Sofies header

Kantarell Carbonara

Skrivet av Sofie Sergelius 12.10.2018

Pasta Carbonara är en av mina go-to recept och går enkelt att variera på genom att använda olika sorters proteiner, pastasorter och kryddor. Min höstversion på denna klassiker har kantareller och bacon. Och jag rekommenderar den verkligen varmt!

Kantarellcarbonara

HÖST CARBONARA MED KANTARELLER
2 portioner

140 g bacon

200 g kantareller

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

3 dl g parmesan

1 dl grädde

1 krm grovmalen svartpeppar

1 krm salt

4 äggulor

160 g färsk fettucine

2 msk finhackad basilika

 

Skär baconet i små bitar och stek knaprigt. Låt överlopps fett rinna av på ett hushållspapper.

Skala och finhacka lök och vitlök. Rensa och finhacka kantarellerna. 

Stek lök och vitlök i samma stekpanna som baconet stektes i. Tillsätt kantarellhacket då löken är genomskinlig. Ta bort från värmen medan allt annat tillreds.

Riv parmesanen riktigt fint.

Vispa ihop grädde, äggulor, finriven parmesan, salt och grovmalen svartpeppar i en stor beredningsskål.

Koka pastan enligt paketets anvisningar. 

Häll bort pastavattnet och häll över pastan i stekpannan med kantarellerna. Rör ner parmesanröran och baconet.

Servera med extra svartpeppar och finhackad basilika.

 

Kantrarellcarbonara andra


Insekter som mat

Skrivet av Sofie Sergelius 06.10.2018 | 1 kommentar(er)

Insekter på tallriken kan kännas ovant för oss, men faktum är att det förr eller senare kommer att vara en del av vår vardag. Varför? För att det helt enkelt är logiskt. 

IMG 20181004 135129 Honungsglacerade syrsor

På torsdag var jag på en workshop och en föreläsning som ordnades av Finlands Svenska lärarförbund r.f. i samarbete med Åbo Akademi, där temat var Insekter som mat. Under workshopen var vi 17 personer, alla antingen utbildade lärare i huslig ekonomi, eller lärarstuderande. Kirsi Salomaa som undervisar vid Åbo Akademi hade fixat fram en hel hög med insekter som vi kunde smaka på och tillreda olika maträtter av. Vi tillredde bland annat pizza bakad med syrsmjöl och toppas med mjölbaggelarver, hummus med syrsor, makaroner med mjölbaggelarver, syrssemlor och en kladdkaka där vetemjölet bytts ut mot syrsmjöl. Vi fick även smaka på rosade syrsor, honungssyrsor, cricket crackers, Zircca choklad och protein bars, samt en granola med hela rostade syrsor. 

larvmakaroner klar Makaroner med larver

Maskpizza Pizza gjord på syrsmjöl med mjölbaggelarver

SyrssemlorSyrssemlor

Zircca choklad Choklad och protein stänger med syrsa

Enda som lite tog emot att äta av var makaronerna med larver. Det var mera av en visuell grejj än problem med smaken. Vi äter med ögonen, och det såg bara inte vidare bra ut, vilket påverkade smakupplevelsen. 

Enklaste och godaste var pizzan, semlorna och kladdkakan. Semlorna hade enbart en lite nötaktig smak från syrsmjölet, kladdkakan smakade som en helt vanlig knäckig kladdkaka medan pizza alltid är pizza :) Här störde inte larverna på pizzan lika mycket som larverna i makaronerna eftersom kontrasten var mindre. De hela syrsorna var också lättare att äta. De kändes inte alls lika konstigt som larverna. Syrsgranolan var riktigt god, och eftersom den innehöll syrsor var näringsinnehållet högt. Syrsor innehåller nämligen 69 gram protein per 100 gram produkt. En ko innehåller 19,4 gram protein per 100 gram kött. Ganska bra inte sant?

