Sofies header

Over the top nice cream

Skrivet av Sofie Sergelius 21.04.2018

I dag kändes det som en bra dag att laga en helt crazy nicecream bowl med allt gott jag hittar hemma. Nicecream är en veganglass gjord på frysta bananer. Så enkelt, galet gott, och en överlag hälsosammare alternativ till glass. Dessutom går det bra att äta till frukost :)

Over the top nice cream

CHOCOLATE-PEANUTBUTTER NICECREAM

2 portioner

3 frysta bananer (40.5 g kolhydrater, 1.2 g fett)

0.5 dl proteinpulver med chokladsmak (0.75 g kolhydrater, 1.5 g fett, 14 g protein)

2 msk mörk kakaopulver (1.4 g kolhydrater, 2.6 g fett, 2.2 g protein)

20 g jordnötssmör (4 g kolhydrater, 10.8 g fett, 5.2 g protein

Toppings

1 skivad banan (13.50 g kolhydrater, 0.4 g fett)

10 g granola (5.8 g kolhydrater, 1.7 g fett, 1 g protein)

25 g blåbär (1.2 g kolhydrater, 0.2 g fett)

10 g hallon (0.6 g kolhydrater, 0.1 g fett, 0.1 g protein)

minimarshmallows

10 g jordnötssmör (2 g kolhydrater, 5.4 g fett, 2.6 g protein)

 

Summa: 69.75 g kolhydrater, 23.9 g fett, 25.1 g protein, 594.5 kcal

Mixa bananerna slätt i en blender i ett par minuter, rör ner övriga ingredienser och mixa i en minut till.

Toppa med allt smått och gott.

 


Äppelpaj­smoothie

Skrivet av Sofie Sergelius 20.04.2018 | 2 kommentar(er)

"Hälsosam smoothie som smakar äppelpaj, du skämtar?" Nej - helt seriöst. Helt bästa sättet att börja en fredag morgon. Nu ska jag iväg till tåget, ska av och an till Åbo. Tåg dit på morgonen och tåg hem på kvällen. Mycket sittande = extra noga koll på intaget idag. Kan så inte vänta på att bli van vid att äta som fågel. Man måste väl bli van någon dag? Under tiden - njut av en paj i smoothie form.

Appelpajsmoothie

ÄPPELPAJSMOOTHIE

200 g äppel (16.30 g kolhydrater, 0.2 g fett, 0.3 g protein)

2 dl mandelmjölk (2.2 g fett, 0.8 g protein, 23 kcal)

100 g banan (13.50 g kolhydrater, 0.4 g fett)

vaniljsmakande proteinpulver (0.75 g kolhydrater, 1.5 g fett, 14 g protein)

0.5 tsk kanel

1 krm vaniljpulver

1 krm kardemumma

1 valnöt och lite frystorkade jordgubbar for flair

Skal äpplet och skär i bitar. Placera alla ingredienser i en blender och kör slätt.
 
Summa: 30.55 g kolhydrater, 4.3 g fett, 15.1 g protein, 221.3 kcal


Tonfisk och ris

Skrivet av Sofie Sergelius 18.04.2018

Länge sen igen. Bröllopet närmar sig och det går inte alls bra för min del, vare sig med planerandet (har såna problem med att hitta en fotograf) eller med dieten (thanks to chocolate and wine). Argh är så irriterad på mig själv! Det borde inte vara så här svårt! Skärpning! En månad och tre veckor kvar. I'm screwd! Nå jag ska nu tappert ännu försöka få min mat i skick: och här är ett recept som är i enlighet med min plan. Döm inte smaken baserat på utseende här ;)

I stil med den billiga tonfisksalladen jag gjorde tidigare i år, så är även den här enkel, billig, och snabb att röra ihop. Eftersom den innehåller mycket kolhydrater är den en optimal rätt att äta efter träningen.

