Sofies header

Fyra ingrediensers blåbärspaj

Skrivet av Sofie Sergelius 10.09.2018

Kategorier:

Blåbärspaj på enbart fyra ingredienser är min pappas favoritpaj. Pajdegen är hård och knäckig, och kanterna som är lite brända är de bästa bitarna :) Fyllningen består bara av blåbär med lite socker på. Nej en lättare paj är nog svår att hitta.

Det här är ett av de enklaste recepten någonsin, och en paj som passar bra att tillreda tillsammans men barn. Den här bruka jag och pappa göra när jag var liten. Ingenting ska vispas. Det är bara att röra ihop tre av fyra ingredienser och toppa pajen med den fjärde ingrediensen. 

En annan bra sak med den här pajen är att den lätt går att justera just till din pajform! 1/5 smör + 2/5 socker + 2/5 mjöl! Fyll med passlig mängd blåbär, eller hallon om du känner för det. Ifall du anser att det här inte är tillräckligt tydliga instruktioner så finns receptet i exakta mått här nedan.

Blabarspaj

PAPPAS BLÅBÄRSPAJ

75 g mjukt smör

105 g socker

105 g vetemjöl

250 g blåbär

1 msk socker

 

Värm ugnen till 200 grader.

Rör ihop med mjuka smöret (inte smält) med socker och vetemjöl.

Tryck ut i en pajform (formen jag använde var 25 x 25 cm). Häll blåbären på pajbotten och strö över lite socker.

Grädda blåbärspajen i mitten av ugnen i 30 minuter tills kanterna blivit mörkbruna.

Servera pajen med vaniljglass.

TIPS: Vill du att pajen är lite mjukare vid servering lönar det sig att låta pajen dra sig i kylskåp i 12 timmar.

Blabarspaj pappas andra


Karljohan­svamp­pulver

Skrivet av Sofie Sergelius 09.09.2018 | 2 kommentar(er)

Finmalda torkade karljohansvampar ger salta maträtter en efterlängtad umami kick. Rör ner en tesked av pulvret i olika pastasåser, soppor och grytor, det tar verkligen rätten till en ny nivå! 

Börja med att torka den svamp du har genom att följa instruktionerna du hittar HÄR. Sen är det bara att plocka fram en sådan liten mixer, du vet en liten burk med ett bett i botten som du kopplar en stavmixer till.  

Torkad karljohansvamp burk

Häll önskvärd mängd torkade svampar i mixern. Mal sönder tills det bildats en riktigt fint pulver. Så enkelt är det! Kom ihåg att det är ganska starkt till smaken, så en mycket liten sats räcker länge. Använd pulvret till exempel till olika vilträtter, såsom grytor och såser.

Karljohansvamppulver mainKarljohansvamppulver

Här ser du det färdiga pulvret, snyggt ljusbrunt med en alldeles otrolig doft! Det var mamma som skrev taggen på burkarna :) Burken jag tar hem till Vasa är lite mindre, men det kommer nog att räcka hur länge som helst.  Jag ska försöka laga ett par olika recept där svamppulvret gör sig väl, så stay tuned! Jag ser fram emot att laga en mustig älgbolognese nu under hösten, där kommer svamppulvret att passa som svampen i skogen. Ignorera min humor, den är inte vidare bra såhär på söndagar. Ciao!


Torkad karljohansvamp

Skrivet av Sofie Sergelius 08.09.2018

Har du varit i svampskogen och har en hel hög med karljohansvamp på köksbordet som du inte vet vad du ska ta dig till med? Är frysen full? Du hinner inte äta allt färskt? Då är torkade svampar något för dig! Här har jag nu gjort en steg-för-steg guide över hur du på absolut bästa sätt ser till att dina svampar håller fram till nästa säsong.

Att torka svamp är inte alls så svårt, du behöver ingen specialutrustning egentligen, men det underlättar naturligtvis att ha en frukt- och svamptork. Det är inget måste, bara nice to have. Under speciellt bra svampår (så som fjolåret och det här året) har vi (mina föräldrar och jag....mest mina föräldrar) plockat kilovis med svamp, och då räcker det inte med att äta svamp till varje måltid och frysa in resten. Att torka svampar är det bästa sättet att bevara all smak, och säkerställa att det alltid finns svamp tillgängligt. Då är det bra att ha en svamptork och en ugn till hands.

Karljohansvamp Vasabladet

Efter en vecka på vår sommarstuga har jag nu samlat ihop ett par kilo svamp (största hittade vi igår på fredag, som vägde 455 g), vilket betyder att både ugnen och svamptorken varit igång under flera dagar. Men nu är årets svampskörd, för min del, pulkassa (som man säger på finska). Nu drar jag och min ursnygga Vasabladet tröja till Åbo på middag och sen vidare till Helsingfors för att träffa mummi och ukki. Men först -- ett inlägg om hur du torkar svamp, steg-för-steg! Förklaringen och de enskilda stegen finns under varje bild. Easy!

Karljohansvamp rensa forsta

Steg 1. Börja med att plocka fram ett skärbräde, en svampkniv och en kökskniv.


 

Karljohansvamp ren

Steg 2. Rensa och rengör svampen med svampkniven. Skär bort dåliga bitar och borsta bort allt smuts.


 

Karljohansvamp rensa andra

Steg 3. Skär bort hatten från foten. Kolla att det inte finns maskar i foten.


 

Karljohansvamp skivad forsta

Steg 4. Skiva foten i tunna skivor på längden.


 Karljohansvamp skivad andraKarljohansvamp skivad tredje

Steg 5. Skiva hatten i tunna skivor. Ta bort dåliga mask-äta bitar ifall det finns.


