HEADER ED 01 1

Pumpapesto

Skrivet av Dominique 01.11.2018

För ett ta sedan ville jag lysa upp vardagen lite med en härlig, färggrann lunch med massa spännande ingredienser. Mat för mig ska inte alltid bara ätas upp i all hast utan får gärna vara spännande både för smaklökarna och ögat. Kanske du också är likadan? Eftersom pumpan är billig just nu så fick den vara huvudingrediensen. Resultatet blev en purépesto gjord på pumpa och pumpakärnor. Huvudingredienserna fick även sällskap av persilja, citron och chili. Hur spännande låter inte det? Receptet kommer nedan. 

pumpapestopumpapesto1pumpapesto2

Till 4 portioner;

400g pumpa

6 msk pumpafrön / 4 msk pumpakärnssmör

2 stora nävar färsk persilja

1 stor vitlök(pressad)

1 msk citronzest + några skvättar citronsaft

2 tsk chili-flakes

2/3 tsk ingefärapulver

 1 tsk gurkmejapulver

Salt 

Citronpeppar

 

Gör såhär:

1. Koka/ångkoka pumpan mjuk. 

2. Riv skalet från en hel citron och pressa saften från en halv citron. 

3. Mixa sedan alla ingredienser i en matberedare eller med stavmixer och förvara i en glasburk. 

 

 


Lifehacks i köket

Skrivet av Erika och Dominique 29.10.2018

Kategorier:
Taggar:

Som ni kanske förstått så spenderar vi en hel del av vår fritid i köket. Under den tiden hinner man komma på saker för att underlätta matlagningen/bakningen. Vi tänkte därför vara snälla mot er kära läsare och dela med oss av några tips och trix för att underlätta vardagen. 

 

Erikas & Dominiques lifehacks i köket:

1. Köp gärna ekologiskt och slipp skala dina råvaror som exempelvis potatis, äppel och rödbeta. Enda du behöver göra är att tvätta råvarorna noga. Du sparar tid och får i dig mera näring på samma gång genom att äta allt av råvaran. Ha ett extra öga på om vissa delar av råvaran är giftig som exempelvis rödbetsblasten(i större mängd).  

2. Laga större mängder mat och frys ner eller förvara i matlådor i kylskåpet. Lätt att bara värma  upp dagen efter då tiden är knapp och orken inte finns.

3. Fyll frysen med frysta örter. Billigare och piffar upp vilken maträtt som helst. 

4. Slipp gråtkalas och ställ löken i frysen i 5-10 min innan "hackningen". 

5. Vill du slippa grönkålens sträva smak så köp färsk kål, finhacka den och frys ner. Tinas snabbt upp i rumstemperatur och blir betydligt mindre sträv men behåller sin fluffighet. 

6. Gör inlagd rödkål och lök. Betydligt godare och mer spännande för smaklökarna. Alternativt massera dina grönsaker med olja, kryddor och vinäger. 

7. Marinera dina bönor/kikärter för extra smak.

8. Koka ägg och förvara i kylen i 3-4 dagar. 

9. Frys ner dina frukter/grönsaker som håller på att bli gamla. Kan användas senare i smoothies och soppor. 

10. Se till att alltid ha basråvaror hemma så du bara enkelt och snabbt kan slänga ihop något om du har bråttom eller tom kyl. Här hittar du vårt tidigare inlägg om de råvaror som vi alltid ser till att ha hemma för mera inspo.
dominiqueocherika


Morotsgröt med rörda lingon och rostade pumpafrön

Skrivet av Erika 27.10.2018

Kategorier:
Taggar:

Morotsgröt, en snabblagad (och billig) lunch. Gröten är ju verkligen en favorit hos oss och här har jag försökt göra en mer matigare variant genom att tillsätta morot i gröten. Resultatet är en krämig gröt som serveras med rörda lingon och rostade pumpafrön, så otroligt gott! 

morotsgrot1

Morotsgröt med rörda lingon och rostade pumpafrön

1 portion

 

1 ½ dl havregryn

1 stor morot

3 dl Växtbaserad dryck

Salt

Gurkmeja

Pumpafrön

Lingon (färska eller frysta)

Ceylonkanel

 

Gör såhär:

1. Om du har frysta lingon tina upp dem. Krossa lingonen med en gaffel och krydda med kanel.

2. Riv moroten fint och blanda ner i en kastrull tillsammans med havregryn, salt, gurkmeja och vätska. Koka på låg värme i ca. 10 minuter eller tills du har en perfekt krämig konsistens.