PS. sori för bilden, jag tog typ tre bilder, jaksa bara inte satsa på foto idag. 

tonfiskrisskal

TONFISK OCH RIS

4 portioner 200 grams portioner

140 g tonfisk (1.3 g fett, 31.3 g protein)

1 msk limesaft

50 g gräddfil (2 g kolhydrater, 6 g fett, 1.4 g protein)

100 g edamame (12 g kolhydrater, 4 g fett, 11 g protein)

2 krm grovmalen svartpeppar

0.5 tsk salt

2 tsk olivolja (9 g fett)

2 finhackade vitlöksklyftor (1.2 g kolhydrater, 0.2 g fett, 0.6 g protein)

40 g halverade körsbärstomater (1.4 g kolhydrater, 0.1 g fett, 0.2 g protein)

500 g kokat ris (360 g kolhydrater, 11.5 g fett 35 g protein)

 

Blanda ihop alla ingredienser till en röra och njut. Lätt som en plätt.

Summa per portion = 94.15 g kolhydrater, 8.025 g fett, 19.825 g protein, 528.125 kcal)

 


Abs are made in the kitchen: måltidsplaner

Skrivet av Sofie Sergelius 10.04.2018

Äntligen! Det här tog helt för länge - men nu är jag klar med alla planer! Huh vilket jobb! Och sori att det tog nu extra länge - jag lovar jag sku publicera allt på lördag, men sen plötsligt ringde mina vänner på dörren och hade fixa Harry Potter-polttarin åt mig! Så dit for hela lördag och söndag :D Men nu har jag just slutat jobba för idag, och tåget borde vara framme i Vasa om typ 30 min så jag har snabbt hunnit sammanställa allt det jag planerat dela med mig. Nu är ju grejjen den att jag inte alls hållit mig till dom här under hela den här helgen, eller igår för den delen heller eftersom jag hade alldeles för roligt på lördag. Det blir nystart imorgon igen - man ska inte ge upp även om det gått dåligt i ett par dagar :) Never give up. 60 dagar kvar.

Jag börja med att gå igenom vad jag ville äta, och hur jag kan skapa smarta måltider av maträtterna jag planerat. Det viktigaste var naturligtvis smaken, jag tänker inte offra smak.

Nästa steg var att grovt skriva ut alla recept så att jag fått ihop en lista på alla ingredienser som mina maträtter ska innehålla - på så sätt var det lätt att sen räkna ut näringsinnehållet i varje måltid. Här har jag listat alla ingredienser för alla måltider: 

Tabell ingredienser

Lite råddigt, men det klarnar upp snart - följ med i nästa steg. I  första tabellen ser du ingrediens, mängd, gram kolhydrater, fett och protein per ingrediens. I den andra syns maträtten och igen mängd gram för kolhydrater, fett och protein. Och kalorier naturligtvis. 

Här är nu min super snygga tabell på alla maträtter som är godkända under de kommande två månaderna. Och jo det är bara så lite tid kvar! Herregud jag måste skärpa mig. Efter ingredienserna skapade jag maträtterna och räknade ut allting. Gud det var jobbigt, även om excel nog tar hand om allting. Vi har ju haft excel skolningar på jobbet, och utan dem skulle jag definitivt inte ha orkat räkna ut allt. Check it out:

Tabell maltider

Hänger du med? Här ser du alla maträtter, så ifall du i det här skedet vill bygga ihop ett eget schema så go ahead :) Men i nästa steg har jag gjort det åt dig. Mihihihi.

Sista steget var att skapa måltidsmenyer som ser till att jag får i mig tillräckligt och rätt under en vecka. Det var nog ett pusslande. Jag är så inte bra på pussel. Men efter många om och men har jag nu skapat ett schema som fungerar - nu måste jag ännu bara göra alla maträtter klara på förhand så att jag inte ens i misstag fuskar.

Det är inte många bitar kvar så är hela det här pusslet med Abs are made in the kicken klart. Nu saknas det ett par recept som jag ännu inte publicerat här på bloggen. Men allt är planerat så under dom följande dagarna ska jag publicera dom sista luckorna i schemat så sen kan även den som vill följa mitt schema. Ja och sen måste jag ju nu rigoröst följa mitt schema.

