Sofies header

Blodapelsin­mimosa

Skrivet av Sofie Sergelius 01.03.2018

Kan en dag få ett bättre slut än med ett glas Mimosa? I don't think so, ifall vi inte talar om hur en brunch kan börja bättre, då är svaret också "med en Mimosa".  Mimosa är en drink bestående av saft (oftast apelsin) och torr skumppa eller champage. Jag fortsätter med blodapelsintema så länge som dom är i säsong, det vill säga ett par veckor till, och därför består min after work drink av blodapelsin. 

Blodapelsinmimosa

BLODAPELSIN MIMOSA

1 flaska Prosecco

4 blodapelsiner 

Pressa blodapelsinerna, häll upp i glas och toppa med skumppan. Servera Mimosan kall.

 


Blodapelsin­risotto med kam­musslor

Skrivet av Sofie Sergelius 27.02.2018

Kategorier:

Blodapelsin är så pop just nu, och av en otroligt bra orsak. Blodapelsiner är söta och samtidigt syrliga vilket gör att dom passat såväl i salta som i söta rätter. För att blodapelsinerna ska ha av de röda fläckarna i fruktköttet krävs stora temperaturskillnader mellan soltimmar och nattens kyla under mognadsprocessen. Det leder till att blodapelsiner är ganska ovanliga och växer på få ställen i världen. Sicilien är ett ställe som är känt för sina blodapelsiner eftersom temperaturen där är perfekt. Blodapelsiner är i säsong från februari till mars, så nu är den optimala tiden att satsa på denna underbara frukt. 

Det har dykt upp en hel del recept på blodapelsinrisotto så jag ville prova på en egen version. Vi hade kammusslor i frysen så jag tänkte att vi steker ett par riktigt snabbt och enkelt och serverar dem med risotton. Det går även bra att byta ut musslorna mot räkor som snabbt stekts i smör.Blodapelsinrisotto forsta

Kammusslor är musslor kända både för sitt kött och sin rom. Köttet på en kammussla är mild till smaken, och rätt knepig att tillreda. Kammusslor tillreds på olika sätt beroende på matkulturen o landet. Kammusslor kan paneras, stekas i smör eller serveras i en gryta eller serveras råa, på sushi eller i en soppa. Om man steker kammusslor ska man vara noggrann med stektiden eftersom musslorna snabbt blir "överstekta" vilket gör att köttet blir segt och gummiaktigt.

I det här receptet har jag stekt kammusslorna 35 sekunder per sida, och jo jag använde ett tidtagarur för att vara på den säkra sidan. I Masterchef har folk fått gå hem på grund av att de förstört sina kammusslor med att steka dem i 50 sekunder. Ta inga chanser här - stek kammusslan först då allt annat är klart och maten färdig att serveras.

Blodapelsinrisotto nara

BLODAPELSINRISOTTO

4 portioner 

2 blodapelsiner

1 liter grönsaksbuljong

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

3 dl arborioris

3 dl vitt vin

2 krm grovmalen svartpeppar

2 msk grädde med örtsmak 

50 g riven parmesan

20 g smör

12 st kammusslor

färsk persilja till servering

 

Tvätta blodapelsinerna, riv zesten av en apelsin och pressa saften i en liten skål. Skala den andra apelsinen och skär lös klyftorna så att de är utan hinnorna. Skär klyftorna i mindre bitar.

Tillred buljongen genom att koka upp vatten med grönsaksbuljongtärningen. Ställ åt sidan.

Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Fräs löken och vitlöken i ett par minuter. Tillsätt riset i kastrullen och fräs i ett par minuter tills riset är genomskinligt.

Rör ner vinet och blodapelsinsaften i kastrullen i två omgångar. Låt riset suga åt sig all vätska innan du tillsätter resten av vätskan.

Tillsätt därefter blodapelsinzesten och en fjärdedel av grönsaksbuljongen. Rör om och tillsätt mera buljong först då riset sugits åt sig all vätska. Fortsätt tillsätta mera vätska tills risotton är klar och al dente, vilket tar cirka 15 minuter.

