Sofies header

Bakom kulisserna. Del 2: Webb och print

Skrivet av Sofie Sergelius 13.05.2017

Bakom kulisserna DEL 2

Det är dags att skriva Bakom kulisserna del två: Webb och print. Vad händer på Foodly? Och vad är planerna för sommaren?

Först och främst var min (Foodlys) och Sevendays sommarvikarie här igår. Julia tar hand om en del av Foodly medan jag ligger och latar mig i Spanien om ett par veckor. Det känns super lyxigt att kunna ge över ansvaret på lördags- och söndagsarbetet åt någon annan. Att stiga upp före 10 på en lördag är not my style. Under sommaren kommer jag att satsa på ett större projekt (vi börjar snart göra reklam för det, wait and see), och laga mat så det kommer ut ur öronen. Tanken är även att kunna implementera en nya design på ett par mellansidor på sajten. Så att det är snyggare på bland annat bloggarna. Eftersom det nu är två månader sen lanseringen så är det dags att step it up. Nu ska sajten bli snyggare, bättre och effektivare! Och tack varje Julia kommer jag att ha tid att göra alla de förbättringar som sajten kräver.

Jag har dessutom goda nyheter angående print! Från och med den 25.5 är det jag som har hand om Vasabladets och Österbottens Tidnings torsdagsmat :) Eller det är ju naturligtvis Foodly som är bakom det. Tanken är att börja sakta och försiktigt och sedan så småningom ha Foodly bakom allt som har med mat att göra. Wohoo! Det betyder att jag nu ökar på innehållsproduktionen, utan att de får komma i vägen för det administrativa arbetet. Det är en balansgång som jag ser fram emot.

Eftersom jag nu börjar planera innehåll tänkte jag berätta vad som sker då jag gör innehåll som både kommer på webben och i print. Jag börjar naturligtvis med att söka inspiration. Vad ska jag göra? Vad är i säsong? Efter att jag planerat menyn/innehållet så är det ganska straight forward. Jag skriver ett recept, provar det, gör mina ändringar, planerar fotograferingen och börjar kokka.  Utöver recept är det viktigt att få in en mängd fakta i from av olika artiklar. Planen är att börja skriva mera. Lite förbättra mitt språk och min stil att skriva. 

Tillbaka till dagens uppgift: innehållsproduktion för webb och print. Idag är det bland annat isglass och kex på menyn. Jag började dagen med att göra helt vanligt admin arbete, det vill säga svara på mail, göra lyft till första sidan av Foodly, och gå igenom material som ska publiceras på sociala medier.

Bakom kulisserna screenshot2

Morgonens schema

 

Sedan var det dags att handla. Ofta handlar jag redan dagen innan, men idag ville jag ha färska frukter. Studio dagar brukar vara ganska hektiska så det blir sällan en lunchpaus under dom dagarna, så då känns det skönt att lite promenera. Även om det bara är till butiken. Dom dagarna jag behöver något från Alko så brukar jag vänta med att gå till butiken. Känns lite alkis att varannan vecka stå och köa utanför Alko kl. 9 då det öppnar. Idag väntade jag till 10. Mycket bättre. Dom känner mig väl där. 

Ibland kan det dyka upp saker jag inte räknat med. Idag måste jag snabbt spring in till kontoret för att jag är dum i huvudet och hade glömt lämna in en skiss. Tur nog var jag i butiken då mailet kom så det tog mig 2 minuter att ta mig till kontoret :) 

För att vara effektiv är det lättast att göra flera saker samtidigt: laga mat, skriva recept, redigera recept och planera nästa del i pusslet. Fotandet tar jag hand om vartefter. Det är långa dagar, men definitivt mina favoritdagar. Medan jag var på praktik på Maku (en finsk mattidning) så blev jag kär i arbetet. Dagarna gick helt för fort. Och studiodagarna var de roligaste. Dessutom lärde jag mig massor! Om planering, utförande och finslipning. Sånt som jag verkligen haft nytta av i det här jobbet. Allt jag gjort idag kommer på webben och i print. Recepten dyker på sajten inom de närmaste veckorna, och i tidningen då från och med den 25.5 :) 

Isglass bakom scenerna

Isglassar som kommer både i print och till webben :)

 

Nu är jag klar för idag och ska styra nosen mot Kokkola så småningom (Karleby låter onaturligt i mina öron).Erik är därifrån. Nu måst jag bara städa undan först. Och som vanligt ser det ut såhär då jag ska börja städa undan. Lame. Disken brukar inte hopa sig såhär under vanliga dagar. Men under studio dagar blir det lätt så här. Hups. Måst börja bli noggrannare. Praise the lord för vår diskmaskin <3

disk bakom scenerna

Disk efter studiodag

 Det var allt för idag. Det blir en ny studiodag på måndag, och jag ska försöka skriva något vettigare då. Take care!

PS. Tar gärna emot förslag, vad vill ni se i tidningen/Foodly?


Upstate Chili

Skrivet av Sofie Sergelius 11.05.2017

Det bästa som smög med i väskan hem från New York var Chelsea Market kokboken. Idag gjorde jag (äntligen) mitt första recept ur boken. Upstate Chili var en av de första rätterna jag fastnade för då jag läste igenom boken. Hemgjord chili, helt som i gamla Wild West filmer. Eller okay jag såg det i The Parent Trap med Lindsey Lohan och har sedan dess (typ 1998) velat ha en äkta chili med majsbröd. Anyhoo. Tyvärr är det så att jag inte bara kan följa ett färdigt recept, eller hur? Jag tar inspiration, ser vad som finns i butiken, och gör min variant.  Det gör jag mest för att jag gärna använder ingredienser jag redan har, inte för att jag inte skulle lita på ett recept.

