HEADER ED 01 1

Erikas glansnummer i form av ett bröd

Skrivet av Erika 25.04.2018

Nu tänker jag dela med mig av ett enligt mig det bästa receptet på ett bröd. Detta bröd har hängt med mig i flera år (alltså inte brödet på bilden utan receptet) och det är ännu lika gott. Det som jag tycker är så bra med detta bröd är att receptet går att variera enligt allergier eller vad som finns tillgängligt i skafferiet. Här kommer förslag på hur du kan variera receptet:

Mjöl: Jag använder alltid havregryn, men vill du baka glutenfritt se till att du använder glutenfria havregryn. Denna gång använde jag teff som mjöl, men du kan använda vete-, dinkel-, kikärts-, bovetemjöl.. Listan är lång! Här igen, vill du baka glutenfritt så se till du använder ett glutenfritt mjöl! Vill du få ett mer näringsfyllt bröd rekommenderar jag just teff-kikärts- eller bovetemjöl.

Vätska: Förut bakade jag detta bröd med kvarg men eftersom jag nu strävar att äta veganskt har jag bytt ut kvargen till en havreyoghurt. Du kan även välja en havredryck eller vatten, men då måste du ändra mängder vätska och mjöl för att få en fast konsistens på degen.

Torkad frukt: I detta recept använde jag russin, men det går lika bra med torkade aprikoser, fikon, plommon.. Jaa vad du vill egentligen!

Nötter/frö: Här kan du utgå ifrån allergier eller vad du hittar i ditt skafferi. Nötter och frön är härliga komponenter i ett bröd eftersom det ger tuggmotstånd.

 

brodbak2

Erikas bästa bröd

1 bröd

 

1 ekologiskt äpple

3 dl växtbaserad yoghurt

1 msk chiafrö

2 dl havregryn

2 dl teffmjöl

1 msk psyllium

2 tsk matsoda

1 dl russin

2 dl nötter/frön

1 nypa salt

brodbak

Riv äpplet och blanda med yoghurt och chiafrön. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner äpple och yoghurt blandningen. Smörj en brödform med kokosolja eller klä med baklåtspapper. Tryck ner degen i formen och toppa med valfria frön. Grädda i ugn på 150 grader i ca 1 timme. Låt svalna utanför formen.

brodbak1

Ät till frukost, lunch, middag eller som mellanmål. Såhär så min brödskiva ut en regnig morgon: Oatly Påmackan, avocado, salt, öljäst och chili flingor. 

brodbak3 3

 


Den mångsidiga näringsbomben

Skrivet av Erika och Dominique 23.04.2018 | 1 kommentar(er)

Chiafröet, ett litet frö med mycket näring. Fröet härstammar från sydamerika men har idag hittat in i mångas skafferi här i norden. Vad har fått oss att välkomna detta frö in till våra hem månne? Det ska vi berätta!

Detta minifrö är en riktig näringsbomd fylld med bra fetter, otroligt mycket fibrer och en hel del protein. Förutom det så innehåller det även rikligt med kalcium, fosfor. zink, magnesium och järn. Till och med en matsked chiafrön innehåller lika mycket kalcium som en halv dl mjölk. Och tänk då på allt det andra som kommer på köpet. Chiafröet har även en förmågan att binda stora mängder vatten, upp till 12 gånger sin storlek. Därför är fröet ett bra bidningsalternativ  i matlagning eller bakning. Speciellt om du inte kan eller vill äta ägg. 

Erikas favoritsätt att använda fröet är till frukostskålen, alltså i sin gröt eller i yoghurten. Dominique gillar även att tillsätta fröet i overnight oats eller som ett chiaägg på sin gröt. 

Andra saker du kan göra med fröet:

- Chiaomelett

- Chiabröd

- Chiapudding

- Chiapannkakor

- Chiabollar

chia

P.S För att få ut all näring ur fröet är det viktigt att du krossar dina frön. Annars har kroppen svårare att ta upp näringen från fröet. 

