HEADER ED 01 1

Pumpan

Skrivet av Erika och Dominique 09.10.2018

Temat för den här veckan på foodly är inget mindre än "höstmat". Vi är snart i mitten av oktober vilket betyder vackert höstväder med mycket färg utomhus. Färggranna rotfrukter i bland annat orange lila och gult börjar även hitta in till personers kök(åtminstone våra). Många förknippar hösten med exempelvis rödbetor, gulbetor, morötter och så vidare.. vi tänkte dock lyfta fram den orangea pumpan i dagens inlägg. Passligt inför halloween och nu då pumpa dessutom är i säsong. 

Pumpan är aningen söt i sig och påminner en del om sötpotatisen enligt oss. Förutom att pumpan utstrålar en härlig orange färg så tillför den även vitaminerna folat,  A, B och C samt en del av mineralämnet kalium vilket är bra för din vätskebalans i kroppen. 

Den kan tillagas på flera olika sätt och är även ganska neutral i smaken.  Blir du sugen på att införa lite mera pumpa i kosten de kommande veckorna men vet inte hur? Lugn, här nedan får du en lista på hur du kan tillaga den;

- Pumpasoppa

- I sallden

- Rostad pumpa

- Pumpapuré/ hummus

- Pumpasylt

- Vid bakning(muffins, paj)

- Rostade pumpakärnor

pumpa1

P.s Pumpan står sig bra i kylskåp och använd gärna butternutsquash vid matlagning eftersom den har en bättre smak i fruktköttet. 


Bröd på vita bönor med smak av timjan

Skrivet av Dominique 07.10.2018

Kategorier:
Taggar:

Detta må vara det lättaste brödreceptet jag använt mig av hittills. Det ändå du behöver är en matberedare men det borde gå bra med en stavmixer också. Få ingredienser, minimalt med kladd, näringsrika, kort jäsning och varsel i ugnen. Dessutom en luftig konsistens inuti och mild smak samt ett utseende som påminner om vanliga vetemjölssemlor.  Receptet kommer nedan. 

bonbrodbonbrod1bonbrod2 1bonbrod3

Till 8 medelstora bönsemlor: 

2 pkt pirkkas vita bönor(460g)

3 ägg

2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

1 msk vinäger(använder äppelcidervinäger)

2 msk fiberhusk

2 nävar färsk timjan eller 2 msk torkad

1. Lägg ugnen på 180 grader.

2. Mixa bönorna med äggen

3. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och mixa till en tjock smet och låt stå i 5 minuter

4. Rulla till runda bollar och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter beroende på ugn. 


Kanelrullar

Skrivet av Erika 04.10.2018

Kanelbullen. Tänk att detta bakverk har fått en egen dag vilket är idag, den fjärde oktober.

Idag kan jag tänka mig att det äts kanelbullar hel vilt och att bagerierna har fullt upp. Eftersom de flesta kanelbullar inte är veganska har jag tagit mig ann att baka veganska kanelrullar. Dessutom blev de glutenfria och med endast naturligt förekommande socker. Och den sista viktiga punkten, såklart det är kardemumma i smeten! 

kanelsnurror 2

Kanelrullar 11 stycken

Deg

2 bananer

1 tsk vaniljarom

2 ½ dl glutenfritt havremjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk pofiber

½ dl maizena

2 tsk ceylonkanel

¼ dl olja

¼ dl glutenfri havredryck


Kanelfyllning

10 färska dadlar

½ tsk kardemumma

2 tsk ceylonkanel

Några droppar vaniljarom

Cirka 5 tsk vatten

 

Olja

Agavesirap


1. Mixa banan med vaniljarom slät

2. Blanda alla torra ingredienser väl. Rör ner olja, havredryck och bananpurén. Knåda lätt tills du har en fast deg

3. Mixa ihop alla ingredienser till fyllningen så du får en lättanvänd smet

4. Smörj ett bakplåtspapper med olja. Kavla ut cirka ⅙ åt gången av degen. Skär av kanterna får att få raka sidor

5. Bred ut kanelfyllningen och rulla ihop. Skär i två delar

6. Smörj en liten ugnsform. Smörj snurrorna med olja och ställ dem stående i formen

7. Ringla över agavesirap och grädda i 10 minuter på 175 grader

kanelsnurrorkanelsnurror 1kanelsnurror 3


Lingonet, skogens rubin

Skrivet av Erika och Dominique 01.10.2018

Kategorier:

Lingon, ett bär som lyser upp våra skogar med sin röda färg. Ett bär som många gånger är underskattad men betydligt mer hälsofrämjande än vad man tror. 

