HEADER ED 01 1

Gulbetsbiffar med en hint av dragon

Skrivet av Dominique 15.11.2018

Jag älskar verkligen vegetariska biffar. Speciellt de som är gjorda på bönor, rotfrukter och ägg. Har tidigare gjort biffar på bland annat rödbetor men denna gång fick det bli på gulbetor istället. En bra sak att tänka på då du gör vegetariska biffar är att krydda ordentligt och lägg gärna i färska örter. I detta receptet använde jag dragon, tyvärr inte färsk, men det fungerade bra ändå. Har du inte gulbetor hemma så kan du också använda morot eller sötpotatis till detta recept. 

gulbetaguldbetsbiff1gulbetsbiff

 

6 stora gulbetsbiffar:

2 medelstora rårivna gulbetor

3 dl kikärter/vita bönor

2 medelstora champinjoner

6 bitar soltorkade tomater

2 ägg

2 msk öljäst

1 vitlök

2 msk SF tacokrydda(valbart)

2 msk pofiber

Gurkmeja, spiskummin, dragon, ceyennepeppar, salt, citronpeppar

 

Gör såhär:

1. Lägg ugnen på 180 grader.

2. Riv gulbetorna fint. Hacka champinjonerna och häll bort spadet från kikärterna samt skölj kikärterna noggrant.

3. Tillsätt alla ingredienser i en matberedare och mixa till en grynig massa.

4. Klicka ut lika stora bollar på ett bakplåtspapper och forma till valfri storlek.

5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuterr, beroende på ugn.

 


Brunch ala Breakfast to Dinner

Skrivet av Erika och Dominique 13.11.2018

Kategorier:
Taggar:

För ungefär en vecka sedan så ordnade vi en höstbrunch för våra nära och kära. Det blev en väldigt lyckad förmiddag med god och näringsrik mat, mycket skratt varvat med givande samtal. Ja, matkoman efteråt ska vi inte ens tala om...

Så som det stod på våra servetter ville vi skapa: Good Food, Good Mood. En fin vän på brunchen kommenterade "åh, jag känner vilken vitaminboost jag får av det här". Det måste vi säga är ett tecken på att vi lyckats göra det bra. Vi vill ju att maten ska vara fylld med näring men det måste ju samtidigt smaka gott. Eller hur?

20181104 1055470 1

Här nedan ser du menyn på brunchen. Vi kommer beskriva rätterna mer under bilderna samt även länka till gamla recept under några av bilderna. ENJOY!

Breakfast to DinnerHostbrunch 2sallad

Den gröna salladen bestod av följande; svartkål, granatäppelkärnor, apelsin, spenat, pestomarinerade vitabönor. 

frobrodnotbrod

Havrebrödet hade vi två varianter av. En med nötter och en utan. Recept hittar du här. Denna gång hade vi kikärtsmjöl i limpan och det blev riktigt bra!

batattoast

Batattoastarna bestod avBatatskivor, hummus, rödbetschips och gräslök. Vi lagade dessa i ugnen eftersom vi skulle ha cirka 30 stycken. Men vill du göra på ett snabbare sätt hittar du recept på batattoast i brödrost här.

fruktskal

Frukstskålen innehöll; Persimon, honungsmelon och mango toppat med mynta.

chiapudding

Chiapuddingen gjordes på; Chiafrön, havremjölk(gf), bärkompott, kanel, nejlika och mynta. 

kokosboll

Rawbollarna innehöll; Kikärter, dadlar, cashewnötter, veganskt vaniljproteinpulver, stevia, kardemumma, kanel, kakao och kaffe. Toppat med kokos och kakaonibs. Liknande recept hittar du här. 

chokokaka

Sist men inte minst så bjöds det på chokladkakan utan dess like. Dessutom vegansk och glutenfri. Receptet hittar du här.


Choklad kladdkaka med zucchini

Skrivet av Erika 10.11.2018

Kakao och kladdkakeveckan fortsätter med en choklad kladdkaka med zucchini. 

Om du läste torsdagsnumret av Vasabladet förra veckan (1 november) såg du ett reportage med olika kladdkakor från oss Foodly bloggare. En av kladdkakorna kommer från oss och är just detta recept. En saftig och otroligt god chokladkladdkaka!

zucchinikladdkaka 2

Choklad kladdkaka med zucchini


2 chiaägg (2 tsk krossade chiafrö och 4 ½ tsk vatten)

½ dl äppelmos

½ dl solrosolja eller annan naturell olja

½ dl glutenfri havredryck

2 ½ dl zucchini

 

2 dl glutenfri mjölmix

¾ dl glutenfri havremjöl

¾ dl mandelmjöl

1,2 dl kakao

1 nypa havssalt

2 ½ tsk bakpulver

½ dl kokossocker


90 gram 70 % mörk choklad

Gör såhär:
1. Blanda ihop chiaägg, låt svälla 5 minuter. Blanda tillsammans med äppelmos, olja och havredryck. 