 

 

 

 


Rom-, och kaffebollar med hint av lakrits

Skrivet av Dominique 21.04.2018

Det är lördag och många passar på att unna sig det där lilla extra kan jag tänka mig. Det är kaffedejter, middagar och annat mysigt som står på mångas scheman. Om inte, så kan du själv koka en stor kopp kaffe/te och äta upp alla bollar helt själv(rekommenderas). Därför tänkte jag introducera dessa små godingar som passar perfekt på era kaffedejter i helgen. Det ända du behöver är en liten matberedare och ingredienserna. Recept hittar ni nedan.

rombollarrombollar2rombollar3

4 stycken bollar:

115g kikärter(ett halvt av pkt av märket pirkka)

1 stor msk rå kakao

1 stor msk kakonibs

1 msk havregryn/mandelmjöl/kokosmjöl

1 msk nötsmör

1 tsk vaniljpulver

1 tsk kanel

1/2 tsk kardemumma

1/2 msk stevia/ 1/2 banan / 2 dadlar (valbart)

2 msk starkt kaffe

2 tsk romarom

Lägg alla ingredienser i en liten matberedare och mixa till en grynig massa. Blir den för torr så lägg till eventuellt 1 msk vatten. Gör 4 medelstora bollar och rulla därefter bollarna i lite kakao och lakritspulver. Lägg gärna bollarna i frysen i 1 timme innan servering. Då påminner de om små glassbollar. Och alla gillar väl glass, eller hur? Annars fungerar de bra att förvara i kylen 1/2 timme innan de äts. 

P.s rå kakao innehåller massvis med antioxidanter och andra nyttigheter som är bra för våra kroppar! 

Kram, Dominique 

 

 

 

 

 


Tofu fylld ugnspaprika

Skrivet av Erika 18.04.2018

"Dethär trodde jag aldrig jag skulle äta" så lät det vid middagsbordet då jag och min sambo åt fyllda ugnspaprikor. Jag har aldrig riktigt tyckt om paprika men så hände det något för någon månad sedan.. Jag blev helt tokig i paprika!

Fyllda paprikor är ännu ett recept som är perfekt för ett hushåll där man kanske vill äta olika proteiner. Jag fyllde min paprika med tofu medan min sambo körde på malet kött, både blev nöjda och vad är bättre än det! Så här kommer min variant på den fyllda paprikan:

fylld paprika

Tofu fylld ugnspaprika

1 stor paprika

Tofu

1 vitlöksklyfta

½ lök

Färsk ingefära

Soltorkad tomat

Spenat

Soja

Salt, svartpeppar, chili

Havre fraiche

fylld paprika2

Pressa ut vätskan ur tofun i hushållspapper. Skär i kuber och stek tillsammans med hackad ingefära, vitlök, lök i olja från de soltorkade tomaterna. Tillsätt soltorkad tomat och spenat. Blanda med havre fraiche och fyll de rensade, tvättade, halverade paprikorna. Tillaga i ugn på 150 grader till önskad konsistens.

fylld paprika1


Veckans stjärna, zucchinin

Skrivet av Erika och Dominique 16.04.2018

Denna veckas stjärna är zucchinin, även kallad squash. Grönsaken som har kickat ut gurkan från våra kylskåp. Varför vill vi då hellre ha zucchinin än gurkan?

Både zucchinin och gurka innehåller mestadels vatten men zucchinin vinner med snäppet mera kalium och fibrer. Enligt oss så är zucchinin mera användbar i matlagningen än gurkan. Erikas favorit är att äta den rå i en matig sallad eller att hacka ner den i pastasåsen. Dominique gillar att göra zoodles som man kan blanda med pastan eller finriva den och blanda i morgongröten. Annat du kan göra med denna grönsak är att hyvla den och använda istället för lasagneplattor, fyllda "zucchinibåtar", ugnsrosta, zucchinibiffar eller varför inte zucchinimuffins? Här nedan får ni ett recept på det sistnämnda.

zucchinim

För 6 medelstora muffins:

1/2 medelstor finriven zucchini

3 ägg (9 msk aquafaba för VE)

1,5 dl kikärtsmjöl

1,5 skopa proteinpulver(smak av äppel, vanilj eller choklad). 

1 dl växtbaserad mjölk

1 msk pofiber

2 tsk bakpulver

1 tsk kardemumma

1 tsk kanel

1 tsk vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan mjölken, äggen och zucchinin. Blanda ihop till en jämntjock smet och fyll formarna på ugnsplåten till knappt 3/4 av formarna. Grädda i ugnen i 40 minuter. Klart! Ett stort plus är att muffinsarna blir så otroligt saftiga!

