HEADER ED 01 1

Lingonet, skogens rubin

Skrivet av Erika och Dominique 01.10.2018

Kategorier:

Lingon, ett bär som lyser upp våra skogar med sin röda färg. Ett bär som många gånger är underskattad men betydligt mer hälsofrämjande än vad man tror. 

Lingonet innehåller vitaminerna C, E och K samt en del folat. C-vitaminet stärker immunförsvaret och på så sätt förebygger förylning, influensa och infektioner. E-vitamin är bra för huden och är även immunförsvarsstärkande. K-vitamin är nödvändigt för blodets koagulering samt har en betydelse för bentäthet. Folat har en viktigt roll i cellmetabolismen och energiproduktionen. 

Vanligtvis ser man en klick lingonsylt på köttbullarna men vill du ha inspiration till andra användningsområden så kommer några här;

-Rårörda lingon utan socker

-Lägg på salladen/gröten/yoghurten och så vidare..

-Torkade lingon

-I bakning

-Ät dem som de är

 lingon

Nu i samband med höstens förkylningstider är det viktigt att stärka upp sitt immunförsvar. Har du en skog nära? Far då och plocka på dig lite gratis vitaminer.


Fänkålsslaw med äppel

Skrivet av Erika 29.09.2018

Kategorier:

Fänkålsslaw med äppel har en fräsch och härlig smak som passar till de flesta rätter. Genom att massera grönsakerna tillsammans med ättika, olja och kryddor blir de härligt mjuka och smakerna blandas samman. En riktig hit på middagsbordet!

fankalsslaw

Fänkålsslaw

1 fänkål

1/2 lök

3 små äpplen

1 vitlöksklyfta

2 cm färsk chili

1 msk ättika

1 dl olivolja

Salt

Svart- och vitpeppar

 

Hacka och pressa vitlöken och chilin. Använda en mandolin för att få fina tunna skivor av fänkålen, löken och äpplen. Massera tillsammans med ättika, olivolja, salt och peppar. 

fankalsslaw 1

Jag serverade fänkåls och äppelslawn på en ugnsbakad batat tillsammans med en ärthummus, ugnstomater och lök.

fankalsslaw 2

 


Raw äppelmos

Skrivet av Erika 27.09.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Äppelmos är ett tecken på höst för mig och att toppa morgongröten med en klick äppelmos är ju kanske något av det godaste som finns! Tidigare kokade jag ihop min äppelmos, men nu har jag blivit latare men även hälsosammare. Nu har jag istället mixat äpplena råa tillsammans med skal och kärnor vilket tillför mer näring till moset. Dock håller mosen inte lika länge, men du kan göra mindre mängder eller så kan du frysa in i portioner.

Färgen på mosen variarerar beroende på äpplet du gör mosen av. Mina äpplen kommer från min barndomsträdgård och är röda söta äpplen som hade hunnit bli på snäppet för mogna, därav den bruna färger. Men det är ju smaken som är den viktigaste, och dessutom är äppelmos lika fin oavsett dess färg!

appelmos

Raw äppelmos

Äppel

Ceylonkanel

Citron

 

Halvera och ta bort kvisten från äpplet. Mixa tillsammans med kanel och citron till en mjuk konsistens. Förvara i kylskåp.

appelmos 1


Äpple, veckans stjärna

Skrivet av Erika och Dominique 26.09.2018

Kategorier:

Vi är mitt i äppelsäsongen just nu och många har förmodligen ätit äpplen var och varannan dag(hoppas vi) under flera veckors tid.

Själva älskar vi äpplen och köper gärna ekologiska eller finska äpplen i mån om möjlighet. Personligen anser vi att det kan vara en stor smakskillnad samt förstås bättre för miljön att köpa ekologiska äpplen. Känns det nu som att du börjat tröttna på äpple men fortfarande har alldeles för mycket hemma?

Här nedan kommer vi lista hälsofördelarna med äpple samt användningsområden. Kanske du får suget tillbaka efter detta inlägg?

appel 1

Frukten innehåller c-vitamin, antioxidanter och flavonoider. Tack vare fiberinnehållet håller äpplet magen i trim och tack vare pektinet i äpplet så fördröjer det matsmältningen och höjer blodsockret långsamt. Här nedan ger vi exempel på vad du kan göra med denna fantastiska frukt;

- Skiva på frukosten, exempelvis gröten/yoghurten

- Hack ner i salladen

- Fin riv och blanda ner i pannkakssmeten

- Göra en äppeldressing

- Äppelsylt

- Ugnsbakade äpplen

- Torkade äpplen

- Ät den hel

appel


Lördagsbrunch vid Bacchus

Skrivet av Erika och Dominique 24.09.2018

Kategorier:

Lördagsbrunch, kan det finnas ett bättre sätt att börja helgen på? Nu är det ju ännu bara måndag, men vi vill berätta om får upplevelse från Bacchus lördagsbrunch och blir du inspirerad har du ännu hela veckan på dig att planera in och boka bord!