2. Riv zucchinin, pressa ur vätskan med händerna och rör ner tillsammans med de blöta ingredienserna.

3.Blanda alla torra ingredienser samt ¾ av den hackade mörk chokladen. Rör ihop med zucchiniblandningen.

4. Klä en brödform med bakplåtspapper och fördela smeten i formen. Toppa med resterande hackad choklad.

5. Grädda i ugn på 150 grader i 40 minuter. Låt svalna 5 minuter först i formen och sedan på ett ugnsgaller.

zucchinikladdkakazucchinikladdkaka 1zucchinikladdkaka 3


Kladdkaka utan dess like

Skrivet av Erika 07.11.2018

Kategorier:

Kladdkakans dag den 7 november!

Kan denna dag firas på ett bättre sätt en att vi delar med oss av ett recept på en gudomlig kladdis som du får baka till kvällen? Tror inte det! Dessutom är denna goding vegansk, glutenfri om du väljer GF havremjöl och utan vitt socker ifall du väljer en mörkchoklad utan tillsatt socker.

Denna kladdkaka är jag faktiskt riktigt stolt över och den kommer hänga med på många fester, kalas och stunder då något gott skulle passa in. Dessutom är den väldigt kraftig både i smak och mättnadskänsla. 

kladdkaka 1

Kladdkaka


230 gram kikärter+150 gram aquafaba (1 tetra burk)

12 stycken dadlar

½ dl neutral olja

1 dl kakao

2 dl GF havremjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk pofiber

Några droppar vaniljarom

1 nypa flingsalt

200 gram 70% mörkchoklad

 

Gör såhär:

1. Mixa ihop kikärter, aquafaba, dadlar och olja

2. Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ner i smeten

3. Smält chokladen genom vattenbad/i ugn och tillsätt i smeten

4. Klä med bakplåtspapper och smörj en liten form med avtagbara kanter

5. Grädda i ugn på 150 grader i 35 minuter

6. Då kakan har svalnat, sila över kakao för extra chokladkänsla

kladdkaka


Kakaon

Skrivet av Erika och Dominique 06.11.2018 | 2 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Det bruna pulvret kakao kommer från ett träd som tros härstamma från amazonas.  Många idag är välbekanta med kakaon och förknippar det oftast med chokladplattor, goda chokladkakor, muffins och andra godsaker. Visste du dock att det finns två olika varianter av kakao? En billigare variant som är upphettad samt en raw-variant som är framställd av en kallpressmetod. Den sist nämnda varianten gör det möjligt för kakaon att behålla sina näringsämnen som annars förstörs vid upphettning.

Hälsofördelar med raw kakao är bland annat att det innehåller flavonoider som skyddar hjärtat, gör gott för minnet och även håller din hud ung. Är du trött och hängig under eftermiddagen? Ta gärna en bit (minst) 70% mörkchoklad och bli lite gladare. Kakaon innehåller nämligen må-bra substansen serotonin samt magnesium som kan minska tröttheten. Ska du baka något i ugnen så kan det lönas att använda den redan upphettade varianten men om du bakar utan ugn så kan du med god anledning använda råa varianten. Kakaon är besk i smaken men blandar man den med sötare råvaror så får du en gudomlig smakupplevelse.

 

Här nedan tipsar vi på användningsområden för kakaon:

- I gröten / yoghurten

- Rawbars / bollar

- I smoothien

- I din hemmagjorda nice cream

- Varm kakao 

- Övriga bakverk som muffins, kakor och kex

 kakao 1

 


Coleslaw med smak av dijonsenap

Skrivet av Dominique 04.11.2018

Kategorier:
Taggar:

Många anser nog att det är jobbigt att stå och hacka grönsaker till sina maträtter var och varannan dag eftersom de så snabbt blir dåliga. Därför är det lätt att  istället skippa dem helt av bekvämlighetsskäl. Denna coleslaw håller dock flera dagar i kylskåpet samt lätt att tillaga så nu har du ingen orsak att skippa grönsakerna. Dessutom lite mera spännande och näringsrik än endast gurka, tomat och isbergssallad. 

coleslaw

4 portioner coleslaw:

1 paprika

1 stor morot 

1/3 av en hel vitkål

1 msk dijonsenap

1,5 dl valfri yoghurt (använde sojagurt)

 1 msk äppelcidervinäger(valbart)

Salt och peppar

Gör såhär:

1. Riv vitkålen och moroten fint.

2. Strimla paprikan i smala remsor med hjälp av en kniv.

3. Blanda äppelcidervinäger med yoghurten och dijonsenapen. Älskar du senap så lägg en extra matsked men senapen är smakrik i sig så jag ansåg att det inte behövdes mer för egen del.