Syrsgranola

Under föreläsningen fick vi bland annat lyssna på Jura Mikkonen från Bock's om hur insekter är framtiden, och hur deras implementation av insekter på menyn mottagits väl och fått positiv feedback. Sen berättade Ida Blåfield och Asko Myntti från Vasa Stad om lagstiftningen bakom insekter som mat, och slutligen fick vi höra från Lauri Jyllilä, grundare av Finsect, om varför vi borde äta insekter.

Det finns otroligt många fina fördelar med varför vi bör ta in insekter som en del av vår kost, såsom dom redan gör i 80% av världen. Det är klimatvänligt, näringsrikt och hållbart. Största problemet är de facto fördomarna. Men sen igen är det här så nytt för oss att vi inte forskat kring ämnet tillräckligt ännu, det kan uppkomma ny fakta om insekter nu då allt flera väljer att satsa på syrsor som föda. Det får vi se. 

I dagens Vasabladet finns en artikel jag skrev till webben på fredag om syrsor och larver som en del av vår kost. Du kan läsa artikeln genom att klicka HÄR.

Skulle du kunna tänka dig äta insekter?

PS. Det jag aldrig kommer att vänja mig vid är feedbacken om artiklar. Jag fick just ett mail, medan jag satt och skrev det här, om att jag har ett faktafel i artikeln. Det krävs bara 200 kvadratmeter odlingsmark för foderproduktion åt kor, inte 10 000 som jag skrivit till en början. Jag hade blandat ihop gram och kvadrat. Det är egentligen imponerande hur noggrant folk läser Vasabladet, och tar det så allvarligt. Det blir alltså en rättelse till printen imorgon. Webben är nu rättad. Det var mitt misstag, jag var slarvig. 


Spirulina Nice Cream

Skrivet av Sofie Sergelius 30.09.2018

Kategorier:

Nice cream med spirulina, need I say more. Söndagar är speciellt bra att  börja med en lyxig nice cream eftersom du ofta har lite extra tid på morgonen. Det behöver inte kännas överväldigande att laga en snygg frukost. Släng skivad fryst banan i en blender och toppa med färsk och fryst frukt, plus en massa annat smått och gott du hittar hemma. 

Jag absolut älskar färgen på spirulinan! Spirulinapulvret medför även en bra mineralboost, som behövs speciellt under dessa flunssatider. Spirulina, en blå-grön mikroalg som härstammar från Central-Amerika och Afrika, är en av de första fotosyntetiska organismerna på jorden. Cool inte sant? Dessutom innehåller spirulina rikligt med protein och klorofyll och fungerar därmed bra som ett kosttillskått till veganer och vegetarianer. Den rekommenderade dagliga dosen spirulina är mellan 0,5 tsk och 1 msk. Spirulina har en ganska stark smak så det räcker bra med att använda en lite mindre mängd, speciellt till en början. Jag använde en ganska liten mängd spirulina här, men det går bra att lägga till mera enligt egen smak. Prova dig fram helt enkelt.

Spirulina smoothiebowl forsta

SPIRULINA NICE CREAM BOWL

2 frysta bananer

0,5 tsk spirulina

1 tsk lönnsirap

kokoschips, mandelsmör, kiwi, skivad banan, blåbär och hallon till dekoration 

 

Mixa bananerna i en blender tills de blivit krämiga. Tillsätt matcha och spirulina och mixa en liten stund till.

Häll massan i en snygg skål och toppa med kiwi, frysta hallon och blåbär, mandelsmör och kokoschips.

 

Spirulina smoothiebowl


Ingefärste för flunssatider

Skrivet av Sofie Sergelius 29.09.2018

Kategorier:
Taggar:

Känner du att en förkylning är på kommande? Sakta ner symptomen genom att dricka världens godaste och bästa ingefärste, som dessutom är super enkel att tillreda! Det enda du behöver är:

En bit färsk ingefära

Din favorithonung

Citron

Hett vatten

Skala ingefäran och skiva i tunna skivor. Skiva citronen och placera i en tekopp tillsammans med ingefärsbitar och honung. Koka vattnet och häll över i koppen. Låt stå cirka 2 minuter innan du dricker det. 