Tabell planer

Som det syns går det ibland över och ibland under, men sånt är livet. Det här är nu i alla fall så nära det kan bli så att jag fortfarande kan njuta av livet och inte bara villa ge upp efter varje. jävla. dag. Men hey, allt på listan är sånt som verkligen är gott och som jag mera än gärna äter, och eftersom det nu verkligen börjar vara panik (ska hämta bröllopsklänningen idag) så kan jag inte heller unna mig några cheat dagar. JAG. SKA. KLARA. DET. HÄR. Just watch :)


Kyckling- och tomatcurry

Skrivet av Sofie Sergelius 05.04.2018

Det här är en enkel, snabb och mättande kycklingcurry som redan länge varit en favorit hemma hos oss. Dessutom är den hälsosammare än de flesta curryn eftersom den varken innehåller smör, grädde eller kokosmjölk. Som det syns behöver man inte alltid äta samma sak för att kunna hålla koll på sitt intag. 

PS. Börjar bli panik nu - bara två månader kvar till bröllopet och typ 5 kg kvar att bli av med. Buckle down, it's going to get rough. Tabellen kommer imorgon på morgonen i kombination med mitt nuvarande träningsschema. 

 Kycklingcurry main

KYCKLINGCURRY MED TOMAT

8 portioner

800 g kyckling (16 g fett, 179.2 g protein, 860.8 kcal)
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
0.5 tsk cayennepeppar


TOMATCURRY
1 st rödlök (3 g kolhydrater, 0.1 g fett, 0.8 g protein)
1 msk olivolja (13.5 g fett)
1 tsk gurkmeja
0.5 st grönsaksbuljongtärning (10.85 g kolhydrater, 8.05 g fett, 1.05 g protein)
2.5 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk spiskummin
0.5 tsk malen nejlika
800 g tomatkross (42.5 g kolhydrater, 1.6 g fett, 4.8 g protein, 203.3 kcal)
2 tsk flytande honung (10.6 g kolhydrater, 0.2 g protein, 43.2 kcal)

480 g kokt basmatiris (691.2 g kolhydrater, 22.08 g fett, 67.2 g protein)

Summa per portion: 94.75 g kolhydrater, 7.66 g fett, 31.65 g protein, 574.6 kcal

 

Börja med att skära kycklingen i bitar och därefter krydda bitarna med gurkmeja, salt och cayennepeppar. Ställ i kylskåpet för en timme.

Ta fram en tjockbottnad kastrull. Hacka rödlöken och fräs i kastrullen i olivolja på medel värme i två minuter. Tillsätt alla kryddor och fräs ett par minuter till.

Koka upp vatten och smula i grönsaksbuljongtärningen. Blanda ner grönsaksbuljong, honung och tomatkross med den frästa löken. Koka på låg värme med lock på ca 30 minuter. Rör om med jämna mellanrum.

Häll tomatsåsen i en blender och mixa ett par minuter till såsen är len.

Häll såsen tillbaka i kastrullen och tillsätt kycklingen. Koka i 15 minuter.

Servera curryn med ris.

Kycklingcurry andra


Tonfiskpasta

Skrivet av Sofie Sergelius 03.04.2018 | 1 kommentar(er)

Jag har en ny favorit - den här pastan! Helt insane god, och täcker alla mina behov! Det här är alltså en snabb middag eller lunch som passar just den dieten jag är på nu - det vill säga "äta gott i rätt mängd". Det jag vill visa med alla dessa olika rätter jag nu publicerar är att det inte är så svårt att äta varierande och hälsosamt. Som jag sagt minst hundra gånger är att jag har svårt för att äta samma sak varje dag, vilket är orsaken till att jag nu gjort så många olika recept och rätter, för att inte tala om näringstabeller. 

Tillbaka till pastan. Den är fullproppad med kolhydrater (såsom pasta brukar vara), mängder med protein (som jag behöver a. för att inte vara jävligt hungrig hela tiden, och b. för att kunna bygga muskler), och bara lite fett (awesome!).