Upstate chili2

En Chili, American style, betyder en gryta med mycket smak, hetta och  vanligtvis kött. Vi är vana vid att kalla en rätt som denna Chili con carne. Det hävdas att Chili (con carne) är en amerikansk rätt med mexikanska rötter. Mexikaner tycker däremot att de inte har något med saken att göra och att vi ska lämna dem utanför diskussionen. Även om chilin har lååånga rötter åt ett eller annat håll, så är det klart att det på 1920-talet slog igenom för massan av konsumenter i Amerika. Det sägs att chili låg mellan svält och överlevnad eftersom chilifrukten var billig. Chilin på den tiden innehåll lika mycket chilifrukt som kött, varav även fattiga kunde ha råd med denna läckerhet. 

Största problemet är naturligtvis själva chilifrukten då denna rätt lagas i Finland. Ifall man inte odlar själv i det här landet kan det vara svårt att få tag på de special chilin som används i Chelsea Markets original recept. Jag använde helt vanlig röd chili jag hitta i butiken. Dessutom råkade jag ha en skvätt sriracha kvar så istället för att köpa något nytt så använde jag den. Det går även bra att använda sambal oelek, harissa eller en annan chilipasta som finns hemma.

 

Upstate Chili à la Sergelius

4 portioner

Kött

  • 800 g köttfärs
  • 2 tsk flingsalt
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk oregano
  • 3 tsk srirachasås
  • 0.5 tsk torkade chiliflingor

 

Chili

  • 1 burk (350 g) kidneybönor
  • 1 lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 hela chilifrukter (med frön)
  • 1 burk (400 g) tomatkross
  • 2 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
  • 0.5 tsk kummin
  • 0.5 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 tsk salt (plus mera enligt egen smak)

 

Tillbehör 

  • 4 msk crème fraiche
  • 2 msk Jalapeño
  • 1 avokado
  • ca 20 tortillachips
  • 1 dl riven cheddar

 

  1. Blanda ihop köttet med kryddorna i en beredningsskål. Täck över med färskfolie åt låt köttet marinera 12-24 timmar i kylskåp.
  2. Bryn det kryddade köttet i en gjutjärnsgryta i  5 minuter, häll över i en skål men lämna fettet i grytan.
  3. Finhacka lök och vitlök i och fräs ca 5 minuter i en samma gryta i fettet som blev kvar efter köttet.
  4. Häll tillbaka det stekta köttet och tillsätt tomatkross, chili, oregano, timjan, kummin och peppar. Rör om och låt sjuda på låg värme i minst en timme. Tillsätt bönorna under de sista 15 minuterna. Smaka av med mera kryddor.
  5.  Servera chilin med crème fraiche, jalapeño, avokado, tortillachips och riven cheddar.

Upstate chili 2


Apple Monkey Bread

Skrivet av Sofie Sergelius 08.05.2017 | 1 kommentar(er)

Idag har Erik födelsedag!! Och då ska det bakas. Problemet brukar bara vara vad jag ska baka. Hur jag än ber så brukar han aldrig önska sig något speciellt att äta på sin födis (det jag mest är intresserad av naturligtvis), så varje år jag hittar på något nytt. Förra året fick han en äppel-galette, i år blir det Monkey Bread! Monkey bread med äppel naturligtvis, eftersom det äppel i bakelser är hans absoluta favorit.

Monkey bread 2

Det fina med äppel är att det går att använda på tiotals olika sätt i hundratals olika bakverk. Så jag kan (får) inte skylla på att mina idéer tar slut. Ända tills den dag han säger att någon viss bakelse är hans favorit så kommer jag att variera på bakandet och han får nu säga bu eller bä. Äppelpaj brukar han önska sig till dessert nu och då, men det överäter vi oss på under sensommaren och hösten. På våren måste jag få prova på något annat.

Monkey bread är små degbitar som doppats i rikligt med smör, snurrats i farinsocker och kryddor och staplats i en ugnsform. Idag använder jag färdig croissantdeg, med ifall man har gott om tid så kan man laga egen smördeg eller croissantdeg. Croissantdegen gör att det är mjukt på insidan, men härligt frasigt på kanterna. Även fyllningen går bra att variera. Idag använder jag mig av pekannötter (som redan finns hemma) och äppel (som jag måste springa och köpa). 

 

Monkey bread

Min variant på Monkey bread toppas med en salted caramel sauce, eller salt tjinuskisås som det även heter. Det går även att ringla över smält choklad, vaniljsås eller en florsockerglasyr.

Be warned, man äter lätt för mycket av den här :)

 

Apple Monkey bread

 

  • 2 burkar färdig croissantdeg
  • 2 tärnade granny smith äppel
  • 60 g farinsocker
  • 2 msk kanel
  • 1 krm nejlika
  • 2 krm malen ingefära
  • 2 krm kardemumma
  • 1 krm salt
  • 50 g smält smör
  • 50 g pekan- och cashewnötter

 

Salted caramel sauce

  • 100 g socker
  • 50 g smör
  • 0.5 dl grädde
  • 0.5 tsk flingsalt

 

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Blanda ihop farinsocker med kanel, nejlika, ingefära, kardemumma och salt.

3. Skär croissantdegen (som finns att få på burk) i ca 2 cm breda strimlor.

4. Smält smöret och pensla en kakform med smör på alla kanter.

5. Blanda ihop resten av smöret med kryddblandningen.

6. Skala och tärna äpplet och grovhacka nötterna.

7. Lägg en äppeltärning in i en croissantstrimla och rulla ihop till en boll. Upprepa med alla croissantstrimlor.

8. Lägg 1/3 av nötterna och äpplet som blev över på botten av formen.

Monkey bread form 2

9. Doppa croissantbollarna i smör- kryddblandningen och lägg hälften in i formen. Häll på ett till lager med nötter och äppeltärningar och toppa med resterande degbollar.

Monkey bread form 4

10. Grädda på mellersta falsen i 40 minuter.

11. Ta ut Monkey bread ur ugnen och låt stå i 10 minuter. Gör salted caramel såsen under tiden.

12. Smält sockret till såsen i en liten kastrull. Rör om tills sockret smält och ta bort kastrullen från värmen. Häll i smör och blanda. Var försiktig: det kokar lätt över.

