HEADER ED 01 1

Smarriga röror ala breakfast to dinner

Skrivet av Dominique och Erika 14.06.2018

Kategorier:

Grillsäsongen är i full gång och därför tänkte vi på breakfast to dinner tipsa om lite smarriga röror som tillbehör till grillmaten. Näringsrika, mättande och otroligt goda! Recepten hittar ni nedan. 

hummushummus2

1 mindre burk hummus:

1,5 dl kidneybönor

3 soltorkade tomater

1/2 tsk smoked paprikakrydda

1/2 tsk vitlökspulver

1 msk tacosås

3 msk vatten

Färsk hackad basilika(more is more)

Gör såhär: Mixa allting i en liten matberedare. Klart. Sältan får man från de soltorkade tomaterna så det behövs inte tilläggas mera salt, om man inte vill. Själv äter jag denna röra året om och gärna med morots och gurkstavar. 

 

 rostad hummus1rostad hummus

1 mindre burk med rostad hummus:

230 gram kikärter

7 småtomater

4 vitlöksklyftor

1 droppe agavesirap

Olivolja

Vatten

Salt

Rökt paprikapulver

Gör såhär: Klyv småtomaterna och rosta tillsammans med kikärter och hela oskalade vitlöksklyftor 30 minuter i ugn på 200 grader. Skala vitlöken och mixa tillsammans med resten av ingredienserna. Ett tips är att pulsa med mixern så röran inte blir helt slät, utan har lite tuggmotstånd.

 

roraguaca

1 mindre burk edamame-, och avokadoröra:

1 stor avokado

1 dl edamamebönor

1 vitlök

1 msk tacosås

Ceyennepeppar/Chili-flakes

En större skvätt citronsaft

Rödlök

Salt och citronpeppar

Spiskummin 

Persilja eller koriander

Gör såhär: Gröp ur avokadon och tina edamamebönorna. Mixa allting tillsammans med de övriga ingredienserna i en liten matberedare/stavmixer. 


Rostad rödkål

Skrivet av Erika 12.06.2018

Hemma hos oss försöker vi slänga så lite mat som möjligt. För att inspirera till mat man kan göra på rester kommer jag idag bjuda på ett recept med ugnsrostade grönsaker och frukter. Vi har haft en rödkål i evigheter som aldrig har tagit slut.. Men idag blev denna grönsak huvudpersonen i rätten och tog äntligen slut!

rodkal

Exempel på rester ur vårt kylskåp

Rödkål

Blomkål

Kikärter

Apelsin

Vitlök

Solrosfrön

Olja

Salt

Svartpeppar

Timjan

Chiliflingor

Skär rödkål, vitlök och apelsin i stora klyftor. Bryt blomkålen i bitar och skär blasten i passligt stora bitar (jes här tar vi vara på allt från blomkålen!). Lägg alla grönsaker på en ugnsplåt, ringla över olja och krydda. Toppa med solrosfrön och rosta i ugn på 150 grader i 2 timmar.

rodkal1

Toppa med färsk basilika och servera som tillbehör eller ät som sådan. Jag åt detta med avocado och en klick fraiche.

rodkal2


Panerad sparris och en korianderaioli

Skrivet av Erika 09.06.2018

Kategorier:

Sparrisen har varit här nu ett tag och denna grönsak är ju bara så vår-sommar i smaken, krispig, len och fräsch. Man kan göra så mycket med sparris, men här kommer ett recept på panerad sparris som både är vegansk och glutenfri. Dessutom bjuder jag på en korianderaioli som är såå god! Ska du till exempel grilla i helgen är detta ett utmärkt tillbehör till grillningen, eller så är det gott till soffhänget framför favvoserien! 

 

paneradsparris1

 

Panerad sparris

 7 stycken sparris

1 dl kikärtsspad

3 msk kikärtsmjöl

salt, vit- och svartpeppar

ca. 1 dl polenta

1 msk öljäst

Chiliflingor, cayennepeppar och salt

 

Korianderaioli

½ dl aquafaba

1½ dl olja (ej olivolja)

½ vitlöksklyfta

salt

svartpeppar

Koriander

 

Skölj sparrisen och bryt av nedre ändan. Blanda ihop i en tallrik kikärtsspad och -mjöl samt salt, vit- och svartpeppar. Blanda i den andra tallriken polenta, öljäst och chiliflingor, cayennepeppar och salt. Rulla sparrisen först i kikärtsblandningen och sedan polentablandningen. 

paneradsparris3

Rada ut på en ugnsplåt och ringa över olivolja. Grädda i ugn på 150 grader tills önskad konsistens. Jag ville ha lite tuggmotstånd och hade dem i ugn i ca. 30 minuter. 

