HEADER ED 01 1

Tofu fylld ugnspaprika

Skrivet av Erika 18.04.2018

"Dethär trodde jag aldrig jag skulle äta" så lät det vid middagsbordet då jag och min sambo åt fyllda ugnspaprikor. Jag har aldrig riktigt tyckt om paprika men så hände det något för någon månad sedan.. Jag blev helt tokig i paprika!

Fyllda paprikor är ännu ett recept som är perfekt för ett hushåll där man kanske vill äta olika proteiner. Jag fyllde min paprika med tofu medan min sambo körde på malet kött, både blev nöjda och vad är bättre än det! Så här kommer min variant på den fyllda paprikan:

fylld paprika

Tofu fylld ugnspaprika

1 stor paprika

Tofu

1 vitlöksklyfta

½ lök

Färsk ingefära

Soltorkad tomat

Spenat

Soja

Salt, svartpeppar, chili

Havre fraiche

fylld paprika2

Pressa ut vätskan ur tofun i hushållspapper. Skär i kuber och stek tillsammans med hackad ingefära, vitlök, lök i olja från de soltorkade tomaterna. Tillsätt soltorkad tomat och spenat. Blanda med havre fraiche och fyll de rensade, tvättade, halverade paprikorna. Tillaga i ugn på 150 grader till önskad konsistens.

fylld paprika1


Veckans stjärna, zucchinin

Skrivet av Erika och Dominique 16.04.2018

Denna veckas stjärna är zucchinin, även kallad squash. Grönsaken som har kickat ut gurkan från våra kylskåp. Varför vill vi då hellre ha zucchinin än gurkan?

Både zucchinin och gurka innehåller mestadels vatten men zucchinin vinner med snäppet mera kalium och fibrer. Enligt oss så är zucchinin mera användbar i matlagningen än gurkan. Erikas favorit är att äta den rå i en matig sallad eller att hacka ner den i pastasåsen. Dominique gillar att göra zoodles som man kan blanda med pastan eller finriva den och blanda i morgongröten. Annat du kan göra med denna grönsak är att hyvla den och använda istället för lasagneplattor, fyllda "zucchinibåtar", ugnsrosta, zucchinibiffar eller varför inte zucchinimuffins? Här nedan får ni ett recept på det sistnämnda.

zucchinim

För 6 medelstora muffins:

1/2 medelstor finriven zucchini

3 ägg (9 msk aquafaba för VE)

1,5 dl kikärtsmjöl

1,5 skopa proteinpulver(smak av äppel, vanilj eller choklad). 

1 dl växtbaserad mjölk

1 msk pofiber

2 tsk bakpulver

1 tsk kardemumma

1 tsk kanel

1 tsk vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan mjölken, äggen och zucchinin. Blanda ihop till en jämntjock smet och fyll formarna på ugnsplåten till knappt 3/4 av formarna. Grädda i ugnen i 40 minuter. Klart! Ett stort plus är att muffinsarna blir så otroligt saftiga!

 


Den lilla kladdkakan

Skrivet av Erika 14.04.2018

Kategorier:

Slår man in kladdkaka på google får man nästan 2 miljoner träffar, så kan vi konstatera att kladdkakan är en väl googlad kaka och kanske också en av de godaste? Här kommer ett icke-googlat recept på kladdkaka, utan denna kladdkaka uppstod ur ett experiment en tisdag eftermiddag hemma i Erikas kök. 

chokladkaka1

1 liten kladdkaka

1 dl havre

1 dl kokosmjöl (Här kan du välja lite utifrån vad du hittar i ditt skåp)

10 st färska dadlar

½ dl kakao

1 tsk bakpulver

2 tsk kanel

1 nypa flingsalt

½ dl kokosolja

1 dl aquafaba (jag använde kikärtsspad)

1 msk jordnötssmör

 

Kolasås:

1 msk kokosolja

1 msk agavesirap

1 msk kakao

 

Värm ugnen till 100 grader. Mixa de torra ingredienserna tillsammans med de urkärnade dadlarna. Tillsätt smält kokosolja och vispad aquafaba. Smör en liten form med kokosolja och strö kokosmjöl i formen. Tryck ut hälften av degen i formen, lägg ett tunt lager jordnötssmör, toppa med resten av degen. Grädda i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.