3. Rosta pumpafröna i en torr panna på hög värme, här gäller det att hänga med så du inte bränner fröna! 

 

Ät som sådan tillsammans med fröna och lingon eller så kan du tillsätta växtbaserad dryck!

morotsgrot

morotsgrot2


Havtorns vispgröt, klappgröt eller trollgröt?

Skrivet av Erika 25.10.2018

havtornsvispgrot 1

Havtorns vispgröt

ca 4 portioner


1 liter vatten

3 dl havtorn

2 dl mannagryn

½ tsk salt

1 tsk kanel

Ca 10 droppar av vaniljarom

 

Gör såhär:
1. Koka upp vatten

2. Vispa ner havtorn och mannagryn. Koka på svag värme i ca. 10 minuter. Låt gröten svalna

3. Smaksätt med salt, kanel och vaniljarom. Vispa den fluffig

 

Servera med till exempel vaniljsås eller växtbaserad dryck.

havtornsvispgrot 2


Het på gröten

Skrivet av Erika och Dominique 23.10.2018

Kategorier:
Taggar:

Det är gröttema på Foodly vilket betyder att det är grötvecka här på Breakfast to Dinner. 

Vi är två grötfanatiker som äter gröt så ofta som vi bara hinner. Kan det har att göra med att vi bor i landet där man växer upp med gröt på fatet eller hör det till grötboomen som har uppstått på sistone? Oavsett vad så tycker vi att det är alldeles rätt att spendera en hel vecka åt denna fantastiska rätt. 

Gröt kan du göra på många olika sätt av många olika råvaror. Havregryn är en billig favorit som innehåller protein, fibrer och fett samt vitamin B1, B6 och mineralämnena fosfor, järn och zink. Testa göra en overnight oat med havredryck, chiafrön och havregryn som du låter stå och svälla i kylskåp över natten. Toppa med valfria godsaker! Quinoa eller bovete är även råvaror som går bra att göra gröt på, dem kan du läsa mer om här!

Vill du göra gröten lite mer speciell eller mättande? Tillsätt chiafrön eller linfrö för att få gröten lite krämigare eller varför inte kläcka ner ett ägg i din gröt? Är du vegan kan du blanda ner lite hampapulver för att öka proteinet i din gröt. 

Då du väl har din gröt färdig, vad ska du toppa den med? Bär är en stor favorit som är lätt att ta fram ur frysen och blanda ner i gröten, tryck här på blåbäret och lingonet för att få mer info om dessa. Andra råvaror går även utmärkt att toppa gröten med, till exempel äpplet, sötmandeln eller en raw äppelmos. Tillslut ska vi ju inte glömma bort kanelen (obs se till att använda "rätt" kanel ifall du äter stora mängder)! 

Är du fast i dina gamla vanor och söker inspiration till en ny grötskål? Testa på denna ugnsgröt, veganska risifruttin eller plättar gjorda av överbliven gröt.
grottema

Vill du ha mer inspiration till ditt liv med gröt? Kolla in bloggen under veckan, det kommer komma en del nya recept på just gröt! 

 

 


Inlagda kantareller med smak av chili, vitlök och timjan

Skrivet av Erika 21.10.2018

Höstens svampskörd, vill du veta hur du ska förvara den? 

Planerar du att frysa in svamp ska du förvälla den eftersom den annars blir förstörd av enzymer. Det gör du genom att koka bort all vätska ur svampen...

...Du kan även torka svampen i en ugn eller i ett torkskåp.

Slutligen så kan du sylta eller lägga in svampen. I detta inlägg får du ett recept på inlagda kantareller med smak av chili, vitlök och timjan. 

Inlagdakantareller 3

Inlagda chili och vitlökskantareller


150 gram rensade kantareller

1 vitlöksklyfta

2 cm färsk chili

1 nypa salt

Timjan

Vitpeppar


1 dl vatten

1 dl äppelcidervinäger

1 tsk ättika


1.Koka upp lagen.

