HEADER ED 01 1

Istället för isbergssallad

Skrivet av Erika och Dominique 17.07.2018

Nu under sommaren är det vanligt att man är mera sugen på lättare sallader så idag tänkte vi ge lite tips på vilka olika gröna bladgrönsaker du kan välja istället för den vanliga isbergssalladen som många vanligtvis köper hem. Själva väljer vi för det mesta inte att köpa hem isbergssallad, inte för att det är en dålig bladgrönsak men för att det finns mera näringsrika bladgrönsaker att välja mellan eller åtminstone variera med. Här kommer en lista på några bladgrönsaker som du kan välja istället:

 

Bladspenat: Rikt på folat men innehåller även en hel del vitamin A och E, vitamin B2, C-vitamin samt mineralerna kalium och magnesium.

Röd mangold: Rik på folat viatmin K, en hel del vitamin A och B9 samt mineralämnet natrium. 

Ruccola: Rik på vitamin K, vitamin B9 samt en del av mineralämnena kalcium och kalium. 

Vattenkrasse: Rik på Vitamin A och vitamin C. 

Grönkål: Rik på vitamin A, C och E samt en del av mineralämnena kalcium, kalium och järn.

bladgront

 


Morotsbollar rullade i kakao

Skrivet av Erika 14.07.2018

Kategorier:
Taggar:

Här kommer ett recept på raw morotsbollar rullade i kakao. Förvara dessa i kylen, perfekta till eftermiddagskaffet eller då du bara är sugen på något gott! 

morotsbollar2

Morotsbollar rullade i kakao

9 stycken


3 morötter (100 gram)

1 ½ dl kokosmjöl

½ dl kokoschips

8 st dadlar

1 msk kokosolja

1 nypa flingsalt


Kakao

 

Skala och skölj morötterna, mixa dem sedan fint i en matberedare/stor mixer. Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa slätt till en konsistens som går att forma till runda bollar. Rulla bollarna i kakao. Ställ in i kylen en stund medan du kokar kaffe. Då kaffet är klart, servera och njut (och såklart går det att hugga in på direkten!) 

morotsbollarmorotsbollar1

 


Pizzabotten på broccoli, havre och ägg

Skrivet av Dominique 12.07.2018

Pizza är en favorit hos många och fyllningarna går att variera i oändlighet. En bra pizzabotten ska enligt mig vara passligt knaprig och inte för tjock. Pizza är dock inget jag äter allt för ofta men fick för mig en dag att göra en lite hälsosammare variant på pizzabotten med broccoli, havre och ägg. Måste säga att jag blev glatt överraskad och är nu besatt av denna botten. Receptet kommer nedan. 

broccolipizzapbottenpbotten1rostadebpizza5pizza

1 pizzabotten:

1 dl havregryn(mixade)/ bovetemjöl

100 g broccoli

1 ägg 

1 nypa  salt 

Timjan(torkad eller färsk)

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa havregrynen till ett havremjöl(om du har havremjöl hemma så slipper du denna delen), grovhacka broccolin och släng ner allt i en matberedare med ett ägg. Mixa till en grynig massa och forma en rund pizzabotten. Förgrädda i ugnen i 20 mintuer. Lägg på valbart pålägg men inte för mycket. Jag hade tomatsås med vitlök, svamp, rostade edamames och kikärter samt rödlök och näringsjäst. Sätt tillbaka pizzan i ugnen och grädda 10-15 minuter till. 

På sista bilden gjorde jag en med räkor, avokado och kikärter. Även supergod den med!

- If broccoli can be a pizza, you can be anything!

 


Alternativ till ris

Skrivet av Erika och Dominique 10.07.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Vi har fått en förfrågan om inlägg gällande hur man kan variera råvaror och vilka vi tycker är  bättre alternativ ur ett näringsmässigt perspektiv. Vi antog utmaningen och bestämde oss för att kika på ris och alternativ till det. Dessutom bestämde vi oss för att kolla priset på dessa. Sagt och gjort så traskade vi iväg till butiken. Vi valde att gå till en butik i centrum av Vasa och märket på basmati- och fullkornsriset är Uncle Ben's och resten av råvarorna är av märket GoGreen. Det finns förstås andra priser och märken du kan hitta.

