Sofies header

Kiwi smoothie­bowl

Skrivet av Sofie Sergelius 11.03.2018 | 1 kommentar(er)

Smoothiebowls som blev helt galet pop ett par år sedan slank mig förbi. Jag hade inte tålamodet att på morgonen sitta och fiffla med en skål med smoothie som jag bara kunde dricka i farten. Nu har jag lärt mig att för det första njuta av veckosluten, och att ta det lite lugnt. Så nu har jag tid på lördag och söndag morgnar att fixa till något lite extra. Här är alltså nu mitt första försök på en Smoothiebowl, och jag är ganska säker på att det inte är den sista :)

Smoothiebowl kiwi singel

Det bästa med en smoothiebowl, som jag upptäckt först nu, är den otroliga mängden smått och gott man ska toppa skålen med! Granola, kokosflingor, frukter, bär, örter - you name it! Här använde jag lite av allt som råka finnas hemma, men more is more! Släng dit allt du tycker är gott och tror kommer att passa ihop. Det här är en smoothiebowl där smaken kommer först och allt annat släpar efter.

 Smoothiebowl kiwi tva

SMOOTHIEBOWL MED KIWI OCH BANAN

2 frysta bananer

1 fryst kiwi

1 färsk kiwi

1 dl färsk spenat

0.5 avokado

1,5 dl osötad mandelmjölk

1 tsk lönnsirap

 

Dekoration

chiafrön

granola eller mysli

frysta hallon och blåbär

mango och kiwi bollar och hjärtan

skivad banan

vitchoklad eller raw-choklad

kokosflingor

färsk myntta eller citronmeliss

frystorkade hallon eller jordgubbar

 

Skala kiwi och skala och ta bort kärnan på avokadon. Skölj spenaten.

Placera samtliga smoothie ingredienser i en blender och kör till en tjock smet. Toppa smoothien med valfria topping såsom ingredienser nämnda i listan ovanför.

Smoothiebowl kiwi tva horn


Spenatvåfflor med pocherade ägg

Skrivet av Sofie Sergelius 10.03.2018

Kategorier:

Älskade våfflor, jag får inte nog av er, men jag kan helt enkelt inte äta söta våfflor varje lördag och söndag. I ett skede hade jag super sug för spenatplättar så jag tänkte att varför inte prova på salta spenatvåfflor? I det här receptet serverar jag våfflorna med pocherat ägg, men en annan dag provade jag på en varmrökt laxröra och det fungera lika bra. Det blev även gott en en klick dijonsenap under skinkan om man så vill. Jag använder mig av Snellmans Superiore skinka - den är definitivt den godaste frukostskinkan som finns! Super mör och nami :) Jag brukar inte nämna märken, men  här gör jag ett undantag eftersom den är så god :).

Jag har nu börjar få Erik med-lurad som modell alternativt fotograf - och det är super kul! Nu kan vi spendera våra lördagar tillsammans med att laga mat hit till bloggen :) 

Spenatvafflor

SPENAT- OCH BOVETEVÅFFLOR

8 portioner

2.5 dl bovetemjöl

1 dl majsmjöl

1 tsk salt

1 krm chiliflingor

1 krm grovmalen svartpeppar

2 tsk bakpulver

3 st ägg

150 g fryst upptinad spenat

4 dl mjölk

20 g smält smör

8 st ägg

2 msk ättikssprit

1 tsk salt

50 g skinka

20 g färsk spenat

1 msk färsk gräslök

 

Blanda ihop vetemjöl, majsmjöl, salt, chiliflingor, svartpeppar och bakpulver en beredningsskål.

Tillsätt ägg, tinad spenat och mjölk. Vispa till en jämn smet. Rör ner det smälta smöret.

Värm våffeljärnet och pensla med lite smör så att våfflorna inte fastnar i järnet.

Grädda våfflorna i 5-8 minuter beroende på järnet. 

Pochera äggen medan våfflorna grillas genom att fylla en stor kastrull med vatten. Lägg till salt och vinäger.

Värm vattnet så att det sjuder eller kokar riktigt svagt.