För en kopp ingefärste brukar jag ha 5 gram ingefära, en tesked honung och en citronskiva och cirka 3,5 dl kokande vatten.

Löjligt enkelt, och det fungerar faktiskt, i alla fall för mig :) Jag mår alltid bättre efter mitt ingefärste. Vanligt te har koffein som inte alls fungerar för mig då jag är förkyld och bara vill sova. Rekommenderar verkligen du testar det här nästa gång flunssan slår till.

Ingefarste


Kanelbullar med äpple

Skrivet av Sofie Sergelius 28.09.2018

Kategorier:
Taggar:

Den 4 oktober är det kanelbullens dag, och då rekommenderar jag att du bakar kanelbullar med mandelmassa och äpple! Börja med att tillreda en helt vanlig bulladeg för örfilar, men satsa lite extra på fyllningen :) Bullarna håller dessutom i flera veckor i frysen, så det stör inte att det blir en lite större sats. Det kan inte skada att ha lite extra bulla på lager som du se kan bjuda på då det kommer oväntat besök. 

 Appelorfil hoger

KANELBULLAR MED ÄPPLE

Deg

200 g smör

5 dl mjölk

50 g färskjäst

1 ägg

2 dl socker

1 msk malen kardemumma

1,5 tsk salt

15-16 dl vetemjöl

Fyllning

300 g mjukt smör

0,5 dl kanel

1,5 dl socker

150 g mandelmassa

200 g skalade tärnade äppelbitar

1 ägg

1 msk grädde

 

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm upp till 37 grader. Häll över smörblandningen i en beredningsskål och smula ner jästen. Tillsätt ägg, socker, kardemumma och salt.

Tillsätt lite mjöl i taget tills det bildats en smidig deg som lossnar från skålens kanter. Låt jäsa under bakduk i cirka en timme tills degen blivit dubbelt så stor.

Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord dela i två delar. Kavla ut degen till en rektangel, ca 40 x 50 cm.

Blanda ihop det mjuka smöret med kanel och socker. Använd en slickepott och bre ut hälften av fyllningen på degen. Smula över av mandelmassan och strö över äppelbitarna jämnt.

Rulla ihop degen från långsidan och skär i 14 bitar. Placera bullarna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och använd pekfinger för att trycka ner en fåra i mitten av bullen.

Upprepa proceduren med den andra deghalvan. Låt bullarna jäsa under bakdukar i 30 minuter.

Värm ugnen till 200 grader.

Vispa upp ägget och tillsätt grädden. Pensla bullarna och grädda dem på ugnens mellersta fals i 12-15 minuter.

Servera bullarna varma med ett glas mjölk.

Appelorfil bred 


Mjuka äpple- och toscabullar

Skrivet av Sofie Sergelius 25.09.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Ett par veckor sedan såg jag ett recept på facebook som Maku lyfte. Jag insåg genast att det här är ett recept för mig! Jag klickade inte genast på länken, men glömde inte att jag skulle kolla upp det. Förra onsdag då jag låg hemma med flunssa kom jag ihåg att det fanns ett recept som behövde min uppmärksamhet, vad annat fanns det dessutom att göra än se på Netflix och googla recept?

Apple och toscabullar mitten

Äpple, mycket smör och socker, alltså wow vilket recept. Helt perfekt! Blir så glad då jag hittar ett recept som genast faller mig i smaken. Sen såg jag vem som skivit det. Klart att det var Elina. Hon var verkligen one of a kind, och nu som då får jag riktigt ont över hur mycket jag saknar henne. Jag hann känna henne en allt för kort tid, men är glad att jag fick ens det. Och jag vet att alla som kände henne tycker likadant. Men hennes minne lever kvar, bland annat i alla de fantastiska recept hon skapat.

Apple och toscabullar hoger

Här är nu Ellus recept, helt oförändrat. Jag ska inte försöka ändra på en klassiker. Enda jag gjort är översatt. Originalet på finska finns HÄR.