Lingonet innehåller vitaminerna C, E och K samt en del folat. C-vitaminet stärker immunförsvaret och på så sätt förebygger förylning, influensa och infektioner. E-vitamin är bra för huden och är även immunförsvarsstärkande. K-vitamin är nödvändigt för blodets koagulering samt har en betydelse för bentäthet. Folat har en viktigt roll i cellmetabolismen och energiproduktionen. 

Vanligtvis ser man en klick lingonsylt på köttbullarna men vill du ha inspiration till andra användningsområden så kommer några här;

-Rårörda lingon utan socker

-Lägg på salladen/gröten/yoghurten och så vidare..

-Torkade lingon

-I bakning

-Ät dem som de är

 lingon

Nu i samband med höstens förkylningstider är det viktigt att stärka upp sitt immunförsvar. Har du en skog nära? Far då och plocka på dig lite gratis vitaminer.


Fänkålsslaw med äppel

Skrivet av Erika 29.09.2018

Kategorier:

Fänkålsslaw med äppel har en fräsch och härlig smak som passar till de flesta rätter. Genom att massera grönsakerna tillsammans med ättika, olja och kryddor blir de härligt mjuka och smakerna blandas samman. En riktig hit på middagsbordet!

fankalsslaw

Fänkålsslaw

1 fänkål

1/2 lök

3 små äpplen

1 vitlöksklyfta

2 cm färsk chili

1 msk ättika

1 dl olivolja

Salt

Svart- och vitpeppar

 

Hacka och pressa vitlöken och chilin. Använda en mandolin för att få fina tunna skivor av fänkålen, löken och äpplen. Massera tillsammans med ättika, olivolja, salt och peppar. 

fankalsslaw 1

Jag serverade fänkåls och äppelslawn på en ugnsbakad batat tillsammans med en ärthummus, ugnstomater och lök.

fankalsslaw 2

 


Raw äppelmos

Skrivet av Erika 27.09.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Äppelmos är ett tecken på höst för mig och att toppa morgongröten med en klick äppelmos är ju kanske något av det godaste som finns! Tidigare kokade jag ihop min äppelmos, men nu har jag blivit latare men även hälsosammare. Nu har jag istället mixat äpplena råa tillsammans med skal och kärnor vilket tillför mer näring till moset. Dock håller mosen inte lika länge, men du kan göra mindre mängder eller så kan du frysa in i portioner.

Färgen på mosen variarerar beroende på äpplet du gör mosen av. Mina äpplen kommer från min barndomsträdgård och är röda söta äpplen som hade hunnit bli på snäppet för mogna, därav den bruna färger. Men det är ju smaken som är den viktigaste, och dessutom är äppelmos lika fin oavsett dess färg!

appelmos

Raw äppelmos

Äppel

Ceylonkanel

Citron

 

Halvera och ta bort kvisten från äpplet. Mixa tillsammans med kanel och citron till en mjuk konsistens. Förvara i kylskåp.

appelmos 1


Äpple, veckans stjärna

Skrivet av Erika och Dominique 26.09.2018

Kategorier:

Vi är mitt i äppelsäsongen just nu och många har förmodligen ätit äpplen var och varannan dag(hoppas vi) under flera veckors tid.

Själva älskar vi äpplen och köper gärna ekologiska eller finska äpplen i mån om möjlighet. Personligen anser vi att det kan vara en stor smakskillnad samt förstås bättre för miljön att köpa ekologiska äpplen. Känns det nu som att du börjat tröttna på äpple men fortfarande har alldeles för mycket hemma?

Här nedan kommer vi lista hälsofördelarna med äpple samt användningsområden. Kanske du får suget tillbaka efter detta inlägg?

appel 1

Frukten innehåller c-vitamin, antioxidanter och flavonoider. Tack vare fiberinnehållet håller äpplet magen i trim och tack vare pektinet i äpplet så fördröjer det matsmältningen och höjer blodsockret långsamt. Här nedan ger vi exempel på vad du kan göra med denna fantastiska frukt;

- Skiva på frukosten, exempelvis gröten/yoghurten

- Hack ner i salladen

- Fin riv och blanda ner i pannkakssmeten

- Göra en äppeldressing

- Äppelsylt

- Ugnsbakade äpplen

- Torkade äpplen

- Ät den hel

appel


Lördagsbrunch vid Bacchus

Skrivet av Erika och Dominique 24.09.2018

Kategorier:

Lördagsbrunch, kan det finnas ett bättre sätt att börja helgen på? Nu är det ju ännu bara måndag, men vi vill berätta om får upplevelse från Bacchus lördagsbrunch och blir du inspirerad har du ännu hela veckan på dig att planera in och boka bord!

