HEADER ED 01 1

Pizzabotten på potatis och blomkål

Skrivet av Dominique 16.09.2018

Du som äter glutenfri kost och har svårt att hitta en matig och fluffig pizzadeg.. titta hit! Den här degen är gjord på inget mindre än blomkål och potatis som fått sin underbara gula färg från den antiinflammatoriska kryddan gurkmejan. Allt du behöver är en matberedare, ugn och ingredienserna nedan. 

 

pizzadegpotblomkikartpizza 1

2 stora portioner pizzabotten:

200g rå blomkål

200g potatis(ugnsbakad/kokad)

1 ägg

1 dl kikärtsmjöl

Salt och gurkmeja

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa alla ingredienser i en matberedare till en tjock smet. Bred ut på en ugnsplåt och förgrädda i ugnen i 20min. Ta ut pizzabottnen och lägg på valfri topping. Jag använde mig av tomatpuré, pulled oats, svamp, pesto och öljäst. Lägg in i ugnen i 10-15min till. 

 


Vegansk lila risifrutti

Skrivet av Erika 13.09.2018

Risifrutti var en stor favorit då jag var liten. Jag minns hur jag först åt upp sylten och sedan inte "orkade" med gröten. Idag tror jag att jag skulle göra tvärtom.

Nu köper jag inte risifrutti från butiken på grund av att den inte är vegansk och innehåller tillsatt socker. Till exempel alla Risifrutti original innehåller 6,7 % tillsatt socker. På deras hemsida kan man läsa att en risifrutti burk innehåller 5 sockerbitar om man räknar in all sorters socker (fruktos,laktos, sackaros och så vidare) men om man ser till det tillsatta innehåller den 3 sockerbitar.

Vill du läsa mer om deras sockerfilosofi kan du gå in på deras hemsida här.

Om du inte orkar läsa vidare och Risifrutti och socker så rekommenderar jag att du läser vidare för ett recept på min veganska risgrynsgröt , utan tillsatt socker med hela bär i användning. Du kan äta den på direkten som en varm rätt eller så om du klarar av att vänta kan du äta den exakt som man äter en Risifrutti, kall! Om du äter den kall kan det vara gott att röra upp den med en yoghurt innan. 

lilrisgrynsgrot

Vegansk lila risifrutti

4 portioner

 

2 dl risgryn

2 dl vatten

1 liter växtbaserad dryck

1 kanelstång

salt

1 dl röda vinbär

1 dl blåbär

 

Koka upp vatten. Tillsätt risgryn och låt koka i 5 minuter. Sänk temperaturen och tillsätt kanelstång och växtbaserad dryck i omgångar. Koka på svag värme i cirka 40 minuter. Mosa bären och blanda ner tillsammans med salt i gröten.

lilarisgrynsgrot 1

Raw blå bärskompott

Fyra portioner

1 dl blåbär

1 dl svarta vinbär

½ lime-saft och zest

 

Mosa bären tillsammans med limesaft och limezest. 

lilarisgrynsgrot


Blåbäret, en favorit bland många

Skrivet av Erika och Dominique 11.09.2018

Kategorier:
Taggar:

Blåbäret, mångas favoritbär. Varför är just detta bär så populärt må tro? Förutom dens naturliga sötma så bidrar den med en härlig blå färg som är en fröjd för ögat. Just nu växer bäret i nordens skogar. Tyvärr går mycket av bären till spilla eftersom det finns otroligt mycket av dem i våra skogar. Har du tid över så åk gärna ut och ta vara på blåbären innan det är för sent!

Bäret är rikt på antioxidanter, mineraler och vitaminer. Bland annat innehåller blåbär en hel del vitamin K och vitamin C samt lite av mineralerna järn och kalium. Antocyanin är en antioxidant som ger blåbäret dess härliga blåa färg. Den skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar och är inflammationshämmande. Dessutom är antioxidanten antocyanin bra för både dina ögon samt hjärnan. 