MJUKA ÄPPEL- OCH TOSCABULLAR

Deg

200 g smör

5 dl mjölk

50 g färskjäst

1 ägg

2 dl socker

1 msk malen kardemumma

1,5 tsk salt

15-16 dl vetemjöl

Fyllning

3-4 dl äpple, skuren i små tärningar

Havretosca

100 g smör

2 dl farinsocker

2 dl havregryn

1 msk kanel

1 tsk malen kardemumma

Pensling

1 ägg

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm upp till 37 grader. Häll över smörblandningen i en beredningsskål och smula ner jästen. Tillsätt ägg, socker, kardemumma och salt.

Tillsätt lite mjöl i taget tills det bildats en smidig deg som lossnar från skålens kanter. Låt jäsa under bakduk i cirka en timme tills degen blivit dubbelt så stor.

Knåda degen på ett mjölat bakbord till två långa stänger och skär därefter båda stängerna i 15 bitar, sammanlagt 30 bullar. placera bullarna på bakplåtspapper på ugnsplåtar och täck med dukar. Låt jäsa i 30 minuter.

Tillred havretoscan genom att noppa ihop samtliga ingredienser i en liten skål.

Använd botten av ett glas/shotglas för att trycka en grop i alla bullar. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och fyll groparna med det tärnade äpplet.

Strö av toscablandningen över äpplet och tryck försiktigt fyllningen djupare i gropen med handflatan, så att toscan inte faller av bullen under gräddningen.

Grädda bullarna i en 225 gradig ugn på den mellersta falsen tills de fått en vackert gyllene färg, cirka 12-15 minuter.

Apple och toscabullar main


Vaniljgröt

Skrivet av Sofie Sergelius 24.09.2018

Kategorier:
Taggar:

Vanilj + kardemumma= Back to basics.. Kan inte gå fel, alltid gott, vad mera behöver jag säga? Vaniljgröt passar att laga året om, byt bara ut frukten enligt säsong. Nu då fikon är i säsong försöker jag använda dem så mycket som möjligt, mest blir det nog ändå bara skivat som färsk just på gröten. Man ska inte överkomplicera det goda.

In other news: jag idag ska tillbaka på jobb. Helt sjukt hur det redan gått tre veckor. Det här är första gången jag verkligen på riktigt haft en så här lång semester. Inga planer, bara chill. Känns lite ledsamt att inte mera ha lika mycket tid att sätta på bloggen, men ska nog försöka uppdatera lite oftare än tidigare. Får se hur det sen blir :) Vi har mycket nytt på gång, så jag ser fram emot en ganska hektisk första dag tillbaka. I'll keep you posted ;) 

Vaniljgrot main

VANILJGRÖT

1 dl havregryn

1,5 dl vatten

1 dl mjölk

1 krm salt

2 krm vaniljpulver 

1 krm kardemumma

1 msk lönnsirap

0,5 färskt fikon

limezest, kokoschips, mandelsmör gjort på skalade mandlar, skalade mandlar blåbär och hallon till servering

 

Tillred gröten genom att mäta upp havregryn, vatten och mjölk i en kastrull. Koka under omrörning tills gröten tjocknat.

Rör i salt, vaniljpulver, kardemumma och lönnsirap. Koka tills gröten är färdig.

Toppa med skivat fikon, mandelsmör, limezest, mandlar blåbär och hallon.

Vaniljgrot


Kryddig vegansk grönsaksgryta

Skrivet av Sofie Sergelius 23.09.2018

Kategorier:
Taggar:

Efter att ha varit förkyld i ett par dagar och inte orkat ta mig till matbutiken fanns det inte så många andra alternativ på fredag än att kolla vad som finns i kylskåpet och vad jag kan hitta på av det. Nu hade jag turen att det verkligen fanns en hel del grönsaker, och eftersom flunssan tar bort en del av smaksinnet tänkte jag att en kryddig grönsaksgryta skulle fungera. Och det gjorde den verkligen.