Här kommer en lista på olika kandidater där vi skrivit kilopris, portionspris och lite av näringsinnehållet. Portionspriset är uträknat och avrundat från den rekommenderade portionsmängden enligt paketet och kilopriset på råvaran:

 

Basmatiris 

Pris: 4,59 per paket, 4,59/kg. Portionspris (62,5 gram) 29 cent.

Basmatiris innehåller rikligt med kolhydrater.

Fullkornsris

Pris: 3,95 per paket, 3,95/kg. Portionspris (62,5 gram) 25 cent.

Fullkornsris innehåller rikligt med kolhydrater samt lite kostfibrer och protein.

Quinoa

Pris: 3,79 per paket, 9,47/kg . Portionspris (45 gram) 43 cent.

Quinoa innehåller rikligt med kolhydrater, protein och fibrer. Även järn, zink, kalium och magensium.

Bulgur

Pris: 1,79 per paket, 3,98/kg. Portionspris (70 gram) 28 cent.

Bulgur innehåller rikligt med kolhydrater samt protein och fibrer. Bulgur är ej glutenfritt.

Bovete

Pris: 1,59 per paket, 3,98/kg. Portionspris (35 gram) 14 cent.

Bovete innehåller rikligt med kolhydrater samt protein och fibrer. Även järn, zink och magensium.

Gröna linser

Pris: 1,45 per paket, 3,63/kg. Portionspris (80 gram) 29 cent.

Gröna linser innehåller kolhydrater, kostfibrer och rikligt med protein. Även järn.

ris

 

Vi kan alltså dra slutsatserna att quinoan är dyrast och basmatiriset samt linserna kommer på andra plats. Bovete tar hem första platsen som billigaste alternativ och näringsmässigt är quinoan och bovetet i toppen.

Tittar man både ur ett ekonomiskt och näringsmässigt perspektiv så är bovete ett bra alternativ eftersom bovete har det lägsta portionspris på 14 cent/portion och innehåller mest näring. Så vill du variera riset med ett mer näringsfyllt alternativ men samtidigt tänka på plånboken? Då är bovetet ett bra alternativ!


Nice cream med banan, mango och blomkål

Skrivet av Dominique Donner 07.07.2018

Nice cream, lätt favoriten nu under varma sommardagar(och alla andra dagar). Jag har en veckas semester nu  första veckan i juli  och bestämde mig för att äta nice cream varje dag i mån om möjlighet. Du kan variera dig otroligt mycket och göra glassen precis som du känner för. OBS! matberedare behövs. 

nicecream 1nicecream1

1 portion nice cream: 

1 banan (skivad och fryst)

2 nävar hackad blomkål (fryst)

1 stor näve skivad mango (fryst)

1/2 skopa proteinpulver (vanilj)

1 näve cashewnötter

1 tsk jordnötssmör(topping)

1 nypa kardemumma och 1/2 tsk kanel

1/2 msk stevia(valbart, går bra utan)/1 dadel

1/2 dl mandelmjölk

Hacka banan, blomkål och mango och fryst ner på en tallrik i minst 4 timmar. Ta fram frukten/grönsakerna och låt tina i 10 min. i rumstemperatur. Mixa frukten, blomkålen, nötterna, proteinpulvret och nötmjölken till en jämn smet och severa med en klick jordnötssmör/kakaosnibs. 


Rökig hot carrot i bröd

Skrivet av Erika 04.07.2018

Kategorier:

Rökig hot carrot i bröd, blir du lika taggad som jag då du läser det? Jag älskar mat med inslag av rökighet men jag har aldrig testat att marinera grönsaker med smak av rökighet. Sagt och gjort, det blev riktigt bra! 

