Sofies header

Mango­ Smoothie­bowl

Skrivet av Sofie Sergelius 14.03.2018

Kategorier:

Step aside våfflor - nu är det smoothie bowls som gäller! Efter söndagens smoothie bowl blev jag frälst - det här är ju världens bästa grej! Varför har ingen sagt åt mig hur roligt det är att laga en smoothie bowl?? Bättre sent än aldrig att hoppa på det här trendtåget :) Nu blir bara problemet det att när ska jag hinna göra alla dom här härligheterna? I och med min "diet" kan jag inte avvika allt för mycket, så de facto var det Erik som åt hela den här härligheten - jag hade bara roligt då jag laga den. Klart jag smaka på att det var OK, men med alla toppings så är det här inte den bästa frukosten för mig just nu. Jag kommer ändå fortsätta laga av dem eftersom Erik också tycker om dem. Dessutom hinner jag då fila lite på smaker etc. fram tills att jag kan börja njuta av dom här typ varje dag. 

Smoothiebowl mango

MANGO SMOOTHIE BOWL

2 mangon (en färsk och en fryst skuren i bitar)

2 frysta bananer

1,5 dl kokosmjölk

 

Dekoration

frysta hallon och blåbär

mangobollar

skivad banan

granola

kokosflingor

citronmeliss

passionsfrukt

persika

frystorkade jordgubbar

 

Placera samtliga smoothie ingredienser i en blender och kör till en tjock smet. Toppa smoothien med valfria toppings såsom ingredienser nämnda i listan ovanför.

Smoothiebowl mango jag nara


Abs are made in the kitchen: energiplan

Skrivet av Sofie Sergelius 13.03.2018

Nåja - som lovat kommer här en lite noggrannare rapport över min måltidsplan för de kommande månaderna. Ångrar mig redan nu. Blev dessutom lurad av en kompis att även köra en magmuskel challenge på morgnarna. Det börja helt super med att jag försov mig och glömde hela saken. Whops.

Men tillbaka till dagens abs are made in the kitchen tema: för att inläggen inte ska bli långa som romaner tar jag och delar upp måltidsplanerna nu till en börja i fyra planer - en med lista på frukostar, en på luncher, en på middagar och en på mellanmål. I morgon publicerar jag frukostplanerna and so forth. Under tiden kan den som är intresserad bekanta sig med min plan för helhetsintag. Jag har delat upp intagen i kolhydrater (gram), protein (gram), fett (gram) och kalorier (antal), och därefter kategoriserat dem under måltider. På det här viset kan jag hålla koll på mitt intag även under dagar (som idag) då jag inte har en med packad lunch. Under en dag är planen följande:

(f = frukost, l = lunch, m= middag, s= snack)

KOLHYDRATER

F

61.5 g

L

82 g

M

41.5 g

S

 41 g

 

Summa 226 g kolhydrater/dag

PROTEIN

F

25.8 g

L

20 g

M

20 g

S

25.8 g

 

Summa 91.3 g protein/dag

FETT

F

10.8 g

L

16 g

M

16 g

S

10.8 g

 

Summa 54 g fett/dag

KCAL

F

446.2

L

 552

M

 390

S

 364.5

 

Summa 1753 kcal/dag 

 

Om vi då kollar på mängden kalorier? Summa summarum blir - 904 kcal från kolhydrater366.4 kcal från protein och 482.4 kcal från fett

Går det att förstå min super snygga tabell? Jag ska kanske ta och fixa en i Excel  bara jag orkar. Ifall det finns frågor på hur man tyder denna skönhet är det bara att kommentera inlägget eller skicka mail till mig på sofie.sergelius@gmail.com. Här nedan finns sen ett exempel på en dag och hur det kan se ut. Lite måste jag ännu slipa på det men ni fattar idén i alla fall.