Knäck ett ägg i en riktigt liten skål och tippa försiktigt över i det sjudande vattnet.

Sjud ägget i 3 minuter och 40 sekunder för bästa resultat.

Lyft upp det pocherade ägget med en hålslev och lägg på ett hushållspapper för att rinna av. Upprepa med alla ägg.

Servera våfflorna sedan med skinka, pocherade ägg, gräslök och lite färsk spenat. Strö över lite flingsalt och voilà.

Spenatvafflor main


Om att blogga om mat

Skrivet av Sofie Sergelius 09.03.2018

Kategorier:
Taggar:

20180309 162442 0001

I dagens Pohjalainen fanns en artikel om hur matbloggandet blir allt populärare och hur flera finländare redan kan livnära sig som bloggare. Knife to the heart liksom. Don't get me wrong, jag har den otroliga lyckan att verkligen arbeta med något jag älskar, och om jag får säga så själv, är rätt bra på. Men once again har jag fått komma till den slutsatsen att jag inte är en ledare utan en följare. Jag måste se någon göra något innan jag vågar ta steget. Jag jobbar på det och blir bättre på att lita på min instinkter allt mera. Ibland går det bra och ibland dåligt.

Då jag var på utbyte sex år sedan sa min mamma att jag borde blogga om mat i Indonesien, men jag tyckte inte det var en bra idé - ingen blogga ju om mat! Jaa exakt just därför, dom flesta som nu klarar sig bra som matbloggare började blogga just en fem-sex år sedan och har jobbat upp sig. Inte för att jag säger att jag skulle kunna livnära mig som bloggare även om jag börjat då tanken slog mig första gången. Men jag kunde inte ta steget då eftersom jag inte trodde på konceptet som jag gör idag. Om man är tillräckligt duktig, ambitiös och villig kan man klara sig i allt man verkligen älskar, det tror jag stenhårt på. 

I nuläge bloggar jag ju om mat på min fritid, men jobbar med allt annat som har med mat att göra på dagarna - lucky me :) Tanken bara slog mig då jag läste artikeln att jag kunde ha trott på mig själv och börjat blogga redan då eftersom jag verkligen njuter av processen. Nu är jag äldre och klokare (isch) och vet vad jag vill i livet. Och tänker även i fortsättningen jobba hårt för att nå mina mål. I slutändan handlar det om kärleken för mat och matlagning. Nåja, det här var nu bara lite fredagstankar - carry on.

20180309 162816 0001


Lamm­pasta med ärtpesto

Skrivet av Sofie Sergelius 07.03.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Påsken närmar sig och jag har haft fullt upp med att förbereda påskrecept till tidningen och inte alls hunnit tänka på påskrecept till bloggen. Men en grej har jag gjort -  en läcker lammpasta med ärtpesto. Man kan liksom inte gå fel med lamm, ärter och myntta. 

Jag börja med att tillreda lammet genom att koka resterna av en lammfiol i fyra timmar tillsammans med en lök, två morötter, två lagerblad och en matsked med salt i cirka 1.5 liter vatten. Det går även att göra pulled lamm i ugnen eller i en Crock Pot genom att placera en lammstek i en slow cookern, tillsätta salt och peppar, häll i två deciliter vatten och krydda med lite lökpulver och vitlökspulver. Du gör som du vill, jag tyckte bara att det var ett utmärkt tillfälle att ta vara på lammkött som fastnat på lammets ben, samtidigt som det blir en extremt smaklig buljong av vätskan. Ta vara på buljongen genom att sila av alla bitar och häll upp i steriliserade glasflaskor.

Ärtpesto är ett enkelt alternativ till vanlig pesto - en trevlig variation på det traditionella som dessutom passar super bra med lamm. 

Lammpasta med artpesto

LAMMPASTA MED ÄRTPESTO OCH MYNTTA

100 g pulled lamm

20 riven pecorino

25 g färsk ruccola

10 g färsk myntta

2 krm grovmalen svartpeppar

120 g spagetti

 

Ärtpesto

250 g ärter

50 g riven pecorino

1 dl olivolja

0.5 tsk grovmalen svartpeppar

25 g ruccola

0.5 kruka basilika

3 msk färsk myntta

3 msk pinjenötter

 

Börja med att riva sönder lammet och smaka av med salt och peppar.

