HEADER ED 01 1

Choklad­pannkakor med smak av hallon och vanilj

Skrivet av Dominique 30.03.2018

Kategorier:

Pannkakor.. Jag kan verkligen inte få nog av dem. De fungerar som frukost, lunch och middag, mättar bra och går att variera med smaker och innehåll. Idag får ni ta del av mitt recept på pannkakor med smak av choklad, vanilj och hallon. Mums!

panpan1pan2pan3

1 portion pannkakor:

1,25 dl kikärtsmjöl

1 ägg

1 äggvita (alternativt 5 msk kikärtsspad)

0,75-1 dl växtbaserad mjölk

1/2 msk kakao

1/2 skopa proteinpulver med chokladsmak(valbart)

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

1 tsk kardemumma

1/2 msk stevia(valbart)

Hallon

Gör såhär: Blanda torra ingredienserna i en bunke, tillsätt äggen/spadet samt mjölken och rör till en jämn smet. Tillsätt extra mjölk/vatten om smeten blir för tjock. Stek i kokosolja på medelhög värme och tillsätt hallon innan du svänger på pannkakan. Jag toppade med växbaserad yoghurt, kanel och näringsjäst. 

 

 


Sushi burrito

Skrivet av Erika 28.03.2018

Taggar:

Då jag för några veckor sedan besökte huvudstaden Helsingfors var ett av mina måsten att gå till Soma. Soma är en restaurang som b.la. gör sushi burriton som verkligen är to die for. Sagt och gjort så gick jag dit med min vän Sannah och avnjöt denna skapelse. 

Tyvärr har vi ingen sushi burrito (om jag har missat så upplys mig tack!) restaurang i Vasa där jag bor, så därför blev det  dags för mig att göra min alldeles första hemlagade sushi burrito.

PS. Denhär rätten är perfekt för dig som bor tillsammans med någon som inte är vegan och gärna vill äta animaliska produkter ibland. Då jag och min sambo gjorde dessa sushi burriton så fyllde jag min med tofu och min sambo sin med gravad lax. 

 

nori wrap

Sushi burrito

Nori ark

Ris

Salt

Gurkmeja

Risvinäger

Exempel på fyllning:

Naturell tofu i egen marinad med vitlök, färsk ingefära, chiliflingor, salt, soja, risvinäger och olja/ Gravad lax

Ärt- och kikärtshummus

Rödkål

Avocado

Morot

Gurka

iMat Fraiche (Oatlys)

 

Börja med att marinera tofun, helst några timmar före servering. Pressa ur vätskan genom att klämma tofun i hushållspapper. Lägg tofun i en påse med alla kryddor och vätskor och låt dra i sig smaken. Ju längre destu bättre, förvara då i kylskåp.

Koka riset al dente och krydda. Tillsätt risvinäger och låt svalna något. Medan du väntar på riset kan du förbereda grönsakerna och hummusen. Denna gång bestod hummusen av kikärter, gröna ärter, vitlök, basilika, olja, salt och peppar. Grönsakerna behöver inte tillagas mer än att hacka i strimlor.

Sprid ut riset på noriarket. Tillsätt fyllning och vik ihop till en burrito. Nedan ser ni min färdiga burrito. Jag behöver nog öva på att vika ihop den för ett finare resultat, men vad gör det då smaken vad underbar!

nori wrap1


Hälsofröet från Sydamerika

Skrivet av Erika och Dominique 27.03.2018

Taggar:

Denna tisdag tänkte vi fröa ner oss i hälsofröet quinoa. Quinoa är hemma från Sydamerika men har börjat hitta till de nordiska köken. Du kan göra mycket med detta frö men vi tänkte börja med att berätta om varför denna råvara är så bra.

Fröet innehåller alla de nio essentiella aminosyrorna vilket är ganska unikt för att komma från växtriket.  Om du  är vegan som tränar mycket och har ett större proteinbehov så är quinoa en utmärkt proteinkälla. Förutom att quinoa innehåller mycket fullvärdigt protein så finns det även andra fördelar med att äta detta frö. Quinoan är fiberrik, innehåller mycket E-vitamin, B-vitaminer, magnesium samt kalium och järn. Eftersom quinoan är ett frö så är det även glutenfritt.

Quinoafröet går att använda på flera olika sätt men kan även vara huvudingrediensen i en maträtt. Exempelvis kan du göra en quinoagröt, använda i bakverk, göra biffar av eller ha som tillbehör i en maträtt. Quinoan i sig själv smakar inte så mycket så se till att använda mycket kryddor vid tillagning. Dominique gillar att tillaga quinoan genom att koka den mjuk och sedan tillsätta hackade grönsaker tillsammans med kryddor som till exempel gurkmeja, vitlök, chili, salt och svartpeppar. 

