HEADER ED 01 1

Kladdkaka utan dess like

Skrivet av Erika 07.11.2018

Kategorier:

Kladdkakans dag den 7 november!

Kan denna dag firas på ett bättre sätt en att vi delar med oss av ett recept på en gudomlig kladdis som du får baka till kvällen? Tror inte det! Dessutom är denna goding vegansk, glutenfri om du väljer GF havremjöl och utan vitt socker ifall du väljer en mörkchoklad utan tillsatt socker.

Denna kladdkaka är jag faktiskt riktigt stolt över och den kommer hänga med på många fester, kalas och stunder då något gott skulle passa in. Dessutom är den väldigt kraftig både i smak och mättnadskänsla. 

kladdkaka 1

Kladdkaka


230 gram kikärter+150 gram aquafaba (1 tetra burk)

12 stycken dadlar

½ dl neutral olja

1 dl kakao

2 dl GF havremjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk pofiber

Några droppar vaniljarom

1 nypa flingsalt

200 gram 70% mörkchoklad

 

Gör såhär:

1. Mixa ihop kikärter, aquafaba, dadlar och olja

2. Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ner i smeten

3. Smält chokladen genom vattenbad/i ugn och tillsätt i smeten

4. Klä med bakplåtspapper och smörj en liten form med avtagbara kanter

5. Grädda i ugn på 150 grader i 35 minuter

6. Då kakan har svalnat, sila över kakao för extra chokladkänsla

kladdkaka


Kakaon

Skrivet av Erika och Dominique 06.11.2018 | 2 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Det bruna pulvret kakao kommer från ett träd som tros härstamma från amazonas.  Många idag är välbekanta med kakaon och förknippar det oftast med chokladplattor, goda chokladkakor, muffins och andra godsaker. Visste du dock att det finns två olika varianter av kakao? En billigare variant som är upphettad samt en raw-variant som är framställd av en kallpressmetod. Den sist nämnda varianten gör det möjligt för kakaon att behålla sina näringsämnen som annars förstörs vid upphettning.

Hälsofördelar med raw kakao är bland annat att det innehåller flavonoider som skyddar hjärtat, gör gott för minnet och även håller din hud ung. Är du trött och hängig under eftermiddagen? Ta gärna en bit (minst) 70% mörkchoklad och bli lite gladare. Kakaon innehåller nämligen må-bra substansen serotonin samt magnesium som kan minska tröttheten. Ska du baka något i ugnen så kan det lönas att använda den redan upphettade varianten men om du bakar utan ugn så kan du med god anledning använda råa varianten. Kakaon är besk i smaken men blandar man den med sötare råvaror så får du en gudomlig smakupplevelse.

 

Här nedan tipsar vi på användningsområden för kakaon:

- I gröten / yoghurten

- Rawbars / bollar

- I smoothien

- I din hemmagjorda nice cream

- Varm kakao 

- Övriga bakverk som muffins, kakor och kex

 kakao 1

 


Coleslaw med smak av dijonsenap

Skrivet av Dominique 04.11.2018

Kategorier:
Taggar:

Många anser nog att det är jobbigt att stå och hacka grönsaker till sina maträtter var och varannan dag eftersom de så snabbt blir dåliga. Därför är det lätt att  istället skippa dem helt av bekvämlighetsskäl. Denna coleslaw håller dock flera dagar i kylskåpet samt lätt att tillaga så nu har du ingen orsak att skippa grönsakerna. Dessutom lite mera spännande och näringsrik än endast gurka, tomat och isbergssallad. 

coleslaw

4 portioner coleslaw:

1 paprika

1 stor morot 

1/3 av en hel vitkål

1 msk dijonsenap

1,5 dl valfri yoghurt (använde sojagurt)

 1 msk äppelcidervinäger(valbart)

Salt och peppar

Gör såhär:

1. Riv vitkålen och moroten fint.

2. Strimla paprikan i smala remsor med hjälp av en kniv.

3. Blanda äppelcidervinäger med yoghurten och dijonsenapen. Älskar du senap så lägg en extra matsked men senapen är smakrik i sig så jag ansåg att det inte behövdes mer för egen del.

4. Blanda röran med salladen och salta och peppra salladen efter egen smak. Håller i kylskåpet i cirka 4 dagar.


Pumpapesto

Skrivet av Dominique 01.11.2018

För ett ta sedan ville jag lysa upp vardagen lite med en härlig, färggrann lunch med massa spännande ingredienser. Mat för mig ska inte alltid bara ätas upp i all hast utan får gärna vara spännande både för smaklökarna och ögat. Kanske du också är likadan? Eftersom pumpan är billig just nu så fick den vara huvudingrediensen. Resultatet blev en purépesto gjord på pumpa och pumpakärnor. Huvudingredienserna fick även sällskap av persilja, citron och chili. Hur spännande låter inte det? Receptet kommer nedan. 

pumpapestopumpapesto1pumpapesto2

Till 4 portioner;

