Sofies header

Äppel- och palsternacks­soppa

Skrivet av Sofie Sergelius 19.09.2018

Regn och rusk stör inte ifall man har en härlig purésoppa hemma och väntar. Även om det kanske känns otippat så är äpple och palsternacka en riktigt bra kombination, speciellt i en soppa. Det syrliga äpplet och den milda palsternackan komplimenterar varandra väl. Soppan är vegetarisk, men ifall du vill göra en veganvariant rekommenderar jag att du byter ut grädden mot havregrädde istället. Tycker du soppan behöver extra protein? Stek bacon knaprigt och strö över före servering.

Appel och palsternackssoppa

ÄPPEL- OCH PALSTERNACKSSOPPA

2 portioner huvudrätt / 4 portioner förrätt

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

15 g smör

200 g Granny Smith äpple, skalad och skuren i bitar

250 g palsternacka, skalad och skuren i bitar

1 liter vatten

2 ekologisk grönsaksbuljongtärning

1 krm vitpeppar

1,5 dl grädde

bladpersilja till servering

 

Skala och skiva lök och vitlök. Hetta upp smöret i en kastrull och fräs löken i ett par minuter. Tillsätt vitlöken, äpplet och palsternackan och fräs i cirka 5 minuter.

Häll på vatten, smula ner grönsaksbuljongtärningen och låt sjuda under lock i 20 minuter, eller tills allting blivit mjukt. Tillsätt 0,5 deciliter av grädden och vitpepparn och koka i ytterligare ett par minuter.

Häll över i en blender och kör till en jämn purésoppa. Häll tillbaka soppan i kastrullen och rör ner resten av grädden. Koka upp och servera därefter soppan med bladpersilja.

 


Fem saker du kanske inte visste om mig

Skrivet av Sofie Sergelius 18.09.2018 | 1 kommentar(er)

Taggar:

Det är sällan jag skriver något personligt här på bloggen, men på söndag såg jag att Malin Lundsten som bloggar under Travel with Malin gjorde en lista där hon berättar om sådant man kanske inte visste om henne. Kanske det är bra att även jag ibland bjuder lite på mig själv. 

Sofie Erik 182

Då jag startade Foodly hade jag faktisk en regel - ingen bloggar om något privat. Jag ville att Foodly skulle vara en nischad portal, men ganska snabbt måste jag inse att det är bra att blanda lite privat med nischen. De flesta vill kanske inte läsa om just din vardag, men de vill nog gärna veta vem personen bakom bloggen är. Så jag fundera över vad jag kanske inte berättat för exakt alla och grävde fram lite bilder som är minst 6 år gamla.  

Här kommer alltså ett lite annorlunda inlägg från min sida. Kommentera gärna ifall det faller i smaken, eller ifall jag bara ska hålla mig till mat :)

1. Jag är otroligt allergisk mot alla pälsdjur.

Ändå är jag väldigt djurkär och vill gärna paija alla hundar, katter, marsvin och kossor jag stöter på. Incidentally har jag mild astma, och går alltid omkring med en inhalator för säkerhets skull. Ett par gånger har det varit riktigt illa, och då menar jag att jag knappt kunnat andas eller se innan attacken gått om. Katter är värst, dom dödar mig på cirka 4 timmar. Hundar klarar jag längre, men instängd i ett rum med en hund och mina luftvägar täpps på cirka 6 timmar. Suicide by puppy skulle på riktigt kunna hända helt i misstag. 

P1140318Jag med en gatuhund på Bali. Kan helt enkelt inte låta bli att röra alla söta djur. Even if it kills me.

2. Jag är dålig på kroppskontakt.

Ifall jag inte känner dig väl så vill jag helst inte röras vid. Blir tokig då någon jag aldrig träffat tidigare typ pussar mig på kinden. Eller kramar mig. Skaka hand går. Och inte är det precis som om att jag tar ett steg tillbaka om någon nu envisas med att krama mig, jag är bara väldigt obekväm i den situationen. Ifall vi har kramats kan du nästan räkna dig som en av mina närmaste vänner :) 

Vappen 10 037 Vappen typ 10 år sedan. Crazy.