 

ALTERNATIV 1:

Torka i ugnenKarljohansvamp skivor

Steg 6. Placera skivorna på ett bakplåtspapper och värm ugnen till 50 grader.


 Torkad svamp i ugn bredTorkad svamp i ugn oppen

Steg 7. Torka svamparna på i mitten av ugnen i cirka 7 timmar. Se till att hålla luckan lite öppen, till exempel genom att placera en stekspade mellan ugnsluckan och ugnen.

Steg 8. Häll svamparna efter 7 timmar i en stor ugnsform och fortsätt torka dem längst ner i ugnen i ytterligare 5 timmar, eller tills de känns torra. 


 

ALTERNATIV 2:

Torka med en frukt- och svamptork 

Sienikuivuri forstaSienikuivuri andra

Steg 6. Placera svampskivorna i en frukt- och svamptork, kör på inställning 2 i 7 timmar.


 

Förvara de torkade svamparna i lufttäta burkar med lock. Jag är inte säker på hållbarheten, men jag har ännu en burk med karljohan i köksskåpet som är helt prima. Ja så minst 2 år håller de ifall man förvarar dem rätt, och ifall man ser till att svampskivorna verkligen är kruttorra då man häller över dem i burkar.

Karljohansvamp torkad glasburk

Hur ska du då använda de torkade svamparna? Jo genom att blötlägga den mängd svampar du vill använda i kallt vatten i cirka 5 minuter innan användning. Så enkelt är det! Och häll för guds skull inte bort vattnet du blötlagt svamparna i - det är där all smak finns.


Glutenfria äppel­våfflor

Skrivet av Sofie Sergelius 07.09.2018

Kategorier:

Äppelsäsongen är som bäst, och det passar mig mer än väl. Enda som harmar mig är att jag själva inte har ett äppelträd, utan måste nöja mig med det som går att hitta i butiken. Inte råkar någon ha extra äpplen jag kan komma och hämta? Pretty please? :)

Medan jag är på min semester har jag bestämt mig för att satsa lite extra på bloggen, som tyvärr ofta får lida av mitt yrke. Det känns lite för jobbigt att efter att ha arbetat med Vasabladets recept hela dagen ännu tillreda något nytt till bloggen. Ah, men nu då jag har all tid i världen (ännu två veckor framöver) alternerar jag min tid mellan bloggen, skönlitteratur (just nu mest Michael Crichton) och böcker om digital marknadsföring (for the fun of it I suppose). 

Glutenfria appelvafflor

Det här receptet är ganska basic, men med extra mycket kryddor och rivet äppel. Måste inflika här att jag blev rätt nöjd med bilderna, for once, eftersom jag inte hade bråttom. I vanliga fall har jag minst tre rätter som ska fotas, och då lider kvaliteten eftersom jag vid det laget oftast redan är ganska trött. Den som tycker att det bara är "lätt" och "roligt" att skapa recept till tidningen, har säkert aldrig gjort det.  Klart att det är kul, men en studiodag hör definitivt till de tyngre arbetsdagarna. Det är så annat med bloggen, då det inte finns en deadline. Det är bara att tuta och köra.

Don't get me wrong, jag tycker om att laga recept till tidningen, men ibland är det ganska tungt, speciellt med tanke på allt annat jobb som ska göras. Därför känns det så skönt nu med bloggen, som bara är en hobby. Helt samma om det bara är jag som läser inläggen vid ett senare skede, jag gör ju det här bara för mig själv. 

Det var allt om bloggandet för den här gången, nu finns receptet på frasiga och kryddiga äppelvåfflor under den här bilden. Enjoy ♥

Glutenfria appelvafflor nara

GLUTENFRIA ÄPPELVÅFFLOR

 0,5 dl havregryn

2 dl havremjöl

1 dl mandelmjöl

1 tsk kanel

2 krm ingefära

1 krm vaniljpulver

2 tsk bakpulver

1 krm muskotnöt

0,5 krm malen nejlika

1 msk lönnsirap

2 ägg

4 dl mjölk

300 g rivet äpple

100 g smält smör

Kolasås, pekannötter och vispbar vaniljsås till servering

 

Rör ihop alla torra ingredienser. Vispa ner lönnsirap, ägg och mjölk och rör ihop till en jämn smet. Tillsätt det rivna äpplet och det smälta smöret.

Värm våffeljärnet och pensla med lite smör så att våfflorna inte fastnar i järnet.

Grädda våfflorna i 5-8 minuter beroende på järnet. Servera våfflorna med kolasås, vispad vaniljsås och pekannötter.

Glutenfria appelvafflor tredje

Inte sugen på just äpplen? Du kan såklart prova byta ut det rivna äpplet till exempel mot päron. Det fina med just våfflor och plättar är att så fort du har ett fungerande basrecept kan du byta ut de olika smaksättningarna helt enligt eget tycke. Under hösten tänker jag ännu laga ett par olika sorters våfflor med grönsaker  och frukter i säsong. Vänta bara till halloween, då blir det pumpavåfflor!

Glutenfria appelvafflor aten

Nu tar jag och kryper ner i soffan med den extremt spännande boken som går under namnet "Coca-Cola sodat", som beskriver Coca-Colas och Pepsis rivalitet. Jag är urusel på att läsa på finska så passade på att öva mig lite- Efter det är det dags för "Dragon teeth" av Michael Crichton (ja just han som skrivit Jurassic Park). Ciao.