Som grönsak valde jag morot eftersom jag ville efterlikna rätten hot dog. Till marinaden valde jag en riktigt rökig whisky, Caol Ila 12 årig. Brödet bakade jag själv av durra och havremjöl, men känner du ingen ork för det kan du lika bra köpa färdiga semlor! 

En riktigt rolig rätt att göra under grillsäsongen och passar perfekt som lunch en solig dag.

hotcarrot2

Rökig hot carrot

4 stycken

4 morötter

Salt


Marinad till hot carrot

1 klyfta vitlök

2 msk rökig whisky (jag använde Caol Ila 12 år)

2 msk olivolja

1 msk agavesirap

½ tsk ättika

Salt

Peppar

Gör såhär: Tvätta morötterna och koka dem al dente i saltat vatten. Då morötterna är klara skölj i kallt vatten och lägg dem i en platspåse med marinaden. Låt dra i kylskåp i ca. 1 dygn.

Då det är dags för hot carrots, grilla på grillen tills de har fått en grillyta och servera i ett bröd med gottigheter!

hotcarrot1hotcarrot

 

Durra- och havresemlor

3 stycken 

2 dl havremjöl

2 dl durramjöl

1 tsk torrjäst

1,75 dl vatten

1 tsk bakpulver

1 msk psylliym

1 tsk salt

1 tsk olja

Gör såhär: Lös upp jästen i vattnet tillsammans med oljan. I en annan bunke blanda alla de torra ingredienserna och tillsätt sedan jästlösningen. Knåda snabbt ihop till en deg, dela upp i tre delar och forma till korvbröd. Lägg på en ugnsplåt, pensla med lite vatten och lägg över plast och en bakduk och låt jäsa i 1 timme. Grädda i ugn på 150 grader i 20 minuter.

bovetehavre1bovetehavresemla

Exempel på tillbehör

Vegansk aioli, recept hittar du här (skippa bara koriandern om det inte faller dig i smaken)

Dijonsenap

Rödlök

Broccoligroddar

Avocado

hotcarrot3


Flera anledningar till varför du ska frossa tomater i sommar

Skrivet av Erika och Dominique 02.07.2018

Taggar:

Tomat är något de flesta ätit och förmodligen en av de populäraste grönsaken i våra kök. Tomaten härstammar från Peru och i Finland äter man ungefär 11 kg tomat per person årligen.. Som sagt, en väldigt populär grönsak eller nej frukt! Faktum är att tomaten egentligen är en frukt och inte en grönsak som många tror.

tomater2 1

Tomaten innehåller mestadels vatten men trots det innehåller den en hel del vitaminer och mineraler som är värda att nämna; c-vitamin, antioxidanter och kalium. Den röda färgen kommer från lykopenet som är en antioxidant som skyddar våra celler och vävnader, hämmar hudens åldrande samt stimulerar vår energi och vitalitet. Kroppen tar bäst upp lykopenet om tomaten är värmd, alltså kokad/stekt/grillad samt gärna med lite tillsatt fett. 

Tomaten är en utmärkt råvara för att tillföra umami till matlagningen. För er som inte vet vad umami är så brukar man kalla det för den "femte grundsmaken" och den framhäver andra smaker i din maträtt. Därför passar tomat till mycket. Här nedan kommer tips på vad du kan använda tomater till;

- Tomatsoppa

- Tomatsalsa

- I salladen

- På pizzan

- I pastan

- På smörgåsen

- Till omeletten..... Ja, listan kan göras lång. 

 

Så se nu till att frossa i tomater nu i soligare tider så bland annat din hy får ett bättre skydd mot solen!


tomater 1

 

 


Noriwraps med quinoa

Skrivet av Dominique 30.06.2018

Det var lördag, jag hade inga speciella lördagsplaner och de flesta vännerna var ute på annat den kvällen. Bestämde mig då för att experimentera lite i köket istället i brist på annat, vilket alltid i och för sig är ganska underhållande. Det positiva med att experimentera i köket då man bor ensam är att ifall maten inte blir god är det bara man själv som måste äta upp den. Förstås är det ju många gånger lite trevligare att laga mat tillsammans. Nåväl, denna lördag fick jag för mig att laga sushi. Jag minns inte när jag skulle ätit det sist. Har aldrig varit en sushi-människa men nu skulle jag ändra på den saken.