Har du dessutom problem med magen? Då har du ännu en större anledning till att käka detta bär. Det sägs nämlingen att färska blåbär har en lösande effekt vid magbesvär medan torkade blåbär och blåbärssoppa har en mer stoppande effekt vid till exempel diarré.

Vill du ha inspiration på hur du kan använda detta bär? Här kommer en lista

- Topping på gröt eller yoghurt

- I smoothie

- Blåbärsglass

- I salladen

- Vid bakning (plättar, muffins och så vidare) 

- Ät bara som de är

 ... Eller behöver du ett ordentligt recept så kika in dessa nötbollar med smak av blåbär och choklad eller kikärtspannkakor med en hint av blåbär.

blabar

 


Batatbädd med tonf*skröra

Skrivet av Erika 08.09.2018

Kategorier:
Taggar:

 Batatbädd med avokado skivor och en tonf*skröra, det bjuder detta inlägg på. 

Till att börja med ska du och jag reda ut varför tonf*skröra är skrivet med en stjärna(*). Detta recept ska efterlikna tonfisk i smaken men vara utan animaliska produkter, alltså vara vegansk. Därav den konstiga stavningen. Nu kanske du undrar varför jag som vegan vill hitta smaker som liknar de animaliska och det är en väldigt bra fråga. Ibland kan det vara roligt att experimentera med smaker från mat jag tidigare har ätit och att göra de veganska. De blir som en annan grejj då.

Att rosta batat i brödrosten är snabbt och smidigt. Denna rätt kan fungera exempelvis som förrätt eller som ett tilltugg.

tonfiskrora3

 

Tonf*skröra

1 paket kikärter

1 noriark

1 msk tahini

2 skivor citron

Salt

Vit- och svartpeppar


Hacka norin så fint du kan. Pulsa alla ingredienser i en mixer, det ska vara en grynig konsistens. Klar!

tonfiskroratonfiskrora1

 

Batatbädd

Batat


Skiva tunna skivor av batat på längden. Rösta i brödrost tills bataten är mjuk (för mig tog det 2 gånger på längsta tiden).

tonfiskrora2

Serveringsförslag

Avokado

Broccoligroddar

Ingefärspasta

tonfiskrora4

 


Veckolista Världen Runt

Skrivet av Erika och Dominique 06.09.2018

Kategorier:

Världen runt är veckans tema på foodly. Av den anledningen har vi fyllt i en veckolista med just världen som tema.

varldenrunt 1

Erika

1. Favoriträtt från en annan kontinent

Sushi. Det är en så enkel men god rätt som går att variera i smak i oändlighet. Dessutom gillar jag att det finns så många sätt att äta sushi på (troligen bara ett korrekt sätt haha) och det blir en upplevelse både i att tillaga sushi och att äta den.

2. Favoritdryck på stranden

Vattenflaska är alltid med då jag är till stranden så därför blir svaret vatten. Men visst kan en kall fruktig drink vara otroligt gott då man är på semester och ligger på en sandstrand!


3. Matstaden jag vill besöka

En stad jag har hört mycket gott om är Berlin. En stad där maten kommer från flera nationella kök. Dessutom om jag har förstått det rätt finns det oerhört många alternativ som vegan i Berlin.


4. En maträtt från asien/amerika/europa jag vill lära mig tillreda

Dumplings från asien är något jag ännu inte har testat men är otroligt sugen på. Jag gillar att testa på rätter som blir ett hantverk och som kräver en vetskap att göra.


5. Ett land jag vill besöka på grund av matkulturen

Det land jag skulle vilja besöka på grund av deras matkultur är Marocko. Då jag tänker på detta land ser jag många färger i maten, känner doften av olika kryddor och en gemenskap kring matbordet. Marocko är ett land med en matkultur inspirerad från många andra länder och det brukar ofta göra maten så mycket mer spännande! 


6. Maträtten som får mig att önska att jag var född i Italien

Pasta alla gånger. Hur häftigt skulle det inte vara om man skulle ha växt upp med att laga sin egen pasta från grunden och laga en fyllning/sås på färska kvalitets råvaror.