13. Häll i grädden i en tunn stråle under ständig omrörning. Smaksätt med salt.

14. Ta bort Monkey bread ur formen genom att vända upp och ner på formen på en tallrik.

Monkey bread 3

15. Ringa över salted caramel sauce och servera.

 

Smaklig måltid!

 

Ps. Han åt halva kakan så jag antar att den var godkänd :)


Tom Kha

Skrivet av Sofie Sergelius 03.05.2017

 

Tom Kha 2

Tom Kha är en soppa som mina föräldrar ofta lagade medan jag bodde hemma. Då vi var med hela tjocka släkten i Thailand år 2003 så fastande vi för Tom Kha, eller Tom Kha Gai som det egentligen heter. Det är  alltså frågan om en kryddig kokosmjölkssoppa med kyckling. Det finns även en variant som heter Tom Yum Goon som är en sötsur kryddig soppa med räkor. Vi lagar alltid kycklingsoppan, det har bara blivit så. Den variant jag gör här är pika-pika versionen där jag använder en färdig kryddmix. Det kommer nämligen nog att dyka upp ett eller annat Thai recept (som görs utan halvfabrikat) på Foodly inom en nära framtid.

Receptet trodde jag länge att min kära far hittat på. Då jag flyttade hemifrån hittade jag ett ytterst suspekt recept på Santa Maria kryddpåsen med Tom Kha mix. Pappas recept. Jag antar att Santa Maria var först :) 

Hur som haver så är det en enkel soppa med mycket smak som vi ofta serverar med extra koriander och en skål med ris.

Att laga Tom Kha tar ca 20 minuter varav det är en soppa jag oftast tar mig till då jag har ont om tid. Eller som idag hade kallt och ville ha något värmande att äta.

 

Snabb Tom Kha

(4 portioner)

  • 4 dl kokosmjölk
  • 4 dl vatten
  • 1 påse Santa Maria Tom Kha mix
  • 400 g kycklingbröst
  • 4 st stora champinjoner
  • 4 st tomater
  • kokat ris
  • färsk koriander

 

  1. Börja med att skära kycklingbrösten i strimlor.
  2. Koka upp kokosmjölk, vatten och Tom Kha mix.
  3. Tillsätt kycklingstrimlorna och koka i 10 minuter.
  4. Skär champinjoner och tomater i klyftor och rör ner i soppan. Koka i 5 minuter.
  5. Servera Tom Kha en varm skål med ris och en hel massa koriander

 

Tom Kha

 


NYC

Skrivet av Sofie Sergelius 25.04.2017 | 1 kommentar(er)

New York, New York. A place so nice, they named it twice.

 Manhattan skyline

Ett par veckor sedan, veckan efter Foodlys lansering, tog jag ut en del övertidstimmar och åkte till New York med min kära mamma. Vi firade aldrig riktigt min första examen från Arcada, så när jag blev färdig från Åbo Akademi ville mamma att vi firar ordentligt med en resa. Vi ville till ett ställe där det finns god mat, mycket att se och en hel del shoppingalternativ. New York var ett logiskt val. Jag hade aldrig varit till Amerika. I sista minuten bestämde sig även mammas kompis och vår granne på lande (sommarstugan för dem som undrar) att hänga med. Hon är vad vi kallar en "bilehile" så vi räknade med att ifall Riitta är med så blir det mera festande. Jess.

Tyvärr har jag varit lat med att skriva om New York och har först nu tagit mig i kragen. Ifall ni besöker New York finns det ett par tips jag kan ge:

 

Boende och kultur


Dyrt som f**. Även om det är dyrt så lönar det sig att bo på Manhattan. Det är ändå Manhattan de flesta vill besöka och se, varav tre timmars pendlande (1.5 h i metron dit och samma tillbaka) mellan Manhattan och olika förorter inte lönar sig. Du har flugit ända till Amerika, bo nu där var det händer.

Hur är det med tipp då? När det kommer till att betala så är amerikanerna tokiga. Om din taxiresa mellan flygfältet och Manhattan kostar 80 dollar, så betalar du 120. Varför? Jo för att det kommer på både tullavgifter och tipp. Om du köper en Kombucha i matbutiken för 4 dollar så ska du ha över 5 i handen för att kunna få med dig din dricka ut. Löjligt system. Och extremt vilseledande för en turist. Men genom att följa regeln 10-15-20 så borde du klara dig i alla fall då det kommer till olika tjänster. Du ger 10 % i tipp ifall du fått urusel betjäning, 15 % ifall du varken är nöjd eller missnöjd, och 20 % ifall du är nöjd med betjäningen. Simple. 

Men nu är min tanke inte att berätta om hur jag som första gången i 'Murica uppfattade deras betalningskultur. Nej. Jag ska tala om mat och tipsa om bra ställen att besöka.

Shake Shack


Först på listan då vi landar (efter att ha checkat in på Hotel Giraffe) var att söka upp Madison Square Park och lokalisera Shake Shack. Shake Shack började som en hot dog-stånd i Madison Sqaure Park och öppnade därefter en permanent kiosk år 2004. Numera finns det 24 Shake Shacks bara i NYC, och ännu flera runt om i Amerika. Det finns även ett par i resten av världen. Närmaste i London. Måste boka biljetter till London till hösten. Totally unrelated of course.

 Shake Shack

 
Första kvällen åt vi på original stället, mitt i Madison Square Park, men lyktor hängande mellan träden och enbart uteservering. Och det var det godaste jag någonsin ätit! Jag skämtar inte. Jag var trött och hungrig och den här burgaren gjorde mig till en människa igen. Efter vår första encounter så åt vi ytterligare två gånger på Shake Shack under vår 5 dagars vistelse. Det var så gott! En riktig grill burger fylld med allt gott man kan tänka sig. Och franskisarna vet jag inte hur jag ska klara mig utan. Jag är som Pavlovs hundar medan jag skriver det här, dreglet bara rinner när jag ser på bilden. Och jag läste just att dom kommit ut med en kokbok!!! Den ska beställas bums!