Rör ner den rivna parmesanen och blodapelsinbitarna.

Hetta upp en stekpanna tills den är riktigt het. Klicka i smöret, låt det smälta och stek kammusslorna cirka 35 sekunder per sida (lite beroende på tjockleken). Servera risotton med kammusslorna.

 Blodapelsinrisotto andra

 


Spaghetti with meatballs

Skrivet av Sofie Sergelius 25.02.2018

Kategorier:
Taggar:

Mamma Mia vilken pasta! Köttbullar i tomatsås, Lady and the Tramp flashbacks anyone? Det har säkert tidigare kommit på tal, eller synats här på bloggen, men jag har en svaghet för pasta. Jag har någon gång provat på frikadeller (köttbullar kokade i tomatsås) och då saknade jag stekytan på köttbullarna. I den här varianten är köttbullarna tillredda i ugnen tills dom är klara, sedan snabbt stekta i smör innan de rörs ner i tomatsåsen - perfetto!

Spaghetti med kottbullar hel

Det är allt för sällan som vi sist och slutligen provar på gamla klassikers i vårt kök. Det blir mest "allt eller inget", dvs. nytt och okänt eller favoriter. Allt för sällan blir det en rätt som redan är testad av mången annan under flera generationer, just som spaghetti med köttbullar.  

Receptmängden är ganska stor eftersom det är så behändigt att tillreda en större sats och sedan ha pasta i lunchlådan.

Spaghetti med kottbullar nara

SPAGHETTI MED KÖTTBULLAR I TOMATSÅS

6 portioner

KÖTTBULLAR

500 g köttfärs

1 tsk salt

0,5 tsk grovmalen svartpeppar

1 msk dijonsenap

75 g crème fraiche

0,5 tsk torkad basilika

0,5 tsk torkad oregano

0,5 tsk torkad rosmarin

2 msk smör

Värm ugnen till 200 grader. Placera ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.

Blanda ihop köttfärs med övriga ingredienser till en jämn smet. Rulla ihop till små köttbullar (cirka en matsked smet per köttbulle).

Placera köttbullarna på plåten och grädda på mellersta falsen i 15 minuter.

Hetta upp en stekpanna med smör och stek köttbullarna i etapper i ett par minuter tills de fått en vacker yta.  Häll över de färdiga köttbullarna i en skål medan tomatsåsen tillreds.

 

TOMATSÅS

2 gula lökar

4 vitlöksklyftor

2 tsk olivolja

2 msk tomatpuré

2 krm grovmalen svartpeppar

800 g tomatkross

1 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärning

3 timjankvistar

1 rosmarinkvist

2 tsk honung

0,5 dl rödvin

0,5 dl portvin

1 krm chiliflingor

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan i en tjockbottnad kastrull tills den är genomskinlig och tillsätt därefter vitlöken och fräs i ytterligare en minut. 

Rör ner tomatpuré, svartpeppar, tomatkross, vatten och grönsaksbuljongtärningar. Koka upp såsen och tillsätt därefter timjankvistar, rosmarin, honung, vin och chiliflingor.

Låt såsen koka i 15 minuter på låg värme. Koka spaghettin medan såsen blir färdig.

 

TILL SERVERING

100 g riven parmesan

1 kruka färsk basilika

400 g spagetti

Koka spagettin i lätt saltat vatten i 8-10 minuter.

Servera spaghettin med tomatsåsen med köttbullarna och strö över riven parmesan och färsk basilika.

 

Spaghetti med kottbullar snurr

 Buon appetito


Baileyskakao

Skrivet av Sofie Sergelius 24.02.2018

Kategorier:

Snö och sol - den perfekta vinterkombinationen! Och hur vintrigt känns inte det att dricka en varm kakao efter en strapats ute i solskenet? Efter en trevlig promenad ute vid Saltkaret kom vi hem och kokade en värmande Baileyskakao. Det var verkligen receptet på en perfekt februarilördag.