Vi har alltså fått äran att testa på Bacchus brunch som de dukar upp varannan lördag. Då vi stiger in i restaurangen tillsammans med andra Foodly och Sevendays bloggare blir vi mottagna med en välkomstshot bestående av havtornssaft. 

svenskaklubbenbrunch 1 1

Därefter får vi slå oss ner i ett kabinett med blåblommiga tapeter. Om du inte har varit till Bacchus Svenska klubben i Vasa så är denna brunch värt ett besök bara för att få se denna lokal. Detta hus är ett av de äldsta bostadshusen i Vasa och är byggt 1863. Inredningen följer stilen på huset med vackra tapeter och ståtliga takkronor.

bacchusbrunch 3

I det största rummet är det framdukat en brunch som verkligen består av allt. Du hittar bröd, pålägg, pajer, varma rätter, smoothien, frukter.. Och låt oss inte glömma efterrättsbordet! Ingen av oss har något att klaga på, förutom önskemål efter växtbaserad yoghurt och en rawcake till efterrättsbordet Detta önskemål förde vi förstås vidare till pesonalen. På tal och växtbaserat så hittar både vegetarianer och veganer många alternativ på denna brunch och du går inte därifrån hungrig. bacchusbrunch

En del av menyn kan du se på bilden nedan, den fyller en hel A4. Vill du kolla in menyn närmare, klicka här.svenskaklubbenbrunch 5 1

Nästa brunch är kommande lördagen den 29.9, blir du sugen? Se då till att boka bord här! Bacchus har bjudningar klockan 11 och 13, så du kan ta en rejäl sovmorgon om du så känner för det! 25 euro kostar brunchen och då går du därifrån både mätt och belåten, för här snackar vi faktiskt en riktigt bra brunch.

bacchusbrunch 4


Rödbetsbiffar med örtsmak

Skrivet av Dominique 22.09.2018

Hösten bjuder på härliga färger både utomhus och i köket. Köp gärna hem rotfrukter i säsong och släng ihop rotfruktsbiffar. Du kan även göra större satser och frysa ner så behöver du inte stå dagarna i ända i köket, om du inte vill förstås. Tidigare skrev vi ett inlägg om rödbetan. Blev du sugen på att tillföra lite mera rödbeta i din vardagsmat kanske? Släng ihop dessa rödbetsbiffar och få en färgklick på tallriken!

rodbrodb1rodb5rodb3

8 st medelstora biffar:

200g rödbeta(frysta klyftade eller kokade)

1,5 dl bönor(kidney/svartabönor eller kikärter)

2 medelstora svampar

1 ägg

2 msk näringsjäst

Rosmarin eller persilja (färska eller torkade)

1 vitlöksklyfta

Spiskummin, smoked paprikakrydda, salt, peppar

Sätt ugnen på 180 grader. Tina rödbetorna till rumstemperatur eller använda egna kokade och klyftade rödbetor. Hacka svamparna. Blanda alla ingredienser i en matberedare och mixa till en grynig massa. Se till att krydda ordentligt! Forma till lika stora biffar salt extra ovanpå. Grädda i ugnen i 20 minuter. 


Rödbeta, gulbeta, polkabeta....

Skrivet av Erika och Dominique 20.09.2018

Betan, en rotfrukt som finns i olika färger och som är omtyckt av många. Den vanligaste betan är rödbetan, men nu kan du även hitta säsongens gulbeta och polkabeta i butikerna. Förutom betans härliga söta smak så innehåller den även en del vitaminer, kostfibrer och mineraler. Dessutom är den billig! 

Rotfrukten innehåller bland annat vitaminet folat och mineralämnet kalium. Betan är även rik på nitrat som är bra för blodet och blodtrycket. Betan är även bra för en sund lever och kan ge skydd för en rad olika sjukdomar tack vare antioxidanterna. Tack vare det höga fiberinnehållet så håller även betan magen i trim. Vill du dessutom har bättre uthållighet under exempelvis träningen så ska du dricka t.ex. rödbetsjuice. Betan innehåller bland annat nitrat som kan ge ökad uthållighet vid fysisk aktivitet. Lite rödbetsjuice innan springturen kanske? 

