HEADER ED 01 1

Breakfast to Dinners sommarlista

Skrivet av Erika och Dominique 16.08.2018

Kategorier:
Taggar:

Erikas sommarlista

Bästa frukosten

Min bästa frukost denna sommar är havrebaserad grekisk yoghurt (Yosa greek style är såå god!) som jag toppat med färska bär direkt från föräldrarnas trädgård. Lite citronmeliss blad och några droppar limejuice så är det perfekta frukostskålen gjord enligt mig! Och så ska jag inte glömma kaffekoppen bryggd på Arvid Nordquist Sommarkaffe.

Bästa mellanmålet

Eftersom vi har haft en ovanligt varm sommar i år har melonen varit ett perfekt mellanmål till mig eftersom det innehåller mycket vatten. Dessutom har det gått snabbt att skiva upp skivor att ta med till stranden. Ett annat bra mellis har varit nötter i mängd och massor då jag och min sambo var på road trip till Lofoten i Norge.

Bästa middagen

Denna sommar har jag haft så många underbara middagar tillsammans med familj och vänner så det känns nästan lite orättvist att välja en specifik middag. Men jag kommer endå välja en pop up middag jag och min sambo var på här i Vasa. Kocken var Jonathan Slotte som ordnade en pop up restaurang med Österbotten i fokus. Kvällen bestod av en 13 rätters meny serverad på otroligt fin dukning som österbottniska hantverkare hade skapat, härligt live-band i bakgrunden som spelade jazz och en personal som verkligen ville skapa en magisk kväll. 

Bästa utomhusmåltiden

Bästa utomhusmåltiden är nog den tortilla som jag och min sambo åt uppe på Reinebringen (500 meter över havet) med utsikt över Reine, Lofoten. Om jag ser till tortillan var den kanske inte så speciell, men att få äta en måltid efter att ha bestigit ett berg och dessutom ha utsikt över staden Reine, det gjorde måltiden till den bästa.

Bästa glassen

Denna sommar har det blivit ganska mycket glass och jag har ätit så många goda sorben, gelaton o.sv. Men den bästa glassen i sommar är nog endå Choice caramel toffee som man hittar i de flesta butiker/kioskar. Har varit räddaren i nöden i värme och glassabstinens!

Bästa drycken

 Kall prosecco, punkt! 

 

1533541178406

 

Dominiques sommarlista

Bästa frukosten

Jag måste säga att jag inte haft någon riktig speciell frukost i sommar som skulle ha haft det där lilla extra. Den har oftast bestått av min kryddgröt med chiafrön, bär och mango. På senaste tiden har jag tillsatt fryst mango till gröten och det är verkligen otroligt gott. 

Bästa mellanmålet

Mellanmålet som jag oftast bakar just nu är mina sötpotatisbrownies. Goda, mättande och näringsrika. Ni hittar receptet i tidigare blogginlägg. 

Bästa middagen

Måste verkligen säga att min bästa middag denna sommar har varit pizza på marco polo. Är inte så ofta ute och äter men deras salladsbuffé och otroligt goda pizzor är något jag inte ångrar. Så ni som inte testat, åk dit!

Bästa utomhusmåltiden

Tidigt i sommar gjorde jag en middag åt mamma och pappa bestående av massa god grillmat, ärt-quesadillas, hummus, räk-, och quinoasallad, fyllda svampar osv. Den middagen var verkligen jättemysig, och framför allt god! 

Bästa glassen

Mina hemmagjorda nice cream får nog ta hem titeln på den. Fryst banan, mango, och blomkål med jordnötssmör, kardemumma, kanel och vanilj. Mums! 

Bästa drycken

Ska vara tråkig och säga mitt älskade vatten. Är det något jag är bra på så är det att dricka vatten och vad har nu inte varit mer behövligt nu under denna otroligt varma sommar!