Kolasåsen gör du genom att smälta kokosoljan, agavesirap och kakao i vattenbad. Dekorera kakan med kolasås och valfria bär.

chokladkaka


Mellanmåls­muffins på språng

Skrivet av Dominique 12.04.2018

April månaden har hittills bjudit på vackert vårväder och snart är det helg! Kan tänka mig att det är många som kommer göra olika utflykter nu på lördag och söndag med tanke på all sol som de lovat. Är ni sugna på något annat än de där picknick-smörgåsarna till utflykten i helgen? Här ska ni i alla fall få ett recept på bra mellanmålsmuffins som snabbt går att slänga ihop och även frysa ner. Perfekt mellanmål när du är på språng. Fungerar även bra som frukostalternativ.  

muffins2muffins

12 mindre muffins eller 6 större muffins:

2 medelstora rivna morötter(tryck bort lite av vätskan med ett hushållspapper)

3 ägg(1,25 dl kikärtsspad för VE)

1,25 dl kikärtsmjöl

1 chiaägg(1msk chiafrön blandat med 5 msk vatten, låt stå i 10min, valbart)

1 tsk kanel

1 tsk vaniljpulver

1 tsk kardemumma

1 tsk gurkmeja

1 nypa salt

1 msk pofiber

1/2 msk bakpulver

Sätt ugnen på 180 grader. Mixa därefter alla ingredienser till en jämntjock smet, Sätt muffinsformarna på en ugnsplåt. Häll upp smeten i muffinsformarna så det täcker 2/3 av muffinsformen. För de små muffinsarna räcker 25 minuter i ugnen, kanske 10 minuter längre om man gör större muffins.

 


Matupplevelser från delar av central Europa

Skrivet av Erika 10.04.2018

Mitt mål med en resa har gått från att vara att hitta den bästa shoppingen till att hitta de bästa restaurangerna. Ett intresse som jag delar med min sambo, vilket gör att då vi reser handlar det mycket om mat!
För någon vecka sedan var jag tillsammans med min sambo på resa till Wien och Budapest. I detta inlägg tänkte jag dela med mig av mina mattankar från dessa resmål. Båda länderna har mycket spännande historia och likväl maträtter som man förknippar med dem, jag tänker mig wienerschitsel, goulash o.s.v.

Kring resmålen hade jag en tanke att dessa städer har fått matinfluenser från andra länder och att restaurangutbudet skulle vara stort. Dessutom var jag otroligt nyfiken på veganutbudet. Så vill ni höra mina tankar? Då kör vi på direkt med Wien.

TodayI choose tobe happy 1

Wien

En otroligt vacker stad som aldrig tog slut. Största tågstationen, största rondellen, största nöjesfältet.. Jaa en riktigt storstad! Vi bodde i stadsdelen Leopoldstadt och rörde oss mest här samt i Innere Stadt, vilket betyder att mina mattankar kommer från  dessa delar av staden.

Det första vi lade märke till i Wien i matväg var behovet att reservera bord på restaurang. Vi hade på förhand spanat in restauranger både med Michelinstjärna och bra betyg på tripadvisor men de kunde vara fullbokade veckor i förväg. Så mitt första tips: boka bord för middagen på förväg! Detta tycker jag är ganska tråkigt då man är på resa, men det är ändå så mycket roligare än att istället hamna leta i flera timmar och kanske trots allt hamna på en tråkig restaurang med dålig mat..

Mitt andra tips är att försöka hitta moderna och gärna fusion restauranger. En lördag hamnade vi på en riktigt gammal restaurang med en tråkig meny vilket resulterade i en vegetarisk goulash gjord på frysta grönsaker och en torr wienerschitsel. I denna stund insåg vi: för att få spännande och god mat så är de två tipsen ett måste i denna stad. Och verkligen, då vi började leta oss till restauranger med unga ägare eller restauranger med fusion kök så blev matupplevelsen så mycket bättre!

Hur gick det då att vara vegan i Wien? Att äta frukost gick väldigt bra (läs nedan för tips) men under middag och lunch blev det ofta laktovegetarisk. Visst skulle jag ha kunnat googla fram veganrestauranger för hela resan.. Men eftersom vi är två som reser varav en inte är vegan blir det ofta att kompromissa vilket går bra för mig. 

Tips på frukostställen: Cafemima (supermysigt och prisvärt cafe), Cafe Einfahrt (bra råvaror och prisvärt!)