2.Tillsätt resten av ingredienserna och koka i 1 minut.

3. Häll över i en glasburk och lägg på locket direkt. Låt svalna.

4. Förvara i kylskåp i minst 2 dagar för att få en bra smak.

Inlagdakantareller

Inlagdakantareller 1

Inlagdakantareller 2


Grönsakssocca

Skrivet av Erika 18.10.2018

Kategorier:

Socca som den kallas i Frankrike, farinata som den kallas i Italien. Oavsett var du befinner dig så är det en kikärtspannkaka jag pratar om. Det är en typisk rätt i staden Nice, Frankrike och kan ätas som den är, med sött eller salt.

Som icke vegan var en omelett med grönsaker en enkel rätt att slänga ihop, dessutom ett bra sätt att rensa kylskåpet på lite vissna grönsaker. Jag tror socca är min nya omelett. Kikärtsmjölet innehåller rikligt med protein och det går hur bra som helst att blanda ihop socca med grönsaker av olika slag. 

Vill du tillaga socca som de gör i Nice tror jag det är bäst du åker dit och upplever tillagningen i en riktig vedugn eller över öppen eld. Men i detta inlägg delar jag med mig mitt enkla sätt att tillreda denna rätt. Dessutom sprider sig en underbar doft i köket under den stund som soccan tillreds i pannan. 

gronsakssocca 1

Grönsakssocca

1 stekpanna

 

 Socca smet

2 dl kikärtsmjöl

2 dl vatten

2 msk olivolja

1 liten klick dijonsenap

Salt

Svartpeppar

Fyllning
½ zucchini

1 champinjon

1 lök

1 vitlöksklyfta

1 cm av en chili

 

Gör såhär:
1. Blanda ihop smeten och låt stå i en halvtimme.

2. Hacka grönsakerna fint och stek i olivolja på hög värme. Krydda med salt och peppar.

3. Tillsätt smeten och sänk temperaturen till medelvärme och låt tillredas i 10 min.

 

Servera med till exempel färsk spenat, groddar eller annat grönt blad.

 

gronsakssocca

gronsakssocca 2


Frittata, enkel äggrätt

Skrivet av Dominique 16.10.2018

Har du ont om tid och snabbt vill slänga ihop en middag för fyra eller har behov av att göra snabba matlådor till den kommande veckans luncher? Råkar du även ha ugnsbakade rotfrukter som ligger och väntar på att ätas upp? Perfekt, inhandla endast ägg samt grönsaker och vips så har du snart en frittata i din stekpanna. Gott, mättande och näringsrikt.

frittata

4 portioner frittata:

6 ägg

200 gram broccoli

200 gram zucchini, pumpa eller andra rotfrukter (ej råa)

1 liten lök

 2 Stora champinjoner

Några bitar soltorkad tomat

0,75 dl vatten

1 msk olivolja

Valfria örter

Vitlök, flingsalt, tamari, ceyennepeppar, spiskummin, curry, peppar

Gör såhär:

1.Vispa ihop äggen med elvisp till en tjockare röra.

2. Hetta upp stekpannan på medelhögvärme. Stek löken genomskinlig i lite olja och tillsätt de ugnbakade rotfrukterna, svampen  och broccolin i stekpannan tillsammans med kryddorna och vätskan.

3. Häll över äggröran och strössla över salt, örter, soltorkade tomaterna och andra kryddor. Lägg på ett lock över stekpannan och låt puttra i cirka 7-10 minuter på låg värme. Servera gärna med med en stor portion grönsallad till. 

P.s om du vill så kan du även tillsätta ost på samma gång som tomaterna och örterna. Eller näringsjäst då frittatan är färdig. 