Somrig potatissallad

Skrivet av Erika 14.08.2018

Kategorier:

En enkel och god potatissallad på färsk nypotatis, kan det bli bättre? Recept hittar du nedan!

potatissallad 7

Potatissallad

Denna mängd räckte till en knytkalas för ca 10 personer


15 stycken stora nypotatis

10 stycken rädisor

35 gram kapris

 

Marinad
1 kub grönsaksbuljong

1 msk kokande vatten

3 vårlökar

1 vitlöksklyfta

2 cm färsk chili

½ kruka färsk timjan

1 dl god olja

1 ½  tsk dijonsenap

 Svartpeppar

Tvätta nypotatisen och skär i passliga skivor. Koka i saltat vatten tills den är al dente, låt svalna. Tvätta rädisor och skär i tunna skivor, blanda tillsammans med kapris ner med potatisen. 

Förbered marinaden medan du väntar att potatisen ska svalna. Lös upp grönsaksbuljon i kokande vatten. Hacka vitlök, chili, vårlök och timjan. Blanda ner tillsammans med olja, dijonsenap och svartpeppar.

Häll marinaden över potatis, rädisa och kapris. Blanda med händerna så att potatisen blir en aningen "mosig". Låt dra i kylskåp tills servering.
potatissallad 8


Vanilj och lakritsbitar med smak av hallon

Skrivet av Dominique 11.08.2018

 Dessa vaniljbitar är bakade på inget mindre än potatis och bönor. De ger en fluffig och krämig konsistens och med rätta kryddor/smaker så blir de verkligen så himla goda. Bjud gärna dina vänner/familj på dessa eller ta med några bitar som mellanmål. Eftersom de är mjölkfria så behöver de inte förvaras i kylskåpet men jag själv föredrar att äta dem kalla. Potatis och hallon är dessutom i säsong just nu, vilket betyder att du har ännu större anledning att ge dessa en chans! 

purepure 1

vaniljbit

 

8 bitar:

200g potatis

1/2 pkt vita bönor/kikärter (pirkka)

1 ägg

1 skopa proteinpulver(vanilj)/0,75 dl kokosmjöl

1 dl hallon

2/3 tsk lakritspulver

1 tsk vaniljextrakt

1 msk stevia

cashewnötter

flingsalt

Sätt ugnen på 180 grader. Skala potatisen och skär i bitar. Koka potatisen mjuk. Mixa potatisen med bönorna, ägget och mjölet/lakritspulvret. Rör sedan ner hallon, lakritspulver, vaniljpulver/extraktet samt stevian.Lägg smeten på en bakplåt klädd i bakplåtspapper. Toppa med hackade cashewnötter och flingsalt. Baka i ugnen i ca.40 min.   


En grön rätt med en hint av svarta vinbär

Skrivet av Erika 09.08.2018

Kategorier:

Att våga blanda sött och salt är något jag absolut vill bli bättre på. Detta fick mig att drömma mig iväg med svarta vinbär i fokus. Resultatet blev en grön rätt med hint av svarta vinbär, fungerar som huvudrätt till en middag eller så lagar du en mindre portion så får du en förrätt!

vinbar 2

Persilja och korianderdressing

1 kruka persilja

1 kruka koriander

2 klyftor vitlök

1 tjock skiva citron

1 dl olivolja

Salt

Peppar

 

Finhacka persilja, koriander och vitlök. Blanda ihop alla ingredienser och pressa ur saften ur citronskivan och hacka ner fruktköttet.

vinbar 1

Hummus med en hint av svartvinbär

1 näve svartvinsbärsblad

175 gram kikärtor

2 vitlöksklyftor

Citronsaft från 1 klyfta

Salt

Vit och svartpeppar

Solrosolja

 

Mixa alla ingredienser till en slät hummus.

vinbar

Grönsaker till den gröna delen av rätten

Nypotatis

Zucchini

Champinjoner

Svarta vinbär

 

Koka nypotatis (har du svårt att veta när potatisen är färdigkokt? Testa sticka en gaffel i potatisen och om potatisen glider av gaffeln är den klar). Skär zucchini och champinjoner i långa skivor. Marinera med olja, salt och peppar och grilla till de har fått en fin färg.

