HEADER ED 01 1

Kikärtsbollar med smak av kakdeg och kaffe

Skrivet av Dominique 24.05.2018

Kikärtsbollar är väldigt populära just nu och passar perfekt som mellanmål för att hålla blodsockret i schack. Ett bra mellanmål borde innehålla fett, protein och kolhydrater(enligt mig) vilket dessa "kakdegsbollar" bidrar med. Här nedan kommer mitt recept.

bonbollarbonboll3bonbollar1

4 st. kikärtsbollar:

1,5 dl kikärter

1 msk jordnötssmör/näve nötter

1 msk proteinpulver/mandelmjöl/havregryn

1/2 tsk vaniljpulver/extrakt

1/2 tsk kardemumma

1/2 tsk kanel

2 msk starkt kaffe

Mixa allt i en matberedare till en grynig massa. Blir den för torr så tillsätt en till två matskedar vätska. Ta hjälp av en tesked för att få upp massan från burken. Rulla 4 medelstora bollar och rulla sedan i exempelvis lakritspulver eller ät dem som de är.

De här kryddorna ger en härlig sötma samt antioxidanter på köpet och det smakar verkligen inte kikärtor. Lakritspulver är dessutom väldigt sött till smaken, tack vare det behövs ingen extra sötning. Om du inte har lakritspulver hemma skulle jag eventuellt söta med lite stevia i smeten. Lägg bollarna i en burk och ha i frysen. Perfekta att bara ta fram och värma i mikron i 20 sekunder och sedan färdiga att äta. Du kan även ta dessa från frysen och ha i rumstemperatur/kylskåp i ca.2 timmar så de får tina. Alltså fungerar de att ha med i ryggsäcken om du är påväg någonstans. De går även bra att äta bara som de är men jag föredrar dem halvfrusna


Melondags med breakfast to dinner

Skrivet av Erika och Dominique 22.05.2018

Melon, som tro det eller ej, är en typ av gurkväxt och något många förknippar med sommar eller resor utomlands. Det finns flera olika sorter av frukten och de vanligaste är kanske vattenmelonen och honungsmelonen men det finns även bland annat cantaloupmelon, galiamelon och grodskinnsmelon. Det sist nämnda var något som var nytt i bådas öron och något ingen av oss ätit förut. 

Melonen för övrigt består mestadels av vatten. Därför är det en bra idé att äta dem sommartid då du svettas mer och har ett lite ökat behov av vätska. Det gemensamma med melonerna är att de innehåller en hel del c-vitamin men även vitaminerna A och B6,  kalium, fiber och antioxidant lykopen. Det är främst de med rödare fruktkött som innehåller lykopen som gör under för din hud. Den melon som sägs ha mest smak är galiamelonen som har orange-aktigt fruktkött. Här nedan ger vi tips på vad du kan använda melonen till;

 - Tillbehör i sallad

- Grillad melon

- Fruktspett

- Isglass/ sorbé

- Iskuber

- Tillbehör i smoothie

- Skivade melonbitar

- Ugnstorkad melon 

 

melon 1

melon1 1

 


Guldpaj till picknicken

Skrivet av Erika 19.05.2018

Kategorier:

Alla som älskar paj räcker upp en hand! Bra, då är vi överens om den saken!

Här kommer ett recept på en paj som är vegansk och blir glutenfri ifall du byter ut havregrädden i stanningen till ett glutenfritt alternativ (t.ex. soyagrädde). Med gurkmeja i pajdegen får den en härlig gul färg och med gröna grönsaker blir det en underbar kombo. Denna paj kommer definitivt hänga med på framtida picknickar i sommar! 

paj2

Pajdeg

2 ½ dl kikärtsmjöl

1 dl teffmjöl

1 tsk bakpulver

1 msk olivolja

1 ½ dl kallt vatten

Salt

Svartpeppar

Gurkmeja

 

Fyllning

1 selleristäng

 vitlöksklyfta

1 vitlök

1 stor potatis

1 champinjon

ca 10 små brocolibuketter

soltorkad tomat

 

Stanning

2 dl havre matlagningsgrädde

1 dl riven växtbaserad ost

1 ½ msk kikärtsmjöl

salt

Svart- och vitpeppar

 

Börja med pajdegen genom att blanda de torra ingredienser, rör sedan ner olivolja och vatten. Smörj en form med olivolja och tryck ut pajdegen. Nagga degen och förgrädda i ugn på 150 grader i 10 minuter. Låt svalna innan du fyller pajen.

paj1

 

Medan du väntar på att pajdegen ska svalna hacka grönsaker i tunna skivor. Placera ut skivorna på den svala pajdegen.