Vegansk gronsaksgryta

Tanken var inte ens att skriva ett recept på det hela, men jag blev väldigt nöjd så jag tänkte att why not skriva ner allt medan jag ännu kommer ihåg vad jag gjorde. Vid det här skedet märkte jag hur bra det är att jag nu under nästan 2 års tid skrivit en massa recept, det var inget problem att tänka tillbaka på vad jag gjorde och hur mycket av allt jag rörde i för att åstadkomma denna gryta. Men som jag tidigare sagt så blir det alltid bäst genom att smaka sig fram. Jag har ganska mycket kryddor hemma vilket gör att det är enkelt för mig att slänga ihop olika grytor, men här råka jag använda ganska vanliga kryddor som säkert finns hemma hos ganska många som tycker om att laga mat. 

Vitlök och ingefära hör till det bästa du kan äta då du är förkyld. Vitlöken är en kraftfull antioxidant med antimikrobiella-, antivirala- och antibiotiska-egenskaper. Vitlök har även en slemlösande effekt. Även om ingen av vitlökens komponenter har isolerats och studerats  tycks kombinationen av c-vitamin, enzymer och mineraler såsom svavel och selen spela en stor roll i bekämpningen mot influens och förkylning står det i en artikel från Allt om Hälsa. Ingefära har antiinflamatoriska effekter och är en känd huskur mot förkylning. Oavsett ifall det nu bara är frågan om just huskurer utan vetenskaplig undersökning så kan det i alla fall inte skada att använda av båda två i matlagningen medan du är förkyld :) Just saying. Båda smakar gott, har mycket smak, och fungerar finfint just i en kryddig gryta med indiska influenser.

Du behöver verkligen inte följa det här receptet till punkt och pricka gällande grönsakerna, använd helt enkelt det du råkar ha hemma. Byt romanescon mot blomkål, zucchinin mot lätt stekt aubergine, tillsätt färska tomater och ta bort lite av tomatkrossen, använd rödlök istället för gul lök, batat istället för potatis. Prova dig helt enkelt fram! Ifall du ändå känner dig osäker finns det ett exakt recept här under bilden. 

Vegansk gronsaksgryta main

KRYDDIG GRÖNSAKSGRYTA

4 portioner

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

15 g färsk ingefära

0,5 röd chili

1 msk olivolja

1 tsk salt

0,5 tsk grovmalen svartpeppar

0,5 tsk kanel

1 tsk gurkmeja

1,5 tsk garam masala

0,5 dl vatten

3 morötter

3 potatisar

0,5 romanesco

100 g grönkål

50 g zucchini

4 dl kokosmjölk

1 msk finmalen cashew (rostade cashewnötter som malts fint i en matberedare)

200 g tomatkross

1 tsk honung

0,5 ekologisk grönsaksbuljongtärning

1 vårlök

2 msk färsk persilja

Skala och skiva löken. Skala och finhacka vitlöken och ingefäran. Finhacka chilin. Ta bort kärnorna ifall du inte vill ha det för spicy.

Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad kastrull. Fräs löken i ett par minuter och tillsätt därefter vitlök, ingefära och chili. Fräs i ett par minuter till.

Tillsätt salt, peppar, kanel, gurkmeja och garam masala. Fräs i ett par minuter.

Tillsätt vattnet och deglasera pannan. Låt sjuda på låg värme, eller ta bort från värmen medan du förbereder grönsakerna.

Skala och tärna morötter och potatis. skär romanescon i floretter och hacka grönkålen grovt. Skär zucchinin i små bitar. 

Häll morötter och potatis i kastrullen med löken och kryddorna, rör om ordentligt och hetta upp.

Tillsätt kokosmjölk, cashew, tomatkross, honung och grönsaksbuljongtärning. Låt sjuda på medelvärme i cirka 15 minuter tills potatisen och moroten nästan är mjuk.

Tillsätt därefter romanesco, grönkål och zucchini och koka i ytterligare 10 minuter tills alla grönsaker är mjuka. Smaka av med salt enligt eget behov.