 


Pumpamuffins med kakao och saltlakrits

Skrivet av Dominique 13.10.2018

Tidigare i veckan skrev vi ett inlägg om den härligt orangea pumpan. Som du kanske läste så går det att använda pumpan både vid matlagning och bakning. Därför tänkte vi ge dig ett recept på dessa härliga pumpamuffins med smak av kakao och saltlakrits. Förstås glutenfria och utan raffinerat socker. Dessa passar perfekt som mellanmålsmuffins eller som fika till kaffestunden med någon fin vän. 

pumpamuffinspumpamuffins2

Till 4 stycken medelstora muffins:

4 stycken medelstora muffinsformar

250 gram pumpa

1,25 dl kikärtsmjöl

1 skopa veganskt choklad proteinpulver / 0,5 dl kokosmjöl

2 ägg

2 msk rå kakao

1/2 tsk kardemumma

1 tsk kanel

2 -3 tsk kaffepulver

1 -2 msk stevia / 2 dadlar (beroende på önskad sötma)

1 msk fiberhusk

1 msk pofiber

1 tsk bakpulver

1 tsk rå lakritspulver

1 stor nypa flingsalt

 

Gör så här:

1. Lägg ugnen på 180 grader. 

2. Skala och koka pumpan mjuk.

3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

4. Mixa samman alla ingredienser förutom lakritspulvret och och flingsaltet i en matberedare.

5. Tillsätt eventuellt vätskan ifall smeten blir för tjock. Den ska vara luftig men inte för lös. 

6. Häll upp smeten i 1/2 muffinsformarna med hjälp av en matsked och lägg på en bakplåt.

7. Strö över flingsalt och rå lakritspulver och grädda i ugnen i 15 min. Låt svalna. 

 

 

 


Karljohan och Kantarell wellington

Skrivet av Erika 11.10.2018 | 1 kommentar(er)

Karljohan och Kantarell Wellington, det är min veganska variant på den kända Beef Wellington som är skräcken hos kockarna i Masterchef. 

Tanken att göra denna rätt slog mig efter en runda i skogen på jakt efter svamp. Ofta blir det goda pastan, risotton eller pajer med svamp men denna gång blir det en Wellington. Tänk dig en deg som omsluter alla härliga smaker av svamp, timjan och lite dijonsenap. Hur det krispiga skalet möter den varma och mjuka insidan. Till detta serverar jag potatisstomp med en gräddsås, en så otroligt ljuvlig höstmiddag!

Karl johan och kantarell wellington 4

 

Karljohan och kantarell wellington

 

1 ark vegansk smördeg

Fyllning 1
200 gram stekt svamp, till exempel karljohan och kantareller

Margarin

salt

Fyllning 2
2 lökar

2 vitlöksklyftor

2 blad grönkål

1 msk dijonsenap

1 msk Oatly Påmackan

1 kruka timjan

salt

Svart- och vitpeppar

Sås till pensling
2 msk aquafaba

1msk olivolja

1 msk mandelmjölk

½ msk mörk sirap

 

Gör såhär:
1. Stek svampen i margarin och salt tills du har en torr panna. Låt svalna.

2. Hacka lök, vitlök och grönkål. Stek tills du har en torr panna, blanda ner senap, Påmackan, timjan och krydda. Låt svalna.

3. Kavla ut tinad smördeg på ett mjölat smörpapper. Bred ut hälften av lök blandningen på mitten av degen och lämna några centimeter från kanten. Varva med svamp och avsluta med resten av löken.

4. Blanda ihop såsen till pensling. Vik ihop degen och limma med penslingssåsen. Du kan även använda en kniv för att få fast degen. 

5. Vänd på wellingtonen så att du har skarvet neråt. Skär diagonala snitt över degen och pensla med såsen.

6. Grädda i ugn på 220 grader i 20 minuter eller tills wellingtonen fått en gyllene färg.

Servera tillsammans med till exempel potatisstomp och gräddsås. Recept på dessa hittar du längre ner!

Karl johan och kantarell wellington

Karl johan och kantarell wellington 1

Karl johan och kantarell wellington 2

Karl johan och kantarell wellington 3

 

Potatisstomp

Potatis

Margarin

Salt

Vitpeppar

Gör såhär:

1. Koka potatis i saltat vatten.

2. Krossa potatisen med en potatis stamp tillsammans med margarin, salt och vitpeppar.

 

Gräddsås

1 lök

250 ml matlagnings havregrädde

1 msk maizena 

Salt

Svart- och vitpeppar

Gör såhär:

1. Stek löken i en kastrull.

2. Häll i grädde och koka upp. Blanda ut maizena med kallt vatten och tillsätt i såsen under omrörning. Krydda.

Karl johan och kantarell wellington 5