Blanda ihop ingredienserna för stanningen och häll över pajfyllningen. Strö över riven ost och grädda i ugn i ca 1 timme eller tills grönsakerna är önskad konsistens.

paj

Servera pajen med t.ex. persilja, färsk spenat, näringsjäst och chili flingor.

paj4


Fylld hassel­backs­aubergine i tomat­sås

Skrivet av Erika 17.05.2018

Kategorier:

Att hasselbacka är något jag har alltid förknippat med potatisen, men så tänkte jag att nu är det dags att börja hasselbacka andra grönsaker. Sagt och gjort, den utsatta blev auberginen! Dessutom ville jag fylla auberginen med något samt låta den småputtra i en härlig tomatsås. Resultatet? En helt underbar värmande maträtt! Recept kommer här: 

hasselbackaubergine

Fylld hasselbacksaubergine i tomatsås

 

1 stor aubergine

Spenat

 

Ärtkross

2 dl ärtor

1 avocado

Koriander

Citronsaft

Salt 

Svartpeppar 

Chili

 

Tomatsås

1 burk krossade tomater (Mutti är min absoluta favorit!)

1 vitlöksklyfta

1 lök

2 selleristänger

Grönsaksbuljong

Cayenne-, svart-, vitpeppar

Salt 

Chili

Gurkmeja

 

Växtbaserad ost

Färsk basilika

Solrosfrön

Växtbaserad fraiche

Quinoa

 

Krossa ärtor, avocado, halva vitlöken, koriander, citronskiva, salt, svartpeppar och chili.

hasselbackaaubergine2

Hasselbacka auberginen genom att skära tunna skivor utan att skära helt igenom. Ett tips är att lägga auberginen mellan t.ex. två skärbräden så du inte kan skära rakt igenom.

Stek lök, halva vitlöksklyftan och selleri. Tillsätt tomatkrossen och koka upp tillsammans med grönsaksbuljong och kryddor.

Lägg spenat på botten av en ugnsform. Lägg auberginen på spenaten och fyll den med ärtkrossen. Häll över tomatsåsen och toppa med riven växtbaserad ost. 

hasselbackaaubergine4

Grädda i ugn på 150 grader i ca. 1 timme eller tills auberginen är mjuk. Toppa med färsk basilika, rostade solrosfrön och en klick fraiche. Jag hade även quinoa som tillbehör.

hasselbackaubergine1


Den gröna pärlan

Skrivet av Erika och Dominique 15.05.2018

Denna råvara gillar vi båda extra mycket och är något vi äter av flera gånger i veckan. Det vi pratar om är alltså det som prinsessan låg på och blev gul och blå av, ärtan!

Vi båda brukar utgå från frysta inhemska ärter eftersom de är billiga och innehåller lika mycket näring som färska, om inte till och med lite mer. Vilken näring innehåller då denna lilla gröna pärla? Jo, ärtan innehåller rikligt med c-vitamin, folat samt k-vitamin. Den innehåller även mineralämnen så som fosfor, järn och zink. Förutom det så är ärtan protein-,och fiberrik

Ärter är en enkel råvara att tillsätta i dina maträtter för att öka näringsinnehållet och tillför en god sötma. Här nedan tänkte vi göra en lista med några exempel på hur och till vad du kan använda ärter till;

- ärthummus

- tillbehör i en gryta/sås/gratäng

- ärtglass

- tillbehör till en omelett

- grönsaksbiffar

- ingrediens i bröd

- smoothiebowl

P.S Det finns både gula och gröna ärter. Det är en liten näringsskillnad mellan dem men annars ganska samma. 