Medan du väntar att sparrisen är klar kan du göra aiolin. Mät upp aquafaba i en mixerskål. Börja mixa samtidigt som du häller i oljan i en tunnstråle. Mixa tills du får en tjock majonnäs, tillsätt hackad vitlöks, salt och peppar och mixa lite till. Blanda sedan ner hackad koriander.

paneradsparris

Doppa den panerade sparrisen i aiolin, avnjut som sådan eller servera som tillbehör! paneradsparris2


Det näringsrika superfröet

Skrivet av Erika och Dominique 07.06.2018

Hampafröet, en ört vars frukt är en liten nöt som fått namnet hampafrö och härstammar från Indien. Fröet är rätt så smaklöst och litet men har ett väldigt högt näringsvärde. 

Fröet innehåller mycket protein(alla 9 essentiella aminosyror), fibrer och fleromättat fett(omega 6 och 3). Det innehåller även mineralerna magnesium, järn, zink, kalium, kalcium, mangan och fosfor samt B3-vitamin och E-vitamin. Som vegan är hampafrö därför en toppen proteinkälla med tanke på de alla 9 essentiella aminosyrorna. Hampafröet kan du äta som det är eller i form av pulver och mjölk. 

hampafron

Tips på användningsområden: 

- Fröknäcke

-  Topping(frö) yoghurt/smoothie

- Strö på sallader

- Blanda i vegetariska biffar

- Blanda i gröten(ex. pulverform)

- Blanda i din återhämtningsdryck efter träning(pulverform)

 

hampafron1

P.S Många av er kanske förknippar hampafröet med något helt annat än detta. Men faktum är att hampafröet kommer från en ört som är laglig att odlas eftersom den innehåller en låg halt av THC.  

 

 


Soppa på linser, blomkål och vita bönor med smak av kokos

Skrivet av Dominique 05.06.2018 | 1 kommentar(er)

Jag brukar inte laga soppor så ofta eftersom jag inte anser jag håller mig mätt så länge på det men fick ändå för mig att jag skulle laga en mer mättande soppa. Var dessutom sugen på linser, kokosmjölk och räkor vilket denna soppa bl.a. innehåller. Nu då början av juni bjuder på lite svalare väder så kanske fler än jag blir sugen på en varm och kryddig soppa? Receptet hittar ni nedan. 

puresoppa1

2 portioner soppa:

200g blomkål

1 dl röda linser(okokt)

2,5 dl vita bönor

1 dl kokosmjölk(hade en lite krämigare variant)

1 dl krossade tomater

Kryddor: Curry, gurkmeja, chili-flakes, torkad koriander, örtsalt, vitlök

 

Topping för 2 portioner soppa:

180g räkor

2 nävar cashewnötter

2 nävar färska örter(råkade ha basilika

citronpeppar och flingsalt

 

Tillbehör:

En bit bröd eller en tallrik sallad. Jag råkade ha hembakat havre-, och kikärtsbröd i frysen som jag åt. 

 

Koka linserna i en kastrull med örtsalt och ångkoka blomkålen på kastrullen och tillsätt de vita bönorna med blomkålen srax innan den är mjuk. Låt allting svalna lite och mixa sedan alla ingredienserna förutom kokosmjölken och kryddorna i en större mixer eller med stavmixer. Blanda i kokosmjölken och kryddorna efterhand. Eller så kör du allting rätt och slätt i mixern. Toppa med exempelvis räkor, cashewnötter och färska örter. 

P.S naturella cashewnötter passar utmärkt till salta och kryddiga soppor.

 

 


Tre bra saker - lista

Skrivet av Dominique och Erika 03.06.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Vi har blivit utmanade av Linda som bloggar på Health food & other stories att fylla i en lista med namnet "tre bra saker". Antar vi utmaningen? Såklart! 

PS. Kolla in Lindas blogg som är vacker, inspirerande och bara superhärlig! 