Servera grytan med finhackad vårlök och persilja. 

Vegansk gronsaksgryta nara


Matcha Nice Cream

Skrivet av Sofie Sergelius 22.09.2018

Kategorier:

En snygg och krämig nice cream höjer humöret då flunssan slår. Min sista semestervecka har jag, såklart, haft flunssa och bara legat på soffan. Typiskt. Men att laga en nice cream är så enkelt att du orkar laga en även om du som jag ligger hemma och håller på att "dö". På måndag är det business as usual och troligen kommer jag inte att hinna blogga lika aktivt som jag gjort under de senaste veckorna. Synd egentligen, fick just upp farten och fiilisien för det här med att blogg ordentligt :) We'll se hur det går. Recept på lyxig matchaglass finns under bilder. Enjoy ♥

Matcha nice cream simple

MATCHA NICE CREAM BOWL

2 frysta bananer

0,5 tsk matchapulver

2 krm spirulina

Matchachoklad, kitkat med matchasmak, kiwi, skivad banan, blåbär och hallon till dekoration 

 

Mixa bananerna i en blender tills de blivit krämiga. Tillsätt matcha och spirulina och mixa en liten stund till.

Häll massan i en snygg skål och toppa med kiwi, frysta hallon och blåbär, choklad och kitkat.


Zucchinirisotto

Skrivet av Sofie Sergelius 21.09.2018

Zucchini, citron och parmesan - en fantastisk trio. Tur nog finns det ännu en del zucchini, en härlig och mångsidig grönsaker som passar i de flesta rätter. Det här är det första zucchinireceptet jag gjort i år, men bättre sent än aldrig right? 

Nu kanske det finns någon som rynkar på näsan. Risotto, helt för jobbigt att tillreda. Nonsens, risotto är kanske inte den enklaste vardagsrätten i världen, men inte är det rocket science heller. Det enda du egentligen behöver göra är vara vaksam. Håll koll på risotton, stå inte och surfa på instagram samtidigt, utan se till att riset får din fulla uppmärksamhet. Tillsätt vätskan i små mängder och rör inte om alltför ofta eller aggressivt. 

Orsaken till varför jag älskar risotto är att det alltid går att tillreda en risotto som passar just dagens humör, säsongens skörd eller varför inte vädret. På hösten tillreder jag ofta risotto med svamp och säsongens grönsaker, på vintern får risotton sin smak från rödvin och kött, våren är en bra tid att tillreda risotto som passar svalt väder och smakar mest parmesan och citron, medan jag på sommaren använder ärter och örter. Det går alltså att variera risotton helt hur man vill. Här är nu i alla fall en sensommar, tidig höst risotto. Enjoy ♥

Zucchinirisotto

ZUCCHINIRISOTTO MED CITRON

2 portioner

250 g riven zucchini

1 citron, zest

2 msk citronsaft

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

2 dl risottoris

6 dl grönsaksbuljong

50 g parmesan

1 dl grädde

2 krm svartpeppar

1 tsk hackad bladpersilja

Skala och riv zucchinin. Riv zesten på citronen i en liten skål och ställ åt sidan.

Koka upp vattnet med en grönsaksbuljongtärning och rör om. Ställ åt sidan.

Skala och finhacka lök och vitlök och fräs i en matsked olivolja i ett par minuter. Tillsätt den andra matskeden olja och häll på riset, fräs tills riset blivit skinande. Häll på vinet och låt sjuda tills allt riset har sugit i sig all vätska.  

Sänk värmen. Häll en fjärdedel av buljongen över riset och låt igen sjuda tills riset sugit åt sig all vätska. Tillsätt den rivna zucchinin då hälften av buljongen återstår. Tillsätt därefter mera buljong först då all riset sugit åt sig allting.

Rör ner parmesan, citronzest, grädde och svartpeppar i risotton och rör om. Risotton är ganska lös vid det här laget men har ännu tuggmotstånd.

Servera risotton med hackad bladpersilja.

 

Zucchinirisotto lang