art

 

 

 

 

 


Nöt-, och havrekex utan tillsatt socker

Skrivet av Dominique 13.05.2018

De här nöt-, och havrekexen blev verkligen goda och är perfekta att stoppa ner i väskan då du behöer ett mellanmål då du är på resande fot eller bara annars i vardagen. Varför inte baka någora till picknick-korgen också? De bjuder även på en härlig smak av kanel, kardemumma, vanilj och även en hint av kokos. Receptet kommer nedan.

notnotknotkenotkexnotkex1

Till 4 stycken kex:

1 dl havregryn + 1,5 dl vatten + en nypa salt

1 näve hackade cashewnötter/jordnötter

1/2 skopa vanilj proteinpulver

1/2 tsk kanel

1 krm kardemumma

1/2 tsk vaniljpulver/vaniljextrakt

1 tsk stevia

Topping:

flingsalt(valbart)

kokosolja

Sätt ugnen på 200 grader. Mikra havregrynen till en tjock smet. Blanda i alla de övriga ingredienserna. Klicka ut 4 stycken bollar på ett bakplåtspapper. Tryck ut bollarna med en gaffel så de blir ca.1 cm tjocka kex. Pensla på ett tunt lager med kokosolja och strö över lite flingsalt. Grädda i ugnen i ca.30-40 min tills de blir knapriga. Färdigt!


Frukostmuffins i mugg

Skrivet av Dominique 10.05.2018

Har länge varit sugen på att laga frukostmuffins i mugg eller mera som cupcakes. Dessa blev så otroligt söta så jag nästan inte ville äta dem utan bara ha dem som prydnad hehe... Nåväl,  söta och goda blev dem! Perfekt om du vill bjuda din vän/partner på en lite annorlunda frukost! Receptet är dessutom busenkelt, winwin! Jag hade en större storlek av kaffekopparna men går säkert att laga i mindre koppar också. Så lyxa till det i helgen med lite frukostmuffins i mugg!

smet

muffincup

breakfastcup

För två stora cupcakes:

4 ägg

2 dl kikärtsmjöl

1 skopa proteinpulver med smak av capucchino eller vanilj(hade capucchino)

1,5 dl hallon

1 dl mandelmjölk

1/2 tsk vaniljpulver

1 tsk kanel

1/2 tsk kardemumma

2 tsk bakpulver

kokosolja

Sätt ugnen på 180 grader. Doppa ett hushållspapper i lite kokosolja(rumstemp.) och smörj kaffekopparnas insida ordentligt. Vispa äggen med elvisp. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör sedan ner äggen i smeten. Fyll kaffekopparna och toppa med hallon. Lägg in i ugnen i 30 min. Ät dem varma med en klick kokosgrädde/växtbaserad yoghurt eller lyxa till det med glass!

 

 


En lunchskål med fem komponenter

Skrivet av Erika 08.05.2018

Idag vill jag dela med mig av min lunchskål och några tips kring denna.

Mina lunchskålar har ofta ett frö som grund som innehåller många goda näringsämnen. En favorit är quinoa som du kan läsa lite mer om här, men jag brukar även använda mig av bovete, hirs o.s.v.

Den andra komponenten i min lunchskål är grönsaker. Jag älskar råa grönsaker och hackar oftast ner råa grönsaker, men ett tips till dig som inte är en lika stor beundrare av råa grönsaker: Massera dem mjuka i en olja med kryddor. Då behåller du näringen i grönsakerna samtidigt som de blir lite mjukare att äta, plus får mer smak av kryddningen.

Den tredje komponenten är en röra av något slag. Idag blev det en ärthummus som innehåller mycket proteiner från kikärtorna, men även en fraiche, vego majo o.s.v brukar dyka upp. 

Den fjärde komponenten som nyligen har flyttat in i mitt kök är de mjölksyrade grönsakerna. Jag har syrat egna grönsaker en gång, och visst var det roligt men då jag upptäckte hur pass billiga de färdiga syrade grönsakerna är i butiken var det mycket roligare (köp den ekologiska!). 