Noriwraps för övrigt är otroligt näringsrika. Proppar man dem med massa andra goda nyttigheter så kan det ju inte bli fel. Det är förstås inte det lättaste att laga men det här blev så bra och verkligen en rolig grej om man gör det tillsammans med någon. Jag fyllde mina noriwraps med ärt-, edamamebönsröra med smak av soltorkad tomat och basilika, marinerade räkor, kokosyoghurt, quinoa, avokado, surkål, groddar och sparris. Du kan även göra flera på samma gång och ta med som lunch till jobbet eller till picknicken!

 norinori1nori3nori5nori5

Recept på 1-2 portionen röra:

1 dl ärter

1 dl edamamebönor

3 soltorkade tomater

1 stor näve färsk basilika

Några droppar tamari

1 liten pressad vitlök/vitlökspulver

spiskummin

citronpeppar

chiliflakes

Några skvättar citronsaft

Mixa allting samman i en liten matberedare till en grynig massa. Klart! Denna röra blev så god och passade perfekt i mina noriwraps. 


Vegansk sill i tre olika såser

Skrivet av Erika 27.06.2018

Jag har aldrig gillat sill, men brukar sakna något till sommarmiddagen då alla andra äter just sill/fisk. Då är denna veganska sill gjord på aubergine ett bra alternativ som enligt mina sillätande kompisar säger liknar både till smak och konsistens.

Här kommer ett recept på hur du gör den veganska sillen och tre såser du kan blanda ner den veganska sillen i. En aubergine räckte till tre 0,33 l burkar med sill och de såser som nämns i receptet.

vegansksill 1

Vegansk sill

1 aubergine

Ättika

Vatten

Salt

Gör såhär: Skiva auberginen (ca 0.5-1 cm tjocka)., strö över salt och låt salten dra ut vätskan ur auberginen. Efter ca 15 minuter torka av skivorna och skär auberginen i sill liknande bitar Koka upp lagen och tillsätt auberginen. Koka på svag värme i ca 3 minuter. De ska inte bli sönderkokta utan endast lite mjuka. 

Häll sedan auberginen och lagen i en skål, låt svalna och ställ i kylskåp över natten. Innan du tillsätter den veganska sillen i en sås skölj av auberginen så ättika smaken inte tar över.

 

Currysås

½ paket havre fraiche

1 Vitlöksklyfta

Agavesirap

Currykrydda utan salt

Gurkmeja (om du vill ha såsen riktigt gul)

Salt

Svart- och vitpeppar

Gör såhär: Hacka vitlöken fint. Blanda därmed alla ingredienser tills du är nöjd med smaken, tillsätt sedan den veganska sillen och låt dra in smakerna i kylskåp.

 

Senapssås

1 ½ msk dijonsenap

Solrosolja

1 vårlök (stjälken och löken)

Agavesirap

Dill

Salt

Svart- och vitpeppar

Gör såhär: Mixa senapen medan du tillsätter olja i en fin stråle. Då du har fått en fast majonnäs tillsätt den hackade vårlöken, dillen samt kryddor. Blanda i den veganska sillen och låt dra in smakerna i kylskåp.

 

Dillsås

½ paket havre fraiche

Dill

1 vårlök (stjälken och löken)

Salt

Svart- och vitpeppar

Gör såhär: Hacka dillen och vårlöken och blanda ihop alla ingredienser. Tillsätt den veganska sillen och låt dra in smakerna i kylskåp.