Exempel (tisdagen den 13.3)

Frukost: 2 skivor rågbröd, 30 g rökt kalkon, 0.5 avokado, 1 kokt ägg = 26.2 g kolhydrater, 19.9 g protein, 26.7 g fett, 424.7 kcal 

Lunch: Blandad sallad (sallad, gurka, tomat, paprika), 100 g kokt quinoa, cirka 100 g stekt kyckling = 26.9 g kolhydrater, 32.2 g protein, 9.1 g fett, 318 kcal

Middag: Tonfiskpasta med tomatsås = 49.4 g kolhydrater, 17.9 g protein, 0.5 g fett, 273 kcal

Snack 1: 1 äpple = 20.5 g kolhydrater, 82 kcal

Snack 2: 2 skivor rågbröd, 0.5 avokado, 30 g rökt kalkon = 26.2 g kolhydrater, 13 g protein, 21.6 g fett, 351.2 kcal

Träning - 10 min crosstrainer och 60 min BodyBalance (som jag aldrig provat på tidigare - thanks Johanna, I loved it!)

Summa för dagen: 136 g kolhydrater, 79.1 g protein, 56.8 g fett, 1369.2 kcal

Som det syns så blev jag lite under mitt mål gällande både kolhydrater och protein, vilket inverkade på det låga kaloriintaget. Och jo, det är dåligt att få i sig för lite energi också - jag vill ju inte bli av med muskler här! Så imorgon måste jag lite korrigera mitt intag. Det blir ju ett enda virrvarr med siffror till en början, men sen då rytmen kommer blir det säkert lättare. Jag ska även ta och börja förbereda middagar och lunchar i form av matlådor vilket kommer att underlätta avsevärt.

Ifall jag skulle ha lagt till typ en proteinshake, mera quinoa till lunchen  eller kokat gröt till frukost skulle jag ha gått i mål så att säga. Nu vet jag tills imorgon.

 

Efter att ha räknat ut det här helvetet känns det som en piece of cake att hålla sig till det. Överlag gick första dagen helt bra, och bara jag kommer ihåg att packa på lite mera till lunch och middag så går det här nog an :). Läppä läppä det här kommer att bli helt hemskt. Men nu kan jag i alla fall säga att jag definitivt planerat så gott jag kan. Imorgon kommer alla frukostplaner - stay tuned!


Abs are made in the kitchen: start

Skrivet av Sofie Sergelius 12.03.2018 | 1 kommentar(er)

Ett par veckor sedan fyllde jag 29, och min 30-års kris är bakom hörnet. Och tro mig, den krisen kommer att vara b.r.u.t.a.l. Men före det har jag en (större) grej på kommande. Det här har jag varit rädd för - min bröllopsdag närmar sig med fart och jag har inte piskat mig i skick. S***. Nu är det knappa 3 månader kvar - och det är definitivt dags för mig att få en sixpack. Ok jag nöjer mig med att komma in i min klänning.

Abs are made in the kitchen är något jag under flera år fått höra och varje gång bara låtit det gå in genom ena och ut genom andra örat - inte har jag ju lust att börja äta på ett annat sätt än jag gör. Men nu börjar det bli lite håsis, desperate times, desperate measures you know. I'm in trouble. Vill ju se crazy bra på min bröllopsdag. Det finns inget annat alternativ för mig än så här hemskt publicly berätta, och utmana mig själv, att komma i skick på tre månader. Jag noterade att då jag och Erik körde utmaningen om att under en månads tid laga mat för två på 100€, så täcktes jag inte fuska eftersom jag skrivit här vad jag ska göra/äta. Jag hoppas det fungerar lika bra med den här utmaningen och att godiset och allt annat extra blir kvar i skåpet fram till juli. 

Sen till det viktiga - matplan för det kommande tre månaderna (!!! oh s**t), med en liten "cheat" måltid varje vecka. Min cheat måltid måste vara ganska snäll den med eftersom det annars är en vecka down the drain. Så min den kan bestå antingen av sushi (utan majonnäs) eller liknande. Det första jag gjorde var planerade mina cheat-måltider, det är dom jag kommer att se fram emot under de kommande månaderna. Jag ska ta och gå igenom dem mera utförligt senare. Får se hur det här går :) Här nedan finns nu lite planer på hur mitt ätande kunde se ut:

OBS! För att det här inlägget inte ska bli för långt kommer jag först imorgon att skriva ut min veckas måltidsplan från och med tisdag (man ska aldrig börja något på en måndag känns det som)- med exakt vad som ska ätas och när. På så sätt, genom att skriva ner allt, är det enkelt att följa med vad jag gör och samtidigt blir det svårt för mig att fuska. Mera kommer alltså imorgon!