7. Min ultimata femrätters världsmeny 

-Vegansk ostbricka med handgjorda ostar

-Falafel och hummus

-Grönsaksgryta som äts med ett hembakat naanbröd

-Fruktskål med färska lokala frukter

-Vegansk gelato


8. Mitt favorit resemål

Italien! Jag älskar det faktum att vart du än går och äta (nästan) så får man god mat, plus att jag känner mig så välkommen i Italien.


9. Om jag skulle flytta till ett annat land skulle jag flytta till Italien

Denna fråga var nog en av de svårare. Om jag skulle flytta från Finland skulle det vara av orsaken att bara få vara och leva. Då skulle jag söka mig till en liten by nära medelhavet i Italien där jag skulle ha en egen trädgård utanför min mysiga stuga. Ett liv utan måsten och krav där jag skulle få spendera tiden med det jag älskar mest.


10. Min version av Eat-Pray-Love

Om jag skulle bege mig ut på en längre resa med ett större syfte skulle denna resa börja med att jag hoppar på ett plan till Indonesien. Äta färsk frukt och upptäcka långa varma stränder samtidigt som jag skulle njuta av naturen.

Därefter skulle jag bege mig till Afrika. Att få se djur jag aldrig ha sett förut i sin förhoppningsvis fria och trygga natur är något jag drömmer om och skulle få så mycket glädje av.

Jag skulle avsluta min resa med en låång roadtrip i syd Europa. Besöka vingårdar, äta god mat och bara njuta av medelhavsbrisen.

 

Dominique

1. Favoriträtt från en annan kontinent

Pizza. Den går att variera på flera olika sätt. Både genom att göra olika degar och fyllningar. 

2. Favoritdryck på stranden

Iskallt vatten med eventuellt citronsmak och mynta/citronmeliss och förstås massa is. 


3. Matstaden jag vill besöka

Den här var en svår fråga. Eventuellt Rom.. då skulle man antagligen få äta goda pizzor och eventuellt någon himmelsk pasta. Är själv inte någon pastamänniska men skulle man få smaka på någon ordentlig italiensk variant så skulle det säkert falla mig i smaken. 


4. En maträtt från asien/amerika/europa jag vill lära mig tillreda

Hemmagjord pasta skulle vara något. Det är väl inte allt för lätt. 


5. Ett land jag vill besöka på grund av matkulturen

Indonesien kanske.. Bali har alltid lockat mig och förhoppningsvis kanske man får åka dit någon gång. Jag gillar asiatisk mat och sedan är Bali känd för sina färggranna rätter så det skulle säkert vara häftigt. 


6. Maträtten som får mig att önska att jag var född i Bali

Alla deras härliga frukostar man ser på sociala medier och frukostmänniska som jag är så skulle det vara underbart. 


7. Min ultimata femrätters världsmeny 

- Bruschetta 

- Frittata eller någon variant av omelett/äggrätt

- Någon form av en örtig falafel 

 - Avokadomousse

- Sorbé av något slag


8. Mitt favorit resemål

Barcelona. Otroligt vacker stad. 


9. Om jag skulle flytta till ett annat land skulle jag flytta till Tyskland

Verkar vara ett land med där man hittar det mesta. Spännande kultur, mat och fina sevärdheter. Dock skulle något mera exotiskt land även vara härligt. 


10. Min version av Eat-Pray-Love

Min version skulle absolut kunna se likadan ut som Erikas..faktiskt. Måste vara tråkig nu och säga att så skulle jag också vilja ha det att se ut så. Man blir ju som man umgås hehe..


Mangoplättar med en hint av chili

Skrivet av Erika 04.09.2018

Mango plus plättar är lika med sant, det kan jag konstatera när jag lagar mangoplättar. Istället för att ha skivad mango som topping blandar jag ner mangon i plättsmeten. Det visar sig vara en riktig hit.