3. Jag tvättar händerna minst 50 gånger om dagen.

I och för sig är jag ingen germaphobe, men har svårt med att röra i något som jag inte tidigare under dagen rört i utan att gå och tvätta händerna. Vi måste byta kökshandduken nästan dagligen i vårt hushåll eftersom jag ständigt blöter ner den då jag torkar händerna. När man arbetar mycket med mat är det en bra grej, men ibland blir jag riktigt irriterad över hur jag hela tiden har den känslan av att mina händer är smutsiga och måste tvättas. I tone down the crazy runt andra människor men tvättar händerna extra noggrant då jag är ensam igen.

P1130890 Jag på kockkurs i Vietnam, hitta ingen där jag tvätta händerna :)

4. Har haft hjärnskakning tre gånger.

Första gången jag fick hjärnskakning gick jag i högstadiet. Då jag föll medan jag skrinna. Andra gången hände det i gymnasiet då jag föll bakåt medan jag snowboarda (tur nog hade jag hjälm, den sprack nämligen). Orsaken till att jag föll är att jag inte kan snowboarda. Det var första och sista gången jag prova. Håller mig till slalomskidor thank you very much.

Sofie Are 034 16-åriga Sofie i Åre, där hjärnskakning nummer två hände. Tur jag inte föll den här dagen, har ju ingen hjälm här. Idiot.

Tredje gången hände det då jag studerade vid ÅA och halkade med klackar på isen då jag höll på att gå över vägen. Men jag har aldrig brutit någonting, peppar peppar. Efter min tredje hjärnskakning har jag känt mig snäppet dummare och långsammare i huvudet. Kan liksom inte formulera meningar riktigt lika snabbt som förr. Kanske det sitter mellan öronen, men så känns det i alla fall.

5. Jag har tre stora ärr.

Ett på vänsterfot från en operation då jag var på åttan, en på höger handled som kom då jag jobbade på Finlandiahuset och skulle flytta på en bardisk (den tunna metallskivan på disken lossnade och trycktes in i min handled. Senare täckte jag ärret med en tatuering), och en fläck på låret som kom två år sedan då jag tappade en kastrull med kokande gröt på benet, medan jag bara hade shorts på mig. Tro mig när jag säger att ni INTE vill ha kokande gröt fast på bar hud.

P1140581 Tatuering som täcker lite av ärret på handleden.

BONUS. Ärret på handleden som jag täckte med en tatuering kostade mig en tequila shot på en bar på Bali. Bra deal. Ärret är egentligen ganska litet, syns där på bilden på vänstra sidan, men it hurt like hell. Tatueringen tog mindre ont.

That's it folks. Borde jag skriva mera privat här på bloggen? Vad tycker du?


Lazy Monday Meals

Skrivet av Sofie Sergelius 17.09.2018

Har du som jag ibland den känslan att energin helt enkelt inte räcker till för att laga mat, men att hämta take-away känns som ett nedslag? Här tipsar jag om mina fem favoriträtter som verkligen passar dig som känner dig lat men ändå vill njuta av en hemlagad måltid.

 

TONFISKPASTA

En snabb pasta med få ingredienser och mycket smak.

Recept hittar du HÄR
Tonfiskpasta halsa

 

VEGETARISK ONE POT PASTA

Allt i en och samma gryta - enklare än så blir det inte.

Recept hittar du HÄR
Texmex onepot

 

SNABB TOM KHA

En värmande thailändsk soppa som tillreds på under 20 minuter.

Recept hittar du HÄR

Tom Kha

 

FETA- OCH SPENATOMELETT

Färgglatt, gott och enkelt att tillreda.

Recept hittar du HÄR

Feta spenatomelett andra

 

SMAKRIK BORSCHSOPPA

En rysk soppa med få ingredienser, men desto mera smak.

Recept hittar du HÄR

Borschsoppa kcal ny


Sherry­abborre

Skrivet av Sofie Sergelius 16.09.2018

Sherryabborre, det vill säga stekt abborre i en krämig sherrysås, hör definitivt till mina favoriträtter. Det här är ett recept mina föräldrar lärt sig från våra grannar på lande (sommarstugan). Under första veckan av min semester var jag på lande med mamma och pappa och då gjorde vi naturligtvis sherryabborre.