 

MÅLTIDSPLAN

För att komma i ett respektabelt skick inom tre månader måste jag följa en ganska strikt diet (buuu!). Let med break it down for you:

Under en dag ska jag få i mig 225 g kolhydrater, 90.3 g protein och 54 g fett. Med fyra till fem små måltider per dag skulle det vara en dans på rosor ifall man inte brydde sig om vad man sätter i sig. Kyckling eller fisk med ris/potatis och grönsaker - piece of cake att hålla koll på sitt intag. Men tyvärr är jag ju inte sån som glatt tuggar i mig något så tråkigt. Klart jag kan äta kyckling med ris men då ska kycklingen vara marinerad och det ska serveras en maffig sås till. Mat ska smaka mycket, och varje tugga ska vara superb. Så det ser illa ut eller hur. Hur ska, ursäkta språket, en herkkuperse som jag följa en diet utan variation? Genom att planera planera planera och räkna - och du fattar att det är seriöst då jag självmant börjar räkna något. 


 

Vi börjar med det lätta: frukosten. Hur mycket jag än älskar gröt så äter jag ju inte det heller varje dag eller med exakt samma ingredienser. Jag har därmed planera ut fyra sorters gröt jag kan variera mellan, samt två andra rätter för morgnar då jag har mera tid. Frukosten, eller ja gröten, klarar jag nog av att äta under de kommande tre månaderna, men jag måste ännu planera dom två övriga på nytt i något skede. Kanske dom fungerar den första månaden, men sen är det nog dags att byta.

Frukost

Gröt med banan, blåbär och jordnötssmör

Gröt med blåbär, lingon och chiafrön

Gröt med nötter, äppel och kanel

Gröt med vanilj och mango

Avokado och ägg på rågbröd


Lunch

Då det kommer till både lunch och middag lever jag så i stunden att jag inte på en gång kan planera tre månader framåt. Två veckor - det klarar jag av men sen måste jag nog byta. Det kanske finns vissa rätter som vi ändå kommer att äta oftare av men det ser vi sedan.

Enligt planen jag fått ska min lunch bestå av 82 g kolhydrater, 20 g protein och 16 g fett + lite sallad eller annan lågkalorigrönsak.

Här är lite exempel på luncher:

Kyckling och batatsallad

Tomat och lökcurry med kyckling

Kryddig torsk med potatis

Ugnspotatis med tre sorters fyllning


Middag

Middagarna ska vara ganska samma som lunchen, men med lite mindre kolhydrater. Enligt planen ska min middag bestå av 41,5 g kolhydrater, 20 g protein och 16 g fett - så jag ska försöka följa den strukturen, men med lite annorlunda recept. Nedan finns ett par exempel på middagar jag tänkte prova på:

Tonfiskpasta

Buffalo kycklingsallad

Thai ångkokt lax med ris

Vitlökskyckling med rukolasallad

Edamame rödris wock med broccoli 

Lax- spenat och äggviteomelett


 

Mellanmål

Då man tränar och överlag ska komma i skicka är det viktigt att äta mellanmål eftersom de mättar så pass mycket att man senare undviker att  överäta eller välja något mindre hälsosamt.

Mellanmål alternativ 1: 1 burk fettfri kvarg med bär

Mellanmål alternativ 2: 1 skiva rågbröd med avokado, sallad och gurka

Mellanmål alternativ 3: 1 frukt (äppel/päron) och 6 g nötter

Mellanmål alternativ 4: 160 g grynost och gurka

Mellanmål alternativ 5: Gainomax eller en proteinshake

OBS! Jag är ju verkligen ingen dietist, och mängderna vad jag ska få i mig har jag fått av en PT. Hur jag får i mig allt är upp till mig, och metoden här är kanske lite ovanlig. Och vid det här skedet kan jag inte ens säga hur bra det här fungerar- jag har ju inte provat det ännu. Därmed kommer jag, igen, att med jämna mellanrum ha en uppdatering på hur det går. Jag kommer även att publicera recept och tips som fungerar för mig - men igen måste jag påpeka att det här bara är for fun. 

TRÄNINGSPLAN

Klart att det är viktigt att träna för att komma i skick, även om det sist och slutligen hänger på kalorier in versus kalorier ut.  Jag har inget problem med tränandet - men för att maximera effekten så måste jag även här ha stenkoll på att allt går som det ska. Nu har jag dessutom en ganska tvättsäker plan på att inte skippa gymmet och gå hem och dricka skumppa. Och det är orsaken till att jag överhuvudtaget gör det här såhär framför en publik.