 


Den lilla kladdkakan

Skrivet av Erika 14.04.2018

Kategorier:

Slår man in kladdkaka på google får man nästan 2 miljoner träffar, så kan vi konstatera att kladdkakan är en väl googlad kaka och kanske också en av de godaste? Här kommer ett icke-googlat recept på kladdkaka, utan denna kladdkaka uppstod ur ett experiment en tisdag eftermiddag hemma i Erikas kök. 

chokladkaka1

1 liten kladdkaka

1 dl havre

1 dl kokosmjöl (Här kan du välja lite utifrån vad du hittar i ditt skåp)

10 st färska dadlar

½ dl kakao

1 tsk bakpulver

2 tsk kanel

1 nypa flingsalt

½ dl kokosolja

1 dl aquafaba (jag använde kikärtsspad)

1 msk jordnötssmör

 

Kolasås:

1 msk kokosolja

1 msk agavesirap

1 msk kakao

 

Värm ugnen till 100 grader. Mixa de torra ingredienserna tillsammans med de urkärnade dadlarna. Tillsätt smält kokosolja och vispad aquafaba. Smör en liten form med kokosolja och strö kokosmjöl i formen. Tryck ut hälften av degen i formen, lägg ett tunt lager jordnötssmör, toppa med resten av degen. Grädda i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.

Kolasåsen gör du genom att smälta kokosoljan, agavesirap och kakao i vattenbad. Dekorera kakan med kolasås och valfria bär.

chokladkaka


Mellanmåls­muffins på språng

Skrivet av Dominique 12.04.2018

April månaden har hittills bjudit på vackert vårväder och snart är det helg! Kan tänka mig att det är många som kommer göra olika utflykter nu på lördag och söndag med tanke på all sol som de lovat. Är ni sugna på något annat än de där picknick-smörgåsarna till utflykten i helgen? Här ska ni i alla fall få ett recept på bra mellanmålsmuffins som snabbt går att slänga ihop och även frysa ner. Perfekt mellanmål när du är på språng. Fungerar även bra som frukostalternativ.  

muffins2muffins

12 mindre muffins eller 6 större muffins:

2 medelstora rivna morötter(tryck bort lite av vätskan med ett hushållspapper)

3 ägg(1,25 dl kikärtsspad för VE)

1,25 dl kikärtsmjöl

1 chiaägg(1msk chiafrön blandat med 5 msk vatten, låt stå i 10min, valbart)

1 tsk kanel

1 tsk vaniljpulver

1 tsk kardemumma

1 tsk gurkmeja

1 nypa salt

1 msk pofiber

1/2 msk bakpulver

Sätt ugnen på 180 grader. Mixa därefter alla ingredienser till en jämntjock smet, Sätt muffinsformarna på en ugnsplåt. Häll upp smeten i muffinsformarna så det täcker 2/3 av muffinsformen. För de små muffinsarna räcker 25 minuter i ugnen, kanske 10 minuter längre om man gör större muffins.

 


Matupplevelser från delar av central Europa

Skrivet av Erika 10.04.2018

Mitt mål med en resa har gått från att vara att hitta den bästa shoppingen till att hitta de bästa restaurangerna. Ett intresse som jag delar med min sambo, vilket gör att då vi reser handlar det mycket om mat!
För någon vecka sedan var jag tillsammans med min sambo på resa till Wien och Budapest. I detta inlägg tänkte jag dela med mig av mina mattankar från dessa resmål. Båda länderna har mycket spännande historia och likväl maträtter som man förknippar med dem, jag tänker mig wienerschitsel, goulash o.s.v.

Kring resmålen hade jag en tanke att dessa städer har fått matinfluenser från andra länder och att restaurangutbudet skulle vara stort. Dessutom var jag otroligt nyfiken på veganutbudet. Så vill ni höra mina tankar? Då kör vi på direkt med Wien.

TodayI choose tobe happy 1

Wien

En otroligt vacker stad som aldrig tog slut. Största tågstationen, största rondellen, största nöjesfältet.. Jaa en riktigt storstad! Vi bodde i stadsdelen Leopoldstadt och rörde oss mest här samt i Innere Stadt, vilket betyder att mina mattankar kommer från  dessa delar av staden.

Det första vi lade märke till i Wien i matväg var behovet att reservera bord på restaurang. Vi hade på förhand spanat in restauranger både med Michelinstjärna och bra betyg på tripadvisor men de kunde vara fullbokade veckor i förväg. Så mitt första tips: boka bord för middagen på förväg! Detta tycker jag är ganska tråkigt då man är på resa, men det är ändå så mycket roligare än att istället hamna leta i flera timmar och kanske trots allt hamna på en tråkig restaurang med dålig mat..

Mitt andra tips är att försöka hitta moderna och gärna fusion restauranger. En lördag hamnade vi på en riktigt gammal restaurang med en tråkig meny vilket resulterade i en vegetarisk goulash gjord på frysta grönsaker och en torr wienerschitsel. I denna stund insåg vi: för att få spännande och god mat så är de två tipsen ett måste i denna stad. Och verkligen, då vi började leta oss till restauranger med unga ägare eller restauranger med fusion kök så blev matupplevelsen så mycket bättre!