Tips på lunch/middagsrestauranger: Zina’s, Pizza Mari (supergod pizza i en lokal restaurang miljö)

Namnlos design

Vänster Cafe Einfarht Höger Zina´s

Namnlos design 1

CafeMima

Budapest


Efter några dagar i Wien bar det av till grannlandet Ungern och huvudstaden Budapest. En gammal. vacker stad med mycket historia. Vi bodde i Palotanegyed, rörde oss i Erzsébetváros för frukost och andra sevärdheter och middagen blev lite här och där i staden. 

Till denna stad vill jag ge samma tips som för Wien, boka bord och välj restauranger med höga betyg, mer moderna kök med influenser från andra kulturer. För här var det samma sak, hade man inte bokat bord kunde man få leta i timmar efter en restaurang som hade plats för två. 

Att vara vegan i Budapest var en aningen svårare än vad jag hade förväntat mig. Det fanns väldigt sällan veganalternativ och för ett utbud av växtbaserade drycker till kaffet behövde man välja moderna cafén. Så även i denna stad blev det mycket laktovegetariskt för mig. Men som sagt, googlar du fram veganrestauranger före resan tror jag inte det blir så svårt.

Och slutligen.. Vill du gå på en cocktail eller en god whisky så besök GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar. Jag beställde en drink med rom och absint och fick den serverad i en flamingo simring, dessutom var det den godaste drink jag någonsin druckit!

Tips på frukostställen: Mazel Tov (deras brunch) 

 

 

Tips på lunch/middagsrestauranger: Budapest Bagel, Borbíróság (lite finare restaurang och prisvärd), Oinos Winebar Bistrot (den bästa trerätters middagen på hela resan) Makery DIY (här får du tillaga maten själv), Padron (mysigt tapasställe)

 

Namnlos design 2

Mazel TovNamnlos design 5

Vänster Makery Höger PadronNamnlos design 3

Vänster Borbíróság Höger Budapest BagelNamnlos design 4

Vänster Ainos Höger GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar 

 

Kramar från Erika


Havre-, och kikärtsbröd med örter och morot

Skrivet av Dominique 08.04.2018

brodbrod1brod3brod5brod4

Recept för en plåt med bröd:

230g kikärter

2 dl havremjöl

1 msk pofiber

2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

2 chiaägg

2 medelstora finrivna morötter

En näve hackad basilika

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa kikärterna till en bönpure, blanda purén med havremjölet, tillsätt pofiber, bakpulver och salt. Tillsätt där efter den rivna moroten, chiaäggen och basilikan och rör om till en jämn smet. Bred ut på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och skär färdigt i bitar. Sätt in i ugnen i ca.40min. Färdigt! Det här brödet blir verkligen så himla gott. Perfekt tillbehör till en god sallad! 

 

 

 


Guldgruva i grönsaksgryta med rostade kikärtor

Skrivet av Erika 07.04.2018

Här kommer ett recept på en värmande måltid till de regniga och kalla dagarna.. Eller till de stunder då du bara är supersnål på en grönsaksgryta! Min uppfattning är att grytor brukar ta evigheter att göra, men allt detta går att göra på under en timme.

Genom att servera de rostade kikärtorna som topping gör att denna rätt får fler texturer vilket jag gillar. Och ett tips är att krydda riktigt ordentlig så du får en riktig värmande gryta till magen! 

gryta

Guldgruva i grönsaksgryta med rostade kikärtor

3 portioner

Quinoa

1 burk kikärtor

1 vitlöksklyfta

1 lök

1 morot

1 stor champinjon

2 selleri stänger

1 burk krossade tomater

2 dl havre matlagningsgrädde

Olivolja

Koriander

Havre fraiche

Kryddor: Grönsaksbuljong, salt, peppar, cayennepeppar, kanel, rökt paprikapulver, chiliflingor, gurkmeja, ingefära

 

Massera kikärtor med olivolja, salt, chiliflingor, rökt paprikapulver och rosta i ugn på 150 grader.

Stek hackad vitlök, lök, selleri och morot. Tillsätt champinjonerna och krydda med grönsaksbuljong, peppar, cayennepeppar, kanel och rökt paprikapulver. Tillsätt krossad tomat och havregrädden och låt puttra medans du kokar quinoan enligt instruktioner på paketet tillsammans med salt, gurkmeja och ingefära.