Det här är förstå gången vi skrivit ner receptet, i vanliga fall går vi alltid bara enligt ögonmått och smak. Sist och slutligen blir det alltid bäst då du med jämna mellanrum smakar på såsen, slänger i mera grädde och sherry enligt egen smak. Men ifall det känns bättre att ha exakta mått så finns nu det väl beprövade receptet på såsen här. Enjoy.

Sherryabborre stekpanna

SHERRYABBORRE

4 portioner

455 g abborrsfilé, saltad

50 g smör

0,5 krm svartpeppar

4,5 dl grädde

1 fiskbuljongtärning

1 dl sherry

2 msk vitt vin

 

Hetta upp rejält med smör i en stekpanna och stek abborrsfileerna i ett par minuter per sida. Klicka mera smör i pannan enligt behov. Flytta över den stekta fisken på ett tallrik. Fisken behöver inte vara genomstekt eftersom den ännu ska ner i sherrysåsen. 

Mal svartpeppar i stekpannan och fräs i ett par sekunder. Häll på hälften av grädden och smula ner fiskbuljongtärningen. Låt såsen koka ihop i ett par minuter. Tillsätt resten av grädden, sherryn och det vita vinet. Låt såsen sjuda cirka 5 minuter tills den tjocknat. Smaka eventuellt av med mera grädde och sherry enligt eget behov.

Placera den stekta abborren i den varma sherrysåsen.

Servera sherryabborren med kokt potatis och grönsaker, såsom ugnsbakade rödbets- /gulbets- / och polkabetsklyftor.

 

 Sherryabborre bord tredjeSherryabborre bord

PS. Till sherryabborren serverades det potatis från eget grönsaksland, bästa potatisen jag någonsin ätit! Lyckans alla som ofta får potatis från eget land, jag är helt såld! 


Rödbets­muffins med getost

Skrivet av Sofie Sergelius 15.09.2018

Salta muffins med rödbeta och getost gör sig väl på brunchbordet, eller varför inte som matsäck på en utflykt? Muffins är enkla att tillreda, och går att variera i det oändliga. Rivna grönsaker och rotfrukter tillför en härlig saftighet och lite extra vitaminer, win-win.

På hösten lönar det sig verkligen att tillreda en massa olika härliga maträtter med färska grönsaker. Rödbetorna jag använde till dom här muffinsarna var super söta och saftiga, vilket såklart gjorde att slutresultatet blev helt annat än de skulle ha blivit ifall jag använd rödbetor från fjolårets skörd.  

 Rodbet och getostmuffins main ny

RÖDBETSMUFFINS MED GETOST

16 stycken

3 dl graham fullkornsvetemjöl

1 dl havremjöl

2 tsk bakpulver

0,5 tsk matsoda

2 ägg

80 g mjukt smör

100 g rödbetshummus

120 g smetana

1 krm grovmalen svartpeppar

1 tsk honung

200 g mjuk spridbar getost

50 g getost, skuren i små tärningar

150 g riven rödbeta

2 msk pumpafrön

 

Värm ugnen till 175 grader.

Blanda ihop alla torra ingredienser. 

Rör ihop ägg, mjukt smör, rödbetshummus, smetana, svartpeppar, honung och mjuk getost.

Blanda ihop de torra ingredienserna med de våta i en hushållsassistent, eller med en träslev. Varva ner getostbitarna och den rivna rödbetan.

Klicka cirka en matsked av smeten i italienska muffinsformar och toppa med ett par pumpafrön

Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter.

 

Kombinationen av rödbeta, getost och honung är helt enkelt magnifik, jag tröttnar säkert aldrig på just dom här smakerna. Om muffins känns för tungt kan du börja med att prova på att ugnsbaka rödbetor och sedan servera dem med stekt getost och ringla över lite honung. 

Dom här muffinsarna är nu tillsammans med mig och mina arbetskompisar på Vasaline på väg mot Umeå. Vi har knytis med allt möjligt smått och gott, salt och sött, och skumppa naturligtvis. Nu ska vi njuta av en dag i Umeå med utmärkt sällskap, god mat och shopping. Ciao.