Sommarmiddag med breakfast to dinner

Skrivet av Erika och Dominique 25.06.2018

Kategorier:

Vi hade under en längre tid funderat på att ordna en middag för våra vänner där vi serverar mat enligt vår egen matfilosofi. Eftersom Erika äter vegansk mat så blev middagen också hel vegansk med mycket färg och smak. 

tomat

Dominique började redan förbereda de soltorkade tomaterna några dagar innan. Det är lätt att torka tomaterna själv men tar lite tid. Sätt ugnen på 150 grader. Skär de medelstora tomaterna i halvor och lägg dem på en ugnsplåt. Strö över salt och lägg tomaterna i nedre delen av ugnen. Lämna ugnsluckan lite på glänt med hjälp av en gaffel eller något annat tjockare så fukten slipper ut. Torka i ugnen i ca.4 timmar. Tomaterna ska se ut som på bilden ovan. 

tomat1

Låt tomaterna svalna och lägg dem sedan i en glasburk med 1-2 dl olivolja/avokadoolja/solrosolja. Jag använda avokadoolja. Tillägg även mera salt, hackad färsk basilika, några vitlöksklyftor och rör om. Ställ sedan  in i kylskåpet. Tomaterna borde hålla i 1-2 veckor. 

brod2

Brödet vi bakade hade vi några veckor innan kollat upp recept på eftersom vi ville ha glutenfria pitabröd till varmrätten. Dominique skulle egentligen testbaka brödet 1 vecka innan men gjorde inte det(av någon konstig anledning, haha) och sade att detta tar vi på talang... Så stod vi där på lördagen med självförtroendet på topp och tänkte att detta fixar vi. När vi följt receptet till punkt och pricka märkte vi att degen inte blivit som vi förväntat oss. Erika stod och rörde om smeten för kung och fosterland medan Dominique tillsatte mera durramjöl och kikärtsmjöl i mängder och inte blev det så mycket bättre. Mitt i kaoset konstaterade vi att det nog är svårt att få till ett okej bröd utan glutentrådarna samt att det måste varit fel i receptet och tillsatte även en del vetemjöl till sist. Efter en stund blev degen någorlunda användbar och vi fick till ett sorts pitabröd med bra smak. Konsistensen blev aningen kompakt men brödet trots det helt ätbart. Vi fick åtminstone ett gott skratt under bakandet. 

brod1middag

Till detta tänkte vi göra en kikärtshummus och en vegansk aioli. Även dessa såser blev en katastrof vid första försöket. Dominique råkade tillsätta för mycket vatten i hummusen från början vilket gjorde den grynig och Erika märkte att aiolin inte fick något fluff alls. Erika tog hem glasburkar och gjorde såserna hemma hos sig och fick till riktigt bra såser till sist. Aiolin behövde solrosolja och inte rypsolja vid tillagning. Vi trodde att det inte borde vara någon skillnad men nu vet vi, och ni också! 

middag1

Andra tillbehör vi hade var pulled oats med tomatsmak och härkis med tacosmak, snabbpicklad rödlök, groddar, salladsmix, basilika och korriander

nicecream

Efterrätten bestod av fryst banan, avokado och blåbär med rå lakritspulver, vanilj, citronmeliss och kokosmjölk. Väldigt god kombo! Se bara till att inte använda allt för mycket blåbär eftersom bär kan göra glassen rinnig med all vätska. Vi tog 1 dl blåbär på 7 portioner. 

Sangria

Till maten så hade vi gjort Sangria på Dominiques mammas hemmagjorda rödvin, citron vichyvatten, citronmellis, nejlika, äppel, lime och apelsin. Inte lika söt som Sangria med Fanta men helt klart godkänd! Nejlika i Sangria är annars en bra krydda för att piffa upp smaken lite. 

eridom2

Här har vi då värdinnorna för kvällen, Erika och Dominique. Kvällen blev verkligen lyckad trots lite kaos vid matlagningen och gästerna mätta och belåtna. 


Choklad- och jordnöts­smörs­hummus

Skrivet av Erika 21.06.2018

Hummus eller choklad, choklad eller hummus, men jordnötssmör då? Nej alltså allt dessa är ju så otroligt goda så varför välja en, jag slår ihop dem istället! Vips så har jag en choklad, jordnötssmörshummus! 