Svampsmörgås med karljohan­svamp

Skrivet av Sofie Sergelius 05.09.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Färsk svamp, färsk karljohan, är nog det bästa med hösten! Igår då jag kände mig hungrig gick jag med mina super stiliga crocks bakom vårt förråd och sökte efter svamp som jag kunde äta till lunch. Det finns så galet mycket karljohan i år igen, så jag var nog 95% säker på att jag hittar en färsk helt sådär bara. Och just så gick det också. Jag till och med dokumenterade det på min insta stories --> sofiesergelius

Som ifjol finns det så mycket svamp att vi bara snubblar över dem. På måndag var vi en timme på promenad i skogen och fick en hel korg full, och då sökte vi alltså inte aktivt. Mamma och pappa har redan plocket flera kilogram under den senaste veckan. Crazy. Nu har vi torkat svampar dygnet runt  i 2 dagar, och pappa gjorde det dessutom hela förra veckan. Men nu ville jag ha en färsk svamp jag snabbt kunde slänga ihop en sås på, då duger det inte med torkad svamp. Bara för att de nu finns så mycket i skogen, annars fungerar ju torkad helt lika bra. Men jag och mina gula skor tog ett par steg ut - et voilà. Stor fin svamp = en snabb och enkel lunch är serverad.

Karljohansvamp smorgas

KARLJOHANSVAMPSMÖRGÅS

100 g karljohansvamp (den jag plocka var 92 gram)

1 msk smör

2 krm salt

1 krm peppar

1 dl grädde

0,5 grönsaksbuljongtärning

2 skivor levainbröd

färsk timjan och grovmalen svartpeppar

 

1. Skär svampen på hälft för att kolla att det inte finns maskar.

Karljohansvamp smorgas halverad2Kolla vilket praktexemplar! Det var som att skära i ett äpple!

2. Rensa och finhacka svampköttet.

Karljohansvamp smorgas stekpanna

Finhackad karljohansvamp

 

 
3. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek svampen tills den blivit mjuk och fått riktigt lite färg. Krydda med salt och peppar.
 
4. Rör ner hälften av grädde och grönsaksbuljongtärningen och rör om. Låt såsen sjuda i ett par minuter. Rör ner resten av grädden då såsen blivit riktigt tjock och låt sjuda en liten stund till.
 
5. Rosta brödskivorna och toppa med svampsåsen. Strö över lite färsk timjan och grovmalen svartpeppar.

Hallonsaft

Skrivet av Sofie Sergelius 04.09.2018

Kategorier:
Taggar:

Att koka egen saft är ingen vidare konst, speciellt om du väljer att göra som jag gjort och kokar upp ett koncentrat. Sen är det upp till var och en hur stark man vill ha saften. Jag tyckte det smaka bra med 1/3 saft mot 2/3 vatten. Prova dessutom att byta ut det vanliga vattnet mot bubbelvatten, ja eller varför inte skumppa?

Hallonsaft

HALLONSAFT

1 kg hallon
3 dl vatten
2 dl socker

Koka upp vattnet och tillsätt hallonen. Låt koka i 10 minuter.

Sila av saften genom en finmaskig sil, och häll tillbaka saften i kastrullen. Tillsätt sockret och fortsätt koka saften i 5 minuter tills sockret smält.

Häll över saften i en steriliserad glasflaska.


Veckolista Världen Runt

Skrivet av Sofie Sergelius 03.09.2018

Taggar:

Veckolistor är något systersajten Sevendays hållit på med redan en längre tid, och som vi provade på här på Foodly ett tag. Men nu har jag och Julia koordinerat ett par teman som passar båda två. Den här veckan är det tema Världen Runt, och jag skapade en lista åt bloggarna som alla som har lust kan fylla i. 

Egentligen har jag min första semesterdag i dag, men hade totalt glömt att skicka in blogglistan på fredag före jag klockade ut. Ibland går det så. har sett så mycket fram emot den här semestern, känns som att jag är heeelt slut efter sommarens jobb. Och bröllopet (som du kan läsa om HÄR och HÄR) var inte precis en semester. Så nu har jag igår tagit tåget till Åbo där pappa plocka upp mig samtidigt som han förde mamma på en arbetsresa till Silja Line. Från Åbo körde vi till vår sommarstuga som är på en ö i Kimito skärgård. 

Nu sitter jag vid köksbordet, men flaska kombucha i ena handen och andra dansande över tangentbordet, doften av torkade Karl-Johan svampar flytandes genom luften, och svarar på listan jag slängde ihop. Jag tycker i alla fall att det är roligt att svara på listor, det skapar en viss struktur över mina tankar. Och det går lätt att drömma bort sig, även om jag definitivt inte kan klaga på min vy över den finska skärgården just nu. Vindstilla, soligt och närmare 22 grader ute. En perfekt sensommar/ tidig höstdag

Men without further ado, här kommer min ifyllda lista med temat mat runt om i världen:

Veckans lista med temat världen runt

1. Favoriträtt från en annan kontinent

Utan tvekan sushi! Jag vet inte hur många gånger jag än skrivit det så kommer jag inte ifrån det att jag haft samma favoriträtt sedan jag var 10 år gammal. Under årens lopp har min smak för olika sushin utvecklats och vissa sorter jag tidigare inte brydde mig om har stigit upp som favoriter. Samma gäller naturligtvis de olika variationerna, såsom sushiskålar etc. Men min favorit är det och kommer säkerligen inte att ändras any time soon.