 

 Oyster Bar

I New York ska man äta ostron, och ett av de bästa och mysigaste sällen att slänga i sig ett par är i Grand Central Terminal. Det låter kanske lite udda att gå till järnvägsstationen för att äta ostron men trust me, det är värt det. Grand Central Oyster Bar öppnade samtidigt som själva Grand Central år 1913.  Sloganen för stället är dessutom The Freshest Seafood in Manhattan. De som nu besöker Oyster Bar kan ha svårt att tänka sig hur det var under början av 1900-talet. Då var det inte skaldjur på menyn, utan ostronchowder och det som kallas för Continental food. Det var först 1974 som Oyster Bar blev en äkta skaldjursrestaurang.

Oysterbar utsikt

Utöver god mat och trevlig service så var stället otroligt mysigt. 

Oysterbar

Flera kanske tror att ostron är slemmiga och äckliga och bara snabbt ska sväljas hela. Au contraire! Ostron är som vin, och alla olika sorter har egna unika, även om milda smaker. Ostron ska vara levande då det äta. Ta ett ostron, häll i munnen direkt från skalet och tugga i lugn och ro för att uppleva alla de olika smaksensationerna ett ostron kan erbjuda.  Vissa dränker sina ostron i en vinägersås, men för att verkligen uppleva smaken lönar det sig inte att förstöra ostronet med en sås. Pressa lite citron på sidan om ostronet för att kontrollera att det ännu lever, that's it. Vi provade på tre olika sorters ostron: Bélon, Martha's Vineyard och Cuttyhunk. Av dessa var det definitivt Martha's Vineyard som tog priset. Som med de flesta delikatesser så blir ostron bara bättre och bättre varje gång, och snart går du omkring om dagdrömmer om din nästa måltid.  

 

Wine and Cheese O'clock


En av orsakerna till att vi valde just Hotel Giraffe på Park Avenue South är att dom hade ost och vin servering varje kväll mellan 17-20. Genialiskt! Ingen minibar på rummet, utan ett tomt kylskåp du kunde fylla med egna grejjer. Men i alla fall så mellan 17 och 20 var vi varje kväll på hotellet i en timme eller två och tog ett glas vin och lite ost. Det kändes bara så lyxigt att då se i backspegeln på dagens händelser medan man tar sig ett glas vin. Varje kväll var det även live piano nere i lobbyn där vinet och osten serverades, så det var som en pre-drink and show innan man sedan gick ut och äta. Dessutom upptäckte jag amerikansk cheddar. Det är ingenting jag brukar köpa, men guess what? Nu kommer den att bli en vanlig företeelse i mitt kylskåp. Nomnom.

 Wine and cheese hotel giraffe

 
Lukes Lobster


Lukes Lobster var något min mamma hittat, ett ställe som säljer hummer hotdogs, och det tackar jag definitivt inte nej till! Vi gick genom halva Central Park för att komma till Amsterdam Street där Lukes Lobster gömmer sig. Det var ett mini mini ställe med 4 höga bord och två små bord ute på gatan. Vi visste redan på förhand vad i skulle ta: Lobster roll. Ett smördränkt bröd med en halv hummer på, lite majonnäs och en nypa peppar. Simplet, perfekt. Ljuden jag gjorde då jag åt kan ha låtit lite udda. Men det var bara så äckligt gott! Det var dessutom det dyraste vi åt i New York. En Lobster roll kostade 20 dollar. En en burk vin till betala jag allt som allt 33 dollar för min lunch. Worth it! Ifall jag haft mera tid skulle jag ha besökt Lukes Lobster en gång till, och kanske prova på en av sopporna, eller rent av varmrätterna. Next time!


Lukes Lobster

 

Chelsea Market


Jag skäms, hade aldrig hört talas om Chelsea Market, och det var en av resans höjdpunkter. Det var den dagen som det regnade så mycket att det svämma över på gatorna. Mamma sa att vi definitivt måste besöka Chelsea Market, att jag kommer att ÄLSKA det. Hon hade rätt, så som mammor brukar. I loved it! Jag köpte en kokbok med recept från de olika restaurangerna som finns i hallen, vi köpte vin på burk ( samma som i bilden ovan: Underwood. Fanns både rosé och vittvin), åt härlig sushi, och bara gick omkring. Plötsligt hade det gått närmare tre timmar. Tiden går då man har roligt.

 Chelsea market

Sushin tog vi från Lobster Place, ett landmärke i NYC. Färska råvaror och skaldjur från Maine, men relativt hyfsade priser. Min lunch (bilden nedan) kostade mig 18 dollar. Ungefär 1 € styck. Not bad. Jag som otrolig sushisnobb godkände både stället och sushin. Dom hade även "hälso" varianter gjorda på fullkornsris. Tänkte ta och prova det nån gång under våren. 
Chelsea sushi

Boken om Chelsea Market har varit min nattläsning den senaste veckan, och där finns en hel del jag vill prova på till bloggen. Inte till sajten, eftersom det naturligtvis inte är mina recept. Men här kan jag prova och smaka min fram genom hela boken. Jag kan inte vänta på att göra en Metalbelly's Market Chili och pecan sticky buns! Ska bara se till att mina stackars chilifrukter jag har och växa i köket blir till något. Allt jag rör i dör så det ser inte bra ut för dem, men vi hoppas på det bästa! Pekannötter kan jag nog säkert inte odla själv. Vi har hasselnötter på lande, kanske jag ska prova substituera?

 

Doughnuttery


Doughnuttery var lite av en slump. Vi hade bestämt oss för att äta äkta 'Murica donitsar i något skede, men att hitta dessa gudomliga sockerdränkta munkar var en slump. Inne i Chelsea Market finns allting som har med mat att göra, så naturligtvis fanns där donitsar. Vi smakade på en variant som var doppas i kanelsocker, och en som var doppas i en vaniljcurd. Vaniljen vann. Det var som en dans i munnen, inte för sött, inte för flott utan mjuk och lätt. Två stycken räckte riktigt bra, men jag ångrar att vi inte stötte på dem igen. Jag skulle gärna ha utforskat mera smaker. Ska definitivt prova laga liknande hemma!