 Tonfiskpasta main

TONFISKPASTA

4 portioner

290 g tonfisk i vatten (105.6 g kolhydrater, 2.4 g fett, 16.4 g protein, 509.6 kcal)

5 klyftor vitlök (3 g kolhydrater, 0.5 g fett, 1.5 g protein, 22.5 kcal)

skalet från en citron

6 msk citronsaft (1.2 g kolhydrater, 4.8 kcal)

60 g finhackade soltorkade tomater (10.4 g kolhydrater, 8.4 g fett, 3.2 g protein, 130 kcal)

1 knippe färsk persilja

1.33 msk olivolja (18 g fett, 162 kcal)

1 tsk salt

1 tsk grovmalen svartpeppar

580 g kokt spagetti (105.5 g kolhydrater, 2.4 g fett, 16.4 g protein, 509.6 kcal)

50 g spenat (0.2 g kolhydrater, 0.1 g fett, 0.8 g protein, 4.9 kcal)

100 g körsbärstomater (3.5 g kolhydrater, 0.3 g fett, 0.6 g protein, 19.1 kcal)

 

Summa per portion: 61.95 g kolhydrater, 16.5 g fett, 42.55 g protein, 563.35 kcal

 

Koka pastan och kolla att du har 580 gram färdigt kokad pasta.

Häll av vattnet från tonfisken och sätt över i en beredningsskål.

Skala och finhacka vitlöken. Riv skalet på ena citronen och pressa saften ur båda citronerna.

Finhacka persiljan.

Rör ihop tonfisken med olivoljan, citronsaft, vitlök, hälften av persiljan, finhackade soltorkade tomater, salt och peppar.

Skölj spenaten och körsbärstomaterna. Skär ännu tomaterna på hälft.

Blanda ihop den smaksatta tonfisken med pastan, spenaten och tomaterna. Servera med extra svartpeppar och persilja. 

 Tonfiskpasta halsa

 

 


Memma­våfflor

Skrivet av Sofie Sergelius 28.03.2018

Kategorier:
Taggar:

Memma har aldrig varit riktigt min grej, så fatta hur förvånad jag blev då jag förra veckan fick smaka på hemgjord memma vid Brages Friluftsmuseum. Det var ju gott! Memma, som tillreds på malt, rågmjöl, vatten, salt och pommeransskal, kommer från Åbo trakten och har därefter spridits sig till övriga Finland. Memma tillreds genom en komplex process där mjölets stärkelse, genom amylas, bryts ner till maltos, det vill säga socker. Memma innehåller därmed inget tillsatt socker, bara det som naturligt framkommer genom just amylas. Den memma man får köpa i butikens frysdisk däremot innehåller stora mängder socker, och smakar ingenting som den memma som kokas hemma på traditionellt vis. 

Det första jag lärde mig nu om memma är att tillredningen som sagt är en lång process. Man börjar med att koka vatten till max 68 grader, blandar ihop mjöl och malt med vattnet och stör extra av både mjölet och malten på ytan. Sen får det stå och dra sig på ett varmt ställe i ett par timmar, varefter man strör mera mjöl och malt på. Hela processen tar 5 till 6 timmar, och det är bara dag ett. För sen ska det vispas, kryddas, kokas, svalna och gräddas i ugn. Efter allt det här ska memman ännu stå och dra sig i tre dagar. Så ifall du ska koka egen memma så ska du för det första ha tålamod, och för det andra lite humor. Så för mig som först nu fått upp ögonen för denna påskklenod tänker inte börja laga det från början. 

Det andra jag lärde mig kom nu till hands. Vill man ha memma, men inte extra sockret som de flesta fabriker rör ner i smeten, kan man köpa bland annat Kymppis Ekologiska memma, som inte har något tillsatt socker. Det är den ekologiska memman, första rivan jag köpt i hela mitt liv, som jag nu gräddat våfflor på. Receptet finns nu här nedan. Enjoy! Eller kanske Nauttikaa! passar bättre här.