2. Favoritdryck på stranden

I tropikerna känns det helt enkelt rätt med kallt kokosvatten, men inte tackar jag nej till en Corona med lime heller för den delen. I Spanien känns det som att sangria släcker törsten bäst, medan jag hemma i Finland föredrar vichyvatten, helst med äppelsmak. Det är roligt hur smakpreferenserna varierar beroende på var i världen man befinner sig. Ja det har att göra med värmen också, men det finns helt enkelt vissa saker som bara hör ihop, just som Spanien och Sangria. Mina bästa Sangriarecept finns att hitta HÄR i fall någon annan tycker som jag.

Cavasangria
3. Matstaden jag vill besöka

Har hur länge som helt velat till Melbourne! Det verkar vara en riktig food capital just nu, eller nåh redan en tid tillbaka. 

New Orleans är också en stad jag otroligt gärna skulle besöka. Älskar alla cajunsmaker och sku gärna lära mig mera om dem. Och beignets sku jag så villa prova på!


4. En maträtt från asien/amerika/europa jag vill lära mig tillreda

Att experimentera i köket känns naturligt, och på det viset har jag nog ganska långt provat på allt som jag verkligen vill prova på, med undantag av vissa maträtter som kräver specialutrustning som jag inte har. Men jag söker ständigt efter nya ramenskålar, recept på dumplings, the ultimate burger och recept på perfekt pizzabotten. 


5. Ett land jag vill besöka på grund av matkulturen

Indien är ett land jag aldrig varit till, och skulle vela besöka mest just på grund av maten. Samma gäller de facto Nepal. Det är länder som jag annars inte är vidare intresserad av, men på grund av den rika matkulturen och historien skulle jag gärna spendera lite tid i bägge länder. Och sen skulle jag naturligtvis vela spendera närmare ett år i Japan, resa runt och bara äta. Det skulle vara drömmen. Får inte heller glömma Syd-Korea som jag super gärna skulle besöka och äta mig igenom.


6. Maträtten som får mig att önska att jag var född i Japan

Sushi utan tvekan. Behöver säkert inte förklara desto mera :) Sushi är även den huvudsakliga orsaken till att jag inte kunde tänka mig vara vegan. Allt annat kan jag leva utan (inte vidare lätt eller entusiastiskt, men de kunde gå).

Sushi hos mamma och pappa
7. Min ultimata femrätters världsmeny 

Om vi tänker som så att menyn inte behöver fungera ihop, utan bara är en lista på härliga maträtter jag gärna skulle äta, så skulle min meny se ut som följande:

nr 1. Olika Hong Kong dumplings, både ångkokade och friterade

nr 2. Sushi och sashimi med lätt bränd lax, pilgrimsmusslor och tonfisk

nr 3. Peking anka (med plommonsås)

nr 4. Crispy softshell crab (asian fusion med thailändska smaker)

nr 5. Gelato, och kanske något riktigt lyxigt med matchapulver

Den här menyn fungerar ju inte ihop, men det är nu i alla fall en meny jag aldrig skulle kunna motstå ifall den erbjuds. Som man ser är det asiatiska smaker som gäller.


8. Mitt favorit resemål

Asien. Älskar de olika kulturerna, maträtterna och traditionerna. Sant att jag aldrig besökt Afrika eller Syd-Amerika, men om jag får välja bär det av österut.


9. Om jag skulle flytta till ett annat land skulle jag flytta till ...

Japan. Jag har länge velat bo i Tokyo, ens en kort stund. Ångrar lite att jag inte försökte åka dit på utbyte. Vet inte om det sku ha gått att organisera men det är en tanke som alltid blivit kvar. Kanske nån dag ännu.


10. Min version av Eat-Pray-Love 

Vi leker med tanken att jag har mera pengar än jag kunde göra mig av med, och ett år på mig att göra helt vad jag ville, då skulle min version av boken Eat-Pray-Love se ut så här:

Först fyra månaderna skulle jag spendera i Europa. Köra runt i Tyskland, Frankrike, Italien och Grekland. Säkert skulle det bli lite stops along the way, men största delen av tiden skulle jag nog spendera i Italien. 

Därifrån skulle det bära av mot Amerika. Flyga till New York, hyra bil och köra mot Florida, genom sydstaterna, upp längs med kusten (San Diego, LA, San Fransisco), vidare mot Seattle. Därifrån ett plan vidare/tillbaka mot Costa Rica och Panama. 

Sist men inte minst skulle jag spendera sista tiden i Asien och Oceanien. Australien och Nya Zeeland, vidare mot Singapore, Malaysien, Thailand, Kambodja, Japan, Syd-Korea, Kina, Nepal, Indien och sen hem.

.

.

.

Blev riktigt resesjuk av den här sista planen. Kanske man någon dag verkligen kunde göra allt det, i små etapper :) Det finns så mycket fint att se, mat att äta, ingredienser att prova på. 

Men nu ska jag avsluta, kan inte sitta vid datorn då det är så här fint väder! Nu fortsätter jag semestern - ciao!


Jordgubbs nice cream bowl

Skrivet av Sofie Sergelius 30.08.2018

Kategorier:

I dag har det varit en lite annorlunda dag på jobbet - vi ska ha en bloggarträff för både Foodly och Sevendays på kvällen! dagen har gått åt till att jag och Julia (som jobbar på Sevendays)förberett inför det. Presentationer ska lagas, arbetsrummet städas och snacks ska handlas. Men det är ju bara roliga grejer :) Julia har dessutom dokumenterat typ hela arbetsdagen på Sevendays insta stories - gå in och kolla innan det försvinner.