 Dougnuttery

 

Memory Margarita


Resans absoluta höjdpunkt var dock att se Cats på Broadway, något jag drömt om sedan pappa kom hem med en Cats VHS under början av 2000-talet. Jag måste ha sett den varje kväll under flera veckors tid. Det var en av orsakerna till att jag fortsatte dansa Jazz-balett, som jag verkligen hatade. Men att se hur danserna i Cats rörde sig var värt att varje tisdag dra sig på lektion. Den versionen vi nu var och se var en ny version, som ändå fått strålande rekommendationer. Den sägs vara lika bra som originalet. Och efter att ha sett den jag jag verkligen hålla med! Sångerna och rösterna var nästan identiska, danserna lika så, men shown hade fått lite spera sizzle. You know. 

Cats var kort sagt otrolig! Hela showen gjorde att jag i nästan två timmars tid hade kalla kårar och tänkte börja gråta av lycka. Men en sak som slog mig redan innan shown börja, var att de i baren sålde olika temadrinkar. Drinkarna hälldes upp i plastmuggar med lock (utmärkt souvenir BTW) som man sedan fick ta med sin in i salen! What?? Världens bästa idé! Så där satt vi nöjt och drack Memory Margaritan medan vi såg på musikalen.

 Memory Margarita

Biljetterna var min julklapp åt mamma. Vi valde platser uppe på mezzaninen eftersom orchestra ibland kan vara dåligt ifall golvet är platt. Av någon underlig anledning var just raden före oss tom. Sen kom vi på det. I original Cats så springer katterna mellan publiken! Och vi hade på så sätt fått front-row seats! Och så börja musikalen och nån random man kom och satt sig på den tomma raden. Han var försenad och kunde inte hitta sin plats. Så katterna kom upp, märkte att de var blockat, improvisera och sprang på andra ställen. Damn. Nå efter pausen hände samma sak. Tre flickor som troligen hade platser längre bak såg att det fanns en tom rad och satt sig där. Igen kom katterna springande, stanna (en såg mig RAKT i ögonen) och improvisera igen. Efter att han sett mig i ögonen och sjungit så glömde jag alla mina problem. 

Varför kan vi inte ha en liknande kultur här? Jag sku säkert gå mera än en gång i året på teater ifall jag fick ta ett glas vin med. På halvleken köpte jag DVD versionen av originalet jag ännu har på VHS. Det kändes som en bra investering :) Min VHS kommer inte att hålla för evigt, och jag är den sortens flicka att ifall jag tycker om en film så ser jag den om och om igen.

Taiyaki NYC


Min absoluta Must See varTaiyaki NYC, som jag redan länge följt på Instagram och dreglat över. Och det var nästan värt att flyga i 9 h för att äta glassen! Taiyaki betyder egentligen stekt fisk. Tai (havsruda) är en fisk som japanerna ofta anser är kungen av fiskar, medan yaki betyder att steka eller grilla. Traditionell Taiyaki är en våffla med en fyllning gjord på röda azuki bönor. Jag tog den glassen jag sneglat på i närmare 2 månader: Matcha- black sesame. Våfflan hade en azuki fyllning vilket verkligen var pricken på i:et efter att ha ätit en söt glass.

 taiyaki

Taiyaki var väl värt ett besök. Och så som med flera saker på min lista så vill jag definitivt tillbaka. Och ta en till glass. Eller fem.

China Town


China Town var på "must see" listan av den orsaken att Taiyaki NYC fanns där. Men medan vi nu var där passa vi på att gå in i en restaurang som inte hade en enda turist, grillade ankor som hängde i fönstret och absolut ingen inredning. Det är dom ställena som brukar ha den bästa maten. Stället var fullt, med vad jag antar var kineser, och det dofta gudomligt. Jag tog en nudelsoppa med anka för hela 6 dollar, min mamma tog anka med ris och mammas kompis tog fried rice. Allting kostade under 20 dollar, och ingen av oss kunde äta tillslut. Portionsstorlekarna i Amerika är liiite större än vad vi är vana med. 

 chinatown

Det här var vår sista dag och en lördag, och förstå gången som jag upplevde NYC som en storstad. Fram tills lördagen hade det varit relativt lite människor på gatorna och ganska lugns. Med boy o'boy så det ändra som en blixt. Chinatown krylla verkligen av människor, och det gjorde nog resten av Manhattan tydligen också. Nästa gång ska jag stanna längre än 5 dagar, jag hann inte alls äta allt jag hade planerat!

Jag rekommenderar verkligen NYC, ett ställe som till en början kan verka smutsigt och fullt med otrevliga människor, men som sedan mycket snabbt blir ett ställe du inte vill lämna och redan planerar nästa resa till. Nästa gång ska jag ännu äta Bagels (annat än till morgonmål och bara med cream cheese..) och besöka Katz delicatessen som säga ha stans bästa pastrami smörgåsar!


Bakom kulisserna. Del 1: När det inte går som på Strömsö

Skrivet av Sofie Sergelius 21.04.2017

Bakom kulisserna

Det börjar vara dags för mig att påbörja min "bakom kulisserna" serie. Och kan det börja bättre än med en eldsvåda i mitt kök?

Det var min kompis Madde (hej Madde!) som tyckte att jag ska börja skriva blogg om vad jag egentligen gör för Foodly. Jag jobbar som projektchef, vilket i detta fall betyder att jag ansvarar för hela sajten, ser till att allting fungerar, vidareutvecklar olika funktioner, designar layouterna, planerar innehållet, lagar innehållet, söker samarbetsparter etc. Allt som kommer upp på Foodlys receptsida, som är gjort för Foodly, har jag tillrett i mitt lilla kök. Det är alltså en lång lista med saker som ska göras för att en sida ska fungera. Och då kom vi fram till med Madde att det kanske skulle vara roligt för läsarna att se vad som egentligen sker bakom kulisserna? Hur blir en tanke ett recept och vad gör jag för att sidan ska leva. Jag tänkte börja idag med att visa hur det ser ut då jag gör innehåll, men ödet hade andra planer. 