Memma vafflor

MEMMAVÅFFLOR MED VANILJSÅS OCH PASSIONSFRUKT

200 g memma

1,25 dl rågmjöl

1,5 tsk bakpulver

1 krm vaniljpulver

1 msk farinsocker

2 dl mjölk

1 ägg

20 g smält smör

1 dl vaniljsås eller grädde till servering

2 passionsfrukter

25 g buskblåbär

Rör ihop rågmjölet med bakpulver, vaniljpulver och socker. Rör ner mjölk och ägg och vispa ihop till en jämn smet. Tillsätt memman och det smälta smöret.

Värm våffeljärnet och pensla med lite smör så att våfflorna inte fastnar i järnet.

Grädda våfflorna i 5-8 minuter beroende på järnet. Servera våfflorna med vaniljsås eller vispad grädde för lite sötma, och passionsfrukt och blåbär för syra.


Borsch­soppa

Skrivet av Sofie Sergelius 28.03.2018

Favorit i repris - Borstj, borschsoppa, borssikeitto - en av mina absoluta favoriter, som det kanske märks. Eftersom jag redan gjort ett inlägg om Borstj så skriver jag ingen längre förklaring här. Vill du läsa mera kan du kolla på mitt tidigare inlägg här.

Eftersom Borstj har en hel del fett (korv och smetana) är det viktigt att planera resten av måltiderna för dagen så att allt jämnar ut sig. Ja ja ja jag ska återkomma med tabellen. Senast till fredag. I promise. Anyhoo här är soppan, nu med alla näringsämnen.

Borschsoppa ny

BORSTJSOPPA

6 portioner

700 inlagd rödbeta (77 g kolhydrater, 1.4 g fett, 7.7 g protein, 351.4 kcal)

900 g surkål (38.7 g kolhydrater, 1.8 g fett, 9.9 g protein, 210.6 kcal)

2 grönsaksbuljongtärningar (43.4 g kolhydrater, 32.2 g fett, 4.2 g protein, 480.2 kcal)

230 g chorizo (2.53 g kolhydrater, 62.1 g fett, 32.2 g protein, 697.82 kcal)

400 g grillkorv (2.8 g kolhydrater, 84 g fett, 56 g protein, 991.2 kcal)

1 lök (2.6 g kolhydrater, 0.1 g fett, 0.7 g protein, 14.1 kcal)

1,5 dl vatten

2 lagerblad

1 tsk grovmalen svartpeppar

Färsk persilja 

100 g smetana (2.5 g kolhydrater, 35 g fett, 2 g protein, 333 kcal)

Summa per portion: 35.48 g kolhydrater, 41.46 g fett, 19.48 g protein, 593 kcal

 

1. Skala och strimla löken. Häll över i en stor kastrull.

2. Häll den inlagda rödbetan med allt lag i kastrullen. Tillsätt surkål, vatten, lagerblad, grönsaksbuljongtärningar och peppar.

3. Koka upp soppa och låt koka i 10 minuter.

4. Skär korven i bitar och lägg i soppan.

5. Koka ytterligare 5 minuter och smaka av med mera peppar vid behov.

6. Servera soppan med en klick smetana och hackad bladpersilja.


Makaronigryta med köttfärs

Skrivet av Sofie Sergelius 25.03.2018

Planeringen är nog det svåraste skedet av hela den här utmaningen. Allt ska räknas ut, mängderna ska stämma överens och allt ska som sagt planeras in i minsta detalj. Men här är en av mina favoriter hittills - super enkel att hålla koll på, ganska perfekta mängder med tanke på mitt planerade intag. Jag tycker annars också om att laga olika makaronirätter eftersom dom är enkla, snabba och lätta att variera från gång till gång. Den här makaronigrytan åt jag nu av under flera dagar eftersom den är enkel att dela upp i lunchlådor. En lunchlåda med det här receptet vägde 365 gram, och det blev ganska jämnt 10 stycken.  Vill du hålla koll på ditt intag, men ändå äta något gott så är det här en rätt jag verkligen rekommenderar!