Kvällens program med bloggarna handlar om hur man skriver bra blogginlägg (som Julia drar), sökmotoroptimering och Google Analytics (som jag går igenom). Det här kommer att bli kul, och vi hoppas att det blir en del diskussion eftersom det säkert finns en hel del vi inte tänkt på. 

För att jag sku orka hela kvällen så åt jag lite nice cream till mellanmål, rekommenderar verkligen det! Jag gjorde den här egentligen redan på måndag kväll, men eftersom det blev en stor sats kunde jag frysa ner över hälften som jag nu kunnat mumsa på i hela tre dagar. Men nu är det slut, och jag ska planera en annan smak att tillreda tills imorgon kväll. 

Jordgubbs nicecream main

JORDGUBBS NICE CREAM

3 frysta bananer

1 dl jordgubbar

 

Toppings

10 g granola

frysta blåbär

färska jordgubbar

 

Mixa de frysta bananerna i en blender tills de bildats en krämig med tjock glass. Ta bort hälften av glassen och placera i en skål.

Tillsätt rensade jordgubbar i mixen som blivit kvar i blendern och mixa till en jämn glass.

Toppa med allt smått och gott såsom färska jordgubbar och frysta blåbär.

 

 

 


Instragramkonton värda att följa

Skrivet av Sofie Sergelius 26.08.2018

Taggar:

Instagram är definitivt det sociala mediet jag använder mest. Jag är inte kanske världens aktivaste med att uppdatera, men det hindrar inte mig från att öppna appen minst 14 gånger per dag för att se på vackra bilder. De flesta konton jag följer är (surprise, surprise) matkonton: matstylister, fotografer, bloggare och matmagasin. Men under det här året har det slunkit in en del bröllopskonton (fotoinspiration), heminredning, blommor, och resekonton.  

De flesta dagar räcker det för mig att bara skrolla och dricka in allt det vackra, men ibland bara måste jag prova något jag sett på instagram. Eftersom denna app ger mig så mycket glädje tänkte jag dela med mig en lista på mina (för tillfället) favoritkonton som verkligen är värda att åtminstone kolla upp.

Här är mina favorit instragramkonton som dagligen överöser mig med inspiration

Följande konton kommer inte i någon specifik ordning, och dessa favoriter är de facto utvalda på basis av vilka konton som oftast kommer upp i mitt flöde.  So without further ado - mina favoriter --> 

Privatkonton

@elsas_wholesomelife

 Ellie har helt galet snygga bilder både på mat och olika resor/resedestinationer. Man blir helt enkelt på gott humör av hennes bilder. 

elsas wholesomelife


 

@vanillaandbean

Traci har roliga och glada bilder som ger inspiration till att äta mera vegetariskt. Väl värt att kika in på!

vanillaandbean


 

@soppahanna

Hanna är verkligen värd att följa redan enbart för alla super restaurangrecensioner hon gör. Om Hanna har tyckt om en restaurang så litar jag på kvaliteten, och jag är ju känd för att vara en helt hemsk matsnobb ibland. Borde säkert jobba på det. Medan jag gjorde min praktik på Maku sa en av styliserna där att jag borde göra som Hanna och starta en Youtube vlogg. Nu ångrar att jag inte gjorde det tre år sedan. Men kanske det inte ännu är för sent :)

soppahanna


 

@sarah_fel

Bakning, bröd och snygga vinklar. Jag tycker om idén att hon återanvänder olika motiv men från en annan vinkel. Det borde man själv också börja göra.

sarah fel


 

@bealubas

Utöver snygga bilder har Bea även matfotografi tips under sina insta stories, så man kan lära sig samtidigt som man njuter av en visuellt tilltalande profil. 

bealubas


 

@thekitchenmccabe

Varma, mörka och mysiga bilder på mat - det får man under Kayleys konto. Jag älskar att hon ofta helt bokstavligen har ett finger med i fotot. Happening men på ett lugnt sätt liksom.

thekitchenmaccabe


 

@selva_sonali

Blir man inte bara helt enkelt glad av att se på Selvas insta så är det nog något som är fel. Jag sku aldrig klara av att göra lika söta bakverk som hon. Så jag nöjer mig med att få min dagliga dregel dos från hennes konto.

selva sonali


 

@vaimomatskuu

Ett av mina favoritkonton på finska sidan är just Juulias Vaimomatskuu. Humor blandat med mat och livsstil. Helt super kombination! Dessutom ger hon helt jätte bra restaurangtips!

vaimomatskuu


 

@twiggstudios

Jag absolut älskar Aimees stil! Mörkt men inte dystert. Man kan bra ha ett matkonto där alla bilder inte är på en färdig maträtt, och just det ser man så klart under twiggstudios. Inspiration i överflöd!

twiggsstudio


 

@alphafoodie

Samira har snygga bilder, lärorika videon och överlag en snygg stil Hon och naturally.jo (som kommer längre ner i inlägget) har en hel del gemensamt. Oavsett så absolut älskar jag hennes konto.

alpha foodie


 

@georgeats

Georgias insta är fylld med mat som jag i alla fall tror att jag kunde laga hemma. Snygga bilder på enkla maträtter - det tycker jag om.

georgeeats


 

@_delighted

Agatas konto är ett av de nyaste jag börjat följa, men har snabbt blivit min absoluta favorit. Se bara på dom här färgerna! Snyggt, färggrant men ändå otroligt stilrent. Man känner alltid igen hennes bilder, hon är definitivt one  of a kind! Hon har även super snabbt samlat åt sig en trogen följarskara. Nån dag vill jag ha ett liknande konto som hon.

delighted


 