DSC 0057
Dominique: 

 

Tre bra saker med mina dagar
 - Sällan jag känner mig stressad just nu

- Trevliga kollegor på jobbet

- Första koppen kaffe på morgonen

 

Tre bra saker med mig

- Bra på att lyssna

- Empatisk

- Kreativ

 

Tre bra saker i mitt liv

- Min mat(haha)

- Min lägenhet där jag finner lugn och ro

- Familjen och vännerna

 

Tre bra saker det här året:

- Nytt jobb

- Startat matblogg på foodly med en fin vän 

- Det varma vädret i majmånad

 

Tre bra saker med bloggandet

- Att få utlopp för kreativiteten och laga nya spännande rätter(både lyckade och mindre lyckade haha)

- Får träffa mina älskade vän och bloggkompis Erika varje vecka 

- Inspirera andra 

 

DSC 0062

Erika:

 

Tre bra saker med mina dagar:
 - Att vakna tidigt på morgonen och ta den tid jag behöver för att vakna upp

- Jag får vakna och somna bredvid min älskade sambo

- Den goda mat jag äter som ger näring till min kropp

 

Tre bra saker med mig

- Positiv

- God hjärtad

- Diplomatisk

 

Tre bra saker i mitt liv

- Min fysiska hälsa, så tacksam över att jag kan röra på mig och till exempel få vara ute i naturen 

- Att jag har blivit bästa vän med mig själv

- Nära och kära människor omkring mig

 

Tre bra saker det här året:

- Jag får förhoppningsvis min magisterexamen

- De ställen jag kommer få uppleva genom resor

- Att jag har börjat blogga om ett kärt ämne tillsammans med en underbar vän

 

Tre bra saker med bloggandet:

- Genom bloggandet blir man tvungen att experimentera och våga testa på nya maträtter

-  Jag lär mig ny och viktig fakta om specifika råvaror

- Att jag har haft turen att få börja blogga med min kära vän Dominique och därmed får umgås ännu mera med henne.

 

Vi utmanar: Hanne 

 

 

 


Ugnsbakad butternutpumpa

Skrivet av Erika 31.05.2018

Kategorier:

Nu du, nu kommer ett recept där jag har skjutit riktigt ordentligt från höften. Så pass att jag inte kan ange de exakta mängderna av ingredienserna jag har använt.. Men jag tänker att du kan utgå utifrån butternut pumpans storlek och ifall det lämnar fyllning kan du servera det på sidan om som en sallad. 

I övrigt så är ju butternutpumpa gudomligt god och får en härlig konsistens som ugnsrostad. Och så ska jag inte glömma såsen, en så enkel men god sås som är ett måste ifall man använder färdigkokta kikärter som legat i spad! 

butternutpumpa

Butternutpumpa

 

Fyllning

Spenat

Kikärter

Vitlök

Lök

Soltorkad tomat

Havregrädde

Jordnötter

Kryddor: Salt, chili, svart- och cayennepeppar

Persilja 

 

Sås

Kikärtsspad 

Olja (ej olivolja eftersom det blir en bitter smak)

Kryddor: Salt, svart- och vitpeppar

 

Halvera butternutpumpan, gröp ur kärnorna och skär ett rutmönster i pumpan utan att skära igenom. Rosta i ugn tills mjuk konsistens, ca ½ timme i 200 grader.

Hacka grönsakerna och blanda i en skål tillsammans med kikärtor, jordnötter och kryddor. När pumpan är mjuk gröp ur köttet och blanda med grönsaksblandningen. Fyll den urgröpta pumpan och häll över havregrädde. Grädda i ugn i ca. ½ på 200 grader.

Medan du väntar på att pumpan ska bli klar så kan du slänga ihop såsen. Mixa kikärtsspadet samtidigt som du häller i oljan i en tunn stråle tills du får önskad konsistens. Ju mer olja du lägger ju fastare blir den. Krydda och så är den klar! 

Servera med persilja och sås, avnjut! 

butternutpumpa1


Baljväxter med ägg i tomatsås

Skrivet av Dominique 29.05.2018

Här är en superenkel middagsrätt för dig som vill ha något snabbt, simpelt och näringsrikt. Själv älskar jag ägg, ärter, bönor, tomatsås och pulled oats. Bara att slänga alla råvaror i en stekpanna och sedan är det färdigt. Receptet hittar ni nedan.

aggagg2

För 1 portion:

2 ägg

1dl bönor

1dl tomatsås + 1/2 dl vatten

1 dl ärter

1 stor näve pulled oats

vitlök, salt, tacokrydda(SF), peppar, chili-flakes, basilika

Hetta upp en stekpanna på medelhög värme. Blanda tomatsåsen med kryddorna. Släng i tomatsåsen i stekpannan. Släng på ärterna, bönorna och pulled oats på tomatsåsen, gräv två hål i röran och kläck dit äggen. Låt puttra tils äggen känns något genomstekta. Sleva upp allt på en grönsaksbädd. Jag hade spenat. 