Smeten kryddar jag med lite chili som ger plätten en hetta som passar bra ihop med mangons sötma. Dessutom ser dessa plättar ljuvliga ut med sina gyllene gula färg och doften som sprider sig i köket då du steker plättarna är såå inbjudande.

Brukar du blanda ner någon frukt, grönsak eller annat i dina plättar? Dela gärna med dig om du har hittat en riktig favorit! 

mangoplattar1

Mangoplättar med en hint av chili

4 små plättar

 

100 gram färsk mango

½ dl kikärtsmjöl

½ tsk bakpulver

½ tsk psyllium

1 tsk chiafrön

1 nypa salt

1 krm chiliflingor

½ dl vatten

mangoplattar

Mixa mangon till en puré. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt mangopuré samt vatten. Stek i kokosolja på medelhög värme. Servera med t.ex. skivad mango och kokoschips.


Två olika sorters lins-, & bönbiffar

Skrivet av Dominique 02.09.2018

 Bönbiffar eller falafel är en av mina favoriter till jobbets lunchlåda. Älskar hur man kan variera dem med olika råvaror och kryddor samt göra olika sallader som tillbehör. Recepten får ni ta del av nedan. 

linserbiffarbiffbiff3

2 portioner bön och linsbiffar:

1 ägg

1/2 dl okokta beluga linser(första bilden)

230 gram svarta bönor(kokta)

2 msk öljäst

4 st soltorkade tomater

1 större champinjon

Smoked paprikakrydda, salt, peppar, vitlök, ceyennepeppar, persilja

 

2 portioner falafelbiffar:

1 ägg

1/2 dl röda linser(okokta)

230 gram kikärter(kokta)

2 msk öljäst

4 st soltorkade tomater

1 större champinjon

Smoked paprika krydda, curry, gurkmeja, ceyennepeppar, spiskummin, korriander/basilika, salt, peppar, vitlök

Sätt ugnen på 180 grader. Koka linserna mjuka och häll i en bunke/matberedare. Tillsätt bönorna, ägg och de övriga ingredienserna. Mixa i en matberedare eller med en stavmixer till en grynig massa. Ta en matsked och klicka ut lika stora klickar på en bakplåt. Platta till dem en aning så de får en rund form och lägg in plåten i ugnen i 15-20 min. 

Exempel på tillbehör: Pestosallad med rå blomkål, zucchininudlar, hackad sparris, spenat/ruccola och balsamico. och tomatsås(om du råkar ha).  

 

 

 

 

 

 


Grön smoothie till alla tillfällen

Skrivet av Erika 30.08.2018

Kategorier:
Taggar:

gronsmoothie4

 

Grön smoothie
1 apelsin

1 banan

1 avokado

Spenat

Basilika

1 msk hampapulver

1 tsk spirulina


Mixa alla ingredienser till en slät konsistens. Servera i skål med godheter från skåpet! (På bilden är smoothien toppad med jordnötssmör, blåbär, kokoschips, quinoapuffar, valnötter och lingonpulver)

 

gronsmoothiegronsmoothie1gronsmoothie2

 


Veganska ugnsbakade vårrullar

Skrivet av Dominique 28.08.2018

Det var länge sedan jag åt vårrullar men fick för mig en dag att jag skulle göra dem. De går att äta färska, fritterade eller ugnsbakade. Ugnsbakade är min favorit eftersom de får en härlig "crunch" och är ett hälsosammare alternativ till friterade vårrullar. Du kan dessutom variera fyllningen helt hur du vill. Jag valde Pulled oats, kryddade kikärter, morot och paprika samt örter. De är godast om du äter dem direkt från ugnen men går även att förvara i kylskåpet och äta nästa dag. De behåller inte sin vanliga "crunch" men riktigt ätbara ändå.

varrullarvarrullar5varrullar1

För 3 stycken vårrullar:

3 rispapper

2  nävar pulled oats(ingefära smak)