@nadiadamaso_

En Schweizisk flicka som är helt galet duktig både på recept och på att skriva. Nadia var bland de första jag börja följa på instagram, och det är roligt att se hur hennes konto utvecklats under de senaste åren.

nadiadamaso


 

@honeytanie

Tanya har bloggen Honeytanie där man verkligen hittar allt möjligt roligt att tillreda på grönsaker.  Men det jag älskar mest är hennes simpla stil. Allt ser gott ut och bilderna är eleganta. Inget extra tjafs.

honeytanie


 

@apaltynowicz

En av de vackraste kontona (enligt mig) på instagram. Hennes namn är typ omöjligt att uttala, och hennes bilder är så vackra att jag vill gråta över att dom inte är mina. 

apaltynowicz


 

@themodernproper

Holly och Nathalie som tillsammans har bloggen The Modern Proper bjuder på enkla moderna recept för hemmakocken. Överlag en bra blogg att lägga bakom örat om man till exempel söker recept på lax.

themodernproper


 

@boxofspice

Snygga mörka bilder med färgglada motiv, man känner sig alltid varm efter att man ett på Rakhees bilder. 

boxofspice


 

@melissamale

Mörka färger och mysig stämning. Älskar Melissas konto eftersom det alltid ser naturligt ut även om det säkert är flera timmars arbete bakom varje bild.

melissamale


 

@taramilktea

Ett av de första kontona jag börja följa på instagram då jag (äntligen) skaffa mig ett konto. Hon har så galet snygga bilder, jag har riktigt svårt att förstå hur en person lyckats så bra. Jag absolut älskar henne stil. 

taramilktea


 

@naturally.jo

En av 2017 största markbrytare på instagram. Jose som då var 16 lyckades med snygga bilder och en enkel färgskala snabbt bygga upp en helt otrolig följarskara. Och ser man på hans konto så förstår man nog hypen. En rolig grej är att alphafoodie (som jag skrev om tidigare i listan) ibland har ganska likadana bilder som naturally.jo. Undrar vad det beror på?

naturally jo


 

@vanelja

Virpi Mikkonen som bloggar under Vanelja är säkert Finlands kändaste foodie. Kontot skapade hon först 2015! Och nu är hon ofta featured i olika matmagasin såsom Originmagazine. Hon är en verklig förebild.

vanelja


Företagskonton

Jag ville inte heller glömma bort en del företagskonton som alltid ser snygga ut och verkligen inspirerar. Någon dag tänker jag fixa till Foodlys konto på samma sätt, det kräver bara en hel del tid att få snyggt, allmänbildande och interaktivt.

 

@thehestonblumenthalteam

Kändiskocken Heston Blumenthal. Han är bara helt för cool! Känd för dina kemiska metoder i köket har denna Brittiska superstjärna verkligen gjort ett namn för sig bland alla som ens lite är intresserade av mat, eller kemi för den delen.  Heston äger bland annat restaurangen The Fat Duck som har tre Michelinstjärnor.

thehestonblumenthalteam


 

@originmagazine

Mat, inredning och inspiration. Behöver man säga mera?

originmagazine


 

@food52

Från Food52 snappar jag upp en hel del idéer till köket. Här finns härliga bilder, roliga nya smak kombinationer och tuffa videon.

food52


 

@bonappetitmag

Bon Appetit är en verklig inspirationskälla. Bilderna är down to earth, och maten sådan som en hemmakock kan klara av. Love it.

bonappetitmagazine


 

@thefeedfeed

Under det här kontot finns det både unikt material samt bilder som läsare taggat thefeedfeed i och som sedan lyfts till sajten. Snygga bilder, roliga idéer och härlig stämning.

thefeedfeed

 

Här var nu de konton jag kom på att rabbla upp och som jag verkligen rekommenderar att man tar sig en närmare titt på. Det kan väl hända att jag missat någon som är värd att följa - då får man super gärna kommentera här nedan --> Finns det något konto man verkligen borde följa på instagram? Länka även gärna ditt eget konto  :) man vet aldrig när man hittar sin nya favorit.


Hallon och vitchoklad glasskex

Skrivet av Sofie Sergelius 24.08.2018

Kategorier:

Ice cream sandwiches är helt insane goda, men i det här receptet är kexen helt vanliga chocolate chip cookies som jag bara fyllt med vaniljglass och doppat i vitchoklad. 

I kexen använde jag vitchoklad och tillsatte hallon i smeten. Jag använde frysta hallon, men det går lika bra med färska eller frystorkade. har du hemgjord glass blir det ännu bättre, men helt vanlig vaniljglass fungerar även fint. Eller varför inte prova på en vitchokladglass?

Hallon sandwich main

HALLON- VITCHOKLAD GLASSKEX

15 stycken

3,5 dl vetemjöl
1 krm vaniljpulver
0,75 tsk bakpulver
1 dl farinsocker
1 dl socker
120 g mjukt smör
1 ägg
75 g vitchoklad
1 dl färska hallon, skurna på hälft

100 g hackad vitchoklad
1 tsk kokosolja
Vaniljglass (avlångt paket)
Violer till dekoration

Värm ugnen till 175 -180 grader.

Blanda ihop vetemjöl, vaniljpulver och bakpulver i en skål.

Hacka chokladen i små bitar.

Vispa ihop socker och smör till en luftig smet med en elvisp. Tillsätt ägget och vispa ordentligt. Rör ner mjölblandningen lite i taget och rör därefter ner chokladbitarna. Vänd försiktigt ner hallonen.

Ta en matsked av kexdegen i taget och rulla till jämna bollar.