Servera tillsammans med svartvinbärs hummus, persilja och korianderdressing och en näve svarta vinbär.

vinbar 3


Råvaror vi alltid ser till att ha hemma

Skrivet av Erika och Dominique 07.08.2018

Nu när vardagen börjar smyga sig på igen efter sommaren så finns det vissa råvaror som vi anser är räddare i nöden då man snabbt vill slänga ihop något enkelt i matväg. Efter en liten diskussion(10 sek. hehe) så kom fram till att vi nästan helt har samma råvaror att nämna. För att inspirera er tänkte vi nu göra en kort lista över dessa råvaror och vad man kan göra för rätter som inte är allt för krångliga. 

Havregryn

Dessa gryn kan du göra en gröt på, både kall som varm. Gärna med några goda kryddor som smaksättning. Du kan även göra bl.a. bröd, plättar, pizzadeg och energibollar.. ja listan kan göras lång. 

 

Kikärter

Kikärter kan du blanda i din sallad för mera mättnad och näring, men även i grytor, gratänger och vid bakning. Sen får vi inte glömma den kära hummusen. Kikärtsspadet är även en sak du kan spara och göra en majonnäs av eller som ersättning för ägg. 

 

Chiafrön

Fröna är kända för att binda vätska och svälla vilket gör att man håller sig mätt längre. Perfekta att tillsätta i sin morgongröt eller att göra en pudding av med någon växtbaserad dryck eller yoghurt. Chiafrön är även ett helt okej alternativ till ägg vid bakning. 

 

Bladgrönsaker

Pimpa dina måltider med mycket bladgrönsaker för att få mera utfyllnad och näring till måltiden. Några favoriter hittar du i ett av våra tidigare inlägg;

 

Banan

Kan användas till att göra bananplättar, i smoothien, gröten eller som ett snabbt mellanmål exempelvis efter att du varit och tränat eller "on the go". 

 

Ägg

Ägg går att använda till nästan allt(haha). Släng ihop en omelett, tillsätt i gröten, vid bakning eller koka dem och ät dem som de är. 

 

basvar

 

Vi kunde ha gjort listan längre men valde att hålla oss lite mera kortfattade. Har du några favoriter i skafferiet får du gärna dela med dig här!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Broccoli-, och edamame­böns­biffar med en hint av timjan

Skrivet av Dominique 05.08.2018

broccolib3broccolib

 

6 stycken biffar:

200g broccoli

2 dl edamame/sojabönor eller ärter

2 ägg

1 dl kikärter

1 näve färsk timjan

Spiskummin

Vitlök

Salt och peppar

Sätt ugnen på 180grader.Mixa alla ingredienser i en matberedare till en grynig massa. Grädda i ugnen i 20min. 

 

 


Röda bärbitar

Skrivet av Erika 02.08.2018

Just nu lyser alla bärbuskar i olika klara färger och det gäller att ta vara på alla godheter. Hemma hos mina föräldrar kommer det så mycket bär att frysarna börjar vara fulla och vi vet inte vad vi ska ta oss till. Då tänkte jag på tidigare år då jag har torkat äppelskivor för att kunna förlänga tiden på äpplet, så varför inte torka bär?

Här kommer ett recept på bärbitar som består av endast bär! Smakar som sura godisar och är så supergott (sötman och syrligheten varierar på vilket bär du väljer, jag hade hallon och röda vinbär vilket gjorde denna sats lite syrlig! Så ta dig ut till närmsta bärbuske och börja plocka!

barbitar 1

Bärbitar

ca 1 plåt

1,25 liter bär (jag hade hälften hallon, hälften röda vinbär)

 

Mixa bären slätt. Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd ugnsform. Grädda i ugn i ca. 4 timmar på 100 grader. Ha t.ex. en kökshandduk mellan ugnen och luckan så att fukten slipper ut eller så kan du gå och öppna luckan med jämna mellanrum. Då bär smeten är torr (tänk er godisremmar i butiken, de får inte vara skarpa) ta ut ugnsplåten och låt svalna. Klipp sedan i remsor, dra av bär smeten från bakplåtspappret och klipp i bitar. Förvara i en tät burk i kylskåp.