Baileyskakao fram

Om jag ska vara helt ärlig är Baileysen mera till för Erik. Jag är de facto inte ett fan av gräddlikörer överlag, men i en kakao slinker den nog ner. En av orsakerna till vår exkursion ut till Björkö var att Facebook snällt påminde mig om att det är 10 år sedan jag satt på en uteterass och drack en öl i solskenet. Fick en liten panik om att "vi aldrig gör något kiva mera", så vi körde ut till naturskyddsområdet för att sedan vara värda en värmande dryck. Kanske det egentligen bara är bra att bli påmind om att man oftare ska göra roliga saker tillsammans?

VARM CHOKLAD MED BAILEYS

5 dl mjölk

0,75 dl mörkt kakaopulver

1 krm salt

1 tsk socker

3 msk Baileys

Minimarshmallows

 

Mät upp mjölken i en liten kastrull och sikta ner kakaon under ständig omrörning.

Smaka av med salt och socker tills drycken känns lite väl salt. likören kommer att balansera ut sötman.

Koka upp kakaon och tillsätt Baileys. Det går även att byta ut Baileysen mot en annan likör, eller varför inte en skvätt Stroh?

Häll upp i Muminmuggar och toppa med söta små minimarshmallows.

Baileyskakao main

Ha en härlig fortsättning på lördagkvällen ♥


Kokos­gröt med blodapelsin

Skrivet av Sofie Sergelius 18.02.2018

Kategorier:

Som jag sagt hundra gånger tidigare: jag älskar gröt. Och just nu är alla (inklusive jag) galna i blodapelsin, så naturligtvis ska jag ha blodapelsin på min gröt :) Jag ska även försöka mig på ett par andra blodapelsinrecept, men jag börjar enkelt. Blodapelsin är crazy gott bara som sådan, så det är naturligt att börja med att toppa gröten med den vackra frukten som nu är i säsong. Long story short - här är mitt första recept med blodapelsin. Många fler på kommande.

Grot med blodapelsin

 KOKOSGRÖT MED BLODAPELSIN

1 dl havregryn

1 dl kokosmjölk

1,5 dl vatten

0,5 dl vaniljproteinpulver

1 krm vaniljpulver

0,5 banan

1 blodapelsin

1 msk lönnsirap

1 tsk kokosflingor

frysta hallon

 

Mät upp havregryn, kokosmjölk och vatten i en kastrull. Koka upp och rör om tills gröten är klar.

Rör ner proteinpulvret och vaniljpulvret.

Skiva bananen och filea blodapelsinen (skär bort skalet, och använd en kniv för att skära loss klyftorna  från hinnorna).

Servera gröten med skivad banan, blodapelsin, hallon och lönnsirap.

 


Sallad med vitvins­pocherade päron

Skrivet av Sofie Sergelius 17.02.2018

För ett tag sedan skicka jag Erik till butiken för att köpa en flaska vin. Han fråga vad jag sku ha och jag svara (dumt nog) "surprise me!" Han kom hem med en flaska sött vitt vin. Och sedan dess har den stått i vårt kylskåp. Seriöst människa. 

Vad gör man då med ett sött vin? Salta maträtter kräver ett torrt vin (både att laga maten med och att dricka till) för att det ska smaka bra. Men...hur är det med något sött element i en salt rätt? Pocherade päron - det är svaret! En härlig salt sallad med päron, skinka och mögelost. Halleluja nu blir jag av med flaskan som stått och spökat och som jag inte bara vill hälla bort.

Har du samma problem med ett (billigt) sött rött vin? Pocherade päron är svaret igen :) Kombinera då med en salt hård ost and you are good to go!

