HEADER ED 01 1

Jordnöts- och bananbollar

Skrivet av Erika 18.01.2019

Jordnöts- och bananbollar med havregryn och choklad, ett mellanmålsrecept vilka inte alls så söta men ändå otroligt goda! Perfekta att bjuda på som mellanmålskaffetilltugg och varför inte servera med färsk frukt eller en god glass till vid sidan om? 

Jordnotsbananbollar2

Jordnöts- och bananbollar

9 stycken


2 dl jordnötter

2 bananer

3 dl havregryn

1 tsk bakpulver

½ tsk flingssalt

Mörk choklad (minst 70%)

Gör såhär:
1. Rosta jordnötter i ugnen på 150 grader i 20 minuter.

2. Mixa nötterna i en matberedare tills du får ett jordnötssmör, detta tar flera minuter så ha tålamod! Tillsätt banan och mixa fint.

3. Blanda de torra ingredienserna som du sedan blandar med jordnöts- och banansmeten.

4. Rulla till 9 stycken bollar som du trycker ut en aning på en ugnsplåt. Hacka choklad som du försiktigt trycker på bollarna. Grädda i ugn på 150 grader i 15 minuter.

JordnotsbananbollarJordnotsbananbollar1

 


Vegansk raw julkola med lager av mörkchoklad

Skrivet av Erika 22.12.2018

Kategorier:

Vegansk raw julkola är perfekt för dig som känner du inte har tid att stå och röra om i grytan så du inte bränner kolan. Dessutom är denna utan tillsatt socker vilket kan vara ganska skönt för din mage som kan få stora mängder av socker under julhelgen!

Ge bort till en nära eller kära eller njut av denna kola helt för dig själv! 

 

vegankola 1

Vegansk julkola med lager av mörkchoklad

24 stycken

15 dadlar

1 dl kokosolja

1 msk ceylonkanel

1 msk kakao

1 tsk kardemumma

1/2 tsk nejlika

1/2 tsk malen muskotnöt

1/2 tsk ingefära

1/2 tsk salt

 

25 gram mörkchoklad

Gör såhär:

1. Mixa alla ingredienser till en slät kola.

2. Tryck ut kolan i en bakplåtspappersklädd form. Ställ i frysen i 1 timme.

3. Smält chokladen i vattenbad/ugn. Pensla på chokladen på ena sidan av kolan. Ställ i frysen en stund och pensla sedan andra sidan av kolan.

4. Skär i bitar 4x6. Paketera in i bakplåtspapper och förvara i kylen. 
vegankolavegankola 2


Choklad kladdkaka med zucchini

Skrivet av Erika 10.11.2018

Kakao och kladdkakeveckan fortsätter med en choklad kladdkaka med zucchini. 

Om du läste torsdagsnumret av Vasabladet förra veckan (1 november) såg du ett reportage med olika kladdkakor från oss Foodly bloggare. En av kladdkakorna kommer från oss och är just detta recept. En saftig och otroligt god chokladkladdkaka!

zucchinikladdkaka 2

Choklad kladdkaka med zucchini


2 chiaägg (2 tsk krossade chiafrö och 4 ½ tsk vatten)

½ dl äppelmos

½ dl solrosolja eller annan naturell olja

½ dl glutenfri havredryck

2 ½ dl zucchini

 

2 dl glutenfri mjölmix

¾ dl glutenfri havremjöl

¾ dl mandelmjöl

1,2 dl kakao

1 nypa havssalt

2 ½ tsk bakpulver

½ dl kokossocker


90 gram 70 % mörk choklad

Gör såhär:
1. Blanda ihop chiaägg, låt svälla 5 minuter. Blanda tillsammans med äppelmos, olja och havredryck. 

2. Riv zucchinin, pressa ur vätskan med händerna och rör ner tillsammans med de blöta ingredienserna.

3.Blanda alla torra ingredienser samt ¾ av den hackade mörk chokladen. Rör ihop med zucchiniblandningen.

4. Klä en brödform med bakplåtspapper och fördela smeten i formen. Toppa med resterande hackad choklad.

5. Grädda i ugn på 150 grader i 40 minuter. Låt svalna 5 minuter först i formen och sedan på ett ugnsgaller.

zucchinikladdkakazucchinikladdkaka 1zucchinikladdkaka 3


Kladdkaka utan dess like

Skrivet av Erika 07.11.2018

Kategorier:

Kladdkakans dag den 7 november!