Denna rackare tar i alla fall mig en sväng till himmeln och passar perfekt som ett mättande mellanmål eller som en efterrätt. Toppa med härliga bär eller frukter och annan favorit topping så har du en fin, hälsosam och mättande skål framför dig! 

 

chokladmellanmal

Choklad- och jordnötssmörshummus

Ca. 2 portioner

230 gram kikärter

1 grön banan

3-4 msk jordnötssmör

1 msk ceylonkanel

3 msk kakao

1 msk kokosolja

3 stycken dadlar/2 msk agavesirap

1 nypa flingsalt

chokladmellanmal1

Mixa alla ingredienser förutom flingsalt till en slät konsistens. Den ska vara rätt fast, men är den omöjlig att mixa kan du tillsätta mer kokosolja/vatten. Blanda i flingsalt och rör om. Toppa med valfri frukt/bär och annan favorittopping. Jag hade kanel och quinoapuffar.


Tacofisk i ugn

Skrivet av Dominique 19.06.2018

Det är inte ofta som jag äter fisk, och speciellt inte torsk. En dag fick jag för mig att jag skulle ge torsken en chans. Torsk är dessutom inte min favoritfisk och jag kan ha ganska svårt för fisksmak, förutom ugnslax och räkor. Hittade denna SF fisktaco-krydda och tänkte att detta kan ju inte bli helt fel. Helt fel blev det inte heller, speciellt med allt det goda jag åt till fisken. Nedan får ni ta del av ett snabbt recept på fisken och exempel på tillbehör.  

tacofisktpotatisnpotatisfisk

Sätt ugnen på 180 grader. Sätt fisken i en ugnssäker form och häl över citronsaft och tacokrydda. Sätt in i ugnen i ca.20 minuter. Strö över salt och dill då du tar ut dem från ugnen. 

Tillbehör: Skyn från fisken, sparris, sötpotatisnudlar, rostade kikärter och edamamebönor, avokado, sallad.

 


Sötpotatis-, och bönbrownies

Skrivet av Dominique 16.06.2018

Alltså dessa blev så farligt goda... Blir lika glad varje gång man hittar på något recept som bara innehåller nyttigheter och som smakar otroligt gott. Har länge varit sugen på att baka brownies på sötpotatis och bönor vilket jag en kväll tog tag i. Många tänker säkert vid det här laget att det inte kan vara gott.. liksom sötpotatis och bönor. Men verkligen, favoritmellanmålet just nu, ätit dessa i en vecka som mellanmål hehe. Dessutom håller du dig mätt i flera timmar tack vare de långsamma kolhydraterna och kakaon. Vill ni också äta näringsrika och goda brownies varje dag så ska ni definitivt baka dessa. Ett plus är att de är MF, GF och SF. Receptet kommer nedan. 

 

browniebrownie1brownie3

För 8 bitar brownies:

250 g sötpotatis

1/2 pkt Pirkkas vita bönor(115g)

1 msk stevia (eventuellt 2 msk om du inte använt proteinpulver)

1 skopa smaksatt proteinpulver(vanilj/choklad) eller 0,5 dl mandelmjöl/kikärtsmjöl/annan mjölsort

2 stora msk rå kakao

2 tsk kaffepulver(valbart)

1 tsk vaniljpulver/extrakt

1 ägg

0, 75 dl vätska(ex. vatten eller nötmjölk)

Kanel (valbart)

Valfri nötsort

Flingsalt

Sätt ugnen på 180 grader. Ångkoka eller koka potatisen och bönorna mjuka. Mixa sedan det med ägget och vätskan(använde stavmixer) till en jämn smet. Tillsätt vaniljpulver, stevia och proteinpulvret/mjölet och blanda om ordentligt. Lägg ut smeten på en bakplåt och tryck ut den så den blir ca. 1 cm tjock. Strössla över valfri nötsort(använde mandel) och kanel samt lite flingsalt. Lägg in i ugnen i ca. 40 min beroende på ugn. Färdigt!