 Rodbet och getostmuffins hand ny


Black Bean Buddha Bowl

Skrivet av Sofie Sergelius 14.09.2018

Kategorier:

Buddha Bowl med svarta bönor och en färgglad rödbetshummus är den perfekta lunchen! Buddha Bowls är snygga, mättar och förser dig med en hel hop av vitaminer och mineraler eftersom det mesta äts rått. Om du inte ännu provat på en Bowl rekommenderar jag det starkt! Välj just dina favoritingredienser beroende på vad som finns i säsong.

September är en härlig månad eftersom det finns så mycket härliga grönsaker i säsong. Olika sorters blomkål, grönkål, rödbeta, tomater, zucchini, pumpa... ja det finns så mycket att det känns svårt att välja. Om du som jag har problem med att välja vilka härliga grönsaker som hamnar på tallriken är en Buddha Bowl en utmärkt lösning. Då väljer du lite av allt! 

Buddha Bowl armar 

BLACK BEAN BUDDHA BOWL

280 g svarta bönor

50 g grönkål

0,25 zucchini

1 morot

0,25 romanesco blomkål

1 söt paprika

1 dl quinoa

1 ekologisk grönsaksbuljongtärning

30 g blandade körsbärstomater

1 msk rödbetshummus

mikrogroddar

 

Koka quinoan enligt instruktionerna på paketet. Rör ner en halv grönsaksbuljongtärning. 

Skär bort stammen på grönkålen och strimla bladen. Hetta upp olivoljan och stek grönkålen tills den blivit knaprig.

Skala och spiralisera moroten. Riv eller spiralisera zucchinin. Skiva paprikan.

Skär romanescon i floretter.

Koka de svarta bönorna i eget lag, en deciliter vatten och den andra halvan av grönsaksbuljongtärningen. Koka i ett par minuter och häll därefter av vattnet från bönorna genom en sil. 

Halvera körsbärstomaterna.

Placera samtliga ingredienser i en skål och toppa med rödbetshummusen och mikrogroddar.

 

Buddha Bowl pinnar


Rödbets­hummus

Skrivet av Sofie Sergelius 13.09.2018

Taggar:

Rödbetan ger hummusen både en trevlig smak och en vacker färg. En rosa hummus är ett härligt inslag i diverse Buddha Bowls, att sprida på brödet eller doppa grönsaksstavar i. 

Rodbetshummus

RÖDBETSHUMMUS

1 rödbeta

1 msk tahini

0,5 citron

1 vitlöksklyfta

1 tsk salt

2 msk kokspad från rödbetan

240 g kikärter

2 msk olivolja

1 msk furikake kryddblandning

1 tsk finhackad basilika

 

Skär rödbetan i klyftor och koka tills den är mjuk. Ta vara på två matskedar av kokvattnet. Skär bort skalet från rödbetorna och låt svalna.

Lägg tahinin i en matberedare tillsammans med den pressade saften från citronen. Mixa i en minut tills tahinin blivit krämig.

Tillsätt hälften av de sköljda och dränerade kikärterna, vitlöksklyftan, salt och de kokade skalade rödbetsklyftorna. Mixa till en slät massa.

Tillsätt olivoljan och resterande kikärter. Mixa slätt i två minuter och tillsätt kokspadet. Mixa ytterligare en minut.

Servera hummusen med furikake, basilika och mörkt rågbröd.

Rodbetshummus brod


Fikon- och vanilj­gröt

Skrivet av Sofie Sergelius 12.09.2018

Kategorier:

Fikon är i säsong och speciellt höstfikon är värda att smaka på! Fikon härstammar från Asien och hör till en av de äldsta frukterna i världen. Den lökformade frukten har ofta ett lila, brunt eller grönaktigt skal medan fruktköttet är rubinrött då frukten är mogen. 

Fikon och vanilj är en härlig kombination som fungerar utmärkt bland annat i olika bakverk och desserter. Jag valde att koka en krämig vaniljgröt med kardemumma som jag toppa med fikon. Det är länge sen jag publicerat ett grötrecept, och det känns nästan som att gå tillbaka till sina rötter genom skriva ner recept på en av mina favoritfrukostar. Jag koka gröten i dag då jag vaknade och hann just fota den innan jag skulle sätta mig vid datorn och lyssna på ett seminarium om Digimarkinoinnin trendit-taidetta vai tiedettä. Meltwater har en del bra material  såsom olika webinarium ifall du är intresserad av sånt. Tips tips.