4. Blanda röran med salladen och salta och peppra salladen efter egen smak. Håller i kylskåpet i cirka 4 dagar.


Pumpapesto

Skrivet av Dominique 01.11.2018

För ett ta sedan ville jag lysa upp vardagen lite med en härlig, färggrann lunch med massa spännande ingredienser. Mat för mig ska inte alltid bara ätas upp i all hast utan får gärna vara spännande både för smaklökarna och ögat. Kanske du också är likadan? Eftersom pumpan är billig just nu så fick den vara huvudingrediensen. Resultatet blev en purépesto gjord på pumpa och pumpakärnor. Huvudingredienserna fick även sällskap av persilja, citron och chili. Hur spännande låter inte det? Receptet kommer nedan. 

pumpapestopumpapesto1pumpapesto2

Till 4 portioner;

400g pumpa

6 msk pumpafrön / 4 msk pumpakärnssmör

2 stora nävar färsk persilja

1 stor vitlök(pressad)

1 msk citronzest + några skvättar citronsaft

2 tsk chili-flakes

2/3 tsk ingefärapulver

 1 tsk gurkmejapulver

Salt 

Citronpeppar

 

Gör såhär:

1. Koka/ångkoka pumpan mjuk. 

2. Riv skalet från en hel citron och pressa saften från en halv citron. 

3. Mixa sedan alla ingredienser i en matberedare eller med stavmixer och förvara i en glasburk. 

 

 


Lifehacks i köket

Skrivet av Erika och Dominique 29.10.2018

Kategorier:
Taggar:

Som ni kanske förstått så spenderar vi en hel del av vår fritid i köket. Under den tiden hinner man komma på saker för att underlätta matlagningen/bakningen. Vi tänkte därför vara snälla mot er kära läsare och dela med oss av några tips och trix för att underlätta vardagen. 

 

Erikas & Dominiques lifehacks i köket:

1. Köp gärna ekologiskt och slipp skala dina råvaror som exempelvis potatis, äppel och rödbeta. Enda du behöver göra är att tvätta råvarorna noga. Du sparar tid och får i dig mera näring på samma gång genom att äta allt av råvaran. Ha ett extra öga på om vissa delar av råvaran är giftig som exempelvis rödbetsblasten(i större mängd).  

2. Laga större mängder mat och frys ner eller förvara i matlådor i kylskåpet. Lätt att bara värma  upp dagen efter då tiden är knapp och orken inte finns.

3. Fyll frysen med frysta örter. Billigare och piffar upp vilken maträtt som helst. 

4. Slipp gråtkalas och ställ löken i frysen i 5-10 min innan "hackningen". 

5. Vill du slippa grönkålens sträva smak så köp färsk kål, finhacka den och frys ner. Tinas snabbt upp i rumstemperatur och blir betydligt mindre sträv men behåller sin fluffighet. 

6. Gör inlagd rödkål och lök. Betydligt godare och mer spännande för smaklökarna. Alternativt massera dina grönsaker med olja, kryddor och vinäger. 

7. Marinera dina bönor/kikärter för extra smak.

8. Koka ägg och förvara i kylen i 3-4 dagar. 

9. Frys ner dina frukter/grönsaker som håller på att bli gamla. Kan användas senare i smoothies och soppor. 

10. Se till att alltid ha basråvaror hemma så du bara enkelt och snabbt kan slänga ihop något om du har bråttom eller tom kyl. Här hittar du vårt tidigare inlägg om de råvaror som vi alltid ser till att ha hemma för mera inspo.
dominiqueocherika


Morotsgröt med rörda lingon och rostade pumpafrön

Skrivet av Erika 27.10.2018

Kategorier:
Taggar:

Morotsgröt, en snabblagad (och billig) lunch. Gröten är ju verkligen en favorit hos oss och här har jag försökt göra en mer matigare variant genom att tillsätta morot i gröten. Resultatet är en krämig gröt som serveras med rörda lingon och rostade pumpafrön, så otroligt gott! 

morotsgrot1

Morotsgröt med rörda lingon och rostade pumpafrön

1 portion

 

1 ½ dl havregryn

1 stor morot

3 dl Växtbaserad dryck

Salt

Gurkmeja

Pumpafrön

Lingon (färska eller frysta)

Ceylonkanel

 

Gör såhär:

1. Om du har frysta lingon tina upp dem. Krossa lingonen med en gaffel och krydda med kanel.

2. Riv moroten fint och blanda ner i en kastrull tillsammans med havregryn, salt, gurkmeja och vätska. Koka på låg värme i ca. 10 minuter eller tills du har en perfekt krämig konsistens.

3. Rosta pumpafröna i en torr panna på hög värme, här gäller det att hänga med så du inte bränner fröna! 

 

Ät som sådan tillsammans med fröna och lingon eller så kan du tillsätta växtbaserad dryck!

morotsgrot

morotsgrot2


Havtorns vispgröt, klappgröt eller trollgröt?

Skrivet av Erika 25.10.2018

havtornsvispgrot 1

Havtorns vispgröt

ca 4 portioner


1 liter vatten

3 dl havtorn

2 dl mannagryn

½ tsk salt

1 tsk kanel

Ca 10 droppar av vaniljarom

 

Gör såhär:
1. Koka upp vatten

2. Vispa ner havtorn och mannagryn. Koka på svag värme i ca. 10 minuter. Låt gröten svalna

3. Smaksätt med salt, kanel och vaniljarom. Vispa den fluffig

 

Servera med till exempel vaniljsås eller växtbaserad dryck.

havtornsvispgrot 2