Och tillslut, toppa med favoritkryddor samt något frö (solrosfrö, linfrö, sesamfrö..) eller nöt (val-, cashew, pekannöt)

 

lunchskal2

Exempel på en lunchskål

Grönsaker ur kylskåpet

Ta dina favorit grönsaker, eller bara de grönsaker du vill slippa ur kylskåpet. Hacka tunna skivor/bitar och massera i olivolja, salt och peppar tills de mjuknar. 

Quinoa

Koka quinoa enligt instruktioner på paketet. Krydda med dina favoritkryddor.

Ärthummus

Recept hittar du här och där

Mjölksyrade grönsaker

Du kan mjölksyra dina egna grönsaker, men är du mot det latare hållet så  finns dem även att köpa i grönsakshyllan för en förmånlig peng!

Nötter/frö och favoritkryddor

masserde gronsaker

luncskal1


Guldpuré med vitlök och örter

Skrivet av Dominique 06.05.2018

Jag och min syster hade gjort batat i ugnen för någon helg sedan och det lämnade några bitar över som sattes i kylskåpet. På söndagen funderade jag vad middagen skulle bli och vad veckans kommande matlådor skulle bestå av. Hittade även några vanliga ugnspotatisar som nästan glömts bort från torsdagens mat så fick idén om att göra en pure av alltihop. I kylen hade jag även en halv vitkål som stod och väntade på att ätas upp. Vips så hade jag en potatis och vitkålspuré. 

restervitkalpuremaltid

4 portioner puré:

1 stor sötpotatis

1/2 vitkålshuvud

1 tsk gurkmeja

1 tsk curry

1 stor pressad vitlöksklyfta

dragon/persilja

örtsalt och peppar

Skiva potatisen och lägg i ugnen på 200 grader i 25-30minuter, alternativt koka potatisen mjuk. Hacka vitkålen och koka den mjuk i en kastrull med mycket örtsalt. Häll bort det mesta av vattnet och tillsätt potatisen, Mixa allt med en stavmixer, blanda ner kryddorna och mixa/rör om med en slev. Färdigt!

P.S skulle säkert vara gott att blanda ner lite havrefraiche/kokosgrädde i purén. Du kan också byta ut kycklingen mot t.ex. tofu, fisk eller varför inte rostade kikärter? Och förstås en god sallad till. 

 

 

 


Den stinkande rosen

Skrivet av Erika och Dominique 04.05.2018

Taggar:

Vitlöken, vår favorit bland lökväxterna. Den härstammar från centralasien och fick öknamnet den stinkande rosen av grekerna. Det gick så långt att under 1500-talet blev vitlöken impopulär på grund av dens lukt, men fick en comeback igen på 1900-talet och har hängt med sedan dess.

Varför vill vi då ge denna lilla vita sak extra uppmärksamhet? Till att börja med så är vitlöken i säsong nu under Maj månad, så just nu är det perfekt att köpa den närodlade vitlöken! Dessutom innehåller vitlöken en hel del c-vitamin och vitamin b1 samt mineralämnena fosfor, kalium, kalcium och selen. Några hälsofördelar du får av att äta vitlök är följande: 

- Sänkt blodtryck

- Fungerar antiinflammatoriskt i kroppen

-Ökar insulinkänsligheten

För att få ut det allra bästa ur vitlöken löns det att krossa eller pressa den. Dessutom förstörs vitlökens hälsoeffekter vid upphettning så släng gärna i den vid slutet av matlagningen. Alltså, ha alltid färsk vitlök hemma så du kan t.ex. laga en smarrig hummus.

 vitlok1

vitlok

 

PS. En liten fun fact. Vi har hört att vitlöksdoften ska hålla borta fästingar och andra insekter. Värt att testa kanske? 