P.S Kroppen tar lättare upp näringen från tomaten om den är upphettad istället för rå. 

 

 

 

 


En ljummen tofusallad

Skrivet av Erika 27.05.2018

Kategorier:
Taggar:

Här kommer ett recept på en potatissallad var potatisen inte har den viktigaste rollen.. Utan den går till tofun. Tofu är något jag total älskar och här kommer receptet på en ljummen tofusallad!

potatisssallad process
Tofusallad

2 portioner


Marinerad tofu:

1 paket naturell tofu

1 lök

1 vitlöksklyfta

Färsk ingefära

Ekologisk soja

Risvinäger

Koriander

Svart och vitpeppar

Salt


1 stor potatis

Ett halvt broccolihuvud

En halv röd paprika

Växtbaserad fraiche (jag använde havre fraiche)

Basilika


Värm upp ugnen till 150 grader.

Torka tofun i hushållspapper för att få ur så mycket vätska som möjligt, hacka den sedan i små kuber. Hacka lök, vitlök och den färska ingefäran och lägg tillsammans med tofun i en plastpåse. Häll över soja och droppa några droppar risvinäger. Krydda med koriander, svart-,vitpeppar, salt och låt tofun dra in smakerna.
Medan tofun kryddar till sig skär potatisen i bitar. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar och rosta i ugnen i ca. 45 minuter. Hacka paprika, broccoli och basilikan (glöm inte stjälken).
Stek tofun i marinaden tills den får en stekyta. Blanda ihop med den avsvalnade potatisen, de hackade grönsakerna, basilikan och fraichen. Krydda enligt behov och toppa med basilikablad.

potatissallad 5


Rätten som tar dig en sväng till Frankriket

Skrivet av Erika 24.05.2018

Ratatouille, den franska grönsaksröran. En rätt som kan serveras som tillbehör till andra rätter men eftersom jag ville ha ratatouillen som huvudnummer tillsatte jag krossade kikärter för att få den mer matig och proteinfylld. Denna rätt är även perfekt om du har grönsaker du vill slippa ur kylen!

Fast vi börjar gå mot varmare tider kan jag tycka att en varm grönsaksröra kan vara otroligt god. Jag kan även tänka mig att ha denna som tillbehör till sommarens grillning! Så ge denna enkla gryta/röra en chans och njut av doften som Ratatouillen fyller rummet med! 

 

ratatouille

Ratatouille som huvudnummer

ca 4 portioner

1 liten batat

1 liten zucchini

2 champinjoner

1-2 tomater

1 lök

2 vitlöksklyftor


1 burk kikärtor

1 burk tomatkross (Mutti är min absoluta favorit!)

Grönsaksbuljong

Salt, svart-,vit- och cayennepeppar, chili, timjan

Färsk basilika

Näringsjäst

 

Värm ugnen till 150 grader. Använd en mandolin för att skiva grönsakerna i tunna skivor och pressa/hacka vitlöken. Börja bygga ett torn av grönsakerna genom att varva dem. Lägg i en ugnsform och fortsätt varva grönsakerna tills du har en full form. Strö över hälften av vitlöken och dra några varv med svartpeppar och salt kvarnen över grönsakerna.

ratatouille1

Krossa kikärtorna med salt och svartpeppar och strö över grönsakerna. Krydda tomatkrossen med grönsaksbuljong, salt, svart-,vit- och cayennepeppar, chili, timjan. Se till att krydda ordentligt eftersom det är tomatkrossen som kommer ge smak till rätten, så smaka för att garantera att rätten kommer smaka.

ratatouille2

Häll över tomatkrossen i grytan och grädda i ugn i ca 1½ timme. Toppa med färsk basilika, näringsjäst och färskmalen svartpeppar!

ratatouille3


Kikärtsbollar med smak av kakdeg och kaffe

Skrivet av Dominique 24.05.2018

Kikärtsbollar är väldigt populära just nu och passar perfekt som mellanmål för att hålla blodsockret i schack. Ett bra mellanmål borde innehålla fett, protein och kolhydrater(enligt mig) vilket dessa "kakdegsbollar" bidrar med. Här nedan kommer mitt recept.

bonbollarbonboll3bonbollar1

4 st. kikärtsbollar:

1,5 dl kikärter

1 msk jordnötssmör/näve nötter

1 msk proteinpulver/mandelmjöl/havregryn

1/2 tsk vaniljpulver/extrakt

1/2 tsk kardemumma

1/2 tsk kanel

2 msk starkt kaffe

Mixa allt i en matberedare till en grynig massa. Blir den för torr så tillsätt en till två matskedar vätska. Ta hjälp av en tesked för att få upp massan från burken. Rulla 4 medelstora bollar och rulla sedan i exempelvis lakritspulver eller ät dem som de är.