Placera bakplåtspapper på en plåt. Placera kexbollarna på pappret med cirka 5 centimeters mellanrum eftersom kexen sprids ut medan de gräddas. Platta till toppen på kexen med en sked.

Grädda kexen på ugnens mellersta fals i 10-12 minuter. Låt svalna.

Smält den hackad vitchokladen i en liten kastrull över vattenbad, eller i 30 sekunders etapper i mikron. Rör ner kokosoljan.

Skiva vaniljglassen i cirka 3 centimeter tjocka skivor. Använd en pepparkaksform eller liknande för att skära runda bitar ur glassen. Placera en skiva glass mellan två kex. Doppa sandwicharna i vitchokladen och låt stelna på ett fat i frysen. Servera efter ett par minuter då chokladen stelnat. Dekorera med violer.


Att äta kräfta

Skrivet av Sofie Sergelius 18.08.2018

Kategorier:
Taggar:

Det är egentligen ingen konst att äta kräftor, men jag tänkte det kunde vara roligt att publicera en liten steg-för-steg guide. Det är fy och skam ifall ens en liten del av den utsökta kräfta går till spillo!

Vi köpte kräftor då vi fira pappas födelsedag förra onsdag. Våra kom färdigt kokade från Gräsvikens Citymarket. Ifall du som vi i princip bara äter kräftor en gång om året lönar det sig definitivt att satsa på krabater av god kvalitet. Kräftorna på bilden är signalkräftor, ganska stora sådana dessutom. Då räcker det med 10 per man mer än väl. Och sedan så finns det ingen annan mat än kräftor, rostbröd, smör och dill på bordet. Just som det ska vara. Ja akvavit ska det finnas, och gott öl som passar till. Jag prova nu på en Franziskaner Hefe-Weissbier, och den fungera ytterst väl. Resten av familjen körde med Sandels.

Krafta pappa

Glad pappa med fin haklapp

 

Vi börjar med lite kort etikett inför en kräftskiva:

Nummer 1: Första kräftan du rör, ska du ta. Börja inte söka efter kräftan med bredaste stjärten eller största klorna. Det är inte snällt. Ta den första bara, det jämnar ut sig mot slutet ändå.

Nummer 2: Se till att du och din bordsdam/herre har glasen fulla förrän du börjar äta kräftorna. Ingen tycker om ett tomt glas då man ska börja sjunga.

Nummer 3: Du får suga, sörpla och äta med fingrarna. Vanlig etikett går ut genom fönstret under en kräftskiva, men håll det ändå smakligt.

Krafta hog

Det första du kanske noterar i den här bilden är den otroliga storleksskillnaden mellan klorna på de olika kräftorna. Det finns en enkel förklaring till det: olika kön på djuren. Männen har allt som oftast större klor.

 Krafta bredvid hon hane

Här ser du en hona och en hane bredvid varandra. Notera storleken på klorna samt bredden på stjärten. Man ser väldigt tydligt hurdan skillnad det är mellan en hon- och en hankräfta då man har dem bredvid varandra och jämför stjärten. Honan har en bredare stjärt som ser ut att lite spridas ut mot sidorna, medan hanen har en plattare och jämnare stjärt.

 

Hur äter man då denna delikatess? Det första du gör är naturligtvis att du suger på kräftans mage. Efter att du sugit på magen lyfte du av huvudet som sitter fast i stjärten. 

 

Kraftssmor

Här ser du både gallan och kräftsmöret. Gallan, det svarta där i mitten av huvudet ska du undvika som pesten! Smöret, som syns som en ljusgul fläck där mot själva skrovet, är super gott och det ska du ta vara på. Använd kräftkniven för att skrapa ut allt smör och bred det på smörgåsen. Akta gallan hela tiden, den smakar fruktansvärt.

 

Krafta rom bredvid

Sen är det dags att flytta fokus mot kroppen. Allt utom det vita på sidorna är ätbart. På den högra bilden ser du även den otroligt läcka rommen (som nästan är det absolut bästa på en kräfta!) Skrapa ut rommen, och allt det goda bruna och bred på din smörgås. Och sen ska du suga på kroppen som bara den! 

 

Krafta stjart

Sedan är det dags att ta en titt på den fina stjärten. Se så vacker och bred. Nu ska du få ut köttet i en hel bit. Och därför har du den snygga kräftkniven.

 

Krafta stjart kniv

Använd kräftkniven för att sprätta upp skalet på undersidan. Ta i det vita köttet och dra försiktigt så att du får en hel och snygg stjärt i handen.

 

Krafta fardig stjart

Ingen vill ju äta avförsröret - det ska alltså bort. Använd kräftkniv eller naglar för att försiktigt riva bort en översta delen av stjärten, som det syns på bilden.

 

Krafta klo

Vi går över till klorna. Börja med att bryta loss klon från kräftan och sug på delen som blev kvar på kräftan, och sedan på själva klon. Där finns massvis med spad! Bryt därefter loss den lilla delen av klon tills du har det som syns på bilden i handen. Använd kräftkniv eller en nötknäckare (eller baktänder som jag gör) för att krossa klon på den bredaste delen. Lyft försiktigt ut köttet och placera på smörgåsen. Gräv som sist ännu in i klon efter kräftsmör som ibland gömmer sig på insidan.

 

Krafta smorgas forsta

Så här snyggt är det sedan. Upprepa med en till två kräftor till tills du har en hel hop med kräfta på din smörgås. Och ifall du är som min farfar, och försiktigt fått bort gallan från huvudet, kan du även skära upp huvudet och suga ut hjärnan. Tyvärr är jag lite av en amatör och får inte alltid bort gallan snyggt, utan lämnar den i huvudet, och tar därför inte mig tiden att suga ut hjärnan, men alla gör som de vill.