Så slutligen kan vi konstatera - Mera quinoa åt folket!

quinoa

P.S på bilden ser ni kokt quinoa med grönkål, rödkål, chili, gurkmeja, vitlök, salt och svartpeppar. Ät detta med valfritt tillbehör!

 

 


Lakritsbollar rullade i lingonpulver

Skrivet av Erika 24.03.2018

lakritsbollar1

Vi börjar med en liten gissningslek.. Vad tror ni finns under glaskupan? (psst, gillar du lakrits så ska du absolut skrolla neråt nu!)

lakritsbollar

Jamen se där! Det är ju raw food bollar till fredagsmyset som är smaksatta med lakritspulver och flingsalt samt rullade i lingonpulver.

 

Lakritsbollar rullade i lingonpulver

9 st

1 dl havregryn

1 ½ msk lakritspulver

7 st färska dadlar

½ dl valfria nötter/frön (jag använde cashew)

1 msk kokosolja

En nypa flingsalt

 

Pulsa havregryn och lakritspulver i en mixer. Tillsätt urkärnade dadlar, nötter, kokosolja och mixa tills degen klumpar ihop sig. Du kan tillsätta vatten eller mer kokosolja ifall degen inte tar ihop. Tillsätt flingsalt och pulsa några gånger. Jag tycker om då man kan råka på en bit flingsalt medans man äter, om du inte gillar detta så mixa ordentligt. Forma till bollar och rulla i lingonpulver. Ställ i kylen så länge du kan hålla dig och hugg sedan in!

lakritsbollar3


Pizzabotten gjord på bovetemjöl

Skrivet av Dominique 22.03.2018

Det är torsdag och helgen närmar sig(HURRA!). Många funderar säkert även över vad de ska laga för middag till helgen och kan tänka mig många sitter och är lite extra sugna på den där fredagspizzan... Därför tänkte jag tipsa er om denna pizzabotten som är gjord på bovetemjöl. Ett mer näringsrikt mjöl än det vanliga vetemjölet, ett plus för att det är glutenfritt! Här nedan får ni ta del av receptet.  

degbollbovetedegdeg2deg3bovetepizza

Jag valde att göra en så kallad "white pizza" med yoghurt som sås istället för tomatsås/tomatpure. Det blev bra men skulle rekommendera att använda tomatpure istället för att bottnen ska få den där extra "crunchen". Personligen gillar jag bäst pizzor med tunn botten med en skarpare yta. Är du som jag så ska du verkligen testa denna botten! 

För två pizzabottnar: 

2,5 dl bovetemjöl

1,25 dl växtbaserad mjölk

1 msk olivolja/avokadoolja

1 msk pofiber

1,5 tsk bakpulver

1 nypa salt

Sätt ugnen på 220 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt där efter oljan och mjölken. Låt degen stå i 10 minuter och gotta till sig lite. Den ska vara lite fuktigare än vanlig deg. Baka ut på bakplåtspapper med lite extramjöl. Jag brukar lägga ett bakplåtspapper under och en på degen då jag kavlar så att inte degen fastnar då du kavlar ut den. Pizzabottnen ska vara ganska tunn. Förgrädda i ugnen i 15 minuter så den får en skarp yta. Ta ut bottnen och bred på ett tuntlager tomatpure och där efter valfri topping. OBS! Lägg inte för mycket fyllning på den här pizzan. Då får degen inte sin "crunch".  Därför rekommenderar jag även tomatpure istället för yoghurt/tomatsås. När du satt på din fyllning så sätt in pizzan i ugnen i 10 minuter till. Du kan sedan skära ut bitar från pizzan med en pizzaskärare och äta bitarna med händerna. Det fungerar nästan bäst så eftersom bottnen blir ganska skarp. 

P.S marinerade kikärtor är supergott på pizza hur konstigt det än låter. 

ÄT och NJUT!

 

 

 


Det gyllenbruna pulvret

Skrivet av Erika och Dominique 20.03.2018

Taggar:

Idag vill vi hylla kanelen, kryddan som vi båda använder dagligen. Varför är vi då så besatta av det gyllenebruna pulvret? Det ska vi nu berätta.

Kanel har många olika hälsoeffekter. Dem som vi gillar mest är att den är antiinflammatorisk och hjälper till att reglera blodsockret. Andra positiva saker med kanel är att den är bra för matsmältningen, blodcirkulationen och blodfetterna.