Hur gick det då att vara vegan i Wien? Att äta frukost gick väldigt bra (läs nedan för tips) men under middag och lunch blev det ofta laktovegetarisk. Visst skulle jag ha kunnat googla fram veganrestauranger för hela resan.. Men eftersom vi är två som reser varav en inte är vegan blir det ofta att kompromissa vilket går bra för mig. 

Tips på frukostställen: Cafemima (supermysigt och prisvärt cafe), Cafe Einfahrt (bra råvaror och prisvärt!)

Tips på lunch/middagsrestauranger: Zina’s, Pizza Mari (supergod pizza i en lokal restaurang miljö)

Namnlos design

Vänster Cafe Einfarht Höger Zina´s

Namnlos design 1

CafeMima

Budapest


Efter några dagar i Wien bar det av till grannlandet Ungern och huvudstaden Budapest. En gammal. vacker stad med mycket historia. Vi bodde i Palotanegyed, rörde oss i Erzsébetváros för frukost och andra sevärdheter och middagen blev lite här och där i staden. 

Till denna stad vill jag ge samma tips som för Wien, boka bord och välj restauranger med höga betyg, mer moderna kök med influenser från andra kulturer. För här var det samma sak, hade man inte bokat bord kunde man få leta i timmar efter en restaurang som hade plats för två. 

Att vara vegan i Budapest var en aningen svårare än vad jag hade förväntat mig. Det fanns väldigt sällan veganalternativ och för ett utbud av växtbaserade drycker till kaffet behövde man välja moderna cafén. Så även i denna stad blev det mycket laktovegetariskt för mig. Men som sagt, googlar du fram veganrestauranger före resan tror jag inte det blir så svårt.

Och slutligen.. Vill du gå på en cocktail eller en god whisky så besök GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar. Jag beställde en drink med rom och absint och fick den serverad i en flamingo simring, dessutom var det den godaste drink jag någonsin druckit!

Tips på frukostställen: Mazel Tov (deras brunch) 

 

 

Tips på lunch/middagsrestauranger: Budapest Bagel, Borbíróság (lite finare restaurang och prisvärd), Oinos Winebar Bistrot (den bästa trerätters middagen på hela resan) Makery DIY (här får du tillaga maten själv), Padron (mysigt tapasställe)

 

Namnlos design 2

Mazel TovNamnlos design 5

Vänster Makery Höger PadronNamnlos design 3

Vänster Borbíróság Höger Budapest BagelNamnlos design 4

Vänster Ainos Höger GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar 

 

Kramar från Erika


Havre-, och kikärtsbröd med örter och morot

Skrivet av Dominique 08.04.2018

brodbrod1brod3brod5brod4

Recept för en plåt med bröd:

230g kikärter

2 dl havremjöl

1 msk pofiber

2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

2 chiaägg

2 medelstora finrivna morötter

En näve hackad basilika

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa kikärterna till en bönpure, blanda purén med havremjölet, tillsätt pofiber, bakpulver och salt. Tillsätt där efter den rivna moroten, chiaäggen och basilikan och rör om till en jämn smet. Bred ut på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och skär färdigt i bitar. Sätt in i ugnen i ca.40min. Färdigt! Det här brödet blir verkligen så himla gott. Perfekt tillbehör till en god sallad! 

 

 

 


Guldgruva i grönsaksgryta med rostade kikärtor

Skrivet av Erika 07.04.2018

Här kommer ett recept på en värmande måltid till de regniga och kalla dagarna.. Eller till de stunder då du bara är supersnål på en grönsaksgryta! Min uppfattning är att grytor brukar ta evigheter att göra, men allt detta går att göra på under en timme.

Genom att servera de rostade kikärtorna som topping gör att denna rätt får fler texturer vilket jag gillar. Och ett tips är att krydda riktigt ordentlig så du får en riktig värmande gryta till magen! 

gryta

Guldgruva i grönsaksgryta med rostade kikärtor

3 portioner

Quinoa

1 burk kikärtor

1 vitlöksklyfta

1 lök

1 morot

1 stor champinjon

2 selleri stänger

1 burk krossade tomater

2 dl havre matlagningsgrädde

Olivolja

Koriander

Havre fraiche

Kryddor: Grönsaksbuljong, salt, peppar, cayennepeppar, kanel, rökt paprikapulver, chiliflingor, gurkmeja, ingefära

 

Massera kikärtor med olivolja, salt, chiliflingor, rökt paprikapulver och rosta i ugn på 150 grader.