Jag följer ett enkelt schema delat i tre styrketräningspass, en kehonhuolto (vad månne det heter på svenska?) och två cardio pass. Styrketräningen fokuserar en dag på ben och mage, en dag på bicept och bröst och en dag på triceps, axlar och rygg. Allting gör i serier på 3 x 12 under vanliga veckor, och var tredje vecka med tungt pass på 3 x 10 + bonusrunda utan vikter (då tar jag extra mycket vikt och tappar ner på vikterna efter sista passet).

Ben och mage: 10 minuter uppvärmning med cykel, 6 stycken benövningar och 2 stycken magövningar, 10 minuter cykling.

Biceps och bröst: 10 minuter uppvärmning på crosstrainer, 3 stycken bröstövningar , 3 stycken bicepsövningar och 2 stycken axelövningar, 10 minuter springmatta.

Triceps och rygg: 10 minuter uppvärmning med roddmaskin, 3 stycken ryggövningar, 2 stycken tricepsövningar och marklyft, 10 minuter cykling.

 

Jag kommer säkert i något skede även att gå igenom min träning lite mara i detalj. Mest för mig själv, så att jag vet vad jag nu gått och sagt.

Det var i grova tag det jag hittills planerat. Nu gäller det att buckle down! Jag återkommer under veckan med recept etc. på hur det går.


Kiwi smoothie­bowl

Skrivet av Sofie Sergelius 11.03.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Smoothiebowls som blev helt galet pop ett par år sedan slank mig förbi. Jag hade inte tålamodet att på morgonen sitta och fiffla med en skål med smoothie som jag bara kunde dricka i farten. Nu har jag lärt mig att för det första njuta av veckosluten, och att ta det lite lugnt. Så nu har jag tid på lördag och söndag morgnar att fixa till något lite extra. Här är alltså nu mitt första försök på en Smoothiebowl, och jag är ganska säker på att det inte är den sista :)

Smoothiebowl kiwi singel

Det bästa med en smoothiebowl, som jag upptäckt först nu, är den otroliga mängden smått och gott man ska toppa skålen med! Granola, kokosflingor, frukter, bär, örter - you name it! Här använde jag lite av allt som råka finnas hemma, men more is more! Släng dit allt du tycker är gott och tror kommer att passa ihop. Det här är en smoothiebowl där smaken kommer först och allt annat släpar efter.

 Smoothiebowl kiwi tva

SMOOTHIEBOWL MED KIWI OCH BANAN

2 frysta bananer

1 fryst kiwi

1 färsk kiwi

1 dl färsk spenat

0.5 avokado

1,5 dl osötad mandelmjölk

1 tsk lönnsirap

 

Dekoration

chiafrön

granola eller mysli

frysta hallon och blåbär

mango och kiwi bollar och hjärtan

skivad banan

vitchoklad eller raw-choklad

kokosflingor

färsk myntta eller citronmeliss

frystorkade hallon eller jordgubbar

 

Skala kiwi och skala och ta bort kärnan på avokadon. Skölj spenaten.

Placera samtliga smoothie ingredienser i en blender och kör till en tjock smet. Toppa smoothien med valfria topping såsom ingredienser nämnda i listan ovanför.

Smoothiebowl kiwi tva horn


Spenatvåfflor med pocherade ägg

Skrivet av Sofie Sergelius 10.03.2018

Kategorier:
Taggar:

Älskade våfflor, jag får inte nog av er, men jag kan helt enkelt inte äta söta våfflor varje lördag och söndag. I ett skede hade jag super sug för spenatplättar så jag tänkte att varför inte prova på salta spenatvåfflor? I det här receptet serverar jag våfflorna med pocherat ägg, men en annan dag provade jag på en varmrökt laxröra och det fungera lika bra. Det blev även gott en en klick dijonsenap under skinkan om man så vill. Jag använder mig av Snellmans Superiore skinka - den är definitivt den godaste frukostskinkan som finns! Super mör och nami :) Jag brukar inte nämna märken, men  här gör jag ett undantag eftersom den är så god :).