2  nävar kikärter

morot och paprika 

Färsk basilika eller koriander

Tacokrydda(SF)

vitlökspulver

spiskummin

salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Fukta en kökshanduk och lägg ut på bordet. krydda kikärterna med de kryddor du vill ha. I receptet kan du läsa vilka jag använde. Skala moroten och riv tunna strimlor med en skalare samt hacka paprikan i tunna skivor. Jag ångkokade även moroten och paprikan för att göra den mjukare. Det är en bra tips för att inte rispappret ska gå sönder p.g.a vassa kanter från grönsakerna. Häll upp varmt vatten på en tallrik(gärna med rundare kanter) eller en skål. Blötlägg ett rispapper i taget i ca.10 sek. Krama ur vattnet och bred ut rispappret på den fuktiga handduken. Fyll rispappret med fyllningen och rulla ihopsom en torilla. Lägg ut på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Pensla lite olja på rullarna(valbart) och sätt in i ugnen i 20-25 min.  

 

 


Knaprig sommarpizza

Skrivet av Erika 25.08.2018

Kategorier:
Taggar:

Sommaren börjar bli till höst, men en knaprig pizza med råvaror som du ännu hittar i ditt land eller i butik  kan förlänga den där känslan av underbara sommarkvällarna!

I detta inlägg delar jag med mig av en pizzabotten som blir otroligt knaprig och är fylld med smak. Att tänka på att pizzabotten även ska ha smak är viktigt enligt mig, annars blir pizzan lätt tråkig. Denna botten är gjord på durumvete vilket gör att den inte är glutenfri, men letar du såna recept hittar du det på vår blogg (till exempel här).

Fyllningen är en några av mina sensommar favoriter, potatis och tomat! Dessutom är det en sås med smak av senap på denna pizza och så toppad med färska örter, perfecto!

sommarpizza 3

Deg 1 ugnsplåt

25 g jäst

2 dl vatten, 37 grader

4 ½  dl durumvetemjöl

1 tsk  salt

1 tsk bakpulver

2 msk olivolja

1 msk timjan

1 msk oregano

 

Sås

½ burk havre fraiche

1-2 msk senap

Pepparmix

Lökpulver

Salt


Fyllning

Nypotatis

Tomat

Vitlök

Salladslök

Dill

Gräslök


Börja med degen. Mät upp vattnet (37 grader) och blanda i smulad jäst. Blanda ner kryddor samt olja. Blanda ut bakpulvret i mjölet och tillsätt därefter lite mjöl i taget till vattnet medan du rör om. Börja knåda då degen börjar bli fast och knåda för hand i 10 minuter samtidigt som du häller i mjölet lite i taget. Degen ska vara lite lite klibbig. Sätt skålen i en plastpåse och låt jäsa i 1 timme.

Medan du väntar på degen kan du tillaga såsen och förbereda grönsakerna. Blanda ihop alla ingredienser till såsen och krydda enligt önskan. Skär potatisen i tunna skivor, halvera tomaterna, hacka löken i ringar och finhacka vitlöken. 

När degen har jäst klart är det dags att kavla ut den. När du har en tunn pizzabotten, bred ut såsen på degen och tillsätt grönsakerna. Grädda i ugn på 270 grader i 10 minuter. Servera med färsk hackad dill och gräslök.

sommarpizzasommarpizza 1

sommarpizza 4


Bloggträff med Foodly och Sevendays

Skrivet av Erika och Dominique 23.08.2018

Kategorier:

Förra veckans fredag var vi på bloggträff med Foodly och Sevendays. Foodly och Sevendays är som bloggportalsyskon och ordnade tillsammans en kväll att träffas för sina bloggare. Värdar för kvällen var Sofie Sergelius som är Foodlys projektledare och Julia Holmqvist som är medieproducent för Sevendays.