Receptet har jag först räknat ut med näringsämnen för hela alltihopa, och längst ner hittar du sedan vad en portion, det vill säga en tiondel av satsen, innehåller.

Makaronigryta mealprep kcal

MAKARONIGRYTA

10 portioner

750 g köttfärs (10 %) (66 g fett, 156 g protein, 1218 kcal)

450 g ärter  (43.65 g kolhydrater, 1.8 g fett, 29.7 g protein, 309.6 kcal)

1800 g kokta makaroner  (363.6 g kolhydrater, 18 g fett, 63 g protein, 1868.4 kcal)

1 grönsaksbuljongtärning (21.7 g kolhydrater, 16.1 g fett, 2.1 g protein, 240.1 kcal)

800 g tomatkross  (42.4 g kolhydrater, 1.6 g fett, 4.8 g protein, 203.2 kcal)

200 g kidneybönor  (31 g kolhydrater, 1 g fett, 17.2 g protein, 201.8 kcal)

55 g lök (en medelstor) (2.60 g kolhydrater, 0.1 g fett, 0.7 g protein, 14.1 kcal)

3 vitlöksklyftor (1.8 g kolhydrater, 0.3 g fett, 0.9 g protein, 13.5 kcal)

28 g tacokrydda (13.4 g kolhydrater, 1.6 g fett, 2.1 g protein, 76.4 kcal)

Persilja och sriracha till servering

 

Summa per portion: 52 g kolhydrater, 10.6 g fett, 27.6 g protein, 415 kcal.

 

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. 
  2. Fräs löken i en traktörpanna i ett par minuter och tillsätt därefter köttfärsen och fräs ett par minuter till. Tillsätt tacokrydda och en deciliter vatten och rör om i cirka 5 minuter.
  3. Rör ner tomatkross, kidneybönor, grönsaksbuljonger och ärter. Låt  puttra på låg värme i 10 minuter. 
  4. Koka makaronerna i lätt saltat vatten i åtta minuter medan såsen puttrar.
  5. Häll av vattnet från makaronerna och rör ihop dem med såsen.
  6. Servera med sriracha och persilja.

Mina bästa våffelrecept

Skrivet av Sofie Sergelius 24.03.2018

Kategorier:

Den 25 mars är det internationella våffeldagen och jag tänkte uppmärksamma detta genom att lista mina favorit våffelrecept. Efter att vi inhandla ett våffeljärn (vilket nog var på tiden) har vi ätit ganska mycket våfflor just på veckosluten. Här är mina tre favoriter från bloggen, samt ett par tuffa recept från andra bloggare som jag gärna skulle prova på.

 BLODAPELSINVÅFFLOR

Blodapelsinvåfflor är härligt söta och syrliga i ett och samma paket. NU då blodapelsin inte längre är i säsong går det bra att byta ut den mot citron eller vanlig apelsin. Kunde även vara gott med lime.

Receptet hittar du här.

Blodapelsinvafflor ovan

 

PALEO VÅFFLOR

 Paleo, det vill säga våfflor enligt paleolitisk kost. Inget socker, vitt mjöl eller djurmjölk. I dessa våfflor används mandelmjölk och mandel- och kokosmjöl. Inget tillsatt socker, sötman kommer från den mogna bananen och dadlarna.

Receptet hittar du här

Paleovafflor 1

 

SPENATVÅFFLOR

Spenatvåfflor var nytt för mig, men blev riktigt nöjd med resultatet så listar det här. Nästa jag definitivt ska prova på (då det gäller salta våfflor) är en med getost och rödbeta. Nami. Men tillsvidare får man nöja sig med det här.

Receptet hittar du här

Spenatvafflor main

 

RECEPT JAG VILL PROVA PÅ

Sötpotatisvåfflor från Brooklyn Supper. Receptet finns här.

Juliga våfflor från My Perfect Greens. Receptet finns här.

Pumpavåfflor från Food by Gaspar. Receptet finns här.

Blåbär och gräddfilsvåfflor från Two Peas & Their Pod. Receptet finns här.