Vi har alltså fått äran att testa på Bacchus brunch som de dukar upp varannan lördag. Då vi stiger in i restaurangen tillsammans med andra Foodly och Sevendays bloggare blir vi mottagna med en välkomstshot bestående av havtornssaft. 

svenskaklubbenbrunch 1 1

Därefter får vi slå oss ner i ett kabinett med blåblommiga tapeter. Om du inte har varit till Bacchus Svenska klubben i Vasa så är denna brunch värt ett besök bara för att få se denna lokal. Detta hus är ett av de äldsta bostadshusen i Vasa och är byggt 1863. Inredningen följer stilen på huset med vackra tapeter och ståtliga takkronor.

bacchusbrunch 3

I det största rummet är det framdukat en brunch som verkligen består av allt. Du hittar bröd, pålägg, pajer, varma rätter, smoothien, frukter.. Och låt oss inte glömma efterrättsbordet! Ingen av oss har något att klaga på, förutom önskemål efter växtbaserad yoghurt och en rawcake till efterrättsbordet Detta önskemål förde vi förstås vidare till pesonalen. På tal och växtbaserat så hittar både vegetarianer och veganer många alternativ på denna brunch och du går inte därifrån hungrig. bacchusbrunch

En del av menyn kan du se på bilden nedan, den fyller en hel A4. Vill du kolla in menyn närmare, klicka här.svenskaklubbenbrunch 5 1

Nästa brunch är kommande lördagen den 29.9, blir du sugen? Se då till att boka bord här! Bacchus har bjudningar klockan 11 och 13, så du kan ta en rejäl sovmorgon om du så känner för det! 25 euro kostar brunchen och då går du därifrån både mätt och belåten, för här snackar vi faktiskt en riktigt bra brunch.

bacchusbrunch 4


Rödbetsbiffar med örtsmak

Skrivet av Dominique 22.09.2018

Hösten bjuder på härliga färger både utomhus och i köket. Köp gärna hem rotfrukter i säsong och släng ihop rotfruktsbiffar. Du kan även göra större satser och frysa ner så behöver du inte stå dagarna i ända i köket, om du inte vill förstås. Tidigare skrev vi ett inlägg om rödbetan. Blev du sugen på att tillföra lite mera rödbeta i din vardagsmat kanske? Släng ihop dessa rödbetsbiffar och få en färgklick på tallriken!

rodbrodb1rodb5rodb3

8 st medelstora biffar:

200g rödbeta(frysta klyftade eller kokade)

1,5 dl bönor(kidney/svartabönor eller kikärter)

2 medelstora svampar

1 ägg

2 msk näringsjäst

Rosmarin eller persilja (färska eller torkade)

1 vitlöksklyfta

Spiskummin, smoked paprikakrydda, salt, peppar

Sätt ugnen på 180 grader. Tina rödbetorna till rumstemperatur eller använda egna kokade och klyftade rödbetor. Hacka svamparna. Blanda alla ingredienser i en matberedare och mixa till en grynig massa. Se till att krydda ordentligt! Forma till lika stora biffar salt extra ovanpå. Grädda i ugnen i 20 minuter. 


Rödbeta, gulbeta, polkabeta....

Skrivet av Erika och Dominique 20.09.2018

Betan, en rotfrukt som finns i olika färger och som är omtyckt av många. Den vanligaste betan är rödbetan, men nu kan du även hitta säsongens gulbeta och polkabeta i butikerna. Förutom betans härliga söta smak så innehåller den även en del vitaminer, kostfibrer och mineraler. Dessutom är den billig! 

Rotfrukten innehåller bland annat vitaminet folat och mineralämnet kalium. Betan är även rik på nitrat som är bra för blodet och blodtrycket. Betan är även bra för en sund lever och kan ge skydd för en rad olika sjukdomar tack vare antioxidanterna. Tack vare det höga fiberinnehållet så håller även betan magen i trim. Vill du dessutom har bättre uthållighet under exempelvis träningen så ska du dricka t.ex. rödbetsjuice. Betan innehåller bland annat nitrat som kan ge ökad uthållighet vid fysisk aktivitet. Lite rödbetsjuice innan springturen kanske? 

Här nedan listar vi alternativ på vad du kan göra av betan;

- Hummus

- Rosta i ugnen

- Rödbetsbitar med nötter

- Biffar

- I salladen 

- Inlagd beta

- Röd/gulbetsjuice

Här på bloggen kommer du även att få ta del av recept med inget mindre än just betan, så håll utkik!

polkabetagulbet1