Stek hackad vitlök, lök, selleri och morot. Tillsätt champinjonerna och krydda med grönsaksbuljong, peppar, cayennepeppar, kanel och rökt paprikapulver. Tillsätt krossad tomat och havregrädden och låt puttra medans du kokar quinoan enligt instruktioner på paketet tillsammans med salt, gurkmeja och ingefära.

Servera med en klick havre fraiche och massor av koriander!

gryta1 2


Pad Thai

Skrivet av Dominique 05.04.2018

Pad Thai

Recept för en person: 

En kycklingfile(marinerad i vitlök, chili, gurkmeja, citron, salt, curry och svartpeppar)

Risnudlar 

1 msk  saltade jordnötter

1 dl sojabönor

Ärthummus

Tacosås

Syrad vitkål

Kryddor: Salt, vitlök/vitlökspulver, chili-flakes, koriander

Koka upp vatten med salt och tillsätt risnudlarna samt sojabönorna(kokas i ca.3 min). Häll bort vattnet och lägg upp risnudelröran på en tallrik. Jag hade en egen marinerad och färdigstekt kycklingfilé i kylen som jag skivade på risnudlarna. Toppade med saltade jordnötter, koriander och chili-flakes. Till det hade jag en klick ärthummus, tacosås och syrad vitkål. Strö eventuellt mera salt och vitlök på rätten då den är färdig. Vips så har ni en simpel variant Pad Thai på tallriken.

P.S Byt ut kyckligen mot marinerad tofu för dig som är vegan/vegetarian. 

 


Öljäst

Skrivet av Erika och Dominique 04.04.2018

Öljäst men även kallat näringsjäst. En favorit i skafferiet hos oss båda. Vad är det för sorts jäst vi talar om egentligen?

Nej, inte den jästen som man bakar pizza eller bröd på utan dessa flingor tillverkas av saccharomuces cerevisiae-jästen. Den här jästen är en inaktiv jäst vilket betyder att den inte jäser. Öljästflingorna har en smak som enligt  oss påminner om parmesanost. Många veganer använder öljäst/näringsjästflingorna som ersättning för ost i/på sina maträtter. Det som är viktigt att tänka på i det här sammanhanget är att öljästen förlorar sina näringsämnen vid upphettning. Därför rekommenderas det att man strör flingorna på maten vid servering och inte vid tillagning. 

Öljästen innehåller gott om b-vitaminer samt zink, folsyra och värdefullt protein. B-vitaminer är något som kroppen inte kan producera själv och därför är det viktigt att få i sig dem via kosten. Därför är öljästen ett bra tillskott i din vardag.  

Vi båda tycker om att strö över flingorna på i princip allt, t.ex. gröt, pasta, sallad, avokado och yoghurt. I våra tidigare recept har vi använt oss av öljästflingorna så om ni vill ha tips på mera användingsområden så leta efter dem. 

 

Ha en fortsatt trevlig vecka!

/Erika & Dominique

oljast

 


Earl grey scones med russin och jordnötter

Skrivet av Erika 01.04.2018

Här kommer ett recept på Earl grey scones med russin och jordnötter som passar bra som mellanmål,till fikat eller då du ordnar ett afternoon tea party (ett evenemang jag drömmer om att ordna). Med blötlagda russin i Earl grey te så smyger smaken av teet fram i munnen då du tar en tugga och jag kan tänka mig att queen Elizabeth II skulle stordigga dessa scones!

eargreyscones5

Earl grey scones med russin och jordnötter

6 stycken


1 dl russin

Vatten

Earl grey te

1 dl kikärtsmjöl

1 dl havregryn

1 dl jordnötter (eller någon annan nöt om du föredrar)

1 tsk chiafrön

½ tsk bakpulver

1 nypa flingssalt

Agavesirap

 

Koka upp vatten och häll i en skål tillsammans med russin och tepåsen, låt stå i ca 45 minuter (ju längre desto mer smak får russinen).

earlgreysconesearlgreyscones1

Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt blötlagda russin och 1/2 dl av te- och russinspadet. Forma till sex stycken bollar som du plattar ut till små kakor. Ringla över lite agavesirap och grädda i ugn på 100 grader i 30 min+15 min i eftervärme.

Servera som de är, med jordnötssmör eller som på bilden nedan med en växtbaserad färskost (halleluja för Oatly påMackan) färsk svartpeppar och basilikablad.

earlgreyscones3