Blåbärsgröt

Skrivet av Sofie Sergelius 21.03.2018

Den tredje, eller tekniskt sett den fjärde, gröten i mitt repertoar under utmaningen Abs are made in the kitchen: en gröt med blåbär och mango. I den första planen jag gjorde hade jag tänkt ha chiafrön i den här gröten men sen ändra jag mig. Jag måste få i mig mera kolhydrater och mindre fett så jag bytte chian mot mango. Bra val :)

Blabarsgrot andra

GRÖT MED BLÅBÄR OCH MANGO

40 g havregryn (3.2 g fett, 22 g kolhydrater, 5.6 g protein, 140 kcal)

2.5 dl vatten

100 g blåbär (0.8 g fett, 4.8 g kolhydrater, 7 kcal)

25 g havtorn (1.2 g fett, 1.4 g kolhydrater, 16.4 kcal)

0.5 dl vaniljsmakande proteinpulver (1.5 g fett, 0.75 g kolhydrater, 14 g protein, 72.5 kcal)

100 g mango (0.4 g fett, 14.10 g kolhydrater, 0.8 g protein, 63.2 kcal)

Summa: 7.1 g fett, 43.05 g kolhydrater, 20.4 g protein, 317.7 kcal

 

Tillred gröten genom att mäta upp havregryn och vatten i en kastrull. Koka under omrörning tills gröten tjocknat.

Ta bort gröten från plattan, rör i proteinpulver och nästan alla blåbär - spara ett par till dekoration. Gör bollar av mangon med ett bolljärn och placera på gröten. Toppa med lite havtorn och myntta.

Blabarsgrot

 

Tips: Klicka i lite yoghurt för en snyggare gröt :)


Abs are made in the kitchen: hur räkna kalorier

Skrivet av Sofie Sergelius 20.03.2018

Det har tagit mig en stund att återkomma med mina luncher. My bad, det tar mig en stund att planera klart allt och räkna ut alla gram hit och dit. 

Om vi då tar och funderar på det här med att räkna kalorier och kolhydrater - det är inte för alla. Jag trodde definitivt att det inte är för mig. Jag vet ju redan nu att jag har svårt att hålla mig, men om jag gjort en måltidsplan färdig på förhand kan jag lättare hålla mig. Problemet med planen är bara att den är lite i obalans, och under den här veckan har jag fått i mig för mycket fett och för lite kolhydrater. Det måste jag ännu slipa på. Ska ta och räkna (suck) lite till i min tabell. Vill man inte göra som jag gör, och räkna ut allt i en excel, kan man även prova på olika fitness appar som hjälper dig hålla koll på ditt intag. 

My Fitnesspal är bra då man vill någorlunda hålla koll på vad man äter, men ifall man, som jag nu är, ska vara strikt måste man nästan använda sig av Fineli eller liknande. My Fitnesspal har en hel del färdiga maträtter inskrivna och jag vet nu inte hur exakta dom är. Det jag gör är att jag söker upp alla ingrediensers näringsämnen och räknar sedan ut kalorierna baserat på dem. 1 g kolhydater har fyra kalorier, 1 g fett har 9 kalorier och 1 g protein har 4 kalorier. Det går alltså lätt att räkna. Även om det suger att sitta och räkna en massa på sin fritid. Usch.

Det som är bra med den här planen, och det här sättet att hålla kolla på intaget, är att så länge som jag når mitt kolhydrat-, fett- och proteinmål så äter jag automatiskt rätt mängd kalorier för att sakta men säkert gå ner i vikt. Utan att avslöja helt för mycket om min nuvarande vikt (because a lady never tells) kan jag säga att för att min kropp ska funktionera behöver jag runt 1600 kcal per dag (det vill säga ifall jag bara ligger i sängen/på soffan och inte gör något). All träning, som bränner energi, leder till att mitt intag ökar. Nu då jag ska få i mig runt 1700 kcal per dag, men förbrukar minst 2100 per dag leder till att, så länge som jag håller mig till mina planer, att jag kommer gå ner lite under 0.5 kg per vecka. Det är den bästa mängden att gå ner i vikt under en längre period eftersom man då inte behöver svälta (vilket gör att kroppen inte börjar äta sig själv, dvs. muskelmassan). 