 Pocheradparonsallad

SALLAD MED POCHERADE PÄRON OCH MÖGELOST

2 päron

2,5 dl sött vitt vin

2 dl vatten

1 kanelstång

2 hela nejlikor

100 g blåmögelost (Blå Castello eller gorgonzola dolce)

50 g schwarzwaldsskinka

100 g ruccola

2 msk valnötter

1 tsk balsamico

 

Skala och halvera päronen och ta bort kärnhuset. Skär ena päronet i klyftor och det andra i tärningar.

Placera päronklyftorna i en liten kastrull tillsammans med det söta vita vinet, vatten, kanelstång och nejlika. Koka tills päronen är mjuka, cirka 5 minuter. Lyft bort päronklyftorna ur laget och låt dem svala på en tallrik.

Rosta valnötterna i en het panna utan fett tills de fått färg. Låt svalna.

Skölj ruccolan och placera i en serveringsskål. Strö över strimlor av skinkan, bitar av blåmögelosten och både päronsorterna. Ringla över balsamico och strö över valnötterna.


Alla hjärtans kex

Skrivet av Sofie Sergelius 14.02.2018

I dag firar vi alla hjärtans dag, och vi tar det här mycket seriöst på kontoret :) Nu ska vi skåla med hallonsaft och äta söta rosa cookies ♥ Här är samma basrecept på chocolate chip cookies som jag redan tidigare publicerade här, men nu är mängden aningen mindre :) Hur tänkte du fira alla hjärtans dag?

Cookies

ROSA ALLA HJÄRTANS DAG COOKIES

3,3 dl vetemjöl

0,5 krm vaniljpulver

0,75 tsk bakpulver

1 dl farinsocker

1 dl socker

120 g mjukt smör

1 ägg

100 g vitchoklad

röd karamellfärg

 

Värm ugnen till 175 -180 grader.

Blanda ihop vetemjöl, vaniljpulver och bakpulver i en skål.

Hacka chokladen i små bitar.

Vispa ihop socker och smör till en luftig smet med en elvisp. Tillsätt äggen en i taget och vispa ordentligt. Rör ner mjölblandningen lite i taget. Droppa i av den röda karamellfärg tills degen är rosa och rör därefter ner chokladbitarna.

Ta en matsked av kexdegen i taget och rulla till jämna bollar.

Placera bakplåtspapper på en plåt. Placera kexbollarna på pappret med cirka 5 centimeters mellanrum eftersom kexen lite sprids ut medan de gräddas

Grädda kexen på ugnens mellersta fals i 10-12 minuter. Låt svalna och servera genast. 

Hallonsaft


Glutenfri päron-mintchoklad tårta

Skrivet av Sofie Sergelius 13.02.2018

Alla hjärtans dag är inget som brukar firas hemma hos oss. Men i år, för att fira minnet av en vän som gått bort, bara måste jag prova ett recept hon skapat - originalet hittar du här. Jag ville egentligen inte ändra på något, men förstås var vetemjölet slut. Så jag använde av de mjöl jag hade i skåpet och ändå blev det riktigt bra :)

Värna om dina vänner och din familj oavsett vilken dag det är. Det är nog även det som är huvudsaken med alla hjärtans dag skulle jag säga. Presenttips: ifall du tycker om att laga mat eller baka är en hemgjord måltid nog den bästa presenten :).
Mintchoklad tarta hel

GLUTENFRI PÄRON-MINTCHOKLADTÅRTA

BOTTEN

100 g kallt smör

1,25 dl mandelmjöl

1,25 dl havremjöl

1,5 msk kakaopulver

0,5 krm salt

1 äggula

Skär smöret i små tärningar och noppa ihop med alla de torra ingredienserna i en skål till en smulig massa. Rör ner äggulan och blanda ihop till en jämn deg. Linda in degbollen i färskfolie och låt stå  i kallt minst ett par timmar.

Värm ugnen till 175 grader.

Smörj och bröa en 15 cm ∅ springform och tryck ner degen i formen och upp längs kanterna. Ta bort extra deg som tryckts ut över kanterna.

Placera ett folieark över degen och strö över torkade ärter eller kikärter som tyngd. Grädda pajbotten på ugnens mellersta fals i 20 minuter.