Det har aldrig tidigare börjat brinna medan jag stått i köket, vare sig om jag själv lagat maten, eller om jag haft en lektion i huslig ekonomi. Men idag hände det. När jag friterat med elever i årskurs 7 har det aldrig hänt något. Förra veckan fritera jag 120 munkar utan problem. Att fritera lök verkar vara svårare än munkar och falafels. Nå som jag reda tänkte medan det fortfarande brann i mitt kök var att "det var väl en tidsfråga".

På dagens agenda hade jag att laga lite mat till Vappen: hot dogs, potatissallad etc. Jag skulle fritera lite lök till hodarna, men jag är dum i huvudet och hällde en hel hackad lök i en kastrull fylld med kokande olja. Oljan rann över kanterna på kastrullen, träffa den super heta plattan (jag har gjutjärnsplattor) och POFF så börja det brinna. Så stod jag där som en idiot och fundera på allvar i ca 0.00001 sekund att hej släng vatten på! Stupido. Sku jag ha slängt vatten på kokande olja skulle det ha varit tack och hej leverpastej. Vatten + olja = eldklot. Det har jag under årens lopp borra in i alla elever jag undervisa, men tydligen tänkte jag att jag inte behöver komma ihåg något sådant. Tur nog gjorde jag inte det och lyckades efter en stund lokalisera mitt lock (som man ju nog ALLTID ska ha bredvid spisen då man friterar). Nå locket räckte ju inte till när hela spisen brann så jag måste börja gräva efter ett större lock. Ingen skada skedd, men det var nog bara frågan om tur det. Pappa fråga då jag ringde honom och undra hur jag dödar mitt brandalarm (som inte alls tyckte det var cool, och vägra hålla käften), att varför inte jag använde min brandfilt? Just det ja, varför använde jag inte den? Nå för att jag tycker den är snygg och ville inte förstöra den i en så här liten eldsvåda. Kanske man inte ska tänka så...

brand i koket

Det ser ju inte så farligt ut, eller hur? Men all olja som syns brann, och kollar man på väggen på vänster sida ser man att det svarta sotet sträcker över spisfläkten. Lite stressad blev jag nog, och tyvärr tappa jag min tidtabell och måste lämna en del grejjer tills imorgon. Jo ibland finns det inga andra alternativ än att jobba helger. Sen igen så lagar jag ändå en massa mat då så lika så bra att jag får fast min tidtabell. Summa summarum: rekommenderar INTE att fritera en hel hackad lök på en och samma gång, utan att ha ett lock bredvid. 

Största problemet var efter det här att bli av med brandalarmet som tyckte att jag fortfarande är i fara. Och jag som 170 cm lång räcks ju inte med hjälp av en stol upp till taket så efter att brandalarmet tjutit i 5 minuter så fick jag tag i jä***n. Long story short, brandalarmet är äntligen tyst och jag fick ganska mycket gjort, en inte allting. Nästa vecka ska jag göra ett ordentligt "bakom kulisserna" inlägg där ni kan läsa om hur jag jobbar med innehållsproduktion påriktigt. Utan att det börjar brinna i trädhuset från börja an 1900- talet som jag bor i.

Efter att ha gjort det jag nu kunde göra (utan att använda en av plattorna) så blev jag klar med dagens agenda. Nu är jag klar för idag. Här får ni nu en smakbit på rätter som dyker om inom kort på sajten. Stay tuned!

Vappen2017


Snabb Borsch­soppa

Skrivet av Sofie Sergelius 20.04.2017

Snabb Borsch

Traditionell Borscht är en rödbetssoppa som kommer från Östeuropa och förknippas ofta med Ukrainsk och Rysk mat. Min mamma bruka laga mycket Borsch och det är hon som tipsat mig om denna snabbvariant. I detta recept så använder jag inte de traditionella grönsaksskalen, utan färdig surkål och inlagd rödbeta.

Borschsoppa är en av mina favoriträtter, och jag lagar det nästan varannan vecka. Inte för att jag heter Natasha i andra namn, och inte för att mitt smeknamn bruka vara Sergej. (Fun fact: Alla i min familj har kallats för Sergej av någon vän eller bekant. Nå om man heter Sergelius så är det ett ganska logiskt smeknamn.) Orsaken till att jag lagar så mycket Borsch är att det är ett av de snabbaste och lättaste recepten ever. För att inte tala om att det är super gott.

Min variant på Borschsoppa innehåller väldigt få ingredienser, ingredienser som jag oftast brukar ha av i kylskåpet. Borschsoppa kräver heller nästan ingen prep. Borsch är en soppa som jag lagar då jag är sjuk, pank, vill fira något, eller bara känner för att äta gott även om jag har knappt med tid. Jag vet, jag vet, det finns varianter som inte använder halvfabrikat, men då måste soppa koka så länge att jag då istället lagar något annat.

Don't get me wrong, jag har det här jobbet för att jag älskar att laga mat, men efter att ha lagat mat för Foodly så lagar jag gärna något snabbt till middag. Samma gällde då jag studera och jobba vid sidan om. På veckosluten kan jag satsa på den egna maten, på vardagen fuskar jag med den egna maten eftersom det jag lagar för Foodly inte går att ta genvägar med. Då ska recepten först konceptualiseras, sedan ska en testsats lagas, varefter den verkliga varianten tillreds och fotas. Hårt jobb som kräver mycket tid. Men ack så roligt. Nog är jag lyckligt lottad som kan jobba med något jag älskar. Anyhow, när jag har jobbat med mat så tar jag gärna en paus på kvällen och det är då soppor såsom Borsch och Tom Kha, och Poke-skålar kommer in i bilden.

Borsch går lätt att laga vegetariskt, lämna bara bort korven! Denna soppa räcker i tre dagar för mig och Erik så att vi båda får både lunch och middag. 