Tillbaka till gröten. Hur gör du gröten krämig? Jo genom att vispa ner ett helt ägg då gröten kokat klart så får du en mycket mjukare och lenare konsistens på din frukost. 

Fikon och vaniljgrot

FIKON- OCH VANILJGRÖT

1 dl havregryn

2,5 dl vatten

1 ägg

1 krm vaniljpulver 

1 krm kardemumma

1 msk honung

1 msk fikonsylt

1 färskt fikon

kiwi, blåbär och hallon till servering

 

Tillred gröten genom att mäta upp havregryn och vatten i en kastrull. Koka under omrörning tills gröten tjocknat.

Rör i vaniljpulver, kardemumma och honung.

Ta bort gröten från plattan och vispa ner ägget. Lägg tillbaka gröten på plattan och vispa gröten på lång värme i en minut.

Toppa med fikonsylt, skivat fikon, blåbär och hallon.


Livsviktiga livsmedel - 15 råvaror som underlättar din vardag

Skrivet av Sofie Sergelius 11.09.2018 | 1 kommentar(er)

Taggar:

"Vad ska jag tillreda idag? Det finns ingenting hemma!" - Ganska  typiskt inte sant? Vad ska då finnas hemma för att den här fråga aldrig ska behöva ställas? 

Efter att ha kollat i mitt torrskåp, våra skåp på sommarstuga, och mina föräldrars skåp kom jag fram med ett förslag på livsmedel som vi oftast har, och som leder till att det verkligen ALLTID finns ingredienser att tillreda en mättande måltid med.

Det här är inte ett inlägg jag gått till butiken för, utan helt enkelt öppna skåpen i tre lägenheter och kolla runt om min hypotes stämde. Följande ingredienser fanns på alla tre ställen, med undantag av en råvara. Råvarorna på bilden nedan lyfte jag just fram ur kylskåp och torrskåp. 

Ingredienser

Här är en lista på basingredienser med vilka du verkligen kan trolla ihop otaliga frukostar, lunchar och middagar.

1. Salt

Ganska självklart. Salt framhäver alla smaker, bara du kommer ihåg att använda saltet rätt och i passliga mängder. 

2. Peppar

Grovmalen svartpeppar är en annan krydda ingen ska behöva leva utan. Nästan allting blir bättre toppat med lite färskmalen svartpeppar.

3. Lök

Gul lök är en verklig mirakelgrönsak. Visste du att det under medeltiden gick att betala sin hyra med lök? Onion is all you need. Nästan.

4. Smör

Med salt, peppar, lök och smör kan du redan tillreda en hel del, men smöret i sig är värt sin vikt i guld i köket. 

Ifall du är vegan rekommenderar jag att det istället för smör finns en burk med kokosfett att baka och steka med.

5. Grädde

Grädde ska man inte snåla med, speciellt inte då det kommer till såser. Fungerar även i soppor, grytor, pastarätter och gratänger.

Med dessa fem ingredienser kan du redan göra en hel hög med lyxiga lökrätter, men vänta det kommer ännu mera.

Grädden jag nu hade hemma är växtbaserad och passar därmed veganer. Havregrädde och kokosgrädde är mina favoriter, om vi nu diskuterar veganalternativ, men sojagrädde fungerar nog också. Helst använder jag dock helt vanlig grädde.

6. Ägg 

Ägg kan man göra nästan vad som helst på. Stekt, kokt, pocherat, på smörgåsen, i soppor, i pastarätter, omelett, scrambled, att baka med. Du fattar.

Här har jag ingen liknande produkt att rekommendera åt vegetarianer. Tyvärr. Ägg är så mångsidigt i matlagning att det verkligen är svårt att hitta en vegetarisk produkt som fungerar på samma sätt. 

7. Olivolja

Olivolja kan du steka i, tillreda såser på, ringla över maten, you name it. Olivolja är verkligen ett måste till kökets basutrustning.