 

 

 


Quinoa grönsaksbollar

Skrivet av Erika 02.05.2018 | 1 kommentar(er)

Har det lämnat en burk med kokad quinoa i kylen som du inte vet vad du ska göra med? Då är dessa quinoabollar ett perfekt sätt att gömma undan quinoan i matlagning. Grönsaksbollar/biffar är även ett perfekt sätt att använda rester av grönsaker eller grönsaker som håller på att bli dåliga. Ett till tips är att laga en så stor mängd att du kan frysa ner bollarna och ta fram vartefter.

quinoabollarlunch

Quinoa grönsaksbollar

Ca 20 stycken

3 dl quinoa

2 morötter

3 champinjoner

1 lök

1 vitlöksklyfta

2 msk psyllium

Dill

Kryddor: Salt, svart- och vitpeppar, gurkmeja, chiliflingor

 

Koka quinoa enligt instruktioner på paketet, låt svalna. Skala morötterna och riv i en matberedare tillsammans med champinjoner, lök och vitlök. Tillsätt kryddor, quinoa, dill och mixa till en smet. Tillsätt psyllium. Forma till passliga bollar och stek i kokosolja på medelhög värme.

quinoabollar

Servera quinoabollarna t.ex. med en röda linser, spenat, broccoli, soltorkad tomat-blandning, avocado och en klick fraiche. quinoabollarlunch1


Chokladmunkar

Skrivet av Erika 29.04.2018

Valborg och första maj firande är på kommande och då hör ju munkar till. Visst är de sockriga munkarna goda men nu tänkte jag dela med mig av ett alternativ till de söta munkarna. Dessa munkar innehåller inget tillsatt socker (förutom det i mörkchokladen), är inte friterade och dessutom är de glutenfria. Så för dig som vill hugga in eller bjuda på en lite annorlunda munk denna första maj så är detta recept ett alternativ. Vill du ändå få lite mer sötma kan du tillsätta t.ex. agavesirap, kokossocker.

 

donuts

Chokladmunkar

ca. 7 stycken

 

1 dl kokosmjöl

1 dl mandelmjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk psyllium

1 banan

½ dl kokosolja

en nypa salt

en skvätt vatten

80 gram mörkchoklad

kokosflingor

 

Blanda de torra ingredienserna samt 2 rader hackad choklad. Mixa bananen slät tillsammans med kokosoljan och blanda sedan med mjölblandningen. Tillsätt vatten så degen blir en aningen fuktig. Forma degen till ca. 7 runda bollar. Platta ut, tryck ut en ring i mitten (jag använde mig av halsen på en tom plastflaska) och forma till en slät munk. Grädda i ugn på 150 grader i  cirka 15 minuter. Låt svalna.

Smält resten av chokladen i vattenbad. Ringa över den smälta chokladen över munkarna och då chokladen har svalnat toppa med kokosflingor. 

donuts1


Fylld aubergine ala breakfast to dinner

Skrivet av Dominique 27.04.2018

Fylld zucchini och paprika i all ära men fylld aubergine tog nog hem priset den här gången! Jag och erika träffades och diskuterade igenom lite matideér till bloggen och så kom aubergine på tal. Funderade en stund och kom fram till att jag inte minns när jag skulle ha ätit aubergine sist. Visst har jag tittat på aubergine i butiken men aldrig riktigt kommit mig för att köpa hem det. Fråga mig inte varför haha. Nåväl, då jag var i butiken så åkte auberginen ner i varukorgen och jag ångrar mig verkligen inte. Helt klart en ny favoriträtt! Receptet hittar ni nedan.

auberginefyllda1fylldamaltid2

Till två fyllda auberginhalvor:

1 medelstor aubergine

1/2 pkt pulled oats

1,5 dl kidneybönor

1 ägg

1 stor vitlöksklyfta

smoked paprikakrydda

spiskummin

2 msk tacosås

salt och peppar

persilja

Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort fruktköttet med en kniv och gröp ur med en sked. Sätt de övriga ingredienserna förutom ägget i en mixar och mixa till en grynig massa. Fyll auberinhalvorna med röran. Vispa ett ägg med en gaffel och häll över. Jag brukar inte ha ost hemma men annars kan du sätta ost istället för ägg. Till detta åt jag en quinoa och spenatröra med sojagurt, ärter, paprika och förstås näringsjäst som topping!