400g pumpa

6 msk pumpafrön / 4 msk pumpakärnssmör

2 stora nävar färsk persilja

1 stor vitlök(pressad)

1 msk citronzest + några skvättar citronsaft

2 tsk chili-flakes

2/3 tsk ingefärapulver

 1 tsk gurkmejapulver

Salt 

Citronpeppar

 

Gör såhär:

1. Koka/ångkoka pumpan mjuk. 

2. Riv skalet från en hel citron och pressa saften från en halv citron. 

3. Mixa sedan alla ingredienser i en matberedare eller med stavmixer och förvara i en glasburk. 

 

 


Lifehacks i köket

Skrivet av Erika och Dominique 29.10.2018

Kategorier:
Taggar:

Som ni kanske förstått så spenderar vi en hel del av vår fritid i köket. Under den tiden hinner man komma på saker för att underlätta matlagningen/bakningen. Vi tänkte därför vara snälla mot er kära läsare och dela med oss av några tips och trix för att underlätta vardagen. 

 

Erikas & Dominiques lifehacks i köket:

1. Köp gärna ekologiskt och slipp skala dina råvaror som exempelvis potatis, äppel och rödbeta. Enda du behöver göra är att tvätta råvarorna noga. Du sparar tid och får i dig mera näring på samma gång genom att äta allt av råvaran. Ha ett extra öga på om vissa delar av råvaran är giftig som exempelvis rödbetsblasten(i större mängd).  

2. Laga större mängder mat och frys ner eller förvara i matlådor i kylskåpet. Lätt att bara värma  upp dagen efter då tiden är knapp och orken inte finns.

3. Fyll frysen med frysta örter. Billigare och piffar upp vilken maträtt som helst. 

4. Slipp gråtkalas och ställ löken i frysen i 5-10 min innan "hackningen". 

5. Vill du slippa grönkålens sträva smak så köp färsk kål, finhacka den och frys ner. Tinas snabbt upp i rumstemperatur och blir betydligt mindre sträv men behåller sin fluffighet. 

6. Gör inlagd rödkål och lök. Betydligt godare och mer spännande för smaklökarna. Alternativt massera dina grönsaker med olja, kryddor och vinäger. 

7. Marinera dina bönor/kikärter för extra smak.

8. Koka ägg och förvara i kylen i 3-4 dagar. 

9. Frys ner dina frukter/grönsaker som håller på att bli gamla. Kan användas senare i smoothies och soppor. 

10. Se till att alltid ha basråvaror hemma så du bara enkelt och snabbt kan slänga ihop något om du har bråttom eller tom kyl. Här hittar du vårt tidigare inlägg om de råvaror som vi alltid ser till att ha hemma för mera inspo.
dominiqueocherika


Morotsgröt med rörda lingon och rostade pumpafrön

Skrivet av Erika 27.10.2018

Kategorier:
Taggar:

Morotsgröt, en snabblagad (och billig) lunch. Gröten är ju verkligen en favorit hos oss och här har jag försökt göra en mer matigare variant genom att tillsätta morot i gröten. Resultatet är en krämig gröt som serveras med rörda lingon och rostade pumpafrön, så otroligt gott! 

morotsgrot1

Morotsgröt med rörda lingon och rostade pumpafrön

1 portion

 

1 ½ dl havregryn

1 stor morot

3 dl Växtbaserad dryck

Salt

Gurkmeja

Pumpafrön

Lingon (färska eller frysta)

Ceylonkanel

 

Gör såhär:

1. Om du har frysta lingon tina upp dem. Krossa lingonen med en gaffel och krydda med kanel.

2. Riv moroten fint och blanda ner i en kastrull tillsammans med havregryn, salt, gurkmeja och vätska. Koka på låg värme i ca. 10 minuter eller tills du har en perfekt krämig konsistens.

3. Rosta pumpafröna i en torr panna på hög värme, här gäller det att hänga med så du inte bränner fröna! 

 

Ät som sådan tillsammans med fröna och lingon eller så kan du tillsätta växtbaserad dryck!

morotsgrot

morotsgrot2


Havtorns vispgröt, klappgröt eller trollgröt?

Skrivet av Erika 25.10.2018

havtornsvispgrot 1

Havtorns vispgröt

ca 4 portioner


1 liter vatten

3 dl havtorn

2 dl mannagryn

½ tsk salt

1 tsk kanel

Ca 10 droppar av vaniljarom

 

Gör såhär:
1. Koka upp vatten

2. Vispa ner havtorn och mannagryn. Koka på svag värme i ca. 10 minuter. Låt gröten svalna

3. Smaksätt med salt, kanel och vaniljarom. Vispa den fluffig

 

Servera med till exempel vaniljsås eller växtbaserad dryck.

havtornsvispgrot 2


Het på gröten

Skrivet av Erika och Dominique 23.10.2018

Kategorier:
Taggar:

Det är gröttema på Foodly vilket betyder att det är grötvecka här på Breakfast to Dinner. 