 

barbitarbarbitar 2


Mungböns-, och edamamebönsröra med avokado och citron

Skrivet av Dominique 31.07.2018

Jag äter inte helt veganskt men tycker om att införa veganska måltider nu som då. De som också är intresserade av mat går säkert precis som jag och tänker på mat helatiden(nästan), vad skulle kunna passa med detta, vilka kryddor, örter och tillbehör kunda vara bra? Att stå i köket är som terapi för mig och skulle jag inte kunna göra det skulle jag säkert bli deprimerad(haha). Men sen vet jag inte om jag faktiskt skulle vilja jobba med det heltid. Just nu är jag nöjd med att ha det som hobby och att få dela det med erika(bloggkompisen) är bara ett stort plus. Ni som tänker likadant, ni vet!

Nå väl, blev en dag sugen på en grön, spännande, vegansk och välsmakande måltid och receptet hittar ni nedan. 

mungbonamungbonsroramungbonsrora1mungbonsrora3

1 portion röra:

1 dl edamamebönor (tinade)

1/2 medelstor avokado/ 1 hel liten

0,5 dl torkade mungbönor

Några skvättar citronsaft och vatten

1 liten vitlöksklyfta

1 stor näve färsk basilika

spiskummin

salt och citronpeppar

Blötlägg mungbönorna i kallt vatten i minst 8 timmar. Häll bort vattnet och koka mungbönorna i nytt vatten i 15 min. Mixa mungbönorna med de övriga ingredienserna till en slät/grynig massa. Jag serverade röran med salladsmix, zucchininudlar, ärter, näringsjäst, tomat, snabbpicklad rödlök och torkade pumpafrön. En grön, välsmakande och spännande måltid, varsågod!


Veganska auberginerullar

Skrivet av Dominique 27.07.2018

kikroraaubraubr1aubr2vego

2 portioner auberginerullar:

300g aubergine

1 pkt pirkkas kikärter

6 soltorkade tomater

1 näve färsk basilika 

Tamari

Spiskummin

Vitlök

Smoked paprikakrydda

Salt

Olivolja eller ost

Sätt ugnen på 180 grader. Gör en röra av kikärter, soltorkad tomat, spiskummin, vitlök och salt. Skär auberginen i passligt tjocka skivor. Lägg ut dem på en bakplåt och pensla på ett tunt lager tamarisås. Lägg in skivorna i ugnen i 10min. så de blir mjuka. Fyll auberginskivorna med kikärtsröran och rulla ihop dem. Fäst med tandpetare så de håller ihop. Pensla på lite olivolja och salt eller strö över lite ost. Lägg in i ugnen igen i 20min.

Jag serverade rullarna med tofu, svamp samt lite rester från helgen vilket var ärtskivor och pumpa. Lägg gärna till gröna bladgrönsaker och näringsjäst till detta.  

 


Gröt som blivit över?

Skrivet av Erika 25.07.2018

Kategorier:

Har du överbliven gröt från gårdagens frukost? Då har jag ett överdådigt recept hur du ska använda upp den gröten: Kanel och havrepanerad gröt stekt i kokosolja! Servera med färsk frukt och en god växtbaserad yoghurt och du har en lyxig frulle på gång. 

 

stektgrot2 1

 

Stekt gröt
Överbliven gröt

Havremjöl

Ceylonkanel

Kokosolja


Exempel på topping

Växtbaserad yoghurt

Apelsin

Blåbär

Quinoapuffar


Förvara den extra gröten i kylen så den stelnar. Då det är dags för nästa frukost, ta fram gröten och placera den på färskfolie. Tryck ut den så den är ca 1 cm tjock. Lägg i frysen i ca 20 minuter så den stelnar ännu mer.

stektgrot

stektgrot1

Skär gröten i passliga bitar och vänd i blandad havremjöl och ceylonkanel. Stek på hög värme i kokosolja. Servera med valfri topping.

stektgrot3 1

 


Veckans stjärna, sötmandeln

Skrivet av Erika och Dominique 23.07.2018

Idag tänkte vi snacka om sötmandeln, en av Dominiques favoritnöt som hon gillar att äta flera gånger i veckan. Mandeln har sitt ursprung från Asien men odlas mest i U.S.A. Den kom till norden på 1300-talet då den användes mest som konfektyr senare under 1500-talet. Nåväl, nog om historia. Varför vill vi egentligen snacka lite extra om just sötmandeln? Jo, helt enkelt för att den är en näringsrik liten nöt med många hälsofördelar. Här nedan listar vi några av dem.