Kvällen ordnades vid Faros som är en restaurang belägen vid strandlinjen i Vasa. Faros historia började 1989 då ett fyrskepp ankrade vid Fiskstranden i Vasa och därmed öppnade restaurangen. Sedan dess har skeppet fått flera ansiktslyft och nytt för i år är FYR. FYR är Faros andra matsal stationerad på land med en vacker utsikt ut över vattnet. Det var i byggnaden FYR som vi fick spendera vår kväll tillsammans och njuta av en trerätters middag.

bloggkvall 3

Kvällens meny var sofistikerad med naturen i fokus. Eftersom Erika är vegan fick hon en vegansk meny som även var välplanerad med en del överraskningar.

Kvällens meny:
Carpaccio Black Angus med balsamico, ruccola, pinjenötter och parmesan

Stekt sik med citron-hollandaise och potatissallad

Trilogi -vanilj, choklad och blåbär

 

Kvällens vegan meny:
Råraka med tångkaviar, pepparrotskräm och örtsallad

Rostad batat med quinoa, paprika, portabello, spenat och mynta raita

Vanilj pannacotta med bär

bloggkvall 1 1bloggkvall 2 1bloggkvall 4

Efter att vi avnjutit en god middag och fått lära känna nya människor var det dags för en frågesport. Temat var bl.a. mat, influencers och kvällens bloggportaler. Tyvärr tog vårt lag inte hem vinsten, men roligt var det och att det är program vid en middag är alltid ett stort plus.

Då kvällen började lida mot sitt slut vandrade vi båda hem med varsitt paraply och lika glada båda två över att få blogga för Foodly! 

 

Ett STORT tack till alla bloggare, Foodly, Sevendays och Faros för en fantastisk kväll!

bloggkvall 5


Syrlig rödbetssallad med äppel, rödlök och vitkål

Skrivet av Dominique 21.08.2018

Till midsommaren gjorde jag en fräsch rödbetssallad som tillbehör till all annan god mat som serverades. Den blev väldigt fräsch och färggrann, som ni ser. God till grillat eller bara som tillbehör till annan god mat. Nedan ser ni en bild av en sorts bowl jag gjorde dagen efter midsommar då det lämnat lite över. Den här kan du för övrigt absolut slänga ihop till villaavslutningen!

 

rodbetssalladbowl

1 stor skål rödbetssallad:

300g klyftade och kokade (tinade frysta) rödbetor

1 stor eller 2 små äppel

1 medelstor rödlök

3 stora nävar strimlad vitkål

0,25 dl äppelcidervinäger

0,25 dl citronsaft

1-2 msk balsamico

2 nävar färsk persilja

2 nävar spenat 

Salt och peppar

Grovhacka alla ingredienser och mixa i en matberedare till en grov röra. Smaksätt med citronsaft, äppelcidervinäger och balsamico samt salt och peppar efter behag. 

 


Morotsglass med banan och hallon

Skrivet av Dominique 18.08.2018

Nice cream, en personlig favorit alla dagar i veckan. Jag fick plötsligt en tanke på att göra glass på fryst morot. Vissa gör ju morots smoothies så varför inte en glass? Värt att testa tänkte jag. Sagt och gjort och det blev riktigt bra dessutom. Inte allt för söt men tillräckligt för min smak, dessutom fullproppad med näring. Receptet kommer nedan. 

nicecream5nicecream6nicecream7

1 portion nice cream:

2 nävar hackad blomkål(fryst)

1/2 banan

2 nävar babymorötter(frysta)

1 näve hallon

1 näve cashewnötter(blötlagda)

1 tsk kanel

1/2 tsk kardemumma

1/2 msk stevia eller 1-2 dadlar

1/2 skopa proteinpulver(vanilj)

1/2 dl mandelmjölk

Topping: 1/2 tsk rå lakritspulver, 1 tsk kakaonibs(valbart)

Hacka blomkålen och banan och frys in i 6 timmar. Babymorötterna var färdigt frysta då jag köpte dem. Blötlägg cashewnötterna i kallt vatten i 6 timmar. Mixa allting i en matberedare med de övriga ingredienserna. Toppa med ex. lakritspulver och kakaosnibs.