8. Ris

Har du ris i skåpet behöver du aldrig i alla fall gå hungrig. Koka, ångkoka, stek. Ät som tillbehör, i en gratäng, som en huvudrätt. 

9. Vitlök

Vitlök, på samma sätt som lök, ger dit mat en guldkant. 

10. Tomatkross på burk

Tomatkross på burk är enkelt att tillreda såser, grytor, gratänger och soppor på. Hållbarheten brukar vara mycket lång, så det skadar inte att alltid ha en eller två burkar god tomatkross i torrskåpet.

11. Havregryn

Havregryn kan du koka gröt på och baka med. Mixa sönder till en mjöl och använd till att baka muffins och bröd. Havregryn är både goda och billiga, en härlig kombination speciellt för studeranden som kanske har lite knappt med pengar.

12. Linser / Bönor 

Fungerar i alla möjliga soppor och grytor, går att använda i olika Buddha Bowls eller laga biffar på.  Jag föredrar röda linser, svarta bönor och kikärter.

13. Potatis 

Potatis, på samma sätt som ris, fungerar i det mesta och flesta sorters rätter. Potatis hade vi inte nu hemma, och de facto har vi det ganska sällan. Här äts det mest ris och nudlar :) Men det ändrar inte på att potatis är bra att ha.

14. Ekologiska buljongtärningar

Tillför smak på ett enkelt sätt. De ekologiska buljongtärningarna är mycket bättre än vanliga buljongtärningar, de är mjuka och maffiga.

15. Tabasco / Chilipulver / Chilisås

Sist men inte minst: chilisås. VI har alltid flera olika hemma, men både jag och Erik föredrar tabasco och srirasha. Tabasco fungerar i rätter från väst, srirasha i rätter från öst. Enkelt.

 

Där var det, en enkel lista. Eftersom vi har av allt (utom potatis) hemma, så finns det ingen orsak för mig att klaga över att jag inte har något att äta här. Ändå beställer vi take-away ibland. Bara för att du alltid KAN laga något betyder det inte att du orkar. Men det hjälper i alla fall lite under vardagen att veta att det finns saker att tillreda mat på. Prova till exempel på en snabb lins- och tomatsoppa (tomatkross, grönsaksbuljongtärning, linser, peppar och lök), eller en linsgryta (tomatkross, grönsaksbuljongtärning, linser, peppar, grädde, smör, tabasco, vitlök och lök), en shakshuka (tomatkross, grönsaksbuljongtärning, ägg, peppar och lök)


Fyra ingrediensers blåbärspaj

Skrivet av Sofie Sergelius 10.09.2018

Kategorier:

Blåbärspaj på enbart fyra ingredienser är min pappas favoritpaj. Pajdegen är hård och knäckig, och kanterna som är lite brända är de bästa bitarna :) Fyllningen består bara av blåbär med lite socker på. Nej en lättare paj är nog svår att hitta.

Det här är ett av de enklaste recepten någonsin, och en paj som passar bra att tillreda tillsammans men barn. Den här bruka jag och pappa göra när jag var liten. Ingenting ska vispas. Det är bara att röra ihop tre av fyra ingredienser och toppa pajen med den fjärde ingrediensen. 

En annan bra sak med den här pajen är att den lätt går att justera just till din pajform! 1/5 smör + 2/5 socker + 2/5 mjöl! Fyll med passlig mängd blåbär, eller hallon om du känner för det. Ifall du anser att det här inte är tillräckligt tydliga instruktioner så finns receptet i exakta mått här nedan.

Blabarspaj

PAPPAS BLÅBÄRSPAJ

75 g mjukt smör

105 g socker

105 g vetemjöl

250 g blåbär

1 msk socker

 

Värm ugnen till 200 grader.

Rör ihop med mjuka smöret (inte smält) med socker och vetemjöl.

Tryck ut i en pajform (formen jag använde var 25 x 25 cm). Häll blåbären på pajbotten och strö över lite socker.

Grädda blåbärspajen i mitten av ugnen i 30 minuter tills kanterna blivit mörkbruna.

Servera pajen med vaniljglass.

TIPS: Vill du att pajen är lite mjukare vid servering lönar det sig att låta pajen dra sig i kylskåp i 12 timmar.

Blabarspaj pappas andra