 

- Gott om E-vitamin som är känt för att skydda cellerna från skadlig oxidation.

-  Innehåller rikligt med kalcium som bygger upp skelettet och tänderna(alltså bra för dem som inte dricker mjölk).

- Högt fiberinnehåll vilket är bra för trög mage, samt för att hålla blodfetterna låga och ge mättnad. 

- Rik på fleromättat fett som är bra för energin och hormonerna. 

- Högt proteininnehåll som behövs för att bland annat bygga upp celler, enzymer och hormoner samt musklerna. 

 Du kan även få i dig mandelns hälsofördelar genom mandelmjölk(hemmagjord), mandelsmör, mandelmjöl eller mandelolja om du hellre föredrar det. Så se gärna till att äta lite mandlar några gånger i veckan eller dagligen!

mandel

 

 


Quinoa och linssallad med tahinidressing

Skrivet av Erika 21.07.2018

Kategorier:

En ljummen quinoa- och linssallad är en mättande och näringsfylld lunch till sommarvärmen. Dessutom går den bra att förvara i kylen där den får dra i sig av kryddor och smaker plus att den då blir en kall och svalkande sallad.

Till denna sallad gjorde jag en tahinidressing som är superenkel att göra plus att den är såå god! Hoppas ni gillar detta recept!

quinoalinssallad

Quinoa och linssallad
Quinoa

Röda linser

Grönkål

Spenat

Citron

Vårlök

Vitlök

Selleri

Tomat

Ärter


Salt

Peppar

Chili flingor

 

Koka quinoan och linserna enligt instruktionerna på paketen. Om du tycker det är svårt att inte överkoka linser, testa detta: Koka upp vatten, tillsätt linserna lägg på locket och tag bort från plattan. Låt stå tills linserna har blivit mjuka, på detta sätt kan man inte koka sönder linserna.

Hacka och pressa vitlöken. Hacka vårlöken, grönkålen, spenaten och lägg i en skål tillsammans med den hackade vitlöken och en citronklyfta som du pressar saften ur i skålen. Tillsätt olivolja och salt och massera grönsakerna till de blir mjuka. Ta bort citronskalet och blanda ner hackad tomat och selleri, ärter, quinoan och röda linser. Krydda med salt, peppar och chili flingor. 

quinoalinssallad1quinoalinssallad3

Tahinidressing

2 msk Tahini

1 msk agave sirap

¼ citron

1 klyfta vitlök

Ca. 8 msk vatten

Salt

 

Hacka vitlöken fint och pressa den. Mixa alla ingredienser till en slät sås.

quinoalinssallad4 1


Somrig tomatsalsa med citron och örter

Skrivet av Dominique Donner 19.07.2018

Under mina studieår jobbade jag på en restaurang för att få ihop lite extra pengar och då gjorde kocken alltid egen tomatsalsa. Jag minns inte exakt hur han gjorde den eftersom jag aldrig var där just då men jag har för mig att det var något liknande som den här salsan som jag slängde ihop för en tid sedan. Den är väldigt fräsch och en passande röra att bjuda på i sommar eller till tacomyset. Dessutom väldigt enkelt att göra så passa på nu då tomater i övrigt är i säsong och billiga. Det enda du behöver är en matberedare eller en stavmixer. Jag föredrar matberedaren. 

tomatsalsa2

 

1 medelstor skål med salsa:

6 medelstora tomater

1 liten rödlök

1 stor näve basilika

1 mindre näve färsk koriander/1/2 msk torkad koriander

1 liten vitlöksklyfta

Några skvättar citron/limesaft

citronpeppar, salt 

 Exempel på tillbehör: Matigare sallad, i tacosen eller på pasta/zucchininudlar/sötpotatisnudlar/risnudlar eller grillmaten,