Tillred ärtpeston genom att placera samtliga ingredienser i en blender och kör i ett par minuter.

Koka pastan i lätt saltat vatten, spara ett par matskedar av kokvattnet.

Rör ihop peston med pastan och tillsätt lite av kokvattnet. 

Servera pastan med det rivna lammet, riven pecorino, ruccola, myntta och grovmalen svartpeppar.

 


Krämig grön smoothie

Skrivet av Sofie Sergelius 06.03.2018

Smoothies är enkla, näringsrika och goda. Med hälsosamma fetter från avokadon, kolhydrater från bananen och äpplet samt järn från spenaten gör att det här är en ypperlig smoothie för dig som tränar. Den här smoothien blir ganska tjock så ifall man vill kan man även servera den som en smoothie bowl och toppa med skivad banan, nötter och äpple.

Smoothies brun gron

KRÄMIG GRÖN SMOOTHIE

1 Granny Smith äpple

2 dl färsk spenat

0.5 avokado

1.5 dl kokosmjölk

1 tsk lönnsirap

0.5 fryst banan

 

Skala och tärna äpplet. Skär en avokado på hälft och skala ena halvan. 

Placera samtliga ingredienser i en blender och kör slät.

Servera smoothien kall.

Kramig avokadosmoothie


Blodapelsin­smoothie

Skrivet av Sofie Sergelius 05.03.2018 | 1 kommentar(er)

Njut för fulla rullar av all blodapelsin medan det ännu finns! Ifall det nu inte råkar finnas blodapelsin mera så går det bra att byta ut den mot vanlig apelsin eller mandarin - lite beroende på säsong. 

Ps. Mina super siistiga lightbulb glas från Seychellerna - hur coola är inte dom!?

Smoothies blodapelsin

 BLODAPELSINSMOOTHIE

2 blodapelsiner

1 fryst banan

1 dl kokosmjölk

1 krm vaniljpulver

0.5 krm kardemumma

Filea blodapelsinen genom att skära bort allt skal och sedan skära loss klyftorna mellan apelsinens hinnor.

Placera blodapelsin, frysta bananbitar, kokosmjölk och vaniljpulver i en blender och kör till en jämntjock smoothie.

Toppa smoothien med kardemumma och servera kall med ett sugrör.


Blodapelsin­våfflor med nice­cream

Skrivet av Sofie Sergelius 04.03.2018

Våfflor, våfflor, våfflor. Alltid lika gott, lika uppskattat och lika roligt.  Efter att ha sett hur andra gottar sig med våfflor på veckosluten kom jag på att jag vill vara en av dom människorna! Söndagar är till för att ligga i sängen, se på serier, och hädan framöver äta våfflor. 

Jag har aldrig haft ett våffeljärn, (crazy I know) så ett par dagar innan min födis fick jag nog - nu skulle ett våffeljärn inhandlas! Ett par veckor senare, det vill säga right now, så har vi ätit våfflor alla lördagar och söndagar sedan dess.  Medan det ännu finns blodapelsiner gjorde jag blodapelsinvåfflor, men det går bra att byta ut mot vanlig apelsin eller varför inte citron. Med citron ska man bara komma ihåg att minska på mängden saft. Men long story short - här är receptet på mina citrusvåfflor.

Blodapelsinvafflor ovan

BLODAPELSINVÅFFLOR

1,75 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 krm vaniljpulver

1 msk socker

1 dl blodapelsinsaft

1 dl mjölk

1 ägg

1 blodapelsin

50 g smält smör

2 msk lönnsirap.

 

Rör ihop vetemjölet med bakpulver, vaniljpulver och socker. Rör ner blodapelsinsaft, mjölk och ägg och vispa ihop till en jämn smet. Tillsätt zest från en blodapelsin och det smälta smöret.

