagg

Nu kanske ni undrar vem vi är?

Den ena delen av duon består av Erika Backman. 24-årig utvecklingspsykologi studerande som mellan gradu skrivandet tycker om att promenera ute i naturen och att hänga med sina vänner. Jag strävar efter att leva en så vegansk livsstil som möjligt och upptäcker dagligen nya saker i köket.

Den andra delen av duon är matlåda experten Dominique Donner, 23 år gammal. En färdig socionom som förutom sitt arbete tycker om att träna, stå i köket och hitta på egna recept. En allätare med fokus på näringsrik vardagsmat.

ERIKADOMMERATT 01
Ni kommer även kunna följa oss på instagram under namnet breakfasttodinner. Där delar vi med oss av både bloggmaterial men även kaoset i köket som ibland (ofta) kan uppstå (kommer dock ses på instagram stories).

För vår grymma header och profilbild vill vi tacka för talangfulla och underbara vän Tintin Rosvik.

 

Nu kör vi och vi hoppas ni kommer få inspiration och motivation till att laga mer och bra mat!

Erika och Dominique