Här nedan listar vi alternativ på vad du kan göra av betan;

- Hummus

- Rosta i ugnen

- Rödbetsbitar med nötter

- Biffar

- I salladen 

- Inlagd beta

- Röd/gulbetsjuice

Här på bloggen kommer du även att få ta del av recept med inget mindre än just betan, så håll utkik!

polkabetagulbet1

 

 

 


Lins-, och ärtsoppa med dijonsenap och timjan

Skrivet av Dominique 18.09.2018

Själv äter jag inte soppa särskilt ofta utan föredrar att äta något med mera tuggmotstånd men den här soppan gjorde jag lite matigare och med en härlig grön färg. Denna soppa är dessutom rik på aminosyran tryptofan tack vare baljväxterna, linserna och havret. Har du inte pulled havre hemma så kan du byta bort det mot exempelvis torkade pumpafrön eller nötter. En värmande soppa till middag passar även väldigt bra just nu då höstmörkret börjar smyga sig på. 

soppa

soppa1soppa2

1 portion soppa:

1/2 dl torkade gröna linser

1 dl ärter

2 nävar blomkål

1/2 dl kokosmjölk

1 stor näve spenat eller grönkål

1 liten näve hackad lök

1 dl vatten

Tamari

Timjan

Pressad vitlök

Spiskummin

Salt

1/2 tsk dijonsenap + 1,5 msk vatten

Koka linserna mjuka med tamarisås som smaksättning. Ångkoka på samma gång blomkålen och ärterna med salt när du kokar dina linser. Låt sedan svalan en aning. Mixa alla ingredienserna förutom kokosmjölken i en matberedare eller med stavmixer tillsammans med vatten. Häll över allt i en kastrull och låt sjuda med kokosmjölken. Krydda eventuellt lite lite extra.

Topping: Dijonsenap utblandat med lite vatten, knaperstekta pulled oats, timjan och mitt hembakade havre-, chia -, och kikärtsbröd. 

 


Pizzabotten på potatis och blomkål

Skrivet av Dominique 16.09.2018

Du som äter glutenfri kost och har svårt att hitta en matig och fluffig pizzadeg.. titta hit! Den här degen är gjord på inget mindre än blomkål och potatis som fått sin underbara gula färg från den antiinflammatoriska kryddan gurkmejan. Allt du behöver är en matberedare, ugn och ingredienserna nedan. 

 

pizzadegpotblomkikartpizza 1

2 stora portioner pizzabotten:

200g rå blomkål

200g potatis(ugnsbakad/kokad)

1 ägg

1 dl kikärtsmjöl

Salt och gurkmeja

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa alla ingredienser i en matberedare till en tjock smet. Bred ut på en ugnsplåt och förgrädda i ugnen i 20min. Ta ut pizzabottnen och lägg på valfri topping. Jag använde mig av tomatpuré, pulled oats, svamp, pesto och öljäst. Lägg in i ugnen i 10-15min till. 

 


Vegansk lila risifrutti

Skrivet av Erika 13.09.2018

Risifrutti var en stor favorit då jag var liten. Jag minns hur jag först åt upp sylten och sedan inte "orkade" med gröten. Idag tror jag att jag skulle göra tvärtom.

Nu köper jag inte risifrutti från butiken på grund av att den inte är vegansk och innehåller tillsatt socker. Till exempel alla Risifrutti original innehåller 6,7 % tillsatt socker. På deras hemsida kan man läsa att en risifrutti burk innehåller 5 sockerbitar om man räknar in all sorters socker (fruktos,laktos, sackaros och så vidare) men om man ser till det tillsatta innehåller den 3 sockerbitar.

Vill du läsa mer om deras sockerfilosofi kan du gå in på deras hemsida här.

Om du inte orkar läsa vidare och Risifrutti och socker så rekommenderar jag att du läser vidare för ett recept på min veganska risgrynsgröt , utan tillsatt socker med hela bär i användning. Du kan äta den på direkten som en varm rätt eller så om du klarar av att vänta kan du äta den exakt som man äter en Risifrutti, kall! Om du äter den kall kan det vara gott att röra upp den med en yoghurt innan. 

lilrisgrynsgrot

Vegansk lila risifrutti

4 portioner

 

2 dl risgryn

2 dl vatten

1 liter växtbaserad dryck

1 kanelstång

salt

1 dl röda vinbär

1 dl blåbär

 

Koka upp vatten. Tillsätt risgryn och låt koka i 5 minuter. Sänk temperaturen och tillsätt kanelstång och växtbaserad dryck i omgångar. Koka på svag värme i cirka 40 minuter. Mosa bären och blanda ner tillsammans med salt i gröten.

lilarisgrynsgrot 1

Raw blå bärskompott

Fyra portioner

1 dl blåbär

1 dl svarta vinbär

½ lime-saft och zest

 

Mosa bären tillsammans med limesaft och limezest. 

lilarisgrynsgrot