Ta bort folien och låt pajbotten svalna.

 

FYLLNING

100 g Marabou 70% mintchoklad

1 dl grädde

2 rumstempererade ägg

1 dl farinsocker

1,5 msk majsmjöl

1 litet päron

Grovhacka chokladen och placera i en liten kastrull. Häll på grädden och koka upp på låg värme under omrörning tills chokladen och grädden bildat en jämn smet. Ta bort från värmen och låt svalna.

Vispa ägg och farinsocker pösigt, rör ner majsmjölet och chokladsmeten och vispa till en jämn blandning.

Häll den färdiga smeten över tårtbotten som nu borde vara sval.

Skiva päronet i skivor.

Grädda pajen på mellersta falsen i 20 minuter.

Servera mintchokladtårtan tillsammans med färska mynttablad.

Mintchoklad tarta bit

 


MasterChef: Blåmögelost­­glass

Skrivet av Sofie Sergelius 12.02.2018 | 1 kommentar(er)

Finns de något bättre än matlagningsprogram för inspiration och för att få nya idéer? 

Det var mamma och pappa som fick mig att börja se på MasterChef Australia. Definitivt det bästa matlagningsprogrammet som finns! Dom som tävlar stöder varandra, domarna hjälper och ger tips, och efter att ha sett en episod är man sååå inspirerad. Och därför har jag valt att börja med en ny serie här på bloggen: Månadens MasterChef. Jag ska försöka att återskapa ett recept i månaden från programmet och har gjort valet att det blir min söndagssyssla :)  Det här kommer att bli kul. Orsaken till att gör det så sällan är att jag snart kommer att börja en ny utmaning (som jag är lite orolig för) och det här är en del av min morot att klara mig :)

Jag börjar med en dessert som kom ganska i början av säsong 9. Eftersom det verkligen är frågan om MasterChef så blir de så otroligt duktiga så fort, så jag måste ta ett steg tillbaka och börja med något relativt simpelt, även om simpelt på MasterChef nivå definitivt inte är lätt. 

Det jag hoppas få ut av det här experimentet är en bättre förståelse för smakkombinationer och kanske våga experimentera mera med olika rätter. Och ha roligt så klart. Obviously.

Gorgonzola glass main

First up: Min favorittävlares recept på en blåmögelostglass som domarna höjde till skyarna.

GORGONZOLAGLASS MED MANDLAR OCH GRAPEFRUKT

4 portioner

GORGONZOLAGLASS

1,5 dl mjölk

1,5 dl grädde

6 stjälkar färsk timjan

50 g gorgonzola dolce

2 äggulor

50 g socker

Mät upp mjölk, grädde och timjan i en kastrull. Hetta upp tills blandningen sjuder och ta därefter bort från värmen. Rör ner gorgonzola.

Vispa äggulor och socker vitt och luftigt i en hushållsassistent. Häll ner mjölkblandningen i en tunn stråle medan maskinen vispar. Vispa tills allt är blandat och häll sedan över i en liten kastrull. Låt blandningen sjuda tills den nått 80 grader. Ta bort från värmen och lägg i ett kallt vattenbad tills blandningen svalnat.

Sila bort timjan och häll över den svala blandningen i en glassmaskin. Kör tills det bildats en jämn och fin glass, cirka 20 minuter. För över glassen i en låda och ställ i frysen tills allt annat är färdigt.

 

INLAGDA MANDLAR

1 dl grapefruktsaft

40 g mandlar

Koka upp grapefruktsaften och häll över mandlarna. Låt mandlarna dra sig i 40 minuter.

 

GRAPEFRUKT OCH TIMJANSIRAP

3 dl grapefruktsaft

100 g socker

6 stjälkar färsk timjan

Blanda ihop samtliga ingredienser i en kastrull, hetta upp och låt sjuda på medelvärme i 30 minuter. Ta bort kastrullen från värmen, sila av  och låt svalna.