Vi är två grötfanatiker som äter gröt så ofta som vi bara hinner. Kan det har att göra med att vi bor i landet där man växer upp med gröt på fatet eller hör det till grötboomen som har uppstått på sistone? Oavsett vad så tycker vi att det är alldeles rätt att spendera en hel vecka åt denna fantastiska rätt. 

Gröt kan du göra på många olika sätt av många olika råvaror. Havregryn är en billig favorit som innehåller protein, fibrer och fett samt vitamin B1, B6 och mineralämnena fosfor, järn och zink. Testa göra en overnight oat med havredryck, chiafrön och havregryn som du låter stå och svälla i kylskåp över natten. Toppa med valfria godsaker! Quinoa eller bovete är även råvaror som går bra att göra gröt på, dem kan du läsa mer om här!

Vill du göra gröten lite mer speciell eller mättande? Tillsätt chiafrön eller linfrö för att få gröten lite krämigare eller varför inte kläcka ner ett ägg i din gröt? Är du vegan kan du blanda ner lite hampapulver för att öka proteinet i din gröt. 

Då du väl har din gröt färdig, vad ska du toppa den med? Bär är en stor favorit som är lätt att ta fram ur frysen och blanda ner i gröten, tryck här på blåbäret och lingonet för att få mer info om dessa. Andra råvaror går även utmärkt att toppa gröten med, till exempel äpplet, sötmandeln eller en raw äppelmos. Tillslut ska vi ju inte glömma bort kanelen (obs se till att använda "rätt" kanel ifall du äter stora mängder)! 

Är du fast i dina gamla vanor och söker inspiration till en ny grötskål? Testa på denna ugnsgröt, veganska risifruttin eller plättar gjorda av överbliven gröt.
grottema

Vill du ha mer inspiration till ditt liv med gröt? Kolla in bloggen under veckan, det kommer komma en del nya recept på just gröt! 

 

 


Inlagda kantareller med smak av chili, vitlök och timjan

Skrivet av Erika 21.10.2018

Höstens svampskörd, vill du veta hur du ska förvara den? 

Planerar du att frysa in svamp ska du förvälla den eftersom den annars blir förstörd av enzymer. Det gör du genom att koka bort all vätska ur svampen...

...Du kan även torka svampen i en ugn eller i ett torkskåp.

Slutligen så kan du sylta eller lägga in svampen. I detta inlägg får du ett recept på inlagda kantareller med smak av chili, vitlök och timjan. 

Inlagdakantareller 3

Inlagda chili och vitlökskantareller


150 gram rensade kantareller

1 vitlöksklyfta

2 cm färsk chili

1 nypa salt

Timjan

Vitpeppar


1 dl vatten

1 dl äppelcidervinäger

1 tsk ättika


1.Koka upp lagen.

2.Tillsätt resten av ingredienserna och koka i 1 minut.

3. Häll över i en glasburk och lägg på locket direkt. Låt svalna.

4. Förvara i kylskåp i minst 2 dagar för att få en bra smak.

Inlagdakantareller

Inlagdakantareller 1

Inlagdakantareller 2


Grönsakssocca

Skrivet av Erika 18.10.2018

Kategorier:

Socca som den kallas i Frankrike, farinata som den kallas i Italien. Oavsett var du befinner dig så är det en kikärtspannkaka jag pratar om. Det är en typisk rätt i staden Nice, Frankrike och kan ätas som den är, med sött eller salt.

Som icke vegan var en omelett med grönsaker en enkel rätt att slänga ihop, dessutom ett bra sätt att rensa kylskåpet på lite vissna grönsaker. Jag tror socca är min nya omelett. Kikärtsmjölet innehåller rikligt med protein och det går hur bra som helst att blanda ihop socca med grönsaker av olika slag. 

Vill du tillaga socca som de gör i Nice tror jag det är bäst du åker dit och upplever tillagningen i en riktig vedugn eller över öppen eld. Men i detta inlägg delar jag med mig mitt enkla sätt att tillreda denna rätt. Dessutom sprider sig en underbar doft i köket under den stund som soccan tillreds i pannan. 

gronsakssocca 1

Grönsakssocca

1 stekpanna

 

 Socca smet

2 dl kikärtsmjöl

2 dl vatten

2 msk olivolja

1 liten klick dijonsenap

Salt

Svartpeppar

Fyllning
½ zucchini

1 champinjon

1 lök

1 vitlöksklyfta

1 cm av en chili

 

Gör såhär:
1. Blanda ihop smeten och låt stå i en halvtimme.

2. Hacka grönsakerna fint och stek i olivolja på hög värme. Krydda med salt och peppar.

3. Tillsätt smeten och sänk temperaturen till medelvärme och låt tillredas i 10 min.

 

Servera med till exempel färsk spenat, groddar eller annat grönt blad.

 

gronsakssocca

gronsakssocca 2