Vi brukar använda oss av ceylonkanel, vilken innehåller mindre mängder av ämnet kumarin än den kanel (kassiakanel) som vanligtvis säljs i mataffärerna. Kumarin är ett leveskadande ämne vid intag av höga doser. Evira rekommenderar att inte regelbundet äta kanel men om du väljer ceyolonkanelen menar livsmedelverket att det inte finns någon risk vad gäller intag av ämnet kumarin. Så är du en kanelaholic som vi, välj då ceyolonkanel. Tyvärr är ceylonkanelen dyrare än den vanliga men absolut värt pengarna.

Så glöm inte kanelen på gröten (t.ex. denna ugnsgröt) och tar din fantasi slut här så lovar vi att vi kommer publicera recept i framtiden som innehåller denna krydda!

 kanel

PS. Vill du läsa vidare kring ämnet kumarin och rekommendationerna av kanel så klicka dig vidare på dessa länkar:

Evira-Kumarin i kanel

 https://www.evira.fi/sv/livsmedel/information-om-livsmedel/livsmedelsfaror/naturliga-toxiner-i-livsmedel/kumarin-i-kanel/ 

Livsmedelsverket- Kumarin i kanel

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/kumarin-i-kanel 

 

 


Macarons med en twist

Skrivet av Erika 18.03.2018 | 1 kommentar(er)

Kommer ni ihåg tiden då man försökte att baka macarons och man fick höra (och smaka) om både lyckade och mindre lyckade macarons.  Under denna tid testade jag aldrig själv att baka dessa franska söta bakverk, men så år 2018 kom det en dag då det var dags för mig att försöka. Dock är dessa macarons gjorda med en twist, de är veganska samt sockerfria. Lite spännande och knepigt ska jag erkänna det var, men jag kommer definitiv baka macarons igen!macarons2

 

Macarons med en twist

ca 11 st

Deg:

1 ½ dl kikärtsspad

2 ½ tsk färskpressad citronsaft

1 dl kokosmjöl (Om du vågar kan du testa med det mjöl du har i skåpet, det gjorde jag och därför blev det  just kokosmjöl)

2 tsk ceylonkanel

 

Fyllning:
6 dadlar

1 msk kakao

½ msk kokosolja

½ tsk jordnötssmör

 

macarons

Värm ugnen till 100 grader. Mixa/vispa kikärtsspadet och citronsaften till ett skum. Blanda ner kokosmjöl och kanel. Fyll en spritspåse (eller platspåse som du klipper ett litet hål i) och spritsa ut ca 22 stycken små klickar. Platta ut dem en aning och grädda i ugn i cirka 45 minuter+15 minuter på eftervärme. Flytta över till ett fat var de får svalna.

Medan du väntar på att kakorna ska svalna kan du göra fyllningen. Mixa dadlar, kokosolja, kakao och jordnötssmör till en kola.

Klicka ut fyllningen på  de svalna kakorna och bygg ihop en macaron. 

macarons 3


Fyllda pitabröd (VE)

Skrivet av Dominique 16.03.2018

Kategorier:

För någon helg sedan hade jag lite rester i kylskåpet som jag ville äta upp. Gick runt i butiken och funderade vad jag skulle tillaga av resterna så det ändå blir lite lördagslyx på det hela hehe. Hittade detta paket med pitabröd i hyllan och bestämde mig till sist för att jag tänkte fylla dessa till middag. De här pitabröden fungerar toppen för er med allergier mot mjölk, ägg, soja, gluten eller nötter(från minimani)

pitapitabrod1pitabrodpitabrod2pitabrod4

Fyllda med ärthummus, pulled oats-.soltorkad tomat-, och kikärtsröra, snabbpicklad rödlök, groddar och spenat. Jag gjorde min egen ärthummus men ni kan lika bra använda er av erikas ärthummus som ni hittar här i ett tidigare inlägg. Jag brukar snabbpickla rödlök genom att skiva tunna skivor lök och blanda det med äppelcidervinäger och kallt vatten i en glasburk. Lägger sedan burken i kylskåpet i ca.30 min(aldrig tagit tid). Det går även att tillsätta lite salt men jag tycker det fungerar utmärkt med bara äppelcidervinäger och vatten.pickladr

 

Recept på min pulled oats-, soltorkad tomat-,och kikärtsröra hittar ni här nedan.

Till två pitabröd:

1 dl hackade kikärtor

4 hackade soltorkade tomater

0,5-0,75 dl yoghurt(använde soyagurt)

1,5 dl pulled oats(ingefärasmak)

Kryddor: chiliflakes, smoked paprika, curry, gurkmeja, hackad basilika, pressad vitlök, salt och peppar

Blanda alla ingredienser så det blir en krämig röra. Färdigt! Måste verkligen säga att groddar är så gott i fyllda bröd. Ger extra "crunch" och näring!