Borschsoppa

 

Snabb och enkel Borsch

8 portioner

1 gul lök

500 g inlagd rödbeta i strimlor

900 g surkål

1.5 liter vatten

2 st grönsaksbuljongtärningar

2 st lagerblad

0.5 msk grovmalen svartpeppar

400 g knackkorv

 

Till servering

1 msk smetana per portion

1 dl hackad bladpersilja

 

Gör såhär:

1. Skala och strimla löken. Häll över i en stor kastrull.

2. Häll den inlagda rödbetan med allt lag i kastrullen. Tillsätt surkål, vatten, lagerblad, grönsaksbuljongtärningar och peppar.

3. Koka upp soppa och låt koka i 10 minuter.

4. Skär korven i bitar och lägg i soppan.

5. Koka ytterligare 5 minuter och smaka av med mera peppar vid behov.

6. Servera Borschsoppan med en klick smetana och hackad bladpersilja.

 

Приятного аппетита

(smaklig måltid)

 


Två gånger Bostonkaka

Skrivet av Sofie Sergelius 15.04.2017

Hipp hipp hurra! Min lillebror Sebastian fyller år idag! Att min lillebror fyller 26 är inget att skoja om... det betyder att jag är ännu äldre! I mitt hjärta är jag 25, så varifrån dom sista tre åren kommit på har jag ingen aning om. 

 Chokladboston

Chokladboston


Bostonkaka är en kaka som är gjord på bulladeg och har i stil med örfilar en fyllning bestående av socker, smör och kanel. Det vi alltid tillsätter är dessutom mandelmassa. Bostonkakan är något min bror alltid önskar, och hur jag än försöker erbjuda Sachertårta, Pavlova och Cheesecake så skakar han på huvudet. Det ska vara Boston. Nå det är ju hans födelsedag, kanske jag inte ska bråka om saken ;) 

 Bostonkaka

Vanlig Bostonkaka med mandelmassa


Jag lärde mig något nytt idag. Något jag inte kan förstå att jag verkligen missat. Min pappa inte kan tåla kardemumma. Mamma som alltid ansvarat för bulla baket i vårt hushåll, har helt enkelt alltid lämnat bort kardemumman ur allt. Och jag har aldrig tyckt att det var något konstigt. För att vara ärlig så har jag aldrig märkt att bullan och Bostonkakan saknat kardemumma. Hups. De som alltså tycker om kardemumma kan naturligtvis tillsätta en matsked samtidigt som sockret ska i degen. Jag dömer ingen för det.

Två sorters Bostonkaka


Deg

50 g färsk jäst

5 dl mjölk

2 dl socker

1 ägg

1 tsk salt

15 dl vetemjöl

200 g smält smör

 

Mandelfyllning

100 g smält smör

75 g mandelmassa

1.5 dl socker

1 msk kanel

 

Chokladfyllning

100 g smält smör

2 msk nutella

100 g grovhackad choklad

1.5 dl socker

0.5 msk kanel

75 g mandelmassa

 

Pensling

1 ägg

 

Tillredning

  1. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en stor beredningsskål och häll över mjölken. Rör om tills jästen löst upp.
    Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.
  2. Tillsätt socker, ägg och salt. Vispa ihop så att allting blandar sig.
    Mät upp vetemjölet och rör ner lite i taget tills det bildats en smidig deg. Lämna 1 dl vetemjöl i måttet.
  3. Häll det smälta smöret på degen och knåda tills allt smör blandats in. Tillsätt det sista vetemjölet och knåda i ett par minuter.
  4. Lägg en bakduk över degen och ställ på ett varmt ställe in köket. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 60 minuter.
  5. Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord dela i två delar. Kavla ut degen till en rektangel, ca 40 x 50 cm.
  6. Pensla över smöret och strö på socker och kanel i ett jämnt lager. Riv över mandelmassan.
  7. Rulla ihop degen från långsidan. Dela degen i 8 delar ifall du använder en 23 cm springform, och i 12 delar ifall du använder en 26 cm springform.
  8. Kavla ut den andra degbiten till 40 x50 cm.
  9. Blanda ihop nutella med det smälta smöret och pensla över degen. Grovhacka chokladen.
  10. Strö över socker, kanel, riven mandelmassa och choklad. Rulla ihop längs långsidan och dela degen i 8 delar ifall du använder en 23 cm springform, och i 12 delar ifall du använder en 26 cm springform.
  11. Värm ugnen till 175 grader.
  12. Lägg upp bullarna med ena fyllningssidan uppåt in i springformen. Låt jäsa i 30 minuter.
  13. Pensla Bostonkakorna med ett uppvispat ägg.
  14. Grädda Bostonkakan i 40 minuter på mellersta falsen.
     

 


Að borða á Ísland

Skrivet av Sofie Sergelius 10.04.2017

Island 

 

Island, sagornas land, är inte som jag tänkt mig. På ett bra sätt. Island har aldrig varit vidare högt på min reselista, men efter att jag och mamma bestämt oss för att resa till New York så kändes det som ett logiskt alternativ att flyga via Island och använda sig av deras utmärka "stop-over" service. Flyger du till Amerika så får du stanna i max 7 dagar på Island, utan att flygen kostar extra. Men att bo på Island är dyrt. Att äta är dyrt och överlag att leva är dyrt. Island, vars bank gick i konkurs år 2008 har sedan dess återhämtat sig totalt. Den huvudsakliga inkomstkällan är numera turismen. Vi frågade en islänning vad han tyckte om det och han bara notera att det är ganska mycket arbete. Island förväntar sig 2 miljoner turister för sommaren 2017. Måste säga att det är extremt imponerande att ett folk på 300 000 klarar av att hantera den mängd turister. Det som dock imponerar mest är att varenda islänning vi träffa var otroligt trevlig! Inget fejkat, utan genuint trevliga personer. Alla var hjälpsamma och gjorde sitt yttersta för att vi skulle trivas. Och det gjorde vi minsann!  