Kan denna dag firas på ett bättre sätt en att vi delar med oss av ett recept på en gudomlig kladdis som du får baka till kvällen? Tror inte det! Dessutom är denna goding vegansk, glutenfri om du väljer GF havremjöl och utan vitt socker ifall du väljer en mörkchoklad utan tillsatt socker.

Denna kladdkaka är jag faktiskt riktigt stolt över och den kommer hänga med på många fester, kalas och stunder då något gott skulle passa in. Dessutom är den väldigt kraftig både i smak och mättnadskänsla. 

kladdkaka 1

Kladdkaka


230 gram kikärter+150 gram aquafaba (1 tetra burk)

12 stycken dadlar

½ dl neutral olja

1 dl kakao

2 dl GF havremjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk pofiber

Några droppar vaniljarom

1 nypa flingsalt

200 gram 70% mörkchoklad

 

Gör såhär:

1. Mixa ihop kikärter, aquafaba, dadlar och olja

2. Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ner i smeten

3. Smält chokladen genom vattenbad/i ugn och tillsätt i smeten

4. Klä med bakplåtspapper och smörj en liten form med avtagbara kanter

5. Grädda i ugn på 150 grader i 35 minuter

6. Då kakan har svalnat, sila över kakao för extra chokladkänsla

kladdkaka


Choklad- och jordnöts­smörs­hummus

Skrivet av Erika 21.06.2018

Hummus eller choklad, choklad eller hummus, men jordnötssmör då? Nej alltså allt dessa är ju så otroligt goda så varför välja en, jag slår ihop dem istället! Vips så har jag en choklad, jordnötssmörshummus! 

Denna rackare tar i alla fall mig en sväng till himmeln och passar perfekt som ett mättande mellanmål eller som en efterrätt. Toppa med härliga bär eller frukter och annan favorit topping så har du en fin, hälsosam och mättande skål framför dig! 

 

chokladmellanmal

Choklad- och jordnötssmörshummus

Ca. 2 portioner

230 gram kikärter

1 grön banan

3-4 msk jordnötssmör

1 msk ceylonkanel

3 msk kakao

1 msk kokosolja

3 stycken dadlar/2 msk agavesirap

1 nypa flingsalt

chokladmellanmal1

Mixa alla ingredienser förutom flingsalt till en slät konsistens. Den ska vara rätt fast, men är den omöjlig att mixa kan du tillsätta mer kokosolja/vatten. Blanda i flingsalt och rör om. Toppa med valfri frukt/bär och annan favorittopping. Jag hade kanel och quinoapuffar.


Den lilla kladdkakan

Skrivet av Erika 14.04.2018

Kategorier:

Slår man in kladdkaka på google får man nästan 2 miljoner träffar, så kan vi konstatera att kladdkakan är en väl googlad kaka och kanske också en av de godaste? Här kommer ett icke-googlat recept på kladdkaka, utan denna kladdkaka uppstod ur ett experiment en tisdag eftermiddag hemma i Erikas kök. 

chokladkaka1

1 liten kladdkaka

1 dl havre

1 dl kokosmjöl (Här kan du välja lite utifrån vad du hittar i ditt skåp)

10 st färska dadlar

½ dl kakao

1 tsk bakpulver

2 tsk kanel

1 nypa flingsalt

½ dl kokosolja

1 dl aquafaba (jag använde kikärtsspad)

1 msk jordnötssmör

 

Kolasås:

1 msk kokosolja

1 msk agavesirap

1 msk kakao

 

Värm ugnen till 100 grader. Mixa de torra ingredienserna tillsammans med de urkärnade dadlarna. Tillsätt smält kokosolja och vispad aquafaba. Smör en liten form med kokosolja och strö kokosmjöl i formen. Tryck ut hälften av degen i formen, lägg ett tunt lager jordnötssmör, toppa med resten av degen. Grädda i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.

Kolasåsen gör du genom att smälta kokosoljan, agavesirap och kakao i vattenbad. Dekorera kakan med kolasås och valfria bär.

chokladkaka