P.s, har ni ingen brödrost hemma så rosta pitabröden i stekpannan på hög värme. 

 

 


Ugnsgröt med päron, lingon och jordnötter

Skrivet av Erika 14.03.2018

Kategorier:

Alltså jag älskar gröt så mycket att jag en dag föreslog till min sambo Om vi inte kan testa att leva på gröt i en vecka och se om den är lika underbar efter det? Den utmaningen blev det inget av, men jag kan tänka mig att jag skulle vara minst lika kär i denna dynamiska rätt efter en vecka.

Jag försöker variera tillagningen av gröt på så många sätt det går, varierande gryn och örter, kall eller varm, söt eller salt.. Detta recept blir på en både morgon- och kvällsfavorit, ugnsgröten!

 

ungsgrot1

Ugnsgröt med päron, lingon och jordnötter

2 portioner


2 dl havregryn

2 tsk chiafrön

1 tsk bakpulver

Växtbaserad dryck (Jag använde havredryck)

1 banan

1 litet päron

Jordnötter

Lingon

Salt

Kanel


Jordnötssmör

Kokosflingor


Värm ugnen till 100 grader. Mosa bananen i en liten ugnsfast form.Blanda havregryn, chiafrön, bakpulver, salt och kanel. Rör ner havreblandningen med skivat päron, jordnötter och lingon. Häll på vätskan så den just och just täcker fyllningen. Baka i ugn i ca 45 minuter


Denna gång toppade jag min gröt med jordnötssmör och kokosflingor samt en skvätt havredryck. Och såklart en kaffekopp på sidan om, men det receptet skippar vi!

ungsgrot


Istället för fredagsbuketten

Skrivet av Erika och Dominique 13.03.2018 | 1 kommentar(er)

Broccoli

Idag tänkte vi diskutera om buketten, inte fredagsbuketten utan den gröna broccolibuketten*haha..*. Denna gröna bukett är något vi båda gillar och äter en hel del av. Varför är vi lite extra förtjusta i denna råvara?

Broccolin är en kålväxt som är besläktad med bl.a. blomkålen och innehåller rikligt med c-vitamin och folsyra. C-vitamin behövs för att våra kroppar ska kunna bygga upp brosk och benvävnad, stärker immunförsvaret samt hjälper upptaget av järn från maten. Folsyra(vitamin B9) är viktigt för våra röda och vita blodkroppar samt huden och matsmältningen. Denna gröna sak innehåller även svavel som är viktigt för friskt hår, hud och naglar samt tillsammans med b-vitaminerna viktig för ämnesomsättningen. Hjälper även till att bekämpa bakterieinfektioner. 

Hur kan man äta broccolin? Man kan äta broccolin både rå och tillagad. Riv ner den rå i salladen, gör en broccolipesto eller broccolichips(av stammen). Det går även utmärkt att laga biffar, blanda ner i grytor eller tillsätta i gratänger. 

Erika föredrar att äta den rå med en röra eller i en sallad. Dominique gillar att woka den på svag värme med kryddor som vitlök och örtsalt. För att bevara mest näring så rekommenderas det att den äts rå eller lätt tillagad, t.ex. genom ångkokning. 

P.s Släng inte bort broccolistammen. Den innehåller mycket näring och går att äta lika bra som buketten.  

 

Trevlig fortsättning på veckan! 

/Erika & Dominique

 


Nötbollar med smak av blåbär och choklad

Skrivet av Dominique 11.03.2018

De här bollarna var verkligen en blandning av allt jag tycker om, bönor, kikärter, blåbär, kakao, kakaonibs, saltade nötter, rå lakrits m.m. Passar perfekt att bjuda vännerna/familjen på dessa eller bara äta dem själv när du vill ha något gott. Vill även lyfta fram att blåbär, kakao, lakrits och saltade nötter är så bra kombo!

 

notboll

För 5 stycken bollar: 

1 dl svarta bönor

1/2 dl kikärter

1 äggvita(2 msk aquafaba)

1 msk mandelmjöl/havregryn

2 msk frysta blåbär

1/2 msk jordnötssmör

1/2 dl saltade jordnötter

1/2 tsk rå lakritspulver

1 tsk vaniljpulver

1/2 tsk kardemumma

1 msk rå kakao

1 1/2 msk kakaonibs

1/2 msk stevia(valbart)

 

Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Mixa alla ingredienser förutom jordnötterna ien liten matberedare till en grynig massa. Rulla 5 stycken bollar av smeten och tryck i några saltade jordnötter i bollarna. Grädda i ugnen i ca. 15 minuter så de får en knaprig yta. Låt bollarna svalna på plåten och kyl sedan ner dem i kylskåpet i någon timme. Serveras kalla. 