Jag har nu börjar få Erik med-lurad som modell alternativt fotograf - och det är super kul! Nu kan vi spendera våra lördagar tillsammans med att laga mat hit till bloggen :) 

Spenatvafflor

SPENAT- OCH BOVETEVÅFFLOR

8 portioner

2.5 dl bovetemjöl

1 dl majsmjöl

1 tsk salt

1 krm chiliflingor

1 krm grovmalen svartpeppar

2 tsk bakpulver

3 st ägg

150 g fryst upptinad spenat

4 dl mjölk

20 g smält smör

8 st ägg

2 msk ättikssprit

1 tsk salt

50 g skinka

20 g färsk spenat

1 msk färsk gräslök

 

Blanda ihop vetemjöl, majsmjöl, salt, chiliflingor, svartpeppar och bakpulver en beredningsskål.

Tillsätt ägg, tinad spenat och mjölk. Vispa till en jämn smet. Rör ner det smälta smöret.

Värm våffeljärnet och pensla med lite smör så att våfflorna inte fastnar i järnet.

Grädda våfflorna i 5-8 minuter beroende på järnet. 

Pochera äggen medan våfflorna grillas genom att fylla en stor kastrull med vatten. Lägg till salt och vinäger.

Värm vattnet så att det sjuder eller kokar riktigt svagt.

Knäck ett ägg i en riktigt liten skål och tippa försiktigt över i det sjudande vattnet.

Sjud ägget i 3 minuter och 40 sekunder för bästa resultat.

Lyft upp det pocherade ägget med en hålslev och lägg på ett hushållspapper för att rinna av. Upprepa med alla ägg.

Servera våfflorna sedan med skinka, pocherade ägg, gräslök och lite färsk spenat. Strö över lite flingsalt och voilà.

Spenatvafflor main


Om att blogga om mat

Skrivet av Sofie Sergelius 09.03.2018

Kategorier:
Taggar:

20180309 162442 0001

I dagens Pohjalainen fanns en artikel om hur matbloggandet blir allt populärare och hur flera finländare redan kan livnära sig som bloggare. Knife to the heart liksom. Don't get me wrong, jag har den otroliga lyckan att verkligen arbeta med något jag älskar, och om jag får säga så själv, är rätt bra på. Men once again har jag fått komma till den slutsatsen att jag inte är en ledare utan en följare. Jag måste se någon göra något innan jag vågar ta steget. Jag jobbar på det och blir bättre på att lita på min instinkter allt mera. Ibland går det bra och ibland dåligt.

Då jag var på utbyte sex år sedan sa min mamma att jag borde blogga om mat i Indonesien, men jag tyckte inte det var en bra idé - ingen blogga ju om mat! Jaa exakt just därför, dom flesta som nu klarar sig bra som matbloggare började blogga just en fem-sex år sedan och har jobbat upp sig. Inte för att jag säger att jag skulle kunna livnära mig som bloggare även om jag börjat då tanken slog mig första gången. Men jag kunde inte ta steget då eftersom jag inte trodde på konceptet som jag gör idag. Om man är tillräckligt duktig, ambitiös och villig kan man klara sig i allt man verkligen älskar, det tror jag stenhårt på. 

I nuläge bloggar jag ju om mat på min fritid, men jobbar med allt annat som har med mat att göra på dagarna - lucky me :) Tanken bara slog mig då jag läste artikeln att jag kunde ha trott på mig själv och börjat blogga redan då eftersom jag verkligen njuter av processen. Nu är jag äldre och klokare (isch) och vet vad jag vill i livet. Och tänker även i fortsättningen jobba hårt för att nå mina mål. I slutändan handlar det om kärleken för mat och matlagning. Nåja, det här var nu bara lite fredagstankar - carry on.

20180309 162816 0001


Lamm­pasta med ärtpesto

Skrivet av Sofie Sergelius 07.03.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Påsken närmar sig och jag har haft fullt upp med att förbereda påskrecept till tidningen och inte alls hunnit tänka på påskrecept till bloggen. Men en grej har jag gjort -  en läcker lammpasta med ärtpesto. Man kan liksom inte gå fel med lamm, ärter och myntta. 

Jag börja med att tillreda lammet genom att koka resterna av en lammfiol i fyra timmar tillsammans med en lök, två morötter, två lagerblad och en matsked med salt i cirka 1.5 liter vatten. Det går även att göra pulled lamm i ugnen eller i en Crock Pot genom att placera en lammstek i en slow cookern, tillsätta salt och peppar, häll i två deciliter vatten och krydda med lite lökpulver och vitlökspulver. Du gör som du vill, jag tyckte bara att det var ett utmärkt tillfälle att ta vara på lammkött som fastnat på lammets ben, samtidigt som det blir en extremt smaklig buljong av vätskan. Ta vara på buljongen genom att sila av alla bitar och häll upp i steriliserade glasflaskor.