Servera med en klick havre fraiche och massor av koriander!

gryta1 2


Pad Thai

Skrivet av Dominique 05.04.2018

Pad Thai

Recept för en person: 

En kycklingfile(marinerad i vitlök, chili, gurkmeja, citron, salt, curry och svartpeppar)

Risnudlar 

1 msk  saltade jordnötter

1 dl sojabönor

Ärthummus

Tacosås

Syrad vitkål

Kryddor: Salt, vitlök/vitlökspulver, chili-flakes, koriander

Koka upp vatten med salt och tillsätt risnudlarna samt sojabönorna(kokas i ca.3 min). Häll bort vattnet och lägg upp risnudelröran på en tallrik. Jag hade en egen marinerad och färdigstekt kycklingfilé i kylen som jag skivade på risnudlarna. Toppade med saltade jordnötter, koriander och chili-flakes. Till det hade jag en klick ärthummus, tacosås och syrad vitkål. Strö eventuellt mera salt och vitlök på rätten då den är färdig. Vips så har ni en simpel variant Pad Thai på tallriken.

P.S Byt ut kyckligen mot marinerad tofu för dig som är vegan/vegetarian. 

 


Öljäst

Skrivet av Erika och Dominique 04.04.2018

Öljäst men även kallat näringsjäst. En favorit i skafferiet hos oss båda. Vad är det för sorts jäst vi talar om egentligen?

Nej, inte den jästen som man bakar pizza eller bröd på utan dessa flingor tillverkas av saccharomuces cerevisiae-jästen. Den här jästen är en inaktiv jäst vilket betyder att den inte jäser. Öljästflingorna har en smak som enligt  oss påminner om parmesanost. Många veganer använder öljäst/näringsjästflingorna som ersättning för ost i/på sina maträtter. Det som är viktigt att tänka på i det här sammanhanget är att öljästen förlorar sina näringsämnen vid upphettning. Därför rekommenderas det att man strör flingorna på maten vid servering och inte vid tillagning. 

Öljästen innehåller gott om b-vitaminer samt zink, folsyra och värdefullt protein. B-vitaminer är något som kroppen inte kan producera själv och därför är det viktigt att få i sig dem via kosten. Därför är öljästen ett bra tillskott i din vardag.  

Vi båda tycker om att strö över flingorna på i princip allt, t.ex. gröt, pasta, sallad, avokado och yoghurt. I våra tidigare recept har vi använt oss av öljästflingorna så om ni vill ha tips på mera användingsområden så leta efter dem. 

 

Ha en fortsatt trevlig vecka!

/Erika & Dominique

oljast

 


Earl grey scones med russin och jordnötter

Skrivet av Erika 01.04.2018

Här kommer ett recept på Earl grey scones med russin och jordnötter som passar bra som mellanmål,till fikat eller då du ordnar ett afternoon tea party (ett evenemang jag drömmer om att ordna). Med blötlagda russin i Earl grey te så smyger smaken av teet fram i munnen då du tar en tugga och jag kan tänka mig att queen Elizabeth II skulle stordigga dessa scones!

eargreyscones5

Earl grey scones med russin och jordnötter

6 stycken


1 dl russin

Vatten

Earl grey te

1 dl kikärtsmjöl

1 dl havregryn

1 dl jordnötter (eller någon annan nöt om du föredrar)

1 tsk chiafrön

½ tsk bakpulver

1 nypa flingssalt

Agavesirap

 

Koka upp vatten och häll i en skål tillsammans med russin och tepåsen, låt stå i ca 45 minuter (ju längre desto mer smak får russinen).

earlgreysconesearlgreyscones1

Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt blötlagda russin och 1/2 dl av te- och russinspadet. Forma till sex stycken bollar som du plattar ut till små kakor. Ringla över lite agavesirap och grädda i ugn på 100 grader i 30 min+15 min i eftervärme.

Servera som de är, med jordnötssmör eller som på bilden nedan med en växtbaserad färskost (halleluja för Oatly påMackan) färsk svartpeppar och basilikablad.

earlgreyscones3


Choklad­pannkakor med smak av hallon och vanilj

Skrivet av Dominique 30.03.2018

Kategorier:

Pannkakor.. Jag kan verkligen inte få nog av dem. De fungerar som frukost, lunch och middag, mättar bra och går att variera med smaker och innehåll. Idag får ni ta del av mitt recept på pannkakor med smak av choklad, vanilj och hallon. Mums!

panpan1pan2pan3

1 portion pannkakor:

1,25 dl kikärtsmjöl

1 ägg

1 äggvita (alternativt 5 msk kikärtsspad)

0,75-1 dl växtbaserad mjölk

1/2 msk kakao

1/2 skopa proteinpulver med chokladsmak(valbart)

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

1 tsk kardemumma

1/2 msk stevia(valbart)

Hallon

Gör såhär: Blanda torra ingredienserna i en bunke, tillsätt äggen/spadet samt mjölken och rör till en jämn smet. Tillsätt extra mjölk/vatten om smeten blir för tjock. Stek i kokosolja på medelhög värme och tillsätt hallon innan du svänger på pannkakan. Jag toppade med växbaserad yoghurt, kanel och näringsjäst. 