Värm våffeljärnet och pensla med lite smör så att våfflorna inte fastnar i järnet.

Grädda våfflorna i 5-8 minuter beroende på järnet. Servera våfflorna med nice cream, blodapelsinklyftor och lönnsirap.

 

VANILJ NICE CREAM

2  frysta skivade bananer

1 krm vaniljpulver

 

Mixa de frysta bananerna till en slät glass-aktig massa i en matberedare (det tar ett par minuter).

Smaksätt med vaniljpulver och servera med våfflorna.

Blodapelsinvafflor sang


Blodapelsin­mimosa

Skrivet av Sofie Sergelius 01.03.2018

Kan en dag få ett bättre slut än med ett glas Mimosa? I don't think so, ifall vi inte talar om hur en brunch kan börja bättre, då är svaret också "med en Mimosa".  Mimosa är en drink bestående av saft (oftast apelsin) och torr skumppa eller champage. Jag fortsätter med blodapelsintema så länge som dom är i säsong, det vill säga ett par veckor till, och därför består min after work drink av blodapelsin. 

Blodapelsinmimosa

BLODAPELSIN MIMOSA

1 flaska Prosecco

4 blodapelsiner 

Pressa blodapelsinerna, häll upp i glas och toppa med skumppan. Servera Mimosan kall.

 


Blodapelsin­risotto med kam­musslor

Skrivet av Sofie Sergelius 27.02.2018

Blodapelsin är så pop just nu, och av en otroligt bra orsak. Blodapelsiner är söta och samtidigt syrliga vilket gör att dom passat såväl i salta som i söta rätter. För att blodapelsinerna ska ha av de röda fläckarna i fruktköttet krävs stora temperaturskillnader mellan soltimmar och nattens kyla under mognadsprocessen. Det leder till att blodapelsiner är ganska ovanliga och växer på få ställen i världen. Sicilien är ett ställe som är känt för sina blodapelsiner eftersom temperaturen där är perfekt. Blodapelsiner är i säsong från februari till mars, så nu är den optimala tiden att satsa på denna underbara frukt. 

Det har dykt upp en hel del recept på blodapelsinrisotto så jag ville prova på en egen version. Vi hade kammusslor i frysen så jag tänkte att vi steker ett par riktigt snabbt och enkelt och serverar dem med risotton. Det går även bra att byta ut musslorna mot räkor som snabbt stekts i smör.Blodapelsinrisotto forsta

Kammusslor är musslor kända både för sitt kött och sin rom. Köttet på en kammussla är mild till smaken, och rätt knepig att tillreda. Kammusslor tillreds på olika sätt beroende på matkulturen o landet. Kammusslor kan paneras, stekas i smör eller serveras i en gryta eller serveras råa, på sushi eller i en soppa. Om man steker kammusslor ska man vara noggrann med stektiden eftersom musslorna snabbt blir "överstekta" vilket gör att köttet blir segt och gummiaktigt.

I det här receptet har jag stekt kammusslorna 35 sekunder per sida, och jo jag använde ett tidtagarur för att vara på den säkra sidan. I Masterchef har folk fått gå hem på grund av att de förstört sina kammusslor med att steka dem i 50 sekunder. Ta inga chanser här - stek kammusslan först då allt annat är klart och maten färdig att serveras.

Blodapelsinrisotto nara

BLODAPELSINRISOTTO

4 portioner 

2 blodapelsiner

1 liter grönsaksbuljong

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

3 dl arborioris

3 dl vitt vin

2 krm grovmalen svartpeppar

2 msk grädde med örtsmak 

50 g riven parmesan

20 g smör

12 st kammusslor

färsk persilja till servering

 

Tvätta blodapelsinerna, riv zesten av en apelsin och pressa saften i en liten skål. Skala den andra apelsinen och skär lös klyftorna så att de är utan hinnorna. Skär klyftorna i mindre bitar.

Tillred buljongen genom att koka upp vatten med grönsaksbuljongtärningen. Ställ åt sidan.

Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Fräs löken och vitlöken i ett par minuter. Tillsätt riset i kastrullen och fräs i ett par minuter tills riset är genomskinligt.

Rör ner vinet och blodapelsinsaften i kastrullen i två omgångar. Låt riset suga åt sig all vätska innan du tillsätter resten av vätskan.

Tillsätt därefter blodapelsinzesten och en fjärdedel av grönsaksbuljongen. Rör om och tillsätt mera buljong först då riset sugits åt sig all vätska. Fortsätt tillsätta mera vätska tills risotton är klar och al dente, vilket tar cirka 15 minuter.

Rör ner den rivna parmesanen och blodapelsinbitarna.

Hetta upp en stekpanna tills den är riktigt het. Klicka i smöret, låt det smälta och stek kammusslorna cirka 35 sekunder per sida (lite beroende på tjockleken). Servera risotton med kammusslorna.

 Blodapelsinrisotto andra

 


Spaghetti with meatballs

Skrivet av Sofie Sergelius 25.02.2018

Kategorier:

Mamma Mia vilken pasta! Köttbullar i tomatsås, Lady and the Tramp flashbacks anyone? Det har säkert tidigare kommit på tal, eller synats här på bloggen, men jag har en svaghet för pasta. Jag har någon gång provat på frikadeller (köttbullar kokade i tomatsås) och då saknade jag stekytan på köttbullarna. I den här varianten är köttbullarna tillredda i ugnen tills dom är klara, sedan snabbt stekta i smör innan de rörs ner i tomatsåsen - perfetto!

Spaghetti med kottbullar hel

Det är allt för sällan som vi sist och slutligen provar på gamla klassikers i vårt kök. Det blir mest "allt eller inget", dvs. nytt och okänt eller favoriter. Allt för sällan blir det en rätt som redan är testad av mången annan under flera generationer, just som spaghetti med köttbullar.  

Receptmängden är ganska stor eftersom det är så behändigt att tillreda en större sats och sedan ha pasta i lunchlådan.

Spaghetti med kottbullar nara

SPAGHETTI MED KÖTTBULLAR I TOMATSÅS

6 portioner

KÖTTBULLAR

500 g köttfärs

1 tsk salt

0,5 tsk grovmalen svartpeppar

1 msk dijonsenap

75 g crème fraiche

0,5 tsk torkad basilika

0,5 tsk torkad oregano

0,5 tsk torkad rosmarin

2 msk smör

Värm ugnen till 200 grader. Placera ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.

Blanda ihop köttfärs med övriga ingredienser till en jämn smet. Rulla ihop till små köttbullar (cirka en matsked smet per köttbulle).

Placera köttbullarna på plåten och grädda på mellersta falsen i 15 minuter.

Hetta upp en stekpanna med smör och stek köttbullarna i etapper i ett par minuter tills de fått en vacker yta.  Häll över de färdiga köttbullarna i en skål medan tomatsåsen tillreds.

 

TOMATSÅS

2 gula lökar

4 vitlöksklyftor

2 tsk olivolja

2 msk tomatpuré

2 krm grovmalen svartpeppar

800 g tomatkross

1 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärning

3 timjankvistar

1 rosmarinkvist

2 tsk honung

0,5 dl rödvin

0,5 dl portvin

1 krm chiliflingor

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan i en tjockbottnad kastrull tills den är genomskinlig och tillsätt därefter vitlöken och fräs i ytterligare en minut. 

Rör ner tomatpuré, svartpeppar, tomatkross, vatten och grönsaksbuljongtärningar. Koka upp såsen och tillsätt därefter timjankvistar, rosmarin, honung, vin och chiliflingor.

Låt såsen koka i 15 minuter på låg värme. Koka spaghettin medan såsen blir färdig.

 

TILL SERVERING

100 g riven parmesan

1 kruka färsk basilika

400 g spagetti

Koka spagettin i lätt saltat vatten i 8-10 minuter.

Servera spaghettin med tomatsåsen med köttbullarna och strö över riven parmesan och färsk basilika.

 

Spaghetti med kottbullar snurr

 Buon appetito