Ärtpesto är ett enkelt alternativ till vanlig pesto - en trevlig variation på det traditionella som dessutom passar super bra med lamm. 

Lammpasta med artpesto

LAMMPASTA MED ÄRTPESTO OCH MYNTTA

100 g pulled lamm

20 riven pecorino

25 g färsk ruccola

10 g färsk myntta

2 krm grovmalen svartpeppar

120 g spagetti

 

Ärtpesto

250 g ärter

50 g riven pecorino

1 dl olivolja

0.5 tsk grovmalen svartpeppar

25 g ruccola

0.5 kruka basilika

3 msk färsk myntta

3 msk pinjenötter

 

Börja med att riva sönder lammet och smaka av med salt och peppar.

Tillred ärtpeston genom att placera samtliga ingredienser i en blender och kör i ett par minuter.

Koka pastan i lätt saltat vatten, spara ett par matskedar av kokvattnet.

Rör ihop peston med pastan och tillsätt lite av kokvattnet. 

Servera pastan med det rivna lammet, riven pecorino, ruccola, myntta och grovmalen svartpeppar.

 


Krämig grön smoothie

Skrivet av Sofie Sergelius 06.03.2018

Smoothies är enkla, näringsrika och goda. Med hälsosamma fetter från avokadon, kolhydrater från bananen och äpplet samt järn från spenaten gör att det här är en ypperlig smoothie för dig som tränar. Den här smoothien blir ganska tjock så ifall man vill kan man även servera den som en smoothie bowl och toppa med skivad banan, nötter och äpple.

Smoothies brun gron

KRÄMIG GRÖN SMOOTHIE

1 Granny Smith äpple

2 dl färsk spenat

0.5 avokado

1.5 dl kokosmjölk

1 tsk lönnsirap

0.5 fryst banan

 

Skala och tärna äpplet. Skär en avokado på hälft och skala ena halvan. 

Placera samtliga ingredienser i en blender och kör slät.

Servera smoothien kall.

Kramig avokadosmoothie


Blodapelsin­smoothie

Skrivet av Sofie Sergelius 05.03.2018 | 1 kommentar(er)

Njut för fulla rullar av all blodapelsin medan det ännu finns! Ifall det nu inte råkar finnas blodapelsin mera så går det bra att byta ut den mot vanlig apelsin eller mandarin - lite beroende på säsong. 

Ps. Mina super siistiga lightbulb glas från Seychellerna - hur coola är inte dom!?

Smoothies blodapelsin

 BLODAPELSINSMOOTHIE

2 blodapelsiner

1 fryst banan

1 dl kokosmjölk

1 krm vaniljpulver

0.5 krm kardemumma

Filea blodapelsinen genom att skära bort allt skal och sedan skära loss klyftorna mellan apelsinens hinnor.

Placera blodapelsin, frysta bananbitar, kokosmjölk och vaniljpulver i en blender och kör till en jämntjock smoothie.

Toppa smoothien med kardemumma och servera kall med ett sugrör.


Blodapelsin­våfflor med nice­cream

Skrivet av Sofie Sergelius 04.03.2018

Kategorier:

Våfflor, våfflor, våfflor. Alltid lika gott, lika uppskattat och lika roligt.  Efter att ha sett hur andra gottar sig med våfflor på veckosluten kom jag på att jag vill vara en av dom människorna! Söndagar är till för att ligga i sängen, se på serier, och hädan framöver äta våfflor. 

Jag har aldrig haft ett våffeljärn, (crazy I know) så ett par dagar innan min födis fick jag nog - nu skulle ett våffeljärn inhandlas! Ett par veckor senare, det vill säga right now, så har vi ätit våfflor alla lördagar och söndagar sedan dess.  Medan det ännu finns blodapelsiner gjorde jag blodapelsinvåfflor, men det går bra att byta ut mot vanlig apelsin eller varför inte citron. Med citron ska man bara komma ihåg att minska på mängden saft. Men long story short - här är receptet på mina citrusvåfflor.