De här kryddorna ger en härlig sötma samt antioxidanter på köpet och det smakar verkligen inte kikärtor. Lakritspulver är dessutom väldigt sött till smaken, tack vare det behövs ingen extra sötning. Om du inte har lakritspulver hemma skulle jag eventuellt söta med lite stevia i smeten. Lägg bollarna i en burk och ha i frysen. Perfekta att bara ta fram och värma i mikron i 20 sekunder och sedan färdiga att äta. Du kan även ta dessa från frysen och ha i rumstemperatur/kylskåp i ca.2 timmar så de får tina. Alltså fungerar de att ha med i ryggsäcken om du är påväg någonstans. De går även bra att äta bara som de är men jag föredrar dem halvfrusna


Melondags med breakfast to dinner

Skrivet av Erika och Dominique 22.05.2018

Melon, som tro det eller ej, är en typ av gurkväxt och något många förknippar med sommar eller resor utomlands. Det finns flera olika sorter av frukten och de vanligaste är kanske vattenmelonen och honungsmelonen men det finns även bland annat cantaloupmelon, galiamelon och grodskinnsmelon. Det sist nämnda var något som var nytt i bådas öron och något ingen av oss ätit förut. 

Melonen för övrigt består mestadels av vatten. Därför är det en bra idé att äta dem sommartid då du svettas mer och har ett lite ökat behov av vätska. Det gemensamma med melonerna är att de innehåller en hel del c-vitamin men även vitaminerna A och B6,  kalium, fiber och antioxidant lykopen. Det är främst de med rödare fruktkött som innehåller lykopen som gör under för din hud. Den melon som sägs ha mest smak är galiamelonen som har orange-aktigt fruktkött. Här nedan ger vi tips på vad du kan använda melonen till;

 - Tillbehör i sallad

- Grillad melon

- Fruktspett

- Isglass/ sorbé

- Iskuber

- Tillbehör i smoothie

- Skivade melonbitar

- Ugnstorkad melon 

 

melon 1

melon1 1

 


Guldpaj till picknicken

Skrivet av Erika 19.05.2018

Kategorier:

Alla som älskar paj räcker upp en hand! Bra, då är vi överens om den saken!

Här kommer ett recept på en paj som är vegansk och blir glutenfri ifall du byter ut havregrädden i stanningen till ett glutenfritt alternativ (t.ex. soyagrädde). Med gurkmeja i pajdegen får den en härlig gul färg och med gröna grönsaker blir det en underbar kombo. Denna paj kommer definitivt hänga med på framtida picknickar i sommar! 

paj2

Pajdeg

2 ½ dl kikärtsmjöl

1 dl teffmjöl

1 tsk bakpulver

1 msk olivolja

1 ½ dl kallt vatten

Salt

Svartpeppar

Gurkmeja

 

Fyllning

1 selleristäng

 vitlöksklyfta

1 vitlök

1 stor potatis

1 champinjon

ca 10 små brocolibuketter

soltorkad tomat

 

Stanning

2 dl havre matlagningsgrädde

1 dl riven växtbaserad ost

1 ½ msk kikärtsmjöl

salt

Svart- och vitpeppar

 

Börja med pajdegen genom att blanda de torra ingredienser, rör sedan ner olivolja och vatten. Smörj en form med olivolja och tryck ut pajdegen. Nagga degen och förgrädda i ugn på 150 grader i 10 minuter. Låt svalna innan du fyller pajen.

paj1

 

Medan du väntar på att pajdegen ska svalna hacka grönsaker i tunna skivor. Placera ut skivorna på den svala pajdegen.

Blanda ihop ingredienserna för stanningen och häll över pajfyllningen. Strö över riven ost och grädda i ugn i ca 1 timme eller tills grönsakerna är önskad konsistens.

paj

Servera pajen med t.ex. persilja, färsk spenat, näringsjäst och chili flingor.

paj4