 

Krafta smorgas

Sen är kräftsmörgåsen klar att avnjutas! Upprepa med resten av kräftorna på nya skivor rostbröd.

 

Krafta tallrik klar

Ordnung muss sein. För att det sedan ska vara enkelt att hålla koll på hur många kräftor man ätit ska man naturligtvis placera huvuden i en snygg cirkel. 

 

Och man får naturligtvis inte glömma att sjunga! Här kommer mina favoritvisor som måste sjungas, annars känns det inte som en kräftis!

 

1. Helan går. Melodi & text: Helan

En liten fågel satt en gång

och sjöng i furuskog.

Han hade sjungit dagen lång

men dock ej sjungit nog.

Vad sjöng den lilla fågeln då?

Joo!

Helan går, sjung hopp fadderallan lallan lej
Helan går, sjung hopp fadderallan lej
Och den som inte helan tar,
han heller inte halvan får
Helan går! (drick snapsen)
Sjung hopp fadderallan lallan lej!

 

2. Mera brännvin. Melodi: Internationalen

Mera brännvin i glasen,
mera glas på vårt bord,
mera bord på kalasen,
mer kalas på vår jord.

Mera jordar med måne,
mera månar i mars,
mera marscher till Skåne,
mera Skåne, Gud bevars, bevars, bevars!

 

3. Minne. Melodi: Memory


Minne, jag har tappat mitt minne.
Är jag svensk eller finne?
Kommer inte ihåg.
Inne, är jag ut' eller inne?
Jag har luckor i minne',
sån' där små alkohol.
Men besinn' er,
man tätar med det brännvin man får,
fastän minne' och helan går.


Minne? Muisti hävis, mutt' minne?
Juhlista selvisimme
- muistikatkoja on.
Minne, lähtisin vaikka minne,
kunhan selvittäisimme
mitä tapahtunut on.
Mutta tiedän
mä keinon mikä auttaapi tuo:
Ota ryyppy, ja muistis juo!

 


Magiska Mellanöstern kurs på Arbis

Skrivet av Sofie Sergelius 14.08.2018

Kategorier:

Spännande saker på gång igen - jag ska dra min första kurs på Arbis! I april blev jag kontaktad av Arbis rektor Fredrik Kullberg som hade sett min text om mat från Mellanöstern som jag skrev för Vasabladet i slutet av mars. Han undra ifall jag var intresserad av att dra en kurs i ämnet. Why not, det lät ju riktigt kul. Och sen är det ju exakt det jag är utbildad till. Vi kom överens om att vi gör en kurs i samarbete mellan Foodly.fi och Arbis som går av stapeln i oktober 2018. Temat är Magiska Mellanöstern med fokus på Persiska råvaror och maträtter. 

Kofta webbKofta är kryddiga köttbullar från Mellanöstern. Servera som småplock på en buffé eller som en huvudrätt tillsammans med en sallad.

Kursen går två gånger, den 2.10 och den 9.10 och det finns 14 platser. Det som är extra roligt är att kursen ordnas i Övis hussakök, där jag gjort alla mina praktiker medan jag studerade till pedagogie magister. Det blir roligt att vara tillbaka på en bekant plats. För att inte tala om att det är roligt att hålla kurs igen. 

Baklava main2Baklava är bakelse gjord på filodeg i lager med en söt nötfyllning som hålls ihop med hjälp av en söt sockersirap. 

Jag ska så småningom börja spika fast programmet, och det blir definitivt en kycklingrätt och en dessert med massvis med honung. Vi kommer att använda nötter, granatäpple och en helt hop med kryddor. Längre än så har jag inte kommit, men ser fram emot att börja planera menyn noggrannare. Råkar någon ha förslag på maträtter som skulle intressera?

Registrering för kursen börjar den 16.8, och mera info om kursen hittar du HÄR. 


Nektarin­smoothie

Skrivet av Sofie Sergelius 10.08.2018

Kategorier:

Nektariner är äntligen i säsong! Jag bruka älskar nektariner och persika då jag var yngre, men av någon underlig anledning är jag nuförtiden allergisk mot skalet på stenfrukter. Tyvärr leder det till att jag sällan köper dem. Men nu då nektarinerna dominerar fruktavdelningarna i butikerna och doftar så gudomligt kunde jag inte motstå frestelsen. Och ifall jag vill äta dem råa så tycker jag de passar bäst just i en smoothie.

Nektarinsmoothie 1

NEKTARINSMOOTHIE

2 nektariner

1 banan

1 dl frysta apelsinisbitar

0,5 dl mandelmjölk

1 krm vaniljpulver

1 tsk honung

frysta hallon till servering

Gör apelsinisbitarna genom att hälla apelsinsaft i isbitsformar och vänta till de stelnat i frysen.

Skala nektarinen och skär i klyftor. Placera samtliga ingredienser i en blender och kör till en slät smoothie.

Häll frysta hallon i ett glass och häll över smoothien. Servera kall.

 

 Nektarinsmoothie 2

BTW: Flow here we come! Jag och Erik sitter faktiskt nu i tåget på väg till Helsingfors eftersom vi har biljetter till kvällens Flow festival. I can't wait! Vi KAN INTE missa Bonobo! Vi va på deras keikka senast dom va på Flow och det var awesome, men tyvärr missa vi en stor del av konserten. I år tänker jag inte missa en sekund. Flow har även helt super utbud av mat och dryck. Jag tror det ska bli något från Grön åtminstone.