Blodapelsinvafflor ovan

BLODAPELSINVÅFFLOR

1,75 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 krm vaniljpulver

1 msk socker

1 dl blodapelsinsaft

1 dl mjölk

1 ägg

1 blodapelsin

50 g smält smör

2 msk lönnsirap.

 

Rör ihop vetemjölet med bakpulver, vaniljpulver och socker. Rör ner blodapelsinsaft, mjölk och ägg och vispa ihop till en jämn smet. Tillsätt zest från en blodapelsin och det smälta smöret.

Värm våffeljärnet och pensla med lite smör så att våfflorna inte fastnar i järnet.

Grädda våfflorna i 5-8 minuter beroende på järnet. Servera våfflorna med nice cream, blodapelsinklyftor och lönnsirap.

 

VANILJ NICE CREAM

2  frysta skivade bananer

1 krm vaniljpulver

 

Mixa de frysta bananerna till en slät glass-aktig massa i en matberedare (det tar ett par minuter).

Smaksätt med vaniljpulver och servera med våfflorna.

Blodapelsinvafflor sang


Blodapelsin­mimosa

Skrivet av Sofie Sergelius 01.03.2018

Kan en dag få ett bättre slut än med ett glas Mimosa? I don't think so, ifall vi inte talar om hur en brunch kan börja bättre, då är svaret också "med en Mimosa".  Mimosa är en drink bestående av saft (oftast apelsin) och torr skumppa eller champage. Jag fortsätter med blodapelsintema så länge som dom är i säsong, det vill säga ett par veckor till, och därför består min after work drink av blodapelsin. 

Blodapelsinmimosa

BLODAPELSIN MIMOSA

1 flaska Prosecco

4 blodapelsiner 

Pressa blodapelsinerna, häll upp i glas och toppa med skumppan. Servera Mimosan kall.

 


Blodapelsin­risotto med kam­musslor

Skrivet av Sofie Sergelius 27.02.2018

Kategorier:

Blodapelsin är så pop just nu, och av en otroligt bra orsak. Blodapelsiner är söta och samtidigt syrliga vilket gör att dom passat såväl i salta som i söta rätter. För att blodapelsinerna ska ha av de röda fläckarna i fruktköttet krävs stora temperaturskillnader mellan soltimmar och nattens kyla under mognadsprocessen. Det leder till att blodapelsiner är ganska ovanliga och växer på få ställen i världen. Sicilien är ett ställe som är känt för sina blodapelsiner eftersom temperaturen där är perfekt. Blodapelsiner är i säsong från februari till mars, så nu är den optimala tiden att satsa på denna underbara frukt. 

Det har dykt upp en hel del recept på blodapelsinrisotto så jag ville prova på en egen version. Vi hade kammusslor i frysen så jag tänkte att vi steker ett par riktigt snabbt och enkelt och serverar dem med risotton. Det går även bra att byta ut musslorna mot räkor som snabbt stekts i smör.Blodapelsinrisotto forsta

Kammusslor är musslor kända både för sitt kött och sin rom. Köttet på en kammussla är mild till smaken, och rätt knepig att tillreda. Kammusslor tillreds på olika sätt beroende på matkulturen o landet. Kammusslor kan paneras, stekas i smör eller serveras i en gryta eller serveras råa, på sushi eller i en soppa. Om man steker kammusslor ska man vara noggrann med stektiden eftersom musslorna snabbt blir "överstekta" vilket gör att köttet blir segt och gummiaktigt.

I det här receptet har jag stekt kammusslorna 35 sekunder per sida, och jo jag använde ett tidtagarur för att vara på den säkra sidan. I Masterchef har folk fått gå hem på grund av att de förstört sina kammusslor med att steka dem i 50 sekunder. Ta inga chanser här - stek kammusslan först då allt annat är klart och maten färdig att serveras.

Blodapelsinrisotto nara

BLODAPELSINRISOTTO

4 portioner 

2 blodapelsiner

1 liter grönsaksbuljong

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

3 dl arborioris

3 dl vitt vin

2 krm grovmalen svartpeppar

2 msk grädde med örtsmak 

50 g riven parmesan

20 g smör

12 st kammusslor

färsk persilja till servering

 

Tvätta blodapelsinerna, riv zesten av en apelsin och pressa saften i en liten skål. Skala den andra apelsinen och skär lös klyftorna så att de är utan hinnorna. Skär klyftorna i mindre bitar.