 

MANDELPRALIN TUILE

55 g socker

25 g mandlar

1 krm salt

Värm ugnen till 160 grader.

Smält sockret i en kastrull, var nog med att inte bränna sockret eftersom det ger en bitter bismak. Sockret är färdigt då det är cirka 155 grader varmt. Häll mandlarna på ett bakplåtspapper och häll det smälta sockret över mandlarna. Strö saltet över pralinen och låt det hela stelna i frysen under cirka 15 minuter.

Bryt den stelnade pralinen i bitar och placera i en matberedare. Kör sönder pralinbitarna till en smulig blandning.

Ta fram en bakplåt och placera ett bakplåtspapper på plåten. Se till att pappret ligger jämnt.

Häll pralinkrosset i en sil och sila ett tunt lager av pralinsmulorna över en rund kakform/pepparkakform med 12 cm diameter (eller mindre ifall du har). Upprepa tills allt kross är använd. Spara smulorna som blir kvar i silen till dekoration.

Borsta bort så mycket som möjligt av det extra pralinkrosset  som inte är i cirklarna. 

Grädda tuilen på ugnens mellersta fals i 9-10 minuter (lite beroende på hur effektiv din ugn är). Ta ut tuilen ur ugnen då den är vackert gyllene, ställ åt sidan och låt tuile cirklarna svalna. 

 

TILL SERVERING

2 grapefrukter skurna i klyftor

Färska timjanblad

Skala grapfrukterna och skär loss klyftorna så att hinnan runt klyftorna skalas bort. Fördela klyftorna jämnt mellan serveringsskålarna. 

Ta fram den färdiga glassen ur frysen och skopa upp två quenell (ovala glassbollar) per servering. Placera glassen på grapeklyftorna.

Ringla över av timjansirapen, placera tuile-kexen på och toppa med timjanblad och lite av pralinmassan som blivit över från kexen. Strö de marinerade mandlarna runt glassen och voilà - färdiga glassportioner!

 Gorgonzola glass

 


Chocolate Chip Cookies

Skrivet av Sofie Sergelius 10.02.2018

Kategorier:

Nu är det dags för mig att dela med mig receptet på världens godaste chokladkex! De är mjuka, knäckiga och oh so delicious. Det här är mitt "hemliga" recept som garanterar att jag alltid lyckas med basic kex. Om jag någon dag får barn kommer dom att vara feta. Stackrana. Jag kommer att vara mutsin som bjuder på kex då barnen kommer hem med kompisar. Oh well, framtidens problem.

Be warned - det här receptet är för en massiv mängd kex (host60host). But on the plus side: super mycket kex! Och don't worry, man kan frysa in extra deg (som färdiga bollar - för enkel gräddning).

Chocolate chip cookie main

CHOCOLATE CHIP COOKIES

10 dl vetemjöl

2 krm vaniljpulver

2 tsk bakpulver

3 dl farinsocker

3 dl socker

350 g mjukt smör

3 ägg

200 g mörk choklad

Värm ugnen till 175 -180 grader.

Blanda ihop vetemjöl, vaniljpulver och bakpulver i en skål.

Hacka chokladen i små bitar.

Vispa ihop socker och smör till en luftig smet med en elvisp. Tillsätt äggen en i taget och vispa ordentligt. Rör ner mjölblandningen lite i taget och rör därefter ner chokladbitarna.

Ta en matsked av kexdegen i taget och rulla till jämna bollar.

Placera bakplåtspapper på en plåt. Placera kexbollarna på pappret med cirka 5 centimeters mellanrum efterspm kexen lite sprids ut medan de gräddas

Grädda kexen på ugnens mellersta fals i 10-12 minuter. Låt svalna och servera genast. 

 

Chocolate chip cookie


Hundra euro i månaden - slutrapport

Skrivet av Sofie Sergelius 09.02.2018

Kategorier:

Dags att avsluta utmaningen. Sista maträtten är tillred, det är fredag kväll, jag har belönat mig med ett glas skumppa och en ansiktsmask.  Fiilisen är i top. Men hur gick det med utmaningen att äta för ynka 100€ i månaden egentligen?