När man besöker Island lönar det sig att prova på:

  1. Torkad fisk med smör
  2. Lunnefågel
  3. Fermenterad haj
  4. Val
  5. Skyr

Jag missade nästan allting! Det var definitivt inte meningen. Det betyder helt enkelt att jag måste göra ett besök till. Jag tror inte att Erik har något emot att ta en runda till Island :) Jag hade verkligen sett fram emot att prova på fermenterad haj, och sprang omkring och sökte efter torkad fisk men hittade tyvärr inte den. "Usch" kanske någon nu tänker, men hur kan man veta att det inte är gott om man aldrig har provat. Tänk så många smakupplevelser vi missar för att vi har fördomar! Alla har sina gränser, men för mig går den inte vid fermenterad haj. Mustamakkara däremot? Nope. Never again.

Skyr, en extremt proteinrikt kvarg, är ett måste på Island. Kanske det låter bekant? Säljs nog i ganska många butiker här i Finland. En portion Skyr med lite mysli och frukter på morgonen höll mig mätt hela förmiddagen. Okay fine jag åt även ett par små croissanter :) bara för att det fanns. Lite Nutella på bara! Skyr går annars bra att använda i olika bakverk! Jag ska inom kort lägga upp ett recept på en proteinrik ugnsbakad donits med skyr. Får se hur det blir :) Här ser ni mitt morgonmål från dag nr. 2. Nästa ordentliga mål mat var därefter i NYC!

IMG 20170327 090415 395

Det jag tur nog hann slänga i mig var den kända isländska hodaren. OMG de var nami! Har absolut ingen aning vad som fanns i den, men gott var det. Det var även det enda billiga under hela vistelsen. En hot-dog kostade 5€, not bad. 

IMG 20170327 204806

Orsaken till att vi missade allt det goda var att vi helt enkelt inte hade tid att äta ute. Mycket på agendan för en så kort visit :) men att äta lokalt är nog alltid det viktigaste. Jag borde ha skärpt mig och verkligen provat på allt.

Island är känd för sina sagor och sin natur. Glaciärer, geysirs och lavafält. Det ser man verkligen inte varje dag. Det första jag dock noterar då vi landar på Island är att det saknas träd. Vi landar på kal mark, och kaptenen meddelar att det lönar sig att vara försiktig då vi ska förflytta oss från planet till bussen som kör oss till terminalen. Då det inte finns några träd är det svårt att se att det verkligen blåser riktigt ordentligt.  Vi hittade ett par träd senare, mycket exotiskt. Två dagar är en ganska kort tid, och vi kunde ju inte missa The Golden Circle. En mycket populär turistattraktion där man åker med buss bland annat till de populära sevärdheterna geysiren Strokkur och vattenfallet Gullfoss. Strokkur

Strokkur "pamar" med 5-10 minuters mellanrum. Och det är cool att se. Men super svårt att få bild på liksom! Ordet geysir kommer från Geysir, som är den ursprungliga exploderande heta vattenkällan. Och det enda ordet från isländskan som blivit ett låneord till engelskan. Tufft eller va?

Island är även känd för sina hästar. Jag är ingen heppatyttö, men nog var den här hästen ganska söt nog.

heppa

Ösregn och storm men där stod den och tiggde hästgodis. Isländska hästar klarar av att vädret byter med 5 minuters mellanrum, men får inte komma i kontakt med andra hästar eftersom de inte har immunitet mot alla sjukdomar som vanliga hästar har. Det är alltså förbjudet att att hämta hästar till Island, som inte är Islandshästar. Voi gullena.

IMG 20170326 145413

Då vi börjande rundturen var det molningt, halvvägs igenom blev det storm och ösregn, varefter det plötsligt var soligt och blå himmel. "You dont't like the weather on Iceland? Wait 5 minutes!". Yepp. Det stämmer.

Överlag var det ett utmärkt sätt att börja sin resa. Två dagar på Island fyllda med äventyr innan vi flög vidare mot New York. Efter New York sku vi definitivt inte ha orkat med allt Island har att bjuda på.


Internationella våffeldagen

Skrivet av Sofie Sergelius 25.03.2017

Vafflor med aprikossylt

Idag är det internationella våffeldagen, och då är det lag att äta våfflor! Jag hade super roligt då jag provade olika våffelrecept hemma, men ofta är det så att jag faller för det klassiska. Efter att slopat mina lakritsvåfflor (som jag lovat att nog ännu kommer att komma in på sajten på ett eller annat vis) så valde jag att lyfta fram de klassiska våfflorna och chokladvåfflor. Både är extremt enkla att göra, det enda du egentligen behöver är ett våffeljärn.

De klassiska våfflorna som i detta fall består av vitt vetemjöl, går även att göra på så många andra sätt. Ifall du inte har lust med något sött såhär på morgonen kan du gott lämna bort sockret. Du kan också till exempel byta ut hälften av vetemjölet mot speltmjöl, fullkornsvetemjöl, eller varför inte bovetemjöl för en glutenfri variant?

Chokladvåfflorna är en av mina favoriter, det går aldrig att precis förstöra något med choklad :) Med chokladvåfflor är det enda egentliga kravet sedan att ha något lite syrligt att toppa med. Bara så att smakerna är i balans och inte att det är sött på ännu sötare.

Chokladvafflor med gradde

Inget våffeljärn i skåpet? Fear not! Våffelsmeten går nämligen att steka i en stekpanna så blir det en tjock plätt istället :) 

Eftersom jag ansvarar för Foodly så har jag mina recept inne i receptmodulen av Foodly, då kan alla gå och ändra på antalet portioner som ska tillredas. Och sen en lite hemlis: det som är på kommande är näringsvärden till alla recept. Men den delen är ännu under vidareutveckling. Även om sajten nu är live, betyder det inte att jobbet bakom kulisserna på något sätt stannat av. Det är nu det verkliga arbetet börjar, att göra Foodly till den största och naturligtvis bästa matsajten i Finland!

Mitt plan till Island går om fem timmar, så jag borde säkert packa klart. Jag tänker försöka få tag på bland annat val, och kanske den där ruttna hajen som alla isländare diggar... får se :) Blir nog mycket aktivare blogg uppdateringar nu från resan, på måndag är jag nämligen i matmekkat New York! Hur ska jag hitta äta allt jag vill på bara fem dagar???

 

Recept på Klassiska våfflor hittar ni här.

Recept på Chokladvåfflor hittar ni här.