 

 

 


Breakfast to dinner piroger toppade med scramble tofu

Skrivet av Erika 09.03.2018

Karelska piroger, Finlands stolthet som så många av oss njuter av tillsammans med äggsmör. Jag är verkligen helt såld på karelska piroger men toppar dem med annat pålägg som avocado, växtbaserad ost, spenat o.s.v.

En dag kom lusten att baka karelska piroger, men eftersom Breakfast to Dinner strävar till att äta så näringsrikt som möjligt experimenterade jag fram ett eget recept. Eftersom karelska piroger behöver bestå av minst 50% råg så döper jag dessa piroger till Breakfast to Dinner piroger. Här kommer alltså ett recept på piroger gjorda på kikärts- och havremjöl, fyllda med vegansk risgrynsgröt samt toppat med scramble tofu.

kikartsochhavrepiroger
Breakfast to Dinner piroger

11 st


Deg:

2 dl kallt vatten

1 msk växtbaserad margarin

2 dl havremjöl

3 ½ dl kikärtsmjöl

2 msk psyllium

1 msk bakpulver

1 nypa salt


Fyllning:

Risgryn

Växtbaserad dryck (jag använde mig av havredryck, men vill du laga glutenfritt använd t.ex. kokos- eller mandeldryck)

Salt


Scramble tofu som pålägg

1 paket naturell tofu

½ lök

1 dl växtbaserad matlagningsgrädde (jag använde mig av havregrädde, men vill du laga glutenfritt använd t.ex. sojagrädde)

Valfri ört (jag använde koriander)

Gurkmeja

Peppar

Salt

kikartsochhavrepiroger1

Koka risgrynsgröten enligt instruktioner. Jag kokade lite extra morgongröt dagen innan så det lämnade kvar till fyllningen, men jag skulle uppskatta att du kokar ca. 1 portion gröt.

Värm ugnen till 100 grader. Blanda kikärts- och havremjölet tillsammans med bakpulver och salt. Tillsätt margarin och vatten, rör om och tillsätt psyllium. Degen ska vara ganska kladdig. Häll över degen på ett mjölat bakplåtspapper och dela i 11 bollar. Ha en skål med kallt vatten som du kan doppa händerna i för att lättare hantera degen. Platta ut till plattor och klicka ut risgrynsgröt. Nyp kanterna så det blir som ett litet knyte, eller försök efterlikna äkta karelska piroger. Grädda i 45 minuter.

Hacka löken fint och stek på låg värme i olivolja. Smula ner tofun för hand och krydda. Tillsätt matlagningsgrädden och stek tills önskad konsistens. Servera som topping till de ljumma pirogerna.

 piroger

 


Ärt-, och kikärts­bullar med sojaböns­pasta

Skrivet av Dominique 07.03.2018

Kategorier:

Jag älskar baljväxter och hur mycket man verkligen kan göra med dem. De innehåller gott om näring, mättar bra och man hittar dem i en mängd olika färger som gör det mer apptitligt för ögat. Jag tycker verkligen om att ha färg i min mat och äter mycket med ögonen. Här nedan kommer ett recept på ärt-, och kikärtsbullar med sojaböns/grönsakspasta.

vege

1 portion:

1 dl tinade ärter

1 dl kikärter

1 liten pressad/riven vitlökssklyfta

1 tsk tahini

1 skvätt citronsaft

1 msk tacosås

1 msk pofiber/annan mjölsort

Kryddor: chiliflakes, spiskummin,salt, pizzakrydda, svartpeppar, smoked paprikakrydda och curry. 

Tillagning av bullarna: Sätt alla ingredienser i en matberedare. Jag använde mig av en liten matberedare men kan tänka mig att det går att mosa allting med en gaffel om man inte har en matberedare(inte testat). Mixa allting till en grynig massa. Rulla till medelstora bollar. Hetta upp en stekpanna med lite kokosolja och stek bullarna på medelhög värme tills de fått en gyllenebrun färg. 

Tillbehör: Koka pasta och häll bort det mesta av vattnet(använde mig av sojabönspasta), riv zucchini och morötter till "nudlar"(använde mig av en zoodle maker, men går med potatisskalare). För över grönsakerna i kastrullen med pastan. Häll över 1 dl tomatsås samt två matskedar yoghurt och låt puttra i någon minut. Tillsätt gärna färsk basilika, salt och peppar i såsen. Toppa med exempelvis näringsjäst(öljäst). Hoppas det smakar!