Tillred buljongen genom att koka upp vatten med grönsaksbuljongtärningen. Ställ åt sidan.

Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Fräs löken och vitlöken i ett par minuter. Tillsätt riset i kastrullen och fräs i ett par minuter tills riset är genomskinligt.

Rör ner vinet och blodapelsinsaften i kastrullen i två omgångar. Låt riset suga åt sig all vätska innan du tillsätter resten av vätskan.

Tillsätt därefter blodapelsinzesten och en fjärdedel av grönsaksbuljongen. Rör om och tillsätt mera buljong först då riset sugits åt sig all vätska. Fortsätt tillsätta mera vätska tills risotton är klar och al dente, vilket tar cirka 15 minuter.

Rör ner den rivna parmesanen och blodapelsinbitarna.

Hetta upp en stekpanna tills den är riktigt het. Klicka i smöret, låt det smälta och stek kammusslorna cirka 35 sekunder per sida (lite beroende på tjockleken). Servera risotton med kammusslorna.

 Blodapelsinrisotto andra

 


Spaghetti with meatballs

Skrivet av Sofie Sergelius 25.02.2018

Kategorier:
Taggar:

Mamma Mia vilken pasta! Köttbullar i tomatsås, Lady and the Tramp flashbacks anyone? Det har säkert tidigare kommit på tal, eller synats här på bloggen, men jag har en svaghet för pasta. Jag har någon gång provat på frikadeller (köttbullar kokade i tomatsås) och då saknade jag stekytan på köttbullarna. I den här varianten är köttbullarna tillredda i ugnen tills dom är klara, sedan snabbt stekta i smör innan de rörs ner i tomatsåsen - perfetto!

Spaghetti med kottbullar hel

Det är allt för sällan som vi sist och slutligen provar på gamla klassikers i vårt kök. Det blir mest "allt eller inget", dvs. nytt och okänt eller favoriter. Allt för sällan blir det en rätt som redan är testad av mången annan under flera generationer, just som spaghetti med köttbullar.  

Receptmängden är ganska stor eftersom det är så behändigt att tillreda en större sats och sedan ha pasta i lunchlådan.

Spaghetti med kottbullar nara

SPAGHETTI MED KÖTTBULLAR I TOMATSÅS

6 portioner

KÖTTBULLAR

500 g köttfärs

1 tsk salt

0,5 tsk grovmalen svartpeppar

1 msk dijonsenap

75 g crème fraiche

0,5 tsk torkad basilika

0,5 tsk torkad oregano

0,5 tsk torkad rosmarin

2 msk smör

Värm ugnen till 200 grader. Placera ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.

Blanda ihop köttfärs med övriga ingredienser till en jämn smet. Rulla ihop till små köttbullar (cirka en matsked smet per köttbulle).

Placera köttbullarna på plåten och grädda på mellersta falsen i 15 minuter.

Hetta upp en stekpanna med smör och stek köttbullarna i etapper i ett par minuter tills de fått en vacker yta.  Häll över de färdiga köttbullarna i en skål medan tomatsåsen tillreds.

 

TOMATSÅS

2 gula lökar

4 vitlöksklyftor

2 tsk olivolja

2 msk tomatpuré

2 krm grovmalen svartpeppar

800 g tomatkross

1 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärning

3 timjankvistar

1 rosmarinkvist

2 tsk honung

0,5 dl rödvin

0,5 dl portvin

1 krm chiliflingor

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan i en tjockbottnad kastrull tills den är genomskinlig och tillsätt därefter vitlöken och fräs i ytterligare en minut. 

Rör ner tomatpuré, svartpeppar, tomatkross, vatten och grönsaksbuljongtärningar. Koka upp såsen och tillsätt därefter timjankvistar, rosmarin, honung, vin och chiliflingor.

Låt såsen koka i 15 minuter på låg värme. Koka spaghettin medan såsen blir färdig.

 

TILL SERVERING

100 g riven parmesan

1 kruka färsk basilika

400 g spagetti

Koka spagettin i lätt saltat vatten i 8-10 minuter.

Servera spaghettin med tomatsåsen med köttbullarna och strö över riven parmesan och färsk basilika.

 

Spaghetti med kottbullar snurr

 Buon appetito