Jag måste säga att jag är lite förvånad över hur bra det gått. Like wow. Eftersom om vi missat ett par måltider under utmaningen så fortsatte vi med den ett par dagar längre än jag planerat. Men det gick ju hur bra som helst! Okay okay Erik beställde Pizza någon dag (med egna pengar obs.) medan jag argsint satt och sörpla soppa. No f***** fair. Så kan det gå. Överlag gick det bra tycker jag, oavsett Eriks fusk -.- . Eriks fusk och ett par impulsköp åsido (avokado, te och färsk ingefära) så måste jag säga att det gick relativt bra. Slutgiltiga summan vi satt på mat under de senaste 37 dagarna är  83.10€ (det som planerat) + 5€ (impulsköp) vilket betyder att vi landade på 88,10€!! Det är 11,90€ under vår ursprungliga budget, och ännu 1,90€ under den justerade budgeten jag tog i kraft på grund av undantagsmåltiderna hos Eriks föräldrar. En av orsakerna är naturligtvis faktumet att som en matnörd så har jag en hel del basvaror och kryddor hemma. Skulle vi ha börjar från noll, som så många som lever med en strikt budget måste göra, skulle den spenderade summan nog ha sett annorlunda ut. 

Det vi lärde oss från utmaningen är att vi bra kan klara oss på en mindre summa per månad. Orsaken till att vi överhuvudtaget började med utmaningen var att vi helt enkelt inte hade pengar att sätta på den standard av mat jag är van vid. Och nu har jag lärt mig att jag bra kan klara mig på mindre - det gäller bara att planera, undvika de galnaste impulserna, och satsa på råvaror i säsong. 

Vissa rätter jag planerat räckte längre än jag trodde, varav jag lämnade bort bland annat Nasi Gorengen och Minestronesoppan. Andra blev exakt så många portioner som jag tänkt mig. Det jag noterade ganska fort var samma som jag redan viste: mina portioner är ovanligt stora. Jag äter ofta hälsosamt och varierande, men kvantiteterna är lite väl, you know, stora. Nu då vi måste budgetera och hålla kolla minskade jag på mina portioner, vilket oavsiktligt även ledde till att jag gått ner i vikt. Added bonus I might say. Tanken var ju inte att gå ner i vikt, men man ska ju inte klaga :)

Summa summarum - jag rekommenderar att man ska se igenom sin ekonomi, speciellt vad man sätter för summa på vardagliga varor. Som jag lärde mig går det att göra på ett smartare sätt och i samma väva ta hand om sin hälsa och spara pengar. Jag hoppas utmaningen inspirerat även andra att prova på att minska på sin konsumtion, tänka säsongsenligt och överlag ha roligt med matlagningen. Att laga mat ska vara ett nöje, inte en börda. Ha en bra fredag kväll, nu ska jag fortsätta se på Harry Potter and the Philisophers Stone (läste just bokserien tillslut för typ 10:onde gången), och kanske hälla upp en skvätt skumppa till i glaset. Ciao Bella e buona notte.


Broccoli och fetaostpaj

Skrivet av Sofie Sergelius 07.02.2018

Pajer är nog den ultimata "töm kylskåpet" maträtten. Du kan slänga (nästan) vad som helst i en paj, använd din fantasi (och det du hittar i kylskåpet).

Som en av de sista rätterna i utmaningen om att äta för 100€ på en månad, är en paj definitivt det perfekta valet. Jag hade redan från början planerat att tillreda en paj med broccoli och feta eftersom jag använd mig av dess ingredienser även i andra rätter under de senaste två veckorna. Det jag ännu lade till var soltorkade tomater (hade en God knows when öppnad burk i kylskåpet), en deciliter turkisk yoghurt som blivit över, och en skvätt grädde. Ifall man varken har yoghurt eller grädde kan man bra byta ut dem mot samma mängd mjölk.