Men min tabell är klar senast till veckoslutet, men jag ger nu en liten sneak peak på vad jag ätit under veckan:maltidsplan 1

Det har varit ganska enformigt nu då jag inte ännu skapat alla planer men under en vecka klarar jag mig. Förutom i dag då allt gått åt skogen. Har haft så ont i magen och ett galet sötsug så tyvärr har jag cheata och ätit ett par bitar Baklava. Som definitivt inte är hälsosamt på någon nivå. Damn. Jag vågar inte ens räkna hur mycket jag fått i mig i dag - vi tar omstart imorgon istället. 

Makaronigryta mealprep

Det här har varit min lunch under denna vecka - basic Makaronigryta som jag inom denna vecka lägger upp receptet (och innehållet) på.

Enligt min ursprungliga plan hade jag tänkte äta följande rätter till lunch och middag:

Tonfisk med ris

Tonfiskpasta

Makaronigryta

Kyckling och batatsallad

Laxsallad

Tomat och lökcurry med kyckling

Kryddig torsk med potatis

Ugnspotatis med tre sorters fyllning

 

Efter lite planering har jag lagt till ett par rätter till, så som Borschsoppa (nami), Vitlökskyckling och Linsgryta. Jag håller som sagt just nu på och skapar ett schema för vad jag ska äta varje dag, och noterade att jag nog vill ha lite mera variation under de kommande veckorna. Nu börjar det kännas som att jag har lite mera kontroll över hela den här dieten. Och som Nathalie skrev i sin krönika i dag - det handlar mera om att lägga till saker istället för att förbjuda. Även om jag hade en dålig dag i dag så ska jag inte nu sluta med allt, jag får skärpa mig imorgon igen. Och kanske föra bort Baklavan så att jag inte kan äta ännu mera av den. Peace out. Ska krypa ihop på soffan och försöka bli av med dom här förbannade kramperna - utan att ta en bit baklava till.

 

 


Gröt med banan och jordnötssmör

Skrivet av Sofie Sergelius 20.03.2018

Next up är en av mina favorit kombinationer, en gröt som verkligen får morgonen att börja bra, banan- och jordnötssmör! Mums! Det här är även den gröt som kommer närmast med alla näringsämnen. På tal om det, ska försöka få klart min excel med alla näringsämnen tills ikväll. Sen blir det lättare att hänga med, och för mig att verkligen se till att jag gör allt rätt och inte bar gissar mig fram :) Men här är receptet på gröt med alla näringsämnen.

Banan jordnotssmor grot

BANAN- OCH JORDNÖTSSMÖRSGRÖT

40 g havregryn (3.2 g fett, 22 g kolhydrater, 5.6 g protein, 140 kcal)

2.5 dl vatten

100 g skivad banan (0.4 g fett, 13.5 g kolhydrater,  60 kcal)

25 g blåbär (0.2 g fett, 1.2 g kolhydrater, 7 kcal)

10 g jordnötssmör (5.4 g fett, 2 g kolhydrater, 2.5 protein, 66 kcal)

0.5 dl chokladsmakande proteinpulver (1.5 g fett, 0.75 g kolhydrater, 14 g protein, 72.5 kcal)

Summa: 10.7 g fett, 39.45 g kolhydrater, 22.1 g protein, 345 kcal

 

Tillred gröten genom att mäta upp havregryn och vatten i en kastrull. Koka under omrörning tills gröten tjocknat.

Ta bort gröten från plattan och rör i proteinpulver. Toppa med skivad banan, jordnötssmör, blåbär och eventuellt lite lite lite frystorkade jordgubbar. Man kan även toppa gröten nu som då med lite rostade jordnötter (10 g = 4.3 g fett, 1.2 g kolhydrater, 2.6 g protein)