HEADER ED 01 1

Saffran raw mini kakor med en glimt av julkryddor

Skrivet av Erika 01.12.2018

Saffran raw mini kakor med en glimt av julkryddor, vad passar inte bättre till lilla juls firande än dessa? 

Idag är det första december och lilla jul. Hos mig är det en mörk och grå decembermorgon och saknaden av solsken+snö är stor. Till kvällen ska jag och min sambo åka till mina föräldrar och fira lilla jul samt min mammas födelsedag.

Det som absolut ska få åka med ikväll är mini raw kakorna med smak av saffran och en glimt av julkryddor. Med sin underbara gula färg lyser de upp och smaken är helt gudomlig av saffran, apelsin och alla juliga kryddor som finns i botten.

Känner du dig sugen på att baka dessa men tycker ingredienslistan är för lång? Då ska jag ge dig ett alternativ (som jag endast har tänkt ut i huvudet, obs det är inte testat!): Istället för denna botten använd pepparkakor som du krossar och blandar med lite olja. Då blir det en lussebulls-pepparminikaka. Om du testar detta, snälla dela med dig av resultatet till oss! 

Ha en underbar lilla jul och första advent på dig ♥

 saffranrawcake 3

Saffran raw mini kakor med en glimt av julkryddor

18 stycken

 

Botten

2 dl solrosfrön

1/4 dl chiafrön

2 1/2 dl russin (tillsätt en 1/2 dl vatten ifall det är torra russin, typ förra årets)

1 tsk malen kardemumma

1 tsk kanel

1/2 tsk torkad malen ingefära 

1/4 tsk malen nejlika

1/4 tsk muskötnöt

1 msk kokosolja 

 

Fyllning

4 dl (i torr form) cashewnötter som blötläggs och då sväller något

1 dl kokosolja

1/4 dl agavesirap

1/2 saft och fruktkött från en apelsin

Rivet skal från 1 apelsin

0,5 gram saffran

Några droppar vaniljarom

1 nypa salt

 

Gör såhär:

1. Blötlägg cashewnötterna gärna över natten men helst i sex timmar

2.  Gör botten: Mixa alla ingredienser i en matberedare tills du har en blandning som  håller ihop då du trycker ihop den i handen

3. Tryck ut botten i små aluminiumformar. Fyll så botten av formen blir täckt.

4. Ställ in i frysen medan du gör fyllningen.

5. Gör fyllning: Häll av de blötlagda cashewnötterna.

6. Kör alla ingredienser till fyllningen i en matberedare/mixer. Smeten ska bli len vilket tar en stund. Jag körde först ingredienserna till en smet i min matberedare och sedan i min Bosh Vitaboost blender för att få den helt len. Det viktigaste här är tid och att din maskin får vila emellanåt!

7. Fyll en plastpåse/spritspåse med fyllningen och ställ i frysen cirka 1 timme.

8. Spritsa ut fyllningen i formarna i valfritt mönster. Ställ i frysen och ta fram en liten stund innan bjudning!

 

Tips! Innan servering kan du toppa med lite krydda för ett snyggare utseende

saffranrawcakesaffranrawcake 1saffranrawcake 2

saffranrawcake 4


Choklad- och jordnöts­smörs­hummus

Skrivet av Erika 21.06.2018

Hummus eller choklad, choklad eller hummus, men jordnötssmör då? Nej alltså allt dessa är ju så otroligt goda så varför välja en, jag slår ihop dem istället! Vips så har jag en choklad, jordnötssmörshummus! 

Denna rackare tar i alla fall mig en sväng till himmeln och passar perfekt som ett mättande mellanmål eller som en efterrätt. Toppa med härliga bär eller frukter och annan favorit topping så har du en fin, hälsosam och mättande skål framför dig! 

 

chokladmellanmal

Choklad- och jordnötssmörshummus

Ca. 2 portioner

230 gram kikärter

1 grön banan

3-4 msk jordnötssmör

1 msk ceylonkanel

3 msk kakao

1 msk kokosolja

3 stycken dadlar/2 msk agavesirap

1 nypa flingsalt

chokladmellanmal1

Mixa alla ingredienser förutom flingsalt till en slät konsistens. Den ska vara rätt fast, men är den omöjlig att mixa kan du tillsätta mer kokosolja/vatten. Blanda i flingsalt och rör om. Toppa med valfri frukt/bär och annan favorittopping. Jag hade kanel och quinoapuffar.