Pajer har aldrig riktigt varit min grej, så jag behövde lite hjälp med botten. Pajdeg till salta pajer - ett alldeles underbart recept från bloggen Made from scratch, och jag tänkte att det passar ju bra in att även prova på saker som andra bloggare här på Foodly gjort. Och jag var minsann nöjd med resultatet på pajskalet :)

Broccoli fetapaj

BROCCOLI OCH FETAOSTPAJ

En sats pajdeg

250 g broccolifloretter

100 g fetaost

2 msk finhackade soltorkade tomater i olja

1 tsk citronsaft

0,5 tsk grovmalen svartpeppar

1 krm chiliflingor

1 dl grädde

1 turkisk yoghurt

2 ägg

1 krm salt

 

Tillred pajdegen enligt instruktionerna. 

Värm ugnen till 200 grader.

Skär broccolin i små floretter och smula sönder fetan.

Ta fram pajdegen, kavla ut den och placera i en smord form. Pressa ut ända upp till kanterna och nagga botten.

Blanda broccolifloretterna, den smulade fetan och den hackade soltorkade tomaten och placera på pajbotten.

Ringla över citronsaften, pepparn och chiliflingorna.

Vispa ihop grädde, yoghurt, ägg och salt. Häll blandningen över fyllningen.

Grädda pajen på mellersta falsen i 30 minuter.

Broccoli fetapaj hel


Piffa upp nudlarna

Skrivet av Sofie Sergelius 06.02.2018

Kategorier:
Taggar:

Jag har en svaghet för nudlar. Jo jag vet, snabbnudlar e sååå anno 2000, men jag kan inte låta bli. Jag helt enkelt älskar dem. Enda skillnaden är att jag nuförtiden oftast piffar upp dem i ramen stil istället för att som på högstadiet äta dem rå direkt ur förpackningen. Mat utvecklas you know.

Det är super enkelt att piffa upp snabbnudlarna, lite kött och grönsaker och voilà har du en fantastisk måltid. Prova med stekt kyckling, wokat strimlat nötkött, ägg (stekt, kokt), eller räkor, plus lite fräscha grönsaker. Jag använde mig nu av ägg, spenat, broccoli och vitlök - alla smaker som passar väl ihop (och jag inhandlat till vår billiga månad). Och det tror jag ingen tvivlar på: nudlar är verkligen billig mat. 

Tip: Ifall du inte har chiliolja kan du bra använda färsk chili och rypsolja (0,5 chili finhackad + 2 msk olja).

 Ramen broccoli hand

SNABB RAMEN MED BROCCOLI OCH VÅRLÖK

2 portioner

 

2  ägg

1 dl sojasås

1 msk sesamolja

2 msk chiliolja

4 vitlöksklyftor

100 g broccolifloretter

1 msk sesamolja

1 tsk vitlökspulver

1 tsk lökpulver

180 g ramen nudlar (Mama's eller liknande)

20 g vårlök

50 färsk babyspenat

 

Börja med att koka äggen tills de är löskokta (4 minuter).

Blanda ihop sojasås, sesamolja och chiliolja i en skål. Skala de löskokta äggen och placera dem i sojamarinaden. Låt äggen marineras i minst 20 minuter.

Skala och skiva vitlöken och stek i en het stekpanna tillsammans med neutral olja till vitlöksskivorna blivit gyllenbruna. Häll över på ett hushållspapper.

Skär broccolin i floretter och hetta upp stekpannan igen, nu med sesamolja. Stek broccolin tillsammans med lökpulver och vitlökspulver.

Koka nudlarna i 5 dl vatten. Rör ner smakpåsarna då nudlarna nästan är klara.

Skiva vårlöken tunt och skölj babyspenaten.

Häll upp nudlarna i två skålar, toppa med ett halverat löskokt ägg, broccoli, vitlök, spenat och vårlök. Ringla över extra chiliolja och servera nudlarna varma.

Ramen broccoli