 

 


Sushi burrito

Skrivet av Erika 28.03.2018

Taggar:

Då jag för några veckor sedan besökte huvudstaden Helsingfors var ett av mina måsten att gå till Soma. Soma är en restaurang som b.la. gör sushi burriton som verkligen är to die for. Sagt och gjort så gick jag dit med min vän Sannah och avnjöt denna skapelse. 

Tyvärr har vi ingen sushi burrito (om jag har missat så upplys mig tack!) restaurang i Vasa där jag bor, så därför blev det  dags för mig att göra min alldeles första hemlagade sushi burrito.

PS. Denhär rätten är perfekt för dig som bor tillsammans med någon som inte är vegan och gärna vill äta animaliska produkter ibland. Då jag och min sambo gjorde dessa sushi burriton så fyllde jag min med tofu och min sambo sin med gravad lax. 

 

nori wrap

Sushi burrito

Nori ark

Ris

Salt

Gurkmeja

Risvinäger

Exempel på fyllning:

Naturell tofu i egen marinad med vitlök, färsk ingefära, chiliflingor, salt, soja, risvinäger och olja/ Gravad lax

Ärt- och kikärtshummus

Rödkål

Avocado

Morot

Gurka

iMat Fraiche (Oatlys)

 

Börja med att marinera tofun, helst några timmar före servering. Pressa ur vätskan genom att klämma tofun i hushållspapper. Lägg tofun i en påse med alla kryddor och vätskor och låt dra i sig smaken. Ju längre destu bättre, förvara då i kylskåp.

Koka riset al dente och krydda. Tillsätt risvinäger och låt svalna något. Medan du väntar på riset kan du förbereda grönsakerna och hummusen. Denna gång bestod hummusen av kikärter, gröna ärter, vitlök, basilika, olja, salt och peppar. Grönsakerna behöver inte tillagas mer än att hacka i strimlor.

Sprid ut riset på noriarket. Tillsätt fyllning och vik ihop till en burrito. Nedan ser ni min färdiga burrito. Jag behöver nog öva på att vika ihop den för ett finare resultat, men vad gör det då smaken vad underbar!

nori wrap1


Hälsofröet från Sydamerika

Skrivet av Erika och Dominique 27.03.2018

Taggar:

Denna tisdag tänkte vi fröa ner oss i hälsofröet quinoa. Quinoa är hemma från Sydamerika men har börjat hitta till de nordiska köken. Du kan göra mycket med detta frö men vi tänkte börja med att berätta om varför denna råvara är så bra.

Fröet innehåller alla de nio essentiella aminosyrorna vilket är ganska unikt för att komma från växtriket.  Om du  är vegan som tränar mycket och har ett större proteinbehov så är quinoa en utmärkt proteinkälla. Förutom att quinoa innehåller mycket fullvärdigt protein så finns det även andra fördelar med att äta detta frö. Quinoan är fiberrik, innehåller mycket E-vitamin, B-vitaminer, magnesium samt kalium och järn. Eftersom quinoan är ett frö så är det även glutenfritt.

Quinoafröet går att använda på flera olika sätt men kan även vara huvudingrediensen i en maträtt. Exempelvis kan du göra en quinoagröt, använda i bakverk, göra biffar av eller ha som tillbehör i en maträtt. Quinoan i sig själv smakar inte så mycket så se till att använda mycket kryddor vid tillagning. Dominique gillar att tillaga quinoan genom att koka den mjuk och sedan tillsätta hackade grönsaker tillsammans med kryddor som till exempel gurkmeja, vitlök, chili, salt och svartpeppar. 

Så slutligen kan vi konstatera - Mera quinoa åt folket!

quinoa

P.S på bilden ser ni kokt quinoa med grönkål, rödkål, chili, gurkmeja, vitlök, salt och svartpeppar. Ät detta med valfritt tillbehör!